Top Banner
4H Sør-Trøndelag 4H Fylkesleir 23.-26. juni 2011 Villmarken 4H, Oppdal
32

Infohefte fylkesleir Oppdal, 23.-26.juni 2011

Mar 07, 2016

Download

Documents

Informasjon om turer/aktiviteter m.m. for 4H fylkesleir, Oppdal 2011
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Infohefte fylkesleir Oppdal, 23.-26.juni 2011

4H Sør-Trøndelag

4H Fylkesleir 23.-26. juni 2011Villmarken 4H, Oppdal

Page 2: Infohefte fylkesleir Oppdal, 23.-26.juni 2011

Velkommen!Villmarken 4H inviterer til en tøff leir oppå fjellet! Her kan du kanskje få se moskus, ta gondol opp skiheis-trasèen og treffe Tare Teksum fra ”Ingen grenser”.

Klubben vår er 7 år gammel og har 50 medlemmer. De fleste har valgt leir som 4H-prosjekt i år, og vi gjør alle vårt beste til at dette blir en knallbra leir!

Leiren ligger fint til ved skytteranlegget i Oppdal. Det blir korte avstander mellom teltområdet og slike ting som miljøtorg, kiosk, volleyballbaner, leirkontor, toalett og dusj.

Oppdal ligger helt sør i Sør-Trøndelag; 122 km fra Trondheim 73 km fra Støren, 96 km fra Orkanger og 152 km fra Røros.

Fjellbygda i Midt-Norge er kjent for Norges største alpine skiområde. Men sommer-Oppdal har også svært mye å by på. Vi har blant annet downhill sykling, paintball, golf og ikke minst Villmarksleiren med mange spennende og utfordrende aktiviteter!

Vi gleder oss til du kommer!!!

2

Page 3: Infohefte fylkesleir Oppdal, 23.-26.juni 2011

Utgiver: 4H Sør-Trøndelag 2011Trykk: Grøset TrykkOpplag: 1200 eks.Layout: Kristine RiseBilder: © 4H Sør-Trøndelag der ikke annet er oppgitt

3

Page 4: Infohefte fylkesleir Oppdal, 23.-26.juni 2011

Talentiade

Det blir prøver på torsdag, Fredag er det selve Talentiaden som avsluttes med stor finale på lørdag. Alle runder foregår på utescenen ved leirområdet. Si fra på forhånd hvis du ikke rekker prøvene torsdag,så skal vi legge til rette for det.

Hvert innslag kan vare i maks 3 minutter, og det er førstemann-til-mølla til det er fullt - 20 innslag.

I Talentiaden stiller alle påmeldte i samme klasse, juryen vil se på presentasjon, publikumskontakt, innlevelse og orginalitet.

Påmelding skjer via Min Side, der Talentiade ligger som et eget arrangement under ”Påmelding”. Du melder deg altså på på samme måte som fylkesleiren, og velger ”Talentiade” i arrangements-kalenderen. I påmeldingen oppgis hva du/dere skal fremføre,hva slags utstyr dere skal ha med, hvor gammel du/dere er, hvor lenge du/dere har holdt på og hvor lenge opptredenen varer.

Grupper sender en felles påmelding. Logg inn som enkeltperson, men oppgi gruppe og all nødvendig informasjon. Husk at det skal stå fullt navn og hvilken 4H klubb du/dere hører til.

Vi gleder oss!

Har du et talent du vil vise fram? Kanskje du kan synge eller spille et instrument? Danse? Plystre? En sketsj? Turne? Eller kan du noen andre ting? Da melder du deg på årets Talentiade!

4

Page 5: Infohefte fylkesleir Oppdal, 23.-26.juni 2011

Volleyball - Landkreditt Cup

Turneringa blir todelt med en junior- og en senior-turnering, med en vandrepokal i hver av klassene. På juniorlaget kan aspiranter og juniorer delta, ikke seniorer og alumner. På seniorlaget kan seniorer og juniorer (og evt. aspiranter) delta - ikke alumner. Hvis dette skjer, vil ikke laget få napp i pokalen hvis de vinner turneringa. Da går nappet videre til andreplassen eller lengre, men kun de lagene som har deltatt i finalen eller bronsefinalen kan få napp i pokalen.

Det spilles etter internasjonale volleyballregler, og seniorer dømmes etter dette. Husk å repetere reglene for nettberøring og smash! Fullstendig oversikt finner du på www.4h.no/sortrondelag.

Juniorer blir dømt etter skjønn i innledende runder, dog noe strengere i semifinaler og finale. Kun aspiranter får lov til å gå 3 meter fram under serve hvis ønskelig.

Volleyballkampene spilles i sett. Innledende runder (gruppespill og kvartfinaler) spilles første og andre sett til 15 poeng, evt. tredje sett spilles til 10 poeng med sidebytte ved 5 poeng. Semifinaler og finaler spilles første og andre sett til 25 poeng, evt. tredje sett spilles til 15 poeng med sidebytte ved 8 poeng. Deltagere uten eget lag kan meldes på til mixlag. STÆA er ansvarlig for å sette sammen mix-lagene. Evt. mix-lag som får napp i pokalen, får navnet gravert på pokalen, men dette vil IKKE kunne telles som et napp i pokalen.

Påmelding skjer klubbvis, skjema på www.4h.no/sortrondelag.

Volleyball er den offisielle 4H-sporten, og vi har volleyballturnering på hver eneste leir. Hvorfor det, kan du spørre? FORDI DET ER GØY!!!

