Top Banner

of 17

Amenajarea litoralului romanesc

Aug 09, 2015

ReportDownload

Documents

mihai-dina

AMENAJAREA LITORALULUI ROMANESC

Dina Oana - Lidia

Unul din punctele forte ale turismului n Romnia l constituie litoralul Mrii Negre, zon cu vocaie turistic deosebit, conferit n egal msur de situarea sa geografic i de profilul cultural-istoric al regiunii. Din punct de vedere al valorificrii turistice litoralul romnesc este amenajat i exploatat n scopuri turistice doar pe o distan de circa 82 km, de la Capul Midia i pn la frontiera cu Bulgaria.

Calitile apei mrii, ale soarelui, dar i ale izvoarelor i lacurilor cu ape dulci sau srate din lungul litoralului au fost remarcate i folosite nc din antichitate. O dovad material o constituie mrturia n piatr a unui guvernator din timpul lui Antonius Pius, care a nlat la Tomis un altar de marmur prin care invoca divinitatea pentru ca ,,bile s-i aduc sntate.

Amenajarea litoraluluiS-a declanat n anii 1960-1970, caracterizat prin individualizarea staiunilor de pe litoral cu capaciti de cazare ridicate i dotate cu echipamentele necesare unui turism de recreere, odihn i tratament).

Primele stabilimente realizate n scop balnear au fost amenajate pe litoral la sfritul secolului al XIX-lea. Dup 1960 la baza dezvoltrii litoralului a stat un plan general de sistematizare, care a mpletit dezvoltarea turistic cu cea economic i social. Organizarea fiecrei staiuni a fost influenat de relieful specific, de configuraia rmului, de dimensiunea plajelor naturale sau a celor nou create, de microclimatul local, de infrastructura de circulaie.

La sfritul secolului al XIX-lea, bile de mare se fceau la Constana pe plaja ,,La Vii, amplasat pe faleza sudic a oraului, plaj la care se ajungea cu trenul ce pleca din gara situat n dreptul fostului sediu al Tribunalului. Turitii au nceput s apar prima dat la Constana dup plecarea turcilor din 1878 i inaugurarea podului de la Cernavod n 1895.

Plaja ,,La Vii

O a doua plaj a fost amenajat lng hotelul Carol (actualul sediul al Amiralitii) astzi cunoscut drept plaja ,,Modern. Instalaiile erau improvizate, fiind reprezentate de dou barci de lemn, ridicate pe ine de fier fixate pe fundul mrii.

Plaja amenajat lng hotelul Carol (actuala plaj Modern)

Barcile includeau 21 de cabine n pavilionul brbailor i 10 cabine n cel al femeilor. Coborrea n ap se fcea prin intermediul scrilor. Edilii oraului s-au preocupat i de asigurarea mijloacelor de divertisment, astfel nct din 1892 a fost amenajat un casino, numit Cazin sau Kursaal (pe amplasamentul actualului Cazinou), o construcie de paiant cptuit la exterior cu scndur. Aici se desfurau piese de teatru, concerte i baluri de binefacere.

La acea epoc Constana primise statutul de staiune i era vizitat de diferite personaliti politice, economice i culturale ale vremii (M. Koglniceanu, M. utzu, Gr. Cantacuzino, M. Eminescu etc.).

Din anul 1899 ncepe pe faleza sudic construcia portului maritim, fapt care a impus gsirea unui nou amplasament pentru o plaj a oraului. Ca urmare se hotrte amenajarea plajei din nordul oraului, actuala staiune Mamaia, care a aprut deci din necesitatea ca oraul Constana s aib o plaj modern. Din 1906, ncepe configurarea construciilor ce vor individualiza Mamaia, n principal prin nlarea stabilimentului pentru bi. Acesta era ridicat din lemn, avea aspectul unei case de munte i cuprindea dou pavilioane lungi, prevzute cu cte un foior; fiecare arip adpostea cte 56 de cabine. De asemenea, staiunea mai avea n dotare 45 de gherete mobile pentru brbai i 35 pentru femei. Inaugurarea oficial a staiunii a avut loc la 28 august 1906, cnd dou trenuri au strbtut drumul de la Constana pn la Mamaia ntr-o or i jumtate. Planurile de parcelare a plajei i de sistematizare a terenului sunt ncredinate arhitectului Ed Redon, dar pn la primul rzboi mondial nu apar dect cteva vile i Pavilionul de Bi (distrus de un incendiu n 1920), conceput de arhitectul Petre Antonescu, la care se adaug n 1913 un mic parc amenajat.

Plaja Mamaia

Eforie NordA doua staiune ca mrime de pe Litoral n ceea ce privete numrul de locuri, dup Mamaia, este situat pe o falez nalt de 30 m, pe poriunea de uscat dintre Techirghiol i Mare, avand o plaj cu o lungime de circa 3 km. n 1893 Eforia Spitalelor Civile din Capital cumpr de la Ministerul Domeniilor terenul pentru construirea unui stabiliment balnear pentru copii. Terenul arid al celor dou Eforii avea s se schimbe repede, prin plantaii de salcmi i pini. Planul viitoarei aezri este ntocmit n 1894, perimetrul cuprinznd o coal i o geamie. n 1901 se construiete n zona actualului hotel Europa un stabiliment sanatorial pentru copii, un altul fiind situat pe malul lacului Techirghiol, primele vile nlndu-se dup 1908. n deceniul patru al secolului trecut se construiesc primele hoteluri, vile i cldiri administrative. Apa curent este introdus dup 1936.

Plaja Eforie Nord (1962)

Plaja Eforie Nord (2011)

Eforie SudEforie Sud este situat la 4 km nord de paralela 44. Pn la sfritul secolului XIX nu se aflau aici dect puni i culturi agricole. Pe terenul actualei Pote se afla o stn i un grajd, iar n 1898 iau fiin Bile Movil, aa cum se va numi localitatea pn n 1920, ca mai apoi s se numeasc pn n 1948 Carmen Sylva, iar pn n 1962 Vasile Roait. La iniiativa proprietarului Movil sunt construite dou mari hoteluri, Parc i Bi, iar ntre1903-1913 circa 50 de vile i stabilimente hoteliere i balneare. n peroada interbelic este cosiderat cea mai luxoas staiune a litoralului, fiind cea mai cutat de turiti. Actualmente, mpreun cu Eforie Nord formeaz din punct de vedere administrativ oraul Eforie cu reedina la Eforie Sud.

Plaja Eforie Sud

Bibliografie http://www.asociatiaprofesorilor.ro/evolutia-fenomenuluituristic-pe-litoralul-romanesc.html http://ro.wikipedia.org/wiki/Litoralul_rom% C3%A2nesc http://vederidintrecut.blogspot.ro/