Top Banner
CMP CMP B’Λυκειού
45

ADDICTION TO MOBILE PHONES εργασια Cmp

Jul 06, 2015

Download

Education

Elen Soti

PROJECT
ADDICTION TO MOBILES
17 LYCEUM ATHENS
2013-14 A TERM
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: ADDICTION TO MOBILE PHONES   εργασια Cmp

CMPCMP

B’Λυκειού

Page 2: ADDICTION TO MOBILE PHONES   εργασια Cmp

Μελοι Ομάδας& Εργασίες:

Γιάννης Κορωνιώτης:

Τα αρνητικά χαρακτηριστικά της πολλαπλής χρήσης του κινητού

Ιστορία του κινητού

Ατυχήματα από τη χρήση του κινητού

Ειδικός ρυθμός απορρόφησης (SAR)

Γιώργος Μιχαηλίδης:

SAR

Greeklish

Η ιστορία του κινητού τηλεφώνου

Αρνητικές Επιπτώσεις Κινητού Τηλεφώνου

Page 3: ADDICTION TO MOBILE PHONES   εργασια Cmp

Αλέξανδρος Κεχαγιόγλου:Αρνητικά χαρακτηριστικά του κινητού τηλεφώνου στον άνθρωποΑρνητικα χαρακτηριστικά του κινητού τηλεφώνου στα ατυχήματαΣαλώμη Τζωρτζη:SARΜΙΑ ΝΕΑ ΜΟΡΦΗ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ

ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ/ΚΙΝΗΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ FOMO (Fear Of Missing Out)

Οι Επιδράσεις της Κινητής Τηλεφωνίας στην Παιδική Ηλικία Ερατώ Φυτέα:Συνεισφορά κινητής τηλεφωνία στις διαπροσωπικες σχέσεις

Page 4: ADDICTION TO MOBILE PHONES   εργασια Cmp

Εργασία Γιάννη Κορωνιώτη:

Τα αρνητικά χαρακτηριστικά της πολλαπλής χρήσης του κινητού

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να έχει στην υγεία μας η χρήση της ασύρματης τεχνολογίας.Το κινητό τηλέφωνο άλλαξε τον τρόπο ζωής και δουλειάς δισεκατομμυρίων ανθρώπων,τους οποίους κατέστησε άνα πάσα στιγμή εντοπίσιμους.Η εκτεταμένη χρήση του κινητού τηλεφώνου,σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη έκθεση σε άλλες ακτινοβολίες,μπορεί μακροπρόθεσμα να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό.

Συγκεκριμένα,τα αρνητικά χαρακτηριστικά που προκύπτουν από την πολλαπλή χρήση του κινητού τηλεφώνου είναι οι εξής:

Το κινητό τηλέφωνο εκπέμπει παλμική ασύρματη ακτινοβολία την ώρα που μιλάμε και έχει επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου.Μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο,προσωρινή απώλεια μνήμης,στείρωση,καρδιακή και εγκεφαλική δυσλειτουργία.(δυσλειτουργίες του αναπαραγωγικού συστήματος,νευροφυτικές διαταραχές όπως μελαγχολία,κατάθλιψη,διαταραχές του ανοσοποιητικού,αϋπνίες,απώλεια ακοής....)

Μειώνει στο ελάχιστο τις διαπροσωπικές σχέσεις.Το κινητό γίνεται υποκατάστατο της επικοινωνίας και προσφέρει την ψευδαίσθηση επαφής και συντροφικότητας όπου απουσιάζει μια υγιής διαπροσωπική σχέση.

Εγκλωβισμός και αγωγή μιας συσκευής σε μέσο επικοινωνίας και διασκέδασης,με αποτέλεσμα την κατανάλωση ενέργειας που θα έπρεπε να διατίθεται για δραστηριότητες πιο ωφέλιμες και εποικοδομητικές (διάβασμα,παιχνίδι).

Επιπτώσεις στην ποιότητα του λόγου,των νεαρών ανθρώπων όπου αλλοιώνεται η ορθογραφία,αντικατάσταση των λέξεων με εικονίδια και σύμβολα.Υπάρχει συντόμευση και τυποποίηση της ελληνικής γλώσσας.

Page 5: ADDICTION TO MOBILE PHONES   εργασια Cmp

Υποταγή στην τεράστια δύναμη των διαφημίσεων και κατ’επέκταση στον καταναλωτισμό.

Παραβίαση των στοιχειωδών κανόνων ευγένειας και διακριτικότητας,όπου ακούμε ατελείωτες συζητήσεις σε δημόσιους χώρους,έλλειψη ευπρέπειας,φωνές,κλπ.

Σύγχρονες εκφάνσεις της σχολικής βίας μέσω του κινητού(εικονικές διαπομπεύσης βιασμού,εκβιασμοί)που προσβάλουν την προσωπική ιδιωτική ζωή του καθενός.Επίσης,καταργείται η έννοια της προσωπικής ελευθερίας και ιδιωτικού χώρου.Πρόσφατο παράδειγμα αποτελούν οι μαγνητοφωνημένες συζητήσεις πολιτικών για εθνικά θέματα.

Επικοινωνία μέσω του διαδικτύου με άτομα αμφιβόλου προέλευσης και ηθικής όπου μπορούν να γίνουν έρμαια εκμετάλλευσης.

Τέλος,το κινητό τηλέφωνο πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο,αλλιώς μπορεί να αποβεί καταστροφικό για τον άνθρωπο και το περιβάλλον του.

Page 6: ADDICTION TO MOBILE PHONES   εργασια Cmp

Ιστορία του κινητούΗ περιπέτεια της κινητής τηλεφωνίας ξεκίνησε αμέσως μετά τον Β’Παγκόσμιο Πόλεμο,με τις

πρώτες προσπάθειες των Σουηδών,Φιλανδών και Αμερικανών. Ο Αμερικάνος,δόκτωρ Μάρτιν Κούπερ της Motorola,έγραψε ιστορία με το πρώτο σύγχρονο

κινητό τηλέφωνο με τον κωδικό Motorola Dyna TAC.Σχημάτισε τον αριθμό του ανταγωνιστή του Ένγκελ,που δούλευε στην Bell Labs.Η Bell πήρε τη ρεβάνς το 1978,κατασκευάζοντας το πρώτο δοκιμαστικό δίκτυο κινητής τηλεφωνίας,που ήταν αναγκαίο για την εξέλιξη και την εμπορική εκμετάλλευση του κινητού.

Το πρώτο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας λειτούργησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 στη Σκανδιναβία.Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’80 τα κινητά ήταν πολύ ογκώδη για να μεταφέρονται στην τσέπη και έτσι ήταν εγκατεστημένα σε αυτοκίνητα.Το 1983,έλαβε άδεια το πρώτο κατασκευής μοντέλο Dyna TAC8000X.Αποτέλεσε τη ναυαρχίδα κινητών της πρώτης γενιάς (1G).

Στην αρχή της δεκαετίας του ’90 άρχισε η απογείωση τψν κινητών με την ψηφιοποίηση δικτύων (GSM) και στις ΗΠΑ πραγματοποιήθηκε το πρώτο ψηφιακό τηλεφώνημα από κινητό.Τα κινητά έγιναν μικρότερα και χωρούσαν στην παλάμη και στην τσέπη του χρήστη.Περάσαμε έτσι στα κινητά της δεύτερης γενιάς (2G),που παρείχαν και άλλες ευκολίες,όπως την αποστολή σύντομων γραπτών μηνυμάτων (SMS) και τη λήψη φωτογραφιών.

Στις αρχές του 21ου αιώνα περάσαμε στα κινητά τρίτης γενιάς (3G),με τις απεριόριστες δυνατότητες των πολυμέσων.Σήμερα,η διείσδυση στον πλανήτη αυξάνεται με αλματώδεις ρυθμούς.Οι ενεργές συσκευές ξεπερνούν τα 6 δισεκατομμύρια,με την τάση να είναι ανοδική.Η νοτιοκορεατική εταιρεία Samsung,κατέχει την πρώτη θέση στις πωλήσεις κινητών τηλεφώνων παγκοσμίως.

Στην Ελλάδα η κινητή τηλεφωνία έκανε την εμφάνισή της το 1992.Δύο άδειες κατακυρώθηκαν στην Panafon (νυν Vodafone),πολυμετοχική εταιρεία με επικεφαλής την αγγλική Vodafone,και στην ιταλική Telestet (μετέπεια TIM και νυν WIND)που ξεκίνησαν την εμπορική τους εκμετάλλευση το 1993.

Το 2006,η Ελλάδα κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως σε αναλογία πληθυσμού και κινητών τηλεφώνων.

Page 7: ADDICTION TO MOBILE PHONES   εργασια Cmp

Από το 2009 η πορεία του κλάδου της κινητής τηλεφωνίας στη χώρα μας ακολουθεί φθίνουσα πορεία,λόγο της οικονομικής κρίσης,υπερφορολόγησης των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας,και της ταυτοποίησης των συνδρομητών.

Page 8: ADDICTION TO MOBILE PHONES   εργασια Cmp

Ατυχήματα από τη χρήση του κινητούΑυτό που αποδεικνύεται ως μεγάλος κίνδυνος για τους χρήστες κινητών τηλεφώνων είναι η

απροσεξία.Όταν κάποιος χρησιμοποιεί το κινητό,για οποιονδήποτε λογο,με ή χωρίς ελεύθερα χέρια,αποσπάται η προσοχή του.Η απόσπαση της προσοχής του χρήστη κινητού τηλεφώνου που οδηγεί αυτοκίνητο ή άλλο όχημα,του πεζού που περπατάει στο δρόμο και του παιδιού σε διάφορες δραστηριότητές του ή στο δρόμο αποτελεί σοβαρότατο κίνδυνο.Η απόσπαση της προσοχής χρηστών κινητών τηλεφώνων είναι αιτία ατυχημάτων,τραυματισμών,αναπηριών και θανάτων.

Για να αποφευχθούν σοβαρά ατυχήματα από τη χρήση του κινητού θα πρέπει να θυμόμαστε μερικά βασικά σημεία:

1.Τι είναι η τύφλωση απροσεξία?Μείωση της προσοχής και αύξηση του χρόνου αντίδρασης οδηγού που μιλάει σε κηνιτό τηλέφωνο,έστω και με ελεύθερα χέρια.Είναι αιτία δυστυχημάτων.

2.Παιδιά που μιλούν σε κινητό τηλέφων,ενώ περπατούν,μειώνεται η προσοχή τους και κινδυνεύουν από σοβαρά ατυχήματα,όταν διασταυρώνουν δρόμο.

3.Η χρήση κινητού σε ανοιχτό χώρο όταν έχει καταιγίδα με κεραυνούς,αυξάνει τον κίνδυνο να κτυπηθεί ο άνθρωπος από κεραυνό.

4.Οδηγοί που μιλούν σε κινητό τηλέφωνο,κρατώντας το στο χέρι ή με ελεύθερα χέρια,διατρέχουν τετραπλάσιο κίνδυνο να εμπλακούν σε αυτοκινητικό δυστύχημα.

5.Απροσεξία οδηγών είναι η πρώτη αιτία συγκρούσεων αυτοκινήτων.Ο κύριος λόγος απροσεξίας οδηγών είναι η χρήση κινητού τηλεφώνου για ομιλία,ακρόαση ή κλήση αριθμού.

Όταν ο οδηγός χρησιμοποιεί κινητό τηλέφωνο,κατά τη διάρκεια της οδήγησης αυτό που προκαλείται είναι η απόσπαση της προσοχής του,η οποία μπορεί να είναι α)κινητική απόσπαση,αφού ο οδηγός δεν χειρίζεται το όχημα με τα δύο του χέρια, β)οπτική απόσπαση, γ)γνωστική απόσπαση,η οποία συμβαίνει όταν ο άνθρωπος επιχειρεί να εκτελέσει ταυτόχρονα 2 νοηματικές λειτουργίες:(οδήγηση και συζήτηση στο κινητό), δ)ακουστική απόσπαση,η οποία συμβαίνει από τη στιγμή που ο οδηγός θα ακούσει τον ήχο του τηλεφώνου μέχρι να τελειώσει η συζήτηση ή το μήνυμα.Κατά αυτό το χρονικό διάστημα δεν είναι θέση να ακούσει άλλα ηχητικά σήματα,που παραπέμπουν σε κίνδυνο (π.χ κόρνες,σειρήνες οχημάτων έκτακτης ανάγκης..).

Συνέπεια της απόσπασης της προσοχής του οδηγού είναι: α)να μειωθεί ο χρόνος αντίδρασής του στα σήματα κυκλοφορίας β)να μειωθεί η προσαρμογή του στις οδικές συνθήκες (δεν τηρούνται οι αποστάσεις ασφάλειας).

Page 9: ADDICTION TO MOBILE PHONES   εργασια Cmp

Ειδικός ρυθμός απορρόφησης (SAR) Ο ειδικός ρυθμός (SAR- Specific absorption rate) αποτελεί μέγεθος που εκφράζει το ρυθμό

απορρόφησης της ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων από τους ιστούς του ανθρώπινου σώματος.Εκτεταμένη χρήση του μεγέθους γίνεται στα κινητά τηλέφωνα και οι κατασκευαστές αναγράφουν τον αντίστοιχο ειδικό ρυθμό απορρόφησης στο συνοδευτικό εγχειρίδιο για τις συσκευές που παράγουν.

