Top Banner
Sophantering – ett gemensamt ansvar 2 Ordning på skräpet 3 John Mattson vann bostadspris 4 En kundtidning från John Mattson, mars 2011 Fokus på rent och snyggt I februari var det vårstädning i alla John Mattsons fastigheter. Henrik Naess, fastighetsskötare utemiljö, var en av de som rensade i cykelrum och källare. Läs mer om John Mattsons städning och sophantering på sid 2
4

Kvadrat mars 2011

Mar 17, 2016

Download

Documents

John Mattsons kundtidning Kvadrat
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Kvadrat mars 2011

Sophantering – ett gemensamt ansvar 2

Ordning på skräpet 3

John Mattson vann bostadspris 4

En kundtidning från John Mattson, mars 2011

Fokus på rent och snyggtI februari var det vårstädning i alla John Mattsons fastigheter. Henrik Naess, fastighetsskötare utemiljö, var en av de som rensade i cykelrum och källare.

Läs mer om John Mattsons städning och sophantering på sid 2

Page 2: Kvadrat mars 2011

Visst är det något med den här tiden på året som får oss att vilja röja och göra fint. Gardero-ber ska rensas, fönster putsas, inredning bytas ut. Och så allt damm, som av någon anledning all-tid lyckas leta sig fram i solljuset. Så kände i alla fall vi på John Mattson när vi nyligen genom-förde en storstädning i samtliga fastigheter.

Det är förvånansvärt mycket som kommer fram under en sådan städning. Det är inte alltid själv-klart vad som ska slängas i grovsoprummet, i sopnedkastet eller vad som hör hemma någon helt annanstans. I artikeln här intill gör vi ett försök att reda ut begreppen. Vad vi kan konsta-tera är att sophantering och städning fungerar allra bäst om hyresgäst och hyresvärd hjälps åt och kommunicerar med varandra.

Snart har vi en ny Ica-hall i Larsberg. I takt med att den nya byggnaden tar form börjar det kän-nas som att vi äntligen närmar oss den vision kring handel och service i Larsberg som vi tog fram tillsammans med de boende och verk-samma i området under 2005.

Det är också klart att Ica får sällskap av Doc-Morris apotek. Tillsammans kommer de nya buti-kerna att bidra till utökad och förbättrad service i området. Nu hoppas vi att ytterligare några verk-samheter hinner flytta in innan det är dags för invigning i höst. Mer om det i nästa nummer.

Icas flytt medför också att deras gamla lokaler i centrum blir lediga och kan användas för annan verksamhet. Just nu för vi diskussioner med Föreningsgården för att hitta nya spännande lokaler för deras verksamheter.

Avslutningsvis vill jag tacka alla er som svarade på den kundenkät som vi delade ut i september förra året. När AktivBo i februari hade prisutdel-ning för de fastighetsbolag som uppnått bäst resul tat fick John Mattson pris för största lyft i serviceindex. Som många andra seriösa fastig-hetsägare arbetar vi aktivt med att utveckla och förbättra vår service. Vi är därför väldigt glada och stolta över att vi står oss i konkurrensen och att det vi gör uppskattas av våra hyresgäster.

Trevlig läsning och en härlig vår önskar jag er alla!

Siv Malmgren, VD

John Mattson informerarEn spännande och händelserik vår

Sopstopp, överfyllda grovsoprum, brandfara – hur vi hanterar vårt avfall kan få kostsamma och allvarliga konsekvenser. Avfallshanteringen är något vi behöver hjälpas åt med, både hyres-gäster och fastighetsägare, menar Susanne Söderlund, förvaltare på John Mattson.

– Våra hyresgäster är i regel väldigt bra på att slänga saker på rätt ställe. Men det är klart att det finns undantag. Då och då rapporterar vår entreprenör om lösa sopor och oknutna soppåsar i sopnedkastet, ibland har det varit så allvarligt att de hotat med att sluta hämta om det inte blir bättre.

