Top Banner
Látó Balázs – Angol szituációs gyakorlatok (pl. Veszprémben teljesen ezekből vizsgáztatnak középfokon) SZITUÁCIÓS GYAKORLATOK Ön tanácstalan külföldinek (a vizsgáztatónak) ad útbaigazítást Budapesten. Ajánlja fel segítségét. Részletesen írja le, hogy a kívánt helyre hogyan juthat el. Feleljen készségesen a külföldi további kérdéseire. Végül kívánjon kellemes időtöltést. Amerikai ismerőse (a vizsgáztató) magyarul szeretne tanulni. Kérdezze meg, milyen céllal, és hogyan szeretne tanulni, majd ajánlja fel segítségét (pl. segít nyelvtanfolyamot keresni, vagy Ön vállalja a tanítását), de fejezze ki kétségét a magyar nyelv széleskörű külföldi felhasználhatóságával kapcsolatban. Ön Angliába készül, és angol ismerősével (a vizsgáztatóval) beszél erről. Mesélje el, hogy milyen előkészületeket itt eddig (pl. útlevél, szállásfoglalás, repülőjegy, esetleg kompjegy, stb.). Számoljon be a tervezett útvonalról (pl. London, Cambridge, Oxford, stb.). Érdeklődjön, hogy angol ismerőse helyesli-e ezeket az elképzeléseit, és javasol-e módosítást vagy olyan további fontos programokat és helyeket, amelyeket feltétlenül érdemes megnézni. A szomszédban egy Kanadából hazatelepült házaspár lakik, és az angol feleség/férj (a vizsgáztató) önnel beszélget nyolcadikos lánya továbbtanulásával kapcsolatban. Mondja el, hogy a lehetséges iskolatípusok közül ön sajt gyermeke számára melyiket választaná (középiskola, szakközépiskola, szakmunkásképző). Ajánlja fel további segítségét is (pl. pályaválasztással kapcsolatos kiadványok összegyűjtése)
22

Angol középfokú szituációk

Dec 07, 2014

Download

Documents

Rituci
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Angol középfokú szituációk

Látó Balázs – Angol szituációs gyakorlatok (pl. Veszprémben teljesen ezekből vizsgáztatnak középfokon)

SZITUÁCIÓS GYAKORLATOK

Ön tanácstalan külföldinek (a vizsgáztatónak) ad útbaigazítást Budapesten.Ajánlja fel segítségét. Részletesen írja le, hogy a kívánt helyre hogyan juthat el. Feleljen

készségesen a külföldi további kérdéseire. Végül kívánjon kellemes időtöltést.

Amerikai ismerőse (a vizsgáztató) magyarul szeretne tanulni. Kérdezze meg, milyen céllal, és hogyan szeretne tanulni, majd ajánlja fel segítségét (pl. segít nyelvtanfolyamot keresni, vagy Ön vállalja a tanítását), de fejezze ki kétségét a magyar nyelv széleskörű külföldi felhasználhatóságával kapcsolatban.

Ön Angliába készül, és angol ismerősével (a vizsgáztatóval) beszél erről. Mesélje el, hogy milyen előkészületeket itt eddig (pl. útlevél, szállásfoglalás, repülőjegy, esetleg kompjegy, stb.). Számoljon be a tervezett útvonalról (pl. London, Cambridge, Oxford, stb.). Érdeklődjön, hogy angol ismerőse helyesli-e ezeket az elképzeléseit, és javasol-e módosítást vagy olyan további fontos programokat és helyeket, amelyeket feltétlenül érdemes megnézni.

A szomszédban egy Kanadából hazatelepült házaspár lakik, és az angol feleség/férj (a vizsgáztató) önnel beszélget nyolcadikos lánya továbbtanulásával kapcsolatban.

Mondja el, hogy a lehetséges iskolatípusok közül ön sajt gyermeke számára melyiket választaná (középiskola, szakközépiskola, szakmunkásképző). Ajánlja fel további segítségét is (pl. pályaválasztással kapcsolatos kiadványok összegyűjtése)

Page 2: Angol középfokú szituációk

Ön külföldön dolgozik, és angol munkatársával (a vizsgáztatóval) közösen bérelnek lakást. Este vita támad önök között, hogy melyik műsort nézzék.

Önt mindenképpen a Davis Kupa teniszdöntője érdekli, és semmiképpen sem engedjen (p1. mert ismétlésre nincs Lehetőség). Udvariasan, de kitartóan és határozottan érveljen. Ígérjen cserébe operajegyet munkatársának.

Angol barátjával (a vizsgáztatóval) arról álmodozik, hogy ha egy vagyont nyerne a lottón, milyen házat építtetne, és hol.

