Top Banner
I deo prva glava Svađa u kući Oblonskih: - Stepan Arkadijevič se budi u svom kabinetu, a ne u ženinoj sobi. - Razlog: žena Doli je saznala da je muž vara druga glava - Stepan ima 34 godine,lep i zaljubljiv čovek,već 6 godina vara ženu u koju nije bio zaljubljen. - Darja Aleksandrova-Doli ima 33 godine,majka 5 žive i 2 umrle dece. - Njemu se čini da je ona iznurena,ostarela,ni po čemu zanimljiva i već nelepa žena, jedino je dobra majka. On smatra da je ona dužna da bude ponizna. - Kad se Stepan probudio podigao je zavesu i pozvonio.Odmah su u sobu ušli sobar Matvej ( sa čizmama, odelom i telegramom ) i brica ( sa priborom za brijanje ) - Iz telegrama se saznaje da dolazi Stepanova sestra Ana Arkadijevna. - Matrjona Filimonovna je dadilja.Ona moli gospodara da nastavi da se izvinjava ženi i da će mu Bog u tome pomoći. treća glava - Stepan čita pismo.U njemu je neprijatna sadržina,jer je pismo od kupca šume sa ženinog imanja - Saznaje se da je Stepan naklonjen liberalnoj partiji, jer je njoj naklonjena i većina - Stepan više voli ćerku Tanju od sina Griše
67

104815624 Ana Karenjina Prepricana

Oct 19, 2015

Download

Documents

Jovan R

prepcinano
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
  • I deo

    prva glava

    Svaa u kui Oblonskih:

    - Stepan Arkadijevi se budi u svom kabinetu, a ne u eninoj sobi.

    - Razlog: ena Doli je saznala da je mu vara

    druga glava

    - Stepan ima 34 godine,lep i zaljubljiv ovek,ve 6 godina vara enu u koju nije bio zaljubljen.

    - Darja Aleksandrova-Doli ima 33 godine,majka 5 ive i 2 umrle dece.

    - Njemu se ini da je ona iznurena,ostarela,ni po emu zanimljiva i ve nelepa ena, jedino je dobra majka. On smatra da je ona duna da bude ponizna.

    - Kad se Stepan probudio podigao je zavesu i pozvonio.Odmah su u sobu uli sobar Matvej ( sa izmama, odelom i telegramom ) i brica ( sa priborom za brijanje )

    - Iz telegrama se saznaje da dolazi Stepanova sestra Ana Arkadijevna.

    - Matrjona Filimonovna je dadilja.Ona moli gospodara da nastavi da se izvinjava eni i da e mu Bog u tome pomoi.

    trea glava

    - Stepan ita pismo.U njemu je neprijatna sadrina,jer je pismo od kupca ume sa eninog imanja

    - Saznaje se da je Stepan naklonjen liberalnoj partiji, jer je njoj naklonjena i veina

    - Stepan vie voli erku Tanju od sina Grie

  • etvrta glava

    - Doli se pretvarala da se sprema da ode kad je Stepan doao kod nje da razgovaraju

    - On je preklinje da mu oprosti i ali je to je tako ispijena,propala i mrava

    - On misli da ga ona mrzi i da ne moe da mu oprosti. Ona ga vrea , govorei da je podlac. Ustvri ona ga jo uvek voli.Moda i vie nego pre.

    5-a glava

    - Stepan se zaposlio uz pomo mua svoje sestre - Alekseja Aleksandrovia Karenjina.Stepan je bio dobro prihvaen u drutvu,svi su ga voleli,jer je bio vesele naravi i nesumnjivog potenja. On je bio naelnik u sudskom nadletvu u Moskvi

    - Odlazi na posao i tamo zatie svog prijatelja Konstantina Dmitria Ljevina ( njegov brat bio je uveni knjievnik Sergej Ivanovi Kozniev )

    - Stepan je radio sa Filipom Ivaniom Nikitinom i Mihajlom Stanisavleviem Grinjeviem

    - Grinjevi ree Ljevinu da poznaje njegovog polubrata (po majci ) Sergeja.Ljevinu ne bee pravo jer ga svi znaju kao brata uvenog knjievnika.

    - Ljevin je doao da poseti Stepana da bi ga pitao za erbackijeve, tanije interesovala ga je Stepanova svastika, Kiti.

    6-a glava

    - Ljevin je iao na studije zajedno sa mladim knezom erbacki . On je bio Dolin i Kitin brat

    - Ljevin je prvo bio zaljubljen u najstariju ker porodice erbacki-Doli. Ali nju su udali za Stepana Oblonskog.

  • - Potom se zaljubio u srednju erku Natali, ali su i nju udali za Ljvova.

    - Zatim se mladi knez erbacki utopio u Baltikom moru, pa su se Ljevinovi dolasci u njihovu kuu proredili. Nakon odreenog vremena Ljevin je opet video erbacke i shvatio je da mu je sueno da se zaljubi u Kiti. Sada je doao da je zaprosi

    7 . glava

    - Ljevin slua razgovor svog brata po majci Sergeja i profesora koji vode polemiku.Naime, profesor je polemisao o materijalistima, a Sergeju se nije poklapalo miljenje sa profesorom o tome. Ljevina je zainteresovao predmet razgovora. Pokuao je da se ukljui u priu ali je profesor bivao ljut to ga on prekida.

    8 . glava

    - Profesor je otiao iz Sergejevog kabineta i on i Ljevin ostae sami. Videi mrzovoljnog brata, Ljevin odlui da ga ne pita za savet u vezi sa Kiti. Sergej mu ree da se u Moskvi nalazi Nikolaj, Ljevinov roeni brat, koji je potroio veinu svog imanja. Ljevin je insistirao da ode do Nikolaja, pa mu je Sergejev lakej dao adresu. Ali, Ljevin je posetu odloio za vreme veere i krenuo na mesto gde mu je Stepan rekao da e zatei Kiti.

    9-a glava

    - Ljevin je otiao na klizalite gde je zatekao Kiti. Zajedno su klizali i Ljevin je na Kitino pitanje koliko ostaje u Moskvi odgovorio da to zavisi od nje. Ona je tada pobegla i krenula sa majkom kui. Ona ga nije volela, ali joj je bio simpatian. Zatim ih je susreo na izlazu gde ga je kneginja, Kitina majka pozvala u goste. Nakon toga Ljevin i Oblonski su otili u restoran.

    10-a glava

  • - Stepan i Ljevin su u restoranu '' Engleska ''. Jedui i pijui, razgovarali su o Kiti. Stepan je rekao Ljevinu da on misli da ima nade za njih dvoje. To je mnogo usreilo Ljevina. A jo vie je bio srean kad je uo da i Doli misli isto.

    11-a glava

    - Nastavak razgovora Stepana i Ljevina

    - Tema: oenjen si, voli svoju enu, al zanosi se drugom

    - Takoe Ljevin saznaje da u vezi sa Kiti ima konkurenciju - Alekseja Kirilovia Vronskog.

    12-a glava

    - Kiti ima 18 godina i njeni uspesi u drutvu su vei i nadmaili su uspehe njenih starijih sestara. Kneginja je elela da se Kiti uda za Vronskog, jer je smatrala da je on dobra prilika. Knez je drao stranu Ljevinu. Kiti je zaljubljena u Vronskog, ali kneginja se plaila da zbog nekadanjih oseanja prema Ljevinu ne odbaci celu stvar sa Vronskim.

    13-a glava

    - Ljevin stie ranije u kuu erbackih i zatie Kiti samu. Ona je znala da je doao da je zaprosi, ali se molila da to ne uradi, jer nije htela da ga povredi. On je to ipak uinio i ona ga je, setivi se Vronskog, odbila, govorei da to ne moe biti. On je hteo da ode, ali se u tom trenutku pojavila kneginja.

    14-a glava

    - Nakon 5 minuta od kneginjinog ulaska, dola je i Kitina drugarica, grofica Nordston. Ona je elela da se Kiti uda za Vronskog, dok Ljevina nije naroito volela. Posle odreenog vremena, dola je i jedna dama, a za njom i Vronski. Ljevin sada nije mogao da ode, jer je eleo da sazna kakav je ovek koga Kiti voli. Malo su svi razgovarali o Ljevinovom ivotu

  • na selu, o stolovima koji se vrte i duhovima. Vronski je hteo da proba eksperiment, ali u tom doe knez i jedino se ljubazno pozdravi sa Ljevinom. Nakon toga, Ljevin neprimetno ode.

    15-a glava

    - Kiti nije mogla dugo da zaspi. Mislila je na Ljevina i Vronskog i molila Boga da joj pomogne. Za to vreme, knez i kneginja su se svaali oko izbora mua za Kiti. Knez se nije slagao za Vronskog, govorei da on nema ozbiljne namere, kao Ljevin.

    16-a glava

    - Vronski nikada nije imao porodicu. Majka mu je bila uvena dama iz viskog sveta, a oca nije upoznao. Voleo je Kiti, ali nije planirao da je eni i stvara porodini ivot.

    17-a glava

    - Vronski se na eleznikoj stanici susreo sa Oblonskim. Oblonski je ekao svoju sestru Anu Karenjinu, a on svoju majku. U razgovoru sa njim, saznao je za Ljevinova oseanja prema Kiti i namerom da je zaprosi. Shvatio je da je Ljevin to uinio sino i da ga je Kiti odbila, to ga je radovalo.

    18-a glava

    - Na ulazu u vagon, Vronski je ugledao gracioznu damu, pripadnicu visokog drutva. Uini mu se poznatom. Bee to Ana Karenjina, shvatio je kada je dama ula u kupe njegove majke. Ana je krenula sa bratom, Vronski sa majkom kada ugledae usplaherenu masu i paniku. Dogodila se nesrea u kojoj je ovek stradao. Pregazio ga je voz. Takoe i ena mu je bila tu. On je izdravao celu svoju porodicu. Ana se pitala da li im i kako mogu pomoi. Na to Vronski je otiao i dao udovici 200 rubalja. Nakon toga, svi su otili kui.

  • - Dok se vozila u koiji, Ana je ovaj straan dogaaj smatrala loim predznakom.

    19-a glava

    - Ana dolazi u kuu Oblonskih. Tamo zatie Doli kako poduava Griu. Ana veoma dobro pamti, pa zna sva imena deca, njihove preleane bolesti i osobine. Doli je to cenila. Dugo su njih dve razgovarale o Stepanovoj prevari.

    20-a glava

    - Dok su Ana i Kiti razgovarale o balu, Stepan i Doli su otili u sobu. Kiti je pozvala Anu na bal.

    - Dolina deca mnogo vole Anu.

    21 . glava

    - Doli i Stepan su se pomirili. Uz aj, Doli, Ana, Kiti i Stepan su prijatno razgovarali. Ana je otila u svoju sobu po album za slike svoga sina Serjoe. U tom, zvono je zazvonilo i ukazala se muka prilika. Bio je to Vronski koji je doao da se neto obavesti o sutranjem ruku. Kiti je pocrvenela. Mislila je da jedino ona zna zato je on doao ( bio je kod nje kui, nije je naao, pa je doao ovde ). Ani je bila udna ova poseta Vronskog.

    22 . glava

    - Kitina haljina bila je ruiasta.

    - Jegoruka Korunski ju je pozvao na ples. Pleui sa njim, Kiti ugleda Karenjinu i njenog brata Stepana Oblonskog-Stivu. Nakon zavrenog plesa, Korunski je odveo Kiti do Ane. Ona je bila u crnoj haljini, dubokog dekoltea, od somota, optoena venecijanskom ipkom. Kiti je mislila da e Ana doi u ljubiastoj haljini. Korunski je pozvao i Anu na ples. Idui

  • ka podijumu, Vronski je susreo Anu i blago joj se poklonio, a ona mu na to nije odgovorila. To je udilo Kiti.

    - Kada je Kiti zaplesala sa Vronskim, gledala ga je pogledom punim ljubavi. On joj na to nije odgovorio, to joj je paralo srce.

    23 . glava

    - Vronski i Kiti su otplesali par valcera. Nakon toga, Kiti je otila do majke i popriala malo sa groficom Nordston. Odmah zatim Vronski se vratio po nju za kadril. Nita znaajno se nije desilo za vreme kadrila. Kiti je eljno oekivala mazurku. Bila je uverena da e mazurku igrati sa Vronskim. Meutim to se nije desilo. On je to igrao sa Anom, a Kiti koja je ve odbila 5 partnera nije imala s kim da igra.

    - Na kraju, grofica Nordston je pozvala Korunskog da igra sa Kiti. Ona je oseala da se neto dogaa izmeu Vronskog i Ane Karenjine. Znala je to po izrazima njihovih lica.

    24 . glava

    - Konstantin Ljevin je otiao da trai svog brata, Nikolaja Ljevina. Koije su ga odvezle do adrese koju mu je dao polubrat Sergej.

    - Saznaje se da je Nikolaj pre bio monah, da je ispunjavao sve obrede, postove i da se odricao svih zadovoljstava, naroito ena. Zbog toga su ga mnogi ismejavali, pa i sam Konstantin, govorei da je kao Noje. Na to je Nikolaj buknuo i poeo da se drui sa najodvratnijim ljudima.

