Top Banner
19

Jdi pracovat! 02/2014

Apr 08, 2016

Download

Documents

Brian Gootee

 
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Jdi pracovat! 02/2014
Page 2: Jdi pracovat! 02/2014

2 ÚVODEM www.jdipracovat.cz 3ÚVODEMwww.jdipracovat.cz

Do zahraničí s EURESPráce v zahraničí je pro Čechy čím dál lá-kavější. Podle statistik evropského portálu pracovní mobility EURES vzrostl počet lidí pracujících v zahraničí od roku 2006 z 55 600 na 86 500 k letošnímu srpnu.

Síť EURES je zájemcům k dispozici v celé Evropské unii. Zájemcům o práci v EU zprostředkovává pracovní místa, která za-městnavatelé přes EURES nabízejí. Pracov-ní pozice jsou prověřené a minimalizuje se tak možnost podvodu.

Co je síť EURES?• v jejím rámci funguje 900 poradců,

16 z nich v ČR• lidé se na ně mohou obracet s dotazy

týkajícími se nejen práce v zahraničí, ale také životních podmínek

• informace o volných pracovních místech v konkrétních zemích jsou k dispozici na www.eures.europa.eu

• volné pozice, které nabízejí evropské fir-my pracovníkům přímo z ČR, pak nalez-nete na www.eures.cz

V případě, že do zahraničí vycestujete přes některou z mnoha pracovních agentur, měli byste si v první řadě ověřit, zda má agentura povolení Úřadu práce ČR ke zprostředko-vání zaměstnání do zahraničí. Druhou věc, kterou musí taková agentura splňovat, je pojištění proti úpadku. Další praktické tipy najdete na www.jdipracovat.cz/eures.

Vysokoškolský diplom nezaručuje práci, varuje HR specialistaProblém s nedostatkem práce je pro studen-ty a absolventy vysokých škol fatální. Stu-dium samo o sobě při současném poměru absolventů a pracovních míst nezaručuje uplatnění.

„Pokud člověk studuje, ale nemá k tomu žádnou práci, velice těžce potom narazí u všech zaměstnavatelů. Takových absol-ventů jsou stovky,“ tvrdí HR manažer centra inovativní spolupráce UNIFER David Mlý-nek. Nalézt praxi v oboru však není vždy jednoduché. K tomuto problému se originál-ním způsobem staví UNIFER.

Tři stovky brněnských studentů pracují na projektech od zadavatelských firem pod do-hledem zkušených mentorů a projektových manažerů. Student si v centru může vyzkou-šet různé oblasti uplatnění a účastnit se roz-vojových aktivit a přednášek. „Studenti si u nás budují portfolio znalostí a schopnos-tí, které jim poskytnou konkurenční výho-du oproti ostatním vrstevníkům. UNIFER propojuje studenty napříč obory, kteří se vzájemně obohacují, pilují si prací v týmech soft skills a hlavně získají zkušenosti ze své-ho oboru,“ vysvětluje Mlýnek.

Stránku připravila Adéla Zimolová

Letem světem

Foto

: UNI

FER

Foto

: EC

EU

1. Grafická identitaPo čtyřech letech bylo na čase oprášit pr-votní grafiku a vyrazit do víru studentského života v novém kabátu. A proto máme nové logo, webové stránky, různé projektové vizuály a také jsme udělali facelift tohoto časopisu.

2. StážistkaNěkolikrát jsme psali o programu Stáže pro mladé, až nás napadlo vyzkoušet, jaké to je žádat o dotaci na stážistickou pozici a jak vypadá administrativa kolem. Výsledkem je nová posila našeho týmu – brzká absolventka brněnské žurnalistiky Adéla. Takže tedy za nás: funguje to a pár kolonek vás v tom dou-fám neodradí. Za Adélu: zkuste si ještě bě-hem studia rozšířit zkušenosti. Je to poučné, zábavné a ještě za to dostanete zaplaceno.

3. Účast na veletrzíchV minulosti jsme se několikrát vyjadřovali k různým personálním tématům a naše re-dakce složená ze studentů na vysoké škole, absolventů a odborníků z oboru pomohla již mnoha lidem. V říjnu jsme měli poprvé i stánek na veletrhu. Jednalo se o Uplatni.se na Mendelově univerzitě. Zájem nových čtenářů nás mile překvapil.

Redakce jdipracovat.cz má momen-tálně rekordní počet členů. Pro ně to znamená, že nebudou publikovat více než 2 články měsíčně, vy se můžete těšit na pestrou směsici témat z různých oborů. Úspěch není v kvantitě, a tak nás těší, že vám můžeme být nápomocni v různých oblastech. Na veletrhu Uplatni.se jsem na našem stánku zájemcům říkala „na shledanou v on-linu“, což bych

ráda řekla i vám.Těšíme se na vás!

Petra Štorková,zakladatelka e-zinu jdipracovat.cz

Co je nového u Jdi pracovat!?

Jdi pracovat! 5. ročník, 2. číslo, vychází: 5. listopadu 2014, náklad: 7 000 ks, evidenční číslo: MK ČR E 21391, distribuce zdarma Vydavatel: Mgr. Petra Štorková, Hartmannova 1124/82, Třebíč, 674 01, IČ: 75428555, 777 879 212, [email protected], www.jdipracovat.cz

Redakce: Petra Štorková (šéfredaktorka), Adéla Zimolová, Jaroslav Kára, Adéla Ištvánková, Lukáš Visingr, Alena Klimková, Jana Faltýnková, Lenka Košťálová, Tereza Rašková, Lucie Hromádková, Marie Venclů, Martin Zelinka, Andrea Kristinová, Gabriela Nováková, Lenka Skalická, Tereza MikuleckáKorektura: Gabriela Nováková, Blanka Sauerová, grafika: David Kalla (david-kalla.cz), tisk: Final Exit, foto na titulní straně: all-free-download.com

Texty vycházejí na internetových stránkách www.jdipracovat.cz.

www.facebook.com/jdipracovat

Page 3: Jdi pracovat! 02/2014

4 REALITY SHOW www.jdipracovat.cz/reality-show 5REALITY SHOWwww.jdipracovat.cz/reality-show

hurá na výběrko, které nemusí být jen for-mou pohovoru. Měsíc po skončení školy jsem si znovu napsala test. Smích mě ale přešel, když jsem zjistila, že na výsledky budeme čekat celý týden. Pak jsem ani v pá-tek nedostala žádnou zpětnou vazbu a bylo po náladě.

Září 2014Při hledání práce narazí nejeden absolvent na nepříjemný požadavek předchozí praxe, kterou z logiky věci mohl jako student jen těžko získat. Naštěstí si toho všiml i stát a v současné době nabízí těmto nešťastní-kům hned tři možnosti, jak praxi získat. Prv-ní z nabízených programů je určený absol-ventům, kteří nemají v souhrnu praxi delší než dva roky. Projekt Odborné praxe pro mladé do 30 let má organizačně na starosti úřad práce, konkrétně jeho krajské pobočky. Pro uvědomělé studenty je tu program Stáže pro mladé. V jeho rámci mohou získat stu-denti posledních dvou semestrů na VŠ nebo VOŠ a posledních ročníků středních škol potřebnou praxi. Program Stáže ve firmách má tu nevýhodu, že praktikant nemá nárok na finanční odměnu. Cílem je hlavně získat praxi a kontakty.

Říjen 2014Díky projektu Odborné praxe pro mladé do 30 let jsem nakonec získala práci PR specia-listky Kulturního centra Turnov.

který právě to místo uvolňoval. Pečlivě jsem sestavila svůj životopis, uvedla všechny kurzy a zkušenosti, které s prací tiskové-ho mluvčí souvisely. V podstatě jsem ale s ničím nepočítala. Když ale tu práci odmítla kandidátka, která přede mnou dostala před-nost, začala jsem doufat a čekala telefonát od personalistky. Srdce mi zaplesalo a už jsem si v duchu vybírala kostýmky a lodič-ky, ve kterých budu do nové práce chodit. Bohužel příliš brzo.

Srpen 2014Přiznávám, že se mi na úřad práce ani trochu nechtělo, nakonec mi ale nic jiného nezby-lo. Měsíc na rozmyšlenou utekl jako voda, takže jsem se na začátku srpna vypravila za paní úřednicí s oznámením, že bude mít na krku dalšího nezaměstnaného absolventa.

Všechny záložní varianty padly, takže bylo potřeba začít hledat pracovní příležitosti zase pěkně od začátku. Po úmorném prohle-dávání pracovních webů se konečně našlo něco i pro mě – Technické služby města Liberec hledaly tiskovou mluvčí. Tak tedy

TIP!

V redakci máme díky programu Stáže pro mladé stážistku, brzkou absolventku brněnské žurnalistiky. Sledujte její reality show a dozvíte se, co zažívá stážistka v naší redakci.

Reality show: Absolventka žurnalistiky hledá práci

Adéla Ištvánková

Bude ze mě novinářka! Asi tak jsem prozřela už v patnácti. A sta-lo se, mám ve vytouženém oboru čerstvě titul a teď přichází ta zá-bavnější část. Abych byla novinář- ka, musí mě totiž někdo zaměst-nat. Jenže se zdá, že to zase tak jednoduché nebude. Červen 2014Předevčírem jsem úspěšně ukončila baka-lářský obor Mediální studia a žurnalistika a k tomu Politologii na Masarykově uni-verzitě v Brně. Pro spoustu spolužáků byl šok, že jsem odmítla jít studovat dál a chci se pustit do opravdového života pracujících.

Červenec 2014Mezi druhým a třetím ročníkem jsem strávi-la celé léto v liberecké Mladé frontě DNES

na stáži a v září už jsem se odtamtud nechtě-la hnout. Utvrdila jsem se, že novinařina je prostě povolání pro mě. O to víc jsem byla nadšená, když mi šéfredaktor nabídl od ledna práci. Samozřejmě nebylo nic jisté, dokud nemáte podepsanou smlouvu a nese-díte první den u pracovního stolu, jako byste neměli nic.