Írja le álmai házát (kívülről, beosztást, nagyságát, stb.). Ne hagyja magát lebeszélni kissé különc ötleteiről sem (pl. lóistálló, úszómedence, alagsorban konditerem, stb.).

Ön tanácstalan külföldinek (a vizsgáztatónak) ad útbaigazítást Budapesten.Ajánlja fel segítségét. Részletesen írja le, hogy a kívánt helyre hogyan juthat el. Feleljen készségesen a külföldi további kérdéseire. Végül kívánjon kellemes időtöltést.

Egy külföldi turista (a vizsgáztató) megszólítja Önt. Ön készségesen útbaigazítja, elmagyarázza, milyen közlekedési eszközzel kell utaznia. Kérdezze meg, honnan jött és mennyire ismeri a várost. Ajánljon még egy-két látnivalót, amit érdemes megnézni. Végül búcsúzzon el, és kívánjon kellemes itt-tartózkodást.

Page 3: Angol középfokú szituációk

Külföldi kollégája (a vizsgáztató), aki még csak egy-két hete dolgozikMagyarországon, reggel dagadt arccal és keserves képpel érkezik.

Tapintatosan tudakolja meg, hogy mi a baj. Ajánljon fel többféle segítséget is (pl. fájdalomcsillapítót, Ön felhívja helyette a fogorvost, és helyettesíti a munkában. Győzze meg kollégáját, hogy ilyen arccal elkerülhetetlen, hogy orvoshoz menjen. Ajánlja a saját fogorvosát.

Önt lakóhelyén este hátizsákos külföldi turista (a vizsgáztató) szólítja meg a pályaudvar előtt, útbaigazítást kér, és a szálláslehetőségekről érdeklődik: Számos ötlettel próbáljon segíteni, hogy kispénzű turista hol találhat városában szállást. Végül hívja fel a figyelmét olyan helyekre és lehetőségekre, ahol külföldi turistaszállással kapcsolatban érdeklődhet, és egyéb hasznos információhoz juthat.

Angol barátja szenvedélyes bélyeggyűjtő, akit Ön születésnapjára valami különlegességgel szeretne meglepni, ezért egy érdekes bélyeg-kiállítást hív fel telefonon Angliában. Most a szervezővel (a vizsgáztatóval) beszél. Érdeklődjön a kiállítás részletei felől: (pl. nyitva tartás, belépőjegy, milyen országokból milyen bélyegeket lehet megtekinteni, stb.) Mondja el, hogy esetleg vásárolni is szeretne, és érdeklődjön az árak, fizetési feltételek felől.

Ön és családja új lakásba készül költözni, amely sokkal tágasabb, és egyszobával nagyobb is lesz, mint a régi. Angol ismerőse (a vizsgáztató) kitűnő lakberendező, így az ő tanácsát kérik. Ön kifejezetten ragaszkodik néhány bútordarabhoz.

Page 4: Angol középfokú szituációk

A szomszédban lakó angol családnál hirtelen beteg lett a gyerek. A mama/papa (a vizsgáztató) Önhöz szalad át segítséget kérni.

Először részletesen érdeklődjön (melyek a tünetek, mikor jelentkeztek, mért-e lázat, milyen betegségre gyanakszik a mama/papa, stb.). Miután ön telefonált az ügyeletre, tolmácsolja, hogy miért nem tudnak kijönni, (pl. járvány van, túl sok a beteg, 39 fok alatti lázhoz nem jönnek, stb.). Ajánlja fel, hogy próbálják kihívni az önök gyerekorvosát.

Magyarországon dolgozó külföldi barátjának (a vizsgáztatónak) egy hétre hirtelen haza kéli utaznia, és erre az időre Ön vállalja a gyerekeket. Beszélje meg az elutazás részleteit. Tudakolja meg, hogy milyen teendői lesznek. Érdeklődjön a gyerekek különleges szokásai felől.

Angol ismerőse lányát, Melanie-t nem vették fel Magyarországon egyetemre, és Ön most a tanácstalan szülővel (a. vizsgáztatóval) beszélget.

Érdeklődjön a részletek felől (milyen szak, hány pont, mivel rontotta el a felvételijét, stb.). Mondja el, hogy Magyarországon mi a szokás (félállás mellett előkészítő tanfolyam vagy magántanárral felkészülés, stb.). Ajánlja fel segítségét ahhoz, hogy Melanie számára megfelelő állást találjanak.

Ön külföldön dolgozik, és angol munkatársával (a vizsgáztatóval) közösen bérelnek lakást. Este vita támad önök között, hogy melyik műsort nézzék.

