Top Banner
APIΘMOΣ ΦYΛΛOY 3942 TIMH 1,00 HMEPHΣIA EΦHMEPI∆A TOY NOMOY ΛEΣBOY Κ. κατάστημα Μυτιλήνης TPITH 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013 www.emprosnet.gr 52 θέσεις στην Εκπαίδευση ΣEΛ. 18 «Τρέχουν» δυο προσλήψεις στην Αρχαιολογία, ενώ αναμένεται και νέα πρόσκληση Κοινωφελούς Εργασίας ΣΕΛΙΔΕΣ MIKPEΣ AΓΓEΛIEΣ & & OΔHΓOΣ AΓOPAΣ ΣEΛ. 9-12, 17 5 5 Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Ιωάννη Γιαννακέλου Για τη διαφθορά και τη δωροδοκία… ΣEΛ. 4 Σήμερα μαζί με το «ΕΜΠΡΟΣ» με όλη την αθλητική δραστηριότητα του Σαββατοκύριακου ΑΕΛΚ - ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ 1-0 Στην 5η θέση έστω και άστεγη, η ομάδα της Λέσβου τριπλασίασε τις νίκες της με θύμα αυτήν τη φορά τον Πλατανιά Τι ψήφισαν οι μηχανικοί της Λέσβου για το ΤΕΕ στο Βόρειο Αιγαίο Μπροστά οι συνεργασίες Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ, ενισχυμένο το Κ.Κ.Ε. Εκλέχτηκαν οι υπεύθυνοι σε δέκα θεματικούς τομείς, ενώ μέχρι την Τετάρτη κατατίθενται οι υποψηφιότητες για πρόεδρο ΝΟΔΕ Η Ν.Δ. ψηφίζει Παρά τις πιέσεις τοπικών στελεχών, ο εκπρόσωπος Τύπου τού ΠΑΣΟΚ δεν πήρε θέση στη νομαρχιακή συνέλευση Σιγή ιχθύος για «Καλλικράτη» Σπείρα, τα μέλη της οποίας μπαίνουν σε σπίτια και παίρνουν ό,τι βρουν μπροστά τους, ιδιαίτερα όμως χρήματα και τιμαλφή, ψάχνουν να βρουν τα στελέχη της Διεύθυν- σης Ασφαλείας Μυτιλήνης. Την τελευταία εβδομάδα καταγράφονται κλοπές στην ύπαιθρο, αλλά και μέσα στην πόλη της Μυτιλήνης, στις οποίες εντοπίζο- νται κάποια κοινά χαρακτηριστικά. Τα χαρα- κτηριστικά αυτά συνηγορούν στο ότι οι δρά- στες των κλοπών αυτών είναι οι ίδιοι, ενώ το ενδεχόμενο οι κλέφτες να μην είναι από το νησί είναι ανοιχτό. Κέντρο Υγείας πλήρως στελεχωμένο και χωρίς ελλείψεις υλικών ζητούν οι κάτοικοι του Πολιχνίτου ΣEΛ. 8 Ένα και να καίει… Δρουν εδώ και μια εβδομάδα, χτυπούν πάντα με τον ίδιο τρόπο κι αρπάζουν ό,τι βρουν… ΣEΛ. 5 ΣEΛ. 15 ΣEΛ. 7 ΣEΛ. 7 Σπείρα «ποντικών» στη Μυτιλήνη «Να λειτουργεί κανονικά»
20

Εμπρός 3942

Mar 14, 2016

Download

Documents

Ημερήσια Εφημερίδα Ν. Λέσβου
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Εμπρός 3942

APIΘMOΣ ΦYΛΛOY 3942 TIMH €1,00

HMEPHΣIAEΦHMEPI∆A TOY NOMOY ΛEΣBOY

Κ. κατάστημαΜυτιλήνης

TPITH26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013

www.emprosnet.gr

52 θέσεις στην Εκπαίδευση

ΣEΛ. 18

«Τρέχουν» δυο προσλήψεις στην Αρχαιολογία, ενώ αναμένεται και νέα πρόσκληση Κοινωφελούς Εργασίας

ΣΕΛΙΔΕΣ MIKPEΣ AΓΓEΛIEΣ & & OΔHΓOΣ AΓOPAΣ ΣEΛ. 9-12, 175 5

Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Ιωάννη Γιαννακέλου

Για τη διαφθορά και τη δωροδοκία…ΣEΛ. 4

Σήμερα μαζί με το «ΕΜΠΡΟΣ» με όλη την αθλητική δραστηριότητα του Σαββατοκύριακου

ΑΕΛΚ - ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ 1-0

Στην 5η θέση έστω και άστεγη, η ομάδα της Λέσβου τριπλασίασε τις νίκεςτης με θύμα αυτήν τη φορά τον Πλατανιά

Τι ψήφισαν οι μηχανικοί της Λέσβουγια το ΤΕΕ στο Βόρειο Αιγαίο

Μπροστά οι συνεργασίεςΝ.Δ. - ΠΑΣΟΚ, ενισχυμένο

το Κ.Κ.Ε.

Εκλέχτηκαν οι υπεύθυνοι σε δέκα θεματικούς τομείς, ενώ μέχριτην Τετάρτη κατατίθενται οι υποψηφιότητες για πρόεδρο ΝΟΔΕ

Η Ν.Δ. ψηφίζει

Παρά τις πιέσεις τοπικών στελεχών, ο εκπρόσωπος Τύπου τού ΠΑΣΟΚ δεν πήρε θέση στη νομαρχιακή συνέλευση

Σιγή ιχθύος για «Καλλικράτη»

Σπείρα, τα μέλη της οποίας μπαίνουν σεσπίτια και παίρνουν ό,τι βρουν μπροστάτους, ιδιαίτερα όμως χρήματα και τιμαλφή,ψάχνουν να βρουν τα στελέχη της Διεύθυν-σης Ασφαλείας Μυτιλήνης.Την τελευταία εβδομάδα καταγράφονταικλοπές στην ύπαιθρο, αλλά και μέσα στηνπόλη της Μυτιλήνης, στις οποίες εντοπίζο-νται κάποια κοινά χαρακτηριστικά. Τα χαρα-κτηριστικά αυτά συνηγορούν στο ότι οι δρά-στες των κλοπών αυτών είναι οι ίδιοι, ενώ τοενδεχόμενο οι κλέφτες να μην είναι από τονησί είναι ανοιχτό.

Κέντρο Υγείας πλήρως στελεχωμένο και χωρίς ελλείψεις υλικών ζητούν οι κάτοικοι του Πολιχνίτου

ΣEΛ. 8

Ένα και να καίει…Δρουν εδώ και μια εβδομάδα, χτυπούν πάντα με τον ίδιο τρόπο κι αρπάζουν ό,τι βρουν…

ΣEΛ. 5

ΣEΛ. 15

ΣEΛ. 7

ΣEΛ. 7

Σπείρα «ποντικών»στη Μυτιλήνη

«Να λειτουργεί κανονικά»

Page 2: Εμπρός 3942

2ΤΡΙΤΗ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013

HM

EP

Oλόγιο

Σα

ν Σήμερ

α...

πριν

χρόνια

μέσ

α α

πό τ

ις σ

ελίδ

ες τ

ου λ

εσβια

κού Τ

ύπου

TPITHΣελ. 23 ημ.

Aνατ. 07.17 ∆ύσ. 17.07

26Στυλιανού Παφλαγόνος,Νίκωνος «Μετανοείτε»

Γεωργίου νεομ. ΧιοπολίτουΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Νέα σενάρια…Δημοσίευμα της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» σύμφωνα με το οποίο«κυβέρνηση και τρόικα σχεδιάζουν από κοινού μαζί με τις υπόλοιπεςφορολογικές επιβαρύνσεις για το λαό, να καταργήσουν το μειωμένοΦ.Π.Α. στα νησιά», σχολιάζει η Οργάνωση Λέσβου τού ΣΥΡΙΖΑ, σημειώ-νοντας πως δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται το ζήτημα.«Ήδη είχαμε επισημάνει από την ψήφιση του δεύτερου μνημονίου ότιμία απ’ τις προβλέψεις του είναι η κατάργηση του μειωμένου κατά 30%Φ.Π.Α. στα νησιά», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας την κυβέρνηση καιτους κυβερνητικούς παράγοντες στη Λέσβο να τοποθετηθούν απέναντισ’ αυτή την προοπτική, που αν πραγματοποιηθεί, θα αποτελέσει, μαζί μεόλα τα άλλα προβλήματα (μείωση αγροτικών επιδοτήσεων, απολύσεις,ακριβά εισιτήρια, ακτοπλοΐα), την οριστική ταφόπλακα για τον τόπο.

… και για ΜΟΔ Α.Ε.Όμως νέα σενάρια είδαν το φως της δημοσιότητας μέσα απ’ τα κεντρικάδελτία ειδήσεων το Σαββατοκύριακο και στο θέμα της κατάργησης τηςΜΟΔ Α.Ε., της εταιρείας του Υπουργείου Οικονομικών που διαχειρίζεταιμέσω των Ενδιάμεσων Διαχειριστικών Αρχών τα Επιχειρησιακά Προ-γράμματα του ΕΣΠΑ.Παρά τις διαβεβαιώσεις των Ευρωπαίων ιθυνόντων, παρά τις κατηγορη-ματικές διαψεύσεις του οικονομικού επιτελείου πως δε θα πειραχθεί ού-τε ένα στέλεχος της ΜΟΔ, τα ίδια σενάρια αναδύονται στην πρώτη ευ-καιρία που συζητείται το μέλλον των εταιρειών του Δημοσίου, κι ας είναιγνωστό πως αν διαλυθεί η Μονάδα, θα πρέπει να σπεύσουν αμέσως ι-διώτες να αναλάβουν να τρέξουν τα έργα.Ή μήπως ακριβώς για αυτό αποσιωπούνται οι δηλώσεις υπέρ της υπηρε-σίας και μένουν στον αφρό μόνο τα σενάρια;

ΜΑΡ.ΠΛ.

Ασφυκτικά γεμάτοςΤόσο ασφυκτικά γεμάτος ήταν ο χώρος του οινοποιεί-

ου «Οινοφόρος Μεγαλοχωρίου» κατά την παρουσίασηπου έγινε το περασμένο Σάββατο από τις εκδόσεις «Αιο-λίδα» και το Δικηγορικό Σύλλογο Μυτιλήνης, που κό-σμος υπήρχε ακόμη και στον κεντρικό χώρο του οινοποι-είου, όπου είχε τοποθετηθεί ειδική οθόνη για να μπο-ρούν όσοι δεν έβρισκαν θέση στην κύρια αίθουσα, να πα-ρακολουθήσουν την παρουσίαση από εκεί. Όπως φάνη-κε, πάντως, ο χώρος μπορεί να φιλοξενήσει κάλλιστα εκ-δηλώσεις, όπως έχει άλλωστε γίνει κι άλλες φορές.

Β.Χρ.

Γράφονται νέα μέληΝέα μέλη γράφονται και φέτος στο Δίκτυο Ανταλλα-

γής «Ήλεκτρον» της Λέσβου. Το Δίκτυο καλεί τα μέλητου να κάνουν και πάλι καταχώρηση με τις υπηρεσίες καιτα προϊόντα που προσφέρουν, και να προσθέσουν και ο-ποιαδήποτε αλλαγή σε αυτά. Ελπίζουμε σύντομα να δού-με και κάποια δράση του Δικτύου, όπως τα πολύ επιτυ-χημένα ανταλλακτικά παζάρια που διοργάνωσε τις περα-σμένες χρονιές.

Β.Χρ.

Άρρωστα τα δέντρα στη ΜήθυμναΆρρωστα είναι αυτό το διάστημα τα σαλκίμια της Μή-

θυμνας, τα δέντρα που βρίσκονται σε διάφορα σημείατου οικισμού. Αυτό αποφάνθηκε γεωπόνος που τα εξέτα-σε και ο οποίος διαπίστωσε ότι όλα τα δέντρα της αγο-ράς έχουν προσβληθεί από μύκητες. Δεν είναι η πρώτηφορά που τα συγκεκριμένα δέντρα έχουν πρόβλημα καιπροφανώς αυτό οφείλεται και στο ότι πολλά από αυτά εί-ναι μεγάλα σε ηλικία.

Β.Χρ.

Άδεια τα μαγαζιάΆδεια είναι τα περισσότερα μαγαζιά της Μυτιλήνης τις

καθημερινές. Το φαινόμενο αυτό έχουν παρατηρήσειπολλοί κάτοικοι της πόλης, αφού πέρυσι, ακόμη και μέ-σα στην εβδομάδα, ήταν πολλά τα καφέ και τα μπαρ πουγέμιζαν από κόσμο, ακόμη και από νωρίς το απόγευμα.Φέτος αυτό δεν ισχύει. Ίσως είναι που ο καιρός είναι στο«μεταίχμιο» να αλλάξει, αλλά για πολλούς αυτό που παί-ζει ρόλο είναι η δύσκολη οικονομική κατάσταση του κό-σμου. Κι αυτό, όσο περνούν οι μήνες, ενδέχεται να γίνειακόμη πιο έντονο, αφού θα αυξηθούν παράλληλα και ταέξοδα για τη θέρμανση.

Β.Χρ.

Ενδιαφέρον σεμινάριοΈνα ενδιαφέρον σεμινάριο μελισσοκομίας πραγματο-

ποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στην Εργατική Λέ-σχη Λέσβου. Αυτό που είναι το θετικό με το συγκεκριμέ-νο χώρο, είναι ότι φέτος διοργανώνει πολλές και διαφο-ρετικές εκδηλώσεις, οι οποίες και προσελκύουν διαφο-ρετικό κόσμο, που είτε ενημερώνεται πάνω σε θέματαπου τον ενδιαφέρουν, είτε απλώς εμπλουτίζει τις γνώ-σεις του. Και παρ’ όλο που πολλοί δεν έχουν παρευρεθείακόμη στο χώρο της, αυτός είναι πάντα ανοιχτός για νέ-ες ιδέες, μέσα και από τις μηνιαίες συνελεύσεις πουπραγματοποιούνται μία Τετάρτη κάθε μήνα.

Β.Χρ.

Όλα έτοιμαΤην έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τη σύναψη

προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Βο-ρείου Αιγαίου και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού,προκειμένου να αναλάβει φορέας χρηματοδότησης τουέργου «Δημοτικό Στάδιο Μυτιλήνης: Εργασίες επισκευήςκαι αναβάθμισης», προϋπολογισμού 1.550.000 ευρώ,πήρε χθες η Περιφέρεια, η Οικονομική Επιτροπή της ο-ποίας, αργά το μεσημέρι, ενέκρινε τους όρους για τη διε-νέργεια του διαγωνισμού για τις εργασίες στο ίδιο στά-διο.Οπότε, όλα είναι έτοιμα για να βγει στον αέρα η πρό-σκληση, και με το καλό μέσα στις επόμενες μέρες να α-ναδειχθεί ο ανάδοχος που θα αναλάβει τα έργα στονΤαρλά.

ΜΑΡ.ΠΛ.

Tα ∆ηκτικά

Αρχειακό υλικό από τη συλλογή εφημερίδωνπου κατέχει και διαχειρίζεται το ΙστορικόΑρχείο Αιγαίου «Εργάνη» www.ergani.org.grΕπιλογή και επιμέλεια: Αντώνης Πλάτων και ΚρίστηςΚονναρής

Μια στήλη με τεκμήρια του παρελθόντος πουμιλούν με τη δική τους «φωνή», έτσι όπωςαυτή αποτυπώθηκε στις σελίδες τωνεφημερίδων που παρουσιάζονται αυτούσιες

Απόσπασμα της εφημερίδας «Ελεύθερη Λέσβος», της Πέμπτης 30 Ιανουαρίου 1947. Και οι συλλήψεις συνεχίζονται…

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ - Κωδικός 2357Mέλος του Συνδέσµου Hµερησίων Περιφερειακών Eφηµερίδων (ΣHΠE)

ΓΡΑΦΕΙA:Kαρά Τεπέ, 81100, MυτιλήνηTηλ.: 2251041619 Φαξ: 2251027300ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΑλκαίου 4, MυτιλήνηTηλ.: 2251027809internet: www.emprosnet.gre-mail: [email protected]

[email protected]∆IOKTHΣIA: EΠIKOINΩNIA ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.

EK∆OTHΣ - ∆IEYΘYNTHΣ: MANOΛHΣ MANΩΛAΣΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΣTPATHΣ MΠAΛAΣKAΣΣYNTAKTEΣ: ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΚΟΥΤΣΑΒΛΗ

NIKOΣ MANABHΣMAPINA ΠOΛΛATOYΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ

ΣYNΕΡΓΑΤΕΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚOΡ∆ΑΣ (BIBΛIO)ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΑΓOΥΤΑΡΗΣ (ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ)

ΓEΛOIOΓPAΦIA: Γ. KAKAPΩNHΣ, A. KYPIAZHΣ

ART DIRECTOR: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪ∆ΗΣΣEΛI∆OΠOIHΣH: ΤΑΝΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: XPIΣTINA KAΛΛEPΓHΓPAMMATEIA - ENHMEPΩΣH SITE: MAPIANΘH ΠAPAΣKEYAΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ: ΣTAMATHΣ ΓIANNAKHΣΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΗΛΕΚ/ΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ: ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΑΡΛΑΤΟΣ∆IEKΠEPAIΩΣH: MΠAMΠHΣ ΣITAPAΣΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣYN∆POMHTΩN: ΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ: ΜΑΡΙΑ ΣΕΛΑΧΑ

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΝΙΚΟΣ ΓΡΙΒΑΣΕΜΠΟΡΙΚΟ - ∆ΙΑΦΗΜΙΣTIKO: ΠΟΠΗ ΨΑΡΙΑΝΟΥ

ΛΑΜΠΡΟΣ ΑΝΕΜΑΣ ΣΤΕΛΛΑ ΗΛΙΑ

YΠEYΘYNOΣ ΛOΓIΣTHPIOY: ΣTPATHΣ ΠAΠAZOΓΛOYΣYN∆POMEΣ: ETHΣIA: 100 ευρώ, ETAIΡΕΙΩΝ: 200 ευρώ,TPAΠEZΩN, YΠHPEΣIΩN, OTA: 400 ευρώΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ: ΦΩTHΣ ΓIANNAKHΣEKTYΠΩΣH: EΠIKOINΩNIA ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.

Page 3: Εμπρός 3942

3ΤΡΙΤΗ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Το Σωματείο «Φίλοι της Μητρόπολης Μυτιλήνης», σε συνεργασία και με συμμετοχή γιατρών του Ιατρικού Συλλόγου Μυτιλήνης, πραγματοποίησαν ιατρική αποστολή στη Βατούσα,

την Πτερούντα και τα Χίδηρα, για προληπτικές δωρεάν ιατρικές εξετάσεις των κατοίκων.Εξετάστηκαν 98 άτομα και έγιναν 35 τεστ Παπανικολάου!

Ούτε κουβέντα…Ένα ακόμη θέμα εξόν του «Καλλικρά-

τη» για το οποίο ομοίως ο ΟδυσσέαςΚωνσταντινόπουλος δε μίλησε, παρ’ ότιτο έθιξε ο γραμματέας της Λέσβου, Γιώρ-γος Φινφίνης, ήταν πώς θα πάει το ΠΑ-ΣΟΚ στις δημοτικές εκλογές.Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες καιεπειδή ο Νάσος Γιακαλής θα παρίστατοστην εκδήλωση του Συλλόγου Καρκινο-παθών και δε θα ήταν στη συνέλευση, οβουλευτής τον επισκέφτηκε νωρίτεραστο γραφείο του, δίχως φυσικά να γίνειγνωστό τι διημείφθη - αν έγινε τέτοιασυζήτηση - σε σχέση με τις περιφερεια-κές εκλογές.

… ούτε μια βρισιάΣε σχέση με το πρόγραμμα που είχε

στη Μυτιλήνη έως ότου ξεκινήσει η συ-νέλευση, ο εκπρόσωπος Τύπου τού ΠΑ-ΣΟΚ ανέφερε κάτι που πραγματικά είναιεντυπωσιακό.«Βγήκαμε για καφέ στην προκυμαία καιπραγματικά είχα καιρό να περπατήσω τό-σο, χωρίς κανείς να απευθυνθεί εναντίονμου, να πει με έντονο ύφος κάποιο σχό-λιο», σχολίασε ο κ. Κωνσταντινόπουλος,θέλοντας να επισημάνει ότι «σταδιακά οκόσμος κατάλαβε πως δεν υπήρχε άλληεναλλακτική πρόταση».Ή μήπως, αναρωτιόμαστε εμείς, αυτό έ-γινε γιατί οι Μυτιληνιοί είναι ευγενείςκαι δε συνηθίζουν τις δημόσιες αποδο-κιμασίες;

ΜΑΡ.ΠΛ.

Την πληρώνει ο πυροσβέστης«Αυτός που έβαλε τη φωτιά, ξεχάστηκε και έμεινε στην

κριτική, στο πυρ το εξώτερο, ο πυροσβέστης», είπε στησυνέλευση του ΠΑΣΟΚ ο διατελέσας πριν αρκετά χρόνιακαι γραμματέας της Οργάνωσης της Λέσβου, Γιάννης Πε-τρέλλης, εξηγώντας πως «το κόμμα έβαλε πλάτη και σή-κωσε το δυσβάσταχτο χρέος, γιατί τώρα, που κανείς δενείπε τίποτα διαφορετικό για την αντιμετώπιση της κατά-στασης, αποδεικνύεται ότι αν δεν ήταν το ΠΑΣΟΚ, θα ε-πικρατούσε στη χώρα μας το απόλυτο χάος. Αλλά αυτόσυμβαίνει, την πληρώνει εν προκειμένω ο πυροσβέ-στης.».Προς ενίσχυση δε των απόψεών του, μίλησε αμέσως με-τά για το παράδειγμα της Βραζιλίας, εκεί που όπως είπε ομισθός είναι τώρα στα 234 ευρώ και για να πάει κανείςστη δουλειά του, χρειάζεται δυο - τρεις συγκοινωνίες μεεισιτήριο ένα ευρώ η κάθε μία.

ΜΑΡ.ΠΛ.

Σε πολλά μέτωπαΣε συνέχεια του ρεπορτάζ μας για τα προβλήματα που

υπάρχουν στο έργο της μονάδας επεξεργασίας λυμάτωνστον Ασώματο λόγω κατολίσθησης στην περιοχή, ανα-γνώστης μας απ’ την ίδια Δημοτική Ενότητα του Ευεργέ-τουλα σχολίασε ότι το πρόβλημα δεν είναι οι μονάδες, ηκεντρική στο Κλίτσι και οι δύο μικρότερες, αλλά τα δί-κτυα.«Εμείς που ζούμε εδώ στα χωριά, βλέπουμε ότι οι μονά-δες “τρέχουν” και θα ολοκληρωθούν. Αυτό που δεν προ-χωρά, είναι τα δίκτυα, γιατί δεν μπαίνουν συνεργεία σεπολλά μέτωπα ταυτόχρονα», τόνισε ο ίδιος, προσθέτο-ντας ότι συνολικά θα πρέπει να τοποθετηθούν δίκτυα μή-κους 27 χιλιομέτρων, αλλά ολόκληρα χωριά (Ίππειος,Συκούντα, Κεραμειά) ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει. Η απορία του αναγνώστη μας είναι για όλα αυτά τι κάνειη «Εγνατία Οδός Α.Ε.» που έχει αναλάβει φορέας υλο-ποίησης και επιβλέπει το έργο. Τι περιμένει για να δώσεικατευθύνσεις ώστε να ανοίξουν παράλληλα πολλές εργο-λαβίες σ’ όλα τα χωριά;

ΜΑΡ.ΠΛ.