Ο ειδικός ρθμός απορρόφησης μετριέται πλέον με καθιερωμένη μέθοδο για τις συσκευές κινητής τηλεφωνίας που κυκλοφορούν στο εμπόριο η οποία προκύπτει από οδηγίες διεθνών οργανισμών.Πολλές φορές οι οδηγίες υιοθετούνται από κράτη και περιλαμβάνονται στη νομοθεσία των κρατών αυτών.Για την Ευρωπαϊκή Ένωση το όριο που υιοθετείται για τις συσκευές είναι στα 2W/kgr που περιλαμβάνεται σε όγκο που αντιστοιχεί σε 10 γραμμάρια ιστού,ενώ στις ΗΠΑ το όριο βρίσκεται στο 1,6 W/kgr ανά 1 γραμμάριο ιστού.Για τον γενικό πληθυσμό,όπου δε συμπεριλαμβάνεται η χρήση κινητών τηλεφώνων ή η εργασία σε χώρους όπου υπάρχει ακτινοβολία,το όριο βρίσκεται στα 0,8 W/kgr που αντιστοιχεί σε μια μέση τιμή που απευθύνεται στο σύνολο του χρώνου και σε καθορισμένο από τα πρότυπα και τις οδηγίες (το οποίο διαφέρει ανά πρότυπο).Σημειώνεται ότι 4 W/kgr (διπλάσιο από την οδηγία για την ΕΕ) βρίσκεται το κατώφλι όπου εμφανίζονται στον άνθρωπο βιολογικά φαινόμενα που οφείλονται σε αύξηση της θερμοκρασίας.

Μέτρηση Η μέτριση του ειδικού ρυθμού απορρόφησης γίνεται με εκπομπή ακτινοβολίας σε ανθρώπινα

ομοιώματα (phantoms) και μέτρησης της ακτινοβολίας που απορροφάται.Τα ομοιώματα είναι φτιαγμένα έτσι ώστε να μιμούνται τις ιδιότητες του ανθρώπινου ιστού ως προς την απορρόφηση της ακτινοβολίας.Η ακτινοβολία σε περίπτωση μέτρησης του SAR μιας συγκεκριμένης συσκευής κινητού τηλεφώνου,λαμβάνεται από το ίδιο κινητό τηλέφωνο σε λειτουργία,ενώ το ομοίωμα,είναι ομοίωμα ανθρώπινου κεφαλιού.Οι μετρήσεις λαμβάνονται για πολλές θέσεις και αποστάσεις του κινητού από το ομοίωμα λαμβάνοντας υπ’όψιν σαν συντελεστές βαρύτητας,τα ποσοστά χρήσης στις αντίστοιχες θέσεις.Πολλές φορές τα ομοιώματα απλουστεύουν τη συσταση των ιστών σε νερό με πρωτεΐνες που στην πράξη αντιστοιχεί σε διάλυμα υδρογονανθράκων (π.χ ζάχαρης) σε νερό.

Page 10: ADDICTION TO MOBILE PHONES   εργασια Cmp

Βιβλιογραφία:

Http://www.tovima.gr

Http://www.orchomenos-press.blogspot.com

Http://www.sansimera.gr/articles/241

Http://www.enigma.gr

Http://www.eikonoskopionews.blog

Http://el.wikipedia.org

Page 11: ADDICTION TO MOBILE PHONES   εργασια Cmp

Εργασία Γιώργου Μιχαηλίδη:SAR

Ο ειδικός ρυθμός απορρόφησης (SAR-Specific absorption rate) αποτελεί μέγεθος που εκφράζει το ρυθμό απορρόφησης της ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων από τους ιστούς του ανθρώπινου σώματος. Εκτεταμένη χρήση του μεγέθους γίνεται στα κινητά τηλέφωνα και οι κατασκευαστές αναγράφουν τον αντίστοιχο ειδικό ρυθμό απορρόφησης στο συνοδευτικό εγχειρίδιο για τις συσκευές που παράγουν.

Ο ειδικός ρυθμός απορρόφησης μετριέται πλέον με καθιερωμένη μέθοδο για τις συσκευές κινητής τηλεφωνίας που κυκλοφορούν στο εμπόριο η οποία προκύπτει από οδηγίες διεθνών οργανισμών. Πολλές φορές οι οδηγίες υιοθετούνται από κράτη και περιλαμβάνονται στη νομοθεσία των κρατών αυτών. Για την Ευρωπα'ι'κή Ένωση το όριο που υιοθετείται για τις συσκευές είναι στα 2 W/kgr που περιλαμβάνεται σε όγκο που αντιστοιχεί σε 10 γραμμάρια ιστού, ενώ στις ΗΠΑ το όριο βρίσκεται στο 1,6 W/kgr ανά 1 γραμμάριο ιστού. Για τον γενικό πληθυσμό, όπου δε συμπεριλαμβάνεται η χρήση κινητών τηλεφώνων ή η εργασία σε χώρους όπου υπάρχει ακτινοβολία, το όριο βρίσκεται στα 0,08W/kgr που αντιστοιχεί σε μια μέση τιμή που απευθύνεται στο σύνολο του χώρου και σε καθορισμένο από τα πρότυπα και τις οδηγίες χρονικό διάστημα (το οποίο διαφέρει ανά πρότυπο). Σημειώνεται ότι στα 4 W/kgr (διπλάσιο από την οδηγία για την ΕΕ) βρίσκεται το κατώφλι όπου εμφανίζονται στον άνθρωπο βιολογικά φαινόμενα που οφείλονται σε αύξηση της θερμοκρασίας.

Η μέτρηση του ειδικού ρυθμού απορρόφησης γίνεται με εκπομπή ακτινοβολίας σε ανθρώπινα ομοιώματα και μέτρησης της ακτινοβολίας που απορροφάται. Τα ομοιώματα είναι φτιαγμένα έτσι ώστε να μιμούνται τις ιδιότητες του ανθρώπινου ιστού ως προς την απορρόφηση της ακτινοβολίας. Η ακτινοβολία σε περίπτωση μέτρησης του SAR μιας συγκεκριμένης συσκευής κινητού τηλεφώνου, λαμβάνεται από το ίδιο κινητό τηλέφωνο σε λειτουργία, ενώ το ομοίωμα, είναι ομοίωμα ανθρώπινου κεφαλιού. Οι μετρήσεις λαμβάνονται για πολλές θέσεις και αποστάσεις του κινητού από το ομοίωμα λαμβάνοντας υπ'όψιν σα συντελεστές βαρύτητας, τα ποσοστά χρήσης στις αντίστοιχες θέσεις. Πολλές φορές τα ομοιώματα απλουστεύουν τη σύσταση των ιστών σε νερό με πρωτεΐνες, που στην πράξη αντιστοιχεί σε διάλυμα υδρογονανθράκων (π.χ. ζάχαρης) σε νερό.

Page 12: ADDICTION TO MOBILE PHONES   εργασια Cmp

Διάφοροι διεθνείς οργανισμοί σε συνεργασία πολλές φορές με ανεξάρτητους φορείς, έχουν εκδώσει οδηγίες με βάση τα επιστημονικά δεδομένα των πρόσφατων ερευνών πάνω στον τομέα της προστασίας από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Στις ΗΠΑ το όριο είναι στο 1,6 W/kgr ανά 1 γραμμάριο ιστού, όπως έχει θεσπιστεί από την Επιτροπή Ομοσπονδιακών Τηλεπικοινωνιών (Federal Communications Committee-FCC), ενώ στην EυρωπαΈνωση από το 1991 ισχύει η οδηγία που προέκυψε από την Διεθνή Επιτροπή Προστασίας από τη Μη-Ιονίζουσα Ακτινοβολία (International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection-ICNIRP) σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο οργανισμό υγείας. Σύμφωνα με αυτή την οδηγία το όριο που τίθεται στις συσκευές που κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 2 W/kgr που περιλαμβάνεται για 10 γραμμάρια ιστού. Η διαφορά μάζας ιστού που υπάρχει μεταξύ των δύο διαφορετικών οδηγιών μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, δε δίνει τη δυνατότητα άμεσης σύγκρισης μεταξύ των δύο και έτσι μπορούν να συγκριθούν ρυθμοί απορρόφησης που λήφθηκαν ως προς την ίδια μάζα ιστού και όχι δύο διαφορετικούς ειδικούς ρυθμούς απορρόφησης. Έτσι δεν μπορούμε να συγκρίνουμε άμεσα έναν αριθμό που εκφράζει το SAR που μετρήθηκε για χρήση στην ΕΕ και έναν για χρήση στις ΗΠΑ, μεταξύ τους.

Page 13: ADDICTION TO MOBILE PHONES   εργασια Cmp

GreeklishΟ όρος «Greeklish» (Γκρίκλις), προέρχεται από τις αγγλικές λέξεις greek

(ελληνικά) και English (αγγλικά). O όρος αυτός δηλώνει την νέα τάση των

Ελλήνων να γράφουν ελληνικές λέξεις µε λατινικούς (και κατ’ επέκταση 23

αγγλικούς) χαρακτήρες. Άλλοι όροι που χρησιµοποιούνται σπανιότερα, είναι

οι Grenglish, Λατινοελληνικά ή Φραγκολεβαντίνικα. Είναι ένα είδος

µεταγραφής.

Τα greeklish, ως γλώσσα γραφής, άρχισαν να διαδίδονται ευρέως στις

αρχές της δεκαετίας του’90 ως απόρροια της αδυναµίας των πρώτων

υπολογιστών να αναγνωρίσουν την ελληνική γραµµατοσειρά. Τα greeklish

χρησιµοποιούνται στο διαδίκτυο όταν Έλληνες επικοινωνούν µέσω email, IRC

ή instant messaging. Επίσης χρησιµοποιούνται πολλές φορές σε µηνύµατα

τύπου SMS, καθώς και µεταξύ Ελλήνων που ζουν καιρό σε αγγλόφωνες

χώρες

Page 14: ADDICTION TO MOBILE PHONES   εργασια Cmp

Σε άρθρο του στο Βήµα, δηµοσιευµένο στις 05/09/1999, ο κ. Ιωάννης

Κ. Ανδρουτσόπουλος, γλωσσολόγος-ερευνητής, διδάκτωρ του Πανεπιστηµίου

της Χαϊδελβέργης µας αποκαλύπτει ότι αυτό που σήµερα ο κόσµος αποκαλεί

λατινοελληνικά, greeklish ή φραγκολεβαντίνικα δεν είναι φαινόµενο της

δεκαετίας µας. Αντίθετα είναι µια πρακτική που εµφανίστηκε σε διάφορους

τόπους και εποχές και εφαρµόστηκε από διάφορες ελληνικές κοινότητες µε

διαφορετικούς τρόπους.

Καθώς η µεταγραφή των greeklish δεν γίνεται µε βάση διαδεδοµένο πρότυπο,

τα λατινογραµµένα ελληνικά χαρακτηρίζονται από µεγάλη ορθογραφική

ποικιλία. Η χρήση έχει καθιερώσει τρεις βασικούς τρόπους µεταγραφής:

i) Φωνητική µεταγραφή: αποδίδει την προφορική γλώσσα και

απλοποιεί την ιστορική ελληνική ορθογραφία, π.χ. «ξέρω» ως «ksero»

και «χάρη» ως «chari».

ii) Οπτική µεταγραφή: αυτή, σε αντίθεση µε τη φωνητική, αντιγράφει

κατά το δυνατό την ιστορική ορθογραφία. Γνώµονάς της είναι η µορφή

των γραµµάτων, που οδηγεί σε κάπως ανορθόδοξες λύσεις, όπως

στην απόδοση του «θ» ως «8» ή «0», του «ξ» ως «3», του «η» µε το

λατινικό «n» κ.τ.λ.

Page 15: ADDICTION TO MOBILE PHONES   εργασια Cmp

iii) Θεσιακή µεταγραφή: Βασίζεται στη θέση των χαρακτήρων στο

πληκτρολόγιο και διαφέρει από το οπτικό σύστηµα µόνο σε ορισµένα

γράµµατα· αποδίδει π.χ. το «ξ» µε το λατινικό «j» αντί για «x» ή «3»

που συνηθίζονται στο οπτικό σύστηµα. Αντίθετα µε ό,τι συχνά

πιστεύεται, οι περισσότεροι χρήστες ακολουθούν µε συνέπεια ένα

σύστηµα. Οποιος λ.χ. απλοποιεί το «ω» κατά πάσα πιθανότητα

απλοποιεί και το «η». Αντίθετα, όποιος µεταγράφει το «ξ» και το «θ»

ως «3» και «8», κατά κανόνα ακολουθεί το οπτικό σύστηµα και για το

«η» και το «ω». Ετσι, µεταγραφές όπως «3erh» (ξερή) και «Ο0wn»

(Οθων) έχουν σύστηµα, αλλά µεταγραφές όπως «3anthi» (ξανθή) ή

«8iriodhs» (θηριώδης) όχι. Ορισµένες λέξεις είναι ιδιαίτερα δύσκολες

στη µεταγραφή τους, π.χ. η λέξη «διεύθυνση» µπορεί να αποδοθεί µε

πάνω από 20 διαφορετικούς τρόπους.

Page 16: ADDICTION TO MOBILE PHONES   εργασια Cmp

Η ιστορία του κινητού τηλεφώνου

Η περιπέτεια της κινητής τηλεφωνίας ξεκίνησε αμέσως μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, με τις πρώτες προσπάθειες των Σουηδών, Φιλανδών και Αμερικανών που ουσιαστικά βασιζόταν στην τεχνολογία του ραδιοφώνου.Η αρχή των κινητών τηλεφώνων έγινε σε αστυνομικά οχήματα στη Σουηδία το 1946 όταν δύο ραδιόφωνα χρησιμοποιήθηκαν για να επικοινωνούν μεταξύ τους. Ήταν σε θέση να κάνουν 6 τηλεφωνήματα πριν η μπαταρία του αυτοκινήτου να αποξηρανθεί.

