Top Banner
AGRO NIEUWSBRIEF VAN SCHUITEMAN ACCOUNTANTS & ADVISEURS uitgave 4 - september 2009 OverView Uitstel voor stalaanpassingen mogelijk tot 2012 Nieuws Bedrijfstoeslag wordt dit jaar eerder uitbetaald InterView Melk- en pluimveehouders Van Ginkel vonden in Harskamp een nieuwe toekomst voor hun boerenbedrijf Agri View “Nothing escapes his eagle eye...”
12

AgriView september 2008

Mar 19, 2016

Download

Documents

Schuiteman Accountants en Advsiseurs agrarisch nieuws, uitgave september 2009
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: AgriView september 2008

AGRO NIEUWSBRIEF VAN SCHUITEMAN AC C OUNTANT S & ADVISEURS uitgave 4 - september 2009

OverViewUitstel voor stalaanpassingen mogeli jk tot 2012

NieuwsBedr ij fstoeslag wordt dit jaar eerder uitbetaald

InterViewMelk- en pluimveehouders Van Ginkel vonden in Harskamp een nieuwe toekomst voor hun boerenbedr ij f

AgriView“Nothing escapes his eagle eye...”

w w w . s c h u i t e m a n . c o m

w w w . w e r k e n b i j s c h u i t e m a n . c o m

Page 2: AgriView september 2008

Oog voor de agrar i sche ondernemerHet agroteam van Schuiteman v. l .n .r. : John Tijmensen, Henny Holtus , Gerdien Mulder ij , Klaas Bouwman, Anja Reyersen en Gerr it Flier

Even voorstellen

Uitstel voor stalaanpassingen 2010

Op 1 april 2008 is het Besluit ammoniakemissie huisvesting veehouderij (Besluit huisvesting) in werking getreden. Het Besluit huisvesting bepaalt dat dierenverblijven waar- voor emissiearme huisvestingssystemen beschikbaar zijn, emissiearm uitgevoerd moeten zijn met ingang van 1 januari 2010. Het gaat hierbij met name om varkens- en pluim- veestallen. In het Besluit huisvesting zijn maximale emissiewaarden voor de dierenverblijven opgenomen. Het is goed mogelijk dat u op basis daarvan uw stallen nog moet aanpassen en dat dit leidt tot wijziging van de milieuvergunning.

Om uiteenlopende redenen is het in sommige gevallen niet mogelijk de benodigde stalaanpassingen vóór 1 januari 2010 te realiseren. Minister Cramer van VROM heeft daarom in overleg met de Tweede Kamer aangegeven dat ze bereid is uitstel te verlenen. In verband met dat uitstel wordt een Actieplan ammoniak opgesteld, waarmee de vergunningverlening en het realiseren van de stalaanpassingen over de komende drie jaren gespreid kan worden. Doel is de noodzakelijke aanpassingen zo snel mogelijk, maar vóór 1 januari 2013, te realiseren.

In juli 2009 heeft de minister van VROM een brief gestuurd naar alle gemeenten. In deze brief verzoekt de minister de gemeenten om te inventariseren welke veehouderijen met het actieplan te maken krijgen. Vanuit die vraag gaan gemeenten de komende tijd toetsen of milieuvergunningen voldoen aan het Besluit

huisvesting. Over de uitkomst van die toetsing en de acties die de gemeente gaat ondernemen, wordt u vervolgens geïnformeerd. Uiteraard kunt u zelf ook al nagaan of de huisvestingssystemen binnen uw bedrijf voldoen aan het Besluit huisvesting. Hiervoor is op de website van InfoMil (www.infomil.nl) een stappenplan en een rekenprogramma beschikbaar.

Als uw bedrijf niet voldoet aan het Besluit huisvesting en u de benodigde aanpassingen niet vóór 1 januari 2010 kunt realiseren, wilt u wellicht in aanmerking komen voor uitstel. Het ziet ernaar uit dat dit alleen mogelijk is als u bij uw gemeente een zogenaamd bedrijfsontwikke-lingsplan indient. In dit plan moet u aangeven welke maatregelen u in de periode tot 1 januari 2013 gaat nemen om wel aan het Besluit huisvesting te voldoen. Dit kunnen bijvoorbeeld aanpassingen aan de stallen zijn, maar ook beëindiging van het gebruik van de betreffende stallen. In uw plan moet u de huidige situatie beschrijven en de situatie zoals die uiterlijk in 2013 gerealiseerd zal zijn.

Wellicht dat het Besluit huisvesting voor u inhoudt dat u de komende jaren uw stallen moet aanpassen. Subsidie voor de te maken kosten hoeft u niet te verwachten. Maar mogelijk kunt u in bepaalde situaties wel gebruik maken van fiscale faciliteiten. Een goede planning en een juiste invulling van de aanpassingen zijn dan wel belangrijk. Stel overleg met uw agrarisch adviseur daarom niet uit, maar betrek hem nu al bij het opstellen van uw bedrijfsontwikkelingsplan.

