Top Banner
KOMMA NYHEDSBREV TIL KOMMUNERNE #44 DECEMBER 2014 NYE LAR-LØSNINGER GRUNDVANDSRESSOURCEN HELHEDSORIENTERET INDSATS GEOFYSISK METODE TIL KORTLÆGNING
6

KOMMA nr. 44

Apr 06, 2016

Download

Documents

Ramboll

 
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: KOMMA nr. 44

 KOMMANYHEDSBREV TIL KOMMUNERNE#44 DECEMBER 2014

NYE LAR-LØSNINGER

GRUNDVANDSRESSOURCEN

HELHEDSORIENTERET INDSATS

GEOFYSISK METODETIL KORTLÆGNING

Page 2: KOMMA nr. 44

KOMMA #44

KOMMUNALE AFFALDSPLANER KLAR TIL IMPLEMENTERING

For lidt over et år siden præsenterede regeringen sin ressourcestrategi, der især sigter på at øge genanvendelsen af danskernes affald markant. I maj i år blev strategien omsat til en national ressourceplan, og inden den 1. oktober skulle alle landets kommuner aflevere deres respektive affaldsplaner med de nationale dokumenter som pejlemærke.

Bred folkelig bevidsthedBo Hvidkær, Kerteminde For-syning og Kerteminde Kommu-ne vil nu især fokusere på at sikre sig, at kommunens hus-holdningsaffald bliver indsam-let så effektivt som muligt.

”Man kan indsamle husholdnings-affald på tre måder – på husstan-den, via en anden borgernær løs-ning og på genbrugsstationer.

Vi vil undersøge alle tre mulig-heder og gøre meget for at sik-re os, at vægten bliver fordelt rig-tigt, så indsamlingen bliver så effektiv som mulig. Her vil vi lø-bende sparre med andre kom-muner, for vi har generelt en god kultur for dialog på tværs af kom-munerne,” siger Bo Hvidkær.

Han er generelt optimist i for-hold til regeringens mål på af-falds- og ressourceområdet.

”Jeg oplever en meget bred folkelig bevidsthed om de miljø- og klimamæssige udfor-dringer, vi står over for på glo-balt plan. Og jeg kan person-ligt bekræfte, at genanvendelse ikke kun er noget, man snakker om i hippe storbykvarterer – det er også noget, der ligger stærkt i bevidstheden hos borgere i en kommune som Kerteminde.”

Katharina Maria Pedersen, [email protected], T 51615928

Den korte tid til udarbejdelsen af de kommunale affalds- og ressourceplaner har medført et udbredt behov for stram projektstyring og digitale værktøjer. Nogle kommuner har i den forbindelse benyttet Rambølls værktøj RamEplan, som har et decideret ’affaldsmodul’, der understøtter håndtering af de basisdata, som indgår i en given sektorplan som f.eks. data for affaldsmængder.

Ambitiøst resultatEn af disse kommuner er Kerteminde, hvor projektleder Bo Hvidkær fra Kerteminde Forsyning har drevet udviklingen af kommunens ressourceplan.

”For at være ærlig var jeg ikke tosset med RamEplan i starten. Men efter at have fået en grundig vejledning fra Rambølls rådgivere kan jeg godt se potentialet i det,” fortæller Bo Hvidkær.

Det lykkedes Bo Hvidkær at komme i mål med en plan, der rummer flere ambitiøse tiltag. For eksempel skal der i Kerteminde allerede i 2014 udarbejdes en fælles strategi for hele det kommunale affaldssystem, således at kommunens mål om at genanvende mindst 51 % af det indsamlede husholdningsaffald i 2020 – et mål, der er mere ambitiøst end i den nationale ressourceplan – kan indfries.

Page 3: KOMMA nr. 44

VORES YDELSER

Rådgivning i hele sagsforløbet fra ide til virkelighed:

• Teknisk rådgivning• Strategisk rådgivning• Ansvar for tid og økonomi• Bindeled til bygherren• Kontakt til myndigheder• Koordinering og afklaring

af grænseflader mellem alle leverandører.

PRAKTISK GENNEMFØRELSE

• Funktionsbeskrivelse• Udbudsmateriale• Tilbudsindhentning• Vurdering af tilbud• Installationskontrol• Kvalitetssikring• Godkendelse af

dokumentation.

KOMMA #44

Elektronisk booking- og nøglekortsystem letter administrationen af lokaleudlån i kommunens institutioner.

FÅ STYR PÅ ADGANGSKONTROL TIL KOMMUNALE INSTITUTIONER OG LOKALER

Fordele• Minimere antal nøgler i omløb• Logning af adgang• Fleksibel tildeling af adgang• Forebygge adgang for

uvedkommende og tyveri og hærværk.

