Top Banner
| HÅLLBARHETSRAPPORT 2016 INNEHÅLL 29 Inledning 30 Intressentsamverkan 31 Vägval och prioriteringar 33 Hållbarhetsstyrning 35 Affärsmässig hållbarhet 38 Social hållbarhet 42 Miljömässig hållbarhet 44 Hållbarhetsindikatorer Denna hållbarhetsrapport är en del av Coors årsredovisning 2016, vilket förklarar att pagineringen börjar på sidan 29. Hållbarhets- rapporten kan läsas separat, men innehåller ibland hänvisningar till andra delar av årsre- dovisningen. Årsredovisningen i sin helhet tillhandahålls på bolagets hemsida. Hållbarhetsrapporten för Coor Service Management Holding AB (org nr 556742-0806) avser verksamhetsåret 2016. Coor publicerar årligen en hållbarhetsrapport, som beskriver verksamheten ur ett hållbar- hetsperspektiv. Denna rapport avser verksam- hetsåret 2016. Den data som redovisas följer relevanta rapporterings- och konsoliderings- principer enligt principerna i den finansiella redovisningen. Hållbarhetsrapporten följer i allt väsentligt den internationella hållbarhetsstandarden GRI (Global Reporting Initiative) G4, vilket innebär att rapportens innehåll speglar de frågor som bedöms som mest väsentliga för bolaget och dess intressenter. I en separat GRI-rapport, som tillhandahålls på bolagets hemsida från och med april 2017, kommenteras samtliga GRI-indikatorer med läshänvisningar eller, i ett fåtal fall, motiv till avsteg. Innehållet i hållbarhetsrapporten har inte bestyrkts av extern revisor. OM COORS HÅLLBARHETS- RAPPORT
18

Coor – Årsredovisning 2016...Kunder Kundinsikt Leveransuppföljning Innovation/förbättringar Grön rådgivning, Energifrågor Livscykelperspektiv Hälsa och säkerhet Effektivitet

Jun 22, 2020

Download

Documents

dariahiddleston
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Coor – Årsredovisning 2016...Kunder Kundinsikt Leveransuppföljning Innovation/förbättringar Grön rådgivning, Energifrågor Livscykelperspektiv Hälsa och säkerhet Effektivitet

28 COOR SERV ICE M A NAGEM EN T HOLDING A B! |!Å R SR EDOV ISN ING 2016

HÅLLBARHETSRAPPORT 2016

INN EH ÅLL

29 Inledning

30 Intressentsamverkan

31 Vägval och prioriteringar

33 Hållbarhetsstyrning

35 Affärsmässig hållbarhet

38 Social hållbarhet

42 Miljömässig hållbarhet

44 Hållbarhetsindikatorer

Denna hållbarhetsrapport är en del av Coors årsredovisning 2016, vilket förklarar att pagineringen börjar på sidan 29. Hållbarhets-rapporten kan läsas separat, men innehåller ibland hänvisningar till andra delar av årsre-dovisningen. Årsredovisningen i sin helhet tillhandahålls på bolagets hemsida.

Hållbarhetsrapporten för Coor Service Management Holding AB (org nr 556742-0806) avser verksamhetsåret 2016.

Coor publicerar årligen en hållbarhetsrapport, som beskriver verksamheten ur ett hållbar-hetsperspektiv. Denna rapport avser verksam-hetsåret 2016. Den data som redovisas följer relevanta rapporterings- och konsoliderings-principer enligt principerna i den finansiella redovisningen.

Hållbarhetsrapporten följer i allt väsentligt den internationella hållbarhetsstandarden GRI (Global Reporting Initiative) G4, vilket innebär att rapportens innehåll speglar de frågor som bedöms som mest väsentliga för bolaget och dess intressenter. I en separat GRI-rapport, som tillhandahålls på bolagets hemsida från och med april 2017, kommenteras samtliga GRI-indikatorer med läshänvisningar eller, i ett fåtal fall, motiv till avsteg.

Innehållet i hållbarhetsrapporten har inte bestyrkts av extern revisor.

OM COORS HÅLLBARHETS- RAPPORT

Page 2: Coor – Årsredovisning 2016...Kunder Kundinsikt Leveransuppföljning Innovation/förbättringar Grön rådgivning, Energifrågor Livscykelperspektiv Hälsa och säkerhet Effektivitet

Ett hållbart företagande handlar ytterst om att ta ett långsiktigt ansvar för den verksamhet som bedrivs och de varor eller tjänster man erbjuder, och för hur de påverkar miljön och samhället i stort.

ETT HÅLLBART PERSPEKTIVCoors verksamhet påverkar och påver-kas av sin omvärld på flera sätt – såväl ekonomiskt som miljömässigt och soci-alt. Den naturliga utgångspunkten är att verksamheten ska utvecklas positivt och generera maximal ekonomisk avkast-ning, men med omsorg och respekt för människor och miljö.

COORS LÅNGSIKTIGA HÅLLBAR-HETSAMBITIONER Ett hållbarhetsperspektiv innebär att man beaktar alla konsekvenser av de

beslut som fattas, både på kort och lång sikt. Utmaningen är att driva en lönsam och sund verksamhet idag utan att kom-promissa med möjlighterna att göra det i framtiden.

Coors hållbarhetsarbete omfattar såväl affärsmässiga som sociala och mil-jömässiga aspekter. Inom dessa dimensi-oner har Coor formulerat övergripande ambitioner, och även principiella ställ-ningstaganden. Dessa principer redovi-sas längre bak i denna rapport, under beskrivningen av hållbarhetsarbetet 2016 för varje hållbarhetsdimension.

EN STABIL UTVECKLING MED OMSORG OM MÄNNISKAN OCH MILJÖN

AFFÄRSMÄSSIG HÅLLBARHET

AFFÄRSMÄSSIG HÅLLBARHET

Den övergripande ambitionen är att verka för en stabil och lönsam utveckling över tid, med ett gott affärsetiskt förhållningssätt.

Det ska uppnås genom att Coor erbjuder en konkurrenskraftig, professionell och värdeadderande serviceleverans baserat på en stän-digt förbättrad verksamhet. Det är en förutsättning för en stabil efterfrågan och långvariga kundsamarbeten. Det är också viktigt med ett starkt resultatfokus, samtidigt som lagar efterlevs och god affärssed tilläm-pas. Detta gäller även för bolagets leverantörer.

SOCIAL HÅLLBARHET

Den övergripande ambitionen är att uppträda som en ansvarstagande arbetsgivare och bidra till en positiv social utveckling i de områden där Coor verkar.

Detta uppnås genom tillämpning av principen om alla människors lika värde och rättigheter, och genom att erbjuda en god och säker arbets-miljö samt en rättvis, icke-diskrimine-rande och utvecklande arbetsplats. Utöver detta bidrar Coor till social hållbarhet genom lokalt samhällsen-gagemang.

MILJÖMÄSSIG HÅLLBARHET

Den övergripande ambitionen är att aktivt reducera den egna och kun-dernas miljöpåverkan, och att aktivt optimera det resursutnyttjande som krävs i verksamheten.

För att uppnå det strävar Coor ef-ter en förbättrad miljöprestanda, dels genom att agera som grön rådgivare och hjälpa bolagets kunder, dels ge-nom att aktivt minska verksamhetens egen miljöpåverkan, främst inom energianvändning, avfallshantering, kemikalieanvändning och utsläpp från transporter.

SOCIAL HÅLLBARHET

MILJÖMÄSSIG HÅLLBARHET

Hållbar utveckling

29Å R SR EDOV ISN ING 2016% |!COOR SERV ICE M A NAGEM EN T HOLDING A B

H Å LLBA R HETSR A PPORTIN LEDN ING

Page 3: Coor – Årsredovisning 2016...Kunder Kundinsikt Leveransuppföljning Innovation/förbättringar Grön rådgivning, Energifrågor Livscykelperspektiv Hälsa och säkerhet Effektivitet

INTRESSENTGRUPP HUVUDSAKLIGA INTRESSEOMRÅDEN VANLIGA VERKTYG I DIALOGEN

Kunder Kundinsikt

Leveransuppföljning

Innovation/förbättringar

Grön rådgivning, Energifrågor

Livscykelperspektiv

Hälsa och säkerhet

Effektivitet

Löpande kunddialog genom fastställda kanaler (upprättas för varje kund)

Operativa, taktiska och strategiska möten enligt en särskild mötessstruktur

Leveransuppföljning (digital eller i pappersformat)