    - Kada je Ljevin stigao kod svog brata, upoznao se sa ljudima koji su sa njim iveli. Bio je tu Nikolajev drug iz Kijeva, gospodin Kricki, kao i njegova ivotna drugarica Marja Nikolajevna, koju je on uzeo iz javne kue. Ljevin je video da mu je brat mraviji i bolesniji nego kad ga je video poslednji put.

    25 -a glava

    - Nikolaj i Ljevin su razgovarali o Nikolajevom novom poslu (proizvoaka radna zadruga). Kricki je otiao, a Nikolaj ga je ispratio. Za

  • to vreme, Marja je rekla Ljevinu da Nikolaj pije puno vodke,a da mu to kodi.

    - Dok su veerali, Ljevin je pozvao Nikolaja da ivi sa njim. Na kraju se potpuno napio i Ljevin i Marja su ga smestili u krevet. Marja je obeala da e ubediti Nikolaja da pree da ivi sa njim.

    26 -a glava

    - Ljevin je krenuo ujutru iz Moskve i stigao uvee kui. Odluio je da se vie nee nadati neobinoj srei, da nee zaboraviti na brata Nikolaja.

    - Agafja Mihajlovna - stara dadilja

    - Ignjat - koija

    - Vasilije Fjodorovi - nadzornik

    - Semjon - predradnik

    - Ljevin je saznao da se otelila najskuplja krava, Pava, kupljena na izlobi krava.

    - Berkut je bik, a Laska je kuja ptiarka.

    27 . glava

    - Ljevinova kua je bila velika i starinska, ali on ju je grejao celu, jer je ta kua bila ceo Ljevinov svet.

    - U gostinjskoj sobi Ljevin je pio aj i itao Tindalovu knjigu o toploti.

    28 . glava

    - Ana je odluila da ode ranije kui, iako ju je Doli nagovarala da jo ostane. Na kraju, Ana joj se poverila to odlazi ranije - da ne bi srela Vronskog.

  • 29 -a glava

    - Ana je bila u vozu i putovala je kui. Pokuala je da ita roman, ali je samo jedan deo bila koncentrisana. Mislila je o svom odnosu sa Vronskim i shvatila da tu nema nieg sramnog. Voz se odjednom zaustavio, stigli su na stanicu i Ana je izala na sve vazduh.

    30 -a glava

    - Kada je elela da ue u vagon, Ana je naletela na Vronskog. Pitala se odkud on u tom vozu. Srce je elelo da on kae da je on tu zato to je i ona tu, ali razum se bojao toga. Meutim, on joj je to rekao. Ana je tada ula u voz. Pred jutro je zaspala. Kada se probudila ve je bila u Petrogradu. Na stanici ju je ekao mu.

    31 . glava

    - Vronski cele noi nije spavao mislei na Anu. Kada je voz stigao u Petrograd, Vronski je izaavi iz vagona jedva ekao da opet vidi Anu. Ali video je i Alekseja Aleksandrovia, Aninog mua. Bez obzira na to, on je priao Ani, pitavi je kako je provela no. Ana ga je upoznala sa muem. Aleksej se mrzovoljno pozdravio i krenuo sa Anom ka koijama.

    32 . glava

    - im je Ana ula u kuu, tu ju je doekao sin Serjoa. Odmah zatim dola je Aleksejeva prijateljica, grofica Lidija Ivanovna, elei da uje pojedinosti iz Moskve. Posle grofice Lidije, dola je i direktorova ena, inae Anina prijateljica i ispriala joj je gradske novosti.

    - Vreme do ruka, Ana je iskoristila da bi prisustvovala ruku svoga sina, koji je ruavao zasebno.

    - Ana se sa uenjem seala svog jueranjeg stanja bezrazlonog stida i zabrinutosti i zakljuila da nita nee rei muu, jer i nema ta da se kae.

  • 33 . glava

    - U kui kod Karenjinih uvek je bilo 2-3 gostiju na ruku, a ovoga puta su to bili: stara roaka Alekseja Aleksandrovia, direktor i njegova ena i jedan mladi. Odmah posle ruka, Aleksej je otiao na sastanak. Kada su otili gosti, Ana je gledala haljine, koje je dala krojaici da ih prepravi. Dve nisu bile gotove, a jedna nije bila prepravljena onako kako je Ana to elela. Zbog toga, uvee nikud nije izala, ve je vee provela sa sinom. Kada je on zaspao, uz roman je ekala Aleksejev povratak.

    - Aleksej je svako vee itao neku knjigu u kabinetu. Ani su pri povratku iz Moskve smetale Aleksejeve ui. inilo joj se kao da su vee.

    34 . glava

    - Vronski u Peterburgu ima stan u Morskoj ulici. Dok je boravio u Moskvi, taj stan mu je uvao najdrai drug, Petricki. Sad kada je doao u svoj stan, on je u drutvu Petrickog naao baronicu Silton i Kamerovskog. Baronica hoe da se razvede od mua i pitala je Vronskog za savet o tome. On joj je savetovao no pod grlo. Ona je tada otila. Odmah za njom otiao je i Kamerovski. Tada je Petricki ispriao sve detalje i novosti Vronskom.

    II deo

    prva glava

    - U kui erbackih, reali su se mnogi lekari koji su utvrivali ta se deava sa Kiti. Kneginja je zvala domaeg lekara, ali kako on nije mnogo pomogao, pozvala je i uvenog lekara. On je ustanovio da Kiti treba da pobolja ishranu i umanji nervozu.

    Knezu se sve ovo inilo smenim, jer je znao da je Kiti slomljeno srce. Kneginja se oseala krivom. Nakon posete lekara, Kiti je odluila da se pretvara i da se raduje putovanju s roditeljima u inostranstvo.

    druga glava

  • - Nakon to je doktor otiao, stigla je Doli. Ona se ove zime porodila i dobila devojicu, ali dete je ostavila kui i dola u posetu Kiti. Tu je prisustvovala maloj svai izmeu kneza i kneginje. Knez ju je krivio za Kitino stanje, ali nije eleo da je napada jer se ona iskreno kajala i plakala je.

    Dolina erka Lili najverovatnije ime arlah, pa ona vie nee smeti da izlazi iz kue. Zbog toga, Doli je odluila da smiri situaciju i popria sa Kiti.

    trea glava

    - Doli je ula u Kitin kabinet, obojen u ruiasto. Poela je da pria sa njom dotiui direktno uzrok njenog bola. Na to joj je Kiti uz viku odgovarala, ljutei se. Kad je Doli spomenula Ljevina, Kiti je doivela vrhunac svog besa napadajui i vreajui sestru (kako je mogla da oprosti Stivi prevaru, pitala ju je). Doli je znala da Kiti u besu zna rei mnogo toga nepromiljenog i neprijatnog.

    Nakon toga Kiti je zaplakala i tresui se pala na kolena pred sestru. I tad su se one ispriale. Kiti joj ree da sve stvari vidi u najodvratnijem i najgrubljem vidu, kao npr. ona misli da je majka vue na balove samo da je uda itd.

    Rekla joj je da joj je prijatno samo sa decom. Doli joj ree da njena deca imaju arlah. Poto je Kiti preleala tu bolest, prela je kod Doli. Pomogla joj je da izlei svu decu, ali njoj ne bee bolje. Zato je otputovala u inostranstvo.

    etvrta glava

    - Ana Arkadijevna Karenjina je imala veze i prijatelje u tri razliita kruga:

    1) prvi krug inile su kolege s posla i potinjeni njenog mua

    2) drugi krug inili su oni ljudi preko kojih je Aleksej napravio karijeru, tu je bila grofica Lidija Ivanovna

    3) trei krug inili su ljudi iz sveta balova, rukova i blistavih toaleta; njena veza sa ovim krugom odravala se preko kneginje Betsi Tverske, ene njenog roaka. Kasnije se ispostavilo da je Betsi bila roaka

  • Vronskog. Znala je za oseanja Vronskog prema Ani. Ana je ubeivala sebe da mu zamera to joj se udvara, ali kad god ga ne bi srela na nekom balu, on bi joj nedostajao.

    5-a glava

    - Vronski je kneginji Betsi ispriao malo slobodniju, ali zanimljivu priu o dvojici mladia koji su pratili jednu enu do neke kue u kojoj su imali ruak. ena je ivela na spratu i mladii su odluili da joj napiu strasno, ljubavno pismo. Lino su joj odneli, a na vratima su ih doekali ena, ali i njen mu, koji ih je napao.

    Taj mu se zvao Venden i on je bio titulirani savetnik. On je komandantu puka poslao albu na njegove oficire mladog kneza Kedrova i Petrickog. Zato je komandant poslao Vronskog da ih miri.

    6-a glava

    - Betsi je krenula kui pre nego to se opera zavrila. Odmah za njom stigli su i gosti. Priali su malo, a kako je razgovor zamirao, dali su se uvek zanimljivom ogovaranju. Ogovarali su ak i Karenjine, na ta su vie osuivala Anu, povezujui je sa Vronskim. Ali kneginja Mjahkara je branila Anu, govorei da je ljupka i draga i napadajui njenog mua Alekseja. Malo kasnije, Vronski je stigao i novi razgovor gosti povedoe sa njim.

    7 . glava

    - Na Betsinu sedeljku dola je i Ana. Vronski je bio srean i veselog lica. Zatim se zajedno sa gostima Ana upustila u razgovor o brakovima iz strasti i brakovima iz razuma.

    Kasnije se odvojila da popije aj i Vronski joj je tada priao uz nove izlive ljubavi. Ona se opirala. Govorila mu je da je Kiti bolesna i da ode da je moli za oprotaj, ali on je znao da ona to govori jer joj tako razum nalae. Srce je elelo neto drugo. To je on tumaio iz njenog pogleda.

    Kasnije je doao i Anin mu, Aleksej i prihvatio se razgovora sa gostima, ne primeujui da su Ana i Vronski izdvojeni. Svi u salonu to behu

  • primetili, pa je Betsi prila Ani i skrenula joj na to panju. Ana se zatim prikljuila kolektivnom razgovoru.

    Posle nekog vremena, mu ju je pitao hoe li da se vrate zajedno kui, ali ona je to odbila. On je tada otiao. Anu je kasnije do koija ispratio Vronski, a zatim otiao kui sav srean, jer je shvatio da ga Ana ipak voli.

    8 . glava

    - Aleksej Aleksandrovi nije video nita posebno u razgovoru svoje ene i Vronskog. Ali svi ostali su primetili neto, pa mu se inilo kao da tu ipak ima neega. Poeo je da sumnja. Kad se vratio kui, uao je po obiaju u svoj kabinet da ita knjigu.

    Nakon nekog vremena uputio se prema sobi. Ane jo uvek nije bilo. On nije mogao da zaspi, pa je nervozno etkao po sobama. Razmiljao je ta e rei eni. Posle odreenog vremena smislio je govor i u tom trenutku je zauo Anine korake.

    9-a glava

    - Govor koji je Aleksej spremio uopte nije uspeo da realizuje. Zbunjivao ga je pogled njenih oiju. Oseao je da je dubina njene due sada zatvorena za njega. Malo su razgovarali. Ana se pravila da nita ne razume i govorila je da je vreme za spavanje.

    10-a glava

    - Od tog razgovora za Anu i Alekseja je poeo novi ivot. Spolja su ostali isti, ali njihovi unutranji odnosi su se promenili. Ana je i dalje izlazila u drutvo i sretela se sa Vronskim.

    11-a glava

    - Posle godinu dana, jedna jedina elja Vronskog, koja mu je zamenila sve elje bila je ispunjena. On i Ana su bili zajedno.

  • Toga dana,Ana je plakala i pala bi na pod da je Vronski nije drao. Oseala se kao prestupnica i molila je Boga za oprotaj. Govorila je Vronskom da je on sada sve to ona ima.

    Te noi, Ana je sanjala opet isti san. U tom snu i Aleksej Aleksandrovi Karenjin i Aleksej Kirilovi Vronski su joj bili muevi. Obojica su je u tom snu zasipali nenou. Ana se budila sa uasom.

    12-a glava

    - Ljevin je svakoga dana iekivao vest o tome da se Kiti udaje ili da se ve udala. Kad god je pomislio na njeno odbijanje, Ljevin se teio kako e sve proi. Zato se trudio da svakodnevnim obavezama, ne mislei na nju, zatrpa svoje dane. I uspevao je u tome.

    Majra Nikolajevna mu je javila da je zdravlje Nikolaja sve loije, pa je Ljevin odluio da ga poalje u banju, to je i uradio.

    Stiglo je prolee.

    13-a glava

    - Ljevin je obilazio imanje i radovao se proleu. Pomalo se ljutio na nadzornika to nije zimus popravljena ograda, ali kako je bilo lepo i prijatno vreme, shvatio je da ne eli da ga troi, ljutei se.

    Odjahao je na svom konju Kolpiku u polja i susreo se sa radnicima sa kojima je popriao o sejanju deteline. Zatim je otiao da rua.

    14-a glava

    - Dolazei kui na ruak, Ljevin je video da mu neko dolazi u posetu. Veoma se obradovao kad je video da je to Stepan Oblonski. Odmah je pomislio na to kako e saznati da li se Kiti udala ili kad se udaje.

    Meutim, ruavi sa prijateljem, nije progovorio ni jednu re o njoj. Zatim su zajedno krenuli u lov.

