Top Banner
AGRO NIEUWSBRIEF VAN SCHUITEMAN ACCOUNTANTS & ADVISEURS uitgave 2 - december 2008 OverView Januari: mestboekhouding gereed Nieuws Einde- en nieuwjaarstips InterView Varkenshouder Jan Overeem: “Luister goed maar blijf vasthoudend” Agri View “Nothing escapes his eagle eye...”
12

AgriView december 2008

Mar 19, 2016

Download

Documents

Schuiteman Accountants & Adviseurs agrarisch nieuws uitgave december 2008
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: AgriView december 2008

AGRO NIEUWSBRIEF VAN SCHUITEMAN AC C OUNTANT S & ADVISEURS uitgave 2 - december 2008

OverViewJanuar i : mestboekhouding gereed

NieuwsEinde- en nieuwjaarstips

InterViewVarkenshouder Jan Overeem: “Luister goed maar bli j f vasthoudend”

AgriView“Nothing escapes his eagle eye...”

w w w . s c h u i t e m a n . c o m

w w w . w e r k e n b i j s c h u i t e m a n . c o m

Page 2: AgriView december 2008

Het agroteam van Schuiteman: oog voor de agrar i sche ondernemer

OverView

Belangrijke data

17 november 2008 t/m 16 januari 2009Aanvraagperiode Programma Beheer- Provinciale Sub-sidieregeling (Agrarisch) Natuurbeheer (PSN en PSAN)

2 januari t/m 30 november 2009Openstelling subsidieregeling Beroepsopleiding en voorlichting onderdeel Biologische landbouw

15 januari 2009Laatste dag voor het indienen van het formulier permanente quotumoverdracht met en zonder grond

31 januari 2009Laatste dag voor het indienen van het formulier aanvullende gegevens mestboekhouding

31 januari 2009Mestboekhouding gereed

2 t/m 27 februari 2009- Openstelling subsidieregeling Investeringen in integraal duurzame stallen - Openstelling subsidieregeling Innovatieprojecten dier

2 februari t/m 13 maart 2009Openstelling subsidieregeling Marktintroductie energie-innovaties

15 februari 2009Laatste dag voor het indienen van het formulier tijdelijke quotumoverdracht (lease)

Inhoudsopgave

PSAN & PSN 2009 3

Afspraken toeslagrechten 3

Bijtelling voor de auto 4

Derogatie en grondbemonstering 4

Fosfaatverrekening 4

Kredietcrisis maakt geld lenen duurder 5

IPPC-richtlijn 5

Geen uitstel van Besluit Huisvesting 6

Einde- en nieuwjaarstips mestwetgeving 6

Einde- en nieuwjaarstips toeslagrechten 7

Fiscale einde- en nieuwjaarstips 7

Overige einde- en nieuwjaarstips 9

Page 3: AgriView december 2008

3

Ni e u w s

PSAN & PSN 2009Van 17 november tot en met 16 januari 2009 kunnen aanvragen worden ingediend voor PSAN (Provinciale Subsidieregeling Agrarisch Natuurbeheer) en PSN (Provinciale Subsidieregeling Natuur). De SAN en SN zijn per 1 januari 2007 opgegaan in het Investerings-budget Landelijk Gebied (ILG). Hierdoor zijn de PSAN en de PSN geen rijksregelingen meer, maar provinciale regelingen. De openstellingen en de budgetten kunnen nu per provincie verschillen. Voor vrijwel alle provincies geldt dat aanvragen voor de PSAN en PSN alleen worden toegekend als deze passen binnen het provinciale gebiedsplan.

De PSN biedt de mogelijkheid tot ontwikkeling en instandhouding van natuur. De PSN-subsidies zijn in-gedeeld in de groepen beheerssubsidie, recreatiesubsi-die, landschapssubsidie, inrichtingssubsidie en subsidie functieverandering. De PSAN biedt de mogelijkheid tot het combineren van maatregelen met een agrarische bedrijfsvoering. De PSAN-subsidies zijn ingedeeld in de groepen beheerssubsidie, landschapssubsidie, inrichtingssubsidie en subsidie organisatiekosten sa-menwerkingsverbanden.

De provincies hebben allemaal een eigen budget voor de openstellingen. Naast budgetplafonds zijn er ook nog hectareplafonds. De aanvragen worden in volgorde van ontvangst behandeld.

Afspraken toeslagrechtenDe Nederlandse boeren weten waar ze de komende jaren aan toe zijn met hun toeslagrechten. De belangrijkste wijzigingen zijn: - de volledige ontkoppeling van steun - de aanpassingen van het melkquotum - de aanpassing van de modulatie - de regionalisatie van de EU-betalingen

OntkoppelingDe gekoppelde steun voor bijvoorbeeld zetmeelaard-appelen, vlas, kalveren (slachtpremie) en het drogen van voedergewassen etc. wordt uiterlijk in 2012 opgenomen in de toeslagrechten.