5

Page 6: Infohefte fylkesleir Oppdal, 23.-26.juni 2011

Aktiviteter og konkurranser

Båtbygging og båtrace

Lørdags kveld Rodeo: Her har du anledning til å prøve deg som cowboy. Hvor lenge klarer du å henge på?

Kasseklatring: Det blir oppstilt to kraner og vi har klatreseler, så her er det bare å se hvor høyt du kan komme.

Revkrok-turnering: Hvem er sterkest? Teknikk er like viktig som styrke!

Det blir flott musikk til aktivitetene, noen som vil ta en svingom?

Søndag :Tautrekkingskonkurranse: Hvilket tun har det sterkeste laget? Hvert tun kan stille med ett lag, maks alder på hvert lag kan ikke overskride 150 år.

Det blir lagt opp til flere ulike aktiviteter på området søndag - gjør det du vil med hvem du vil! :)

Det blir satt opp snekkerbod, der det blir lagt ut materiell til bygging av småbåter. Hvert båtlag skal bygge en båt, som skal sendes nedover elva - hvem kommer først? Påmelding på leirkontoret.

Årets tunkonkurranse blir todelt, den ene delen er kåring av beste tun, og den andre delen er tautrekking på søndag. I tillegg blir det båtbygging og båtrace mellom selvvalgte lag på søndag.

Båten skal være max 50 cm lang. Båtlaget skal ha minimum 2 personer. Kanskje har du fått deg nye venner du kan samarbeide med?

Ei elv slynger seg rundt teltområdet, og her blir det båtrace søndag!

6

Page 7: Infohefte fylkesleir Oppdal, 23.-26.juni 2011

Blåtur

Natursti / kjærlighetsstiArrangørklubben Villmarken 4H sørger også for at dere kan rusle en tur på både natursti og kjærlig-hetssti.

Blåtur for seniorer!Hvor går blåturen i år…? Ja, si det! Avreise fra leiren på fredags-kvelden, vi lover en spennende og fin kveld for alle våre seniorer!

Kåring av beste tunDet beste tunet kåres etter en helhetsvurdering av:- Ryddighet i tunet under leiren.- Felles måltider / sosiale møteplasser på tunet.- Oppbygging av tunet med bak har foregått uten bruk av hammer, spiker og ståltråd.Det er tillatt å bruke av utlagte materialer. Det er ikke lov å bryte kvist av trær i området.- Beste heiagjeng under tautrekkingskonkurransen.

Bak og tau til å bygge opp tunet med, blir lagt i en haug ved teltområdet. Her råder en tankegang for fellesskapet, husk at det skal bli nok til de andre tuna også! Ikke ta mer enn dere trenger, da blir det trekk i vurdering av beste tun.

Vurdering av beste tun vil foregå under hele leiren...

7

Page 8: Infohefte fylkesleir Oppdal, 23.-26.juni 2011

Miljøtorg

Miljøtorget er ” The place to be” om kveldene! Vi har tilhold på Skytterhuset ved leirkontoret. Her vil vi i STÆA (Sør-Trøndelags Ærverdige Alumner) tilby et sted hvor alle kan samles om kveldene, for å prate, spille spill eller kjøpe seg noe å spise. Vi kan friste med dingsa å dipp, STÆA-is, vafler med mer!

Plutselig kan du se en alumn eller kanskje alle stå og danse eller starte en lang jenka-rekke til ”Sommartider”. Du vet aldri hvilke sprell vi kan finne på,

eneste måten å finne ut det på er å komme innom. Alumnene ønsker å være gode forbilder for medlemmene, og vil med det tilby sunn mat og drikke på kvelden, et sted å være for de som ikke vil legge seg samtidig som de andre i teltet, og en plass hvor alle kan sitte og ha det gøy sammen. Vi jobber hardt for at miljøtoget skal være en inkluderende og trygg plass for alle, hvor alle kan være seg selv og kose seg sammen med sine nye og gamle venner.

8

Page 9: Infohefte fylkesleir Oppdal, 23.-26.juni 2011

9

Page 10: Infohefte fylkesleir Oppdal, 23.-26.juni 2011

Turer - fredag

1: Livet på gården på 1900-talletOpplev livet på en storgård i Oppdal i år 1900. Du får tildelt en rollefigur og kostyme. Det skal forberedes til festlig lag, så det er mye å gjøre både ute og inne! Vi går fra leirområdet til Oppdal Bygdemuseum, turen er på 1,4 km én vei. Passer alle. Egenandel: 100 kr.

2: Kurs i skifer og steinhuggingTuren går til lokalene til bedriften Oppdal Sten AS, som produserer og leverer oppdalsskifer i forskjellige gråtoner - fra mørkt til ganske lyst. Her får dere se på stenhugging og får prøve dette selv. Muligheter for muring blir det

også. Det er totalt 5 km å gå frem og tilbake. Passer alle.

3: Villmarksleiren i OppdalEn spennende dag med tvekamper og lagkonkurranser. Aktiviteter som inngår kan være kjempepuslespill, pyramiden, øksekasting, spindelvev, bue-skyting, figurlikhet m.fl. Vi tilrettelegger løypa til gruppa.

For den som tør, prøver vi høydepark med taubane over elvejuvet – ”Vengavollspranget”. Den består av 2 vaiere som rager 30 meter over elvejuvet. Her iføres deltagerne klatresele og sendes over en 100 meter lang taubane,

over til den andre siden av juvet. På retur går taubanen diagonalt 140 meter tilbake til utgangspunktet.

