Top Banner
Erhard Thiel A testbeszéd többet árul el minden szónál Az emberismeret – nem probléma többé: fejtse meg a testbeszéd kódját! Ismerje meg a titkos jeleket – ezáltal saját magát és a többi embert is jobban megismerheti. Olvasni tud majd a gondolatokban, rájön mások indítékaira, és jóval meggyőzőbb lesz a fellépése. Jól figyeljen: A kezek hihetetlenül beszédesek, és a lábak nem hazudnak. A testbeszéd helyes értelmezése a gyakorlati emberismeret elengedhetetlen része a magán- és a hiva- tali életben egyaránt. Ez a könyv, mint áttekinthető „nyelni kalauz”, számos példával és illusztrációval alátámasztva fejti meg embertársaink öntudatlan testi jelzéseit – és ezzel valódi szándékaikat és érzéseiket. A tartalomból: Mi is az a testbeszéd? Miért van az, hogy a test olyan rosszul hazudik? Az iroda mint hatalmi övezet: üléspont és álláspont A szögletes asztal nyújtotta lehetőségek Helyi háborúk az asztalnál Munkahelyi taktika: erőterek és térdinamika Hogyan ülünk és hogyan állunk Beszédes kezek A nyitott tenyér – a hatalom mágneses ereje A ke- zek mint detektorok Kézfogás: békeszerződés és hadüzenet Ujj-játékok Kar- és láb- sáncok Hatalmi játékok támadáshoz és visszavágáshoz A bútorszimbolika A szürke füstfelleg titka Kifürkészhetetlen szemüveggesztusok Közel menjek hozzá, vagy tá- volságot tartsak? Kezdődik a vadászat: a munkahelyi buli Házibuli-profik és félénk lányok csigaházban
54

Erhard Thiel - Testbeszéd.pdf

Oct 25, 2015

Download

Documents

Erhard Thiel - Testbeszéd.pdf
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
 • Erhard Thiel

  A testbeszdtbbet rul el minden sznl

  Az emberismeret nem problma tbb: fejtse meg a testbeszd kdjt! Ismerje meg a titkos jeleket ezltal sajt magt s a tbbi embert is jobban megismerheti.Olvasni tud majd a gondolatokban, rjn msok indtkaira, s jval meggyzbb lesz a fellpse.Jl figyeljen: A kezek hihetetlenl beszdesek, s a lbak nem hazudnak. A testbeszd helyes rtelmezse a gyakorlati emberismeret elengedhetetlen rsze a magn- s a hiva-tali letben egyarnt. Ez a knyv, mint ttekinthet nyelni kalauz, szmos pldval s illusztrcival altmasztva fejti meg embertrsaink ntudatlan testi jelzseit s ezzel valdi szndkaikat s rzseiket.

  A tartalombl:

  Mi is az a testbeszd? Mirt van az, hogy a test olyan rosszul hazudik? Az iroda mint hatalmi vezet: lspont s llspont A szgletes asztal nyjtotta lehetsgek Helyi hbork az asztalnl Munkahelyi taktika: erterek s trdinamika Hogyan lnk s hogyan llunk Beszdes kezek A nyitott tenyr a hatalom mgneses ereje A ke-

  zek mint detektorok Kzfogs: bkeszerzds s hadzenet Ujj-jtkok Kar- s lb-sncok Hatalmi jtkok tmadshoz s visszavgshoz A btorszimbolika A szrke fstfelleg titka Kifrkszhetetlen szemveggesztusok Kzel menjek hozz, vagy t-volsgot tartsak? Kezddik a vadszat: a munkahelyi buli Hzibuli-profik s flnk

  lnyok csigahzban

 • ELS FEJEZET

  Mi is az a testbeszd?

  Egy reklmtlet ismertetse folyik. Ktmillis szerzds a tt. A reklmgynksg na-gyon bizakod. Egy gygyszerszeti termk rendkvl bonyolult tervezett kell bemutat-niuk. Taln elsiettk a bevezett, vagy nem ksztettk el kellkppen a terepet. Mert amikor az elad megkezdi a hirdetsek szvegnek felolvasst, gy rzi, mintha egy szakadk fel gyalogolna. Semmi sem jn t, vagyis nincs visszajelzs, csak bnt hallgats. Ettl az rzstl sznszek s zenszek egyarnt tartanak. A szvegt olvas frfinak tapadni kezd a nyelve a szjpadlshoz. Kiszradt szjjal beszlni olyan, mintha vattt rgna az ember. Br a kzirat soraira szegezi a pillantst, ltmezejnek peremn rzkeli a nma vlaszt: karba tett kezek, leszegett llak. A gygyszerszeti konszern termkmenedzserei htradltek a szkkben.

  Az elad rzi: nem megy, semmi rtelme nem lenne tovbb olvasni. Mg az alap-tletet sem rtettk meg igazn, teht korai lenne belemenni a rszletekbe. Ezrt megll, s gy szl: Azt hiszem, mg egyszer vissza kellene trnnk a kiindulponthoz. Majd ellrl kezdi az ismertett. Egy ra mlva ismt a hirdetsek szveghez r. Most eg-szen ms a helyzet. A hallgatk rtik, mirl van sz, vgre valami vissza is jn, st nem egyszeren valami, hanem ki nem mondott, mgis rezhet elismers: zenetek, melyeket a kezek, lbak, gesztusok, a mimika s a testtarts kzvett.

  A testnek ez a beszde szintbb, mint az agyunk. Igen, ami igazn fontos, azt a szemnkkel halljuk. A beszlgetsekbl nyert informcimennyisgnek mindssze ht szzalka szrmazik a szavakbl. Erre Albert Mehrabian antropolgus jtt r. Harminc-nyolc szzalkot a hanglejtsbl, tventt a testbeszdbl nyernk. Gondoljanak csak arra, hogy ezenkvl ms rzkek is kzremkdnek a folyamatban. Pldul az orr pp-gy keresi az igazsgot, s a tapintsunk is kiveszi a rszt a kutatmunkbl.

  Egy pszicholgusprofesszor, az amerikai Birdwhistell nma hallgatkt jelen volt szmos beszlgetsen, s kzben szorgalmasan hasznlta a stopperrjt is. gy rjtt, hogy napkzben mindssze tz-tizenkt percet beszlnk, s hogy egy tlagos mondat nem tart tovbb kt s fl msodpercnl. Birdwhistell szmra is egyrtelm, hogy a verblis tpus emberi kapcsolatokban az informcik hatvan szzalka nem a szavakbl szrmazik.

  A verblis csatornn csak az gynevezett szigor tnyek jnnek. A nonverblis csatornn viszont az, ami vgl is egy kpet rajzol a llekbe: flhangok, testtartsok, hangulatok; az igazi rzsek. A testbeszd ismeri pusztn a hangzs alapjn r tudnak jnni, mit csinl ppen a beszl.

  A keznk, karunk s lbunk legalbb annyi mindent elrul, mint a nyelvnk. s a szavakhoz hasonlan a gesztusok is lehetnek tbbrtelmek. Jelentst csak a tbbi gesz-tussal sszefggsben nyernek, nmagukban vve, akrcsak a szavak, meglehetsen semmitmondak.

  A testbeszd rtelmezse sorn leggyakrabban abba a hibba esnk, hogy egyes gesztusokra tmaszkodunk. A testbeszdnek megvan a maga nyelvtana s kzpontozsa. Minden gesztus egy-egy sznak felel meg. s egy, a szvegsszefggsbl kiragadott sz mint azt mindannyian jl tudjuk a legklnflbb jelentseket kaphatja. A gesz-tusok csak hinytalan sorozat formjban mondjk el az igazsgot arrl, ami a szavak mgtt rejlik. A teljes igazsghoz teht hozztartozik a gesztusok kerek koreogrfija. A kifejezend tartalomnak illenie kell a kartartshoz, ha azt akarjuk, hogy sszelljon a kp.

 • Mindez nagyon bonyolultan hangzik. Pedig a testnyelv sztns. Br ezen a tren egy s ms feledsbe merlt a bels fl gyszlvn nagyothallv vlt ezzel a nyelvvel szemben , kis gyakorlssal sok mindent feleleventhetnk. E nma nyelv nhny jele velnk szletett. Msokat viszont meg kell tanulnunk. Megfigyelseket vgeztek vakon szletett s sket gyerekekkel, akiknek soha nem volt lehetsgk arra, hogy gesztuso-kat lssanak, s ezek a vizsglatok bebizonytottk, hogy valban vannak rkltt s ta-nult gesztusok is.

  Charles Darwin (1809-1882), az az angol termszettuds, aki az emberi faj eredett a majmokkal hozta kapcsolatba, a testbeszd tudomnyval kezdte munkssgt. vsz-zadunkban jelents mrtkben kibvlt a kutats. Friesen s Sorenson amerikai kutatk t kultrban s kontinensen vgeztek megfigyelseket, s meglep eredmnyre jutottak: legyen sz ausztrl bennszlttekrl, vagy a fld htszekrnyben l eszkimkrl, esetleg dl-amerikai indinokrl, jrjunk Afrikban vagy Indiban mindentt egyfor-mk az alapvet gesztusok, egyforma a mimika. A vilgtengerek hatrain innen s tl megegyez testbeszd delel meg az olyan rzseknek, mint rm, dh s szomorsg, rdeklds s meglepets, flelem s harag, undor, megvets s szgyen. Ezek a jelek az emberisg kzs rksge. Ms jeleket megtanulunk, teht ellesnk msoktl. Ami-kor tanulunk, pldakpeket utnozunk.

  A gesztusoknak teht kzs vilgnyelvk van. De vannak dialektusaik is. s mg mifelnk is annyira eltrnek egymstl ezek a dialektusok, ahogy a komdik s a kaba-rdarabok hangneme.

  A szavak nlkli kommunikci a nmafilm rvn lett igazn npszer. A nma-film ugyanis nemcsak fekete-fehr volt, hanem, ahogy azt a neve is jelzi, egyetlen han-gos sz sem esett benne. A jt s a rosszat tulajdonkppen csak a gesztusokrl lehetett felismerni.

  Idkzben a tudomny utnajrt a dolognak, s tbb mint egymilli tudatos s n-tudatlan gesztust gyjttt ssze. Munkjuk sorn a kutatk nhny tisztzatlan krdsre bukkantak: pldul mirt van az, hogy amikor karba tesszk a keznket, mindig ugyan-azt a kart tesszk r a msikra? A vlasz mg vrat magra. s mirt dugjk a frfiak elszr mindig a jobb karjukat a kabtba, mg a nk tbbnyire a ballal bjnak bele? s mi a magyarzat arra, hogy egy frfi, ha tmegben elmegy egy n mellett, mindig fel fordul, mikzben a n htat fordt neki? A hlgyek taln gy prbljk sztnsen vde-ni a mellket? Vajon ez rkltt ni reakci, vagy a nk ntudatlanul veszik t, egysze-ren ellesik ezt a gesztust a tbbi ntl?

  Ami valamennyi gesztus eredett illeti, a kutatk mg ezen a tren sem jutottak k-zs nevezre. Persze, amikor boldogok vagyunk, nevetnk, ha pedig szomorak, jelleg-zetes arckifejezst vesznk fel. Blintunk jvhagysunk jell. De vajon mirt csinl-jk az indiaiak a fldgoly egyetlen kultrjaknt pp az ellenkezjt? Mirt jelent n-luk a blints nem-et, a fejrzs pedig igen-t? (A szerz, gy ltszik, nem jrt mg Bulgriban, klnben ta-pasztalhatta volna, hogy ott is fordtott az igenls jelzse (a szerk.).)

  Nyelvnk a sok ezer ves hasznlat sorn alapveten megvltozott. Gesztusaink-ban azonban hek maradtunk magunkhoz. Az emberisg skorbl szrmaz rksgnek tekinthetjk ket, akrcsak a nevetst.

  A nevets, ami most olyan bartsgos s elzkeny benyomst kelt, kezdetben fe-nyegetst jelentett. A nevets tudomnya idkzben rjtt: minl kzvetlenebbl, minl sztnsebben tudunk nevetni, annl inkbb jban vagyunk sajt magunkkal. A neur-zisban szenved emberek pldul egyltaln nem rtik a trft. s akinek mr nehezre esik nevetni, az rossz llapotban van fl, hogy testi s lelki krosodsokat fog szen-vedni. Mindamellett a nevetst ppolyan nehz elemezni, mint egy parfmt, mert oly sok, klnfle rzsek alkotta sszetevbl ll. Egyvalami azonban elengedhetetlen a nevetsnek hvott reflexhez: egy adag agresszivits vagy flelem. Tomptott formban

 • mg a leghalvnyabb mosolyra is rvnyes ez, ahogy a s benne van mg a legfinomabb rzkkel fszerezett levesben is.

  A kzismert francia filozfus, Henri Bergson (1859-1941) gy gondolta, hogy a nevets a szv pillanatnyi kbulata, ugyanakkor bntet elutasts is, s az a be nem vallott szndk, hogy megalzzunk valakit. Mindenesetre az si reflex, amikor az ideg-rendszer sztnzsre a fels ajak hevesen megrndul, eredett tekintve arra vezethet vissza, hogy rzkeltk egy msik ember gyengesgvel szembeni flnynket. Valljuk be, stressz s nyoms alatt nem mindig knny megmutatni a fogainkat, Jimmy Carter amerikai elnk kezdetben rutinos, szlesvszn mosolya is jcskn megkopott ngyves hivatali ideje s a politikja miatt elszenvedett megalz kudarcok sorn. A elnki szj les szem megfigyeli azt lttk, hogy amg Carter a Fehr Hzba val bevonulsakor derltan tz fogt villantotta meg, 1981-es kivonulsakor mr csak hetet.

  Pedig ppen akkor a legfontosabb, hogy megmutassuk a fogainkat, amikor a legna-gyobb a nyoms. Ezrt a viselkedskutatk egyenesen a majomsk vicsorgsra vezetik vissza nevetsnket.

  Mirt van az, hogy a test olyan rosszul hazudik?

  szrevettk mr? A hatalmi ltrnak minl magasabb fokn ll valaki, annl visszafo-gottabbak a gesztusai. s minl alacsonyabb fokn, annl gazdagabb a testbeszde. s mg valami: minl regebbek vagyunk, annl inkbb fkezzk testbeszdnket. A hata-lom s a kor reduklja a gesztusainkat. Egy plda: amikor egy gyerek hazudik, eltakarja a szjt a kezvel. Ez az ntudatlan gesztus nem tnik el ugyan, de megvltozik az vek sorn. Amikor egy felntt hazudik, neki is azt parancsolja a tudatalattija, hogy fojtsa ma-gba a szavakat. Csak a felnttek mr nem engedelmeskednek vakon a tudatalattijuknak, lelltjk a gesztusokat. Br a kz elindul a szj fel, az utols pillanatban megszlal a vszcseng. Keznk eltrl az orr irnyba, mintha az viszketne. Ms gesztusokkal ha-sonl a helyzet. Ezrt is egyre nehezebb olvasni egy ember testbeszdben, minl id-sebb az illet. A test ennek ellenre nem hazudik. Br kpletesen szlva gyakran ha-rap az ajkba, s ez is sokat elrul.