MelkquotumHet melkquotum wordt in 2015 definitief afgeschaft. Vooruitlopend op deze afschaffing wordt het quotum jaarlijks met één procent verruimd. Nederland had jaarlijks een grotere verruiming gevraagd van twee tot drie procent. In plaats hiervan krijgt Nederland een extra verruiming van 1,5% in 2009.Er komt geen Europese verevening van het melk-quotum. Het superheffingstarief blijft op het huidige bedrag gehandhaafd. Volgens minister Gerda Verburg van Landbouw is afgesproken dat er voor eind 2010 een marktanalyse wordt gemaakt van de melkmarkt, waarna de quota eventueel nog naar boven aangepast kunnen worden.

Page 4: AgriView december 2008

Ni e u w s

Derogatie en grondbemonsteringVoor het bemestingsplan 2009 mogen de grondmonsters op 1 februari 2009 niet ouder zijn dan vier jaar. Om aan de derogatie mee te mogen doen moet een bemestings-plan opgemaakt worden waarbij de derogatie geldt voor een verruiming van het gebruik van dierlijke mest. Bedrijven met derogatie mogen in plaats van 170 kilogram stikstof uit dierlijke meststoffen 250 kilogram aanwenden. In het bemestingsplan moet de geplande bemesting met dierlijke meststoffen, overige organische meststoffen en kunstmest worden afgestemd op de be-hoefte op perceelsniveau. Voor het bemestingsplan moet de analysedatum na 1 februari 2005 liggen. Analyses van voor die datum zijn niet meer geschikt om te gebruiken voor het samenstellen van een bemestingsplan.

Geplande monstersWilt u voor 31 december 2009 nog een grondmonster nemen vanwege graslandvernietiging of een extra fos-faatbemesting, dan moet u dit voornemen al opnemen in het bemestingsplan. Wanneer u de bemonstering in verband met de derogatie 2010 pas in 2010 laat uitvoe-ren, dan hoeft u deze geplande grondmonsters niet in het bemestingsplan op te nemen. Als u in 2009 een analyse laat uitvoeren, dan moet u dat opnemen in het bemestingsplan; eventueel zal de geplande bemesting daarop aangepast moeten worden.

Vernietiging graszodeAls er binnenkort een graszode vernietigd moet worden, kan het derogatiemonster ook gecombineerd worden met een zogenaamd vernietigingsmonster.

FosfaatverrekeningAgrarische ondernemers mogen in 2008 onder bepaalde voorwaarden een hogere gebruiksnorm van maximaal 20 kilo fosfaat per hectare bouwland toepassen. Als u hiervan gebruik wilt maken moet u zich uiterlijk 31 december 2008 aanmelden. Deze extra fosfaatgebruiks-norm moet u in 2009 volledig compenseren. Het is dus niet mogelijk om twee opeenvolgende jaren gebruik te maken van de fosfaatverrekening.

ModulatieDe modulatie wordt in stappen met 5% verhoogd. Geld dat was bestemd voor inkomenssteun voor boeren wordt overgeheveld naar het plattelandsfonds. Dat gebeurde al met 5% per jaar, maar het bedrag wordt nu geleidelijk verhoogd: met 2% in 2009, 3% in 2010, 4% in 2011 en 5% in 2012. De modulatie in 2009 wordt dus 5+2 = 7%.

Regionalisatie van de steunUiterlijk 1 augustus 2010 moeten de lidstaten hun plannen voor overstap naar een regionalisatie van de hectarepremie melden in Brussel.

Het loslaten van de gekoppelde steun in combinatie met stappen voor een regionale invulling van de EU-betalingen kan grote gevolgen hebben voor de inkomens van de betrokken ondernemers en in een aantal gevallen voor de sector als geheel. Sectoren waar veranderingen worden verwacht zijn de zetmeelaardappelen, kalver-houderij en vlasteelt.

Bijtelling voor de autoIn 2009 zijn er drie bijtellingspercentages voor auto’s van de zaak die ook privé gebruikt worden.

Als u als land- of tuinbouwer rijdt in een personenauto die op het bedrijf staat en u er privé meer dan 500 kilo-meter per jaar mee rijdt, dan hebt u te maken met een inkomensbijtelling van 25% van de cataloguswaarde van de auto.

Voor energiezuinige auto’s geldt een lagere bijtelling. Om precies te zijn wordt de bijtelling voor auto’s die een CO2-uitstoot hebben van minder dan 110 gram per kilometer (voor een benzinemotor), dan wel 95 gram per kilometer (voor een dieselmotor), beperkt tot 14% van de cataloguswaarde van de auto.

