Top Banner
IBM Notes 9.0 Social Edition súgó Első kiadás 2013. március © Copyright IBM Corporation 1985, 2013 A kiadásról Nyomtatás A dokumentum nyomtatásakor bizonyos stíluselemek eltávolításra kerülnek a jobb nyomtatási kimenet érdekében. Néhány tipp a nyomtatáshoz: A dokumentum hossza meghaladhatja a böngésző nyomtatási képességét. A Microsoft Internet Explorer képes a nagy fájlok sikeres nyomtatására. A dokumentum hosszú. A nyomtatási kép segítségével állapíthatja meg, hogy hány oldal. Lehetősége van arra, hogy kijelölje a dokumentum egy szakaszát, majd csak a kijelölt tartalmat nyomtatja ki. Offline munka Elmentheti a dokumentum helyi példányát a böngészőből. Az egyes böngészők eltérő menükkel és menüpontokkal rendelkeznek. Ha segítségre van szüksége a dokumentum helyi mentésével kapcsolatban, akkor nézze meg a böngésző súgóját. Visszajelzés küldése Ha visszajelzést szeretne adni a dokumentumról, akkor látogasson el a Dokumentáció visszajelzés webhelyre. Az első lépések Üdvözli Önt az IBM® Notes legújabb verziója. A Notes hatékony és sokoldalú szoftver Microsoft Windows, Macintosh és Linux rendszereken, amely azonnali hozzáférést biztosít minden fontos információhoz. A Notes programot internetes elektronikus levelek küldésére és fogadására, el őjegyzések ütemezésére, webböngészésre és Notes-alkalmazások futtatására használhatja. Tallózás oldal A Tallózás oldal jó kiindulópont a Notes felhasználók számára. A Tallózás oldalon láthatja az új funkciók információit, tippeket kaphat a Notes használatához, és gyorsan elérheti a Notes alkalmazásait.
365

IBM Lotus Notes v9.0 Hungarian Documentation

Oct 22, 2015

Download

Documents

Tibidibidi
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
 • IBM Notes 9.0 Social Edition sgEls kiads

  2013. mrcius

  Copyright IBM Corporation 1985, 2013

  A kiadsrlNyomtatsA dokumentum nyomtatsakor bizonyos stluselemek eltvoltsra kerlnek a jobb nyomtatsi kimenet rdekben. Nhny tipp a nyomtatshoz:

  A dokumentum hossza meghaladhatja a bngsz nyomtatsi kpessgt. A Microsoft Internet Explorer kpes a nagy fjlok sikeres nyomtatsra.A dokumentum hossz. A nyomtatsi kp segtsgvel llapthatja meg, hogy hny oldal.Lehetsge van arra, hogy kijellje a dokumentum egy szakaszt, majd csak a kijellt tartalmat nyomtatja ki.

  Offline munkaElmentheti a dokumentum helyi pldnyt a bngszbl. Az egyes bngszk eltr menkkel s menpontokkal rendelkeznek. Ha segtsgre van szksge a dokumentum helyi mentsvel kapcsolatban, akkor nzze meg abngsz sgjt.

  Visszajelzs kldseHa visszajelzst szeretne adni a dokumentumrl, akkor ltogasson el a Dokumentci visszajelzs webhelyre.

  Az els lpsekdvzli nt az IBM Notes legjabb verzija. A Notes hatkony s sokoldal szoftver Microsoft Windows, Macintosh s Linux rendszereken, amely azonnali hozzfrst biztost minden fontos informcihoz. A Notes programotinternetes elektronikus levelek kldsre s fogadsra, eljegyzsek temezsre, webbngszsre s Notes-alkalmazsok futtatsra hasznlhatja.

  Tallzs oldalA Tallzs oldal j kiindulpont a Notes felhasznlk szmra. A Tallzs oldalon lthatja az j funkcik informciit, tippeket kaphat a Notes hasznlathoz, s gyorsan elrheti a Notes alkalmazsait.

 • KezdlapA kezdlaprl kzvetlenl elrhet a Levelezs, a Naptr, a Kapcsolattartk s mg sok ms szolgltats. Tovbb j, az n ignyeinek megfelelen kialaktott Kezdlapokat hozhat ltre. A Tallzs oldalon vlassza aGyorshivatkozsok flet, majd a "Tovbbi erforrsok" menben vlassza a Kezdlap mdostsa lehetsget.

  SgA sg a Notes programmal val ismerkeds kzben is elrhet. A krnyezetfgg sg megjelentshez nyomja meg az F1 billentyt (Macintosh OS X rendszerben a Command+Shift+? , Linux rendszerben pedig a Ctrl + F1billentykombincit). A krnyezetrzkeny sg annak a tmakrnek a listjt nyitja meg, amelyen az F1 billenty lenyomsakor dolgozott. Ha az emltett mdon nyitja meg a Sgt, az egy oldals panelen jelenik meg, amely amunka kzben is nyitva tarthat. A panelen tallhat hivatkozsokkal knnyedn megtekintheti az sszes tmakr listjt, vagy kereshet a Sgban.

 • A Sg sajt ablakban trtn megnyitshoz kattintson a Sg > Sg tartalma parancsra a fmenben. Ha el szeretne kldeni egy sgtmakrt valakinek, a tartalomjegyzkben kattintson a jobb gombbal a tmakrre,kattintson a "Cl mentse msknt . . . (HTML)" lehetsgre.Specilis menkTapasztalt felhasznlk szmra szmos specilis men jelenthet meg. A specilis menk fknt adminisztrtoroknak vagy tervezknek nyjthatnak segtsget, s olyan belltsokat tartalmaznak, mint pldul az archivls, azalkalmazsok trlse vagy egy Notes alkalmazsterv cserje. Ha engedlyezi a specilis menket ( Nzet > Specilis menk ), azok a tovbbi Notes -munkamenetekben is elrhetk lesznek.Megjegyzs: A Domino Administrator gyflprogram vagy a Domino Designer alkalmazs teleptse esetn a specilis menk alaprtelmezs szerint engedlyezve vannak.Alkalmazsok megnyitsaHa a korbbi verzikban a Fjl menben (Fjl > Adatbzis > Megnyits) nyitotta meg az alkalmazsait, akkor szreveheti, hogy a Fjl men megvltozott, s most mr a Fjl > Megnyits > Notes alkalmazs lehetsget kellhasznlnia.

  A Megnyits lista

  Esetleg kattintson a Megnyits gombra, s jelljn ki egy alkalmazst a listbl vagy az Alkalmazsok mappbl.A Megnyits lista az alkalmazsok megnyitsnak knyelmes mdja. Egyszeren kattintson a Megnyits gombra, s a Megnyits lista az sszes rendelkezsre ll alkalmazs s knyvjelzvel megjellt dokumentumot felsorolja.A kijells utn, a Megnyits lista bezrdik anlkl, hogy helyet foglalna el a Notes ablakban. Ha kvnja, rgztheti a Megnyits listt oly mdon, hogy a mr ismert ikonlistaknt jelenjen meg a Notes ablak oldaln.

 • Az oldalsv

  A oldalsv egyszer s folyamatos hozzfrst biztost azokhoz az alkalmazsokhoz, amelyeket a Sametime kapcsolatokkal folytatott csevegsre hasznl. Lehetsget ad tovbb a napi sszegzs megtekintsre a naptrban, ahrcsatornk ellenrzsre, amelyekre a hrcsatorna-olvasn elfizetett, valamint a tevkenysgek nyomonkvetsre. Oldalsv alkalmazs lebegtetshez kattintson arra a jobb egrgombbal, s vlassza a Megnyits j ablakbanlehetsget. Az alkalmazs bezrsakor az visszaugrik az oldalsvba. A rendszer belltsaitl fggen az oldalsv albbi alkalmazsai lehetnek elrhetk.

  Sametime kapcsolattartk -- A Sametime segtsgvel vals idben cseveghet a munkatrsaival. Kezelheti a kapcsolattartk listjt.Napi sszegzs -- Gyors ttekintst kaphat a nap temezsrl.Hrcsatornk -- Legyen napraksz a vlasztott webhelyek s alkalmazsok legfrissebb hreivel.Tevkenysgek -- Fjlokat, teendket, webes hivatkozsokat s zeneteket oszthat meg a munkatrsaival. Csoporttevkenysgeket adhat meg s lthat el megjegyzssel.Sajt vezrlk -- Webes s Notes alap vezrlket hozhat ltre s oszthat meg.

  Az IBM Notes alkalmazs els megnyitsakor az oldalsv keskeny llapot. Az albbi kp a keskeny s a megnyitott llapot oldalsvot hasonltja ssze.

 • Keress

  A keress Notes stlus vagy webes stlus keresst tesz lehetv. A kedvenc webhelyek keresshez hasonlan a Keress megjelenik a jelenlegi ablakban, s mindig elrhet. Csak kattintson a nylra a keress tpusnakmegadshoz vagy a legutbbi keressi eredmnyek megtekintshez.

  Kapcsold fogalmak:A kezdlapNotes-alkalmazsokA levelezsi fjl szerkezetnek frisstseKapcsold feladatok:Sg megnyitsa

  dvzli az IBM Notes Social Editiondvzli az IBM Notes Social Edition legjabb kiadsa. A Notes egy Microsoft Windows, Macintosh s Linux rendszerekhez kszlt hatkony, sokoldal szoftver, amely lehetv teszi a felhasznl szmra fontos

 • informcik azonnal elrst. A Notes programot internetes elektronikus levelek kldsre s fogadsra, eljegyzsek temezsre, webbngszsre, valamint kzssgi s zleti Notes-alkalmazsok futtatsra hasznlhatja.

  Az IBM Notes Social Edition hasznlatnak megkezdse

  Sg megnyitsa

  A Notes elemei

  A Megnyits lista hasznlata

  Eszkztrak

  Az oldalsv hasznlata

  Kisegt lehetsgek

  Gyorsbillentyk

  Macintosh rendszeren hasznlhat gyorsbillentyk

  A kezdlap hasznlata

  Hogyan hozhatok ltre j kezdlapot?A kezdlap testreszabsa

  A munkaterlet hasznlata

  Hogyan hozhatok ltre munkaterletlapot?

  Munkaterletlap trlse

  tvlts msik munkaterletlapra

  A knyvjelzk hasznlataHogyan hozhatok ltre knyvjelzket?Knyvjelzk kezelseNotes-nzetek s -mappk

  Nzetek ltrehozsa s trlse

  A nzetek hasznlata

  Mappk ltrehozsa s trlse

  Dokumentumok msolsa vagy thelyezse mappba

  Nyomtats

  Dokumentum nyomtatsa

  Nzetek nyomtatsa

  Specilis bevezet tmakrk

  Specilis bevezet tmakrk

  Lersok

  Licencinformcik

  Szerzi jogi tjkoztatVdjegyek

  Az IBM Notes 9.0 Social Edition jdonsgaiAz albbi tblzat az IBM Notes 9.0 Social Edition kdfolyam j szolgltatsait s hasznlatuk alapjait ismerteti.Ez a sgtmakr bemutatja az IBM Notes Social Edition 9.0 verzijt. Ha a Notes hasznlatval kapcsolatban informcikat s videkat szeretne keresni vagy kzztenni, akkor hasznlja a Notes s Domino wikit, ami ahttp://www.lotus.com/ldd/dominowiki.nsf cmen rhet el.

  1. Tblzat Levelezsi szolgltatsokSzolgltats Hasznlat

  zenetek megtekintse a berkez levelek kztt dtum szerint csoportostva A Berkez levelek mappban vlassza ki a Megjelents > Csoportosts dtum szerint lehetsget, hogy a berkez zenetek mai, tegnapi, mlt heti stb.csoportba kerljenek.

  Rvidtett dtumok A levelezsi nzetek most mr rvidtett, egyszerstett dtumokat mutatnak az albbi vltozsoknak megfelelen:Ha a dtum az aktulis napra esik, akkor a dtum oszlop csak az idpontot jelzi, pldul 4:50 PMA tegnapi dtum helyett "Tegnap" s az id jelenik megHa a dtum az elmlt v egy korbbi napjra esik, akkor a hnap s a nap megjelenik az idvel, pldul: Mjus 12. 3:50 PMHa a dtum egy elz v egyik napjra esik, akkor a hagyomnyos dtum/id jelenik meg, pldul 5/12/2011 3:15 PMHa az opercis rendszer belltsai miatt valamilyen oknl fogva jvbeli dtum szerepel a levelezsi nzetben, akkor az ugyangy jelenik meg, mint azelzleg bemutatott "Mjus 12. 3:50 PM" pldban

  A rvidtett dtumokat a vgfelhasznl fellbrlhatja. A levelezsi nzeteknl a "Rvidtett dtumok hasznlata" jellngyzet alaprtelmezs szerint be vanjellve. A felhasznlk a jellngyzet kivlasztsnak megszntetsvel fellbrlhatjk ezt a viselkedst. Ms nzeteknl a "Rvidtett dtumok hasznlata"

 • Szolgltats Hasznlat

  alaprtelmezs szerint nincs bejellve.

  Megjegyzs: AdminisztrtoroknakLevelezsi nzeteknl most mr a rvidtett dtum az alaprtelmezett. A Domino Designer teszi alaprtelmezett ezt a levelezsi sablonban, a Rvidtett dtum jbelltssal. A levelezsi nzetekbe beletartozik a levelezs sszes nzete, belertve a csevegs elzmnyeit, elintzendket stb. A mappk rklik ezt amdostst, ha a frisstst mappkon hajtjk vgre. Ez minden dtum oszloppal rendelkez f Notes nzetben elrhet, de alaprtelmezs szerint nincsbekapcsolva.

  Berkez levelek nzetben elrhet zenet rszletek Tekintse meg az zenet szvegnek elnzett a berkez levelek nzetben. A berkez levelek nzetben vlassza a Megjelents > zenet kezdetelehetsget az zenet trzsnek megjelentshez. Helyezze a kurzort a berkez levelek zeneteire az els 100 karakter megtekintshez.

  Az Olvasott/Olvasatlan levelek j mveletgombja A berkez levelekhez j gomb rhet el a mveletsvban, ami lehetv teszi az zenetek megjellst olvasottknt vagy olvasatlanknt a Szerkeszts >Olvassi jellsek men helyett.

 • Szolgltats Hasznlat

  Kpmellkletek elnzete MIME formtum e-mail olvassakor megjelenik a mellkelt kpek miniatrje. Ez az elnzet akkor is megjelenik, ha a formzottszveg-szerkesztbenkpmellkletet hoz ltre.

  Megjegyzs: Az albbi funkcik a legjabb Notes 9.0 Social Edition levelezsi sablont ignylik.2. Tblzat Naptrfunkcik

  Szolgltats Hasznlat

  A naptr egyhnapos nzetegrgethet

  Nem csak egy teljes hnapot lthat egyszerre, most mr 1 hetes lpsekkel grgetheti a naptr egyhnapos nzett. Pldul a teljes december vagy janur megtekintse helyett megtekintheti decemberutols nhny hett, s a janur els nhny hett.