Önt mindenképpen a Davis Kupa teniszdöntője érdekli, és semmiképpen sem engedjen (pl. mert ismétlésre nincs lehetőség). Udvariasan, de kitartóan és határozottan érveljen. Ígérjen cserébe operajegyet munkatársának.

Page 5: Angol középfokú szituációk

Angol ismerőse (a vizsgáztató) igencsak kedveli a magyar ételeket, és ennek eredményeképpen jól meghízott. Egészsége érdekében ön diétás étkezésre akarja rábeszélni.

Igyekezzen meggyőzni ismerősét arról, hogy a súlyfelesleg számára mennyire ártalmas. egészségügyi szempontból.

Javasoljon diétás étrendet (pl. sovány hús, párolt zöldség, pirítós, stb.). Említsen esztétikai szempontokat is (minél soványabb valaki, annál csinosabbnak tartják, stb.).

Magyarországon dolgozó amerikai ismerőse (a vizsgáztató) kocsival Nagy-Britanniába készül, és mivel Ön tavaly tett hasonló utat, az Ön tanácsát kéri.

Mesélje el az átkeléssel és megérkezéssel kapcsolatos tapasztalatait, nehézségeit (kompátkelés vagy Channel Tunnel használata, baloldali közlekedés, stb.) Ajánljon a sokféle londoni programból egy párat (pl. Madame Tussaud panoptikuma, őrségváltás, ingyenes múzeumok: Tate, British, stb.) Kérje ismerősét, hogy ha visszajött, feltétlenül számoljon be arról, hogyan sikerült az útja.

A karácsony és szilveszter közötti időt angol barátaival a hegyekben szeretnék tölteni. Ön külföldön egy igen kedvező hirdetést lát meg, és az utazási irodában az egyik munkatársnál (a vizsgáztatónál) érdeklődik. Mondja el, hogy milyen utazásra gondolt (pl. hangulatos, hegyi faluban síelne). Érdeklődjön részletesen a hellyel kapcsolatos dolgokról (pl. hogyan lehet megközelíteni a falut, milyen a fekvése, mekkora a falu, időjárási viszonyok, stb.), a szállásról, valamint az árakról.

Külföldi tartózkodása során ajándékutalványt kap, amelyet videófilmekre vásárolhat le. Ön családja minden tagjának szeretne ízlésüknek megfelelő kazettákat választani. Mondja el az eladónak (a vizsgáztatónak), hogy milyen összegért kb. hány filmet szeretne vásárolni, hány ember számára, és a kérje a segítségét.

Több filmet is talál, mint amire az utalvány futja. El kell döntenie, hogy ezeket nem kéri, vagy saját pénzből kifizeti-e inkább.

Page 6: Angol középfokú szituációk

Ön és családja külföldön egy szállodában tartózkodik, és az egyik családtag gyengélkedése miatt gondjaik vannak az étkezéssel. Ön most a pincér (vizsgáztató) segítségét kéri.

Kérje, hogy a magyar gyomornak szokatlanabb ételek helyett diétás étrendet állítsanak össze a következő két napra. Kérjen további segítséget is (pl. beteg gyógyteáját a konyhán készítsék el, a szobájában étkezhessen, naponta többször kaphasson gyümölcslevet, stb.). Köszönje meg, hogy ennyi probléma ellenére is ennyire figyelmesek.

Ön autót bérelt, de nincs megelégedve a kocsival, és visszaviszi a kölcsönzőbe. Most a kölcsönző alkalmazottjával (a vizsgáztatóval) beszél.

Sorolja fel az autóval kapcsolatos panaszait (pl. nehezen lehet a motort indítani, időnként nehéz a sebességet 1-ből 2-be tenni, legutóbb pont esőben nem működött az ablaktörlő, így rendkívül balesetveszélyes, stb.). Attól függően, hogy milyen válaszokat kap, döntse el, hogy másik kölcsönzőhöz fordul-e és kártérítést kér, vagy az itt felkínált lehetőséget választja.

Magyarországon tanuló angol barátja (a vizsgáztató), aki Önöknél lakik, karácsonyra szeretne mindenkit meglepni a családban, és az Ön tanácsát kéri. Barátja ötleteit nem tartja szerencsésnek és ezért megindokolja tapintatosan, de meggyőzően, hogy miért nem (pl. a nagyapa ne kapjon pipát, mert az orvos szerint nem szabad dohányoznia stb.).

Ön egy angol-magyar vegyes vállalatnál dolgozik, és egészségügyi okokból hosszabb fizetés nélküli szabadságot szeretne kérni angol főnökétől (a vizsgáztatótól). Sorolja el egészségügyi panaszait, és mondja el a kivizsgálás eredményét (pl. hónapok óta köhög, és fejfájása van, allergiás a város erősen szennyezett levegőjére, stb.). Igyekezzen meggyőzni főnökét arról, hogy erre a nem túl hosszú időre Ön nélkülözhető a cégnél.

