Top Banner
CAIET DE SARCINI 1. ASFALT TURNAT PENTRU TROTUARE PASAJ SUBTERAN Pasajul rutier subteran va asigura legătura rutiera directa a traficului de pe strada Ştefan Guse cu centrul municipiului Bacău, pe străzile Oituz, Ionita Sandu Sturza si Vasile Alecsandri. In perspectiva imediata se preconizează construcţia unui cartier rezidenţial pe amplasamentul unitatilor militare dezafectate si care au intrat sub jurisdicţia municipalitatii Bacău. Construcţia pasajului rutier subteran permite realizarea unei legaturi rutiere directe a locuitorilor acestui cartier cu centrul municipiului Bacău si totodată, accesul direct si imediat al unitatilor publice de stricta necesitate (pompieri, salvare, etc.). Construcţia pasajului rutier subteran este condiţia obligatorie care trebuie îndeplinita pentru a permite realizarea următoarelor 2 obiective cu consecinţe economice majore: 1. Permite legătura rutiera directa a traficului de pe strada Ştefan Guse cu centrul municipiului Bacău – strada Gării, eliminând astfel ruta ocolitoare pe la bariera de cale ferata. 2. Construcţia cartierului rezidenţial si a unui centru sportiv presupune si construcţia in zona a locaţiilor unitatilor socio-economice necesare: alimentare, S.C. POD-PROIECT S.R.L. IASI Caiet de sarcini – cale pe trotuare din asfalt turnat Page 1
48

1 - Cs Cale Trotuare Pod

Apr 24, 2015

Download

Documents

Adrian Grosu
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: 1 - Cs Cale Trotuare Pod

CAIET DE SARCINI

1. ASFALT TURNAT PENTRU TROTUARE

PASAJ SUBTERAN

Pasajul rutier subteran va asigura legătura rutiera directa a traficului de pe strada Ştefan Guse cu centrul municipiului Bacău, pe străzile Oituz, Ionita Sandu Sturza si Vasile Alecsandri.

In perspectiva imediata se preconizează construcţia unui cartier rezidenţial pe amplasamentul unitatilor militare dezafectate si care au intrat sub jurisdicţia municipalitatii Bacău.

Construcţia pasajului rutier subteran permite realizarea unei legaturi rutiere directe a locuitorilor acestui cartier cu centrul municipiului Bacău si totodată, accesul direct si imediat al unitatilor publice de stricta necesitate (pompieri, salvare, etc.).

Construcţia pasajului rutier subteran este condiţia obligatorie care trebuie îndeplinita pentru a permite realizarea următoarelor 2 obiective cu consecinţe economice majore:

1. Permite legătura rutiera directa a traficului de pe strada Ştefan Guse cu centrul municipiului Bacău – strada Gării, eliminând astfel ruta ocolitoare pe la bariera de cale ferata.

2. Construcţia cartierului rezidenţial si a unui centru sportiv presupune si construcţia in zona a locaţiilor unitatilor socio-economice necesare: alimentare, farmacii, gradinite, scoli, teatre, sedii de bănci, etc., care presupun noi locuri de munca.

Perimetrul in care se va construi pasajul subteran Oituz-Stefan Guse se încadrează, conform Normativului P100/2000, din punct de vedere al valorilor coeficientului ks – 0,16, in zona D de seismicitate, iar din punct de vedere al perioadei de colt Tc – 1,0 sec, teritoriul municipiului Bacau încadrându-se in gradul VII de intensitate seismica.

In amplasamentul preconizat al pasajului rutier subteran au fost efectuate:

Studii topografice finalizat prin întocmirea unui plan de situaţie la scara 1:1000, necesar pentru alegerea si trasarea lucrărilor de construcţie.

S.C. POD-PROIECT S.R.L. IASI Caiet de sarcini – cale pe trotuare din asfalt turnat Page 1

Page 2: 1 - Cs Cale Trotuare Pod

Studiu geotehnic constant in 5 foraje geotehnice amplasate in axul longitudinal al pasajului rutier subteran. Forajele F1, F2 si simetricele lor F4, si F5, prezintă adâncimi de forare de 8,0. Forajul central F3, executat la mijlocul lungimii pasajului subteran, prezintă o adâncime de forare de 10,0 m.

Studiile geotehnice conţin profile geotehnice transversale in axul longitudinal preconizat al pasajului, cu descrierea straturilor de teren (natura terenului, caracteristici fizice si geotehnice).

Studiul geotehnice atrage atenţia asupra stratului de praf argilos gălbui (loessoid) plastic tare sau vârtos, in care se va executa fundaţia pasajului rutier subteran Oituz - Ştefan Guse in municipiul Bacău.

Conform „Normativ privind fundarea construcţiilor pe pamanturi sensibile la umezire (proiectare, execuţie, exploatare) indicativ P 7/2000, loessurile si pamanturile loessoide fac parte din gama pamanturilor sensibile la umezire (PSU), care sub acţiunea incarcarilor transmise de fundaţiile construcţiilor sau numai sub sarcina geologica se tasează suplimentar, atunci când umiditatea creste peste anumite limite. In cazul inundării, tasarea suplimentara se produce de regula brusc, având un caracter de prabusire (colaps).

Fenomenul de lichefiere al pamanturilor sensibile la umezire se manifesta prin pierderea temporara, parţiala sau totala, a rezistentei la forfecare a pamantului sub influenta unor solicitări dinamice.

In vederea calculului terenului de fundare si dimensionării fundaţiei, conform STAS 3300/1-85 si STAS 3300/2-85 si a precizărilor din „Normativ privind fundarea construcţiilor pe pamanturi sensibile la umezire (proiectare, execuţie, exploatare) indicativ P 7/2000, caracteristicile de rezistenta si de deformaţie ale terenului consolidat vor fi determinate corespunzător, prin încercări de laborator si de teren, pentru pamantul in stare de inundare, la gradul de compactare prevăzut in proiect. Pentru determinarea caracteristicilor de rezistenta si deformaţie ale pamantului saturat se recomanda utilizarea încercărilor cu aparatul triaxial, acesta având posibilitatea cunoaşterii eforturilor principale, controlului presiunii apei din pori si drenajul. Dimensionarea plăcii inferioare, de fundaţie, se va face utilizând integral presiunea convenţionala pe teren.

In vederea micşorarii sensibilitatii structurii de rezistenta a pasajului rutier subteran la deformaţiile terenului de fundaţie sensibil la umezire au fost adoptate următoarelor masuri constructive:

Sporirea rezistentei si rigiditatii spaţiale a structurii de rezistenta prin:- separarea in tronsoane de lungime limitata prin rosturi de tasare

dimensionate corespunzător. Rosturile de dilatare-tasare dintre tronsoane vor trece si prin placa inferioara de fundaţie si vor avea o deschidere corespunzătoare, pentru a permite rotirea independenta a tronsoanelor, ca urmare a tasărilor inegale,

- lungimea tronsoanelor se va stabili prin calcul in funcţie de caracteristicile terenului de fundaţie si structura de rezistenta a pasajului;

- adoptarea unei forme in plan a pasajului cat mai simple, fara intrânduri si ieşinduri sau ramificaţii, se recomanda forma dreptunghiulara;

- adoptarea unei secţiuni rigide, cu pereţii din beton armat formând împreuna cu placa superioara si inferioara o structura casetata. Se recomanda intărirea si rigidizarea suplimentara a plăcii inferioare, de fundaţie a pasajului.S.C. POD-PROIECT S.R.L. IASI Caiet de sarcini – cale pe trotuare din asfalt turnat Page 2

Page 3: 1 - Cs Cale Trotuare Pod

Mărirea adaptabilitatii structurii de rezistenta a pasajului la deformaţiile terenului, prin adoptarea unei structuri elastice sau din tronsoane separate cu asigurarea stabilitatii si rezemării corespunzătoare fiecărui tronson.

Prevenirea umezirii terenului loessoid de fundaţie provenita din precipitaţii sau din pierderile de apa de la reţele hidraulice si din instalaţii tehnologice specifice cailor ferate.

Pentru evitarea infiltrării in terenul de fundaţie a apelor de suprafaţa, se vor luat masuri de protecţie atât in perioada execuţiei, cat si pe toata perioada exploatării pasajului si din pierderi accidentale ale reţelelor hidroedilitare sau din instalaţii tehnologice specifice cailor ferate. Prezentul studiu de fezabilitate recomanda adoptarea următoarelor masuri de protecţie obligatorii:

Sistematizarea verticala si in plan a amplasamentului pasajului, cuprinzând atât bretelele de acces, cat si pasajele superioare care traversează intrările in pasaj. Sistematizarea se asigura prin colectarea integrala si evacuarea rapida de pe întreaga suprafaţa construita a apelor din precipitaţii si din eventualele pierderi masive de la reţele hidroedilitare si instalaţii tehnologice, către emisarul in funcţiune prin prevederea de pante de minimum 2%.

Se recomanda sa se realizeze iniţial lucrările de sistematizare care sa asigure lucrările de construcţie a pasajului subteran propriu-zis, urmând ca celelalte sa se termine odată cu intrarea in exploatare a întregului ansamblu construit. Prin masuri adecvate (compactarea terenului, execuţia de straturi etanşe din argila, pante longitudinale si transversale corespunzătoare, rigole) se va evita stagnarea apelor in amplasamentul pasajului atât in perioada execuţiei, cat si pe toata durata exploatării.

In funcţie de condiţiile locale din amplasamentul pasajului, se va evita pe cat posibil perturbarea echilibrului hidrogeologic din zona si ridicarea nivelului apei subterane, nerealizandu-se lucrări care pot bara caile naturale de ieşire a apei si curgerea ei către emisarii naturali sau artificiali in funcţiune sau străpungerea unor orizonturi impermeabile aflate deasupra pânzei freatice.

Pe amplasamentul preconizat al pasajului rutier subteran se găsesc in prezent 14 linii de cale ferata dintre care 2 sunt linii principale directe, celelalte 12 linii fiind utilizate pentru servicii de manevra si garare in staţia de cale ferata Bacău.

De o parte si de alta a liniilor de cale ferata, pe aliniamentul format de străzile Ştefan Guse si Oituz, se afla zone de teren cu o latime de aproximativ 30,0 m, apartinand Companiei Naţionale a Cailor Ferate.

Pe zona de teren dinspre strada Constantei si pe aliniamentul menţionat, nu sunt amplasate construcţii.

Pe zona de teren dinspre strada Gării si pe aliniamentul menţionat, se afla o zona amenajata ca spaţiu verde si o sera apartinand Companiei Naţionale a Cailor Ferate.

Pasajul rutier subteran are o lungime totala de 260,60 m si este compus pornind dinspre strada Ştefan Guse, pe sub cele 14 linii de cale ferata, spre strada Gării, din 3 zone distincte:

S.C. POD-PROIECT S.R.L. IASI Caiet de sarcini – cale pe trotuare din asfalt turnat Page 3

Page 4: 1 - Cs Cale Trotuare Pod

1. Rampa Ştefan Guse – are o lungime de 107,07 m. Zona de acces se construieşte cu secţiune deschisa, prezintă declivitatea de 7,19%, iar structura de rezistenta din beton armat are forma unui U deschis la partea superioara alcătuit din 2 pereţi laterali uniţi la partea inferioara cu o placa din beton armat.

2. Pasajul rutier subteran propriu-zis are o lungime de 86,70 m, o panta longitudinala de 0,507% de la mijlocul pasajului spre cele 2 capete, necesara asigurării scurgerii apelor, iar structura de rezistenta din beton armat prezintă o secţiune casetata, închisa, alcătuit din 2 pereţi laterali uniţi la partea superioara si inferioara cu cate o placa din beton armat.

1. Rampa Oituz – are lungime de 67,80 m. Zona de acces se construieşte cu secţiune deschisa, prezintă declivitatea de 6,26%, iar structura de rezistenta din beton armat are forma unui U deschis la partea superioara alcătuit din 2 pereţi laterali uniţi la partea inferioara cu o placa din beton armat.

