Top Banner
Capital social: 200 lei 200691, strada Serban Voda, nr. 19, Craiova, jud. Dolj Cod de inregistrare fiscala : 26799417 Cont : RO25BRDE170SV63334931700 BRD Craiova Nr. ORC : J16/450/2010 Tel. : +40 753103613 www.fmmm.ro www.mediereatehnicasiarta.ro www.portalmediere.ro www.medieretv.ro Calitate Scoala de Formare in Mediere Mugur Mitroi a fost infiintata in anul 2010 ca rezultat al pregatirii permanente si la un nivel superior al partenerilor. Nevoia de ridicare a calitatii pregatirii a fost rezultatul imbunatatirii metodelor de formare ale mediatorilor cat si tehnicile complexe ce sunt prezentate in curs in vederea insusirii acestora de catre cursanti. In cursul de baza care este rezultatul programei de pregatire au fost adaugate metode de gestionare a conflictului care se bazeaza pe identificarea surselor genratoare ale acestuia si optimizarea relatiei de interdependenta care se naste intre subiectii conflictului. Competenta Scoala de formare in Mediere Mugur Mitroi dezvolta relatii de colaborare si parteneriat cu organizatii din tara si din strainatate din domeniul ADR , printre partenerii interni putem enumera Centrul de Mediere Buzau, Centrul Mediatorilor Profesionisti Bucuresti. O relatie deosebita a construit cu Fundatia The Lord Slynn of Hadley European Law Foundation, cu sprijinul careia deruleaza cursuri de pregatire profesionala pe tehnici avansate in mediere. Mediere Partenerii sai sunt mediatori cu vechime care au fost implicati in diverse programe care presupuneau efectuarea de medieri in comunitate dar si formatori cu pregatire profesionala maxima, acestia fiind expertii clasa A in Uniunea Europeana, examinatori si evaluatori atestati. Mediatorii care urmeaza cursurile de formare in mediere ale scolii, la finalizarea acestora dobandesc competenta deplina in mediere. Consideratie, echipa FMMM
18

Curs de formare initiala in mediere - fmmm.ro Curs Mediere FMMM_Institut.pdf · practica medierii, formarea unui stil propriu de mediere, corespunzator medierii de tip facilitativ.

Aug 29, 2019

Download

Documents

phamkhanh
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Curs de formare initiala in mediere - fmmm.ro Curs Mediere FMMM_Institut.pdf · practica medierii, formarea unui stil propriu de mediere, corespunzator medierii de tip facilitativ.

Capital social: 200 lei 200691, strada Serban Voda, nr. 19, Craiova, jud. Dolj Cod de inregistrare fiscala : 26799417 Cont : RO25BRDE170SV63334931700 BRD Craiova Nr. ORC : J16/450/2010 Tel. : +40 753103613 www.fmmm.ro www.mediereatehnicasiarta.ro www.portalmediere.ro www.medieretv.ro

Calitate Scoala de Formare in Mediere Mugur Mitroi a fost infiintata in anul 2010 ca rezultat al pregatirii permanente si la un nivel superior al partenerilor. Nevoia de ridicare a calitatii pregatirii a fost rezultatul imbunatatirii metodelor de formare ale mediatorilor cat si tehnicile complexe ce sunt prezentate in curs in vederea insusirii acestora de catre cursanti. In cursul de baza care este rezultatul programei de pregatire au fost adaugate metode de gestionare a conflictului care se bazeaza pe identificarea surselor genratoare ale acestuia si optimizarea relatiei de interdependenta care se naste intre subiectii conflictului. Competenta Scoala de formare in Mediere Mugur Mitroi dezvolta relatii de colaborare si parteneriat cu organizatii din tara si din strainatate din domeniul ADR , printre partenerii interni putem enumera Centrul de Mediere Buzau, Centrul Mediatorilor Profesionisti Bucuresti. O relatie deosebita a construit cu Fundatia The Lord Slynn of Hadley European Law Foundation, cu sprijinul careia deruleaza cursuri de pregatire profesionala pe tehnici avansate in mediere. Mediere Partenerii sai sunt mediatori cu vechime care au fost implicati in diverse programe care presupuneau efectuarea de medieri in comunitate dar si formatori cu pregatire profesionala maxima, acestia fiind expertii clasa A in Uniunea Europeana, examinatori si evaluatori atestati. Mediatorii care urmeaza cursurile de formare in mediere ale scolii, la finalizarea acestora dobandesc competenta deplina in mediere. Consideratie, echipa FMMM

Page 2: Curs de formare initiala in mediere - fmmm.ro Curs Mediere FMMM_Institut.pdf · practica medierii, formarea unui stil propriu de mediere, corespunzator medierii de tip facilitativ.

Capital social: 200 lei 200691, strada Serban Voda, nr. 19, Craiova, jud. Dolj Cod de inregistrare fiscala : 26799417 Cont : RO25BRDE170SV63334931700 BRD Craiova Nr. ORC : J16/450/2010 Tel. : +40 753103613 www.fmmm.ro www.mediereatehnicasiarta.ro www.portalmediere.ro www.medieretv.ro

Curs de formare initiala in mediere

1.Avizarea cursului Formare in Mediere Mugur Mitroi este autorizata în baza hotărârii de autorizare nr. 629/18.06.2010 a Consiliului de Mediere, in baza legii nr.192/2006, art.20, art.9. Cursurile promovate de Formare in Mediere Mugur Mitroi au urmat aceeaşi procedură, fiind supuse aprobării Consiliului de Mediere. Formatorii din cadrul F.M.M.M. au organizat cursuri de formare a mediatorilor încă din perioada în care au functionat in Centrul Pilot de Mediere Craiova înfiinţat de Ministerul Justiţiei prin Ordinul 1391/C/2003 şi finanţat de Ambasada Statelor Unite ale Americii. Colaborarea cu mediatori şi formatori americani, austrieci, englezi şi francezi cu multă experienţă în domeniul medierii, a adus dupa sine recunoaşterea internaţională a formatorilor si a cursurilor ca furnizor de formare. Extras din Legea nr. 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator: “Art. 9: (1)Formarea profesionalã a mediatorilor se asigură prin organizarea cursurilor de specialitate de către furnizorii de formare care au fost autorizaţi conform legislaţiei în materia formãrii profesionale a adulţilor şi de către instituţiile de învăţământ superior acreditate. (2)Programele de formare în domeniul medierii vor fi întocmite pe baza criteriilor cuprinse în standardele de formare în domeniu, elaborate de Consiliul de mediere, şi vor fi avizate în prealabil de către acesta.