Fredag er turdag! Under står alle turene beskrevet, du velger 1 tur. Noen har antallsbegrensninger, og her er det førstemann-til-mølla-prinsippet som gjelder. Oppdal ligger 545 m.o.h., så husk at været kan skifte fort. Ta med godt med klær og gode sko, samt matpakke på alle turer.Vi har valgt å gradere turene med symbol 1 støvel er enkel tur, minimal gåavstand. 5 støvler er turen med mest utfordring, men langt fra umulig! :) Aktuelle nettadresser er markert med . Alle voksne på tur har et felles ansvar for at alle får en fin tur!

Foto: www.palmergotheim.no10

Page 11: Infohefte fylkesleir Oppdal, 23.-26.juni 2011

4: En annerledes villmarks-opplevelse i DjupdalenFysisk utfoldelse på natur-lekeplassen, (balansetau, kasserollekarusell, mm.) Lær knuter og surringer for å bygge stiger, lavvo mm. Teater med skogen som scene (vi gjør opptak og lager dvd). Vi lager vår egen villmarkslunsj og dessert på bål. Klær etter vær, alt foregår ute. Støvler ved vått vær. Passer alle. Det er 1 km å gå på sti, en vei. Egenandel: kr 100,-

Anbefales for de som ønsker en aktivitet som er spennende.

Vi beveger oss i skogsterreng, så gode sko og klær til å være ute i er en forutsetning. Arrangeres i regi av Opplev Oppdal. Passer alle. Ta med egen mat, drikke og sitteplate. Egenerklæringsskjema må fylles ut av foreldre – dette får du tilsendt etter påmelding. Egenandel: kr 250,-.

Fotos s. 11: Opplev Oppdal

Turer

11

Page 12: Infohefte fylkesleir Oppdal, 23.-26.juni 2011

8: Tur med Tare Teksum fra “Ingen grenser”Tare er kjent fra tv-serien “Ingen grenser”, med Lars Monsen. Han er døv/blind og vil fortelle oss om hvordan det er. Turen handler om hvordan det er å bevege seg i naturen med et handicap. Alle deltagere får utdelt et handicap (som dårlig syn, et brekt bein eller arm), som de skal ha under hele turen. Det vil bli hinder og oppgaver underveis. Turen er på totalt ca 5 km i lett skogsterreng og delvis etter vei. Det er viktig at du er god til å samarbeide, og har stå-på-humør. Det er mulig å bli bløt på bena, så velg riktig skotøy.Tar du utfordringen? Dette blir en opplevelse du sent vil glemme!

9: GondolturVi går fra leirområdet til gondolstasjonen, det er totalt 5 km å gå frem og tilbake. Ta gondolen opp til Skjørstadhovden med fantastisk utsikt over Dovrefjell og Trollheimen. Herfra kan du enten gå stien ned igjen, eller ta gondolen. Nydelig utsikt over Oppdal. Passer alle, også handicap.

5: KanoturGrunnkurs i kano med tema sikkerhet i kano, padleteknikk, stabilitet og hvordan behandle en kano. Kurset legges opp som en tur med instruksjon og mat underveis. Ta med matpakke og redningsvest, samt fottøy og klær etter vær. Foregår på Ångårdsvatnet i Storlidalen. Passer for alle. Egenandel: kr 100,-

6: Tur til ElgtjønnaTur til Elgtjønna, ca. 1 km å gå fra leirområdet etter kjerrevei. Her skal vi se på livet i ferskvann (insekter, amfibier o.l.) Det er en fin gapahuk ved tjønna og bålplass. Passer alle, også handicap. Ta gjerne med støvler.

7: ÅmotsdalenTil fots fra parkeringsplass Støljære. Guiding til Skro, der det blir grilling, skotthyll, natursti og trivelig lag på denne utslåtten. Alle må over hengebru for å komme dit. Stopp på Åmotsdal gard med litt historikk om gården som er fra år 1620. Lett terreng. Godt med klær og skotøy. Turen er på totalt 8 km frem og tilbake.

Foto: nrk.no

Turer

Foto: Småbruket Foto: Oppdal Booking 12

Page 13: Infohefte fylkesleir Oppdal, 23.-26.juni 2011

10: SvarthaugenLett tur med terreng som passer til alle i normal fysisk form. Vi går på toppen til Oppdals beste utsiktspunkt. Denne turen blir ofte brukt som skoletur for 1 -7 kl. Turen er på totalt 6 km frem og tilbake. Avslutter m/grilling ved gapahuken. Ta gjerne med vindjakke + gode sko.

rett-til-topps.com //”Svarthaugen”

11: MoskussafariOpplev den majestetiske moskusen og den fantastiske naturen i Dovrefjell Nasjonalpark. Oppdal Bookings erfarne guider forteller deg om plante – og dyreliv og er du heldig får du også se fjellryper og villrein. Turens lengde avhenger av hvor moskusen befinner seg. Dette er en tur i høyfjellet, husk at været skifter fort, så ta med godt med klær. Fjellsko. Passer alle. Egenandel: kr 100,-.

Oppdal.com //Sommer// Moskussafari

12: VårstigenVandring på den gamle kongeveien over Vårstigen. Her

får dere høre historier fra “gamle dager” og litt botanikk. Pølserast på de gamle tøftene etter Drivstusætra. Totalt 6 km i variert terreng. Godt m/klær og skotøy. Passer alle.