  • 15-a glava

    - Ljevin i Stiva su zajedno sa kujom Laskom krenuli u lov na ljuke. Neko vreme su ekali, pucali, ubili par ljuka, kad je Ljevin odjednom pitao za Kiti. Stiva mu ree da se ona ne udaje i da je veoma bolesna. U tom trenu prolete jo jedna ljuka i obojica je upucae. ljuka pade, Ljevin je uze i stavi u torbu.

    16-a glava

    - Kad su se vratili iz lova Stivu i Ljevina je u kui ekao kupac Rjabinjin. Ljevin je smatrao da ponuda koju Rjabinjin nudi Stivi za umu nije dovoljna, ali je Stiva ipak prihvatio.

    17-a glava

    - Ljevin je bio loe volje. Stiva je eleo da ga oraspoloi. Ljevin je pokuavao da ga pita neto, ali mu to nije polazilo za rukom. Na kraju je dotakao i tu temu. Pitao je za Vronskog. Tada su popriali i o Kiti.

    18-a glava

    - Vronski je voleo puk. Tamo su ga cenili i ponosili se njime. Sa svojim drugovima nikada nije priao o vezi sa Anom. Ali svi su ve znali ili bar slutili da su njih dvoje u preljubnikoj vezi.

    Mlade ene koje su zavidele Ani, radovale su se toj vezi i samo su ekale priliku kada e javno da je napadnu.

    Majka i stariji brat Vronskog nisu se slagali sa tom vezom.

    Druga velika strast i zadovoljstvo Vronskoga, pored puka bila je i ljubav prema konjima. Zato se prijavio na trke.

    19-a glava

  • - Vronski je sedeo u menzi puka i jeo biftek. Pravio se da ita knjigu da ne bi morao da pria sa drugima. Mislio je o Ani i tome kako je nije video ve tri dana.

    Jedina osoba koju je Vronski voleo i koja je njega volela bio je Javin, karta, pijanica i ovek sa nemoralnim pravilima. Vronski je oseao da ga samo Javin razume u vezi sa Anom. Njih dvoje su u menzi askali o dananjoj trci, a zatim su zajedno otili kod Vronskog kui.

    20-a glava

    - Javin i Vronski su doli u stan u kojem je Vronski iveo sa Petrickim. Kad su uli, Perticki je spavao, pa ga je Javin probudio. Vronski se na brzinu presvukao i krenuo u konjunicu. U tom trenu dolazila su jos 2 oficira u njegov stan, koji je uvek bio mesto okupljanja. Pre nego to je izaao, Petricki je rekao Vronskom da mu je dolazio brat i dao mu je pisma od njega. On ih je uzeo i krenuo u konjunicu.

    21 . glava

    - Vronski je krenuo u konjunicu da vidi svoju kobilu Fru-Fru. Susreo se sa Englezom, trenerom koji ga je odveo do boksa upozoravajui ga da je kobila uznemirena zbog brnjice. Usput je video i Gladijatora, konja svog glavnog konkurenta Mahoina. Kada se uverio da je sve u redu, krenuo je ka Brjanskom. U stvari iao je kod Ane. Sedajui u koiju proitao je pismo od majke i ceduljicu od brata. Oboje su se, kao to je Vronski predpostavio, meali u njegov ivot.

    22 . glava

    - Vronski je doao do Anine kue. Upitao je batovana da li je Aleksej Aleksandrovi kui. Ovaj mu ree da je gospoa sama. Iao je ka kui, elei da je iznenadi. Pitao se da li joj je sin kui. Vronski se pred Serjoom oseao nelagodno, jer ga je to dete stalno posmatralo udnim i upitnim pogledom. Sreom, zatekao je Anu samu kako sedi na terasi. Malo su razgovarali i Vronski primeti da se neto udno sa njom dogaa. Upita je ta joj je. Ona mu ree da je trudna. On ju je pogledao umiljatim i

  • pokornim pogledom, poljubio joj ruku a zatim je proetao po terasi. Nakon nekog vremena ree joj da ostavi mua i sjedini njihov ivot.

    23 . glava

    - Ana i Vroski su razgovarali. On ju je ubeivao da napusti mua. Ali ona to nije mogla uiniti zbog sina. Dok su priali, ula je korake svoga sina koji se vraao iz etnje. Brzo je poljubila Vronskog u usta i zakazala mu sastanak u jedan sat posle ponii.On tada ode.

    24 . glava

    - Vronski je od Ane krenuo ka Brjanskom. Kod njega se zadrao svega 5 minuta jerje urio na trku. Omah posle te posete otiao je u svoj stan koji sada bee prazan. Svi su otili na trku, jedino mu je lakej doneo odelo. Kada se obukao, Vronski je krenuo ka konjunici. Stigao je na vreme. Popriao je sa bratom Aleksandrom i malo se iznervirao. Potom je priao svojoj kobili Fru-Fru i trka je mogla da otpone.

    25-a glava

    - U trci je uestvovalo 17 oficira. U poetku trke, nervozna Fru-Fru propustila je nekoliko konja ispred sebe. Vronski je svom snagom zadravao konja i vrsto ga je drao, pa prestie par jahaa. Ispred njega ostadoe samo Mahoinov Gladijator i Dijana kojom je upravljao Kuzovljev.

    Na reci koja je bila prva prepreka, Kuzovljev je pao i ispred Vronskog ostade samo Mahoin. Nakon nekog vremena Vronski i njega prestie, ostavljajui ga za sobom. Pred njim je bila najtea prepreka 'irski banket', ali Vronski je i nju uspeno savladao. Kada je prelazio poslednju prepreku, Vronski je napravio neugodan pokret. Taj pokret je slomio kimu Fru-Fru i zato je odlueno da je ubiju. Vronski se osetio izgubljenim i nesrenim. Krenuo je ni sam ne znajui kuda. Javin ga je stigao i odveo kui.

    26-a glava

  • - Aleksej Aleksandrovi je svakog prolea iao u banju da bi popravio zdravlje koje je tokom zime bivalo narueno od preteranog posla. Njegovi odnosi prema eni su zahladneli, ali i prema sinu takoe. Iako to svesno nikad nije priznavao, u dubini due je znao da je prevareni mu. Lidija Ivanovna mu je skrenula panju na Anino ponaanje. Od tog trena on je poeo da izbegava groficu. Meutim, ona je poslala lekara da pregleda Alekseja jer se brinula za njegovo zdravlje. Lekar je utvrdio da Aleksejevo zdravlje nije ba sjajno.

    27 . glava

    - Aleksej je doao u posetu Ani koja je preko leta ivela u letnjikovcu. Pozdravio se i sa sinom Serjoom kojem je u oevom prisustvu bilo neugodno. U tom je dola kneginja Betsi Tverska po Anu. Ona ode na trke a Aleksej je otiao na iste sa Sluinom, efom kabineta.

    28 . glava

    - Kada je Aleksej stigao, Ana je ve sedela sa Betsi i drugim damama u loi za visoko drutvo. On se sa svima pozdravljao i smeio i Ana u tome vide mnogo licemerja i odvratnosti. Aleksej je priao sa generalom autantom i njihov razgovor se prekinu kad Aleksej u Stivino pitanje upueno Betsi. Stiva ju je pitao za koga navija, a ona ree da su ona i Ana za kneza Kuzovljeva. Stiva je navijao za Vronskog. Trka je tada poela. Alekseja nije mnogo zanimala trka, pa mu je pogled stalno bio uperen u Anu. Kada je Kuzovljev pao, Aleksej je video da to nije nimalo uzbudilo Anu. On je znao da je onaj za koga ona navija jo u igri. Ona ga je jednom pogledala i namrteno se okrenula. Ni jedan pogled vie nije uputila ka njemu.

    29-a glava

    - Kada je Ana videla da je Vronski pao, potpuno se izgubila. Htela je da krene dozivajui Betsi, ali je ona govorila sa generalom o nesrei. Aleksej se ponudio da je odvede kui, ali ona ga odbi. Bila je uznemirena. Jedan oficir donese vest da je Vronski dobro, ali da je konj slomio kimu. Ana na to sede, pokri lepezom lice i zaplaka. Aleksej je zakloni svojim telom, a onda se opet ponudi da je odveze kui. Betsi je

  • pokuala da ga odvrati od te ideje, ali Ana je pristala da krene sa njim. U koijama, Aleksej joj skrenu panju na to da se nedolino ponaala. On je eleo da mu ona kae da su njegove sumnje o prevari besmislene. Bio je sprema da u to poveruje. Ali Ana mu ree istinu: da voli Vronskog, da mu je ljubavnica i da mrzi njega, svoga mua. On je utao. Odvezao ju je do letnjikovca i odlazei joj ree da e joj sutra poslati odgovor na njeno dananje priznanje. im je Aleksej otiao, stie pismo od Betsi. Ana se umirila kad je saznala da je Vronski stvarno dobro.

    30-a glava

    - erbackijevi su otili u jednu banju u Nemakoj. Kiti je posmatrala ljude koje nije poznavala i davala im je najlepe osobine. Meu svim ljudima najveu panju joj je privlaila jedna devojka Varenjka. Ona je brinula o madam tal i drugima i stalno je bila u nekom poslu.

    Uskoro su u banju dola jo dva nova lica. Kneginja je saznala da su to Nikolaj, Ljevinov brat i njegova saputnica Marja Nikolajevna. Kiti ga je izbegavala, jer ju je potseao na Konstantina Ljevina.

    31 . glava

    - Kneginja i Kiti su etale zajedno sa pukovnikom. Odjednom, ugledale su Nikolaja, Marju i doktora. Odmah su se okrenule i urnim koracima se udaljavale. ule su viku i galamu. Pukovnik ih kasnije stie i ree im da je Varenjka sredila stvar. Kasnije, kneginja je prila Varenjki i upoznala se sa njom. U tom asu dola je i Kiti. I ona se upoznala i malo popriala sa Varenjkom, koja ih je tada ostavila jer su je ekale obaveze.

    32 . glava

    - Madam tal je razvodei se od mua rodila dete. Ono je odmah umrlo. Rodbina je, znajui da je madam previe osetljiva, zamenila dete sa tek roenom erkom dvorskog kuvara. Ta erka je bila Varenjka. Madam tal je to kasnije saznala, ali je nastavila da vaspitava Varenjku koja je u meuvremenu izgubila prave roditelje.

  • Sve ovo je kneginja saznala iz prie sa Varenjkom. Jedno vee ju je pozvala kod sebe. Varenjka je odlino pevala, pa je uz Kitinu pratnju na klaviru zabavljala kneginju i njene goste.

    Kasnije su Kiti i Varenjka, etajui vrtom, razgovarale. Varenjka nije otkrila Kiti ta je to najvanije i ta joj daje zavidni mir i spokoj.

    33 . glava

    - Kiti se upoznala sa gospoom tal. I ma koliko je bio uzvien karakter madam tal, pravo savrenstvo Kiti je videla samo u Varenjki. Kneginja je primetila da se sa Kiti neto deava. Ona je menjala svoj ivot. Imitirala je Varenjku, pomagala bolesnima i itala im Jevanela. Tako je pomagala i siromanoj porodici bolesnog slikara Petrova. A onda je Ana Pavlovna,slikareva supruga prestala da poseuje kneginju i da alje decu kod njih. Kiti nije znala razlog, al je slutila da je Ana Pavlovna licemerna u susretima sa Kiti i da je motrila stalno na nju i mua. Njen mu se toliko radovao Kitinim dolascima i njenim prisustvom. Pomislila je da je to razlog nezadovoljstva Ana Pavlovne.

    34 . glava

    - Kiti je sa ocem etala banjom i upoznavala ga sa novim prijateljima. Knez je upoznao i slikara Petrova i gospou tal i Varenjku i mnoge druge. Dok je priao sa madam tal, knez je opazio moskovskog pukovnika. Pozdravio se sa madam i zajedno sa Kiti otiao do pukovnika. U njihovom razgovoru Kiti je ula da se pria kako madam tal nije nepokretna, nego da se kree u kolicima jer je runo graena. To ju je umanjilo u Kitinim oima.

    35-a glava

    - Kada se vratio iz etnje sa Kiti, knez je naredio da se doruak poslui napolju, pod kestenom. Doruku su prisustvovali pukovnik, Marja Jevgenjeva i Varenjka. Nakon nekog vremena Varenjka je morala ii pa ju je Kiti ispratila. Kiti juje pitala hoe li ii kod Petrovih. Varenjka je potvrdno odgovorila, ali je savetovala Kiti da ne ide. Na to je Kiti uzbueno i sa strepnjom upitala zato. Varenjka je objasnila da je

  • izmeu slikara i njegove ene izbila svaa zbog nje. Kiti je tada shvatila da ne moe da se pretvara da je neto to nije.

    Kiti nije vie podraavala Varenjku. Vratila se izleena u Rusiju.

    III deo

    prva glava

    - Sergej Ivanovi Kozniov je doao kod brata Konstantina Ljevina na selo.