Έλεος!Το έλεγαν και δεν το πιστεύαμε ότι το Κέντρο Υγείας

Πολιχνίτου βρίσκεται σε μαύρο χάλι. Μέχρι που βρεθή-καμε εκεί και διαπιστώσαμε με τα ίδια μας τα μάτια τριτο-κοσμικές καταστάσεις. Σοβάδες να πέφτουν, αίθουσες ναμπάζουν νερά, καζανάκια χαλασμένα, υγρασία και μού-χλα να έχουν επιβάλει την παρουσία τους. Βέβαια όλααυτά δε δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια, όταν ξέ-σπασε η κρίση. Φυσικά υπήρχαν, και με το πέρασμα τουχρόνου γίνονται όλο και πιο έντονα. Το θέμα είναι τι γί-νεται με αυτά. Όπως ειπώθηκε, δεν ήταν λίγοι εκείνοιπου είδαν τα προβλήματα, τα κατέγραψαν, αλλά λύση δεδόθηκε. Επιτρέπεται το κτήριο να έχει αφεθεί εντελώςστην τύχη του; Δε θα έπρεπε να είχε γίνει κάτι; Ή μήπωςοι κυβερνώντες με συνένοχο το χρόνο και τη φθορά γιατην οποία ευθύνονται, προσπαθούν να το καταργήσουν;

Α.Κου

Θέσεις

Θετικοί οιωνοί

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ*

Ηαποτίμηση της συνάντησηςτου Έλληνα πρωθυπουργού μετην καγκελάριο της Γερμανίας

είναι αναμφίβολα θετική, ενδει-κνύοντας με τον πλέον σαφή τρό-πο τη μεταστροφή του κλίματος

διεθνώς υπέρ της χώρας μας. Πέρα από τιςεν πολλοίς κοντόθωρες και όλως ιδιοτελείςαντιπολιτευτικές κορώνες επί αυτής, διαφαί-νεται ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα βρίσκεται στοσωστό δρόμο και ότι το 2014 θα είναι τοπρώτο έτος ανάπτυξης μετά από μία σειρά α-ντίστοιχων υφεσιακών, τα οποία και επισώ-ρευσαν πολλά δεινά στους Έλληνες.Η βελτίωση όλων των μακροοικονομικών δει-κτών αποτελεί την καλύτερη απόδειξη επι-βράβευσης των θυσιών των πολιτών, αποτε-λώντας ταυτόχρονα και τη στέρεα βάση τηςπεραιτέρω υγιούς οικονομικής ανάπτυξηςτης χώρας. Αναμφίβολα πρέπει να γίνουν α-κόμη πολλά και αναφέρομαι σε όλες τις απαι-τούμενες διαρθρωτικές παρεμβάσεις, οι ο-ποίες και θα συμβάλουν καθοριστικά στην εν-δυνάμωση της οικονομίας της χώρας μακριάαπό τις, όπως αποδείχθηκε, καταστροφικέςδάνειες εξαρτήσεις του παρελθόντος.Στο ως άνω πλαίσιο, η κυβέρνηση πρέπει ναεπιταχύνει τις διαρθρωτικές τομές εκσυγχρο-νισμού του μεγάλου ασθενούς, δηλαδή τηςδημόσιας διοίκησης, καθιστώντας την κατ’αυτόν τον τρόπο ουσιαστικό ρυθμιστή και θε-τικό καταλύτη της οικονομικής ανάπτυξης ηοποία πρέπει να βασίζεται στην ιδιωτική πρω-τοβουλία.Περαιτέρω, και με αφορμή τα όσα εκφυλιστι-κά παρατηρούνται στο χώρο της τριτοβάθ-μιας εκπαίδευσης, αποτελεί αδήριτη επιταγήη ολοκλήρωση όλων των αναγκαίων μεταρ-ρυθμίσεων, με κορυφαία απόληξη αυτών τησυνταγματική τροποποίηση του πλαισίου λει-τουργίας των ΑΕΙ, ώστε να τεθούν όλες εκεί-νες οι βάσεις απεξάρτησης της ανώτατης παι-δείας από τα νοσηρά φαινόμενα που την κα-τέστησαν ουραγό στις διεθνείς αντίστοιχες α-ξιολογήσεις, με προφανή αρνητικά αποτελέ-σματα τόσο για την κοινωνία όσο και για ταπαιδιά και τις οικογένειές τους.Δυστυχώς η πολυειδής αντιπολίτευση εξακο-λουθεί και θύει στο βωμό υπεράσπισης τουσαθρού και σε κάθε περίπτωση άδικου πολι-τικού πλαισίου του παρελθόντος, πλην όμωςτο ποτάμι δε γυρίζει πίσω. Η διαμορφούμενησιωπηρά πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτώνδείχνει το δρόμο στην κυβέρνηση Σαμαρά,αυτόν της συνέχισης του εθνικού έργου ανά-ταξης της χώρας.

* Ο Δημήτρης Παπαγιαννίδης είναι πρόεδρος τουΔ.Σ. του ΕΚΑΒ, αντιναύαρχος Π.Ν. ε.α., επίτιμοςδιοικητής Ναυτικής Εκπαιδεύσεως.

Φόβος…Δάκρυα σχηματίζονταν στα μάτια των ηλικιωμένων

στην ιδέα και μόνο ότι κάποια από τα κέντρα υγείαςτου νησιού μπορεί να κλείσουν. Ίσως γιατί, αν μη τιάλλο, εκείνοι είναι οι άνθρωποι που επισκέπτονται πιοσυχνά τις μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.Μονάδες που τους κάνουν να νιώθουν ασφάλεια σεπερίπτωση που τους συμβεί κάτι. Όλοι αυτοί οι άνθρω-ποι είναι καταδικασμένοι σε περίπτωση που κλείσουνοι μονάδες και πού θα πηγαίνουν να γράψουν τα φάρ-μακά τους, πού θα απευθύνονται όταν νιώσουν αδια-θεσία; Θα κατεβούν άραγε στο Νοσοκομείο Μυτιλή-νης; Σε περίπτωση που έχουν κάποιο γνωστό ή λεφτάγια να κινηθούν, ίσως το κάνουν. Αλλά αν δεν έχουν, τιγίνεται; Θα κάθονται να περιμένουν μέχρι να τους πε-ράσει ο πόνος και - ποιος ξέρει; - ίσως να πεθάνουν έ-ως ότου συμβεί αυτό; Κι αν πεθάνουν, τότε το κράτοςέχει λιγότερα έξοδα. Αφαιρεί από τα έξοδά του συντά-ξεις και περίθαλψη. Πόσοι και πόσοι δεν έχουν πει «ε-πίτηδες το κάνουν, για να μας πεθάνουν»; Ακραία ά-ποψη, ωστόσο έχει κάποια βάση.

Α.Κου

Page 4: Εμπρός 3942

4ΤΡΙΤΗ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013

EI∆HΣEIΣ

της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣΧΡΗΣΤΙΔΟΥ

Tο βιβλίο του ΙωάννηΓιαννακέλου «Δια-φθορά - Δωροδοκία

και Ποινική Αντιμετώπι-ση», παρουσιάστηκε τοαπόγευμα του Σαββάτουστη φιλόξενη αίθουσαεκδηλώσεων του οινοποι-είου «Οινοφόρος Μεγα-λοχωρίου», στον ΚαράΤεπέ της Μυτιλήνης. Ηεκδήλωση οργανώθηκε α-πό το Δικηγορικό Σύλλο-γο Μυτιλήνης και τις εκ-δόσεις «Αιολίδα». Ήτανμια ιδιαίτερη παρουσία-ση, που «τράβηξε» κυ-ρίως όσους ασχολούνταιμε το χώρο της Δικαιοσύ-νης, προσφέροντας πα-ράλληλα ενδιαφέρουσεςπληροφορίες και στο υ-πόλοιπο κοινό.Το κοινό καλωσόρισεπρώτος ο συντονιστής τηςεκδήλωσης, διευθυντήςτής «Επικοινωνία ΑιγαίουΑ.Ε.», Μανόλης Μανώ-λας, που εξέφρασε την ι-κανοποίησή του για τηνπαρουσίαση του βιβλίουενός νέου Μυτιληνιού. Τολόγο πήρε στη συνέχεια οπρόεδρος της εταιρείας,Παναγιώτης Μυριτζής,που μίλησε για τους στό-χους και το έργο των εκ-δόσεων «Αιολίδα» απότις οποίες κυκλοφορεί τοβιβλίο «Διαφθορά - Δωρο-δοκία και Ποινική Αντιμε-

τώπιση», ενώ χαιρετισμόαπηύθυνε και ο πρόεδροςτου Δικηγορικού Συλλό-γου, Δημήτρης Καλλίας.

Οι εισηγήσειςΑκολούθησαν οι εισηγή-σεις των προσκεκλημένωνομιλητών, μέσα στην κα-τάμεστη από κόσμο αί-θουσα εκδηλώσεων τουοινοποιείου «ΟινοφόροςΜεγαλοχωρίου». Ήταντόσο πολύς ο κόσμος πουείχε συγκεντρωθεί, που ηεκδήλωση μεταδιδόταντηλεοπτικά με εσωτερικόκύκλωμα και στις υπό-λοιπες αίθουσες του οι-νοποιείου.Παρόντες, εκπρόσωποιτης τοπικής και περιφε-ρειακής αυτοδιοίκησης,τοπικών συλλόγων καιάλλων φορέων, αλλά καιφίλοι, συγγενείς και πολ-λοί συνάδελφοι του συγ-γραφέα.Πρώτος πήρε το λόγο ουπουργός Δικαιοσύνης,

Διαφάνειας και Ανθρωπί-νων Δικαιωμάτων, αρεο-παγίτης ε.τ. ΧαράλαμποςΑθανασίου, ο οποίος α-ναφέρθηκε λεπτομερώςστη μελέτη του ΙωάννηΓιαννακέλου «Η διαφθο-ρά και η ποινική αντιμε-τώπισή της σήμερα»,πραγματοποιώντας στηνουσία μια κριτική της, μεπολύ καλά σχόλια για τοπώς ο συγγραφέας αντι-μετωπίζει το θέμα. Μίλη-σε για το φαινόμενο τηςδιαφθοράς όπως ερμη-νεύεται μέσα από διάφο-ρους τομείς (οικονομικό,κοινωνικό κ.ά.), για τιςπροτάσεις που γίνονταιγια τον περιορισμό τουσυγκεκριμένου φαινομέ-νου, αλλά και για τιςπροτάσεις βελτίωσης τουΠοινικού Κώδικα, χαρα-κτηρίζοντας το βιβλίο ωςμια εμπεριστατωμένη με-λέτη.Ενδιαφέρουσα, ιδιαίτεραγια όσους ασχολούνται

επαγγελματικά με το χώ-ρο της Δικαιοσύνης, ήτανη εισήγηση της εισαγγε-λέως Πρωτοδικών Αικα-τερίνης Καραγιαννακί-δου, που μίλησε για τηδωροδοκία ως πυρήνατου φαινομένου της δια-φθοράς, παρουσιάζονταςαποτελέσματα μελετώνκαι βασιζόμενη σε συ-γκεκριμένη νομοθετικήβιβλιογραφία.Τελευταίος πήρε το λόγοο ίδιος ο συγγραφέας, οοποίος ευχαρίστησε τουςπαρευρισκομένους καιτους εισηγητές και τονί-ζοντας ότι οι τελευταίοιτον «κάλυψαν» σε μεγά-λο βαθμό, περιορίστηκεσε συνοπτική παρουσία-ση της δουλειάς του καιστο πώς έφτασε στη συγ-γραφή της.Στο τέλος της εκδήλωσης,οι παρευρισκόμενοι είχαντην ευκαιρία να συζητή-σουν με το συγγραφέα καιτους λοιπούς ομιλητές.

Έσπασε το συρματόσχοινο του καταπέλτη

Καθυστέρηση του«European Express»

Mε καθυστέρηση τεσσάρων ωρών αναχώρησεαπό το λιμάνι της Χίου, το Σάββατο 23 Νο-

εμβρίου, για εκείνο της Σάμου, το «EuropeanExpress» της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου,που πραγματοποιεί το δρομολόγιο Βαθύ Σάμου- Χίος - Μυτιλήνη - Λήμνος - Θεσσαλονίκη.Αιτία στάθηκε το γεγονός ότι την ώρα που έ-φευγε το πλοίο, έσπασε το αριστερό συρματό-σχοινο του καταπέλτη φορτοεκφόρτωσης οχη-μάτων και επιβατών. Το δεξιό που είχε απομεί-νει, δεν μπορούσε να συγκρατήσει όλο το βά-ρος, με αποτέλεσμα ο καταπέλτης να πέσει στολιμάνι.Αμέσως μετά την εκδήλωση του περιστατικού,στις 4 περίπου το απόγευμα, κατά το οποίο δενπροκλήθηκαν ούτε υλικές ζημιές ούτε υπήρξεκάποιος τραυματισμός, το Λιμεναρχείο Χίου α-παγόρευσε τον απόπλου του επιβατηγού/οχη-ματαγωγού πλοίου, ενώ παράλληλα ειδοποίησετο νηογνώμονα και τις κυπριακές αρχές, αφούτο πλοίο είναι σημαίας Κύπρου. Πήρε τέσσεριςπερίπου ώρες μέχρι να αντικατασταθεί το συρ-ματόσχοινο και το πλοίο με τους 46 επιβάτες α-πέπλευσε στις 8:10 το απόγευμα για το Βαθύ,όπου διαπιστώθηκε ότι η ζημιά είχε αποκατα-σταθεί.

Από την παρουσίαση του βιβλίου του Ιωάννη Γιαννακέλου, το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου

Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Ιωάννη Γιαννακέλου, από το Δικηγορικό Σύλλογο Μυτιλήνης και τις εκδόσεις «Αιολίδα»

Για τη διαφθορά και τη δωροδοκία…

Συλλήψεις μεταναστώνΣυνολικά 31 μετανάστες συνελήφθησαν το Σαββατο-

κύριακο από τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος,γιατί είχαν έρθει παράνομα στη χώρα. Στο σύνολό τουςπροέρχονται από το Αφγανιστάν, τη Σομαλία και τηΣυρία, μεταξύ τους δε, είναι και δύο γυναίκες.

Το νέο Δ.Σ. του Συλλόγου«Άγιος Νικόλαος»Συγκροτήθηκε το νέο διοικητικό συμβούλιο του Ναυ-

ταθλητικού - Εκπολιτιστικού Συλλόγου ΕρασιτεχνώνΑλιέων Βαρειάς «Άγιος Νικόλαος», μετά τις εκλογέςπου πραγματοποιήθηκαν στις 13 Νοεμβρίου. Πρόε-δρος του νέου Δ.Σ. είναι ο Βασίλης Πανταζής, αντι-πρόεδρος ο Παναγιώτης Μαρούσκος, γραμματέας οΠαναγιώτης Κωνσταντάρας, ταμίας ο Δημήτρης Κονια-ρέλλης και μέλη οι Μιχάλης Ανδρίκος, Γιώργος Μα-νιάτης και Ιωάννης Λάμπρου.

Τρέχοντα & Επίκαιρα

Με έναν κλειδάριθμο ξεχνιέσαι

Xθες, τις πρώτες πρωινές ώρες, συγκεκριμένα στις 4:13το πρωί, μου ήρθε ένα e-mail από τη Γενική ΓραμματείαΕσόδων του Υπουργείου Οικονομικών με φαρδιά - πλατιά

την υπογραφή του κ. Θεοχάρη Θεοχάρη, όπου με πληροφο-ρεί ότι πρέπει να περάσω αυτοπροσώπως και εγκαίρως απότο Μητρώο οποιασδήποτε ΔΟΥ και να παραλάβω έναν κλει-δάριθμο για τις ηλεκτρονικές μου συναλλαγές, με την ειδο-ποίηση ότι οι παλιοί κωδικοί μου λήγουν πολύ σύντομα. Ξα-ναδιαβάζοντάς το, άρχισα να συνειδητοποιώ ότι πρέπει να ε-τοιμάζομαι για ταξιδάκι. Κατ’ αρχήν το οποιαδήποτε ΔΟΥμοιάζει με ανέκδοτο. Προφανώς ο κ. Θεοχάρης έχει κατάνου το Λεκανοπέδιο της Αττικής, την περιφέρεια Θεσσαλονί-κης και τις άλλες μεγάλες πόλεις. Οι χαρτογιακάδες του Υ-πουργείου Οικονομικών δεν έχουν καταλάβει ότι Ελλάδα δενείναι μόνο η Αθήνα και οι άλλες μεγάλες πόλεις. Για εμάς ε-δώ ισχύουν άλλα δεδομένα. Μία ΔΟΥ μάς έχει μείνει, αυτήτης Μυτιλήνης. Τις ΔΟΥ Καλλονής και Πλωμαρίου τις έκλει-σαν (ζωή να έχουμε, να τις θυμόμαστε) και οι κυβερνώντες,πιστοί στο σύνθημα του «Καλλικράτη» «ένα νησί - ένας δή-μος», εφάρμοσαν και το «ένα νησί - μία ΔΟΥ».Όλα αυτά σημαίνουν ότι θα πρέπει εγώ να σηκωθώ στις 5 τοπρωί για να προλάβω το λεωφορείο τού ΚΤΕΛ στις 6 για Μυ-τιλήνη, να κάνω δύο ώρες ταξίδι και αν τελειώσω νωρίς, ναξανακάνω άλλες δύο ώρες ταξίδι για να είμαι πίσω κατά τις4 το απόγευμα.Θα χάσω μια ολόκληρη μέρα, ένα μεροκάματο, θα ξοδέψω30 ευρώ, που δεν τα έχω, αλλά τι χαρά και τι ευτυχία, χάρηστο Στουρνάρα και το Θεοχάρη θα έχω έναν κλειδάριθμοστην τσέπη, να έχω να πορεύομαι.Είναι δυνατόν στην εποχή της τεχνολογίας και της κυριαρ-χίας των υπολογιστών να μην μπορούν να στείλουν ένανκλειδάριθμο με ένα e-mail ή μέσω μιας φόρμας, που το σύ-στημα θα ελέγχει την επαλήθευση των δεδομένων;Όλα αυτά θυμίζουν το γνωστό ανέκδοτο με το γρύλο. Μόνοπου, όπου γρύλο, βάλε κλειδάριθμο.

Το τρίο των χρεωκοπημένωνα) Τράπεζες: Όλες ανήκουν πλέον στο Ελληνικό Δημόσιο σεποσοστό από 85% έως 100%. Έχουν πάρει κρατικές ενισχύ-σεις 168 δισ. ευρώ και αν προσθέσουμε και άλλα 50 δισ.που ανέλαβε το ελληνικό κράτος ως δημόσιο χρέος, φτά-νουμε στα 218 δισ. όσο και το ΑΕΠ της χώρας. Τι έχουν κά-νει για την Ελληνική Οικονομία; Τίποτα, μια τρύπα στο νερό.Οι επιχειρήσεις στενάζουν από ρευστότητα, ενώ οι τράπεζεςείναι επικίνδυνες ακόμη και στο ρόλο του κουμπαρά με τιςδεσμεύσεις των καταθέσεων.β) Κόμματα εξουσίας: Τα δύο κόμματα που μας κυβερνούν,είναι υποθηκευμένα στις τράπεζες. Σε κάποιες κρατικές εί-χαν διορίσει τους διοικητές τους. Το ΠΑΣΟΚ χρωστά 145 ε-κατομμύρια και η Ν.Δ. κάτι λιγότερο. Οι τόκοι για το ΠΑΣΟΚμε βάση τις καθυστερήσεις εξυπηρέτησης είναι γύρω στα22 εκατομμύρια το χρόνο. Μόνο για την κάλυψη των τόκων,το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πιάσει το Τζόκερ μετά από 100 συνε-χόμενα Τζακ Ποτ, διαφορετικά δεν υπάρχει περίπτωση νατους καλύψει. Η Ν.Δ. ανέβασε το δανεισμό της το 2012 γιαπροεκλογικούς λόγους κατά 15 εκατομμύρια, ποσό μεγαλύ-τερο από την κρατική της επιχορήγηση που δικαιούται το2013. Αν τώρα κάποιος θεσμικός παράγοντας ή η Δικαιοσύ-νη ξεκινήσει έρευνα για το αν έπρεπε να δοθούν ή όχι αυτάτα δάνεια και ποιος ευθύνεται για αυτό, θα βρει απέναντίτου το νόμο Βενιζέλου - Σαμαρά για το ακαταδίωκτο όχι μό-νο των τραπεζιτών που τα έδωσαν, αλλά και των πολιτικώνπου τα ζήτησαν. Στη διαπλοκή, το ένα χέρι νίβει το άλλο.γ) Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (Μ.Μ.Ε.): Με βάση τους ισο-λογισμούς τους, έχουν χρέη όλα τα Μ.Μ.Ε. μαζί γύρω στα3,2 δισ., εκ των οποίων τα μισά είναι βραχυπρόθεσμες υπο-χρεώσεις. Οι ΔΟΛ, «Τηλέτυπος» και «Πήγασος» που αλληλο-συνδέονται, έχουν συνολικό χρέος 400 εκατ. ευρώ, εκ τωνοποίων τα 300 βραχυπρόθεσμα. Η «Forthnet MediaHoldings Α.Ε.» (δηλαδή η Nova) έχει χρέος 466 εκατ., ο«Antenna» 270 εκατ., το «Star» 105 εκατ. και ο «Alpha» 90εκατ..Αν δεν αναχρηματοδοτηθούν ή δεν επαναδιακανονιστούν ταπαραπάνω χρέη, κάποιοι από αυτούς θα κλείσουν γεμίζο-ντας «φέσια» την αγορά και τους εργαζομένους τους.

ΥΓ. 1 Οδ. Κωνσταντινόπουλος, βουλευτής ΠΑΣΟΚ, για τηνΚοινοβουλευτική Ομάδα τού ΠΑΣΟΚ: «Αρχίσαμε 33 και τώ-ρα είμαστε 27. Παλιά ήμασταν ολόκληρο τραίνο και τώρα εί-μαστε λεωφορείο.»- Και αύριο, παπάκι διθέσιο.ΥΓ. 2 Γιάννης Καλαντζής, βουλευτής τής Ν.Δ.: «Υπάρχουνβουλευτές που δεν έχουν να ζήσουν. Πήγα σε δύο γάμουςκαι δύο κηδείες, ξέρετε πόσο μού στοίχισαν;»- Σε κηδείες ανθρώπων που αυτοκτόνησαν λόγω χρεών, πή-γατε; Εκεί να δείτε τι κόστισαν.ΥΓ. 3 Γ. Κουτσούκος, βουλευτής ΠΑΣΟΚ: «Έρχονται στηΒουλή και μας λένε “ψηφίστε”. Μα τι να ψηφίσουμε, την α-ναποτελεσματικότητά τους;»- Τώρα το καταλάβατε; Επί 3,5 χρόνια αυτό ψηφίζετε.ΥΓ. 4 Οικονομικά από το Χάρβαρντ: Μετά την επιτυχία πουγνώρισαν τα μαγαζιά που άνοιξαν την Κυριακή, αποφάσισαναπό την άλλη βδομάδα να ανοίγουν και τις καθημερινές.

Κεραμιδόγατος ο μαντουμανταδόρος (Β.Π.)e-mail: [email protected]

blog: www.vaspik.blogspot.com

Page 5: Εμπρός 3942

5ΤΡΙΤΗ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013 EI∆HΣEIΣ

Τα περιστατικά αυτά άρ-χισαν να παρατηρούνταιαπό την προηγούμενη ε-βδομάδα, ξεκίνησαν απότην Πηγή και συνεχίστη-καν στην πόλη της Μυτι-λήνης.Σε όλες τις περιπτώσειςκλοπών υπάρχουν κοινοίπαρονομαστές, που κά-νουν τα στελέχη της Α-στυνομίας να τις συνδέ-ουν μεταξύ τους.Ο πρώτος έχει να κάνειμε τις ώρες κατά τις ο-

ποίες οι κλέφτες μπαί-νουν στα σπίτια. Αυτέςείναι κατά κύριο λόγο α-πογευματινές, από τις5:00 το απόγευμα έωςκαι τις 9:00 το βράδυ, καιενώ απουσιάζουν μέσααπό τα σπίτια τα θύματα.Εκτιμάται ότι οι δράστεςπεριμένουν πότε θαβγουν από το σπίτι τουςοι ιδιοκτήτες για ναμπουν μέσα και να αρπά-ξουν ό,τι βρουν. Μάλι-στα, σύμφωνα με έγκυ-

ρες πληροφορίες, ένα α-πό τα θύματα δεν είχελείψει για αρκετή ώρα α-πό το σπίτι του όταν γύ-ρισε και είδε να το έχουνπαραβιάσει και να τον έ-χουν κλέψει.

Από πίσω…Σε κανένα από τα μέχριτώρα περιστατικά οιδιαρρήκτες δε θέλησαννα παραβιάσουν την κε-ντρική είσοδο του ακινή-του, καθώς συνηθίζουννα μπαίνουν από τιςμπαλκονόπορτες. Ειδικό-τερα, στα δύο από τα τρίαπεριστατικά, σύμφωνα μετα Δελτία Τύπου, οι ά-γνωστοι δράστες εισήλ-θαν σε οικίες 40χρονουκαι 32χρονου, αντίστοι-

χα, παραβιάζοντας μπαλ-κονόπορτα, ενώ σε σπίτι50χρονου παραβίασανβοηθητική είσοδο.Το τρίτο στοιχείο, ίσωςκαι το πιο σημαντικό, εί-ναι ότι οι δράστες επιλέ-γουν απομακρυσμένες α-πό το κέντρο περιοχέςγια να «χτυπήσουν», ήχωριά εκτός Μυτιλήνης,αλλά κοντά σε αυτή. Ση-μεία, στα οποία δε γίνο-νται τακτικά περιπολίεςαστυνομικών, γεγονόςπου κάνει ακόμη πιο εύ-κολη τη «δουλειά» τωνδραστών.

Τα σπίτια…Το πρώτο περιστατικόκαταγράφηκε στην Πηγήστις 19 Νοεμβρίου. Θύμα

ήταν ένας 50χρονος, απότον οποίο πήραν 300 ευ-ρώ και κοσμήματα. Τοδεύτερο έλαβε χώρα στηΜυτιλήνη, μετά τα Υφα-ντήρια, και έγινε μία ημέ-ρα αργότερα, δηλαδήστις 20 Νοεμβρίου. Θύμαεκείνη τη φορά ήταν ένας40χρονος, από τον οποίοέκλεψαν 600 ευρώ καιδιάφορα κοσμήματα συ-νολικής αξίας 3.000 ευ-ρώ περίπου. Το τρίτο καιτελευταίο που είχε κατα-γραφεί μέχρι χτες το με-σημέρι, στην ίδια περιο-χή, δηλαδή μετά τα Υφα-ντήρια, αφορά στην κλο-πή κοσμημάτων συνολι-κής αξίας 6.000 ευρώ.Πέρα από τις υποψίες ότι

οι… άγνωστοι δράστεςείναι οι ίδιοι κάθε φορά,εξετάζεται ακόμη ένα εν-δεχόμενο. Αυτό έχει νακάνει με το να μην είναιαπό τη Λέσβο οι δράστες,δηλαδή μπορεί να μηνκατοικούν στο νησί αλλάνα έχουν έρθει από άλληπεριοχή της Ελλάδας μεαυτόν ειδικά το σκοπό.Σύμφωνα με αξιόπιστεςπηγές, η υποψία αυτή α-πορρέει από το γεγονόςότι επιλέγουν να δρουνμε διαφορά λίγων μόνοημερών. Φαίνεται, δηλα-δή, ότι οι δράστες θέ-λουν να μαζέψουν γρή-γορα τη λεία τους, ενδε-χομένως για να φύγουνσύντομα από το νησί.