Page 7: Angol középfokú szituációk

Ön külföldön szeretne munkát vállalni, de csak akkor, ha családját is viheti. Ezzel kapcsolatban részletesebb felvilágosítást kér a cég magyarországi képviselőjétől (a vizsgáztatótól). Részletesen érdeklődjön a feltételek felől (pl. milyen hosszú a szerződés, van-e próbaidő, lehet-e hosszabbítani, milyenek a fizetési feltételek, stb.). Érdeklődje meg, hogy a cég egy-két egyéni probléma megoldásában tud-e segíteni (pl. a családja elhelyezése, iskola a gyerekek számára, munkalehetőségek házastársa részére, stb.). Kedvező válaszok esetén jelezze, hogy szeretné megpályázni az állást.

Ön külföldön dolgozik, s egyhetes, drága sítúrára fizetett be, de nagyon elégedetlen volt az utazással (pl. rossz busz, gyengébb szállás, elmaradt szolgáltatások). Visszaérve reklamáljon az utazási iroda vezetőjénél (a vizsgáztatónál), s kérje vissza a részvételi díj egy részét.

Egy külföldi nyelvtanárral (a vizsgáztatóval) beszélget a magyarországi nyelvoktatásról. Kifejezi megelégedését ill. elégedetlenségét a különféle módszerekkel kapcsolatban. Hivatkozzon gyenge pontjaira. Kérjen tanácsot, hogyan fejleszthetné beszédkészségét, megértési készségét.

Magyarországon élő angol barátjával (a vizsgáztatóval), aki egyébként igen kényelemszerető, közös nyári programot terveznek. Vegyék sorba a lehetőségeket.

Érveljen kitartóan az egyéni utazás mellett (pl. nincsenek kötöttségek, saját maguk tervezhetik meg, mit és mennyi idő alatt akarnak megnézni, stb.). Bizonygassa meggyőzően, hogy az egyéni utazás során felmerülő nehézségeket is meg lehet oldani.

Page 8: Angol középfokú szituációk

Angliában nyaral a tengerparton. Estére egy barátjához (a vizsgáztatóhoz) hivatalos vacsorára. Most telefonon beszélnek: mentse ki magát, mert egy kis baleset érte (pl. belelépett valamibe, kibicsaklott a lába, napszúrást kapott), s fogadja el a felajánlott segítséget.

Ön négytagú családjával külföldre utazik két hétre, és megérkezésükkor a szállodában kiderül, hogy rosszul foglaltak önöknek szállást.

Mondja el a recepciósnak (a vizsgáztatónak) az előzményeket (pl. melyik ügynökségen keresztül, mikor, milyen szobát foglaltak, és hány napra, és megmutatja az ügynökség visszaigazolását). Panaszkodjon, mivel a szálloda által felkínált elhelyezés rendkívül kedvezőtlen önöknek. Indokolja meg, hogy mit miért nem tudnak elfogadni.

Önt lakóhelyén este hátizsákos külföldi turista (a vizsgáztató) szólítja meg a pályaudvar előtt, útbaigazítást kér; és a szálláslehetőségekről érdeklődik:

Számos ötlettel próbáljon segíteni, hogy kispénzű turista hol találhat városában szállást. Végül hívja fel a figyelmét olyan helyekre és lehetőségekre, ahol külföldi turistaszállással kapcsolatban érdeklődhet, és egyéb hasznos információhoz juthat.

Page 9: Angol középfokú szituációk

Kocsit szeretne vásárolni a használt autók piacán. Most egy kocsitulajdonossal (a vizsgáztatóval) tárgyal. Tudjon meg néhány fontos dolgot az autóval kapcsolatban! (pl. fogyasztás, sérülések, garázsban tartották-e stb.) Próbáljon lealkudni az árból. Most nincs önnél annyi pénz, foglalót tud adni, a maradék pénzt ki kell venni a bankból.

Állapodjanak meg!

Külföldön tanul, szabadidejében takarítást vállal. Most mutatkozik be új munkaadójának (a vizsgáztatónak). Kérdezze meg, mit és milyen sorrendben takarítson ki, majd távozáskor tudakolja meg, elégedett-e a ház gazdája.

Komolyabb pénzösszeg áll a házhoz, és az Ön családja még nem tudott dönteni, hogy mire is hasin-álfák fel. Angol barátja (a vizsgáztató) véleményét kéri.