Art. 20: Consiliul de mediere are următoarele atribuţii principale: a) promovează activitatea de mediere şi reprezintă interesele mediatorilor autorizaţi; b) elaborează standardele de formare în domeniul medierii, pe baza celor mai bune practici internaţionale în materie; c) avizează programele de formare profesionalã a mediatorilor, conform art. 9 alin. (2); d) întocmeşte şi actualizează lista furnizorilor de formare a mediatorilor care au obţinut autorizarea în conformitate cu cadrul legal existent în domeniul formării profesionale a adulţilor; e) autorizează mediatorii, în condiţiile prevăzute de prezenta lege; f) întocmeşte şi actualizează tabloul mediatorilor autorizaţi; g) ţine evidenţa birourilor mediatorilor autorizaţi; h) supraveghează respectarea standardelor de formare în domeniul medierii; i) ia mãsuri pentru aplicarea în practică a dispoziţiilor art. 26 alin. (2); j) adoptã Codul de eticã şi deontologie profesionalã a mediatorilor autorizaţi, precum şi normele de răspundere disciplinară a acestora; k) ia măsuri pentru respectarea prevederilor conţinute de Codul de etică şi deontologie profesională a mediatorilor autorizaţi şi aplicã normele privind răspunderea disciplinară a acestora; l) face propuneri pentru completarea sau, după caz, corelarea legislaţiei privind medierea; m) adoptă regulamentul privind organizarea şi funcţionarea sa; n) îndeplineşte orice alte atribuţii prevăzute de lege şi de regulament.”

2.Bun venit din partea formatorilor În calitate de formator, vă mulţumesc pentru interesul dumneavoastră de a parcurge prospectul cursului de formare a mediatorilor profesionişti pe care îl organizez încă din anul 2003 sub egida Centrului de Mediere Craiova. In prezent desfasurandu-mi activitatea in cadrul scolii proprii de formare in mediere. Sper că veţi găsi programul nostru de cursuri interesant şi stimulativ astfel încât să ne alegeţi cu convingerea că împreună cu formatorii noştri puteţi parcurge veritabile perioade de studiu şi formare.

3.Prezentarea cursului

CURRICULA DE MEDIERE

I. OBIECTIVE GENERALE

1. Obiective de cunoastere – dobandirea conostintelor teoretice despre mediere, evolutie, principii stiluri, metode ADR, conflict, comunicare, negociere, etica mediatorului, legislatia aplicabila.

Page 3: Curs de formare initiala in mediere - fmmm.ro Curs Mediere FMMM_Institut.pdf · practica medierii, formarea unui stil propriu de mediere, corespunzator medierii de tip facilitativ.

Capital social: 200 lei 200691, strada Serban Voda, nr. 19, Craiova, jud. Dolj Cod de inregistrare fiscala : 26799417 Cont : RO25BRDE170SV63334931700 BRD Craiova Nr. ORC : J16/450/2010 Tel. : +40 753103613 www.fmmm.ro www.mediereatehnicasiarta.ro www.portalmediere.ro www.medieretv.ro

2. Obiective de aplicare - formarea capacitatilor/aptitudinilor de a interpreta corect si sistemic informatiile despre mediere, de a identifica asemanari si deosebiri dintre diferitele forme de solutionare a conflictului prin metode ADR si procedura judiciara clasica, de a lista avantajele rezolvarii conflictului prin mediere, de a recunoaste stadiile ciclului de viata a unui conflict si oportunitatea interventiei prin mediere.

3. Obiective de integrare - aptitudinea de aplicare in practica a cunostintelor teoretice referitoare la solutionarea conflictelor prin mediere, abilitatea de a identifica oportunitatea folosirii diferitelor tehnici de comunicare si negociere in procedura medierii, manifestarea atitudinilor si abilitatilor personale in practica medierii, formarea unui stil propriu de mediere, corespunzator medierii de tip facilitativ.

Cursul este organizat sub forma de activitati teoretico-practice interactive, instruirea in plan teoretic prin predare fiind corelata cu punerea in practica imediata a informatiilor acumulate.

II. OBIECTIVE DE REFERINTA

La sfarsitul cursului participantii :

au dobandit cunostintele necesare pentru intelegerea si aplicarea medierii si pot aprecia asupra oportunitatii interventiei medierii pentru diferite tipuri de conflicte

si-au dezvoltat abilitatile necesare pregatirii si conducerii procedurii de mediere au format si educat abilitati de pastrare a neutralitatii si impartialitatii pozitiei ca mediator au dobandit abilitati de redactare si gestionare a documentelor cerute de legislatia in vigoare cu privire la

mediator: contractul de premediere, invitatia, contractul de mediere, acordul/intelegerea partilor(la solicitarea acestora), procesul verbal de inchidere a procedurii de mediere

vor fi capabili sa identifice aspectele genarale si particulare ale conflictului vor cunoaste caracteristicile si particularitatile diferitelor moduri de rezolvare a unei dispute, dintre care

vor evidentia medierea ca metoda de rezolvare bazata pe nevoi si interese vor fi capabili sa inteleaga modul in care escaladeaza un conflict sa identifice factorii care determina escaladarea conflictelor sa decida, in functie de gradul de intensitate a conflictului, care este modalitatea de interventie cea mai

potrivita sa inteleaga modul in care un anumit gen de abordare afecteaza satisfacerea intereselor partilor vor fi capabili sa inteleaga conceptul de tip castig-castig sa cunoasca importanta comunicarii in mediere si sa identifice barierele care stau in calea unei

comunicari eficiente sa identifice si sa utilizeze tehnici variate pentru imbunatatirea procesului de comunicare si negociere

dintre parti.

Programa de pregatire:

Durata: 80 ore (100%)

Nr. ore teorie: 24 ore (30%)

Nr. ore practica: 56 ore (70%)

Modulul: Formarea mediatorului

Page 4: Curs de formare initiala in mediere - fmmm.ro Curs Mediere FMMM_Institut.pdf · practica medierii, formarea unui stil propriu de mediere, corespunzator medierii de tip facilitativ.

Capital social: 200 lei 200691, strada Serban Voda, nr. 19, Craiova, jud. Dolj Cod de inregistrare fiscala : 26799417 Cont : RO25BRDE170SV63334931700 BRD Craiova Nr. ORC : J16/450/2010 Tel. : +40 753103613 www.fmmm.ro www.mediereatehnicasiarta.ro www.portalmediere.ro www.medieretv.ro

Conform Standardului de Formare a Mediatorului regasit in Hotararea nr. 12 din 07.09.2007, a Consiliului de Mediere si a Standardului Ocupational, cursul de formare a mediatorului va avea ca obiectiv general dobandirea de catre participanti a cunostintelor teoretice si practice specifice profesiei de mediator si dobandirea competentelor generale si specifice acestei profesii.