  Akkor a legnehezebb hazudni, ha valaki klnsen kzel ll hozznk. Ilyenkor szembetlik valamennyi apr, rulkod jel mikrojelek, amelyeket nem igazn tudunk ellenrizni: felvonjuk a szemldknket, megrndul a sznk szglete, sszeszkl a pu-pillnk. Ez a bntets az szintesg minden msnl elrbb val parancsnak megsrt-srt.

  Az ember legtbbszr sztnsen rzi, hogy r akarjk szedni. De nem mindig akar hinni a hatodik rzknek, nem akarja szrevenni, hogy a szavak nem llnak sszhangban a gesztusokkal.

  A nknl klnsen jl fejlett az az rzk, melynek segtsgvel felismerik a han-gokhoz nem ill gesztusokat. Kzlk is leginkbb a gyerekes anyknl. A tudsok ezt mindenekeltt azzal magyarzzk, hogy k edzsben vannak, hiszen gyermekeik els veiben csak a testbeszd segtsgvel rtik meg egymst.

  Mg azok is csak rvid idre kpesek meghamistani a testbeszdket, akik ezt rendszeresen gyakoroljk, mint pldul a politikusok. s iszonyatosan kell figyelnik magukra, nehogy a testk nhatalm jelzseket adjon, melyek megbntetik ket hazug szavaikrt.

  A mvszi szndkok vezrelte hivatsos hazudk, vagyis a sznszek szintn tudjk ezt. Ezrt is olyan fontos nekik, hogy kztk s a nzk kztt llandan legyen egy bizonyos tvolsg. Ez a tvolsg teremti meg az illzikat. Az j mdik nem iga-zn knnytettk meg a sznmvszek dolgt. A sznpadon stilizlt, felfokozott, maxim-

 • lis rzelmi tlts mozdulatokra van szksgk; minden fjdalmukat bele kell srtenik egyetlen kzmozdulatba, a lehet leginkbb megragadva ezzel a kznsget. A kperny s a mozivszon azonban ltszlag kznyjtsnyi tvolsgba hozza a kitallt hsk meg-szemlyestit. A kis kpernyn hamisnak, fellengzsnek s nevetsgesnek tnnek a nagy gesztusok. Ezrt a j sznsznek sokoldalnak kell lennie, tudnia kell, hogyan jut-tasson kifejezsre a kamera eltt klnfle finom rnyalatokat. J nhny mvsz, aki a sznpadon isteni volt, a kzeli felvtelen olcs hatsvadsznak bizonyult.

  Nem lehet a testbeszddel mgis egy kicsit manipullni?

  Na j, taln egy kicsit! A hazugsggal az a baj, hogy a tudatalattink nem hagyja egy-knnyen lncra verni magt. Minduntalan elszabadul, s automatikusan cselekszik.

  Ezrt is rik tetten a leggyakrabban azokat, akik csak elvtve, knyszerbl enged-nek meg maguknak egy-egy hazugsgot. Mikzben hazudnak, a tudatalattijuk klnsen sok ideges energit sugroz. Ez valamilyen nyugtalan gesztust hv el, mely ktsgbe vonja mindazt, amit a szavak fradsgos munkval felptettek. Cinikusan fogalmazva: aki hivatsszeren tr le alkalomadtn az igazsg egyenes tjrl, mint a politikus, sz-nsz, gynk vagy keresked, az tbbnyire oly mrtkben ura a testbeszdnek, hogy nem knny hazugsgon rni.

  Aki valtlant akar lltani, ugyanakkor meggyzen akar hatni, annak gyakorlati-lag valamennyi gesztust el kellene fojtania. Ez tulajdonkppen csak flig, az egszen nagy gesztusok esetben sikerlhet. A kisebbeket, az gynevezett mikromozdulatokat azonban nem lehet olyan knnyen ellenrzsnk al vonni: megrndulnak az arc kln-bz izmai, kitgul s sszeszkl a pupilla, izzadsgcseppek lnek ki a szemldkre, kipirul az arc, hunyorgunk, s mg ezer ms gesztust tesznk, melyek hatsra a hallga-tk (s mindenekeltt a nzk) gy rzik, hogy valami nincs rendben. De csak a hiva-tsos hazugsgvadszok, a pszicholgusok s kriminalistk tudjk teljesen tudatosan szma venni ezeket a mikrogesztusokat, melyek csak a msodperc tredkeire bukkan-nak fel.

  Ha azt akarjuk, hogy egy hazugsg mkdjn, legjobb lttvolsgon kvlre vin-ni a testnket. Akkor is knnyebb hazudni, ha rasztal mgtt lnk vagy pldul egy kerts mgtt llunk. A hazugsg legbiztosabb eszkze azonban mg mindig a telefon, ezrt is vetjk be mindig szaktskor vagy a legklnflbb kifogsok feltlalsra.

  Ha meg szeretn rteni a testbeszdet, ldozzon r egy kis idt a tisztelt olvas, s tanulmnyozza msok gesztusait ott, ahol a testbeszd szinte s hamistatlan: pldul egy plyaudvaron vagy repltren, mert itt srget minket az id, s elemi rzsek tr-nek a felsznre: boldogsg s rm, bosszsg s aggodalom vagy trelmetlensg. De ne csak akkor figyeljen oda, amikor msoknl ledlnek az nuralom sorompi, amikor em-bertrsai gy gesztikullnak, jrnak, llnak s lnek, ahogy reznek. Tudatostsa mag-ban a sajt testbeszdt is! Azutn ugyanis ttekinthetbb vlik majd az nismeret.

 • MSODIK FEJEZET

  Az iroda mint hatalmi vezet: lspont s llspont

  Rokonszenvnket mr lelskor kinyilatkoztatjuk. Aki helyet foglal egy konferenciaasz-talnl, mlyen rejtett indtkokat rul el mr azzal is, ahogy elszr megmozdtja a sz-kt. A szk, az asztalnl elfoglalt helynk megmutatja, milyen szerepet tltnk be a cso-portban, valamint azt is, kinek szl a rokonszenvnk s hogy hol lnek az ellenfeleink mert ahogy s ahol lnk, gy rznk.

  Taln ismers a helyzet: konferencit hvnak ssze. A rendezvny angol neve brainstorming (tletr), ami rzkletesen mutatja, hogy ilyenkor valsggal zporozni-uk kell az tleteknek. Hetente hrom-ngy alkalommal ugyanaz a trsasg jn ssze ugyanannl az asztalnl. Ez az asztal taln kerek, taln szgletes. De legyen brmilyen alak, valami mindig ugyanahhoz a helyhez vonzza a rsztvevket, amelyiket els alka-lommal vlasztottak. Ha j ember kerl a krbe, aki taln mit sem sejtve valakinek a trzshelyn ldgl, nyugtalansg lesz rr a trsasgon. Mirt? Mert felbomlott egy fi-nom kapcsolatokbl ll bonyolult szerkezet, ugyanis egy ilyen vletlen lsrend min-den msnak ksznhet, csak a vletlennek nem. Valamennyi lhely egy valloms, l-ltjk lelki letnk detektvjei, a pszicholgusok. A helyvlasztssal kinyilatkoztatjuk alapelveinket anlkl, hogy akr egyetlen szt is szlnnk. Egy ilyen bejratott lsrend a lehet legtbbet rul el a fennll kapcsolatokrl.

  Kezdjk el legfll, a fnknl. Arthur kirly s az Kerekasztala ta a fnk he-lye jelzi a ltra legfels fokt. gy a legends kelta kirlyt joggal nevezhetjk a kerek-asztal-beszlgets feltalljnak. Arthur kirly ktsgtelenl okos ember volt. Azrt v-lasztott kerek asztalt, hogy mindenkinek egyforma helyet biztostson. Ezenkvl tudta, hogy egy kerek asztal lehiggasztja a kedlyeket s jzan, trgyilagos lgkrt teremt. gy gondolta, hogy egy ilyen asztalnl nincs lent s fent, ezrt mindenki a kzppontban rezheti magt. Ennek ellenre megfeledkezett valamirl, mgpedig arrl a tnyrl, hogy a kerek asztalnl l frfiak a legkevsb sincsenek azonos helyzetben. A legelkelbb helyet foglalta el. Ez azt is jelentette, hogy a szomszdai brtak a legnagyobb hatalom-mal a csoportban. A jobbjn l lovagnak (a jobbkeznek) nagyobb hatalma volt, mint a baljn lnek (vagyis a balkeznek). s ez a hatalom annl jobban gyenglt, minl tvolabb lt tle a tbbi lovag. gy a kzvetlenl vele szemben helyet foglal frfi bizo-nyos rtelemben az ellenfelv vlt. Teht nem csoda, hogy a kerek asztal mellett is rendszeresen napirenden voltak a csetepatk. Ez az Arthur-trvny a mai napig rv-nyes.

  Az effle lsrendet legegyszerbben egy ralappal hasonlthatjuk ssze, termsze-tesen olyannal, mely a digitlis kort megelz idbl szrmazik: teht a fnknl t ti-zenkettt az ra. l a cscson. Tle balra s jobbra, az egyesnek s a tizenegyesnek megfelel helyen a szrnysegdei. Ezek a fnkkel egytt kikezdhetetlen hatalmi h-romszget alkotnak. Mellettk, a kettesen s a tzesen ingatagabb konferencialovagok kapnak helyet. Br felfel hzza ket a szvk, nehezen rukkolnak el a sajt vlem-nykkel. Mindig szolglatkszek ugyan a fnkhz, de kiss meginognak, valahnyszor csak rzik, hogy nem fogadtk kedvezen az ajnlatukat. Becsvgyukkal potencilis ve-szlyt jelentenek a fnkre nzve, mert knnyen kibrndulnak, s mindig fltkenyek a kt szrnysegdre.

  A hatalom ralapjnak hrmas s kilences szmjegynl nma blogatjnosok l-nek, akik tbbnyire csak felhborodott torokkszrls formjban hallatjk a hangju-kat. Br k mindent ltni akarnak, azt nem felttlenl akarjk, hogy ket is lssk. Az helyk holtvezet. Figyelmk megoszlik a csoport fnke s a vele tellenben l msik

 • hatalmassg, az ellenzk vezetje kztt. Ez azt jelenti, hogy minden oldal fel nyitot-tak. A fnknek s ellenlbasnak mr el kell fordtaniuk a fejket, ha be akarjk fogni ket a ltmezejkbe.

  A blogatjnosok mellett lnek a szlistk, mgpedig a ngyes s a nyolcas sz-m helyeken. Br szvesen elllnnak egyni tletekkel, csak akkor mennek bele nylt vitkba, ha nincs ms vlasztsuk. A nylt sisakos tsvltshoz nem rzik elg ersnek magukat. Most mr csak egy hromfs alakulat van htra. Egyrszt a nylt ellenfl, a msodik hatalmassg a csoportban. a hatos szmjegynl l szemtl szembe a fnk-kel. Segdei az ts s a hetes szm helyen. Mellkesen rdemes megemlteni, hogy a jobb oldali, az ts szm az ersebb, legalbbis tbbnyire.

  Konferencia lsrend az Art-hur-trvny szerint: az egyes lhelyek slynak s szere-pnek magyarzata a 17-18. oldalon tallja.

  A szgletes asztal nyjtotta lehetsgek

  Tegyk fel, hogy trgyalnia kell valakinek, mghozz szgletes asztalnl. Most az n feladata, hogy a lehet legmegfelelbb helyre ltesse a vendget (lsd 24-25. oldal).

  Els lehetsgknt a derkszg elrendezs knlkozik. n l az asztalfn vagyis nagyon elnys helyen. Ez a pozci lehetv teszi nnek, hogy bartsgos hang-nemben beszlgessen vendgvel, anlkl hogy az gy rezn, srgeti vagy befolysolni akarnk. A derkszg elrendezsnl ltrejhet szemkontaktus, ugyanakkor a pillant-sok ki is trhetnek egyms ell. s mg valami: az asztalsarok mindezek ellenre sorom-pknt hat n s vendge kztt. Egyik fl sem rzi gy, hogy bekertettk, vagy veszly fenyegeti. A derkszgben folytatott barti beszlgetsek feszltsgmentes lgkrk-kel hozzsegtik nt s trgyalpartnert ahhoz, hogy mindkettejk szmra kedvezen induljon az egyttmkds.

  Most nzzk meg, mi trtnik akkor, ha n a beszlgettrsa oldaln foglal helyet. Ez a pozci sem rossz, de ilyenkor mr tbb ponton azonos vlemnyen kell lennie ven-dgvel. Azok, akik gy lnek, mr tl vannak az elzetes trgyalsokon. Az alapvet dolgokat tisztztk, most mr csak a rszleteket kell megbeszlnik. Mindig figyeljen azonban arra, hogy a msik ne rezze sarokba szortva magt. Ha a nyakra mszik, megtrtnhet, hogy sndiszn mdjra kiereszti a tskit a beszlgets egy kritikus

 • pontjn. Ez a pozci abban az esetben is nagyon kedvez, ha egy harmadik szemly is be fog kapcsoldni a beszlgetsbe.

  Most nevezzk ezt a harmadikat technikai szakrtnek. tisztz bizonyos rsz-letkrdseket, s mint ilyen, legjobb, ha az n beszlgettrsval szemben foglal helyet. n az gyfele mellett van a sz szoros s tvitt rtelmben egyarnt. Ez a harma-dik pozci a vizav, amikor kt ember kzvetlenl egymssal szemben l, lesebb hangnemet eredmnyezhet, s a beszlgets rsztvevi gyakran eltr vlemnyt alkot-nak a problmkrl. Nagy a veszlye annak is, hogy az ebben a helyzetben trgyal fe-lek mindenron ragaszkodni fognak llspontjukhoz. Ilyenkor az asztal valsgos kz-dtrr vlik. Ezt a szemtl szembe pozcit leggyakrabban olyan emberek vlasztjk, akik vetlkednek egymssal, vagy krdre akarjk vonni a msikat.