Kund- och marknadsundersökningar

Andra relationsfrämjande kundaktiviteter

Medarbetare Engagemang och nöjdhet

Utvecklingsmöjligheter

Rättvisa ersättningar

Företagskultur och etik

Hälsa och säkerhet

Lika behandling – mångfald och säkerhet

Löpande arbetsplatsmöten

Utvecklingssamtal

Management Review

Lönerevision

Medarbetarundersökning

Utbildningar

Investerare och analytiker Resultatutveckling

Riskhantering

Bolagsstyrning

Utdelningspolicy

Informationssäkerhet och transparens

Bolagsstämma

Finansiella rapporter

Öppna analytikerträffar i samband med kvartalsrapporter

Analytikerträffar i mindre forum

Leverantörer Leverantörsstyrning

Affärsetik

Innovation/förbättringar

Arbetsmiljö, hälsa och säkerhet

Löpande leverantörsdialog

Leverantörsuppföljning

Digitala uppföljningsverktyg

Leverantörskontroller

Fackföreningar Arbetsrättsliga frågor enligt MBL (och motsvarande i länder utanför Sverige)

Arbetsmiljö, hälsa och säkerhet

Större fackliga föreningar har styrelse- representation

Mötesforum med större föreningar centralt

Lokala möten med lokala föreningar

Myndigheter Lagar, förordningar och regler Strukturerad bevakning

Specialistnätverk

Intresseorganisationer och specialist- nätverk, t ex IFMA, Vinnova, NMC

Relevanta specialfrågor Aktivt medlemskap/styrelsemedverkan

INTRESSENTDIALOG

AKTIV INTRESSENTDIALOG

Nyckeln till en långsiktigt hållbar utveckling ligger i förmågan att tolka och förstå affärsmöjligheter och risker i en föränderlig omvärld. För att kunna positionera sig för framtida behov och önskemål krävs därför en strukturerad omvärldsbevakning och en aktiv intressentdialog.

Coors viktigaste intressentgrupper är kunder, medarbetare och ägare. Andra viktiga intressentgrupper är exempelvis leverantörer, fackliga parter, media, intresseorganisationer och myndigheter. Att löpande identifiera vilka frågor som är av störst vikt för dem är avgörande för

att säkerställa att bolaget gör rätt priori-teringar och ställningstaganden.

EN STRUKTURER AD INTRESSENTDIALOGI intressentdialogen är personliga möten centrala. För ökad effektivitet komplet-teras den direkta dialogen med andra

kanaler och regelbundna mätningar, bland vilka de största är Coors årliga kund- och medarbetarundersökning. Ansvaret för dialogen och kommunika-tionen mot en viss målgrupp är decentra-liserat till den som har bäst målgrupps-kännedom, och är tydligt definierat i bolagets kommunikationspolicy.

30 COOR SERV ICE M A NAGEM EN T HOLDING A B! |!Å R SR EDOV ISN ING 2016

H Å LLBA R HETSR A PPORTIN TR ESSEN TSA MV ER K A N

Page 4: Coor – Årsredovisning 2016...Kunder Kundinsikt Leveransuppföljning Innovation/förbättringar Grön rådgivning, Energifrågor Livscykelperspektiv Hälsa och säkerhet Effektivitet

VÄSENTLIGA HÅLLBARHETSASPEKTER

AKTIV INTRESSENTDIALOG VÄSENTLIGA ASPEKTER OCH FOKUSOMRÅDEN 2016

Alla hållbarhetsaspekter är viktiga, men för att göra skillnad är en prioritering nödvändig.

VÄSENTLIGA ASPEKTERUnder 2016 genomförde bolagets håll-barhetskommitté en workshop, där de mest materiella hållbarhetsaspekterna diskuterades och fastställdes. Under arbetet utvärderades olika omvärldstren-der (globala, regionala och lokala) samt interna och externa faktorer ur olika intressenters perspektiv. Som utgångs-punkt för att fånga upp intressentper-spektiven användes resultatet av koncer-nens befintliga målgruppsundersök-ningar och synpunkter som fångats upp i den strukturerade intressentdialogen.

De väsentliga hållbarhetsaspekterna fastställdes senare av koncernledningen.

PRIORITERINGAR OCH FOKUSOMR ÅDEN 2016Koncernledningen fastställer varje år interna operativa mål, som anger vad organisationen på kort sikt ska fokusera på. Målen fastställs utifrån en samlad bedömning av bolagets omvärldsbevak-ning, intressentdialog samt utlåtanden från bolagets revisorer å ena sidan, och en egen uppfattning om framdrift i olika frå-gor å andra sidan. De interna målområ-dena för 2016 var:

• Inom affärsmässig hållbarhet: ökad kundnöjdhet, ökad omsättning, förbättrat resultat, bättre kassaflöde.

• Inom social hållbarhet: ökad medarbetarnöjdhet, färre arbets-platsolyckor, fler kvinnliga chefer.

• Inom miljömässig hållbarhet: minskat koldioxidutsläpp från egna bilar.

De interna målen följs löpande upp enligt Coors målstyrningsprocess. På sidorna 35 - 43 beskrivs vad Coor har åstadkom-mit inom de olika hållbarhetsområdena under verksamhetsåret. I slutet av håll-barhetsrapporten presenteras även de nyckeltal som Coor löpande redovisar externt. Dessa nyckeltal reviderades under 2016.

● Affärsetik (inklusive anti-korruption) ● Bolagsstyrning ● Finansiell utveckling ● Innovationer/kontinuerligt utvecklingsarbete

● Kundnöjdhet och kundlojalitet ● Leveransstyrning ● Leverantörsstyrning ● Risk management ● Transparens

● Anställningsvillkor och ersättningar ● Hälsa & Säkerhet ● Kontinuitetsplanering ● Lokalt samhällsengagemang ● Medarbetarutveckling och -engagemang

● Mångfald (inklusive jämställdhet) ● Mänskliga fri- och rättigheter (inklusive icke-diskriminering)

● Avfallshantering ● Energianvändning i egna kontor ● Grön rådgivning ● Råvaruhantering ● Råvaruhantering/resurseffektivitet, främst i restauranger

● Utsläpp från transporter och affärsresor

AFFÄRSMÄSSIG HÅLLBARHET SOCIAL HÅLLBARHET MILJÖMÄSSIG HÅLLBARHET

31Å R SR EDOV ISN ING 2016% |!COOR SERV ICE M A NAGEM EN T HOLDING A B

H Å LLBA R HETSR A PPORTVÄGVA L OCH PR IOR ITER INGA R

Page 5: Coor – Årsredovisning 2016...Kunder Kundinsikt Leveransuppföljning Innovation/förbättringar Grön rådgivning, Energifrågor Livscykelperspektiv Hälsa och säkerhet Effektivitet

FN:S MÅLOMRÅDE FN:S DEFINITION COORS ARBETE FÖR ATT BIDRA TILL MÅLEN UNDER 2016

Att säkerställa att alla kan leva ett hälsosamt liv och verka för alla människors välbefinnande i alla åldrar.

Under året har Coor fokuserat starkt på arbetsmiljö & säkerhet, och även utvecklat det interna utbildningsprogrammet. Medarbetarnöjdheten är generellt sett hög, och steg jämfört med 2015. Mer om detta finns att läsa i avsnittet Social hållbarhet.

Att uppnå jämställdhet, och alla kvinnors och flickors egenmakt.

Coor har under några år arbetat aktivt för att öka andelen kvinnliga chefer, vilket börjar ge resultat. Mer om detta finns att läsa i avsnittet Social hållbarhet. I enlighet med svensk lag genomförs även en årlig lönekartläggning ur ett jämställdhetsperspektiv.

Att verka för en inkluderande och långsiktigt hållbar ekonomisk tillväxt, full och produktiv sysselsättning med anständiga arbetsvillkor för alla.

Coor tillämpar en marknadsmässig och rättvis lönesättningspolicy, och har som mål att erbjuda alla medarbetare en säker, icke-diskriminerande och utvecklande arbetsplats. Coors medarbetare präglas av en stor mångfald ur flera aspekter. Vissa yrken lämpar sig för instegsjobb, både för unga och för nyanlända. Ett inkluderande förhållningssätt är därför naturligt på Coor. Mer om detta finns att läsa under Social hållbarhet. En god ekonomisk tillväxt och stabilt resultat är också centralt för Coor, som vuxit stadigt sedan bolaget etablerades 1998. Mer om den ekonomiska utvecklingen finns att läsa under Affärsmässig hållbarhet.

Att främja hållbara konsumtions- och produktionsmönster.

Coor vidtar löpande åtgärder för att minimera verksamhetens miljö-påverkan, och erbjuder också grön rådgivning för att bidra till att förbättra kundernas miljöprestanda. Mer om det finns att läsa under Miljömässig hållbarhet.