Το 1947 γεννιέται η ιδέα του κινητού τηλεφώνου, όταν οι επιστήμονες της ΑΤ&Τ (American Telephone & Telegraph) συνειδητοποιούν ότι ένας πομπός μικρής εμβέλειας μπορεί να μεταμορφωθεί σε πομπό μεγάλης εμβέλειας συνδέοντας πολλές "κυψέλες" ενός τοπικού δικτύου.

Το 1950 διαδίδονται τα τηλέφωνα στο αυτοκίνητο. Το 1954 ο επιχειρηματίας Larrabee πραγματοποιεί μια κλήση από το τηλέφωνο της λιμουζίνας του.

Το 1967 το κινητό τηλέφωνο ήταν διαθέσιμο. Ωστόσο, ο χρήστης αν έκανε μια τηλεφωνική κλήση, έπρεπε να μείνει μέσα στην ίδια περιοχή (κυψέλη) περιοχή, κάτι που λύθηκε το 1970 απο τον Amos Edward Joel με το σύστημα handoff, που επίσης ήταν μηχανικός της Bell Labs.Ετσι σήμερα, όταν ένα τηλέφωνο απομακρύνεται πάρα πολύ από μια κυψέλη, ένα σύστημα ηλεκτρονικών υπολογιστών στέλνει εντολή στο τηλέφωνο και σε μια πιό κοντινή κυψέλη να αναλάβουν τις μεταξύ τους επικοινωνίες χωρίς διακοπή της κλήσης.

Page 17: ADDICTION TO MOBILE PHONES   εργασια Cmp

Το 1971 η ΑΤ&Τ υπέβαλε αίτηση στην FCC για έγκριση, ανάπτυξης υπηρεσιών κυψέλης . Χρειάστηκαν περισσότερα από 10 χρόνια για τη χορήγησή της που δόθηκε τελικά το 1982.

Η 3η Απριλίου 1973 θεωρείται ως ληξιαρχική πράξη γέννησής της κινητής τηλεφωνίας

Το 1979 αρχίζει η λειτουργία του πρώτου εμπορικού δικτύου κινητής τηλεφωνίας στο Τόκιο.Το πρώτο αυτοματοποιημένο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας λειτούργησε στις αρχές της δεκαετίας του '80 στη Σκανδιναβία. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '80 τα κινητά τηλέφωνα ήταν ογκώδη για να μεταφέρονται στην τσέπη κι έτσι ήταν εγκατεστημένα κυρίως σε αυτοκίνητα. Το πρώτο κινητό που έλαβε άδεια έγκρισης ήταν το μοντέλο πρώτης γενιάς (1G) της «Μοτορόλα» DynaTAC8000X .

Στην αρχή της δεκαετίας του '90 άρχισε η απογείωση των κινητών τηλεφώνων, με την ψηφιοποίηση δικτύων και συσκευών. Τα κινητά έγιναν μικρότερα (100-200 γραμμάρια), χωρούσαν στην παλάμη και έμπαιναν έστω και με δυσκολία στην τσέπη του χρήστη τους. Περάσαμε έτσι στα κινητά της δεύτερης γενιάς (2G), που παρείχαν και άλλες ευκολίες, όπως την αποστολή σύντομων γραπτών μηνυμάτων (SMS) και τη λήψη φωτογραφιών. Στις αρχές του 21ου αιώνα ήλθαν τα κινητά τρίτης γενιάς (3G), με τις απεριόριστες δυνατότητες των πολυμέσων, πρόσβαση στο Internet, email, ραδόφωνο, τηλεόραση, εικονοκλήσεις όπως και τα κινητά με λειτουργικό σύστημα (PDA), με δορυφορικό σύστημα πλοήγησης (GPS)κ.α.

Στην Ελλάδα η κινητή τηλεφωνία έκανε την εμφάνισή της το 1992. Τους πρώτους μήνες του 1993 τα κινητά τηλέφωνα λειτουργούσαν μόνο στην Αττική και τα νησιά του Σαρωνικού. Το κόστος ήταν απαγορευτικό για τους πολλούς. Οι συσκευές στοίχιζαν από 700-1400 Ευρώ, το τέλος ενεργοποίησης 85 Ευρώ, το μηνιαίο πάγιο 40 Ευρώ και το λεπτό ομιλίας 0,25 Ευρώ. Έτσι, μόνο 1000 ήταν οι συνδρομητές τις πρώτες μέρες του Ιουλίου. Οι προβλέψεις των «ειδικών» έκαναν λόγο για 200.000 συνδρομητές μέσα σε μια δεκαετία. Απέτυχαν παταγωδώς στις προβλέψεις τους μιάς και το 2006 (13 χρόνια μετά), λειτουργούσαν στη χώρα μας 13.551.000 συσκευές, που καλύπτουν το 120,5% του ελληνικού πληθυσμού, γεγονός που κατατάσσει την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως σε αναλογία πληθυσμού και κινητών τηλεφώνων.

Page 18: ADDICTION TO MOBILE PHONES   εργασια Cmp

Η Εξέλιξη των κινητών τηλεφώνων με το πέρασμα των χρόνων

1947 - Γεννιέται η ιδέα του κινητού τηλεφώνου, όταν οι επιστήμονες των

AT&T(Cingular) συνειδητοποιούν ότι ένας πομπός μικρής εμβέλιας μπορεί να

μεταμορφωθεί σε πομπό μεγάλης εμβέλειας συνδέοντας πολλές <<κυψέλες>>

ενός τοπικού δικτύου.

1950s - Διαδίδονται τα τηλέφωνα στο αυτοκίνητο. Το 1954 στο <> o

businessman με το γελοίο όνομα Larrabee πραγματοποιεί μια κλήση από το

τηλέφωνο της λιμουζίνας του.

1970s - Οι Rich&famous στη Βρετανία εμφανίζονται όλο και περισσότερο να

χρησιμοποιούν τηλέφωνο στο αυτοκίνητο.

1973 - Ο Dr. Martin Cooper της Motorola κάνει το πρώτο τηλεφώνημα στον

ανταγωνιστή του Joel Engel(AT&T Bell Labs) περπατώντας στους δρόμους

της Νέας Υόρκης χρησιμοποιώντας το Motorola DynaTAC.

1979 - Αρχίζει η λειτουργία του πρώτου εμπορικού δικτύου κινητής

τηλεφωνίας στο Τόκιο.

1983 - Ο Dr. Martin Cooper παρουσιάζει το DynaTAC 8000X που στοιχίζει

2,500$.

Page 19: ADDICTION TO MOBILE PHONES   εργασια Cmp

1984 - Παρά της τσιμπημένες τιμές των κινητών τηλεφώνων περίπου 300.000

άνθρωποι στον κόσμο έχουν στην κατοχή τους ένα.

1989 - Η Motorola παρουσιάζει το MicroTac. Έκπληκτοι αφελείς τρέχουν να

αποκτήσουν το τηλέφωνο θαύμα που δεν είναι δύσκολο στην χρήση και

κυρίως στην μεταφορά.

1990 - Έρχεται η δεύτερη γενιά κινητής τηλεφωνίας (2G)

συμπεριλαμβανομένου του GSM και στις ΗΠΑ πραγματοποιείται το πρώτο

ψηφιακό τηλεφώνημα από κινητό.

1991 - Η Ευρώπη ακολουθεί το παράδειγμα των ΗΠΑ καθώς ανοίγει το

πρώτο GSM ευρωπαϊκό δίκτυο.

1992 - Κυκλοφορεί το περίφημο Νοκια 101 και κλέβει τις εντυπώσεις.

1996 - Λανσάρεται στην αγορά το Motorola StarTAC το πρώτο Clamshell

κινητό και το μικρότερο της εποχής του. Λίγο αργότερα, Βραβεύεται ως ένα

από τα 50 σημαντικότερα gadgets του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα.

Page 20: ADDICTION TO MOBILE PHONES   εργασια Cmp

1999 - Το Matrix κάνει διάσημα τα κινητα μπανάνα 7110 και 8110. Ποτέ

άλλοτε τα κινητά της Nokia δεν ήταν τόσο δημοφιλή. 2000 - Ξεκινά η λειτουργία των 3G δικτύων τα οποία επιτρέπουν στους

συνδρομητές να μεταφέρουν τεράστιες ποσότητες data ασύρματα και να

κάνουν βιντεοκλήσεις. Ωστόσο κανένας δεν κάνει το τελευταίο.

2001 - Κυκλοφορεί το SE T68 το πρώτο μαζικό έγχρωμο κινητό.

2004 - Οι πωλήσεις των ringtones ξεπερνούν τα 2,5 δις.$.

2007 - Περίπου 1,3 δις άνθρωποι έχουν κινητό δηλαδή το 1/5 του

πληθυσμού της Γής.

Page 21: ADDICTION TO MOBILE PHONES   εργασια Cmp

Αρνητικές Επιπτώσεις Κινητου Τηλεφώνου στην υγεία των εφήβωνΤο κινητό τηλέφωνο αποτελεί σήμερα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των εφήβων,

όχι μόνο για να τηλεφωνούν σε φίλους και να ανταλλάσσουν «βροχή» γραπτά μηνύματα, αλλά και - όλο και περισσότερο- για να παίζουν παιχνίδια, να παίρνουν φωτογραφίες, να ανταλλάσσουν βίντεο ή να συνδέονται στο Διαδίκτυο.

Σύμφωνα με αναφορά του αμερικανικού έργου « Pew Internet and American Life Project» είναι τόσο δυνατή η εξάρτηση των εφήβων από το κινητό τους, που τέσσερις στους πέντε δηλώνουν ότι το έχουν κάτω από το μαξιλάρι τους ή δίπλα στο κρεβάτι τους όταν κοιμούνται, είτε για να ανταλλάξουν SMS αργά τη νύχτα, είτε για να ξυπνήσουν χρησιμοποιώντας την ενσωματωμένη λειτουργία αφύπνισης.

Αναμφισβήτητα, το κινητό τηλέφωνο έδωσε μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στους εφήβους, πέραν του γονικού ελέγχου που καθίσταται όλο και πιο δύσκολος. Μπορεί, από την μια πλευρά, το κινητό να αποτελεί ένα είδος σιγουριάς για τους γονείς ότι μπορούν να επικοινωνήσουν με τα παιδιά τους οποτεδήποτε και από οπουδήποτε, από την άλλη πλευρά όμως, οι γονείς που παλιότερα είχαν τη δυνατότητα να κρυφακούσουν τηλεφωνικές συνομιλίες, ή να ρίξουν ματιές στην οθόνη του υπολογιστή ή ενός video game, δυσκολεύονται πλέον να ελέγξουν τις κινήσεις των παιδιών τους από μια λεπτή ηλεκτρονική συσκευή με τόσο μικρή οθόνη, πόσο περισσότερο να διαβάσουν μηνύματα που προστατεύονται πολλές φορές με κωδικούς ασφαλείας! Ακριβώς αυτή την ιδιωτικότητα αγαπούν άλλωστε οι έφηβοι.

Ανησυχία προκαλεί όμως και η κακή χρήση του μέσου αυτού από μερίδα εφήβων. Δεν είναι λίγες οι φορές που μαθητές διακινούν προκλητικές φωτογραφίες, δικές τους ή συμμαθητών / συμμαθητριών τους. Το φαινόμενο αυτό, που ονομάζεται «sexting» , δεν είναι και τόσο σπάνιο, καθώς ήδη μεγάλη μερίδα εφήβων έχει δεχθεί μήνυμα με προκλητική φωτογραφία κάποιου γνωστού τους. Επίσης, ένα μεγάλο ζήτημα αποτελεί το θέμα της ηλεκτρονικής παρενόχλησης μέσω κινητού τηλεφώνου από εφήβους προς εφήβους, με πολύ σοβαρές επιπτώσεις για τα θύματα. Δυστυχώς, και στην Ελλάδα οι περιπτώσεις εκβιασμού εφήβων με αντάλλαγμα τη μη δημοσίευση προσωπικών τους φωτογραφίες μέσω κινητών τηλεφώνων ή μέσω Διαδικτύου αυξάνονται ημέρα με την ημέρα.

Page 22: ADDICTION TO MOBILE PHONES   εργασια Cmp

Ένα επίσης ενδιαφέρον θέμα που αναδεικνύει η αναφορά του έργου « Pew Internet and American Life Project» είναι η αύξηση της συχνότητας γραπτών μηνυμάτων, ως η μεγαλύτερη αλλαγή στην χρήση του κινητού από εφήβους. Μέσα σε μια περίοδο 18 μηνών ο αριθμός των εφήβων που στέλνουν SMS στις

Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αυξήθηκε από 38% σε 54%. Κατά μέσο όρο κάθε έφηβος ανταλλάσσει 50 μηνύματα την ημέρα ή 1500 το μήνα. Τα κορίτσια ανταλλάσσουν κατά μέσο 80 μηνύματα την ημέρα, ενώ τα αγόρια 30. Να σημειωθεί οτι ένας ενήλικας ανταλλάσσει 10 μηνύματα την ημέρα.