    - Poglavlje govori o njihovim suprotnostima.

    druga glava

    - Agafja Mihajlovna, dadilja i domaica, je silazei u podrum pala i uganula ruku. Doao je lekar, koji je tek zavrio studije i pregledao je. Nakon pregleda, razgovarao je sa Sergejom. Posle tog razgovora, Ljevinu se inilo da mu je brat ivahniji i veseliji, ak je poeleo da ide na pecanje. Dok je Sergej pecao na reci, Ljevin je priao sa Fomiom o kosidbi.

    trea glava

    - Ljevin se pridruio bratu na reci. Poeli su da diskutuju o tome zato Ljevin vie nije u zemstvu (oblik organizacije slian optini u carskoj Rusiji). Sergej se pitao da li je po sredi neznanje, ravnodunost ili lenjost. Ljevin je rekao da mu sud ne treba jer on ne ini krivina dela, da mu ne trebaju ni doktori, a ni kole, jer nema decu da ih u njih vodi. Na kraju Sergej je zalazio u filozofsko-istorijsku oblast pokazujui bratu svu nepravilnost njegovih pogleda. Naposletku pooe kui.

  • etvrta glava

    - Ljevin je oseao pravo zadovoljstvo kad je jednom prilikom uzeo da kosi. Zato je eleo da i predstojeu kosidbu ne propusti. Tit, mali mravi seljak, naotrio je Ljevinu kosu. Poeli su sa kosidbom. Ljevin je iao za Titom. Nakon nekog vremena, Tit je i dalje ravnomerno kosio, dok se Ljevin umarao. Ali tad bi Tit stao i naotravao kose. Nakon nekog vremena, Ljevin je izgubio predstavu o vremenu. Ve je bilo vreme doruka, jer su kosci kosili vie od 4 sata. Ljevin tada ode kui na doruak.

    5-a glava

    - Ljevin je posle doruka opet otiao na kosidbu. Sada je kosio izmeu aljivog starca i mladog seljaka Mike. Ne razmiljajui o vremenu, dolo je i vreme ruka, a Ljevinu se nije ilo kui. Ruao je sa starcem turku (nacionalno jelo od hleba, soli i vode), a zatim zaspao na travi kao i ostali. Kad se probudio zajedno sa koscima (njih 42) krenuo je na Makin vrh, na novu livadu za koenje.

    6-a glava

    - Kada je i Makin vrh bio pokoen, Ljevin poe radosno kui. Tamo je zatekao brata, koji je neto itao. Zajedno su jeli, oboje dobrog raspoloenja. Kuzma je doneo pismo za Ljevina. Pisao mu je Oblonski. On ga je zamolio da ode do Doli, koja se trenutno nalazila u Jerguevu, nedaleko od njega, da joj pomogne. Sergej i Ljevin su se dogovorili da pou zajedno do nje, ali pre toga Ljevin je morao da ode da poseti Agafju.

    7 . glava

    - Kada je Stepan otiao u Peterburg na trke, poneo je iz kue sav novac da bi ministarstvo podsetio na sebe. Tada je Doli sa decom prela na selo, u Jerguevo. Tamo je imala kuu, koju je dobila u miraz. Ali kua je bila stara i raspadala se. Zato je Stepan kada je dolazio da proda umu malo uredio. Ali ivot na selu i na tom imanju nije bio lak. Mleka nisu imali, jer su krave bile ili stare ili steone. Kokoke nisu imali, a nisu mogli

  • ni da se etaju jer je stoka razvalila ogradu, pa se etala po vrtu. Jedina Dolina podrka bila je Matrjona Filimonova. Ona joj je stalno govorila da e se sve srediti. I stvarno posle par dana sve je krenulo na bolje. Kupili su kokoke, popravili ogradu itd.

    8 . glava

    - Doli je elela da odvede decu na priee. Za tu priliku je svoj deici oblaila nova, sveana odela. ak se i ona sama doterala. Videla je da je u crkvi privukla panju svih prisutnih, izazvanu njom i decom. Sva deca su bila mirna i pristojna. Posle ruka, Gria je zvidao na ta ga je Engleskinja kaznila i ostavila bez dezerta. Doli su pole suze na oi, kada je videla da je Tanja dala pola svog dezerta bratu. Kasnije su svi otili da beru peurke, a potom na reku, na kupanje. Tamo je Doli popriala sa enama koje behu oduevljene njenom decom.

    9-a glava

    - Vraajui se sa kupanja, Doli je naletela na Ljevina koji je doao u posetu. Nakon to se poigrao sa decom, on sede da razgovara sa njom. Doli je zapoela razgovor o Kiti, ali Ljevin skrenu sa teme. eleo je da uje pojedinosti o njoj, ali se toga i bojao.

    Pokrovsko - selo gde je iveo Ljevin.

    10-a glava

    - Doli je nastavila priu o Kiti. Ljevin je bivao sve uznemireniji. Razgovor je u neko doba prekinula Tanja. Doli ju je na francuskom pitala ta joj treba i od devojice je takoe zahtevala odgovor na francuskom. Ljevinu se to inilo lano i vetaki. Posle aja krenuo je kui. Doli je tada videla Griu i Tanju kako se biju. To joj je sruilo celu sliku o njenoj idealnoj deci. Ljevin ju je teio, ali je mislio da on svoju decu nikad nee terati da govore francuski i da e ona biti prekrasna.

    11-a glava

  • - Ljevin je morao da otputuje u sestrino selo da izvidi radove o senu. Smatrao je da neto ne valja, pa je otiao da proveri. Odseo je kod starca Parmenia.

    12-a glava

    - Ljevin je sedeo na plastu sena. Seljaci su pokupili seno i otili kuama, a oni kojima je kua bila daleko, odseli su na livadi. Veselo su pevali do pred zoru. Ljevin je celu tu no, leei na plastu, razmiljao. eleo je da promeni svoj ivot. Zatim se digao i krenuo. Idui irokim putem, zauo je zvuk koija. Iz njih je izvirivala mlada devojka, koja ga pogleda svojim prekrsnim oima. Prepoznao ju je. Bila je to Kiti. Shvatio je da koliko god eli da promeni svoj ivot, da je jo uvek voli.

    13-a glava

    - Aleksej Aleksandrovi imao je jednu manu. Suze su ga dovodile do stanja izgubljenosti i on tad nije mogao pravilno da rasuuje. Zato je ostao nem i ukoen kada mu je Ana priznala prevaru i kad je zaplakala. Kada ju je odveo do letnjikovca, Aleksej joj je rekao da e joj sutradan saoptiti svoju odluku. Zato je u nastavku puta razmiljao ta da radi. Mislio je o dvoboju, ali je to reenje brzo odbacio. Takoe je pomislio i na formalan razvod, ali je smatrao da bi tako Ani prokrio put do njene sree i njegove nesree, a i razvod bi bio bruka za njega i njegovu reputaciju. Zato je odluio da je ostavi uz sebe, razdvoji od ljubavnika i sakrije njenu prevaru.

    14-a glava

    - im je stigao u Peterburg, Aleksej je napisao Ani pismo o svojoj odluci i zatraio je od nje da se do utorka vrati kui, jer je letnja sezona skoro gotova. Odmah je po kuriru poslao pismo. Seo je da ita knjigu, ali nije mogao da se skoncentrie. Pogled mu je padao na Anin portret u kabinetu. Namrteno je okrenuo glavu i seo za svoj sto. Poeo je da reava tekue poslove i poto je dobio ideju, bivao je sve ivahniji. Oko 11h je otiao na spavanje.

  • 15-a glava

    - Ana se videla sa Vronskim, ali mu nije rekla da njen mu sve zna. Sutradan, oseala se grozno. Mislila je da e je mu isterati iz kue na oi svih prisutnih. Odluila je da ode sa sinom u Moskvu. Napisala je Alekseju pismo da odlazi sa sinom. Htela je da napie pismo i Vronskom, ali nije znala ta bi mu rekla. Poela je da pakuje stvari.

    16-a glava

    - Dok se spremala za put u Moskvu, Ani je stiglo pismo od mua. Jecala je, plakala je i inilo joj se odvratnim njen poloaj i odgovor njenog mua. Znala je da je on to napisao i da zahteva od nje da doe kui da bi mogao da je dokraji i uniti. Zatim je odluila da ode do kneginje Tverske da vidi Vronskog.

    17-a glava

    - Ulazei kod Betsi, Ana je susrela lakeja Vronskoga. Tu se Ana setila da on nee doi, pa je po lakeju poslao pismo. Ana je stigla pre svih gostiju, pa je zajedno sa Betsi poslala pismo Vronskom. Tanije, Betsi ga je pozvala na ruak i dala je pismo Ani da ga zapeati, ali je ona dodala jo par redova (da se moraju nai u 6 h kod parka)

    Dok su pile aj, gosti su poeli da pristiu.

    18-a glava

    - Kod Betsi su pristigli oekivani gosti: Safo talc sa svoja dva oboavaoca i Liza Merkalova sa muem svoje roake Stremovim koji je bio naroito ljubazan, s obzirom da je bio neprijatelj u komitetu sa Aninim muem.

    Ana je malo popriala sa njima, a zatim je otila.

    19-a glava

  • - Vronski je bio vrlo uredan. Sve svoje poslove je 5 puta godinje dovodio u red. Dugove je delio na tri dela. Imao je oevo imanje iji je godinji prihod bio 200 000, ali poto imanje nije bilo podeljeno meu braom, Vronski je bratu kad se ovaj enio ustupio vei deo imanja, traei samo 25 000. ak je i od majke dobijao 20 000. Ali kako su odnosi sa majkom zahladneli zbog njegove veze sa Anom, na taj novac vie nije mogao da rauna. Zato je sada imao malo problema sa dugovima, jer je imao na raspolaganju samo 25 000, a navikao je na iznos od 45 000.

    20-a glava

    - ivot Vronskog bio je odreen pravilnikom, koji je on sam sastavljao i koga se vrsto drao.

    Mislio je o Ani koja mu je prethodnog dana saoptila da je trudna. On joj je na to odgovorio da napusti mua, ali sada je mislio da li je u stanju, tj. da li je spreman na to. Znao je da trenutno nema novca da je odvede, a i da ima ne zna kako bi to izveo, sa obzirom da je u slubi. Znao je da ako napusti puk, da su sve njegove lae potopljene, a ako ostane moe samo napredovati.

    21 . glava

    - Petricki je doao po Vronskog i odveo ga kod komandanta puka. Kod njega se slavio povratak Serpuhovskog, kolskog druga i biveg kolege Vronskoga. On se vratio iz Azije sa 2 ina i sada je postao general. Posle duge pijanke, Vronski i Serpuhovski su popriali. Serpuhovski je rekao da su ljudi kao on i Vronski potrebni Rusiji. Takoe, dodao je i da bi ovek uspeo u karijeri potrebno je da bude oenjen, a ne da ima slobodne veze. Vronski je znao da Serpuhovski misli na njega i Anu. U tom, stiglo mu je pisamce od Ane. Vronski tada ode, pozdravivi se sa drugom.

    22 . glava

  • - Vronski i Ana se naoe kod parka. Ona mu tad ree da njen mu zna za njih. Malo su porazgovarali, a potom je Ana otila. Vronski je mislio na rei Serpuhovska - da ne treba da se vee.

    23 . glava

    - Ana je stigla u Peterburg. Aleksej je nije doekao, niti je doao da je vidi. Zato je ona otila do njegovog kabineta. Tamo su popriali. On je zahtevao od nje da prestane da via Vronskog i na tome se razgovor zavrio.

    24 . glava

    - Ljevinu se njegovo imanje inilo neinteresantnim. Tome je doprinelo i prisustvo Kiti koja je bila na imanju u njegovoj blizini. Doli mu je poslala pismo i pitala ga da li ima ensko sedlo za Kiti i da bi volela da ga on lino donese. On je poslao sedlo, ali bez odgovora. Imanje je prepustio nadzorniku i otiao kod svog prijatelja Svijaskog u Surovski srez.

    25-a glava

    - Putujui do prijatelja, Ljevin je stao kod jednog starca da nahrani konje. Video je starevo domainstvo, koje ga je zapanjilo kako je isto i uredno. To je na njega ostavilo neki poseban utisak.

    26-a glava

    - Ljevinov prijatelj, Svijaski je bio oenjen i stariji od njega 5 godina. Imao je mladu i lepu svastiku koju je eleo da uda za Ljevina. Ljevin je to znao, ali nikad nikome nije rekao. Kad je primio poziv od Svijaskog, Ljevin je odmah pomislio na tu devojku i bi mu malo neprijatno. Za veerom, on je malo popriao sa domaicom, koja je u njihov razgovor ukljuila i svoju sestru, Nastju. Ljevinu se inilo da je Nastja imala dekolte zbog njega i to mu ni neprijatno. Nije mogao da nastavio razgovor sa njima, pa se prikljuio Svijaskom u njegovom razgovoru sa dvojicom spahija.

  • 27 . glava

    - Ljevin se ukljuio u razgovor Svijaskog i spahije sa sedim brkovima, kao i sa drugim spahijom Mihajlom Petroviem. Priali su o voenju domainstva, radnicima i ruskom seljaku.

    28 . glava

    - Kada su spahije otile, Ljevina je samo brinula misao o domainstvu. Kasnije je opet priao o tome sa Svijaskim, ali su razgovarali i o obrazovanju, gde je Ljevin bio odluno protiv. Kad je legao da spava, nije mogao da zaspi, mislei o novim odnosima sa radnicima. Zato je odluio, iako to nije imao u planu, da ode kui rano ujutru.