Έβαλαν στο μάτι το… περίπτερο!Aφέθηκε ελεύθερος ο 16χρονος που το

πρωί της Κυριακής συνελήφθη από α-στυνομικούς γιατί, όπως προέκυψε απόέρευνα, λίγες ώρες πριν τη σύλληψη,προσπάθησε μαζί με άλλα τρία άτομα ναδιαρρήξει περίπτερο που ανήκε σε27χρονο.Μάλιστα, τα ξημερώματα της προηγούμε-νης ημέρας, δηλαδή το Σάββατο 23 Νο-εμβρίου, ο νεαρός από τη Μυτιλήνη μαζίμε τους άλλους δράστες που είναι υπήκο-οι Ρουμανίας, προσπάθησαν να ανοίξουντο περίπτερο προκαλώντας φθορές στηνπόρτα. Ο 27χρονος ιδιοκτήτης του περι-πτέρου δεν πήγε στην Αστυνομία να κα-ταγγείλει το πρώτο περιστατικό, αλλά ο-δηγήθηκε εκεί την Κυριακή αφού διαπί-στωσε ότι οι δράστες δε σταματούν ναπροσπαθούν να ανοίξουν το περίπτερο.Αξίζει να αναφέρουμε ότι κατά την έρευ-να αξιοποιήθηκε οπτικό υλικό. Ακολού-θησαν προσαγωγές κατά τις οποίες ανα-γνωρίστηκε ο 16χρονος, ενώ οι υπόλοι-ποι τρεις δράστες αναζητούνται. Σε βάροςκαι των τεσσάρων έχει σχηματιστεί δικο-γραφία για απόπειρα κλοπής και φθοράξένης περιουσίας.

της ΑΝΔΡΟΝΙΚΗΣ ΚΟΥΤΣΑΒΛΗ

Σπείρα, τα μέλη της οποίας μπαίνουν σε σπίτια καιπαίρνουν ό,τι βρουν μπροστά τους, ιδιαίτερα όμωςχρήματα και τιμαλφή, ψάχνουν να βρουν τα στελέ-

χη της Διεύθυνσης Ασφαλείας Μυτιλήνης.Την τελευταία εβδομάδα καταγράφονται κλοπές στηνύπαιθρο, αλλά και μέσα στην πόλη της Μυτιλήνης,στις οποίες εντοπίζονται κάποια κοινά χαρακτηριστι-κά. Τα χαρακτηριστικά αυτά συνηγορούν στο ότι οιδράστες των κλοπών αυτών είναι οι ίδιοι, ενώ το εν-δεχόμενο οι κλέφτες να μην είναι από το νησί είναιανοιχτό.

Δρουν εδώ και μια εβδομάδα, χτυπούν πάντα με τον ίδιο τρόπο κι αρπάζουν ό,τι βρουν…

Σπείρα «ποντικών» στη Μυτιλήνη

Page 6: Εμπρός 3942

6ΤΡΙΤΗ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΠΟΘΑΣ

Οι εξ ανατολών... γείτονες

Ειδήσεις από την Πόλη

Ζήτημα ημερών η επιστροφή τού Οσμάν στα δημαρχιακά καθήκοντα

Tην περασμένη βδομάδα, το Ποινικό Δικαστήριοτου Ακχισάρ επικύρωσε την απόφαση της μείω-

σης της ποινής του επιβλήθηκε στο δήμαρχο Δικελί,Οσμάν Οζκιουβέν, μετά την αλλαγή της σχετικήςνομοθεσίας που επήλθε. Η εξέλιξη αυτή θεωρείται ητελευταία πράξη της δικαστικής περιπέτειας του δη-μάρχου που τον ανάγκασε να μεταβεί στο εξωτερικό.Αναμένεται πλέον η έκδοση της απόφασης του Υ-πουργού Εσωτερικών, για να επιστρέψει στα δημαρ-χιακά καθήκοντα και να ολοκληρώσει τη θητεία του.Παρ’ όλη την περιπέτεια που υπέστη ο δήμαρχος Ο-σμάν, όπως επιβεβαιώνεται κι απ’ τις δημοσκοπή-σεις, η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών τονκαλεί να θέσει και πάλι υποψηφιότητα στις εκλογέςτου Μαρτίου τού 2014. Ως τότε, θα δούμε!

Πανεπιστήμιο Μπαλίκεσίρ

Έρευνα για αντιβιοτικά στα ζώα

Oλοκληρώθηκαν, όπως ανακοινώθηκε, οι μελέτεςκαι η έρευνα που διενήργησε το Πανεπιστήμιο

του Μπαλίκεσίρ για τη μείωση των χορηγούμενωνστα ζώα αντιβιοτικών. Η έρευνα καταλήγει σε προ-τάσεις για αντικατάσταση των αντιβιοτικών με φυσι-κά υποκατάστατα, ώστε τα ζωικά προϊόντα (κρέας,γάλα) να είναι απαλλαγμένα από χημικά και άλλαπρόσθετα, επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία. Εν-διαφέρον παρουσιάζει, μεταξύ άλλων που προτείνο-νται, η πρόταση για παραγωγή ζωοτροφών από κα-τσίγαρο (τις αμούρες των ελαιοτριβείων) και αλε-σμένα τσόφλια κουκουναριών. Το σκεύασμα αυτό ι-σχυρίζονται ότι αν προστίθεται σε 10% στις συνή-θεις ζωοτροφές, ενεργεί σα φυσικό αντιβιοτικό καιπροστατεύει τα ζώα από πολλές ασθένειες. Μάλι-στα, ο Φαρούκ Ντουρουκάν, επιχειρηματίας από τοΑδραμύττι, δηλώνει έτοιμος να προβεί στην παρα-γωγή αυτού του σκευάσματος και ελπίζεται ότι θαμπορέσει να κάνει και εξαγωγές του προϊόντος! Γιανα δούμε τι συνέχεια θα έχει το πείραμα, αφού ηδιάθεση του κατσίγαρου αποτελεί πρόβλημα και γιατη λεσβιακή ελαιοπαραγωγή.

Τα κλιματιζόμενα θερμοκήπια για την παραγωγή μανιταριών

Δέκα Αϊβαλιώτες αγρότες συνεταιρίστηκαν και έ-στησαν μια σύγχρονη μονάδα παραγωγής μανιτα-

ριών, τα λεγόμενα «στρείδια» που λένε στην Τουρ-κία, τα γνωστά μας «πλευρώτους». Η επένδυση κό-στισε 180 χιλ. λίρες, απ’ τις οποίες επιβαρύνθηκαντις 30 και τα υπόλοιπα ήταν επιδότηση! Σε πρώτηφάση, κατασκεύασαν 10 θερμοκήπια τύπου τολ, ενώτους σπόρους, το κοσμπόστ το ειδικό άχυρο όπουφυτρώνουν τα μανιτάρια και τη λοιπή τεχνική υπο-στήριξη, τους την παρέχουν απ’ το Ντενισλί. Στην ό-λη επένδυση περιλαμβάνεται και η εγκατάσταση καιλειτουργία ανεμογεννήτριας, ώστε η μονάδα να εί-ναι και ενεργειακά αυτοδύναμη. Ήδη έχει ξεκινήσειη παραγωγή και η διάθεση (προς πέντε - έξι λίρες τοκιλό) των μανιταριών, και οι αγρότες υπολογίζουνότι με την πλήρη λειτουργία της μονάδας θα έχουνέσοδα 400 χιλ. λίρες το χρόνο.Καλό εισόδημα, και οπωσδήποτε προτιμότερο απ’το να κάθεσαι με δεμένα τα χέρια και να κλαις τημοίρα σου!

l Ο Μητροπολιτικός ΔήμοςΣμύρνης, πρωτοπόρος στηνΤουρκία, εγκατέστησε προσφά-τως σε τρία κεντρικά πάρκινγκτης πόλης σταθμούς φόρτισηςμπαταριών ηλεκτρικών αυτοκι-νήτων. Στους πρώτους αυτούςπειραματικούς σταθμούς, ηφόρτιση των μπαταριών γίνεταιδωρεάν. Στόχος είναι «η πράσι-νη Σμύρνη» με την προώθησητης περιβαλλοντικής ευαισθη-

τοποίησης των πολιτών, ώστενα ενθαρρύνονται να χρησιμο-ποιούν ηλεκτρικά αυτοκίνητα,που δε ρυπαίνουν την ατμό-σφαιρα. Προς τούτο, ο Δήμος ί-δρυσε την εταιρεία Ýzelman,που θα εγκαταστήσει δίκτυοσταθμών φόρτισης σε όλη τηνπόλη, καθώς χρόνο με το χρόνοαναμένεται να αυξάνεται ο α-ριθμός των ηλεκτρικών αυτοκι-νήτων.

l Η Seabird Airlines είναι η πρώτη και μοναδική εταιρεία airtaxi της Τουρκίας. Χρησιμοποιεί τέσσερα καναδέζικα υδρο-πλάνα (16θέσια Twin Otter) στις πτήσεις της.Ξεκίνησε δρομολόγια την άνοιξη του 2012 και συνδέει μετην Κωνσταντινούπολη - αλλά και μεταξύ τους - τα σημαντι-κότερα θέρετρα του Αιγαίου που δε διαθέτουν αεροδρόμια.Στην Πόλη ξεκινούν απ’ τον Κεράτιο Κόλπο και πετάνε μέχριστιγμής σε Μπόντρουμ, Αλάτσατα, Τένεδο, Μουδανιά(Προύσα), ενώ απ’ του χρόνου θα επεκτείνουν και σε άλ-λους τουριστικούς προορισμούς. Παράλληλα εκτελεί και20λεπτης διάρκειας πτήσεις πάνω απ’ την Κωνσταντινούπο-λη, κυρίως για τουρίστες που θέλουν πανοραμική θέα, με227 λίρες εισιτήριο.

Ειδήσεις από τη Σμύρνη

l Στο ρυθμό της διεθνούς έκθεσηςτουρισμού «Travel Turkey Ýzmir», πουξεκινά την επόμενη Πέμπτη, θα κινηθείη Σμύρνη αυτές τις ημέρες. Η έκθεσηθα διαρκέσει από 5 έως 8 Δεκεμβρίου2013, είναι η δεύτερη πιο σημαντικήτουριστική έκθεση στην Τουρκία και μιααπ’ τις πιο δημοφιλείς της Μεσογείου.Με βάση τα στοιχεία της περσινής έκ-θεσης, οπότε φιλοξένησε 778 εκθέτεςαπό 47 χώρες, με επισκεψιμότητα25.915 επαγγελματίες του τουρισμού,αναμένεται και φέτος κοσμοσυρροή στηΣμύρνη. Από όσα έγιναν γνωστά, και ηΛέσβος εξασφάλισε περίπτερο στη φε-τινή έκθεση και με το συντονισμό του Ε-πιμελητηρίου μας, πολλοί επιχειρημα-τίες του τουρισμού απ’ το νησί μας θαδιαφημιστούν εκεί.

l Όσοι επισκέπτονταν τη Σμύρνη στις αρχές της δεκαετίας τού ‘90,ασφαλώς θα θυμούνται ακόμη τη δυσοσμία που αναδυόταν ιδιαίτεραστα βόρεια σημεία της πόλης (καθώς την πλησιάζαμε απ’ το Αϊβαλί).Στα χρόνια που πέρασαν, χάρη στις υποδομές που έγιναν, τα εκτετα-μένα δίκτυα βιολογικών καθαρισμών, αλλά και την απομάκρυνση ο-χλουσών βιομηχανιών, ξεβρόμισαν οι παραλίες, αλλά και η θάλασσαστο μυχό του κόλπου της Σμύρνης. Μαζί λοιπόν με τα ψάρια, ξανα-γύρισαν και οι παρόχθιοι ερασιτέχνες ψαράδες στην προκυμαία τηςΣμύρνης.

lΤην απόφαση του Υπουργείου Τουρισμού για ίδρυ-ση Γραφείου Τουρισμού στην Κωνσταντινούπολη, γε-γονός που θα βοηθήσει την τουριστική κίνηση από την

Τουρκία προς τη βόρεια Ελλάδα, ανακοίνωσε η υπουρ-γός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, από την 29η Διε-θνή Έκθεση Τουρισμού «Philoxenia 2013».

l 100% αυξήθηκε η κίνηση στο αεροδρόμιο «SabihaGökçen», που βρίσκεται στην ασιατική πλευρά τηςΚωνσταντινούπολης, εξυπηρετεί κυρίως πτήσεις εσω-τερικού και φέρει το όνομα της θετής κόρης τού Κε-μάλ, που ήταν η πρώτη γυναίκα πιλότος στην Τουρκία.Το πρώτο δεκάμηνο 2013 εξυπηρέτησε 3,1 εκατομμύ-ρια επιβάτες σε σχέση με πέρση, που ήταν 1,6. Η αλ-ματώδης αυτή αύξηση οφείλεται στη δραστηριοποίη-ση πολλών ιδιωτικών αεροπορικών εταιρειών στη γει-τονική χώρα, στο ευρύτατο δίκτυο πόλεων που εξυπη-ρετεί, και βέβαια στα φτηνά εισιτήρια.

Page 7: Εμπρός 3942

7ΤΡΙΤΗ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013 EI∆HΣEIΣ

Εκλέχτηκαν οιυπεύθυνοι σε δέκαθεματικούς τομείς,ενώ μέχρι την Τετάρτηκατατίθενται οιυποψηφιότητες γιαπρόεδρο ΝΟΔΕ

Η Ν.Δ. ψηφίζειΧωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αλλά

και δίχως εκπλήξεις, αφού οι υ-ποψήφιοι ήταν όσες και οι θέσεις,ολοκληρώθηκαν το απόγευμα τηςΚυριακής, στα γραφεία τής ΝΟΔΕΛέσβου της Νέας Δημοκρατίας, οιεκλογές για την ανάδειξη των υπευ-θύνων σε δέκα θεματικούς τομείςδράσης. Οι εσωκομματικές διαδικα-σίες στη Ν.Δ. ολοκληρώνονται τηνΚυριακή 1η Δεκεμβρίου, οπότε καιθα εκλεγεί ο πρόεδρος της ΝΟΔΕΛέσβου.Στις εκλογές της προηγούμενης Κυ-ριακής, ανά τομέα αναδείχθηκε υ-πεύθυνος και ο μοναδικός υποψή-φιος. Πιο συγκεκριμένα στους Το-μείς Αγροτικού ο Στρατής Αρώνης,Δικαιοσύνης η Βασιλεία Καλαμιδιώ-του, Εμπόρων, Βιοτεχνών και Επαγ-γελματιών ο Παρασκευάς Φραντζέ-σκος, Κοινωνικής Πολιτικής ο Στρα-τής Κλεάνθης, Μισθωτών η ΣτέλλαΠατίκα, Οικονομίας ο Γιώργος Πατ-λάκας, Παιδείας η Καίτη Στρατάκη,Πολιτισμού ο Ηλίας Διγιδίκης, Υγεί-ας ο Στρατής Κύτελης και Υποδο-μών και Δικτύων ο Αχιλλέας Για-τρέλλης.Δικαίωμα υποψηφιότητας για τη θέ-ση του προέδρου έχει κάθε μέλοςτου κόμματος που θα το προτείνουν30 άλλα μέλη με τις υπογραφέςτους. Η υπόλοιπη ΝΟΔΕ συγκροτεί-ται με τους προαναφερόμενους 10υπεύθυνους των θεματικών τομέων,τους τέσσερις προέδρους των ΔΗΜ-ΤΟ, Κωνσταντίνα Λεωνιδάκη, Δημή-τρη Κέλμαλη, Δημήτρη Παπάζο-γλου, Γεώργιο Δημόπουλο, τουςδύο βουλευτές, της Επικρατείας Χα-ράλαμπο Αθανασίου και του ΝομούΠαύλο Βογιατζή, τέσσερα μέλη απ’την ΟΝΝΕΔ (ο πρόεδρος της Οργά-νωσης Λέσβου, Παναγιώτης Αγου-ρόγιαννης και τα τρία μέλη της Κε-ντρικής Επιτροπής τής ΟΝΝΕΔ απ’τη Λέσβο Ανδρέας Καρασαρίνης,Προκόπης Τζιμής και Κώστας Τσια-γκλιώτης), τρία μέλη που θα προτεί-νει μετά την εκλογή του ο πρόεδροςγια την υποστήριξη του έργου τουκαι τα ex officio μέλη.Για την εκλογή του προέδρου θαψηφίσουν τα μέλη και οι πρόεδροιτων Συντονιστικών Επιτροπών τωνΔΗΜΤΟ, οι θεματικοί εκπρόσωποικαι οι ex officio εκλέκτορες, συνολι-κά δηλαδή περίπου 60 με 70 κομ-ματικά στελέχη.Όπως μας είπε ο απερχόμενος πρό-εδρος της ΝΟΔΕ, Αλέξανδρος Κου-τσαντώνης, οι υποψηφιότητες θαπρέπει να κατατεθούν στα γραφείατης Οργάνωσης, όπου θα γίνει και ηψηφοφορία για τον πρόεδρο, έωςκαι την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου τομεσημέρι.

ΜΑΡ.ΠΛ.

της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY

Προβληματισμό για το κατάπόσον το ΠΑΣΟΚ έχει πάρειτο μήνυμα που εκπέμπει

σύσσωμη η Λέσβος για την επι-τακτική ανάγκη αλλαγής του χω-ροταξικού του «Καλλικράτη»,προκάλεσε στα ίδια τα στελέχητου σε τοπικό επίπεδο η στάσητου εκπροσώπου Τύπου τουκόμματος και ομιλητή στη νο-μαρχιακή συνέλευση που πραγ-ματοποιήθηκε το Σάββατο στηΜυτιλήνη. Κι αυτό γιατί ο Οδυσ-σέας Κωνσταντινόπουλος, παρ’ότι προκλήθηκε πριν την έναρξητης διαδικασίας, αλλά και απόπαρεμβάσεις κατά τη διάρκειάτης, απέφυγε να πάρει θέση. Ε-πειδή όμως σημείωνε τα πάνταστο tablet του - άλλωστε απάντη-σε σ’ ό,τι άλλο ρωτήθηκε ή κα-ταγγέλθηκε -, πολλοί θεώρησανότι είχε λόγους για να μην πεικουβέντα για το συγκεκριμένοθέμα.Κι ο μόνος προφανής λόγος είναιτο ΠΑΣΟΚ να εμμένει στο έγκλη-μα του τέως στελέχους του Γιάν-νη Ραγκούση, «κάθε νησί, έναςδήμος», οπότε και να προσανα-τολίζεται - ή και να έχει ήδη απο-φασίσει - να μη στηρίξει τις προ-ωθούμενες αλλαγές στο χωροτα-ξικό μεγάλων νησιών. Αδιαφο-ρώντας ή αγνοώντας προς το πα-ρόν την «τιμωρία» που θα του ε-πεφύλασσε μια τέτοια στάση. Αυ-τό πάντως φαίνεται να το κατάλα-βε ο κ. Κωνσταντινόπουλος, κι έ-τσι, αν μεταφέρει κεντρικά τηνκατάσταση που επικρατεί στο νη-σί, ίσως εκφραστεί τελικά συναί-νεση στους περισσότερους δή-μους.

Με τη νεολαία…Εντελώς διαφορετική από ανάλο-γες του παρελθόντος ήταν η σύν-θεση του κοινού αυτής της συνέ-λευσης. Υπήρξαν πολλές απου-σίες, ακόμη και βασικών έωςπρότινος στελεχών του κόμμα-τος, αλλά και αρκετές παρουσίεςγνωστών μελών του, που φάνηκεαπ’ τις τοποθετήσεις τους να πα-ραμένουν πιστοί, κι όχι μόνο εξαιτίας συναισθηματικής σύνδε-σης.Μεγάλο μέρος του ακροατηρίουστην αίθουσα του ξενοδοχείου«Λώριετ» αποτελούνταν από τηνεολαία του κόμματος και ειδικό-τερα από φοιτητές στο Πανεπι-στήμιο Αιγαίου, πολλοί εκ των ο-ποίων όμως δεν είναι ντόπιοι,αλλά προέρχονται από άλλες πε-ριοχές της χώρας.Τον κ. Κωνσταντινόπουλο (οβουλευτής Νίκος Σηφουνάκης α-πουσιάζει στη Ρώμη, μετέχονταςσε αντιπροσωπεία της Βουλής

για τις εργασίες της Κοινοβου-λευτικής Συνόδου τού ΝΑΤΟ)πλαισίωναν ο γραμματέας τηςΝομαρχιακής Επιτροπής Λέσβου,Γιώργος Φινφίνης, ο αναπληρω-τής γραμματέας, Στρατής Δα-γκλής, και το μέλος της Κεντρι-κής Πολιτικής Επιτροπής τουκόμματος Γιώργος Πετρέλλης.Ο κ. Φινφίνης στην εισαγωγήτου, αφού αναφέρθηκε στην ανά-γκη οικονομικής ενίσχυσης τηςΝομαρχιακής, τόνισε πως χρειά-ζεται τα μέλη τού ΠΑΣΟΚ «να πι-στέψουν πως θα βγουν απ’ τηνκρίση», ενώ σε άλλο σημείο ανέ-φερε ότι το επόμενο διάστημαπροβάλλουν για το κόμμα δύοστοιχήματα: Των ευρωεκλογών,σημειώνοντας ότι θα πρέπει να

διαμορφωθεί κοινή ατζέντα μεάλλα ευρωπαϊκά κόμματα (όπωςτόνισε, «δεν είναι ανάγκη να πά-με μόνοι μας στην κάλπη»), αλλάκαι των δημοτικών εκλογών, ό-που «πρέπει να στηρίξουμε υπο-ψηφίους που θα συνδυάζουν τηνηθική και την ικανότητα. Να μηβιαστούμε, να δούμε ποιους θαστηρίξουμε, σε ποιους συνδυα-σμούς.».

Ελπίδα η ΚεντροαριστεράΤη στάση τού ΠΑΣΟΚ όλο το τε-λευταίο διάστημα αιτιολόγησε οκ. Κωνσταντινόπουλος, που μί-λησε πολύ λιγότερο απ’ ό,τι είχεαρχικά αναφέρει, θέλοντας ναδώσει περισσότερο χρόνο στουςπαρισταμένους, να μιλήσουν. Ο

νεαρός γιατρός, βουλευτής Αρ-καδίας, δήλωσε ότι μπήκε στηΒουλή μαζί με το μνημόνιο, ενώανέφερε ότι μετά από τις προ-σπάθειες, τις θυσίες των πολι-τών, τις θυσίες τού ΠΑΣΟΚ, τώρακλείνει ένας κύκλος, όπου «θυ-σίες, τέλος». «Ό,τι έπρεπε να κά-νουμε, το κάναμε και αυτό πουπροέχει πλέον, είναι η ανάπτυξη,αλλά όχι μόνο στους αριθμούςκαι στους δείκτες, αλλά στηνπράξη, στην απασχόληση. Να γί-νουν επενδύσεις. Αλλά για νασυμβεί αυτό, χρειάζεται να δια-σφαλιστεί η βιωσιμότητα τουχρέους.»Στα λάθη του κόμματός του, ο κ.Κωνσταντινόπουλος συμπεριέλα-βε το γεγονός ότι δεν επεδίωξενα ψηφίσει το πρώτο μνημόνιομε αυξημένη πλειοψηφία των180 βουλευτών, θέτοντας έτσι εξαρχής όλες τις πολιτικές δυνά-μεις προ των ευθυνών τους. Ο ί-διος, κλείνοντας την πρωτολογίατου, αναφέρθηκε στην ελπίδαπου διαφαίνεται με την πρωτο-βουλία των 58 για την Κεντροαρι-στερά. «Αν το πιστέψετε εσείςπου είστε τώρα εδώ στα δύσκο-λα, και οι νέοι, μπορούμε να δη-μιουργήσουμε τη μεγάλη παρά-ταξη», κατέληξε.

Παρεμβάσεις χωρίς ιδιαίτερη γκρίνια, αλλά με πολιτικές παρατηρήσεις

Δημιουργική κριτική

Από την εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ το περασμένο Σάββατο

Παρά τις πιέσεις τοπικών στελεχών, ο εκπρόσωπος Τύπου τού ΠΑΣΟΚ δεν πήρε θέση στη νομαρχιακή συνέλευση

Σιγή ιχθύος για «Καλλικράτη»

Iκανοποιημένος πρέπει να έφυγε απ’ τη διαδικα-σία της Λέσβου ο εκπρόσωπος Τύπου τού ΠΑ-

ΣΟΚ, αφού στις πολλές παρεμβάσεις που έγινανκατά τη νομαρχιακή συνέλευση, δεν κυριάρχησεόπως σε άλλες περιόδους (πολύ καλύτερες για τηδύναμη του κόμματος και τη συμμετοχή στις συ-νελεύσεις) η γκρίνια και η μιζέρια που γεννά η ε-σωστρέφεια, αν και δεν έλειψαν και τέτοιες τοπο-θετήσεις.Η αρχή των παρεμβάσεων έγινε απ’ τον υποψή-φιο του κόμματος στις προηγούμενες εθνικές ε-κλογές Δημήτρη Τσότρα, που επικεντρώθηκε κυ-ρίως στα προβλήματα της ανεργίας, αλλά και σταζητήματα που αφορούν τον εμπορικό κόσμο. Αμέ-σως μετά, ο παλιός κοινοτάρχης Κεραμίου καιγραμματέας της Οργάνωσης Καλλονής, ΣτρατήςΒογιατζής, μίλησε για το θέμα του «Καλλικράτη»,καταθέτοντας και την προσωπική του άποψη γιατο πώς πρέπει να διαιρεθεί ο ενιαίος Δήμος. Ο ί-διος τάχθηκε υπέρ των δύο δήμων, αλλά κυρίωςτάχθηκε υπέρ της ανάγκης να «σπάσει» το τέραςπου δημιουργήθηκε. Ανάλογη παρέμβαση έκανελίγο αργότερα και η πρώην αντιδήμαρχος Μυτι-λήνης Λένα Πετρέλλη, υπογραμμίζοντας την ανά-γκη να σπάσει άμεσα ο Δήμος.Ο Δημήτρης Δεμερτζής, θυμίζοντας και παλαιότε-ρες δύσκολες εποχές στο κόμμα, ανέφερε πωςπρέπει να στηθεί οργανωτικά σύμφωνα με πετυ-χημένες συνταγές του παρελθόντος το ΠΑΣΟΚ, ε-νώ προσέθεσε ότι χρειάζεται και καθοδήγηση απόκεντρικά, σε τακτική βάση.

