Top Banner
Korištenje mjerača pritiska u gumama Cilj ovog dijela procedure je da pokaže kako se koriste mjerači pritiska u gumama i ispravno interpretiraju rezultati mjerenja. O važnosti ispravnog pritiska u gumama Pritisak vazduha gumama (pneumaticima) podjednako je važan za stabilnost i sigurnost vozila (ponekad i važniji) od kvaliteta samih guma, što se često zanemaruje. Pritisak punjenja omogućuje gumi nošenje tereta i upravljanje vozilom. Pravilno napuhana guma bolje drži željenu putanju i teže proklizava te je automobil upravljiviji, stabilniji i bolje koči, a gume se sporije troše. Ispravno napuhana guma poboljšava sigurnost, osigurava uštedu goriva i manje zagađenje okoline. Kako vrijednost pritiska u pneumaticima utječe na ekonomičnost i sigurnost? Vijek trajanja - Vožnja s premalo napuhanim pneumaticima smanjuje nivo izdržljivosti pneumatika, dovodi do njihovih oštećenja pa čak i do potpunog pražnjenja pneumatika. Pneumatici premalo napuhani za više od 0,5 bara su opasni. Držanje ceste - S premalo napuhanim pneumaticima smanjena je preciznost u zavojima. Akvaplaning - Ako je pneumatik premalo napuhan, 30% manje od preporučene vrijednosti, postoji opasnost od većeg akvaplaninga. Kočenje - Premalo napuhani pneumatici povećavaju zaustavni put vozila Potrošnja goriva - Premala napuhanost povećava otpor gazećeg sloja, a time i potrošnju goriva. Vrste pritisaka u gumama Najveći dozvoljeni pritisak u gumi Nalazi se na boku gume i propisuje ga proizvođač gume. Pritisak naveden na boku gume je maksimalno dopušten u gumi, bez obzira na vozilo. Nikad se gume ne smiju puniti iznad najvećeg dozvoljenog pritiska. Guma može eksplodirati ili naplatak točka može popustiti i uzrokovati eksploziju. Preporučeni pritisak punjenja gume Propisuje ga proizvođač vozila i zavisi od opterećenja gume a može se naći:
13

Koristenje Mjeraca Pritiska u Gumama - Provjera i Podesavanje Pritiska u Gumama

Feb 16, 2015

Download

Documents

Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Koristenje Mjeraca Pritiska u Gumama - Provjera i Podesavanje Pritiska u Gumama

Korištenje mjerača pritiska u gumama

Cilj ovog dijela procedure je da pokaže kako se koriste mjerači pritiska u gumama i ispravno interpretiraju rezultati mjerenja.

O važnosti ispravnog pritiska u gumamaPritisak vazduha gumama (pneumaticima) podjednako je važan za stabilnost i sigurnost vozila (ponekad i važniji) od kvaliteta samih guma, što se često zanemaruje.

Pritisak punjenja omogućuje gumi nošenje tereta i upravljanje vozilom. Pravilno napuhana guma bolje drži željenu putanju i teže proklizava te je

automobil upravljiviji, stabilniji i bolje koči, a gume se sporije troše. Ispravno napuhana guma poboljšava sigurnost, osigurava uštedu goriva i

manje zagađenje okoline.

Kako vrijednost pritiska u pneumaticima utječe na ekonomičnost i sigurnost?

Vijek trajanja - Vožnja s premalo napuhanim pneumaticima smanjuje nivo izdržljivosti pneumatika, dovodi do njihovih oštećenja pa čak i do potpunog pražnjenja pneumatika. Pneumatici premalo napuhani za više od 0,5 bara su opasni.Držanje ceste - S premalo napuhanim pneumaticima smanjena je preciznost u zavojima. Akvaplaning - Ako je pneumatik premalo napuhan, 30% manje od preporučene vrijednosti, postoji opasnost od većeg akvaplaninga.Kočenje - Premalo napuhani pneumatici povećavaju zaustavni put vozilaPotrošnja goriva - Premala napuhanost povećava otpor gazećeg sloja, a time i potrošnju goriva.