Conform Studiului de Fezabilitate, pasajul subteran este destinat exclusiv circulaţiei rutiere si prezintă următoarele dimensiuni de gabarit:

- Pasajul subteran prezintă pe orizontala 9,0 m latime, pentru 2 benzi de circulaţie de 4,0 m latime fiecare si 2 rigole laterale de 0,50 m latime, destinate colectării si dirijării apelor.

- Pasajul subteran asigura pe verticala un gabarit de libera trecere de 5,0 m, care permite trecerea vehiculelor speciale pentru intervenţie rapida.

Studiul geotehnice efectuat in amplasamentul pasajului subteran atrage atenţia asupra stratului de praf argilos gălbui (loessoid) plastic tare sau vârtos, in care se va executa fundaţia pasajului.

Proiectul tehnic si detaliile de execuţie au fost întocmite cu condiţia respectării următoarelor principii constructive de baza:

1. Pasajul subteran a fost proiectat astfel incat sa se evite pe cat posibil perturbarea echilibrului hidrogeologic din zona si ridicarea nivelului apei subterane. Construcţia structurii de rezistenta nu va bara caile naturale de ieşire a apei si curgerea ei către emisarii naturali sau artificiali in funcţiune si nu va produce străpungerea unor orizonturi impermeabile aflate deasupra pânzei freatice.

Pentru evitarea infiltrării in terenul de fundaţie a apelor de suprafaţa, au fost luate masuri speciale de protecţie atât in perioada execuţiei, cat si pe toata perioada exploatării pasajului subteran, si din pierderi accidentale ale reţelelor hidroedilitare sau din instalaţii tehnologice specifice cailor ferate.

2. In vederea sporirii rezistentei si rigiditatii spaţiale a structurii de rezistenta a pasajului rutier subteran si micşorării sensibilitatii transversale la deformaţiile terenului de fundaţie sensibil la umezire, au fost adoptate următoarelor soluţii de alcătuire constructiva:

2.1. S-a adoptat o secţiune transversala dreptunghiulara din beton armat de clasa C 32/40 pentru structura de rezistenta a pasajului, iar in punctele de intersecţie a plăcii superioare si inferioare cu pereţii laterali au fost prevăzute noduri rigide, printr-o armare corespunzătoare a zonei de încastrare, rezultând o secţiune casetata rigida.

2.2. Pereţii verticali se construiesc cu o grosime constanta de 0,80 m, si o inaltime de 5,0 m.

2.3. Placa superioara se construieşte cu latimea totala de 10,60, si o grosime de 0,60 m in secţiunea centrala, care sporeşte după vute cu variaţie S.C. POD-PROIECT S.R.L. IASI Caiet de sarcini – cale pe trotuare din asfalt turnat Page 4

Page 5: 1 - Cs Cale Trotuare Pod

liniara, la 0,80 m in secţiunea de încastrare in pereţii verticali, in scopul sporirii rigiditatii secţiunii si a capacitatii plăcii de preluare a forţelor tăietoare. In dreptul vutelor sunt montate instalaţiile de iluminat in pasajul subteran.

La extrados, placa superioara se executa cu inaltime variabila pentru a asigura scurgerea apelor din precipitaţii, infiltrata pana la nivelul superior al structurii de rezistenta. In zona de încastrare, racordarea la extrados a plăcii superioare in pereţii verticali se face după o curba cu raza de 0,10 m.

2.4. Placa inferioara se construieşte cu latimea totala de 13,60, si o grosime variabila de la 0,85 m in secţiunea de capăt, la 0,98 m in secţiunea centrala.

2.5. Secţiunea casetata se va executa la 2,0 m adâncime, măsurata de la nivelul superior al traverselor de cale ferata, pana la extradosul plăcii superioare.

3. In vederea măririi adaptabilitatii structurii de rezistenta a pasajului subteran la deformaţiile terenului de fundaţie, a fost proiectata o structura de rezistenta elastica in sens longitudinal, alcătuita din tronsoane separate, cu asigurarea stabilitatii si rezemării corespunzătoare fiecărui tronson.

Pasajul subteran este compus din 19 tronsoane pe rampa Ştefan Guse, 17 tronsoane pe zona pasajului subteran propriu-zis, 13 tronsoane pe rampa Oituz, si 2 tronsoane speciale, care încadrează la intrare si ieşire pasajului subteran propriu-zis.

Separarea pasajului subteran in 51 de tronsoane având lungimea medie de 5,0 m, se realizează prin rosturi de tasare dimensionate corespunzător. Rosturile de dilatare-tasare dintre tronsoane trec si prin placa inferioara de fundaţie si prezintă o deschidere medie de 2 cm, pentru a permite rotirea independenta a tronsoanelor, in urma eventualelor tasări inegale ale acestora. Lungimea medie de 5,0 m a tronsoanelor a fost stabilita atât din respectarea condiţiilor de alcătuire constructiva, cat si prin calcul, in funcţie de caracteristicile terenului de fundaţie si structura de rezistenta a pasajului.

4. In scopul prevenirii umezirii terenului loessoid de fundaţie, provenita din precipitaţii sau din pierderile de apa de la reţele hidraulice si din instalaţii tehnologice specifice cailor ferate, pasajul subteran este prevăzut cu un sistem complex de colectare si dirijare a apelor spre capetele tunelului subteran, unde sunt construite cate 2 puţuri verticale prin care, cu ajutorul unor pompe hidraulice, apele sunt evacuate si dirijate la sistemul local intravilan de evacuare a apelor pluviale.

Pasajul subteran este prevăzut cu 2 sisteme paralele de protecţie hidraulica.

Primul sistem de protecţie hidraulica este destinat pentru colectarea si evacuarea de urgenta a apelor care pătrund direct in pasajul, prin rampele de acces, in cursul ploilor abundente. Sistemul consta din construcţia a 2 camere de colectare a apelor, amplasate la fiecare intrare in pasaj, prevăzute la partea superioara cu grătare metalice capabile sa sustina circulaţia rutiera, alcătuind un tronson special de 2,50 m latime fiecare, amplasate exact in dreptul puţurilor verticale prin care apele colectate sunt evacuate imediat

Al doilea sistem de protecţie hidraulica este destinat pentru colectarea si evacuarea atât a apelor infiltrate in terasamentele din lungul pasajului

S.C. POD-PROIECT S.R.L. IASI Caiet de sarcini – cale pe trotuare din asfalt turnat Page 5

Page 6: 1 - Cs Cale Trotuare Pod

subteran, cat si a apelor reziduale utilizate pentru curatirea interiorului pasajului subteran.

Structura de rezistenta a pasajului este acoperita la nivelul plăcii superioare si pe înaltimea pereţilor laterali, de un sistem drenant din zidărie de piatra si material granular dispus in sistem filtru invers. De la nivelul drenului, apele infiltrate sunt dirijate la exteriorul pereţilor verticali, in lungul pasajului, pe un radier general de unde, prin intermediul unor tuburi verticale de evacuare, pătrund gravitaţional intr-o reţea generala de colectare si dirijarea a apelor către capetele tunelului, de unde sunt evacuate prin puţurile verticale.

Trebuie menţionat ca la 0,60 m sub terasamentul caii ferate, proiectul tehnic prevede dispunerea unui dop de argila de 0,30 m grosime, in scopul blocării infiltrării apei in terasamentul de la partea superioara a pasajului.

5. In vederea micşorării sensibilitatii transversale si longitudinale la deformaţiile terenului de fundaţie sensibil la umezire, terenul de fundaţie de sub radierul general al pasajului subteran este înlocuit cu o perna de pamant cu înaltimea de 1,50 m.

Înlocuirea terenului de fundaţie cu perna de pamant se va face in cel mai scurt timp pentru a nu permite accesul apei meteorice.

Tehnologia de execuţie a pasajului subteran se bazează pe următoarele principii de baza:

Pasajul se executa in săpătura deschisa fara sprijiniri, in secţiune trapezoidala, cu înaltimea de 8,0 m, baza mica de 14,0 m, baza mare de 25,0 m, cu pereţii laterali înclinaţi la 1:1,5 - panta taluzului natural.

Pe lungimea rampelor de acces se poate deschide un front de lucru complet.

Pe lungimea pasajului subteran, se aplica aceeaşi tehnologie de execuţie, numai ca pentru a spori suprafaţa de lucru numai in zona frontala, săpătura este sprijinita. Se întrerupe circulaţia trenurilor pe primele 4 linii de manevra si garare, si se indeparteaza tronsoanele de cale ferata din amplasamentul preconizat al pasajului, pe o latime de cca. 30,0 m. Se aplica toate etapele tehnologice ale pasajului subteran, după care întregul ciclu se repeta identic pentru următoarele 2 grupuri de 4 linii de manevra si garare.

In cazul primelor 2 linii directe de cale ferata, care nu pot fi dezafectate, se executa săpătura mecanizat pe sub liniile respective, sprijinite pe structurii prefabricate metalice de rezemare.

2. Structura de rezistenta in forma de U deschis (talpa inferioara si pereţii verticali) se executa din tronsoane de beton armat monolit cu o lungime medie de 5,0 m. Numai placa superioara se executa din tronsoane prefabricate din beton armat, cate 2 tronsoane prefabricate pentru fiecare tronson monolit in forma de U deschis.

Pentru o tranşee deschisa de pamant de 20,0 m lungime, corespunde unui volum de pamant escavat de cca. 3200 m3, se pot executa 3 tronsoane monolite de pasaj subteran, de 5,0 m lungime fiecare.

Rampa Ştefan Guse – are o lungime de 107,07 m si prezintă o declivitatea de 7,19%. Structura de rezistenta pe rampa Ştefan Guse este compusa din 20 de tronsoane.

S.C. POD-PROIECT S.R.L. IASI Caiet de sarcini – cale pe trotuare din asfalt turnat Page 6

Page 7: 1 - Cs Cale Trotuare Pod

Rampa Oituz – are lungime de 67,80 m, si prezintă o declivitatea de 6,26%. Structura de rezistenta pe rampa Ştefan Guse este compusa din 14 de tronsoane.

Structura de rezistenta a pasajul pe zona rampelor de acces se executa cu forma unui U deschis la partea superioara, alcătuit din 2 pereţi laterali uniţi la partea inferioara cu o placa din beton armat.

Se executa săpătura mecanizata a pasajului, rezultând o tranşee deschisa cu secţiune trapezoidala având înaltimea de 8,0 m, baza mica de 14,0 m, baza mare de 25,0 m, cu pereţii laterali înclinaţi la 1:1,5 - panta taluzului natural.

Pamantul excavat se transporta in depozit, unde stratul de pamantul vegetal si stratul de argila prăfoasa gălbuie este depozitat separat.

Se executa o săpătura suplimentara pe o adâncime de 1,50 m, si cu o latime de 15,0 m. Săpătura se executa mecanizat si numai ultimii 15 cm sunt sapati manual.

Pe pereţii săpăturii se dispune un geotextil după care săpătura se umple cu o perna de pamant de 1,50 m grosime. Se aştern 10 straturi succesive de pamant in grosime de 15 cm fiecare, compactate corespunzător cu 10 treceri intr-o direcţie, si 10 treceri pe direcţia perpendiculara.

Pe lungimea rampelor de acces Ştefan Guse si Oituz, deasupra pernei de pamant se dispune un strat anticapilar de nisip, de 10 cm grosime.

Pe stratul de nisip se cofreaza, se armează si se betonează un tronson din beton armat monolit de clasa C 32/40. Lungimea tronsoanelor este in medie de 5,0 m, variind in anumite secţiuni caracteristice funcţie de condiţiile constructive locale.

Fiecare tronson se executa in forma de U deschis la partea superioara, alcătuit din 2 pereţi laterali uniţi la partea inferioara cu un radier general din beton armat.

Radierul se executa cu declivitatea longitudinala corespunzătoare fiecărei rampe, si cu o grosime variabila in sens transversal, necesara pentru a asigura scurgerea apelor meteorice. Grosimea radierului variază de la 0,80 m la capătul exterior al consolei drenului, după care grosimea radierului creste pana la 0,98 m in secţiunea centrala.

