Top Banner
10

KRAJská konference UNIV 2 Kraje – jihomoravský kraj 29. a 30. březen 2012 My hotel lednice

Jan 06, 2016

Download

Documents

Briana M

KRAJská konference UNIV 2 Kraje – jihomoravský kraj 29. a 30. březen 2012 My hotel lednice. Diskuzní příspěvek na téma „ Možnosti vzdělávání sociálně vyčleněných jedinců“. Vězni jako cílová skupina vzdělávání dospělých. - PowerPoint PPT Presentation
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: KRAJská   konference UNIV 2 Kraje – jihomoravský kraj 29. a 30. březen 2012 My hotel lednice
Page 2: KRAJská   konference UNIV 2 Kraje – jihomoravský kraj 29. a 30. březen 2012 My hotel lednice

Vězni jako cílová skupina vzdělávání dospělých.

Ve společnosti je v současné době 23 700 jedinců, které soud zbavil svobody. Na různě dlouhou dobu jsou umístěni do vězení a je na pracovnících vězeňské služby zajistit, aby mohli čas smysluplně využívat. Podle platného zákona z r. 1999 je pro odsouzené zákonná povinnost v průběhu výkonu trestu pracovat. Výjimkou jsou pouze starobní důchodci a jedinci, kterým to nedovoluje zdravotní stav. Realita – maximální hranice 60% práce schopných. Do aktivit, které nahrazují klasické pracovní zařazení patří mimo jiné i vzdělávání.

Page 3: KRAJská   konference UNIV 2 Kraje – jihomoravský kraj 29. a 30. březen 2012 My hotel lednice

Počátky vězeňského školství u nás sahají do dob Rakousko – Uherska. Za průkopníka je považován páter František Josef Řezáč, který působil jako duchovní ve Svatováclavské trestnici v Praze. V 50.letech 19. století vznikl moderní penitenciární systém vzdělávání ve věznicích.

Page 4: KRAJská   konference UNIV 2 Kraje – jihomoravský kraj 29. a 30. březen 2012 My hotel lednice

Školní vzdělávání bylo povinné pro mladé trestance ve věku 14 až 21 let a pro negramotné a pologramotné do věku 35 let. (K návštěvě školy však mohli být připuštěni i starší trestanci, jestliže ukázali, že jsou schopni výuky. Pozornost a píle byly povinností každého žáka). Vedle elementárního vyučování směřujícího k doplnění znalostí základní školy, existoval i vyšší stupeň, zaměřený na získání praktických dovedností v určitém oboru. Zde se řídili osnovami platnými pro veřejné učňovské školy. Bylo možné absolvovat celou řadu odborných kurzů nebo získat výuční list bez udání místa, kde byl vystaven. Výchovnou a vzdělávací činnost obstarávali ústavní učitelé a duchovní.

Page 5: KRAJská   konference UNIV 2 Kraje – jihomoravský kraj 29. a 30. březen 2012 My hotel lednice

V roce 1981, po dohodě Ministerstva školství a Ministerstva spravedlnosti bylo zřízeno střední odborné učiliště Sboru nápravné výchovy a od roku 1983 bylo zařazeno do sítě školských zařízení. Střední odborné učiliště se členilo na ředitelství a místní odloučená pracoviště. Po listopadu 1989, po rozsáhlé amnestii z 370 žáků ukončilo výuku pouze 27 a z toho někteří přijeli vykonat zkoušku už po svém propuštění.

Page 6: KRAJská   konference UNIV 2 Kraje – jihomoravský kraj 29. a 30. březen 2012 My hotel lednice

S reformou českého vězeňství byly zpracovány koncepce vzdělávání podle zkušeností ve vyspělých zemích jejichž cílem bylo:

udělit vzdělávání stejný statut jako pracovnímu zařazenírealizovat vzdělávání ve všech věznicíchzřizovat kurzy pro získání nebo rozšíření kvalifikacerealizovat vzdělávání v rozsahu základní školymodernizovat a rozšířit nabídku učebních oborů

Page 7: KRAJská   konference UNIV 2 Kraje – jihomoravský kraj 29. a 30. březen 2012 My hotel lednice

Ne všechno se podařilo důsledně naplnit. Ovlivňovaly to finanční limity, přeplněnost věznic, hromadné ubytování apod.

V současné době působí ve Vězeňské službě České republiky Střední odborné učiliště a v rámci tohoto pak 6 školských vzdělávacích zařízení, do kterých je začleněno kolem 500 vězněných osob.

Page 8: KRAJská   konference UNIV 2 Kraje – jihomoravský kraj 29. a 30. březen 2012 My hotel lednice

Nyní pohovořím o konkrétní situaci ve Věznici Kuřim …..

Page 9: KRAJská   konference UNIV 2 Kraje – jihomoravský kraj 29. a 30. březen 2012 My hotel lednice

Závěr Moderní stát nemůže opomíjet tu

skutečnost, že všichni odsouzení se dříve nebo později dostanou na svobodu. Ti, kterým se podaří získat novou kvalifikaci, mohou mít snadnější návrat do civilního života. Pachatelé by se neměli z vězení vracet horší, než do něho přišli.

Page 10: KRAJská   konference UNIV 2 Kraje – jihomoravský kraj 29. a 30. březen 2012 My hotel lednice

Děkuji za pozornost

plk.PhDr. Zuzana Kalivodováředitelka Věznice Kuřim