Poté, co jsem se smířila s myšlenkou, že v liberecké Mladé frontě DNES jen tak nezasednu, začala jsem hledat jinde. Zaujal mě inzerát PR agentury z Liberce, který lá-kal všechny zájemce o práci. Rozhodla jsem se být kreativní. V papírnictví jsem koupila krásnou dárkovou krabičku s mašlí a ži-votopis poslala poštou. Byla jsem si jistá, že je to musí zaujmout alespoň natolik, aby mě pozvali na pohovor... NEDORUČENO.

Další naděje se objevila na turnovské rad-nici, že se tam od září uvolní místo tiskové-ho mluvčího jsem se dozvěděla od známého,

Absolventka žurnalistiky po čtyřech měsících našla práci v oboru. Průběžně o tom psala reality show. Foto: Archiv Adély Ištvánkové

Foto: Adéla Ištvánková

Page 4: Jdi pracovat! 02/2014

Petra Štorková

Být pozván k pohovoru je polo-vina úspěchu. Ta druhá se týká toho, jak kandidát zapůsobí na personalistu, nadřízeného či ma-jitele firmy. Krom jiných hledisek svou roli sehrává i takzvaný fak-tor chemie. Není nelegální, i když se za něj kandidáti často zlobí.

Z pohledu zaměstnavatele je velice důle-žité, aby zvolený uchazeč krom vzdělání a zkušeností splnil i osobnostní požadavky. Zkrátka musí dobře zapadnout do týmu - vhodně ho doplnit a povahově si s kolegy rozumět. Proto jsme oslovili téměř dvacet personalistů, zaměstavatelů a konzultantů, kteří nám poodhalili zákulisí výběrových řízení.

Na vlastní kůžiS faktorem chemie jsem se setkala i já. Před třemi lety jsem se hlásila na pozici personalistky jednoho obchodního řetěz-ce. Splňovala jsem všechny podmínky, z formálního hlediska tedy žádný problém. Na pohovoru byla příjemná atmosféra a s personalistkou jsme našly společnou řeč o personalistice. Nicméně asi po třech dnech mi přišel zamítavý e-mail. Když jsem perso-nalistce volala a chtěla znát zpětnou vazbu, dozvěděla jsem se, že jiná kandidátka lépe „zapadla do kolektivu“. Sice nepadlo přímo sousloví „faktor chemie“, ale já jsem tehdy poprvé osobně poznala, že je to pěkně ne-příjemné a že s tím člověk prostě nemůže nic udělat.

Být nejlepší nestačíSplnění všech formálních požadavků do-stane kandidáta k ústnímu pohovoru. Pak ale může nastat studená sprcha. „Je třeba si uvědomit, že pouze kvalifikace, schopnos-ti, zkušenosti či vlastnosti uchazeče samy o sobě nepostačují, vždy jsou hodnoceny ve vzájemné kombinaci. A je velmi důležité, jak si uchazeč porozumí s budoucím nadří-zeným, který se účastní přijímacího pohovo-ru, do určité míry tak rozhodují i vzájemné sympatie,“ řekla Jana Vítů, manažer HR ope- rativy ze společnosti Automotive Lighting.

Totéž potvrzuje i psycholožka Úřadu prá-ce České republiky Oxana Jiroušková, která jedná s nezaměstnanými. „Při pří-pravě uchazečů na pohovor zdůrazňuji, že u pohovoru nevyhraje ten nejlepší, tedy ten nejvzdělanější, nejvíce bystrý, nejpřipra-venější, ale ten, kdo se jim hodí. To se do-předu většinou neví, takže důležité je zůstat v klidu a absolvovat co nejvíce konkurzů a výběrových řízení, aby byla větší šance, že konkrétnímu zaměstnavateli sednou,“ po-radila psycholožka.

U pohovoru rozhoduje i faktor chemie

6 PERSONÁLNÍ RADY www.jdipracovat.cz/personalni-rady 7PERSONÁLNÍ RADYwww.jdipracovat.cz/personalni-rady

ní preferují obecnou shodu. „I když máme různá výběrová řízení, nejčastěji se výbě-rového řízení účastní více lidí. Pro přijetí kandidáta musí panovat obecná shoda, pro-tože jsou to lidé, kteří k náboru mají co říci a s nabíraným člověkem budou spolupra-covat,“ uvedl personalista Mann+Hummel Service Jaroslav Mátl

Co s tím dělat?Všichni oslovení odborníci, kteří mají v popisu práce výběr nových zaměstnanců, se shodují na tom, že přetvářka a stylizace nikdy k ničemu dobrému nevede. I kdybyste ošálili všechny přísedící, pak vám firemní kultura a poměry na pracovišti nebudou vy-hovovat a v zaměstnání budete nespokojení, nebo dokonce brzy skončíte. „Radím být přirozený, protože tak nebo tak by to kandi-dátovi brzo přestalo vyhovovat,“ připome-nula Pavla Horáková, konzultantka Kariér-ního centra Masarykovy univerzity.

Víc hlav víc víFaktor chemie je subjektivní záležitost a firmy se snaží předejít nespravedlivému jed-nání. Proto u pohovorů zpravidla bývá více členů – dva personalisté, nebo personalista a přímý nadřízený kandidáta. Faktor che-mie by neměl být spojován s případnými antipatiemi jednotlivce. „Faktor chemie určitě, stejně jako v osobním životě, fun-guje i v tom pracovním. Profesionalita u této práce spočívá především v tom umět se od nějakých subjektivních pocitů oprostit a mít zkrátka nadhled. Máme pohovory vždy minimálně ve dvou osobách, s kole-gy se tedy snažíme tomuto efektu vyhnout i touto cestou,“ prozradila specialistka na vzdělávání ve společnosti MediaCall Dag-mar Šperková.

Nadřízený nového zaměstnance má u vý-běrových řízení rozhodující slovo, ale dá i na posouzení personalisty. Ve společnosti Mann+Hummel Service u výběrových říze-

Poradenská síť EURES poskytuje zdarma informace o životních a pracovních podmínkách v zemích EU/EHP a ve Švýcarsku.

Na portálu EURES najdete databáze volných míst, včetně sezónních prací.

-Fo

to: f

reed

igita

lpho

tos.

net

Inzerce

Page 5: Jdi pracovat! 02/2014

8 PERSONÁLNÍ RADY www.jdipracovat.cz/personalni-rady 9PERSONÁLNÍ RADYwww.jdipracovat.cz/personalni-rady

Trochu života do životopisu

Tereza Rašková

Na našem serveru jsme vám již nabídli několik desítek článků o tom, jak správně napsat životo-pis. Ale není radno podceňovat ani formální stránku věci. Pokud má číst personalista monotónní hro-madu černobílých papírů, proč mu tam nevložit něco barevnější-ho, zajímavějšího?

Šablony a vzoryJestliže chcete životopis jen ozvláštnit, postačí vám originální font, trocha barvy či drobný grafický prvek. Pokud si sami ne-troufáte tyto prvky nakombinovat, pomůžou vám nejrůznější šablony a vzory, které mů-žete nalézt na internetu. Vaše CV tak zůsta-ne přehledné a jednoduché, ale přitom bude zajímavější a přitažlivější graficky.

Webové aplikacePokud jste trochu náročnější a lákají vás vět-ší grafické prvky nebo originální rozložení stránky, jsou vám na internetu k dispozici nejrůznější aplikace. Po zadání hesla „Crea-te CV“ do vyhledávače si můžete vybírat. Princip je jednoduchý a ve většině případů stejný – do předpřipravených formulářů vyplníte své nacionále, dosažené vzdělání a pracovní zkušenosti. Poté si vyberete vzhled vašeho životopisu a volbu potvrdíte. Hoto- vé CV si pak pouze stáhnete a vytisknete.

Vlastní grafikaA jsme u kategorie „udělej si sám“, kdy si vzhled vašeho životopisu navrhnete od za-čátku sami. Záleží pouze na vaší kreativitě a umění pracovat s grafickými programy. Shrnete tak nejen své dosavadní zkušenosti, ale ukážete svému potenciálnímu zaměstna-vateli svoje praktické schopnosti a osobnost.

Pouze pro odvážnéA je zde poslední kategorie. Zcela neotřelé životopisy, které vlastně na první pohled ani životopisy nejsou. Jedná se o různé krabič-ky, psaníčka či nádobky, které skrývají in-formace o vaší kariéře. Jde o jakýsi nástroj sebeprezentace, neboť do krabičky můžete vložit své výrobky či návrhy.

V tomto případě musíte být nejen odvážní a nesmírně kreativní, ale především si mu-síte uvědomit, komu takové CV adresujete. V případě různých designových studií či re-klamních agentur bude takový počin trefou do černého. Těžko byste jej však posílali do banky nebo advokátní kanceláře.

Všeho s mírouAť už se rozhodnete pro životopis vytvo-řený na internetu nebo si vyrobíte obálku z vlnité lepenky, musíte mít na paměti něko-

lik věcí. První z nich je, aby životopis zůstal přehledný a čitelný. Účelem CV je persona-listovi přiblížit fakta o vašem dosavadním profesním životě, nikoli ho donutit půl ho-diny luštit nečitelný font. Nesmíme zapomenout ani na pravdivost a správnost uvedených údajů. Vymýšlet si v životopise a ještě ho mít plný gramatic-kých chyb a překlepů – to nenapraví ani ta nejvychytanější grafika. A v neposlední řadě je je třeba myslet na určitou míru vkusu a vzít v potaz to, komu se CV na stůl dostane. Tedy přizpůsobit vzhled a zpracování určitým zvyklostem, které vládnou v tom daném odvětví. V tom-to případě skutečně platí, že méně je často o dost víc.

Foto

: blo

g.je

ss.co

m

Foto: Creativebloq.com

Neotřelý životopis může být cestou k práci snů, nebojte se tedy kreativity. Foto: Behannce.net

Page 6: Jdi pracovat! 02/2014

10 BRIGÁDY www.jdipracovat.cz/brigady 11BRIGÁDYwww.jdipracovat.cz/brigady

Inzerce

A navíc: "môžeš hovoriť pekne po svojom", máme nové i slovenské

projekty!