DE MEST RELEVANTA AV FN:S GLOBALA HÅLLBARHETSMÅL UR COORS PERSPEKTIV

Ur ett hållbarhetsperspektiv uppfat-tas FM-branschen i Norden som en bransch med relativt låg riskpro-fil, dels för att lagstiftningen och regelverket i de nordiska länderna är omfattande och likvärdigt, men också för att arbetsuppgifternas karaktär till stora delar inte är förknippade med stora risker. En beskrivning av bola-gets allmänna risker finns i avsnittet Risker och riskhantering. På Coor finns i dagsläget endast ett miljötillstånd för att verksamheten ska kunna bedrivas – ett tillstånd för processkylning i en mindre verksamhet i Kotka (Finland). I övrigt har Coors personal personliga behörigheter för att kunna utföra sitt arbete på ett korrekt och säkert sätt.

RISKER UR ETT HÅLLBARHETS-PERSPEKTIV

PRIORITERINGAR UR ETT GLOBALT PERSPEKTIVHållbarhetsfrågornas breda och lång-siktiga natur gör att hållbarhetsarbete behöver sättas in i en global kontext. Det finns ett antal omvärldstrender och utmaningar, såväl på global som på regional och nationell nivå, som påver-kar förutsättningarna för all verksam-het. År 2015 beslutade FN om sjutton globala hållbarhetsmål för 2030, som adresserar samtidens största utma-ningar. Av dessa sjutton mål finns fyra som utifrån bolagets verksamhet och geografiska koncentration bedöms vara de mest relevanta, och som beskrivs nedan. Frågor som exempelvis barnar-

MÅL 8

ANSTÄNDIGA ARBETSVILLKOR OCH EKONOMISK

TILLVÄXT

MÅL 12

HÅLLBAR KONSUMTION OCH

PRODUKTION

MÅL 5

JÄMSTÄLLDHET

MÅL 3

HÄLSA OCH VÄLBEFINNANDE

bete, anti-korruption, grundläggande mänskliga fri- och rättigheter samt för-eningsfrihet är reglerade i lag i de länder där Coor bedriver verksamhet.

COORS STÄLLNINGSTAGANDE TILL INTERNATIONELLA ÖVER-ENSKOMMELSERCoor följer principerna i FNs GlobalCompact, FNs allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna, ILOs kärn-konventioner för mänskliga rättigheter i arbetslivet (1998) samt OECD:s konven-tion mot mutor. Coor följer också helt principerna i Svensk Kod för Bolagsstyr-ning, inklusive de jämställdhetsprinci-per som beskrivs där.

32 COOR SERV ICE M A NAGEM EN T HOLDING A B! |!Å R SR EDOV ISN ING 2016

H Å LLBA R HETSR A PPORTVÄGVA L OCH PR IOR ITER INGA R

Page 6: Coor – Årsredovisning 2016...Kunder Kundinsikt Leveransuppföljning Innovation/förbättringar Grön rådgivning, Energifrågor Livscykelperspektiv Hälsa och säkerhet Effektivitet

STYRNING OCH KONTROLL AV HÅLLBARHETSARBETET

På Coor finns en särskild hållbarhetskommitté, med uppgift att särskilt syna verksamheten ur ett hållbarhetsperspektiv, att ta fram förslag på gemensamma principer och att samordna större gemen-samma hållbarhetsinitiativ.

ALLMÄNT OM HÅLLBARHETS-STYRNING PÅ COORDet externa och interna regelverket för styrning och kontroll inom Coor beskrivs utförligt i Bolagsstyrningsrapporten. Inom hållbarhetsområdet utgörs det viktigaste interna ramverket av koncernens håll-barhetspolicy, uppförandekod samt de gemensamma värderingarna. Alla dessa styrverktyg finns tillgängliga på bolagets intranät och externwebb (under fliken Om Coor/Hållbarhet). Under 2016 upp-daterades bolagets hållbarhetspolicy.

HÅLLBARHETSREDOVISNING OCH KONTROLLCoor sammanställer årligen en hållbar-hetsredovisning, som i allt väsentligt är upprättad enligt den internationella hållbarhetsstandarden GRI (Global Reporting Initiative) G4. En GRI- komplettering till denna hållbarhetsre-dovisning tillhandahålls på bolagets hemsida under fliken Om Coor/Hållbar-het från och med slutet av april (endast på engelska).

ANSVAR OCH ORGANISATIONEnligt styrelsens delegering har Coors vd och koncernledning det övergripande ansvaret för Coors hållbarhetsarbete. För nödvändig styrning och uppföljning finns en särskild hållbarhetskommitté, som är direkt underställd koncernled-ningen. Hållbarhetskommittén består av chefer med ansvar för specialistfunktio-ner med betydande hållbarhetspåverkan, och leds av koncernens Kommunika-tions- och Hållbarhetsdirektör.

Hållbarhetskommitténs uppgift är att utarbeta förslag till policy, övergri-

BESKRIVNING AV HÅLLBARHETSSTYRNINGEN INOM COOR

KONCERNLEDNING

HÅLLBARHETSKOMMITTÉ

Kommunikations- och HållbarhetsdirektörVerksamhetsutvecklingsdirektörHR-direktörInköpschefHSEQ*-chefChefsjurist

MEDARBETARE, HÄLSA OCH SOCIALT ANSVAR (del av HR-nätverket)HR-direktörNordiska HR-chefer

ARBETSMILJÖ, MILJÖ OCH KVALITET (del av HSEQ-nätverket) HSEQ-chefNordiska HSEQ-samordnare

*HSEQ står för Health, Safety, Environment och Quality (hälsa, säkerhet, miljö och kvalitet).

Hållbarhetskommittén utgörs av chefer med ansvar för frågor som är särskilt viktiga ur håll-barhetssynpunkt. Till hållbar-hetskommittén har även knutits koncernens nätverk för arbets-miljö, miljö och kvalitet respek-tive sociala frågor (del av det nordiska HR-nätverket).

33Å R SR EDOV ISN ING 2016% |!COOR SERV ICE M A NAGEM EN T HOLDING A B

H Å LLBA R HETSR A PPORTH Å LLBA R HETSST Y R N ING

Page 7: Coor – Årsredovisning 2016...Kunder Kundinsikt Leveransuppföljning Innovation/förbättringar Grön rådgivning, Energifrågor Livscykelperspektiv Hälsa och säkerhet Effektivitet

pande målsättningar och principer för styrning av koncernens hållbarhetsar-bete. Hållbarhetskommittén har även i uppgift att säkerställa att hållbarhetsper-spektivet tillvaratas, att sätta och löpande följa upp hållbarhetsindikatorerna samt utifrån ett intressent- och omvärldsper-spektiv årligen föreslå särskilda åtgärder inom hållbarhetsområdet.

Eftersom miljöfrågor och arbetsmil-jöfrågor är nationella och ibland skiljer sig åt mellan länder, med olika regelverk

och praxis, ligger ansvaret för genomför-andet på driftsorganisationerna. Ett antal nätverk utför ett tvärfunktionellt arbete mellan koncernens operativa enheter för att säkerställa enhetlighet i arbetet, och för att sprida goda idéer.

Som stöd för hållbarhetsarbetet använder Coor även ett antal kontroll- och stödsystem, till exempel för bevak-ning av förändringar i lagar och före-skrifter och för kemikaliehantering.

Hållbarhetskommittén sammanträder

normalt två gånger per år, och därefter vid behov. Bland frågor som behandlas kan nämnas nyheter inom lagstiftning och praxis, uppföljning av olika hållbar-hetsfrågor och initiativ samt priorite-ringsdiskussioner. Under 2016 samman-trädde kommittén fem gånger, eftersom hållbarhetsplattformen (policyn, indika-torerna och de väsentliga hållbarhetsas-pekterna) reviderades.

34 COOR SERV ICE M A NAGEM EN T HOLDING A B! |!Å R SR EDOV ISN ING 2016

H Å LLBA R HETSR A PPORTH Å LLBA R HETSST Y R N ING

Page 8: Coor – Årsredovisning 2016...Kunder Kundinsikt Leveransuppföljning Innovation/förbättringar Grön rådgivning, Energifrågor Livscykelperspektiv Hälsa och säkerhet Effektivitet

● Coor ska bedriva en professionell verksamhet och leverera värdead-derande och innovativa lösningar baserade på kundernas krav på funktionalitet, effektivitet och säkerhet.

● Coor ska utvecklas stabilt och lönsamt utifrån ett etiskt och mora-liskt försvarbart förhållningssätt.

● Coor ska tillhandahålla tillförlitlig och relevant information på ett säkert sätt.

PRINCIPIELLA STÄLLNINGS- TAGANDEN

ARBETE INOM AFFÄRSMÄSSIG HÅLLBARHET

För Coor innebär affärsmässig hållbarhet en etiskt försvarbar och lönsam utveckling över tid, vilket uppnås genom fokus på resultat, tillväxt, kvalitet och utveckling.