Írja le röviden a problémát (mekkora pénzösszeg, mikor, hogyan kapták, miért nem tudnak dönteni, stb.). Sorolja fel, hogy a családban kinek milyen ötlete van (pl. számítógép, mosogatógép, nagyobb teljesítményű kocsi, HI-FI torony, stb.).

Page 10: Angol középfokú szituációk

Ön Angliába készül, és angol ismerősével (a vizsgáztatóval) beszél erről. 'Mesélje el, hogy milyen előkészületeket tett eddig (pl. útlevél, Szállásfoglalás, repülőjegy, esetleg kompjegy, stb.). Számoljon be a tervezett útvonalról (pl. London, Cambridge, Oxford, stb.). Érdeklődjön, hogy angol ismerőse helyesli-e ezeket az elképzeléseit, és javasol-e módosítást vagy olyan további fontos programokat és helyeket, amelyeket feltétlenül érdemes megnézni.

Ön járókelőként külföldön tanúja egy balesetnek, és a helyszínre érkező rendőrnek (a vizsgáztatónak) mondja el mi történt.

Írja le részletesen a baleset körülményeit (pl. kutyájával bajlódó idős hölgy sárga lámpánál lépett le a járdáról, a gyorsan jövő taxi a csúszós úton való hirtelen fékezés miatt a szemben levő sávban jövő busznak csapódott).

Magyarországon dolgozó angol ismerőse (a vizsgázató) szeretné átrendezni a lakását, és az Ön tanácsát kéri.

Először említsen néhány dolgot, amit mindenképpen megváltoztatna (pl. számos felesleges és túl nagy bútordarab). Egyéb, kevéssé költséges átalakítási megoldásokat javasoljon (pl. válaszfal, galéria). Tapintatosan tudakolja meg, hogy mi lesz a kiselejtezendő bútordarabok sorsa.

Page 11: Angol középfokú szituációk

Ön és családja új lakásba készül költözni, amely sokkal tágasabb, és egy szobával nagyobb is lesz, mint a régi. Angol ismerőse (a vizsgáztató) kitűnő. lakberendező, így az ő tanácsát kérik. Ön kifejezetten ragaszkodik néhány bútordarabhoz.

Ön családjával a tengerparton nyaral, és állandóan esik az eső. Egy idegenforgalmi iroda munkatársánál (a vizsgáztatónál) egyéb lehetőségek felől érdeklődik. Néhány programmal kapcsoltban részletesebben is érdeklődjön ár, időtartam, stb.), végül vegyen, vagy foglaltasson rájuk jegyeket.

Ön nyári szabadsága idején külföldi munkát vállalt. Első munkanapján bemutatkozik kollégájának (a vizsgáztatónak) (pl. honnan való, végzettsége, mióta dolgozik; milyen nyelven beszél.) A beszélgetés során érdeklődjön: mik a helyi szokások (pl. munkaidő, ebédidő, hol lehet étkezni). Ön erős dohányos. Kérdezze meg, hogyan viszonyulnak kollégái ehhez.

Page 12: Angol középfokú szituációk

Ön Londonba megérkezik egy szállodába, és kicsomagolás után döbbenten látja, hogy ruhái mind átáztak, és az esti fogadásra semmit sem tud felvenni. Most a szálloda recepciósától (a vizsgáztatótól) érdeklődik, hogy milyen lehetőségek vannak a ruhák gyors rendbe hozására. Ajánlja fel, hogy szívesen megfizeti a soron kívüli szolgáltatást, de ha erre nincs lehetőség, érdeklődjön egyéb megoldások iránt.

Pár napja érkezett Angliába, olyan lakást keres, amit többen megosztva bérelnének. Most egy ügynökkel (a vizsgáztatóval) beszél. Az ajánlat hallatán érdeklődjön a részletek felől (lakótársak, szobák, felszereltség). Fogadja el, vagy utasítsa el ízlése szerint, indoklással.

Ön hazautazása előtt ma este magyaros búcsúvacsorát: halászlét szeretne készíteni külföldi házigazdáinak. Most egy angliai üzletben vásárol, s az eladóval (a vizsgáztatóval) beszél. Ragaszkodjon a halászlékészítéshez, feltétlenül tudja meg, hol vehetne halat, s hogyan juthat oda.

Page 13: Angol középfokú szituációk

A házban lakó amerikai házaspár egyik tagja (a vizsgáztató) arra kéri Önt, hogy szombaton egy napra vigyázzon kisgyermekükre. Ön szívesen beleegyezik, de előbb szeretné a részleteket tisztázni (pl. mekkora a gyerek, mi a napirendje, milyen problémák merülhetnek fel,

Az Ön külföldi szobatársa Peter/Mary Brown sportolás közben balesetet szenvedett, s megkérte Önt, hogy tájékoztassa erről szüleit. Ön bekísérte őt a kórházba, így az első vizsgálatok eredményét is tudja már (pl. megröntgenezték, begipszelték eltört lábát). Most telefonon beszél az apával/anyával (a vizsgáztatóval). Mutatkozzon be, mondja el mi történt, s meddig fog kórházban maradni gyermekük.