Anvendelsessteder• Alle former for skoler• Læreanstalter• Biblioteker• Sportshaller.

Rambølls medarbejdere er spe-cialister i sikring og sikkerhed, og er uddannet Eksamineret Sik-ringsleder - en international an-erkendt og certificeret uddannel-se indenfor sikring og sikkerhed.

Rambøll er ISO-9001 certifice-ret uvildig rådgiver og med-lem af sikkerhedsbranchen.

Hans Lützhøft, [email protected], T 5161 5670

Effektiv og fleksibel kontrol af adgange til bygninger og lokaliteter som kommunen udlåner til fritidsaktiviteter om eftermiddagen og aftenen, kræver løbende tilsyn og administration af åbningstider og adgangsforhold. Ofte vil adgang til bygningerne være frit tilgængelige for enhver, så det er vanskeligt at vide, hvem der legalt færdes i bygningerne.

LøsningenHvis kommunen imidlertid benytter kosteffektiv teknik – elektronisk booking- og nøglekortsystem - er det muligt at overvåge adgangsveje elektronisk, så kun personer, med de nødvendige rettigheder fx medlemmer af en badmintonklub, tildeles adgang i bestemte tidsrum.

Den elektroniske overvågning kan med fordel kombineres med et fleksibelt centralt administreret bookingsystem, som i forbindelse med den elektriske aflåsning udelukkende giver adgang til de personer, som forudgående er tildelt adgangsrettigheder for et bestemt område/lokale i en bestemt periode.

Forbindelsen til låsesystemerne vil, selv med stor afstand til det centrale system, kunne etables via et eksisterende TCP/IP-netværk.

Anvendelsesmuligheder • Åbne for fritidsbrugere og

aftenskoler• Åbne/lukke morgen/aften og

weekends (tidsstyret)• Kombinere med tyverisikring• Kombinere med ITV (TCP/IP

kameraer)• Meddelelser til brugere via

web-portal og sms.

Page 4: KOMMA nr. 44

KOMMA #44

RAMBØLL ER MED NÅR KOMMUNERNE REVURDERER MILJØGODKENDELSER

GEOFYSISK METODE TIL OVERFLADENÆR KORTLÆGNING

Den lovpligtige revurdering af miljøgodkendelser kan være en kompleks og tidskrævende opgave, der er svær for en kommune at indpasse i det øvrige arbejde.

Revurdering af miljøgodkendelser er ofte en afgrænset opgave, som er velegnet til at lægge ud til en rådgiver. Rambøll har gennem arbejde for flere kommuner bl.a. Norddjurs, Syddjurs og Holbæk opbygget en stor kompetence til at gennemføre revurderinger.

Marie Karlsson fra Norddjurs Kommune siger: ”Det er af høj værdi for Norddjurs Kommune at inddrage en rådgiver i opgaven, da det er muligt at få kvalificeret hjælp til en bestemt opgave i en kortere periode” og hun giver udtryk for, at kommu-nen har været meget tilfreds med Rambølls arbejde, der har været udført med høj kvalitet og faglighed.

I mange tilfælde vil kommunen ikke blot få løst opgaven med revurdering, idet også miljøtilsynet fremover vil være mindre tids- og ressourcekræven-de, når der er overensstemmelse mellem miljøgod-

kendelsen og den aktuelle drift. Der er altså flere gevinster ved at få gennemført revurderingerne.

Rambøll vil i 2015 udbygge samarbejdet omkring revurdering med flere kommuner.

Henriette Salling, [email protected], T 5161 5102

Rikke Bøgeskov Hyttel, [email protected], T 5161 1323

I løbet af 2014 har det vist sig, at intens nedbør også kan forårsage oversvømmelser udenfor Hovedstaden. Klimaindsatser og spildevandsplaner er uadskillelige, og samspillet med lokalplaner udfordrer og stiller krav til kommunernes evner til at foretage helhedsorienterede indsatser.

Kendskabet til undergrunden er essentielt, ikke kun i områder med byudvikling, men også i områder indenfor det eksisterende bymiljø:

• Ved byudvikling stilles krav om klimaindsatser; separation af regnvand og spildevand med tilhørende LAR-løsninger, og der kræves også øget kendskab til undergrunden.

• Vandplanernes retningslinjer 40 og 41 betyder, at der indenfor OSD (Områder med særlig drikkevandsinteresser) stilles krav om kendskabet til nedsivningen gennem de øvre jordlag.

Rambøll har stor succes med at anvende den geofysiske metode DualEM421 til kortlægning af de øverste 5-10 m af jordlagene. Metodens fleksibilitet gør den velegnet til detaljeret kortlægning, eksem-pelvis på nyudstykninger, ved projektering af veje

og større anlæg, samt ved kortlægning af parker og andre åbne arealer, som kan indgå i klimaindsatser.