Για τη σχετικότητα του πολιτικού χρόνου μίλησε οΓιάννης Πετρέλλης, επισημαίνοντας ότι η εμπει-ρία του τον έχει διδάξει πως είναι δυνατόν νασυμβούν τεράστιες ανατροπές μέσα σε μικρό διά-στημα. Ο ίδιος υποστήριξε, ακόμη, ότι αν ο ΣΥΡΙ-ΖΑ είχε πειστικό λόγο, τώρα με τη διάλυση που υ-πάρχει λόγω μνημονίου, δημοσκοπικά θα ήτανστο 60%.«Θα σταθούμε δίπλα στην οργάνωση. Η παλιά γε-νιά είναι δίπλα στη νέα και στηρίζει, συμμετέχειστην ίδια προσπάθεια», είπε ο Αντώνης Γιαννά-κης, ενώ ο Στρατής Δαγκλής, δηλώνοντας ότι ο ί-διος όπως και πολλοί παριστάμενοι είναι «στρα-τιώτες, να μας περιβάλετε με την εμπιστοσύνησας», ανέφερε: «Τα πόδια όμως που δίνουν στα-θερότητα στο κόμμα, έχουν φύγει και πήγαν στοΣΥΡΙΖΑ.»Ο Ηλίας Σπανουδάκης, ως οικονομολόγος, κατέ-θεσε πολλές παρατηρήσεις σε θέματα οικονομι-κού ενδιαφέροντος και διαφώνησε με τον κ. Κων-σταντινόπουλο για τα τοκοχρεωλύσια και πώςδιαμορφώνονται τα επόμενα χρόνια. Μετά απόπαρεμβάσεις φοιτητών που μίλησαν για τις «προ-κλητικές» βουλευτικές αποζημιώσεις, τα υψηλάεισιτήρια από και προς τη Λέσβο, την ανεργία καιτην έλλειψη προοπτικών απασχόλησης για τουςνέους, οι παρεμβάσεις ολοκληρώθηκαν με τουςΣτρατή Ψαρρό, συνταξιούχο δάσκαλο, και ΚώσταΚορδώνη, δικηγόρο, που αντίστοιχα αναφέρθη-καν στην ανεργία που μαστίζει τη νεολαία, αλλάκαι στην προοπτική που ανοίγει η ελπίδα της συ-στράτευσης της Κεντροαριστεράς.

Page 8: Εμπρός 3942

8ΤΡΙΤΗ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013

EI∆HΣEIΣ

«Τόσοι άνθρωποι είμα-στε, δε μας σκέφτονται;Θα χαθούμε!», είπε η κ.Χαρίκλεια Γιανναρέλλη,από τον Πολιχνίτο, η ο-ποία τόνισε ότι επισκέ-πτεται αρκετά συχνά τημονάδα υγείας της περιο-χής της, καθώς αντιμετω-πίζει σοβαρά προβλήμα-τα. Η ίδια εξηγεί ότι αυτόθα έχει επιπτώσεις στηνκαθημερινή της ζωή, α-φού θα είναι αναγκασμέ-νη να πηγαίνει αλλού γιανα γράφει φάρμακα ή ναεξεταστεί σε περίπτωσηπου νιώσει αδιαθεσία.«Η περιοχή μας έχει πολ-λούς ηλικιωμένους, πουπηγαίνουν συχνά στοΚ.Υ.. Σε περίπτωση πουκλείσει, αυτό θα έχει επι-πτώσεις, καθώς δε θαμπορούν να μετακινηθούνεύκολα», είπε ο κ. ΚώσταςΝικέλλης από τη Βρίσα, ε-πισημαίνοντας το γεγο-νός ότι οι συνταξιούχοιδεν έχουν χρήματα για νατα ξοδεύουν σε μετακινή-σεις. Δεν παρέλειψε μάλι-στα να προσθέσει ότι ηθέση του αγροτικού για-τρού στην περιοχή τουςείναι κενή εδώ και καιρό.

«Θα ερημώσει»«Ήδη κάποιοι παίρνουνκοντά τους τούς γονείςτους, στη Μυτιλήνη, στηνΑθήνα, ή όπου κατοικούν,γνωρίζοντας ότι το Κ.Υ.παρουσιάζει σοβαρές ελ-λείψεις. Σκεφτείτε τι θαγίνει σε περίπτωση πουτο κλείσουν», είπε ο κ.Παναγιώτης Μαυρέλλης,τονίζοντας ότι ο πληθυ-σμός μιας περιοχής συν-δέεται άμεσα με την ύ-παρξη και σωστή λειτουρ-γία μονάδας υγείας, κα-θώς δημιουργείται ένααίσθημα ασφάλειας.«Με τη μικρή σύνταξη

που παίρνω κάθε μήνα,πού θα πάω για να μεδουν; Δε μου περισσεύ-ουν λεφτά για να πηγαίνωστη Μυτιλήνη. Εδώ τοπροσωπικό κάθε φορά μεεξυπηρετεί», είπε ο κ.Νεκτάριος Ζαβαλιάρης,χαρακτηρίζοντας δολο-φόνους όσους σχεδιά-ζουν τέτοιου είδους μέ-τρα στο χώρο της Υγείας.«Έχουν απομακρύνει απότην περιοχή μας υπηρε-σίες. Τώρα, άμα κλείσουντο Κ.Υ., θα είναι η τελειω-τική καταστροφή για τονΠολιχνίτο, αλλά και γιατα χωριά που εξυπηρε-τούνται από αυτό», είπε οκ. Γιώργος Κατωτριώτης.Όπως τόνισαν τόσο ο κ.Παναγιώτης Κεφάλας, ό-σο και ο κ. ΕυστράτιοςΣόμαλης, κανείς δε θέλεινα κλείσει το Κ.Υ.. Επιθυ-μία όλων είναι να ανα-βαθμιστεί, να στελεχωθείκαι να ‘ναι πλήρως εξο-πλισμένο, γιατί διαφορε-τικά, χωρίς έμψυχο και ά-ψυχο υλικό, δεν μπορείνα λειτουργήσει επί τηςουσίας.Ωστόσο δεν έλειψαν καιτα παράπονα από κατοί-κους της περιοχής πουείχαν να κάνουν με την ε-ξυπηρέτησή τους, όπωςπαρατήρησαν στο «Ε» κά-ποιοι από τους κατοί-κους.

Οι ελλείψεις…Το Κ.Υ. Πολιχνίτου καλύ-πτει τις ανάγκες των κα-τοίκων από τα Βασιλικά,τη Βρίσα, τα Βατερά, τοΣταυρό και το Λισβόρι.Βέβαια κάποιες φορές καιοι κάτοικοι του Αμπελι-κού πηγαίνουν στο Κ.Υ.Πολιχνίτου για την παρο-χή πρωτοβάθμιας φροντί-δας υγείας.Οι θέσεις των αγροτικών

ιατρών που υπάρχουν σταπεριφερειακά ιατρεία πουυπάγονται στο Κ.Υ. Πολι-χνίτου, είναι όλες κενές.Μόνο οι θέσεις που υ-πάρχουν στη μονάδα εί-ναι καλυμμένες. Για ναλυθεί το συγκεκριμένοπρόβλημα, πηγαίνουνστον Πολιχνίτο γιατροί α-πό το Κ.Υ. Καλλονής. Ό-σον αφορά στο υπόλοιποπροσωπικό, πρέπει ναπούμε ότι υπάρχει έναςπαθολόγος, ένας οδο-ντίατρος, ένας παιδία-τρος και δύο Γενικής Ια-τρικής αντί τριών. Κενήπαραμένει η θέση του α-κτινολόγου, ενώ ο μικρο-βιολόγος καλύπτει ενίοτεκαι τη θέση του φύλακα,καθώς στη μονάδα δεν υ-πάρχει ούτε ένας, μια καιέχουν συνταξιοδοτηθεί ό-λοι. Τους φύλακες κά-νουν κάποιες φορές καιοι καθαρίστριες που δου-λεύουν εκεί. Όσον αφοράστο νοσηλευτικό προσω-πικό, από τα πέντε άτομα

που φαίνεται ότι δουλεύ-ουν, ουσιαστικά στο Κ.Υ.βρίσκονται μόνο δύο αυ-τό το διάστημα, αφού ταάλλα δύο έφυγαν με από-σπαση και το τρίτο λείπειμε άδεια αυτή την περίο-δο. Θα πρέπει μεταξύ άλ-λων να σημειωθεί ότι καιοι ελλείψεις υλικών είναιαρκετά σημαντικές, τόσο,που κάποιες φορές απο-τελούν αιτία για να μηλειτουργεί το Μικροβιο-λογικό Εργαστήριο. Όπωςείναι φυσικό, όλες αυτέςη ελλείψεις έχουν επί-δραση στον κόσμο πουθέλει να εξυπηρετηθεί καιδεν μπορεί, γιατί δεν υ-πάρχουν υλικά και οι για-τροί δεν επαρκούν.Όπως τόνισε η διευθύ-ντρια του Κέντρου ΥγείαςΠολιχνίτου, Χριστίνα Χρι-στοπούλου, παρά τις εκ-κλήσεις της για να καλυ-φθούν οι κενές οργανικέςθέσεις, ειδικά σε ό,τι έχεινα κάνει με τους αγροτι-κούς ιατρούς, αποτέλε-

σμα μέχρι σήμερα δεν έ-χει υπάρξει.

Εικόνες ντροπής…Το πρώτο πράγμα που θααντικρύσει κάποιος περ-νώντας την είσοδο τουΚέντρου Υγείας, είναι αυ-τή η κολώνα με φανεράτα σημάδια της υγρασίας- ή μάλλον θα πρέπει ναπούμε ότι η κολώνα αυτήέχει «πιει» τόσο πολύ νε-ρό, που χαρακτηρίζεταιαπό τους εργαζομένουςως θαύμα το γεγονός ότιακόμη δεν έχει καταρρεύ-σει. Ανοιχτό παραμένεικαι το ενδεχόμενο ηλε-κτροπληξίας, αφού απότον τοίχο περνούν καλώ-δια, ενώ όταν βρέχει, οτοίχος κυριολεκτικά στά-ζει, γι’ αυτό άλλωστε έχειτοποθετηθεί και λεκάνηεκεί, για να πέφτουν μέσατα νερά της βροχής.Βέβαια δεν είναι το μονα-δικό σημείο όπου παρου-σιάζονται προβλήματα υ-γρασίας. Σε όλο το κτήριοανάλογα προβλήματα εί-

ναι έντονα, όπως και ημυρωδιά της μούχλας,γεγονός που θέτει σε κίν-δυνο κυρίως τις ζωές τωνεργαζομένων.

Το ασθενοφόρο…Με τέσσερις οδηγούς α-σθενοφόρων δεν μπο-ρούν να βγουν όλες οιβάρδιες. Αυτό σημαίνειότι το Κ.Υ. τις ώρες πουδεν έχει οδηγούς, καλύ-πτεται από τα στελέχητου Εθνικού Κέντρου Ά-μεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ).Όμως το γεγονός αυτό έ-χει και κάποιες επιπτώ-σεις, επιπτώσεις ως προςτο χρόνο που πάει χαμέ-νος όταν κινδυνεύει μιαανθρώπινη ζωή. Αυτόσυμβαίνει γιατί σε περί-πτωση που πάθει κάτι έ-νας κάτοικος των Βασιλι-κών, τότε θα πρέπει ναπεριμένει περίπου μία ώ-ρα για να έρθει το ασθε-νοφόρο τού ΕΚΑΒ από τηΜυτιλήνη, να τον μετα-φέρει στο Κ.Υ. για να τουπαρασχεθούν οι πρώτεςβοήθειες και από κει, ανχρειαστεί, να μεταφερθείστο Νοσοκομείο, για τοοποίο θα χρειαστεί άλλημία ώρα. Συμπερασματι-κά, δύο ώρες πάνε χαμέ-νες θέτοντας σε κίνδυνοτη ζωή των ανθρώπων.Ωστόσο, ως προς τη δια-κομιδή ασθενών δεν είναιμόνο ο αριθμός των οδη-γών που χαρακτηρίζεταιπροβληματικός, είναι καιτο ίδιο το ασθενοφόροτού Κ.Υ., το οποίο παρου-σιάζει βλάβες και πηγαί-νει αρκετά συχνά στο συ-νεργείο για να φτιαχτεί.

της ΑΝΔΡΟΝΙΚΗΣ ΚΟΥΤΣΑΒΛΗ

Ένα Κέντρο Υγείας πλήρως στελεχωμένο, με υλικάγια να μπορούν να παρέχεται πρωτοβάθμια φρο-ντίδα υγείας, ζητούν οι κάτοικοι του Πολιχνίτου,

ενώ επισημαίνουν ότι σε περίπτωση που το Κ.Υ. κλεί-σει, όπως σχεδιάζεται για κάποιες μονάδες υγείας,τότε η περιοχή αναμένεται να ερημώσει.

Κέντρο Υγείας πλήρως στελεχωμένο και χωρίς ελλείψεις υλικών ζητούν οι κάτοικοι του Πολιχνίτου

«Να λειτουργεί κανονικά»

Ο κ. ΝεκτάριοςΖαβαλιάρης

Ο κ. ΚώσταςΝικέλλης

Ο κ. ΠαναγιώτηςΚεφάλας

Ο κ. ΕυστράτιοςΣόμαλης

Ο κ. ΠαναγιώτηςΜαυρέλλης

Ο κ. ΓιώργοςΚατωτριώτης

Το Κ.Υ. Πολιχνίτου

Page 9: Εμπρός 3942

Ενοικιάζεται γκαρσονιέραδίχωρη, στο Βουναράκι,πλήρως εξοπλισμένη, μεαυτόνομη θέρμανση, σεισόγειο μονοκατοικίας. Δια-θέτει αύλειο χώρο, ενώέχει εξαιρετική θέα. Πληρ.τηλ. 6946-334828.

Ενοικιάζεται στο ΜακρύΓιαλό άνετο τριάρι 65 τ.μ.,ισόγειο με αυλή μπροστά -πίσω, καλοριφέρ, θέρμαν-ση, αυτονομία. Ενοίκιο250€. Πληρ. τηλ. 2251025521, 6949-140649.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα33 τ.μ., ανεξάρτητη, φουλεπιπλωμένη ή μη, χωρίςκοινόχρηστα, με κλιματιστι-κό, στη Ζωοδόχου Πηγής82. Πληρ. τηλ. 6978-980846, 22510 48967.

Ενοικιάζεται άνετη επιπλω-μένη γκαρσονιέρα, στηνΕπάνω Σκάλα. Ανακαινισμέ-νη, με αυτόνομη θέρμαν-ση, βολική συγκοινωνία, οι-κονομικό ενοίκιο και χαμη-λά κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ.22510 25929 και 6977-302879.

Ενοικιάζεται επιπλωμένηγκαρσονιέρα χωρίς κοινό-χρηστα, δίπλα στο Πανεπι-στήμιο, περιοχή Βαρειάς.Τιμή 160 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 29544.

Ενοικιάζεται ημιισόγειοδυάρι διαμέρισμα, φωτει-νό, με δύο κλιματιστικά καιαυλή, χωρίς κοινόχρηστα,στην Επάνω Σκάλα (Συνοι-κισμός). Πληρ. τηλ. 2251048011 (ώρες αγοράς).

Ενοικιάζεται στο κέντρο,επάνω από την αγορά,γκαρσονιέρα επιπλωμένη,υπερυψωμένη, 25 τ.μ., μεαυτόνομη θέρμανση, χωρίςκοινόχρηστα. Τιμή 200 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 6972-087650, 6981-624504.

Ενοικιάζεται στις Καμάρεςεπιπλωμένη γκαρσονιέρα,χωρίς κοινόχρηστα, σε ισό-γειο, 40 τ.μ., με αυτόνομηθέρμανση. Τιμή 170 ευρώ.Πληρ. τηλ. 6972-087650,6981-624504.

Ενοικιάζεται στην περιοχήτου αεροδρομίου ισόγειοδιαμέρισμα, 200 τ.μ., με 3υπνοδωμάτια, αυτόνομηθέρμανση, κουζίνα, καθι-στικό και τζάκι. Πληρ. τηλ.6972-087650, 6981-624504.

Ενοικιάζεται ρετιρέ με 2Υ/Δ, σαλονοτραπεζαρίακαι κουζίνα ξεχωριστά,στην Οικ. Τάξη 17. Πληρ.τηλ. 6976-877776.

Ενοικιάζεται καινούργιοδιαμπερές τριάρι 76 τ.μ.,1ου ορόφου, στη Χρυσο-μαλλούσα. Φωτεινό σαλόνι,ξεχωριστός χώρος κουζί-να, 2 υπνοδωμάτια, μπά-νιο, 3 μπαλκόνια, αυτόνο-μη θέρμανση, ηλιακός θερ-μοσίφωνας, σήτες, τέντες,ελάχιστα κοινόχρηστα.Πληρ. τηλ. 22510 40074,6936-440105, 6938-477850, www.realpro.gr

Ενοικιάζεται από ιδιώτητεσσάρι, διαμπερές διαμέ-ρισμα, 110 τ.μ., 2ου ορό-φου, σε πολυκατοικία στηνΟικονόμου Τάξη 15 & Υα-κίνθου, στη Χρυσομαλλού-σα. Lux κατασκευή, με τζά-κι, αποθήκη, ηλιακό θερ-μοσίφωνα, κεντρική θέρ-μανση, κλιματιστικό, φυσι-κό φωτισμό σε όλους τουςχώρους και ιδιωτική ανοι-κτή θέση στάθμευσης.Πληρ. τηλ. 6947-320944.

Ενοικιάζεται στο Κιόσκιδυάρι, στο ισόγειο, 50τ.μ.. Χωρίς έπιπλα, με 1υπνοδωμάτιο, κεντρικήθέρμανση. Τιμή 260.Πληρ. τηλ. 6972-087650,6981-624504.

Ενοικιάζεται στη Λαγκάδαγκαρσονιέρα, επιπλωμένη,ημιυπόγεια, 25 τ.μ., χωρίςκοινόχρηστα, με αυτόνομηθέρμανση. Τιμή 150 ευρώ.Πληρ. τηλ. 6972-087650,6981-624504.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέραστη Χρυσομαλλούσα, επι-πλωμένη, 25 τ.μ., χωρίςκοινόχρηστα, με αυτόνομηθέρμανση. Θέα και μία θέ-ση πάρκινγκ. Τιμή 220 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 6972-087650, 6981-624504.

Ενοικιάζεται μονοκατοικία2 υπνοδωματίων, πλησίονΚρατικού Παιδικού Σταθ-μού. Τιμή 350 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα,δίχωρη, επιπλωμένη, 40τ.μ., στο ισόγειο παραδο-σιακού σπιτιού, ανεξάρτη-τη. Έχει Υ/Δ, μεγάλη κου-ζίνα, χωλ, μπάνιο, αποθή-κη, air-condition, αυλή μεδέντρα. Βρίσκεται στο κέν-τρο, κοντά στην παλιάΑστυνομία. Πληρ. τηλ.6980-854487, 2251024974.

Ενοικιάζεται μικρό δώμαστην Καλλιθέα, επιπλωμέ-νο. Τιμή 130 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται προνομιούχα,αυτόνομη μεζονέτα 150τ.μ., με 80 τ.μ. ισόγειοβοηθητικό χώρο και αυλή,στο Ακλειδιού. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζονται 2 γκαρσονιέ-ρες, η μία 22 τ.μ. στη Βα-ρειά και η άλλη δίχωρηστο Γήπεδο 27 τ.μ.. Και οιδύο, πλήρως επιπλωμένεςκαι με πλυντήριο. Πληρ.τηλ. 22510 27512 &28306, 6973-076611.

Ενοικιάζεται καινούργιομεγάλο δυάρι ψηλά στονΆνω Χάλικα, επιπλωμένο,με αυτόνομη θέρμανση,αυλή, χώρο στάθμευσης,καταπληκτική θέα, χωρίςκοινόχρηστα. Τιμή 330 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται διαμέρισμα105 τ.μ. στη Χρυσομαλ-λούσα. 3 Υ/Δ, μεγάλο κα-θιστικό, 2 μπάνια, κουζί-να, αυτονομία θέρμανσης,χώρος πάρκινγκ. Τιμή λο-γική. Πληρ. τηλ. 6976-634053.

Ενοικιάζεται μεγάλο δυάριδιαμέρισμα στη Χρυσομαλ-λούσα, πλησίον μαρίνας.Θέα στη θάλασσα. Τιμή280 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται καινούργιαγκαρσονιέρα στο Λαζαρέ-το, κοντά στον ΟΤΕ. Αυτό-νομη θέρμανση. Τιμή 240ευρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται επιπλωμένηγκαρσονιέρα στη Βαρειά.Τιμή 170 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται δυάρι οροφο-διαμέρισμα στο κέντρο τηςπόλης, 55 τ.μ., 2ου ορό-φου. Τιμή 320 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται διαμέρισμα90 τ.μ., 4ου ορόφου, στηνΚαβέτσου (πλησίον Αγ. Ει-ρήνης). Κατάλληλο και γιαεπαγγελματική στέγη.Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται μονοκατοικία1 υπνοδωματίου πλησίον1ου Κρατικού ΠαιδικούΣταθμού. Αυτόνομη θέρ-μανση, ηλιακός, χωρίς κοι-νόχρηστα. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται προνομιούχο,γωνιακό, διαμπερές διαμέ-ρισμα 125 τ.μ., 2ου ορό-φου, με αυτόνομη θέρμαν-ση και χώρο στάθμευσης,στη Χρυσομαλλούσα (πλη-σίον εκκλησίας). Τιμή προ-σιτή. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται διαμέρισμα85 τ.μ., 1ου ορόφου, μεαυτόνομη θέρμανση καιθέα στην Επάνω Σκάλα.Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται διαμέρισμα80 τ.μ., 1ου ορόφου, στηΧρυσομαλλούσα (Οικονό-μου Τάξη). Τιμή προσιτή.Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται προνομιούχοδιαμέρισμα 60 τ.μ., 3ουορόφου, στη Χρυσομαλ-λούσα (πλησίον εκκλη-σίας). Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται προνομιούχαγκαρσονιέρα 30 τ.μ., 3ουορόφου, στη Χρυσομαλ-λούσα (πλησίον εκκλη-σίας). Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται τριάρι αρί-στης κατάστασης, στη Χρυ-σομαλλούσα. Αυτόνομηθέρμανση. Τιμή 300 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Eνοικιάζεται διαμέρισμα60 τ.μ., 1ου ορόφου, σεμικρή πολυκατοικία, πολύκοντά στο Νοσοκομείο. Τοδιαμέρισμα (κουζίνα μεπάσο, καθιστικό και 2 δω-μάτια) είναι σε άριστη κα-τάσταση. Τιμή λογική.Πληρ. τηλ. 6976-634053.

Ενοικιάζεται προνομιούχοδιαμέρισμα 45 τ.μ., 2ουορόφου, πλήρως επιπλω-μένο, με αυτόνομη θέρ-μανση, στη Χρυσομαλλού-σα. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται μονοκατοικίαπλησίον Λόφου Πανεπιστημί-ου. Ατομική θέρμανση με δι-κό της λέβητα. Τιμή 450 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται διαμπερέςτεσσάρι 100 τ.μ., 1ουορόφου, στη Χρυσομαλ-λούσα. Κουζίνα με πάσο,ενιαίος χώρος με σαλόνι,3 υπνοδωμάτια, μπάνιο, 3μεγάλα μπαλκόνια, κεντρι-κή θέρμανση, πολύ ήσυχηπεριοχή. Πληρ. τηλ.22510 40074, 6936-440105, 6938-477850,www.realpro.gr

Ενοικιάζεται στη Χρυσο-μαλλούσα 3ου ορόφου δια-μέρισμα, 78 τ.μ., με 2υπνοδωμάτια, αυτόνομηθέρμανση, κουζίνα, καθι-στικό, 1 θέση πάρκινγκ και1 εσωτερική αποθήκη. Τι-μή 270 ευρώ. Πληρ. τηλ.6972-087650, 6981-624504.

Ενοικιάζονται από τον ιδιο-κτήτη πλήρως επιπλωμέναή όχι και σε άριστη κατά-σταση α) γωνιακό, διαμπε-ρές τριάρι 85 τ.μ. οροφο-διαμέρισμα, με ωραία θέακαι β) ισόγειο γωνιακόδυάρι 45 τ.μ. και πολύ κα-λή δυνατότητα σταθμεύσε-ως, στην οδό Μαρκοπού-λου 4 (Μαύρα Σίδερα - γή-πεδο). Πληρ. τηλ. 2251024690, 6946-011338.