  A fggleges grgetsvval lphet elre vagy vissza.A grgetsvot hzva kikereshet egy adott hnapot (eszkzlers tjkoztat arrl, hogy melyik hnapra grgetett).A grgetsv felfel s lefel mutat nyilra kattintva lphet egy httel elre vagy vissza.A grgetsvon bell kattintva lphet egy hnappal elre vagy vissza

  Hasznlhatja a kvetkez gyorsbillentyket is:Visszagrgets egy hnappal - PgUpElregrgets egy hnappal - PgDn

 • Szolgltats Hasznlat

  Visszagrgets egy httel - Ctrl+PgUpElregrgets egy httel - Ctrl+PgDn

  j heti tervez nzet A Notes 9.0 Social Edition tartalmaz egy Heti tervez nev j naptr nzetet. A Heti tervez ktoszlopos formtumban jelenti meg a ht napjait, ami hasonl a Notes Basic gyfl heti nzethez. A naponbell grgetve tovbbi bejegyzseket is megtekinthet.A Heti tervezben a Megjelents > Szabad idpontok megjelentse lehetsgre kattintva megtekintheti azokat az idpontokat, amikorra nincs esemny temezve. Ha a Szabad idpontokmegjelentse lehetsget vlasztotta, akkor a kvetkezhz hasonlan jelennek meg a nap szabad idpontjai:

  Naptrbejegyzsek kategria szerintisznkdolsa

  A naptrbejegyzsek most mr kategria szerint sznkdolhatk. Ez a funkci fellbrlja a Naptr s teendk > Sznek lapon megadott Naptrbejegyzs sznei belltsokat.Naptrbejegyzsek szneinek belltshoz vlassza a Fjl > Belltsok > Naptr s teend > Sznek > Kategriasznek lehetsget, majd lltsa be a naptresemnyek kategriinak sznkdjait:

  Sznkdolt kategrik szneit kzvetlenl a naptrbejegyzs rlapon is hozzrendelheti. Az j naptrbejegyzsben vlassza ki a Sznek hozzrendelse gombot.

 • Szolgltats Hasznlat

  A Naptr ellenrzseprbeszdpanel a nzetben marad

  A Naptr ellenrzse prbeszdpanelt thelyezheti s tmretezheti, mikzben a Notes alkalmazsban dolgozik.

  Naptr s temezsi C SDK API-k A Notes s Domino naptr s temezsi API lehetv teszi, hogy az alkalmazsfejlesztk naptrmveleteket hozzanak ltre, mdostsanak, olvassanak, trljenek vagy hajtsanak vgre egy Dominolevelezsi fjl naptrbejegyzsein vagy tallkozra vonatkoz rtestsein. Az API a szabvnyos iCalendar adatformtum hasznlatval kezeli a Notes/Domino naptradatok komplexitst, belertve azismtld tallkozkat s az rtests ltrehozst.

  A jelenlegi kiads tartalmazza Az C SDK API elzetes verzijt. A jvben Java s Script API-k, valamint egy REST-naptrszolgltats plhetnek erre a C funkcionalitsra, de ezeket a jelenlegikiads nem tartalmazza. A C SDK ltal tartalmazott naptrfunkci rszletei a calendarapi.h fejlcfjlban vannak dokumentlva.Az API-ra vonatkoz visszajelzsvel segthet neknk megllaptani azt, hogy szksg van-e tovbbi mdostsra. Jelenleg az j API mg hivatalosan nem tmogatott, s a jvbeli kiadsokban jelentsmdostson vagy talaktson eshet t.

  3. Tblzat OpenSocial komponens funkciiSzolgltats Hasznlat

  Begyazott lmnyek A begyazott lmnyek lehetv teszik begyazott tartalom elrst s kezelst OpenSocial trolkban lv alkalmazsok (pldul vezrlelem vagy egyszerweboldal) segtsgvel kzvetlenl a Notes e-mail zenetben. Pldul, ha egy munkatrs az IBM Connections Fjlok alkalmazsnak segtsgvel rtesti, hogykzztett egy kpfjlt, akkor megtekintheti a kp elnzett, kzvetlenl letltheti a kpet, megjegyzst rhat r vagy a Kedvels gombra kattintva ajnlhatja azt,mindezt kzvetlenl az e-mail rtestsbl.

  4. Tblzat Begyazott termkfunkcikSzolgltats Hasznlat

  A Notes alkalmazssal teleptett begyazott Sametime 8.5.2 IFR1 A Notes alkalmazssal teleptett Sametime begyazott verzija Sametime 8.5.2 IFR1 verzira frisslt. A mkdsi klnbsg jobb megrtshez olvassa el aSametime 8.5.2 rendszerkvetelmnyek teljes listjt a kvetkez cmen: A Sametime Standard 8.5.2 dokumentci hasznlata

 • 5. Tblzat Vezrlk s lszveg-funkcikSzolgltats Hasznlat

  Telefonszmok hvsa s csevegsek indtsa l szveggel Azok a felhasznlk, akiknl engedlyezve van az l szveg, lthatjk az j l szveg mveleteket, amikor frisstenek a Notes 9.0 Social Edition vltozatra,ha a begyazott Sametime alkalmazst is hasznljk. Az j begyazott Sametime vltozat l szveg mveleteket biztost telefonszmok hvshoz scsevegsek kezdemnyezshez az l szveg ltal azonostott felhasznlnevekkel. Ha a felhasznlk korbban nem rendelkeztek a "szemly" vagy"telefonszm" adattpushoz kapcsolt l szveg mveletekkel (vagy felleti elemekkel), akkor a Sametime mveletek kvetkeztben az l szveg alhzza afrissts utn az ilyen tartalmat.

  Ha a felhasznlk mr hasznljk a szemly s/vagy telefonszm tpus adatokhoz az l szveget vagy felleti elemeket, akkor nincs klnbsg ahasznlatban, csak tovbbi mveletek llnak rendelkezsre az l szveg legrdl listban.

  Ez a funkci tervszeren mkdik, de ha ez zavarja a felhasznlkat, akkor mdosthat:l szveg teljes letiltsa (irnyelv vagy felhasznli bellts) - Ha a felhasznlk nem hasznlnak l szveget vagy felleti elemeket, akkor ezmegakadlyoz minden tovbbi jellst. Az l szveg tiltsa helyileg a belltsokban:

  1. Kattintson a Fjl > Belltsok menpontra.2. Kattintson az l szveg elemre.

  Megjegyzs: Ha ez a bellts nem jelenik meg, akkor kattintson helyette a Felleti elemek lehetsgre. Vlassza ki a Felleti elemek eszkztr sa Sajt felleti elemek panel megjelentse jellngyzetet, kattintson az OK gombra, majd nyissa meg jra a belltsokat.

  3. Az l szveg alatt szntesse meg az egyetlen jellngyzet kivlasztst.4. Kattintson az OK gombra.

  Tiltsa le a Szemly/Telefonszm adott tartalomtpust - Ha a felhasznlk ms kpessgek hasznlatt tervezik, akkor az irnyelv-belltsoktl fggen aSzemly s Telefonszm tartalomtpust is belertve letilthatnak bizonyos tartalomtpusokat. Tartalomtpusok letiltsa:

  1. Kattintson a Fjl > Belltsok lehetsgre.2. Kattintson az l szveg lehetsgre.3. Az l szveg tartalomtpusok szakaszban szksg szerint szntesse meg a Szemly vagy Telefonszm belltsok kivlasztst.

  6. Tblzat Keress funkciSzolgltats Hasznlat

  Tkletestett keressi lmny a gyorskeresssel Knnyebben megtallhatja a levelezs, naptr, csapathelyek vagy a Notes brmely nzetnek informciit. Most mr kivlaszthatja a keresett oszlopot (a rendezsautomatikusan ezen oszlop szerinti lesz), s ha egy nvre keres, akkor automatikus kiegszts segti annak gyors megkeresst.

  Ennek a funkcinak a hasznlathoz kezdjen el szveget berni egy nzetbe (vagy kattintson a Ctrl + F lehetsgre). Megjelenik egy prbeszdpanel, aholkivlaszthatja a keresshez az oszlopot, s folytathatja a keresend informcik berst.

 • Szolgltats Hasznlat

  Kivlaszthatja a nzet brmely oszlopnak keresst, vagy a Brmely oszlop lehetsg kivlasztsval az sszes oszlopban is kereshet.Az oszlopok nlkli nzetekben, pldul a naptr egyhetes vagy egy hnapos nzetben kivlaszthatja, hogy csak a nzetben, vagy a teljes alkalmazsban keres.Pldul, ha az prilis havi nzett nzi, akkor az Ezen nzet lehetsg kivlasztsval kereshet csak prilis hnapban, a Mind kivlasztsval pedig a teljes naptrbankereshet.

  A keressi tallatok knnyen rendezhetk a kivlasztott nzetrendezsi sorrendje szerint

  A keressi tallatok rendezsi sorrendjt meghatroz Tallatok megjelentse legrdl lista a jl lthat Keress megjelentse helyre kerlt. Ez lehetv teszi akeressi tallatok rendezsi sorrendjnek mdostst a keress minden egyes alkalommal trtn vgrehajtsa nlkl.

  Megjegyzs: Az alkalmazsnak teljes szveges indexszel kell rendelkeznie, hogy a felhasznl lthassa a Tallatok megjelentse legrdl listt, klnben a Nincsindexelve hivatkozs jelenik meg.

  Levelezs s archvum keresse egy idben Megjegyzs: Ez a funkci csak Notes Standard gyfl felhasznli szmra rhetk el.A Notes 9.0 Social Edition lehetv teszi a postafjl s az esetleg ltrehozott levlarchvum-alkalmazsok egyidej keresst. Ez a bellts a Keress eszkztrbanrhet el:

 • Szolgltats Hasznlat

  Ezt a belltst letilthatja a Fjl > Belltsok > Keress > Keressi lista menpont kivlasztsval s a keressi listban az "sszes levl s archvum" jellngyzetkivlasztsnak megszntetsvel:

  7. Tblzat Egyb szolgltatsokSzolgltats Hasznlat

  Tallzs oldal A Notes 9.0 Social Edition gyfl j, Tallzs oldalnak nevezett kezdlapot tartalmaz. A Tallzs oldalon a felhasznlk gyorsabban s knnyebbenmegtallhatjk a clzott Notes gyfl-informcikat, belertve a kiads j funkciit, j felhasznlk szmra kszlt bevezet anyagokat, valamint a hasznostippeket. Egy Gyorshivatkozsok lap is elrhet, ami lehetv teszi a nemrg hasznlt munkaterlet, levelezs, naptr vagy ms Notes alkalmazsok indtst,valamint ms erforrsokra, pldul a Notes s Domino wikire mutat hivatkozsokat tartalmaz.

  Megjegyzs: A kezdlapot a Notes 9.0 Social Edition kiadsa eltt szemlyre szab felhasznl szmra tovbbra is ugyanaz a kezdlap jelenik meg a Notesgyflben.

 • Szolgltats Hasznlat

  Az IBM Social tma tmogatsa Biztostva lett az IBM Social tma tmogatsa. Ez a tma j, tisztbb, modernebb kinzetet nyjt a Notes gyfl fellethez, s alkalmazva van az IBMtermkcsaldban a felhasznli fellet kvetkezetessgnek cljbl. Az j kinzet a vgfelhasznl szmra rendelkezsre ll tovbbi tmaknt vanmegvalstva. Vlassza a Fjl > Belltsok > Ablakok s tmk lehetsget, majd vlassza az IBM Social tma elemet. Az j tma mellett tovbbra iskivlaszthatja brmely tmt a Notes gyflben.

  Mdosult alaprtelmezett belltsok A Notes jelenlegi kiadsban nhny alaprtelmezett bellts megvltozott a kvetkezk szerint:Az j IBM Social tma alaprtelmezs szerint be van kapcsolva.Ha elugr levelezsi rtestseket hasznl, akkor nem zavar, besz riaszts jelenik meg a kpernyn.

  Az alaprtelmezett viselkeds mdostshoz vlassza ki a Fjl > Belltsok > Levelezs > Klds s fogads lehetsget, s adjon meg msbelltst.Az e-mail zenetlapok automatikusan bezrulnak, ha megvlaszolt vagy tovbbtott egy e-mailt. Az alaprtelmezett viselkeds mdostshoz vlassza aFjl > Belltsok > Levelezs lehetsget, majd szntesse meg az "Eredeti e-mail automatikus bezrsa vlaszolskor/tovbbtskor" lehetsget.A legfrissebb e-mail zenetek most mr a berkez levelek kztt legelsknt jelennek meg. Az j bellts mdostshoz vlassza a Fjl > Belltsok> Levelezs lehetsget, majd jellje be a kvnt belltst.

  Megjegyzs: Ez a bellts csak a "Minden dokumentum" s "Berkez levelek" nzetekben rhet el.Levelezsi nzetben naptrdokumentum trlsnek alaprtelmezett belltsa most mr az "Eltvolts krds nlkl". Ennek a belltsnak amdostshoz vlassza ki a Fjl > Belltsok > Levelezs > Alapok lehetsget, majd mdostsa a Naptrdokumentumok levelezsi nzetblvagy mappbl val trlsekor: bellts rtkt "Az eltvolts s a trls kzl val vlaszts felajnlsa" rtkre.A Notes most mr automatikusan feldolgoz minden tallkozfrisstst, s naprakszen tartja a tallkozkat. Ennek a belltsnak a mdostshozvlassza ki a Fjl > Belltsok > Naptr s teend > Megjelents > rtestsek lehetsget, majd szntesse meg a "Tallkozfrisstsekautomatikus feldolgozsa s mdostsok alkalmazsa a tallkozkra" lehetsg kivlasztst.Az j tallkozrtestsek automatikusan szrkn jelennek meg a naptron, mieltt elfogadn azokat. Ennek a belltsnak a mdostshoz vlassza aFjl > Belltsok > Naptr s teend > Megjelents > Nzetek lehetsget, majd szntesse meg az "j (feldolgozatlan) rtestsek megjelentse"lehetsget.A Notes kapcsolattartk gy vannak belltva, hogy a replikls sorn szinkronizlva legyenek az iNotes szolgltatssal s/vagy mobileszkzkkel.

  Levelezs, naptr s egyb nzetek megnyitsa egy kattintssal j ikonok lthatk a Megnyits gomb mellett, amire kattintva megnyithatja a Levelezs, Naptr, Kapcsolattartk, Munkaterlet, Tallzs oldalt vagy aFrisstsek nzetet. Ezek a gombok mindig elrhetk, fggetlenl attl, hogy a Notes mely rszn tartzkodik.