Resultaterne kan indgå som grundlag for udpegning af infiltrationspotentiale sammen med infiltrationstests, vurdering af grundvands-spejlet og eventuel påvirkning af grundvandet.

Peter Thomsen, [email protected], T 5161 7740

Page 5: KOMMA nr. 44

GRUNDVANDSRESSOURCEN

Lokal nedsivning af regnvand i faskiner er ikke et velegnet virkemiddel i klimatilpasningen alle steder. Gladsaxe Kommune undersøgte potentialet for nedsivning i forhold til geologi og grundvandsressourcen og måtte konstatere, at der nu skal vælges andre løsninger, som har et større element af fordampning, eksempelvis regnbede og grønne tage.

Kommunen har dog været klar over, at en intensiv nedsivning nogle steder kan blive vanskelig på grund af et højt grundvandsspejl. Samtidig er det en udfordring for vejvandssepareringen, at glatførebekæmpelsen om vinteren foregår med salt, som påvirker grundvandet negativt. Da kommunens klimatilpasningsplan blev vedtaget i marts i år, var én af handlingerne i planen derfor at undersøge potentialet for nedsivning rundt om i kommunen samt at foretage en vurdering af, hvilken påvirkning grundvandet udsættes for ved forskellige kombinationer af glatførebekæmpelse.

På baggrund af data om geologi, grundvandskemi, hydrauliske forhold, forurenede lokaliteter, vandindvindinger og afværgepumpninger, befæstelsesgrader, eksisterende nedsivningsanlæg, nedbørsforhold og klimadata m.v. har Rambøll foretaget en samlet undersøgelse af, i hvilke områder potentialet for nedsivning endnu er stort og hvor potentialet er ved at være brugt op. Dette er bl.a. foretaget på baggrund af resultater fra en integreret hydrologisk model (Mike She). Desuden er der

KOMMA #44

udpeget områder, hvor nedsivning af hensyn til grundvandsspejlet eller grundvandskvaliteten ikke er egnet. Vi vurderede også effekten af nedsivning af vejvand med indhold af salt samt risikoen for mobilisering af jordforureninger.

Nye løsningerUndersøgelsen viser, at der mange steder i Gladsaxe skal findes andre løsninger at håndtere regnvand på end ved traditionel nedsivning i faskiner. Der skal vælges løsninger med øget fordampning – som eksempelvis regnbede og grønne tage. Andre steder må kommunen fastslå, at nedsivning slet ikke kan anvendes som løsning, da grundvandsspejlet står for højt til, at regnvandshåndtering ved nedsivning er en mulighed, da det på sigt kan forårsage oversvømmelse af naboarealer.

Som konsekvens af undersøgelsen lægger kommunen i næste spildevandsplan op til at ændre principperne for regnvandshåndtering, så der stilles krav om brug af fordampningsløsninger i udvalgte områder.

Johanne Urup, [email protected], T 5161 8829

Gladsaxe Kommune har i de seneste år arbejdet intensivt med at indarbejde klimatilpasningstiltag med henblik på at mindske konsekvenser for bygninger, infrastruktur og borgere ved kraftig regn samt for at øge den rekreative og naturmæssige kvalitet i kommunen. Én af de strategier, der er valgt i den forbindelse, er at separere alt vejvand i kommunen i løbet af de næste 40 år. Helst i overfladeløsninger, som er billigere end traditionelle kloakløsninger, og som samtidig kan øge de grønne elementer i byen.

Et andet væsentligt element i klimatilpasningen har igennem de sidste par år været at opfordre borgerne til at håndtere regnvandet lokalt på egen grund. I samarbejde med spildevandsselskabet Nordvand A/S har kommunen tilbudt at borgere, som håndterer regnvand på egen grund, får tilbagebetalt en del af spildevandstilslutningen til ejendommen. Hermed har borgerne fået en økonomisk håndsrækning til at etablere lokale løsninger. Borgerne har ofte valgt løsninger som faskiner, hvori regnvand opsamles og efterfølgende nedsiver til grundvandet.

Page 6: KOMMA nr. 44

KOMMA

NYHEDSBREV TIL KOMMUNERNE #44 DECEMBER 2014

Nyhedsbrevet udgives 2-4 gange om året af Rambøll Danmark som nyhedsbrev til kommunerne.

Ansvarshavende redaktør: Kirsten Nørgaard, T 5161 6074, [email protected]

Yderligere eksemplarer kan bestilles på: www.ramboll.dk

Oplag: 2000ISSN: 16016300

WWW.RAMBOLL.DK