Se cofreaza, se armează si se betonează pereţii laterali ai fiecărui tronson. La turnarea pereţilor laterali se amenajează rosturile dintre tronsoane in care se dispun 2 straturi de pânza bitumata.

Se executa sapa hidrofuga la exteriorul pereţilor laterali, alcătuita din 2 straturi de bitum filerizat, protejate cu un strat de mortar de ciment de 2 cm grosime. Pe înaltimea rosturilor verticale se montează la cald, pe o latime de 1,0 m, 2 straturi de hidroizolatie bituminoasa care se suprapun pe o latime de minim 20 cm deasupra rostului. Hidroizolatia rostului este protejata cu o sapa din beton de ciment de 4 cm grosime, armata cu plasa tip Buzău cu ochiuri pătrate.

Se executa drenul din zidărie de piatra in sistem filtru invers, in spatele zidurilor laterale. Pe masura ce drenul se executa in spatele pereţilor de sprijin, se montează un strat de geotextil, după care se executa o umplutura drenanta de balast, care are rolul de a cobora nivelul pânzei freatice si de a colecta si dirija rapid spre drenurile de colectare apele meteorice. S.C. POD-PROIECT S.R.L. IASI Caiet de sarcini – cale pe trotuare din asfalt turnat Page 7

Page 8: 1 - Cs Cale Trotuare Pod

La fiecare capăt al rampelor spre pasajul subteran propriu-zis se executa un tronson special, de 2,50 m latime, care conţine sistem de protecţie hidraulica a pasajului subteran. Sistemul este destinat pentru colectarea si evacuarea de urgenta a apelor care pătrund direct in pasajul, prin rampele de acces, in cursul ploilor abundente.

Tronsonul consta din construcţia a 2 camere de colectare a apelor, prevăzute la partea superioara cu grătare metalice capabile sa sustina circulaţia rutiera, alcătuind un tronson special de 2,50 m latime fiecare, amplasate exact in dreptul puţurilor verticale prin care apele colectate sunt evacuate in sistemul intravilan de colectare a apelor menajere.

Cele 4 puţuri drenante verticale, cate 2 la fiecare capăt al pasajului subteran, au rolul de a evacua apele colectate prin sistemul de drenuri transversale si longitudinale. Puţurile se executa cu o inaltime totala de 10,0 m, cate 2 de fiecare parte, amplasate la 9,20 m distanta de axul longitudinal al pasajului.

Puţurile drenante se executa din elemente prefabricate circulare, cu diametru de 1,50 m si înaltimea de 1,5 m. Fundul puţurilor este coborât cu cca. 3,0 m sub nivelul drenurilor longitudinale, pentru a permite colectarea apelor. In interiorul puţurilor se montează cate un hidrofor si conducte care sa permită evacuarea automata a apelor colectate, atunci când nivelul acestora atinge un nivel corespunzător talpii inferioare a radierului general al pasajului subteran. Puţurile vor fi prevăzute in interior cu scări metalice care sa permită accesul periodic a personalului de intretinere.

Pe rampa Oituz, la capătul structurii de rezistenta in forma de U deschis, se dispune o dala de racordare.

Se executa prismul de piatra sparta, grinda de rezemare din beton armat monolit de clasa C 20/25 si secţiune pătrata 0,50×0,50 m, si dala de racordare din beton armat monolit de clasa C 18/22.

Dala de racordare are 4,0 m lungime si este prinsa la un capăt cu ancore din OB37 4Ø25/m in zidul de garda. Dala se executa înclinata, cu o diferenţa de nivel de 30 cm intre capătul rezemat si cel ancorat in radierul general, pe un strat de nisip de 10 cm grosime, cu rol anticapilar.

Pasajul rutier subteran propriu-zis are o lungime de 86,70 m, o panta longitudinala de 0,507% de la mijlocul pasajului spre cele 2 capete, necesara asigurării scurgerii apelor. Structura de rezistenta a pasajul rutier subteran propriu-zis se executa cu secţiune casetata, închisa, alcătuit din 2 pereţi laterali uniţi la partea superioara si inferioara cu cate o placa din beton armat.

Se executa săpătura mecanizata a pasajului, rezultând o tranşee deschisa cu secţiune trapezoidala având înaltimea de 8,0 m, baza mica de 14,0 m, baza mare de 25,0 m, cu pereţii laterali înclinaţi la 1:1,5 - panta taluzului natural.

Pamantul excavat se transporta in depozit, unde stratul de pamantul vegetal si stratul de argila prăfoasa gălbuie este depozitat separat.

Se executa o săpătura suplimentara pe o adâncime de 1,50 m, si cu o latime de 15,0 m. Săpătura se executa mecanizat si numai ultimii 15 cm sunt sapati manual.

Pe pereţii săpăturii se dispune un geotextil după care săpătura se umple cu o perna de pamant de 1,50 m grosime. Se aştern 10 straturi succesive de S.C. POD-PROIECT S.R.L. IASI Caiet de sarcini – cale pe trotuare din asfalt turnat Page 8

Page 9: 1 - Cs Cale Trotuare Pod

pamant in grosime de 15 cm fiecare, compactate corespunzător cu 10 treceri intr-o direcţie, si 10 treceri pe direcţia perpendiculara.

Se sapa in perna de pamat 2 santuri longitudinale cu secţiune dreptunghiulara 1,0×1,0 m.

Se montează elementele prefabricate in forma de U întors, din beton armat C 10/15 care vor alcătui 2 drenuri laterale longitudinale, sub talpa fundaţiei, pe toata lungimea pasajului. Elementele prefabricate cu lungimea de 1,50 m, se pozează pe un strat de nisip grauntos, cu rol anticapilar, de 10 cm grosime. Pantele longitudinale ale drenului urmăresc pantele existente si in interiorul pasajului subteran, pe zonele respective.

Elementele prefabricate sunt hidroizolate la exteriorul lor, iar la montare se asigura continitatea hidroizolatiei in dreptul rosturilor dintre elementele prefabricate.

In interiorul drenurilor longitudinale de vor monta tuburi prefabricate din beton armat, prevăzute cu perforaţii pe partile laterale si superioara. Spaţiul liber cuprins intre pereţii elementelor prefabricate si tub, se umple cu balast.

Se executa 6 drenuri transversale cu lungimea de 10,60 m, care au rolul de a echilibra nivelul apelor colectate in cele 2 drenuri longitudinale ale pasajului. Primele 2 drenuri transversale se executa la cate 10,20 m distanta de secţiunea centrala a pasajului subteran, după care urmează in fiecare parte, cate inca 2 drenuri transversale dispuse la 8,70 m distanta intre ele. Ultimul dren transversal se afla la 11,85 m distanta de capătul pasajului subteran.

Drenurile se executa din elemente prefabricate in forma de U întors, din beton armat C 10/15, având înaltimea totala de 0,50 m si latimea de 1,0 m. In interiorul elementelor prefabricate se dispune balast, cu rol drenant, de 0,40 m grosime.

Peste sistemul de colectare si evacuare a apelor se cofreaza, se armează si se betonează 17 tronsoane din beton armat monolit de clasa C 32/40. Începând de la fiecare capat, lungimea primelor 8 tronsoane este de 5,0 m, si numai tronsonul central al pasajului subteran are 6,70 m lungime.

Fiecare tronson se executa din beton armat monolit cu secţiune casetata, închisa, alcătuita din 2 pereţi laterali uniţi la partea inferioara cu un radier general din beton armat, iar la partea superioara cu 2 tronsoane prefabricate de placa.

Radierul se executa cu declivitatea longitudinala de 0,507% dinspre secţiunea centrala spre capetele pasajului si cu o grosime variabila in sens transversal, necesara pentru a asigura scurgerea apelor meteorice. Grosimea radierului variază de la 0,80 m la capătul exterior al consolei drenului, după care grosimea radierului creste pana la 0,98 m in secţiunea centrala.

Se cofreaza, se armează si se betonează pereţii laterali ai fiecărui tronson. La turnarea pereţilor laterali se amenajează rosturile dintre tronsoane in care se dispun 2 straturi de pânza bitumata.

Se executa sapa hidrofuga pe înaltimea zidurilor laterale, alcătuita din 2 straturi de bitum filerizat, protejate cu un strat de mortar de ciment de 2 cm grosime. Pe întreaga lungime a rosturilor transversale, pornind de la nivelul radierului inferior, si continuata pe pereţii verticali se montează la cald, pe o latime de 1,0 m, 2 straturi de hidroizolatie bituminoasa care se suprapun pe o latime de minim 20 cm deasupra rostului. Hidroizolatia fiecărui rost transversal S.C. POD-PROIECT S.R.L. IASI Caiet de sarcini – cale pe trotuare din asfalt turnat Page 9

Page 10: 1 - Cs Cale Trotuare Pod

este protejata cu o sapa din beton de ciment de 4 cm grosime, armata cu plasa tip Buzău cu ochiuri pătrate.

Pe înaltimea zidurilor laterale se executa drenul din zidărie de piatra cu latimea de 1,0 m, in sistem filtru invers. Pe masura ce drenul se executa in spatele pereţilor de sprijin, se montează un strat de geotextil, după care se executa o umplutura drenanta de balast, care are rolul de a cobora nivelul pânzei freatice si de a colecta si dirija rapid spre drenurile de colectare apele meteorice.

Se executa un drum de acces care sa permită deplasarea unei macarale de montaj si a mijloacelor auto necesare pentru transportul din depozit a elementelor prefabricate de placa superioara.

Se montează cu macaraua cate 2 elemente prefabricate de placa superioara pentru un tronson monolit de pasaj. Se armează, se cofreaza si se betonează nodurile rigide superioare ale cadrului închis format de tronsoanele prefabricate de placa superioara si capetele superioare ale pereţilor verticali.

Se continua hidroizolatia la exteriorul plăcii superioare, astfel încât va rezulta o secţiune casetata complet izolata împotriva acţiunii agresive a apelor infiltrate in terasamente.

Se executa umplutura drenanta cu o grosime de 0,60 m deasupra plăcii superioare, care se racordează cu sistemul drenant construit pe partile laterale ale pasajului subteran.

Se executa un dop de argila de 0,30 m grosime la partea superioara a secţiunii casetate, care reprezintă prima bariera de protecţie împotriva infiltrării apelor de suprafaţa la nivelul structurii de rezistenta din beton armat si a terenului loessoid de fundaţie, sensibil la umezire.

Se executa stratul de baza din piatra sparta si se asigura continuitatea caii prin montarea tronsoanelor de cale ferata.

Se repete toate operaţiile tehnologice de construcţie a următorului tronson de pasaj subteran, prin întreruperea circulaţiei feroviare pe următoarele 4 linii de cale ferata.

In interiorul pasajului subteran propriu-zis calea se executa in următoarea ordine tehnologica:

Se executa sapa suport pe radierul general, din mortar de ciment de 2 cm grosime. Sapa se racordează longitudinal la pereţii verticali si se driscuieste pentru a realiza o suprafaţa lisa la fata superioara care sa permită montarea in condiţii de calitate a hidroizolatiei.

Se executa stratul de hidroizolatie, si se asigura racordarea acesteia la pereţii verticali ai pasajului.

Se executa sapa de protecţie a hidroizolatie din beton de ciment C 16/20, armat cu plasa tip Buzău cu ochiuri pătrate.

Se montează rigola din elemente prefabricate, pe un strat de mortar de poza.

Se executa pe zona carosabila stratul de rezistenta al imbracamintii, din BADPC25 de 4,0 cm grosime.

Se executa pe zona carosabila stratul de uzura al imbracamintii, din BAP de 4,0 cm grosime. Se verifica realizarea pantelor transversale de 2% care sa asigure conducerea apele pluviale la rigola de colectare si evacuare a apelor.

Se montează cate un cordonul de celochit de o parte si de alta a rigolei.S.C. POD-PROIECT S.R.L. IASI Caiet de sarcini – cale pe trotuare din asfalt turnat Page 10

Page 11: 1 - Cs Cale Trotuare Pod

Se realizează semnalizarea rutiera in interiorul pasajului subteran.