  A mini nzet segtsgvel egy pillantssal megtekintheti a munkjt A mini nzet segtsgvel megtekintheti az rtestseket, elintzend zeneteket vagy teend elemeket a Levelezs vagy Naptr nzet navigtorban. A mininzet alaprtelmezs szerint ssze van zrva. A megnyitshoz egyszeren kattintson a mini nzetre.

 • Szolgltats Hasznlat

  j eszkztr bellts Egy j eszkztr men tartalmazza az Eszkztr megjelentse csak szerkesztskor lehetsget.

  j gyorsbillentyk Tbb j gyorsbillenty s billentyparancs rhet el, amelyek segtsgvel knnyebben naviglhat a Notes alkalmazsban:Ctrl+1, 2, 3 - rtelemszeren a Levelezs, Naptr vagy Kapcsolattartk megnyitsa brhonnan a Notes alkalmazsbl.Ctrl+R - Levl vagy naptrbejegyzs megvlaszolsaCtrl+Shift+R - Vlasz mindenkinek levlre vagy naptrbejegyzsre

 • Szolgltats Hasznlat

  Ctrl+V - Irnytott beillesztsCtrl+Shift+V - Beilleszts sima szvegknt

  Megjegyzs: Macintosh felhasznlk esetn a Ctrl helyett a Cmd hasznlatos.

  Sg megnyitsaSegtsget krhet a programban vgrehajthat szmos feladattal kapcsolatban, de az IBM Notes egszt rint sgt is megnyithatja.Ha a teljes sgt meg szeretn jelenteni, akkor kattintson a Sg > Sgtartalmak lehetsgre a fmenben.A sg megnyitsa utn a Tartalom, a Trgymutat s a Keress segtsgvel juthat el a kvnt tmakrkhz.Segtsgkrs, ha nincs sg

  Az IBM Notes sgjt a kvetkez mdokon tekintheti meg:Dinamikus sgpanel Ms nven krnyezetfgg sg, a Dinamikus sgpanelben megjelen sg az ppen vgzett mveletre vonatkozik.Sg tartalma ablak A hasznlt Notes termk minden terlett fellel, teljes sg megtekintse.

  A sg megtekintsnek mdjtl fggen testreszabhatja sgt annak megfelelen, hogy hogyan hasznlja azt. A Dinamikus sgpanelben pldul megadhat egyb keresprogramokat, valamint a keressi hatkrhz webeskeresseket adhat hozz. A sg tartalma ablakban a kedvenc tmakrket knyvjelzvel lthatja el. A keress hatkrt mindkt sg felleten finomthatja.

  Egyszer Sg-keress vgrehajtsaA sgban a Dinamikus sgpanelbl vagy a sg tartalma ablakbl kereshet. Adjon meg egy keresend kifejezst, pldul "tallkoz temezse", majd kattintson a Keress gombra. (Ha a Dinamikus sgbl keres, akkorelszr kattintson a sgpanelen lv Keress hivatkozsra.)

  A Dinamikus sgpanel

  A dinamikus (krnyezetfgg) sg a Notes legtbb terletn, gy a prbeszdpaneleken s a tulajdonsgpaneleken is elrhet. Ezt az F1 billenty lenyomsval, a Sg > Dinamikus sg lehetsg kivlasztsval, vagy egyprbeszdpanelen vagy tulajdonsgpanelen lv krdjel ikonra kattintva jelentheti meg.

  A keress finomtsa

  Az albbi lpsek segtsgvel pontosthatja a keresst annak rdekben, hogy az csak a megfelel tmakrket adja vissza:Kattintson a keress lehetsgre.1.Kattintson a keress hatkre lehetsgre, majd kattintson a Tovbbi belltsok elemre.2.Kattintson a helyi sgra, majd jellje be a Csak a kvetkez tmakrk keresse jellngyzetet.3.A Tartalom fn jellje be a keresni kvnt sgtmakrket.4.A szervezettl fggen elfordulhat, hogy nincs hozzfrse a Notes sszes szolgltatshoz. Ettl fggetlenl, a Letiltott szolgltatsok eredmnyeinek felvtele bellts kivlasztsval ezekre a szolgltatsokravonatkoz sgtmakrket tovbbra is lthatja.

  5.

  A keress hatkrnek bvtse

  Bvtheti a keress hatkrt informcis kzpont vagy webes keress felvtelhez. Ha a szervezetnek van a Notes alkalmazsok testreszabott sgjval rendelkez bels webhelye, felveheti azt a keress hatkreknt.A keresprogramok listjnak megtekintshez kattintson a Keress gombra, majd a Keress hatkre lehetsgre. (A Notes fik belltstl fggen elfordulhat, hogy a felsorolt keresprogramok kzl nem ltjamindegyiket.)

  1.

  j hatkr hozzadshoz kattintson a Specilis belltsok, majd az j lehetsgre.2.Jelljn ki egy keresprogram tpust a listbl, majd kattintson a Befejezs parancsra (alaprtelmezs szerint a helyi sg mr rajta van a listn):

  Infokzpont Adja meg a hozzadni kvnt infokzpont URL-cmt, majd alkalmazza a mdostsokat. A legkzelebbi alkalommal, amikor a Sgban keres, mr kereshet ezen az j helyen.Webes keress Nyissa meg a bngszt, majd rjon be egy keressi karakterlncot, pldul a "replikci" kifejezst. Az eredmnyek megjelensekor msolja be az URL-mez teljes tartalmt a Keress hatkreprbeszdpanelen tallhat URL sablon helyre. Helyettestse a keressi karakterlncknt bert szavakat (ebben az esetben a replikci) a {kifejezs} karakterlnccal. A legkzelebbi alkalommal, amikor a Sgbankeres, mr kereshet ezen az j helyen.

  3.

  Knyvjelzvel elltott tmakrk megtekintseBr a Dinamikus sgpanelben nem tud knyvjelzvel elltni egy tmakrt (a knyvjelzket a Sg tartalma ablakbl kell ltrehoznia), a mr knyvjelzvel elltott tmakrket azonban megtekintheti. A knyvjelzvel elltotttmakrk megjelentshez kattintson a Knyvjelzk ikonra:

  A sg tartalma ablak

  Ha a teljes sgt meg szeretn jelenteni, akkor kattintson a Sg > Sgtartalmak lehetsgre a fmenben. Ha ezt teszi, a sg a sajt ablakban nylik meg. Ha a dinamikus sgban van s a tmakrk teljes listjt megkvnja tekinteni, az sszes tmakr dinamikus sgpanelben trtn megjelentshez kattintson a Minden tmakr hivatkozsra.

  Keressi eredmnyek finomtsa

 • A keress finomtshoz, hogy csak meghatrozott tmkat keressen.

  Kattintson a keress hatkre lehetsgre, majd vlassza a Keress csak a kvetkez tmakrkben jellngyzetet.1.Kattintson az j gombra, adjon meg Listanevet a finomtott keresshez. Ez szksges, mivel a mez kitltse nlkl nem tudja menteni ezt a listt.2.A Tmakrk fn vlassza ki a keresni kvnt sgtmakrket.3.

  Megjegyzs: Ha ezen a mdon finomtja a hatkrt, az jonnan megadott hatkr vlik alaprtelmezett. Az sszes tmakr keressi hatkrhez, vagy egy msik hatkrhz trtn visszatrshez, kattintson a Keresshatkre hivatkozsra, s vlasszon a megadott hatkrk listjbl.

  Tmakr elltsa knyvjelzvelA sg tartalma ablakban knyvjelzvel lthatja el azokat a tmakrket, amelyeket gyakran kvn megtekinteni.

  Nyissa meg azt a tmakrt, amelyiket knyvjelzvel szeretne elltni.1.Kattintson a Knyvjelz dokumentum ikonra .2.

  Knyvjelzvel elltott tmakrk megtekintse

  Ha egy tmakrt knyvjelzvel lt el, a knyvjelz nem jelenik meg a tmakrk listjban. A knyvjelzvel elltott tmakrk megjelentshez kattintson a Knyvjelzk ikonra: Tmakr keresse a tartalomjegyzkben

  Ha egy tmakrhz hivatkozson keresztl jutott el, s szeretn ltni, hogy a tartalomjegyzkben hol helyezkedik el, akkor kattintson a Megjelents a tartalomjegyzkben ikonra .Kapcsold fogalmak:A Notes elemei

  A Notes elemeiAz IBM Notes felhasznli fellete nzetmenkbl, eszkztrakbl, navigcis panelekbl s a gyakran hasznlt alkalmazsokhoz val egyszer hozzfrst lehetv tev oldalsvbl ll.

 • Navigtor

  A navigtor megjelenti azokat a nzeteket s mappkat, amelyek a megnyitott alkalmazsban elrhetk. A Naptrban tbb nzetet is kivlaszthat, pldul a Nap vagy Ht nzetet. A levelezprogramban mappkat hozhat ltre azzenetek rendezshez.

  Menk

  A mensor az alkalmazsra vagy dokumentumra rvnyes menparancsokat jelenti meg. Lteznek ltalnosan hasznlatos menk, tovbb olyan vlaszthat menk, amelyek az alkalmazstl fggen vltoznak. Lteznekspecilis menk is, amelyeket engedlyezhet ( Nzet > Specilis menk ). Ha a jobb gombbal egy objektumra (pldul egy zenetre) vagy egy terletre kattint, megjelennek a helyi menk.

  Eszkztrak

  Az eszkztrak gombokbl llnak. Megadhatja az eszkztr belltsait arra vonatkozan, hogy mely eszkztrak jelenjenek meg, valamint azokhoz gombokat adhat hozz vagy tvolthat el onnan.Mveletsv

  Minden ablakcmke vlaszthatan tartalmaz egy mveletsort, amely az ablakcmkn megnyitott alkalmazsra vagy dokumentumra vonatkozik. A mveletsorok ikonokat s szveget, vagy csak szveget is tartalmazhatnak. Amveletsoron lv elemek a Mveleti menbl is elrhetk.

  Ikonok

  A Notes minden rszben tallhatk ikonok. Egy ikon lersnak megtekintshez, mozgassa a mutatt az ikon fl.

  Nzet panel

 • A navigtorban kijellt tartalmak a Nzet panelben jelennek meg.Ablak lap (Notes Basic gyfl)

  Minden egyes cmke egy oldalt jelent meg. A munka sorn tbb cmkvel rendelkez oldalakat is megnyithat. Ha a sorok vagy a cmkk meghaladjk a kperny szlessgt, akkor a grgets ikonokkal a nem lthat cmkkhezis hozzfrhet.

  Ablakcmke

  Minden egyes cmke egy oldalt jelent meg. A munka sorn tbb cmkvel rendelkez oldalakat is megnyithat. Ha a sorok vagy a cmkk meghaladjk a kperny szlessgt, akkor a grgets ikonokkal a nem lthat cmkkhezis hozzfrhet. Azt is megteheti, hogy az egyetlen lapon lv dokumentumok csoportostshoz bellt egy Ablakok s Tmk felhasznli belltst.

  llapotsvAz llapotsv az aktulis llapotra s tevkenysgre vonatkoz mveletgombokat s zeneteket jelent meg.

  Lista megnyitsa

  Kattintson a Megnyits gombra a sajt Notes alkalmazsok, knyvjelzk s mappk listjnak megjelentshez. Rgztse a Megnyits listt, hogy az ikonok az ablak aljn jelenjenek meg.Megtekints panel

  Az elnzeti panel a kijellt zenet vagy naptrbejegyzs elnzett jelenti meg. Az elnzeti panelt fgglegesen (alaprtelmezett), vagy vzszintesen is megjelentheti. Az elnzeti panelt el is rejtheti.Tallzs oldal

  A Tallzs oldal j kiindulpont a Notes felhasznlk szmra. A Tallzs oldalon lthatja az j funkcik informciit, tippeket kaphat a Notes hasznlathoz, s gyorsan elrheti a Notes alkalmazsait.

  Kezdlap

  A kezdlaprl kzvetlenl elrhet a Levelezs, a Naptr, a Kapcsolattartk s mg sok ms szolgltats. Tovbb j, az n ignyeinek megfelelen kialaktott Kezdlapokat hozhat ltre. A Tallzs oldalon vlassza aGyorshivatkozsok flet, majd a "Tovbbi erforrsok" menben vlassza a Kezdlap mdostsa lehetsget.

 • Vlt men

  A vlt ment elrheti, ha a navigtorban tallhat kis ikonra kattint. Hasznlja ezt a ment egy msik alkalmazsra, pldul a Levl alkalmazsrl a Teendk alkalmazsra trtn tvltshoz.Oldalsv

  Az oldalsv a Sametime , a Kapcsolattartk, a Naptr, a hrcsatorna-olvas, a Tevkenysgek s egyb alkalmazsok knny elrst biztostja, attl fggen, hogy az adminisztrtor hogyan lltotta be a Notes-fikot. Azoldalsvot egy vkony svv zrhatja ssze, amely csak az ikonokat jelenti meg (alaprtelmezett), vagy akr el is rejtheti azt.

  Keress

  A keress Notes stlus vagy webes stlus keresst tesz lehetv. A kedvenc webhelyek keresshez hasonlan a Keress megjelenik az eszkztrban, s mindig elrhet. Csak kattintson a nylra a keress tpusnakmegadshoz vagy a legutbbi keressi eredmnyek megtekintshez.

  Munkaterlet

  A munkaterlet, a Notes korbbi kezelfellete, alkalmazsikonokat tartalmaz lapokat jelent meg. A munkaterlet tovbbra is elrhet, s a Megnyits lista hasznlatval nyithat meg.Nzetek

  A nzetek a dokumentumok adott kszlett jelentik meg egy alkalmazsban. A Levelezs alkalmazs tartalmaz pldul egy Minden dokumentum nzetet, amely a levelezsben tallhat sszes dokumentumot megjelenti, s egyElkldtt levelek nzetet, amelyben csak az elkldtt dokumentumok lthatk.

  KnyvjelzkA knyvjelzk a Notes s az internet egyes elemeire (alkalmazsokra, nzetekre, dokumentumokra, weblapokra s hrcsoportokra) mutat hivatkozsok.

  Sg megnyitsa

  A sg a Notes minden terletn elrhet. Ezen fell a krnyezetfgg sg, amely a vgrehajtand feladatra vonatkozik, az F1 billenty lenyomsval is elrhet.Notes Minder

  A Notes Minder olyan szolgltats, amely jelzi az j leveleket, s figyel a naptr riasztsait, ha a Notes nem fut. Ha aktv a Notes Minder, ikonknt megjelenik a Windows tlcn.A Megnyits lista hasznlata

  A Megnyits lista segtsgvel IBM Notes alkalmazsokat, dokumentumokat, knyvjelzket s knyvjelzmappkat nyithat meg. A Megnyits lista az ikonokat, s minden elemhez egy rvid lerst jelent meg.Munka kzben, illetve az alkalmazsok vagy knyvjelzk Megnyits listbl trtn megnyitsa sorn az albbi feladatokat hajthatja vgre.8. Tblzat A Megnyits lista feladatai

  Feladat Lpsek

  A lista megjelentse Kattintson a Megnyits gombra.