Ön külföldön dolgozik, s egyhetes, drága sítúrára fizetett be, de nagyon elégedetlen volt az utazással (pl. rossz busz, gyengébb szállás, elmaradt szolgáltatások). Visszaérve reklamáljon az utazási iroda vezetőjénél (a vizsgáztatónál), s kérje vissza a részvételi díj egy részét.

Ma este külföldi vendégével (a vizsgáztatóval) színházba/operába mennek. Készülődés közben a magyarországi öltözködési szokásokra terelődik a szó. Adjon tanácsot vendégének, mit vegyen fel estére.

Angol barátjával (a vizsgáztatóval) skóciai nyaralásra készülnek. Most éppen azt vitatják meg, mivel lenne a legjobb utazni. Válasszon egy közlekedési eszközt, és érveljen mellette.

Page 14: Angol középfokú szituációk

Ön külföldön dolgozik, s egyhetes, drága sítúrára fizetett be, de nagyon elégedetlen volt az utazással (pl. rossz busz, gyengébb szállás, elmaradt szolgáltatások). Visszaérve reklamáljon az utazási iroda vezetőjénél (a vizsgáztatónál), s kérje vissza a részvételi díj egy részét.

Angol barátjával (a vizsgáztatóval) skóciai nyaralásra készülnek. Most éppen azt vitatják meg, mivel lenne a legjobb utazni. Válasszon ki egy közlekedési eszközt, és érveljen mellette. Egyezzen bele a vizsgáztató javaslatába, de szabjon feltételt. (pl. a társa vezessen végig a kontinensen, vagy első osztályú jegyet vegyenek; vagy szakítsák meg az utat Londonban).

Egy magyar könyvesboltban a pénztárnál az Ön előtt álló külföldi hitelkártyával szeretne fizetni, de nem fogadják el. Magyarázza el az illetőnek, hogy mi a probléma oka (pl. Magyarországon még nem olyan fejlett a hitelkártyarendszer, ez kis bolt), majd javasolja, hogy menjen el a legközelebbi bankba, de addig tetesse félre a könyveket.

Ön külföldön tanul ösztöndíjjal, s nyárra pénzkereset céljából munkát keres. Egy napilapban megjelent ígéretes álláshirdetésre (pl. újságkihordás, gyümölcsszedés) jelentkezik, és most a személyzetissel (a vizsgáztatóval) beszél. Érdeklődjön a fizetésről és a munkakörülményekről.

Page 15: Angol középfokú szituációk

Egy külföldi turista (a vizsgáztató) megszólítja Önt. Ön készségesen útbaigazítja, elmagyarázza, milyen közlekedési eszközzel kell utaznia. Kérdezze meg, honnan jött és mennyire ismeri a várost. Ajánljon még egy-két látnivalót, amit érdemes megnézni. Végül búcsúzzon el, és kívánjon kellemes itt-tartózkodást.

Angol barátjával (a vizsgáztatóval) találkozik, aki egy kissé gondterheltnek tűnik. Érdeklődje meg, mi van vele.

Majd adjon egy-két ötletet (pl. ingatlan- vagy kocsivásárlás, bankbetét, vállalkozás) hogyan lehetne a problémát megoldani.

Ön meghívta külföldi vendégét (a vizsgáztatót) háromfogásos vacsorára egy magyar étterembe. Most éppen a magyar nyelvű étlapot nézik, és rendelni szeretnének. Legyen vendége segítségére a választásban, s javasoljon neki magyar specialitásokat.

Ön nyári szabadsága idején külföldi munkát vállalt. Első munkanapján bemutatkozik kollégájának (a vizsgáztatónak) (pl. honnan való, végzettsége, mióta dolgozik, milyen nyelven beszél.). A beszélgetés során érdeklődjön: mik a helyi szokások (pl. munkaidő, ebédidő, hol lehet étkezni). Ön erős dohányos. Kérdezze meg, hogyan viszonyulnak kollégái

Page 16: Angol középfokú szituációk

Ön másik lakásba akar költözni, de csak modern, háromszobás lakás érdekli a városközponthoz közel. Most külföldi ismerősével (a vizsgáztatóval) beszélget lakáscsere-tervéről.