  Vgl itt van mg a negyedik, a kitrek elled pozci. Ezt akkor vlasztjuk, amikor egyltaln nem akarunk beszlgetni, ha pldul idegenekkel lnk egy asztalnl az tteremben vagy a knyvtrban, ahol minden sz zavar lehet. Ebbl a helyzetbl j-formn lehetetlen szemlyes kapcsolatot, valamifle kontaktust kialaktani egy msik emberrel. Az egsz tl szemlytelen, tl tvolsgtart. A nznek ilyenkor az az rzse, hogy az asztalszomszdok nem talljk rokonszenvesnek egymst, vagy flnek egyms-tl.

  Derkszgben, bartian: ez a legkedvezbb helyzet a trgyalshoz. Oldott s bartsgos a lgkr, ami rszben annak ksznhet, hogy a felek brmelyik irnyba nzhetnek. Itt minden tovbbi nlkl kitrhet a tekintet, de keresheti is a msik ember szemt. Egyik fl sem rzi gy, hogy tmads fenyegetn.

  Szemtl szembe: mr-mr vetlytrsi hely-zet. Aki ebbl az irnybl kzelt a msikhoz, jelzi, hogy nem riad vissza a vittl. s hogy flbe akar kerekedni a partnernek. A beszl-gets hangneme knnyen ellensgess vlhat.

  Vll vll mellett: csak akkor tborozzon le ven-dgvel, ha mr megvvtk egymssal az els harcokat, s sikerlt kzs nevezre jutniuk, teht mr csak a rszleteket kell megvitatni.

 • Semmi rdeklds: aki ennyire tvolsgtart, azt jelzi, hogy tulajdonkppen semmit sem akar beszlgetpartnertl. Ez az gynevezett fggetlen pozci fnyesen mutatja az rdek-lds vagy a kell ntudat hinyt.

  Helyi hbork az asztalnl

  Ebben a jtkban alighanem mindenki rszt vett mr, jllehet teljesen ntudatlanul. lnk a msikkal szemben, s akaratunkon kvl minden ltez trggyal elkezdjk kr-bekerteni a territriumunkat. Egy cigarettsdobozt tesznk az asztal kzepre, arrbb toljuk a szalvtkat, vagy ppen egy ngyjtt hasznlunk hatrjelz tblaknt. Ha az asztalszomszd nem tartja tiszteletben a kitztt hatrokat, kritikuss vlik a helyzet. Kezdett veszi a s-, bors- s cukortartkkal vvott hbor, melynek sorn taln mg az eveszkzk is bevetsre kerlnek. Vegyen rszt egyszer tudatosan is ebben a hatalmi jtkban mondjuk a legkzelebbi munkavacsorn.

  Fogja meg az tlapot, s tolja az nnel szemben l asztalszomszd fel. Ha az az imnt mg elrehajolva evett, ez a mozdulat arra fogja ksztetni, hogy htrahzdjon. Most szortba lp a hamutart. A beszlgetpartnere elbb-utbb leveri cigarettjnak hamujt, s mintegy vletlenl az n territriumnak irnyba tolja majd a hamutartt. Olyan ez, mint egy sakkjtszma. Most fogja meg a cukortartt, s tmadjon ismt. Ltni fogja, hogy asztalszomszdja nyugtalan lett. Azonnal mrjen r kt jabb csapst a s- s a borstartval. s ha mg az n szalvtja is a szomszd terlete fel mozdul el, nincs az az er, ami a szkn tartja majd. Ki fog menni a mosdba, gy prblva vget vetni a kellemetlen helyzetnek. n addig vegye alaposan szemgyre a hatalmi jtk kellkeinek elrendezst. Ha az asztalszomszdja visszajn, mosolyogjon r, lljon fel, s n is men-jen ki a mosdba. Mire visszar, egsz biztosan meg fog vltozni egy s ms az asztalon. Valamennyi trgy vissza lesz tolva az asztal kzepre. Ha fontos nnek, hogy barti lg-krben, feszltsgmentesen folyjon a beszlgets, hagyja annyiban a dolgot. Mostanra mr amgy is tudni fogja azt, ami a legfontosabb, vagyis hogy milyen erteljesen reag-lunk territriumunk megsrtsre.

  Errl a trvnyrl akkor se feledkezzen meg, ha egy beszlgets folyamn t kell lnie az nnel szemben helyet foglal partner mell, hogy megmutasson neki valamit. Legjobb, ha csalit vet oda a becserkszend szemlynek. Amennyiben rharap, n el-merszkedhet. Tegyen egy iratot (vagy ms trgyat) az asztal kzepre. Hrom lehetsg van: az illet vagy elrehajol, vagy maga el hzza az rst, vagy visszatolja nnek. Ha elrehajol, nem akarja, hogy n tmenjen mell. Teht nnek a helyrl kell rvelnie. Ha azonban a sajt trfelre hzza a trgyat, rharapott a csalira. Most engedlyt krhet tle, hogy egy rvid idre tmenjen mell, s onnan vilgtsa meg az gyet.

  Akkor a legnehezebb a dolga, ha a partner visszatolja n el a trgyat. Ilyenkor na-gyon fontos, hogy ne menjen tl kzel hozz, amg erre jelet nem kap.

 • Ngyszglet s kerek asztalok

  Ha egy beszlgetst rviden kell elintzni, s nincs helyk szemlyes hangoknak, a ngyszglet asztal a megfelel. Ez az asztalfajta azonos sttus embereknek val, akik gyorsan a trgyra akarnak trni. A hangulat gyakran feszlt, ellensges. A kerek asztal mellett higgadtabb hangnemben folyik a beszlgets, oldottabb a lgkr.

  A ngyszglet asztalnl az br a legnagyobb hatalommal, aki az asztalfn l. s mivel mindig kt asztalf van, az a hely az elkelbb, amely mgtt nincs ajt.

  Munkahelyi taktika: erterek s trdinamika

  Ha n vlaszthatja ki az irodjt, vlasszon egy sarokszobt legyen akrmilyen kicsi is! Ugyanis a sarokban van a hatalom. Egy kzps szobbl hiba is prblna fnkt jtszani, mert ez lehetetlen. A trnek ezt a trvnyt az amerikai Michael Korda r s vllalkozs-tancsad ismerte fel elsknt.

  Amennyiben valakinek joncknt egy kzps szobba kell bekltznie, jl teszi, ha az els adand alkalommal tkltzik, termszetesen egy sarokszobba. A msik alapszably, hogy minl jobban tvolodunk a sarokszobtl, annl inkbb gyengl a be-folys. Aki kzvetlenl a fnk fhadiszllsa melletti egyik szobba tud bekltzni, ha-talmas elnyre tehet szert: szorosabb lesz a kapcsolata felettesvel, tbb beszlgetsre nylik majd alkalma, s tbb tmogatst kaphat karrierjhez.

  Hogy hogyan l az irodban, az a porckorongjai szempontjbl fontos. Hogy hol l az az elmenetele szempontjbl. A nagy alapterlet kzs teremirodk m-ra mr tulajdonkppen kimentek a divatbl, de azrt mg mindig van j nhny. Kezdet-ben valsgos irodaforradalmaknak szolgltak rgyl, ami nem csoda. Az osztlyveze-tknek le kellett mondaniuk bizonyos sttusszimblumokrl, pldul a sajt titkrnrl, a fnki szoba lgkrnek hvei pedig arra knyszerltek, hogy trtkeljk eddigi el-kpzelseiket. A teremirodk mellett szl az egyszerbb munkamenet, valamint az, hogy a munkatrsak beosztstl fggetlenl knnyen s gyorsan kapcsolatot teremthetnek egymssal, vagyis: tbb az informci, jobb a csapatmunka, kevsb fontos a hivatali rangltra, s mivel mindenki mindent lt, hamar ztonyra fut a tekintlyelv vezetsi st-lus. Msrszt: itt szntelenl ltjuk a felettesnket, s is lt minket, ami lland fe-szltsget jelent. gy rezzk, hogy mindig figyel minket, s hogy neknk is szakadat-lanul figyelnnk kell.

  De itt is ki lehet alaktani hatalmi vezetet. A mgneses mezk egy nagy helyisg ngy sarkbl k alakban mutatnak a helysg kzepe, egy krterlet fel, mely hatalmi szempontbl alapjban vve holtvezet. Mirt? Mert tjr. lland a jvs-mens, sen-ki sem tartzkodik itt huzamosabb ideig.

  Teht prbljon meg helyet szerezni valamelyik sarokban. Ha sikerl elfoglalnia egy ilyen erteret, hasznlja is ki, ahogy csak lehet. Legjobb, ha httal l a saroknak. Al-kalmazza a vadnyugati revolverhsk taktikjt, vagyis lsson mindent, de soha ne mu-tatkozzk vgtelenl. Aki jobban szereti, ha a pillantsa a falra esik amire a flnk em-berek hajlamosak , annak nemcsak a fal van a szeme eltt, de szemellenz is. Ha nincs eslye arra, hogy a kzeljvben megkaparintson egy helyet valamelyik sarokban, ht akkor erstse meg a szoba kzept. A tbbi kollgval egytt, akik mg ideknyszerl-tek. Egy helyisg kzepnek rtkt nvelni lehet. ptsen vrakat s sncokat raszta-lokbl, szobanvnyekbl, irattart szekrnyekbl. Vdvrknt ez az vezet lesz a te-remiroda tdik ertere. Fontos, hogy senki se hasznlja tjrknt, s hogy ne itt tbo-rozzanak le az iroda pletykafszkei. Ha minduntalan jn valaki, aki megzavarja nket,

 • tegyenek iratokat a szkekre. Az res szkek ugyanis lelsre csbtanak. Alaktsanak ki egy magnterletet, amit egyszeren eltakarhatnak az illetktelen szemek ell.

  De a hn htott egyszemlyes irodnak is megvannak a maga erterei, melyeket szintn ki kell hasznlnia. Teht ne hagyja, hogy egyszeren oda tegyk az rasztalt, ahol ppen hely van. Ha csupn tz ngyzetmter ll a rendelkezsre, akkor is clszer-en s tgondoltan kell berendezkednie. Aki minden elzetes megfontols nlkl csak gy egyszeren betelepszik eldje irodjba, mr el is vesztette az els menetet. Ha semmin nem vltoztat, azzal tveszi az eldje imzst, s nehezen tudja majd kialaktani a sajt stlust.

  Aki rosszul rendezkedik be az irodjban, annak a hatalmi vezet kells kzepn sincsen hatalma. Taln az az rlt tlete tmadt, hogy ferdn lltsa az rasztalt. Ebben az esetben a lehet leggyorsabban helyezze el megint gy, hogy egyenesen lljon. Mert ha trtnetesen nem egy tornacsarnok mret irodrl van sz, nevetsgesen hat a ferde rasztal. A pszicholgusok a kvetkezkppen rtelmezik a ferde helyzetet: Tudom, hogy csak kis tr ll a rendelkezsemre, n viszont igazi nagymen vagyok csak ezt eddig mg senki sem vette szre. Vagyis: lltsa csak vissza azt az asztalt, ha nem akar-ja, hogy nagyravgy alaknak knyveljk el.

  Amennyiben mindenekeltt reprezentlnia kell (vagy reprezentlni akar), legjobb, ha a szoba kzepn ll az asztala. Mint valami snc, ha hosszks helyisgrl van sz. Ez a kvetkezkppen fog hatni: a ltogatt elvaktja majd a szobba es fny, mikz-ben n az rnykban l. Fnykoszorval vezve. De vigyzzon, nehogy ezt a koszort glriaknt rtelmezzk! Akinek viszont egy ilyen reprezentcis btordarabnl komo-lyan s odafigyelve kell dolgoznia, az sajt magnak ll az tjban mivel bernykolja az eltte fekv paprt.

  Amennyiben az a clja, hogy mg ennl is erteljesebb benyomst keltsen ltoga-tiban, tolja az asztalt olyan kzel az ajthoz, amennyire csak lehet. gy a minimlisra cskkenti a rendelkezsre ll teret. Ez a szk tr tudatostani fogja minden betolako-dban, mennyire jelentktelen. gy n a hatalmi jtkban a vgletekig kihasznlja a hely adta elnyket.

  Ha viszont nnek (s fnknek) mindenekeltt a kemny munka fontos, legjobb, ha gy lltja az asztalt, hogy a fny jobbrl vagy balrl az rasztal lapjra essen. A l-togatknak fenntartott szket tegye a falhoz. Egy ilyen irodban gy rzik a vendgek, hogy egyenrang flknt kezelik ket. Ez az elrendezs azonban nem alkalmas arra, hogy reprezentljunk vagy lehengerl benyomst gyakoroljunk a ltogatkra, mert elbb oldalra kell fordulnunk, ha beszlgetni akarunk valakivel.

  Kztudoms, hogy a fnkk a legklnflbb trkkket alkalmazzk irodik be-rendezsekor. gy az sem vletlen, hogy az gynevezett vezet llsak szobiban na-gyon gyakran alacsonyak a ltogatknak fenntartott karosszkek s lgarnitrk. Aki itt helyet foglal, gy rzi, mintha a fldn lne, s knytelen elviselni, hogy vendglt-ja a sz szoros rtelmben fellrl kezelje. A padl kzelsge mr az els pillanatban srba tiporja az ntudatt, s kedveztlenl befolysolja a beszlgetsben betlttt sze-rept. A vendglt rszrl magyarul ez annyit jelent: A padln vagy, s ha rajtam mlik, ott is maradsz. Ha ilyen aljas szndkaink vannak, klnsen hatsos az a fogs is, hogy karnyjtsnyi tvolsgnl valamivel messzebbre tesszk a hamutartt s a k-vscsszt. gy a ltogat, valahnyszor csak hamuzik vagy a csszjrt nyl, szimboli-kusan tehetetlensgt bizonytja.

  A hely, mellyel knljk, ezenkvl is sok mindent elrul beszlgetpartnere szn-dkairl. Ha pldul egy felvteli beszlgets alkalmval a pamlagra ltetik ahelyett, hogy az rasztal melletti szkhez invitlnk, szmthat r, hogy ksedelmet fog szen-vedni az gye. Irnytsa a vendgltja brmilyen rtermetten is a beszlgetst, nem fog sokkal tbb kislni belle, mint egy udvariassgi trsalgsbl. De ha az rasztalnl lv

 • vendgszket ajnljk fel nnek, akkor komoly az gy, tegyen brmilyen szbeli kitr-ket a beszlgetpartner.

  A helysg egyben sttusszimblum is, teht kifejezi az ember szemlyisgt. Ezrt egy helyisg minden egyes rszlete mrhetetlenl fontos. Mozaikkockk mdjra kirak-hatja bellk annak a szemlynek a kpt, aki itt dolgozik. A kpek, sznyegek, fgg-nyk, rasztalok sok mindent elrulnak, Elszr is jegyezze meg: minden olyan trgyat, amely az rasztal mgtti falon van, teht csak a ltogatk ltnak, kizrlag nekik is szntk. Gyakran kapnak itt helyet diplomk vagy a vllalatot brzol hatsos fnyk-pek.