Klaas Bouwman, agrarisch adviseur

Page 3: AgriView september 2008

Belangrijke data

2 januari t/m 30 november 2009Openstelling subsidieregeling Beroepsopleiding en voorlichting onderdeel Biologische landbouw

18 augustus t/m 18 september 2009Aanvraagperiode subsidie investeringen in integraal duurzame stallen

15 september t/m 30 oktober 2009Aanvraagperiode subsidie voor Praktijknetwerken veehouderij

15 september t/m 30 oktober 2009Tweede openstelling subsidieregeling marktintroductie energie-innovaties

T/m 31 oktober 2009Aanvraagperiode subsidieregeling duurzame energie-productie

1 januari 2010Bedrijfsontwikkelingsplan moet bij de gemeente zijn ingediend om uitstel te kunnen krijgen voor vereiste stalaanpassingen

1 januari 2010Alle agrarische ondernemingen moeten zijn ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel

Inhoudsopgave

Wijzigingen Milieulijst 2009 4

Geen landbouwvrijstelling bij verhuur van grond 4

Veel mestboetes voor kleine overtredingen 4

Niet alle mest telt mee 5

Verplichte mestboekhouding 5

Aangetekend versturen 5

Forse aanpassing pachtprijzen 6

VAMIL-compensatie duurzame stallen en kassen 6

Tussenstand gebruik meststoffen 7

Mestwetgeving 7

Bedrijfstoeslag wordt dit jaar eerder uitbetaald 7

Dure oplossing van een probleem 8

Inschrijving stille maatschap bij KvK 8

Geen schenking bij overdracht 9

Toeslagrechten bijkopen 9

InterView 10

OverView

Page 4: AgriView september 2008

Ni e u w s

percelen zijn overgebracht naar privé. De hoogte van de boekwinst is het verschil tussen de economische waarde en de agrarische waarde. De landbouwvrijstelling is niet van toepassing omdat de percelen vanaf 1994 niet feitelijk worden gebruikt in het eigen landbouwbedrijf. Enkel voor het verschil tussen de boekwaarde van de percelen en de WEVAB per 1 januari 1994 geldt de landbouwvrijstelling. Het meerdere is belast. De Hoge Raad heeft al in 1960 bepaald dat bij vruchtwisseling in het kader van een normale bedrijfsvoering - het jaarlijks verhuren van wisselende percelen - de landbouwvrijstel-ling wel van toepassing is. Wanneer grond echter jaar na jaar in gebruik wordt gegeven aan een derde, is er geen sprake meer van landbouwvrijstelling.

Veel mestboetes voor kleine overtredingenDienst Regelingen heeft over het jaar 2007 ruim 2.000 boetes opgelegd wegens het niet naleven van allerlei administratieve verplichtingen. Er zijn vooral bestuurlijke boetes opgelegd voor het niet of niet tijdig verstrekken van de aanvullende gegevens (mest), het niet of niet tijdig verstrekken van de gecombineerde opgave, het niet juist voeren van de administratie en het niet correct opmaken van vervoersbewijzen. Naast de bestuurlijke boetes van Dienst Regelingen zijn boetes opgelegd wegens het niet naleven van de wet- en regelgeving. Hieronder valt bijvoorbeeld een overtreding van de uitrijregels. Deze boetes lopen via het Openbaar Ministerie.

Aanvullende gegevensLandbouwers die hun aanvullende gegevens niet tijdig instuurden, kregen een boete van € 100 opgelegd en daarnaast een last onder dwangsom. Als zij volhardden in het niet insturen van de aanvullende gegevens, werd de boete verhoogd naar € 300. De last onder dwangsom kregen zij niet terug.

Gecombineerde opgave Landbouwers die hun gecombineerde opgave te laat instuurden, kregen een boete opgelegd van € 100. Wanneer zij na het opleggen van deze boete nog steeds verzuimden de gecombineerde opgave in te sturen, ging

Wijzigingen Milieulijst 2009In de nieuwe Milieulijst 2009 is een aantal wijzigingen doorgevoerd. De Milieulijst geeft een overzicht van de middelen waarvoor u milieu-investeringsaftrek (MIA) kunt krijgen en/of waarop u willekeurig kunt afschrijven volgens de VAMIL (de regeling willekeurige afschrijving milieu-investeringen).

MIA en VAMIL zijn twee aparte regelingen met overlap. De MIA is er om investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen te bevorderen. Met de VAMIL wil de overheid investeringen in het belang van een duurzaam leefmilieu en doelmatig energiegebruik stimuleren. Voor de meeste aangewezen bedrijfsmiddelen kunt u zowel MIA als VAMIL krijgen. De nieuwe Milieulijst voor 2009 vertoont een aantal wijzigingen. Het gaat onder andere om aanpassingen in de codenummers en enkele technische wijzigingen. Sommige investeringen worden dankzij de nieuwe lijst aantrekkelijker. Zo gaat de MIA voor een duurzame stal bijvoorbeeld van 30% naar 40%.

Geen landbouwvrijstelling bij verhuur van grond Grond die niet dienstbaar is aan de eigen onderneming, valt niet meer onder de landbouwvrijstelling. Dat ontdekte een tuinder die grond van zijn bedrijf eerst verhuurde en later, na een mislukte verkoop, overhevelde naar privé. De landbouwvrijstelling is slechts van toepassing tot op de laatste dag dat de grond dienstbaar was aan de eigen onderneming.