13: KåsrandinEn kjempefin tur med utsikt over hele Oppdal, ligger ved foten av Almannberget. Grilling av pinnebrød og litt aktiviteter på toppen. 11 km frem og tilbake etter sti. Husk godt skotøy. NB: husk å skrive navnet ditt i trimboka :)

rett-til-topps.com//”Kåsrandin”

14: StorskæraAlmannberget rett opp, turen for de med god kondis og uten høydeskrekk. Fjelltoppen er på 1342 moh. med fantastisk utsikt, 8,5 km opp og ned. Turen opp er veldig bratt, vi bruker både armer og bein, men går ned en slakkere rute. Det er flere fine plasser underveis som du kan sette deg ned på før du kommer på toppen av Almannberget. Fjellsko eller joggesko, turklær og matpakke.

rett-til-topps.com//”Rett til topps”

Foto: Morgan Frelsøy, OPPFoto: Ove Karlsvik

Turer

13

Page 14: Infohefte fylkesleir Oppdal, 23.-26.juni 2011

1: Livet på gården 1900Opplev livet på en storgård i Oppdal i år 1900. Du får tildelt en rollefigur og kostyme. Det skal forberedes til festlig lag, så det er mye å gjøre både ute og inne… Vi går fra leirområdet til Oppdal Bygdemuseum, turen er på 1,4 km én vei. Likt opplegg som på tur 1. Passer alle. Egenandel: 100 kr.

www.oppdalsmuseet.no

2: Enkel strikkingStrikking er blitt mer og mer populært de siste årene. Her lærer du enkel strikking som du kan ta med deg hjem fra leiren.Alder: 10-12 år.

3: HobbyaktivitetHer skal dere få prøve ulike tovingsteknikker med ull, male, lage smykker og lignende. Vi skal la kreativiteten blomstre. Passer for alle.

4: TerrengsyklingSpennende sykling på sti, kjerrevei og grusvei (ikke i heisanlegget). Kondis, balanse og konsentrasjon er stikkord. Du må ikke være redd for skrubbsår og blåmerker. Må stille med egen terrengsykkel/offroadsykkel og hjelm, vi sørger for oppbevaring av syklene under leiren.

5: BueskytingBueskyting er en teknisk idrett og man behøver ikke være fysisk sterk. Spennende og gøy. Passer for alle, mange funksjonshemmede driver også med bueskyting.

6: Hårstyling og sminkingOppsett og pynting av hår til hverdag og fest. Bruk av rettetang, krølltang. Sminking og fargevalg, makeup som tar utgangspunkt i farger som passer til hver enkelt. Ta gjerne med egen sminke om du har. Alder: Fra 12 år

Fag-aktiviteter - lørdag

Foto: adressa.noFoto: Småbruket14

Page 15: Infohefte fylkesleir Oppdal, 23.-26.juni 2011

7: TreskjæringBli med Brødrene Bjørndalsæter for å lære treskjæring. Her får dere lære om trevirke og hvordan bruke et treskjærerjern. Brødrene Bjørndalsæter er 7. generasjons treskjærere, noe som borger for dyktighet, kontinuitet, vilje og pågangsmot, og de er trolig Norges ledende treskjærerverksted. De har vært delaktige i utformingen av Røkkehytta og andre store prosjekter i Oppdal og omegn.

www.bjorndalseter.no

8: PaintballBli med på actionfylt lek - en annerledes måte å treffe dine venner på. Ha på klær du ikke er redd for og gode sko. Du får utdelt 20- 25 kuler i starten, totalt 200 kuler i løpet av dagen. Ønsker du mer, kan du kjøpe 100 ekstra kuler for kr 50,-. Mens vi venter på tur, blir det muligheter til å gå på slak line og evt andre aktiviteter i skogen. Det blir pølsegrilling. Fra 13 år og oppover. Det kreves underskrift fra foreldre på forhånd, som du får tilsendt etter du har meldt deg på. Egenandel: 200 kr.

9: BlomsterdekoreringBlomsterdekorering i Oppdals natur! Vi går fra leirområdet, en tur på totalt 6 km frem og tilbake og plukker blomster underveis. 1 støvel.

10: BaseballBaseball er en veldig populær sport i USA og Øst-Asia. Utøves av to lag som skifter på å være i angrep og forsvar. Sporten er på full fart inn i Norge med 11 aktive lag. Oppdalslaget ”White Foxes” har spilt sammen i 2 år, og vil gi oss et grunnleggende innblikk i sportens mange sider. Passer alle.

11: GjeterhundGjeterhund- dag på Haugland Gård. Demonstrasjon av gjeterhunden i aksjon med sau. Deltagerne får komme nær både hundene og sauene. Natursti med relaterte oppgaver. Vi griller! Passer for alle.

Fag-aktivitetene fortsetter på side 18.

Fag-aktiviteter

Foto: Brødrene Bjørndalsæter15

Page 16: Infohefte fylkesleir Oppdal, 23.-26.juni 2011

P

16

Page 17: Infohefte fylkesleir Oppdal, 23.-26.juni 2011

4

7

32

5

8

6

1

P : Parkering1: Teltområde2: Leirkontor, lederkafé3: Miljøtorg, kiosk, dusj, WC4: Volleyballbaner5: P-plass busser6: Badeplass7: Utescene: Morgensamling / Talentiade8: Ledersamling

Datagrunnlag: GisLink, Norge digitalt. Statens Kartverk.