PASAJ SUPERIOR A

Pe rampa Ştefan Guse, punctul de intersecţie a pasajului subteran cu strada Constantei se afla la 19,94 m de intrarea in pasajul subteran propriu-zis, respectiv la 87,13 m de capătul rampei de acces Ştefan Guse.

Cota terenului natural in amplasamentul pasajului rampa A este de 172,30 m, conform planşei nr. P.S.-2. Pentru ca declivitatea pe rampa Ştefan Guse a pasajului subteran este de 7,19%, rezulta ca in dreptul punctului de intersecţie cu str. Constantei, pentru a respecta condiţia de gabarit in pasaj de 5,0 m, rezulta cota caii pe pasajul de continuitate strada Constanta de 173,26 m, cu numai 0,96 m mai sus in raport cu nivelul terenului sistematizat.

Pentru ca diferenţa de nivel este redusa, de numai 0,96 m, intre cota caii pe pasajul rampa A, in raport cu nivelul terenului sistematizat, s-a urmărit construcţia unei suprastructuri cu inaltime redusa, pe 21 de grinzi prefabricate cu corzi aderente, care sa respecte recomandarea făcuta in Studiu de Fezabilitate, de a nu suprainalta prea mult calea pe pasajul rampa A in raport cu nivelul terenului sistematizat. Pasajul are 10,0 m lungime, susţine 3 benzi de circulaţie de 3,50 m latime fiecare si 2 trotuare denivelate de 1,50 m latime si este construit cu o declivitate longitudinala de 0,6% necesara scurgerii apelor pe la capetele acestuia, conform planşei PA 5.

Suprastructura pasajului A este construita din 21 de grinzi cu corzi aderente cu inaltime redusa de 0,52 m si lungimea de 10,0 m. Grinzile sunt construite din beton de clasa C 35/40, armate cu 20 toroane TBP 12 (7Ø4) la talpa inferioara si 2 toroane TBP 12 la talpa superioara, pretensionate la o forta de tragere si control de . Armatura pasiva este din OB 37 si se utilizează o cantitate de 235 kg pentru fiecare grinda. Greutatea unei grinzi prefabricate este de 3,75 tf.

Pe şantier cele 21 de grinzi prefabricate se vor depozita pe o platforma amenajata, construita paralel cu str. Constantei, cat mai aproape de amplasamentul definitiv al pasajului A, de unde sunt ridicate cu macaraua si montate joantiv pe infrastructuri.

Grinzile prefabricate reazemă pe pereţii laterali ai pasajului, care pe aceasta zona, sunt separaţi intr-un tronson unic de 14.20 m latime. Fiecare tronson este echipat la partea superioara cu cuzineţi si console scurte la extrados, pentru rezemarea plăcilor de racordare. Pereţii laterali pe care reazemă suprastructura pasajului rampa A sunt uniţi cu o placa inferioara continua de beton armat, la nivelul corespunzător impus de circulaţia in pasajul inferior. Pentru a spori corespunzător capacitatea portanta a pereţilor de sprijin, fiecare perete este sprijinit pe cate 5 coloane Ø1,08 m cu lungimea de 12,0 m.

S.C. POD-PROIECT S.R.L. IASI Caiet de sarcini – cale pe trotuare din asfalt turnat Page 11

Page 12: 1 - Cs Cale Trotuare Pod

Tehnologia de execuţie a pasajului superior A

Se închide circulaţia rutiera pe strada Ştefan Guse si strada Constantei, si se semnalizează conform normelor in viguare devierea circulaţiei rutiere pe rute ocolitoare.

Se preda amplasamentul pasajului A conform planşei PA1, si se trasează axele celor 10 coloane C1 ÷ C10, in amplasamentul pasajului rampa A, conform planşei PA2.

Se amenajează platforma de lucra pentru instalaţia de forare si se executa cele 10 coloane C1 ÷ C10, din beton de clasa C 32/40. Pentru fiecare infrastructura se vor fora cate 5 coloane aliniate pe cate un singur rând, la 3,0 distanta interax. Distanta intre cele 2 rânduri de cate 5 coloane este de 9,50 m.

Coloanele sunt forate de la nivelul terenului amenajat, dar se armează si se betonează numai pe o lungime de 13,0 m, cu 1,0 m mai sus decât talpa inferioara a radierului de pe rampa de acces la pasajul subteran. Coloanele se armează cu bare PC 52 24Ø25. Fiecare coloana forata este prevăzuta cu toba de injecţie pe vârf si cu 3 ţevi de injecţie si control a continuitatii coloanei.

Se executa structura de rezistenta pe rampa Ştefan Guse a pasajului subteran. In continuare se prezintă separat procesul tehnologic de execuţie a pasajului rampa A de cel al pasajului subteran.

La 80,03 m de capătul rampei Ştefan Guse se identifica si se trasează poziţia infrastructurilor pasajului rampa A.

Se decoperteaza capetele coloanelor pe o inaltime de cca. 1,0 m, se sparge betonul din capul coloanei si se curata armatura de rezistenta.

Se armează radierul care leagă capetele coloanelor si formează talpa inferioara a rampei de acces in pasajul subteran, si pereţii laterali, de susţinere a suprastructurii.

Lungimea tronsonului este de 14,20 m si prezintă aceeaşi alcătuire constructiva cu a celorlalte tronsoane care alcătuiesc rampa de acces in pasajul subteran.

Se betonează mai întâi radierul general după care urmează pereţii laterali cu beton de clasa C 28/35. La partea superioara a pereţilor laterali sunt prevăzute banchete de rezemare a grinzilor prefabricate, pe cuzineţi din beton armat. La partea superioara a cuzineţilor de montează placi metalice inferioare ale aparatelor de reazem din neopren.

La turnarea pereţilor laterali se amenajează rosturile dintre tronsoane in care se dispun 2 straturi de pânza bitumata.

Se executa sapa hidrofuga la exteriorul pereţilor laterali din 2 straturi de bitum filerizat, protejate cu un strat de mortar de ciment de 2 cm grosime. Pe înaltimea rosturilor verticale se montează la cald, pe o latime de 1,0 m, 2 straturi de hidroizolatie bituminoasa care se suprapun pe o latime de minim 20 cm deasupra rostului. Hidroizolatia rostului este protejata cu o sapa din beton de ciment de 4 cm grosime, armata cu plasa tip Buzău cu ochiuri pătrate.

Se executa drenul din zidărie de piatra in sistem filtru invers, in spatele zidurilor laterale. Pe masura ce drenul se executa in spatele pereţilor de sprijin, se montează un strat de geotextil, după care se executa o umplutura drenanta de balast, care are rolul de a cobora nivelul pânzei freatice si de a colecta si

S.C. POD-PROIECT S.R.L. IASI Caiet de sarcini – cale pe trotuare din asfalt turnat Page 12

Page 13: 1 - Cs Cale Trotuare Pod

dirija rapid spre drenurile de colectare apele meteorice. Nu se montează inca dalele de racordare in spatele pereţilor verticali.

Se montează grinzile prefabricate pe cuzineţii din beton armat, pe aparate de reazem din neopren, fixe si mobile. Grinzile prefabricate se montează joantiv, cu un rost longitudinal de 2 cm latime.

Se cofreaza placa de suprabetonare si consolele trotuarelor. La execuţia plăcii de suprabetonare se asigura realizarea pantelor longitudinale si transversale necesare asigurării scurgerii apelor meteorice de pe pod.

Se armează si se betonează placa de suprabetonare cu beton de clasa C 25/30 si armaturi din PC 52 Ø12. La capetele plăcii, paralel cu pereţii de sprijin, se vor lasă spatiile necesare pentru montarea dispozitivelor de acoperire a rosturilor.

Se montează dispozitivele antiseismice, cate 2 bucati pe fiecare zid de sprijin. Intre dispozitiv si talpa inferioara a grinzii marginale de montează un dispozitiv din neopren.

Se montează dispozitivul de acoperire a rostului la ambele capete ale podului. Se recomanda montarea unui dispozitivul de acoperire a rostului fiabil, cu o durata normata de exploatare de 10 ani.

Se executa prismul de piatra sparta, grinda de rezemare din beton armat monolit de clasa C 20/25 si secţiune pătrata 0,50×0,50 m, si dala de racordare din beton armat monolit de clasa C 18/22.

Dala de racordare are 4,0 m lungime si este prinsa la un capăt cu ancore din OB37 4Ø25/m in zidul de garda. Dala se executa înclinata, cu o diferenţa de nivel de 30 cm intre capătul rezemat si cel ancorat in zidul de garda, pe un strat de nisip de 10 cm grosime, cu rol anticapilar.

Se executa sistemul rutier pe rampele de acces compus din:- strat de forma din balast mare refuz de ciur – 10 cm- strat de fundaţie din balast – 30 cm- strat de piatra sparta – 20 cm- strat de baza din anrobate bituminoase AB1 – 6 cm- strat de legatura din binder de mărgăritar BAPC25 – 5 cm- strat de uzura din beton asfaltic cu agregat mărunt BAPC16 – 4 cmSe executa acostamentele si racordarea acestora la pasaj rampa A.Se executa casiurile de descărcare, cate doua la fiecare capăt al

pasajului.Se montează parapetul de siguranţa pe rampele de acces, pe o lungime

de 20,0 m.

Se montează parapetul pietonal metalic pe pasaj rampa A.Se executa sapa suport pe placa de suprabetonare, din mortar de ciment

de 2 cm grosime. Sapa se racordează longitudinal la lisa parapetului si se driscuieste pentru a realiza o suprafaţa lisa la fata superioara care sa permită montarea in condiţii de calitate a hidroizolatiei pe pasaj.

Se executa hidroizolatia pe pod. Se asigura racordarea hidroizolatie la lisa perapetelor si la dispozitivele de acoperire a rosturilor de dilataţie.

S.C. POD-PROIECT S.R.L. IASI Caiet de sarcini – cale pe trotuare din asfalt turnat Page 13

Page 14: 1 - Cs Cale Trotuare Pod

Se executa sapa de protecţie a hidroizolatie din beton de ciment C 16/20, armat cu plasa tip Buzău cu ochiuri pătrate. La capătul ridicat pe lisa parapetului, in betonul proaspăt se fixează o şipca din lemn 3×3 cm, care se indeparteaza după întărirea betonului.

Se montează cordonul de celochit in lungul lisei parapetului, in spaţiul creat prin scoaterea şipcii din lemn.

Se montează borduri prefabricate normale 20×25 cm, pe un strat de mortar de poza de 2 cm grosime.

Se montează cate 3 tuburi din PVC Ø110 mm in spatele bordurilor prefabricate.

Se montează armatura metalica necesara fixării parapetului metalic tip greu.

Se executa umplutura trotuarelor din beton de ciment de clasa C 12/15.Se executa imbracamintea din asfalt turnat de 2 cm grosime, pe trotuare.

In lungul pasajului, in stratul de asfalt turnat proaspăt, se fixează cate o şipca din lemn 3×3 cm, de fiecare parte, care se indeparteaza după întărirea imbracamintii.

Se montează cate un cordonul de celochit in lungul lisei parapetului, si in spatele bordurii, in spaţiul creat prin scoaterea şipcilor din lemn.

Se executa pe zona carosabila stratul de rezistenta al imbracamintii, din BAD25 de 3,5 cm grosime.

Se executa pe zona carosabila stratul de uzura al imbracamintii, din BA16 de 3,5 cm grosime. Se verifica realizarea pantelor transversale de 2% si longitudinale de 0,6% care sa asigure conducerea apele pluviale de pe pod, la casiurile de descărcare.

In lungul pasajului, in fata bordurilor, in stratul de BA16 turnat proaspăt, se fixează cate o şipca din lemn 3×3 cm, de fiecare parte, care se indeparteaza după întărirea imbracamintii.

Se montează cate un cordonul de celochit in fata bordurilor, in spaţiul creat prin scoaterea şipcilor din lemn.

Se realizează semnalizarea rutiera pe pasaj rampa A.