Wat speelde er? Een tuinder exploiteert een bedrijf met daarin een stuk grond dat nogal ver van het bedrijf is gelegen. Deze grond behoort tot het ondernemings-vermogen en wordt vanaf 1994 verhuurd aan derden. In 1999 verkoopt hij dit stuk grond, maar de koop wordt ontbonden. Hij brengt vervolgens de percelen over naar zijn privévermogen. De tuinder is van mening dat er geen boekwinst is behaald bij de overheveling naar privé en dat áls er sprake is van boekwinst, deze is vrijgesteld op grond van de landbouwvrijstelling. Het hof oordeelt dat er in 1999 sprake is van boekwinst omdat de

4

Page 5: AgriView september 2008

de boete omhoog naar € 300. Het niet tijdig doorgeven van wijzigingen in bijvoorbeeld percelen of grondgebruik kost € 200.

AdministratieHet niet bijhouden van een inzichtelijke mestboekhouding per bedrijf kost € 300. Dit is bijvoorbeeld het geval bij het ontbreken van een stalbalans of een afstemming van de gebruiksnormen met het gebruik van meststoffen. Het niet volledig bijhouden van een inzichtelijke mestboekhouding per bedrijf kost € 200. Hieronder valt bijvoorbeeld het niet meenemen van een bepaalde aanvoerpost.

VervoersbewijzenHet niet insturen van vervoersbewijzen dierlijke meststoffen of een vervoersbewijs zuiveringsslib en compost door de leverancier, de vervoerder en de afnemer levert een boete op van € 300.

Niet alleen kleine boetesDienst Regelingen heeft niet alleen kleine boetes opgelegd. Wegens het niet naleven van de gebruiksnormen zijn boetes tot € 450.000 opgelegd. Dit is de maximale boete voor een BV, een VOF of een maatschap. Een natuurlijk persoon kan maximaal een boete opgelegd krijgen van € 45.000. Totaal is een bedrag van € 3 miljoen aan boetes uitgedeeld.

Doorwerking in toeslagrechtenAlle boetes werken ook door in de uitbetaling van toeslag- rechten en premies. Ook een tot nihil gematigde boete kan tot een korting leiden.

Niet alle mest telt meeDienst Regeling mag bij de controle op de naleving van de gebruiksnormen niet alle meststoffen meetellen. Wat betekent dat voor u? Meststoffen die zonder toestemming van de landbouwer zijn aangevoerd, tellen niet bij het bedrijf. Dat blijkt uit een uitspraak van de Hoge Raad. Aanvoer telt alleen mee als de afnemer hiermee instemt. Aanvoer telt niet mee als de afnemer

zich hiertegen verzet en er ook later niet mee instemt. Het Europese Hof heeft in een arrest over het gebruik van meststoffen bepaald dat dit bij de bron moet worden aangepakt. Het gaat daarbij om de daadwerkelijk op of in de bodem gebrachte hoeveelheid stikstof. Dit onderdeel van de uitspraak is van belang bij de wijze waarop Dienst Regelingen de naleving van de gebruiksnormen controleert. Als de gebruikte mest aantoonbaar een lager stikstofgehalte heeft dan de aangevoerde of geproduceerde mest, dan is er sprake van een stikstofgat dat niet tot een boete mag leiden. Hierop moet u zelf bedacht zijn. Dienst Regelingen denkt daarin meestal niet met u mee.

Verplichte mestboekhouding Iedere landbouwer die meststoffen aanwendt, moet kunnen aantonen dat de gebruiksnormen niet worden overtreden. Een landbouwer die geen gebruik maakte van derogatie (de verruimde norm voor dierlijke meststoffen), stelde dat voor hem geen verplichting gold voor het voeren van een administratie. De landbouwer krijgt op 13 februari 2008 bezoek van de AID (14 dagen na het verstrijken van de termijn waarop de administratie over 2007 moet zijn afgerond). De AID maakt proces-verbaal op voor het niet volledig en inzichtelijk voeren van een (veesaldo)administratie. Naar aanleiding hiervan legt Dienst Regelingen deze landbouwer een bestuurlijke boete op van € 200.De landbouwer is het hier niet mee eens. Hij stelt dat hij geen gebruik maakt van derogatie en daarom geen (veesaldo)administratie hoeft te voeren. De landbouwer krijgt van de rechter geen gelijk. Moraal van dit verhaal: iedereen moet op 1 februari na afloop van het betreffende jaar op een inzichtelijke wijze kunnen aantonen dat de gebruiksnormen zijn nageleefd.

Aangetekend versturenOok Dienst Regelingen moet aantonen dat een brief door de geadresseerde is ontvangen. Slaagt Dienst Regelingen hier niet in, dan geldt dezelfde behandeling als voor boeren. Raakt een aanvraag van een landbouwer zoek, dan eist Dienst Regelingen dat de landbouwer aantoont dat zijn aanvraag door Dienst Regelingen is

5

Page 6: AgriView september 2008

Ni e u w s

In 2009 wordt uitgegaan van veertien regio’s in plaats van zeven. Nieuw is ook dat voor oude reguliere pacht- overeenkomsten van voor 1 september 2007 geldt dat de pachtprijs op basis van deze historische rechten maximaal 10% boven de huidige regionale pachtnorm mag liggen. Pachtprijzen die al boven de regionale pachtnorm zitten, kunnen niet verder stijgen.