Ön be szeretne iratkozni egy külföldi könyvtárba, és most a könyvtárostól (a vizsgáztatótól) részletesen érdeklődik a feltételekről (belépési díj, nyitvatartási idő, egyéb szolgáltatások pl. CD-ROM, videó- és hangkazetták kölcsönzése, stb.).

Csak akkor tud beiratkozni, ha elfogadják magyar diákigazolványát, és kérdezze meg, hogy van-e a könyvtárnak olcsó Internetes szolgáltatása

Angol barátjával (a vizsgáztatóval) találkozik, aki egy' kissé gondterheltnek tűnik. Érdeklődje meg, mi van vele.

Majd adjon ~ egy-két ötletet (pl. ingatlan- vagy kocsivásárlás, bankbetét, vállalkozás) hogyan lehetne a problémát megoldani.

Ön be szeretne iratkozni egy külföldi könyvtárba, és most a könyvtárostól (a vizsgáztatótól) részletesen érdeklődik a feltételekről (belépési díj, nyitvatartási idő, egyéb szolgáltatások pl. CD-ROM, videó- és hangkazetták kölcsönzése, stb.). '

Csak akkor tud beiratkozni, ha elfogadják magyar diákigazolványát, és kérdezze meg, hogy van-e a könyvtárnak olcsó Internetes szolgáltatása

Page 17: Angol középfokú szituációk

Angliában nyaral a tengerparton. Estére egy barátjához (a vizsgáztatóhoz) hivatalos vacsorára. Most telefonon beszélnek: mentse ki magát, mert egy kis baleset érte (pl. belelépett valamibe, kibicsaklott a lába, napszúrást kapott), s fogadja el a felajánlott segítséget.

Amerikai ismerőse (a vizsgáztató) magyarul szeretne tanulni. Kérdezze meg, milyen céllal, és hogyan szeretne tanulni, majd ajánlja fel segítségét (pl. segít nyelvtanfolyamot keresni, vagy Ön vállalja a tanítását), de fejezze ki kétségét a magyar nyelv széleskörű külföldi felhasználhatóságával kapcsolatban.

Ön Angliából három könyvet akar csomagként Magyarországra küldeni, de szeretné, ha hamar odaérne a küldemény.

Kérdezze meg a postai alkalmazottól (a vizsgáztatótól), mennyibe kerül, ha simán, illetve, ha expressz adja fel, s az áraknak megfelelően döntsön.

Angol barátja (a vizsgáztató) forgalmi dugó miatt negyedórás késéssel érkezik a találkozóra. Ön próbálja meg rábeszélni, hogy autó helyett inkább a tömegközlekedést használja (érvei pl. ~ a tömegközlekedés megbízható, gyors, relatív olcsó; a járművek gyakran járnak), s említse meg, hogy így még a levegőt is kevésbé szennyezné.

Page 18: Angol középfokú szituációk

Ön és családja külföldön egy szállodában tartózkodik, és az egyik családtag gyengélkedése miatt gondjaik vannak az étkezéssel. Ön most a pincér (vizsgáztató) segítségét kéri.

Kérje, hogy a magyar gyomornak szokatlanabb ételek helyett diétás étrendet állítsanak össze a következő két napra. Kérjen további segítséget is (pl. Beteg gyógyteáját a konyhán készítsék el, a szobájában étkezhessen, naponta többször kaphasson gyümölcslevet, stb.). Köszönje meg, hogy ennyi probléma ellenére is ennyire figyelmesek.

Ön meghívta külföldi vendégét (a vizsgáztatót) három - fogásos vacsorára egy magyar étterembe. Most éppen a magyar nyelvű étlapot nézik, és rendelni szeretnének. Legyen vendége segítségére a választásban, és javasoljon neki magyar specialitásokat.

Ön Angliából három könyvet akar csomagként Magyarországra küldeni, de szeretné, ha hamar odaérne a küldemény.

Kérdezze meg a postai alkalmazottól (a vizsgáztatótól), mennyibe kerül, ha simán, illetve, ha expressz adja fel, s az áraknak megfelelően döntsön.

Page 19: Angol középfokú szituációk

Magyarországon élő angol ismerőse (a vizsgáztató) szeretné az újonnan vásárolt házát itt átépíttetni, és kőműves- és ácsmunkában az Ön rokona igen nagy szakértő.

Gratuláljon a vásárláshoz és dicsérje a környéket. Érdeklődjön részletesen az átalakítási tervek iránt, hogy beszámolhasson rokonának (pl. emeletráépítés tetőcsere, stb.). A tervek hallatán ajánlja fel, hogy szívesen közvetít, és dicsérje rokona szakértelmét és munkáját (pl. gyönyörű üveges teraszt építettek az önök háza elé).