Allt på rätt ställeOfta räcker det med att en eller ett par hyres-gäster gör fel för att det ska ställa till ordent-lig oreda i soprummet. Ett vanligt problem är pizzakartonger som slängs i sopnedkastet och orsakar sopstopp.

– Det är inte bara entreprenören som får problem. Sopstopp leder till otrevliga lukter, något som kan skapa irritation bland gran-narna i trapphuset, säger Susanne.

Även sorteringen i grovsoprummet är vik-tig. När saker sorteras fel tar sopförbrännings-

stationen ut en extra avgift vilket bidrar till ökade hanteringskostnader.

– Slarvigt vikta kartonger blir också dyra eftersom vi betalar per kubik, säger Susanne. Det allra viktigast är nog ändå att hålla trapp-hus, källare och vindar fria från föremål fort-sätter hon. Det inte bara en trivselfråga utan handlar om brandfara och utrymningsskäl.

Fastighetsägaren har störst ansvarGivetvis har fastighetsägaren det största an-svaret för att hanteringen av sopor fungerar som det ska. Nyligen hade John Mattson en vårstädning i alla fastigheter där vindar, käl-lare, cykel- och barnvagnsrum rensades. Sam-tidigt fick alla hyresgäster möjlighet att slänga saker de ville bli av med i containrar i om-rådet. Sådana initiativ hoppas Susanne ska underlätta för hyresgästerna.

– Vi har också gjort om i grovsoprum-men. För att kunna erbjuda så mycket sorte-ring som möjligt har vi lagt till kärl med elek-tronik som standard i samtliga hus och tagit bort det som intilliggande miljöstation kan erbjuda. På sikt ska vi också utreda behovet av ytterligare källsortering i området. Vi kan all tid bli bättre, fastighetsägare såväl som hy-resgäster avslutar hon.

Har du tips eller synpunkter kring sop-han te ringen? Kontakta John Mattson via e-post [email protected].

Sophantering – ett gemensamt ansvar I takt med att vår konsumtion ökar producerar vi alltmer avfall. Och även om sophanteringen fungerar bra i de allra flesta fall är det inte alltid som avfallet hamnar där det ska.

Tips för en bättre sophantering

• Knyt alltid ihop soppåsen ordentligt innan

du kastar den

• Ställ aldrig sopor i trapphusen, inte ens för

en kort stund

• Släng aldrig lösa sopor såsom tidningar, glas

eller blöjor i sopnedkastet

• Kasta inte skrymmande föremål i sopned-

kastet då de kan orsaka sopstopp. Kar tonger

viks ihop och kastas tillsammans med annat

skrymmande skräp i grovsoprummet

• Använd inte grovsoprummet vid utflyttning

eller för skrymmande föremål såsom sängar

och garderober. Meddela John Mattson,

då är det möjligt att komma överens med

entreprenören om extra upphämtning.

Åter vinnings central finns i Stockby

Page 3: Kvadrat mars 2011

– Jag kunde aldrig drömma om att detta skulle bli en sådan succé, säger Anders Odéen, en av grundarna.

I år firar föreningen Renaturen tio år. Det hela började en tidig vårdag när Anders Odéen var ute och promenerade på Lidingö. Snön hade börjat smälta och han kunde kon-statera att buskagen var fyllda med skräp. Anders Odéen tyckte att detta borde man göra någonting åt. Han tog kontakt med en god vän och tillsammans kläckte de idén till föreningen Renaturen. Tanken var att enga-gera skolbarn på Lidingö för att städa i natu-ren och få dem medvetna om miljön och konsekvenserna av nedskräpning. Föreningen ville också väcka engagemang bland lärare, föräldrar och syskon.

– Vi tog kontakt med Lidingö Stad och skolorna, alla var positiva, säger Anders Odéen.

Sedan dess har tusentals skolbarn under två vårveckor plockat skräp i skog och mark och på gator och torg.