Tak pojď přeci za námi! Nemohla sis vybrat lepší dobu,

právě se nám navýšily odměny o 40%!

Čau profíci! Dumám,ako si privyrobiť a získať fajn praxi.

MEDIASERVIS - ZÁKAZNICKÉ CENTRUM+420 602 165 571DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ, KAŽDÉ ÚTERÝ V 16 HOD., VÍDEŇSKÁ 995/63, BRNO

KOUKNI:VOLEJ: PŘIJĎ:

PIŠ:

BRIGÁDA/HPP - TELEFONNÍ KONZULTANT

Vydělávej

TOP KLIENTI, NOVÉ ČESKÉ

I SLOVENSKÉ PROJEKTY

praxe=garance

vyšší mzdy

[email protected]

Petra Štorková

Au-pair, obsluhu v restauraci, plavčíka, hostess, táborové vedou-cí a řadu dalších činností dělali čtenáři jdipracovat.cz v létě. Naše redakce se dlouhodobě zabývá stu-dentskými přivýdělky, a tak jsme zorgani-zovali soutěž o ceny. Studenti posílali fotky z letních brigád a nám se tak naskytl obrá-

zek, co dělají o prázdninách. Obdrželi jsme 56 příspěvků.

Podle zaslaných fotografií jsme rozdělili letní výdělky na dvě skupiny – jedny jsou ryze sezonní a dělají se pouze v létě a druhé lze dělat celoročně, ale kvůli čerpání dovo-lené tyto činnosti v hojné míře dělají právě studenti, aby prostřídali stálé zaměstnance. Z fotografií si můžete udělat obrázek sami.

Letní brigády studentů jsou různorodé

Více o soutěži najdete na www.jdipracovat.cz/velka-prazdninova-fotosoutez.

Page 7: Jdi pracovat! 02/2014

Andrea Kristinová, Martin Zelinka

Roznos letákůPřesně tak vypadala brigáda, která na mě vypadla z reklamního letáku jednoho ob-chodního řetězce. „Roznos reklamních materiálů, ozvěte se na uvedené telefonní číslo,“ stálo černé na růžovém. Za zkoušku člověk nic nedá, a tak jsem se ozval. Podle instrukcí jsem očekával dodávku, ale ta ne-přijížděla. Nakonec přijela až v deset hodin večer, řidič prý nestíhal, má toho hodně. Příště ho máme očekávat taky v tuto hodi-nu. Když jsem si srovnal vyložené balíky v pokoji, trochu jsem se zděsil. 1 600 letá-ků vypadá úplně jinak jako číslo na papíře a jako halda papíru prakticky po celé pod-laze ve vašem pokoji. Vyspal jsem se na to a ráno jsem se dal do kompletování le-táků, abych je mohl roznést. Skládal jsem a skládal a letáků opticky moc neubývalo, tak jsem musel přivolat posily (další členy rodiny). Společnými silami jsme to zvládli a vydal jsem se do terénu podle mapy, kte-rou jsem dostal mailem.

Za měsíc (tedy 8 roznosů, dva týdně) jsem měl dostat přibližně 1 500 korun. Tedy 180 korun na jeden roznos, takže asi 7 hodin čisté práce na osobu, tudíž 25 korun na hodi-nu. Jako doslov už jenom dodám, že přesto, že smlouvu jsem nestihl podepsat a provedl jen dva roznosy, tak mi paní šéfka slíbila, že mi i za ně zaplatí. Číslo účtu jsem dodal. Výplata měla přijít v červenci. Nepřišla.

Finanční poradenstvíFinanční poradenství je nechvalně proslu-lé. Možná proto se rozvíjejí praktiky, které

mají skutečnou podstatu práce maskovat a budoucí finanční poradce nabírat pod fa-lešnými záminkami.

Hlásila jsem se ale na administrativní pozi-ci s názvem „Zhotovitel projektů“ a platem 80 korun na hodinu a doufala, že dooprav-dy budu pouze vypracovávat projekty pro finanční poradce.

Na druhém kole pohovoru jsem mluvila pří-mo s vedoucím firmy. Oznámil mi, že je mu líto, ale pozice zhotovitele projektů je bohu-žel plná. Jediná možnost je nakombinovat si ji s „vedoucím obchodního týmu“. Je to zkušenost k nezaplacení a administrativu, ve které mám jistý výdělek, mohu dělat alespoň na půl. Tyto myšlenky se mi honily hlavou, když jsem na nabídku kývla. Další podmínkou spolupráce bylo absolvo-vat sérii školení, která se konala několikrát týdně. Na seznamovací párty jsem poznala slečnu, která byla ve firmě na stejné pozi-ci jako já už tři měsíce. Oznámila mi, že si za tu dobu ještě nic nevydělala.

Zmapovali jsme nevýhodné brigády

12 PODIVNÉ BRIGÁDY www.jdipracovat.cz/podivne-brigady 13PODIVNÉ BRIGÁDYwww.jdipracovat.cz/podivne-brigady

Výživový poradceVšechno to začalo tím, že jsem jen tak brouzdala po internetu a přemýšlela, jak se dostat po zimě zase do formy. Rozhod-la jsem se, že vyzkouším něco nového a z několika nabídek na slevových portálech si vybrala nabídku na výživovou konzultaci, která se mi zdála nejsympatičtější. Tak jsem se ocitla v tomto začarovaném kruhu.

Na konzultaci mě uvítala mladá studentka, která se zdála tak nadšená a plná elánu, že jsem hltala každé její slovo.

Když jsem docházela na konzultace jako zá-kazník, má poradkyně mi neustále nabízela spolupráci. Před letními prázdninami jsem na nabídku kývla. Až poté jsem se postupně dozvídala, že klienty si budu muset shánět sama, ať už na ulici, nebo z řad známých a hlavní výdělek pramení především z pro-vize za prodej výrobků.

S Herbalifem jsem strávila rok svého ži-vota. Tři měsíce jako klient, další tři jako distributor ve studiu zdraví a krásy s ostat-ními poradci a poté jsem půl roku pracovala z domu. Za dobu tří měsíců ve studiu jsem si vydělala kolem 27 tisíc, přičemž náklady tvořily asi 30 tisíc. Ze zakoupených vý-robků mi doma zůstaly doplňky přibližně za 10 tisíc korun.

Prodavačka popcornuBrigádu jsem sháněla už delší dobu, proto jsem na pozvání na pohovor nadšeně kýv-la. Pohovor v kině probíhal standardním způsobem. Ptali se mě na časové možnosti, dobré a špatné vlastnosti a nabídli mi něko-lik možných pozic, z nichž jsem si vybrala prodávání popcornu.

Přišla jsem tedy do práce, v očekávání, že dostanu nějaké pokyny, sepíšeme smlou-vu a domluvíme se na první směně. Po smě-ně to bylo dost chaotické, všichni spěchali domů, přesto jsem se před půlnocí dočkala i pracovní smlouvy, až tehdy jsem zjistila, že má osmihodinová směna byla jen nepla-ceným výcvikem. Nikde nebylo stanoveno, jak dlouho výcvik trvá. Až poté jsem se do-zvěděla, že takto mohou být neplacené třeba tři první směny. Nedalo mi to a do práce jsem napsala e-mail, ve kterém jsem se – dle mého názoru slušně a zdvořile – ozvala, že se mi ten neplacený výcvik nelíbí, přede-vším vzhledem k tomu, že mi o tom dopředu nikdo neřekl.

Nic netušící jsem tedy nastoupila na dru-hou směnu a už převlečená jsem si v šatně všimla sms od mé nadřízené. Oznámila mi, že můj e-mail řešila s manažerkou, a že mě vůbec nemůže pustit na směnu, protože ta-kové lidi, jako jsem já, pod sebou nechce. A tak skončila má krátká kariéra prodavačky popcornu v kině.

Foto: morguefile.com

Foto: morguefile.com

Foto: morguefile.com

Page 8: Jdi pracovat! 02/2014

Lukáš Visingr

Příspěvky pro noviny, časopisy, televize, rádia a webové portály se obvykle odměňují formou autor-ských honorářů. Tento specifický druh práce a příjmů může být zajímavým přivýdělkem, ale jsou i tací, pro něž je hlavním způso-bem fungování.

Mzda podle pracovní smlouvy, faktury OSVČ (osob samostatně výdělečně čin-ných) či peníze za dohody o provedení práce nepředstavují jediné způsoby výdělku. Mezi ty nejvíc používané a nejzajímavější se řadí tzv. autorské honoráře. Jedná se o speciál-ní typ příjmů, jenž (pokud se dodržují jistá pravidla) podléhá zvláštním ustanovením ohledně daní a odvodů zdravotního a soci-álního pojištění.

Srážková daňOdměny autorům za jejich díla NEJSOU příjmy ze samostatné výdělečné činnosti, když úhrn příjmů od jednoho plátce nepře-sáhne částku 10 000 korun měsíčně. Ho-noráře „pod deset tisíc“ se zdaňují podle § 36, odstavec 2, písmeno t), který je zařazu-je mezi příjmy, jež jsou zdaněné tzv. srážkou. Prakticky to znamená, že plátce (redakce) odvádí každý měsíc státu 15 % z hrubé od- měny, autor dostává svých 85 % a je hotovo.

Sociální a zdravotní pojištěníZa každou žijící osobu musí někdo zdravotní

pojištění platit. Za zaměstnance ho odvádí zaměstnavatel, živnostníci (resp. OSVČ) podávají přehledy a platí si pojistné sami, zatímco za děti, studenty, důchodce, ne-zaměstnané a podobně platí stát. Pokud se ale živíte jen honoráři, popřípadě i dalšími příjmy, ze kterých se pojistné neodvádí, re-prezentujete pro vaši zdravotní pojišťovnu zástupce malé skupiny tzv. osob bez zdani-telných příjmů. V tomto případě si pojistné platíte sami, a to formou měsíčního paušá-lu, jenž se spočítá jako 13,5 % z minimální mzdy, to je dnes 13,5 % z 8 500 korun, což je 1148 korun měsíčně. Se sociálním po-jištěním je to ještě jednodušší. Na rozdíl od zdravotního není stanoveno, že by ho ně-kdo musel platit za každou osobu.