Δεν χρειάζεται να πάμε μακριά για να συγκρίνουμε τα παραπάνω με την Ελληνική πραγματικότητα. Σύμφωνα με αποτελέσματα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος, 86.5% των εφήβων ηλικίας 12-15 ετών έχουν το δικό τους κινητό τηλέφωνο, 88.9% χρησιμοποιούν το κινητό τους καθημερινά, 56.5% μιλούν καθημερινά 1-5 λεπτά, και ένα 18.5% καθημερινά 6-10 λεπτά, ή αλλιώς 180 - 300 λεπτά μηνιαίως, δηλαδή περισσότερο από πολλούς ενήλικες. 89% στέλνουν μηνύματα SMS καθημερινά, με ένα 41% να στέλνει 4-10 μηνύματα καθημερινά. Επίσης, 62.3% των εφήβων στέλνουν φωτογραφίες ή βίντεο κλιπ, ένα 8.2% κατεβάζουν φωτογραφίες, και ένα 3.4% σερφάρει στο Διαδίκτυο.

Ενώ το φαινόμενο της μεγάλης χρήσης γραπτών μηνυμάτων εξετάζεται ακόμα, ο Scott W. Campbell, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Michigan, ισχυρίζεται οτι η χρήση του κινητού δεν επηρεάζει τον χρόνο άμεσης διαπροσωπικής επικοινωνίας, αλλά αποτελεί ένα επιπλέον επίπεδο επικοινωνίας. O S. Campbell προβλέπει αύξηση της online χρήσης των κινητών, μιας και τα κινητά χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο σαν ένας υπολογιστής χειρός. Προς το παρόν η χρήση αυτή είναι ιδιαίτερα ακριβή για τους εφήβους, αλλά όσο η κινητή τεχνολογία γίνεται πιο προσιτή, τόσο η χρήση θα αυξάνεται και στην Ελλάδα. Εξάλλου, σύμφωνα με την έρευνα, το κινητό φαίνεται να χρησιμοποιείται περισσότερο από νέους με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα, με μόνο 7 στους 10 από αυτούς να διαθέτουν και υπολογιστή. Με αυτό το τρόπο τα κινητά φαίνεται να γεφυρώνουν το ψηφιακό χάσμα και να δίνουν μια ευκαιρία επικοινωνίας σε κάποιους που διαφορετικά δεν θα την είχαν.

Page 23: ADDICTION TO MOBILE PHONES   εργασια Cmp

Εργασία Αλέξανδρου Κεχαγιόγλου:ΘΕΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΤΟΥ ΤΗΛΕΦ. ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟΠολλοί άνθρωποι παγκοσμίως έχουν και χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο. Ένα πρώτο

πλεονέκτημα της χρήσης κινητού είναι, ότι μπορείς να συνομιλείς με κάποιον δίχως την εξάρτηση του τηλεφώνου με καλώδιο που σε δεσμεύει σε ένα συγκεκριμένο χώρο. Μιλάς κάθε στιγμή και από οποιοδήποτε μέρος κι αν βρίσκεσαι. Επείγουσες κλήσεις και επαγγελματικές υποχρεώσεις καλύπτονται άμεσα και μπορούμε να προγραμματίζουμε τον χρόνο και τις υποχρεώσεις μας καλύτερα. Επίσης, έχουμε την δυνατότητα ενημέρωσης ανα πάσα ώρα και στιγμή όπως και οι γονείς έλεγχου των παιδιών με ένα απλό τηλεφώνημα.

Ενα δεύτερο όφελος είναι ότι με τις καινουριες τεχνολογίες, το κινητό τηλέφωνο προσφέρει υπηρεσίες στον χρήστη του εφάμιλλες με αυτές ενός υπολογιστή ή ενός walkman. Τραγούδια ανεβαίνουν εύκολα, ειδήσεις, παιχνίδια, διάβασμα βιβλίων και άλλες εξειδικευμένες εφαρμογές για χρήση γραφείου δίχως να είσαι στο γραφείο. Πχ. e-mail, σχεδιαγράμματα και αλλα πολλά.

Τρίτο θετικό χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως λόγω μεγέθους είναι εύχρηστα και μπορούν να μεταφερθούν χωρίς δυσκολία σχεδόν παντού.

Η αλματώδης ανάπτυξη της τεχνολογίας έχει επιφέρει πολλές αλλαγές σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Ενα από τα πιο πρόσφατα τεχνολογικά επιτεύγματα είναι και το κινητό, που έχει γνωρίσει τέτοια διάδωση ώστε να θεωρείται πλέον αναγκαίο , είδος βασικό στην καθημερινότητα μας.

Οπως είναι φυσικό η εξέλιξη αυτή ειχε τόσο θετικά όσο και αρνητικά. Σε ότι αφορά την θετική πλευρά της, η κινητή τηλεφωνία συμβάλλει στην αμεσότητα της επικοινωνίας. Δηλ. δίνει την δυνατότητα σε άτομα που ζουν σε διαφορετικές πόλεις αλλά και χώρες να επικοινωνούν με πολύ μικρό κόστος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταργούνται οι γεωγραφικές αποστάσεις και να ευνοούνται οι κοινωνικές σχέσεις.

Page 24: ADDICTION TO MOBILE PHONES   εργασια Cmp

Μια ακόμα αιτία που αποδεικνύει ότι η κινητή τηλεφωνία έχει και θετικά αποτελέσματα είναι το γεγονός ότι ο χρήστης ειδοποιείται σε επείγουσες ανάγκες και έκτακτες περιπτώσεις. Ετσι δίνεται η δυνατότητα της άμεσης ενημέρωσης, προβλήματα λύνονται, ιατρικές συμβουλές δίδονται δίχως την παρουσία του γιατρού και αποφεύγονται τα χειρότερα.

Πρέπει να αναφερθούμε και άμεση ενημέρωση και ψυχαγωγία που επίσης προσφέρουν τα κινητά τηλέφωνα. Για παράδειγμα οι χρήστες ενημερώνονται για ειδήσεις, χρηματιστήριο, καιρό και κάθε είδους πληροφορίας που καταχωρείται πλέον στο διαδίκτυο. Δεν ξοδεύουν χρήματα για εφημερίδες, περιοδικά και δεν καθηλώνονται μπροστά σε μια τηλεόραση ή υπολογιστή.

Μπορούμε να προσθέσουμε ακόμη και το γεγονός ότι οδηγούν κατά κάποιο τρόπο στην άρση της γραφειοκρατίας. Επομένως οι πολίτες μπορούν να πραγματοποιούν τις υποθέσεις τους γρήγορα και εύκολα, αλλά και να διευρύνουν τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες, έχοντας οι ίδιοι μεγάλο όφελος.

Θα μου ήταν αδύνατο να παραλείψω το γεγονός πως σε κάποιες περιπτώσεις τα κινητά διευκολύνουν τη ζωή των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Πχ. οι κωφοί μπορούν να επικοινωνούν πλέον από απόσταση μέσω των γραπτών μηνυμάτων. Με αυτό το τρόπο διευκολύνεται η κοινωνική τους ζωή.

Page 25: ADDICTION TO MOBILE PHONES   εργασια Cmp

ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΤΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ

ΣΤΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑΑύξηση κατά 3,2% σημείωσαν τα τροχαία ατυχήματα το εννεάμηνο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2010 αλλά παρουσιάστηκε μεγάλη μείωση των θανάτων κατά 14,3% και διαφοροποιήσεις στον χρόνο και στον τόπο όπου συμβαίνουν τα τροχαία, αφού σημειώνεται δραματική αύξηση το πρωί μεταξύ 7.00 και 9.00 και τις ημέρες Δευτέρα και Σάββατο, γεγονός που οφείλεται κυρίως στις εκδρομές της θερινής περιόδου και στην επιστροφή πολλών οδηγών τη Δευτέρα το πρωί. Το Σάββατο πήρε κεφάλι στα τροχαία και είναι η ημέρα που συμβαίνουν τα περισσότερα ατυχήματα, ενώ πλέον η χρήση κινητού είναι από τις βασικές αιτίες τροχαίων δυστυχημάτων μαζί με την υπερβολική ταχύτητα και τα παράνομα προσπεράσματα.

Οπως τονίστηκε χθες στη συνεδρίαση του 3ου Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφαλείας, η μείωση των νεκρών οφείλεται στο γεγονός ότι οι Ελληνες φορούν περισσότερο τις ζώνες ασφαλείας, τα καινούργια αυτοκίνητα με τους αερόσακους βοηθούν πολύ να σώζονται ζωές, ενώ και οι καινούργιοι αυτοκινητόδρομοι προσφέρουν καλύτερη ασφάλεια.

Ειδικότερα με βάση τα στατιστικά στοιχεία όλης της χώρας για το χρονικό διάστημα του εννεαμήνου του 2010 σε σύγκριση με το εννεάμηνο του 2009 προκύπτει αύξηση του συνόλου των ατυχημάτων κατά 3,2% και αύξηση του συνόλου των παθόντων κατά 2,6%. Η μεγαλύτερη αριθμητική μείωση των νεκρών σημειώθηκε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (-37%) και ακολουθούν η Αττική (26%), η Στερεά Ελλάδα (-23%), η Ανατολική Μακεδονία- Θράκη (20%) και η Πελοπόννησος (-16%). Τα περισσότερα θανατηφόρα ατυχήματα σημειώθηκαν στο επαρχιακό δίκτυο (41,8%) και ακολουθούν οι κατοικημένες περιοχές (28,2%) και το εθνικό δίκτυο (21,9%). Τα λιγότερα θανατηφόρα σημειώθηκαν στην Αττική οδό (0,6%) και ακολουθούν η ΕΟ Αντιρρίου- Ιωαννίνων (1,1%) και η Εγνατία οδός (1,4%).

Στο σύνολο των ατυχημάτων σημειώθηκε τεράστια αύξηση (72%) σε κατοικημένες περιοχές. Κύριες αιτίες για την πρόκληση θανατηφόρου ατυχήματος παραμένουν η υπερβολική ταχύτητα και η επιθετική οδήγηση, ενώ υψηλό είναι το ποσοστό εμπλοκής των δικύκλων (36%) σε θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα.

Page 26: ADDICTION TO MOBILE PHONES   εργασια Cmp

Εργασια Σαλώμη Τζωρτζη:Ειδικός ρυθμός απορρόφησης

Ο ειδικός ρυθμός απορρόφησης(SAR-Specific absorption rate) αποτελεί μέγεθος που εκφράζει το ρυθμό απορρόφησης της ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων από τους ιστούς του ανθρώπινου σώματος. Εκτεταμένη χρήση του μεγέθους γίνεται στα κινητά τηλέφωνα και οι κατασκευαστές αναγράφουν τον αντίστοιχο ειδικό ρυθμό απορρόφησης στο συνοδευτικό εγχειρίδιο για τις συσκευές που παράγουν.Ο ειδικός ρυθμός απορρόφησης μετριέται πλέον με καθιερωμένη μέθοδο για τις συσκευές κινητής τηλεφωνίας που κυκλοφορούν στο εμπόριο η οποία προκύπτει από οδηγίες διεθνών οργανισμών. Πολλές φορές οι οδηγίες υιοθετούνται από κράτη και περιλαμβάνονται στη νομοθεσία των κρατών αυτών. Για την Ευρωπαϊκή Ένωση το όριο που υιοθετείται για τις συσκευές είναι στα 2 W/kgr που περιλαμβάνεται σε όγκο που αντιστοιχεί σε 10 γραμμάρια ιστού, ενώ στις ΗΠΑ το όριο βρίσκεται στο 1,6 W/kgr ανά 1 γραμμάριο ιστού. Για τον γενικό πληθυσμό, όπου δε συμπεριλαμβάνεται η χρήση κινητών τηλεφώνων ή η εργασία σε χώρους όπου υπάρχει ακτινοβολία, το όριο βρίσκεται στα 0,08W/kgr που αντιστοιχεί σε μια μέση τιμή που απευθύνεται στο σύνολο του χώρου και σε καθορισμένο από τα πρότυπα και τις οδηγίες χρονικό διάστημα (το οποίο διαφέρει ανά πρότυπο). Σημειώνεται ότι στα 4 W/kgr (διπλάσιο από την οδηγία για την ΕΕ) βρίσκεται το κατώφλι όπου εμφανίζονται στον άνθρωπο βιολογικά φαινόμενα που οφείλονται σε αύξηση της θερμοκρασίας.