  Msodszor: minden olyan trgyat, melyet az rasztal tulajdonosa a szkbl lt-hat, az illet elssorban sajt magnak sznta, s ezek elrulnak egyet s mst a lelkivil-grl. A vele szemben lv falon lehetnek csodlatos sportkocsikat brzol fnykpek, melyek az ers motorok irnti szenvedlyrl tanskodnak, vagy nemes lovakrl, sport-versenyekrl ksztett felvtelek, csaldi fotk. Amennyiben egy fnykp lthat itt, rendkvl racionlis emberrel van dolga. Ha technikai trgy a felvtel, akkor szmra a munkja a legfontosabb. Ha viszont valamilyen malkots dszti ezt a falat, lehet akr msolat is, az iroda tulajdonosa gy kzli a vilggal, hogy tulajdonkppen mrt, r-zelemgazdag ember s nem egy szmolgp.

  Az oldalfalon lv kp ezzel szemben az iroda gazdjnak semmit sem jelent. Ha sikerl megtudnia, ki ajndkozta neki a kpet, bizonyos lehet benne, hogy az ajndko-z szemlye a fnk szmra abszolt kzmbs.

  Irodai szkekkel manverezve megoldhatjuk embertrsaink nyelvt

  Meglep hatalmi jtkokat jtszhatunk kerekeken guruls irodai szkeken. Tegyk fel, hogy egy fnknek nagyon fontos beszlgetst kell lefolytatnia az egyik beosztottjval: knyes krdseket kell feltennie neki, mr-mr kihallgats jellege lesz a beszlgetsnek. Elszr is meg kell mutatnia az illetnek, hogy szemly szerint barti rzseket tpll irnta, s bizonyos pontokban egyet is rt vele. Ezrt a beszlgetst az oldott lgkr r-dekben tancsos gy kezdeni, hogy a szkek derkszgben llnak.

  Ha azonban komolly vlik a helyzet, kezdett veszi a szktncoltats. A fnk a beosztott fel fordtja a szket. Ezzel azt mondja neki, hogy nylt krdsre nylt vlaszo-kat vr. Kzben nagyon takarkosan bnik a gesztusaival. gy erteljes nyomst gyako-rol az eltltre, aki nem trhet ki elle, mivel az szkn nincsenek kerekek. Ha az il-let esetleg megdrzsli a szemt, ami arra utal, hogy nem felttlenl mond igazat, a f-nk valsznleg mg egy kicsit kzelebb gurul hozz, hogy egyenesen a szembe nz-hessen. (Egszen biztos ebben?) Aztn megint htrbb gurul, s ezzel felszabadtja be-szlgetpartnert a rnehezed nyoms all. gy mr megkockztathat egy knyes kr-dst, egyttal nylt vlaszra is biztatja beosztottjt. Fontos, hogy mindig akkor keressk a kzvetlen konfrontcit, ha nyomst kell gyakorolnunk a msikra. Ha viszont oldot-tabb lgkrben akarunk beszlgetni, ajnlatos a tvolsgtarts.

 • HARMADIK FEJEZET

  Hogyan lnk s hogyan llunk

  tlte mr ezt a szrny rzst? ppen beszlget valakivel. Azon fradozik, hogy meg-nyerje magnak az illett. De egyszeren nem tud szabadulni a gyantl, hogy az men-ten eltnne, ha n egy perce bkn hagyn. Sehogyan sem tudja megfogni. Br n fel fordul, llekben mg sincs ott, gy tnik, ugrsra ksz. s a lbfeje megmutatja, merre menne. A lbfeje elrulja, hol az egrt. Ha a legkzelebbi ajt fel mutat, jobb bkn hagynia a beszlgetpartnert. Aki ki akar lopakodni valahonnan, szinte mindig startra kszen tartja a lbfejt, mely a legkzelebbi kijrat fel mutat.

  De a lbfej nemcsak azt jelzi, hogy melyik irnyba mennk legszvesebben, hanem azt is elrulja, hogy ki s mi rdekel bennnket. Ha egy lny tartzkodik a lbfejkkel sztnsen dolgoz frfiak csoportjban, ntudatlanul szleli ezt az rdekld oda-fordulst, s addig marad a csoportban, amg rzi, hogy a frfiak figyelnek r. s ha k-lnsen rokonszenvesnek tallja egyikket, a lbfeje az irnyba fog mutatni.

  Sokat elrul az is, milyen szget zr be kt ember teste trsalgs kzben. Ez a szg befogadhat, de ki is zrhat egy harmadikat. Ha kilencvenfokos szgben llnak, vagyis testk ells felnek egy rszt a harmadik fel fordtjk, ezt gy kell rteni, hogy hv-jk, vegyen rszt a beszlgetsben. Ha azonban ez a szg nullra cskken, vagyis kz-vetlenl egyms fel fordulnak, mr zrt trsasgot alkotnak. Ha szemmel tartjk is a harmadik szemlyt, ez a fellls egyrtelmen jelzi, hogy egyms kzt akarnak maradni.

  Egy beszlgets gyakran kezddik hromszg alakban. Azutn elfordulhat, hogy a hrom szemly kzl ketten kizrlag egyms fel fordulnak. Ezzel flrerthetetlenl felszltjk a harmadikat, hogy tnjn el. Jelkpesen kizrjk a trsalgsbl.

  Ha egy pamlagon lnk, kevsb tudunk ugyan mozogni, de itt is rvnyes a sz-gek mgija. Egyrtelmen jelzi egy ember rdekldst az, ha valaki fel fordtja a tr-dt. Amennyiben a msik ugyanezt zeni a trdvel, l helyzetk rvn zrt krt fog-nak alkotni. Amennyiben mg valaki l a pamlagon, az csak gy hatolhat be kzjk, ha felll, odahz egy szket, s hromszget csinl a krbl.

  A lbfejtartshoz hasonlan az ls is jelezheti, hogy valaki meneklni akar. Aki pldul az lke szln gubbaszt, ugrsra ksz, legszvesebben felllna, hogy kimenjen. Csak a jlneveltsg s a gyvasg tartja a szken.

  tlelem magam: ez a tarts rzseket tk-rz, s a fiatal hlgy e pillanatban minden to-vbbi nlkl kpes lenne ki is mutatni ket. Mellesleg prblja a lehet legelnysebb sznben feltntetni magt.

 • Nylt tallkozs: nincs feszltsg, nincs el-lensgeskeds, mindenki nyitott, senki sincs kirekesztve. A testek irnya egyrtelmen mu-tatja, hogy a csoport egyik tagja sem szentel kitntetett figyelmet valamelyik msiknak.

  Az egyik felesleges: mghozz a bal oldali fick; a kzpen ll frfi elllja az tjt. ugyanis ktfs krt alkot a lnnyal, s kizr-lag fel fordul. A nemkvnatos harmadiknak nem marad ms htra, mint hogy rjjjn: kt duds nem fr meg egy csrdban.

  Ksz vagyok: a frfi kiszllt a trsalgs-bl, mert teljesen kimerlt. Nemcsak a hanyag testtarts utal erre. Hvelyk- s mutatujjval megtmasztja a fejt, melyben most bizonyra komor gondolatok jrnak. A msik keze er-nyedten lelg.

  Tartzkod figyelem: a hlgy szerencsre nem teszi karba a kezt, mert gy nemtetszst jelezne ez a testtarts. gy azonban csak vissza-fogott rdekldst tkrz az, ahogyan l. Kiss tvolsgtart m ezt elegnsan teszi , s nem knny szba elegyedni vele. Viszont sem igen fogja maghoz ragadni a szt.

 • NEGYEDIK FEJEZET

  Beszdes kezek

  A kezek mondhatnak igent s nemet, s mindig szintk. A kezek vgyakrl rul-kodnak, rzseket mutatnak, hangulatokat jeleznek. Mindez elg ok arra, hogy n, tisz-telt olvas, a jvben jobban a krmre nzzen embertrsainak. A kezek kifejezetten beszdesek, elhallgatni meg vgkpp nem tudnak semmit, mg akkor sem, ha mlyen a nadrgzsebbe mlyesztik ket. Az ujjak ltszlag semmitmond, ideges jtka alapjn olvasni tud msok gondolataiban. s mivel az emberek nagy rsze egyszeren kptelen mozdulatlanul tartani az ujjait beszlgets kzben, azok segthetik nt a taktikzsban. A kezek vlaszolnak, ajnlatokat tesznek, mg akkor is, ha beszlgetpartnere az ajkba harap.

  Taln n olyan ember, aki mindig megrzi, milyen hangulatban vannak beszlget-partnerei. gy azok nha azt hiszik, hogy n olvasni tud a gondolataikban (st taln n is ezt hiszi), s egyfajta hatodik rzknek tartjk ezt az adottsgt. Mindez taln igaz is. De egszen biztosan finom rzke van a kezek beszde irnt is. Biztosan olvasni tud a gesztusokban.

  Ha egy beszlgets folyamn partnernek csak az ujjai foglalnak llst, n akkor is hallja vagy inkbb ltja az ltaluk kzvettett nma zenetet.

  Teljesen becsavarodott: ez a kztarts meglehetsen zava-ros lelkivilgra utal. Az illet bonyolult embernek mutatja magt, s valsznleg az is. A tenyert eltakarja, teht vala-mit titkol.

  Tmaszt keresek: kt gy-moltalannak tn kz, mely biztonsgot keres. Aki az ujjai-val ilyen jtkba kezd, azt bi-zonyra sszezavartk, kics-szott a lba all a talaj, ltsz-lag kijtszottk verblisan.

  A hatrozatlan: a finoman egymshoz drzsld ujjbe-gyek azt jelzik, hogy az illet fl a vittl. Nem tud erlye-sen fllpni, kifejezetten knos lenne szmra, ha neki mag-nak kellene kzbe vennie az gyet.

 • Elfogulatlan s kifrkszhetetlen: a frfi a nad-rgzsebbe mlyeszti a kezt, vagyis eltnteti a tbbiek ltmezejbl. Nem mutat sem pozitv, sem negatv reakcit, nem akarja, hogy bele-lssanak a lapjaiba. Ezenkvl a zsebbe dugott kz kivl sncknt szolgl szmra.

  Amennyiben viszont nnek nincs ilyen kpessge, akkor el kell sajttania a kezek nyelvt. Ez egyltaln nem nehz, mert a gesztusok grammatikjnak, mely tulajdonkp-pen egyfajta koreogrfia, megvannak a maga szigor szablyai.

  Egyszeren lehetetlen nem szrevenni, ha a szavak s a mozdulatok nem llnak sszhangban egymssal. Az ember rzi, hogy itt valami nincs rendjn. Olyan ez, mint amikor egy rosszul szinkronizlt filmet ltunk.

  De a kezek nemcsak ebbl a szempontbl sokatmondak. Velk rtelmezzk a vi-lgot, s kifejezzk irnta tpllt rzseinket. A kezek dicsrnek, simogatnak s szeretet-teljes vallomsokat tesznek, felizgatnak s megnyugtatnak, klbe szorulnak a dhtl, s amikor gy tnik, hogy vge a vilgnak, sszecsapjuk ket tancstalansgunkban. A ke-zek azonban nemcsak rzseket fejeznek ki, hanem gondolatokat is; kt nagy filozfus, Arisztotelsz s Kant az agy egyfajta kirendeltsgnek tekintette ket.

  tsre kszen: ha egy kz klbe szorul, tt hats lehet a beszlgets. Az klbe szortott kz rejtett fegyver. Aki ilyen gesztust tesz, kszen ll a sz-beli harcra, mert valsznleg mlyen rintett a krdses gyben. Senkinek sem fogja engedni, hogy flrelltsa.

  Keznk segtsgvel fejlesztettk tovbb magunkat rtkeljk brhogyan is ezt a fejldst. Keznk ltal, mely elkpeszten pontos tbbfunkcis mszerre vlt, agyunk hatalmas elrelpst tett. A keznkbe vettk az letet, s nap mint nap azon frado-zunk, hogy tovbbra is kzben tartsuk. s ha valami fontos szmunkra, egyszeren nem tudjuk fken tartani az ujjainkat. Szortunk valakinek, ha nagy erprba eltt ll, a mutatujjunkkal megkopogtatjuk a homlokunkat, s egyrtelm, hogy mit akarunk kife-jezni ezzel, kezet emelnk a msikra, a szvnkre tesszk a keznket, igyeksznk, hogy minden fontos gyben benne legyen a keznk, s nem rlnk, ha lbe tett kzzel kell lnnk. Szeretjk, ha msok a tenyernkbl esznek, s arrl lmodozunk, hogy az let nehz feladatait gyszlvn fl kzzel el tudjuk majd intzni.

  A kzszimbolika mgija egszen a kpi brzols kezdeteiig vezethet vissza. Az indiaiak annyi kzzel lttk el isteneiket, amennyivel csak tudtk. A vilgot teremt Brahmnak s a vilgot megtart Visnunak ngy karja s ennek megfelel szm keze

 • van, ami mr szmtanilag is megktszerezi cselekvsi terket. A rmai pnzrmken kt, egymsba kulcsold kz lthat, mely az emberek kzti harmnit s egyetrtst hiva-tott kifejezni. A rgi rmaiak minden bizonnyal kivlan kiismertk magukat a testnyelv jelkprendszerben, hiszen Palermo s Pisa kzt l utdaik mg ma is a szemlletes gesztikulls vilgbajnokai. Az egyiptomiak mindig felemelt kzzel dvzltk egy-mst. Ez a gesztus magban foglalja az egyik legszintbb jelzst: a nyitott tenyeret.

  A nyitott tenyr a hatalom mgneses ereje

  Mindig nyitott tenyrrel esksznk. Az amerikaiak a szvkre teszik a jobb tenyerket, mikzben hallgatjk a nemzeti himnuszt. A kr kztarts vagyis amikor felfel mutat a nyitott tenyr azt fejezi ki, hogy nem zletet ajnlunk, hanem szvessget krnk. gy jelezzk, hogy valamivel alacsonyabbra soroljuk magunkat a rangltrn beszlget-partnernknl. A tekintlyelv fnkk nagyon kedvezen reaglnak erre a mozdulatra, mely elrulja nekik, hogy a msik elfogadja a fennll viszonyokat. Magyarn szlva a nyitott tenyr bartsgos viselkedsre sztnzi ket. Ha viszont egy vezet alkalmazza ezt a gesztust, azzal magnak rt. A hibs kztartsnak betudhatan elveszti a tekint-lyt.