Autorské honoráře – zvláštní forma práce. Bez smlouvy i živnosti

14 PODNIKÁNÍ www.jdipracovat.cz/podnikani 15STÁŽEwww.jdipracovat.cz/staze

Foto: Archiv

Perlička na závěr

Říká se, že ono zvláštní ustanovení navrhnul do zákona o daních z příjmů bývalý prezident Václav Havel, údajně coby „odměnu“ novinářské a umělecké scéně za angažmá v protikomunistick-ém disentu. Ať už je to pravda nebo ne, jedná se každopádně o velice efektivní způsob výdělku.

Gabriela Nováková

Studenti vysokých škol se čas-to potýkají s nedostatkem praxe v oboru. Jedním z řešení pro na-čerpání zkušeností je dobrovolnic-ká činnost. Ta sice placená není, ale možná i vám otevře dveře k prá- ci, za níž budete oceněni penězi.

V kolotoči přemýšlení o tom, jak je moje budoucnost bez absolvované praxe nejistá, mi došlo, že studentce Filozofické fakulty, oboru Český jazyk a literatura, nezbude nic jiného, než pracovat jako dobrovolník. Tudíž zdarma. Pracovní servery se k mému překvapení hemží nabídkami neplacených míst, stačí si jen vybrat tu vhodnou pro vás. Je libo psaní článků nebo třeba vedení zá-jmového kroužku? Široká nabídka dobro-volnické činnosti mě příjemně překvapila. V souvislosti s mým oborem studia jsem zvolila korektury pro webovou stránku.

Dobrovolník není pod takovým tlakemKomunikace se „zaměstnavatelem“ probíhá prakticky stejně jako u placených nabídek.

Očekává se od vás životopis, ale především motivační dopis, který je snad ještě důleži-tější než jakákoliv zkušenost v oboru. Moti-vovaní prostě musíte být na 150 %, neoče-káváte přeci výdělek. Pokud budete vybráni, naskýtá se vám skvělá možnost, jak načerpat zkušenosti v tom, co vás opravdu zajímá a spadá do vašeho oboru studia. Nulový vý-dělek se pro mě kupodivu stal dalším poziti-vem, protože dobrovolník není pod takovým tlakem. Má v práci mnohem větší volnost, zodpovídá se především sám sobě a pracuje na své budoucnosti.

Neplacené zkušenosti jsou plusDalší pozitivum, které skrývá dobrovolnic-ká činnost, jsem se dozvěděla až při svém dalším pracovním pohovoru, tentokrát již na placenou pozici. Když se mnou můj za-městnavatel procházel životopis, neplacená praxe, která s nabízenou pracovní pozicí vů-bec nesouvisela, ho velmi zaujala. Taková činnost o vás totiž vypoví mnohé – nejste líní, chcete získávat nové zkušenosti a máte aktivní přístup. Tyto vlastnosti pravděpo-dobně neztratíte ani po nástupu do zaměst-nání a možná právě ony mi otevřely dveře mé současné placené brigády.

Dobrovolnictví otevírá dveře dál

Foto: Archiv Štěpánky Hulákové

Foto

: mor

guef

ile.co

m

Page 9: Jdi pracovat! 02/2014

16 VZDĚLÁVÁNÍ www.jdipracovat.cz/vzdelavani 17VZDĚLÁVÁNÍwww.jdipracovat.cz/vzdelavani

Při pohovoruVe chvíli, kdy už budete domluvení na pohovoru v konkrétní firmě, měli byste si o dané firmě zjistit co nejvíce možných in-formací. I zde můžete využít myšlenkovou mapu. V našem případě vytvoříme mapu na pracovní pozici operátora call centra. Do-prostřed napíšeme klíčové slovo – operátor call centra. Od tohoto slova povedou větve k dalším klíčovým slovům spojených s touto firmou a touto pracovní pozicí.

Více se o myšlenkových mapách dočtete na www.jdipracovat.cz/myslenkove-mapy.

Myšlenková mapa místo motivač-ního dopisuMyšlenkovou mapu také můžete zaslat per-sonalistovi místo motivačního dopisu. Per-sonalisté jsou zahlceni stránkami motivač-ních dopisů typu „Pro tuto pracovní pozici se hodím, protože…“. Nejenže v této mapě o sobě můžete sdělit daleko víc než v krát-kém textu, ale už jen samotné použití této mapy prokáže vaši kreativitu, otevřenost no-vým nápadům i určitou drzost. Pochopitelně je potřeba zvážit, kdy je dobré myšlenkovou mapu použít.

IELTS is jointly owned by the British CouncilIDP: IELTS AustraliaCambridge English Language Assessment

IELTS otevírá dveře ke studiu a pracovním příležitostem u nás i ve světě • Život ve Velké Británii, USA, Kanadě, Austrálii a Novém Zélandu začíná s IELTS• Mezinárodní zkoušku IELTS uznává více než 9 000 organizací na celém světě • Výsledky jsou k dispozici již 13. den po dni konání zkoušky

oušejícím

Úspěch začíná složením zkoušky IELTS.Více informací o zkoušce IELTS najdete na www.britishcouncil.cz nebo takeielts.britishcouncil.org.

Chcete studovat nebo žít v zahraničí?Mezinárodní zkouška z angličtiny vám pomůže

Myšlenkové mapy při výběrovém řízení

Lenka Skalická

Myšlenkové mapy. Při bližším prozkoumání mají podobu pa-vučiny, v jehož středu je pavouk představující hlavní klíčové slovo. Od tohoto slova se odvíjí další pa-vučinky a další slova, která jsou všechna spojena s hlavním klíčo-vým slovem.

V podstatě díky myšlenkovým mapám může-me zachytit naše myšlenkové toky na papír, takový soukromý brainstorming. Jak napsal vynálezce těchto myšlenkových map Tony Buzan: „Jeden obrázek vydá za tisíc slov.“

Jak vytvořit myšlenkovou mapuZákladem je hlavní klíčové slovo, které napíšete doprostřed papíru. Pořádně si toto slovo zakroužkujte a vyznačte, ať jde vidět, že právě ono tvoří téma celé myšlenkové mapy. Od tohoto slova povedete jednotlivé linky, neboli větve s nejdůležitějšími oblast-mi, které se tohoto slova týkají. Od těchto jednotlivých oblastí povedou další větve s podoblastmi. Tak a myšlenková mapa je hotová. K takové mapě se můžete kdykoliv

vracet a klidně i dopisovat, když vás po čase napadne něco nového.

Před pohovoremČlověk, který hledá práci, pravděpodob-ně vysedává celé dny u počítače a posílá životopisy. Není nic trapnějšího, než když vám zavolá personalista z nějaké firmy, do které jste poslali svůj životopis a vy ne-máte tušení, co to je za firmu, jakou pracov-ní pozici obsazují, a musíte se ptát. Proto si pište, kam posíláte životopis, kde jste našli inzerát, požadavky na konkrétní pracovní pozici a další informace. I tímto způsobem můžete myšlenkové mapy využít. Napsat si doprostřed klíčové slovo (název města, vaše jméno, pracovní pozici, cokoliv) a od něj vést jednotlivé větve, kde každá jedna větev bude znamenat jednu firmu, do které jste ži-votopis poslali.

TIP!

Myšlenkové mapy se dají vytvořit nejen na papíře, ale i pomocí on-line aplikací nebo speciálních programů. Mohu jmenovat například Coggle, Bub-bl, Mind42, Text2mindmap nebo Xmind.

Inzerce

Myšlenkové mapy jako ideální nástroj k třídění nápadů lze využít i při hledání zaměstnání. Foto: Pixmac

Page 10: Jdi pracovat! 02/2014

18 SPECIÁL www.jdipracovat.cz/sportovni

Soukup se u zkoušek zapotil víc než na biatlonové střelnici

Jaroslav Kára

Má dvě stříbrné medaile ze zim-ních olympijských her v Soči, přes-to mu učitel plavání řekl, že i prkno je ve vodě lepší. Český biatlonis-ta Jaroslav Soukup s některými předměty bojoval, i tak patří k nej- slavnějším absolventům Fakulty sportovních studií Masarykovy univerzity. „Nepříjemné vzpomín-ky si nevybavuji, na ty rychle zapo-mínám. Nejdůležitější je, že jsem školu zvládl a je ze mě magor,“ usmívá se dvaatřicetiletý Soukup.

Pětileté magisterské studium učitelství tě-lesné výchovy si především kvůli vytíže-nosti vrcholového sportovce protáhl na osm let. Dokončil jej loni. „Je náročné skloubit studium a biatlon. Musel jsem se domlouvat s profesory, kdy si nahradím absenci a udě-

lám zkoušku. Některé předměty byly docela dlouhé, ale nakonec to dopadlo,“ oddechne si jičínský rodák.

Momentálně svůj čas rozprostírá mezi sport a rodinu. „Mám malou dcerku, takže jsem rád, že už mám školu za sebou, zabrala mi hodně času. Proto jsem ji nestudoval pět let a na další pokračování rozhodně nemyslím,“ zamítá doktorské studium.

Školní povinnosti doháněl po tréninku i na soustředěních. „Třeba u oběda člověk seděl a koukal do knížek,“ povídá Soukup, jenž v Soči vybojoval stříbro ve sprintu a se smí-šenou štafetou. „Měli jsme naštěstí dost za-jímavých předmětů,“ hlásí Soukup.

Bavila ho náročná anatomieHodně mu dala například anatomie, jedno z nejobsáhlejších učiv na škole. „Je tam toho hodně, ale mně přišlo zajímavé poznávat

19SPECIÁLwww.jdipracovat.cz/sportovni

své tělo, svaly. Když pak člověka něco bolí, může víc přemýšlet, čím to je, nepotřebuje jen fyzioterapeuta,“ nabízí pozitivum výuky.Byť vrcholový sportovec, těžce zápolil i s některými praktickými předměty. „Pla-vání jsem docela zvládal, akorát při jednom stylu mi učitel říkal, že i prkno je lepší než já. Nakonec to však prošlo,“ culí se. „Na gymnastiku však zrovna šikula nejsem,“ přiznává závodník z Jablonce nad Nisou.