VAMIL-compensatie duurzame stallen en kassenOndernemers die in 2007 en 2008 hebben geïnvesteerd in duurzame stallen en kassen krijgen een compensatie. Minister Verburg van LNV heeft in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat ze ondernemers die in 2007 en 2008 hebben geïnvesteerd in VAMIL-gebouwen, zal compenseren voor het (rente)nadeel dat zij lijden. Dit omdat zij niet kunnen afschrijven tot beneden de bodemwaarde.Uit deze brief valt op te maken dat de minister de compensatieregeling met ingang van 1 januari 2010 wil laten ingaan. Hoe de daadwerkelijke tegemoetkoming eruit zal zien is nog de vraag. VAMIL is een faciliteit waarmee ondernemers investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen mogen afschrijven op de voor hen meest gunstige wijze. De VAMIL-regeling geldt ook voor landbouwondernemers die in 2007 en 2008 hebben geïn-vesteerd in duurzame kassen en/of stallen. Sinds 2007 kennen we echter ook een afschrijvingsbeperking op gebouwen. Hierdoor kan op VAMIL-investeringen niet

ontvangen. Slaagt de boer hier niet in, dan kan hij of zij de uitbetaling meestal vergeten. Dit speelt vooral bij papieren aanvragen om uitbetaling van toeslagrechten. Ook Dienst Regelingen moet echter kunnen aantonen dat een brief ontvangen is. Dienst Regelingen stuurde een besluit naar een landbouwer. De landbouwer stelt deze niet te hebben ontvangen en dat hij daardoor geen bezwaar kon maken. Dienst Regelingen kan niet aantonen dat de landbouwer het besluit wel heeft ontvangen, omdat Dienst Regelingen besluiten niet aangetekend verstuurt. De rechter besluit dat aangezien Dienst Regelingen niet kan aantonen dat de landbouwer het besluit heeft ontvangen, deze de gelegenheid krijgt om alsnog bezwaar te maken tegen het besluit buiten de termijn van zes weken.

Forse aanpassing pachtprijzenMet ingang van 1 september 2009 mogen de pachtprijzen weer aangepast worden. De nieuwe regionale pachtnorm per hectare en het wijzigingspercentage van de pachtprijs ten opzichte van vorig jaar zijn:

6

Regio Norm

Bouwhoek en Hogeland € 599 22%

Veenkoloniën en Oldambt € 421 10%

Noordelijk weidegebied € 627 37%

Oostelijk veehouderijgebied € 635 23%

Centraal veehouderijgebied € 646 36%

IJsselmeerpolders € 942 34%

Westelijk Holland € 404 -8%

Waterland en Droogmakerijen € 514 23%

Hollands Utrechts weidegebied € 533 13%

Regio Norm

Rivierengebied € 667 43%

Zuidwestelijk akkerbouwgebied € 606 17%

Zuidwest Brabant € 570 -2%

Zuidelijk veehouderijgebied € 736 31%

Zuid Limburg € 539 -5%

Page 7: AgriView september 2008

verder worden afgeschreven dan tot de zogenaamde bodemwaarde. Deze afschrijvingsbeperking is ondertussen hersteld, maar de Europese Commissie staat niet toe de regeling toe te passen voor het jaar 2007 en 2008.

Tussenstand gebruik meststoffen Vaak wordt de vraag gesteld hoeveel mest er nog moet worden afgevoerd. Bedoeld zou moeten worden hoeveel meststoffen er al zijn aangewend en hoeveel meststoffen er nog kunnen worden aangewend in de rest van dit jaar. De Meststoffenwet rekent met gebruikte meststoffen. Daarom moet de vraag zijn: hoeveel ruimte zit er nog in de gebruiksnorm voor dierlijke meststoffen? De tot nu toe gebruikte hoeveelheid meststoffen kunt u eenvoudig bere- kenen door bij de beginvoorraad per 1 januari de productie en de eventuele aanvoer op te tellen en daarop de huidige voorraad en de afvoer tot nu toe in mindering te brengen. Hoe de productie berekend wordt (forfaits van graasdieren, stalbalans of BEX) maakt in deze opstelling niet uit. De ruimte tussen de gebruiksnorm en de gebruikte meststoffen kunt u nog invullen met de aanwending van extra meststoffen op uw bedrijf. De mestproductie die in 2009 niet meer op het eigen bedrijf kan worden aangewend omdat de gebruiksnor-men ‘vol’ zitten moet u kunnen bewaren tot het volgen-de moment van aanwenden of deze mestproductie zal moeten worden afgevoerd. De berekening m.b.t. de ruimte in uw gebruiksnormen en de benodigde ruimte in uw opslag kunt u op elk willekeurig moment maken.Houd er wel rekening mee dat vee dat in de wei loopt zorgt voor het aanwenden van mest.

Mestwetgeving In 2010 wordt de mestwetgeving verder aangescherpt. Hieronder volgen een aantal wijzigingen per 1 januari 2010:

StikstofgebruiksnormenMet ingang van het jaar 2010 worden de stikstofgebruiks- normen aangepast. Met name op zand- en lössgronden vinden aanscherpingen plaats. De normen op klei- en veengronden worden niet verlaagd. Op kleigrond wordt een aantal normen zelfs iets verhoogd.