Tot slot wordt er in 2009 een nieuwe tussencategorie in-gevoerd van 20%. Deze bijtelling geldt voor auto’s met een CO2-uitstoot tussen 111 en 140 gram per kilometer (ben-zine), dan wel tussen 96 en 116 gram per kilometer (diesel).

4

Page 5: AgriView december 2008

De voorwaarden:1. Maximaal 20 kilogram fosfaat per hectare bouwland.2. Uitsluitend overschrijdingen van fosfaat op bouwland komen voor verrekening in aanmerking.3. Aanmelden voor 31 december 2008.4. De fosfaatverrekening mag in 2009 niet nogmaals doorgeschoven worden.

Aanmelden voor de fosfaatverrekening kan via de web-site van het ministerie van LNV of met een formulier dat u telefonisch kunt aanvragen bij het LNV-loket: (0800) 22 333 22.

Kredietcrisis maakt geld lenen duurderGeld lenen wordt voor veel ondernemers fors duurder, terwijl de tarieven op de geldmarkt niet in die mate stijgen en soms zelfs dalen. Deze extra stijging van de kosten valt voor bedrijven die actief werken aan de financiële rapportcijfers lager uit. De stijging van de kosten van het lenen van geld is het gevolg van de zogenaamde liquiditeitsbijdrage. Ook het risico van het niet terug kunnen betalen leidt tot een stijging van de tarieven. Banken worden somberder.

Banken zijn verplicht om een hoeveelheid reservegeld aan te houden ter hoogte van een bepaald percentage van verstrekte leningen of kredieten. De verplichte reserves die banken aan moeten houden zijn afhan-kelijk van het kredietrisico. Dit is een uitvloeisel van het zogenaamde Basel II-akkoord. Dit aan te houden vermogen kost geld en wordt bij de ondernemer in rekening gebracht. De rentekosten van de reserve, die banken verplicht zijn aan te houden als opslag op de rente, worden doorbelast aan de kredietnemer. Bedrijven die zwaar gefinancierd zijn, krijgen hierdoor te maken met een hogere opslag. De reservering voor de strop-penpot is een tweede kostenpost die banken in rekening brengen. Steeds meer banken gaan ertoe over om deze gestegen kosten in rekening te brengen bij meer risico-volle leningen en kredieten. Banken schatten het risico van een faillissement de laatste tijd duidelijk somberder in, wat leidt tot een stijging van de tarieven.

Als ondernemer krijgt u met de gevolgen van deze nieuwe regels te maken bij het aanvragen van een nieuw krediet, bij een nieuwe rentevastperiode en bij een tussentijdse beoordeling van de cijfers. U kunt zelf veel doen om deze opslag zo klein mogelijk te houden door maatregelen te nemen in uw bedrijf en daarmee het financiële rapportcijfer zo gunstig mogelijk te maken. Een tweede mogelijkheid is het informeren van banken over de financieel sterke kanten van uw bedrijf en de aanpak die u vervolgens kiest om de minder sterke kanten te verbeteren.

In de landbouw is vaak voldoende zekerheid in het bedrijf aanwezig. Dit is een sterk punt in de financiële afweging van banken. De liquiditeitsontwikkeling is vaak een minder sterk punt. Door gericht te werken aan aflossingstermijnen, investeringen, privé-opnamen en de wijze van financieren is hier nogal eens een verbetering mogelijk. Inzicht in de financieel sterke en minder sterke kanten van het bedrijf is de eerste stap in een planmatige aanpak. Door voorafgaand aan een nieuwe financierings- aanvraag, een investeringsplan of een nieuwe rentevast-periode ook aandacht te besteden aan het financiële rapportcijfer is wellicht een lagere opslag op de rente mogelijk. Ook kunt u de verhouding tussen uw hypotheek en uw krediet aanpassen om een betere verhouding tussen kort en lang vreemd vermogen te creëren, wat het financiële rapportcijfer kan verbeteren.

IPPC-richtlijnVan de 556 bedrijven die de IPPC-richtlijn moeten naleven voldoet 93% aan de eisen. Onder de IPPC-richtlijn vallen ook een aantal grotere veehouderijbedrijven. In april 2008 voldeed 74% van de bedrijven aan de IPPC-richtlijn. Dit schrijft minister Cramer aan de Tweede Kamer. De voortgang is deels daadwerkelijk gerealiseerd door be-tere controles en aangepaste milieuvergunningen. Deels is de voortgang een gevolg van het insturen van rapportages door gemeenten. De Europese Commissie heeft Nederland eerder op de vingers getikt omdat IPPC-bedrijven onvol-doende werden gecontroleerd. Volgens de richtlijn moeten deze bedrijven de best beschikbare techniek toepassen.