PASAJ SUPERIOR B

Pe rampa Oituz, punctul de intersecţie a pasajului subteran cu strada Garii se afla la 51,65 m de intrarea in pasajul subteran propriu-zis, respectiv la 16,15 m de capătul rampei de acces Oituz.

Cota terenului natural in amplasamentul pasajului superior B este de 171,44 m, conform planşei nr. P.S.-2. Pentru ca declivitatea pasajului subteran pe rampa Oituz este de 6,26 %, rezulta ca in dreptul punctului de intersecţie cu str. Garii, pentru a respecta condiţia de gabarit in pasaj de 5,0 m, rezulta cota caii pe pasajul superior B trebuie sa fie de 174,66 m, cu 3,22 m mai sus in raport cu nivelul terenului sistematizat.

Suprastructura pasajului are lungimea 16,0 m, susţine 2 benzi de circulaţie de 4,0 m latime fiecare si 2 trotuare denivelate de 1,50 m latime si este construit cu o declivitate longitudinala de 0,6% necesara scurgerii apelor pe la capetele acestuia.S.C. POD-PROIECT S.R.L. IASI Caiet de sarcini – cale pe trotuare din asfalt turnat Page 14

Page 15: 1 - Cs Cale Trotuare Pod

Suprastructura pasajului superior B este construita pe 9 grinzi prefabricate precomprimate cu corzi aderente cu inaltime redusa de 0,80 m si lungimea de 16,0 m. Grinzile sunt construite din beton de clasa C 32/40, armate cu 32 toroane TBP 12 (7Ø4) la talpa inferioara si 2 toroane TBP 12 la talpa superioara, pretensionate la o forta de tragere si control de . Armatura pasiva este din PC 52 si OB 37 si se utilizează o cantitate de 606 kg pentru fiecare grinda. Greutatea unei grinzi prefabricate este de 16,30 tf.

Pe şantier cele 9 de grinzi prefabricate precomprimate cu corzi aderente se vor depozita pe o platforma amenajata in incinta organizarii de santier, construita paralel cu str. Garii, cat mai aproape de amplasamentul definitiv al pasajului superior B, de unde sunt ridicate cu macaraua si montate joantiv pe infrastructuri.

Grinzile prefabricate reazemă pe infrastructuri construite independent de pereţii laterali ai pasajului. Fiecare culee este sprijinit pe cate 4 coloane Ø1,08 m cu lungimea de 20,0 m, unite la partea superioara cu un radier general.

Tehnologia de execuţie a pasajului superior B

Se închide circulaţia rutiera pe strada Garii si strazile Bogdan Voievod, Oituz, Ionita sandu Sturza si Vasile Alexandri, si se semnalizează conform normelor in viguare devierea circulaţiei rutiere pe rute ocolitoare.

Se preda amplasamentul pasajului superior B conform planşei PB1, si se trasează axele celor 8 coloane C1 ÷ C8, conform planşei PB8.

Se amenajează platforma de lucra pentru instalaţia de forare si se executa cele 8 coloane C1 ÷ C8, din beton de clasa C 32/40. Pentru fiecare infrastructura se vor fora cate 4 coloane aliniate pe cate un singur rând, la 3,0 distanta interax. Distanta intre cele 2 rânduri de cate 4 coloane este de 15,53 m.

Coloanele sunt armate cu bare PC 52 24Ø28. Fiecare coloana forata este prevăzuta cu toba de injecţie pe vârf si cu 3 ţevi de injecţie si control a continuitatii coloanei. Coloanele sunt unite la 15,0 m de baza, printr-un radier general din beton armat, care are rolul de a solidariza coloanele intre ele, reducand astfel lungimea de flambaj.

Se decoperteaza capetele coloanelor pe o inaltime de cca. 1,0 m, se sparge betonul din capul coloanei si se curata armatura de rezistenta.

Se executa radierul culeelor, care solidarizeaza la partea superioara cele 4 coloane care sustin fiecare culee. Radierul din beton de clasa C 28/35, are o lungime totala de 11,60 m, latimea de 2,0 m si grosimea de 1,0 m, conform planse PB 13. radierul se prelungeste in partea din spate cu 2 zone laterale avand lungimea de 1,25 m, latimea de 1,0 si grosimea de 0,50 m, care au rolul de a sprijini zidurile intoarse la partea inferioara. Radierele se armeaza cu 1132 kg otel OB 37 si 6906 kg otel PC 52, conform planse PB 14.

Se executa elevatiile culeelor C1 si C2. Culeea C1 este amplasata spre gara, iar culeea C2 spre Stadion.

Elevatia culeei C1 are o lungime totala de 11,10 m, latimea de 1,10 m si inaltimea de 2,45 m, conform planse PB 15. Elevatia culeei C2 prezinta o inaltime cu 10 cm mai redusa decat culeea C1. S.C. POD-PROIECT S.R.L. IASI Caiet de sarcini – cale pe trotuare din asfalt turnat Page 15

Page 16: 1 - Cs Cale Trotuare Pod

Elevatiile culeelor sunt echipate cu zid de garda si ziduri intoarse. Zidul de garda are 1,04 m inaltime si 0,40 m grosime, iar zidurile intoarse au 2,0 m lungime.

Culeele sunt echipate pe zonele laterale, la partea superioara a banchetelor de rezemare, cu console scurte necesare pentru montarea stalpilor de iluminat electric.

Elevatiile culeelor se executa din beton de clasa C 28/35, si se armeaza cu 640 kg otel OB 37, si 2949 kg otel PC 52, conform planse PB 17.

Se executa sapa hidrofuga in spatele elevatiilor culeelor, alcatuita din 2 straturi de bitum filerizat, protejate cu un strat de mortar de ciment de 2 cm grosime.

Se executa drenul din zidărie de piatra in sistem filtru invers, in spatele culeelor. Pe masura ce drenul se executa in spatele elevatiilor culeelor, se executa o umplutura drenanta de balast, care are rolul de a cobora nivelul pânzei freatice si de a colecta si dirija rapid spre drenurile de colectare apele meteorice. Nu se montează inca dalele de racordare in spatele pereţilor verticali.

Se montează cele 9 grinzi prefabricate pe cuzineţii din beton armat, pe aparate de reazem din neopren, fixe si mobile. Grinzile prefabricate se montează joantiv la nivelul talpii superioare, cu un rost longitudinal de 2 cm latime.

Se cofreaza placa de suprabetonare si consolele trotuarelor. La execuţia plăcii de suprabetonare se asigura realizarea pantelor longitudinale si transversale necesare asigurării scurgerii apelor meteorice de pe pod. Se monteaza palnia si rama gratarului celor 4 guri de scurgere, la cota corespunzatoare. Se monteaza elementele de prindere ale dispozitivelor de acoperire a rosturilor, la cota corespunzatoare.

Se armează si se betonează placa de suprabetonare cu beton de clasa C 25/30 si armaturi din PC 52 Ø16. La capetele plăcii, paralel cu pereţii de sprijin, se vor lasă spatiile necesare pentru montarea dispozitivelor de acoperire a rosturilor.

Se montează dispozitivele antiseismice, cate 2 bucati pe fiecare bancheta de rezemare. Intre dispozitiv si talpa inferioara a grinzii marginale de montează un dispozitiv din neopren, conform plansei PB 22.

Se montează dispozitivul de acoperire a rostului la ambele capete ale podului, conform plansei PB 23. Se recomanda montarea unui dispozitivul de acoperire a rostului fiabil, cu o durata normata de exploatare de 10 ani.

Se executa prismul de piatra sparta, grinda de rezemare din beton armat monolit de clasa C 20/25 si secţiune pătrata 0,50×0,50 m, si dala de racordare din beton armat monolit de clasa C 18/22.

Dala de racordare are 4,0 m lungime si este prinsa la un capăt cu ancore din OB37 4Ø25/m in zidul de garda. Dala se executa înclinata, cu o diferenţa de nivel de 30 cm intre capătul rezemat si cel ancorat in zidul de garda, pe un strat de nisip de 10 cm grosime, cu rol anticapilar.

Se executa zidurile de sprijin pe rampele de acces la pasajul superior B.

S.C. POD-PROIECT S.R.L. IASI Caiet de sarcini – cale pe trotuare din asfalt turnat Page 16

Page 17: 1 - Cs Cale Trotuare Pod

Rampa de acces spre Gara are 85,95 m lungime si este compusa din 14 tronsoane de 5,0 m lungime identice stanga-dreapta. Pe partea stanga rampa se continua cu 3 tronsoane G15, G16 si G17, in timp ce pe partea dreapta, se dispun tronsoanele G 18, G19 si G20, in dreptul bretelei de acces notata Rampa B.

Rampa de acces spre stadion are 80,95 m lungime si este compusa tot din 14 tronsoane de 5,0 m lungime, identice stanga-dreapta. Pe partea stanga rampa se continua cu 2 tronsoane S15 si S17, in timp ce pe partea dreapta, se dispun tronsoanele S17 si S18, in dreptul bretelei de acces notata Rampa A.

Zidurile de sprijin se executa cu fundatii directe in 2 trepte si elevatii din beton armat monolit.

La intradosul elevatiei zidurilor de sprijin se dispune o sapa hidrofuga alcatuita din 2 straturi de bitum filerizat, protejate cu un strat de mortar de ciment de 2 cm grosime.

In spatele zidurilor de sprijin se executa un dren din zidarie de piatra, cu latimea de 1,0 m, rezemat pe o consola din beton armat. In spatiul cuprins intre drenuri se executa o umplutura din pamant, asternuta in straturi cu grosimea de maxim 15 cm si compactata corespunzator.

Se executa sistemul rutier pe rampele de acces compus din:- strat de forma din balast mare (refuz de ciur) – 10 cm- strat de fundaţie din balast – 30 cm- strat de baza din piatra sparta – 20 cm- strat de baza din anrobate bituminoase AB1 – 6 cm- strat de legatura din binder de mărgăritar BADPC25 – 5 cm- strat de uzura din beton asfaltic cu agregat mărunt BAPC16 – 4 cmSe executa acostamentele caii pe rampele de acces.Se montează parapetul de siguranţa pe toata lungimea rampele de acces.

Se montează parapetul pietonal metalic pe pasajul superior B.Se executa sapa suport pe placa de suprabetonare, din mortar de ciment

de 2 cm grosime. Sapa se racordează longitudinal la lisa parapetului, la gurile de scurgere si la dispozitivele de acoperire a rosturilor, si se driscuieste pentru a realiza o suprafaţa lisa la fata superioara care sa permită montarea in condiţii de calitate a hidroizolatiei pe pasaj.

Se executa hidroizolatia pe pod. Se asigura racordarea hidroizolatie la lisa perapetelor, la gurile de scurgere si la dispozitivele de acoperire a rosturilor de dilataţie.

Se executa sapa de protecţie a hidroizolatie din beton de ciment C 16/20, armat cu plasa tip Buzău cu ochiuri pătrate. La capătul ridicat pe lisa parapetului, in betonul proaspăt se fixează o şipca din lemn 3×3 cm, care se indeparteaza după întărirea betonului. Se asigura racordarea sapei de protecţie a hidroizolatie la lisa perapetelor, la gurile de scurgere si la dispozitivele de acoperire a rosturilor de dilataţie.

Se montează cordonul de celochit in lungul lisei parapetului, in jurul ramei gratarului la gurile de scurgere si in lungul dispozitivelor de acoperire a rosturilor.

Se montează borduri prefabricate normale 20×25 cm, pe un strat de mortar de poza de 2 cm grosime. S.C. POD-PROIECT S.R.L. IASI Caiet de sarcini – cale pe trotuare din asfalt turnat Page 17

Page 18: 1 - Cs Cale Trotuare Pod

Se montează cate 3 tuburi din PVC Ø110 mm in spatele bordurilor prefabricate.

Se montează armatura metalica necesara fixării parapetului metalic tip greu.

Se executa umplutura trotuarelor din beton de ciment de clasa C 12/15.Se executa imbracamintea din asfalt turnat de 2 cm grosime, pe trotuare.

In lungul pasajului, in stratul de asfalt turnat proaspăt, se fixează cate o şipca din lemn 3×3 cm, de fiecare parte, care se indeparteaza după întărirea imbracamintii.