FosfaatgebruiksnormenDe fosfaatgebruiksnormen worden met ingang van 2010 verlaagd en afhankelijk gemaakt van de fosfaattoestand van het perceel. Hiervoor is het noodzakelijk dat elk perceel wordt bemonsterd.

GraslandvernietigingDe regels voor het vernietigen van de graszode worden iets versoepeld. Melkveehouders op zand- en lössgronden mogen, wanneer ze aansluitend weer opnieuw gras zaaien, de graszode ook in de periode 11 mei tot en met 31 mei vernietigen. Deze wijziging gaat op 1 januari 2010 in.

Meer opslagcapaciteit nodigVanaf 1 januari 2012 moeten bedrijven opslagcapaciteit hebben voor minimaal 7 maanden mestproductie. In 2010 en 2011 geldt nog de verplichting om voor minimaal 6 maanden opslagcapaciteit beschikbaar te hebben.

RosékalverenRosékalveren worden met ingang van 2010 niet meer aangemerkt als staldieren, maar als graasdieren. Hun mest- productie wordt dan niet meer bepaald op basis van de zogenaamde stalbalans, maar op basis van forfaits en de gemiddelde veebezetting.

Bedrijfstoeslag wordt dit jaar eerder uitbetaaldDienst Regelingen keert vanaf 16 oktober 2009 de bedrijfstoeslag uit. Alleen bedrijven waarvoor geldt dat alle controles succesvol zijn afgerond komen hiervoor in aanmerking. Het ministerie heeft deze maatregel genomen om bedrijven die door de slechte opbrengstprijzen betalingsproblemen hebben, tegemoet te komen. Dienst Regelingen verwacht dat hierdoor iets minder dan de helft van de aanvragers het geld al in oktober krijgt in plaats van in december. Waarschijnlijk kan in september ingeschat worden welke bedrijven vervroegd uitbetaald krijgen. De Europese Commissie heeft het mogelijk gemaakt om vanaf 16 oktober 70% van de bedrijfstoeslag als voorschot uit te betalen. Minister Verburg heeft daarop toegezegd de overige 30% voor te financieren,

7

Page 8: AgriView september 2008

Ni e u w s

afspraken voldoet, maar de afnemer heeft iets afgenomen waarvoor hij zelf maar moet zien of hij kan voldoen aan de vrijstellingsvoorwaarden. Slaagt hij hier niet in, dan is er niet alleen sprake van een aantal boetes, maar ook van het niet naleven van de randvoorwaarden met een korting als gevolg. Al met al is er sprake van een schimmig probleem, waarvan niet duidelijk is waar de verantwoordelijkheid ligt. Als het standpunt van de adviseur niet blijkt te werken, gooit de adviseur hiermee de glazen van de landbouwer in. Dit kan voorkomen worden door het oplossen van het probleem niet aan de adviseur van de verkoper over te laten. Soms kunnen partijen in dergelijke situaties wegens tegenstrijdige belangen beter niet samen optrekken.

Tip: Bij een probleem moet u nadrukkelijk overwegen om de veroorzaker niet het probleem te laten oplossen. De oplossing kan wel eens zeer vervelend voor u uitpakken als de aanpak niet blijkt te werken. Kies in ieder geval een eigen adviseur.

Inschrijving stille maatschap bij KvKAlle agrarische ondernemingen moeten op 1 januari 2010 ingeschreven staan in het handelsregister bij de Kamer van Koophandel (KvK). Dit geldt ook voor eenmanszaken en maatschappen die nu nog zijn vrijgesteld. Nieuwe ondernemingen moeten zich al direct inschrijven. De inschrijving van maatschappen blijkt problemen te geven.

Het handelsregister is openbaar, zodat belanghebbenden deze gegevens kunnen inzien en controleren. Dienst Regelingen is van plan het openbare handelsregister te gebruiken als basis voor eigen registraties, zoals mest, bedrijfstoeslagen en subsidies. Wie zich niet inschrijft, maakt zich schuldig aan een economisch delict en voldoet niet meer aan de voorwaarden voor het voeren van een bedrijf, het produceren of ontvangen van mest- stoffen of het aanvragen van subsidie. Een maatschap, VOF of CV kan een eventuele beperking van de bevoegd-heden van vennoten vermelden bij de inschrijving in het handelsregister van de KvK. Inschrijving van een stille maatschap bij de KvK is niet mogelijk. Een stille maat-

zodat de landbouwer direct het volledige bedrag krijgt. Over deze 30% moet officieel gezien rente worden betaald: het is een lening (voorgefinancierd door de Staat). De rente wordt echter ook door de Staat vergoed, met als gevolg dat het rentebedrag ‘Staatssteun’ wordt.