Soukup, který vybojoval historicky první olympijskou medaili pro český biatlon, při zkouškách občas prožíval větší muka než při poslední střelecké položce. „Na střelnici nejsou takové nervy, ve škole se člověk víc zapotí. Když je teplo, zapotí se i v závodě hodně, ale ve škole o něco víc. Navíc nejsem moc šikovný na opisování,“ hlásí se svým typickým smyslem pro humor.

Přestože se Soukup zúčastnil dvou olympiád a ve sbírce má také dva bronzy z mistrov-ství světa, učitelé v požadavcích vůči němu neslevovali. „Když jsem začal studovat, vůbec nikdo mě neznal a neuvědomoval si, že někde jinde závodím. Možná až ke konci mě trošku poznávali, ale myslím si, že to tak neprožívali,“ doplňuje Soukup.

Studium mu přineslo množství poznatků, které využívá i ve svém sportovním odvět-ví. „Dost jsem se toho dozvěděl o trénování, výživě, což v biatlonu využiji,“ podotýká.

Chce trénovat dětiBiatlonu se věnuje už šestnáct let a i po skončení kariéry v něm vidí svou budouc-nost. „Chci trénovat, proto jsem rád, že jsem školu dodělal. Člověk neví, čím se bude živit po kariéře, díky studiu mám víc mož-ností,“ pochvaluje si fanoušek motorek, aut a horských kol.

Láká ho především koučování malých biatlonových nadějí. „Chci nějaký sport, kterému rozumím. Zatím nedokážu porov-nat, kolik bude s dětmi nervů, ještě jsem nezkoušel někoho trénovat, ale mladí budou zajímavější,“ prohlašuje český reprezentant.V říjnu už s národním týmem naplno tré-noval na novou sezonu na horském masivu Dachstein v rakouských Alpách. První le-tošní závody jej čekají na konci listopadu. „Máme finální přípravu. Z prvního startu sezony mám vždycky respekt, ale po pár zá-vodech to ze mě spadne a už se jen těším,“ dodává Soukup.

Není jednoduché učit se při vrcho-lovém sportování, ale je potřeba se

zakousnout a třeba i na soustředě-ní se na učení trošku podívat.

Mgr. Jaroslav Soukup

profesionální biatlonista klub SKP Kornspitz Jablonec nad Nisouwww.skpjablonec.cz

Fakulta sportovních studií MUUčitelství tělesné výchovy pro ZŠ a SŠŽije v Jablonci nad Nisou.

Biatlonu se věnuje od šestnácti let.

Foto

: Den

ík/

Libo

r Plíh

al

Biatlonista Jaroslav Soukup patří mezi nejslavnější absolventy Fakulty sportovních studií MU.Foto: Deník/ Libor Plíhal

Page 11: Jdi pracovat! 02/2014

20 SPECIÁL www.jdipracovat.cz/pravnicke 21SPECIÁLwww.jdipracovat.cz/humanitni

Tereza Rašková

Poměrně nedávno prodělalo br-něnské studio České televize ob-měnu na postu ředitele. Přinášíme vám příběh jednoho z bývalých studentů Masarykovy univerzity. Jan Souček je absolventem Práv-nické fakulty, vyučujícím na Fa-kultě sociálních studií a novopeče-ným ředitelem Televizního studia České televize Brno.

Jak se právník dostane k žurnalistice?Je to vcelku jednoduché. Od dětství vás fascinují média. Když pak maturujete, máte obavu, že byste nesložil talentové zkoušky na jediný žurnalistický obor v zemi (tehdy Fakulta souciálních věd Univerzity Karlo-vy), a tak se zcela proti matematické logice pravděpodobnosti přihlásíte na práva. Tam byla totiž pravděpodobnost přijetí mno-

hem horší. Jenže, ono to vyjde! A potom během studia práv vznikne v zemi první komerční televizní stanice, která dává pří-ležitost mladým lidem z ulice. Toť vše. A už se to s vámi veze celý život!

… a jak se dostane k učení na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity?Posledních dvacet let jsem profesně pendlo-val mezi televizí a rozhlasem. Asi před čtyř-mi lety mě oslovil šéf Katedry mediálních studií a žurnalistiky FSS MU Rudolf Bur-gr, jestli bych si nenašel čas předávat svoje zkušenosti nastupující generaci. Vzal jsem to jako výzvu. A ty já mám rád.

Jaký byl váš kariérní postup v České tele-vizi? Jaké pozice jste si vyzkoušel?Moje úplně první uplatnění ve veřejnopráv-ní televizi byl externí redaktor publicistiky. Šlo o cyklus Souvislosti, který odstartoval v roce 1996. V pozdějších letech jsem si zkusil redaktorskou i moderátorskou práci,

dramaturgii a další. A moje předposlední uplatnění bylo na postu šéfdramaturga zá-bavné tvorby. Co jsem dnes, to už víte.

Z vašeho kandidátského projektu doslova čiší odbornost a erudice a znalost poměrů – všechny své znalosti máte z praxe, nebo jste absolvoval i nějaká odborná školení či stáže?Práva, která jsem vystudoval, jsou geniální základ pro jakoukoliv další manažerskou práci. Dodnes z toho čerpám. Z logiky a analytického myšlení, z právního přehle-du i praxe ve smluvní oblasti. Zbytek mých znalostí spočívá opravdu ve dvou desítkách let praxe v mediálním prostředí, která ale byla průběžně zahušťována různými ško-leními a workshopy. A taky jsem se občas dostal do zahraničí, podívat se, jak to děla-jí jinde. Myslím ale, že základem úspěchu v čemkoliv, co děláte, je na prvním místě nadšení, zájem a taky občas ochota vykaš-lat se na formální hranice svých povinností. Když má něco dobře dopadnout, obvykle k tomu nestačí pečlivě odškrtané položky na seznamu základních povinností.

Ve svém kandidátském projektu nastiňu-jete stáže a spolupráce Televizního studia Brno a Fakulty sociálních studií Masa-rykovy univerzity. Mohl byste jej trochu rozvést? Právě v těchto dnech oslovuji rektory brněn-ských univerzit a vysokých škol s laskavou prosbou o schůzku. Rád bych vytvořil jasný tok nabídek a informací mezi brněnským studiem ČT a jednotlivými rektoráty. My dáme dohromady balík všech možných stá-žistických pozic a rektoráty by pak dle své-ho nepochybně mnohem informovanějšího uvážení distribuovaly tuto nabídku dál na jednotlivé fakulty.

Nabídky budou směřovány zejména na budoucí novináře? Vidíte příležitosti i pro jiné studijní obory?Rozhodně se to netýká jen žurnalistických oborů. Televize je velmi složitý organismus a uplatnění v něm najdou lidé z mnoha obo-rů – jen z toho, co mě napadá právě teď – marketing a komunikace, ekonomický ma-nagement, knihovnické a archivační služby, řada technických profesí, výtvarníci a de-signéři, architekti. A pochopitelně základní kreativní profese – dramaturgové, scenáristi, režiséři. Na spoustu dalších možností jsem určitě zapomněl.

Něco na odlehčení – čím jste chtěl být jako dítě? Měl jste nějaké vysněné povo-lání?Ano, měl jsem vysněné zaměstnání. Chtěl jsem pracovat jako televizní reportér a mo-derátor. Ten sen se mi splnil. Jsem šťastný člověk.

Důležitý je podle mě pocit smys-luplnosti, naplnění z práce, kterou děláte. A to vám možná předem napoví in-tuice, kterým směrem se dát. Anebo metoda pokus – omyl. Hlavně se nebát a jít. Kdo

nic nedělá, nic nepokazí, ale taky nikam nedojde.

Mgr. Jan Souček

ředitelTelevizní studio Brno – Česká televizewww.ceskatelevize.cz/brno

Právnická fakulta MU Právo a právní vědaŽije v Brně.

V České televizi působí od roku 1996 a ředitelem TS Brno je od července 2014.

Ředitel Televizního studia Brno chystá stáže pro studentyJan Souček věří, že studium práv bylo geniálním základem pro další manažerskou práci. Foto: Archiv České televize

Page 12: Jdi pracovat! 02/2014

22 SPECIÁL www.jdipracovat.cz/lekarske

S Lékaři bez hranic není žádný den všední

Lékařka Irena Janoušková se na zahraničních mi-sích naučila zodpovědnosti a samostatnosti. Foto: Archiv/Lékaři bez hranic

Marie Venclů

Uznávaným úspěchem pro mladé lékaře je spolupráce s mezinárod-ní organizací Lékaři bez hranic. Irena Janoušková jako zaměst-nanec Fakultní nemocnice Brno Lékaře bez hranic zkontaktovala, prošla výběrovým řízením a uspě-la. Dvakrát se zúčastnila mise. V Etiopii strávila devět měsíců na pozici všeobecného lékaře. Podru-hé jela již jako anestezioložka na dva měsíce do Afghánistánu.

V čem spočívá práce u Lékařů bez hranic?Jde především o poskytování bezplatné zdravotní péče pro místní obyvatele. Jsme posláni na konkrétní projekt, kde je obvykle pět až dvacet zahraničních spolupracovní-ků. Další personál získáváme až na místě, to znamená, že školíme desítky i stovky lo-

kálních zaměstnanců a ti pak s námi pracují. Jezdíme po vesnicích a poskytujeme základ-ní péči, očkujeme, provádíme nutriční scree-ning. Nezbytnou součástí je edukace obyva-tel a personálu, já jsem například vyučovala resuscitaci nebo školila porodní asistentky. Snažíme se obyvatele informovat o možnos-tech prevence onemocnění a vybízíme je, aby vůbec lékaře navštívili.

