Top Banner

of 60

157280000 Metodica Predƒrii Limbii ‍i Literaturii Romane

Dec 16, 2015

ReportDownload

Documents

 • METODICA PREDRII LIMBII I LITERATURII ROMNEN NVMNTUL PRIMAR

  Unitatea de nvare 1. METODICA PREDRII LIMBII I LITERATURII ROMNE N NVMNTUL PRIMAR LA NCEPUTUL MILENIULUI III

  1.3. Viziunea curricular asupra predrii limbii i literaturii romne

  Reforma curricular este componenta central i garania reuitei reformei globale a nvmntului romnesc. Reforma i propune, pe de o parte, s marcheze desprinderea definitiv a nvmntului romnesc de modelul uniform i rigid al perioadei dinainte de 1989, pe de alt parte, s rspund n mod adecvat la schimbrile i provocrile pe care le rezerv secolul al XXI-lea tinerilor aflai actualmente pe bncile colii.

  Elaborarea programei colare, n concordan cu noile planuri-cadru de nvmnt a declanat o adevrat revoluie didactic n privina predrii-nvrii la clas.

  Viziunea curricular impune proiectarea n interaciunea lor a obiectivelor, coninuturilor, activitilor de nvare i a principiilor i metodelor de evaluare, deschiznd calea unei orientri mai bune a predrii-nvrii, n raport cu formarea competenelor de nivel superior, de aplicare a cunotinelor i competenelor n contexte noi de rezolvare de probleme teoretice i practice. Realizarea acestei viziuni este posibil n momentul n care profesorul demonstreaz acea flexibilitate i deschidere spre nou, ce-i permite schimbarea de mentalitate, de adaptare la noile cerine ale Curriculumului Naional. Adoptarea acestei noi atitudini nu este posibil, ns fr o nelegere n profunzime a schimbrilor, prin care trece sistemul romnesc de nvmnt, fr o solidarizare cu idealul educaional romnesc, fr o contientizare a necesitii schimbrii de mentalitate.

  Viziunea curricular presupune formarea la elevi a unor competene intelectuale i raionale de nivel superior, a atitudinilor i componentelor necesare unui tnr ntr-o societate democratic a mileniului III. nfptuirea acestei viziuni curriculare este posibil n momentul n care profesorul, contient de rolul su n educaia tnrului, privete predarea-nvarea nu ca pe un scop n sine, ci ca o modalitate de dobndire de capaciti, aptitudini i componene necesare elevului.

  Viziunea curricular impune un nou model pedagogic; se schimb rolul profesorului n actul educaional, el fiind doar una din verigile acestui lan ce cuprinde deopotriv elevii, prinii, coala, profesorii, comunitatea local etc.

  Profesorul de azi trebuie s contientizeze faptul c el este, alturi de alii, un agent educaional; dar nu un deintor al adevrului absolut, ci un partener de dialog, un moderator n aciunea de predare-nvare. Schimbarea de mentalitate presupune o nou orientare a atitudinii profesor-elev aceast relaie nu trebuie privit pe vertical (cnd profesorul atottiutor emite adevruri, pe care elevul trebuie s le rein i s le reproduc), ci pe orizontal (cnd profesor, elev, printe sunt implicai n procesul de predare-nvare, de orientare a elevului spre formarea unor competene).

  nvarea devine un proces permanent, n care elevul vede c nu este singurul care nva, i profesorul apare ca o persoan care nva permanent. Astfel micorm distana dintre profesor i elev, aa-zisa distan de putere/autoritate, apropiindu-i pe elevi ca de o persoan care ea nsi nva; ei adopt mult mai uor stilul de nvare demonstrat.

  n acest context, predarea devine o nvare mpreun cu elevii, ceea ce va determin creterea responsabilitii elevilor fa de actul nvrii.

  Exemple

  1

 • Profesorul implicat n procesul predrii-nvrii-evalurii trebuie s-i impun i s respecte anumite obiective ce duc la reuita activitii sale didactice:

  s stabileasc i s menin un mediu ncurajator de nvare, s implice toi elevii n actul educaional, oferindu-i fiecruia ansa de a se manifesta, s asigure feedback-ul privind nivelul de performan atins de elevi, s-i ncurajeze pe elevi s considere nvarea un proces permanent, cu efect formator i modelator al

  personalitii fiecruia.

  Elevii vor nelege astfel c: procesul nvrii se refer la toate aspectele vieii lor, nu doar la cele petrecute n clas; eforturile i realizrile lor vor fi recunoscute i apreciate ca atare; recunoaterea meritelor fiecruia se face la timpul potrivit, se msoar i se apreciaz orice contribuie (fie

  ea i minor) a elevului; ei sunt deopotriv obiecte i subiecte ale actului educaional.

  Relaia profesor-elev capt noi valene, elevii recunoscnd n profesorul lor un partener de dialog, o persoan implicat direct n actul educaional, o personalitate care accept prerile i ideile altora, capabil s tie (s posede valori culturale autentice) i s tie s fac (s utilizeze comportamente i capaciti adecvate n relaia formativ concret cu elevul i cu clasa), cultivndu-i creativitatea, originalitatea, participarea responsabil la rezolvarea de probleme.