Se montează cate un cordonul de celochit in lungul lisei parapetului, si in spatele bordurii, in spaţiul creat prin scoaterea şipcilor din lemn.

Se executa pe zona carosabila stratul de rezistenta al imbracamintii, din BAD25 de 3,5 cm grosime.

Se executa pe zona carosabila stratul de uzura al imbracamintii, din BA16 de 3,5 cm grosime. Se verifica realizarea pantelor transversale de 2% si longitudinale de 0,6% care sa asigure conducerea apele pluviale de pe pod, la casiurile de descărcare.

In lungul pasajului, in fata bordurilor, in stratul de BA16 turnat proaspăt, se fixează cate o şipca din lemn 3×3 cm, de fiecare parte, care se indeparteaza după întărirea imbracamintii.

Se montează cate un cordonul de celochit in fata bordurilor, in spaţiul creat prin scoaterea şipcilor din lemn.

Se realizează semnalizarea rutiera pe pasaj rampa A.

Se executa zidurile de sprijin pe betelele de acces la pasajul superior B.Breteaua de acces spre Gara are lungimi diferite stanga-dreapta. Pe

partea dreapta, lungimea bretelei, masurata in proiectie, este de 49,20 m si este compusa din 9 tronsoane (A10-A18) cu lungimea medie 5,0 m.

Pe partea stanga, lungimea bretelei spre gara, masurata in proiectie, este de 50,60 m si este compusa tot din 9 tronsoane (A1-A9), cu lungimi medii 5,0 m.

Breteaua de acces spre stadionul municipal are lungimi diferite stanga-dreapta. Pe partea dreapta, lungimea bretelei, masurata in proiectie, este de 30,67 m si este compusa din 6 tronsoane (B11-B16) cu lungimea medie 5,0 m.

Pe partea stanga, lungimea bretelei spre stadion, masurata in proiectie, este de 50,88 m si este compusa din 10 tronsoane (B1-B10), cu lungimi medii 5,0 m.

Zidurile de sprijin se executa cu fundatii directe in 2 trepte si elevatii din beton armat monolit.

La intradosul elevatiei zidurilor de sprijin se dispune o sapa hidrofuga alcatuita din 2 straturi de bitum filerizat, protejate cu un strat de mortar de ciment de 2 cm grosime.

In spatele zidurilor de sprijin se executa un dren din zidarie de piatra, cu latimea de 1,0 m, rezemat pe o consola din beton armat. In spatiul cuprins intre drenuri se executa o umplutura din pamant, asternuta in straturi cu grosimea de maxim 15 cm si compactata corespunzator.

Se executa sistemul rutier pe rampele de acces compus din:- strat de forma din balast mare (refuz de ciur) – 10 cm

S.C. POD-PROIECT S.R.L. IASI Caiet de sarcini – cale pe trotuare din asfalt turnat Page 18

Page 19: 1 - Cs Cale Trotuare Pod

- strat de fundaţie din balast – 30 cm- strat de baza din piatra sparta – 20 cm- strat de baza din anrobate bituminoase AB1 – 6 cm- strat de legatura din binder de mărgăritar BADPC25 – 5 cm- strat de uzura din beton asfaltic cu agregat mărunt BAPC16 – 4 cmSe executa acostamentele caii pe betelele de acces.Se montează parapetul de siguranţa pe toata lungimea bretelelor de

acces.

1.Generalităţi

Obiect şi domeniu de aplicarePrezentul caiet de sarcini conţine condiţiile tehnice de calitate privind

execuţia şi de recepţia îmbrăcăminţilor bituminoase turnate tip AT (asfalt turnat) utilizate pentru calea pe trotuare la pod, în conformitate cu prevederile Normativului ind. AND 546 – 1999 - Normativ privind execuţia la cald a îmbrăcăminţilor bituminoase pentru calea pe pod.

La execuţia lucrărilor se vor respecta standardele şi normativele precizate în prezentul caiet de sarcini ţinând cont de noile revizuiri în vigoare la data execuţiei lucrărilor.

Prevederi generale

Antreprenorul este obligat să asigure măsurile organizatorice şi tehnologice corespunzătoare pentru respectarea strictă a prevederilor prezentului caiet de sarcini.

Antreprenorul va asigura prin laboratoarele sale sau prin colaborare cu un laborator autorizat efectuarea tuturor încercărilor şi determinărilor rezultate din aplicarea prezentului caiet de sarcini. De asemenea, este obligat să efectueze, la cererea beneficiarului, verificări suplimentare faţă de prevederile prezentului caiet de sarcini.

Îmbrăcămintea asfaltică pe trotuarele podului se execută din asfalt turnat conform prevederilor STAS 11348 şi a Normativului ind. AND 546 – 1999.

Îmbrăcăminţile bituminoase cilindrate pe partea carosabilă a podului se execută în perioada mai - septembrie cu condiţia ca temperatura atmosferică să fie minim +50C.

Antreprenorul va ţine evidenţa zilnică a condiţiilor de execuţie a îmbrăcăminţilor asfaltice turnate pe trotuarele podului, a încercărilor efectuate şi a rezultatelor obţinute într-un jurnal de activitate zilnică.

În cazul în care se constată abateri de la prezentul caiet de sarcini dirigintele de şantier sau reprezentantul beneficiarului va dispune întreruperea execuţiei lucrărilor şi luarea măsurilor care se impun.

S.C. POD-PROIECT S.R.L. IASI Caiet de sarcini – cale pe trotuare din asfalt turnat Page 19

Page 20: 1 - Cs Cale Trotuare Pod

2. Condiţii tehnice

Elemente geometriceGrosimea îmbrăcăminţii pe trotuare tip AT se stabileşte constructiv şi

are valori cuprinse între 2...3 cm..Agregate

Agregatele naturale pentru ce se pot utiliza pentru îmbrăcăminţii asfaltice turnate sunt:

- nisip natural conform STAS 662, sort 0-3;.- nisip grăunţos (pietriş) conform STAS 662, sort 3-7;.

Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească nisipul natural sunt arătate în tabelul 1.

Tabelul 1

Caracteristica Condiţii de admisibilitateSort 0-3, 3-7Granulozitate continuăEchivalent de nisip (N), min. 85Con ţinut de impurităţi:- corpuri străine, %, max.- humus (culoarea soluţiei de hidroxid de sodiu)- mică liberă, %, max.

nu se admitincoloră, slab gălbuie sau cel mult

galben intens0,5

Sorturile de agregate naturale se depozitează separat pe platforme betonate sau asfaltate prevăzute cu pereţi despărţitori atunci când depozitul conţine mai multe sorturi de agregate, pentru evitarea amestecării şi impurficării.

Atunci când aceste sorturi prezintă valori necorespunzătoare ale gradului de curăţenie, se vor îndepărta impurităţile astfel:- prin spălare sau prin altă metodă, atunci când materialul a fost contaminat

cu pulberi minerale sau praf de argilă;- prin sortare atunci când sortul nu este pur din punct de vedere

granulometric;Nu se admite utilizarea unor agregate care conţin impurităţi sub forma

unor bulgări de argilă, resturi vegetale sau animale.Nu se recepţionează nici un lot de agregate care nu este însoţit de

certificate de calitate sau declaraţii de conformitate a calităţii emise de furnizor.Aprovizionarea se face numai după ce analizele de laborator au arătat că acestea sunt corespunzătoare.

FilerulFilerul trebuie să fie din calcar sau cretă măcinată conform STAS 539.

Caracteristicile fizico-mecanice pe care trebuie să le îndeplinească filerul sunt prezentate în tabelul 2.

S.C. POD-PROIECT S.R.L. IASI Caiet de sarcini – cale pe trotuare din asfalt turnat Page 20

Page 21: 1 - Cs Cale Trotuare Pod

Tabelul 2

Caracteristica Condiţii de admisibilitate

Conţinut de carbonat de calciu (CaCO3)*, %, min. 90Umiditate, %, max. 2Granulozitate, trecere prin site, %, min:- sita 0,630- sita 0,200- sita 0,090- sita 0,071

100988072

Coeficient de hidrofilie, max. 1Densitatea aparentă după sedimentare în benzină sau toluen, g/cm3

0,5…0,8

Coeficient de goluri în stare compactată 0,3…0,5*) Se determină numai la filerul de calcar şi la filerul de cretă

LiantulPentru prepararea asfaltului turnat se va utiliza numai tipul de bitum D

40/50 conform SR 754/99 şi conform Instrucţiunilor AND 537/98Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească bitumul sunt prezentate

în tabelul 3:Tabelul 3

Denumirea caracteristicii UMBitum

D 40/50

Metoda de verificare

1. Penetraţia la 250C 1/10 mm

40…50 STAS 42-68

2. Punct de înmuiere I. B. 0C 55…60 STAS 60-693. Ductilitate: - la 250C, min. Cm 50 SR 61-964. Punct de rupere Fraass, max. 0C -12 STAS 113-745.Punct de inflamabilitate Marcusson, min. 0C 260 STAS 5489-806. Solubilitate în solvenţi organici, min. % 99 STAS 115-807. Stabilitate prin încălzire în film subţire a bitumului la 1630C: - pierdere de masă, max. - penetraţie reziduală la 250C (Pf/Pi *100), min. - creşterea punctului de înmuiere, max. - ductilitate reziduală la 250C, min.

%%0CCm

0,70521035

STAS 8099-74 metoda II

8. Conţinut de parafină, max. % 2,0 STAS 8098-689. Densitate la 150C, min. g/cm3 0,998 STAS 35-8110. Adezivitate pe agregat etalon*), min. % 80 STAS 10969/3-8311. Adezivitate pe agregatul pus în lucrare: metoda calitativă: - metoda statică

-metoda dinamicămetoda cantitativă

%957575

STAS 10969/1-83STAS 10969/3-83

S.C. POD-PROIECT S.R.L. IASI Caiet de sarcini – cale pe trotuare din asfalt turnat Page 21

Page 22: 1 - Cs Cale Trotuare Pod

*) Agregat etalon: criblură din andezit de la cariera Chileni sort 5-8

În cazul în care bitumul nu satisface condiţiile de adezivitate impuse conform prevederilor tabelului 3, se va efectua în mod obligatoriu aditivarea bitumului.

Tipul de aditiv precum şi procentul de aditivare se stabilesc în urma unui studiu preliminar efectuat de un laborator autorizat conform legii şi se supun aprobării beneficiarului.

Transportul bitumului se face în vagoane cisternă speciale sau autotransportoare termoizolate, curate, în condiţii în care să se evite impurificarea sau amestecarea cu alte sorturi de bitum.

Emulsia bituminoasăPentru amorsarea stratului suport se va utiliza emulsie bituminoasă

cationică cu rupere rapidă conform STAS 8877.Emulsia bituminoasă cationică utilizată trebuie să îndeplinească condiţiile

tehnice din tabelul 4.Tabelul 4

Nr.

crt.

Caracteristici

Tipul emulsiei

EBCR 60

EBCR 65

EBmCR

1 Conţinutul de bitum rezidual, % min. 58 min. 63 65…692 Omogenitate (rest pe sita de 0,63 mm), max. 0,5 0,5 0,13 Vâscozitate Engler la 20oC, 1) 7 …15 7…15 10…154 Indice de rupere IR:

-metoda I (cu filer Franţa SIKISOL) max. 80metoda II2) (cu fracţiune sub 0,09 mm extrasă din filer românesc de la SC DOBROMIN SA)

max.20

5Stabilitatea la stocare (rest pe sita de 0,63 mm după 7 zile), % max.

0,5 0,5 0,5

6 Adezivitatea pe agregat etalon3), % min. 80 80 907 Adezivitatea pe agregatele puse în operă:

- prin metoda calitativă dinamică, % min.- prin metoda cantitativă, % min.