Dure oplossing van een probleemHet is makkelijk gezegd: “Los het maar op”. Maar, het is niet altijd logisch dat u de veroorzaker van een probleem datzelfde probleem ook laat oplossen. Vooral bij naleving van regelgeving die ook doorwerkt in uitbetaling van toeslagrechten, is het van belang dat degene die verant-woordelijk is voor het bedrijf ook verantwoordelijk is voor het herstel. Een landbouwer die aanvoer van meststoffen wil laten corrigeren door zijn leverancier, dreigt het kind van de rekening te worden. Wat kunt u hiervan leren? Een landbouwer krijgt een bodemverbe-teraar aangeleverd die volgens de verkoper niet valt onder de gebruiksnormen van de Meststoffenwet. Na controle door de AID stelt Dienst Regelingen dat de landbouwer meststoffen heeft afgenomen waarvoor hij drie boetes krijgt opgelegd. Een boete van € 300 voor het niet opmaken van vervoersbewijzen, een boete van € 200 voor het niet voeren van een volledig inzichtelijke mest- boekhouding en een boete van € 45.000 voor overschrijding van de gebruiksnormen. Deze laatste boete is gematigd omdat het een natuurlijk persoon betreft. De adviseur van de verkoper zou hiertegen bezwaar maken. Hij vermeldt in zijn bezwaarschrift dat de afnemer wel degelijk afleveringsbewijzen heeft laten ondertekenen en dat hij daarvoor de verkoper heeft gemachtigd door het accepteren van de verkoopbevestiging. Hiermee zou de boete van € 300 voor het niet opmaken van afleverings-bewijzen moeten vervallen. De verkoper stelt dat er sprake is van een vrijstelling. Met de aanpak van de adviseur van de verkoper verschuift het probleem bij Dienst Regelingen in één keer van de verkoper naar de afnemer. Immers, de afnemer moet nu maar aantonen dat er sprake is van de vrijstelling.Met dit standpunt van de adviseur heeft de afnemer een product afgenomen waarmee hij heeft ingestemd. Niet de verkoper heeft een product geleverd dat niet aan de

8

Page 9: AgriView september 2008

schap is een maatschap waarin geen beroepsuitoefening plaatsvindt (bijv. een kostenmaatschap). Ook een maatschap die niet onder gemeenschappelijke naam naar buiten toe optreedt, is een stille maatschap. Vaak is een man/vrouwmaatschap ook een stille maatschap. De KvK is van mening dat de stille maatschap onvoldoende naar buiten treedt en geen eigenaar kan zijn van een onderneming. Daardoor kan de stille maatschap die een landbouwbedrijf exploiteert alleen worden ingeschreven als één of meer eenmanszaken. Het gevolg is dat de registratie niet gelijk is aan de registratie bij Dienst Regelingen. Hierdoor kunnen problemen ontstaan bij o.a. uitbetaling van bedrijfstoeslag of toekenning van subsidies. Een alter- natief is dat de stille maatschap wordt omgezet in bijvoor-beeld een VOF of CV. Dit is niet altijd een praktische oplossing omdat het ongewenste consequenties kan hebben voor de aansprakelijkheid van de vennoten.

Alle maatschappen hebben onlangs een brief met een inschrijvingsformulier gehad van de KvK. Hierbij heeft de KvK gebruikgemaakt van de gegevens van de Belastingdienst. In geval van een stille maatschap is het bijgevoegde formulier niet het juiste. Het advies is de KvK te vragen om het goede formulier. Hetzelfde geldt uiteraard als u om andere redenen het verkeerde formulier hebt gekregen, bijvoorbeeld omdat de maat-schap niet meer bestaat. Kloppen de door de KvK toegezonden gegevens of formulieren niet, dan moet u dit altijd aangeven bij de KvK om problemen in de toekomst te voorkomen. Een andere mogelijkheid voor stille maatschappen is zo lang mogelijk te wachten met de inschrijving. Misschien gaat de KvK het probleem nog oplossen.

Geen schenking bij overdrachtOnlangs bepaalde de Hoge Raad dat bij een overdracht tegen een lagere dan de vrije waarde geen schenkings-recht verschuldigd is, bij een overdracht tegen een waarde waarbij een lonende exploitatie nog net mogelijk is. Een overdracht van een agrarisch bedrijf vindt bijna altijd plaats tegen een lagere waarde dan de vrije verkoop- waarde. De bedrijfsopvolger betaalt een overnamesom

die een lonende bedrijfsvoering nog net mogelijk maakt. Het verschil tussen de werkelijke waarde en de waarde bij overdracht zou aangemerkt kunnen worden als een schenking. Om te voorkomen dat hierover schenkings-recht moet worden betaald, bestaat een vrijstelling. Deze vrijstelling kent echter beperkingen. Degene die het bedrijf overdraagt moet minimaal 55 jaar oud zijn. Wanneer de opvolger het bedrijf binnen vijf jaar staakt is alsnog schenkingsrecht verschuldigd. In een ruzie tussen erfgenamen bepaalde de Hoge Raad in 2004 dat de bedrijfsopvolger geen schenking had ontvangen, omdat hij het bedrijf had overgenomen voor een waarde die een lonende exploitatie nog net mogelijk maakte. Omdat dit een zogenaamde civiele zaak betrof, was onduidelijk of dit ook voor de fiscale praktijk gevolgen had. De uitspraak van de Hoge Raad maakt dat nu ook voor de fiscale praktijk duidelijk.