 • Feladat Lpsek

  A lista megjelentse ikonokknt, az ablak szln lev keskeny listban Kattintson a jobb egrgombbal a Megnyits lehetsgre, majd kattintson a Megnyits lista rgztse lehetsgre.

  A lista rgztsnek feloldsa, hogy ismt a teljes lista jelenjen meg A jobb egrgombbal kattintson a keskeny lista valamelyik szabad terletre, s trlje a jelet a rgzts jellngyzetbl. Ez a bellts a Nzet menben is elrhet.

  Knyvjelz vagy alkalmazs keresse nv alapjn A lista elejn tallhat Keress mezbe rja be a megnyitni kvnt alkalmazs els nhny betjt.

  Kapcsold fogalmak:Knyvjelzk: hivatkozsok kedvenc dokumentumokra, lapokra s alkalmazsokraNotes-alkalmazsok

  Kapcsold feladatok:Notes-alkalmazsok megnyitsa

  Eszkztrak

  Az eszkztrak a munkaterlet sszes alkalmazsra vonatkozan mkdnek. Nmelyik eszkztr krnyezetfgg, amely azt jelenti, hogy azok az ppen vgrehajtand feladattl fggen vltoznak.Alaprtelmezs szerint a krnyezetfgg eszkztrak akkor jelennek meg, ha szksg van rjuk. Vagyis, ha listanzetben tekinti meg a dokumentumokat, a Navigcis eszkztr automatikusan megjelenik. Meghatrozhatjaazonban, hogy a navigcis eszkztr megjelense vgleges legyen. A felhasznl az Eszkztr belltsai megadsakor hatrozza meg, hogy mely eszkztrak megjelense legyen lland. Eszkztrakat adhat hozz vagy

 • tvolthat el a megjelentsbl, s olyan testreszabott eszkztrakat hozhat ltre, amely a leggyakrabban hasznlt eszkzket tartalmazzk.Az eszkztrak a lapok alatt jelennek meg. Egy eszkztrat hzhat annak rdekben, hogy azt az eszkztr soron vagy sorokon brhova thelyezze. A hzshoz kattintson az eszkztr fogjra.

  Tipp: Ha szeretne gyorsan elhvni egy ment, amely lehetv teszi, hogy eszkztrakat elrejtsen, tovbbiakat megjelentsen vagy elrje az eszkztr-belltsokat, kattintson a jobb oldali gombbal az eszkztr fogjra.Az oldalsv hasznlata

  Az oldalsv lland hozzfrst nyjt az IBM Sametime kapcsolattartkhoz, naptrhoz, hrcsatorna-olvashoz s a tevkenysgekhez. Bellthatja, hogy ezek kzl mely alkalmazsok jelenjenek meg az oldalsvban. Egyesszervezetek esetben elfordulhat, hogy nem lthat az oldalsv sszes alkalmazsa.

  Az oldalsv nzetnek hrom llapota van: nyitott, keskeny (az alaprtelmezett) s zrt. Az IBM Notes alkalmazs els megnyitsakor az oldalsv keskeny llapot. Az albbi kp a keskeny s a megnyitott llapot oldalsvothasonltja ssze.

  Az albbi feladatokkal kezelheti az oldalsvot. Az oldalsv a Nzet men mellett az oldalsv menjvel, illetve az egr jobb gombjval elrhet menkkel is kezelhet.9. Tblzat Az oldalsv alkalmazsainak kezelsre szolgl feladatok

  Feladat Lpsek

  Az oldalsv megnyitsa vagy bezrsa Kattintson a Nzet > Jobb oldali oldalsv lehetsgre.

 • Feladat Lpsek

  Az oldalsvon megjelentett alkalmazsok kivlasztsa Kattintson a Nzet > Jobb oldali oldalsv paneljei lehetsgre.

  Az oldalsv egyik alkalmazsnak sajt ablakban trtnmegnyitsa

  Kattintson az alkalmazs paneljnek mengombjra, majd vlassza a Megnyits j ablakban lehetsget. Ahhoz, hogy az alkalmazs visszakerljn az oldalsvba, egyszerenzrja be az alkalmazs ablakt.

  Megjegyzs: Az oldalsvon tallhat alkalmazs els alkalommal trtn megnyitsakor kicsit tovbb tarthat a betlts, mint ltalban. Ez nem fordulhat el, ha a kvetkez alkalommal nyitja meg az alkalmazst.Kapcsold fogalmak:A Notes elemei

  llapotsor: jelenlegi llapot informciiAz llapotsor az IBM Notes fablak vgn jelenik meg. A Notes hasznlata kzben a rendszer zenetei s funkcii az llapotsorban jelennek meg.Az llapotsv krnyezetrzkeny. Az llapotsoron megjelen zenetek s funkcik attl fggenek, hogy a Notes mely terletn dolgozik, s milyen mveletet hajt ppen vgre.A Notes llapotsvja megjelenti:

  Hogy a Notes kapcsoldik-e a hlzathoz (villm ikonnal).Az adott munkafolyamat sszes zenett.Az aktulis alkalmazshoz val hozzfrsi szintjt s munkacsoporttagsgait, valamint szerepkreit (a kulcs ikonra kattintva).Hogy a felad titkostotta-e, illetve digitlisan alrta-e a megnyitott levelet.Az aktulis helyt s msik helyre trtn tvltst.A Notes ltal a httrben elvgzett mveletek folyamatt (pldul a mellkletek mentst s az alkalmazsok repliklst).

  A begyazott bngsz hasznlata

  A begyazott bngsz lehetv teszi, hogy a weblapok megnyitst, illetve a weblapok kztti tvltst egyenesen az IBM Notes programon bellrl vgezhesse el. A Cmsor trolja a korbban mr megadott webcmeket.A Notes begyazott bngszjnek engedlyezshez kattintson a Fjl > Belltsok lehetsgre, majd a Webbngsz elemre, majd jellje be A Standard gyflben hivatkozsra val kattints esetn a kvetkezbngsz hasznlata: ebbe az gyflbe gyazott vlasztgombot.

  Ha meg szeretn vltoztatni a begyazott bngsz ltal a keressvban hasznlt webes keresprogramot, kattintson a Fjl > Belltsok lehetsgre, majd vlassza a Keress elemet, vgl a listban kattintson akeresprogramra.

  Tegye az albbiak egyikt:

  A webbngsz megnyitshoz kattintson a Megnyits gombra, majd a Webbngsz lehetsgre.Weblap megnyitshoz adja meg a webcmet a Cmsorban, majd kattintson az Ugrs gombra.Egy hivatkozs megnyitshoz egy dokumentumbl kattintson a hivatkozsra.A begyazott bngsz hasznlata kzben tbb bngszpldny megnyitshoz kattintson ismt a Megnyits gombra, majd a Webbngsz gombra.Egy weblap knyvjelzk kz val felvtelhez vlassza a Ltrehozs > Knyvjelz lehetsget.

  A begyazott bngsz eszkztrbl vlassza a kvetkezk egyikt:

  Az elz lapra ugrshoz kattintson a Vissza gombra.A kvetkez lapra ugrshoz kattintson az Elre gombra.A weblap betltsnek lelltshoz kattintson a Lellts gombra.A weblap jratltshez kattintson a Frissts gombra.Ha a kezdlapknt belltott oldalra kvn visszatrni, akkor kattintson az Ugrs a kezdlapra gombra.A megjelentett weblap nyomtatshoz kattintson a Nyomtats gombra.A nyomtatshoz a megjelentett oldal belltsainak megvltoztatshoz kattintson a Nyomtats, majd az Oldalbellts gombra.A megjelentett weblap nyomtatsi elnzetnek megtekintshez kattintson a Nyomtats, majd a Nyomtatsi kpgombra.

  Megjegyzs: Ha a Notes bngszje helyett szvesebben hasznln a Microsoft Internet Explorer vagy a Mozilla Firefox alkalmazst, akkor a vltoztatsokat a Notes belltsaiban adhatja meg.Kapcsold fogalmak:Knyvjelzk: hivatkozsok kedvenc dokumentumokra, lapokra s alkalmazsokraKapcsold feladatok:Webbngsz-belltsok

  Lapok hasznlata

  A lapok segtsgvel egyszeren vlthat t az egyik megnyitott dokumentumrl vagy alkalmazsrl a msikra az IBM Notes programban.

 • Az Ablakok s tmk felhasznli belltssal megadhatja, hogy a Notes hogyan nyissa meg a lapokat. Alaprtelmezs szerint pldul, ha megnyit egy dokumentumot vagy Notes alkalmazst, egy j lap nylik meg, de a belltst azablakok csoportostsra is bellthatja, gy pldul minden zenet egyetlen lapon nylik meg.A lapokon a kvetkez feladatokat hajthatja vgre:10. Tblzat A lapokkal vgezhet mveletek

  Feladat Eljrs

  Lap bezrsa Kattintson egy aktv lapon az x ikonra.

  sszes lap bezrsa Vlassza a Fjl > Minden nyitott lap bezrsa lehetsget.

  A lap megnyitsa j ablakban Kattintson a jobb egrgombbal az ablak lapjra, majd vlassza a Megnyits j ablakban lehetsget.

  Vlts a lapok kztt Nyomja le az CTRL + F8billentykombincit

  Knyvjelz ltrehozsa Hzza a lapot a Megnyits gombra, majd a Megnyits listban helyezze a kvnt helyre. Elfordulhat, hogy a lista megnyitsra egy kicsit vrnia kell.

  Lapok sorrendjnek mdostsa Hzza a kijellt lapot az ablaksv azon helyre, ahol el kvnja helyezni.

  Valamennyi megnyitott lap miniatrjnek megtekintse Kattintson a Megnyits gomb melletti Miniatrk megjelentse ikonra:

  A nvkiegszts szolgltatssal megtekintheti a kvnt miniatrt, majd a lap megnyitshoz kattintson r dupln.

  Notes Basic gyfl felhasznli: - Megadhatja, hogy a Notes hogyan nyissa meg a lapokat. Egy dokumentum vagy alkalmazs minden megnyitsakor egy jabb lap jelenik meg az eszkztr alatt (vagy a f mensv alatt, ha azeszkztr rejtve van.)Ezen a kpen ngy lap lthat: egy a Kezdlap, egy-egy a Berkez levelek nzet, a Teendk s a Lotus Notes alkalmazs.

  A kvetkezk szerint hasznlhatja a lapokat s az j ablakokat:

  Cl Mvelet

  Lap bezrsa Kattintson egy aktv lapon az x ikonra.

  sszes lap bezrsa Kattintson a Fjl > sszes megnyitott lap bezrsa lehetsgre

  Vlts a lapok kztt Nyomja le a CTRL + TABbillentykombincit

  Lapok sorrendjnek mdostsa Hzza a kijellt lapot az ablaksv azon helyre, ahol el kvnja helyezni.

  Knyvjelz ltrehozsa Hzza a lapot a knyvjelzsvba vagy a knyvjelzlistba.

  A kijellt dokumentum, knyvjelz vagy Notes alkalmazs megnyitsa j Notesablakban

  Kattintson a jobb egrgombbal a dokumentumra vagy az alkalmazs lapjra, s vlassza a Megnyits j ablakban lehetsget.Megjegyzs: Az Ablakllapot mentse parancs csak az aktulis Notes ablakban lv megnyitott lapokat menti a ms Notes ablakokban megnyitottakatnem.

  Kapcsold fogalmak:Knyvjelzk: hivatkozsok kedvenc dokumentumokra, lapokra s alkalmazsokraKapcsold feladatok:

 • Knyvjelzk kezelseCsoportostott lapok hasznlata

  A felhasznli belltsoknl megadhatja, hogy a lapok csoportokban nyljanak meg, ahelyett, hogy a minden egyes dokumentum j lapon nylna meg.Csoportostott lapok esetn egy IBM Notes alkalmazs megnyitsakor egy lap nylik meg. Ekkor minden, az adott alkalmazsbl megnyitott dokumentum ugyanazon a lapon nylik meg. A lapon lv szm tjkoztatja arrl, hnynyitott dokumentumot csoportostott a lapon.

  Egy nyitott dokumentum kijellshez vlasszon a szmlistbl. Az alkalmazs elsdleges nzethez trtn visszatrshez kattintson a lap flre.

  Az aktv nyitott ablak bezrshoz kattintson az ablakcmsor vgn tallhat vrs x ikonra. Mieltt az x ikonra kattintana, gyzdjn meg arrl, hogy a bezrni kvnt lapon van a fkusz.A lapok csoportos megnyitsnak belltsrl az Ablakok s tmk belltsai cm tmakrben tall tovbbi informcit.

  Belltsok

  Az IBM Notes belltsai lehetv teszik, hogy a program viselkedst s megjelenst sajt ignyeinek megfelelen mdostsa.

  A Notes gyflprogram testreszabsa

  A Notes gyflprogram testreszabsa

  A Notes-ablakok megnyitsval s a Notes-ablaktmkkal kapcsolatos belltsok megadsa

  Eszkztrak megjelentse s ltrehozsaAz eszkztr mkdsnek s gombjainak testreszabsaWebbngsz-belltsok mdostsa

  A helyesrs-ellenrzs belltsa

  tvlts msik helyesrs-ellenrzsi sztrraMs nyelvekre s terletekre vonatkoz testreszabsi lehetsgek

  A Notes gyflprogram belltsa ms nyelveken, illetve terleten val hasznlatra

  A szveg irnynak s a kurzor viselkedsnek megadsa ktirny nyelv esetn

  A Notes programban hasznlt mrtkegysg megvltoztatsa

  Hogyan vltoztathat meg az, hogy a dtumvlasztban vagy az elugr naptrban hogyan jelenjenek meg a dtumok?Hogyan vltoztathat meg a Naptr nzet, a dtumvlaszt s az elugr naptr kezdnapja?Belltsok rvid sszefoglals

  Belltsok rvid sszefoglals

  Specilis belltsi tmakrk

  A Notes gyflprogram tovbbi testreszabsa

  Tovbbi informcikra van szksge?