Page 27: ADDICTION TO MOBILE PHONES   εργασια Cmp

ΜέτρησηΗ μέτρηση του ειδικού ρυθμού απορρόφησης γίνεται με εκπομπή ακτινοβολίας σε ανθρώπινα ομοιώματα (phantoms) και μέτρησης της ακτινοβολίας που απορροφάται. Τα ομοιώματα είναι φτιαγμένα έτσι ώστε να μιμούνται τις ιδιότητες του ανθρώπινου ιστού ως προς την απορρόφηση της ακτινοβολίας. Η ακτινοβολία σε περίπτωση μέτρησης του SAR μιας συγκεκριμένης συσκευής κινητού τηλεφώνου, λαμβάνεται από το ίδιο κινητό τηλέφωνο σε λειτουργία, ενώ το ομοίωμα, είναι ομοίωμα ανθρώπινου κεφαλιού. Οι μετρήσεις λαμβάνονται για πολλές θέσεις και αποστάσεις του κινητού από το ομοίωμα λαμβάνοντας υπ'όψιν σα συντελεστές βαρύτητας, τα ποσοστά χρήσης στις αντίστοιχες θέσεις. Πολλές φορές τα ομοιώματα απλουστεύουν τη σύσταση των ιστών σε νερό με πρωτεΐνες, που στην πράξη αντιστοιχεί σε διάλυμα υδρογονανθράκων (π.χ. ζάχαρης) σε νερό.Οργανισμοί και πρότυπαΔιάφοροι διεθνείς οργανισμοί σε συνεργασία πολλές φορές με ανεξάρτητους φορείς, έχουν εκδώσει οδηγίες με βάση τα επιστημονικά δεδομένα των πρόσφατων ερευνών πάνω στον τομέα της προστασίας από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Στις ΗΠΑ το όριο είναι στο 1,6 W/kgr ανά 1 γραμμάριο ιστού, όπως έχει θεσπιστεί από την Επιτροπή Ομοσπονδιακών Τηλεπικοινωνιών (Federal Communications Committee - FCC), ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 1991 ισχύει η οδηγία που προέκυψε από την Διεθνή Επιτροπή Προστασίας από τη Μη-Ιονίζουσα Ακτινοβολία (International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection - ICNIRP) σε συνεργασία με τονΠαγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Σύμφωνα με αυτή την οδηγία το όριο που τίθεται στις συσκευές που κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 2 W/kgr που περιλαμβάνεται για 10 γραμμάρια ιστού. Η διαφορά μάζας ιστού που υπάρχει μεταξύ των δύο διαφορετικών οδηγιών μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, δε δίνει τη δυνατότητα άμεσης σύγκρισης μεταξύ των δύο και έτσι μπορούν να συγκριθούν ρυθμοί απορρόφησης που λήφθηκαν ως προς την ίδια μάζα ιστού και όχι δύο διαφορετικούς ειδικούς ρυθμούς απορρόφησης. Έτσι δεν μπορούμε να συγκρίνουμε άμεσα έναν αριθμό που εκφράζει το SAR που μετρήθηκε για χρήση στην ΕΕ και έναν για χρήση στις ΗΠΑ, μεταξύ τους.

Page 28: ADDICTION TO MOBILE PHONES   εργασια Cmp

ΜΙΑ ΝΕΑ ΜΟΡΦΗ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ/ΚΙΝΗΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ

FOMO (Fear Of Missing Out),"Φόβος ότι κάτι μπορεί να χάσω"

Με την εξέλιξη της τεχνολογίας ο σύγχρονος άνθρωπος έχει γίνει αδιάσπαστο μέρος της.Με την συνεχή ενασχόληση μας με τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας ( κινητό τηλέφωνο, ιντερνετ ) χωρίς να γίνει αντιληπτό η πληροφόρηση μας γίνεται πιο άμεση, πιο πλήρης και πιο τέλεια.Τι γίνεται όμως όταν μερικοί από όσους δέχονται την πληροφόρηση αυτή, αρχίζουν να ασχολούνται με έμμονο και παθολογικό τρόπο με αυτή;Εχει παρατηρηθεί πως η συνεχής και έμμονη απασχόληση με το κινητό τηλέφωνο και το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βασίζεται πάνω σε ένα άλλο κίνητρο, διαφορετικό από την απλή πληροφόρηση- τον φόβο πως είναι δυνατόν να μπορούν να μείνουν έξω από τις εξελίξεις… μπορεί να χάσουν κάτι… να τους διαφύγει δηλαδή κάτι σπουδαίο…Η νέα αυτή παθολογική σχέση με τα Μέσα, που δεν πέρασε ακόμη από τα διεθνή στατιστικά συστήματα ταξινόμησης των ασθενειών έχει πάρει το όνομα με το ακρώνυμο FOMO (Fear Of Missing Out), δηλαδή από τον "φόβο ότι κάτι μπορεί να χάσω".Με το πιο πάνω ακρώνυμο περιγράφεται η συνήθεια που δημιούργησε κάποιος, όπου βρεθεί, ότι κάνει, όπου πάει στον νου του είναι η μοναδική σκέψη, να αναζητήσει μέσα από τον υπολογιστή του ή το κινητό του όλες τις δυνατές συνδέσεις που έχει, από το συνηθισμένο μήνυμα e-mail, μέχρι τις συνδρομές του σε κοινωνικά δίκτυα Facebook,Linkedin , Twitter, Foursquare check-ins, Google+ κ.ά.) και να αφιερώσει αρκετό από τον χρόνο του για να πληροφορηθεί όσο το δυνατό περισσότερα, μόνο και μόνο από τον φόβο μήπως συμβεί κάτι και ο ίδιος να το χάσει…Σίγουρα έχετε δει τέτοια άτομα που κάθονται μαζί σας στο τραπέζι και αντί να επικοινωνούν με το βλέμμα και τα λόγια τους μαζί σας είναι χωμένοι στο κινητό τους και το μόνο που φαίνεται είναι η συνεχής κίνηση των δακτύλων τους στην οθόνη του κινητού τους και η διαφοροποίηση της έκφρασης στο πρόσωπο τους, που αλλάζει ανάλογα με την πληροφορία που διάβασαν και είδαν..Δηλαδή ο φόβος για την απώλεια της εικονικής πληροφόρησης τείνει να αφαιρέσει την ικανοποίηση του βιώματος της πραγματικής ζωής και να την απορρίψει γιατί είναι πιο ελκυστική…

Page 29: ADDICTION TO MOBILE PHONES   εργασια Cmp

Δηλαδή μπορεί να παρατηρηθεί το εξής περίεργο- να είναι κάποιος με μια πολύ ωραία παρέα… να περνά πολύ ωραία, να έχει ακουστική και οπτική, ακόμη και σωματική επαφή με τα άλλα μέλη της παρέας, αλλά αυτό να μη τον ικανοποιεί γιατί η προσοχή του είναι στο κινητό του για να μην του ξεφύγει κάτι άλλο ( εικονικό, όχι πραγματικό) που συμβαίνει κάπου αλλού, τον οποίο τον γεμίζει περισσότερο από αυτό που βιώνει εκείνη την στιγμή…Το παράδοξο όμως είναι πως αν κάποιος από την παρέα , εκείνη την στιγμή, στείλει φωτογραφίες ή βίντεο από την συνάντηση που βρίσκεται (που να δείχνει ακόμη και εκείνον να ασχολείται με το κινητό του) αυτό θα του προκαλέσει μεγαλύτερη ικανοποίηση από αυτό που έπρεπε συναισθηματικά να βιώνει καλύτερα την πραγματικότητα που βρίσκεται..

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΣΥΝΗΘΕΙΑΣ FOMO Το επηρεασμένο άτομο:Με ψυχαναγκαστικό τρόπο ελέγχει τα μηνύματα του. Δηλαδή, παρόλο που πριν λίγο είδε στον υπολογιστή του ή στο κινητό και διάβασε τα μηνύματα του, σε λίγα λεπτά κοιτάζει ξανά και ξανα.Δεν δείχνει να στενοχωριέται καθόλου αν ασχολείται με το κινητό του σε συναντήσεις ή σε γεύματα, που κάποιοι άλλοι βάζουν στο αθόρυβο ή κλείνουν το κινητό τους, διότι θεωρούν πως οι κανόνες καλής συμπεριφοράς το απαιτούν, ή το είδος ή το επίπεδο της συνάντησης δεν το επιτρέπουν.Δεν χάνουν στιγμή, στο γήπεδο, στο γραφείο, σε ένα μικρό διάλειμμα, στα κόκκινα φώτα της τροχαίας , στο θέατρο/κινηματογράφο, ακόμη και στις πιο ιδιαίτερες στιγμές τους στο κρεβάτι ή στο αποχωρητήριο να διαβάσουν ή να στείλουν μήνυμα, ή να στείλουν την άποψη τους σε κάποια συζήτηση που γίνεται σε κάποιο μπλόκ…ΠΟΙΟΙ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΤο φαινόμενο είναι νέο, αλλά δεν χρειάζεται και ειδική έρευνα να μας πείσει πως αυτό αφορά αποκλειστικά νέους και νέες μέχρι τα 40 τους χρόνια, όπου το κινητό είναι και μέρος του εξωτερικού παρουσιαστικού τους…

Page 30: ADDICTION TO MOBILE PHONES   εργασια Cmp

ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΤΑΙ Η ΖΩΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΣΥΝΗΘΕΙΑ FOMO Η συνήθεια κάποιου να ελέγχει συνέχεια τι κάνουν οι άλλοι και να αγωνίζεται να μην του διαφύγει κάτι, εκτός του ψυχαναγκαστικού της χαρακτήρα, αρχίζει σταδιακά να γίνεται εθισμός, εξάρτηση, με τα σημεία της στέρησης όταν δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί- ανησυχία, άγχος, έλλειψη ικανοποίησης.Επίσης και από μόνη της η συνήθεια αυτή εκτός του στερεί αρκετό χρόνο ουσιαστικής επαφής με την πραγματικότητα με τους αγαπημένους ανθρώπους, υπάρχει πιθανότητα να του προκαλεί αίσθημα ντροπής , θλίψης, έντασης, άγχους και κατάθλιψης.Με τον τρόπο αυτό με την επένδυση αρκετού πολύτιμου χρόνου στην δικτυακή επικοινωνία είναι δυνατόν να επηρεαστούν οι προσωπικές, επαγγελματικές ή κοινωνικές σχέσεις του ατόμου.Στα διάφορα κοινωνικά δίκτυα υπάρχουν άτομα που κάνουν πράγματα, ή επισκέπτονται χώρους με μοναδικό στόχο την ανάρτηση φωτογραφίας, αν είναι δυνατόν δευτερόλεπτα μετά το συμβάν…Η ανταπόκριση από τους φίλους είναι άμεση. Οπωσδήποτε το θετικό της επαφής και επικοινωνίας ( δικτυακά ή εξωδικτυακά) με τους φίλους και της ενίσχυσης της αυτοεκτίμησης από την αναγνώριση των επιτυχιών μας είναι επιθυμητό, αλλά αυτό όταν γίνει αυτοσκοπός αλλάζει ο χαρακτήρας και το περιεχόμενο… Δηλαδή για πολλούς δεν έχει σημασία αν νοιώθουν καλά με αυτά που κάνουν, αλλά αν τα καταφέρνουν να φαίνονται μέσα από μια φωτογραφία/βίντεο ή με ένα σχόλιο και να δείχνουν πως νοιώθουν καλά.Η υπερ-απασχόληση με την υπερ-παρουσίαση της εικονικής πραγματικότητας στερεί από την χαρά του βιώματος της πραγματικότητας και αποπροσανατολίζει το άτομο από τους κύριους στόχους της ζωής, δεν επενδύει σε ωραίες στιγμές με ανθρώπους που είναι δίπλα του και δημιουργεί προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις.Η δε συνεχής παρακολούθηση της ζωής κάποιων άλλων και η σύγκριση με την δική μας, και η πιθανή μας αδυναμία να ανταποκριθούμε σε κάτι με τον ίδιο τρόπο με τους φίλους μας, μπορεί να προκαλέσει συγκρουόμενα αισθήματα στο σπίτι μας, να μας φέρει ανησυχία, αχρείαστες συζητήσεις και συγκρούσεις…Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣΗ αυτογνωσία είναι βασική αρχή σε όλα τα είδη εξάρτησης και είναι το πάν για να λυθεί το πρόβλημα. Δηλαδή αν κάποιος δεν κατανοήσει πως η συμπεριφορά του με το κινητό και τον υπολογιστή εμπίπτει σε αυτό που περιγράψαμε σαν ΣΥΝΗΘΕΙΑ FOMO, τότε για ποιο πρόβλημα θα εργαστεί για να αλλάξει;Αν, όμως το κατανοήσει και το αποδεχτεί τότε μπορεί και από μόνος του να αρχίσει την προσπάθεια για απελευθέρωση από την συνήθεια αυτή.Αν μπορείτε με ειλικρίνεια να απαντήσετε στις πιο κάτω ερωτήσεις μπορείτε να καταλήξετε σε ένα συμπέρασμα αυτογνωσίας και να βοηθήσετε τον εαυτό σας.

Page 31: ADDICTION TO MOBILE PHONES   εργασια Cmp

ΔΙΑΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Το δίκτυο των διαπροσωπικών σχέσεων παίζει καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων μας στην επαγγελματική αλλά και στην προσωπική μας ζωή. Το δίκτυο αυτό βασίζεται σε αλληλεπιδράσεις και σχέσεις που στόχο έχουν την αλληλοβοήθεια και την αμοιβαία παροχή υποστήριξης σε πολλούς τομείς των δραστηριοτήτων μας. Η ανάπτυξη και διατήρηση των σχέσεων μας με τους άλλους είναι ένας πολύ ευαίσθητος τομέας, απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και δεξιότητες και δεν πρέπει να αφήνεται στην τύχη. Οι κοινωνικές σχέσεις µπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής κάποιου ατόµου µέσα από πολλά ‘κανάλια’ και ψυχολογικές διαδικασίες άµεσα και έµµεσα.Σε μια κοινωνία ανταγωνιστική και ελιτίστικη που εξαίρει την μοναδικότητα του ατόμου θέλει πολύ θάρρος να μπορέσει κανείς να αναπτύξει υγιείς κοινωνικές επαφές και να διαχειριστεί με επιτυχία τις κοινωνικές δεξιότητες που διαθέτει. Οι σύγχρονες σχέσεις λόγω των έντονων ρυθμών ζωής και της έλλειψης προσωπικού χρόνου πλήττονται από το φαινόμενο της έλλειψης επικοινωνίας. Μία από τις μεγαλύτερες πηγές άγχους και ανασφάλειας είναι η αδυναμία μας να εκφράσουμε ξεκάθαρα τις σκέψεις μας, τα συναισθήματα και τις ανάγκες μας στον άλλον. Συνήθως περιμένουμε από τον άλλον να μαντέψει τις σκέψεις μας , να διαβάσει το μυαλό μας και να συμπεριφερθεί με τον τρόπο που προσδοκούμε.Πολλές οι αφορμές και οι αιτίες που μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, όπως : αρνητικά κοινωνικά πρότυπα στην οικογένεια, στο σχολείο, στην κοινωνία, αδυναμία των γονέων να ανταποκριθούν στον ουσιαστικό τους ρόλο, έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ γονέων και νέων, γενικότερες οικογενειακές συγκρούσεις, χαλαροί οικογενειακοί δεσμοί, μοναξιά, αδιαφορία, έλλειψη ηθικών αξιών, έντονη καταναλωτική συμπεριφορά, κ.λπ.. Η αποξένωση, ο εγωκεντρισμός και το προσωπικό συμφέρον κυριαρχούν στην προσωπική, οικογενειακή, επαγγελματική και κοινωνική μας ζωή με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ελευθερία στην έκφραση, στο συναίσθημα άρα και στις διαπροσωπικές σχέσεις.