Vrste pritisaka u gumama Najveći dozvoljeni pritisak u gumi

Nalazi se na boku gume i propisuje ga proizvođač gume. Pritisak naveden na boku gume je maksimalno dopušten u gumi, bez obzira na vozilo. Nikad se gume ne smiju puniti iznad najvećeg dozvoljenog pritiska. Guma može eksplodirati ili naplatak točka može popustiti i uzrokovati eksploziju.

Preporučeni pritisak punjenja gume Propisuje ga proizvođač vozila i zavisi od opterećenja gume a može se naći:

- u priručniku za upotrebu vozila, - na naljepnici certifikata na vozilu,- na naljepnici sa podacima o gumama na vozilu, koja se obično nalazi sa

unutrašnje strane vrata vozača ili poklopca za gorivo, u ladici za odlaganje pored sjedišta vozača, poklopcu pregratka za rukavice, ispod haube vozila. Na njoj se pored vrijednosti pritiska nalaze i preporučene dimenzije guma.U većini slučajeva, navedene su dvije različite vrijednosti pritiska:- za normalne uvjete vožnje, - za opterećeno vozilo (s licima ili nekim dodatnim teškim teretom).

Page 2: Koristenje Mjeraca Pritiska u Gumama - Provjera i Podesavanje Pritiska u Gumama

Primjer 1: Naljepnica sa podacima o gumama i opterećenju (Vehicle Placard)

Primjer 2: Naljepnica sa podacima o gumama (Tire Inflation Pressure Label)

NAPOMENE: Kod nekih vozila, preporučeni pritisci punjenja prednjih i zadnjih guma mogu biti različiti (kao u primjeru 2), što treba uzeli u obzir tokom provjere pritiska i kada se gume rotiraju.

Page 3: Koristenje Mjeraca Pritiska u Gumama - Provjera i Podesavanje Pritiska u Gumama

Slijedite preporuke proizvođača vozila za pritisak punjenja vazduha koji se nalazi na naljepnici gume i naljepnici certifikata vozila i u priručniku za upotrebu vozila.

Vrste mjerača pritiska u gumama i načini rada Postoje dvije glavne vrste mjerača pritiska u gumama - stabilni radionički

mjerači i prijenosni džepni mjerači. U osnovi svi rade isto, pritisak djeluje na deformabilni dio uzrokujući

promjenu položaja pokazivača. Jedina razlika je koji dio je deformabilan i kako radi pokazivač.

Tri najčešće vrste prijenosnih mjerača pritiska guma su mjerači u obliku olovke, mjerači sa brojčanikom i digitalni mjerači.

Mjerač u obliku olovke izgleda slično olovci i sadrži obilježeni klizni nastavak koji prisilno izlazi iz kućišta pod pritiskom vazduha kada je priključen na ventil gume.

Page 4: Koristenje Mjeraca Pritiska u Gumama - Provjera i Podesavanje Pritiska u Gumama

Izgled i način rada mjerača u obliku olovkeNačin rada mjerača u obliku olovke:

- pritisak tjera mali klip;- klip tjera deformabilni dio - oprugu, dok se sila opruge ne izjednači sa

silom pritiska klipa;- kretanje klipa tjera pokazivač iz kućišta;- pritisak se očita na pokazivaču;- kad se ukloni pritisak klip se vrati natrag ali pokazivač ostaje u položaju

zbog malog trenja vođice, sve dok se ne gurne nazad od strane korisnika.

Vrsta mjerača sa brojčanikom je slične građe kao i vrsta mjerača u obliku olovke ali sadrži obilježenu kružnu skalu i kazaljku.