Ενοικιάζονται γκαρσονιέ-ρες από 130 ευρώ, δυά-ρια από 250 ευρώ, τριά-ρια από 250 ευρώ και μο-νοκατοικίες από 300 ευ-ρώ. ΚΤΗΜΑΤΕΜΠΟΡΙΚΗΜΥΤΙΛΗΝΗΣ (υπεύθυνος:Λουκιανός Ραλλίδης).Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται μεγάλο τεσ-σάρι οροφοδιαμέρισμαστη Χρυσομαλλούσα, διαμ-περές, με αυτόνομη θέρ-μανση, μπάνιο και WC, με-γάλα μπαλκόνια χωρίς κοι-νόχρηστα. Τιμή 340 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται μεγάλη δίχω-ρη γκαρσονιέρα, υπερυ-ψωμένο ισόγειο οροφοδια-μέρισμα, στο κέντρο τηςπόλης, επιπλωμένη, με αυ-τόνομη θέρμανση καλορι-φέρ και επιπλέον 2 κλιμα-τιστικά. Έχει αυλή. Δενέχει κοινόχρηστα. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται επιπλωμένηγκαρσονιέρα 30 τ.μ. μεαυτονομία χωρίς κοινόχρη-στα με μεγάλη βεράνταστο Βουναράκι. Πληρ. τηλ.22510 47618, 6989-869651.

Ενοικιάζεται τριάρι διαμέ-ρισμα στην Καλλιθέα (χα-μηλά, στην αρχή της ανη-φόρας του Νοσοκομείου).Στεγασμένη θέση στάθ-μευσης και ηλιακός θερ-μοσίφωνας. Τιμή 280 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται τεσσάρι δια-μέρισμα στη Σουράδα. Κα-ταπληκτική θέα στη θάλασ-σα. Θέση στάθμευσης,αποθήκη, ηλιακός, πολύμεγάλες βεράντες, διαμπε-ρές. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται δυάρι και-νούργιο στο Ακλειδιού. Μεαυτόνομη θέρμανση, χω-ρίς κοινόχρηστα. Θέα στηθάλασσα. Τιμή 280 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται δυάρι διαμέ-ρισμα στο Πολύγωνο στηνΑθήνα, εμβαδού 57 τ.μ.,σε όροφο 2ο, έχει θέαστην Αθήνα, είναι διαμπε-ρές. Κεντρική θέρμανση.Τιμή 300 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται διαμέρισμα,δυάρι, στο 2ο όροφο διώ-ροφης οικοδομής στον πα-ραλιακό δρόμο της ΕπάνωΣκάλας (οδός ΝαυμαχίαςΈλλης 37). Πληρ. τηλ.22510 41390.

Ενοικιάζεται καινούργιοδυάρι 45 τ.μ. (κατασκευής2011), με κλιματισμό καιαυτονομία θέρμανσης,στην Παναγιούδα. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣΚΑΤΟΙΚΙΩΝ& ΚΤΗΡΙΩΝ

9ΤΡΙΤΗ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Page 10: Εμπρός 3942

ΤΡΙΤΗ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013 10Ενοικιάζεται καινούργια μι-κρή μονοκατοικία με 2υπνοδωμάτια, στο Βουνα-ράκι. Τιμή 280 ευρώ.Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται τριάρι διαμέ-ρισμα στο κέντρο της πό-λης, 2ου ορόφου. Δενέχει μπαλκόνια. Τιμή 250ευρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται δυάρι ισόγειοοροφοδιαμέρισμα στο κέν-τρο της πόλης, 55 τ.μ.. Τι-μή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται επιπλωμένηδίχωρη γκαρσονιέρα σεόροφο, στη Χρυσομαλλού-σα, με τιμή 230 ευρώ.Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται καινούργιαεπιπλωμένη γκαρσονιέρα1ου ορόφου, δίχωρη,στην Καλλιθέα (χαμηλά,στην αρχή της ανηφόραςτου Νοσοκομείου και δε-ξιά). Αυτόνομη θέρμανσημε καλοριφέρ και κλιματι-σμό. Τιμή 300 ευρώ.Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται δίχωρη επι-πλωμένη γκαρσονιέρα,στην Καλλιθέα, 3ου ορό-φου. Τιμή 180 ευρώ.Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται μεγάλο δυάριστη Χρυσομαλλούσα, αρί-στης κατάστασης, με αυτό-νομη θέρμανση. Τιμή 250ευρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζονται α) δυάριανεξάρτητο χωρίς κοινό-χρηστα και β) τριάρι 1ουορόφου, στη Χρυσομαλ-λούσα. Πληρ. τηλ. 2251045771, 6971-573639,6996-536690.

Ενοικιάζεται καινούργιαεπιπλωμένη γκαρσονιέραστην Καλλιθέα (χαμηλά,στην αρχή της ανηφόραςτου Νοσοκομείου και δε-ξιά). Αυτόνομη θέρμανσημε καλοριφέρ και κλιματι-σμό. Τιμή 220 ευρώ.Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται τριάρι στο Κιό-σκι, με κεντρική θέρμαν-ση, επιπλωμένο. Κατάλλη-λο και για φοιτήτριες.Πληρ. τηλ. 22510 27767.

Ενοικιάζεται δίχωρη επι-πλωμένη γκαρσονιέραστην Καλλιθέα, 3ου ορό-φου. Τιμή 180 ευρώ.Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζονται διαμερίσμα-τα επιπλωμένα 1 ή 2 υπνο-δωματίων, χωρίς κοινό-χρηστα. Πληρ. τηλ. 2251022196, 6951-796634και 6972-844003.

Ενοικιάζεται στην Αθήναδυάρι διαμέρισμα 50 μ.,περιοχή Παγκρατίου (οδόςΧρυσοστόμου Σμύρνης),3ου ορόφου, διαμπερές,με δίπλα τζάμια, ανακαινι-σμένο. Πληρ. τηλ. 6945-935806.

Ενοικιάζεται ισόγεια επι-πλωμένη γκαρσονιέρα στοκέντρο. Δεν έχει κοινόχρη-στα. Τιμή 140 ευρώ.Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται προνομιούχοδιαμέρισμα, β´ όροφος,160τ.μ. επί της Καβέτσου(κατάλληλο και για επαγ-γελματική στέγη). Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται δυάρι πλή-ρως επιπλωμένο, σταΜαύρα Σίδερα, αρίστηςκατάστασης, με αυτόνομηθέρμανση. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται καινούργιοτριάρι διαμέρισμα στοΑκλειδιού. Θέα στη θάλασ-σα, αυτόνομη θέρμανση,διαμπερές, θέση στάθμευ-σης με πολύ μεγάλο βοη-θητικό χώρο. Το κυρίωςσπίτι είναι 85 τ.μ. και οβοηθητικός χώρος 85 τ.μ.επίσης. Τιμή 430 ευρώ.Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται μικρό δυάρι35 τ.μ., Ρεθύμνης 12, στοΓαλάτσι σε κεντρικό μέροςκοντά στη λεωφόρο Γαλα-τσίου, βαμμένο. Η συγκοι-νωνία εξυπηρετεί όλες τιςσχολές. Πληρ. τηλ. 6946-815402, 22510 61017,6907-912762.

Ενοικιάζεται επιπλωμένηγκαρσονιέρα 1ου ορόφου,στην προκυμαία Μυτιλή-νης. Τιμή 180 ευρώ.Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται τριώροφο(ισόγειο, 1ος, 2ος) παρα-δοσιακό κτήριο, σε άριστηκατάσταση, 140 τ.μ. ο κά-θε όροφος, με εγκατεστη-μένο δίκτυο ίντερνετ, γιαοποιαδήποτε επαγγελματι-κή χρήση, στην κεντρικήαγορά Μυτιλήνης. Πληρ.τηλ. 6972-210895.

Πωλείται ολοκαίνουργιομικρό τριάρι διαμέρισμαστον Άνω Χάλικα. Τιμή150.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται μεγάλο τεσσάριδιαμέρισμα στη Χρυσομαλ-λούσα, με ωραία θέα στηθάλασσα. Τιμή 180.000ευρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται διπλοκατοικία250 τ.μ. στο Κιόσκι (125τ.μ. ισόγειο και 125 τ.μ.πρώτος όροφος), με αυ-λή. Τιμή προσιτή. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο δια-μέρισμα υπό κατασκευή,1ου ορόφου, 50τ.μ., στηΧρυσομαλλούσα. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο,αυτοτελές, διώροφο αρ-χοντικό-παραδοσιακό, με150 τ.μ. και 75 τ.μ. βοη-θητικό χώρο αποθήκη, μεαυλή, στο Κιόσκι, πλησίονΔικαστηρίων. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχοκεντρικό οροφοδιαμέρι-σμα στην Καλλονή, 160τ.μ.. Τιμή διαπραγματεύσι-μη. Πληρ. τηλ. 2251044245 και 42528.

Πωλείται διαμέρισμα 60τ.μ. πρώτου ορόφου, πλη-σίον Καβέτσου, κατάλληλοκαι για επαγγελματική στέ-γη. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο,πολυτελές, καινούργιοδιαμέρισμα 55 τ.μ., 1ουορόφου, με θέα, περιοχήΠαιδικού Σταθμού. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται γωνιακό, πολυτε-λές, προνομιούχο διαμέρι-σμα δευτέρου ορόφου,125 τ.μ., στη Χρυσομαλ-λούσα, πλησίον εκκλη-σίας. Υπάρχει και χώροςστάθμευσης. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μεζονέτα100τ.μ., νεόδμητη, σε οι-κόπεδο 280τ.μ., με 3 Υ/Δπανοραμική θέα, κήπος,200μ. από τη θάλασσα.Επιπλέον 50τ.μ. βοηθητι-κός χώρος στο ισόγειο, τι-μή προσιτή, στο Δ. Λου-τροπολέως Θερμής. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται καινούργια μεζο-νέτα στη Νεάπολη. Τιμή200,000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται διαμέρισμα στηνΕπάνω Σκάλα 1ου ορό-φου, 124 τ.μ., με 3 υπνο-δωμάτια, ενιαίο χώρο κου-ζίνα - καθιστικό, τραπεζα-ρία, σε οικόπεδο 100 τ.μ..Έτος κατασκευής 2001.Τιμή 145.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 6972-087650,6981-624504.

Πωλείται στο κέντρο τηςαγοράς παλιά μονοκατοι-κία, 70 τ.μ., σε 2 πατώμα-τα. Τιμή 40.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 6972-087650,6981-624504.

Πωλείται τριάρι οροφοδια-μέρισμα πλησίον κεντρι-κής αγοράς, αρίστης κατά-στασης. Διαθέτει αυλή. Τι-μή 170.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται τριάρι διαμέρι-σμα 1ου ορόφου, κοντάστα Λύκεια στα Υφαντή-ρια. Τιμή 90.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται καινούργια μονο-κατοικία 2 υπνοδωματίωνστην Καλλιθέα Μυτιλήνης.Διαθέτει αυλή, πάρκινγκ,αποθηκευτικούς χώρουςκαι θέα προς τη θάλασσακαι την πόλη. Τιμή240.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται διώροφη μεζονέ-τα 120 τ.μ. σε άριστη κα-τάσταση, με ισόγειο διαμέ-ρισμα 45 τ.μ. και αποθήκη20 τ.μ., στην περιοχή Χά-λικας - Χρυσομαλλούσα.Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται δυάρι διαμέρι-σμα 4ου ορόφου, στηνΆνω Κυψέλη στην Αθήνα,εμβαδού 54 τ.μ.. Τιμή35.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται καινούργιο δυάρι47 τ.μ., στη Χρυσομαλλού-σα, 3ου ορόφου, με αυτό-νομη θέρμανση, διπλά τζά-μια. Τιμή 65.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται αξιόλογη κατοικία4 υπνοδωματίων (140 τ.μ.συν 40 τ.μ. βοηθητικοί χώ-ροι), σε ιδιόκτητο οικόπε-δο 430 τ.μ., στον Αφάλω-να. Απεριόριστη θέα, εξαι-ρετική κατασκευή, επιπλέ-ον δυνατότητα δόμησης/επέκτασης του ακινήτου.Τιμή 270.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 6972-737037.

Πωλείται μεζονέτα 145τ.μ., με επιπλέον βοηθητι-κούς χώρους 80 τ.μ.,στην Αγία Μαρίνα. Κατα-πληκτική θέα. Τιμή300.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο γω-νιακό διαμπερές διαμέρι-σμα, 160 τ.μ., στην Καλ-λονή, πλησίον «Δελημή-τρου». Τιμή 200.000 ευ-ρώ (διαπραγματεύσιμη).Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται καινούργιο δυάριοροφοδιαμέρισμα, στηνπεριοχή του 1ου ΠαιδικούΣταθμού, με μεγάλα μπαλ-κόνια, θέα στη θάλασσακαι στην πόλη, ηλιακό, αυ-τονομία και πολλά άλλα έξ-τρα. Tιμή 75.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται τεσσάρι διαμέρι-σμα 3 υπνοδωματίων στηνπεριοχή των Υφαντηρίωνπλησίον Λυκείων. Τιμή120.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται ισόγειο διαμέρι-σμα 50 τ.μ., στο Ακρωτή-ρι. Τιμή προσιτή. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται ολοκαίνουργιοδιαμέρισμα 3 υπνοδωμα-τίων, στο Πυργί. Θέα στηθάλασσα, αποθήκη, 2μπάνια, μεγάλη βεράντα.Τιμή 260.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται καινούργιο δυάριοροφοδιαμέρισμα, στο Συ-νοικισμό, με μεγάλα μπαλ-κόνια, θέα στη θάλασσακαι στην πόλη. Ηλιακός,αυτονομία και πολλά άλλαέξτρα. Πληρ. τηλ. 6945-935806.

Πωλούνται προνομιούχεςμεζονέτες 105 τ.μ. εκά-στη, με 52 τ.μ. γκαράζ,αυλή και πανοραμική θέα,στην ευρύτερη περιοχήΣουράδας. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528.

Πωλείται πολυτελής προ-νομιούχα κατοικία 180τ.μ. (σε ένα επίπεδο), μεαπεριόριστη θέα, σε 5,5στρεμ. αυλή και διαμορ-φωμένο περιβάλλοντα χώ-ρο, στην περιοχή Χάλικας -Γαϊδαρανήφορος. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται οροφοδιαμέρι-σμα 2 υπνοδωματίων, μεδική του αυλή, στην Επά-νω Σκάλα. Τιμή 120.000ευρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται πλήρως ανακαινι-σμένη μονοκατοικία 2υπνοδωματίων, πλησίονΠλατείας Αλυσίδας. Τιμή110.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται ανακαινισμένημονοκατοικία δυο υπνοδω-ματίων στο Κιόσκι. Τιμή110.00 Πληρ. τηλ.2251045181

Πωλείται μονοκατοικία 2υπνοδωματίων, χωρίς αυ-λή, πλησίον περιοχής«Πλάτανος». Τιμή 50.000ευρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται τριώροφο κτήριοστο Καγιάνι. Αποτελείταιαπό υπόγειο 107 τ.μ., ισό-γειο 107 τ.μ. (δυάρι και 1γκαράζ), όροφο 107 τ.μ.(τριάρι οροφοδιαμέρισμα).Πανοραμική θέα. Τιμή260.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται στα Βατερά ολο-καίνουργια μεζονέτα 170τ.μ., χτισμένη επί οικοπέ-δου 1.200 τ.μ.. Χτίζονταιάλλα 230 τ.μ.. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται γκαρσονιέρα 30τ.μ., στον Άγ. Ιωάννη Δάφ-νης, 2ου ορόφου. Απέχει150 μ. από το μετρό.Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται μεζονέτα 2 υπνο-δωματίων με αυλή, στονΑφάλωνα Μυτιλήνης. Τιμή130.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται διώροφη μονο-κατοικία 360 τ.μ. στο κέν-τρο της πόλης, με μεγάληαυλή. Αποτελείται από 12κύρια δωμάτια και 4 μπά-νια. Διαθέτει 2 τζάκια. Τι-μή 450.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 2251045181.

Πωλείται καινούργια πολυ-τελής, προνομιούχα μεζο-νέτα 120 τ.μ., με 60 τ.μ.διαμορφωμένο βοηθητικόχώρο σε αυλή 450 τ.μ.,στους Πύργους Θερμής.Τιμή 180.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται διαμέρισμα 90τ.μ., υπερυψωμένο ισό-γειο, πλησίον Γηπέδου. Τι-μή 90.000 ευρώ (δια-πραγματεύσιμη). Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχαδιώροφη μονοκατοικία160 τ.μ. (80 τ.μ. & 80τ.μ.), με απεριόριστη θέα,σε οικόπεδο 1.200 τ.μ.,στα Βατερά. Υπάρχει υπό-λοιπο συντελεστή 120τ.μ.. Κτίσμα τού 2008.Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται καινούργια μεζο-νέτα στην περιοχή τηςΑκαδημίας, με 3 Υ/Δ,αποθήκη, γκαράζ. Τιμή290.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

ΠΩΛΗΣΕΙΣΚΑΤΟΙΚΙΩΝ & ΚΤΗΡΙΩΝ

Page 11: Εμπρός 3942

ΤΡΙΤΗ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013 11Πωλείται προνομιούχο,πολυτελές διαμέρισμα,1ου ορόφου, 115 τ.μ., με3 υπνοδωμάτια, μεγάληβεράντα, στη Χρυσομαλ-λούσα (πλησίον εκκλη-σίας). Πληρ. τηλ. 2251044245, 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται καινούργια, προ-νομιούχα, πολυτελής μεζο-νέτα 115 τ.μ., με θέα, 60τ.μ. διαμορφωμένο ημιι-σόγειο χώρο και αυλή 250τ.μ., στη Σουράδα - Ακλει-διού. Τιμή διαπραγματεύ-σιμη. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται γκαρσονιέρα 34τ.μ., 1ου ορόφου, πλήρωςεπιπλωμένη στην Παναγι-ούδα. 55.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται πολυτελές διαμέ-ρισμα στη Μυτιλήνη, 110τ.μ., 1ου ορόφου, διαμπε-ρές, προσόψεως. Διαθέτειμεγάλο σαλόνι, τραπεζα-ρία, κουζίνα, 3 Υ/Δ, WCκαι ένα κυρίως μπάνιο, βε-ράντα, μικρή αυλή, αυτό-νομη θέρμανση, τζάκι,ηλιακό θερμοσίφωνα, χω-ρίς κοινόχρηστα. Θέα στηθάλασσα, ήσυχη περιοχή.Έτος κατασκευής 2009.Πληρ. τηλ. 2251046450, 6932-622045,www.lesvos-realestate.gr

Πωλείται διώροφη μονο-κατοικία 83 τ.μ. στην πε-ριοχή των Εργατικών Κα-τοικιών Ακαδημίας. Μεκουζίνα, σαλονοτραπεζα-ρία, WC, 2 υπνοδωμάτιακαι μπάνιο. Αυτόνομη θέρ-μανση, κήπος μπροστά καιπίσω. Με θέα στην πόληκαι το λιμάνι. Πληρ. τηλ.6989-677045, 6981-023043.

Πωλείται ημιισόγειο διαμέ-ρισμα 45τ.μ. στην Παναγι-ούδα, με μικρή αυλή.45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχα με-ζονέτα υπό κατασκευή,140 τ.μ., με 70 τ.μ. ισό-γειο γκαράζ και μικρή αυ-λή, στο Ακλειδιού. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &42528.

Πωλείται διαμέρισμα 40τ.μ. (υπό κατασκευή),πρώτου ορόφου, στη Χρυ-σομαλλούσα. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχα πο-λυτελής μεζονέτα, 160τ.μ., με 80 τ.μ. βοηθητικόχώρο-ημιισόγειο και αυλή300 τ.μ., στη Βαρειά.Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μεγάλο βιοτεχνι-κό κτήριο και κατάστημα,στην Παγανή Μυτιλήνης.Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται κατάστημα-γρα-φείο 30 τ.μ. περίπου, επίτης Καβέτσου. Τιμή85.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο δια-μέρισμα 62 τ.μ., 1ου ορό-φου, πλησίον Καβέτσου,κατάλληλο για επαγγελμα-τική στέγη. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται ανακαινισμένογραφείο 3ου ορόφου, 35τ.μ., πλησίον προκυμαίας-Εφορία. Τιμή προσιτή.Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται κατάστημα (30τ.μ.), σε κεντρικό σημείοκοντά στον Παιδικό Σταθ-μό, επί της Ζαλόγγου, κα-τάλληλο για γραφείο, κομ-μωτήριο, πρακτορείοΠΡΟ-ΠΟ κ.ά.. Δεκτές μόνοσοβαρές προτάσεις.Πληρ. τηλ. 6976-455043.

Πωλούνται εμπορικά κατα-στήματα στο 5ο χλμ. Μυτι-λήνης - Καλλονής, 170τ.μ.. Τιμή προσιτή. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται κατάστημα στηΧρυσομαλλούσα. Είναι μι-σθωμένο με ενοίκιο 450ευρώ. Τιμή πώλησης100.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται παραθαλάσσιοκατάστημα 190 τ.μ. σταΠάμφιλα. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται μεγάλο κατάστη-μα στην κεντρική αγοράΜυτιλήνης (οδός Ερμού).Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται διαμέρισμα σεαρίστη κατάσταση, 100τ.μ., 3ου ορόφου, με θέα,πλησίον γηπέδου. Τιμήδιαπραγματεύσιμη. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται επαγγελματικόςχώρος 900 τ.μ., επί τηςΕ.Ο. Μυτιλήνης Καλλονής,πλησίον ξενοδοχείου «Μυ-τιλάνα». Έκταση οικοπέ-δου 8 στρέμ.. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται μικρό κατάστημαεπί της προκυμαίας Μυτι-λήνης. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται η αίθουσαπρώην εστιατορίου πάνωαπό το «Ναυάγιο», με καλόενοίκιο. Πληρ. τηλ. 2251084203, 6974-966961.

Ενοικιάζεται κατάστημαστη Χρυσομαλλούσα, οδόςΔαμδούμη (εκεί που γίνε-ται η λαϊκή του Σαββάτου).Πληρ. τηλ. 6976-766200.

Ενοικιάζεται ανακαινισμέ-νο κατάστημα 70 τ.μ., με70 τ.μ. όροφο, στην Ερ-μού (ανάμεσα στη Μητρό-πολη και το Γενί Τζαμί).Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται προνομιούχοκατάστημα 55 τ.μ., με 55τ.μ. πατάρι-όροφο, πλη-σίον Πλατείας Σαπφούς.Κατάλληλο και για χρήσηυγειονομικού ενδιαφέρον-τος. Τιμή προσιτή. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται καινούργιοκατάστημα 33 τ.μ., επί τηςΚαβέτσου. Τιμή 320 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Eνοικιάζεται συγκρότημα2 ολοκαίνουργιων γραφεί-ων, χωρίς κοινόχρηστα, εί-τε μαζί είτε μεμονωμένα,πλησίον κεντρικής αγο-ράς. Τιμή 200 ευρώ έκα-στο. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται κατάστημαστην οδό Κομνηνάκη τηςΜυτιλήνης, 40 τ.μ.. Τιμή250 ευρώ. Χρειάζεται επι-σκευές. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται κατάστημαστην προκυμαία, 45 τ.μ..Τιμή 500 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται πολύ μεγάλοκατάστημα στο κέντρο τηςπόλης. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται καινούριοισόγειο γκαράζ επί τηςοδού Χρυσομαλλούσας,στη Χρυσομαλλούσα. Εύ-κολη είσοδος και έξοδοςοχήματος. Ενοικιάζεται καιως αποθήκη. Δεν είναιυπόγειο. Εμβαδόν 20 τ.μ..Τιμή 100 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται κατάστημα75 τ.μ., με 75 τ.μ. όροφο,πλησίον Μητρόπολης.Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται μεγάλο κατά-στημα πλησίον Γηπέδου,επί της οδού Π. Βοστάνη.Τιμή 1.200 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται μικρό κατά-στημα 2 επιπέδων στηνκεντρική αγορά Μυτιλή-νης. Τιμή 900 ευρώ.Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται επαγγελματι-κός χώρος, Υακίνθου καιΧρυσομαλλούσης, κατάλ-ληλος για φαρμακείο, 90τ.μ., με 40 τ.μ. αποθήκηκαι εσωτερική επικοινωνίαστο ισόγειο. Διαθέτει έναχώρο στάθμευσης και 15μ. πρόσωπο. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται καινούργιοκατάστημα 33 τ.μ., επί τηςΚαβέτσου. Τιμή 320 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται κερδοφόρα επι-χείρηση υγειονομικού εν-διαφέροντος, λόγω αναχω-ρήσεως. Πληρ. τηλ. 6971-610762.

Πωλείται επιχείρηση κομ-μωτηρίου με 32ετή συνε-χή λειτουργία και διαμορ-φωμένη σταθερή πελα-τεία, σε κεντρικό σημείοτης πόλης, πλησίον τηςαγοράς. Η επιχείρηση δί-νεται με όλο τον απαραίτη-το επαγγελματικό εξοπλι-σμό και τα έπιπλα. Τιμήσυζητήσιμη. Πληρ. τηλ.6930-842100.

Πωλείται επιχείρηση fast-food πλησίον κεντρικήςαγοράς Μυτιλήνης. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται μικρό οικόπεδοστο Βουναράκι Μυτιλήνης.Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται οικόπεδο στο Λα-ζαρέτο, 500 τ.μ., άρτιο καιοικοδομήσιμο. Τιμή λογι-κή. Πληρ. τηλ. 6972-087650, 6981-624504.

Πωλείται οικόπεδο στονΚάτω Χάλικα, 100 τ.μ., μεοικοδομική άδεια. Τιμή λο-γική. Πληρ. τηλ. 6972-087650, 6981-624504.