5

Page 6: AgriView december 2008

Ni e u w s

Gebruikte hoeveelheid meststoffen in 2008Met de bepaling van de eindvoorraad kunt u ook de gebruikte meststoffen berekenen. De gebruikte meststof-fen zijn als volgt te berekenen: beginvoorraad + aanvoer + mestproductie – afvoer – eindbalans. Doe dit voor fosfaat, stikstof en tonnen mest. Wanneer u verschillende uitkomsten krijgt, moet u hiervoor een verklaring zoeken. Dit is vaak een gevolg van fouten in de vastlegging.

BEX en uw rantsoenenBedrijven die gekozen hebben voor de bedrijfsspecifieke excretie (BEX) doen er goed aan de gebruikte hoeveel-heden voedermiddelen in de rantsoenen te vergelijken met de hoeveelheden voedermiddelen die zijn verant-woord in de berekening van de mestproductie. Wanneer hier verschillen in optreden zitten er of fouten in de rantsoenen of in de mestboekhouding. De AID gebruikt de rantsoenen als hulpmiddel bij de controle.

Uw dieradministratieVoor varkens, rundvee en pluimvee moet u een dagelijkse vee-administratie voeren. Houd deze op orde en bereken uiterlijk 31 januari het gemiddelde aantal stuks vee in het afgelopen jaar. Voor andere diersoorten kunt u gebruik maken van de mogelijkheid van de maandelijkse telling. Ook deze moet uiterlijk 31 januari 2009 zijn afgesloten.

Afronden administratieHet derde jaar met gebruiksnormen zit er bijna op. Het is tijd voor het opmaken van de eindbalans voor 2008. Welke handelingen moet u uitvoeren voor het afronden van uw administratie?

• De gemiddelde veebezetting van graasdieren berekenen en vastleggen in uw administratie.• De gemiddelde veebezetting van staldieren berekenen.• Alle aan- en afvoergegevens van stal- en graasdieren vastleggen in uw mestboekhouding.• Alle voorraden, aanvoer en afvoer van meststoffen vastleggen in de administratie (per mutatie).• De mestproductie van graasdieren berekenen.• De mestproductie van staldieren berekenen.

Geen uitstel van Besluit HuisvestingPluimvee- en varkenshouderijbedrijven moeten al in 2010 voldoen aan de emissie-eisen uit het Besluit Huis-vesting. Dat schrijft minister Cramer aan de Tweede Kamer. Een vermeend uitstel tot 2013 is daarmee voor de minister van de baan. Ze voert een motie van de Tweede Kamer om de intensieve sectoren drie jaar langer de tijd te geven niet uit.

Pluimvee- en varkensbedrijven hoeven eigenlijk pas in 2013 aan de nieuwe emissiewaarden te voldoen. Binnen het Nederlandse plafond van ammoniakemissie is geen ruimte voor uitstel van de emissie-eisen van 2010 tot 2013. Met de 7 kiloton die de uitstel aan extra emissie betekent, zou Nederland het nationale emissieplafond vrijwel zeker overschrijden. Minister Cramer vindt een langere overgangstermijn daarom niet verantwoord.

Pluimvee- en varkensbedrijven kunnen wel een saldo-methode toepassen. Binnen een bedrijf hoeven niet alle stallen aan de nieuwste normen te voldoen, als de totale emissie van het bedrijf maar voldoet.

Ook de melkveehouderij wordt met een strenger beleid geconfronteerd. De emissiewaarden voor de melk-veehouderij worden aangescherpt. De reductie van de ammoniakemissie via het zogenaamde voerspoor levert onvoldoende resultaat op, waardoor de minister kiest voor wettelijke maatregelen om de emissie te beperken.

Einde- en nieuwjaarstips mestwetgevingVoorraad per 31 decemberMeet niet alleen uw voorraad meststoffen om deze vast te leggen in uw administratie, maar bereken ook de voorraad zoals deze hoort te zijn bij het gebruik van meststoffen gebaseerd op de wettelijke gebruiksnormen. Hiermee voorkomt u dat u door een foutieve schatting van de voorraden een boete voor overschrijding van de gebruiksnormen moet betalen. De marge van 5%, zoals die in 2006 gold, is dit jaar niet van toepassing.

6

Page 7: AgriView december 2008

• De mestproductie volgens BEX berekenen.• De gegevens van grond vastleggen in de administratie (kopie van de gecombineerde opgave).• Gebruiksnormen berekenen op basis van het werkelijke grondgebruik en afstemmen op het gebruik van meststoffen.• Tijdig de aanvullende gegevens doorgeven aan Dienst Regelingen. Dit geldt met name voor bedrijven met staldieren en/of derogatie. Deze bedrijven moeten aan- vullende gegevens verstrekken aan Dienst Regelingen.