    29-a glava

    - Ljevin je poeo da sprovodi svoj plan. Poeo je da ureuje imanje.

    30-a glava

    - Ljevinov plan je u praksi dobro funkcionisao ili mu se to barem inilo. On je eleo da otputuje u inostranstvo da bi zavrio svoju knjigu (tj.plan pretoen u teoriju). Priajui sa Agafjom, ona mu ree da treba da se eni. On se na to uvredi i sede za svoj sto da neto uradi. uo je koije koje su mu dolazile u goste i obradovao se bilo kakvoj poseti, jer nije bio koncentrisan za posao.

    31 . glava

    - U posetu je Ljevinu doao brat Nikolaj. Ljevin je bio pomalo razoaran, jer su mu susreti s bratom bili pravo muenje. Pre nekoliko nedelja Ljevin je poslao Nikolaju da je meu njima ostao nepodeljen deo nekog prodatog imanja. Nikolaj je sada doao po svoj deo. Bio je mraviji nego kad ga je brat video poslednji put. Braa su popriala i Ljevin saznade da je Nikolaj oterao Marju Nikolajevnu od sebe, ali ne ree razlog zbog kog

  • je to uinio. Jedva je Ljevin ekao da doe vreme za spavanje. Nije vie mogao da slua i podrava razgovor sa bratom o tome kako e on jo da ivi. Znao je da Nikolaj nee poiveti jo dugo i to ga je muilo.

    32 . glava

    - Ve sutradan Nikolaj je bio razdraljiv. Poeo je da provocira Ljevina. Priajui sa njim o njegovoj ideji, on mu je u svemu kontrao i na kraju se posvaae. Nikolaj odlui da ode. Ljevin ga je molio da ostane, ali ovaj to nije eleo. Na rastanku se poljubie i pomirie svesni da se moda nikad vie nee videti. Nakon to je Nikolaj otiao i Ljevin otputova u inostranstvo.

    IV deo

    prva glava

    - Ana i Aleksej Aleksandrovi su nastavili da ive zajedno. Ana se sa Vronskim viala van kue i Aleksej je to znao. I Ani i Alekseju i Vronskom je bio muan taj poloaj, ali svo troje su se nadali da e se neto promeniti.

    Vronski je proveo jednu celu nedelju sa stranim princem koga je vodio po Peterburgu i pokazivao mu znamenitosti.

    druga glava

    - Ana je poslala pismo Vronskom govorei mu da je nesrena i bolesna. Molila ga je da je poseti. Rekla je da Aleksej ide na savet i da nee biti kui izmeu 7 i 10 h. Vronski je zaspao i probudio se tek oko pola 9. Kod Anine kue je bio oko 8 i 50h. Na ulazu je naleteo pravo na Alekseja. utke su se mimoili i Vronski ode u gostinsku sobu kod Ane.

    trea glava

  • - Vronski i Ana su priali. Ona ga je ljubomorno optuivala da je na nekoj veeri bio samo zbog Tereze. U tim trenucima on je oseao da se hladi u odnosu prema njoj. Ali ona je uspela da obuzda svoju ljubomoru. Tada mu je rekla da e se uskoro sve reiti, da e ona umreti. Ispriala mu je svoj san. Vronski bi ispunjen uasom jer je i on sanjao slian san (starac sa bradom mrmlja francuske bajalice). Na njenom a i na njegovom licu bi oslikan strah i uas. Ona naglo promeni oblik lica. On nije shvatao o emu se radi, a ona je oseala u sebi pokret novog ivota.

    etvrta glava

    - Aleksej je, vrativi se sa opere, bio izuzetno besan na Anu. Cele noi nije mogao da zaspi. Odluio je da se razvede od nje i da joj oduzme sina. im je ujutru uo da je Ana ustala, otiao je kod nje u sobu i zapoeo prepirku. Na kraju joj je rekao za svoju odluku. Ana ga je molila da joj ostavi Serjou, govorei mu da ga on ne voli i da ga koristi da bi joj napakostio. On to nije negodovao, jer je to bilo istina.

    5-a glava

    - Aleksej je otiao kod advokata. Iako je ekaonica bila puna, Aleksej je otkrivi svoj identitet uao preko reda. Aleksej je advokatu izloio svoj sluaj i zamolio ga da sve ostane u strogoj tajnosti. Advokat mu je izneo sve forme razvoda. Jo malo su priali i Aleksej mu ree da e ga napismeno obavestiti o svojoj odluci. Nakon toga je otiao.

    6-a glava

    - Aleksej je otiao u Moskvu zbog svojih poslova. Imao je nekih problema na tom planu, ali se nije predavao. Vraajui se sa posla susreo se sa bratom svoje ene Stepanom i njegovom enom Doli sa decom. Alekseju nije bilo drago to ih vidi. Doli ga na Stivin predlog pozva na ruak.

    7 . glava

  • - Stepan je odluio da na ruak pozove Ljevina, koji se upravo vratio iz inostranstva, zatim njegovog polubrata Sergeja, Alekseja, kneza erbackija, Kiti i jo neke. Otiao je sve da ih pozove.

    Prvo je navratio do Ljevina i kod njega se zadrao sat vremena priajui sa njim o njegovom putu. Zatim je otiao do novog naelnika sa kojim je dorukovao i prijatno razgovarao. Tek oko 4 je bio kod Alekseja.

    8 . glava

    - Aleksej je imao neke obaveze koje je reavao posle jutarnje liturgije. Nakon toga, napisao je pismo advokatu i poslao mu pismo Vronskoga upuena Ani. U tom asu je uo svau Stepana i svog lakeja. Viknuo je lakeju da ga pusti. Zatim je Stepanu rekao da ne dolazi na ruak jer se razvodi od Ane. Ovaj ga je molio da doe i popria sa Doli. Aleksej je popustio i obeao dolazak. Jo malo su priali o novom naelniku Anikinu i Stepan onda ode.

    9-a glava

    - Oko 6h gosti poee da pristiu u kuu Oblonskih. ak je i sam domain tad stigao. Od gostiju su bili: Sergej, Pescov, Karenjin, knez erbacki, mladi knez erbacki, Turovicin, Kiti, a jo je nedostajao i Ljevin. Nedugo zatim, doe i on. Oseao je veliku radost, ali i strah kad mu Stiva ree da je tu i Kiti. Ljevin se upoznao sa Karenjinom, ak je popriao i sa Kiti i tad su svi seli za trpezarijski sto. Ruak je bio besprekoran, a i razgovor bee prijatan, da je i Aleksej na kraju ivnuo.

    10-a glava

    - Pescov, Sergej i Aleksej su ivo razgovarali. Stepan nije pogreio to je pozvao Pescova jer sa njim razgovor nije mogao utihnuti ni jednog trenutka. Priali su o enskim pravima gde se pored kneza i Stepana ubacila i Doli. Knez je na tu temu zbijao ale, to je posebno radovalo Turovcina.

    11-a glava

  • - Svi su uestvovali u zajednikom razgovoru osim Kiti i Ljevina. Izmeu njih je tekao drugi razgovor. Priali su o onome kada je Ljevin video Kiti u koijama, o Turovcinu za koga je Ljevin mislio da je lo ovek. Kiti mu ree da to nije istina, da je on zlatan, jer je pomagao Doli kad su deca imala arlah.

    12-a glava

    - Kad su ene napustile trpezariju, Pescov je poeo da pria o nejednakosti suprunika, a Turovcin dodade priu o dvoboju Prjanjikova i Kvickog zbog ene. Stepan je odvraao goste od te teme zbog Alekseja. Aleksej napokon ustade i krenu ka sobi gde ga je ekala Doli. Ona je vrsto verovala da je Ana nevina. I kada je saznala za Anino neverstvo, Doli je pokuala da je odbrani, ali alei Alekseja celom duom. Posle tog razgovora, Aleksej se oprosti od nje i ode.

    13-a glava

    - Kiti je otila u gostinsku sobu. Ljevin je hteo da poe za njom, ali je ostao u drutvu mukaraca da joj ne bi bilo neprijatno. Malo je sa njima popriao, a onda se Kiti pojavila sa knezom. Knez se opet latio razgovora o enskim pravima, a Kiti je sela za sto za kartanje i poela da crta po tabli sa kredom. Kada je htela da ustane, Ljevin joj se pridruio za stolom i uzevi kredu napisao poetna slova reenice 'Kada Ste Mi Odgovorili: To Ne Moe Biti, Jel To Znailo Tada ILI Nikada'. Ona je to razumela i na isti nain mu odgovorila da tada nije mogla drugaije odgovoriti. Nastavili su da 'komuniciraju' na isti nain i Ljevin je shvatio da i ona njega voli i da e sve rei ocu i majci.

    14-a glava

    - Od Stepana, Ljevin poe zajedno sa bratom Sergejom na sednicu. Tamo je sreo svog prijatelja Svijaskog i otiao kod njega na aj. Nakon par sati provedenih kod njega, Ljevin se vratio u hotel. Tamo je malo popriao sa Jegorom, deurnim lakejom. Kada je on otiao, Ljevin ostade sam. Brojao je sate do sledeeg susreta sa Kiti. Celu no nije spavao, proveo ju je gledajui kroz otvoren prozor. Ujutru mu bi zima, pa je zatvorivi prozor obukao odelu, umio se i izaao napolje.

  • 15-a glava

    - Ljevin je otiao pravo kod erbackih, ali od njih niko nije ustao. Zatim se vratio u hotel na kafu i pecivo. Meutim, nije mu se jelo. Nakon nekog vremena, opet je otiao kod erbackih koji tek behu ustali. Zato je odluio da se kod njih, po trei put vrati oko 12 h. Tako je i uinio. Lakeji su bili veoma ljubazni prema njemu i kada se susreo sa Kiti bio je najsreniji ovek na svetu. Poljubili su se, a zatim otili u sobu gde su ih ekali knez i kneginja. Oboje su ga lepo primili.

    16-a glava

    - Kneginja i knez su malo popriali sa Ljevinom, a zatim otili. Ljevin je rekao Kiti da ima da joj saopti dve tajne o sebi, ali da e ih otkriti malo kasnije. Dao joj je dnevnik i ona je saznala te dve tajne. Prva je bila da ne veruje u Boga. To Kiti nije smetalo jer ga je ona poznavala i u duu. A druga tajna je bila ta da Ljevin nije bio nevin. To je Kiti mnogo zabolelo, ali mu je ipak oprostila.

    17-a glava

    - Vrativi se sa ruka, Aleksej je dugo mislio o razgovoru za vreme ruka i razgovoru sa Doli posle ruka. Najdublje su mu se utisnule rei Turovcina o tome kako je neko junaki postupio, izazvao na dvoboj i ubio.

    Dok je pio aj, lakej mu je doneo dva telegrama. U prvom telegramu bee obavetenje o tome da je Stremov dobio mesto koje je on eleo. Drugi telegram mu je poslala Ana govorei da umire i da on doe da joj oprosti. Malo se kolebao, ali se ipak odluio da ode u Peterburg.

    Kada je uao u kui od vratara je saznao da se Ana jue sreno porodila, ali da joj je zdravlje narueno. U njenoj sobi su bili lekari, a u kabinetu Vronski koji je plakao i molio ga za dozvolu da ostane. On mu nita ne ree i ode kod Ane u sobu. Ona je buncala, govorila brzo i usplahirano gomilu stvari. Molila je Alekseja za oprost. On je, plaui kao dete, poloio glavu na njenu ruku. U tom, naie i Vronski. Ana mu ree da prie Alekseju i oni pruie ruke jedan drugome. Ana se zahvaljivala

  • Bogu. Doktori su govorili da je to poroajna groznica, u kojoj 99 od 100 sluajeva ena umire.

    Ceo dan Ana je imala visoku temperaturu. Uvee je Vronski otiao kui, a ujutru je opet doao. Anino stanje bee isto.

    Posle treeg dana, doktor ree da za nju ima nade. Aleksej je popriao sa Vronskim, govorei mu da je oprostio Ani i da sada osea dunost da ostane kraj nje. Zamolio ga je da ode i ovaj je to uinio.

    18-a glava

    - Vronski je posle razgovora sa Aleksejom osetio da su se uloge zamenile. Oseao je njegovu visinu, a svoje unienje, njegovu pravinost, a svoju la. Doavi kui nije mogao da spava, mislio je o Ani, Alekseju i svemu to se izdeavalo. Zatim je uzeo svoj revolver i gledao u njega. Na kraju je pucao. Nije uo pucanj, ali ga snani udarac obori na zemlju. Nije prepoznavao svoju sobu, video je samo delove nametaja i krv, svoju krv. Sluga je brzo uao u sobu i otiao odmah po pomo. Za sat je stigla Varja, bratova ena i uz pomo lekara poloila ga na krevet.

    19-a glava

    - Aleksej je shvatio da sve ono to je bilo izvor njegovih patnji sada je postalo izvor njegove duhovne radosti. Oprostio je i alio i Anu i Vronskog, ali i sina koga je zapostavio. Prema novoroenoj devojici, koja nije bila njegova erka imao je posebnu vrstu oseanja. Nije primetio da ju je iskreno zavoleo i spasao sigurne smrti, jer je bila zapostavljena zbog majine bolesti. Aleksej je predoseao da nee bito dugo miran i spokojan.

