Top Banner
Nieuwsbrief Fly-over Jaargang 1, nummer 2 September 2010 Op 2 september 2010 heeft Rob van Doorn, de nieuwe wethouder van duurzaamheid, wijken en mobiliteit, de eerste paal van het viaduct over de Amsterdamsevaart geslagen. Deze fly-over zal zorgen voor een rechtstreekse verbinding tussen de A200 (Amsterdamse- vaart) en de Waarderpolder. Van Doorn is trots op de realisatie van het project: “Dit zal de Waarderpolder veel beter bereikbaar maken.” Rob van Doorn is betrokken geraakt bij de fly-over door zijn nieuwe functie als wet- houder, en is zichtbaar enthousiast over het viaduct. “De fly-over is een grootschalig pro- ject dat erg belangrijk is voor de stad.” zegt Van Doorn. “De Waarderpolder is de econo- mische motor van Haarlem. We hebben als stad een goed lopende economie, maar om te zorgen dat dat zo blijft moet je er wel aan werken. De oostelijke kant van Haarlem is een belangrijke invalsroute voor de Waar- derpolder, veel mensen gaan vanuit Amster- dam daarheen en moeten op dit moment behoorlijk omrijden om er te komen. De fly- over draagt sterk bij aan de bereikbaarheid van de Waarderpolder en dus aan een ge- zonde economie.” Ook andere delen van Haarlem worden volgens Van Doorn door de fly-over beter bereikbaar. “De fly-over zorgt er voor dat er een alternatieve route is om naar de Schoterbrug te komen, en daarna in het noord-oostelijke gedeelte van de stad. Dit zorgt dat mensen minder hoeven om te rijden, bijvoorbeeld via de Prinsenbrug, om daar te komen.” Van Doorn is niet alleen blij vanwege de ver- betering van de mobiliteit in Haarlem, hij denkt dat ook een ander deel van zijn porte- feuille, de duurzaamheid van de stad, baat heeft bij de realisatie van de fly-over. “Als er minder verkeer rijdt over het laatste gedeelte van de Amsterdamsevaart kunnen we dat in oude staat herstellen en zorgen dat de buurt wat meer kan gaan genieten van zijn omge- ving.” Dit is een belangrijk punt op de agenda van Van Doorn: “Het verkeer in de drukbewoonde gedeelten van Haarlem zou zoveel mogelijk moeten worden terug- gedrongen. Het maakt de stad prettiger als er geen auto’s langs je sjezen. Bovendien maakt een autoluw Haarlem het veiliger om te fietsen. De nieuwe route die de fly-over biedt draagt daar in grote mate aan bij.” Van Doorn is duidelijk trots dat hij bij dit project is ‘binnengevallen’. “De fly-over is een mega-klus, maar ook een zeer belang- rijk project voor deze mooie stad. Dus ik ben een gelukkig mens... dat was ik natuurlijk al, maar de fly-over maakt me wel blij.” Bouw fly-over gestart Planning 2 september 2010: feestelijke start bouw 16 aug. 2010-najaar 2011: bouwwerkzaamheden viaduct/ fly-over week 44 2010: buitendienststelling spoor voorjaar 2011-voorjaar 2012: aanleggen definitieve wegen 1 januari 2012: ingebruikname fly-over door autoverkeer Cees de Vries, regiodirecteur ProRail (links) en Rob van Doorn
2

Fly-over nieuwsbrief 1 september 2010

Mar 08, 2016

Download

Documents

AnneKoeleman

Jaargang 1, nummer 2 September 2010 • 2 september 2010: feestelijke start bouw • 16 aug. 2010-najaar 2011: bouwwerkzaamheden viaduct/ fly-over • week 44 2010: buitendienststelling spoor • voorjaar 2011-voorjaar 2012: aanleggen definitieve wegen • 1 januari 2012: ingebruikname fly-over door autoverkeer Planning Cees de Vries, regiodirecteur ProRail (links) en Rob van Doorn
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Fly-over nieuwsbrief 1 september 2010

NieuwsbriefFly-overJaargang 1, nummer 2

September 2010Op 2 september 2010 heeft Rob van Doorn, de nieuwe wethouder

van duurz aamheid, wijken en mobiliteit, de eerste paal van het

viaduct over de Amsterdamsevaart geslagen. Deze fly-over zal zorgen

voor een rechtstreekse verbinding tussen de A200 (Amsterdamse -

vaart) en de Waarderpolder. Van Doorn is trots op de realisatie van

het project: “Dit zal de Waarderpolder veel beter bereikbaar maken.”

Rob van Doorn is betrokken geraakt bij defly-over door zijn nieuwe functie als wet -houder, en is zichtbaar enthousiast over hetviaduct. “De fly-over is een grootschalig pro-ject dat erg belangrijk is voor de stad.” zegtVan Doorn. “De Waarderpolder is de econo-mische motor van Haarlem. We hebben alsstad een goed lopende economie, maar omte zorgen dat dat zo blijft moet je er wel aanwerken. De oostelijke kant van Haarlem iseen belangrijke invalsroute voor de Waar-derpolder, veel mensen gaan vanuit Amster-dam daarheen en moeten op dit momentbehoorlijk omrijden om er te komen. De fly-over draagt sterk bij aan de bereikbaarheidvan de Waarderpolder en dus aan een ge-zonde economie.” Ook andere delen vanHaarlem worden volgens Van Doorn door defly-over beter bereikbaar. “De fly-over zorgter voor dat er een alternatieve route is omnaar de Schoterbrug te komen, en daarna inhet noord-oostelijke gedeelte van de stad.Dit zorgt dat mensen minder hoeven om terijden, bijvoorbeeld via de Prinsenbrug, omdaar te komen.”