Bemestingsplan controleren Controleer het bemestingsplan van 2008 en stel het waar nodig bij. Aan de hand hiervan kunt u eenvoudig een plan voor 2009 opstellen. Doe dit wel voor 1 februari 2009 en houd hierbij rekening met de gewijzigde gebruiksnormen.

FosfaatverrekeningWanneer u in het afgelopen jaar te veel fosfaat hebt aangevoerd, dan kunt u tot 31 december 2008 een fos-faatverrekening aanvragen. U maakt hierbij kenbaar dat u in het afgelopen jaar maximaal 20 kilogram fosfaat per hectare bouwland meer hebt aangewend dan de toegestane norm. Een voorwaarde voor deze fosfaatverrekening is dat u de extra hoeveelheid in het volgende jaar in mindering brengt op uw fosfaat-gebruiksnorm. U moet dit kunnen aantonen met uw eigen administratie. U mag een hoeveelheid fosfaat die u van 2007 naar 2008 hebt doorgeschoven niet nogmaals doorschuiven. Het formulier voor fosfaatverrekening kunt u telefonisch aanvragen bij het LNV-loket: (0800) 22 333 22.

Einde- en nieuwjaarstips toeslagrechten(Ver)huur van toeslagrechtenU kunt toeslagrechten samen met grond huren of verhuren. Een huurovereenkomst is bijvoorbeeld ook een grondgebruikverklaring, waarmee toeslagrechten tijdelijk kunnen worden overgedragen. Als de melding van de overdracht uiterlijk 31 maart bij Dienst Regelingen binnen is, kan degene die de toeslagrechten huurt de toeslag nog in datzelfde jaar laten uitbetalen.

Kaarten bij de gecombineerde opgaveEen jaarlijks terugkerend probleem is het verstrekken van onjuiste kaarten. Door nu voor al uw nieuwe percelen kaarten voor een grondgebruikverklaring aan te vragen verkleint u dit risico. De kaarten die u aanvraagt worden door Dienst Regelingen als voor uw situatie relevant geregistreerd. Dit kan het tijdig en volledig indienen van de gecombineerde opgave bespoedigen.

Einde bedrijf voor toeslagrechtenMet het aanvragen van toeslagrechten hebt u verklaard dat u een bedrijf voert van minimaal 0,3 hectare. Zodra uw toeslagrecht definitief is vastgesteld en overgedragen, kunt u het bedrijf (minimaal 0,3 hectare) staken. Wanneer u toeslagrechten verhuurt, moet u het bedrijf met minimaal 0,3 hectare in stand houden.

Fiscale einde- en nieuwjaarstipsUw urenadministratie Wanneer u in aanmerking wilt komen voor de on-dernemersaftrek (onder meer zelfstandigenaftrek en MKB-winstvrijstelling) moet u in 2008 minimaal 1.225 uren besteden aan werkzaamheden in uw onderneming. De uren die u als gevolg van ziekte niet hebt kunnen werken, tellen niet mee bij de beoordeling of u aan dit urencriterium voldoet. U kunt alleen gebruik maken van de MKB-winstvrijstel-ling wanneer u voldoet aan het urencriterium. Een on-deugdelijke urenstaat kan ertoe leiden dat de inspecteur uw zelfstandigenaftrek (en daarmee ook de winstvrijstel-ling) en andere ondernemersfaciliteiten weigert. Leg de gewerkte uren daarom nauwkeurig vast. Bovendien moet van uw totale werkzaamheden meer dan 50% aan uw onderneming zijn besteed. Houd dus een agenda bij om dit aan te tonen. De 50-procentseis geldt niet voor starters.Ook voor de meewerkaftrek is deze urenadministratie van belang.

7

Page 8: AgriView december 2008

Ni e u w s

komen, zelfs als zij deze fiets via een fietsenplan hebben aangeschaft. De vergoeding van € 0,19 per kilometer mag niet worden verstrekt aan werknemers aan wie een vervoermiddel (fiets of auto) ter beschikking is gesteld. Voor ondernemers geldt dat deze kosten ten laste van de winst gebracht kunnen worden als de auto niet als bedrijfsvermogen is bestempeld.

Omzetbelasting en productierechtenAls u het afgelopen jaar productierechten hebt verhuurd of verkocht, moet u rekening houden met de afdracht van btw (hoog tarief) over de opbrengst. Dit kan ook van toepassing zijn voor ondernemers die in de land-bouwregeling zitten.