Page 32: ADDICTION TO MOBILE PHONES   εργασια Cmp

ΓΙΑΤΡΕ ΜΟΥ ΕΙΜΑΙ ΕΡΕΘΙΣΜΕΝΟΣ...ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΜΟΥ!!!Ακούγεται υπερβολικό; Κι όμως δεν είναι. Οπως έδειξε μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ,πολλοί νέοι είναι εθισμένοι στο κινητό τους σε βαθμό να χάνουν τον ύπνο τους.Ακόμη όμως κι αν δεν φθάνουν σε ακρότητες, οι νεότεροι- τουλάχιστον- θεωρούν πια το κινητό τους προέκταση του εαυτού τους!ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/08/2010 06:46

Και ενώ κάποιοι από τους κατόχους δηλώνουν ότι τα έξυπνα κινητά «ανεβάζουν» την ψυχολογία τους κάνοντάς τους πιο χαλαρούς και κοινωνικούς, κάποιοι άλλοι τα βρίσκουν ως δικαιολογία.Oλοι λίγο-πολύ τα γνωρίζουμε. Για κάποιους από εμάς είναι απλώς μια τεχνολογική εξέλιξη, ενώ για κάποιους άλλους αποτελούν έναν πιστό, hi-tech σύντροφο, ικανό να επιλύσει προβλήματα κάθε είδους, να μας δικτυώσει ή ακόμη να μας ψυχαγωγήσει. Ο λόγος για τα «έξυπνα» κινητά, τα οποία έχουν μπει για τα καλά στη σφαίρα της καθημερινότητάς μας, απλοποιώντας κάποιες πτυχές της και περιπλέκοντας κάποιες άλλες. Το σίγουρο είναι ότι η εισβολή των συγκεκριμένων προσωπικών συσκευών έχει δημιουργήσει μια νέα διάσταση στην επικοινωνία. Μια διάσταση που αν και για τις παλαιότερες γενιές φαντάζει ξένη, για τις νέες γενιές μοιάζει απόλυτα φυσιολογική. Η νέα μορφή επικοινωνίας δεν κοιμάται ποτέ, με αποτέλεσμα να προσφέρει από τη μια πλευρά απλόχερα τη δυνατότητα δικτύωσης κάθε είδους και από την άλλη να υπεραπλουστεύει ή ακόμη και να εκμηδενίζει αξίες που μέχρι πρότινος θεωρούνταν ιερές, όπως π.χ. ο ελεύθερος χρόνος και η προσωπική ζωή του καθενός. Ο προβληματισμός αυτός οδήγησε την καθηγήτρια της Ανθρωπολογίας δρα Τάνια Λούρμαν από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, στις ΗΠΑ, να εξετάσει την επίδραση των πρωτοποριακών κινητών νέας γενιάς στον ψυχισμό και στη γενικότερη συμπεριφορά του ανθρώπου. Η μικρή, αλλά παρ΄ όλα αυτά ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη της, βασίστηκε σε συνολικά 175 φοιτητές ηλικίας από 18 ως 22 ετών και κατόχους του iΡhone του αμερικανικού κολοσσού Αpple. « Ισως ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα ευρήματα της μελέτης μαςείναι ότι η χρήση του συγκεκριμένου τηλεφώνου έδειξε να κρύβει για τους φοιτητές μια ολόκληρη κοινωνικήδιάσταση. Πρόκειται για τη γενιά που έχει μεγαλώσει με την τεχνολογία και έχει ενηλικιωθεί μαζί με τα έξυπνα τηλέφωνα » δηλώνει στο «Βήμα» η δρ Λούρμαν.

Page 33: ADDICTION TO MOBILE PHONES   εργασια Cmp

Προέκταση του μυαλού « Μας ξάφνιασε ιδιαίτερα το γεγονός ότι το iΡhone έπαιζε τον ρόλο της ταυτότητας των κατόχων του, ή ακόμη της προέκτασης του μυαλού και του σώματός τους.Οπως είδαμε,οιπερισσότεροι από τους συμμετέχοντες,κατά τα λεγόμενά τους, τρέμουν στην ιδέα ότι μπορεί μια ημέρα να χάσουν το κινητό τους. Μάλιστα σε μια δοκιμασία εκτάκτου ανάγκης, για να δούμε ως πού θα έφθαναν για να φτιάξουν το χαλασμένο τηλέφωνό τους, οι φοιτητές ήταν διατεθειμένοι να απουσιάσουν από κάποιο μάθημα προκειμένου να βρουν χρόνο για την επισκευή του iΡhone τους» προσθέτει η ειδικός. Οπως μας εξήγησε η ίδια, ο λόγος για τον οποίο χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη το iΡhone οφειλόταν καθαρά στο γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό η γραμματεία του Πανεπιστημίου σχεδίαζε, βάσει του συγκεκριμένου μοντέλου, να δημιουργήσει ένα σύγχρονο portal, ή αλλιώς μια πύλη επικοινωνίας, μεταξύ του ιδρύματος και των φοιτητών. Πρόκειται για μια ιδέα η οποία, όπως μας είπε η δρ Λούρμαν, είναι ήδη πολύ διαδεδομένη στα αμερικανικά πανεπιστήμια. « Οι φοιτητές κλήθηκαν να αξιολογήσουν μόνοι τους τον βαθμό του εθισμού τους απέναντι στην έξυπνη συσκευή,μέσα από μια σειρά ερωτηματολογίων και συνεντεύξεων » μας λέει η δρ Λούρμαν. « Πιστεύω ότι είναι πραγματικά εντυπωσιακό πόσα πράγματα μπορεί να κάνει για τον χρήστη του το συγκεκριμένο τηλέφωνο.Για παράδειγμα,μπορεί να κουβαλά τις πολύτιμες αναμνήσεις του και παράλληλα να αγκαλιάζει την κοινωνική του ζωή.Για τον λόγο αυτόν πολλές φορέςοι κάτοχοί του το μεταχειρίζονται σαν να πρόκειται για έναν ζωντανό οργανισμό.Το ανθρώπινο είδος έχει εξελιχθεί ώστε να αποζητεί την κοινωνική αλληλεπίδραση και η συγκεκριμένη συσκευή βλέπουμε ότι ουσιαστικά προκαλεί κάποιες από τις αλληλεπιδράσεις αυτές ». Και ενοχές απέναντι στο κινητό! Σύμφωνα με τη μελέτη της δρος Τάνια Λούρμαν, οι περισσότεροι κάτοχοι έξυπνων κινητών τηλεφώνων δηλώνουν «εθισμένοι» στη συσκευή τους. Τη βλέπουν μάλιστα ως προσωπική τους ταυτότητα ή σαν προέκταση του σώματος και του μυαλού τους, ενώ υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να ζήσουν.

Page 34: ADDICTION TO MOBILE PHONES   εργασια Cmp

Αρκετοί από τους νεαρούς εθελοντές δήλωσαν ότι ανησυχούν ως προς το αν είναι «καλοί» απέναντι στη συσκευή τους, εννοώντας ότι ένιωθαν ενοχές που δεν εκμεταλλεύονταν στο έπακρο όλες τις δυνατότητες που τους προσέφερε αυτή. Μάλιστα όσοι τύχαινε να έχουν έναν φίλο που ασχολούνταν περισσότερο με το τηλέφωνό του συγκριτικά με τους ίδιους, παραδέχονταν ότι ανέπτυσσαν ένα αίσθημα ανταγωνισμού απέναντί του. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα αυτός ήταν τόσο μεγάλος, που τους δημιουργούσε ακόμη και την ανασφάλεια του αν θα μπορούσαν ποτέ να αναμετρηθούν μαζί του.

« Στο πλαίσιο των συνεντεύξεων, κάποιος φοιτητής μάς εξήγησε ότιυπάρχουν δύο είδη χρηστών του iΡhone:οι λεγόμενοι “power users”(δυναμικοί χρήστες) οι οποίοι χρησιμοποιούσαν το τηλέφωνο στο έπακρο των δυνατοτήτων του και οι απλοί χρήστες που το μεταχειρίζονταν ως ένα παιχνίδι » περιγράφει η καθηγήτρια. «Πολλά άτομα λοιπόν έδειχναν να έχουν ενοχές επειδή δεν έκαναν την ίδια χρήση του κινητού τους με τους δυναμικούς χρήστες, την οποία μάλιστα χαρακτήριζαν ιδανική.Φοβούνταν,όπως είδαμε, ότι θα κατρακυλούσαν στην κατάταξη της μετριότητας» λέει κατηγορηματικά, υπογραμμίζοντας τις διαστάσεις της εξάρτησης από τις νέες τεχνολογίες και τις

Page 35: ADDICTION TO MOBILE PHONES   εργασια Cmp

περίπλοκες επιδράσεις που έχουν τελικά στην ψυχολογική διάθεση των χρηστών. Εξάρτηση σαν... ναρκωτικό Προς μεγάλη τους έκπληξη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, σε μια κλίμακα από το 1 ως το 5- με το 5 να αποτελεί τη χείριστη κατάταξη-, το 10% αξιολόγησε τον εαυτό του ως «εθισμένο» στη χρήση του τηλεφώνου και το 34% κατέταξε τον εαυτό του μόλις στο 4. Οταν οι φοιτητές κλήθηκαν να σχολιάσουν το είδος της εξάρτησης που είχαν αναπτύξει προς το κινητό τους, δήλωσαν ότι « η επήρεια του iΡhone ήταν σαν εκείνη του αλκοόλ » ή ακόμη « σαν εκείνητων ναρκωτικών ». Οι περισσότεροι, παρ΄ όλα αυτά, δεν πίστευαν ότι αφιέρωναν πολύ χρόνο στο αγαπημένο τους γκάτζετ. Δήλωναν μάλιστα ότι ντρέπονταν για τα άτομα εκείνα που απορροφώνται από τη χρήση της έξυπνης συσκευής. Μόνο το 6% των φοιτητών δήλωσε ότι δεν αισθάνεται οποιαδήποτε δέσμευση απέναντι στη συσκευή, ενώ ένα 32% εξέφρασε τον φόβο ότι η εντατική της χρήση θα μπορούσε κάποια ημέρα να οδηγήσει σε εθιστική συμπεριφορά. Επιπλέον το 15% των ερωτηθέντων τόνισε ότι λόγω του iΡhone παρακολουθούσαν τακτικά τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, το 30% το χαρακτήρισε «παράθυρο στον κόσμο», το 25% έβρισκε τη συσκευή «επικίνδυνα γοητευτική» ενώ το 41% παραδέχθηκε ότι η απώλεια του κινητού θα ήταν «τραγωδία». Χωρίς λεφτά μπορεί, χωρίς κινητό ποτέ! Βάσει των απαντήσεων των συμμετεχόντων, σχεδόν το 75% παραδέχθηκε ότι τα βράδια αποκοιμιέται με τη συσκευή της Αpple στο κρεβάτι και το 69% δήλωσε ότι βγαίνοντας από το σπίτι τους ήταν πιθανότερο να ξεχάσουν το πορτοφόλι τους παρά το κινητό τους. Αναλύοντας τα δεδομένα αυτά, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η υπερβολικά συχνή χρήση κινητών τηλεφώνων έχει ως αποτέλεσμα την καταλυτική αλλαγή του τρόπου επικοινωνίας, γεγονός που είχε σοβαρό αντίκτυπο στις διαπροσωπικές σχέσεις των χρηστών.

« Το βασικό ερώτημα είναιπόσο περισσότερο ή πόσο λιγότερο ευτυχισμένοι είμαστε στη σύγχρονη τεχνολογικά κοινωνία στην οποία ζούμε.Από τη μια πλευράυπάρχουν ενδείξεις που μαρτυρούν ότι οι μικρότερες κοινωνίες είναι πιο ευτυχισμένες.Από την άλλη,οι συνεχείςτεχνολογικές εξελίξεις μάς έχουν οδηγήσει σε έναν νομαδικό τρόποζωής,μετακινούμαστε,δηλαδή,πιο πολύ και πιο γρήγορα σε σχέση με το παρελθόν και διαχειριζόμαστε τις κοινωνικές μας αλληλεπιδράσεις αστραπιαία» λέει η ειδικός.