Bylo pro vás těžké dostat se k Lékařům bez hranic?Rozhodující je určitě motivace. A protože jsem byla opravdu hodně motivovaná, vý-běrové řízení se mi nezdálo tak náročné. Samozřejmě musíte splňovat požadovaná kritéria, jako jsou mimo jiné dva roky pra-xe, a ovládat cizí jazyky. Mně osobně velice pomohla znalost francouzštiny. Všeobecně se za nejtěžší část výběrového řízení poklá-dá assessment centrum, několikahodinové psychologické sezení, při kterém se ukazuje třeba schopnost práce v týmu nebo odolnost

23SPECIÁLwww.jdipracovat.cz/prace-v-zahranici

vůči stresu. Já jsem poprvé jela ještě jako neatestovaná lékařka, to znamená jako vše-obecný lékař, a proto jsem si musela dodělat navíc i kurz tropické medicíny.

Jak vypadá takový den na misi?Každý den je úplně jiný, i každá mise je v tomto odlišná. V oblastech, kde se zamě-řujete například na kala azar, HIV, choleru nebo tuberkulózu, je to podobné jako nor-mální chození do práce, samozřejmě v míst-ních podmínkách. Pracujete třeba osm hodin denně, jste na oddělení, provedete vizitu, předepíšete léky. Po obědě jsou ambulance nebo vyučujete tamní zaměstnance. Na dru-hé misi jsem jako anestezioložka musela být často k dispozici v noci, s tím je potřeba po-čítat. Na jiných misích je vytíženost obrov-ská, což je možné zvládat jen krátkodobě. Jsou chvíle, kdy je práce hodně, jindy zase dlouho čekáte, než se vůbec k pacientům dostanete. Žádný den není stejný, nejsou to obyčejné všední dny.

Existují nějaké povahové rysy, kterými by měl disponovat člověk uvažující o vý-jezdu na misi?Vyjet by měl člověk, který to opravdu chce dělat. Na místě je trpělivost, nezbytná je přizpůsobivost a flexibilita, protože situace se může během chvilky naprosto změnit. Člověk na misi by měl být ochotný se učit a měl by to být týmový hráč. Pracujete mezi cizinci, musíte vycházet s místními lidmi, být tolerantní vůči jiným kulturám a mít o ně zájem. Je potřeba také mít dávku diploma-cie, taktu a citlivosti pro jiné kultury, umět jednat s lidmi.

Čím vás tato zkušenost do života oboha-tila?Nejdříve mi velmi rozšířil obzory kurz tro-pické medicíny. Už ten byl pro mě obohacu-

jící, především způsobem výuky. Učili nás jinak uvažovat. Najít správný postup, když se musíte rychle rozhodnout a přitom máte k dispozici jen málo indicií. Takový člověk je pak životaschopný a poradí si s málem. Co se týče osobnostního růstu, tak jsem se naučila nést zodpovědnost, být samostatná. Člověk se umí na věci dívat i z jiného úhlu pohledu a získává odolnost. Ale neznamená to, že bych se teď ničím nestresovala, nebo byla úplně jiný člověk. Na misi se mnoho zažije, a to jak v tom horším, tak i v pozitiv-ním směru. Ze začátku jsem byla opravdu plná dojmů. Hlavně po návratu z Etiopie, protože to je relativně bezpečná země, vel-mi krásná, nabízí možnost cestování a lidé k nám byli velice přátelští.

Nejdůležitější je mít mo-tivaci.

MUDr. Irena Janoušková

lékařka, Klinika anesteziologieresuscitace a intenzivní medicíny FN Brnowww.fnbrno.cz

Lékařská fakulta UK BratislavaVšeobecné lékařstvíŽije v Brně.

Na misích s Lékaři bez hranic strávila 9 měsíců v Etiopii a 2 měsíce v Afghánistánu, od června 2011 členkou správní rady organizace.

Foto: Archiv/Lékaři bez hranic

Page 13: Jdi pracovat! 02/2014

24 SPECIÁL www.jdipracovat.cz/it

Google nebyl cílem, ale pouze odrazovým můstkem

Jindřich Benko dal přednost profesnímu růstu před dalším studiem a dnes nelituje. Foto: Archiv Jindřicha Benka

Adéla Zimolová

Dle studentů českých vysokých škol patří společnost Google mezi nejžádanější zaměstnavatele, stej-ně jako v minulých letech to i ten-to rok potvrdil průzkum Klubu zaměstnavatelů. Pětadvacetiletý Jindřich Benko pracuje už dva roky v Google Ireland na pozici On-line Sales Account Manager pro český trh. Jeho pracovní náplní je péče o klíčové klien-ty společnosti, pomáhá optimalizovat jejich on-line marketingové aktivity. Jindřich sám sice pracuje v Dublinu, ale větší část jeho týmu se nachází v pražské pobočce Goo-gle. Tuto geografickou distribuci týmů sám vnímá jako jednu z největších pracovních výzev.

Jindřich vystudoval marketingové komuni-kace na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně, a na otázku, proč studium ukončil již na bakalářském stupni, odpovídá: „Když jsem končil bakaláře, tak jsem měl před sebou prakticky dvě možnosti buď pokračovat ve Zlíně, kde už jsem ale neměl kam pracov-ně růst, protože už v té době jsem dělal PR pro země CEE, anebo školu zabalit a jít pra-covat. A tak jsem se rozhodl pro tu druhou možnost. Samozřejmě jsem si vybral práci, kde se toho rychle naučím co nejvíc, a tak jsem šel do digitální agentury.“ Začátek ces-ty k dnešnímu úspěchu ale spatřuje hlavně v tom, že do on-line prostředí pronikl poměr-ně brzo. V patnácti letech založil web, který mu vydělával 300 dolarů měsíčně, dostal se tak poměrně záhy k věcem jako je web design, copywriting a on-line marketing, který ho „chytnul“ trošku víc. Během vy-sokoškolského studia pracoval pro několik neziskových organizací. „Byl jsem za studií dost aktivní v neziskových organizacích,

25SPECIÁLwww.jdipracovat.cz/humanitni

snažil jsem se dělat věci, které dávají smy-sl a něco mě naučí. Ono se to pak všechno sečte, každá zkušenost je k něčemu dobrá.“

Sedm měsíců nejistotyRok po absolutoriu, v době, kdy za sebou měl pracovní zkušenosti ve dvou reklam-ních agenturách, Jindřicha sama oslovila personalistka z Google na pracovní sociál-ní síti LinkedIn. Mezi prvním oslovením a vstupem do pracovního poměru ale uplynu-lo celých sedm měsíců, kdy musel absolvo-vat hned několik pohovorů. „První dvě kola proběhla po telefonu, pak jsem byl pozván na tři dny do Dublinu, kdy proběhly další tři pohovory, a pak jsem byl ještě v pražské pobočce, kde jsem se setkal s dalšími lid-mi. Ale žádná záludná otázka, jak se vždy o Google vypráví, mě nečekala,“ uvádí Jindřich na pravou míru rozšířený mýtus. Další z legend je ale také profil budoucího pracovníka společnosti Google, který údaj-ně musí být top v oboru. Podle Jindřicha se jím může stát prakticky kdokoli. V Dublinu, kde „sedí“ primárně „sales“ pro Evropu, jde podle něj hodně právě o absolventské pozi-ce. Mimo absolventů prestižních světových univerzit, zde ale pracují i absolventi těch relativně normálních škol.

Práce v Google za odměnuVětšinu absolventů ale na práci v Google zajímá, jak to tam vypadá, vážně můžou zaměstnanci trávit pracovní dobu v houpací síti? Jindřich na to, jak vypadá jeho typický den v Googlu, odpovídá: „Nejdříve zkont-roluji kampaně, zavolám klientům, podívám se co se děje na trhu, obvykle mě čeká i pár interních meetingů, ale na fotbálek nebo xbox se čas určitě najde. Mezi další vyba-vení patří třeba game roomy, kde je kulečník nebo už jmenovaný fotbálek. V rámci kan-

celáří máme taky posilovnu nebo bazén.“ Pokud jde o pobočky společnosti, tak se Jin-dřichovi asi nejvíc líbilo v Tokiu a v centrále Mountain View. Pražská kancelář ale podle něj patří také mezi ty nejhezčí.

Po dvou letech byl čas na změnuPo téměř dvou letech strávených v Goo-gle se Jindřich rozhodl dobrovolně odejít: „Člověk tu strašně rychle roste, řeší věci, které mají reálný dopad a je hodně blízko k velkému byznysu. Postupem času se ale i ta práce, která je ze začátku neuvěřitelnou výzvou, stane trošku stereotypem.“ Pro-blém, co dál za něj vyřešila opět přímou na-bídkou konkurence, a to takovou, že ji nešlo odmítnout. Jindřich se stane podle svých slov vůbec prvním Čechem, který bude pracovat ve společnosti Dropbox, kde bude součástí týmu, jehož cílem bude zabezpečit obchody společnosti v regionu EMEA. Za-tímco v Google měl na starosti jen klienty v České republice, nyní bude v jeho působ-nosti celá Evropa, Afrika a Blízký východ.

Pracujte tak, abyste se nikdy za svoji práci nestyděli.

Bc. Jindřich Benko

On-line Sales Account ManagerGoogle Irelandwww.google.com

Fakulta multimediálních komunikací UTBMarketingové komunikaceŽije v Dublinu.

V Google pracuje 2 roky (od svých 23 let). 18. 11. 2014 nastupuje jako Core Account Execu-tive EMEA do Dropbox.

Page 14: Jdi pracovat! 02/2014

26 SPECIÁL www.jdipracovat.cz/prirodovedecke

Mladá hydrometeoroložka si prací splnila sen

Podle Adély Holubové Šmejkalové je nejdůležitější mít cíl a za tím si postupně jít. Foto: Archiv Adély Holubové Šmejkalové

Jana Faltýnková

Již na gymnáziu patřil zeměpis k jejím nejoblíbenějším předmě-tům, a tak není divu, že se mu rozhodla více věnovat i při vyso-koškolských studiích. Jejím snem byla práce v Českém hydromete-orologickém ústavu. Prošla si řa-dou ne možná tolik atraktivních zaměstnání, ale postupná cesta za vytyčenou metou ale vedla ke splnění profesního přání. Řeč je o Adéle Holubové Šmejkalové, vý-zkumné pracovnici Českého hyd-rometeorologického ústavu.