7575

8 Caracteristicile bitumului extras din emulsie:-penetraţie la 25oC, 1/10 mm - - 60…100-ductilitate la 25oC, cm, min. - - 100-revenire elastică la 13oC,%, min. - - 40

Note: 1) În cazul determinării vâscozităţii prin metoda cu vâscozimetrul STV (duza de 4 mm) rezultatele obţinute se transformă în grade Engler cu relaţia: 1 sec STV (duza de 4 mm) = 1,6oE.2) Valorile IR prescrise în cazul metodei II au caracter experimental, dar se determină în mod obligatoriu de către unităţile care aplică normativul şi se transmit trimestrial la AND sau INCERTRANS în vederea definitivării lor în termen de 3 ani de la data intrării în vigoare3) Agregat etalon: criblura sort 5/8 din andezit de la cariera Chileni.

S.C. POD-PROIECT S.R.L. IASI Caiet de sarcini – cale pe trotuare din asfalt turnat Page 22

Page 23: 1 - Cs Cale Trotuare Pod

Verificarea bitumului neparafinos se face prin:- verificări de lot;- verificări periodice.

Verificări de lotMărimea lotului este de maximum 500 t produs de acelaşi tip de bitum.La fiecare lot se verifică toate condiţiile tehnice de calitate prevăzute în

tabelul 3 cu excepţia conţinutului de parafină şi al densităţii care se verifică periodic.

Verificări periodiceVerificările periodice se execută trimestrial pe unul din loturile care au

corespuns verificărilor de lot în perioada respectivă şi constau în determinarea conţinutului de parafină, a densităţii şi a adezivităţii.

Condiţia de calitate pentru caracteristicile care se verifică periodic este garantată de producător pentru toate livrările de produs.

La verificare produsul trebuie să corespundă condiţiilor tehnice de calitate prevăzute în tabelul 3. Caracteristicile prevăzute în tabelul 3 se determină şi la cererea beneficiarului.

Chitul tiocolicChitul tiocolic trebuie să îndeplinească condiţiile de calitate prevăzute

de „Instrucţiunile pentru utilizarea chiturilor tiocolice la etanşarea rosturilor în construcţii” – C 197-1988 .

Chiturile tiocolice se vor utiliza pentru colmatarea rosturilor din zonele de contact ale şapei hidrofuge şi îmbrăcăminţile bituminoase cu elementele de construcţie (borduri, rosturi de dilataţie, guri de scurgere, etc)

Compoziţia şi caracteristicile fizico-mecanice ale asfaltului turnatCompoziţia asfaltului turnat se stabileşte pe baza unui studiu

preliminar, ţinându-se seama de respectarea condiţiilor tehnice impuse de prezentul caiet de sarcini.

Limitele normale ale procentelor sorturilor de agregate naturale din agregatul total sunt în conformitate cu tabelul 5.

Tabelul 5

Agregate naturale % din agregatul total Condiţii de admisibilitate

Nisip grăunţos 3,15...7,1 mm, % 30...40Filer şi fracţiuni sub 0,09 mm 20...30Filer şi nisip 0,09...3,15 rest până la 100Conţinut de bitum, % din masă 7,5...9,5

Conţinutul optim de liant se stabileşte prin studiile preliminare de laborator conform STAS 1338/1,2 şi trebuie să se încadreze între limitele arătate în tabelul 5.

După verificarea caracteristicilor obţinute pentru compoziţia propusă, consultantul, dacă nu are obiecţiuni sau eventuale propuneri de modificare, acceptă formula propusă de antreprenor.

S.C. POD-PROIECT S.R.L. IASI Caiet de sarcini – cale pe trotuare din asfalt turnat Page 23

Page 24: 1 - Cs Cale Trotuare Pod

Toate dozajele privind agregatele, filerul, liantul sau unele adaosuri sunt stabilite în funcţie de greutatea totală a materialului granular în stare uscată, inclusiv părţile fine.

Caracteristicile fizico-mecanice ale asfaltului turnat se determină pe cuburi şi pe cilindri Marshall confecţionate conform STAS 1338/1,2 şi trebuie să îndeplinească condiţiile prevăzute în tabelul 6.

Tabelul 6

Nr.crt.

CaracteristiciAsfalt turnat

A Caracteristici pe cuburi1 Densitate aparentă, kg/m3, min. 24002 Absorbţie de apă, % vol., max. 0...13 Rezistenţa la compresiune la 220C N/mm2, min. 3,04 Rezistenţa la compresiune la 500C N/mm2, min. 1,5

5Reducerea rezistenţei la compresiune după 28 zile imersie în apă la temperatura de 220C, % max.

10

6Pătrunderea la 400C sub o forţă de 525 n, aplicată timp de 30 minute cu ajutorul unui poanson având secţiunea de 500 mm2, mm

1...15

B Caracteristici pe cilindri Marshall1 Stabilitatea (S) la 600C, min.KN 4,02 Indice de curgere (I) la 600C, mm 1,5...4,5

Caracteristicile fizico – mecanice ale asfaltului turnat se determină pe mixturi preparate în laborator pentru stabilirea compoziţiilor, pe probe de mixtură prelevate de la malaxor sau de la aşternere pe parcursul execuţiei, precum şi din îmbrăcămintea gata executată.

3. Prescripţii generale de execuţie

Utilaje şi echipamenteLa prepararea asfaltului turnat se vor utiliza conform SR 175,

următoarele instalaţii:- instalaţii speciale (malaxoare mecanice sau staţii fixe) cu sau fără încălzire

prealabilă a materialelor, dotate cu echipamente de dozare a componenţilor (dispozitive de cântărire sau de dozare volumetrică);

- instalaţii pentru preparare la cald a mixturilor asfaltice cilindrate prevăzute cu sistem de încălzire şi menţinere a temperaturii şi uscătoare – încălzitoare pentru filer

La aşternerea asfaltului turnat se vor utiliza conform SR 175, următoarele utilaje şi echipamente:- transportoare de asfalt turnat (TAT) prevăzute cu dispozitive de

amestecare şi de încălzire sau malaxoare mecanice mobile prevăzute cu sisteme de încălzire;

- dispozitiv mecanic pentru execuţia amorsării cu emulsie bituminoasă cationică

S.C. POD-PROIECT S.R.L. IASI Caiet de sarcini – cale pe trotuare din asfalt turnat Page 24

Page 25: 1 - Cs Cale Trotuare Pod

Pregătirea stratului suportPregătirea stratului suport se efectuează diferit în funcţie de natura

acestuia, după cum urmează: - În cazul în care asfaltul turnat se aplică pe suprafaţa din beton de ciment

se verifică planeitatea stratului suport în conformitate cu proiectul de execuţie şi se admite sau se respinge continuarea lucrărilor. Suprafaţa astfel verificată, după uscare, se curăţă şi se amorsează cu emulsie cationică cu rupere rapidă

- În cazul în care asfaltul turnat se aplică direct pe hidroizolaţie, se va avea în vedere corelarea stabilităţii termice a hidroizolaţiei cu tipul de mixtură utilizat şi se va asigura aderenţa acesteia

Amorsarea se execută mecanizat , realizându-se o peliculă omogenă, pe toată suprafaţa stratului suport. Dozajul de bitum pur rezidual va fi de 0,3...0,4 kg/m2.

Amorsarea se face în faţa sectorului pe care e execută aplicarea asfaltului turnat pe distanţa minimă care să asigure timpul necesar ruperii complete a emulsiei bituminoase, dar nu mai mult de 20 m.

Suprafaţa stratului suport pe care se execută amorsarea trebuie să fie curată şi uscată.

Prepararea şi punerea în operă a asfaltului turnatPrepararea, transportul şi punerea în operă a asfaltului turnat se

realizează în conformitate cu SR175, cu următoarele precizări:- transportul se va efectua în transportoare de asfalt turnat (TAT) prevăzute

cu dispozitive de amestecare şi de încălzire sau în malaxoare mecanice mobile prevăzute cu sisteme de încălzire;

- temperatura de aşternere a asfaltului turnat este de minim 1800C;- aşternerea se va executa manual cu drişca:

Acceptarea utilajuluiAntreprenorul supune acceptării consultantului lucrării utilajul pe care-l

va utiliza la realizarea lucrărilor.Acceptul se va da după instalarea acestuia, verificarea stării sale de

întreţinere şi aptitudinile de a realiza performanţele cerute prin documentaţia contractuală.

Staţia de preparare a asfaltului turnatStaţia de preparare a mixturilor asfaltice va trebui să prezinte

caracteristici tehnice care să permită obţinerea performanţelor cerute pentru asfaltul turnat.

Capacitatea sa va trebui să fie compatibilă cu termenul de execuţie prevăzut de Caietul de sarcini speciale precum şi cu mijloacele de transport şi de execuţie prevăzute de antreprenor.

Staţiile de preparare să fie automatizate şi dotate cu dispozitive de control a dozării componentelor şi de blocare a preparării în caz de abateri de la programul impus.

Stocarea şi dozarea filerului de aportFilerul trebuie să fie stocat la staţia de preparare a mixturilor asfaltice

în silozuri prevăzute cu dispozitive de alimentare şi de extragere S.C. POD-PROIECT S.R.L. IASI Caiet de sarcini – cale pe trotuare din asfalt turnat Page 25

Page 26: 1 - Cs Cale Trotuare Pod

corespunzătoare care să permită de a doza filerul cu toleranţe în limite de + 1,5%.

Dozarea agregatelorAntreprenorul trebuie să dispună de o instalaţie de dozare capabilă să

introducă agregatele potrivit proporţiilor fixate în funcţie de caracteristicile de scurgere.

Toleranţele dozajului agregatelor va trebui să fie conform cu prevederile din tabelul 7.

Tabelul 7

Fracţiunea, mm Abateri admise faţă de dozaj, %3,15 – 7,1 + 50,63 - 3,15 + 40,2 - 0,63 + 30,09 - 0,2 + 20 - 0,09 +1,5

Staţia de preparare a asfaltului turnat trebuie să dispună de mijloace mecanice corespunzătoare pentru introducerea uniformă a agregatelor în scopul obţinerii unei producţii constante.

Se vor lua măsuri ca să se evite încălzirea agregatelor la o temperatură care să antreneze arderea liantului, mai mare de 1900C.

Dozarea liantuluiStaţia de preparare a mixturilor asfaltice trebuie să dispună de un

sistem de alimentare şi dozare a liantului fie în greutate, fie volumetric.În lipsa unor dispoziţii contrare ale caietului de sarcini speciale, se vor

lua în considerare valorile arătate în tabelele anexate privind dozajul liantului.Staţia de preparat mixturi trebuie să deţină dispozitiv de măsurare a

temperaturii liantului în punctul de dozare.Pentru conţinutul de liant abaterea admisă faţă de dozajul prescris prin

reţetă poate fi cuprinsă în intervalul (0…0,3)%Stocarea agregatelorDepozitarea se va face pe sorturi, în silozuri de tip descoperit,

etichetate, pe platforme amenajate cu pereţi despărţitori pentru evitarea impurificării lor, asigurată şi scurgerea apelor pluviale.

MalaxareaStaţia de preparare a asfaltului turnat trebuie să fie echipată cu un

malaxor capabil de a produce mixturi asfaltice omogene. Dacă cuva malaxorului nu este închisă, ea trebuie să fie prevăzută cu o capotă pentru a împiedica pierderea prafului prin dispersie.

Staţia trebuie să fie prevăzută cu un sistem de blocare împiedicând golirea malaxorului atâta timp cât durata de malaxare nu a fost atinsă.

Stocarea şi încărcarea mixturilorLa ieşirea din malaxor trebuie amenajate dispozitive şi luate

precauţiuni utile în scopul limitării la maximum a segregării mixturii asfaltice la încărcarea în mijloacele de transport.

Dacă se foloseşte buncăr de stocare, acesta va trebui în mod imperios încălzit şi izolat termic.

S.C. POD-PROIECT S.R.L. IASI Caiet de sarcini – cale pe trotuare din asfalt turnat Page 26

Page 27: 1 - Cs Cale Trotuare Pod

FabricareaO atenţie deosebită se va da în special respectării prevederilor privind

conţinutul de liant şi se va urmări prin observaţii vizuale ca anrobarea celor mai mari granule să fie asigurate într-un mod convenabil.