Izgled mjerača sa kazaljkom

Page 5: Koristenje Mjeraca Pritiska u Gumama - Provjera i Podesavanje Pritiska u Gumama

Način rada mjerača sa kazaljkom:- Buordonova cijev - šuplja elastična cijev zakrivljena u obliku srpa, na

jednom kraju zatvorena i slobodna, na drugom učvršćena za kućište mjerača i sa priključkom za mjereni pritisak;

- tečnost u cijevi izložena pritisku koji uzrokuje deformaciju (ispravljanje) cijevi;

- pritisak se očitava kao otklon kazaljke povezane sa Buordonovom cijevi. Digitalni mjerač pritiska u gumama se sastoji od digitalnog očitanja (tj. LCD

zaslona) na jednom kraju, i ventila koji odgovara ventilu gume na drugom kraju. Kad je stavljen na ventil gume, vazduh unutar gume djeluje silom na uređaj. Ova sila se pretvara u brojčanu vrijednost i prikazuje na zaslonu.

Džepni manometri za gume nisu skupi i precizniji su od mjerača na benzinskim pumpama. Mjerači na benzinskim pumpama su često oštećeni zbog nepravilne upotrebe i izloženosti vremenskim uticajima. Također su moguće i značajne razlike u očitanju vrijednosti između mjerača pritiska u gumama jedne i mjerača druge benzinske pumpe.

Ako se uvijek koristi isti mjerač za provjeru pritiska u gumama, onda neće biti nikakvih odstupanja očitanja.

Svaki mjerač mjeri pritiske ili u kilopaskalima (kPa) ili barima (bar) ili u funti po kvadratnom inču (psi). Mnogi mjerači imaju sve tri podjele: bar, kPa i psi.

Jedan bar je jednak 100 kPa i 14,5 psi. Jedan psi iznosi oko 7 kPa.

Koji mjerač pritiska u gumama izabrati? Izaberite vrstu mjerača u obliku olovke kao najjeftiniju opciju. Oni su

savršeni za provjeru pritiska na cesti, pa ih je poželjno imati u svakom vozilu. Jedno od ograničenja upotrebe mjerača u obliku olovke je njihovo usko mjerno područje.

Izaberite vrstu mjerača sa kazaljkom da biste dobili najtačnije očitanje pritiska i za veće mjerno područje. Mjerno područje Bourdonovih manometara je vrlo veliko. Izrađuju se od malog mjernog područja (0 do 1 kPa) pa do vrlo velikih mjernih područja (0 do 100 bar).

Izaberite digitalni mjerač pritiska u gumama kao najlakši način za očitanje pritiska. Oni nisu uvijek tačni kao analogni mjerači pritiska u gumama, ali ne morate računati na raspršivanje rezultata mjerenja da biste dobili očitanje. Nedostatak je da oni zahtijevaju baterije za rad.

Potražite mjerač koji vam omogućuje da očitate pritisak kao i da ga podesite. Ovi mjerači mogu biti spojeni na ventil kompresora vazduha i ventil gume u isto vrijeme, što štedi vrijeme.

Izaberite mjerač pritiska u gumama za uravnoteženje, za punjenje i balansiranje dviju guma odjednom. Ovi mjerači osiguravaju da dvije prednje ili zadnje gume imaju isti pritisak. Jednako napumpane gume čine vožnju na cesti glatkom. Također se mogu koristiti i na jednoj gumi.

Page 6: Koristenje Mjeraca Pritiska u Gumama - Provjera i Podesavanje Pritiska u Gumama

Mjerač pritiska u gumama za uravnoteženje

Izaberite višefunkcionalne jedinice kako bi dobili više za svoj novac. Neki mjerači pritiska za gume imaju svjetiljke ugrađene u njih koji će vam pomoći pronaći put, ako je potrebno da provjerite gume noću.

Upute korak po koraka) Mjerač pritiska u obliku olovke1) Skinite poklopac ventila. Prvo, uklonite poklopac ventila sa ventila

gume. Budite sigurni da ste ga ostavili na mjesto gdje ga možete kasnije naći.

2) Postavite mjerač pritiska na vrh ventila. Uvjerite se da obilježeni nastavak sjedi u tijelu mjerača, a zatim pritisnite glavu mjerača čvrsto na glavu ventila. Ako vazduh i dalje izlazi, podesite ugao i pritisak vaših ruku, sve dok vazduh ne bude više izlazio iz ventila.