  Notes s Domino wiki

  Notes tippblog

  A Notes gyflprogram testreszabsa

  Az IBM Notes programot testreszabhatja, hogy mkdse s megjelense megfeleljen egyni ignyeinek.A belltsok kategrikra vannak bontva; a fbb terletek a kvetkezk:

  A Notes -gyfl megjelenst s mkdst meghatroz alapvet belltsokLevelezs, naptr, teendk s kapcsolattartkReplikciKzponti profilSametime ConnectSymphony bemutat-, tblzat- s dokumentumszerkeszt (ha telepti ezt a szolgltatst)Tevkenysgek (ha telepti ezt a szolgltatst)Vezrlk s l szveg (ha kln gondoskodott errl a szolgltatsrl)Hrcsatornk (ha kln gondoskodott errl a szolgltatsrl)sszetettalkalmazs-szerkeszt (ha telepti ezt a szolgltatst)Webbngsz kimeneti kpernyjeWebSphere Sajt portl fik (ha a szervezet hasznl WebSphere szoftvert)

  Windows s Linux rendszerben kattintson a Fjl > Belltsok parancsra.Macintosh OS X rendszeren kattintson a Notes > Belltsok lehetsgre.

  Egyes belltsok mdostsa csak a Notes kvetkez indtsakor lp rvnybe. Az jraindtst ignyl belltsok mdostsa eltt a Notes figyelmeztet zenetet jelent meg.

 • Az alapszint Notes gyflprogram testreszabsi lehetsgei

  Az IBM Notes belltsaival szmos ms lehetsg mellett meghatrozhatja, hogy a Notes milyen gyakran mentse automatikusan a dokumentumokat, egyenesen a Notes alkalmazsokbl ellenrizheti az elfizetseket, illetvemdosthatja az alaprtelmezett bettpust.Az IBM Notes gyfl alapvet belltsainak megadshoz kattintson a Fjl > Belltsok (Notes Basic gyfl felhasznli: kattintson a Fjl > Belltsok > Felhasznli belltsok; Macintosh OS X felhasznli: kattintson aNotes > Belltsok) lehetsgre, majd kattintson az Alap Notes kliens konfigurci lehetsgre.11. Tblzat Az Indts s lellts, illetve a Megjelents szakasz belltsai

  Bellts Lers (jellngyzet esetn bejellt llapotban)

  Szemtgyjt rtse az alkalmazs bezrsakor (hanincs rtve adott idkznknt)

  A Szemtgyjt mappa rtsi gyakorisgt hatrozza meg az sszes alkalmazsban, kivve a Levelezs alkalmazst. A Levelezs alkalmazsban a Levelezs belltsaiprbeszdpanel Alapok lapjn kezelheti a Szemtgyjt rtst.

  Automatikus ments x percenknt Automatikusan menti a dokumentumokat munka kzben egy helyi, titkostott alkalmazsba, gy ramkimarads vagy rendszersszeomls esetn helyrellthatja munkjt. Adokumentumok kldsekor, mentsekor s trlsekor a rendszer trli a biztonsgi msolatot a helyi alkalmazsbl.

  Megjegyzs: Ennek a belltsnak az elrhetsgt az alkalmazsfejleszt hatrozza meg.

  Helyi alkalmazsmappa A Notes adatknyvtra (Macintosh OS X rendszerben a Data mappa) helyi alkalmazsokat, helyi alkalmazssablonokat, sajt bookmark.nsf fjlt, valamint Country LanguageServices (.cls) fjlokat tartalmaz; ezeket a Notes a dokumentumok rendezshez s fjlok importlshoz hasznlja.Megjegyzs: Az adatknyvtr (Data mappa) helynek mdostsa a Notes kvetkez jraindtsakor lp rvnybe.

  Elfizetsek ellenrzse Az elfizetsek hasznlatval vals idben frissl informcikat fogadhat a kedvenc IBM Notes alkalmazsaitl. Ahhoz, hogy az elfizets szolgltats mkdjn, engedlyeznie kellaz elfizetsek ellenrzst.

  Olvasatlanok keresse A rendszer automatikusan megkeresi az olvasatlan dokumentumokat az elindtott Notes alkalmazsokban, s megjelenti azokat a Notes indtsakor.

  temezett helyi gynkk engedlyezse temezett gynkket futtat a Notes indtsakor. Az temezett gynkkhz klnfle feladatokat llthat be; pldul bizonyos dokumentumok adott mappba val thelyezst.

  Alaprtelmezett bettpusok Bellthatja, hogy a Notes dokumentumok alaprtelmezs szerint milyen bettalpas, bettalp nlkli, rgztett szlessg s tbbnyelv bettpust hasznljanak.Megjegyzs: Az alaprtelmezett bettpus visszalltshoz kattintson az Alaprtelmezett lehetsgre az Alaprtelmezett bettpusok prbeszdpanelben, majd kattintson azOK gombra.

  12. Tblzat Indts s lellts, illetve a megjelentsi belltsok szakasza - a Notes Basic gyflBellts Lers (jellngyzet esetn bejellt llapotban)

  Szemtgyjt rtse az alkalmazs bezrsakor (hanincs rtve adott idkznknt)

  A Szemtgyjt mappa rtsi gyakorisgt hatrozza meg az sszes alkalmazsban, kivve a Levelezs alkalmazst. A Levelezs alkalmazsban a Levelezs belltsaiprbeszdpanel Alapok lapjn kezelheti a Szemtgyjt rtst.

  Automatikus ments x percenknt Automatikusan menti a dokumentumokat munka kzben egy helyi, titkostott alkalmazsba, gy ramkimarads vagy rendszersszeomls esetn helyrellthatja munkjt. Adokumentumok kldsekor, mentsekor s trlsekor a rendszer trli a biztonsgi msolatot a helyi alkalmazsbl.

  Megjegyzs: Ennek a belltsnak az elrhetsgt az alkalmazsfejleszt hatrozza meg.

  Ablakllapot mentse kilpskor A Notes minden egyes kilpskor menti a megnyitott lapokat, a kvetkez indtskor pedig visszalltja azokat. Ha egy meghatrozott lapelrendezst szeretne ltni a Notesindtsakor, hasznlja inkbb a Fjl > Ablakllapot mentse parancsot.

  Helyi alkalmazsmappa A Notes adatknyvtra (Macintosh OS X rendszerben a Data mappa) helyi alkalmazsokat, helyi alkalmazssablonokat, sajt bookmark.nsf fjlt, valamint Country LanguageServices (.cls) fjlokat tartalmaz; ezeket a Notes a dokumentumok rendezshez s fjlok importlshoz hasznlja.Megjegyzs: Az adatknyvtr (Data mappa) helynek mdostsa a Notes kvetkez jraindtsakor lp rvnybe.

  Elfizetsek ellenrzse Az elfizetsek hasznlatval vals idben frissl informcikat fogadhat a kedvenc IBM Notes alkalmazsaitl. Ahhoz, hogy az elfizets szolgltats mkdjn, engedlyeznie kellaz elfizetsek ellenrzst.

  Olvasatlanok keresse A rendszer automatikusan megkeresi az olvasatlan dokumentumokat az elindtott Notes alkalmazsokban, s megjelenti azokat a Notes indtsakor.

 • Bellts Lers (jellngyzet esetn bejellt llapotban)

  temezett helyi gynkk engedlyezse temezett gynkket futtat a Notes indtsakor. Az temezett gynkkhz klnfle feladatokat llthat be; pldul bizonyos dokumentumok adott mappba val thelyezst.

  Alaprtelmezett bettpusok Bellthatja, hogy a Notes dokumentumok alaprtelmezs szerint milyen bettalpas, bettalp nlkli, rgztett szlessg s tbbnyelv bettpust hasznljanak.Megjegyzs: Az alaprtelmezett bettpus visszalltshoz kattintson az Alaprtelmezett lehetsgre az Alaprtelmezett bettpusok prbeszdpanelben, majd kattintson azOK gombra.

  Ikonszn sma A knyvjelzsvon lv ikonok sznsmjt hatrozza meg. A Rendszersznek lehetsget vlasztva a knyvjelzikonok az opercis rendszer vezrlpultjn megadottsznbelltsokkal lesznek sszhangban.

  Knyvjelzikon mrete A knyvjelzsvon s a knyvjelzmappkban lthat ikonok mrett hatrozza meg, illetve a knyvjelzmappk esetben az ikonok elrejtst is lehetv teszi.

  13. Tblzat A Tovbbi belltsok szakasz belltsaiBellts Lers bejellt llapotban

  Dokumentumok olvasottknt val megjellsemegnyitskor a megtekints panelben

  A dokumentumokat egyszer megtekints esetn is olvasottknt jelli a rendszer.

  Internetes URL-cmek (http://......) forrponttalaktsa

  A dokumentumokban lv URL-cmeket mentskor s kldskor kattinthat hivatkozsokk konvertlja a rendszer.

  Mints munkaterlet Mints htteret alkalmaz a munkaterlethez.

  Ha dupln kattint a jobb egrgombbal, bezrjaaz ablakot

  A jobb egrgombbal vgzett dupla kattints bezrja a Notes aktv ablakt.Megjegyzs: Ez a bellts a Macintosh rendszeren nem hasznlhat.

  Java kisalkalmazsok engedlyezse Tmogatst nyjt a Java kisalkalmazsokhoz weblapok webbngszben val megnyitsakor.Megjegyzs: Ez a bellts a Macintosh rendszeren nem hasznlhat.

  JavaScript engedlyezse Tmogatst nyjt a JavaScript parancsfjlokhoz weblapok webbngszben val megnyitsakor.

  Java hozzfrs engedlyezse a JavaScriptprogrambl

  Lehetv teszi a LiveConnect futtatst a Netscape bngszbl, ha a kisalkalmazs gy van konfigurlva, hogy tartalmazza a CORBA httrosztlyokat.

  Megjegyzs: Ez a bellts megfelel a notes.ini fjlban tallhat EnableLiveConnect(=1) belltsnak.

  A JavaScript hibazenetek engedlyezse Hibazenetek jelennek meg egy prbeszdpanelen, ha a JavaScript ben problma merlt fel. Ilyenkor nnek vagy a kisalkalmazst tartalmaz dokumentumot olvas felhasznlnak be kellzrnia a prbeszdpanelt. Ha a belltst nem jelli ki, a JavaScript hibk csak az llapotsvon jelennek meg.Megjegyzs: Ez a bellts megfelel a notes.ini fjlban tallhat EnableJavaScriptErrorDialogs(=1) belltsnak.

  Cookie-k elfogadsa A cookie-k az URL-cmekhez ktd bejelentkezsi adatok trolsra szolglnak. Azt is tudatjk az egyes webhelyekkel, hogy a cookie tulajdonosa mr jrt az adott webhelyen.

  Nyomtatsi krelmek feldolgozsa a httrben A nyomtats a httrben zajlik, gy nagyobb nyomtatsi feladatok vgzsekor is tovbb folytathatja a munkt.Megjegyzs: A Macintosh OS X rendszerben a httrben val nyomtats mindig be van kapcsolva. Tovbbi informci a Macintosh OS segtjben tallhat.

  Nzetfrissts letiltsa a httrben A nzetek az eltrben fognak frisslni. A nzetek mrettl fggen a munkavgzs megszaktsval jrhat.

  Oszloprendezs-nzet megtartsa Azokra a Notes alkalmazsokra vonatkozik, amelyekben megvltoztathatja az oszlopok rendezsi elvt (az oszlopok fejlcben egy nylra kattintva). Ez pldul akkor hasznos, ha aztszeretn, hogy mindig a legjabb levl legyen legell, vagy ha a kapcsolattartkat munkahely szerint szeretn rendezni.

  MS Office 97 Klds parancsnakengedlyezse a Notes programba valkldshez

  A Microsoft Office-alkalmazsok Klds parancsra elindul a Notes Levelezs alkalmazsa, a fjlt pedig egy levl mellkleteknt tovbbtja a rendszer. Ez a bellts csak akkor lthat, hateleptve van a Microsoft Office 97 vagy bizonyos egyb Microsoft -alkalmazs, pldul a Visual Basic. A Microsoft Office jabb verziihoz nem szksges.

 • 14. Tblzat Tovbbi belltsok ellenrzlistja - Notes Basic gyflBellts Lers bejellt llapotban

  Dokumentumok olvasottknt valmegjellse megnyitskor a megtekintspanelben

  A dokumentumokat egyszer megtekints esetn is olvasottknt jelli a rendszer.

  Internetes URL-cmek (http://......) forrponttalaktsa

  A dokumentumokban lv URL-cmeket mentskor s kldskor kattinthat hivatkozsokk konvertlja a rendszer.

  Mints munkaterlet Mints htteret alkalmaz a munkaterlethez.

  Ha dupln kattint a jobb egrgombbal,bezrja az ablakot

  A jobb egrgombbal val dupla kattints bezrja a Notes aktv ablakt.Megjegyzs: Ez a bellts a Macintosh rendszeren nem hasznlhat.

  Java kisalkalmazsok engedlyezse Tmogatst nyjt a Java kisalkalmazsokhoz weblapok webbngszben val megnyitsakor.Megjegyzs: Ez a bellts a Macintosh rendszeren nem hasznlhat.

  JavaScript engedlyezse Tmogatst nyjt a JavaScript parancsfjlokhoz weblapok webbngszben val megnyitsakor.

  Java hozzfrs engedlyezse a JavaScriptprogrambl

  Lehetv teszi a LiveConnect futtatst a Netscape bngszbl, ha a kisalkalmazs gy van konfigurlva, hogy tartalmazza a CORBA httrosztlyokat.

  Megjegyzs: Ez a bellts megfelel a notes.ini fjlban tallhat EnableLiveConnect(=1) belltsnak.

  A JavaScript hibazenetek engedlyezse Hibazenetek jelennek meg egy prbeszdpanelen, ha a JavaScript ben problma merlt fel. Ilyenkor nnek vagy a kisalkalmazst tartalmaz dokumentumot olvas felhasznlnak be kellzrnia a prbeszdpanelt. Ha a belltst nem jelli ki, a JavaScript hibk csak az llapotsvon jelennek meg.Megjegyzs: Ez a bellts megfelel a notes.ini fjlban tallhat EnableJavaScriptErrorDialogs(=1) belltsnak.

  Cookie-k elfogadsa A cookie-k az URL-cmekhez ktd bejelentkezsi adatok trolsra szolglnak. Azt is tudatjk az egyes webhelyekkel, hogy a cookie tulajdonosa mr jrt az adott webhelyen.

  Nyomtatsi krelmek feldolgozsa ahttrben

  A nyomtats a httrben zajlik, gy nagyobb nyomtatsi feladatok vgzsekor is tovbb folytathatja a munkt.Megjegyzs: A Macintosh OS X rendszerben a httrben val nyomtats mindig be van kapcsolva. Tovbbi informci a Macintosh OS segtjben tallhat.

  Nzetfrissts letiltsa a httrben A nzetek az eltrben fognak frisslni. A nzetek mrettl fggen a munkavgzs megszaktsval jrhat.