Staţia va fi prevăzută cu dispozitive de măsurare a temperaturilor în următoarele puncte: la ieşirea din uscător (agregate) la dozator bitum (bitum), buncăr - depozitare agregate calde şi în buncărul de mixtură (mixtură).

Cântărirea mixturiiPrescripţiile prevăd în mod uzual plata pe tona de mixtură asfaltică

preparată. Cântărirea se face direct în cântarele instalaţiei de malaxare fie direct din autocamion pe cântare platformă.

Pentru oricare sistem de cântărire operatorul staţiei va trebui să dea şoferului un bon de transport care să arate greutatea netă a asfaltului turnat şi temperatura la plecarea din staţie. Bonurile vor fi întocmite în triplu exemplar, din care o copie la operator, iar două fiind date şoferului autovehiculului, care va da o copie şefului de echipă al constructorului care va înscrie temperatura asfaltului turnat la aşternere.

TransportTransportul pe şantier a mixturii asfaltice preparate se efectuează cu

transportoare de asfalt turnat (TAT) prevăzute cu dispozitive de amestecare şi de încălzire sau malaxoare mecanice mobile prevăzute cu sisteme de încălzire.

Utilizarea de produse susceptibile de a dizolva liantul sau de a se amesteca cu acesta (motorină, păcură, etc.) este interzisă.

Volumul mijloacelor de transport pentru punerea în operă este determinat de debitul de funcţionare a staţiei de preparare a mixturii asfaltice şi de punerea în operă de aşa manieră încât să nu avem întreruperi.

Punerea în operăAşternerea se va executa manual cu drişca.Temperatura asfaltului turnat la aşternere va fi de minim 1800C.

4. Controlul calităţii lucrărilor

Controlul calităţii lucrărilor de execuţie a îmbrăcăminţii bituminoase cilindrate pe trotuare din asfalt turnat se va executa pe faze, astfel:- Controlul calităţii materialelor înainte de preparare;- Controlul fabricaţiei şi punerii în operă a mixturii asfaltice;- Controlul stratului suport ca fază determinantă;- Controlul calităţii îmbrăcăminţii bituminoase executate

Controlul calităţii materialelorMaterialele destinate fabricaţiei mixturilor asfaltice vor fi verificate în

conformitate cu prescripţiile din standardele respective şi în condiţiile impuse prin prezentul caiet de sarcini.

Verificările şi determinările pe loturi de materiale se execută de un laborator autorizat şi constau în următoarele:Nisip natural:

granulozitatea STAS 4606, STAS 730, STAS 662

S.C. POD-PROIECT S.R.L. IASI Caiet de sarcini – cale pe trotuare din asfalt turnat Page 27

Page 28: 1 - Cs Cale Trotuare Pod

materii organice STAS 4606 echivalent de nisip; STAS 730, STAS 662

Bitum: penetraţia la 250C STAS 42 – 68, SR 754 punctul de înmuiere prin metoda IB STAS 60 - 69, SR 754 ductilitatea la 250C SR 61, SR 754

Filer: fineţea STAS 539 umiditatea STAS 539

Frecvenţa determinărilor prevăzute la punctele de mai sus, constă în efectuarea acestora pe fiecare lot de materiale aprovizionat destinat execuţiei îmbrăcăminţilor bituminoase cale pe pod.

Verificările şi determinările ce se execută de către laboratorul de specialitate autorizat înainte de începerea lucrărilor cuprind toate încercările şi determinările cerute de standardele de profil pentru materiale.

Controlul fabricaţiei şi punerii în operă a mixturilor asfalticeMixturile asfaltice de tip AT pentru calea pe pod sunt supuse

încercărilor preliminare pentru stabilirea compoziţiei mixturilor asfaltice şi controlului în timpul fabricaţiei, în conformitate cu condiţiile impuse în prezentul caiet de sarcini în cadrul secţiunii „Compoziţia şi caracteristicile fizico-mecanice ale asfaltului turnat”.

Controlul în timpul preparării:- respectarea temperaturilor tehnologice ale agregatelor naturale şi ale

bitumului atunci când acestea sunt încălzite în prealabil, permanent;- respectarea succesiunii de introducere a materialelor în procesul de

preparare, la fiecare şarjă;- respectarea duratei de malaxare în conformitate cu prescripţiile STAS 175,

permanent;Verificarea compoziţiei asfaltului turnat în timpul preparării pe probe

prelevate de la malaxor (2 x 10 kg pentru fiecare 200 tone de asfalt turnat fabricat sau 2/lucrare când cantitatea este mai mică de 200 tone în cadrul lucrării) prin:- verificarea conţinutului de bitum, conform STAS 1338/2;- verificarea granulozităţii agregatului natural, conform STAS 1338/2;- verificarea caracteristicilor fizico-mecanice, conform STAS 1338/2:

Pentru verificarea compoziţiei mixturilor asfaltice se va determina granulozitatea agregatelor naturale şi dozajul de bitum, care trebuie să corespundă dozajelor stabilite prin studiul preliminar de laborator.

Abaterile admise faţă de compoziţia prescrisă sunt conform tabelului 7.Calitatea asfaltului turnat preparat va fi atestată prin declaraţia de

conformitate şi buletine de analiză şi încercări elaborate pe baza încercărilor şi analizelor de laborator.

Controlul calităţii îmbrăcăminţii bituminoase gata executateVerificări prin analize de laboratorVerificările prin analize de laborator se efectuează pe probe prelevate

din îmbrăcămintea bituminoasă la 20 de zile de la execuţia acesteia şi constau în următoarele determinări:

S.C. POD-PROIECT S.R.L. IASI Caiet de sarcini – cale pe trotuare din asfalt turnat Page 28

Page 29: 1 - Cs Cale Trotuare Pod

- Compoziţia mixturii asfaltice, care trebuie să corespundă dozajelor stabilite prin reţeta emisă de un laborator autorizat şi aprobată de beneficiar, abaterile admise fiind cele din tabelul 7 şi cele precizate în prezentul caiet de sarcini privind abaterile la dozajul de liant;

- Caracteristici fizico-mecanice pe epruvete MarshallVerificările efectuate prin analize de laborator pe carote prelevate din

îmbrăcămintea pe trotuare, se vor efectua numai la cererea şi din punctele solicitate de beneficiar sau la cererea scrisă a comisiei de recepţie. Aceste determinări vor fi efectuate exclusiv prin grija şi pe cheltuiala antreprenorului, aceste cheltuieli vor fi luate în considerare la întocmirea ofertei de execuţie de către antreprenor.

Verificări prin măsurători tehniceVerificarea elementelor geometrice : prin verificarea profilului

transversal şi longitudinal şi a uniformităţii în profil longitudinal cu echipamente adecvate omologate conform prevederilor SR 174/2

Grosimile straturilor vor fi cele prevăzute în profilul transversal tip al proiectului.

Abaterile limită locale în minus de la grosimile prevăzute în proiect pot fi de maxim 10 %

Abaterile limită admise la panta profilului transversal pot fi cuprinse în intervalul + 5mm/m.

Verificarea elementelor geometrice include îndeplinirea condiţiilor de calitate pentru stratul suport ca fază determinantă, înainte de aşternerea asfaltului turnat.

5. Semnalizarea lucrărilor şi protecţia muncii pe şantier

Antreprenorul va lua toate măsurile necesare asigurării semnalizării lucrărilor în conformitate cu reglementările şi legislaţia în vigoare.

Se va acorda o atenţie deosebită semnalizării lucrărilor pe tot parcursul derulării execuţiei, care se va efectua conform prevederilor din: - Ordinul MT nr.411/08.06.2000 pentru aprobarea Normelor metodologice

privind condiţiile de închidere a circulaţiei rutiere sau de instituire a restricţiilor, în vederea executării de lucrări în zona drumurilor publice, publicat în M.O. nr.397/24.08.2000 şi broşură.

- Norme specifice de protecţia muncii pentru exploatarea şi întreţinerea drumurilor şi podurilor nr. 79 cap. 3. Semnalizarea lucrărilor de drumuri art. 53-68

Pentru protecţia muncii se vor respecta prevederile din: Norme specifice de protecţia muncii pentru exploatarea şi întreţinerea drumurilor şi podurilor nr. 79.

Se vor respecta normele de prevenire şi stingere a incendiilor, aprobate prin Ordinul M.T.T., nr. 12/1980.

S.C. POD-PROIECT S.R.L. IASI Caiet de sarcini – cale pe trotuare din asfalt turnat Page 29

Page 30: 1 - Cs Cale Trotuare Pod

6. Recepţia lucrărilor

Recepţia lucrărilor se face în conformitate cu prevederile legale în acest sens şi conform Ordin AND 514/2000 “Regulament privind efectuarea recepţiilor lucrărilor şi serviciilor de întreţinere şi reparaţii curente la drumurile publice”, în două etape :

- recepţia la terminarea lucrărilor- recepţia finală, la expirarea perioadei de garanţie de minimum 12

luni;

Recepţia la terminarea lucrărilorRecepţia la terminarea lucrărilor se face la cel puţin o lună de la

terminarea lucrărilor. Documentaţia ce se prezintă pentru recepţia la terminarea lucrărilor este următoarea:- aprobarea de începere a execuţiei lucrărilor;- avizele de executare a lucrărilor (acolo unde normativele în vigoare prevăd

necesitatea acestora);- contractul de execuţie a lucrărilor cu anexele sale (caiet de sarcini, condiţii

generale, condiţii speciale, etc.);- documentaţia tehnico-economică de execuţie (piesele scrise şi desenate

ale proiectului avizate şi aprobate de organele în drept);- situaţiile lucrărilor executate (măsurători, caiete de ataşament, note de

comandă suplimentare, note de renunţare, etc.);- procese verbale de lucrări ascunse;- caietul de dispoziţii (comunicări) de şantier pe probleme de execuţie şi

calitate;- verificări pe poziţii kilometrice privind profilul transversal, profilul

longitudinal, grosimea straturilor, etc.;- buletine de analiză pentru stabilirea reţetelor privind mixtura asfaltică cu

aprobările necesare precum şi pentru probele prelevate în staţiile de preparare şi la punctele de lucru cu rezultatele încercărilor efectuate pentru verificarea calităţii lucrărilor ;

- buletine de analize pe probe prelevate din îmbrăcămintea rutieră executată;

Recepţia finalăRecepţia finală va avea loc după expirarea termenului de garanţie care

este de minim 12 luni de la efectuarea recepţiei la terminarea lucrărilorÎn perioada de garanţie dirigintele de şantier sau reprezentantul

beneficiarului are obligaţia de a comunica în scris executantului şi investitorului observaţiile în legătură cu comportarea în exploatare şi în legătură cu calitatea remedierilor executate în acest interval.

Eventualele degradări ce apar în termenul de garanţie a lucrărilor executate, precum şi propunerile făcute de comisia de recepţie la terminarea lucrărilor vor fi remediate, respectiv realizate de constructor pe cheltuiala acestuia, în mod corespunzător şi la termenele stabilite.

Documentaţia ce se prezintă pentru recepţia finală este următoarea:S.C. POD-PROIECT S.R.L. IASI Caiet de sarcini – cale pe trotuare din asfalt turnat Page 30

Page 31: 1 - Cs Cale Trotuare Pod

- procesele verbale de admitere a recepţiei la terminarea lucrărilor ;- comunicările efectuate de dirigintele de şantier (sau reprezentantul

investitorului) executantului, în legătură cu comportarea în perioada de garanţie şi în legătură cu calitatea remedierilor executate în acest interval;

- rezultatele unor eventuale încercări efectuate în perioada de garanţie;- cartea construcţiei completată la zi în conformitate cu normele în vigoare;

În cadrul recepţiei finale se va examina dosarul lucrării, constatându-se remedierea neconformităţilor constatate la recepţia de terminare a lucrărilor cât şi degradările apărute în perioada de garanţie.

Întocmit, Verificat,

ing. Grosu Adrian dr. ing. Comisu Claudiu Cristian

S.C. POD-PROIECT S.R.L. IASI Caiet de sarcini – cale pe trotuare din asfalt turnat Page 31