I. Mediere (50 ore)

- Teoria si practica medierii

- Procesul de mediere

- Etica mediatorului

II. Teoria si analiza conflictelor (16 ore) III. Metode alternative de rezolvare a disputelor(ADR)(9,15 ore) IV. Legislatia in domeniul medierii si organizarea activitatii mediatorului (8 ore)

Cursul respecta metodologia si aria curiculara in domeniul formarii profesionale a adultilor si standardul de formare a mediatorului.

Stilul si modul de desfasurare a cursului

Prezentare generala, predare, prelegeri interactive, demonstratie, roll play, simulari, jocuri interactive, chestionare, exercitii, discutii, brainstorming, feedback, analize, evaluare.

Logistica folosita in desfasurarea cursului

Suportul de curs al cursantului, caiet de exercitii, teste, prezentari prin proiectie, prezentari flip chart, prezentari power point, birotica, rechizite.

Criterii de evaluare a cursantiilor

Participarea la curs, verificarea cunostintelor, analizarea evolutiei in rolul de mediator, testarea stilului propriu pentru identificarea tipului de abordare a conflictului, spontaneitate, tact, implicare, inteligenta emotionala.

Nr.Crt. Competente specifice Teme incluse Nr. Ore

Teoria si practica medierii

(18 ore)

- Definitia medierii

- Principiile si avantajele medierii

- Stiluri si tipuri de mediere

- Incompatibilitatea in mediere

- Rolul si abilitatile mediatorului

1

1

10

2

4

- Comunicarea in mediere 10

Page 5: Curs de formare initiala in mediere - fmmm.ro Curs Mediere FMMM_Institut.pdf · practica medierii, formarea unui stil propriu de mediere, corespunzator medierii de tip facilitativ.

Capital social: 200 lei 200691, strada Serban Voda, nr. 19, Craiova, jud. Dolj Cod de inregistrare fiscala : 26799417 Cont : RO25BRDE170SV63334931700 BRD Craiova Nr. ORC : J16/450/2010 Tel. : +40 753103613 www.fmmm.ro www.mediereatehnicasiarta.ro www.portalmediere.ro www.medieretv.ro

Etapele procesului de mediere

(28 ore)

- Pregatirea sesiunii de mediere

- Initierea sesiunii de mediere

- Sesiunea introductiva

(sesiunea comuna)

- Sesiuni separate

- Sesiune comuna intermediara

- Sesiune comuna finala

- Incheierea acordului de mediere

- Evaluarea medierii

2

2

3

3

2

2

2

2

I.

Mediere (50 ore)

Etica mediatorului

(4 ore)

- Codul de etica si deontologie

profesionala al mediatorului

4

II.

Teoria si analiza conflictelor

(16 ore)

- Istoricul si definitia conflictului

- Clasificarea conflictelor

- Cauzele si factorii care

genereaza conflictul

- Stiluri de abordare a conflictului

- Dinamica conflictului

- Analiza si evaluarea conflictului

- Costul conflictului

- Metoda Fishbone si S.W.O.T.

1

3

3

3

2

2

1

1

III.

Metode alternative de rezolvare a disputelor (ADR)

(9 ore, 15 min)

- Negocierea

- Arbitrajul

- Concilierea

- Instanta de judecata

- Avantaje si dezavantaje ale

fiecarei metode (timp, bani,

2,15

1

1

1

4

Page 6: Curs de formare initiala in mediere - fmmm.ro Curs Mediere FMMM_Institut.pdf · practica medierii, formarea unui stil propriu de mediere, corespunzator medierii de tip facilitativ.

Capital social: 200 lei 200691, strada Serban Voda, nr. 19, Craiova, jud. Dolj Cod de inregistrare fiscala : 26799417 Cont : RO25BRDE170SV63334931700 BRD Craiova Nr. ORC : J16/450/2010 Tel. : +40 753103613 www.fmmm.ro www.mediereatehnicasiarta.ro www.portalmediere.ro www.medieretv.ro

stres, decizie)

IV.

Legislatia in domeniul medierii si organizarea activitatii mediatorului

(8 ore)

- Legea 192/2006

- Legea 370/2009

- Directiva 52 a Consiliului

Europei

- Regulamentul de organizare si

functionare a Consiliului de

Mediere

3

2

1

2

4.Autorizarea absolvenţilor Autorizarea mediatorilor este realizată de către Consiliul de Mediere, organism autonom de interes public, autoritate naţională de reglementare în domeniul medierii înfiinţată prin Legea 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator. Unul dintre criteriile ce trebuiesc îndeplinite de cei care doresc să se autorizeze ca mediator este participarea la un curs de formare în domeniul medierii. Cursurile de formare sunt organizate de furnizorii de formare care au fost autorizaţi în prealabil de către Consiliul de mediere şi se încheie cu un examen de absolvire. Conform legii 192/2006, poate fi mediator persoana care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii: are capacitate deplină de exerciţiu; are studii superioare; are o vechime în muncă de cel puţin 3 ani sau a absolvit un program postuniversitar de nivel master în domeniu, acreditat conform legii şi avizat de Consiliul de mediere; este aptă, din punct de vedere medical, pentru exercitarea acestei activităţi; se bucură de o bună reputaţie şi nu a fost condamnată definitiv pentru săvârşirea unei infracţiuni intenţionate, de natură să aducă atingere prestigiului profesiei; a absolvit cursurile pentru formarea mediatorilor, în condiţiile legii, cu excepţia absolvenţilor de programe postuniversitare de nivel master în domeniu, acreditate conform legii şi avizate de Consiliul de mediere; a fost autorizată ca mediator, în condiţiile prezentei legi. Toate persoanele care îndeplinesc aceste condiţii vor fi autorizate ca mediatori de către Consiliul de Mediere după achitarea taxei de autorizare.

5.Obiective Cursul are ca principal obiectiv dezvoltarea cunoştinţelor şi abilităţilor cursantului în ceea ce priveşte practica profesiei de mediator în conformitate cu reglementările naţionale şi internaţionale din domeniul medierii. Obiective:

- la nivel de cunoaştere şi înţelegere a fenomenului medierii şi a multiplelor sale beneficii ca metodă alternativă de rezolvare a disputelor;

- la nivel de aplicare şi integrare a tehnicilor şi metodelor de lucru specifice medierii; - la nivel de capacităţi şi atitudini: de relaţionare şi integrare socială, de negociere, de comunicare,

creative, reflexive Ca metodologie, sunt utilizate ca metode de bază : simularea medierii, jocul de rol (role-play-uri),

metoda brainstorming, studiul de caz, exerciţii şi jocuri cu teme specifice medierii.