  Oszloprendezs-nzet megtartsa Azokra a Notes alkalmazsokra vonatkozik, amelyekben megvltoztathatja az oszlopok rendezsi elvt (az oszlopok fejlcben egy nylra kattintva). Ez pldul akkor hasznos, ha azt szeretn,hogy mindig a legjabb levl legyen a lista elejn, vagy ha a kapcsolattartkat munkahely szerint szeretn rendezni.

  A kp szneinek sszemossa 256 sznhasznlatakor

  Ha a szmtgp kpernyje 256 szn felbontsra van lltva, a Notes a kpek megjelenst sszemosssal javtja (kppontok csoportjt egyttesen rtelmezi, hogy a megjelensk simbblegyen).Megjegyzs: Ez a bellts nem jelenik meg a listban, ha a rendszer 256-nl tbb szn hasznlatra van belltva. Ez a bellts a Macintosh rendszeren nem hasznlhat.

  MS Office 97 Klds parancsnakengedlyezse a Notes programba valkldshez

  A Microsoft Office-alkalmazsok Klds parancsra elindul a Notes Levelezs alkalmazsa, a fjlt pedig egy levl mellkleteknt tovbbtja a rendszer. Ez a bellts csak akkor lthat, hateleptve van a Microsoft Office 97 vagy bizonyos egyb Microsoft -alkalmazs, pldul a Visual Basic. A Microsoft Office jabb verziihoz nem szksges.

  Webpaletta hasznlata A 256 szn webpalettra alapul, legtbb szmtgp ltal tmogatott megjelentsre vlt.

  Bvtett gyorsbillentyk megjelentse A kperny egyes elemeinek elrshez, pldul az ablakcmkk vagy mveletsvok elrshez gyorsbillentyket hasznlhat ( Microsoft Windows ALT+billenty).Megjegyzs: Ez a bellts a Macintosh rendszeren nem hasznlhat.

  MIME mentsi figyelmeztets engedlyezse A Notes figyelmezteti, ha az interneten kldeni kvnt adat nem konvertlhat MIME formtumra.

 • Bellts Lers bejellt llapotban

  Unicode megjelents engedlyezse A billentyzeten nem szerepl specilis karakterek megjelentst is lehetv teszi. Elfordulhat, hogy ez a bellts csak akkor hasznlhat, ha a Microsoft Windows opercis rendszerentovbbi Unicode-alap betkszletek is teleptve vannak. A Notes programhoz tfle Monotype WorldType betkszlet van mellkelve, amelyek a CD-ROM-rl telepthetk.

  Megjegyzs: Ha nincs engedlyezve, a Notes a szmtgp eredeti karakterkszletvel prblja megjelenteni a szveget .Macintosh felhasznlk: Hasznlhat a Unicode, de csak a sajt karakterkszletbe tartoz karakterek megjelentsre. Az angol nyelv Macintosh rendszerek nem tmogatjk a Unicodekdrendszert.

  Ablakmen megjelentse Az Ablak men megjelenik a Mveletek s a Sg men kztt. Ezzel a menvel brmelyik megnyitott ablakra tvlthat, illetve a Windows segtsgvel kezelheti a megnyitott ablakokat.Megjegyzs: Ez a bellts a Macintosh rendszeren nem hasznlhat.

  A CORBA (DIIOP) szerver indtsa aMegtekints webbngszben parancshatsra

  Az IBM Domino Designer felhasznlinak kszlt, akik a Notes gyfelen keresztl szeretnk munkjukat megtekinteni. Amikor a tervez egy Notes alkalmazs (.nsf komponens) brmely elemtegy webbngszben tekinti meg, a Notes elindtja a Domino szerver korltozott verzijt, amely az elem eredmnyekppen ltrejv weblap szervereknt mkdik. Ha az elem (pldul egyNotes rlap) a Java Notes osztlyokkal ltrehozott Java kisalkalmazst tartalmaz, akkor ez a bellts lehetv teszi, hogy a Notes ezenfell elindtsa a CORBA (DIIOP) szerver korltozottverzijt is a kisalkalmazs osztlyainak tmogatshoz.Megjegyzs: Ez a bellts a Macintosh rendszeren nem hasznlhat.

  Szoksos prbeszdpanelek Az egyedi megjelens helyett a Notes az opercis rendszer szabvnyos prbeszdpaneljeit hasznlja.Megjegyzs: Ez a bellts a Macintosh rendszeren nem hasznlhat.

  Pontos dtum- s idmegads A Notes nem prblja meg helyesbteni vagy mdostani a dtum- s idmezkbe bert rtkek formtumt. A bellts engedlyezse esetenknt pontosabb adatbevitelt eredmnyezhet.

  Egyes grafikus objektumokat nem lehetMIME-knt menteni

  A MIME zenetek szvegben kapott kpek mellkletknt jelennek meg.

  Begyazott bngsz letiltsa a MIME-alaplevelezshez

  A rendszerbngszt hasznlja a MIME-alap levelek megjelentsre. Ez pontosabb megjelentst biztost a Notes alaprtelmezett bngszjhez kpest, a fejlceket azonban pontatlanabbulnyomtatja a rendszer. A rendszerbngsz hasznlata nhny esetben biztonsgi problmkhoz is vezethet.

  Az rlap nyelvnek hasznlata, ha aszvegnyelv nem meghatrozott

  Tbbnyelv alkalmazsok esetn a meghatrozatlan nyelv szvegek automatikusan a dokumentum ltrehozsra hasznlt rlap megadott nyelvre vltoznak.

  Megjegyzs: A dokumentum nyelvnek megadshoz Domino Designer gyfl szksges.

  Notes indtsa a vCard formtum fjlokon Meghvja a Notes alkalmazst a vCard (.vcf) fjlokra val dupla kattintskor. Ha a Notes nem fut, a dupla kattints elindtja azt, s megnyitja a Kapcsolattartk eszkz Sajt kapcsolattartknzett. Ha a Notes fut, a dupla kattints megnyitja a Kapcsolattartk eszkzt, vagy ha mr nyitva van, akkor tvlt a Kapcsolattartk lapra. A Kapcsolattartk lapon megnylik a vCard fjlbantrolt kapcsolattartk prbeszdpanel a fjl adataival, hogy azokat kapcsolattartkknt a cmjegyzkhez adhassa.Megjegyzs: Ez a bellts a Macintosh rendszeren nem hasznlhat.

  Automatikus kiegszts hasznlata acmsvban

  A Notes kiegszti az eszkztr Cm mezjbe gpelt URL-cmeket a korbban bert cmek alapjn. Egyetlen bett berva megjelenik az sszes korbbi URL-cm, ami azzal a betvel kezddik.

  Rkrdezs a helyre indtskor A Notes az indtskor rkrdez a helyre.

  Megjegyzs: Ez a bellts csak akkor lthat, ha a Notes teleptsekor az Egyjelszavas bejelentkezs kliensprogramba lehetsget vlasztotta.

  A TAB billenty segtsgvel lpkedhet azrsvdett dokumentumok kztt

  A TAB billentyvel lpkedhet egyik objektumrl a msikra (ezek lehetnek pldul hivatkozott szvegek, forrpontok vagy dokumentum-hivatkozsok) az rsvdett dokumentumokban. Adokumentum olvassakor azonban a TAB billentyvel nem lphet a nzet kvetkez dokumentumra.

  Megjegyzs: Az j bellts letbe lptetshez jra kell indtania a Notes programot.

  Hasznlja a Szerkeszt zemmdbillentyzetet

  Letiltja a fel s le nylbillentyt, s lehetv teszi, hogy a szerkesztsi mdban lv dokumentumban a TAB billentyvel lpjen egyik mezrl a msikra. Ha a TAB billenty letsvel a mezn,pldul egy szerkeszthet formzottszveg-mezn bell lp egyet, akkor a megfelel nylbillenty lenyomsval lphet a kvetkez mezre.

  lland trspontok engedlyezse aparancsfjl hibakeresjben

  Az alkalmazsokban parancsfjlt r Domino tervezk szmra kszlt. Menti a parancsfjlban megadott trspontokat, gy azok a kvetkez hibakeresskor elrhetk.Megjegyzs: Ez a bellts a Macintosh rendszeren nem hasznlhat.

  Rendszerszn hasznlata gy lltja be a Notes felhasznli felletnek szneit, hogy lehetleg egyezzenek a Microsoft Windows Vezrlpult > Megjelents > Megjelens lapjn megadott sma szneivel.

 • Bellts Lers bejellt llapotban

  Mivel elkpzelhet, hogy a Notes felhasznli fellete a smban lvnl tbb sznt jelent meg, a nem nagy kontraszt smk hatsra a Notes elemeinek olvashatsga cskkenhet.Megjegyzs: Ez a bellts a Macintosh rendszeren nem hasznlhat.

  Elugr ablakokkal mkd sgengedlyezse a nzetben

  Engedlyezi az elugr sgt, mely az egrmutatt az ikonok fl hzva jelenik meg a levelezsben, a naptrban, a Teendk nzetekben s a mappkban.

  A Nevek mez tartalmnak kibontsanyomtatskor

  A feljegyzsek vagy naptrbejegyzsek nyomtatsakor a rendszer a Cmzett vagy Msolatot kap mez teljes tartalmt nyomtatja, mg ez alaprtelmezs szerint legfeljebb hrom sor lehet.Megjegyzs: A Nyomtatsi kp segtsgvel megjelenthet, hogy hny sor lesz nyomtatva a Cmzett vagy Msolatot kap mezbl.

  Nyomtatsi kp megjelentse az aktulisoldalon

  Az elnzet mindig az aktulis lapon kezddik a nyomtatsi kp megjelentsekor.

  Notes -alap (nem pedig webes) lekrdezs-szintaxis hasznlata a nzet keressvjn

  Tbb szavas keressi lekrdezs esetn a rendszer csak azokat a dokumentumokat jelenti meg, amelyek a keresett kifejezst a szavak megadott sorrendjben tartalmazzk (mintha idzjelbenlett volna megadva); mg alaprtelmezs szerint a keress figyelmen kvl hagyja a szavak sorrendjt.

  Parancsikonok kezelse fjlokknt aprbeszdpaneleken trtn kijellskor

  A mellkletek ltrehozsra s mentsre vonatkozik. A Mellklet ltrehozsa prbeszdpanelen kijellt parancsikonokat (.lnk fjlokat) a rendszer gy kezeli, mintha azok a hivatkozott teljesfjlok volnnak. Ha azonban egy mellklet mentsekor a cl egy parancsikon, azt a rendszer szoksos fjlknt kezeli; teht a csak parancsikont rja fell az j fjllal, nem pedig azt a fjlt, amelyrea parancsikon hivatkozik.

  Megjegyzs: Ez a bellts csak a Windows opercis rendszereken fut Notes -gyfelekre rvnyes.

  Dokumentumokba illesztett kpek tmrtse Automatikusan tmrti a dokumentumokba illesztett kpeket. A Notes dokumentumokba importlt bitkpeket (.bmp fjlokat) tmrti a rendszer, a Notes dokumentumokba beillesztett bitkpeketpedig .gif vagy .jpg formtumra konvertlja.

  Ne jelentsen meg zenetet az sszesdokumentum olvasottknt vagyolvasatlanknt trtn megjellsekor

  A Notes nem kr megerstst, ha az sszes dokumentum olvasottknt vagy olvasatlanknt val megjellst vlasztja.

  Ne figyelmeztessen a nyitott lapokbezrsakor

  A Notes nem kr megerstst, ha az sszes lap bezrst vlasztja.

  Ne figyelmeztessen a kilpskor A Notes , az Administrator vagy a Designer gyfl nem kr megerstst kilps eltt.

  Ne figyelmeztessen mdostott mellkletekkelrendelkez dokumentum bezrsakor

  Ha olyan Notes dokumentumot ksrel meg bezrni, amelynek egy mellklett mdostotta, a program nem jelent meg figyelmeztetst a mdostsok mentsvel kapcsolatban.

  Ne figyelmeztessen mdostott mellkletekkelrendelkez dokumentum tovbbtsakor

  Ha olyan Notes dokumentumot ksrel meg tovbbtani, amelynek egy mellklett mdostotta, a program nem jelent meg figyelmeztetst a mdostsok mentsvel kapcsolatban.

  15. Tblzat A Tovbbi belltsok szakaszt kvet belltsokBellts Lers bejellt llapotban

  Pipa megjelentse a margn a kijellt dokumentumok mellett Kijellheti a dokumentumokat kattintssal vagy a dokumentumlista oszlopszeglynek hzsval; a kijellt dokumentumokon pipa jelenik mega cmk oszlopszeglyben.

  A Notes automatikus zrolsa 90 perc utn (Notes Basic gyfl felhasznli: Kijelentkezs (s aNotes megjelentsnek zrolsa) ha a Notes programot 90 percig nem hasznlja

  A Notes zrolja a felhasznli azonostt a megadott inaktivitsi idkorlt letelte utn. Ha elhagyja a szmtgpet, bizonyosodjon meg rla,hogy az ppen megjelen oldal nem tartalmaz bizalmas informcit, s gyzdjn meg arrl, hogy az adatai biztonsgban vannak.Megjegyzs: A felhasznli azonost zrolsnak feloldshoz nyomja le az Enter billentyt, majd rja be a jelszavt a jelszmezbe. Miutnmegadta a jelszavt, a Notes kpernyjnek zrolsa megsznik.

  Kapcsold fogalmak:Belltsok

  Kapcsold hivatkozs:Az adatok vdelme

 • A Notes-ablakok megnyitsval s a Notes-ablaktmkkal kapcsolatos belltsok megadsa

  Egy bellts megadsval meghatrozhatja, hogy az IBM Notes ablakok hogyan nyljanak meg. Mentheti a lapsorrendet, s ablaktmkat is meghatrozhat.Az albbi lpsekkel bellthatja a dokumentumok s alkalmazsok megjelentsnek mdjt.

  Vlassza a Fjl > Belltsok > Ablakok s tmk lehetsget.Macintosh OS X felhasznlk: Kattintson a Notes > Belltsok > Ablakok s tmk lehetsgre.

  1.

  Vlaszthat: Ha azt kvnja, hogy a Notes kvetkez megnyitsakor a lapok ugyanabban a sorrendben nyljanak meg, amelyben az gyfl bezrsakor voltak, jellje be Az gyfl bezrsakor nyitva lv lapok jblimegnyitsa jellngyzetet.

  2.

  A Megnyits listban megjelentett ikonok mretnek megvltoztatshoz jellje be a Nagymret ikonok hasznlata a Megnyits listban jellngyzetet.3.Ha sszetett alkalmazsokat hasznl s mozgatja a paneleket, jellje be rtests, ha egy panel visszahelyezhet az adott alkalmazsba a Nzet menvel jellngyzetet, gy a rendszer tudatja, hogyan llthat vissza egypanelt a nzetben.