A karácsony és szilveszter közötti időt angol barátaival a hegyekben szeretnék tölteni. Ön külföldön egy igen kedvező hirdetést lát meg, és az utazási irodában az egyik munkatársnál (a vizsgáztatónál) érdeklődik.

Mondja el, hogy milyen utazásra gondolt (pl. hangulatos, hegyi faluban síelne). Érdeklődjön részletesen a hellyel kapcsolatos dolgokról (pl. hogyan lehet megközelíteni a falut, milyen a fekvése, mekkora a falu, időjárási viszonyok, stb.), a szállásról, valamint az árakról.

Ön Magyarországon dolgozó angol ismerősével (a vizsgáztatóval) találkozik, aki nagyon fáradtnak és idegesnek érzi magát. Tapintatosan érdeklődje meg mi baj van, majd ajánlja fel segítségét.

Külföldi barátjának (a vizsgáztatónak) egy hangulatos kisvárost (pl. Szentendre, Eger, Visegrád) ajánl hétvégi programnak. Mondja el, miért, ajánljon néhány programot is ott.

Page 20: Angol középfokú szituációk

Ön éppen a születésnapját ünnepli. Ebből az alkalomból külföldi barátja (a vizsgáztató) felhívja, és valami ajándékkal szeretne kedveskedni Önnek.

Ma este külföldi vendégével (a vizsgáztatóval) színházba/operába mennek. Készülődés közben a magyarországi öltözködési szokásokra terelődik a szó. Adjon tanácsot vendégének, mit vegyen fel estére.

Ön külföldi kiküldetésen van. Nemrégen új mosógépet vásárolt, ami most elromlott. Kérjen tanácsot angolul beszélő szomszédjától (a vizsgáztatótól) a javítással kapcsolatban. Sürgősen mosnia kellene, kérjen segítséget.

Magyarországon dolgozó külföldi kollégája (a vizsgáztató) nemrég új lakásba költözött. Most Öntől kér tanácsot a hétvégén tartandó lakásszentelőjével kapcsolatban.

Magyarországon tanuló külföldi barátját (a vizsgáztatót) felhívja telefonon, mert koncertre szeretné elhívni. Próbálja meg rábeszélni barátját, hogy tartson Önnel.

Magyarországon, tanuló külföldi barátját (a vizsgáztatót) felhívja telefonon, mert koncertre szeretné elhívni. Próbálja meg rábeszélni barátját, hogy tartson Önnel.

Page 21: Angol középfokú szituációk

Angol barátja (a vizsgáztató) Magyarországra készül nyaralni. Most telefonon beszélnek, hogy pontosítsák az utazás részleteit.

Külföldi barátja (a vizsgáztató), aki előzőleg régen járt Magyarországon, most Önöktől szeretne telefonálni. Legyen a segítségére.

Külföldi barátjának (a vizsgáztatónak) egy hangulatos kisvárost (pl. Szentendre, Eger, Visegrád) ajánl hétvégi programnak. Mondja el, miért, ajánljon néhány programot is ott.

Egy hónapos külföldi útra készülnek külföldi barátjával (a vizsgáztatóval). Eltérőek az elképzeléseik az időpont, ország, szállás és az utazás módjára vonatkozóan. Próbálja barátját meggyőzni, illetve Ön is engedjen.

Az ön telefonja elromlott, s most külföldi szomszédjától (a vizsgáztatótól)

szeretne telefonálni. Kérjen segítséget, és fejtse ki a véleményét a

magyarországi telefonálás terén történt változásokról.

Külföldi barátja (a vizsgáztató), aki előzőleg régen járt Magyarországon, most

Önöktől szeretne telefonálni. Legyen a segítségére.

Page 22: Angol középfokú szituációk

Ön egy eltévedt külföldi autósnak (a vizsgáztatónak) ad útbaigazítást, aki az Ön lakásához legközelebbi szállodába szeretne eljutni.

Ön külföldi kiküldetésen van. A múlt héten új mosógépet vásárolt, ami most elromlott. Kérjen tanácsot angolul beszélő szomszédjától (a vizsgáztatótól) a javítással kapcsolatban. Sürgősen mosnia kellene, kérjen segítséget!

A karácsonyi szünetben angol barátjával (a vizsgáztatóval) közös szlovákiai sítúrát terveznek. Ön vállalta az utazás megszervezését, s most telefonál szállás ügyben.

Ön egy ékszerboltban van külföldön, és egy nagyon kedves hozzátartozója számára szeretne ajándékot vásárolni. Most az eladóval (a vizsgáztatóval) beszél.Válasszon ki néhányat, és kérje, hogy felpróbálhassa őket, de csak a harmadikat találja megfelelőnek. Kérjen az alkalomhoz illő csomagolást!