Snažila jste se již při studiu získávat ně-jakou praxi?Praxi jsme měli jako volitelný předmět v rámci magisterského studia. Zkusila jsem oslovit několik pracovišť, která se mi zdála

atraktivní. Avšak pro žádné nebylo moje stu-dijní zaměření vhodné k tomu, aby mi byla praxe umožněna.

Bylo minimální propojení praxe a teorie tím, co vám během vysokoškolských let nejvíce vadilo?Ano, postrádala jsem právě propojení s pra-xí, se skutečným životem. Moc jsem chtěla, aby k nám do školy přišel bývalý absolvent Fyzické geografie a pověděl nám o své práci v oboru. Ale co se týká přípravy do praxe, ří-kám, že mě připravili pořádně. Naučila jsem se, jak má vypadat kvalitní výstup práce. Také to, že práce napsaná za víkend je úplně strašná a je to opravdu poznat. A že mnoho věcí je třeba se naučit, ale když je pochopíte, už je nikdy nezapomenete. O jaké práci jste snila během studií?To bylo poměrně časté téma při rodinných sešlostech. Mnoho lidí si plete geografii a geodézii. Ale po několikáté už tetičky ne-

27SPECIÁLwww.jdipracovat.cz/prirodovedecke

cháte při tom, že budete vyměřovat silnice. Rozhodně jsem o svém uplatnění přemýšle-la. Doufala jsem v práci na Chráněné kra-jinné oblasti, v Agentuře ochrany přírody a krajiny, nebo v Českém hydrometeorolo-gickém ústavu. Jak bylo bezprostředně po studiích obtíž-né sehnat práci v oboru?Absolvovali jsme v roce 2009, který byl ve znamení celosvětové krize. I když jsem hledala práci již od počátku roku, nijak se nedařilo. Ani po ukončení školy to moc ne-šlo. Ale snažila jsem se alespoň něco dělat. Nejdříve jsem pracovala jako prodavačka v obchodě s oleji do aut. Pak jsem pár mě-síců vyučovala bývalé skláře ve Světlé nad Sázavou základy ovládání PC. Moje před-poslední práce byla v technické laboratoři v továrně na kompresory. Posledním a i sou-časným zaměstnáním je práce pro ČHMÚ na Observatoři Košetice. Co vaše práce obnáší?Má práce je naštěstí hodně pestrá. Když jsem nastoupila, moje pozice se jmenovala manažer odběru srážek. Jsem tedy jeden z mála lidí, který má radost, když prší. Mým posláním je zajistit existenci vzorku ze srá-žek nebo vzduchu pro analýzu. Spolupracuji s organizacemi, které u nás mají svá měření. Další podstatnou částí práce je zpracovává-ní dat a taková ta kancelářská rutina. Dále dělám odběry a měření v nedalekém lesíku na malém bezejmenném, ale ne bezvýznam-ném potůčku. Provádím exkurze, připravuji podklady pro vedoucího, snažím se ve vol-nějších chvílích číst odborné články. Co vám přijde na vaší práci nejzajíma-vější, co byste oželela?Pro mě je nejzábavnější práce na pozemku, tj. práce s přístroji, kdy se musí něco nasta-

vovat, dělat kontrolní měření. Co mě ale moc nebaví, je taková ta úřednická činnost, bez které se státní podnik bohužel neobejde. Nejhorší však pro mě je, když mám prová-dět exkurzi dětí ze školy, které to neúprosně nebaví, a já s nimi musím ztrácet čas. Pak jsem smutná z toho, že mládež se o takové krásné věci, jako je například meteorologic-ké měření, moc nezajímá. Co si myslíte, že stojí za vaším úspěchem být již v tak mladém věku úspěšnou a dě-lat natolik zajímavou práci?Neřekla bych, že jsem nějak úspěšná, mladá samozřejmě jsem. Ale pokud tuto premisu přijmu, je to rozhodně tím, že vím, kam směřuji. Člověk musí mít cíl a k němu po-stupně jít. A když toho cíle dosáhne, je tře-ba jít za dalším. A rozhodně je dobré dělat věci pořádně, i když se zrovna nezabýváte prací, kterou chcete. I tehdy stojí za to, aby byla poctivě a dobře odvedená. Ovšem mým největším hnacím motorem je to, aby na mě byl můj manžel alespoň trochu hrdý, abych ho nezklamala. A aby moje maminka mohla svým kamarádům a spolupracovní-kům vyprávět, jak skvělé má děti.

Snažte se, protože to děláte pro sebe.

Mgr. Adéla Holubová Šmejkalová

výzkumný a vývojový pracovníkČeský hydrometeorologický ústavwww.chmi.cz

Přírodovědecká fakulta MUGeografie kartografie – Fyzická geografieŽije v Humpolci.

V oboru působí 4 roky.

Page 15: Jdi pracovat! 02/2014

28 SPECIÁL www.jdipracovat.cz/technicke

Manuální práce naučí uvědomit si hodnotu peněz

Tomáš Nevole byl už od mala fascinován elektřinou. Foto: Archiv Tomáše Nevole

Alena Klimková

Absolvent Telekomunikační a in-formační techniky brněnského Vysokého učení technického To-máš Nevole, který v současnosti pracuje v jihlavské společnosti Automotive Lighting jako LED modules engineer, přiznává, že byl již odmala fascinován elektřinou. Jak sám říká, nechtěl být popelá-řem ani traktoristou. Zkrátka jej bavilo si hrát s baterií, vodiči, žá-rovkou nebo motorkem.

Práce při studiu, která přinesla cenné zkušenostiTomáš Nevole vystudoval obor Telekomu-nikační a informační technika na Fakultě elektrotechniky a komunikačních techno-logií VUT v Brně. Ještě při studiu praco-

val jako brigádník na oddělení konstrukce v nadnárodní společnosti a také jej neminu-ly manuální práce ve výrobě a v expedici. V oddělení konstrukce měl příležitost vyu-žít a obnovit znalosti práce v CADu, zlepšit si angličtinu a v neposlední řadě pochopit, jak to ve firmě chodí, a co se od koho oče-kává.

„Manuální práce mě ještě před tím, než jsem se stal inženýrem, naučila respektovat ty, kdo ji vykonávají, a uvědomit si hodno-tu peněz. Když děláte celý den a dostanete čtyři stovky, velmi důkladně promýšlíte, za co je utratit,“ říká současný zaměstnanec jihlavské společnosti Automotive Lighting.

Když absolvent hledá práciJiž dva měsíce před oficiálním zakončením vysoké školy se Tomáš Nevole začal poo-hlížet po vhodném zaměstnání, neboť chtěl začít pracovat ihned po absolutoriu. Prošel

29SPECIÁLwww.jdipracovat.cz/technicke

několika pohovory v různých společnostech v Pardubickém kraji a na Vysočině. Jak sám přiznává, práce elektronika-mechatronika, kterou mu nabídli v Automotive Lighting v Jihlavě, pro něj byla nejzajímavější.

„Byla zde možnost seberealizace, rostoucí mladý tým, perspektiva. Významnou roli sehrála i vysoká úroveň vystupování budou-cího nadřízeného a personalistky během při-jímacího pohovoru,“ vyjmenovává Tomáš Nevole.

Pohovor v angličtiněA jaký průběh mělo samotné výběrové ří-zení na pozici elektronika-mechatronika, o kterou měl tento absolvent VUT zájem? „Nejprve proběhla určitá telefonická prese-lekce v češtině a angličtině. Při samotném pohovoru jsem byl dotazován na studium, bakalářskou a diplomovou práci, na před-chozí pracovní zkušenosti a dostalo se i na volný čas. Část pohovoru byla v angličtině. Na závěr přišlo i několik otázek z oboru. Také jsem byl seznámen s tím, co by mě na dané pozici po nástupu čekalo,“ popisuje absolvent Telekomunikační a informační techniky brněnského Vysokého učení tech-nického.

Tomáš Nevole prošel výběrovým řízením úspěšně. Zapracování na pozici elektronik--mechatronik, na kterou byl přijat, mu ná-sledovně trvalo zhruba půl roku až rok. Jako čerstvý absolvent vstřebával velké kvantum nových informací jak prostřednictvím ško-lení, tak vlastní aktivitou. „Na druhou stranu pro mě bylo výzvou zvyknout si na intenziv-nější používání angličtiny, nikdy bych nevě-řil, že až se budu vracet z týdenního školení v Německu, budu mít hlavu jako pátrací balón,“ směje se zaměstnanec společnosti Automotive Lighting.

Různorodá náplň práceTomáš Nevole se v jihlavské společnosti Automotive Lighting v současnosti věnuje především LED modulům, a to hlavně na poli testovacího hardwaru. Tento LED mo-dules engineer pak dále zpracovává data k novým projektům tak, aby bylo po zahá-jení vzorkové výroby možné nové moduly v co nejkratší době testovat a analyzovat výpadky. A co konkrétní zakázky, na kte-rých se podílí? Momentálně je s kolegy nasazen na testování a analýzu, například v projektech pro Volkswagen, Audi, BMW či Mercedes-Benz. A co dělá Tomáš Nevole zrovna, když nepracuje? Věnuje se úpravám domu a rekreačnímu sportu a rovněž připra-vuje program pro děti a mládež v Junáku. „V době sociálních sítí a interaktivních hra-ček je skauting šance, jak udržet člověka v kontaktu se skutečnými přáteli, přírodou, životem,“ tvrdí mladý absolvent VUT.

Zaměstnavatele většinou zajímá člověk aktivní, s chutí do práce, nežli „věčný student“, který si po skončení studií udělá dva měsíce prázdnin a svoje další čtyři měsíce nečinnosti zdůvodňuje tím, že „nemohl sehnat práci“. Pamatujte,

že spíš nežli vy si vybíráte práci, tak práce si vybírá vás.