  A nyitott tenyr azonban nemcsak az szintesg jele, hanem a hatalom s az er gesztusa is. A gygytk kzrttellel segtenek betegeken. Jzus is a kezvel gygytott s osztott ldst. Az egyhz a mai napig megrizte ezt a gesztust.

  Ha megprblnnk minl gyakrabban alkalmazni a nyitott tenyr gesztust a kom-munikciban, szavahihetbb embernek tnhetnnk. Mellesleg ez a mozdulat komoly jellemforml ervel br. Minl inkbb a szoksunkk vlik, annl kevsb lesznk haj-lamosak arra, hogy kisebb (nagyobb) hazugsgokba menekljnk. Ez nem res gret, hanem tudomnyos vizsglatok ltal bizonytott tny. Ha nyitott tenyrrel prblnnk hazudni, az nemcsak rendkvl hamis cselekedet volna, de beszlgettrsunk szzszza-lkos bizonysggal rezn, hogy valami hiba csszott a szavak s gesztusok koordinci-jba. A sok apr gesztus, melyek sszessgkben azt a benyomst keltik az emberben, hogy beszlgetpartnere szinte, sehogy sem akarn kiadni a vrt vgeredmnyt.

  Nylt ajnlat: ltvnyosan kifejezsre juttatott szintesg. Engedje meg, hogy szintn be-szljek... A frfi minden krtyjt kiterti vagy legalbbis gy tesz, s (tl?) nyilvnval-an jelzi, hogy semmit sem akar eltitkolni.

  A nyitott tenyrrel folytatott kommunikci kellemesebb teszi a kontaktus lgk-rt. Knnyebben s gyorsabban bzunk meg azokban, akik gyakrabban alkalmazzk ezt a gesztust. A keznkben rejl szuggesztv ert akkor is eredmnyesen bevethetjk, ha megparancsolunk vagy kvetelnk valamit. A kr kztartssal ellenttben a parancsol

 • kztartsnl a tenyr lefel mutat. Mg csak fel sem kell emelnnk a hangunkat, ha e gesztus ksretben szltjuk fel a msikat valamire

  Snc mgtt: a kpen lthat frfi senkit nem akar kzel engedni maghoz, s nem is lt okot arra, hogy nyltabb legyen. Ezt bizonytja a befel fordtott tenyr.

  szintn szlva: engem hagyjon ki a jtkbl!: szinte, br kiss tvolsgtart be-szlgets. A pulvert visel bajuszos frfi el-renyjtja a bal kezt, megmutatja a tenyert, s ezzel jelzi, hogy szinte. Ajnlata azonban nem igazn tall meghallgatsra a szemveges frfinl. Br az is viszonylag nylt beszlget-partnervel, fltartott bal kezvel meglljt pa-rancsol neki.

  Kt vaskos hazugsg: amikor a gyerekek fllentenek, a szjuk el kapjk a kezket. A felnttek ntudatlanul elnyomjk ezt a gesztust, de nem tudjk teljesen lefkezni a kezket. gy helyettes hazugsgjelzknt csak az egyik ujjukat emelik a szjukhoz.

  Amennyiben valaki trsas rintkezs keretben gy kr szvessget ntl, leg-jobb, ha ezt megbzsknt rtelmezi s nem utastja el.

  Aki viszont egy vezetvel szemben alkalmazza ezt az elnyom, uralkodi gesztust, ne szmtson tl nagy sikerre. Magasabb pozcibl nzve ugyanis ez tmadsnak, pi-maszsgnak minsl. A kz ilyenkor valsgos bumerngg vlik. A megszltott maga sem tudja mirt, de egyszeren arctlannak tartja a fickt, valami kihvan hat benne.

  A kezek mint detektorok

 • A gyerekeknl mg gyszlvn magtl megy a dolog. Amikor hazudnak, azonnal a sz-jukhoz emelik a kezket. Mintha csak magukba akarnk fojtani a hazug szavakat. Idvel lecsiszoldik egy s ms, gesztusaink vesztenek pontossgukbl. Ennek ellenre nem tu-dunk leszokni arrl, hogy kisebb-nagyobb hazugsgok kzben megrintsk az arcunkat. De gyakran nehz felismerni ezeket a gesztusokat; legtbbszr gy tesznk, mintha a hvelyk- s mutatujjunkkal, mint egy harapfogval, ssze akarnnk szortani az or-runkat. Kzben eltakarjuk a szjunkat.

  Engem aztn nem veszel le a lbamrl: erre a frfira egyrtelmen negatv benyomst tett az az elads, melyet hallgat. Az ll alatt nyug-v hvelykujj mutatja, mit rez: kritikus szem-mel figyeli az esemnyeket. Ezenkvl unatko-zik is ugyanis a kezre tmasztja a fejt.

  Kart nyelt: a kezek grcssen sszekul-csolva az lben nyugszanak. A hlgy nem mer kitrni, bizonyos irnyvonalakra van szksge, melyekhez igazodhat, s az let minden hely-zetben a biztonsgot keresi.

  Nem rdektelen de...: itt egy gondolatot mrlegelnek ppen. Ezenkvl a kpen lthat r maga akar tletet alkotni, ezt mutatja a le-sttt szem. Azt szeretn, ha egy darabig nem zavarnk s egy pillanatra egyedl maradhatna a gondolataival. A fej szabadon lebeg, nem tmasztja meg semmi.

  Humphrey Bogart mindig akkor alkalmazta ezt a gesztust, amikor Philip Marlowe magndetektv szerepben gyszlvn agent provocateurknt besurrant gengszterfsz-kekbe, s ott a zsivnyt jtszotta. A mozdulat ahogy a vrosi bbjtkokban is a k-znsgnek szlt.

  De jl figyeljen oda: ha valaki eltakarja a szjt, mikzben n beszl, ez azt jelen-ti, hogy nhny ponton nem fogadja el az n lltst. Ilyenkor tancsos egy kzbevetett krdssel reaglni: Hozz kvn szlni valaki a fejtegetseimhez? Vagy kiss kzvet-

 • lenebb formban: Ugye van mg nhny nyitott krds? Mindenesetre j nhny rej-tett kifogst felsznre hozhat ezzel az elremutat stratgival.

  A tudsok, kztk Desmond Morris testbeszdspecialista azt lltjk, hogy a ha-zugsg csiklandoz. Ez nem trfa. lltlag az arcban lv bizonyos idegvgzdsek viszketni kezdenek, mikzben hazudunk. s ha viszket az orrunk, mr nem tudjuk fken tartani a keznket. gyszlvn magtl elindul az arc fel, hogy megvakarja a viszket pontot.

  Nha kiss vltoztatunk ezen a mozdulaton, s a szemnket drzsljk meg, mint-ha belement volna valami. Ez annyit tesz: Tudom, hogy ez vaskos hazugsg, de rem-lem, nem szr szemet. Egybknt amg a frfiak kifejezetten ersen drzslik a szem-ket, a nk kiss takarkosabban bnnak a gesztusaikkal.

  Azutn itt van mg a fldrzsls: Legszvesebben betapasztanm a flemet. Ez a kisgyermekek egyik jellemz mozdulatnak megszeldtett vltozata, akik befogjk a flket, hogy ne kelljen vgighallgatniuk a bntetssel jr prdikcit. s aki a fl-kagyljra teszi a tenyert, ezzel azt jelzi, hogy mr tnyleg eleget hallott.

  Ktely s bizonytalansg uralja a lelkivilgunkat, amikor megvakarjuk a flnk t-vt. rdekes mdon szinte mindig tszr ismteljk ezt a mozdulatot.

  Amikor a mutatujjunkkal meglaztjuk a gallrunkat, valamifle nyoms all aka-runk felszabadulni. Kicsit erteljesebben rngatjuk meg azt a gallrt, hogy elfojtsuk a bosszsgunkat, vagy kpletesen szlva kieresszk a gzt, mintha csak ezek az rzelmi viharok kisebbfajta izzadsi rohammal jrnnak egytt.

  A szjra tett ujj a nem dohnyz embereknl a cigarettt helyettesti: olyanok lesz-nek, mint egy elgedett riscsecsem, aki a gyermeki biztonsg rzsbe ringatja ma-gt.

  Arrl, aki az ujjval dobol az asztalon, nemegyszer tvesen azt hiszik, hogy unat-kozik, pedig ez a trelmetlensg jele. A trelmetlen dobosnak bizseregnek az ujjai, s egyszeren kptelen fken tartani ket. gy jelzi a beszlnek , hogy ideje abbahagynia a szszaportst. Amennyiben nnek jtszanak ilyen dobszlt, legjobb taktikt vltoz-tatnia. Iktasson be egy anekdott a mondanivaljba, hagyja, hogy a jelenlvk krdse-ket tegyenek fel, vonja be trelmetlen hallgatjt a beszlgetsbe.

  Ha az arcunkra tesszk ujjainkat, az arrl rulkodik, hogy vizsgldva mrlegeljk a hallottakat. Megtmasztani azonban sohasem szabad a fejnket. Ez ugyanis az unalom s az rdeklds hinynak egyrtelm jele. Ha az egsz kz az arcon nyugszik, szintn rdekel minket az, amit hallunk; amennyiben a mutatujjunk felfel, a halntk irnyba mutat, kritikus tvolsgtarts egszti ki a kpet.

  Amikor valaki az llt simogatja, ezzel azt mutatja, hogy mrlegel valamit, s mintha csak a vizsglatot akarn megknnyteni, masszrozni kezdi az llt. Ez a gesztus jelzi, hogy az illet ppen dntst hoz. Amikor befejezi a masszzst, n biztos lehet ben-ne, hogy valamifle elhatrozsra jutott. s a testbeszdbl azutn rjhet, hogy ez nre nzve kedvez-e vagy sem.

  Ha sszefonja a melln a karjt, s mg a lbt is keresztbe teszi, mikzben htra-dl, a vgeredmny gy foglalhat ssze: Nem, gy nem! Egyelre ne krdezze meg tle, mirt ilyen elutast; azzal csak megersten az elhatrozsban. Inkbb kezdje ellrl a trtnetet, s vonultasson fel jabb rveket. Ha beszlgetpartnere egy id ml-va elredl a szkben, mr kedvezbb sznben ltja az gyet.

  Amikor megdrzsljk a tarknkat, fjdalmas gondolat tltt az esznkbe. Ha a homlokunkra csapunk, azzal serkenteni prbljuk azokat a bizonyos szrke sejteket, me-lyek megint nem dolgoztak megbzhatan, s mulasztsuk kvetkeztben megfeledkez-tnk valamirl. Hogy is lehettem ekkora balfcn...

  Valamennyi emltett kzmozdulatban vezet szerepet jtszik a hvelykujj. Sz sze-rint ez jelkpezi a szemlyisg erejt, a jellemet, tkrzi a flnyt s a magabiztossgot.

 • s jelzi azt is, hogyan vlekednk magunkrl. Aki nincs hjn az nbizalomnak, egyene-sen tartja a hvelykujjt. Ha mg lthatan mag is feszti, felfuvalkodottsgba csapott t ez az rzs. s kandikljon ki brhonnan is ez az ujj, a nadrg, a mellny vagy a zak zsebbl a megingathatatlan nbizalommal br emberek nemcsak az orrukat hordjk fent, de a hvelykujjukat is mindig peckesen tarjk.

  Emellett a megfesztett hvelykujj az agresszivits jele is. Taln n is ltta Gary Coopert a Dlid cm filmben. A magnyos seriff tra kel, hogy harcba szlljon a re-volverhs ellen. Lvsre ksz jobbja jl lthatan eltartott hvelykujjal mindig a coltjn. Ha valaki gy tartja a hvelykujjt egy lfegyveren, az gondolkods nlkl lni is fog. Radsul ez a gesztus ketts jelentssel br, mert szexulis agresszivitsra is utal. Az elretolt csp mutatja, hogy igazi machval van dolgunk. A megfesztett hvelykujj a nadrgzsebbe vagy a nadrg vbe mlyesztett kz maradka eleinte kizrlag a frfiakra jellemz gesztus volt. De amita a divat szavt kvetve a nk is nadrgba bj-tak, gyakran mutatkoznak hasonl kztartssal: vagyis a nemek harca a testbeszdben is kifejezsre jut!

  Ha valaki htradl a szkben, s ntelten sszefzi a kezt a feje mgtt, az, leg-albbis ltszlag, minden problmra tud megoldst. Az gyvdek akiknl foglalkoz-si rtalom a kiss kioktat hangnem az gyfelkkel folytatott beszlgets kzben gy jelzik, hogy minden szempontbl kzben tartjk a szban forg gyet. Aki el akarja h-rtani ezt az ntetszelg gesztust, legjobb, ha a mindentud beszlgetpartner kezbe nyom valamit, pldul egy bonyolult iratot. Mert amennyiben az nem boldogul azonnal az iromnnyal, mris jval szernyebben fog viselkedni.

  De van ms lehetsg is: utnozza a gesztust. gy egyszerre kt Napkirly l majd egymssal szemben ami meglehetsen bosszantani fogja a msikat, ht mg ha ki nem mondott brlat is rejlett a gesztusban. Mert a fnk is szvesen beszl gy a beosztott-jval, s amennyiben az utnozza a mozdulatt, annak gyans palotaforradalom-szaga van.

  Verblis trdfs: megrohamozni, porr zzni az ellenfelet krlelhetetlenl pontos, cltudatos rvekkel, melyekben azonban nagy adag ag-resszivits is van. Az elrebk mutatujj tr, mely arra hivatott, hogy verblisan keresztl-dfje a vitapartnert. A tenyr zrt, a frfi ugyanis nem akar tmadsi felletet adni.

  A kinyjtott mutatujj: a korbcs

  Egy elremutat ujj csupn, m ha egyrtelmen rmutat valakire, egy korbcs erejvel br. Egy korbcsval, mellyel a beszl ki akarja osztani ellenfelt.

  Taln akad, aki emlkszik 1985 mjusnak egyik vasrnapjra, amikor az szak-rajna-vesztfliai vlaszts utn Helmut Kohl szvetsgi kancellr s Willy Brandt, a szo-cialista prt elnke tisztessgesen egymsnak estek. Willy Brandt nemcsak szavakkal vgott vissza ellenlbasnak (ppen Amerika-ellenessggel vdoltk meg), hanem jobb keznek kinyjtott mutatujjval is minduntalan elrebktt, s ezzel nonverblisan is htrlsra knyszertette Helmut Kohlt.