  4.

  Ha azt szeretn, hogy a rendszer egy panel oldalsvrl trtn eltvoltsa sorn rkrdezzen, hogy a krdses panelt visszalltja-e a Nzetek men hasznlatval, jellje be az rtests, ha egy panel visszahelyezhet azoldalsvra a Nzet menvel jellngyzetet.

  5.

  Az Ablakkezels csoportban hatrozza meg, hogy a Notes hogyan nyissa meg a dokumentumot vagy a Notes alkalmazst:Minden dokumentum megnyitsa sajt ablakban minden dokumentum egy j Notes ablakban nylik meg.Minden dokumentum megnyitsa sajt lapon (alaprtelmezett) minden dokumentum egy j lapon nylik meg az aktv Notes ablakban.Alkalmazsok dokumentumainak csoportostsa lapokon egyetlen lapon csoportostja a dokumentumokat, pldul az zeneteket. Ha pldul megnyitja a levelezprogramot, egy j lap nylik meg. A tovbbizenetek az ablak Levelezs lapjn nylnak meg. A lapon egy szm jelenik meg, amely a nyitott dokumentumok szmt mutatja.

  6.

  Tma

  A Notes ablaktmjnak mdostshoz jelljn ki egy megjelentsi tmt a listbl.Opercis rendszer tmja gyengn ltknak a bellts gyengn lt felhasznlk szmra ajnlott.Notes 8 tma - a Notes 8 bettpusainak s szneinek hasznlata.Opercis rendszer tmja az opercis rendszerben belltott bettpusokat s szneket hasznlja (pldul a Vezrlpulton belltott megjelentsi- vagy tmabellts).

  Megjegyzs: A Notes fik belltstl fggen elfordulhat, hogy nem tudja mdostani a tma belltsait.Kapcsold feladatok:Csoportostott lapok hasznlata

  Eszkztr megjelensnek mdostsa

  Az eszkztrak megjelense vltoztathat. Elrejthetk, felfedhetk, tmretezhetk, felbukkan szvegekkel bvthetk.Kattintson a Fjl > Belltsok > Eszkztr (Macintosh OS X felhasznlk: Notes > Belltsok > Eszkztr) lehetsgre, majd adja meg az Eszkztr kvetkez belltsainak brmelyikt:16. Tblzat Eszkztrak megjelentsi mdjnak belltsai

  Feladat Mvelet

  Az aktulis feladathoz nem hasznlhat krnyezetrzkeny eszkztrak elrejtse Szntesse meg Az aktulis feladathoz szksges eszkztr megjelentsejellngyzet kivlasztst.

  A felbukkan szvegek elrejtse (e szvegek akkor jelennek meg, amikor az egrmutatt az eszkztr egy gombja felett tartja). E funkci azalaprtelmezs szerint a gombokhoz tartoz billentykombincit is megjelenti.

  Szntesse meg a Felbukkan elemlers megjelentse azeszkztrgombokhoz jellngyzet kivlasztst.

  A gombokhoz tartoz billentykombinci megjelentsnek tiltsa a felbukkan szvegekben. Szntesse meg a Gyorsbillentyk szerepeltetse a felbukkan szvegbenjellngyzet kivlasztst.

  Notes Basic gyfl felhasznli: Kattintson a Fjl > Belltsok > Eszkztr belltsai > Alapok (Macintosh OS X felhasznlk, Notes > Belltsok > Eszkztr belltsai > Alapok) lehetsgre, majd adja meg az Eszkztrmegjelentse kvetkez belltsainak brmelyikt:17. Tblzat Eszkztr megjelentsi belltsai - Notes Basic gyfl

  Feladat Mvelet

  Az eszkztrak elrejtse. Szntesse meg az Eszkztrak megjelentse jellngyzet kivlasztst.

 • Feladat Mvelet

  A krnyezetrzkeny eszkztrak elrejtse (ezek az eszkztrak az aktulis feladattl fggen vltoznak). Szntesse meg Az aktulis feladathoz szksges eszkztr megjelentsejellngyzet kivlasztst.

  A felbukkan szvegek elrejtse (e szvegek akkor jelennek meg, amikor az egrmutatt az eszkztr egy gombja felett tartja). E funkci azalaprtelmezs szerint a gombokhoz tartoz billentykombincit is megjelenti.

  Szntesse meg a Felbukkan elemlers megjelentse azeszkztrgombokhoz jellngyzet kivlasztst.

  A gombokhoz tartoz billentykombinci megjelentsnek tiltsa a felbukkan szvegekben. Szntesse meg a Gyorsbillentyk szerepeltetse a felbukkan szvegbenjellngyzet kivlasztst.

  Annak kivlasztsa, hogy az eszkztrak gombjai hogyan jelenjenek meg: csak gombokknt, csak szvegesen, illetve gombknt, szveggel.Alaprtelmezs szerint a gombok jelennek meg.

  Vlasszon egyet a Gombtartalom lista elemei kzl. Az egyes lehetsgek pldi azEszkztrminta alatt lthatk.

  Az eszkztrgombok mretnek mdostsa. Vlasszon egyet a Gomb mrete lista elemei kzl. Az egyes mretek pldit azEszkztrminta alatt lthatja.

  Kapcsold fogalmak:Eszkztrak

  Kapcsold feladatok:Eszkztrak megjelentse s ltrehozsaAz eszkztr mkdsnek s gombjainak testreszabsaEszkztrak megjelentse s ltrehozsa

  A megjelentend eszkztrak kivlaszthatk, valamint kszthet is sajt eszkztrat is olyan gombokkal, amelyek a legjobban megfelelnek az ltalban vgzett munkjnak.

  Kattintson a Fjl > Belltsok lehetsgre, majd bontsa ki az Eszkztr elemet, s kattintson az Eszkztrak lehetsgre.Notes Basic gyfl felhasznli: Kattintson a Fjl > Belltsok > Eszkztr belltsai > Eszkztrak lehetsgre.Macintosh OS X felhasznlk: Kattintson a Notes > Belltsok > Eszkztrak lehetsgre.

  1.

  Az eszkztr belltsainak megadshoz hajtsa vgre a kvetkez mveletek egyikt, majd kattintson az OK gombra:18. Tblzat Eszkztr-belltsok

  Feladat Mvelet

  Az eszkztrak lthatv ttele. A Lthat oszlop Megjelenthet eszkztrak listjban jellje be a megjelenteni kvnt eszkztrak melletti jellngyzetet. Az egyes eszkztrak tartalmnak megtekintshezkattintson az eszkztr nevre.

  A krnyezetrzkeny eszkztrak szerepeltetse alistban

  Jellje be a Krnyezetrzkeny eszkztrak megjelentse a listban jellngyzetet.

  j eszkztr ltrehozsa a. Kattintson az j eszkztr lehetsgre.b. rja be az j eszkztr nevt, majd a nv mentshez kattintson a mezn kvlre.c. Vlassza a Testreszabs lehetsget, majd kvesse Az eszkztr mkdsnek s gombjainak testreszabsa szakaszban lert lpseket.

  A ltrehozott eszkztr tnevezse. Vlasszon ki egy eszkztrt, majd kattintson az tnevezs gombra.

  A ltrehozott eszkztr trlse. Vlasszon ki egy eszkztrt, majd kattintson a Trls gombra.

  SmartIcon ikonok importlsa Kattintson az Importls gombra, s jellje ki az importlni kvnt ikonokat.

  2.

  Kapcsold fogalmak:Eszkztrak

  Kapcsold feladatok:Eszkztr megjelentsnek mdostsaAz eszkztr mkdsnek s gombjainak testreszabsaAz eszkztr mkdsnek s gombjainak testreszabsa

  Az eszkztrak gombok hozzadsval s eltvoltsval testreszabhatk. j eszkztr ltrehozsakor az eszkztr testreszabsi belltsaival alakthatja ki annak vgleges formjt.

 • Sajt eszkztrgombokat is kszthet, ha olyan funkcikat szeretne hasznlni, amelyekre nincs ksz gomb.

  Kattintson a Fjl > Belltsok lehetsgre.Macintosh OS X felhasznlk:Notes > Belltsok

  1.

  Kattintson az Eszkztr mellett lthat pluszjelre, majd kattintson a Testreszabs lehetsgre.2.Vgezze el az albbi mdostsok kzl a szksgeseket. Ha befejezte, kattintson az Eszkztr mentse, majd az OK gombra.19. Tblzat Az eszkztrak testreszabsi feladatai

  Feladat Mvelet

  Eszkztrgombok felvtele s eltvoltsa a. Jellje ki a testreszabni kvnt eszkztrat.b. A Vlaszthat gombok listban jelljn ki egy gombot, majd kattintson a Gomb felvtele vagy az Eltvolts gombra.Megjegyzs: Az Eszkztr tartalma csoportbl s a csoportba hzssal is mozgathatja a gombokat. Ha egyszerre tbb gombot kvnkijellni, tartsa lenyomva a CTRL billentyt.

  A krnyezetrzkeny eszkztrak szerepeltetse a listban Jellje be a Krnyezetrzkeny eszkztrak megjelentse a listban jellngyzetet.

  A Vlaszthat gombok lista elemeinek rendezse nv szerint Alaprtelmezs szerint a gombok rendezse funkcijuk alapjn trtnik. Nv szerint trtn rendezskhz kattintson a Gombokrendezse > Lers szerint lehetsgre.

  Az eszkztrgombok sorrendjnek mdostsa a. Az Eszkztr tartalma csoportban jellje ki a mozgatni kvnt gombot.b. A balra vagy a jobbra mutat nylra kattintva egy hellyel balra, illetve jobbra mozgathatja az eszkztrgombot.

  A felbukkan szvegek mdostsa (e szvegek akkor jelennek meg, amikor az egrmutatt azeszkztr egy gombja felett tartja)

  a. Az Eszkztr tartalma csoportban jellje ki azt a gombot, amelynek szvegt mdostani szeretn.b. Kattintson a Szerkeszts gombra, majd vgezze el a mdostsokat

  Szveggomb hozzadsa az eszkztr gombcsoportjainak jobb elklntse cljbl. a. Jellje ki a testreszabni kvnt eszkztrat.b. Kattintson az j > Szveg menpontra, majd rja be az eszkztron megjelentend szveget.

  j elvlaszt hozzadsa az eszkztrhoz a. Jellje ki a testreszabni kvnt eszkztrat.b. Kattintson az j > Elvlaszt menpontra, majd rja be az elvlaszt kvnt szlessgt (kppontban).

  Az eredeti eszkztrgombok visszalltsa Kattintson a Teljes visszallts gombra.

  j gomb ltrehozsa a. Jelljn ki egy eszkztrat.b. Kattintson az j > Gomb menpontra.c. A Gombfelirat mezbe rja be azt a szveget, amely akkor jelenik meg, amikor az egrmutatt a gomb felett tartja.d. Az Elemlers szvege mezbe rja be azt a szveget, amely akkor jelenik meg, amikor az egrmutatt a gomb felett tartja.e. A Msik ikon gombra kattintva vlasszon egy msik kpet a gomb alaprtelmezett kpe helyett.f. rja be a gomb funkcijt meghatroz kpletet.g. Kattintson az OK gombra.

  3.

  Tovbbi tudnivalkrt ltogasson el a dokumentcis webhelyre, s tltse le vagy olvassa el az IBM DominoDesigner sgjt.Kapcsold fogalmak:Eszkztrak

  Kapcsold feladatok:Eszkztr megjelentsnek mdostsaEszkztrak megjelentse s ltrehozsaWebbngsz-belltsok mdostsa

  Meghatrozhatja, hogy milyen bngsz nyljon meg, ha Notes dokumentumokban webes hivatkozsokra kattint: vlaszthatja a Notes program begyazott bngszjt, illetve az opercis rendszerben alaprtelmezettkntmegadottat. Mdosthatja az alaprtelmezett kezdlapot is.

  Msik kezdlap belltshoz cserlje ki az adminisztrtor ltal megadott webcmet a kvnt weblap cmre.Megjegyzs: Az eredeti kezdlap visszalltshoz kattintson az Alaprtelmezs gombra.

  1.

  A webes hivatkozsok megnyitsra hasznlt bngsz megvltoztatshoz kattintson a Fjl > Belltsok gombra.Macintosh OS X felhasznlk: Kattintson a Notes > Belltsok lehetsgre.

  2.

  Kattintson a Webbngsz elemre.3.Hajtsa vgre az albbi lpsek egyikt:

  A begyazott bngsz hasznlathoz vlassza az ebbe az gyflbe gyazott4.

 • lehetsget.Ez a Notes programon bell nyitja meg a webbngszt, nem kln bngszablakban.A szmtgpen alaprtelmezettknt belltott bngsz hasznlathoz vlassza Az opercis rendszerhez megadott alaprtelmezett bngsz hasznlata lehetsget.

  Ez nem a Notes programon bell nyitja meg a webbngszt, hanem kln bngszablakban.Kattintson az OK gombra.5.

  Az ezen a belltspanelen megadottak minden helyre rvnyesek.

  Megjegyzs: Ha engedlyezettek a specilis menk, a helydokumentum Internetbngsz lapjn a Domino Designer menjnek Megtekints bngszben parancsval bellthat a hasznlni kvnt bngszprogram. Itt a Notes Internet Explorerrel, a Microsoft Internet Explorer, a Netscape Navigator, a Firefox, vagy az Egyb (Mozilla stb.) lehetsgek kzl vlaszthat.Megjegyzs: Ha weblapon, hrcsatornn vagy Google Gadget minialkalmazson alapul vezrlt konfigurl, vlassza az ebbe az gyflbe gyazott lehetsget. j vezrlk krnyezetbe konfigurlsa esetn fontos, hogy aclkrnyezetet a Notes jelentse meg, s ne egy kls bngszablak.Kapcsold feladatok:A begyazott bngsz hasznlata

  A helyesrs-ellenrzs belltsa

  A helyesrs-ellenrzs belltsaival meghatrozhatja az alaprtelmezett sztri nyelvhasznlatot, s tovbbi sztrakat is biztosthat. Bellthatja a szmok, a nagybetkbl ll szavak s az alaprtelmezett sztrtl eltrnyelvek szavainak kezelsi alaprtelmezseit.

  Kattintson a Fjl > Belltsok lehetsgre.Notes Basic gyfl felhasznli: Kattintson a Fjl > Belltsok > Felhasznli belltsok lehetsgre.Macintosh OS X felhasznlk: Kattintson a Notes > Belltsok lehetsgre.

  1.

  Kattintson a Helyesrs-ellenrzs (Notes Basic gyfl felhasznli: kattintson a pluszjelre, majd a Helyesrs-ellenrzs) lehetsgre.2.Adja meg a kvetkez belltsokat:20. Tblzat A helyesrs-ellenrzs belltsi lehetsgei

  Cl Lpsek

  Alaprtelmezett sztr megadsa Jellje ki az Elsdleges sztr listban az alaprtelmezettknt megadni kvnt nyelvi sztrt, majd kattintson az Alaprtelmezett belltselemre.