    Kada je prola Anina razneenost zbog blizine smrti, ona vie Alekseja nije mogla da pogleda u oi. Bojala ga se i htela je neto, ali nije smela da mu kae. Jednom joj u goste doe Betsi. Dok su njih dve u sobi priale, Aleksej je gledao dadilju i dojilju kako pokuavaju da umire devojicu. Kada je ona zaspala, Aleksej krete ka eninoj sobi i u deo razgovora izmeu Ane i Betsi. Betsi je ubeivala Anu da se oprosti sa Vronskim koji putuje, a ona je to odbijala. On se nakaljao da bi najavio svoj ulazak u sobu. Zatim je uao. Ana mu tada ree da joj je Betsi rekla

  • da Vronski treba da putuje u Takent i da eli da se pozdravi sa njom. On joj na to nita nije odgovorio. Dok je ispraao Betsi ona mu ree da bi bilo dobro da prime Vronskog. Aleksej joj na to ree da e Ana sama odluiti hoe li ga primiti ili ne.

    20-a glava

    - Kada je ispratio Betsi, Aleksej se vratio da popria sa Anom. Rekao joj je da mu je drago to je odluila da se ne oprosti sa Vronskim i da je pozvao doktora zbog devojice. Na sve to, Ana je bila razdraljiva. Kad je izaao iz Anine sobe, Aleksej je shvatio da ceo svet, pa i Ana neto oekuju od njega, a on ne zna ta. Znao je da nita ne moe biti kao pre.

    21 . glava

    - Dok je Betsi izlazila od Karenjinih, susrela se sa Aninim bratom Stepanom. Popriali su a zatim je Betsi otila. Stepan je produio do Anine sobe. Zatee je u suzama. Priajui sa njom, Stepan uvide da ona misli da je jedino reenje za nju smrt. Nastojao je da je utei, govorei da razvod moe sve da rei. Njoj se to inilo kao nemogua srea. Stepan odlui da popria i sa Aleksejem.

    22 . glava

    - Stepan je uao u Aleksejev kabinet. Razgovarali su o Ani i Aleksej mu dade pismo koje je hteo da joj da. Stepanu se to inilo kao loa ideja, jer je Aleksej u pismu pitao enu ta bi pruilo pravu sreu njenoj dui. Stepan je znao da mu Ana nikad ne bi odgovorila, jer je pritiska Aleksejeva velikodunost. Na kraju Stepan mu ree da je razvod jedino reenje. Bio je dirnut Aleksejevom reakcijom. On je plakao.

    23 . glava

    - Varja je bila ena Vronskovog brata i ona ga je negovala dok je bio ranjen.

  • Serpuhovski mu je smislio premetanje u Takent i on je to bez pogovora prihvatio. alio je jedino zbog toga to je zauvek izgubio Anu. eleo je jo jednom pre puta da je vidi, ali Betsi mu je donela negativan odgovor. On je tada smatrao da je tako i bolje. Ali dan posle toga, Betsi mu ree da Aleksej daje razvod Ani i da je to saznala od Stepana.

    Vronski je odmah, kao bez glave otrao kod Karenjinih i uao u Aninu sobu. Poeo je da je grli i ljubi. Malo su popriali.

    Vronski je odbio put u Takent, a stareine nisu odobrile ovaj njegov postupak. Zbog toga, on je dao ostavku.

    Kroz mesec dana, Ana je otputovala sa Vronskim u inostranstvo, odluno se odrekavi razvoda.

    V deo

    prva glava

    - Kiti i Ljevin su odluili da se venaju pre posta. Sergej Ivanovi, Stepan Arkadijevi i kneginja su vrili sve pripreme za venanje, ak i one koje je sam Ljevin trebalo da uradi.

    Stepan ga je jednom pitao da li je ikad postio. Poto je Ljevin negativno odgovorio, Stepan mu ree da mora to da uini, jer u suprotnom nee moi da se vena. I Ljevin je otiao u crkvu. Popriao je sa svetenikom o svojoj veri u Boga i on ga je naterao na razmiljanje.

    druga glava

    - Na dan venanja, Ljevin prema obiaju nije video mladu. Ruao je u hotelu sa Sergejom, Katavasovim (drugom sa univerziteta) i irikovim (drugom iz lova na medvede). Veselo su askali i zadirkivali Ljevina pitanjem da li e mu nedostajati sloboda. Kad je ostao sam, Ljevin se pitao da li e mu sloboda nedostajati. Shvatio je da nee. Tada je poeo da sumnja u Kiti. Pitao se da li ga ona voli ili se udaje za njega samo da bi se udala. Morao je da ode do nje. Tako je i uinio. Ona ga je razuverila govorei da ga voli.

  • trea glava

    - Gosti su ve bili u crkvi. Svaki put kad bi se vrata otvorila, gosti su iekivali mladence. Ali oni se nisu pojavljivali. Vreme je prolazilo. Gosti su se zabrinuli. Spremna i sreena, Kiti je oekivala Ljevina, ali on nije dolazio.

    Naime, Kuzma, stari Ljevinov sluga je spakovao sve njegove stvari i odneo ih kod erbackih, jer je odande trbalo da otputuju u selo. Ostavio je samo frak, ali je zaboravio koulju.

    etvrta glava

    - Na kraju mladenci su ipak doli u crkvu.

    - Opis venanja.

    5-a glava

    - Dok je obred venanja trajao, mukarci u crkvi su tiho priali, a ene pratile svaki detalj da ne bi neto propustile.

    6-a glava

    - Ruski obiaj je da se po crkvenom podu prostere ruiasta svilena tkanina. Ko pre od mlasenaca stane na nju taj e biti glava kue. Po miljenju jednih gostiju Ljevin i Kiti su stali na tkaninu istovremeno, a po miljenju drugih Ljevin je stao pre.

    Kada je crkveno venanje zavreno, posle veere, mladenci su otputovali na selo.

    7 . glava

  • - Tri meseca su Vronski i Ana putovali po Evropi, obilazei Veneciju, Napulj, Rim... Sada su doputovali u neveliki, italijanski grad gde su planirali da odsednu neko vreme.

    Dok je Vronski razgovarao sa kelnerom o iznajmljivanju kue, video je svog druga Goljenieva. Iako se pre nisu najbolje slagali, obojici je sada bilo drago to su se sreli. Vronski je odveo Goljenieva kod Ane i on je shvatio njihove odnose. Svo troje su odluili da odu da pogledaju kuu koju su Vronski i Ana trebali da iznajme.

    - Vronski je u mladosti bio slikar, a sada se vratio istom.

    8 . glava

    - Ana nije patila, iako je to elela. To je verovatno elela iz sl. razloga:

    - jer je napustila sina

    - jer je povredila mua.

    Ona se bojala jedino gubitka ljubavi Vronskoga. Njega je, to ga je vie upoznavala, sve vie volela.

    Vronski je ubrzo osetio da mu je ostvarenje njegove elje donelo samo zrnce od one planine sree koju je oekivao. Zbog veze sa Anom on je napustio svoju slubu. Brzo se zadovoljio potpunom slobodom. Bilo je nemogue odravati veze sa lokalnim drutvom. Zato je poeo da slika.

    9-a glava

    - Vronski je ovek koji se zbog voljene ene odrekao veza, sveta i astoljublja. On se preko Goljenieva upoznao sa nekim zanimljivim ljudima, pa je jedno vreme bio spokojan.

    Jedno jutro su priali o novoj slici nekog ruskog slikara Mihajova. Poto se Goljeniev raspriao o obrazovanju tog slikara, a Ana je znala da Vronskog zanimaju samo slike, predloio je da odu do njega. Svi su se sloili. I otili su.

  • 10-a glava

    - Goljeniev, Vronski i Ana su doli do slikareve kue, a od domareve ene su saznali da je on u kui, a da posete prima samo u studiju. Poslali su je da obavesti slikara o njihovom dolasku i dali joj njihove vizit karte.

    Kada su mu donesene vizitke, slikar je radio neku sliku. Slikar ih je primio, a oni su bili neprijatno iznenaeni njegovim izgledom.

    11-a glava

    - Mihajlov ih je uveo u svoj studio da bi im pokazao svoju sliku. Goljenieva je znao od ranije, ali se nije seao gde ga je video. Pamtio je samo njegov lik. to se tie Ane i Vronskog, za njih je mislio da su bogati Rusi. Poeli su priu o slici, nakon to su je videli.

    12-a glava

    - Ana, Vronski i Goljeniev su nastavili da razgledaju po slikarevom studiju. Jedna slika im se posebno urezala u seanje. Vronski je eleo da je kupi. O toj slici su priali najvie po povratku kui.

    13-a glava

    - Slikar Mihajlov je prodao tu sliku Vronskome i pristao je da radi Anin portret. Dolazio je na seanse i nikada nije, bez obzira na pozive Ane i Vronskog, ostajao na ruku. Kad su ga blie upoznali, Mihajlov im se nije nimalo svideo zbog uzdranog i neprijatnog, skoro neprijateljskog odnosa. Bilo im je drago kada je zavrio prekrasan portret i prestao da dolazi. Goljeniev je smatrao da Mihajov zavidi Vronskom na njegovom umeu. Vronski je u dubini due to i eleo. On je nastavio da slika srednji vek, ali nakon nekog vremena je prestao da se bavi slikarstvom. Njegov i Anin ivot u tom gradu je postajao dosadan, pa su odluili da se vrate u Rusiju. Vronski je odluio da podeli imanje sa bratom,a Ana da vidi sina.

    14-a glava

  • - Prva tri meseca Ljevinovog i Kitinog zajednikog ivota bila su jako teka. Privikavali su se jedno na drugo. Ljevina je jedino razoavalo to to se Kiti brinula oko sitnih detalja i to su se ponekad svaali. Ali da su se voleli, voleli su se.

    15-a glava

    - Ljevin je poeo da radi svoj posao za pisaim stolom. Iza njega je sedela Kiti i mislila o tome kako je on bio neprirodno paljiv prema knezu arskom koji joj se vidno udvarao. Znala je da je ljubomoran. Dugo ga je gledala da bi se on okrenuo. On je to i uinio. Zatim joj je priao i malo su popriali. Nakon toga, uao je Kuzma da obavesti da je aj gotov. Ona je izala. On je ostao da pospremi svoje papire. Mislio je kako nita nije uradio od kako se oenio, ali nije krivio Kiti.

    16-a glava

    - Dok su pili aj, Kiti je proitala pismo od Doli, a Ljevinu je dala pismo od Marje Nikolajevne. To je bio drugi put da mu pie. Prvi put mu je rekla da ju je Nikolaj oterao,a sada mu kae da je on na samrti. Kiti je, videi njegov promenjeni izraz lica, upitala ta mu je. On joj ree da mu je brat na samrti i da sutra putuje kod njega. Kiti mu ree da ide i ona sa njim. On je to odbijao pa je nastala svaa. Naime, on je mislio da ona hoe da ide jer bi joj bilo dosadno samoj kui. A ona je oseala obavezu da krene sa njim i podeli njegovu nevolju. Na kraju je odlueno da putuju zajedno. Ljevin je bio nezadovoljan sobom jer je imao slab karakter,a njom jer ga nije putala da ide sam kad je to trebalo.

    17-a glava

    - Ljevin i Kiti su doli u hotel u kojem je odseo Nikolaj. Uzeli su sobu i Ljevin je, izlazei iz nje, naleteo na Marju. Priali su o Nikolaju, a iz sobe proviri Kiti. Ona se brzo vrati unutra, videi uplaeno Ljevinovo lice. Ljevin je otiao do Nikolajeve sobe. Video je uasnu figuru ivog mrtvaca. Malo je popriao sa njim i rekao mu je da e ga kasnije posetiti zajedno sa enom. Brzo je otiao po Kiti, ali ju je nagovarao da ne ulazi u njegovu sobu. Ona mu je govorila da e im udvoje biti lake. Ula je u Nikolajevu sobu i popriala sa njim.

  • 18- a glava

    - Kiti je bilo ao Nikolaja. Ta alost u njenoj dui uopte nije izazivala oseanje uasa i gadljivosti kao kod njenog mua. Ona je oseala potrebu da pomogne. Tako je i inila. Poslala je po doktora, naredila Marji i devojci koja je putovala sa njom da oisti sobu, ak se i ona sama prihvatala posla.

    Kad se Ljevin vratio od lekara po koga ga je poslala Kiti, soba je bila sasvim ista, bolesnik sreen i presvuen. Nikolaj je hvalio Kiti. U tom je doao i lekar. Prepisavi mu lek on ode. Nikolaj je zatraio da ga okrenu na drugu stranu i da idu da spavaju. Ljevin ga uhvati i okrenu. Posle toga, Nikolaj ga poljubi u ruku. Ljevin se zaplaka i izae iz sobe.

    19-a glava

    - Kiti je uvee sve sredila; poruila veeru, namestila posteljinu... Ljevin joj je rekao da mu je drago to je ona ipak pola.Jo malo su popriali a zatim legli da spavaju.

    20-a glava 'Smrt'

    - Sutradan su bolesnika priestili. Ljevinu je bilo muno da gleda brata kako se arko moli za ozdravljenje. ak se i on sam pomolio Bogu. Posle priea bolesniku bi bolje. Svi su se ponadali ozdravljenju. Ali ne zadugo. Nikolaja je opet uhvatio kaalj, da su svi izgubili nadu.