STABIL OCH GOD RESULTAT-UTVECKLINGAlla bolagets intressenter, inte minst kunder, medarbetare, ägare och leveran-törer, ska kunna lita på att Coor utveck-las positivt och lönsamt över tid. Förmå-gan att attrahera nya kunder, teckna bra avtal och systematiskt följa upp den löpande utvecklingen är central i detta arbete. Varje år upprättas en budget som följs upp regelbundet, och vid behov vid-tas nödvändiga åtgärder för att möta förändringar som eventuellt uppstår. Mer om hur bolagets verksamhet styrs och följs upp beskrivs i Bolagsstyrnings-rapporten.

Under 2016 redovisade Coor en bra resultatförstärkning och ett starkt kas-saflöde. Nettoomsättningen ökade med 2 procent ill 7 631 (7 482) MSEK och rörelseresultatet (justerat EBITA) ökade till 440 (374) MSEK. Operativt kassa-flöde uppgick till 426 (274) MSEK. Mer om bolagets ekonomiska utveckling 2016 finns att läsa i avsnittet Förvaltningsbe-rättelse.

Som en ansvarstagande samhällsaktör är det självklart att skattemässiga frågor hanteras enligt gällande lagstiftning och rådande praxis i respektive land.

NÖJDA KUNDER GENOM EN VÄRDEADDER ANDE LEVER ANSEn förutsättning för en stabil och lön-sam utveckling över tid är långa kundre-lationer med nöjda kunder. Genom en regelbunden dialog med bolagets kunder fångar Coor löpande upp synpunkter. Coor genomför också olika undersök-ningar, dels på lokal nivå men också cen-tralt genom en omfattande årlig kundun-dersökning. I 2016 års undersökning del-tog drygt 1 200 respondenter från knappt 300 företag i alla länder där Coor

bedriver verksamhet. Svarsfrekvensen uppgick till 57 procent. På aggregerad nivå ökade kundnöjdheten för tredje året i rad, och resultatet blev totalt sett 68 (66).

En viktig förklaring till de nöjda kun-derna är att Coor levererar säkra och bra tjänster, anpassade till kundernas förän-derliga behov, och att Coor proaktivt föreslår förbättringar. Coor bedriver därför ett strukturerat förbättrings- och innovationsarbete.

Lika viktigt är att Coor levererar sina tjänster på ett säkert och professionellt sätt. För att säkerställa en effektiv och kvalitativ leverans har Coor valt att kva-litetssäkra all verksamhet enligt ISO 9001:2015, och följs därmed regelbundet upp genom interna och externa revisioner. Den externa revisionen av kvalitetsarbetet utförs av Det Norske Veritas. I samband med 2016 års externa revision uppmärk-sammades särskilt Coors arbete med

35Å R SR EDOV ISN ING 2016% |!COOR SERV ICE M A NAGEM EN T HOLDING A B

H Å LLBA R HETSR A PPORTA FFÄ R SM ÄSSIG H Å LLBA R HET

Page 9: Coor – Årsredovisning 2016...Kunder Kundinsikt Leveransuppföljning Innovation/förbättringar Grön rådgivning, Energifrågor Livscykelperspektiv Hälsa och säkerhet Effektivitet

I årets kundundersökning steg kund nöjd heten för tredje året i rad. Kundnöjdheten är högst i Finland och Sverige, men störst förbättring i 2016 års mätning stod den danska verksam-heten för.

Kundundersökningen är ett viktigt verktyg i Coors utvecklingsarbete. Resultatet ger värdefull information om hur kunderna upp- fattar Coor, vad de tycker att Coor är bra på och vad som kan förbättras. Områden som Coors kunder lyfter fram som styrkor är ett väl anpassat serviceutbud och medarbetarnas bemötande och höga servicemedvetande. Ett generellt förbättringsområde är förmågan att säkerställa en jämn och bra leverans. För att åtgärda detta har Coor under året etablerat centrala tjänsteforum för de största tjänsterna. Dessa forum har i uppgift att ut-veckla en gemensam tjänstestandard, som syftar till att säkerställa en god och effektiv leverans.

ÖKAD KUNDNÖJDHET

36 COOR SERV ICE M A NAGEM EN T HOLDING A B! |!Å R SR EDOV ISN ING 2016

H Å LLBA R HETSR A PPORTA FFÄ R SM ÄSSIG H Å LLBA R HET

Page 10: Coor – Årsredovisning 2016...Kunder Kundinsikt Leveransuppföljning Innovation/förbättringar Grön rådgivning, Energifrågor Livscykelperspektiv Hälsa och säkerhet Effektivitet

BLÅS I VISSLANAlla personer som berörs av Coors verksamhet ska bli bra behandlade och känna sig trygga och säkra. Därför har Coor en visselblåsar-tjänst, som gör det möjligt för med-arbetare, leverantörer och kunder att anonymt rapportera misstanke om missförhållanden. Självklart kan medarbetarna alltid vända sig till en chef med sina misstankar, men om det av olika skäl inte är möjligt kan man göra en anmälan i Coors vis-selblåsartjänst på intranätet och på webben. För att trygga anonymiteten hanteras tjänsten från och med 2016 av en extern part och alla rapporter behandlas konfidentiellt. Systemet finns på alla nordiska språk samt på engelska, estniska, franska, unger-ska, holländska och polska. Under 2016 inrapporterades sex ärenden. Alla inrapporterade ärenden utreds noga, och om brott konstateras kan det ligga till grund för uppsägning av anställning eller avtal, och/eller polisanmälan.

STYRNING AV BETYDANDE LEVERANTÖRER

Vid årsskiftet hade Coor cirka 200 betydande ramavtalsleverantörer. Innan ett betydande leverantörsavtal tecknas utvärderas leverantören utifrån allmän leveransförmåga, kvalitet, ekonomi, ar-betsmiljöarbete, miljöarbete med mera. Leverantören måste också verifiera att verksamheten motsvarar kraven i Coors etiska riktlinjer för leverantörer. Ett brott mot dessa riktlinjer likställs vid ett av-talsbrott och kan leda till att samarbetet avbryts.

Under avtalsperioden övervakar

Coor löpande såväl leveransen som leverantören för att så långt som möjligt säkerställa att överenskommelserna i avtalen efterlevs. Som stöd för den lö-pande leverantörsuppföljningen används olika digitala verktyg, där leverantören lämnar information om sin verksamhet ur olika hållbarhetsaspekter. Leveran-törsuppföljningar genomförs löpande såväl lokalt som centralt. Under 2016 genomfördes ett 50-tal större centrala leverantörsutvärderingar/-uppföljningar bland betydande ramavtalsleverantörer.

riskhantering, som ansågs vara väl för-ankrad på olika nivåer i bolaget. Inga allvarliga avvikelser rapporterades.

GOD ETIK OCH MOR ALCoor har samlat de affärsetiska princi-per som gäller för verksamheten i en gemensam uppförandekod, Code of Conduct. Principerna ska fungera som vägledning för dagliga arbetsuppgifter och beslut. För att säkerställa att koden efterlevs har Coor inrättat en visselblås-artjänst, som beskrivs närmare i fakta-rutan nedan.

Uppförandekoden finns tillgänglig på bolagets intranät och hemsida, och är också en del av anställningsvillkoren på Coor. Innehållet i koden diskuteras i samband med det årliga utvecklingssam-tal som erbjuds alla medarbetare. Vid detta tillfälle ska medarbetarna skrift-ligen bekräfta att de har läst igenom, förstått och åtar sig att följa principerna.

För Coors leverantörer finns en sär-skild uppförandekod som ingår i Coors allmänna inköpsvillkor.

GOD KOMMUNIKATION OCH R APPORTERINGEnligt Coors kommunikationspolicy ska kommunikationsarbetet på Coor bedri-vas strukturerat och aktivt, och präglas av långsiktighet, tydlighet, saklighet och transparens. Målsättningen är att lägga grunden för goda, förtroendefulla rela-tioner med bolagets intressenter. När det gäller ekonomisk redovisning och rapportering ska vedertagna principer och standarder tillämpas.

Coors finansiella rapportering följer den internationella redovisningsstandar-den IFRS, International Financial Reporting Standards. Den externa rap-porteringen granskas av revisionsfirman PwC.

LEVER ANTÖRSSTYRNINGCoor är, totalt sett, en stor inköpare av tjänster och produkter, vilket gör att inköpsfrågor och leverantörsstyrning är centrala. Det är viktigt för Coor att välja

ansvarsfulla affärspartners, som också samarbetar med Coor för att hitta inno-vativa, hållbara lösningar.

Inom hela bolaget finns en gemensam inköpsprocess, som beskriver hur inköps- arbetet ska bedrivas. Eftersom Coor har ett stort antal tjänster som levereras på många orter är antalet leverantörer rela-tivt stort. Leverantörerna klassificeras som ”betydande” eller ”mindre bety-dande” utifrån avtalsvärde och/eller potentiell risk.