17

Page 18: Infohefte fylkesleir Oppdal, 23.-26.juni 2011

12: Småbruket urtegård og pipemakeriSmåbruket har stor urtehage og norske husdyr som geit, høner, sauer, kaniner, gris og ender. Spennende aktiviteter i skogen som kjempesprettert og pil – og bueskyting. Vi griller! Passer for alle. Egenandel: 150 kr.

www.smabruket.no

13: Bowling og buldringVi besøker Oppdal Bowling som er et aktivitetshus, hvor vi spiller bowling halve dagen og buldrer halve dagen. Muligheter for squash. Ta med innesko til buldring. Vi går fra leirområdet, det er totalt 5 km å gå frem og tilbake. Passer for alle.Egenandel: 100 kr.

14: Førstehjelp i friluftslivHer lærer du både livreddende førstehjelp og hvilke tiltak som trengs ved mindre alvorlige skader for at en eventuell tur kan fortsette. Egenandel: 100 kr.

15: FotballVi spiller fotball på kunstgress. Merkeprøving for de som ønsker det.

16: Leiravis m/fotoOm du liker å ta bilder kan leiravis være noe for deg. Ta med eget kamera + overføringskabel, og ta bilder fra leiren og forskjellige turer og aktiviteter. Etterpå samles vi for å skrive tekst ut fra de bildene vi har tatt. Dette kommer til å bli en kjempebra leiravis!

17: ”Almannbergjet Opp”Bli med på en super trimtur med muligheter for å vinne premier. Her deltar vi i konkurransen som heter ”Almannbergjet Opp”. Normal fysisk form. Her brukes beina fra leirplassen og opp Almannberget og tilbake til leiren. Drikkestasjon på Rigmorsplass (etter 4 km), Våttahaugen (etter 5,5 km) og i mål. Turen er på totalt 14 km opp og ned. Joggesko.

rett-til-topps.com//”Rett til topps”

Fag-aktiviteter

Foto: Småbruket18

Page 19: Infohefte fylkesleir Oppdal, 23.-26.juni 2011

18: SvømmingDette er en aktivitet for de som liker å boltre seg i vann. Badeanlegget har stupebrett, varmebasseng, 40 m sklie, boblebad og badstue. Det blir litt felles aktiviteter som stafett og ballspill, men også mye frilek. Ta med badetøy og en 10-er til garderobeskap (depositum).

www.oppdalkulturhus.no//badeanlegg

19: Volleyball og dommerkursVolleyball og dommer kurs: det blir også i år volleyballturnering under leiren, så her er det muligheter for å forberede seg til den! Passer alle.

20: Ridning/hestehåndtering Kurs om generelt hestestell. Ta på utstyr og sko/støvler som egner seg for ridning. Passer alle. Egenandel 100 kr.

www.bjorkliagard.com

21: Hip/hop og street/jazzdance.Vi lærer av profesjonell instruktør fra Lenes Dansesenter. Ta med gymtøy + innesko. Egenandel: 100 kr.

www.lenesdansesenter.no/

22: BrannVi lærer oss hvordan vi skal oppføre oss når det oppstår brann, i forskjellige situasjoner. Vi lager bål, og forsøker å slukke brann. Det blir litt info og gruppeoppgaver. Vi blir ute hele dagen, så ta med klær etter vær, og klær du ikke er så redd for.

23: KortlagingEt kurs hvor man får bruke kreativiteten sin, og lære å lage fine, personlige kort til ulike anledninger som bursdager, bryllup, dåp og konfirmasjon. Ingenting er så koselig som å motta hjemmelagde kort! Egenandel: 50 kr.

24: SkytingVi boltrer oss på skytteranlegget og prøver leirdueskyting, skyting på skiskytterblink og elektroniske skiver. Fra 12 år. Egenandel kr 100.

Fag-aktiviteter

Foto: Bjørklia Gard19

Page 20: Infohefte fylkesleir Oppdal, 23.-26.juni 2011

ProgramTorsdag 23.juni 1400-1700 Oppmøte, registrering, leirbygging1700 Middag1800 Prøver Talentiade1900 Møte Leiravis2000 Offisiell åpning2030 Tunsamling med kveldsmat2100-2200 Ledersamling2100 Miljøtorget åpner2130 St.Hans-feiring: Bål2300 Ro i teltleiren0100 Miljøtorget stenger

Fredag 24.juni0730 Vekking / utdeling av drikke0900 Morgensamling Avreise til turer1530 Middag 1730 Volleyballturnering1900 Talentiade2030 Tunsamling med kveldsmat2115-2200 Ledersamling2100 Miljøtorget åpner2200 Avreise blåtur for seniorer2300 Ro i teltleiren0200 Miljøtorget stenger

Lørdag 25.juni0730 Vekking / utdeling av drikke0900 Morgensamling Avreise til aktiviteter1530 Middag 1730 Volleyballturnering1900 Finale Talentiade2030 Tunsamling med kveldsmat2115-2200 Ledersamling2100 Miljøtorget åpner2100 Samling for de som skal på Nordisk leir i Danmark2100 Musikk, lek og aktiviteter2300 Ro i teltleirenMiljøtorget har åpent så lenge folk er våkne.

Søndag 26.juni0800 Vekking / utdeling av drikke0900 Morgensamling 0900 Sluttspill Volleyball1030 Konkurranser og aktiviteter1300 Avslutningsseremoni med premieutdeling og kåringer.

Leiren brytes og ryddes før hjemreise. Telt kan tas ned når avslutningsseremonien er over. Bak og tau legges tilbake.