Page 7: Curs de formare initiala in mediere - fmmm.ro Curs Mediere FMMM_Institut.pdf · practica medierii, formarea unui stil propriu de mediere, corespunzator medierii de tip facilitativ.

Capital social: 200 lei 200691, strada Serban Voda, nr. 19, Craiova, jud. Dolj Cod de inregistrare fiscala : 26799417 Cont : RO25BRDE170SV63334931700 BRD Craiova Nr. ORC : J16/450/2010 Tel. : +40 753103613 www.fmmm.ro www.mediereatehnicasiarta.ro www.portalmediere.ro www.medieretv.ro

Metodele aplicate urmăresc dobândirea de abilităţi complexe şi conexe medierii (comunicare, negociere, analiza conflictului, etc) necesare mediatorului pentru a putea conduce un proces de mediere echilibrat şi imparţial, într-o manieră neutră, echidistantă şi confidenţială.

6. Alte cursuri

În contextul dezvoltării dinamice a sistemelor sociale, FMMM vine în întâmpinarea cererii din piaţa muncii prin stabilirea de obiective strategice ce vizează dezvoltarea capacităţilor de comunicare şi interacţionare a subiecţilor sociali, a resursei limitate ce o reprezintă omul şi capacităţile acestuia. FMMM înţelege astfel să genereze ca o provocare pentru sine o curricula de cursuri şi seminarii specializate în domeniul medierii şi al soluţionării disputelor, astfel:

- Cursuri de comunicare; - Cursuri de negociere; - Medierea în domeniul construcţiilor; - Cursuri de tehnici avansate în mediere; - Cursuri de iniţiere in mediere; - Medierea în domeniul comunicaţiilor; - Medierea în domeniul transporturilor; - Cariere în domeniul medierii; - Abilităţi şi proceduri în mediere; - Role-play comercial; - Dezvoltarea practicilor reflexive; - Medierea în domeniul familiei; - Medierea în domeniul penal; - Rezolvarea aspectelor materiale ale divorţului prin mediere; - Medierea, consultarea între profesionişti; - Construirea de echipe de înalta performantă; - Cursuri de soluţionare a disputelor pentru manageri; - Medierea în domeniul asigurărilor; - Gestionarea situaţiilor dificile; - Bune practice in mediere; - Bariere cognitive în soluţionarea disputelor; - Medierea în domeniul comercial; - Medierea în domeniul administraţiei publice locale şi centrale; - Formare de formatori profesionişti în domeniul medierii.

Modulul Tehnici de baza in mediere: 16 ore Programa : secvential din curricula cursului de la pct. 3 Modulul Tehnici avansate in mediere, ”Analiza si dinamica conflictului”: 16 ore Programa:

Ziua numarul 1: - Structura, procedura mediere; - Structura, procedura sesiune comuna; - Structura, sesiuni separate; - Generarea de solutii; - Sursa argumentatiei; - Cazuri practice;

Ziua numarul 2: - Structura conflict; - Elemente de dinamica a conflictului; - Proiectii, argumente; - Conflict, proiectia nevoilor - Cazuri practice.

Modul comunicare MODUL I

Page 8: Curs de formare initiala in mediere - fmmm.ro Curs Mediere FMMM_Institut.pdf · practica medierii, formarea unui stil propriu de mediere, corespunzator medierii de tip facilitativ.

Capital social: 200 lei 200691, strada Serban Voda, nr. 19, Craiova, jud. Dolj Cod de inregistrare fiscala : 26799417 Cont : RO25BRDE170SV63334931700 BRD Craiova Nr. ORC : J16/450/2010 Tel. : +40 753103613 www.fmmm.ro www.mediereatehnicasiarta.ro www.portalmediere.ro www.medieretv.ro

STRUCTURA COMUNICĂRII, TIPURI ŞI TEHNICI DE COMUNICARE

Titularul cursului:

BIRO VALENTIN DRAGOŞ Buget de timp: 8 ore, face to face.

- activităţi teoretice: 2 ore

- activităţi practice: 5 ore

- evaluare: 1 oră

Obiectivele disciplinei/modulului: După parcurgerea modulului, participanţii vor fi capabili:

să identifice structura complexă a actului de comunicare cu evidenţierea tuturor factorilor determinanţi pentru mecanismul acestuia

să recunoască tipurile de comunicare şi să distingă diferitele funcţii ale comunicării

să diferenţieze elementele comunicării verbale, non verbale şi para verbale

să integreze tipurile de comunicare la specificul propriei activităţi

să aplice diferite strategii şi metode de comunicare în contexte variate

Competenţe pe care le formează cursanţilor: Alegerea căilor şi a mijloacelor de comunicare adecvate contextului. Diferenţierea funcţiilor comunicării

Valorizarea particularităţilor individuale şi de grup ale interlocutorilor, în scopul realizării unei comunicări eficiente

Strategii de formare utilizate Formele de organizare abordate:

aplicaţii teoretice;

aplicaţii practice;

Activităţile frontale vor alterna cu activitatea pe grupe, în perechi şi cu activitatea individuală. Se vor folosi metode activ - participative: explicaţia, conversaţia euristică, discuţia colectivă, problematizarea, simularea, brainstorming, studii de caz, grile, protocol de observaţie, analize comparative, analiza produselor activităţii, modele orientative, chestionare, investigaţii, exerciţii practice, joc de rol. Forme şi modalităţi de evaluare

Evaluarea iniţială privind cunoaşterea, înţelegerea şi aplicarea conceptelor utilizate.

Evaluare formativă, se va realiza pe parcursul derulării programului, prin observarea directă, realizarea tematicilor individuale şi de grup.

Evaluarea finală, prin completarea fişei de evaluare.

Strategii de evaluare: observarea curentă a comportamentelor cursanţilor, protocol de observaţie, lista de control/verificare, fişa de evaluare, completarea de chestionare, lista de itemi, teste criteriale, auto/interevaluare, investigaţia.

Nr. crt. Conţinuturi/Teme Nr. Forma de activitate

Page 9: Curs de formare initiala in mediere - fmmm.ro Curs Mediere FMMM_Institut.pdf · practica medierii, formarea unui stil propriu de mediere, corespunzator medierii de tip facilitativ.