Coors leverantörer delas också in i olika kategorier (utifrån typ av vara/tjänst). Under 2016 genomfördes en över-syn av kategoriarbetet, och ett stort antal inköpsavtal omförhandlades. Sedan 2015 har stora ansträngningar gjorts för att öka avtalslojaliteten, som visar andel inköp från centrala och lokala leverantörer med avtal. Under 2015 ökade avtalslojaliteten från 62 till 75 procent, och under 2016 ökade den till 80 procent.

37Å R SR EDOV ISN ING 2016% |!COOR SERV ICE M A NAGEM EN T HOLDING A B

H Å LLBA R HETSR A PPORTA FFÄ R SM ÄSSIG H Å LLBA R HET

Page 11: Coor – Årsredovisning 2016...Kunder Kundinsikt Leveransuppföljning Innovation/förbättringar Grön rådgivning, Energifrågor Livscykelperspektiv Hälsa och säkerhet Effektivitet

ARBETE INOM SOCIAL HÅLLBARHET

Social hållbarhet för Coor innebär ett stort ansvarstagande som arbetsgivare, men också ett lokalt samhällsengagemang.

ARBETSMILJÖ OCH SÄKERHETCoors målsättning är att erbjuda alla medarbetare en god och säker arbets-miljö. Eftersom Coor erbjuder ett stort antal tjänster med varierande risker till kunder i olika miljöer måste säkerhetsar-betet anpassas till lokala förutsätt-ningar. För koncernen finns dock en tyd-lig nollvision gällande arbetsrelaterade olyckor med en gemensam plattform och ett enhetligt angreppssätt för säkerhets-frågor inom arbetsmiljö.

Under 2016 har flera landspecifika ini-tiativ i syfte att öka riskmedvetenheten och minska olyckorna genomförts. En viktig symbolhandling var också högsta ledningens deltagande i skyddsronder i olika delar av verksamheten, vilket upp-fattades som positivt.

Coors arbetsmiljö- och säkerhetsarbete bedrivs i linje med kraven i den interna-tionella arbetsmiljöstandarden OHSAS 18001. Under första halvåret 2017 kom-mer Coor att genomföra en gapanalys i verksamheten utifrån de nya kraven i ISO 45001:2016, och därefter fatta beslut om när och hur en certifiering till den nya ISO-standarden kan genomföras.

Inom Coor finns ett koncerngemen-samt system för rapportering av inciden-ter och olyckor. För 2016 inrapportera-des 1 168 (433) riskobservationer, 710 (332) tillbud och 287 (203) olyckor. De vanligaste olyckorna var lindrigare skär-skador, halk- och fallolyckor. Ingen arbetsrelaterad olycka med dödlig utgång inträffade. Förklaringen till det ökade antalet olyckor ligger delvis i att

● Coor ska aktivt arbeta för välmå-ende medarbetare och en säker arbetsmiljö.

● Coor värnar om mångfald, jämställdhet och utveckling av bolagets medarbetare.

● Coor ska bidra till samhällsutveck-lingen genom lokala samhällsför-bättrande initiativ.

PRINCIPIELLA STÄLLNINGS-TAGANDEN

Coors målsättning är att ingen medarbetare ska komma till skada under arbetstid.

38 COOR SERV ICE M A NAGEM EN T HOLDING A B! |!Å R SR EDOV ISN ING 2016

H Å LLBA R HETSR A PPORTSOCI A L H Å LLBA R HET

Page 12: Coor – Årsredovisning 2016...Kunder Kundinsikt Leveransuppföljning Innovation/förbättringar Grön rådgivning, Energifrågor Livscykelperspektiv Hälsa och säkerhet Effektivitet

en större del av verksamheten nu rappor-terar i systemet (till exempel den bel-giska verksamheten och fler restau-ranger), men också i att olyckorna fak-tiskt har ökat. Att minska antalet olyckor är ett prioriterat område för Coor under 2017, och ett flertal åtgärder planeras.

HÄLSOFR ÄMJANDE ARBETECoors hälsoarbete fokuserar på förebyg-gande hälsoåtgärder och att reducera sjukfrånvaron. Sjukfrånvaro mäts syste-matiskt på landsnivå. Den totala sjuk-frånvaron 2016 ökade till 6,2 (5,9) pro-cent, vilket i jämförelse med andra servi-cebolag är lågt, men skillnaderna mellan länder och enheter är stor. Inom vissa yrkesgrupper, exempelvis lokalvårdare, är sjukfrånvaron högre.

Sjukfrånvaron följs upp och analyseras i varje land, som också genomför olika åtgärder för att minska sjukfrånvaron i yrkesgrupper och enheter med hög från-varo. Även hälsofrämjande aktiviteter och program utförs inom varje land, och även på lokal nivå.

NÖJDA MEDARBETAREMedarbetarnöjdheten i Coor ökade 2016. Medarbetare i koncernstaber och i den danska verksamheten är mest nöjda. Generellt sett får Coor som arbetsgivare höga omdömen när det gäller medarbetares förut-sättningar att utföra sina arbetsupp-gifter.

Nöjda och engagerade medar-betare är helt avgörande för en bra leverans till bolagets kunder. Resul-tatet av undersökningen är därför ett mycket viktigt verktyg i arbetet med att utveckla verksamheten. De områ-den som Coors medarbetare är mest nöjda med är frågan om Coor som arbetsgivare motsvarar medarbetar-nas förväntningar och samarbetet inom den lokala arbetsgruppen. Även ledarskapet på Coor får ett högt betyg. Frågor som medarbe-tarna tycker att Coor kan förbättra är främst den egna arbetssituationen och arbetsmiljön.

UTBILDNINGSSATS-NING FÖR COORS LOKALVÅRDAREMedarbetarutveckling är en prio-riterad fråga för Coor, som därför erbjuder olika typer av utbildningar. Under 2016 utvecklades en ny lokalvårdsutbildning, Coor Cleaning Academy, som är ett program med ett brett utbud av kurser som ges både internt och externt. Alla lokal-vårdare kommer att gå grundutbild-ningen Cleaning the Coor way, för att säkerställa att de har den kunskap som behövs för att kunna städa på ett säkert, hållbart och professionellt sätt.

MEDARBETARNÖJDHET OCH ENGAGEMANGCoor genomför årligen en omfattande medarbetarundersökning med hjälp av ett externt undersökningsbolag. Genom undersökningen har medarbetarna möj-lighet att anonymt uttrycka sin åsikt om hur det är att jobba på Coor. Till 2016 års undersökning erbjöds knappt 6 400 med-arbetare att svara på undersökningen, och svarsfrekvensen var 66 procent, vil-ket är lägre än föregående år. En särskild arbetsgrupp har tillsatts för att utreda orsaken och vidta åtgärder för att öka svarsfrekvensen i kommande undersök-ning.

Undersökningen 2016 gav ett förbätt-rat resultat inom många områden. Jäm-fört med 2015 ökade totalindex från 68 till 69. Resultatet varierar kraftigt mel-lan olika organisatoriska enheter, och följs upp lokalt genom work-shops och med handlingsplaner.

Personalomsättningen (exklusive pen-sionsavgångar) ökade under året från 9,2 till 12,3 procent, vilket jämfört med andra servicebolag är relativt lågt. Ökningen jämfört med föregående år förklaras nästan uteslutande av en ovan-ligt stor personalomsättning i den norska skadeserviceverksamheten. En annan yrkesgrupp med relativt hög per-sonalomsättning är lokalvårdare. Coor har under 2016 intensifierat sina ansträ-ningar att minska personalomsätt-ningen.

UTVECKLING FÖR CHEFER OCH MEDARBETARECoors ambition är att vara Nordens mest attraktiva arbetsgivare inom FM-sek-torn. En förutsättning för detta är att medarbetarna erbjuds utvecklingsmöj-ligheter, och Coor arbetar därför med utbildningsprogram och andra utveck-lingsinsatser.

Det personliga utvecklingssamtalet är en viktig utgångspunkt för medarbeta-rens kompetensutveckling. Samtalet genomförs årligen och resulterar i en individuell utvecklingsplan. I den ano-nyma medarbetarundersökningen som genomfördes 2016 angav 96 procent att de var nöjda med utvecklingssamtalet.

På Coor finns också speciellt fram-tagna utbildningspaket för alla medarbe-tare (Coor Service School) och chefer (Coor Business School). Syftet är att för-

klara grundläggande och kritiska affärs-frågor anpassade för Coors verksamhet. Utbildningspaketet innehåller obligato-riska basutbildningar och ytterligare fri-villiga fördjupningsprogram. Exempel på ett fördjupningsprogram är "Service i stjärnklass", som är en mycket populär utbildning om servicemannaskap och bemötande. Under 2016 deltog 270 per-soner i "Coor Service School", och 67 personer i "Coor Management School". 651 personer deltog i "Service i Stjärn-klass". Under 2016 utvecklades ett nytt utbildningsprogram för Coors lokalvår-dare, "Coor Cleaning Academy".