    Oko 8h uvee, Ljevin i Kiti su pili aj. U taj as, ulete Marja govorei da Nikolaj umire. Ljevin je uao u njegovu sobu i seo na njegov krevet. Bolesnik ga je uhvatio za ruku, govorei da je kraj. Onda je zautao. Noge su mu se hladile, ali je jo uvek disao. Ljevin je hteo da izvue svoju ruku iz bratove ali mu ovaj ree da ne ide. Tako ga je doekalo i jutro. Tada je Ljevin otiao malo da odspava. Kada se probudio, uo je da se brat vratio u preanje stanje. Ponovo je govorio o ivotu i traio doktora iz Moskve. Ljevin je hteo da pomiri brau, pa je pisao Sergeju da doe. Zbog obaveza Sergej njie doao, ali je u pismu molio Nikolaja za oprotaj.

  • Nikolaj je bivao sve vie razdraljiv, da su svi poeleli da umre.

    Deseti dan po dolasku, Kiti se razbolela. Cele noi je povraala i imala glavobolju. Te noi je Nikolaj umro. Doktor je potvrdio svoju pretpostavku u vezi sa Kiti - bila je trudna.

    21 . glava

    - Aleksej se posle Aninog odlaska trudio da izgleda miran i ravnoduan. On je postizao svoj cilj: niko nije mogao primetiti kod njega znake oajanja. Ali ni to nije dugo trajalo. On se oseao usamljen u svojoj nesrei.

    Aleksej je rastao kao siroe. Oca nije pamtio, a majka mu je umrla kad je imao 10 godina. Njega i brata vaspitavao je stric. Poto je razrede u gimnaziji i na univerzitetu zavrio sa medaljama, stric ga je poslao na slubeni put. Tada nije imao nijednog prijatelja iz gimnazije ili univerziteta. Brat mu je bio najblia osoba, ali on je iveo u inostranstvu gde je ubrzo umro. Anina tetka je pokuala da spoji njega i Anu. Postavila mu je ultimatum da bira: ili da je prosi ili da ode iz grada. Poto se on kolebao, ona mu ree da je on kompromitovao devojku i da ga oseanje asti obavezuje da ga eni. Tako se on oenio Anom. Sada nije imao ni jednog prijatelja sa kim bi mogao popriati o svojoj nesrei.

    22 . glava

    - U najteem trenutku za Alekseja, dola je grofica Lidija Ivanovna. Pruila mu je prijateljsku utehu i preuzela na sebe kuni raspored i brigu o Serjoi. Posle razgovora sa Aleksejem, Lidija je otila Serjoi. Rekla mu je da mu je otac svetac, a da mu je majka umrla. Lidija je pomagala oko domainstva, pruala je Alekseju moralni oslonac, ali neprimetno celu kuu je poeo da vodi Aleksejev sobar Kornej.

    23 . glava

    - Lidija se udala kao veoma mlada devojka za bogatog, uglednog, dobrodunog i razvratnog veseljaka. Drugi mesec braka, mu ju je napustio iz nepoznatih razloga. Nisu bili razvedeni, ali svako je iveo na

  • svoj nain. Od tada Lidija je prestala da bude zaljubljena u svog mua, ali je zato bivala zaljubljena u vie njih odjednom. Volela je i Karenjina. Od kada je poela da se brine o njegovoj kui, shvatila je da je on njena prava ljubav. Saznala je da su Ana i Vronski u Peterburgu. Nastojala je da spasi Alekseja od neprijatnog susreta sa Anom. Jednom joj je stiglo pismo od Ane. Ona ju je pitala za sina jer nije htela da mui velikodunog Alekseja. Lidija joj nita nije odgovorila. Poslala je Alekseju pismo da treba da priaju ozbiljno.

    24 . glava

    - Aleksej je bio u dvorcu na dodeli nagrada 'Aleksandar Nevski'. Mnogi su bez prestanka govorili o njemu, osuujui ga i ismejavajui ga. Kad ga je Ana napustila, Alekseju je i u poslu krenulo loe. Svi su to jasno videli, ali on nije bio svestan da mu je karijera zavrena. U dvorcu je traio Lidiju. Ona je za njega bila jedino ostrvo ljubavi usred mora neprijateljstva i podsmeha koje ga je okruivalo. Ona mu se inila privlanom. Rekla mu je da moraju priati o Ani od koje je dobila pismo.

    25 -a glava

    - Lidija je, priajui sa Aleksejem uz aj, dala pismo koje je primila od Ane. Savetovala ga je da ne dopusti Ani da se vidi sa sinom. On se sloio. Ona je napisala Ani da je nemogue da se vidi sa detetom. To je pismo sa svojom sadrinom uvredilo Anu do dna due, a Lidija je to i htela.

    26-a glava

    -Kad se vratio iz etnje uoi svog roendana, Serjoa je na vratima priao sa Kapitoniem, vratarom. Od njega je saznao da mu je Lidija donela poklon. U tom ih je prekinuo glas vaspitaa Vasilija Lukia koji je zvao Serjou. Serjoa je otiao u sobu i umesto da rei zadatke koje je imao, priao je sa vaspitaem o nagradi koju je dobio njegov otac. Kada je doao uitelj, Serjoa nije bio spreman za as. Uitelj mu je neto objanjavao, a on se zamislio tako da ga nije uo.

  • 27 . glava

    - Posle uitelja, sledei as mu je drao otac. Kako je danas Aleksej kasnio, Serjoa je razmiljao. On je za vreme svake etnje traio svoju majku. Od dadilje je uo da je iva, a da su mu rekli da je umrla jer je 'nevaljala'. U svim gospoama u parku video je Anu, a posebno danas. Bila je jedna dama za koju je mislio da je ona. Njegova razmiljanja ba o toj dami prekinuo je Aleksej, dolazei na njihov as. Drao mu je lekcije iz Starog zaveta. Serjoa je slabo znao, zbog ega se Aleksej ljutio. Zbog toga ga je kaznio i nije mu dopustio da ide kod Nadenjke, Lidijine roake. Zato je Serjoa celo vee proveo sa Vasilijem Lukiem, a uvee se pomolio da na roendan vidi majku.

    28. glava

    - Ana i Vronski su, stigavi u Peterburg, odseli u jedan od boljih hotela. Uzeli su zasebne sobe, jer je Ani zbog devojice bila potrebna pomo dojilje i jo jedne devojke. Jo istog dana po dolasku Vronski se video sa porodicom. Jasno je bratu, koji ga je pitao za Anu, stavio do znanja da je smatra svojom enom i da e se venati im se ona razvede. Shvatio je da za njega i Anu nema mesta u drutvu. Zamolio je snaju Vajru da se poseuje sa Anom i da joj pomogne u drutvu, ali ona je to odbila zbog svojih erki. Otkad su stigli u Peterburg, Vronski je kod Ane primeivao este promene raspoloenja.

    29-a glava

    - Otkad je dola u Peterburg, Anin glavni cilj je bio susret sa sinom. Kad joj je Lidija poslala pismo da joj je odbijen susret sa sinom, Ana je bila oajna, ali je brzo razvila svoj plan. Odluila je da na Serjoin roendan rano doe u svoj bivi dom i da ga vidi. Tako je i uinila. Ula je u njegovu sobu i probudila ga je. On se veoma obradovao njenoj poseti.

    30-a glava

    - Cela posluga je znala da je u deijoj sobi Ana. Kornej se ljutio na vratara to je pustio Anu u kuu, ali svi su se trudili da se ona ne sretne sa Aleksejem. Dadilja je znala da on dolazi u 9h kod Serjoe i pourila je

  • da obavesti Anu. Kad se oprostila sa sinom, izlazei iz njegove sobe, videla je Alekseja. Ona ubrza korak i skoro istra iz kue.

    31. glava

    - Kad se vratila od sina, Ana je dugo sedela u fotelji i gledala slike Serjoe. Dojilja je donela devojicu. Ana je uzela dete u naruje i poela da ga ljubi. Iako je devojica bila slatka i ljupka, Ana prema njoj nije oseala onu ljubav kao prema Serjoi. Zatim je poslala po Vronskoga. Saznavi da on dolazi sa Javinom, ona je mislila da su se njegova oseanja prema njoj ugasila. Zato se naroito lepo obukla i doekala ih. Malo je priala sa Javinom i pozvala ga na ruak. Vronski je video da se Javinu dopala Ana. Zatim su oni otili, a Ana je opet ostala sama.

    32. glava

    - Kad se Vronski vratio kui, Ane nije bilo. Tek kasnije je dola sa kneginjom Varvarom. Seli su za trpezu, kad stie Tukevi sa porukom za Anu od Betsi. Ona joj je pisala da je bolesna i da ne moe ii kod nje, ali ju je u odreeno vreme zvala kod sebe. Ana ree da ba u to vreme ne moe. Tukevi ju je pitao da li tad ide u operu. Ponudio se i da joj obezbedi lou. Ona je pristala. Vronski nije shvatao ta se to deava sa njom. Molio ju je da ne ide, ali ona je otila.

    33. glava

    - Vronski je prvi put prema Ani oseao ljutnju. Jo malo je priao sa Javinom o konjima, a onda je on otiao. Kad je ostao sam, Vronski je ipak odluio da ode u pozorite. Seo je u lou Serpuhovskog i video Anu u loi u njegovoj blizini. Priala je sa Javinom i Varvarom. Odjednom, video je zbrku. Do Anine loe bili su Kartasovi. Kartasova je neto govorila i urno izala. Za njom je poao i njen mu. Vronski je eleo da zna ta se deava, pa je poao u bratovu lou. Snaja Varja mu je rekla da je Kartasova vreala Anu. On je jo malo popriao sa majkom, pa videi da je Anina loa prazna poao kui. Tamo je priao sa Anom. Ona ga je napadala govorei mu da je ne voli. On ju je smirivao, a u dui prekoravao. Sutradan su izmireni otili na selo.

  • VI deo

    prva glava

    - U Pokrovskom kod Ljevina i Kiti ovog leta bila je puna kua gostiju. Gosti su im bili Kitina majka, Doli sa decom, Varenjka i Sergej Ivanovi. Kiti je slutila da se izmeu njene drugarice iz inostranstva (iz banje Soden) Varenjke i Sergeja, Ljevinovog polubrata neto dogaa. Ono to je potpirivalo njene sumnje bila je Sergejeva elja da ide sa Varenjkom da bere gljive, iako to nije voleo da radi. I on je otiao sa njom i Dolinom decom. Ljevin je morao da pogleda teretna kola, pa je Kiti ostala na terasi sa enskim drutvom.

    druga glava

    - ensko drutvo je prialo na terasi, ali i radilo. Pravile su slatko od kupina i divljih jagoda. Kiti je zapoela priu o Varenjki i Sergeju. Doli i kneginja su je sluale i odgovarale na francuskom da ih Agafja ne bi ula. Zatim su zapoele priu o Vronskom i Ani. Tu ih je prekinuo Ljevin. Po njihovom utanju, shvatio je da su priale o neemu o emu nikad ne bi pred njim govorile.

    trea glava

    - Ljevin i Kiti su poli peke po decu, Varenjku i Sergeja. Usput su i razgovarali. Ona mu ree da je sa Doli i majkom priala o Varenjki i Sergeju. Ljevinu se ita meu njima inilo nemogue. I lagano dok su ili, stigla ih je kneginja u koijama. Zvala je Kiti da sedne u koiju jer se brinula za njeno stanje, ali svi su nastavili peke jer su bili blizu.

    etvrta glava

    - Zaista, Kitine pretpostavke bile su tane. Sergej je oseao neto prema Varenjki. On ju je voleo, kod nje je video sve osobine koje je eleo od svoje budue ene. On je o svemu razmislio i reio je da je zaprosi.

  • 5-a glava

    - Poao je pravo na Varenjkinu stranu gde je ona sa decom brala gljive. Zatim su se njih dvoje udaljili od dece i poeli da etaju. Iako je eleo da je zaprosi, nije se usuivao. Priali su o peurkama. Kad su se vratili kod dece, tamo su ih ekali Kiti i Ljevin. Kiti je po njenim oima znala da se nita nije desilo.

    6-a glava

    - Svi su sedeli, pili aj i priali. Ljevin je otiao da pomogne Grii oko gradiva, a Varenjka Agafji oko veere. Nakon nekog vremena, ule su se koije. Bio je to Stepan koga su oekivali zajedno sa knezom erbackim. Ali umesto kneza doao je Vasenjka Veslovski, roak erbackih. Ljevinovo dobro raspoloenje sada je postalo mrano. Na sve je gledao popreko. I taman to su svi seli on ode u svoj kabinet, izbegavajui Kiti. Ona ubrzo poe za njim.

    7. glava

    - Ljevin se prikljuio gostima tek za veerom. Nervirao ga je Veslovski koji je gledao Kiti i ljubomora ga je izjedala. Kiti i Doli su priale sa njim o Ani Karenjinoj, koja je takoe na selu u blizini. Nakon to su svi otili da spavaju, Stepan i Veslovski su jo ostali da pevaju.

    U Kitinoj i Ljevinovoj sobi bila je napeta situacija. Ljevinovi izlivi ljubomore u poetku su vreali Kiti, ali posle se radovala, jer su joj dokazivali njegovu ljubav. Ispriala mu je o emu je priala sa Veslovskim i on ju je molio da mu oprosti zbog glupe ljubomore.