Capital social: 200 lei 200691, strada Serban Voda, nr. 19, Craiova, jud. Dolj Cod de inregistrare fiscala : 26799417 Cont : RO25BRDE170SV63334931700 BRD Craiova Nr. ORC : J16/450/2010 Tel. : +40 753103613 www.fmmm.ro www.mediereatehnicasiarta.ro www.portalmediere.ro www.medieretv.ro

ore 1. Structura comunicării;

Funcţiile comunicării 1 2

Activitate teoretică

Activitate practică 2. Tipurile comunicării:

interpersonală (verbală, non-verbală, paraverbală).

1 3

Activitate teoretică Activitate practică (4 ore face to face, 2 ore on line)

3 Evaluare 1 Chestionar TOTAL ORE 8

Tema 1. Structura comunicării. Aspecte abordate: Istoricul comunicarii - aplicatie teoretica. Elemente generale: identificarea elementelor unui act de comunicare (emiţător, receptor, mesaj, cod etc). Ascultarea activă – soft skils. Modele de comunicare .

Modulul II

Page 10: Curs de formare initiala in mediere - fmmm.ro Curs Mediere FMMM_Institut.pdf · practica medierii, formarea unui stil propriu de mediere, corespunzator medierii de tip facilitativ.

Capital social: 200 lei 200691, strada Serban Voda, nr. 19, Craiova, jud. Dolj Cod de inregistrare fiscala : 26799417 Cont : RO25BRDE170SV63334931700 BRD Craiova Nr. ORC : J16/450/2010 Tel. : +40 753103613 www.fmmm.ro www.mediereatehnicasiarta.ro www.portalmediere.ro www.medieretv.ro

BARIERE IN COMUNICARE; CONFLICTUL – NEGOCIEREA CONFLICTULUI

Titularul cursului:

BIRO VALENTIN DRAGOŞ Buget de timp: 8 ore: face to face.

- activităţi teoretice: 2 ore

- activităţi practice: 5 ore

- evaluare: 1 oră (on line)

Obiectivele modulului: După parcurgerea sesiunilor modulului, cursanţii vor fi capabili:

enumere surse de blocare şi/sau distorsionare a mesajului în procesul de comunicare;

stabilească o definiţie de lucru „bariera în comunicare instituţională”;

descrie tipurile de bariere în comunicare, structurate pe tipuri de comunicare şi/sau structurate

pe schema comunicării;

cunoască principalii factori care sunt implicaţi în apariţia şi dezvoltarea conflictului;

definească funcţiile conflictului;

descrie şi să identifice principalele tipuri de conflict;

cunoască strategiile de provocare şi de rezolvare a conflictelor;

descrie şi să cunoască tactici utilizate în rezolvarea conflictelor;

să definească şi să cunoască paşii negocierii;

furnizeze exemple din activitatea proprie de bariere în comunicare întâlnite şi/sau rezolvate.

Competenţe pe care le formează cursanţilor:

identificarea surselor de blocare şi/sau distorsionare a mesajului în procesul de comunicare;

realizarea unei clasificări corecte a barierelor de comunicare, în funcţie de tipurile de

comunicare şi după schema comunicării;

utilizarea metodei „în patru paşi” pentru a modela tipul conflictului;

construirea de strategii de prevenire a conflictului, strategii de reducere a conflictului şi

strategii de prevenire a conflictului;

aplicarea tehnicii negocierii şi aplicarea tehnicilor de mediere în cazul unor conflicte

puternice.

Page 11: Curs de formare initiala in mediere - fmmm.ro Curs Mediere FMMM_Institut.pdf · practica medierii, formarea unui stil propriu de mediere, corespunzator medierii de tip facilitativ.

Capital social: 200 lei 200691, strada Serban Voda, nr. 19, Craiova, jud. Dolj Cod de inregistrare fiscala : 26799417 Cont : RO25BRDE170SV63334931700 BRD Craiova Nr. ORC : J16/450/2010 Tel. : +40 753103613 www.fmmm.ro www.mediereatehnicasiarta.ro www.portalmediere.ro www.medieretv.ro

Strategii de formare utilizate

aplicaţii teoretice;

aplicaţii practice.

Activităţile frontale vor alterna cu activitatea pe grupe, în perechi şi cu activitatea individuală. Se vor

folosi metode activ-participative explicaţia, conversaţia euristică, discuţia colectivă,

problematizarea, simularea, brainstorming, studii de caz, grile, protocol de observaţie, analize

comparative, analiza produselor activităţii, modele orientative, chestionare, investigaţii, exerciţii

practice, joc de rol.

Forme şi modalităţi de evaluare

Evaluarea iniţială.

Evaluare formativă, pe parcursul derulării programului, prin observarea directă, realizarea tematicilor individuale şi de grup.

Evaluarea cursului, prin completarea fişei de evaluare.

Strategii de evaluare: observarea curentă a comportamentelor cursanţilor, protocol de observaţie, fişa

de evaluare, completarea de chestionare, lista de itemi, teste criteriale, auto/interevaluare, investigaţia.

Nr. crt.

Conţinuturi/Teme Nr. ore

Forma de activitate

1. Bariere in comunicare. 1 oră 3 ore

Activitate teoretică Activitate practică

2. Conflictul. 1 ora Activitate teoretică

3 Negocierea şi medierea, tactici folosite în conflict. 2 ore Activitate practică

4 Evaluare. 1 ora TOTAL ORE 8 ore

Page 12: Curs de formare initiala in mediere - fmmm.ro Curs Mediere FMMM_Institut.pdf · practica medierii, formarea unui stil propriu de mediere, corespunzator medierii de tip facilitativ.

Capital social: 200 lei 200691, strada Serban Voda, nr. 19, Craiova, jud. Dolj Cod de inregistrare fiscala : 26799417 Cont : RO25BRDE170SV63334931700 BRD Craiova Nr. ORC : J16/450/2010 Tel. : +40 753103613 www.fmmm.ro www.mediereatehnicasiarta.ro www.portalmediere.ro www.medieretv.ro