20

Page 21: Infohefte fylkesleir Oppdal, 23.-26.juni 2011

Ledersamling Kveldsmat / tunsamling

Dusj / sanitærDet blir mobile do på teltområdet, samt WC og dusj i Skytterhuset. I dusjene er det myntautomater som tar 10-kroninger.

Hver kveld er det ledersamling i curlinghallen. Her må det møte minst én leder fra hver klubb, gjer-ne flere første kvelden.

På ledersamling får dere informa-sjon fra leirledelsen om program for neste dag, eventuelle endrin-ger og andre beskjeder.

I år legges ledersamlingen etter tunsamlingen, dette er for å få bedre tid på kveldstid. Infotavlene vil også brukes aktivt med infor-masjon som angår neste dag.

Hver kveld samles klubbene i tuna og spiser felles kveldsmat med utdelt drikke. Her gis det også beskjeder fra leirledelsen og andre ting.

LeirkioskI kiosken selges det baguetter, sjokolade, brus, pastiller, potet-gull, is, juice, yoghurt, kaffe/te frukt, kjeks, brød, knekkebrød, pålegg, rett i koppen, sanitærut-styr, myggmiddel, solkrem.

Åpningstider leirkiosk:Torsdag: Kl 13-21Fredag:Kl 7.30-10, 14-21Lørdag: Kl 7.30-10, 11.30-21Søndag: Kl 08.00 - leirens slutt

Nordisk leirFor de som er påmeldt Nordisk leir i Danmark, blir det ei samling lørdags kveld kl 21. Her vil vi snakke om leiren, transport, velge tuntema etc.

21

Page 22: Infohefte fylkesleir Oppdal, 23.-26.juni 2011

MatDrikke: Morgen og kveld blir det delt ut appelsinjuice og lettmelk til klub-bene i literskartonger som de for-deler selv. Det blir ikke tatt opp bestilling fra hver enkelt. Det blir henvist plass på teltområdet hvor alle klubbene kan hente drikke, og hver klubb har en ansvarlig som henter drikken i tide til tun-samlinga starter.

Tørrmat og pålegg:... ordner du selv. Det blir mulig-het til å kjøpe noe brød og på-legg i kiosken, men vi oppfordrer klubbene til å ta med selv. Man-ge klubber avtaler felles måltid og deler på pålegg etc. Snakk om det på leirmøte i klubben!

Det blir lagt til rette for at man kan bruke primus/stekehelle på anviste steder.

Allergi: Skriv inn i fritekst-feltet ved påmelding eventuelle aller-gier, så vi kan legge til rette best mulig. Hver enkelt er ansvarlig for å si fra når maten hentes. Sørg også for at lederen i klubben er informert.

Kaffe/te: Voksenlederne får gratis kaffe i kiosken under hele leiren! I tillegg kan termos leve-res inn under ledersamlinga, som hentes sammen med drikken om morgenen. Husk å merke termo-sen tydelig med navn + klubb + hva man ønsker (kaffe / te). Ikke send med koppen.

Kjøleelement: Vi vil gjøre vårt beste for å sørge for nedfrysing av kjøleelement. Her gjelder også merking av navn og klubb!

Middag: Det serveres middag 3 dager. Ta med turbestikk, - taller-ken og kopp i hardplast/tre. Det blir ikke gitt ut engangsutstyr. Til drikke blir det lagt ut vannpost.

Meny:Torsdag: Pølse og potetmos

Fredag: Hamburger med brød

Lørdag: Pizza

22

Page 23: Infohefte fylkesleir Oppdal, 23.-26.juni 2011

Teltområdet

Sikkerhet

Alle skal bo i telt eller lavvo. Cam-pingvogn, combicamp og lig-nende er ikke tillatt. Leiren vil bli oppdelt i tun, og dere får beskjed når dere kommer hvor dere skal

sette opp teltet. Det er viktig å ta med god sovepose og gjerne ull-tepper. Biler, busser og tilhengere skal parkeres på anviste plasser utenfor teltleiren.

blir i 1.etasje på Skytterhuset. Her har vi oversikt over leiren og det som skal foregå. Når dere kom-mer, skal lederne sørge for klubb-vis registrering her. Lade-stasjon for mobiltelefoner, ”tapt/funnet”-service, registrering av besøken-de og base for vakthold samt le-derkafé blir her (døgnåpent).

Røde Kors blir til stede under hele leiren.

Mellom kl 23 og 08 går det både indre og ytre vakthold i og rundt leirområdet. Ytre vakthold er lo-kale vakter som skal sikre at in-gen uvedkommende får tilgang til leirområdet.

NB: Alle må ha ID-kort på seg til enhver tid!Indre vakthold er voksne ledere fra klubbene, og har ansvar for å holde ro og orden i leirområdet,

og særlig iteltområdet etter at det skal være ro her.

Det blir sendt ut lister for indre vakthold etter at påmeldinga er klar. Vaktene møter på leirkonto-ret ved vaktstart for instruksjon.

Det går ei elv rundt hele teltområ-det. Det vil bli tydelig skiltet hvor det er trygt å gå, og hvor man kan bade. Respekter dette! Ved bading skal man alltid ha med en voksenleder. Følg oppslåtte re-gler.