Utöver de centrala, breda utvecklings-programmen genomförs även lokala och tjänstespecifika utbildningsinsatser.

39Å R SR EDOV ISN ING 2016% |!COOR SERV ICE M A NAGEM EN T HOLDING A B

H Å LLBA R HETSR A PPORTSOCI A L H Å LLBA R HET

Page 13: Coor – Årsredovisning 2016...Kunder Kundinsikt Leveransuppföljning Innovation/förbättringar Grön rådgivning, Energifrågor Livscykelperspektiv Hälsa och säkerhet Effektivitet

LIKABEHANDLING, MÅNGFALD OCH INKLUDERINGInom Coor finns en stark övertygelse om att en mångfald av personligheter, erfa-renheter och kunskaper berikar bolaget. Coors uppförandekod slår tydligt fast att varje medarbetare ska behandlas res-pektfullt och rättvist oavsett kön, ålder, etnicitet, religion, funktionsnedsättning eller sexuell läggning.

För närvarande fokuserar Coor främst på att öka antalet kvinnliga chefer. Vid årsskiftet hade Coor totalt sett 53 (53) procent kvinnor. Andelen kvinnliga ledande befattningshavare uppgick till 41, vilket är samma andel som föregå-ende år. Frågan har haft hög prioritet under de senaste åren. Exempel på åtgär-der som genomförts under 2016 är ökat fokus på frågan i rekryteringsprocessen. Under 2016 genomförde Coor i Sverige även mycket uppskattade workshops med samtliga chefer kring mångfalds- och jämställdhetsfrågorna.

Generellt sett är FM-branschen en bransch som kan erbjuda många unga och nyanlända en första anställning. Andelen utlandsfödda är ofta högre i FM-bolag än ett genomsnittligt företag. Även på Coor finns en stor etnisk mång-fald, vilket innebär att det är viktigt med ett tolerant och inkluderande förhåll-ningssätt. I vissa yrkesgrupper är mång-falden större, till exempel inom lokal-vård. Även om Coor ställer grundläg-gande krav på relevanta språkkunskaper måste viktig information anpassas så att alla förstår den. Inom lokalvården används därför mycket bilder och sym-boler för att beskriva arbetsmetoder etc.

Alla former av trakasserier är oaccep-tabla. I den årliga medarbetarundersök-ningen efterfrågas särskilt om medarbe-tarna upplevt diskriminering på arbets-platsen. 2016 var resultatet 3 procent, vil-ket är i nivå med föregående år.

LOKALT SAMHÄLLS- ENGAGEMANGCoors ambition är att på olika sätt för-bättra den sociala välfärden i den när-miljö där Coor bedriver verksamhet. Aktiviteterna varierar från land till land. Som exempel på lokala samhälls-engagemang som genomfördes 2016 kan nämnas att FOOD by Coor i Danmark i samarbete med UCC Campus Carlsberg donerade julmat till hemlösa i Sydhav-

UPPFÖLJNING OCH REKRYTERING AV CHEFERDet finns stora fördelar med att intern-rekrytera chefer, och vid alla chefstill-sättningar försöker Coor alltid hitta interna kandidater. Det innebär att Coor ständigt måste ha en god uppfattning om potentiella och befintliga chefer, och Coor arbetar aktivt med utveckling och uppföljning av chefsämnen och chefer.

Utgångspunkten för såväl utvärdering som utveckling av bolagets chefer är de framgångsfaktorer som finns i Coors

ledarmodell. Coor använder både interna och externa chefsutvecklings-program för att utveckla de mest poten-tiella chefskandidaterna.

En viktig chefsuppföljningsaktivitet är den årliga chefsutvärderingen "Mana-gement Review", som är ett detaljerat system för att kunna följa alla chefers utveckling över tid. Ett annat viktigt uppföljningsverktyg är ledarskapsindex som mäts i samband med den koncernge-mensamma medarbetarundersökningen.

”DISKRIMINERINGSFRI REKRYTERING ÄR FRAMTIDEN”

En medarbetare varannan dag. Så många nya medarbetare har Coor under 2016 i genomsnitt rekryterat till serviceuppdraget på Nya Karolinska i Solna (NKS), där Åse Miljateig är rekryterings- och introduktionsansva-rig. För att i snabb takt kunna hitta rätt kandidat till rätt tjänst har Coor tillsammans med ett rekryteringsbo-lag, happyrs, tagit fram en diskrimi-neringsfri rekryteringsprocess. Den är inte bara effektiv utan lyckas även runda de fördomar som ofta spelar in när företag väljer nya medarbetare.

Hur går fördomsfri rekrytering till rent praktiskt?– När vi ska rekrytera, oavsett om det är en systemintegratör, en lås-smed eller en lokalvårdare, så tar vi fram en kravprofil som innehåller arbetsuppgifter, formella krav, kritiska framgångsfaktorer och egenskaper som är viktiga för rollen. Kravprofilen och annonstexten matas in i ett sär-skilt rekryteringsverktyg och matchas med de kandidater som söker jobbet.

Systemet tar helt anonymt fram de personer som matchar kravprofilen bäst, och tar ingen hänsyn till ålder, kön eller annan personlig information. Det handlar helt enkelt om att hitta de bästa medarbetarna för rollen.

Tror du att rekryteringsprocessen påverkat vilka ni anställt?– Absolut, jag är övertygad om att våra förutfattade meningar påverkar oss i rekryteringsprocessen, oavsett om det är på ett medvetet eller ett omedvetet plan. Människor favorise-rar helt enkelt dem de kan spegla sig i eller som påminner om någon de tycker om.

Vad blev resultatet?– Idag är de flesta medvetna om att mångfald är en tillgång. Olikheter skapar kreativitet och framdrift, och inkludering ger tillväxt. Genom vårt sätt att arbeta med diskrimineringsfri rekrytering ser vi att mångfalden kommer per automatik.

Åse Miljateig, rekryterings- och introduktionsansvarig

Systemet tar helt anonymt fram de personer som matchar kravprofilen bäst”

40 COOR SERV ICE M A NAGEM EN T HOLDING A B! |!Å R SR EDOV ISN ING 2016

H Å LLBA R HETSR A PPORTSOCI A L H Å LLBA R HET

Page 14: Coor – Årsredovisning 2016...Kunder Kundinsikt Leveransuppföljning Innovation/förbättringar Grön rådgivning, Energifrågor Livscykelperspektiv Hälsa och säkerhet Effektivitet

KONCERNEN TOTALT

KONCERN- STABER

COOR I SVERIGE1)

COOR I NORGE

COOR I DANMARK

COOR I FINLAND2)

Allmänna nyckeltal 2016 (2015)

Antal medarbetare totalt, FTE 6 327 (6 381) 75 (76) 3 420 (3 294) 1 309 (1 384) 746 (821) 778 (807)

Antal medarbetare, HC 6 850 (6 852) 75 (77) 3 692 (3 507) 1 392 (1 465) 865 (949) 826 (854)

Andel chefer, % 9,6 (9,3) 30,7 (24,6) 9,7 (9,4) 12,6 (12,5) 4,2 (4,1) 8,0 (6,3)

Medelålder, totalt 43 (43) 43 (42) 43 (43) 44 (44) 45 (45) 40 (41)

Nyckeltal, personalomsättning 2016 (2015)

Personalomsättning totalt, % 13,7 (10,5) 12,0 (6,6) 12,3 (9,0) 14,5 (6,1) 14,8 (16,3) 17,4 (17,1)

…varav egen begäran, % 12,3 (9,2) 12,0 (6,6) 10,8 (7,3) 13,0 (5,6) 13,8 (14,9) 16,6 (16,1)

…varav pension, % 1,4 (1,3) 0 (0) 1,5 (1,6) 1,5 (0,6) 1,5 (1,5) 0,8 (1,0)

Nyckeltal, jämställdhet 2016 (2015)

Andel kvinnor totalt, % 53 (53) 37 (39) 52 (52) 50 (52) 52 (51) 62 (62)

Andel kvinnliga chefer, % 44 (41) 39 (39) 47 (46) 43 (37) 38 (26) 39 (38)

Nyckeltal, friskvårdsarbete 2016 (2015)

Sjukfrånvaro 6,2 (5,9) 1,7 (0,8) 5,7 (4,9) 8,6 (9,4) 5,5 (5,0) 5,8 (5,8)

MEDARBETARRELATERADE NYCKELTAL PER LAND

1) INKLUSIVE BELGIEN, POLEN, UNGERN 2) INKLUSIVE ESTLAND

STÖD TILL UNGA HEMLÖSAHemlösheten bland danskar ökar kraftigt – speciellt bland ungdo-mar. I Köpenhamn har antalet unga hemlösa ökat med 50 procent bara de senaste två åren. Coor i Danmark inledde under 2016 ett samarbete med den ideella organisationen Hel-lebro, som driver ett drop-in center i Köpenhamn för unga hemlösa från hela landet. Coors medarbetare samlade in vinterkläder och skänkte dem, tillsammans med begagnade datorer och julmat, till ungdomarna. Nästa år kommer de unga från Hel-lebro även få möjlighet att praktisera i någon av Coors verksamheter.

nen utanför Carlsberg. I Finland initie-rades ett utbildningsprogram för nyan-lända och utstötta ungdomar tillsam-mans med Helsingfors Diakonissa institut.