OmzetbelastingJaarlijks moet bij de btw-aangifte ook rekening worden gehouden met bijzondere omstandigheden zoals btw over privé-gebruik en herzieningen op voorbelasting. Houdt u bij de berekening van de af te dragen btw over de laatste aangifteperiode (maand of kwartaal) van het kalenderjaar rekening met correcties vanwege privé-gebruik en met een eventuele herziening van voorbelas-ting op bedrijfsmiddelen die zowel voor belaste als voor onbelaste prestaties worden gebruikt. Voor roerende zaken bedraagt de herzieningsperiode vijf jaar en voor onroerende zaken tien jaar.

Auto van de zaak of privé?De maximale belastingvrije vergoeding per zakelijk ge-reden kilometer bedraagt € 0,19. Dat geldt ook voor het woon-werkverkeer. De bijtelling met betrekking tot een (bestel)auto van de zaak bedraagt 25% van de catalogus-waarde van de auto. Bij een privé-gebruik van minder dan 500 kilometer geldt geen bijtelling. Afhankelijk van de situatie is het voordeliger om een privé-auto te rijden dan een auto van de zaak. Met name bij een oudere auto met een hoge oorspronkelijke cataloguswaarde of bij een hoog aantal zakelijke kilometers kan het interessant zijn de auto privé te rijden.

InvesteringsaftrekAls u voor meer dan € 2.100 investeert in bedrijfsmid-delen die u binnen uw onderneming gebruikt, dan hebt u recht op kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Dit geldt wanneer het totale bedrag van de investeringen in 2008 minder dan € 236.000 bedraagt. De aftrek is een percentage van het investeringsbedrag. Het percentage van de inves-tering varieert van 25 tot 1, afhankelijk van de omvang van de investeringen. Voor kleinere investeringen geldt een hoger aftrekpercentage. Het kan daarom verstandig zijn om investeringen uit te stellen tot na 1 januari 2009, of deze te splitsen. Indien een kleine investering leidt tot een lager aftrekpercentage of als het totale investerings-bedrag hierdoor boven de € 236.000 uitkomt, kan uitstel van (een deel van) de investeringen per saldo een hogere aftrek opleveren.

Laat uw herinvesteringsreserve niet verlopenHeeft u een herinvesteringsreserve omdat u de afgelopen drie jaren een bedrijfsmiddel voor meer dan de boek-waarde hebt verkocht? Zorg er dan voor dat u deze benut voor nieuwe investeringen. Doet u dit niet binnen drie jaar, dan valt de reserve verplicht vrij ten gunste van het resultaat.

Kerstpakketten en andere geschenkenU kunt geschenken in natura (kerstpakketten!) bij feestdagen of jubilea geven wanneer de waarde van het geschenk per werknemer niet meer dan € 70 bedraagt. De loonbelasting op geschenken komt als eindheffing voor uw rekening tegen een bijzonder tarief van 20%.Bij geschenken met een hogere waarde moet de eindhef-fing worden toegepast als de waarde hiervan per keer niet hoger is dan € 136 en er niet meer dan € 272 per werknemer per jaar wordt geschonken. Een geschenk in de vorm van geld geldt altijd als loon.

ReiskostenvergoedingVoor woon-werkverkeer en voor andere zakelijke ritten geldt een belastingvrije vergoeding van maximaal € 0,19 per kilometer. Deze vergoeding kan ook verstrekt worden aan werknemers die met een fiets naar hun werk

8

Page 9: AgriView december 2008

Betalen belastingschuldenBelastingschulden zijn geen schulden voor de rende-mentsgrondslag van box 3. Dus wilt u uw grondslag op 31 december 2008 en 1 januari 2009 verlagen? Betaal dan voor het einde van het jaar uw belastingschulden.Misschien hebt u vóór 1 oktober al een schriftelijk verzoek ingediend voor een (nadere) voorlopige aanslag. Het kan dan zijn dat u deze aanslag niet op tijd ontvangt en uw belastingschuld niet voor het einde van het jaar kunt betalen. Dat is geen probleem. De staatssecretaris van financiën heeft namelijk goedgekeurd dat u uw belastingschuld toch alvast mag aftrekken van uw bezit-tingen in box 3. Maar ontvangt u nog voor het einde van het jaar aanslagen? Betaal deze dan ook vóór 1 januari.

Overige einde- en nieuwjaarstips Uw bedrijfsregistratieElk jaar verliezen landbouwers een deel van hun rechten (ook recht op uitbetaling) omdat de registraties van UBN-nummers niet overeenstemmen met de tenaam-stelling van het bedrijf. Controleer of uw tenaamstelling bij alle regelingen overeenstemt met de tenaamstelling van uw relatienummer.