 • s amikor elege lett a veszekedsbl, az legalbb ilyen egyrtelmen ltszott rajta: megfogta az asztalon fekv szemvegt, lehajtotta mindkt szrt, s gyorsan a zakja zsebbe dugta, ami annyit tett: Elegem volt, fejezzk be a vitt, nem akarom folytatni.

  Kohl kancellr vdekez magatartst tanstott a tvkamerk eltt zajl kzjtk folyamn, s ez nla is a kezn ltszott. Mindvgig sszekulcsolva tartotta kt kezt, sncot ptett bellk, jelezvn, hogy uralkodik magn, s vdekezik.

  De trjnk vissza a kinyjtott mutatujjra: ez minden esetben ingerl s agresszv gesztus. Azok, akik minduntalan alkalmazzk, jobban tennk, ha gyakrabban mutatnk meg a tenyerket. Ez nemcsak mindenkori beszlgetpartnernket sztnzn barts-gosabb viselkedsre, hanem nekik maguknak is tbb meggyz ert klcsnzne.

  Kzfogs: bkeszerzds s hadzenet

  Mr a barlanglakk is kezet nyjtottak egymsnak dvzlskppen, s manapsg sem csak a nmetekre jellemz, hogy kzzelfoghatan kvnnak j napot a msiknak. Szer-te a vilgon kezet rznak egymssal az emberek, s mg az eszkimk is gy tesznek kesztyben vagy anlkl; az orrukat csak radsknt drzslik ssze. Barlangban el seink arrl akartk meggyzni a msikat egy kzszortssal, hogy bks szndkkal jt-tek vendgsgbe hozz. Elvgre knnyen megtrtnhetett, hogy a barlangtznl folyta-tott vithoz egy szakct is becsempszett a kedves vendg, gy akarvn hatsosabb tenni az rvelst.

  Mi hek maradtunk a kzszortshoz, a mai napig nem tudtunk leszokni errl a ha-gyomnyrl, de vltoztattunk, finomtottunk rajta. s egyetlen kzfogssal tbbnyire anlkl, hogy tudnnk egy csom informcit cserlnk rangrl, pozcirl s sznd-kokrl.

  Ez a gesztus msodpercek alatt rangsorolja az egymssal kezet szort embereket, s ezzel mr elre rnyomja a blyegt egy tallkozsra. A szerepek kiosztva, a kzfogs eldnttte, ki a dnt sz.

  A msik jobbjt szort keznk megmutatja, hogy ellenrizzk-e ezt az embert, kzben akarjuk tartani, esetleg alrendeljk magunkat neki, vagy egyenrang flknt kezeljk.

  dvzlsnl kiemelt szerepet kap a tenyr. Ha a tenyr, melyet megfog, nemes egyszersggel vzszintesbe fordtja az nt, s fellrl kulcsoldik r, dominns szem-lyisggel van dolga. Amennyiben engedi, hogy gy fogjanak kezet nnel, azzal beletr-dtt, hogy valban msodpercek alatt kiosztottk a szerepeket. Ilyenkor nemcsak a ke-zet, hanem nt is kt vllra fektettk.

  Egyenrang felek gy szortanak kezet egymssal, hogy a tenyerek gymond fg-glegesen rintik egymst: azonos felttelek kztt kt azonos jogokkal br ember ta-llkozik ilyenkor. Ez az els gesztus dnten befolysolja egy tallkozs lefolyst, ezrt ne engedje, hogy valaki azonnal alrendelt helyzetbe fordtsa a kezt. Az dvzls-nek ez az agresszv formja ugyanis kevs lehetsget hagy nnek arra, hogy egyenran-g pozcit ptsen ki magnak a beszlgets folyamn.

  A testbeszd taktikjnak szakrti egy sor vdekez fogst ajnlanak azoknak a vezetknek, akik gyetlenl szortanak kezet. Ilyen pldul a szortbl mr ismert ol-dallps: egy lps elre, egy jobbra s a msiknak mris fel kell adnia gyztes pozci-jt, melyet a msik keznek elfordtsval vvott ki magnak; a kezek maguktl ismt fgglegesbe kerlnek.

  Egy msik trkk leereszked kzszortsok ellen: tegye resbe a felfuvalkodott uralkodi jobbot. Szrakozottan fogja meg az ellenfele csukljt. Ezzel megszgyen-ti. Pimasz gesztussal vlaszolt az arctlansgra. Kijellte a hatrokat, s megmutatta,

 • hogy nem olyan knny elbnni nnel. De vigyzzon! Ez a finom rzkre vall fogs, hogy a msik csukljrt nyl, egyttal vaskos hadzenet is.

  Egy msik tletes visszavgsi lehetsg a ktkezes. Egyszeren fogja meg mindkt kezvel az n fel nyjtott kezet. Ez rlten szvlyes benyomst kelt. Pedig a benyoms gyakorta csalka, amit nmagban is bizonyt az a tny, hogy az dvzlsnek ez a formja kzkedvelt a politikusok krben. Nluk azt a clt szolglja a ktkezes, hogy egy szvlyes tallkozs jl mutasson a tvkpernyn is. Pedig ez rendkvl le-ereszked gesztus egy kirly dvzli gy az alattvaljt. De ami a visszavgs gyakor-lati szakrti szmra jval fontosabb: a ketts fogs rvn feltns nlkl vzszintesbe lehet fordtani egy uralkodi jobbot.

  Taln kiss elkelskd az ujjhegyes kzfogs. Ha tisztessgesen meg is akar fizetni valakinek egy srelemrt, jl gondolja meg: az dvzlsnek ez a formja megal-z lehet, az illet gy rezheti: undorodnak tle.

  A karhzs kzfogs mindenekeltt atltknak val. Jl fejlett izomzat kell ugyanis ahhoz, hogy a szemlyes ternkbe hzzunk egy felnk nyjtott kezet. Br kiv-lan alkalmas egy uralkodi jobb semlegestsre, ms szempontbl nagyon rulkod mozdulat. Olyan rejtett motvumokat tehet lthatv, melyek nnek taln a legkevsb sem kellemesek. Vagy bizonytalansg rejlik egy effle sportteljestmny mgtt, vagy a karhzbajnok olyan ember, aki csak a sajt szemlyes znjban rzi biztonsgban magt.

  A ktkezessel, melynl a szvoldalrl jv bal kz nagy adag rzst visz a gesz-tusba, rokon a vllfogssal kiegsztett kzfogs. Mintha nem tudnnk rr lenni a rnk tr rzseken, megragadjuk az elttnk ll ember vllt. m ezzel a kifejezetten szvlyes benyomst kelt gesztussal csak korltok kz szortjuk a msikat, mert bal keznkkel egyrtelmen tvol tartjuk magunktl. Ez is kiss rzs dvzlsi forma, mi-vel csak a nagy szokott gy ksznni a kicsinek. Ha ilyen leereszkeden rinti meg fnke vllt, megtrtnhet, hogy annak igencsak felszkik a vrnyomsa.

  A ktkezes: ez a frfi rgtn kt kzzel lt munkhoz. A ketts fogsnak az a feladata, hogy megkettztt adag szvessget kzvett-sen. A politikusok gy prbljk a kamerk eltt kifejezsre juttatni tiszteletre mlt szn-dkaikat s azt, hogy mennyire szvlyes lg-krben zajlik a tallkozs. Pedig ez kifejezet-ten kisajtt, erszakos gesztus, s mg ha a bal kz a szvoldalrl jn is, tapintatlan szem-telensg.

 • Gyere kzelebb: a bal oldali frfi dvzls kzben maghoz hzza a msikat. A flnk emberek szoktak gy ksznni, akik csak a sze-mlyes szfrjukban rzik biztonsgban magu-kat. A msik frfi mmel-mmal kszn vissza, nem tesz eleget partnere ignynek nem megy kzel hozz. Ezt az a tny is mutatja, hogy elfordul tle, gyszlvn nem ltez sze-mlyknt kezeli.

  Leereszked szvlyessg: meglehetsen ellen-szenves mdja az dvzlsnek. Br a szv-lyessg ltszatt kelti, egyrtelmen tvolsg-tart, s a brkontaktus, a vll megrintse r-vn behatol a msik szemlyes szfrjba. Fentrl szl lefel: Minden rendben van, kedvesem, pompsan kijvnk majd egyms-sal, de n diktlom a feltteleket.

  Ujj-jtkok

  Bizonyosan elfordult mr nnel is, hogy sszedrzslte a tenyert. Ilyenkor az arcon elgedett vigyor rad szt. A fordts a kvetkezkppen hangzik: Ez cscs lesz! Vagyis mr alig vrunk valamit. gy drzsli meg a kockajtkos a kt tenyere kztt a kockt, amikor meg akarja babonzni ket, mert gy rzi, most egszen biztosan sikerl-ni fog. gy tesz az az ember lehet akr res a keze, de lehetnek benne kockk is , aki tudja, hogy most megtheti a fnyeremnyt. De figyeljen mindig arra, milyen gyorsan drzsli ssze valaki a tenyert. Ebben ugyanis pontosan kifejezsre jut az elvrs min-sge. Aki egszen lassan teszi, a kvetkezket adja embertrsai tudtra: Nem akarok tl moh lenni, de ez most biztosan nem lesz rossz. A gyors tenyrdrzsls pedig annyit tesz: Ez fantasztikus lesz, majd megltjtok!

  Amikor egymshoz szortjuk a kt tenyernket, olyan embernek tnnk, akinek megingathatatlan az nbizalma legalbbis els pillantsra. s a legtbben, akik ertel-jesen sszeszortjk a tenyerket, valban bizakodan mosolyognak is. De bell ktely mardossa ket. Mert ezzel a gesztussal azt jelzik, hogy valjban nyomasztja ket vala-mi. s amikor az ujjak elfehrednek, az annyit tesz: Ers nyoms alatt llok. Az egsz erlkds azt a clt szolglja, hogy elfojtsunk magunkban egy csaldst s elhesseges-sk komor gondolatainkat.

  De jl nzze meg, milyen magasan tartja valaki egymshoz szortott kt tenyert, mert ez fontos kiegszt informcikat nyjt nnek. Minl alacsonyabban szort a csaldott beszlgetpartner, annl knnyebb kzeledni hozz s megvigasztalni.

 • A mindentud: ha ez a frfi kinyitja a szjt, bizonyosan nhny utastst ad. Sziklaszilrdan meg van gyzdve arrl, hogy pp valami ha-talmas gondolat pattant ki az agybl, melyet a tbbieknek egyszeren el kell fogadniuk. Az ujjak mvszi ptmnye flnyes (s gyakran bonyolult) gondolatmeneteket jelkpez a test-beszdben.

  Ha valaki gtakat, rcsokat kpes az ujjaibl, szinte mindig kiderl rla, hogy va-lsgos okostojs, vagyis olyan ember, aki mindent jobban tud, s sziklaszilrdan meg van gyzdve arrl, hogy az adott helyzetben csak rti, mirl is van sz valjban. Jel-lemz tanri gesztus. De szvesen feledkeznek bele effle ujj-jtkba olyan menedzserek is, akik nagyon ismerik a drgst. Itt van pldul a tet nev figura. A tet fell van, ami ebben az esetben nem csupn ptszeti alapelv. Mert pont ott a cscson rzik magukat mindazok, akik tett alkotnak ujjaikbl.

  Ha beszlgetpartnere ujjai lefel mutatnak, az az n szmra legalbb olyan vg-zetes, mint annak idejn egy rmai szmra Nr csszr fld fel mutat hvelykujja. n megbukott, elutastottk. Amikor az ujjak cscsot, hegyesszget alkotnak, az hatrt nem ismer pimaszsgra utal.

  Egyrtelm hegyesszg: a mutatujjak nyilat alkotnak. Ez magabiztossgot jelez, mely akr elbizakodottsgba is tcsaphat. Aki kedveli ezt a gesztust, szeret utastsokat adni. gyvdek, akik hivatsukbl addan mindent job-ban tudnak, gyakran tesznek ilyen kzmozdulatot.

  Ha valaki a msik kezvel megfogja hta mg tett karjt, ezzel azt jelzi, hogy vgtelenl magabiztos: le tud mondani minden vdekez gesztusrl, mindenfajta snc-rl. Kirlyi fensgeket szoktak lefnykpezni ebben a testtartsban, amint keresztllp-delnek a nekik hdol embertmegen. Flp herceg szvesen mutatja ki gy kirlyi nyu-galmt, s az uralkodi gesztusokkal l francia elnk, Franois Mitterrand is gyakran juttatta kifejezsre a testbeszdnek ezzel az eszkzvel, mekkora er lakozik benne.

  Mellesleg gyakran lthatjuk ezt a gesztust fegyvertelen rendrknl is. Ha viszont lfegyver lapul az vtskban, automatikusan megvltoznak a gesztusok. Ilyenkor a kz kihvan a csp fltt helyezkedik el, akrcsak Wyatt Earpnl s Doc Hollidaynl, mi-eltt kitr a golyzpor.

 • Velem prblj kikezdeni!: a kezek a cspn. A revolverhsk lltak gy egymssal szemben az ivban. Amikor a nk a divatnak engedve nadrgba bjtak, tvettk ezt a jellemzen fr-fias gesztust, mely tbb szempontbl is kihv. Szexulisan is, amit az elretolt csp bizonyt.

 • TDIK FEJEZET

  Kar- s lbsncok

  Hogy tetszik-e az j lls? Az asszisztensi szken l fiatal n keresztbe teszi a bokjt, s arcn szles vigyorral btran gy vlaszol: Ht persze, nagyon, izgalmas feladat, iga-zi kihvs. Ebbl termszetesen egy sz sem igaz. A legkevsb sem lvezi az j llst. Aki kicsit is rti a testbeszdet, annak ezt azonnal ltnia kell. A keresztbe tett bokk rossz rzsrl rulkodnak; ez vdekez testhelyzet, mely sok mindent elmond flelme-inkrl. A kezekbl s lbakbl ptett sncok mgtt nagyobb biztonsgban rezzk ma-gunkat. Pontosan azt tesszk ilyenkor, amit a kisgyerekek, akik gyakran rejtznek aszta-lok, szkek s szekrnyek mg, vagy kapaszkodnak az anyjuk szoknyjba.

  Amikor vdelmet keresnk, karba tesszk a keznket, ahogy a futballistk szoktk egy csapatkpen. Ez az els dac- s vdekez reakcink. Kamaszkorunkban aztn azzal egsztjk ki ezt a gesztust, hogy keresztbe tesszk a lbunkat is.

  Mindkt gesztus az emberisg skorbl szrmazik. A karokbl alkotott sncnak eredetileg az volt a feladatra, hogy a szvet vdje, a lbaknak pedig, hogy a nemi szer-veket. Manapsg mr egy gynevezett fenyeget szituciban szerencsre nem a puszta tlls a cl. De a szemlyisg nha veszlybe kerlhet, s ilyenkor az effle si gesztu-sokba meneklnk.