3) Očitajte skalu. Kad označeni pokazivač klizne van, uklonite mjerač sa ventila bez pomicanja pokazivača i očitajte skalu.

4) Ponovite postupak za sve točkove. Ne zaboravite zamijeniti kapicu ventila na svakom točku.

5) Provjerite rezultate. Provjerite očitanje pritiska u gumama prema specifikacijama u priručniku ili pronađite naljepnicu na vozilu s popisom preporučenih veličina guma i pritisaka.

b) Mjerač pritiska sa kazaljkom1) Provjerite podjelu na brojčaniku, da li je u barima, kilopaskalima ili

funtama po kvadratnom inču.2) Skinite poklopac ventila i stavite ga na sigurno mjesto.

Page 7: Koristenje Mjeraca Pritiska u Gumama - Provjera i Podesavanje Pritiska u Gumama

3) Postavite mjerač pritiska na vrh ventila. Prilagodite ugao i pritisak ruke, tako da vazduh ne izlazi iz ventila.

4) Očitajte mjerač. Kada je igla skočila, izvadite mjerač iz ventila i pročitajte brojčanik. Brojevima su označene desetice, a oznake između su jedinice.

5) Vratite postavke mjerača. Ponovno postavite mjerač sa brojčanikom na nulu pritiskom na dugme na vratu brojčanika.

6) Ponovite postupak za sve točkove. Ne zaboravite zamijeniti kapicu ventila na svakom točku.

7) Provjerite rezultate. Provjerite očitanje pritiska u gumama prema specifikacijama u priručniku ili pronađite naljepnicu na vozilu s popisom preporučenih veličina guma i pritisaka.

Provjera i podešavanje pritiska u gumama

Cilj ovog dijela procedure je da pokaže kako da se provjeri pritisak u gumama i podesi na ispravnu veličinu.

Zašto provjeravati pritisak u gumama? Pneumatik prirodnim putem gubi vremenom vazduh, molekulu po

molekulu, zbog prirodne poroznosti gume, bez obzira što je ona jako mala. Gubitak pritiska mogu značajno ubrzati drugi izvori propuštanja usljed:

- sitnih kvarova poput onih na ventilima ili naplatku uglavnom vezanih uz propusnost;

- istrošenosti ili oštećenja guma. Kod radijalnih guma nemoguće je pogledom utvrditi da li su pravilno

napuhane (vidi slike ispod).

Ispravno napunjena i napunjenja 50% nižeg pritiska

Napomena: Za radijalne gume normalno je da kod pravilnog pritiska vazduha imaju malo izbočen bok.

NAPOMENA: Provjera obuhvata i vozila opremljena sistemom za praćenje pritiska u gumama (TPMS).1

1 TPMS jedinice nisu zamjena za mjesečne provjere pritiska manometrom. Vozila opremljena sistemom za nadzor pritiska u gumama (TPMS) mogu pomoći vozačima u otkrivanju gubitka pritiska vazduha. Propisi zahtijevaju od TPMS-a da upozore vozače kada su gume sa 25% nižim pritiskom od

Page 8: Koristenje Mjeraca Pritiska u Gumama - Provjera i Podesavanje Pritiska u Gumama

Kada provjeriti pritisak u gumama? Pritisak u svim gumama, uključujući i rezervnu gumu, provjerite barem

jednom mjesečno. Dodatne provjere trebaju:- prije dugih putovanja,- nošenja teških tereta,- vuče prikolica,- i svaki put kad se očekuju velike brzine. Kako bi dobili tačno očitanje pritiska u gumama provjerite pritisak vazduha

kada su gume hladne, to jest, kada je vozilo parkirano najmanje 3 sata ili je prešlo manje od 1,6 km (jedne milje) umjerenom brzinom, ili nadoknadite za dodatni pritisak u toplim guma (0,2 do 0,3 bara viši od propisanog). Nakon toga prvom prilikom provjerite pritisak u hladnim gumama.NAPOMENA: Nikada ne smanjujte pritisak vazduha kada su gume vruće, jer je normalno da se pritisak poveća iznad preporučenog hladnog pritiska kao rezultat vožnje.