  Tovbbi sztr hozzadsa Kattintson a Kiegszt sztrak lista egyik sztrra.

  Szmot tartalmaz szavak kihagysa Vlassza ki a Szmot tartalmaz szavak kihagysa jellngyzetet.

  Nagybetkbl ll szavak (pldul COBOL) kihagysa Vlassza ki a Nagybetkbl ll szavak kihagysa jellngyzetet.

  A msodlagos nyelv hasznlata ms nyelv elem elrsig tbbnyelv dokumentumokesetben

  Jellje be az Ellenrzs folytatsa a kvetkez nyelvikd-vltozsig jellngyzetet.

  Helytelenl rt szavak megjellse berskor Jellje be az Azonnali helyesrs-ellenrzs engedlyezse jellngyzetet.A hibk automatikus javtsa berskor Az Automatikus javts elem alatt jellje ki azokat a tipikus hibkat, amelyeket automatikusan javtani szeretne.

  3.

  Kattintson az OK gombra.4.

  Megjegyzsek a nyelvi sztrakkal kapcsolatban

  A nyelvi sztrak fjljai DIC kiterjesztsek, s a Notes adatknyvtrban tallhatk. A nyelvi sztrakat teleptenie kell az IBM Notes CD lemezrl, mieltt vlthatna azok kztt. Megadhat kiegszt sztrat is, amely valamilyenszakterlet, pldul az orvosi szaknyelv kifejezseit tartalmazza.tvlts msik helyesrs-ellenrzsi sztrra

  A dokumentumok helyesrsnak ellenrzsekor vlthat a klnbz nyelv sztrak kztt. A nyelvi sztrakat teleptenie kell az IBM Notes CD lemezrl, mieltt vlthatna azok kztt. A nyelvi sztrak fjljai a .DIC kiterjesztsrlismerhetk fel, s a Notes adatknyvtrban tallhatk.

  A magyar verziban hasznlt alaprtelmezett sztr a magyar.

  Kattintson a Fjl > Belltsok lehetsgre.1.

 • Notes Basic gyfl felhasznli: Kattintson a Fjl > Belltsok > Felhasznli belltsok lehetsgre.Macintosh OS X felhasznlk: Kattintson a Notes > Belltsok lehetsgre.

  Kattintson a Helyesrs-ellenrzs (Notes Basic gyfl felhasznli: kattintson a pluszjelre, majd a Helyesrs-ellenrzs) lehetsgre.2.Kattintson a Sztr teleptse lehetsgre.3.Vlasszon ki egy sztrt a Nyelvek listban.4.Kattintson az OK gombra.5.

  Az sszes nyelvi sztr teleptse

  Ha nem ll rendelkezsre sztrlista, akkor lehet, hogy az albbi lpseket kvetve teleptenie kell azokat a CD-rl. Ha nincs meg a CD, krdezze meg az adminisztrtortl, hogyan lehet a nyelvi sztrakat telepteni.

  Helyezze be a Notes CD-ROM-ot. Vlassza ki a Start > Programok > Windows Explorer menpontot.1.Nyissa meg a CD-ROM-ot, majd nyissa meg a Client mappt.2.A Client mappban nyissa meg az Apps\Dictionaries mappt.3.Kattintson dupln a dictionaries.dic fjlra.4.Adja meg a Notes/Data knyvtr helyt (pldul C:\\Notes\Data), majd kattintson az Unzip (Kicsomagols) gombra.5.

  Szavak hozzadsa, mdostsa vagy trlse a felhasznli sztrban

  Hasznos lehet, ha szemlyes sztrba (az gynevezett felhasznli sztrba) j szavakat vesz fel. Ezek ltalban olyan szavak, amelyeket sokszor hasznl, de a szabvnyos sztrban nem tallhatk meg.

  Kattintson a Fjl > Belltsok lehetsgre.Notes Basic gyfl felhasznli: Kattintson a Fjl > Belltsok > Felhasznli belltsok lehetsgre.Macintosh OS X felhasznlk: Kattintson a Notes > Belltsok lehetsgre.

  1.

  Kattintson a Helyesrs-ellenrzs (Notes Basic gyfl felhasznli: Kattintson a Nemzetkzi lehetsgre, majd a Helyesrs-ellenrzs) lehetsgre.2.Kattintson a Felhasznli sztr szerkesztse.3.A kvetkez lehetsgek llnak rendelkezsre:

  rja be a szt az j/Kijellt sz mezbe, majd kattintson a Hozzads gombra.Ha trlni szeretne egy szt, jellje ki a szt a listban, majd kattintson a Trls gombra.Ha mdostani szeretn egy sz helyesrst, jellje ki a szt a listban, rja be a szt az j helyesrssal a szvegmezbe, majd kattintson a Frissts gombra.

  4.

  Megjegyzs: Az IBM Notes helyesrs-ellenrzje kt sztrt hasznl a helyesrs ellenrzshez, a testreszabhat felhasznli sztrt (user.dic) s a fsztrt (us.dic).Sz hozzadsa vagy mdostsa a felhasznli sztrban dokumentum helyesrsnak ellenrzse kzben

  Vltson t szerkesztsi mdba.1.Kattintson az Eszkzk > Helyesrs-ellenrzs lehetsgre.2.Ha egy szt a Notes nem ismert fel, s fel szeretn venni a sztrba, kattintson a Sztr szerkesztse gombra.3.A kvetkez lehetsgek llnak rendelkezsre:

  rja be a szt az j/Kijellt sz mezbe, majd kattintson a Hozzads gombra.Ha trlni szeretne egy szt, jellje ki a szt a listban, majd kattintson a Trls gombra.Ha mdostani szeretn egy sz helyesrst, jellje ki a szt a listban, rja be a szt az j helyesrssal a szvegmezbe, majd kattintson a Frissts gombra.

  4.

  A Notes gyflprogram belltsa ms nyelveken, illetve terleten val hasznlatra

  A terleti belltsokkal mdosthatja a tartalom nyelvt, a rendezs nyelvt, a fellet nyelvt s a mrtkegysget.A Notes terleti profiljnak megadsaA terleti belltsokkal mdosthatja a tartalom nyelvt, a rendezs nyelvt, a fellet nyelvt s a mrtkegysget.A Notes terleti profiljnak megadshoz kvesse az albbi lpseket.

  Kattintson a Fjl > Belltsok > Felhasznli belltsok lehetsgre. Macintosh OS X felhasznlk: Kattintson a Notes > Belltsok > Felhasznli belltsok lehetsgre.1.Kattintson a Nemzetkzi elemre.2.Kattintson a Fjl > Belltsok lehetsgre. Macintosh OS X felhasznlk: Kattintson a Notes > Belltsok lehetsgre.3.

 • Kattintson a Terleti belltsok elemre.4.Kattintson a kvnt terletre vagy orszg nyelvre a Terleti profil listban.

  Megjegyzs: A Visszallts gombbal visszallthatja az rtkeket a terleti profilban meghatrozott alaprtelmezett rtkekre.5.

  A szveg irnynak s a kurzor viselkedsnek megadsa ktirny nyelv esetn

  Ha ktirny nyelvet, pldul arabot vagy hbert hasznl, bellthatja, hogy az IBM Notes meni s szvegei a megfelel irnyak legyenek, s megadhatja a nyelvhez tartoz kurzormozgst is.Megjegyzs: A belltsokban a Ktirny cmke csak akkor jelenik meg, ha van elrhet ktirny nyelv. Microsoft Windows 2000 s Windows XP rendszeren bellthatja a ktirny nyelvek hasznlatt, de a Windows korbbivltozataiban valsznleg telepteni kell a helyi nyelvet. Ms nyelvek hasznlatval kapcsolatban krje az IBM Domino adminisztrtor segtsgt.

  Kattintson a Fjl > Belltsok lehetsgre.Notes Basic gyfl felhasznli: Kattintson a Fjl > Belltsok > Felhasznli belltsok lehetsgre.Macintosh OS X felhasznlk: Kattintson a Notes > Belltsok lehetsgre.

  1.

  Kattintson a Terleti belltsok mellett lthat pluszjelre, majd kattintson a Ktirny lehetsgre.2.Tegye a kvetkezk egyikt:

  Ha a Men irnya csoportban a Jobb elemet vlasztja, akkor a Notes fmenjnek pontjai a Notes ablak jobb szln kezddnek.A Szvegirny csoportban megadott bellts szablyozza a Notes felhasznli felletn tallhat sszes szveg megjelensi mdjt. Olyan nyelvek esetben, mint az arab s a hber, vlassza a Jobbrl balraelemet. Ha a dokumentum bekezdseinek olvassi irnyt szeretn hasznlni, kattintson a Krnyezet opcira.Adja meg a kurzor kvnt viselkedsi mdjt a Kurzor mozgsa csoportban.Ha a Vizulis lehetsget vlasztotta, a kurzor a dokumentum bekezdseinek olvassi sorrendjhez megadott irnyban halad vgig a karaktereken.Ha a Logikus elemet vlasztja, a kurzor a dokumentumba val bevitel sorrendjben halad vgig a karaktereken. Ha pldul egy balrl jobbra halad bekezdsben egy sorban szerepelnek angol s valamilyen ktirnynyelv, pldul arab szavak is, akkor a kurzor a balrl jobbra lpeget vgig az angol sz karakterein, majd az arab sz els karakterre ugrik, s elindul jobbrl balra, amg nem tallkozik a kvetkez angol szval.

  3.

  Kattintson az OK gombra.4.

  Dokumentumbekezdsek olvassi irnynak belltsa

  Ha a Notes programban engedlyezett a ktirny szveg hasznlata, akkor a dokumentum bekezdseinek olvassi irnya bellthat.

  Vltson t szerkesztsi mdba.1.Jellje ki azt a szvegrszt, amelynek olvassi irnyt be szeretn lltani.2.Kattintson a Szveg > Szveg tulajdonsgai lehetsgre.3.Kattintson a Bekezds igaztsa lapra.4.Kattintson az Olvassi irny melletti Balrl jobbra vagy a Jobbrl balra lehetsgre.5.Kattintson az OK gombra.6.

  Hogyan vltoztathat meg a Notes ltal hasznlt karaktertalaktsi mdszer?

  Importlskor s exportlskor megadhatja, hogy az IBM Notes melyik karaktertalakt fjlt hasznlja a fjlokban lv karakterek (pldul a nemzetkzi pnznemjelek) talaktshoz.

  Kattintson a Fjl > Belltsok lehetsgre.Notes Basic gyfl felhasznli: Kattintson a Fjl > Belltsok > Felhasznli belltsok lehetsgre.Macintosh OS X felhasznlk: Kattintson a Notes > Belltsok lehetsgre.

  1.

  Kattintson a Terleti belltsok (Notes Basic gyfl felhasznli: kattintson a Nemzetkzi) lehetsgre.2.Kattintson a Karakterek importlsa/exportlsa Mdosts gombjra.3.Jelljn ki egy karaktert, s kattintson az OK gombra.4.

  A Notes programban hasznlt mrtkegysg megvltoztatsa

  Igny esetn a Notes mrtkegysgt metrikusrl angolra llthatja. Ez a szolgltats a margk s a tabultorok belltsnl hasznos.

  Kattintson a Fjl > Belltsok lehetsgre.1.

 • Notes Basic gyfl felhasznli: Kattintson a Fjl > Belltsok > Felhasznli belltsok lehetsgre.Macintosh OS X felhasznlk: Kattintson a Notes > Belltsok lehetsgre.

  Kattintson a Terleti belltsok (Notes Basic gyfl felhasznli: kattintson a Nemzetkzi) lehetsgre.2.A Mrtkegysg csoportban jellje be a hvelyk (angol) vagy centimter (metrikus) vlasztgombot.3.Kattintson az OK gombra.4.

  A tartalom nyelvnek megvltoztatsa

  A tartalom nyelvnek kivlasztsval ms nyelveket is hasznlhat az IBM Domino vagy a HTTP-szerverrl szrmaz adatokhoz. A tbb nyelv hasznlatt tmogat alkalmazsok esetben a tartalom tmogatott nyelvt ebelltssal adhatja hozz.

  Kattintson a Fjl > Belltsok lehetsgre.Notes Basic gyfl felhasznli: Kattintson a Fjl > Belltsok > Felhasznli belltsok lehetsgre.Macintosh OS X felhasznlk: Kattintson a Notes > Belltsok lehetsgre.

  1.

  Kattintson a Terleti belltsok (Notes Basic gyfl felhasznli: kattintson a Nemzetkzi) lehetsgre.2.Kattintson a Tartalom nyelve Mdosts gombjra.3.Jellje ki a kvnt nyelvet az "Elrhet nyelvek" oszlopban, majd a Hozzads gombra kattintva helyezze t a nyelvet a "Tartalom nyelve" oszlopba.4.Kattintson az OK gombra.5.

  Megjegyzs: Ha a Terleti profil listban kivlasztott nyelvet mdostja, az IBM Notes mdostja a Tartalom nyelve belltst.A Notes kezelfellet nyelvnek megvltoztatsa

  Az IBM Notes felletnek nyelvt a Terleti belltsok kztt tallhat Felhasznli fellet nyelve mezben adhatja meg.Megjegyzs: A felhasznli fellet nyelve mez csak akkor jelenik meg, ha a Notes nyelvi verzijval rendelkezik, vagy a Notes angol nyelv vltozathoz nyelvi csomagot teleptett.

  Kattintson a Fjl > Belltsok lehetsgre.Notes Basic gyfl felhasznli: Kattintson a Fjl > Belltsok > Felhasznli belltsok lehetsgre.Macintosh OS X felhasznlk: Kattintson a Notes > Belltsok lehetsgre.

  1.

  Kattintson a Terleti belltsok (Notes Basic gyfl felhasznli: kattintson a Nemzetkzi) lehetsgre.2.A Specilis belltsok csoportban vlassza ki a fellet nyelvt.3.Kattintson az OK gombra.4.

  A rendezs nyelvnek mdostsa

  Mdosthatja a rendezs nyelvt.

  Kattintson a Fjl > Belltsok lehetsgre.Notes Basic gyfl felhasznli: Kattintson a Fjl > Belltsok > Felhasznli belltsok lehetsgre.Macintosh OS X felhasznlk: Kattintson a Notes > Belltsok lehetsgre.

  1.

  Kattintson a Terleti belltsok (Notes Basic gyfl felhasznli: kattintson a Nemzetkzi) lehetsgre.2.Kattintson a Rendezs terlet Mdosts gombjra.3.Vlaszthat: Ha meg szeretn jelenteni a nyelvek listjt, akkor