Grondgebruik en (P)SANGeef geen grond uit gebruik waarop u een (P)SAN-vergoeding ontvangt. Bij de aanvraag van de (P)SAN-subsidie verklaart de aanvrager dat hij de grond zelf zal gebruiken volgens de subsidievoorwaarden. Door deze grond uit gebruik te geven, handelt u in strijd met deze afspraak en trekt de provincie de subsidie over de gehele periode van zes jaar in. Eventueel kunt u de verplichtingen overdragen.

Registratie gewasbeschermingsmiddelenU moet uw registratie van het gebruik van gewasbe-schermingsmiddelen gedurende vijf jaar bewaren. Als u in 2009 gewasbeschermingsmiddelen gebruikt of laat gebruiken moet u weer een gewasbeschermingsplan op-stellen. Standaardvoorbeelden zijn te vinden op internet. Het ontbreken van een gewasbeschermingsplan leidt tot een boete en een korting op toeslagrechten.

Wettelijk minimumloon 2009Iedere werknemer tot 65 jaar heeft recht op het minimumloon. Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de nieuwe minimum(jeugd)-lonen per 1 januari 2009 vastgesteld. Wordt er minder betaald dan het minimumloon dan is er sprake van een overtreding van de wet, waarvoor een boete kan worden opgelegd door de Arbeidsinspectie. De boete bedraagt maximaal € 6.700 per werknemer en hangt af van de mate van ontduiking.

Bruto minimum(jeugd)loon bij een volledig dienstverband per 1 januari 2009 leeftijd maand week dag23 jaar of ouder 1.381,20 318,75 63,7522 jaar 1.174,00 270,90 54,1821 jaar 1.001,35 231,10 46,2220 jaar 849,45 196,05 39,2119 jaar 725,15 167,35 33,4718 jaar 628,45 145,05 29,0117 jaar 545,55 125,90 25,1816 jaar 476,50 109,95 21,9915 jaar 414,35 95,60 19,12

9

Page 10: AgriView december 2008

Varkenshouder Jan Overeem: “Ik ben de ondernemer, ik bepaal waar ik heen wil”

Op 17 en 18 oktober jongstleden hield varkenshouder Jan Overeem open huis. Dit ter gelegenheid van zijn nieuwe bedrijf in Nijkerk. Een modern varkensbedrijf met maar liefst tweeduizend vleesvarkens en 750 zeugen.

Op zijn oude bedrijf, twee kilometer verderop in Nijkerk, hield Overeem zeshonderd vleesvarkens en driehonderd zeugen, een flinke uitbreiding dus. Met zesduizend vierkante meter staloppervlak is de ruimte bovendien meer dan verdriedubbeld.

UitbreidingsslagOvereem is helder over de reden van de verhuizing: “Waar we zaten konden we niet verder ontwikkelen. Dan moet je kijken wat je wil. Stoppen? Iets heel anders gaan doen? Of verhuizen? Ik ben 45 jaar en ik wilde nog vooruit, dus is het verhuizen geworden. Op mijn nieuwe locatie kon ik direct een forse uitbreidingsslag maken, en voldoen aan de eisen van deze tijd zoals de spleetbreedte van roosters, hokoppervlakte, ammoniakregelgeving et cetera.”

Milieuwinst“Wil je mee kunnen in deze sector, dan moet je een be-paalde omvang hebben”, vervolgt hij. “Als groot bedrijfkun je volle vrachten voer inkopen, volle vrachten varkens leveren en investeren in modernisering, waarmee je weer milieuwinst kunt boeken. Dankzij de investering in een luchtwasser behaal ik nu bijvoorbeeld een flink stuk milieuwinst. Die reduceert de hoeveelheid ammoniak voor de varkens die eronder liggen met 95 procent. En door het toepassen van nieuwe technieken verbruik ik straks ook een stuk minder stroom.”

DoorbijtenAlle regelwerk rond de verhuizing was niet iets waar hij tegenop zag. Integendeel: “Ik vind het leuk met dit soort zaken bezig te zijn en heb het meeste dan ook zelf geregeld. De vergunningen en alles wat erbij komt kij-ken. Het uitbesteden van opdrachten aan de verschil-lende betrokken partijen. De gesprekken met de bank. Natuurlijk moet je hier en daar best wel wat bijstellen en bijsleutelen, maar vaak is het gewoon een kwestie van doen, doorbijten.

HarmonieHet hele verhuistraject heeft zo’n drie jaar in beslag genomen, vertelt Overeem: “Vanaf het moment dat we tegen elkaar zeiden dat we wat anders wilden tot de opening van het nieuwe bedrijf. Op het vorige bedrijf had ik een maatschap met mijn broer. We wilden al-lebei nog flink doorontwikkelen, dus we zagen al snel dat het handig zou wezen om de boel te splitsen. Dat is in goede harmonie geregeld. Schuiteman heeft het helemaal begeleid en naar tevredenheid afgehandeld.”