Πωλείται μεγάλο οικόπεδοεντός οικισμού, στουςΠύργους Θερμής. Κατα-πληκτική θέα. Κτίζει 400τ.μ.. Τιμή 140.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται οικόπεδο 216τ.μ. εντός του οποίουυπάρχει παλιά μονοκατοι-κία εμβαδού 86 τ.μ., στοΠλακάδο Λέσβου. Κτίζει200 τ.μ.. Έχει ωραία θέα.Τιμή 25.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο οι-κόπεδο 250 τ.μ., κοντάστο Κιόσκι. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο 62τ.μ., στα Λουτρά Μυτιλή-νης. Κτίζει περίπου 100τ.μ. σε δύο επίπεδα (50τ.μ. και 50 τ.μ.). Τιμή15.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται μεγάλο οικόπεδοεκτός σχεδίου, στην πε-ριοχή της Λάρσου, κατάλ-ληλο για επαγγελματικήχρήση ή και για ανέγερσηκατοικίας. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο 4στρεμ., με πανοραμικήθέα, στο Γαϊδαρανήφορο.Τιμή διαπραγματεύσιμη.Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται παραθαλάσσιοπρονομιούχο οικόπεδο 3στρεμ., στην παραλία Θερ-μής, πλησίον Άι-Γιώργη.Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οι-κόπεδο 10 στρεμ., πλη-σίον ΚΤΕΟ (εθνικής οδούΜυτιλήνης - Μόριας), κα-τάλληλο για κάθε χρήση.Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οι-κόπεδο 600 τ.μ., με πανο-ραμική θέα, στο Ακρωτή-ρι. Χτίζει 200 τ.μ.. Τιμήδιαπραγματεύσιμη. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οι-κόπεδο 4 στρεμ., στουςΠύργους Θερμής, εκτόςοικισμού (χτίζει 200 μ.).Τιμή διαπραγματεύσιμη.Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο 126τ.μ. στις Καμάρες, με κα-ταπληκτική θέα. Κτίζει126 τ.μ. κύρια κατοικίακαι 70 περίπου τ.μ. βοη-θητικούς χώρους, ήτοι συ-νολικά περίπου 200 τ.μ..Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται προνομιούχο οι-κόπεδο 4.000 τ.μ., εκτόςοικισμού, στη Θερμή. Χτί-ζει 200 τ.μ.. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οι-κόπεδο με πανοραμικήθέα, 370 τ.μ. (χτίζει 200μ.), εντός οικισμού, στοΚαγιάνι. Τιμή προσιτή.Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλούνται οικόπεδα 6στρεμ. (με πρόσωπο 50μ.) στα Μιστεγνά. Τιμήπροσιτή. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο εντόςοικισμού Περάματος Γέ-ρας, άρτιο και οικοδομήσι-μο. Διαθέτει γεώτρηση.Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται παραθαλάσσιο οι-κόπεδο, άρτιο και οικοδο-μήσιμο, ευρισκόμενο εν-τός οικισμού στη ΣκάλαΝέων Κυδωνιών, έκτασης1 στρέμ. περίπου. Κτίζει400 τ.μ.. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται μεγάλο οικόπεδοέκτασης 25.000 τ.μ., σεαγροτική περιοχή των Τα-ξιαρχών, πλησίον ΔύοΑγίων. Τιμή 120.000 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται παραθαλάσσιοοικόπεδο στον Άγ. Ισίδω-ρο Πλωμαρίου, μεταξύ εκ-κλησίας και γηπέδου, μεπρόσωπο επί της πλαζ 50μ. και επί της εθνικήςοδού Αγ. Ισιδώρου - Πλω-μαρίου. Είναι 1.500 τ.μ.,εντός παλαιού οικισμούΑγ. Ισιδώρου. Πληρ. τηλ.22510 24690 & 6946-011338.

Πωλείται οικόπεδο εντόςοικισμού, στην Αγία Μαρί-να. Τιμή 70.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται οικόπεδο άρτιοκαι οικοδομήσιμο, εντόςοικισμού Πληγωνίου, μεθέα στη θάλασσα. Κτίζει400 τ.μ.. Τιμή 140.000ευρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται οικόπεδο 2.465τ.μ., άρτιο και οικοδομήσι-μο, επί της Ε.Ο. Μόριας -Μυτιλήνης, κατάλληλο γιαανέγερση κατοικίας ήεπαγγελματικής στέγης.Τιμή 65.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

ΠΩΛΗΣΕΙΣΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ

ΧΩΡΩΝ

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ

ΧΩΡΩΝ

ΠΩΛΗΣΕΙΣΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ

Page 12: Εμπρός 3942

ΤΡΙΤΗ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013 12Πωλείται οικόπεδο άρτιοκαι οικοδομήσιμο, στονΑφάλωνα. Κτίζει 400 τ.μ..Καταπληκτική θέα. Τιμή70.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο στιςΚαμάρες Μυτιλήνης, 88τ.μ., άρτιο και οικοδομήσι-μο, με δυνατότητα δόμη-σης 100 τ.μ. σε 2 ορό-φους, πρόσωπο σε δημο-

τικό δρόμο, με θέα. Τιμήευκαιρίας 40.000 ευρώ.ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ.Πληρ. τηλ. 22510 46450,6932 - 622045, www.lesvos-realestate.gr

Πωλείται παραθαλάσσιοοικόπεδο 4 στρεμ. (250μ. από παραλία Μιστε-γνών), στα Μιστεγνά. Τιμήπροσιτή. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.

gr

Πωλείται οικόπεδο επί τηςΕ.Ο. Μυτιλήνης - Παναγιού-δας, κατάλληλο τόσο γιαανέγερση κατοικίας, όσοκαι για ανέγερση επαγγελ-ματικών χώρων. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται μεγάλο οικόπεδο,άρτιο και οικοδομήσιμο,πλησίον θέσης «Γαϊδαρανή-φορος». Τιμή 135.000 ευ-

ρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται Nissan Primera1600 cc, μοντέλο 2004,χρώμα μαύρο, 55.000χλμ., πλούσιος εξοπλισμός,κάμερα οπισθοπορείας. Τι-μή 6.000 €. Πληρ. τηλ.

6932-087742.

Πωλείται εξοπλισμός εστια-τορίου-ταβέρνας εξ ολοκλή-ρου ή μεμονωμένα. Ψυγείοτρίπορτο, λάντζες διπλέςανοξείδωτες, απορροφητή-ρας 2,5 μ., μαζί με μοτέρεξαερισμού. Πληρ. τηλ.6988-907798, κ. Ντίνα.

ΠΩΛΗΣΕΙΣΔΙΚΥΚΛΩΝ &

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΑΣΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ!!!

ΜΥΤΙΛΗΝΗ

AEOLIAN ESTATE

Αθηνέλλης Τζάννος

Καβέτσου 36

ισόγειο

Πληρ. τηλ.

6947-949150

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙNHΤΩΝ

WWW.LESVOS-

REALESTATE.GR

Δούκας Στέργος

Ν. Αποστόλη 1,

Μυτιλήνη

τηλ. 2251046450,

κιν. 6932-622045

ΚΤΗΜΑΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Ραλλίδης Λουκιανός

Καβέτσου 38

Τηλ. 22510 45181,

κιν. 6945-935806

www.lesvos-houses.gr

[email protected]

ΠΙΤΣΙΛΑΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ

Καβέτσου 14

Τηλ. 22510 44245

www.inter-lesvos.gr

REALPRO

ΜΠΟΣΤΑΝΤΑ ΑΝΤΖΕΛΑ

Ηλία Βενέζη 2

Τηλ. 22510 40074,

κιν. 6938-477850

www.realpro.gr

Α Γ Ο Ρ Α Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Σ

ΖΗΤΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

Νοσηλεύτρια με πτυχίο καιεμπειρία αναλαμβάνει νο-σηλευτική φροντίδα (ενέ-σεις, καθετήρες κ.λπ.).Επίσης αναλαμβάνει τη φύ-λαξη παιδιών, αλλά και τοδιάβασμά τους για μαθή-ματα δημοτικού. Πληρ.τηλ. 6945-985466.

Κυρία αναλαμβάνει τη φύ-λαξη ηλικιωμένων, καθώςκαι οικιακές εργασίες κα-τόπιν συνεννόησης. Πληρ.τηλ. 22513 00544.

Κυρία από τη Βουλγαρία,με προϋπηρεσία, ζητάαπασχόληση για φύλαξηπαιδιών και ηλικιωμένων,όλες τις ώρες (πρωί καιβράδυ). Πληρ. τηλ. 6984-710605.

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

H Toyota ζητά προσωπικόγια τη στελέχωση τμήματος

συνεργείου και ανταλλακτι-κών αποθήκης για το κατά-στημα της Μυτιλήνης. Απα-ραίτητη η προϋπηρεσίατουλάχιστον πέντε ετών καιη γνώση ηλεκτρονικού υπο-λογιστή. Οι ενδιαφερόμενοινα επικοινωνήσουν μαζίμας στέλνοντας βιογραφικόστα e-mails: [email protected] και [email protected] ή στο fax: 2251032815.

Aπό μεγάλη εταιρεία στοχώρο της διαφήμισης καιπροώθησης ζητούνται νέ-οι/νέες για το Τμήμα Εντυ-ποδιανομης, για μερικήαπασχόληση. Πληρ. 2251041619 (εσ. 3) και 6984-642307 (κ. Ανεμάς).

Ζητείται νέος ή νέα με μη-χανάκι, για delivery πρωι-νές ώρες. Πληρ. τηλ.

22510 54205.

Ο Όμιλος Εταιρειών Intera-merican ζητά συνεργάτεςικανούς να αναλάβουνυπεύθυνες θέσεις στον το-μέα προώθησης χρηματο-οικονομικών προϊόντων καιυπηρεσιών (Υγείας) για τηστελέχωση του ΓραφείουΠωλήσεων: Μυτιλήνης. Πα-ρακαλούμε αποστείλατεβιογραφικό σημείωμα στοe-mail: [email protected] Πληρ. τηλ.22510 20053 και 6932-445007 (υπεύθυνος: κ.Παζαρλής Αθανάσιος).

Ζητείται πωλητής/-τρια απόκατάστημα κινητής τηλεφω-νίας, στην Καλλονή Λέ-σβου. Αποστολή βιογραφι-κών: [email protected] .Πληρ. τηλ. 22530 29206.

Ζητείται κοπέλα αλλοδαπήή Ελληνίδα, μικρής ηλι-κίας, άνευ υποχρεώσεων,

φιλόζωη, για οικιακές ερ-γασίες σε άριστες συνθή-κες διαμονής και διατρο-φής και δυνατότητα παράλ-ληλης εργασίας εφόσον τοεπιθυμεί. Μισθός αναλό-γως οικιακών προσόντων.Πληρ. τηλ. 6972-927888,What’s up 6975-978580(ώρες επικοινωνίας: πρωί12:00 - 14:00, απόγευμα20:00 - 22:00).

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Μαθηματικά, Φυσική, Χη-μεία. Ιδιαίτερα μαθήματακατ’ οίκον από έμπειρο κα-θηγητή σε μαθητές δημοτι-κού, γυμνασίου και λυ-κείου. Πληρ. τηλ. 6936-577837.

Παραδίδονται μαθήματαΠληροφορικής και Γραμμι-κού Σχεδίου στο χέρι ή μέ-

σω υπολογιστή, σε προσι-τές τιμές. Δίδονται σημει-ώσεις δωρεάν. Απόκτησηπτυχίων σε 3 μήνες, προ-ετοιμασία για Πανελλήνιες.Μισή τιμή σε γκρουπ 3ατόμων και άνω. Πληρ.τηλ. 6948-523077.

Φιλόλογος με πολυετή εμ-πειρία παραδίδει μαθήμα-τα γυμνασίου - λυκείου -ΕΠΑΛ (Αρχαία Ελληνικά,Λατινικά, Νέα Ελληνικά,Έκθεση-Έκφραση, Ιστο-ρία). Προετοιμασία για πα-νελλαδικές εξετάσεις.Πληρ. τηλ. 22510 22051& 6974-478717.

Πτυχιούχος πανεπιστημίουμε μεταπτυχιακό παραδί-δει μαθήματα σε παιδιάδημοτικού, καθώς αναλαμ-βάνει και τη φύλαξή τους(εάν χρειάζεται). Τιμέςπροσιτές. Πληρ. τηλ.6937-657223.

Page 13: Εμπρός 3942

Από ποια ζώα προέρχονταιοι δεινόσαυροι;

Οι πρόγονοι των δεινόσαυρων είναι οι αρχόσαυροι, μια ο-μάδα ερπετών που ζούσε πριν από 250 με 230 εκατομ-

μύρια χρόνια περίπου. Στους απογόνους των αρχοσαύρωνπεριλαμβάνονται επίσης οι κροκόδειλοι και τα πτηνά. Αυτοίμε τη σειρά τους προέρχονται από άλλα ερπετά, σε μια μα-κριά εξελικτική σειρά που φθάνει στο παρελθόν, μέσα απόαμφίβια, ψάρια και πολλά ασπόνδυλα, στον κοινό πρόγονοόλων των ζώων κάπου 650 εκατομμύρια χρόνια πριν απόσήμερα.

Οκκττώώ χχιιλλιιάάδδεεςς φφάάλλααιι--ννεεςς ααλλιιεεύύττηηκκαανν ττοο11885533,, ααρριιθθμμόόςς--ρρεεκκόόρρ

γγιιαα ττοο σσυυγγκκεεκκρριιμμέέννοο κκυυννήή--γγιι,, πποουυ ττόόττεε ββρριισσκκόόττααννσσττηηνν αακκμμήή ττοουυ.. ΤΤοο λλίίπποοςςττωωνν φφααλλααιιννώώνν χχρρηησσίίμμεευυεεωωςς λλάάδδιι γγιιαα ττιιςς λλάάμμππεεςς κκααιισσττηηνν ππααρραασσκκεευυήή σσααπποουυννιι--οούύ,, σσεε μμιιαα εεπποοχχήή πποουυ αα--κκόόμμαα ττοο ππεεττρρέέλλααιιοο δδεεχχρρηησσιιμμοοπποοιιοούύνντταανν εευυρρέέ--ωωςς.. ΣΣττηη δδιιάάρρκκεειιαα ττοουυ1199οουυ ααιιώώνναα μμιιαα ααρρμμάάδδααφφααλλααιιννοοθθηηρριικκώώνν ααππέέππλλεεεεααππόό ττοο NNaannttuucckkeett κκααιι ττοοNNeeww BBeeddffoorrdd ττωωνν ααννααττοολλιι--κκώώνν αακκττώώνν ττωωνν ΗΗΠΠΑΑ.. ΣΣήή--μμεερραα οοιι δδύύττεεςς έέχχοουυνν ββρρεειιττοο ννααυυάάγγιιοο ττοουυ φφααλλααιιννοο--θθηηρριικκοούύ ««TTwwoo BBrrootthheerrss»»,,ττοο οοπποοίίοο ββυυθθίίσσττηηκκεε ττοο11882233 σσ’’ έένναανν κκοορρααλλλλιιοογγεε--ννήή ύύφφααλλοο σσττοονν ΕΕιιρρηηννιικκόόΩΩκκεεααννόό,, κκοοννττάά σσττηη ΧΧααββάάηη..Η ΚΚeellllyy GGlleeaassoonn, αρχαιο-λόγος του εθνικού πάρκουκαι του National Oceanicand AtmosphericAdministration της Χα-βάης, και οι συνεργάτεςτης αποκαλύπτουν ανάμε-σα στα κοράλλια των διαυ-γών νερών διασκορπισμέ-να αλιευτικά εργαλεία, σι-δερένια καζάνια και πλίν-θους. Τα εργαλεία είναιστην πραγματικότητα σι-δερένιες άκρες καμακιών,ενώ οι πλίνθοι είναι η α-πτή μαρτυρία της πυρο-στιάς του καταστρώματος,όπου το 19ο αιώνα οι φα-λαινοθήρες έβραζαν τοστρώμα του λίπους για ναεξάγουν το λάδι.

Τα καμάκια μαρτυρούν

την προέλευσηΗ αποστολή στην ατόλη έ-χει μέχρι στιγμής φέρειστο φως περισσότερα από100 διαφορετικά αντικεί-μενα, με τα καμάκια νακερδίζουν το μεγαλύτεροενδιαφέρον. «Τα καμάκιαείναι θαυμάσια τεχνουρ-γήματα και καθώς η κατα-σκευή τους άλλαζε πολύ

κατά τη διάρκεια του 19ουαιώνα, μπορούμε να δια-πιστώσουμε πολλά πράγ-ματα για την ηλικία τουπλοίου και για το λιμάνιπροέλευσης παρατηρώ-ντας απλώς το σχήμα τηςμύτης τους», λέει η KellyGleason.

Το πετρέλαιο έσωσετις φάλαινες

Η αμερικανική φαλαινο-θηρία με αφετηρία τοNantucket ξεκίνησε τοδεύτερο μισό του 17ου αι-ώνα, όταν οι Άγγλοι μετα-νάστες και οι αυτόχθονεςΑμερικανοί κυνηγούσαν

τις φάλαινες κοντά στις α-κτές. Το 1712 καμάκωσαντον πρώτο φυσητήρα και ηανακάλυψη της εμπορικήςαξίας του είδους αυτού ή-ταν η βολή εκκίνησης γιατην επένδυση του νησιούστην αλίευση των φυσητή-ρων στην ανοιχτή θάλασ-σα. Κι αυτό, παρ’ όλο πουοι μεγάλες μπανελοφόρεςφάλαινες μπορούσαν ναδώσουν τρεις φορές πε-ρισσότερο λάδι και παράτο γεγονός ότι οι μπανέλεςτους αποτελούν επίσης ε-μπορικό προϊόν.Το κυνήγι των φυσητήρωναπαιτούσε μεγάλης χρονι-κής διάρκειας αποστολέςκαι για να συντηρηθεί καινα μεταφερθεί το λάδι, έ-πρεπε να βράσει πάνω στοπλοίο. Τη δεκαετία τού1950 εγκαταστάθηκαν στακαταστρώματα των πλοίωνοι πρώτες ενσωματωμένεςεστίες. Έτσι το βράσιμοτου λίπους πραγματοποι-ούταν επιτόπου μέσα σεμεγάλα καζάνια, ώσπου ναβγει το πολύτιμο λάδι τηςφάλαινας και να αποθη-κευτεί σε βαρέλια μέσαστο αμπάρι.Ο σημαντικότερος λόγοςπου καθιστούσε σημαντι-κή την αλίευση του φυση-τήρα, ήταν το επονομαζό-μενο σπαρματσέτο, μιαπλούσια σε λίπος ουσίαπου υπήρχε μέσα στο πε-λώριο κεφάλι της φάλαι-νας. Το λάδι αυτό - μέχρι

και 2.000 λίτρα στο ενήλι-κο αρσενικό - ήταν τόσοκαθαρό, που μπορούσαννα το αφαιρέσουν κατευ-θείαν από το γδαρμένο κε-φάλι και να το βάλουν σεβαρέλια χωρίς να χρεια-στεί καμμιά επεξεργασία.Το καθαρό σπαρματσέτοκαι το λάδι από το στρώματου λίπους χρησίμευανστην παρασκευή σαπου-νιών, κεριών, λαδιού λά-μπας και καλλυντικών, κα-θώς και ως λιπαντικά δια-φόρων μηχανών.Το 1853, που θεωρείται ηκαλύτερη χρονιά από οι-κονομικής άποψης, εκτι-μάται ότι στη βιομηχανίαφαλαινών εργάζονταν πά-νω από 70.000 Αμερικα-νοί. Ήταν μια χρονιά-ρε-κόρ, με 103.000 βαρέλιασπαρματσέτου, 260.000βαρέλια λάδι φάλαινας και2.600 τόνους μπανέλες,συνολικής αξίας 11 εκατ.δολλαρίων - ως αποτέλε-σμα της αλίευσης 8.000φαλαινών. Ωστόσο η ζή-τηση λίπους φάλαιναςμειώθηκε δραματικά μετάτο 1859, τη χρονιά πουστην Πενσυλβανία το πε-τρέλαιο των γεωτρήσεωνεκτοξευόταν στα ύψη. Ομαύρος χρυσός θα σήμαι-νε το τέλος μιας εποχήςκαι, ταυτόχρονα, θα ελάτ-τωνε τη φαλαινοθηρία,συμβάλλοντας στη διάσω-ση όσων φαλαινών είχαναπομείνει.

13ΤΡΙΤΗ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013 EΠIΣTHMH ΣTHN KAΘHMEPINOTHTA

ΣΣεε σσυυννεερργγαασσίίαα μμεε ττοο ππεερριιοοδδιικκόό

Εξαντλημένα αστέρια δημιουργούννέα ζωή

Σεε 3377 εεκκααττοομμμμύύρριιαα χχρρόόννιιαα,, έένναα ννέέοο άάσσττρροο θθαα λλάάμμππεειισσττοονν οουυρρααννόό.. ΑΑυυττόό υυπποοσσττηηρρίίζζοουυνν μμεεττάά ββεεββααιιόόττηηττααςς οοιι

αασσττρροοννόόμμοοιι πποουυ ππααρρααττήήρρηησσαανν δδύύοο λλεευυκκοούύςς ννάάννοουυςς ννααππεερριιφφέέρροοννττααιι πποολλύύ κκοοννττάά οο έέννααςς σσττοονν άάλλλλοονν.. ΗΗ σσύύγγκκρροουυ--σσήή ττοουυςς θθαα έέχχεειι ωωςς ααπποοττέέλλεεσσμμαα ττηη γγέέννεεσσηη εεννόόςς ννέέοουυ λλαα--μμππεερροούύ άάσσττρροουυ.. ΗΗ ααππόόσστταασσηη πποουυ τταα χχωωρρίίζζεειι,, εείίννααιι μμόόννοο222255 χχιιλλιιόόμμεεττρραα,, μμιικκρρόόττεερρηη δδηηλλααδδήή ααππόό ττηηνν ααππόόσστταασσηηΓΓηηςς -- ΣΣεελλήήννηηςς,, κκααιι λλιικκννίίζζοοννττααιι ζζεευυγγααρρωωττάά,, οο έέννααςς γγύύρρωω αα--ππόό ττοονν άάλλλλοο,, μμιιαα φφοορράά κκάάθθεε 3399 λλεεππττάά..ΕΕίίννααιι ηη ππρρώώττηη φφοορράά πποουυ οοιι αασσττρροοννόόμμοοιι ππααρρααττήήρρηησσαανν δδύύοολλεευυκκοούύςς ννάάννοουυςς νναα κκιιννοούύννττααιι ττόόσσοο κκοοννττάά.. ΓΓιιαα μμεερριικκάά εεκκαα--ττοομμμμύύρριιαα χχρρόόννιιαα αακκόόμμηη,, ηη ααππόόσστταασσηη μμεεττααξξύύ ττοουυςς θθαα εεξξαα--κκοολλοουυθθεείί νναα μμεειιώώννεεττααιι,, ώώσσπποουυ ττεελλιικκάά θθαα σσυυγγκκρροουυσσττοούύνν..ΗΗ σσύύγγκκρροουυσσηη ααυυττήή θθαα εεππιιφφέέρρεειι ττηη σσυυγγχχώώννεευυσσήή ττοουυςς κκααιιττηη δδηημμιιοουυρργγίίαα εεννόόςς ννέέοουυ άάσσττρροουυ,, πποουυ θθαα λλάάμμππεειι χχάάρρηησσττηη σσύύννττηηξξηη ττοουυ ηηλλίίοουυ σσττοονν ππυυρρήήνναα ττοουυ..ΣΣυυννήήθθωωςς,, όότταανν λλεευυκκοοίί ννάάννοοιι σσυυγγκκρροούύοοννττααιι μμεεττααξξύύ ττοουυςς,,ππρροοκκααλλοούύννττααιι εεκκρρήήξξεειιςς σσοουυππεερρννόόββαα.. ΓΓιιαα νναα σσυυμμββεείί όόμμωωςςααυυττόό,, ηη σσυυννοολλιικκήή μμάάζζαα ττοουυςς ππρρέέππεειι νναα εείίννααιι 4400%% μμεεγγααλλύύ--ττεερρηη ααππόό εεκκεείίννηη ττοουυ ΉΉλλιιοουυ.. ΣΣ’’ ααυυττήή ττηηνν ππεερρίίππττωωσσηη,, όό--μμωωςς,, οοιι δδύύοο λλεευυκκοοίί ννάάννοοιι δδεενν έέχχοουυνν ττόόσσοο μμεεγγάάλληη μμάάζζαα,,γγιι’’ ααυυττόό κκααιι ηη σσύύγγκκρροουυσσήή ττοουυςς δδεε θθαα οοδδηηγγήήσσεειι σσεε έέκκρρηηξξηησσοουυππεερρννόόββαα,, ααλλλλάά σσεε έένναα ννέέοο φφωωττεειιννόό αασσττέέρριι σσττοονν οουυρραα--ννόό..