– Entusiasmen är väldigt stor, barnen tycker att det är jättekul. Förra året deltog 2 500 barn som samlade in över 500 säckar och i år har vi redan över 1 300 anmälda. Det är också fantastiskt att se det stora engage-manget bland lärarna, säger Anders Odéen.

Ett viktigt inslag i Renaturen är att bar-nens insatser belönas. Skolklasserna får ersätt-ning för varje fylld sopsäck, pengar som går

År efter år gör tusentals skolbarn en stor insats genom att plocka skräp i skog och mark. Bakom initiativet står föreningen Renaturen.

till klasskassan. Varje års städning avslutas med ett stort finalkalas.

– Då har vi hoppborg, elektrisk tjur, ka ra-oke, musik, bjuder på varmkorv och delar ut priser.

Barnen har också möjlighet att delta i en teckningstävling som i år får sällskap av en skrotskultpturtävling.

– De ska få skapa roliga figurer av kons-tiga saker de hittat. Det ska bli kul att se, barn är kreativa, säger Anders Odéen och på-pekar dubbeltydigheten i föreningens namn.

– Renaturen innebär att städa och göra rent, men också att man kan ha rena turen och vinna ett pris eller en tävling.

Renaturen är ett samarbete med Lidingö Stad som delar ut sopsäckar och ser till att skräpet tas om hand. Flera lokala företag och föreningar sponsrar det stora finalkalaset.

– Utan våra samarbetspartners hade detta inte gått.

Fortfarande skräpas det ned en hel del på Lidingö. Anders Odéen har själv häpnat över saker folk slänger, allt från cykelhjälmar och barnvagnssitsar till bildäck och bildörrar. Han hoppas att Renaturen kan bidra till att de generationer som växer upp nu blir med-vetna om hur viktigt det är att värna om miljö och natur.

– Föreningens motto är ”Skräpa inte ner, skräpa upp”. Att städa upp är något alla borde ta ansvar för. Till exempel att faktiskt

Reportaget

Fler städaktiviteter Varje vår bjuder John Mattson in alla hyres-gäster att städa och göra fint i våra områden. Bland deltagande hushåll lottas det ut en månads fri hyra. Årets städdrev planeras till april–maj.

FöretagsstäddagarNågra gånger per år ger sig samtliga med-arbetare på John Mattson ut i västar för att städa och plocka skräp i området.

SponsringSedan flera år stödjer John Mattson Renaturen på Lidingö. Förutom Renaturen stöds även Natur & Miljöpärmen, ett läromedel i natur- och miljökunskap vars syfte är att ge uppväxande generationer värdefulla miljö- kunskaper.

ta upp skräp man ser. Närmaste papperskorg brukar inte vara långt borta.

Årets Renaturen går av stapeln två veckor efter påsk med finalkalas den 12 maj.

– Då ska vi också bjuda in representanter från grannkommunerna. Min vision är att sprida Renaturen till fler kommuner – först runt storstockholm och senare kanske hela Sverige!

Läs mer på www.renaturen.se

Ordning på skräpet

På jakt efter skräp. Tidigare års deltagare samlar skräp ute i naturen.

Page 4: Kvadrat mars 2011

Kvadrat Kvadrat är en kundtidning från John Mattson Fastighets AB.

Ansvarig utgivare Siv Malmgren, 08 - 613 35 07, [email protected]

RedaktionJoel Bixo, 08 - 613 35 36, [email protected] ansvarar inte för insänt, ej beställt material.

Innehåll, formgivning och produktion John Mattson och Intellecta.

Foto i detta nummer Pixprovider, Christoffer Edling, Marius Baum, AktivBo och Renaturen.