Putničke i teretne gume gube 7 do 14 kPa (1 do 2 psi) pritiska punjenja mjesečno u normalnim uvjetima i isto toliko za svakih 5,6 0C (100 0F) pada temperature. Probijanje, propuštanje ventila ili druga oštećenja također mogu uzrokovati gubitak pritiska punjenja. Ako guma izgubi više od 14 kPa (2 psi) mjesečno, treba biti provjerena od stručnog lica.

Značajne promjene u nadmorskoj visini i temperaturi na kojoj će vozilo redovno raditi rezultiraće promjenama u pritisku i zahtijevaće provjeru pritiska i podešavanje.

O pravilnom i nepravilnom pritisku punjenju guma Pritisak punjenja je pritisak izmjeren u gumi na sobnoj temperaturi i ne

uključuje bilo kakav porast pritiska zbog korištenja guma.Gume mogu biti pravilno napunjene, prepunjene i nedovoljno napunjene. Vožnja na gumama s nepravilnim pritiskom punjenja je opasna.

Nikada ne podešavajte pritisak punjenja guma ispod preporučenog pritiska vazduha koji se nalazi na naljepnici gume, naljepnici certifikata vozila ili priručniku za upotrebu. Nedovoljno punjenje uzrokuje prekomjerno nakupljanje toplote i unutrašnja strukturna oštećenja.

Ne prelazite najveći dozvoljeni pritisak u gumi prikazan na boku gume. Prepunjene gume imaju veću vjerovatnoću da se rasjeku, probuše ili oštete od naglog udarca u prepreku, kao što je rupa na putu ili ivičnjak.

Upute korak-po-korak

propisanog. Za mnoga vozila ovo upozorenje može biti prekasno za sprječavanje štete od nedovoljne naduhanosti.

Page 9: Koristenje Mjeraca Pritiska u Gumama - Provjera i Podesavanje Pritiska u Gumama

1) Provjerite jesu li gume "hladne" (vozilo nije prešlo više od 2 km), tako da vazduh u gumama nije raširen od vrućine.

2) Pronađite preporučene pritiske u gumama na plakatu s informacijama o gumama ili u priručniku za upotrebu. Provjerite i vrijednosti najvećeg dozvoljenog pritiska na boku gume.

Page 10: Koristenje Mjeraca Pritiska u Gumama - Provjera i Podesavanje Pritiska u Gumama

3) Snimite pritiske u svim gumama na sljedeći način:- Skinite poklopac ventila gume. Prvo uklonite poklopac sa ventila gume.

Budite sigurni da ste ga ostavili na mjesto gdje ga možete kasnije naći.

- Pritisnite mjerač pritiska na ventil i snimite očitanje. Ako postoji zvuk šištanja, mjerač nije dovoljno tijesan za tačno očitanje. Treba podesiti ugao mjerača i pritisak ruke.

Page 11: Koristenje Mjeraca Pritiska u Gumama - Provjera i Podesavanje Pritiska u Gumama

4) Ako pritisak u gumi nije na preporučenom nivou, podesite ga. Ako je pritisak u gumi nedovoljan tada dopunite gumu vazduhom. Koristite kratke mlazeve tako da ne prepunite gume. Ponovno provjerite pritisak u gumama nakon punjenja. Ako je pritisak u gumi previsok ili je prepunite, polahko ispuštajte vazduh pritiskom na iglu u središtu ventila gume rubom mjerača pritiska sve dok ne dobijete ispravan pritisak.

5) Vratite poklopce na ventile guma. Poklopac ne drži vazduh u gumi, ali drži prljavštinu i vlagu daleko od mehanizma ventila koji drži vazduh u gumi.

Page 12: Koristenje Mjeraca Pritiska u Gumama - Provjera i Podesavanje Pritiska u Gumama

6) Ponovite postupak za ostale gume.Provjerite sve gume kako bi bili sigurni da imaju isti pritisak vazduha (osim u slučajevima u kojima prednje i zadnje gume trebaju da imaju različite vrijednosti pritiska).