Πάνω: Το 2008, οιαρχαιολόγοιανακάλυψαν τηνκαλοδιατηρημένηάγκυρα τουφαλαινοθηρικού «TwoBrothers». Η άγκυραπαρέμεινε εκεί πουβρέθηκε, ενώ κάποιαάλλα αντικείμεναμεταφέρθηκαν στηστεριά

Αριστερά: Οι μύτες τωνκαμακιών πουβρέθηκαν στον πυθμένατης θάλασσας,συνέβαλαν στηνεπιβεβαίωση τηςαρχικής εκτίμησης πωςεπρόκειτο για τοναυάγιο του πλοίου«Two Brothers»

1. Δύο άστρα στο μέγεθος του Ήλιου έχουν εξαντλήσει τα πυρηνικά τους καύσιμα, καταλήγοντας σε λευκούς νάνους που περιφέρονται ο ένας γύρω από

τον άλλο2. Οι λευκοί νάνοι πλησιάζονται όλο και πιο πολύ. Σε 37 εκατομμύρια χρόνια θα

συγκρουστούν3. Σε ένα πλαίσιο γαλαξιακής ανακύκλωσης, οι λευκοί νάνοι θα δώσουν ζωή σε

ένα εντελώς καινούργιο άστρο, που θα φωτίζει για τα επόμενα 150εκατομμύρια χρόνια

Χρυσάφι στους ωκεανούς

1

2

3

Page 14: Εμπρός 3942

14ΤΡΙΤΗ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013EI∆HΣEIΣ

Hπραγματοποίηση ενός διημέρου α-ντιρατσιστικών εκδηλώσεων στο1ο Δημοτικό Σχολείο της Μύρινας,

πριν από λίγες ημέρες, το οποίο καισημείωσε μεγάλη επιτυχία, είχε ως α-ποτέλεσμα τις αντιδράσεις και διαμαρ-τυρίες από κάποιους γονείς. Άμεση ή-ταν η αντίδραση του Συλλόγου Εκπαι-δευτικών Πρωτοβάθμιας ΕκπαίδευσηςΛήμνου.«Φαίνεται ότι μετά τις επιτυχημένεςδιήμερες εκδηλώσεις του Συλλόγουμας, κατά τη διάρκεια των οποίων ανα-δείχτηκαν η ουσία και ο ρόλος του φα-σισμού-ναζισμού και του ρατσισμού,καθώς και του κύριου φορέα του σήμε-ρα στη χώρα μας, της “Χρυσής Αυγής”,κάποιοι ενοχλήθηκαν. Και γι’ αυτό, μεπαρεμβάσεις τους σε σχολεία και σε μέ-

σα κοινωνικής δικτύωσης απειλούν καιαπαξιώνουν τόσο μέλη του διοικητικούσυμβουλίου του Συλλόγου μας, όσο καιτο σύνολο των εκπαιδευτικών», τονίζειστην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εκ-παιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευ-σης «Αργύρης Μοσχίδης».

Ένα πανό…Το πανό που αναρτήθηκε στα κάγκελατου Σχολείου, στο οποίο γράφει «Οιχρυσές αυγές ξημερώνουν μαύρες μέ-ρες», ήταν αυτό που συζητήθηκε περισ-σότερο, ενώ κάποιο από τους γονείς μί-λησαν για κομματικό λόγο που ανα-πτύσσεται μέσα στο σχολείο.«Τους καταγγέλλουμε στην εκπαιδευτι-κή κοινότητα και στους κατοίκους τουνησιού μας. Τους διαβεβαιώνουμε ότι

οι εκπαιδευτικοί δεν πτοούνται και θασυνεχίσουν να βάζουν εμπόδια στην ει-σβολή του φασισμού και του ρατσισμούστα σχολεία, διδάσκοντας στα παιδιάτην αληθινή ιστορία, τον αλληλοσεβα-σμό, την αλληλοβοήθεια, τον ελεύθεροδημοκρατικό διάλογο, το σεβασμό τηςδιαφορετικότητας, την άρνηση στο ρα-τσισμό, να ερευνούν, να σκέφτονται, ναρωτάνε, να συζητούν χωρίς φόβο», το-νίζει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρω-τοβάθμιας Εκπαίδευσης.Τέλος, καλεί «τους γονείς, τους μαθη-τές, τους εργαζόμενους, κάθε δημοκρα-τικό και προοδευτικό πολίτη, να συ-σπειρωθούν στα σωματεία και τους συλ-λόγους τους και να εξαλείψουν κάθε ί-χνος φασισμού και ρατσισμού από τηνκοινωνία του νησιού».

Ανοικτό το Κτήριο Διοίκησης, μέσα στην εβδομάδα ο διαγωνισμός για τις εστίες

Έληξε η κατάληψη στο Πανεπιστήμιο ΑιγαίουΈληξε το Σάββατο που μας πέρασε η κατάλη-

ψη στο Κτήριο Διοίκησης του Πανεπιστημί-ου Αιγαίου. Από χτες, όλες οι διοικητικές υπη-ρεσίες του ιδρύματος λειτουργούν κανονικά.Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να πραγματο-ποιηθεί και ο δεύτερος διαγωνισμός για τις ε-στίες, με την πρυτανική αρχή να καλεί τους εν-διαφερομένους να υποβάλλουν τις προτάσειςτους. Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί, την Πα-ρασκευή, συνάντηση του αντιπρύτανη Φοιτητι-κής Μέριμνας και Ακαδημαϊκών Υποθέσεων,Νίκο Σουλακέλλη, με τους φοιτητικούς συλλό-γους της Μυτιλήνης, που προλείαναν το έδα-φος προς λύση του προβλήματος.Η Επιτροπή Αγώνα Εστιών Λέσβου με ανακοί-νωσή της θεωρεί τις πρυτανικές αρχές υπεύθυ-νες για την κατάληψη. «Για εβδομάδες ολόκλη-ρες προσπαθήσαμε με πολλούς τρόπους ναδιεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας. Καμμία, ω-στόσο, λύση δε δόθηκε και αυτό εκ των πραγ-μάτων δεν άφηνε άλλα περιθώρια πέρα από την- ηθικά αναπόφευκτη και πολιτικά επιβεβλημέ-νη - κατάληψη του κτηρίου της Διοίκησης, προ-κειμένου να ασκήσουμε τις πιέσεις που έπρεπεγια την επίλυση του προβλήματος της στέγα-σης. Υπό αυτή την έννοια, η πρυτανεία καθίστα-ται η μόνη υπαίτια για την κατάληψη και, κατ’επέκταση, για όλες τις δυσλειτουργίες που δη-μιουργήθηκαν στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου», ση-μειώνεται στην ανακοίνωση.

Εναντίον το ΣυμβούλιοΣτο μεταξύ, το Συμβούλιο του ΠανεπιστημίουΑιγαίου την περασμένη Παρασκευή παρενέβηστο θέμα της κατάληψης του Κτηρίου Διοίκη-σης του Πανεπιστημίου, σημειώνοντας ότι αυτήδημιουργούσε μέγιστα προβλήματα. Ανέφερεδε χαρακτηριστικά:- Την αδυναμία εκτέλεσης του ήδη απισχνα-σμένου τακτικού προϋπολογισμού 2013, πουπλήττει ευθέως την εκπαίδευση των φοιτητών(υποτροφίες, προμήθειες, αναλώσιμα κ.λπ.).- Τον κίνδυνο απένταξης από το ΕΣΠΑ των με-γάλων κτηριολογικών προγραμμάτων και άλλωνέργων προμηθειών του Πανεπιστημίου Αιγαίουπου βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν για πα-ράδειγμα την ανέγερση φοιτητικών κατοικιώνστη Μυτιλήνη και τη Ρόδο, το κτήριο της Σχο-λής Κοινωνικών Επιστημών στη Μυτιλήνη κ.ά..- Την αδυναμία υλοποίησης μεγάλων ερευνητι-κών έργων που έχει αναλάβει το ΠανεπιστήμιοΑιγαίου και στα οποία απασχολείται μεγάλος α-ριθμός ερευνητών.- Την αδυναμία ολοκλήρωσης διαδικασιών πουβρίσκονται σε εξέλιξη, με κίνδυνο οριστικής α-πώλειας της σχετικής χρηματοδότησης, λόγωολοκλήρωσης του ΕΣΠΑ στις 31 Δεκεμβρίου2013, η οποία θα στερήσει από το Πανεπιστή-μιο Αιγαίου τους μοναδικούς διαθέσιμους πό-ρους για τη δημιουργία υποδομών εκπαίδευσηςτων φοιτητών.

Συνεχίζονται οι έντονες α-ντιδράσεις στη μήνυση που

κατέθεσε ο διευθυντής του6ου Γυμνασίου Μυτιλήνης,Βασίλης Μακρυπούλιας, ενα-ντίον του αρχισυντάκτης τού«Ε», Στρατή Μπαλάσκα, ο ο-ποίος σε ρεπορτάζ του τονχαρακτήρισε «νεοναζί».Χθες, η συνδικαλιστική παρά-ταξη από το χώρο της δευτε-ροβάθμιας εκπαίδευσης «Α-γωνιστική Παρέμβαση Εκπαι-δευτικών» σημειώνει με ανα-κοίνωσή της πως «οι νεοναζι-στές ποτέ δεν αυτοπροσδιορί-ζονται ως τέτοιοι· τουλάχι-στον όχι στο δημόσιο λόγοτους και εκτός του στενού πο-λιτικού τους πυρήνα. Όπως α-κριβώς και η “Χρυσή Αυγή”,ο διευθυντής του 6ου Γυμνα-σίου Μυτιλήνης, Β. Μακρυ-πούλιας - ο οποίος μήνυσεδημοσιογράφο επειδή τον κα-τήγγειλε ως νεοναζιστή -, δενέχει δηλώσει ποτέ δημοσίως,απ’ όσο ξέρουμε, ότι είναι νε-οναζιστής. Έχει ωστόσο ευ-θαρσώς δηλώσει στο παρελ-θόν (και μάλιστα σε τηλεοπτι-κή εκπομπή) ότι τιμάει το Με-ταξά και τον Παπαδόπουλο,έχει ζητήσει ως μέλος τούΔ.Σ. τής ΕΛΜΕ την αποκαθή-λωση της φωτογραφίας τουΝίκου Τεμπονέρα από τα γρα-φεία τής ΕΛΜΕ υπερασπιζό-μενος το δολοφόνο του, τον

Καλαμπόκα, οι ανακοινώσειςτής ΔΑΚΕ, της παράταξης πουτον εξέθρεψε, την περίοδοπου ήταν ενεργό μέλος της,θύμιζαν γραφείο Τύπου της“Χρυσής Αυγής” ...».Και η ανακοίνωση συνεχίζειμε καταγγελίες κατά του γυ-μνασιάρχη, ο οποίος σύμφω-να με τη συνδικαλιστική πα-ράταξη, «έχει κατηχήσει σεσεμινάρια νέους εκπαιδευτι-κούς στην “ανωτερότητα”των Ελλήνων και της αρείαςφυλής, χρησιμοποιούσε τησελίδα του στο σχολικό δί-κτυο για να κάνει ρατσιστι-κές, εθνικιστικές, αντισιωνι-

στικές, φιλοναζιστικές αναρ-τήσεις και - όταν η σελίδατου έπεσε μετά από πανελλα-δική κατακραυγή - συνέχισετο τροπάριο στο καινούργιοπροσωπικό του blog, με νέεςθεωρίες συνωμοσίας των “α-ριστεροεβραιομασόνων”. ...Στο δικό του Σχολείο, τέλος,“έτυχε” να προβληθεί βίντεο,ευρέως διαδεδομένο στον α-κροδεξιό χώρο, που αμφι-σβητεί τους νεκρούς του Πο-λυτεχνείου...»Η ανακοίνωση καταλήγει ση-μειώνοντας: «Η εκπαιδευτικήκοινότητα, με κεκτημένο τηνανθρωπιστική παιδεία και τη

στοιχειώδη επιστημονικότη-τα στη θεώρηση της ιστορίας,προσπαθεί τόσο συλλογικά,με τις δράσεις του σωματεί-ου, όσο και με τον καθημερι-νό αγώνα των συναδέλφων,να καταδεικνύει τις αντιφά-σεις και τον αντικοινωνικόχαρακτήρα των φασιστικώνθέσεων και πρακτικών.Δεν πράττει το ίδιο όμως ηκεφαλή της Εκπαίδευσης:δραματικά προβλήματα - μεκορυφαίο αυτό της διείσδυ-σης φασιστικών ιδεών στασχολεία - αντί να αντιμετωπί-ζονται άμεσα, κουκουλώνο-νται.»

ΔΗΜΑΡ Λέσβου:

«Η Δικαιοσύνη θα υπερασπιστεί τη δημοσιογραφία»Mε ανακοίνωσή της, η Οργάνωση της

Δημοκρατικής Αριστεράς στη Λέσβοκαι με αφορμή την αυριανή δίκη του αρ-χισυντάκτη τού «Εμπρός», δηλώνει πως«στέκεται στο πλευρό του δημοσιογρά-φου κ. Στρατή Μπαλάσκα και εκφράζειτην πλήρη αντίθεσή της στη δίωξή του»,αλλά και ότι πιστεύουν πως «η Δικαιοσύ-νη θα υπερασπιστεί την ελευθερία τουλειτουργήματος της δημοσιογραφίας καιθα απαλλάξει της κατηγορίας το δημο-σιογράφο κ. Στρατή Μπαλάσκα».Στην ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ, σημειώ-

νεται πως «είναι απαράδεκτο να μηνύε-ται ο οποιοσδήποτε για την κριτική πουκάνει στις θέσεις που εκφράζει κάποιος,όταν αυτές εκφράζονται δημόσια. Η κάθεπρόταση πρέπει να τίθεται σε διάλογο,προκειμένου να ακολουθήσει ο αντίλο-γος, για να μπορεί να κριθεί και να βγά-λει κάποιος τα συμπεράσματά του. Ηδίωξη αυτού που κάνει κριτική, είναι α-ντιδημοκρατική ενέργεια, γιατί καταλύειτην ελευθερία του λόγου - αντίλογου, καικυρίως όταν η κριτική γίνεται από δημο-σιογράφο.».

Αντιρατσιστικές εκδηλώσεις στη Μύρινα

Και γονείς εναντίονεκπαιδευτικών

Επίθεση «Αγωνιστικής Παρέμβασης Εκπαιδευτικών» κατά Μακρυπούλια

Αποκάλυψη έργων και ημερών

Page 15: Εμπρός 3942

15ΤΡΙΤΗ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013 EI∆HΣEIΣ

Εθελοντές ζητούν παρέμβαση ΑθανασίουTην παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Χα-

ράλαμπου Αθανασίου, ζήτησαν τα μέλη της ορ-γάνωσης «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αι-γαίο», σε πρόσφατη συνάντηση που είχαν μαζίτου, προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες πουεπικρατούν στο Κέντρο Υποδοχής Μεταναστώνστη Μόρια. Παρ’ ότι ο κ. Αθανασίου δεν είναι αρ-μόδιος για το συγκεκριμένο θέμα, εν τούτοις οι ε-θελοντές απευθύνθηκαν σε εκείνον «ως μέλοςτης κυβέρνησης, επιστήμονα, νομικό και ευαίσθη-το άνθρωπο». Σημειώνοντας σε σχετικό έγγραφοότι ο τρόπος λειτουργίας της Μόριας κάθε άλλοπαρά «υποδοχή» θυμίζει, ζητούν να συνδράμει.Συγκεκριμένα αναφέρουν: «Άνθρωποι στοιβαγμέ-νοι και στριμωγμένοι στα παμπάλαια κοντέινερ,που “μπάζουν” από παντού, αυλίζονται εκ περι-τροπής σε χώρο δύο επί δύο περιφραγμένο με υ-ψηλά συρματοπλέγματα, ενώ υπάρχουν χιλιάδεςτετραγωνικά μέτρα γης στο γήπεδο του στρατοπέ-δου. Απορίας άξιο πράγματι είναι, τίνος ιδέα ήτανοι κατασκευές αυτές και ποιους ανομολόγητουςσήμερα σκοπούς εξυπηρετούν. Πέραν όμως τωνυποδομών και των απάνθρωπων συνθηκών δια-βίωσης, που αυτές επιβάλλουν, έχει υπέρμετρααυξηθεί, για λόγους που δεν κατανοούμε, ο χρό-νος κράτησης των μεταναστών.»Ο κ. Αθανασίου διαβεβαίωσε ότι θα πάει στοστρατόπεδο με την πρώτη ευκαιρία και συνεχάρητους εθελοντές για τη δράση τους.

Ο Ιατρικός Σύλλογος στηρίζει τους Γιατρούς τού ΕΟΠΥΥT ις κινητοποιήσεις των Γιατρών του Εθνικού Ορ-

γανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας που ξε-κίνησαν στις 25 και θα διαρκέσουν έως τις 27 Νο-εμβρίου, με αφορμή τη διαθεσιμότητα/κινητικό-τητα γιατρών ΕΟΠΥΥ, στηρίζει ο Ιατρικός Σύλλο-γος Λέσβου. Ο Σύλλογος σε σχετική ανακοίνωσηαναφέρει ότι απορρίπτει τις επιλογές της κυβέρ-νησης, υπό τις οδηγίες των δανειστών, που υπο-βαθμίζουν την όποια ποιότητα της παρεχόμενηςπρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και στερούν στοσύνολο σχεδόν του πληθυσμού την πρόσβαση σεειδικούς γιατρούς.Ακόμη ο Σύλλογος καταγγέλλει την τακτική τηςδιοίκησης του ΕΟΠΥΥ να ενεργοποιήσει τις ληγ-μένες συμβάσεις συναδέλφων για ένα μόνο μήνα,καθώς όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, «απότη μια απαξιώνει τις χειρουργικές ειδικότητες καιετοιμάζει απολύσεις και από την άλλη προσλαμ-βάνει γιατρούς με ημερομηνία λήξης την 31η Δε-κεμβρίου». Γι’ αυτό και καλεί τους Γιατρούς τούΕΟΠΥΥ να μη δεχθούν τις μεθοδεύσεις της διοί-κησης του Οργανισμού. Ακόμη, ο Ιατρικός Σύλλογος στηρίζει και τους Ερ-γαστηριακούς Γιατρούς στις κινητοποιήσεις τους.

Προστατεύοντας καταναλωτές και το επάγγελμα του οπτικούMηνυτήρια αναφορά σε βάρος οποιουδήποτε ε-

πιχειρεί να ασκεί το επάγγελμα του οπτικού μεοποιονδήποτε τρόπο, θα υποβάλει η ΠανελλήνιαΈνωση Οπτικών και Οπτομετρών (ΠΕΟΟ). Στόχοςνα προστατευτεί το καταναλωτικό κοινό, αλλά καιτο επάγγελμα του οπτικού, από όσους κατασκευά-ζουν γυαλιά οράσεως, χορηγούν φακούς επαφήςκαι γενικότερα εμπορεύονται οπτικά είδη χωρίςτην παρουσία υγειονομικού υπευθύνου, κατόχουάδειας ασκήσεως επαγγέλματος οπτικού.Μάλιστα, η ΠΕΟΟ καλεί όλους του οπτικούς καιοπτικούς-οπτομέτρες να καταγγείλουν στις αρμό-διες αρχές, καθώς και στην Ομοσπονδία, οποια-δήποτε πράξη συνιστά κατά τη γνώμη τους παρά-νομη άσκηση του επαγγέλματος του οπτικού.

της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY

Xθες το βράδυ αναμενόταν να ο-ριστικοποιηθούν τα αποτελέ-σματα για την αντιπροσωπεία

του Περιφερειακού Τμήματος Βο-ρειοανατολικού Αιγαίου τού ΤΕΕ, α-φού έως αργά το μεσημέρι στην έ-δρα του παραρτήματος στη Μυτιλή-νη ήταν ανηρτημένα μόνο τα αποτε-λέσματα των ψηφισάντων στη Λέ-σβο. Απ’ αυτά φαίνεται ότι προη-γούνται οι συνεργασίες μηχανικώνπου πρόσκεινται στα δύο κόμματατης κυβερνητικής συμμαχίας Ν.Δ.και ΠΑΣΟΚ, δηλαδή οι παρατάξεις«Σύμπλευση Μηχανικών Αιγαίου»και «Ενότητα Μηχανικών Βορειοα-νατολικού Αιγαίου», ενώ εμφανίζε-ται ενισχυμένη και η παράταση πουπρόσκειται στο Κ.Κ.Ε. «Δημοκρατι-κή Πανεπιστημονική Κίνηση Μηχα-νικών», που ίσως για πρώτη φοράθα βγάλει δύο αντί ενός μέλουςστην αντιπροσωπεία.Από μια πρώτη εκτίμηση και πριν ο-λοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψη-φοδελτίων και στους τρεις νομούςτου Τμήματος, φαίνεται πως οι δύοπαρατάξεις της συνεργασίας θα πά-ρουν τις 19 απ’ τις 35 συνολικά έ-δρες της αντιπροσωπείας. Αυτό που

ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει, μια καιφημολογείται πως υπάρχει μεγάλοενδιαφέρον από αρκετά πρόσωπα,είναι ποιος θα διεκδικήσει και με τί-νος τη στήριξη, την προεδρία γιατην επόμενη τριετία.

Τα αποτελέσματαΣτην κάλπη της Λέσβου για την ανά-δειξη των 35 μελών της αντιπροσω-πείας του Περιφερειακού ΤμήματοςΒΑ Αιγαίου (18 από το Νομό Λέ-σβου, 11 απ’ το Νομό Χίου και έξιαπ’ το Νομό Σάμου) βρέθηκαν συ-νολικά 258 ψηφοδέλτια, εκ των ο-ποίων ένα άκυρο και τρία λευκά.Οι συνδυασμοί που συμμετείχαν, έ-λαβαν:- Μία ψήφο η «Ανεξάρτητη Αριστε-ρή Πρωτοβουλία Μηχανικών ΒΑ Αι-γαίου», με υποψηφίους μόνο στοΝομό Χίου- 45 ψήφους η «Ανεξάρτητη ΚίνησηΜηχανικών Λέσβου», με υποψηφί-ους πρώτους σε σταυρούς τους Δη-μήτρη Μάντζαρη, Ηρακλή Πιτσιλα-δή, Χρύσανθο Μαντζάρη, Όλγα Κο-μίνη, Γιάννη Αθηναίο, Μερόπη Φρά-κου και Νίκο Χατζηκωνσταντίνο- Μία ψήφο οι «Ανεξάρτητοι Μηχα-νικοί Σάμου»- Δύο ψήφους η «Αριστερή Συνερ-γασία Μηχανικών Σάμου - Ικαρίας»

- 16 ψήφους η «Δημοκρατική Πανε-πιστημονική Κίνηση Μηχανικών»,με υποψηφίους πρώτους σε σταυ-ρούς τους Κώστα Αχείμαστο καιΜαρία Τουρβαλή- 54 ψήφους η «Ενότητα Μηχανι-κών ΒΑ Αιγαίου» με υποψηφίουςπρώτους σε σταυρούς στη Λέσβοτους Γιάννη Δεληογλάνη, ΑγγελικήΣαραντινού, Αντώνη Γώγο, Πανα-γιώτη Τσουπή, Νίκο Προβατά, Μα-νώλη Τράικο, Μάγδα Ψαρρού- 135 ψήφους η «Σύμπλευση Μη-χανικών Αιγαίου», με υποψηφίουςπρώτους σε σταυρούς τους ΣτρατήΜανωλακέλλη, Θεόδωρο Φραγκό-πουλο, Μιχάλη Χατζέλλη, ΦώτηΚρητικόπουλο, Κώστα Βατούση,Στέλλα Σταυρινού, Μυρσίνη Προκο-πίου, Θάλεια Αβαγιανού, ΑγγελικήΠαπαχρυσού, Κατερίνα Αρχοντάκη,Ραφαήλ Μωραΐτη, Γιώργο Κακέ, Βα-σίλη Παναγόπουλο, Απόστολο Πα-σπαλά, Χρήστο Σαμαρτζίδη- Μηδέν ψήφους οι «Χιώτες Μηχα-νικοί»Από τα μέλη της αντιπροσωπείας θαεκλεγούν, στη συνέχεια, ο πρόε-δρος, ο αντιπρόεδρος, ο γραμματέ-ας και τα έξι υπόλοιπα μέλη της Δι-οικούσας Επιτροπής τού ΤΕΕ/ΤμήμαΒΑ Αιγαίου.

Nα υπάρξει τώρα αντι-μετώπιση του προβλή-

ματος δυσοσμίας, αλλάκαι όλων των προβλημά-των που προκαλεί η α-πόρριψη αστικών λυμά-των στην περιοχή τουΜακρύ Γιαλού, ζητούνπερίοικοι και επιχειρημα-τίες της περιοχής, πουπροειδοποιούν για τιςσυνέπειες που αφορούνκάθε αρμόδιο αν δε λη-φθούν τα αναγκαία μέτραγια το περιβάλλον. Απ’την πλευρά του, ο πρόε-δρος της ΔΕΥΑΛ αναφέρειότι προ τριμήνου η Επι-χείρηση ανέθεσε την εκ-πόνηση μελέτης που α-φορά στα δίκτυα του Χά-λικα, προκειμένου στησυνέχεια να αναζητηθείχρηματοδότηση για το έρ-γο, το οποίο θα απαλλά-ξει την περιοχή της μαρί-νας απ’ τα απόβλητα.Με επιστολή τους στις 6Νοεμβρίου, που κοινο-ποίησαν χθες στα μέσα ε-νημέρωσης, οι περίοικοικαι επαγγελματίες της πε-ριοχής απευθύνονται στονπρόεδρο της ΔΕΥΑΛ, Σω-τήρη Μαρινάτο, αλλά καιστον πρόεδρο του Νοσο-κομείου, Βασίλη Μουζά-λα, χαρακτηρίζοντας απα-ράδεκτη κάθε επιπλέονκαθυστέρηση, αδράνειακαι αδιαφορία για την υ-

ποβάθμιση των επιχειρή-σεων και της ζωής τουςαπ’ την παράνομη απόρρι-ψη αστικών λυμάτων στονΜακρύ Γιαλό και απ’ τιςδυο πλευρές της μαρίνας.«Με ευθύνη συγκεκριμέ-νων αρμοδίων, τα έργα δι-κτύων ύδρευσης-αποχέ-τευσης και διοχέτευσηςτων λυμάτων στις δαπανη-ρότατες εγκαταστάσειςβιολογικού καθαρισμού έ-χουν διακοπεί εδώ καιπολλά χρόνια, εγκαταλεί-ποντας περιοχές όπως αυ-τή του Μακρύ Γιαλού στηνανθυγιεινή και δύσοσμητύχη τους», αναφέρουνστην ίδια επιστολή, όπουεπικαλούνται έγκυρα δη-μοσιεύματα του «Ε», τονΑπρίλιο του 2010 και τονΙούνιο του 2012, σύμφω-να με τα οποία οι αιτίες

της όλης απαράδεκτης αυ-τής κατάστασης «είναι ηβαρειά αμέλεια για την κα-θυστέρηση κατασκευήςδικτύων αποχέτευσηςστην περιοχή Χαλίκων,στην οδό Οικονόμου Τά-ξη, Καραπαναγιώτη, Σκα-μανδρίου, Βοστάνη κ.λπ.,καθώς και η πλημμελήςλειτουργία του απαρχαιω-μένου και αναποτελεσμα-τικού βιολογικού καθαρι-σμού του ΝοσοκομείουΜυτιλήνης».Οι διαμαρτυρόμενοι δη-μότες επισημαίνουν ότι ηνομοθεσία «επισύρει συ-νέπειες και σε ατομικό ε-πίπεδο των αρμοδίων,ποινικές ευθύνες για τηνπαράλειψη λήψης μέτρωνκαι για την παράλειψη τηςεκτέλεσης ενεργειών γιατην αποκατάσταση του

περιβάλλοντος» και δη-λώνουν πως με την επι-στολή-υπόμνημα ξεκινούντη διαδικασία για επίλυσητου προβλήματος, δηλώ-νοντας διατεθειμένοι νακινηθούν προς κάθε κα-τεύθυνση. Είναι χαρακτη-ριστικό πως έχουν ορίσειως εκπρόσωπό τους καιδικηγόρο, που ανέλαβετην υποβολή του υπομνή-ματος, όχι μόνο στους α-ποδέκτες, αλλά και ωςκοινοποίηση σε σειρά άλ-λων παραγόντων και φο-ρέων.Απ’ την πλευρά του, ο κ.Μαρινάτος ανέφερε ότι μεαπόφαση του διοικητικούσυμβουλίου τής ΔΕΥΑΛ, έ-ναντι 15.000 ευρώ ανατέ-θηκε προ τριμήνου η ολο-κλήρωση μελέτης που είχεξεκινήσει απ’ την Επιχεί-ρηση, για την κατασκευήδικτύων αποχέτευσηςστην περιοχή του Χάλικα.«Πιστεύουμε ότι σύντομαθα έχουμε στη διάθεσήμας τη μελέτη, με την ο-ποία και θα αναζητήσουμεχρηματοδότηση για το α-ναγκαίο έργο ολοκλήρω-σης του βιολογικού στηνπόλη», ανέφερε ο κ. Μα-ρινάτος, συμπληρώνονταςότι εκτιμά πως γρήγορα οφάκελος του έργου θα εί-ναι έτοιμος.

