Top Banner
Coronavirusul SARS-CoV-2 Informații și indicații practice Rumänisch corona-ethnomed.sprachwahl.info-data.info
6

Coronavirusul SARS-CoV-2

Nov 15, 2021

Download

Documents

dariahiddleston
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Comportament responsabil i respectuos!
Trebuie s acionm cu toii disciplinat. În acest fel v ocrotii sntatea i contribuii la încetinirea rspândirii virusului.
Încredei-v numai în sursele de informaii sigure i verificate.
Urmrii informaiile actualizate ale Organizaiei Mondiale a Sntii (OMS/WHO). OMS/WHO ofer informaii sigure i actualizate în mai multe limbi.
În Germania obinei informaii actuale i sigure de la Institutul „Robert Koch“ (RKI), de la Centrala federal pentru educaie de sntate (Bundeszentrale für gesundheitliche Aufklärung, BZgA) i de la Ministerul Sntii (Bundesministerium für Gesundheit, BMG).
Ajutai printr-un comportament responsabil s ocrotim sntatea personalului medical i de îngrijire. Ei sunt eroii i eroinele care îi risc propria sntate pentru a ne sta nou alturi.
Persoanele infectate sau bolnave trebuie s respecte indicaiile personalului medical i de îngrijire.
V rugm respectai neaprat indicaiile i recomandrile cele mai recent actualizate ale statului i ale autoritilor naionale i locale.
Cum m pot proteja cel mai bine? Respectai urmtoarele reguli simple i eficiente! Facei-v un obicei din a le aplica atunci când tuii sau strnutai precum i atunci când v splai pe mâini. Pstrai distan între dv. i ali oameni! Explicai aceste msuri de protecie familiei, prietenilor i cunotinelor dv.!
Msuri de igien atunci când tuim sau strnutm
Când tuii sau strnutai pstrai o distan de cel puin 1,5 metri fa de alte persoane i întoarcei-v într-o parte.
Tuii i strnutai în erveele de unic folosin. Folosii erveelul o singur dat i aruncai-l dup folosire într-un co de gunoi cu capac.
Dac nu avei un erveel de unic folosin la dispoziie, inei braul (nu mâna!) în faa gurii i a nasului.
Dac ai avut vizitatori, deschidei fereastra complet i aerisii 5 minute.
Splarea pe mâini
Splai-v mâinile temeinic i cât mai des cu ap i spun. Splai cu grij zona dintre degete precum i buricele degetelor. Se recomand splarea timp de 30 de secunde cu spun lichid. Cltii mâinile sub jet de ap.
tergei-v cu grij pe mâini, inclusiv în zona dintre degete. Fiecare persoan trebuie s foloseasc acas prosopul propriu. La toaletele publice folosii de preferin prosoapele de hârtie. La toaletele publice închidei robinetul cu un prosop de hârtie sau cu cotul.
Pstrai distana
Evitai contactul direct cu alte persoane prin gesturi cum ar fi: strângerea mâinilor, îmbririle, srutul. Nu ese o lips de politee, ci un mod de a v proteja i de a-i proteja i pe ceilali.
Dac v-ai îmbolnvit, stai acas ca s v refacei, dar i ca s evitai transmiterea viruilor.
i persoanele infectate care nu prezint simptome îi pot contagia pe ceilali. Pstrai cel puin 1,5 metri distan, pentru a evita transmiterea direct a viruilor.
Bolnavii trebuie s stea la distan de persoanele vulnerabile, cum ar fi vârstnicii sau persoanele cu boli preexistente.
Ce trebuie s tii despre coronavirus Noul coronavirus se rspândete în prezent în întreaga lume. Se transmite prin infectarea cu secreii sub forma de picturi sau prin aezarea acestor picturi pe suprafee care devin infectate. Infecia se propag de la om la om prin mucoase sau indirect prin mâini. Aceasta pentru c mâinile intr în contact cu mucoasa din gur, nas sau ochi i fac posibil transmiterea virusului.
Virusul provoac o infecie a cilor respiratorii. Unii pacieni fac forme uoare, la alii pot aprea febr, tuse, dificulti de respiraie sau stri de sufocare, dureri musculare sau dureri de cap. În cazurile complicate se ajunge la pneumonie.
Cei mai afectai sunt vârstnicii i bolnavii cronic. La copii simptomele bolii sunt mult mai uoare. În prezent se pleac de la ideea c între data contaminrii i apariia simptomelor bolii pot trece pân la 14 zile.
Numai printr-un test de laborator se poate ti cu siguran dac o persoan e infectat cu noul coronavirus.
M-am îmbolnvit de coronavirus? Ce reguli trebuie urmate dac venii dintr-o zon de risc, dac credei c avei simptome sau dac ai fost în contact cu o persoan la care a fost diagnosticat noul coronavirus?
Dac avei simptome contactai medicul dv. de familie. Dac acesta nu poate fi contactat, adresai-v serviciului de gard la numrul 116 117. În cazuri urgente sunai la 112.
Dac ai fost în contact cu o persoan infectat sau dac venii dintr-o zon de risc, informai Direcia local de sntate public (Gesundheitsamt)*.
Informai medicii dac avei boli preexistente precum hipertensiunea arterial, diabetul, boli cardiovascula- re, boli pulmonare cronice sau dac avei afeciuni sau facei tratamente care slbesc sistemul imunitar.
Informai-v cui trebuie s v adresai i ce msuri de siguran trebuie s luai pentru a nu infecta alte persoane.