    8. glava

    - Ujutru, Veslovski je prvi izaao i saekao ostale kod koija da krenu u lov. Odmah za njim je izaao Stiva sa svojim psom Krakom. Njih dvoje su malo priekali, a onda je pristigao i Ljevin. On se zadrao kod Kiti. Njega je ekala i kuja Laska. Zatim su krenuli. U taj as, Ljevinu je stigao drvodelja i zadrao ga malo sa priom o stepenicama. Odmah za tim

  • koije su krenule. Ljevin je mislio samo o lovu, kao i Stiva. Njima nije bilo do prianja, ali je zato Veslovski stalno govorio. U neko doba, on vide da mu nema novanika. Nije znao da li ga je izgubio ili ostavio u sobi. Hteo je da se na jednom konju vrati i proveri, ali je Ljevin umesto njega poslao koijaa da to obavi.

    9-a glava

    - Vozei se koijama, lovci su primetili jednu malu movaru. Vasenjka je molio da se zaustave. To su i uradili. Ljevin nije hteo da poe u lov jer nije bilo mesta za svu trojicu, ali se nije ni pokajao jer nije bilo mnogo plena. Ostao je kod koija i kod naredne movare, ali ubrzo ga je Veslovski odmenio. Dok se Ljevin spremao da puca, video je da je Veslovski dovukao koije do bare i da je zaglavio tokove u blatu. To ga je iznerviralo, ali se ubrzo smirio. Kad je sve sa konjima bilo sreeno, seli su da dorukuju. Posle doruka, Vasenjka je bio koija i pevajui je vozio do Grozdevskog blata, gde su svi stigli u dobrom raspoloenju.

    10-a glava

    - Ljevin nije hteo da krene u lov sa Vasenjkom, ali to nije hteo ni Stiva. On se odmah odvojio na jednu stranu, a Ljevina i Veslovskog uputio na drugu. Ljevinu je slabo ilo, a ni Veslovskom nita bolje. esto su pucali, a retko ubijali ljuke. Na jednoj livadi sreli su seljake, koji su zavrili posao, pa su se sad veselili i uinali. Veslovski im se na Ljevinov nagovor i poziv seljaka pridruio. Ljevin je nastavio sam da lovi. Ali bez obzira na to to mu Vasenjka nije smetao nije mu ilo ita bolje. Kad se sreo sa Stivom, u torbi je imao samo 5 ljuki, a Stiva 14.

    11-a glava

    - Stiva i Ljevin su krenuli kod seljaka, u ijoj kolibi su nameravali da noe. Veslovski je ve bio tamo. Posle veere, otili su u senaru da spavaju. Meutim, nikom od njih se nije spavalo, pa su priali. Posle nekog vremena, u senaru je uao seljak kod kog su odseli da uzme neto. S polja je dopirala vesela pesma devojaka. Veslovski je izaao zajedno sa seljakom da se proveseli. Stiva i Ljevin su jo priali. Stiva mu je rekao da mora da bude vie muevan i nezavistan u odnosu na Kiti. Zatim je i

  • on otiao napolje. Ljevin nije hteo da ide, ostao je, ali nije mogao jo dugo da zaspi. Razmiljao je, a onda polako utonuo u san.

    1 2 -a glava

    - Ujutru, Ljevin je pokuao da probudi Veslovskog, ali je on vrsto spavao. Stivu je probudio, ali on je odbio da ide tako rano u lov. Zato je Ljevin otiao sam. Poveo je samo Lasku. Poetak lova mu je bio uspean.

    1 3 -a glava

    - Ljevin se vratio iz lova sa 19 ulovljenih ljuki i jednom patkom. Prijala mu to to mu je Stiva zavideo. Stiva i Veslovski su se davno probudili i dorukovali. Ljevina je doekalo Kitino pismo u kojem mu je govorila da se osea dobro i da je dola Majra Vlasjevna, babica. To je obradovalo Ljevina, ali desile su se dve neprijatnosti. Prva je bila to se jedan konj umorio i danas nije bio ni za ta. Druga je bila to to je svu hranu koju im je Kiti u izobilju spremila, Veslovski pojeo i za Ljevina nije ostalo nita. Zato je bio pomalo ljut, ali mu je Filip spremio divlja, pa je Ljevina bilo sramota zbog preanje ljutnje. Uvee su opet bili u lovu.

    1 4 -a glava

    - Kad su se vratili kui, Ljevin je oko 10h probudio Veslovskog. On je odmah ustao i pridruio se ostalima u gostinjskoj sobi. Prikljuio se Kiti i otpoeo razgovor sa njom. Ljevin je priao sa kneginjom i Stepanom o Kitinom i njegovom prelasku u Moskvu zbog poroaja, ali je sve vreme gledao u Kiti i Veslovskog. Ljevina je opet obuzela ljubomora i on je otiao u svoj kabinet. Nedugo za njim, dola je i Kiti. Poto su ih u kabinetu uznemiravali, oni su zajedno potraili mesto gde e na miru da razgovaraju. To mesto su nali na staroj klupi u vrtu. Popriali su i izmirili se.

    1 5 -a glava

  • - Ljevin je otiao da popria sa Doli. Ona se drala i kanjavala erku Mau zbog nekog nestaluka. Ljevin joj je rekao da misli da se Veslovski udvara Kiti. I ona mu ree da i ona i Stiva misle isto. Ljevina je to potpuno razjarilo i on je otiao pravo u sobu Veslovskog, govorei mu da je spremio sve za njegov odlazak. Stiva je napao Ljevina zbog takvog postupka. Zatim je ispratio Veslovskog. Do kraja dana, dogaaj sa Veslovskim postao je prolost, pa je Doli dodavajui smene detalje, uveseljavala prisutne o ovom dogaaju.

    1 6 -a glava

    - Doli je odluila da poseti Anu, koja se sa Vronskim nalazila u selu Vozdviensko. Ljevin se naljutio to je ona htela da iznajmi koije. Ona je mislila da e mu biti neprijatno ako mu bude traila koije za posetu Ani. U putu je razmiljala o svom ivotu, deci, muu, Ani...

    17 -a glava

    - Posle nekog vremena vonje, koija Filip zaustavi koije i pisar pozva jednog seljaka to je radio uz put da prie koijama. Pitao ga je za kuu grofa Vronskog. Seljak mu objasni. Taman to su koije krenule, seljak ih glasno pozva da stanu. Rekao je da nailaze grof i Ana. I stvarno, Vronski, Ana, Veslovski i dokej su jahali na konjima, a za njima su se u ezama vozili Svijaski i kneginja Varvara, inae tetka Dolinog mua, koju Doli nije ba volela. Ana se veoma obradovala kad je videla Doli. Doli se pozdravila sa svima i Ana joj se pridrui u koijama.

    18 -a glava

    - Ana i Doli su, vozei se koijama do kue, priale. Ana ju je pitala ta misli o njenom poloaju. Iako je izbegavala odgovor, Doli joj najposle ree: ''Uvek sam te volela, a ako voli, onda voli itavog oveka onakvog kakav je, a ne kakvog bih ja htela''. Zatim su priale o zgradama i kuama u selu. Kad su stigle do kue, Vronski se jo jednom pozdravio sa Doli. Ana ju je smestila u raskonu sobu i ostavila je da se malo odmori.

  • 19-a glava

    - Kad je ostala sama u sobi, Doli je poela da razgleda rasko oko sebe. Sobarica, koja je dola da ponudi svoje usluge, imala je moderniju haljinu i frizuru od Doli. Nju je bio stid pred njom i bilo joj je neugodno. Zato se obradovala, kad je umesto nje, dola Anuka. Anuka je stalno zapoinjala priu o Aninom poloaju, ali ju je Doli prekidala. Kad je Ana dola, Doli ju je upitala za njenu erku. Zajedno su pole do devojice. Doli se dete odmah svidelo, ali su joj atmosfera u sobi i devojka koja je uvala dete bili uasni. Primetila je da tu Anina uloga nije velika. Ona nije ni znala koliko devojica ima zuba. Dok su izlazile iz deje sobe, Ana joj je nabrajala koji ljudi su joj u gostima.

    20-a glava

    - Ana i Doli su izale na terasu. Dok je Ana odlazila po muko drutvo, Doli je popriala sa Varvarom. Kada se Ana vratila sa gostima, svi zajedno su odluili kako e provesti vreme do ruka. Na kraju su odluili da proetaju i da se provozaju laom. Tukevi i Veslovski su otili da pripreme lau, a Svijaski, Ana, Vronski i Doli su otili da obiu bolnicu iju je izgradnju finansirao Vronski. Doli se Vronski u poetku nije svideo, ali sve vie priajui sa njim, dopao joj se.

    21. glava

    - Ana i Svijaski su otili do konjunice da vide novog drepca, a Vronski i Doli su vraajui se kui, priali. Vronskom je teko padalo to to njegova ker nosi prezime Karenjina, pa je molio Doli da ubedi Anu da poalje pismo Alekseju zbog razvoda. Ona je rekla da e to uiniti, na ta joj se on mnogo zahvaljivao.

    22. glava

    - Kada je Ana stigla kui, Doli je ve bila u svojoj sobi. Anin pogled je pitao o emu je razgovarala sa Vronskim, ali joj na kraju ree da se presvue i krene na ruak. Doli je bilo smeno. Njena najbolja haljina bila je na njoj i ona ju je malo doterala, pa je sila u raskonu trpezariju. Pored svih gostiju, na ruku su bili i doktor, upravnik i arhitekta. Ana se

  • trudila da sve ukljui u razgovor. Veslovski je pomalo koketirao sa njom. Vronski tome nije pridavao nikakav znaaj. Zapoeli su priu o Ljevinu. Doli ga je branila.

    Posle ruka sedeli su na terasi, a posle igrali tenis na igralitu za kroket. Veslovski je najloije igrao, ali je uveseljavao prisutne. Kada je Doli ula u sobu i poela da se sprema za spavanje, elela je da bude sama.

    23. glava

    - Meutim, u Dolinu sobu navratila je Ana. Poele su da priaju. Doli je zapoela priu o razvodu, devojici i buduoj deci koja treba da nose prezime Alekseja Kirilovia Vronskog. Ana je rekla da ne eli vie da raa i da ne moe. Doli je nije shvatila, oseala je da se udaljila od Ane po nekim pitanjima.

    24. glava

    - Doli i Ana su jo malo priale, pa je Ana otila. Pre nego to je otila u spavau sobu, popila je lek za spavanje. Kada je ula u sobu, Vronski se nadao da e mu ona neto rei o svom razgovoru sa Doli, ali ona nita ne ree. Sutradan ujutru, Doli se pozdravila sa svima i bez obzira na nagovor domaina da ostane, ona ode kui. Tamo je sve zatekla u dobrom raspoloenju.

    25-a glava

    - Vronski i Ana su, ne preduzimajui nita oko razvoda, iveli u istim uslovima celo leto i deo jeseni. Ana je sve vie itala knjige i Vronski se udio njenom znanju. On je uveavao svoje imanje. Ana se trudila i da mu se dopadne i da mu slui. Njemu je to imponovalo, ali je oseao da ga ljubavne mree sputavaju. U oktobru je reio da ide na izbore. Tada je prvi put otiao od Ane, a da se nisu objasnili do kraja.

    26-a glava

  • - Ljevin je od septembra iveo u Moskvi zbog Kitinog poroaja, gde se vrlo dosaivao. Njegov polubrat Sergej ga je zvao da pou zajedno na izbore u Kainskoj guberniji, a on se dvoumio. Kiti mu je kupila mundir i ubeivala ga da ide. I otiao je. Tamo je jo imao neka posla, ali nije mogao da ih obavi, zbog guve oko izbora. Na izboru sreskog predstavnika pobedio je Svijaski i on je tog dana priredio ruak.

    27-a glava

    - Nakon to su zavreni izbori sreskih predstavnika, ostali su jo i izbori za guberniju. Partije su se svaka za sebe dogovorile, a Ljevin nita nije razumeo. Stiva mu je objasnio situaciju. Ljevin bi malo jasnije. Hteo je neto jo da pita, ali prekinula ga je buka i larma.

    28. glava

    - Ljevin je u guvi uo raspravu oko glasanja. Zatim je ne saekavi kraj diskusije, otiao u salu sa lakejima. Meutim, ubrzo je po njega doao sekretar da ga pozove na glasanje. Nova partija je pobedila.

    29-a glava

    - Sala u kojoj se jelo i pilo bila je puna plemia. Neki su jeli, neki priali, a neki se etali. Ljevinu se nije ni jelo, ni pilo, a sa Sergejom i Stepanom nije mogao priati, jer su oni bili u drutvu Vronskog. Ljevin ga je izbegavao. Sedeo je po strani i sluao prie okolnih spahija. ak je sreo i spahiju kojeg je upoznao prole godine kod Svijaskog. Sa njim je dugo priao, a zatim im se prikljuio i sam Svijaski.

    30-a glava

    - Svijaski je sa Ljevinom otiao do svoje grupe, gde je bio i Vronski. Malo su popriali, a Ljevin se spetljao, tako da ga je posle Sergej ukorio. Opet je bilo guve