  Pldul a liftben, ahol vadidegenekkel vagyunk sszezrva, radsul kellemetlenl szk helyen. De a keresztbe tett lbak s karok elssorban akkor jelzik, hogy kszek va-gyunk megvdeni magunkat, amikor szavakkal, vagyis verblisan tmadnak meg minket.

  Amennyiben egy csoport-sszejvetelen egyszerre tbb rsztvevnl is szreveszi ezt a gesztust, legyen vatos! Ellenfelekre akadt. Legjobb, ha felszltja a csoportot, hogy krdezzenek. De amg nem hanyatlanak le a keresztbe font karok, mg mindig in-kbb negatv a hangulat.

  Ha csak egyvalaki tesz ilyen gesztust, egyszeren nyomjon a kezbe valamit, pl-dul egy iratot. s krje meg arra, hogy foglaljon llst a szban forg gyben. Ezzel nylt pozciba knyszerti defenzvba vonul hallgatjt. Sznt kell vallania, s a nylt-sg legyzi az ellensges rzseket.

  De van ms lehetsg is: dljn elre, trja szt becsletes szndkait bizony-tand a kezt, s mondja azt a beszlgetpartnernek: gy ltom, krdezni szeretne valamit. Vagy ha valamivel szernyebb sznben szeretn feltntetni magt: Nos, n mit gondol errl? Azutn dljn htra, s merljn mly hallgatsba, ami hihetetlenl kihvan hat. Csak kevesen tudjk elviselni ezt a csndet, a legtbb ember gy rzi, mu-szj beszlnie.

  gy aztn megint mozgsba jn az llott leveg, s n ismt belelt majd beszlge-tpartnere lapjaiba. De ezt szavakkal is al kell m tmasztania: rtkelem a nyltsgt valban minden krtynkat ki kell tennnk az asztalra. Ezzel aztn az utols rejtett kifogsokat is kicsalja az illetbl.

 • Vasra verve: az ls kzben keresztbe tett bokk azt jelzik, hogy lelncolva, megktzve rezzk magunkat. A nk kzben mr a trd-ket is sszeszortjk, mg a frfiak sztvetik a lbukat. Itt mindenesetre vegyes vagy kifeje-zetten negatv rzsek jutnak kifejezsre. Ez a n nem bzik magban, semmit nem akar koc-kztatni, alig fog megmoccanni a szken.

  Aligha veszel le a lbamrl: a karok kereszt-be fonva, ami mindig hvssgre vagy rossz kzrzetre utal, ilyenkor gyszlvn sajt ma-gunkat melegtjk. Itt a testet melegt karok gtt alakulnak. Ha egy beszlgets folyamn felbukkan ez a gesztus, biztos lehet benne, hogy a partnere olyasmit hallott, ami nem tet-szett neki. Amennyiben el akar rni nla vala-mit, a lehet leggyorsabban r kell jnnie, mi az, s azonnal vltoztatni kell a taktikjn. K-lnben meg fog fenekleni ezen a gton.

  A vezet beoszts emberek egybknt megtanuljk, hogyan kerlhetik el tudato-san a karba tett kz gesztust. (Az indin trzsfnkkre ez nem vonatkozik gondol-junk csak l Bika fnykpeire.) Az ok egyrtelm. Sohasem szeretnnek olyan benyo-mst tenni msokra, mintha vdekeznnek. Akinek hatalma van, mindig az a tmad.

  Biztosan tltk mr a kvetkez helyzetet. A feltrekv tehetsg s a fnk tall-kozik egymssal. A kzszortst kveten az ambicizus fiatalember valsznleg karba teszi majd a kezt, mg ha a beszlgets fligmeddig szemlyes jelleg is. Ezenkvl minden msodik emberre jellemz a felfel tartott hvelykujj is: ez arra utal, hogy a vezrbika harcias ellenflre tallt. Ha viszont a karsnc klbe szortott kzben vgz-dik, az illet gyszlvn trt rejteget a ruhja alatt. Vagyis mindenre elsznt ellenfl, s csak az alkalmat vrja, hogy lesjtson.

  A karsnc nkntelen jelzs. Aki megrti a jelentst, vlaszt kapott egy olyan kr-dsre, amire a msik a legkevsb sem akart vlaszt adni.

  Gyakran mi magunk is rezzk, hogy tlzottan egyrtelm ez a gesztus, s tl so-kat rul el ellensges rzseinkrl. Ezrt igyeksznk vltoztatni rajta.

  Ilyenkor egyik karunkat lazn lgatjuk a testnk mellett, mg a msik rszleges sncot kpez, vagy sszefzzk a keznket az altestnk eltt. Br ez oldott benyomst kelt, a legkevsb sem oldott gesztus. Ezekkel a manverekkel sajt magunkat prbljuk egy kicsit kzen fogni, mert az megnyugtat. Kivlan lczhatjuk a karsncot, ha babrl-ni kezdjk a mandzsettagombunkat, a krmnket vagy az rnkat. A kzitskt (mg egy frfikzitskt is) szintn hasznlhatjuk szrevtlen sncknt. s egy llfogadson, ahol

 • annyi idegennel kerlnk kapcsolatba, a hasunk eltt tartjuk a poharunkat, mert ez tnik a legknyelmesebbnek. Valjban a mg sncoljuk el magunkat.

  Letrt ntudat: a kpen lthat frfinak taln reszket a trde, vagy kiszradt a szja min-denesetre a kzppontban van s ezt a legke-vsb sem lvezi. gy ll a vdlott a brja eltt, de gy ll az ember olyankor is, amikor kitntetst kap. Valamifle fedezket keres. Az irattart a snc szerept tlti be. A zak be-gombolva, ami arra utal, hogy gazdja zrk-zott, tartzkod alaphangulatban van. A frfi egy kicsit kzen fogja sajt magt, mert igyek-szik felidzni azt a szp, biztonsgos rzst, melyet az desanyja kezt fogva lt t az em-ber.

  Ahogy a fejezet elejn emltett plda mutatja, keznk s lbunk is jl rthet nyel-vet beszl, eltorlaszolja msok ell a hozznk vezet utat, sncokat kpez. m kzrem-kdskkel kifejezetten ellensges testtartsok is ltrejhetnek, pldul amikor a jobb boknk a bal combon nyugszik, s a lbfej elremutat. Aki gy l, tsre ksz. De ne hagyja annyiba a dolgot, vgjon vissza! Fogja ki a szelet a vitorlbl! Mivel n rti a testbeszdet, dnt flnyben van vele szemben. Az az rzsem, hogy mondani akar valamit. Termszetesen beszlgetpartnernek is ez az rzse, de az mr valsgos fe-kete mginak tnik a szemben, hogy ezt n tudja. Most viszont sznt kell vallania, ki kell eresztenie a gzt s vele egytt az ellensges rzseket is. gy n a tervezett tma-dsnak sikeresen elveszi az lt.

  Amikor valaki keresztbe teszi a lbt lls kzben, tbbnyire a karjt is sszefonja. Aki gy ll, szinte mindig nagyobb tvolsgban igyekszik maradni a tbbiektl. A zakja vagy kabtja begombolva.

  Amikor egy csoport ilyen tartzkodan lldogl, jformn biztos lehet benne, hogy a tagok nem ismerik egymst.

  Taln egyszer nnel is elfordul majd, hogy egy ll csoportbl tbben is karba te-szik a kezket, s keresztezik a lbukat, amikor n csatlakozik hozzjuk. Ez azt jelenti, hogy nem kedvelik nt klnsebben. Valamit forralnak n ellen.

  Termszetesen az arcokon is lezajlik egy s ms. A fent lert testtartsban ll cso-porttagok gyakran az ajkukba harapnak. Ilyenkor risi erfesztssel prbljk meg-rizni a ltszatot. Egy trgyalson a vdlott is ilyen elkeseredetten prbl rr lenni fel-dlt lelkn.

  Hogyan tudn megtrni ezt az ltalnos vdekezst? Szmolja fel az ostromzrat! Vigyen egy kis oldottsgot, knnyedsget a beszlgetsbe. A mozgs majd fellaztja a merev frontvonalakat. Hogy mit kell ennek rdekben tennie? Egyszeren tegyen n-hny lpst ne lljon egy helyben! Vagy amennyiben l a csoport, lljon fel nyugodtan a helyrl. Akkor szellemileg is rugalmasabbnak tnik majd. gy taln ki tudja mozdta-ni begubzott partnereit. Ezltal magtl ki fog nylni a lbzr, ami nem marad hats nlkl a lelkillapotra sem.

 • Teht: ha beszlgetpartnere keresztbe testi a lbt, nnek t kell trnie ezt a lb-gtat.

  Amennyiben sajt magnl figyeli meg ezt a lbtartst, bizonyra inkbb negatv gondolkodsra hajlamos.

  Gyakoroljon be hangslyosan pozitv gesztusokat, hogy belsleg is derlt le-gyen, s pozitvv formlja a gondolkodst.

  Vgl mg meg kell emlteni egy lbtartst, amely kizrlag nkre jellemz. Az egyik lb a msik kr fondik, akr egy kgy. Az ll lb mellett kikandikl egy lb-fej. Br ez a testtarts szeszlyes benyomst kelthet, mindenekeltt azt jelzi, hogy az il-let hlgy flnk, mint egy zike.

  Majd n megmutatom: a frfi egyelre hall-gat, de bele fog avatkozni a beszlgetsbe, s abban nem lesz ksznet! Gyakorlatilag min-dent helytelent, amit az imnt mondtak. A trdre tett boka tkrzi ezt a harcias hangula-tot. Vdekez helyzetbl, a snca mgl akarja felgngylteni a vita rsztvevinek llsait.

  Felhztak: a lbak megfesztve, akr egy ki-pattanni ksz rug. Mr ez a hasonlat is mutat-ja, mit rez a kpen lthat fiatal n: ugrsra ksz. Bizonyosan j tag egy csoportban. Ez a felhzott testtarts ellentmondsos rzelmek-

  A zrkzott: kizrlag nk szoktk gy tarta-ni a lbukat ls kzben. Ez a n visszahz-dott, legszvesebben elrejtzne. Alapveten f-lnk, tartzkod. Tapintatosan s vatosan kell prblkoznia annak, aki el akarja csalogatni a csigahzbl.

 • rl rulkodik: egyrszt a lbsnc vdekez ma-gatartsra utal, msrszt ez a feszlt, ugrsra ksz llapot kapcsolatteremtsi kedvet tkrz.

 • HATODIK FEJEZET

  Hatalmi jtkok tmadshoz s visszavonulshoz

  Brcsak mindig gy lenne! ppen beszlget valakivel, s mr nhny mondat utn rzi, hogy a legtkletesebb sszhangban van az illetvel. s ha kvlrl lthatn magt s beszlgetpartnert, megfigyelhetn, hogy szinte megegyeznek a gesztusaik is: vagyis teljes a harmnia, szavakban s gesztusokban egyarnt.

  Mivel az azonos gesztusok rzelmi sszhangot teremtenek, teljesen tudatosan ki kellene hasznlnia a testbeszdnek ezt a rendkvl elnys tulajdonsgt. Aki oldott, ba-rti lgkrt akar teremteni, annak utnoznia kellene beszlgetpartnere gesztusait. Ter-mszetesen szrevtlenl. Ez a fogs a hierarchiban lentrl felfel mkdik a legjob-ban, vagyis amikor a msodik ember utnozza az elst. A nma zenet gy hangzik: gy rzek, ahogy te, teljesen azonos hullmhosszon vagyok veled. Ezzel jindulatot kelt a msikban, s az lvezni fogja, hogy megrtik.

  De azrt van egy kivtel: az alkalmazott jl teszi, ha kerli fnke agresszv, ural-kodi gesztusait. Klnben mg a vetlytrsnak tnhet.

  Msrszt ez a tkrkptechnika kivlan alkalmas arra is, hogy vszhelyzetekben lefegyverezzk mindentud, nagyhang vitapartnereinket. Az gyvdek pldul ismerik ezt a mdszert, s leutnozzk ellenlbasuk mozdulatait, hogy kihozzk a bketrsbl. Amikor kt idegen tallkozik, elszr eltr llspontra helyezkednek. Erre egy ameri-kai pszicholgus, Albert E. Scheflen jtt r. Mg a megegyez gesztusokat is kerlik. Csak akkor kezdenek egyre jobban hasonltani egymsra a mozdulataik, amikor felfede-zik, hogy bizonyos dolgokrl egyformn gondolkodnak.

  Az elmlylt: egy llspont kritikus mrlege-lse folyik ppen. Csak most hozz ne szljon valaki! A frfi lehzta a rednyt, amit egyrtel-men mutat a lehunyt szem, s zavartalanul gondolkodni szeretne egy darabig.

  A gyorstzel: oldott testtarts legalbbis ltszlag. Valjban ez a fiatalember lvsre ksz. gy pzolt a re-volverhs Billy, a k-lyk. Ez a testtarts nma kihvs. Figyel-meztets a tbbi frfi-nak: Prbljtok csak meg, n brkivel felve-szem a versenyt. A nknek pedig ezt gri: Kivl lvsz va-gyok.

  Nem vletlen, hogy magas rang szemlyek szvesen veszik, ha nagysgos-nak szltjk ket. s aki egy gylekezet eltt beszl, mindig egy kicsit nagyobbnak akar lt-szani a tbbieknl, prbl fljk magasodni. Mert aki magasabb, az hatalmasabbnak is tnik. Valsznleg csak ezrt mutatkoztak alattvalik eltt mindig emelt, korons fvel a vilg hatalmassgai. Mindannyiunkban sztns tiszteletet breszt egy magas ember

 • ltvnya. Bizonyosan ezrt is csinlnak knnyebben karriert az tlagosnl magasabb ve-zetk.

  Ha viszont magasabb beoszts emberrel van dolgunk, tancsos sszbb hzni magunkat a sz szoros rtelmben is.

  Vegynk egy pldt: meglltja nt egy jrrz rendraut valami oka biztosan van r. n valsznleg nem szll ki a kocsijbl, hanem leereszti az ablakot, s meg-vrja, amg a rendr odalp az authoz. Ez slyos hiba. A rendrnek el kell hagynia a sajt krlett, s meg kell kzeltenie az n territriumt. Azzal, hogy n a jrmvben marad, mg inkbb gtat ver maga s a rendr kz. Jobb, ha kiszll a kocsijbl, vagyis kilp a territriumbl. Mr ezzel is valamivel engedkenyebb magatartsra sztnzi a trvny rt. (Az ajnlott magatarts csak Eurpban clravezet. Amerikban pldul ppen ezt tekinti kihvsnak a rend re (a szerk.).) Msodszor: jl teszi, ha nem hzza ki magt teljesen a rendr eltt. Inkbb mutatkozzk valamivel alacsonyabbnak. Harmadszor: juttassa kifejezsre szban is alrendelt helyze-tt, s tudassa a rend rvel, mennyire sajnlja a hibjt. Ksznje is meg neki, hogy fel-hvta a figyelmet erre a hibra.