Toeslagrechten bijkopenAls u meer grond dan toeslagrechten hebt, bestaat de mogelijkheid om extra toeslagrechten bij te kopen. Aankoop van toeslagrechten kan een aantrekkelijk rendement geven. Nu het ministerie van LNV bekend heeft gemaakt dat het huidige stelsel van toeslagrechten tot en met 2012 blijft bestaan, en dat het daarna in gewijzigde vorm wordt voortgezet, lijkt het risico van deze investering klein. De aanpassing die het ministerie van LNV heeft aangekondigd, is dat de overgebleven vormen van productiesteun erin worden opgenomen. De kans is klein dat Nederland de komende jaren kiest voor flat-rate, waarbij de waarde van de toeslagrechten gelijkelijk wordt verdeeld over alle hectares landbouw-grond in Nederland. De koper weet hierdoor vrij zeker hoeveel toeslag hij in 2010 t/m 2012 zal ontvangen als hij aan alle voorwaarden voldoet. De kortingspercentages (modulatie) zijn ook bekend: 8 in 2010, 9 in 2011 en 10 in 2012. Wanneer u € 2.000 betaalt voor een toeslagrecht van € 1.000, dan hebt u de jaren 2010, 2011 en een deel van 2012 nodig om de investering af te betalen. In 2012 begint deze investering dan echt geld op te leveren.

9

Page 10: AgriView september 2008

Melk- en pluimveehouders Van Ginkel :

“We vonden in Harskamp een nieuw thuis én

een nieuwe toekomst voor ons boerenbedr ij f .”

Een nieuw boerenbedrijf met volop toekomstmogelijk-heden midden op de Veluwe... Henk en Edith van Ginkel kregen die kans in Harskamp, toen zij hun melk- en varkenshouderij in Woudenberg moesten verkopen. Schuiteman ondersteunde de familie bij het fiscale en financiële traject. De verhuizing was een succes. Inmiddels telt het bedrijf van de familie Van Ginkel 68 koeien en 54.000 legkippen. Een uitbreiding van het melkveebedrijf staat op stapel.

Henk en Edith van Ginkel namen in 1988 het melkvee- en varkensbedrijf in Woudenberg van vader Van Ginkel over. Henk: “Ik ben opgegroeid op de boerderij in Woudenberg, waar Edith en ik na de overname uiteindelijk 30 koeien en 1000 vleesvarkens hielden. Aangezien er sinds begin jaren zeventig sprake van was dat de gemeente de grond ooit nodig zou hebben, waren we al voorbereid toen we in 2003 de eerste serieuze signalen kregen dat de gemeente de grond wilde hebben voor woningbouw. Het besluit om door te boeren lag voor ons vast, omdat twee van onze vijf kinderen verder willen in de agrarische sector. Dus toen de plannen van de gemeente serieus werden, wilden we liever dan ook maar dat het zo snel mogelijk zou gebeuren. Op die manier hadden wij zelf nog de kans en de leeftijd om een nieuw bedrijf op te starten en de weg voor hen op te houden.”

Volop mogelijkheden voor groei en toekomstHenk en Edith gingen in eerste instantie op zoek naar een melkveebedrijf, dat niet te ver van Woudenberg moest liggen. Al snel liepen ze tegen het melkvee- en

leghennenbedrijf in Harskamp aan. “We wilden niet verhuizen naar Drenthe of de Achterhoek”, geeft Edith aan. “Toen we dit boerenbedrijf midden op de Veluwe tegen kwamen was de beslissing gauw gemaakt. Onze oudste zoon liep op dat moment stage in de pluimvee en heeft het pluimveevak absoluut in zijn genen - van zijn opa waarschijnlijk die ook kippenboer was. Dus bood het bedrijf in een Landbouw Ontwikkelingsgebied op de Veluwe volop mogelijkheden voor groei en toekomst.”

Kennis van agrarische sectorHet boerenbedrijf in Harskamp werd in 2005 aangekocht; in datzelfde jaar werd de grond in Woudenberg verkocht aan een projectontwikkelaar. Schuiteman begeleidde de familie bij de fiscale en financiële zaken. “Op zo’n moment kun je gewoonweg niet zonder een goede fiscaal en financieel adviseur,” licht Henk toe. “Tot 2002 werkten we met een particuliere boekhouder die al voor mijn vader werkte. Maar met de steeds ingrijpender wordende ontwikkelingen in de branche hadden we behoefte aan een professioneel accountantsbureau dat thuis is in de agrarische sector. Schuiteman heeft de kennis in huis, is agrarisch specialist en niet onbelangrijk: het klikte meteen. De lijnen zijn kort. We weten snel waar we aan toe zijn en hoe we ervoor staan en hebben onze cijfers voortdurend scherp in beeld.”

Fiscale en financiële zekerheidDe familie Van Ginkel had tot 2007 om alles in Woudenberg af te ronden. Ondertussen waren ze ook al volop aan de slag op het bedrijf in Harskamp. Henk: “Je kunt je voor- stellen dat dat enorm hectische jaren zijn geweest.