Coor i Sverige har under året tecknat avtal med Arbetsförmedlingen om att gå med i 100-klubben. För Coor handlar det om att under en period om tre år ta emot 100 nyanlända i praktik. Initiativet påbörjades under andra halvan av 2016

och Coor tog emot tre praktikanter under 2016. Utöver detta tar också Coor löpande emot unga praktikanter för att slussa ut på arbetsmarknaden i alla nord-iska länder.

Istället för kundgåvor till jul donerade Coor pengar till ”Läkare utan gränser”. Medarbetarna i Sverige, Norge och Dan-mark avstod från den årliga julklappen, och pengarna skänktes istället till olika hjälporganisationer.

0

5

10

15

20

25

30

35

40

45

60–50–5940–4930–39–29

ÅLDERSFÖRDELNING PER LAND

Koncernen totalt Koncernstaber Sverige inklusive Belgien, Polen och Ungern

Norge Finland inklusive Estland Danmark

41Å R SR EDOV ISN ING 2016% |!COOR SERV ICE M A NAGEM EN T HOLDING A B

H Å LLBA R HETSR A PPORTSOCI A L H Å LLBA R HET

Page 15: Coor – Årsredovisning 2016...Kunder Kundinsikt Leveransuppföljning Innovation/förbättringar Grön rådgivning, Energifrågor Livscykelperspektiv Hälsa och säkerhet Effektivitet

ARBETE INOM MILJÖMÄSSIG HÅLLBARHET

Miljömässig hållbarhet för Coor innebär att värna om miljön genom att aktivt försöka reducera den egna och kundernas miljöpåverkan samt att optimera resursutnyttjandet.

COOR GREEN SERVICES – ETT UNIKT VERKTYG FÖR GRÖN R ÅDGIVNINGI avsaknad av ett bra utvärderingsverktyg som kan användas för alla de tjänster som Coor erbjuder utvecklade Coor år 2010 ett eget verktyg, Coor Green Services. Verktyget baseras på andra kända miljö-standarder, som till exempel Svanen, och används för att identifiera miljöprestan-dan i olika leveranser. Detta hjälper Coor att kunna föra en kvalificerad dialog med bolagets kunder, och att komma med konkreta förbättringsförslag. Verktyget är mycket uppskattat av miljömedvetna kunder. I och med att verktygets kriterier ses över årligen är det en verklig garant för en hög miljöstandard.

Med hjälp av Coor Green Services gör Coor en årlig granskning av sina leveran-ser för de kunder som önskar. Kunder som uppfyller 69 procent av de fastlagda kriterierna uppnår Coor Green Service Silver, och de som uppfyller 85 procent uppnår guldnivå.

Under 2016 granskades 76 (86) kundsi-ter, varav 36 (38) uppnådde guldnivå och 37 (39) silvernivå. Även Coors regionkon-tor granskades, och Esbo-kontoret samt Oslo-kontoret erhöll silvercertifikat.

Coor i Sverige delar också årligen ut ett pris till ”Årets Miljöstjärna”. Priset delas ut till den av bolagets kunder som utmärkt sig särskilt inom miljöområdet. Under 2016 delades priset ut till Länsför-säkringar. Tidigare års vinnare har varit ICA, NCC, Vasakronan och Skanska.

KUNDERS ENERGIANVÄNDNINGKvalificerad energirådgivning är en allt mer efterfrågad tjänst. Ur miljösynpunkt är det den enskilt viktigaste tjänsten där Coor kan bidra till en bättre miljö

genom minskade koldixidutsläpp. Inom Coor samlas energispecialister i olika kompetenscentrum, som erbjuder såväl systematiskt energiarbete som större engångsinsatser. En tjänst som vuxit kraftigt under 2016 är energikartlägg-ningar, som från och med 2016 är obliga-toriskt för alla större bolag inom EU.

I syfte att sprida smarta, energibespa-rande lösningar mellan olika organisato-riska enheter taggas alla energibespa-rande förbättringsförslag och lösningar som registreras i koncernens förbätt-ringssystem särskilt. Detta underlättar kunskapsinsamling och informationsut-byte mellan Coors kunder. Under 2016 rapporterades 42 (35) energirelaterade åtgärder i förbättringssystemet.

ÅTGÄRDER FÖR ATT MINSKA DEN EGNA MILJÖPÅVERKANCoors verksamhet påverkar miljön genom den energi som används främst för uppvärmning av egna kontor, utsläpp från transporter, kemikaliehantering och avfallshantering. Med anledning av att Coor de senaste åren i högre utsträck-ning driver restauranger i egen regi har även råvaruhantering blivit en allt vikti-gare fråga.

Energianvändning och utsläppDe koldioxidutsläpp som Coors verk-samhet genererar är utsläpp från egna servicefordon, från affärsresor och upp-värmning av egna kontor. Coors långsik-tiga målsättning är att fasa ut fossila bränslen. Under 2016 fokuserades främst på att minska koldioxidutsläppen från egna bilar genom att öka andelen elbilar inom Coor. Idag finns totalt tio elbilar i drift, och fyra nya beställdes mot slutet av året.

PRINCIPIELLA STÄLLNINGS- TAGANDEN

● Coor ska aktivt medverka till att minimera kundernas miljö - p åverkan, inte minst deras energianvändning

● Coor ska bedriva ett strukturerat och proaktivt internt miljöarbete

Varje år delar Coor i Sverige ut priset Årets Miljöstjärna till en kund i Sveri-ge som utmärkt sig i arbetet med att skapa långsiktigt hållbara service-tjänster. 2016 fick Länsförsäkringar priset, eftersom de, tillsammans med Coor, under en kort tid vidtagit flera medvetna åtgärder för att gå från silver- till guldnivå inom Coors håll-barhetsverktyg Green Services.

– Vi har dels lyckats skapa en företagskultur där miljöfrågor har hög prioritet, dels gjort en mängd insatser för att spara energi och arbeta mer hållbart, sa Sten Dunér, vd för Länsförsäkringar, vid prisut-delningen.

LÄNSFÖRSÄKRINGAR – EN MILJÖSTJÄRNA

42 COOR SERV ICE M A NAGEM EN T HOLDING A B! |!Å R SR EDOV ISN ING 2016

H Å LLBA R HETSR A PPORTMILJÖM ÄSSIG H Å LLBA R HET

Page 16: Coor – Årsredovisning 2016...Kunder Kundinsikt Leveransuppföljning Innovation/förbättringar Grön rådgivning, Energifrågor Livscykelperspektiv Hälsa och säkerhet Effektivitet

Tack vare en bred användning av modern teknik kan flera affärsresor ersättas av distansmöten. Under 2016 fick alla med-arbetare på Coor tillgång till verktyg som innebär att de enkelt kan delta i dis-tansmöten, och användningen av dessa verktyg ökade markant.

På huvudkontoret i Kista används grön el, och mot slutet av 2016 beslutades att, om möjligt, gå över till grön el även på bolagets övriga landskontor. I enlighet med nya EU-direktiv påbörjades också en energikartläggning av verksamheten.

KemikaliehanteringI delar av leveransen använder Coor kemikalier, främst inom lokalvård och fastighetsskötsel. Från och med 2016 använder hela koncernen ett gemensamt kemikaliehanteringssystem, iChemistry. Systemet ger god vägledning när det gäl-ler olika produkters miljöpåverkan. I slu-tet av 2016 fanns 3 288 produkter regist-rerade i systemet vilket är en ökning jämfört med föregående år, som uteslu-tande beror på att fler enheter anslutit sig till systemet.

I lokalvårdsleveransen används dose-ringssnåla lösningar i hög utsträckning, och under 2016 beslutades om en ny lokalvårdsstandard som förväntas minska antalet kemikalier.

AvfallshanteringPå alla Coors större kontor tillämpas sedan flera år källsortering. Avfallet återvinns i hög grad. Även utrangerade arbetsdatorer omhändertas av specialis-ter som ser till att de återanvänds eller återvinns på ett ansvarsfullt sätt. Dato-rerna renoveras och får nytt liv eller plockas isär så att exempelvis jordarts-metaller tas tillvara.

Under 2016 startade ett stort projekt för att reducera matsvinnet som uppstår i Coors restauranger, se mer i separat faktaruta.