Repro och tryck Intellecta Infolog, 2011-4211

Kontakt John Mattson, Box 10035, 181 10 Lidingö Telefon 08 - 613 35 00, [email protected] www.johnmattson.se

Telefon 08-613 35 00Jour 08-73168 02 (endast vid akuta ärenden

utanför kontorstid)

TelefontidMåndag–fredag: 7.00–16.00

Besöksadress Larsbergsvägen 10

BesökstidMåndag: 8.00–12.00, 13.00–19.00Tisdag–fredag: 8.00–12.00, 13.00–16.00

Du hittar även aktuella öppettider i ditt trapphus samt på hemsidan: www.johnmattson.se.

Välkommen att besöka oss på Larsbergsvägen 10

På tapeten

Flest tvåor förmedlades under förra året

Den 10 februari var det prisutdelning bland de drygt 60 privata och kommunala fastighets-bolag som genomför kundundersökningar till sammans med AktivBo.

John Mattson tog emot pris som en av de hyresvärdar som enligt hyresgästerna gjort störs ta förbättringen av sin service jämfört med föregående år. Johanna Höglund Wenning, förvaltningschef på John Mattson, var på plats under prisutdelningen.

– Det är självklart jättekul. Inte minst är det ett bevis på att vi fokuserade på rätt saker under året som gick.

John Mattson har genomfört årliga kund-

undersökningar tillsammans med AktivBo sedan 1996. Förra året svarade 440 hus håll på den enkät som undersökningen grundar sig på.

– Givetvis hoppas vi på många svar även i år. Svaren hjälper oss att prioritera och göra rätt saker från början. Ju fler som svarar desto bättre underlag får vi till kommande åtgärds-planer. Jag vill passa på att framföra ett stort tack till alla som svarade på enkäten!

Under 2010 förmedlades 28 stycken första-handskontrakt till John Mattsons interna och externa bostadskö. De allra flesta lägenheter som förmedlades var tvåor. I snitt hade två-orna 75 intresse anmälningar per lägenhet och det krävdes en kötid på fyra år för att bli er-bjuden kontrakt. Endast en fyra blev ledig under samma period. Enligt Yvonne Larsson, hyresadministratör på John Mattson, är fördel-ningen inte helt ovanlig.

– Fyrorna och femmorna är de allra popu-läraste lägenheterna. Så stora lägenheter har väldigt låg omsättning och när en lägenhet blir ledig krävs det ofta en kötid på tio till tjugo år för att få kontrakt. Mindre lägenheter har betydligt högre omsättning. Därför är

det så svårt att svara på hur lång kötid vi har till våra lägenheter. Det varierar från ett år till tjugo år beroende på område, fastighet, läge, lägenhetens storlek och hyra, samt om lägenheten är renoverad eller nybyggd.

John Mattson vann bostadspris Lotta Areskär och

Susanne Söderlund på John Mattson tar emot priset på AktivBos Benchmark Event på Berns den 10 februari i år.

KALENDARIUMHusmötenPlaneringen av årets husmöten är i full gång. Vi återkommer med information i respektive hus när det är dags.

StäddrevI april–maj anordnar vi städdrev. Tillsammans med våra hyresgäster gör vi rent och snyggt i våra områden. Hyresgäster som deltar är med i utlottningen av en månads fri hyra. Inbjudan kommer längre fram i vår.

Invigning ICA Kvantum I höst invigs den nya Ica-hallen i Larsberg.

Kundenkäten 2011I höst delar vi ut kundenkäten till en tredjedel av hyresgästerna i beståndet.

Gå in på www.lidingo.se/evenemangskalender för kalendarium för hela Lidingö.

0

2

4

6

8

10

12

14

16

18

20

extern kö

intern kö

1 rok 2 rok 3 rok 4 rok 4 rok radhus

Antal förmedlade lägen heter per lägenhetstyp och kö.

Nu hoppas vi att våren snart är här! Bilden bredvid är från förra året tagen av vår hyresgäst Marius Baum.

Har du bilder som du vill dela med dig av för att visa ditt Larsberg eller Baggeby, mejla dem till [email protected]