InterView

10

Page 11: AgriView december 2008

CommunicerenToen de eerste steen eenmaal gelegd was, ging het snel. De bouw zelf heeft maar een half jaar geduurd. “Natuurlijk moet je er wel goed achteraan zitten,” lacht Overeem, “maar daar ben je ondernemer voor. Het is belangrijk de verstandhouding met de gemeente goed te houden, veel te communiceren met de mensen die je adviseren en vooral vasthoudend te zijn. Naar iedereen luisteren, maar wel je eigen kop volgen.”

Fiscale regelsOp belastingtechnisch gebied liet hij zo veel mogelijk over aan Schuiteman: “Daar moet je echt hulp bij heb-ben, want je krijgt met veel fiscale regels te maken zoals de beëindigingsregeling en het opnieuw opstarten. Tevens zit je met de vraag of het aantrekkelijk is om een gedeelte van het oude bedrijf naar privé te zetten. En dan moet alles natuurlijk ook op tijd geregeld worden. Ik ben ondernemer, ik bepaal waar ik heen wil. Maar op het fiscale vlak heb ik het volste vertrouwen in Hennij Holtus en Klaas Bouwman.”

VertrouwenGevraagd naar zijn relatie met Schuiteman zegt Overeem: “Er moet altijd een klik zijn. Het gevoel dat je elkaar kunt vertrouwen. Zeker belastingskwesties vertrouw je niet aan iedereen toe. Hennij en Klaas hebben veel verstand van de agrarische sector. Aan de andere kant is Schuiteman breed georiënteerd. Om-dat ze ook in andere sectoren werken, hebben ze een heel brede blik. Door hun kennis en ervaring kunnen ze ook voordelen behalen op gebieden waar ik zelf nooit aan zou denken. Ik heb Schuiteman om ervoor te zorgen dat ik zo min mogelijk belasting betaal. Dat kost me misschien wat meer dan alles zelf doen, het zij zo. Een accountant kost altijd geld. Maar als je ziet wat Schuiteman voor je terughaalt, dan ben je dat heel gauw vergeten.”

Nog een slagTot slot: heeft Jan Overeem nog plannen voor verdere uitbreiding? “Je blijft er altijd naar kijken en over na-denken. Ik kan hier nog een slag maken wat de grootte betreft. Binnen de huidige bestemming zit nog wat ruimte, en ga er maar vanuit dat die in de toekomst nog benut zal worden.”

11

Page 12: AgriView december 2008

COLOFONAgriView is een uitgave van Schuiteman Accountants & Adviseurs en verschijnt zo’n zes keer per jaar. Hoewel wij de grootst mogelijke zorg hebben besteed aan de samen-stelling van AgriView, aanvaarden wij geen enkele aansprakelijkheid voor de juistheid en volledigheid van de verstrekte gegevens. Wilt u op basis van de informatie in deze nieuwsbrief actie ondernemen, dan is nader advies noodzakelijk. Hiervoor kunt u een afspraak maken met één van onze deskundigen van de agrarische afdeling, gevestigd op het kantoor in Barneveld.

RedactieSchuiteman Accountants & AdviseursReclamebureau DplusM

Redactie-adresSchuiteman Accountants & AdviseursSaskia Sol-VreeburgT: 0342-473444E: [email protected]

Concept, vormgeving en productieReclamebureau DplusM

© 2008 Schuiteman Accountants & Adviseurs

VO ORTHUIZEN

Kerkstraat 29 - VoorthuizenPostbus 146 - 3780 BC VoorthuizenT: (0342) 473444 - F: (0342) 474841E: [email protected]

BARNEVELD

Thorbeckelaan 95 - BarneveldPostbus 480 - 3770 AL BarneveldT: (0342) 411200 - F: (0342) 420022E: [email protected]

HUIZEN

Huizermaatweg 360 - HuizenPostbus 391 - 1270 AJ HuizenT: (035) 6473471 - F: (035) 6473472E: [email protected]

VEENENDAAL

Vendelier 4 IV - VeenendaalPostbus 622 - 3900 AP VeenendaalT: (0318) 618666 - F: (0318) 610147E: [email protected]

HARDERWIJK

Stephensonstraat 29-A - HarderwijkPostbus 1164 - 3840 BD HarderwijkT: (0341) 455597 - F: (0341) 495090E: [email protected]

3242

0 -

08/1

2 ©

Sch

uite

man

/ R

ecla

meb

urea

u D

plus

M B

V

“Nothing escapes his eagle eye...”

w w w . s c h u i t e m a n . c o m

w w w . w e r k e n b i j s c h u i t e m a n . c o m