Råvaruhantering Vid årsskiftet ansvarade Coor för över 110 restauranger och caféer, som drivs under det egna produktvarumärket FOOD by Coor. Det innebär att Coor idag är en stor inköpare av råvaror till restaurangerna och att råvaruhantering blivit en större fråga än tidigare. I syfte att bättre kunna kontrollera råvaruinkö-pen har Coor under 2016 etablerat ett koncerngemensamt inköps- och matpla-neringssystem. För mer information om mathantering inom Coors restauranger, se separat faktaruta.

ÅTGÄRDER FÖR ETT SYSTEMATISKT MILJÖARBETECoors miljöarbete är certifierat enligt ISO 14001:2015 och följs därmed regel-bundet upp genom interna och externa revisioner. Miljöarbetet revideras externt av Det Norske Veritas. I sam-band med 2016 års externa revision fick Coor beröm för hanteringen av miljö-aspekter samt Green Services-verktyget. Inga allvarliga avvikelser rapporterades.

Inom Coor finns också en grundläg-gande, obligatorisk miljöutbildning som alla nyanställda måste genomföra under sitt första anställningsår. Syftet är att fokusera på miljöfrågan och att säker-ställa ett kvalitativt och systematiskt miljöarbete i hela verksamheten.

MILJÖARBETE INOM FOOD BY COORAtt verka för en minskad miljöbelast-ning och att erbjuda moderna, hälso-samma måltidslösningar är några av de grundläggande kundlöften som en FOOD by Coor-restaurang repre-senterar. Rödlistad fisk är förbjuden i alla restauranger, och andelen eko-logiska produkter och vegetariska alternativ ökar stadigt. Allt kaffe som serveras i restaurangerna baseras på rättvisemärkta bönor. I Sverige är de flesta restaurangerna KRAV-certifierade, och i Danmark finns en restaurang med ett bronsdiplom i ekologi (vilket innebär att 30 procent av råvarorna är ekologiska).

Under 2016 initierades ett stort projekt för att reducera matavfallet från Coors restauranger. Det handlar både om att motivera matgästerna att inte slänga mat, men också om att optimera produktionen.

Under 2017 kommer samliga FOOD by Coor-restauranger börja mäta sitt avfall, och mål för att minska avfallet kommer därefter att införas. I syfte att minska avfallet från gästernas tallrikar har ett flertal restauranger infört ett betalsystem där kunderna betalar för den mängd mat de tar, vilket resulterat i mindre matsvinn.

Under 2016 lanserade FOOD by Coor i Norge också en egen eko-logisk produktserie med varor som juice, honung och kaffeblandningar.

43Å R SR EDOV ISN ING 2016% |!COOR SERV ICE M A NAGEM EN T HOLDING A B

H Å LLBA R HETSR A PPORTMILJÖM ÄSSIG H Å LLBA R HET

Page 17: Coor – Årsredovisning 2016...Kunder Kundinsikt Leveransuppföljning Innovation/förbättringar Grön rådgivning, Energifrågor Livscykelperspektiv Hälsa och säkerhet Effektivitet

REDOVISNING AV HÅLLBARHETSINDIKATORER

Coor redovisar årligen ett antal indikatorer, som sammantaget ger en bild av hur bolagets hållbarhetsarbete utvecklas. Under 2016 gjordes en översyn av bolagets hållbarhetsindikatorer.

UPPFÖLJNING AV AFFÄRSMÄSSIGA HÅLLBARHETSINDIKATORER

UTFALL 2016 UTFALL 2015

Nettoomsättning, MSEK 7 631 7 482

Justerad EBITA-marginal, % 1) 5,8 5,0

Kassagenerering, % 2) 93 104

Inbetalda skatter, mdSEK 3) 2,3 2,1

Lönekostnader, MSEK 4) 3 467 3 328

Antal inrapporterade och utredda ärenden avseende misstänkta överträdelser mot Code of Conduct 5) 6 5

Antal registrerade och genomförda förbättringsinitiativ 6) 8 103 6 936

Utfall i kundnöjdhetsmätning 7) 68 66

Andel förlängda kundavtal 8) 80 90

Avtalslojalitet avseende inköp, årsmedelvärde, % 9) 80 75

Antal anställda vid årets slut (FTE) 10) 6 327 6 381

…varav andel kvinnor, % 53 53

Antal chefer 11) 659 635

…varav andel kvinnor, % 41 41

Frivillig personalomsättning, % 12) 12,3 9,2

Sjukfrånvaro, % 13) 6,2 5,9

Antal olyckor 14) 287 203

Antal dödsfall 0 0

LTIF 15) 8,4 N.A.

TRIF 16) 21,3 N.A.

Utfall i medarbetarundersökning 17) 69 68

Ledarskapsindex 18) 74 73

Antal större lokala sociala utvecklingsprojekt 5 N.A.

Antal registrerade produkter i kemikaliehanteringssystemet 19) 3 288 2 893

Energianvändning i större egna kontor, kWh/m2 20) 52,9 N.A.

Bilpark: medelutsläpp för leasade servicefordon, g/km 21) 161 163

Koldioxidutsläpp från tjänsteresor (med tåg eller flyg) per medarbetare 22) 0,0095 0,070

Genomsnittligt utfall efter genomförd miljögranskning med hjälp av Coor Green Services, % 23) 83,2 80,8

4 4 COOR SERV ICE M A NAGEM EN T HOLDING A B! |!Å R SR EDOV ISN ING 2016

H Å LLBA R HETSR A PPORTH Å LLBA R HETSIN DIK ATOR ER

Page 18: Coor – Årsredovisning 2016...Kunder Kundinsikt Leveransuppföljning Innovation/förbättringar Grön rådgivning, Energifrågor Livscykelperspektiv Hälsa och säkerhet Effektivitet

45Å R SR EDOV ISN ING 2016% |!COOR SERV ICE M A NAGEM EN T HOLDING A B

H Å LLBA R HETSR A PPORTH Å LLBA R HETSIN DIK ATOR ER

NOTER1) För definition, se avsnitt Definitioner.2) För definition, se avsnitt Definitioner.3) Avser samtliga betalda skatter (bolagsskatt, moms och personalrelaterade

skatter) till skattemyndigheter under respektive år.4) Lönekostnader, sociala avgifter och pensioner.5) Ärenden anmälda via Coors visselblåsarsystem, genom vilket medarbetare,

leverantörer och kunder anonymt kan anmäla misstanke om brott mot Coors uppförandekod.

6) Antal genomförda förbättringsförslag, som registrerats i Coors IT-baserade förbättringssystem Actio.

7) Coor genomför årligen en omfattande kundundersökning med hjälp av ett externt undersökningsbolag.

8) Kundernas omförhandlingsgrad kommenteras på sidan 109) Andel inköp från centrala och lokala leverantörer med avtal.10) Antal anställda (FTE) betyder antal medarbetare omräknat till heltidstjänster.

Uppgiften inkluderar tillsvidareanställda och visstidsanställda. Medarbetare utan ett garanterat antal timmar inkluderas inte.

11) Som chef definieras arbetsledare med personalansvar12) Personalomsättningen kommenteras på sidan 39.13) Sjukfrånvaron kommenteras på sidan 39.14) En olycka definieras som en allvarlig och plötslig händelse som orsakar per-

sonskada under arbetstid eller till/från arbetet.

15) LTIF ("lost time injury frequenzy") mäter antalet olyckor som har orsakat från-varo från arbetet i mer än 8 timmar. För beräkning av LTIF per miljoner arbe-tade timmar används följande formel: antal olyckor som har orsakat sjukfrån-varo (8 timmar) x 1 000 000 / antal arbetade timmar.

16) TRIF ("total recorded injury frequenzy") mäter det totala antalet olyckor som har inträffat under peioden. För att beräkna TRIF har följande formel använts: totalt antal olyckor x 1 000 000 / antal arbetstimmar.

17) Coor genomför årligen en omfattande medarbetarundersökning med hjälp av ett externt undersökningsbolag. Mer om resultatet finns att läsa på sidan 39.

18) I Coors årliga medarbetarundersökning finns ett antal ledarskapsrelaterade frågor, som sammanfattas i ett särskilt ledarskapsindex.

19) Coor använder ett kemikaliehanteringssystem (iChemistry), och uppgiften avser inregistrerade produkter i detta system. Ökningen jämfört med 2015 beror uteslutande på att fler enheter har anslutit sig till systemet under 2016.

20) I uppgiften ingår Coors kontor i Espoo (Finland) och Kista (Sverige).21) Medellutsläpp från antalet leasade fordon inom Coor. 22) Redovisade utsläpp är schablonberäknade utifrån antalet tjänsteresor med tåg

och flyg som bokats via koncernens gemensamma reseportal. Enligt Coors riktlinjer ska alla tjänsteresor betällas via portalen.

23) Egenkontroll enligt Coor Green Services ska genomföras efter dialog med kun-den. Under 2016 granskades 76 siter under perioden juni - november.