Page 36: ADDICTION TO MOBILE PHONES   εργασια Cmp

Αυτό, όπως μας εξηγεί, έχει ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση των μελών του κοινωνικού μας κύκλου με συνέπεια, λόγω έλλειψης χρόνου, οι κοινωνικές μας επαφές να γίνονται ολοένα πιο επιφανειακές.

« Ετσι οι σχέσεις πολλές φορές είναι ασταθείς » αναφέρει χαρακτηριστικά. « Αυτό συμβαίνει επειδή έχει αλλάξει ριζικά ο αριθμός των ατόμων με τα οποία διατηρούμε κάποια μορφή κοινωνικής επαφής, η οποία όμως δεν είναι τόσο ενδελεχήςόσο ήταν κάποτε. Σήμερα,χάρη στην τεχνολογία,υπάρχει πολύ μεγαλύτερη επιλογή τόσο στο επικοινωνιακόόσο και στο κοινωνικό μέρος της καθημερινότητάς μας» υποστηρίζει η δρ Λούρμαν.Αυτοπεποίθηση αλλά και εσωστρέφειαΑπό τη μελέτη φάνηκε ότι οι κάτοχοι του συγκεκριμένου κινητού εμφάνιζαν ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα αυτοπεποίθησης, γεγονός που επηρέαζε άμεσα τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούσαν με τους υπολοίπους. Συγκεκριμένα το 72% δήλωσε ότι το iΡhone συνέβαλε στην ευτυχία του, το 37% υποστήριξε ότι χάρη σε αυτό υιοθετούσε μια πιο χαλαρή και παιχνιδιάρικη συμπεριφορά απέναντι σε άλλους, ενώ το 25% των φοιτητών υπογράμμισε ότι η έξυπνη συσκευή ήταν απλά «μαγεία».Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι σε κάποια άτομα το πρωτοποριακό τηλέφωνο δρούσε ως «ενισχυτικό κοινωνικότητας», σε κάποια άλλα δημιουργούσε αμηχανία και ενίσχυε την εσωστρέφειά τους. Το 72% των συμμετεχόντων παραδέχθηκε ότι κάποια στιγμή είχε χρησιμοποιήσει τη συσκευή για να αποφύγει την οπτική επαφή με κάποιον άλλον, ενώ το 36% ανέφερε ότι είχε δεχθεί την παρατήρηση κάποιου φίλου ή συγγενή επειδή το iΡhone τον συνόδευε σε κάθε του βήμα και απορροφούσε υπερβολικά μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου του.

Page 37: ADDICTION TO MOBILE PHONES   εργασια Cmp

Οι κανόνες τηςερωτικής γνωριμίαςΣτην περίπτωση μάλιστα μιας ερωτικής γνωριμίας, κατά την αμερικανή καθηγήτρια, οι χρήστες του κινητού της Αpple τείνουν να λειτουργούν βάσει συγκεκριμένων άτυπων κανόνων.

«Αν κάποιος στείλει SΜS,τότε είναι γενικά διστακτικός. Χρειάζεται τόλμη για να τηλεφωνήσει.Το SΜS μπορεί να είναι μόλις ένα βήμα πριν από το e-mail, ωστόσο όταν κάποιος στείλει e-mail τότε, σύμφωνα με τη “γλώσσα” των γκατζετάκηδων φοιτητών, πρόκειται για ένα δειλό άτομο», μεταφράζει η ερευνήτρια.Στραμπούληγμα της γλώσσαςΟι σύγχρονοι, γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας όμως, πέρα από επιφανειακές σχέσεις, ίσως να ευθύνονται και για το «κουτσούρεμα» αρκετών λέξεων. Το φαινόμενο της εποχής, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οφείλεται στα σύντομα μηνύματα μέσω κινητού τηλεφώνου κατά τη συγγραφή των οποίων οι χρήστες- κυρίως νεαρότερης ηλικίας- προσπαθούν να συμπτύξουν ένα ολοκληρωμένο μήνυμα σε λίγους μόλις χαρακτήρες. Πρόκειται δηλαδή για έναν τρόπο γραφής που θα μπορούσε ενδεχομένως να χαρακτηριστεί από τους μεγαλύτερους και ως «κρυπτογράφηση». Πόσο ανησυχητικό όμως θα μπορούσε να είναι αυτό για την επιβίωση του λεκτικού μας πλούτου; «Τα e-mail, για παράδειγμα, ενισχύουν την εκφραστική μας ικανότητα,ενώ παράλληλα καλλιεργούν τις ικανότητες σύνταξης και ανάγνωσης ενός κειμένου.Ως προς τους υπόλοιπους τρόπους ανταλλαγής μηνυμάτωνωστόσο,πολύ πιθανόν να είναι ανησυχητικά.Ενδεχομένως αρκετές λέξεις να κοπούν με τα χρόνια ή ακόμη και να εξαλειφθούν πλήρως από το λεξιλόγιό μας, καθώς οι νεότερες γενιές που γράφουν-κυρίως- στη μικρή οθόνη ενός κινητού, χρησιμοποιούν κατά βάση συντομεύσεις αφαιρώντας φωνήεντα,σύμφωνα ή ακόμη και ολόκληρες συλλαβές.Κάτι τέτοιο βέβαια είναι κατανοητό,διότι για τη δακτυλογράφηση ενός ολοκληρωμένουκειμένου με τη βοήθεια ενός τόσο μικρού πληκτρολογίουαπαιτείταιν χρόνος και προσπάθεια» ισχυρίζεται η δρ Λούρμαν.

Page 38: ADDICTION TO MOBILE PHONES   εργασια Cmp

Οι Επιδράσεις της Κινητής Τηλεφωνίας στην Παιδική Ηλικία

Κωνσταντίνος Tσουμάκας,1Βασιλική Μάτζιου2

Η δυνατότητα τηλεφωνικής επικοινωνίας χωρίς περιορισμούς με ταυτόχρονη χρήση πολυμέσων, επιτυγχάνεται με την κινητή τηλεφωνία (ΚΤ). Η λειτουργία του δικτύου της κινητής τηλεφωνίας προϋποθέτει εκτός από την ενσωματωμένη στη συσκευή κεραία και την εγκατάσταση κεραίας στο σταθμό βάσης. Σκοπός της συγκεκριμένης εργασίας ήταν η ανασκόπηση σύγχρονων βιβλιογραφικών δεδομένων αναφορικά με τις επιπτώσεις της ΚΤ στην υγεία των παιδιών. Μέχρι σήμερα, οι μελέτες σε ανθρώπους έχουν επικεντρωθεί σε πιθανή συσχέτιση της ακτινοβολίας ΚΤ με όγκους σε χρόνια, μη ειδικά συμπτώματα όπως κεφαλαλγίες, ζάλη και καρδιαγγειακά νοσήματα. Από τα αποτελέσματα μελετών προκύπτει ότι τα ΚΤ επηρεάζουν τις διαπροσωπικές σχέσεις των παιδιών στην καθημερινή τους ζωή, η δε μακροχρόνια χρήση προκαλεί μείωση της ακουστικής οξύτητας, ενώ υπάρχει συσχέτιση ακόμη και με εμφάνιση συμπτωμάτων όπως πονοκέφαλοι, αίσθημα κακουχίας, διαταραχές στον ύπνο, δυσκολία στη συγκέντρωση και εξάψεις. Η ορθή χρήση του εξοπλισμού (hands free) που απαιτεί μόνο περιορισμένη ή καθόλου χρήση των χεριών φαίνεται ότι δεν αυξάνει την έκθεση στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, ενώ η χρήση του ασυρμάτου πρωτοκόλλου (blue tooth) μειώνει ακόμη περισσότερο την έκθεση, καθώς η ακτινοβολία είναι συχνά υποπολλα-πλάσια της ακτινοβολίας των κινητών τηλεφώνων. Από τη μελέτη της σχετικής βιβλιογραφίας προκύπτει ότι η έκθεση σε χαμηλού επιπέδου ηλεκτρομαγνητικά πεδία της ΚΤ δεν έχει επιπτώσεις στην υγεία, ενώ δεν μπορούν να αποκλειστούν μακροπρόθεσμες επιδράσεις. Για προληπτικούς λόγους, προτείνεται η αποφυγή άσκοπης ή υπερβολικής επιβάρυνσης από την ακτινοβολία ΚΤ, ιδιαίτερα στα παιδιά και τους εφήβους.

Page 39: ADDICTION TO MOBILE PHONES   εργασια Cmp

Βιβλιογραφία:

h t t p : / / e l . w i k i p e d i a . o r g / w i k i h t t p : / / w w w . v e r e s i e s . c o m / i n d e x . p h p ? o p t i o n = c o m _ c o n t e n t & v i e w = a r t i c l e & i d = 2 8 4 & I t e m i d = 1 6 2 & l a n g = e l h t t p : / / w w w . t o v i m a . g r / s c i e n c e / a r t i c l e / ? a i d = 3 5 1 0 8 6 h t t p : / / w w w . h j n . g r / a c t i o n s / g e t _ p d f . p h p ? i d = 4 1

Page 40: ADDICTION TO MOBILE PHONES   εργασια Cmp

Εργασια Ερατώ Φυτέα:

Συνεισφορά κινητής τηλεφωνία στις διαπροσωπικες σχέσεις1.Συνεισφορά κινητής τηλεφωνίας στην επικοινωνία και ασφάλεια των πολιτών Η χρήση του κινητού

τηλεφώνου βελτιώνει την επικοινωνία, προωθεί την κοινωνικοποίηση και προάγει τα αισθήματα ασφάλειας.Επίσηςσύμφωνα με μελέτες από πολλά πανεπιστήμια το κινητό για τους νέους είναι σχεδόν το πιοσημαντικό πράγμα-εργαλείο.Τα παιδιά όσο μεγαλώνουν καταλαβαίνουν περισσότερο ότι το κινητό είναι ένα μέσο επικοινωνίας και όχι ένα απλό gadget.Επιπροσθέτως, μέσω της κατοχής και χρήσης κινητού τηλεφώνου,οι νέοι αποκαλύπτουν τη συμμετοχή τους σε κοινωνικές ομάδες και καθορίζουν τα όριατων κοινωνικών τους δικτύων. Εκτός από τη χρήση των κινητών ως μέσο ψυχαγωγίας και κοινωνικότητας,σημαντική είναι και η χρήση τους για την ικανοποιήση τουαισθήματος ασφάλειας.Η δυνατότητα των χρηστών σε περίπτωση ατυχήματος να καλέσουν βοήθεια για τους ίδιους ή για κάποιο συνάνθρωπό τους αποτελεί μιαζωτικής σημασίας χρήση του τηλεφώνου.Τέλος,αναμφισβήτητα σημαντική είναι και χρήση του κινητού για την πραγματοποίηση κοινωνικών κινητοποιήσεων.Για παράδειγμα,η παλιά συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας ως ένδειξη πένθους για τους αδικοχαμένους συνανθρώπους μας λόγω της φωτιάς σε πολλά μέρη της Ελλάδας.Μέσα τηλεπικοινωνίας,όπως τα κινητά,έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διάδοση του μηνύματος για τη συγκεκριμένη κινητοποιήση.Με αυτόν τον τρόπο,η συγκεκριμένη κοινωνική συγκέντρωση έγινε γνωστή σε εκατομμύρια χρήστες τηλεπικοινωνιακών δικτύων,σε μικρό χρονικό διάστημα και σε πολλές ταυτόχρονα περιοχές της Ελλάδας. . 2.Συνεισφορά κινητής τηλεφωνίας στο ονομαστικά ακαθάριστο προϊόν και τα επιχειρηματικά και δημόσια έργα Η επίδραση της αγοράς της κινητής τηλεφωνίας στην οικονομική ζωή του τόπου γίνεται ευκολότερα αντιληπτή,καθώς η συνεισφορά της αποτυπώνεται σε σημαντικά οικονομικά μεγέθη,όπως το Ακαθάριστο Εθνικό Προιόν(Α.Ε.Π)και ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων του κλάδου της κινητής τηλεφωνιάς.Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων,η κινητή τηλεφωνία απέσπασε την πρώτη θέση στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών,καταλαμβάνοντας ποσοστό μεγαλύτερο του 50% βάσει του κύκλου εργασιών όλων των παροχών.Όσο για το ποσοστό συνεισφοράς της κινητής τηλεφωνίας στο Α.Ε.Π,βαίνει αυξανόμενο κάθε χρόνο.