Åpningstider leirkontor:Torsdag: 12-23Fredag og lørdag: 8-10, 14-23Søndag: 8-14

Telefon leirkontor: 90 40 90 05

Leirkontor

23

Page 24: Infohefte fylkesleir Oppdal, 23.-26.juni 2011

Ledere på leirAlle klubbene må ha med 1 vok-sen leder per 10. deltaker, det anbefales minimum 2 ledere per klubb. Som ledere regnes perso-ner over 18 år og kan være for-eldre, klubbrådgiver eller andre voksne som har lyst til å bli med på leiren. Disse må ligge i telt-leiren. Klubber med få deltakere kan avtale med andre klubber om å dele på leirleder(e). Gi beskjed ved påmelding.

Oppgaver:Leirlederen har ansvar for at leir-reglene blir fulgt og at deltakerne er på plass til rett tid til aktivite-tene og turene de skal delta på.

Leder er til stede som en ekstra voksenressurs for hele arrange-mentet. På tur/aktivitet har en lo-kal leder hovedansvar, men alle leirlederne har med-ansvar for alle deltagerne på turen/aktivite-ten (ikke bare for egen klubb) og bistår den lokale lederen om å få til en trivelig og trygg tur / aktivitet for alle parter.

L e d e r n e kan blant annet be-nyttes til

enkle oppgaver av kortere varig-het i forbindelse med aktiviteter og teknisk gjennomføring, mid-dagsservering og kvelds-/natte-vakter i indre vakthold.

Lister over nattevakt, middags-servering og hvilke turer/aktivite-ter lederne har kommet på, sen-des per e-post til den oppgitte kontaktpersonen ca 1. juni.

Lederkafé:Sammen med leirkontoret vil det bli lederkafé. Her kan man sette seg nedpå med en kopp kaffe sammen med andre voksne. Døgnåpent for voksenlederne.

Ledere kan ta med yngre søsken / småbarn når det er nødvendig. De betaler da kr 250,- for disse hvis de skal ha middag og leirminne. Disse barna følger foresatte og er de foresattes ansvar på aktiviteter / turer (de er ikke medlemmer i 4H, og kommer derfor ikke under forsikringsordningene i 4H). Meld dem på på lik måte som voksne.

Ledere og medlemmer som ikke har betalt kontingent til 4H er hel-ler ikke forsikret gjennom 4H på arrangementet.

Info om påmelding for ledere og yngre søsken, se side 28.24

Page 25: Infohefte fylkesleir Oppdal, 23.-26.juni 2011

Leirregler

Hvordan en skal oppføre seg på leir, slik at alle leirdeltakerne trives like godt!

1. Gjør deg kjent med programmet, og følg det. VÆR PRESIS.2. Leirreglene gjelder alle som er på leiren; leirdeltakerne, alumner og leirledere. Aspiranter, juniorer og seniorer har like retter og plikter på leiren. 3. Gå ikke ut fra leirområdet uten tillatelse fra egen leirleder og leirkontor.4. Hold orden. La alle brannslokkingsapparater og alt annet leirutstyr være i fred. 5. Bruk av åpen ild og røyking i teltene er forbudt. All bruk av kokeapparater skjer på anvist plass.6. Det er ikke lov å oppbevare eller nyte energidrikker, alkohol eller andre rusmidler under leiren.7. Meld fra hvis du føler deg syk eller har blitt skadet. 8. Det er ikke lov til å ta med levende dyr på leiren. 9. Det er ikke lov til å bruke sykkel eller andre framkomstmidler uten tillatelse på leirområdet. 10. Brudd på leirreglene blir tatt opp med leirsjefen og leirkomiteen. Brudd på reglene kan medføre hjemsending for egen regning.

25

Page 26: Infohefte fylkesleir Oppdal, 23.-26.juni 2011

Spesielle hensyn / tilrettelegging / allergierLeirkomiteen vil gjøre stt beste for å legge forholdene til rette for deltakere som har særskilte behov, for eksempel rullestolbru-kere, astmatikere etc. Men vi må ha beskjed på forhånd (skriv i fri-tekst ved påmelding), for at vi skal kunne tilrettelegge så godt som mulig.

Det vi trenger å vite for at delta-kerne skal ha et trygt opphold, må skrives inn i fritekst-feltet på på-meldinga. Opplysningene slettes automatisk etter arrangementet. Det gjelder allergier (oppgi hva allergien gjelder, reaksjon og evt medisin deltakeren har med seg),

spesielle hjelpemidler, tilretteleg-ginger, funksjonshemninger med mer.

Deltakere med spesialdiett må selv si fra når de henter maten. Sørg også for at lederen i klubben er informert.

Man kan søke 4Hs tilretteleg-gingsfond hvis det er store ut-legg forbundet med leiroppholdet (f.eks leie av egen bil, assistent etc) - se www.4h.no.

26

Page 27: Infohefte fylkesleir Oppdal, 23.-26.juni 2011

Huskeliste

• Sovepose og liggeunderlag. Ullteppe hvis soveposen er tynn (det kan bli kaldt)

• Telt, teltplugger og regnværsplast• Klær som passer til aktiviteten og turen du skal delta på (sjekk pre-

sentasjonen av tur/aktivitet)• Gode tursko/støvler• Liten tursekk • Regnklær / vindtette klær• Tørrmat og pålegg til frokost, lunsj og kveldsmat. (Vi anbefaler felles

frokost og kveldsmat i klubbene.)• Turbestikk, - tallerken og kopp i hardplast / tre• Termos og matboks• Klær til varme, kalde og bløte dager. (Kjekt å ha både støvler, ullsok-

ker og ullstilongs + solbriller, solkrem, myggolje og badetøy)• Toalettsaker og håndklær• Lommepenger• Fotoapparat

Og masse godt humør! :)

Husk å skrive navn og klubb på tingene dine!