Rezumatul temelor: Tema 1. Bariere in comunicare. Aspecte abordate: În orice condiţii, desfăşurarea procesului de comunicare presupune existenţa unor elemente de fond: emiţător, receptor, mesaj, codificare, decodificare, mediu, „zgomot”, feed-back, canal. În cadrul procesului de comunicare pot să apară în mod frecvent „bariere” (blocaje şi/sau distorsiuni), datorate emiţătorului, receptorului şi/sau mediului specific. Realizarea „înţelegerii perfecte”, esenţa comunicării, impune anticiparea, conştientizarea, rezolvarea eventualelor bariere. Evitarea blocajelor şi distorsiunilor în cadrul procesului de comunicare impune respectarea unor reguli de ordin general şi a unor cerinţe specifice. Depăşirea eventualelor bariere în cadrul comunicării impune elaborarea unei strategii specifice pentru fiecare caz particular (cine,de ce, cui, cum, când, unde). Tema 2. Conflictul Aspecte abordate: Comunicarea este un proces cotidian. Dar tot „nelipsit zilnic” este şi conflictul. O comunicare lipsită în totalitate de potenţialităţile conflictului, este neautentică. În cadrul „Temei 2” se construieşte imaginea de ansamblu a conflictului, pornind de la perspectivele apariţiei acestuia şi apoi, se trece la analiza factorilor principali care sunt implicaţi în apariţia şi dezvoltarea conflictului. Se trec în revistă funcţiile conflictului şi se insistă asupra cunoaşterii tipologiei conflictului, prin prezentarea detaliată a celor mai importante patru tipuri de conflict (scop, cognitiv, afectiv şi comportamental). Modelele procesului conflictului se pot referi la latura generală a acestuia, la latura interpersonală, de grup sau organizaţională. Se prezintă „modelul în patru paşi” (frustrarea, conceptualizarea, comportamentul şi „ieşirile”) al lui Thomas. Sunt prezente multe exerciţii şi teme de reflecţie care vor fi realizate individual sau în grup de către formabili, asistaţi de formator. Tema 4. Negocierea şi medierea, tactici folosite în conflict. Aspecte abordate: Este prezentat formabililor un evantai larg de tactici/modalităţi prin care un comunicator pot obţine avantaje în rezolvarea unui conflict. Printre cele mai utilizate tactici, sunt amintite: tehnica ingraţierii (a flatării adversarului), tehnica disimulării, tehnica de om bun/om rău, şi altele. Tema prezintă două tactici speciale în rezolvarea conflictelor: negocierea (procesul prin care reuşim să obţinem ceea ce vrem de la cei care vor ceva de la noi), precum şi paşii în negociere; medierea (intervenţia terţei părţi, neutră în raport cu părţile aflate în conflict, în facilitarea comunicării şi oferirea de soluţii pentru rezolvarea conflictului). Formabilii vor parcurge fiecare tactică prezentată, cu accent pe înţelegerea corectă a sensurilor şi pe latura lor aplicativă. Bibliografie: (selectivă)

1. Ion Ovidiu Pâinişoară, Comunicare eficientă, ediţia a III-a revizuită şi adăugită, Editura

Polirom, Iaşi 2008; 2. Institutul de Stiinte ale Educatiei, Ghid metodologic pentru formarea formatorilor, Bucureşti

2001; 3. Ovidiu Gavrilovici, Mariana Dietrich, Cominicare -programul TEMIR, Editura Humanitas

Educational, Bucuresti 2001; 4. Ivanevich, J, M., Gibson, J, J., Donnely J, H. jr., Organization, ... theories and employee

motivation în „Journal of Management”, 15, 2, 1989, Homewood, Boston 1989.

Page 13: Curs de formare initiala in mediere - fmmm.ro Curs Mediere FMMM_Institut.pdf · practica medierii, formarea unui stil propriu de mediere, corespunzator medierii de tip facilitativ.

Capital social: 200 lei 200691, strada Serban Voda, nr. 19, Craiova, jud. Dolj Cod de inregistrare fiscala : 26799417 Cont : RO25BRDE170SV63334931700 BRD Craiova Nr. ORC : J16/450/2010 Tel. : +40 753103613 www.fmmm.ro www.mediereatehnicasiarta.ro www.portalmediere.ro www.medieretv.ro

Tema 2. Funcţiile comunicării. Aspecte abordate: Funcţiile comunicarii şi elementele caracteristice ale acestora; funcţia expresivă, conativă, fatică, metalingvistică, poetică, referenţială - taxinomia R. Jakobson. Axiomele comunicării - Şcoala de la Palo Alto. Tema 3. Tipurile comunicării: Interpersonală (verbală, non-verbală, paraverbală); Aspecte abordate: Tipuri de comunicare - clasificări criteriale. Comunicarea interpersonală (limbaj verbal, non verbal, paraverbal), limbajul gesturilor, al culorilor - aplicatii practice. Comunicare în cadrul grupurilor. Comunicarea interculturală - element integrator al grupurilor minoritare/defavorizate. Bibliografie: (selectivă)

1. Dinu, Mihai, Comunicarea – repere fundamentale, Ed. Algos, 2000 2. Birkenbihl, Vera, Antrenamentul comunicarii sau arta de a ne intelege, Gemma Pres, 1998; 3. Abric, Jean-Claude, Psihologia comunicarii, Polirom, Iasi, 2000 4. De Feur, Melvin, Teorii de comunicare de masa, Polirom, Iasi, 2005. 5. Mencchinelli, Alex, Arta de a comunica, Polirom, 2005 6. Dinu, Mihai, Fundamentele comunicarii interpersonale, All, Bucuresti, 2005 7. Ionescu, Ruxandroiu, Limbaj si comunicare, All, Bucuresti, 2003 8. Vasile, Dragos, Tehnici de negociere si comunicare, ASE, Bucuresti, 2003 9. R.M. Candea, Comunicare manageriala aplicata, Ed. Expert, Bucuresti, 1998 10. Diana Melnic, Comunicare intra şi interinstituţională, Ed. Atelier Didactic, Bucureşti, 2009

Page 14: Curs de formare initiala in mediere - fmmm.ro Curs Mediere FMMM_Institut.pdf · practica medierii, formarea unui stil propriu de mediere, corespunzator medierii de tip facilitativ.

Capital social: 200 lei 200691, strada Serban Voda, nr. 19, Craiova, jud. Dolj Cod de inregistrare fiscala : 26799417 Cont : RO25BRDE170SV63334931700 BRD Craiova Nr. ORC : J16/450/2010 Tel. : +40 753103613 www.fmmm.ro www.mediereatehnicasiarta.ro www.portalmediere.ro www.medieretv.ro

Modulul III

COMUNICARE ŞI MEDIA

Titularul cursului: BIRO VALENTIN DRAGOŞ

Buget de timp 8 ore: activităţi teoretice: 2 ore - activităţi practice: 5 ore

- evaluare: 1 oră

Obiectivele disciplinei/modulului OBIECTIVE SPECIFICE: După parcurgerea sesiunilor modulului, cursanţii vor fi capabili:

să cunoască rolul şi principalele activităţi ale mass-media;

să cunoască avantajele şi riscurile comunicării în mass-media;

să respecte regulile de bază în relaţia cu mass-media;

să-şi stăpânească emoţiile în relaţia cu presa;

să pregătească un interviu;

să redacteze un comunicat de presă;

să susţină o declaraţie de presă;

să alcătuiască o mapă de presă;

să aplice criterii de evaluare a mass-media.