Page 41: ADDICTION TO MOBILE PHONES   εργασια Cmp

3.Από τη χρήση στην κατάχρηση Κατά τον δρα Βασιλειάδη, η εύκολη απόκτηση κινητού τηλεφώνου από τους ανήλικους οφείλεται εκτός από την οικονομική δυνατότητα και στην άγνοια ή και στην απροθυμία των γονιών να υποστηρίξουν τις θέσεις τους, θέτοντας τακατάλληλα όρια στη συμπεριφορά και τις απαιτήσεις του παιδιού. Ενδεχομένως παίζουν ρόλο και οι ενοχές που νιώθουν για διάφορους λόγους -π.χ. φορτωμένο ωράριο εργασίας- που δεν τους επιτρέπουν να βρίσκονται καθημερινά αρκετή ώρα με το παιδί τους.«Συνήθως, η άνευ μέτρου χρήση των κινητών συμβάλλει σε μια αποστασιοποιημένη, αποπροσωποποιημένη επικοινωνία, αποτέλεσμα της καταναλωτικής δομής της ζωής μας. Από την άλλη, αυτού του τύπου η επικοινωνιακή μεταχείριση «διαβρώνει» τα πλαίσια της ασφαλούς και υγιούς αλληλεπίδρασης και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την απουσία σωματικής και συναισθηματικής επαφής, που είναι αναγκαίες για την ολοκληρωμένη κοινωνικοποίηση και ψυχική ανά-πτυξη του παιδιού», τονίζει ο ειδικός. Ετσι, μέσα από την υπερβολική χρήση, οι ανήλικοι εθίζονται σε μια «τεχνητή» επαφή με τους συ-νομηλίκους τους, που οδηγεί σε όλο και μεγαλύτερη αίσθηση μοναξιάς, και ίσως τελικά να συμβάλλει στα ολοένα αυξανόμενα κρούσματα παιδικής κατάθλιψης. «Υπό ποιες προϋποθέσεις ένας ανήλικος μπορεί να αποκτήσει κινητό τηλέφωνο, είναι ένα θέμα που θα πρέπει να διαπραγματευτούν οι γονείς μαζί του, μόνο εφόσον έχει μπει στην εφηβική ηλικία και όταν οι θέσεις τους είναι σαφείς και τα επιχειρήματα τους είναι ικανά να στηρίξουν τις θέσεις αυτές», καταλήγει ο δρ Βασιλειάδης.Κυκλοφορούν ελεύθερα, «ακούγονται» με κάθε δυνατό τρόπο, αποτελούν σημείο αναφοράς της καθημερινότητας κι όταν σιωπούν προκαλούν στέρηση! Τα κινητά τηλέφωνα σαφώς διευκολύνουν την εξ αποστάσεως επικοινωνία. Όμως η κατάχρησή τους έχει ψυχολογικές επιπτώσεις, κυρίως στους ανήλικους χρήστες.«Μέσα από την υπερβολική χρήση του κινητού, οι ανήλικοι εθίζονται σε μια «τεχνητή» επαφή με τους συνομηλίκους τους, που οδηγεί σε όλο και μεγαλύτερη αίσθηση μοναξιάς και ίσως τελικά να συμβάλει στα ολοένα αυξανόμενα κρούσματα παιδικής κατάθλιψης. «Η εύκολη απόκτηση κινητού τηλεφώνου από τους ανήλικους οφείλεται, εκτός από την οικονομική δυνατότητα, και στην άγνοια ή στην απροθυμία των γονιών να υποστηρίξουν τις θέσεις τους, θέτοντας τα κατάλληλα όρια στη συμπεριφορά και στις απαιτήσεις του παιδιού». Οπουδήποτε και αν βρισκόμαστε, στο αυτοκίνητο, στο τρένο, στο σούπερ μάρκετ ή στο δρόμο ακόμα και στο σχολείο, η κινητή τηλεφωνία μας φέρνει απίστευτα «κοντά» όσο μακριά και αν είναι τα πρόσωπα που μας ενδιαφέρουν. Ενδεικτικά, οι χρήστες κινητής τηλεφωνίας είναι περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο διεθνώς, με αυξητικές τάσεις. Οσον αφορά τη χώρα μας, κάθε μέρα δαπανώνται 1,25 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά καινούργιου κινητού, ενώ την περασμένη χρονιά πουλήθηκαν στην Ελλάδα 2,8 εκατομμύρια νέες συσκευές.

Page 42: ADDICTION TO MOBILE PHONES   εργασια Cmp

Αξιοσημείωτο φυσικά είναι και το γεγονός ότι ένας στους τρεις χρήστες κινητού ανησυχεί ότι αν χάσει ή χαλάσει το κινητό του, θα «εγκλωβιστεί» μακριά από τους ανθρώπους που τον ενδιαφέρουν. «Η χρήση κινητών, ειδικά σε μεγαλουπόλεις, υποκαθιστά τη δύσκολη πρόσβαση και διευκολύνει τόσο τους ενήλικους κυρίως στις εργασιακές τους επαφές όσο και την άμεση επικοινωνία μεταξύ γονέων και παιδιού ή παιδιού με άλλους συνομηλίκους του», εξηγεί ο δρ Γρηγόρης Βασιλειάδης, διδάκτωρ Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης M.Sc. Ph.D. Αλλά όπως επισημαίνει, στην πραγματικότητα υπάρχει ένα είδος κατάχρησης που - ειδικά στους ανήλικους- υποσκάπτει τη γνήσια επικοινωνία που έχουν ανάγκη και η οποία πραγματώνεται μόνο με τη φυσική παρουσία του συνομιλητή. Και αν οι ενήλικοι χρήστες μπορούν να προβάλλουν λόγους εργασίας, συνεχούς μετακίνησης και επιτακτικής ανάγκης προκειμένου να επικοινωνούν με τους «πάντες» και για τα «πάντα», σε ό,τι αφορά τους εφήβους και τα παιδιά οι δικαιολογίες δεν μοιάζουν επαρκείς. 4.Συνέπειες για τους ανήλικους . Μείωση στο ελάχιστο των διαπροσωπικών σχέσεων . Εγκλωβισμός και αναγωγή μιας συσκευής σε μέσο επικοινωνίας και διασκέδασης,με αποτέλεσμα την κατανάλωση ενέργειας που θα έπρεπε να διατίθεται για δραστηριότητες πιο ωφέλιμες και εποικοδομητικές (διάβασμα, παιχνίδι,διαπροσωπικές επαφές). Αλλοίωση της αντίληψης του νοήματος και της χρήσης του χρόνου στην προσωπική και κοινωνική ζωή . Υποταγή στην τεράστια δύναμη των διαφημίσεων και κατ' επέκταση στον κακώς εννοούμενο καταναλωτισμό . Οικονομικές επιπτώσεις και διαταραχή της φυσιολογικής παιδαγωγικής χρήσης του χαρτζιλικιού. 5.Πράγματα που έχουν αχρηστεύσει τα κινητά τηλέφωνα Τηλεφωνικοί θάλαμοι - Πριν την εμφάνιση των κινητών τηλεφώνων, βλέπαμε πολύ συχνά στους δρόμους τηλεφωνικούς θαλάμους. Στη Βρετανία, οι πρώτοι κλασσικοί κόκκινοι τηλεφωνικοί θάλαμοι τοποθετήθηκαν τη δεκαετία του '20, ενώ σήμερα προσφέρουν μία ποικιλία υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης και της πρόσβασης στο διαδίκτυο. Η είσοδος της μαζικής αγοράς, όμως, κινητών τηλεφώνων σήμαινεουσιαστικά και την αχρηστία των τηλεφωνικών θαλάμων. Ρολόγια χειρός Θέλετε να μάθετε τι ώρα είναι? Πολλοί έχουν σταματήσει να φορούν ρολόι στο χέρι και χρησιμοποιούν το ρολόι του κινητού τους.Όμως, δεν μιλάμε μόνο για απλή ενημέρωση της ώρας. Το να φοράς ένα ωραίο ρολόι χειρός σήμαινε πολλά περισσότερα από το ότι απλά ακολουθείς τη μόδα. Ήταν ένας τρόπος για να δείξεις στους άλλους την οικονομική σου κατάσταση, αλλά σήμερα τα κινητά τηλέφωνα είναι αυτά που έχουν αναλάβει αυτό το ρόλο σε πολύ μεγάλο βαθμό

Page 43: ADDICTION TO MOBILE PHONES   εργασια Cmp

. Ξυπνητήρια - Οι κατασκευαστές κινητών ενδεχομένως να μην είχαν φανταστεί ποτέ τί επιτυχία θα είχε η εφαρμογή του ξυπνητηριού στα κινητά. Τα στοιχεία δείχνουν πως οι περισσότεροι χρησιμοποιούμε το κινητό μας τηλέφωνο καθημερινά ως ξυπνητήρι. Μία αναζήτηση μόνο στο Google να κάνετε και θα δείτε πόσο δημοφιλής είναι η εφαρμογή αφύπνισης του iPhone. Όπως όλα δείχνουν, οι μέρες των κλασσικών ξυπνητηριών, που είχαμε δίπλα από το προσκεφάλι μας, είναι μετρημένες. MP3 players - Κάποτε προσπαθούσαμε να χωρέσουμε όλες μας τις επαφές στη μνήμη του κινητού μας. Δεν υπήρχε τότε καν στο πλάνο η εισαγωγή μουσικών αρχείων. Μάλιστα, κάποια κινητά δεν είχαν ούτε καν υποδοχή για ακουστικά. Ευτυχώς, όμως, αυτές οι μέρες πέρασαν ανεπιστρεπτί. Τα κινητά προσφέρουν ολοένα και περισσότερες εφαρμογές και τα mp3 players αρχίζουν να γίνονται ολοένα και λιγότερο απαραίτητα. Ποιος ο λόγος με έχουμε δύο ξέχωρες συσκευές όταν μπορούμε να τα έχουμε όλα σε μία; Σταθερές συσκευές τηλεφώνου - Οι σταθερές τηλεφωνικές συσκευές αναπτύχθηκαν τον 19ο αιώνα αλλά άρχισαν να γίνονται απαραίτητες στα νοικοκυριά τον 20ο αιώνα. Όπως και με τους τηλεφωνικούς θαλάμους, με την είσοδο των κινητών στη ζωή μας, οι σταθερές συσκευές έγιναν αχρείαστες. Αν και ακόμα χρειαζόμαστε τις σταθερές συνδέσεις για να έχουμε πρόσβαση στο διαδίκτυο, όπως όλα δείχνουν πολύ σύντομα η εποχή των σταθερών συσκευών φτάνει προς το τέλος της. Ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές - Οι φωτογραφικές μηχανές που ήταν ενσωματωμένες στα πρώτα κινητά τηλέφωνα ήταν πέρα για πέρα άθλιες, αλλά η αγορά τους έδειξε πως υπάρχει έντονη ζήτηση. Με τον καιρό, η τεχνολογία των φωτογραφικών μηχανών στα κινητά σημείωσε τεράστια πρόοδο και συσκευές κινητών όπως το Nokia N82, βγάζουν φωτογραφίες που αξίζει τον κόπο να εκτυπώσουμε. Οι επαγγελματικές φωτογραφικές μηχανές πάντα θα είναι καλύτερες από τις μηχανές των κινητών αλλά το κενό μεταξύ των κλασσικών ψηφιακών μηχανών και των κινητών ολοένα και μικραίνει. Netbooks - Η Nokia προσπάθησε κάποτε να προωθήσει τον όρο "multimedia computers" για κάποιες από τις συσκευές της. Την εποχή εκείνη, αυτό φάνταζε λίγο υπερβολικό αλλά σήμερα, ο όρος αυτός φαίνεται να έχει κάποια βάση, καθώς όλες οι ανάγκες που έχουμε από τον ηλεκτρονικό μας υπολογιστή θα μπορούμε να τις ικανοποιήσουμε με το κινητό μας. Υπάρχουν ακόμα πολλοί καλοί λόγοι για να έχουμε ένα netbook αλλά δεν αργούν και πολύ τα κινητά για να κερδίσουν έδαφος. Φορητές παιχνιδομηχανές - Το iPhone πήγε ένα βήμα παραπέρα το φορητό παιχνίδι από κάθε άλλον πάνω στον τομέα αυτό. Κάποια παιχνίδια του iPhone είναι το ίδιο καλά με αυτά του Nintendo DS ή του PSP.

Page 44: ADDICTION TO MOBILE PHONES   εργασια Cmp

Το βασικότερο πλεονέκτημα των κινητών τηλεφώνων έναντι των αμιγώς φορητών παιχνιδομηχανών είναι η ικανότητά τους να συνδέονται στα φορητά δίκτυα, επιτρέποντας στους παίχτες να παίζουν multiplayer παιχνίδια οπουδήποτε και αν βρίσκονται. Χαρτί - Τι κοινό έχουν οι χάρτες, τα λεξικά και τα μυθιστορήματα; Όλα είναι τυπωμένα σε χαρτί και μπορεί να είναι βαριά, ακριβά και δυσπρόσιτα. Τα κινητά τηλέφωνα και οι ηλεκτρονικοί αναγνώστες προσφέρουν ψηφιακή πρόσβαση σε παραδοσιακά έντυπο περιεχόμενο. Η ψηφιακή δημοσίευση είναι ένας τρόπος για εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες, χωρίς να χρειάζεται να επισκεφθούν μία βιβλιοθήκη. Επομένως, δεν θα πρέπει να εκπλαγούμε αν σε λίγο καιρό δούμε τα κινητά τηλέφωνα να λειτουργούν και ωςσυσκευές ανάγνωσης. Σκέψη - Εντάξει, ίσως να υπάρχει μία δόση υπερβολής στον ισχυρισμό ότι τα κινητά τηλέφωνα θα αχρηστεύσουν τη σκέψη αλλά πρέπει να παραδεχτούμε ότι τα κινητά κάνουν πολλά πράγματα σήμερα. Είτε χρησιμοποιούμε το GPS για να βρούμε το σωστό δρόμο, είτε αναζητούμε κάτι στον περιηγητή του κινητού, η ζωήμας σίγουρα έχει γίνει πολύ πιο εύκολη απ' ότι ήταν παλιότερα. Μέχρι φυσικά να ξεμείνει το κινητό μας από μπαταρία ...;

Page 45: ADDICTION TO MOBILE PHONES   εργασια Cmp

Βιβλιογραφία:

h t t p : / / w w w . s e p e . g r / f i l e s / S E P E n e w s / p d f / S E P E n e w s 2 5 / S E P E n e w s V o l 2 5