Van Doorn is niet alleen blij vanwege de ver-betering van de mobiliteit in Haarlem, hijdenkt dat ook een ander deel van zijn porte-feuille, de duurzaamheid van de stad, baatheeft bij de realisatie van de fly-over. “Als erminder verkeer rijdt over het laatste gedeeltevan de Amsterdamsevaart kunnen we dat inoude staat herstellen en zorgen dat de buurtwat meer kan gaan genieten van zijn omge-ving.” Dit is een belangrijk punt op deagenda van Van Doorn: “Het verkeer in dedrukbewoonde gedeelten van Haarlem zouzoveel mogelijk moeten worden terug - gedrongen. Het maakt de stad prettiger alser geen auto’s langs je sjezen. Bovendienmaakt een autoluw Haarlem het veiliger omte fietsen. De nieuwe route die de fly-overbiedt draagt daar in grote mate aan bij.” Van Doorn is duidelijk trots dat hij bij dit project is ‘binnengevallen’. “De fly-over iseen mega-klus, maar ook een zeer belang-rijk project voor deze mooie stad. Dus ik beneen gelukkig mens... dat was ik natuurlijk al,maar de fly-over maakt me wel blij.”

Bouw fly-over gestart

Planning• 2 september 2010: feestelijke

start bouw• 16 aug. 2010-najaar 2011:

bouwwerkzaamheden viaduct/fly-over

• week 44 2010: buitendienststellingspoor

• voorjaar 2011-voorjaar 2012: aanleggen definitieve wegen

• 1 januari 2012: ingebruikname fly-over door autoverkeer

Cees de Vries, regiodirecteur ProRail (links) en Rob van Doorn

Page 2: Fly-over nieuwsbrief 1 september 2010

ProRail bouwt de fly-over volgens een ontwerp van de gemeente Haarlem. MichelMarijnissen, projectmanager van ProRail, isenthousiast over de samenwerking: “De gemeente Haarlem en ProRail wetenelkaar steeds beter te vinden in projectendie een intensieve samenwerking vereisen.” Net als de bouw van de grootste onder -grondse fietsenstalling van Europa, onderhet Stationsplein in Haarlem, is de aanlegvan de fly-over een goed voorbeeld van die samenwerking. Marijnissen voegt eraantoe: “We vinden het een mooie uitdagingom er bij de realisatie van de fly-over voorte zorgen dat de omgeving zo min mogelijklast ondervindt van onze werkzaamheden.”

Bouwmanager Corné Kriesels is ook positief: “Het is een mooie klus!” ProRailheeft de uitvoering uitbesteed aan BallastNedam. Kriesels daarover: “Een prima partij. Bij de aanleg van twee onder -doorgangen (tunnels onder het spoor) in Heerhugowaard hebben we ook zeer succesvol met Ballast Nedam samen ge-werkt.”

Een vraag aan ProRail? Bel 0900-PRORAIL (€ 0,20 p/m) of vul het reactieformulier in op www.prorail.nl/contact.

Gemeente ontwerpt, ProRail bouwt fly-overIn opdracht van de gemeente Haarlem is ProRail inmiddels gestart

met de bouw van een fly-over nabij station Haarlem-Spaarnwoude.

De verkeersweg over het spoor richting de Waarderpolder wordt

eind 2011 verkeersklaar opgeleverd. Begin 2012 moet de weg in

gebruik worden genomen.

De projectleider aanhet werk

Bij de bouw van de nieuwe fly-over zijnhonderden mensen betrokken. Wie zijnze en wat doen ze precies? Deze keer:Sander Houtenbos, de projectleider vanBallast Nedam Infra, de maatschappijdie de fly-over ontwerpt en realiseert.

Wat is uw rol in dit project? “Ik ben de projectleider van dit ‘kunstwerk’,zoals we infrastructurele objecten noemen.Mijn bedrijf, Ballast Nedam Infra, realiseertdit soort kunstwerken. Voor de fly-over waser al een voorlopig ontwerp gemaakt enwaren de eisen van de architectuur al uit-gewerkt, maar wij doen zowel Design (ont-werp), als Construct (bouw).”

In welke fase zitten jullie nu? “De Design-fase is bijna afgelopen, hetontwerp is nagenoeg klaar. De eerste paalis geslagen. De pijlers zijn heel kunstzin-nig. De komende tijd komen daar betonnenliggers op. Die zijn gebogen en veertig totvijfenveertig meter lang, een half voetbal-veld.”

Heeft het verkeer daar nog veel lastvan? “Er zal af en toe een verkeersstop moetenworden ingelast. Het verkeersplan daar-voor zijn we nu aan het opstellen. En ik ziehet wel gebeuren dat we nog hier en daareen lantaarnpaaltje tijdelijk moeten verwij-deren.”

Hoe bevalt dit werk? “Ik werk wel vaker aan grote projecten, enhet is altijd weer een uitdaging. Eigenlijk ishet een soort missie. We komen aan en eris niets. Als we dan na een aantal jarenwegrijden staat er iets tastbaars. Dat istoch mooi?”

Colofon • September 2010Dit is een uitgave van de gemeente Haarlem.Voor meer informatie over dit project kunt ukijken op www.haarlem.nl/flyoverTekst: Anne KoelemanBeeld: Dasha ElfringOpmaak & productie: Mediabureau Haarlem

Vragen? Vragen over de fly-over kunt u sturen [email protected] urgente vragen kunt u contact opnemen met Annemary Mientjes, tel. (023) 5113948

CalamiteitenBij calamiteiten, buiten reguliere werktijden, kunt u contact opnemen met de meldkamer van de politie, tel. 0900-8844.

Bouwmanager Corné Kriesels (links) en projectmanager Michel Marijnissen