27

Page 28: Infohefte fylkesleir Oppdal, 23.-26.juni 2011

Påmelding - frist: 15. mai.Påmelding skjer via Min Side. På www.4h.no/sortrondelag finner du en ”Veiledning Min Side”, og her er forklaring til hvordan du får passord og melder deg på arrangement.

Påmeldinga åpner 10. mars. Her gjelder først-til-mølla-prinsippet. Det er ikke anledning til å bytte tur/aktivitet etter påmelding.

På Min Side melder du deg på leiren og velger tur/aktivitet. Velg 1 tur og 1 aktivitet. Det som er fullt, vil ikke vises i listen. Skriv et 1-tall under ”Prioritering” til høyre for tur fredag, og et 2-tall for aktivitet lørdag. Trykk ”Meld på” til venstre på det du har valgt. Følg videre instruksjoner

Talentiade:Dette er et eget arrangement i kalenderen på Min Side / www.4h.no, velg ”Talentiade fylkesleir Sør-Trøndelag 2011”. Grupper trenger bare 1 påmelding. Skriv inn navn på deltakere, innhold i opptreden, utstyr etc. Maks 20 innslag. Les mer om Talentiaden på side 4.

Telt og volleyball:Dette meldes inn klubbvis. Se skjema på www.4h.no/sortrondelag. Frist 20.mai. Drikkebestilling sendes ikke inn i år, det blir utdelt literskartonger med drikke som klubbene fordeler selv.

Voksne, yngre søsken og alumner:Skal også meldes på via Min Side. Ikke meld dere på tur/aktivitet, men skriv 3 ønsker i Fritekst-feltet helt til slutt (sammen med Helseopplysninger). Opplys også om det er spesielle forhold som ligger bak ønskene.

Er du ikke medlem, finn arrangementet i kalenderen på www.4h.no, trykk ”Meld på” og ”Jeg er ikke medlem”.

Det trengs 1 påmelding per deltaker, dvs voksen og yngre søsken må meldes på hver for seg. Skriv i Fritekst-feltet hvem som skal følge hverandre.

28

Page 29: Infohefte fylkesleir Oppdal, 23.-26.juni 2011

Det er ikke krav om at lederne må meldes på innen 15.mai, men det øker sjansen for å få ønsket tur/aktivitet betraktelig. Meld på fortløpende så fort som mulig.

Vi gjør vårt aller beste for å fordele voksne/yngre søsken på ønsket turer/aktiviteter, men 4H-erne har førsteprioritet og det kan begrenses av fysisk plass i lokaler, busstransport og andre kapasitetsbegrensninger.

Vi ber dere derfor ha forståelse hvis dere ikke kommer på tur/aktivitet som ønsket. Jo tidligere man er ute med påmelding, jo større er sjansen for å få ønskene oppfylt.

Leirkontingent og betaling:Kr 550,- for vanlige medlemmerKr 250,- for ledere, yngre søsken, alumner og 4H-ere fra arrangørkluben.

NB: For påmelding etter 15.mai: Kr 900,- for vanlige medlemmer.

Leirkontingenten dekker middag 3 dager, melk/appelsinjuice til frokost, aktiviteter og turer, samt leirminne. Hver enkelt får tilsendt faktura for leirkontingent og egenandel. Denne må betales innen fristen.

NB: Hvis egenandel for aktivitet ikke er betalt innen fristen, har arrangøren rett til å stryke deltakeren fra aktiviteten. Det blir ikke tatt i mot betaling for egenandel under leiren.

Hvem kan delta på leiren?Aldersgrensa til leiren er 10 år (født i 2001) og oppover. 9-åringer kan delta på leiren, men da skal en av de foresatte være med sammen med denne.

Kontingent til 4H Norge skal være betalt for å delta på arrangement i 4H. Da er man også forsikret på leiren! Voksenledere og yngre søsken som ikke er medlem i 4H, er ikke forsikret gjennom 4H og deltar på eget ansvar.

29

Page 30: Infohefte fylkesleir Oppdal, 23.-26.juni 2011

Transport til Oppdal

Avkjørsel til leirområdet ca 1,5 km nord for Oppdal sentrum. Skiltet 4H-leir, ”Fritidspark” og ”Orkelsjøen”

Trondheim

E6

Oppdal er et trafikknutepunkt med bussforbindelser mot nord, syd og vest. Fra Oslo og Trondheim kommer du til Oppdal med bil via E6, eller du kan reise med tog - reisetiden er drøyt 1 1/2 time fra Trondheim.

Leirområde

TogDag- og nattog fra Trondheim og Oslo. Bestill billett og sjekk rutetider på www.nsb.no

E6Fra Trondheim og Oslo. 122 km fra Trondheim. Riksvei 70 fra Kristiansund. Se kart til høyre.

Buss Fra Trondheim: NSB nettbuss 177 Gauldal Billag 72 42 07 00 Lavprisekspressen 67 11 69 00

TaxiOppdal Taxi med personbiler og maxitaxi, tlf.: 72 42 12 05

Oslo / Oppdal sentrum

30

Page 31: Infohefte fylkesleir Oppdal, 23.-26.juni 2011

Oppdal - 4H Fylkesleir 2011

31

Page 32: Infohefte fylkesleir Oppdal, 23.-26.juni 2011

4H Sør-Trøndelag