Competenţe pe care le formează cursanţilor:

Selectarea şi utilizarea căilor şi mijloacelor de comunicare adecvate în vederea

eficientizării comunicării publice prin mass-media;

Adaptarea la situaţii variate şi/ sau neprevăzute în relaţia cu mass-media;

Valorizarea particularităţilor individuale şi de grup ale interlocutorilor, în scopul

realizării unei comunicări eficiente;

Adoptarea unui comportament adecvat în raporturile cu mass-media pentru

realizarea unui climat de colaborare reciproc avantajos;

Stăpânire de sine si echilibru comportamental in toate situatiile comunicării cu mass-

media ;

Strategii de formare utilizate

Formele de organizare abordate: aplicaţii teoretice;

aplicaţii practice;

Activităţile frontale vor alterna cu activitatea pe grupe, perechi si cu activitatea individuală.

Page 15: Curs de formare initiala in mediere - fmmm.ro Curs Mediere FMMM_Institut.pdf · practica medierii, formarea unui stil propriu de mediere, corespunzator medierii de tip facilitativ.

Capital social: 200 lei 200691, strada Serban Voda, nr. 19, Craiova, jud. Dolj Cod de inregistrare fiscala : 26799417 Cont : RO25BRDE170SV63334931700 BRD Craiova Nr. ORC : J16/450/2010 Tel. : +40 753103613 www.fmmm.ro www.mediereatehnicasiarta.ro www.portalmediere.ro www.medieretv.ro

Se vor folosi metode activ-participative: explicaţia, conversaţia euristică, discuţia

colectivă, problematizarea, simularea, brainstorming, studii de caz, grile, protocol de

observaţie, analize comparative, analiza produselor activităţii, modele orientative,

chestionare, investigaţii, exerciţii practice, joc de rol.

Forme şi modalităţi de evaluare Evaluarea iniţială privind cunoaşterea, înţelegerea şi aplicarea conceptelor

specifice.

Evaluare formativă, se va realiza pe parcursul derulării cursului conform

metodologiei specifice: observarea directă, realizarea tematicilor individuale si de

grup

Evaluarea finală a cursului se va realiza prin aplicarea chestionarului

Strategii de evaluare: observarea curentă a comportamentelor cursanţilor, protocol

de observaţie, lista de control/verificare, fişa de evaluare, completarea de chestionare, lista

de itemi, teste criteriale, auto/interevaluare, investigaţia.

Nr. crt.

Conţinuturi/Teme Nr. ore

Forma de activitate

1. Mass media şi rolul ei în societate - funcţiile mass-media.

1 Activitate teoretică Activitate practică

2. Efecte ale comunicarii cu mass media – avantaje si riscuri.

1 Activitate teoretică Activitate practică

3. Elemente (genuri) de comunicare cu mass media:

interviul, comunicatul de presă, declaraţia de presă, mapa de presă.

4 Activitate teoretică Activitate practică

4. Criterii de evaluare a presei. 1 Activitate practică 5. Evaluare 1 TOTAL ORE 8

Page 16: Curs de formare initiala in mediere - fmmm.ro Curs Mediere FMMM_Institut.pdf · practica medierii, formarea unui stil propriu de mediere, corespunzator medierii de tip facilitativ.

Capital social: 200 lei 200691, strada Serban Voda, nr. 19, Craiova, jud. Dolj Cod de inregistrare fiscala : 26799417 Cont : RO25BRDE170SV63334931700 BRD Craiova Nr. ORC : J16/450/2010 Tel. : +40 753103613 www.fmmm.ro www.mediereatehnicasiarta.ro www.portalmediere.ro www.medieretv.ro

Rezumatul temelor: Aparitia şi extinderea noilor mijloace de comunicare au modificat fundamental cultura

contemporană. “Mass-media” reprezintă de fapt un sistem diversificat de dispozitive tehnice

prin care se desfasoară comunicarea de masă, ce are alte caracteristici decât comunicarea

interpersonală sau de grup. Acest tip de comunicare introduce o altă relatie între emiţător şi

receptor, o relatie ce nu mai este una nemjlocită, ci este inter-mediată de mijloace tehnice.

Revoluţia stiintifico-tehnică şi extinderea noilor forme de comunicare au determinat

apariţia unei realităţi mediatice, secunde, distinctă faţă de realitatea primară. Este imaginea

realitatii, pe care mass-media o construieste, prin mesajele sale, orientând astfel conduita

oamenilor şi a autoritatilor publice.

Tema 1. Mass media şi rolul ei în societate - funcţiile mass-media. Aspecte abordate: Funcţiile mass-media derivă din realitatea conform căreia foarte puţini comunicatori

pot relaţiona în mod direct cu un număr mare de oameni, deci din capacitatea media de a

deveni purtătoarea unui mesaj către un număr semnificativ de receptori. Se operează astăzi

(McQuail) cu următoarea schemă a funcţiilor: informare (şi, implicit, functia de selecţie a

informaţiilor – gatekeeping), corelare (explicarea informaţiilor prezentate sau interpretare),

continuitate (menţinerea valorilor comune), divertisment şi mobilizare. Prin raportare la

acestea, la graniţa dintre „funcţii” (urmări benefice) şi „disfuncţii” (efecte negative), se face

diferenţierea (Ch. R. Wright ) între „funcţii manifeste” (consecinţe aşteptate) şi „funcţii latente”

(urmări imprevizibile), ceea ce impune acordarea unei atenţii deosebite relaţiei cu mass-

media în comunicarea instituţională.

Tema 2. Efecte ale comunicarii cu mass media – avantaje si riscuri. Aspecte abordate: Relaţia cu mass-media poate fi definită ca fiind ansamblul de mijloace folosite pentru

a crea un climat de încredere şi colaborare. Ca proces ce se defineşte prin schimbările pe

care le provoacă în gândirea şi percepţia receptorilor transmiterea unui mesaj pe canale

mediatice, comunicarea instituţională sau personală cu mass-media implică atât avantaje, cât

şi riscuri. Avantaje - relaţia cu publicul se realizează prin transmiterea, de către mass-media,

a viziunii, misiunii, valorilor şi normelor de comportament promovate de instituţie sau de către

individ. Astfel, alături de trasmiterea modelului cultural, conţinuturile care fac obiectul

mesajelor media contribuie la: orientarea comportamentului individual şi colectiv, stimularea

gândirii etc. Riscuri – dezinformarea (modificarea deliberată a mesajelor vehiculate), zvonul

(afirmaţie prezentată drept adevărată fără a exista posibilitatea să i se verifice corectitudinea -

Robert Cisimo). Acestora li se adaugă faptul că jurnaliştii fac un „joc dublu”: încearcă din

răsputeri să se plaseze în miezul evenimentelor (pentru a nu scăpa nici cel mai mic amănunt:

Ori de câte ori găsiţi sute şi mii de oameni sănătoşi la minte care încearcă să iasă de undeva,

în timp ce câţiva nebuni încearcă să intre, este sigur că aceştia din urmă sunt reporteri - H. R.