  Rolul profesorului este hotrtor n formarea personalitii elevilor. Viziunea curricular a trecut accentul de pe cumularea de cunotine pe formarea competenelor de nivel superior, de aplicare a cunotinelor i competenelor dobndite n contexte noi, pe rezolvarea de probleme teoretice i practice. Profesorul, n predarea-nvarea limbii romne, trebuie s-i propun formarea unor elevi cu o cultur comunicaional i literar de baz, capabili s comunice i s interacioneze cu semenii, s-i utilizeze n mod eficient i creativ capacitile proprii pentru rezolvarea unor probleme concrete din viaa cotidian.

  Didactica limbii romne la nceputul mileniului III presupune ancorarea puternic a elevilor n realitile timpului pe care l triesc, formarea i dezvoltarea competenelor de comunicare ale elevilor, familiarizarea lor cu diverse situaii de comunicare (oral/scris, texte literare/nonliterare), adecvate vrstei colare, crearea unor situaii reale de comunicare, utiliznd cvintele uzuale, necesare nchegrii unei conversaii.

  Trebuie s se pun un accent deosebit pe motivaia elevilor, pe cultivarea prin toate mijloacele posibile a motivaiei intrinseci care presupune formarea unor sentimente superioare: interesul pentru cultur, pentru cunoatere, pentru frumos, curiozitatea dorina de a afla ct mai multe despre o tem dat, aspiraia spre competen.

  E foarte important ca profesorul s-i propun dezvoltarea la elevi a gndirii abstracte, crearea independenei i iniiativei n soluionarea problemelor complexe, cultivarea motivaiei esene ale unui proces eficient de nvare.

  Artnd elevului c este privit nu ca un obiect al muncii profesorului, ci drept o entitate de sine stttoare, ca o personalitate n plin formare, se schimb i atitudinea elevului fa de studiul limbii romne. Orice ncercare de apropiere de cultura i civilizaia romn trebuie folosit din plin, crendu-se astfel starea emoional necesar studiului limbii n funciune.

  1.4. Locul i rolul disciplinei Limba i literatura romn n nvmntul primar

  2

 • Studiul limbii i literaturii romne n nvmntul obligatoriu i propune dezvoltarea competenelor de comunicare oral i scris ale elevilor, precum i familiarizarea acestora cu texte literare i nonliterare, structurarea la elevi a unui ansamblu de atitudini i de motivaii care vor ncuraja i sprijini studiul acestei discipline stipuleaz programele colare de limba i literatura romn, n notele de prezentare.

  Disciplina Limba i literatura romn a ocupat i ocup un loc important, chiar privilegiat, ntre disciplinele din planul de nvmnt pentru clasele I a IV-a. Susinem acest lucru, pe de o parte, prin aezarea disciplinei pe prima poziie n toate planurile de nvmnt din Romnia limba romn fiind studiat, n primul rnd, ca limb matern, dar i ca limb a doua limb naional, n cazul elevilor aparinnd minoritilor, care urmeaz cursurile n limba matern. Pe de alt parte, o analiz a ponderii orelor de limba i literatura romn fa de celelalte discipline din planul de nvmnt pentru clasele primare evideniaz faptul c aceast disciplin are alocat aproximativ o treime din numrul total al orelor.

  Rolul profesorului de nvmnt primar este hotrtor n formarea personalitii elevilor. Viziunea curricular a trecut accentul de pe acumularea de cunotine pe formarea competenelor de nivel superior, de aplicare a cunotinelor i competenelor dobndite n contexte noi, pe rezolvarea de probleme teoretice i practice. Profesorul, n predarea-nvarea limbii i literaturii romne, trebuie s-i propun formarea unor elevi cu o cultur comunicaional i literar de baz, capabili s comunice i s interacioneze cu semenii, s-i utilizeze n mod eficient i creativ capacitile proprii pentru rezolvarea unor probleme concrete din viaa cotidian (conform notelor de prezentare a programelor colare de limba i literatura romn).

  n didactica actual devine dominant abordarea limbii ca instrument de comunicare, n primul rnd, i, abia apoi, ca obiect de studiu. Aceasta presupune o regndire a demersului didactic, accentul punndu-se, n cazul limbii romne, pe adoptarea modelului comunicativ-funcional, conform cruia comunicarea este o component fundamental, un domeniu complex care vizeaz procesele de receptare a mesajului oral i a celui scris, precum i cele de exprimare oral i scris. n clasele I a IV-a, importana limbii romne este covritoare, prin aceasta se urmrete cultivarea limbajului oral i scris al elevilor, cunoaterea i folosirea corect a limbii, nvarea unor tehnici de baz ale activitii intelectuale (cititul, scrisul, exprimarea corect).

  Exemple

  Funciile principale ale limbii romne sunt: funcia instrumental care se realizeaz n toate compartimentele limbii romne (citit-scris, citire, comunicare), presupune nsuirea unor tehnici ale muncii intelectuale (i nva pe elevi cum s nvee), folosind cartea ca surs de informare i formare, cultivarea capacitilor de exprimare corect, oral i n scris; funcia informaional presupune ptrunderea, n mod