InterView

10

Page 11: AgriView september 2008

Twee bedrijven, plus alle verplichtingen, vergunningen en herinvesteringen die zo’n verplaatsing met zich meebrengt. Geen gemakkelijke kost. Schuiteman heeft ons in het hele traject fiscaal en boekhoudkundig ondersteund. Om de mogelijkheden voor een nieuw bedrijf en een nieuwe toekomst te benutten, moet je immers wel zeker zijn dat het fiscaal en financieel tot in ieder detail goed geregeld is. Hennij Holtus van Schuiteman heeft ons daarin zeer goed begeleid. Bijvoorbeeld ook als het ging om het vastleggen van afspraken met de Belastingdienst, zodat we niet later nog weer van alles op ons bord zouden krijgen. We wilden zekerheid en niet in de toekomst ineens nog voor onaangename verrassingen komen te staan. Ook heeft hij een aantal fiscale zaken op orde gebracht die nog voor het oude bedrijf geregeld moesten worden.”

Schaalvergroting bijbenenUiteraard heeft het bedrijf van de Van Ginkels na de verplaatsing niet stilgestaan. Na enkele pittige jaren, werd in 2008 een nieuwe leghennenstal gebouwd. Het bedrijf telt nu 68 koeien en 54.000 legkippen. De oudste zoon van Van Ginkel werkt naast zijn parttime baan in de pluimveesector volop mee op het bedrijf. Ondertussen zijn Henk en Edith samen met Schuiteman al weer bezig met de vergunningaanvraag voor een uitbreiding van het melkveebedrijf en de bouw van een nieuwe melkveestal. “De ontwikkelingen in de sector gaan steeds sneller”, geeft Edith aan. “Om mee te blijven doen, moet je steeds sneller reageren en de schaalver-groting bijbenen. Vanuit die gedachte willen we het melkveebedrijf uitbreiden naar 100 à 120 koeien.”

Een nieuw thuisOverigens nam de familie Van Ginkel niet alleen het boerenbedrijf, maar ook de boerderij flink onder handen. In 2007 werd een compleet nieuwe woning gebouwd. Henk: “In oude boerderijstijl, met de gemakken van de moderne tijd. Daarmee hebben we van deze plek in Harskamp echt ons nieuwe thuis kunnen maken. En dat is los van alle zakelijke ontwikkelingen toch wel het allerbelangrijkste: dat je je ergens thuis voelt. We hebben in Harskamp een nieuw thuis en een nieuwe toekomst voor ons boerenbedrijf kunnen creëren.”

Uitdagingen voor de toekomstDie toekomst, hoe ziet die eruit? Komt het bedrijf na alle hectiek en investeringen van de afgelopen jaren nu weer in rustiger vaarwater? “De agrarische sector blijft hectisch en in beweging” gaat Henk verder. “Gelukkig is Schuiteman steeds goed op de hoogte van de ontwikkelingen en informeren ze ons over zaken die voor ons impact hebben. Ze denken werkelijk mee met ons bedrijf en dat heb je in tijden als deze echt nodig. Het plan is dat onze oudste zoon in het komende jaar mee gaat draaien in de maatschap. Onze dochter en de twee middelste zonen kiezen voor hun pad buiten het boerenbedrijf. Voor de verdere toekomst - als ook onze jongste zoon volledig aan het werk gaat - zouden we graag een tweede locatie voor een agrarische onderne-ming hebben, om te voorkomen dat er twee kapiteins op één schip zijn. Kortom, er blijven volop nieuwe uitdagingen.”

11

Page 12: AgriView september 2008

COLOFONAgriView is een uitgave van Schuiteman Accountants & Adviseurs en verschijnt zo’n drie keer per jaar. Hoewel wij de grootst mogelijke zorg hebben besteed aan de samen-stelling van AgriView, aanvaarden wij geen enkele aansprakelijkheid voor de juistheid en volledigheid van de verstrekte gegevens. Wilt u op basis van de informatie in deze nieuwsbrief actie ondernemen, dan is nader advies noodzakelijk. Hiervoor kunt u een afspraak maken met één van onze deskundigen van de agrarische afdeling, gevestigd op het kantoor in Barneveld.

RedactieSchuiteman Accountants & AdviseursReclamebureau DplusM

Redactie-adresSchuiteman Accountants & AdviseursSaskia Sol-VreeburgT: 0342-473444E: [email protected]

Concept, vormgeving en productieReclamebureau DplusM

© 2009 Schuiteman Accountants & Adviseurs

VO ORTHUIZEN

Kerkstraat 29 - VoorthuizenPostbus 146 - 3780 BC VoorthuizenT: (0342) 473444 - F: (0342) 474841E: [email protected]

BARNEVELD

Thorbeckelaan 95 - BarneveldPostbus 480 - 3770 AL BarneveldT: (0342) 411200 - F: (0342) 420022E: [email protected]

HUIZEN

Huizermaatweg 360 - HuizenPostbus 391 - 1270 AJ HuizenT: (035) 6473471 - F: (035) 6473472E: [email protected]

VEENENDAAL

Vendelier 4 - VeenendaalPostbus 622 - 3900 AP VeenendaalT: (0318) 618666 - F: (0318) 610147E: [email protected]

HARDERWIJK

Stephensonstraat 29-A - HarderwijkPostbus 1164 - 3840 BD HarderwijkT: (0341) 455597 - F: (0341) 495090E: [email protected]

SCH

UIT

EMA

N10

01 -

09/

09 ©

Sch

uite

man

/ R

ecla

meb

urea

u D

plus

M B

V

“Nothing escapes his eagle eye...”

w w w . s c h u i t e m a n . c o m

w w w . w e r k e n b i j s c h u i t e m a n . c o m