  De vannak olyan helyzetek is, amikor kifejezetten agresszv jelzs lehet az, hogy sszehzza magt. Pldul ha egy idegen irodban vagyis valaki ms territrium-ban terpeszkedik egy szken.

  Ha radsul lovagllsben trnol ezen a szken, gy jelkpesen is tveszi az ag-resszv lovas testtartst, aki uralkodni prbl a tbbieken. m meglehetsen knnyen ki lehet billenteni a nyeregbl az ilyen lovasokat. Aki odall egy szklovas mell, be-szlni kezd hozz, s kzben a lehet leginkbb megkzelti, hamar megzavarhatja.

  Ismeri a forvoselvet? A fnkk ugyanis elszeretettel mennek be elsknt az ajtn s foglaljk el a legjobb helyeket, mert azt hiszik, hogy ennek gy kell lennie. Ez minden dlben megfigyelhet a vllalati tkezdkben. Egy helycsinl elrerohan, s feltpi az ajtt, hogy szabad utat biztostson a fnknek. s amikor vgre megvan az asztal, a gr az asztalfn foglal helyet, vagy azt a szket vlasztja, mely a legtvo-labb esik az ajttl. Msklnben arrl lehet felismerni, hogy gyakran sszefonja a kar-jt a feje mgtt, s ezzel jl lthatan kivlik a csoportbl.

  A btorszimbolika

  Van nhny szably, amely pldul a szkekre rvnyes. Taln emlkeznek a kzp-afri-kai csszrsg nagyra tr uralkodjnak, az njellt Bokassa csszrnak a trnjra: ha-talmas, szinte mr nem is emberre mretezett tmla szkik elsknt az ember szembe.

  Ez ltalnos rvny elv: minl magasabb a tmla, annl magasabb rang a szk tulajdonosa. A legnagyobb hatalommal br ember a leghatalmasabb tmlj szk. s mg valami: a kartmlk tisztn optikailag szintn tbb hatalmat klcsnznek.

  A magas szkek idegestik a ltogatt, mert szinte mindig alacsonyabban van. s ha mg a hamutart is karnyjtsnyi tvolsgnl messzebb ll tle, vagyis csak klnf-le akrobatamutatvnyok rn tudja leverni a hamut a cigarettjrl, kiss mr meginog az nbizalma. Mikzben egy alacsony lalkalmatossgon kuporog, s klnfle tr-gyakkal hadakozik, trvnyszer, hogy elkedvetlenedik. Mindezt vlhetleg a vendgl-t rendezte gy, hogy t tvol tartsa magtl.

  J tudni, mi rontja el a msik kedvt, tri meg a lendlett, s hogy mi mindent meg nem tesz nmely vendglt, hogy helyzeti elnyhz jusson. m az a fnk, aki ilyen kerl utakon fitogtatja hatalmt, egyttal elrulja, hogy j nhny gyenge pontja van.

 • HETEDIK FEJEZET

  A szrke fstfelleg titka Markos legnyek s kvscsszk jtkai Ki-frkszhetetlen szemveggesztusok.

  Ne hagyja, hogy beszlgetpartnere kdstsen!Aki szrke fstfelleget fj, azon knnyebb tltni.A cigarettahossznyi beszlgetsek kzben egyszeren nzzen t a fellegeken. A felh mgtt ugyanis megpillanthatja a rejtett rzseket.

  pp a dohnyosok nem tudnak titkolni semmit. s amikor mr izzik a cigaretta s szll a fst, knny tetten rni az lvezettel pfkelt kt szvs kztt.

  A fst ugyanis elssorban azt jelzi, hogy valahol tznek is kell lennie. s ha gy nzzk, a fstjelek a bels konfliktust tkrzik. Teht bell g valami. A tzet rzik s vigyzzk ugyan, a fstje mgis kiszivrog.

  Kztudoms, hogy aki dohnyzik, elssorban bels feszltsgt akarja cskkente-ni szvsrl szvsra. De amikor sztrad benne az oldottsg kellemes rzse, gyakran albbhagy az nkontroll. A dohnyosok minden kdstsi ksrletk ellenre gyakran elvigyzatlanokk vlnak. A pszicholgia nyelvn tsegt tevkenysgnek nevezik azt, amit cigarettkkal, szivarokkal s pipkkal mvel az ember. Egy szertartssal, a re-pl sznyeg szerept betlt dohnyfstfellegek szrnyn prblja tmenteni magt a mindennapos nehzsgeken. Mikzben tartst keres az letben, a dohnyzs szent kel-lkeibe kapaszkodik.

  Azok is szvesen tugranak problmkon, akik nem dohnyoznak, m ezt kevs-b mutatsan teszik. Tisztogatjk a krmket, kpzeletbeli brdarabkkat rgcslnak, vakarjk a fejket, babrljk a nyakkendjket. Ezeket a gesztusokat klnsen gyakran figyelhetjk meg zsfolt fogorvosi vrszobkban, ahol nem szabad dohnyozni.

  A legfnyzbb szertarts ktsgtelenl a pipsok. Georg Stefan Troller jsgr (fiatalkora ta) szenvedlyes pips, eltprengett azon, hogy mirt kezd el egy frfi pi-pzni. ktli, hogy a flnyes elit hdol ennek a szenvedlynek. Vlemnye a kvetke-z? a pipsok teljesen tudatosan arra hasznljk a fstljket, hogy megfontoltsgot, magabiztossgot sugrozzanak. Ez nmelyeknek szorgalmas gyakorlssal sikerl is. Ekzben egyfajta mvszett magasztostjk fstjeleiket, pszeudomeditciv fejlesztik a dohnyzst. Egy pipra nem lehet gyorsan rgyjtani, hogy aztn nhny szvs utn elnyomja az ember. A szertartst mindig gondosan vgig kell csinlni. A pipzs figyel-met s kvetkezetessget kvn. Br a szrke fstfelleg barti krnek arisztokrati azt a kpet alaktottk ki a dohnyzsnak errl a formjrl, hogy ltvnyos lvezetet okoz, a pipa szmukra is elssorban a feszltsg levezetsnek eszkze. pp ezrt kezdik el gondosan tisztogatni, amikor a tetfokra hg a feszltsg.

  Ilyen pillanatokban ltszlag mr nem lehet zavarni a pipjval szszmtl frfit. Aki teht istenigazbl sarokba akar szortani egy pipst, legjobb, ha eldugja a pipjt.

  Mg nhny megjegyzs a szivarra vonatkozan: ez nem komor rk megdest-sre val lvezet. A sikeres, tettre ksz emberek ezrt is vesznek szvesen a foguk kz egy ilyen risi jszgot. Ez annyit tesz: risi fogst csinltam! Taln emlkeznek egy fnykpre, mely 1794 nyarnak elejn jelent meg a sajtban. A felvtel Gerd Ml-lert s Paul Breitnert brzolta, amint a legteljesebb egyetrtsben egymsba karolnak. Mindkt r enyhn veges szemmel egy risi havannt szvott. Valban nagy fogst csinltak. Nhny rval azeltt megnyertk a futball-vilgbajnoksgot.

  Aki szivarozik, mindenesetre felszll gban van, vagy mr fel is rt a cscsra.s egy n, aki keskeny, King size kiszerels cigarettt tart hossz ujjai kzt, ke-

  cses mozdulatval azt mutatja, hogy legalbb olyan nagy egynisg, mint egy frfi.

 • Felfel vel tendencia: amikor felfel rad a cigarettafst, a beszlgetsek is valsggal szrnyakat kaphatnak. Aki felfel fjja a fs-tt, azt kellemesen rintettk az addig hallot-tak, s rzsasznben lt mindent. A mennyezet fel szll fst emelkedett hangulatrl rulko-dik.

  Visszahzd s titkolz: de mindeneset-re nagyon intenzv alkat. Utl feltnst kelteni, rendszerint inkbb hallgatag, s nem szvesen hasznl nagy szavakat.

  s nem rt, ha megjegyznk mg valamit: a szivarfstt mindig felfel fjja az em-ber. s ez megint csak rulkod jel. Ha tudni szeretn, hogy valaki pozitv vagy negatv tlts-e, egyszeren nzzen lmodozva a fstcsva utn. Mert amennyiben a dohny-z hlgy vagy r felfel fjja fstt, is emelkedett hangulatban van. s ha ez a kedve-z lelkillapot nnek ksznhet, akkor rlten sikeres volt a fellpse. De ha a fst le-fel kgyzik ami szivar esetn nagyon ritkn vagy soha nem fordul el , a dohnyos hangulata is leszll gban van. Valami megfekdte a gyomrt.

  Mg nhny fstelemzs: Amennyiben valaki a szja szgletn fjja ki a fstt, ez-zel jelzi, hogy hatrozottan ksz a grbe utakra. Aki pedig az orrn, az minden bizony-nyal magasan is hordja az orrt. Megingathatatlan az nbizalma, s nyilvn tvedhetet-lennek tartja magt.

  Biztosan ltott mr ilyen filmeket: a fnk a mennyezet fel fjja Monte Christj-nak fstjt. Egyrtelm, hogy mit jelent ez a gesztus. Brki rjhet: nagy fogsra kszl. Ehhez nem kellett feltallni a hangosfilmet.

  Ezrt a dohnyos krtysoknak nem szabad bzniuk begyakorolt arcjtkukban. Aki krtyzs kzben dohnyzik, ktszeres kockzatot vllal. Ha ugyanis egy pkerarc jtkos az g fel fjja a fstt, biztosan pomps lap van a kezben.

  De nzzk meg alaposabban, hogyan is vgzik a dohnyosok kedvenc tevkenys-gket:

  Elsknt itt van a titkolz: a parzsl cigarettt hvelyk- s mutatujja kztt fogja s behajltott tenyerben tartja, mintha vdenie kellene. Biztosak lehetnk benne, hogy az illetnek hts gondolatai vannak. s arra is mrget vehetnk, hogy mg egy

 • tkrtyt rejteget az ingujjban. Aki gy dohnyzik, vatos s szfukar, sohasem rulja el, hogy mit gondol. s ha bell izzik is, rt hozz, hogy eltitkolja.

  Ideges alkat a harkly: mutatujja szntelenl a cigarettt kopogtatja, llandan leveri a hamut, pedig a cigaretta nem is g ilyen gyorsan. gy akar rr lenni az ideges-sgn, bels feszltsgn. A dohnyosoknak ez a tpusa nem szeret msokra figyelni, mindig akar beszlni. s ha egyszer szhoz jut, leggyakrabban zsrtldik, kritizl, s megprblja verblisan lesprni a gyengbbeket a sznrl, ahogy a cigarettrl a ha-mut.

  De hlgyek is tudnak mutatni extravagns figurkat dohnyzs kzben. A graci-z az eltartott ujjakkal dohnyz hlgy pldul gyel a finom niessgre. De senkit ne tvesszen meg ez a mutats pz: aki gy dohnyzik, mindig pontosan tudja, mit kell ten-nie. Reinhold Gerling fiziognmus elemzse a kvetkezkppen hangzik: br a hlgynek vltozkony a hangulata, mindig tud alkalmazkodni.

  Jval kemnyebb a keze a fuvols-nak. N ltre tulajdonkppen tl kemny is. Ha gy nzzk, a hlgy nhny frfias vonssal gazdagtotta a dohnyzs nknl meg-szokott gesztusait. Fknt a fanyar aromt kedveli, de rt hozz, hogy maradktalanul ki is lvezze. s ha rajta mlik, maga is szereti ersre fszerezni az let dolgait.

  Ezzel szemben megint csak kifejezetten frfi a kisujjamban van az egsz tpus. a gyrs- s a kzps ujja kzt tartja a cigarettt dohnyzs nmi artistabetssel. gy fstl az a frfi, akinek folyton temrdek a dolga. Szimultn jtkos, aki mindig kt-hrom vasat tart egyszerre a tzben.

  A fklyaviv gy tartja a cigarettt, mint a felismers lngjt. Olyan ember, aki mg ismeri a lovagi ernyeket, s l benne a kalandvgy is. De knny belekeverni za-varos gyekbe, s a vakmersgig btor. Ha kudarc ri, csak vllat von.

  Aki mindkt kezt hasznlja, mikzben rgyjt, az igazn oda tud figyelni az lve-zetekre, mindig az adott pillanatra koncentrl, s introvertlt alkat. Olyan ember, aki rendszerint egyszerre csak egy dologgal foglalkozik, s minden feladatra idt hagy ma-gnak. Finom rzkkel hamar rr tud lenni bonyolult helyzeteken, s nemcsak akkor, ha rideg technikai dolgokrl van sz.

  A csalafinta: a frfi szokatlanul tartja a ci-garettt, a kzps s a gyrsujja kztt. Aki gy dohnyzik, mindig ksz szokatlan utakra is.

  Minden lehetsget megragadok: aki ennyi-re odafigyelve gyjt r, az ahhoz is rt, hogy mindig megragadja a knlkoz alkalmat. Vagyis nemcsak a dohnyzs kzben bizonyul tettre ksz embernek. Cselekszik mghozz tgondoltan. s sszpontostva lvezi az let rmeit.

 • A dohnyosok egy csoportja vgighzza a nyelvt a cigarettn, mintha ragads len-ne a szle. Ez a kemny frfi-figura. De mivel a dohnyrudacskkat mr gppel csinl-jk, ez a szertarts flsleges ezrt mvi. Ez a tpus szvesen viszi a szt a kocsmban, hogy aztn legurtson egy kors habos srt a torkn.

  A haraps ersen tartja a cigarettt a fogai kzt, mely harciasan felfel mutat, akr egy lndzsahegy. Egy ilyen frfit ltva az a benyomsa az embernek, hogy az illet szvesen mutogatn az izmait is.

  Trjnk a trgyra: , ha szksges, rtr a trgyra, mg-pedig minden teketrizs nlkl. rt hozz, hogy egy id-ben intzzen el klnbz feladatokat, tud rgtnzni, s nem sokig habozik: tettre ksz alkat van benne kaka.

  Nyoms alatt: a hvelykujj lthatlag erteljesen kalaplja a cigarettavget. Ez a gesztus a