Nu mergei la medic fr programare. În acest fel v protejai i-i protejai i pe ceilali!
Evitai contactele cu alte persoane când acestea nu sunt strict necesare i rmânei pe cât posibil acas.
Exist un vaccin? Nu exist înc nici un vaccin contra noului coronavirus. Cercettorii lucreaz intens la crearea acestuia.
Alte vaccinuri ajut contra coronavirusului? Alte vaccinuri contra bolilor respiratorii nu ne protejeaz contra noului coronavirus. Cu ajutorul lor putei evita îns alte afeciuni ale sistemului respirator (gripa, pneumonia pneumococic), reducând astfel presiunea asupra sistemului de sntate.
E posibil contaminarea prin mrfuri de import? Nu se cunoate nici un risc de contaminare prin mrfuri, scrisori, colete sau bagaje. Trebuie respectat o igien strict la obiectele din jurul persoanelor infectate.
Este necesar masca de protecie? Nu exist dovezi suficiente în sprijinul ideii c masca de protecie ar reduce riscul de contaminare pentru persoa- nele sntoase. Mult mai important este respectarea regulilor de igien atunci când tuim sau strnutm precum i la splatul pe mâini. Persoanele infectate pot reduce îns cu ajutorul mtii riscul de a-i contamina pe cei din jur. Atenie: Masca trebuie schimbat de îndat ce se umezete. O masc umed nu mai reprezint o barier pentu virui.
Este necesar folosirea dezinfectanilor? Splarea corect i regulat a mâinilor ne protejeaz în mod normal contra infeciei. Dezinfectarea mâinilor se recomand atunci când locuii împreun cu persoane cu imunitate sczut.
* Direcia local de sntate public (Gesundheits- amt) o gsii pe www.rki.de/mein-gesundheitsamt
V putei adresa i serviciului de gard. Acesta rspunde în întreaga Germanie inclusiv noaptea, în weekend i în zilele de srbtoare la numrul unic
116117.
Când sunt necesare msuri de carantin? Dac ai fost testat pozitiv pentru coronavirus sau dac ai intrat în contact cu o persoan infectat. Dac autoritile v impun carantina.
Cât dureaz carantina? În caz c facei o form uoar a bolii, carantina dureaz de obicei dou sptmâni. În acest timp nu avei voie s prsii locuina. Acest lucru este valabil i pentru persoa- nele care au intrat în contact apropiat cu bolnavul.
Cele dou sptmâni corespund perioadei dintre contagierea cu noul coronavirus SARS-CoV-2 i apariia simptomelor sau un rezultat pozitiv al testului.
Dac vi se impune carantin, Direcia local de sntate public (Gesundheitsamt) v va informa cum s v comportai în eventualitatea apariiei simptomelor. De asemenea, poate s v cear s v luai regulat temperatura, iar în final v va anuna când se termin pentru dv. carantina.
Ce reguli trebuie s respect în carantina la domiciliu?
Evitai contactul apropiat cu celelalte persoane din locuin.
Rugai-i pe membrii familiei, pe cunoscui i prieteni s v fac cumprturile i s vi le depun în faa uii.
Aerisii regulat locuina sau casa.
Nu folosii tacâmurile, vesela i obiectele de toalet la comun cu membrii familiei sau colegii de apartament. Splai-le regulat i temeinic. Acelai lucru este valabil i pentru îmbrcminte.
Luai legtura cu medicul de familie sau specialist dac avei nevoie urgent de medicamente sau tratament medical.
Informai medicul dac avei simptome de rceal, dac tuii, avei febr sau senzaie de sufocare.
Dac avei nevoie de ajutor pentru îngrijirea copiilor, luai legtura cu centrele locale de asisten social.
Ce reguli trebuie s respect în centrele de cazare? Venii dintr-o zon de risc, prezentai simptome sau ai avut contact cu o persoan diagnosticat cu coronavirus? Dac locuii într-un centru de primire sau într-un cmin pentru solicitani de azil, informai conducerea sau asistentul social. Informai de asemenea, dup caz, coala dv., coala de limb, locul de munc sau de calificare profesional.
Unde gsesc alte informaii?
Direcia local de sntate public (Gesundheitsamt) din localitatea dv. de reedin v ofer informaii i sprijin. Numrul de telefon îl gsii pe: www.rki.de/mein-gesundheitsamt
Ministerul Sntii (Bundesministerium für Gesundheit, BMG) ofer informaii centralizate despre noul coronavirus pe siteul www.zusammengegencorona.de
Telefon verde: 030 346 465 100
Consultan pentru persoane surde sau cu deficiene de auz: Fax: 030 340 60 66-07, info.deaf@bmg.bund.de info.gehoerlos@bmg.bund.de
Videotelefon: www.gebaerdentelefon.de/bmg
Centrala federal pentru educaie de sntate (Bundeszentrale für gesundheitliche Aufklärung, BZgA) a sistematizat rspunsurile la cel mai frecvente întrebri despre noul coronavirus: www.infektionsschutz.de/coronavirus-sars-cov-2.html
Ministerul de externe (Auswärtiges Amt) informeaz cu privire la sigurana cltorilor în regiunile afectate: www.auswaertiges-amt.de/de/ReiseUndSicherheit
Organizaia Mondial a Sntii (OMS/WHO) informeaz cu privire la situaia global: www.who.int
Editor:
corona-ethnomed.sprachwahl.info-data.info
www.mimi-bestellportal.de/corona-information
www.mimi-gesundheit.de
Design: www.eindruck.net
Photo: istock/AltoClassic