Ing. Tomáš Nevole

LED modules engineerAutomotive Lighting, s. r. o.www.al-lighting.cz

Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií VUTTelekomunikační a informační technikaŽije v Jihlavě.

V oboru pracuje 3 roky.

Page 16: Jdi pracovat! 02/2014

30 SPECIÁL www.jdipracovat.cz/pedagogicke

Kreslířka a pedagožka se

živí svým talentem

Martina Nováková uměním žije. Foto: Kateřina Hromádková

Lucie Hromádková

Doktorandka na Masarykově univerzitě, učitelka výtvarného umění na střední škole, animátor-ka, autorka komiksů a filmových klipů. Člověk by si mohl myslet, že jde o více osob, opak je ale pravdou. Všechno tohle zvládá Martina Nováková.

Hned na úvod musím přiznat, že při tomto rozhovoru jsem měla namále, abych neu-padla do deprese z toho, jak málo stíhám. Sama Martina mě však z mých myšle-nek vytrhla: „Každý má svou rychlost žití a ta moje je strašně rychlá. Říkám o sobě, že jsem hyperaktivní workoholik.“ Aby to však nevyznělo tak, že od rána do noci pra-cuje, je třeba dodat, že žije i běžným sociál-ním životem. „Chodím se bavit, mám přítele a zvířátko.“

Co všechno tedy učitelka a studentka v jed-nom stíhá? „Třetím rokem učím na Střední škole umění a designu v Brně, mám šesti-hodinový doktorský úvazek na Pedagogické fakultě MU, už šest let vedu večerní kroužek v Lužánkách, věnuju se kresbě, animaci, na amatérské úrovni i filmové tvorbě, několik let jsem pracovala v České televizi,“ vyjme-novává.

Umělkyní jsem chtěla být už ve školceTo, že bude umělcem, bylo podle všech jas-né už ve školce. „Že se tím budu opravdu ži-vit, nikoho asi nenapadlo. Výtvarnému umě-ní se naplno věnuju od střední školy. Tehdy jsem začala přemýšlet o tom, jak přesně se dá uměním uživit. Rodiče mi ale říkali, že to bude těžké, že bych se v tom oboru musela naučit dobře chodit. Obecně je pro dnešní svět důležité být flexibilní a umět více než jen jednu věc. Podle toho se chovám už

31SPECIÁLwww.jdipracovat.cz/umelecke

od střední školy a můj záběr je široký. Ale vyhovuje mi to, nedokázala bych sedět osm hodin v kanceláři u stejné činnosti,“ směje se sympatická mladá umělkyně.

Po střední škole chtěla Martina studovat FAVU, kam se ale napoprvé nedostala. Na-stoupila tedy na Pedagogickou fakultu MU. „Ten rok tam mi dal strašně moc. Další rok už se mi FAVU povedla a dokončila jsem obě studia. Bylo sice šílené absolvovat jed-ny státnice za druhými, ale vyšlo to.“

Uměním žiju, jsem tak spíš lekto-rem a tutoremStudentka, učitelka a umělkyně v jednom se necítí být klasickým pedagogem. „Tím, že uměním žiju, předávám informace jinak než frontálně. Jsem spíš lektorem, tutorem. Na střední škole, i když určitá pravidla dodržu-jeme, nejde o klasickou výuku. Vymýšlíme kreativní výtvarné úkoly a projekty a snaží-me se o individuální rozvoj nadání každého studenta, což je při větším počtu žáků nároč-nější, ale jinak by to nemělo smysl.“

Studenti Masarykovy univerzity si mohli jména Martiny Novákové všimnout v letoš-ních Prvákovinách do kapsy. Tam nakreslila sadu kreseb, které reagovaly na uveřejněné články. Mladá umělkyně se však na půdě MU zapsala ještě jedním dílkem. „Na zákla-dě poptávky vedení fakulty jsme na katedře výtvarné výchovy vybírali vhodné motivy, kterými by se daly ozvláštnit záchodové dveře. Nakonec jsme vybrali z mého portfo-lia kresby, které studenti potkávají na zácho-dech v budově Pedagogické fakulty.“

Aby to však nevypadalo, že Martina kreslí jen komiksy nebo čmárá po univerzitních záchodech, udělejte si výlet na zámeček Po-

MgA. Mgr. Martina Nováková

učitelka, doktorandka, výtvarniceStřední škola umění a designu, PDF MU

Pedagogická fakulta MUFakulta výtvarných umění VUTVýtvarná výchova, Výtvarné uměníŽije v Brně.

Na střední škole učí 2 roky.

hansko, kde naleznete její kresebnou rekon-strukci Velké Moravy.

Na závěr mě zajímalo, jaký je to pocit, vy-dělávat si talentem. „Je to příjemné. Dělám, co mě baví, a jsem za to placená. Je to ale vykoupeno velkým úsilím. Mám už na sebe vypracované reference, takže se na mě lidé obrací sami. Kdybych jen pasivně spoléhala na životopis, daleko bych to nedotáhla. Práci mám jen díky tomu, že jsem aktivní,“ uzaví- rá sympatická mladá pedagožka a umělkyně.

Každý by se měl o svůj obor zají-mat, hledat, nebo si i vytvářet mož-nosti, jak se uplatnit. Nejlepší je, když se po-

daří najít díru na trhu a tu vyplnit.

Auto

r: M

artin

a No

váko

Page 17: Jdi pracovat! 02/2014

32 SPECIÁL www.jdipracovat.cz/zemedelske

Farmářka roku v ekozemědělství dosáhla nejvyšších met

Tereza Mikulecká

Farmářka Jitka Píchová se letos stala ekologickou farmářkou roku. Absolventka Zemědělské fakulty brněnské Mendelovy univerzity hospodaří na své ekofarmě poblíž Pardubic společně s manželem.

Sklony k zemědělství se u ní objevovaly už od mala, jezdila často k prarodičům na chalupu, kde nadšeně pomáhala. Po maturi-tě chtěla zůstat u zvířat a rostlin, vedly tedy její kroky na obor Všeobecného zemědělství Mendelovy univerzity v Brně. Sama Jitka o výběru vysoké školy říká: „Zemědělka mi přišla více praktická než například přírodo-věda, kde většina absolventů končí v kance-láři, já chtěla zůstat u rostlin a zvířat.“ Po dvou letech od ukončení vysoké školy získala práci v oboru, jednalo se o eviden-ci půdy v zemědělském podniku. Už v této

33DATABÁZEwww.jdipracovat.cz/databaze

Lenka Košťálová

Veletrhy pracovních příležitos-tí jsou zajisté moderním a široce uznávaným způsobem, jak přiblí-žit studenty a absolventy k získá-ní budoucího uplatnění. Zároveň jsou ale také jednou z nejlepších mož ností, jak prezentovat svoji firmu a dokázat uchazečům o za-městnání, že oni jsou ti praví.

Pro Job7. – 8. 12. 2014Výstaviště Černá louka, OstravaCílem tohoto veletrhu, pořádaného ve slez-ské metropoli, je nejen nabízet konkrétní pracovní pozice nadaným uchazečům, ale také nabízet kurzy, rekvalifikace a jiné vzdělávací možnosti. Vystavovateli jsou zde především tuzemské i zahraniční firmy, per-sonální, ale také rekvalifikační a vzdělávací agentury. Veletrh probíhá v pátek od 9 do 17 hodin a v sobotu od 9 do 14.

Career Days2. 12. 2014 (Virtuální veletrh)12.–13. 3. 2015Corinthia Hotel, PrahaVeletrh pracovních příležitostí Career Days si zakládá především na intenzivním kontaktu se zaměstnavateli. V rámci dvou-denního veletrhu se lze mimo setkání s HR manažery také účastnit různě zaměřených tréninků a konferencí. Na tato setkání je nutné se předem registrovat.

Virtuální veletrh jsou přednášky uspořádané do dvoudenního harmonogramu. Zájemci se dopředu přihlásí a v konkrétní čas zasednou k počítači. Během přednášky mohou s mluv-čími chatovat.

Jobs Expo12.–13. 3. 2015Výstaviště Praha-Holešovice (Incheba Expo Praha)Mezinárodní veletrh pořádaný pod zášti-tou Ministerstva práce a sociálních věcí ČR a Úřadu práce přináší setkání zájemců o práci s více než osmdesáti vystavovateli z tuzemska a ze zahraničí. V rámci kari-érního poradenství se můžete účastnit in-dividuálních konzultaci, kde vám členové Asociace poskytovatelů personálních služeb poradí, jak správně připravit motivační do-pis a životopis. Souběžně s veletrhem Jobs Expo bude probíhat jazykový a vzdělávací veletrh Lingua Show 2015. Vstup na oba veletrhy je zdarma a probíhají oba dny od 10 do 18 hodin.

Pracovní veletrhy jsou dobrá cesta k budoucímu zaměstnání

Brněnský veletrh JobChallenge se koná každo-ročně v listopadu. Foto: Archiv/JobChallenge

době však začala pěstovat zeleninu, získávat první zkušenosti a zjistila, že o domácí ze-leninu je poměrně velký zájem. Když přišel zvrat v podobě výpovědi z práce, začala se zemědělství věnovat naplno. Snaží se však zachovat kouzlo malého hospodářství. V letošním roce se Jitce podařilo získat několik triumfů: Bartákův hrnec – cena za nejlepšího ekologického zemědělce a její svazek cibulky získal ocenění Nejlepší regi-onální potravina Pardubického kraje.

Mgr. Jitka Píchová

podnikatelkaBio-zeleninawww.bio-zelenina.cz

Zemědělská fakulta MENDELUVšeobecné zemědělstvíŽije v Horních Ředicích.

V oblasti ekozemědělství se pohybuje 7 let.

Absolventka Mendelovy univerzity Jitka Píchová měla vztah k zemědělství už od mala. Foto: Archiv Jitky Píchové

Page 18: Jdi pracovat! 02/2014
Page 19: Jdi pracovat! 02/2014