Knickerbocker) şi totodată se detaşează de faptele în sine pentru a „judeca neutru” fiecare

situaţie, ceea ce generează riscul hărţuirii şi interpretării subiective sau rău-intenţionate a

faptelor prezentate.

Page 17: Curs de formare initiala in mediere - fmmm.ro Curs Mediere FMMM_Institut.pdf · practica medierii, formarea unui stil propriu de mediere, corespunzator medierii de tip facilitativ.

Capital social: 200 lei 200691, strada Serban Voda, nr. 19, Craiova, jud. Dolj Cod de inregistrare fiscala : 26799417 Cont : RO25BRDE170SV63334931700 BRD Craiova Nr. ORC : J16/450/2010 Tel. : +40 753103613 www.fmmm.ro www.mediereatehnicasiarta.ro www.portalmediere.ro www.medieretv.ro

Tema 3. Elemente (genuri) de comunicare cu mass media. Aspecte abordate: Discursul public sau comunicarea publică reprezintă orice gen de cuvântare,

expunere sau prezentare (interviul, comunicatul de presă, declaraţia de presă), susţinută de

către o persoană în faţa unui auditoriu mai mult sau mai putin numeros. Cu siguranţă că

obiectivul discursului public nu este numai transmiterea unei informaţii corecte şi precise, ci şi

câştigarea publicului (chiar prin mijloace persuasive) prin respectarea a trei condiţii:

stăpânirea de sine, spontaneitatea şi originalitatea). De asemenea, importante sunt şi detaliile

legate de relaţia cu media în momentul comunicării publice (mapa de presă).

Tema 4. Criterii de evaluare a presei. Aspecte abordate: Valorile centrale, care constituie totodată principalele criterii de performanţă a media,

sunt: libertatea şi independenţa, ordinea şi solidaritatea, diversitatea şi accesibilitatea,

obiectivitatea şi calitatea informaţiei. Li se opun acestora manipularea (acţiunea de a

determina un actor social - persoană, grup, colectivitate - să gândească şi să acţioneze într-

un mod compatibil cu interesele iniţiatorului, şi nu cu interesele sale, prin utilizarea unor

tehnici de persuasiune care distorsionează intenţionat adevărul, lăsând însă impresia libertăţii

de gîndire şi de decizie), subiectivismul, reaua-intenţie dovedită şi, într-o anumită măsură,

persuasiunea şi/sau seducţia (intenţia de a convinge pe cineva asupra unui anumit aspect –

atitudine, idee, convingere personală – cu care anterior un fusese de acord. Credibilitatea

este în ultimă instanţă ceea ce contează atât pentru media cât şi pentru cei care transmit sau

recepţionează un mesaj prin media şi criteriul cel mai la îndemână pentru evaluarea presei.

Bibliografie: (selectivă)

1. Bertrand , Claude- Jean, O introducere în presa scrisă şi vorbită, Iaşi, Editura Polirom,

2001;

2. Bougnoux, D., Introducere în ştiinţele comunicării, Iaşi , Editura Polirom, 2000;

3. Coman, Mihai (coord.), Manual de jurnalism, Editura Polirom, Iaşi, 1997;

4. Coman, Mihai, Introducere în sistemul mass-media, Iaşi, Editura Polirom, 2002;

5. Cuilenburg, van J.J., Scholten, O., Noomen, G.W., Ştiinţa comunicării, Bucureşti,

Humanitas, 1998;

6. De Fleur, Melvin, Ball-Rokeach, Sandra, Teorii ale comunicării de masă, Iaşi, Editura

Polirom, 1999;

7. Hartley, John, Discursul ştirilor, Iaşi, Editura Polirom, 1999;

8. Jean-Noel Kapferer, Zvonurile, Editura Humanitas , Bucuresti,1983;

9. Merinescu, Valentina, Introducere în teoria comunicării, Bucureşti, Editura Tritonic,

2003;

10. Mattelart, A., Mattelart, M., Istoria teoriilor comunicării, Iaşi, Editura Polirom, 2000;

11. McQuail, Denis, Mass Communication Theory. An Introduction, London, Sage

Publications, 1993;

12. McQuail, Denis, Media Performance. Mass Communication and the Public Interest,

London, Sage Publications, 1992;

13. Panzaru Petru, Mass-media in tranzitie, Fundatia Rompres, Bucuresti,1996;

Page 18: Curs de formare initiala in mediere - fmmm.ro Curs Mediere FMMM_Institut.pdf · practica medierii, formarea unui stil propriu de mediere, corespunzator medierii de tip facilitativ.

Capital social: 200 lei 200691, strada Serban Voda, nr. 19, Craiova, jud. Dolj Cod de inregistrare fiscala : 26799417 Cont : RO25BRDE170SV63334931700 BRD Craiova Nr. ORC : J16/450/2010 Tel. : +40 753103613 www.fmmm.ro www.mediereatehnicasiarta.ro www.portalmediere.ro www.medieretv.ro

14. Pop, Doru (coordonator), Introducere în teoria media, Cluj – Napoca, Editura Dacia,

2002; 15. Pop, Doru (coordonator), Mass-media şi democraţia, Iaşi, Editura Polirom, 2001.

7. Formatori

Mugur Mitroi – formator/evaluator/examinator/expert Dorin Badulescu – formator Nicoleta Ionescu - formator Valentin Dragos Biro – formator/expert comunicare

8. Înscrierea şi costurile Pentru înscrierea la cursul de formare de mediatori este aplicabilă următoarea procedură:

1. Se efectuează înscrierea on-line pe pagina de cursuri de pe site-ul Formare in Mediere Mugur Mitroi, www.fmmm.ro;

2. Se descarcă cererea de înscriere la cursul dorit situat în listă la aceeaşi secţiune; 3. Se întocmeşte contractul de formare profesională de către furnizorul de formare - FMMM şi se emite

factura către participantul la curs; 4. Se efectuează plata cu cel puţin şapte zile înainte de începerea cursului.

Costurile:

- Cost modul curs de formare mediatori este de 4400 lei. - Costul modul curs de tehnici de baza in mediere: 1000 lei - Costul modul curs de tehnici avansate in mediere: 1000 lei - Costul modul curs de tehnici avansate, comunicare: 1000 lei