ΜΑΡ.ΠΛ.

Κάτοικοι και επαγγελματίες ζητούν απ’ τη ΔΕΥΑΛ που έχει αναθέσει τη μελέτη των δικτύων του Χάλικα, άμεσα λύση για τη δυσοσμία

«Κάντε κάτι για το Μακρύ Γιαλό»

Τι ψήφισαν οι μηχανικοί της Λέσβου για το ΤΕΕ στο Βόρειο Αιγαίο

Μπροστά οι συνεργασίες Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ, ενισχυμένο το Κ.Κ.Ε.

Page 16: Εμπρός 3942

Ανδρέας Παν. ΙωακείμΘεωρία και Πράξη της Ψαλτικής Τέχνης

Πρόλογοι: Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ.κ. Νικόλαος, Αθανάσιος ΠέτταςΈκδοση Ιεράς Μητροπόλεως ΦθιώτιδοςΛαμία 2013, σελ. 276

Yπάρχει μια σπουδαία ρήση που λέειότι ο μαθητής πρέπει να ξεπερνά το

δάσκαλο κι αυτό κάνει το δεύτερο ναχαίρεται. Το ίδιο συνέβη και σε μένα,όταν ο παλιός καλός μου μαθητής καισυνάδελφος πλέον κ. Ανδρέας Ιωακείμμού χάρισε το πόνημά του με τίτλο«Θεωρία και Πράξη της Ψαλτικής Τέ-χνης».

Δεν είμαι ειδικός στο θέμα, όμως είμαι σε θέση να αξιο-λογήσω σε γενικές γραμμές το βιβλίο του, που εκδόθη-κε με φροντίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος καιαποτελεί έναν καλαίσθητο τόμο, προσφορά στο φιλό-μουσο κοινό, και προσιτό εγχειρίδιο ψαλτικής για τουςμαθητές των σχολών Βυζαντινής Μουσικής. Πολύ δεπερισσότερο, όταν ο συγγραφέας είναι και διευθυντήςτης Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της ΜητροπόλεωςΦθιώτιδος.Τον Ανδρέα τον γνωρίζω από μικρό παιδί, γιατί με τηνοικογένειά του με συνδέει μια βαθειά φιλία και αγάπη·τον είχα μαθητή στο Λύκειο και είμαι σε θέση να διαβε-βαιώσω ότι η επιμέλεια και ο προγραμματισμός που τονδιέκριναν, η εκτίμηση προς τους δασκάλους του, η αγά-πη για ό,τι κάνει, σίγουρα έχουν υπεισέλθει και στο βι-βλίο του. Άλλωστε, κι από το εισαγωγικό κεφάλαιο «Πε-ρί Μουσικής», ακόμη και ο αδαής περί την ψαλτική α-ναγνώστης αποκτά πλείστας όσας πληροφορίες-γνώ-σεις χρήσιμες για τη ζωή. Όλα τα υπόλοιπα κεφάλαιατου βιβλίου είναι απολύτως εξειδικευμένα, για να απο-τελέσουν οδηγό για τους εκκολαπτόμενους ιεροψάλτες.Στο τέλος υπάρχει και το απαραίτητο CD για διευκόλυν-ση των μαθητών.Στον αγαπητό μου Ανδρέα, που πάντοτε φροντίζει ναδείχνει την αγάπη του προς το πρόσωπό μου και να μεσυγκινεί, εύχομαι να είναι γερός και δημιουργικός, τό-σο στο χώρο της Μουσικολογίας, όσο και της Φιλολο-γίας, να γράψει και άλλα πολλά βιβλία που αφορούντην επιστήμη του, και όχι μόνο, να προσπαθεί πάντα γιατο καλύτερο και να μη χάσει ποτέ την απίστευτη καλο-σύνη του και αγάπη προς τους ανθρώπους, την οποίαδιοχέτευσαν σ’ αυτόν οι εξαιρετικοί γονείς του. Και ένατελευταίο από τον παλιό του δάσκαλο: Να έχει πάντοτεστη μνήμη του και στην καρδιά του αυτό που έγραψε οΌμηρος: Αιέν αριστεύειν και υπείροχον έμμεναι άλλων.

Γιάννης ΑγριτέλληςΦιλόλογος

Δημήτρης Ν. ΛαμπρέλληςΕπιθυμία και Τραγωδία.Η ύστατη πλατωνική ανθρωπολογία

Επιμέλεια σειράς: Δημήτρης Ν. ΛαμπρέλληςΕκδόσεις ΠαπαζήσηΑθήνα 2013, σελ. 481

Ένα ακόμη βιβλίο από το συμπα-τριώτη μας καθηγητή πανεπιστη-

μίου, πολυγραφότατου συγγραφέακαι ποιητή Δημήτρη Ν. Λαμπρέλλη.Δυο λόγια για το περιεχόμενο.Με τον όρο «επιθυμία» δηλώνεται ηεμβολή του πλατωνικού φιλοσοφι-κού λόγου στην τάξη των συμβάντωνανάδυσης και πλήρωσης της επιθυ-μίας, ως το τελικό αντικείμενο της

πλέον πρωταρχικής μέριμνας της ύστατης πλατωνικήςανθρωπολογίας, που είναι - θεμελιωδώς - η προάσπισητης διαφοράς στο ενδοϋποκειμενικό πεδίο· η εμβολήαυτή δεν είναι παρά ο πυρήνας μιας νέας πολιτικής πε-ρί του εαυτού, η οποία διανοίγει ένα βαθύτατο ρήγματόσο με την προγενέστερη πλατωνική σκέψη όσο καιμε τα σύγχρονα του Πλάτωνα πολιτισμικά δεδομένα.

Π.Σ.

ΤΡΙΤΗ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013Εβδομαδιαία συνάντηση πραγματοποιεί κάθεΣάββατο στις 7 το απόγευμα, στο χώρο του, οΕρασιτεχνικός Φιλοτεχνικός Όμιλος «Το Μπουρίνι».

ΠOΛITIΣMOΣ !της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ

Ένα ταξίδι στον κόσμοτου παλιού ελληνικούκινηματογράφου ήταν

η παράσταση «Υπάρχει καιΦιλότιμο», που ανέβασαν τοπερασμένο τριήμερο στοΔημοτικό Θέατρο Μυτιλή-νης οι «Άστεγοι». Ο Μαυ-ρογιαλούρος της μεγάλης ο-θόνης εμφανίστηκε μαζί μεόλους τους λοιπούς χαρα-κτήρες του έργου στη σκηνήτου θεάτρου της πόλης, ενώοι ερασιτέχνες ηθοποιοί τηςομάδας έδωσαν τον καλύτε-ρό τους εαυτό, σε μια πρω-τότυπη και πολύ ενδιαφέ-ρουσα διασκευή.Μπαίνοντας κανείς στο Δη-μοτικό Θέατρο Μυτιλήνης,λάμβανε το πρόγραμμα τουέργου σε μορφή… ψηφο-δελτίου, ενώ μουσική τουελληνικού κινηματογράφουσυνόδευε το κοινό μέχρι τηνέναρξη της παράστασης. Μετο που άνοιξε όμως η αυ-λαία, ο Αντουέλ Νάκε εντυ-πωσίασε με τη μουσική του,που σε ρυθμούς ραπ και στί-χους με πολιτικό και κοινω-νικό μήνυμα, έφερναν τουςθεατές στο «σήμερα», συ-γκρίνοντας τα όσα συμβαί-νουν με το πώς ήταν ταπράγματα τη δεκαετία πουπρωτοπαρουσιάστηκε το έρ-γο.Τα σκηνικά, λιτά και σε α-σπρόμαυρο φόντο, το ίδιοκαι τα κοστούμια των ηθο-ποιών της ομάδας. Κομμώ-σεις και ρούχα, βγαλμένα α-πό τη δεκαετία τού ‘60, πολύκαι καλό χιούμορ και πολύ

καλές ερμηνείες, που παρέ-πεμπαν αρκετά στο πώς ερ-μηνεύτηκαν οι χαρακτήρεςτου πρωτότυπου έργου. ΟΒασίλης Σαμαράς ήταν έ-νας… σωστός Μαυρογια-λούρος, ενώ τα χειροκροτή-ματα του κοινού δέχθηκανκαι όλοι οι άλλοι ηθοποιοίτων «Αστέγων», από ένακοινό που γέμισε το Δημοτι-κό Θέατρο Μυτιλήνης.«Το στοίχημα πέτυχε», δή-λωσε στο «Ε» η σκηνοθέτιδατης παράστασης, ΑγγελικήΓεωργαντά. «Ο κόσμος α-γκάλιασε όλη αυτήν τηνπρόταση και νομίζω ότι ηραπ-σύγχρονη παρέμβασηκαι σχολιασμός επάνω στοαρχικό κείμενο έγινε αποδε-κτά. Όλη η ομάδα ευχαρι-στούμε τον κόσμο, που ακο-

λουθεί και στηρίζει πάντατις δουλειές μας.»

Οι συντελεστές της παράστασης

Μαζί με την Αγγελική Γεωρ-γαντά, την παράσταση σκη-νοθέτησε ο Κώστας Τσου-γκράνης. Οι στίχοι και η ερ-μηνεία των τραγουδιών ήταντου Αντουέλ Νάκε, η μουσι-κή επιμέλεια και τα ηχητικάτου Νίκου Μαστραντωνά, οιφωτισμοί του ΚλεομένηΤζαννέτου, η κίνηση τηςΜαρίνας - Ισμήνης Ιωαννά-του, τα κοστούμια της ΛέναςΤριανταφύλλου, τα σκηνικάτού ΘΟΜ «Οι Άστεγοι», ηαφίσα και το πρόγραμμα τηςΌλγας Μιρονοπούλου, οικομμώσεις της Σοφίας Κα-ραγαννάκη και το φροντι-στήριο της Μαρίας Λογιωτά-

του.Έπαιξαν οι Βασίλης Σαμαράς(Ανδρέας Μαυογιαλούρος),Ανθή Σαμαρτζίδου (ΝάνταΜαυρογιαλούρου), ΧριστίναΚονταξή (Αλίκη Μαυρογια-λούρου), Μάνια Προδρόμου(Τασία), Γιώργος Μαρμαρι-νός (Κώστας Σιλυβριώτης),Αντιγόνη Τσεσμελή (ΛώραΣιλυβριώτη), Γιάννης Κακα-δέλλης (Γιώργος «ο ιδιαίτε-ρος»), Λευτέρης Μυρσινιάς(Θόδωρος Γκρούεζας), Πα-ναγιώτης Χλίμπος (κυρ-Φώ-της), Λάνα Χαραλάμπους(κυρά-Λάνα), Όλγα Μιρονο-πούλου (Κατίνα), ΣταμάτηςΓιαννάκης (Σωτήρης), ΆκηςΑργυρόπουλος (Πανάγος),Παναγιώτης Γιαννούλης(σωφέρ), Αντουέλ Νάκε(ράπερ).

Από την παράσταση των «Αστέγων» «Υπάρχει και Φιλότιμο»

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΑτζέντα

Πάμε Σινεμά;«ΣΙΝΕ ΑΡΙΩΝ»

Έως αύριο Τετάρτη 27 Νοεμβρίου«Σχέδιο Απόδρασης», του Μικαέλ Χάφστρομ (περιπέ-τεια σε πανελλήνια πρεμιέρα)Πρωταγωνιστούν: Σιλβέστερ Σταλόνε, Άρνολντ Σβαρτζε-νέγκερ, Βίνσεντ ντ’ Ονόφριο, Τζέιμς ΚάβιζελΏρες προβολής (Αίθ. 1): Τρίτη στις 22:00, Τετάρτη στις19:15 και στις 22:00

«Όσα φέρνει ο χρόνος», του Ρίτσαρντ Κέρτις (ρομαντι-κή κομεντί)Πρωταγωνιστούν: Ρέιτσελ Μακ Άνταμς, Ντόμναλ Γκλί-σον, Τομ Χολάντερ, Μπιλ Νάι, Μαργκότ ΡόμπιΏρες προβολής (Αίθ. 2)*: Τρίτη στις 21:30, Τετάρτηστις 19:00 και στις 21:30

* Καθημερινά ισχύει ειδική τιμή έξι ευρώ.

Καθημερινά στο Ίδρυμα Ευγενίδου της Αθήναςαπό τις 9:30 έως της 20:00 Έκθεση αστροφωτογραφίας του Λημνιού φωτογράφουΛουκά Χαψή

Συνεχίζεται έως τις 30 Νοεμβρίουστη Δημοτική Καπναποθήκη ΚαβάλαςΈκθεση φωτογραφιών του Αγιοστρατίτη φωτογράφου Βα-σίλη Μανιτάκηστο θέατρο «Μαρούλα» της Μύρινας ΛήμνουΛειτουργία Θεατρικού Εργαστηρίου Νέων, σε συνεργασίαμε την ομάδα «Όσμωσης» και το σκηνοθέτη ΕυριπίδηΛασκαρίδη, στο πλαίσιο του «Πελάγους Πολιτισμού»της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

Παρασκευή 29 και Σάββατο 30 Νοεμβρίουστο Δημοτικό ΘέατροΗ παράσταση του Στούντιο Σκηνοθεσίας τού ΦΟΜ «Άλ-λες Ειδήσεις»

Δευτέρα 2 Δεκεμβρίουστο Δημοτικό Θέατρο ΜυτιλήνηςΗ παράσταση του Στούντιο Σκηνοθεσίας τού ΦΟΜ «Άλ-λες Ειδήσεις»

Από Κυριακή 8 έως και Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου

στο Δημοτικό Θέατρο και σε άλλους χώρους της Μυτιλή-

νηςΠροβολή ταινιών στο πλαίσιο του 1ου Διεθνούς Φεστι-βάλ Ντοκυμαντέρ Αιγαίου, με το «Πέλαγος Πολιτισμού»

Από Δευτέρα 9 έως Παρασκευή 27 Δεκεμβρίουστον εκθεσιακό χώρο «Ερατώ» της ΑθήναςΈκθεση ζωγραφικής και κολλάζ του καλλιτέχνη Αλέξαν-δρου Καραβά, με θέμα «Σκληρή επιφάνεια»

Γέλιο, αλλά και νοσταλγία με την παράσταση «Υπάρχει και Φιλότιμο» των «Αστέγων»

Ταξίδι στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο…

Page 17: Εμπρός 3942

17EIΔIKOIΓAΣTPENTEPOΛOΓOI

Γρίβας ΕυστράτιοςΚαβέτσου 40τηλ. 22510 41210κιν. 6932-703093

Κατσαβέλλης Ε. ΙωάννηςΑγ. Ειρήνης 1, 4ος όροφοςτηλ. 22510 54568κιν. 6932-482412

Χατζηαργυρίου Γ. Μαρία Ερεσού 2, 1ος όροφος.τηλ. 22510 37192κιν. 6973-303865

EIΔIKOI KAPΔIOΛOΓOI

Κουκόση - Κατσαβέλλη Χρυ-σάνθη

Αγ. Ειρήνης 1 (4ος όροφος)Υπερηχοκαρδιογράφημα &ηλεκτροκαρδιογράφημα κατ’ οίκοντηλ. 22510 54024κιν. 6973-822661Καλλονή: Εμπορικό ΚέντροΑλβανούτηλ. 22530 24590

Μαλλιαρός Ιωάννης Αερ. Γιανναρέλλη 13 ιατρείο: 22510 46002 κιν. 6932-906278

Ταπανλής Ν. Ευστράτιος Καβέτσου 5 (ισόγειο)ιατρείο: 22510 47788κιν. 6944-696854

Πατέστος ΔημήτρηςΚαβέτσου 40τηλ.: 22510 55516 κιν.: 6976-482381

EIΔIKOI ΠAΘOΛOΓOI

Γαλής Νάσος Πλ. Κωνσταντινουπόλεως 5τηλ. 22510 42505κιν. 6932-303873

Γιαννίκος Π. Στρατής Kαβέτσου 29, (έναντι παλιάς Oλυμπιακής)τηλ. 22510 41125κιν. 6976-654509

Ζερδελής Γιάννης Σμύρνης 7 ιατρείο: 22510 43874Oικία: 22510 22589

Λαγουτάρη Δήμητρα τ. Επιμελήτρια ΟγκολογικήςΚλινικής Ιατρικού Αθηνών Καβέτσου 10, 3ος όροφοςτηλ./φαξ: 22510 55636 κιν. 6932-089054

Περγαμηνού Άννα Καβέτσου 40 (3 όροφος)τηλ. 22510 41110κιν. 6945-394202

ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΙ

Κωφόπουλος Κ. Σάββας Καβέτσου 10, Μυτιλήνη τηλ. 22510 47755 & 6944-635886

Μπομπότη Στ. Πολυξένη Καβέτσου 5 τηλ. 22510 44010κιν. 6977-649458fax 22510 44027

Τσουνάς Ι. ΠαναγιώτηςΙατρός ενδοκρινολόγος - δια-βητολόγος Αγ. Ειρήνης 1 (4ος όροφος),ΜυτιλήνηΔέχεται: Τετάρτη απόγευμαΠαρασκευή πρωίΚαλλονή (Εμπορικό κέντροΑλβανού)Δέχεται: Δευτέρα - Πέμπτηπρωίκαι Τρίτη – Πέμπτη απόγευμαΤηλ. / φαξ: 22530 24590Κιν.: 6946-008966

IATPOIAKTINOΔIAΓNΩΣTEΣ

Aμπατζής Πολύδωρος Aερ. Γιανναρέλλη 7

τηλ. 22510 28222

Ιατρική Διάγνωση ΛέσβουΠαντελέλη Μαριάνθη

Παγανή 2ο χλμ. Μυτιλήνης - ΚαλλονήςΣύμβαση με όλα τα Tαμεία.τηλ. 22510 42101

Μαγνητική Τομογραφία Λέ-σβου Σίσκας Α. Νικόλαος(στρατιωτικός ιατρός)

Καβέτσου 44τηλ. 22510 42277, 42377

Χατζηκυριάκου - ΓρηγοράκηΈλσα

Ακτινολογικό Υπερηχοδιαγνω-στικό ΕργαστήριοΝαυμάχου Αποστόλη 17 (κά-θετος της Καβέτσου 22 - 24)τηλ. 22510 47773 και κιν.6932-616601

ΚΑΛΛΟNH

Πανσεληνά - Σκορδά ΜαρίαΈναντι Κέντρου Υγείαςτηλ. 22530 22131Σύμβαση με όλα τα ταμεία

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΙ

Γιάννης Δ. Χατζηλίας ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣΚαβέτσου 44, 3ος όροφοςτηλ. 22510 54038κιν. 6973-821145

ΝΕΥΡΟΛΟΓΟΙ

Λογιώτατος Γ. Νικόλαος Καλλονή Λέσβουτηλ./φαξ ιατρείου 2253025000κιν. 6977-202582Δευτέρα - Παρασκευή 8:30 - 13:30Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή18:00 - 20:30e-mail: [email protected]

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ

Ζαμπάκος Ι. ΓεώργιοςΠλαστικός χειρουργόςΚαβέτσου 3, 2ος όροφοςτηλ. 22511 02351κιν. 6974-117070www.πλαστικηχειρουργικη.gr

Κεχαγιάς Αθ. ΕυάγγελοςΝευροχειρουργόςΜέλος της Ελληνικής Νευρο-χειρουργικής Εταιρείας &της Ελληνικής ΕταιρείαςΣπονδυλικής ΣτήληςΥπ. διδάκτωρ Ιατρικής Σχο-λής Καποδιστριακού Πανεπι-στημίου ΑθηνώνΒουρνάζων 17 τηλ. 6977-375962e-mail:[email protected]

Δημήτριος Γ. Σίσκος, MDΑγγειοχειρουργόςΕξειδικευμένος στις ενδοαγ-γειακές τεχνικές στο ΓΝΑ ΚΑΤΔέχεται με ραντεβού στην «Ιατρική Διάγνωση Λέσβου»,2ο χλμ. Μυτιλήνης - Καλλονής (Παγανή)τηλ.: 22510 42101κιν.: 6972-556449e-mail: [email protected]

MIKPOBIOΛOΓOIBIOΠAΘOΛOΓOI

Γ. Φεβρωνία Κανταρτζή M.D.Καβέτσου 32, (Πάνω απόΣκοπελίτη/ Βιοκαρπέτ) Μυτιλήνητηλ. 22510 25070 κιν. 6974-585745e-mail: [email protected]Σύμβαση με όλα τα ταμεία

Κοροβέση - ΤαπανλήΝικολέττα

Αγ. Ειρήνης 1, 2ος όροφος τηλ. 22510 23818κιν. 6944-564159

Σιδηρή Ευστρατία Καβέτσου 22τηλ. 22510 21275

ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΙ

Περγαμηνού Γ. Μυρσίνη -Ιατρικό Κέντρο ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ

Ειδικευθείσα στο Γ.Ν. «Γεν-νηματάς» Αθηνώβ, τ. επιμε-λήτρια Γ.Ν, «Άγιος Παύλος»ΘεσσαλονίκηςΚαβέτσου 42 και Ξενοφώ-ντος, ΜυτιλήνηΓια ραντεβού:τηλ. 22510 47771, fax22510 47772, κιν. 6984-167492

Ρεκλείτη ΆνναΚαβέτσου 40, 5ος όροφοςτηλ. 22510 55516κιν. 6944-662304Ψιάχου ΕλένηΑιματολόγος,τ. Διευθύντρια ΕΣΥ Αγγλίας Καβέτσου 3, 1ος όροφοςτηλ. 22510 23952, 6972-439364e-mail:[email protected]

OPΘOΠAIΔIKOIXEIPOYPΓOI

Παπιομύτης ΓεώργιοςΚαβέτσου 32τηλ. 22510 55711κιν.: 6942-405440

ΚΑΛΛΟΝΗ

Παπαδόπουλος ΑναστάσιοςΚαλλονή Λέσβουιατρείο: 22530 29233κιν. 6979-070772

ΑΘΗΝΑ

Δρ. Παπαδέλλης Παναγιώτηςτ. Διευθυντής ΝοσοκομείουΚΑΤ Επιστημονικός ΣυνεργάτηςΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗΣΔ. Σούτσου 38, Πλ. Μαβίλητηλ.: 210 6420357 τηλ. οικίας: 210 8079880e-mail: [email protected]

OYPOΛOΓOIANΔPOΛOΓOI

Μουτζούρης Βασίλης Kαβέτσου 27 τηλ. 22510 43456, κιν. 6972 122738(Μόνο Απογεύματα)

OΦΘAΛMIATPOI

Ζουμπούλη Δ. Ελένη Καβέτσου 11 (πλησίον καταστημάτων με στρώματα)ιατρείο: 22510 42312οικία: 22510 41487

Κουτζά Χριστίνα Καβέτσου 10τηλ. 22510 44664κιν. 6944363959

ΑΘΗΝΑ

Μάλλιας ΙωάννηςΧειρουργός ΟφθαλμίατροςΚαλλιπόλεως 3 & Ελευθ. Βενιζέλου 65Νέα Σμύρνητηλ. 210 9320215

ΠAIΔIATPOI

Τσανακτσή - Mαλλιαρού Μαρία

Αερ. Γιανναρέλλη 13 τηλ. 22510 40250 κιν. 6932449588

PEYMATOΛOΓOI

Γρίβας Κων/νος Καβέτσου 5 (3ος όροφος) τηλ. 22510 44020κιν. 6932 204318φαξ 22510 44027

Μαυραγάνη Ιγ. Κλειώ Καβέτσου 11 & Παπανικολή τηλ. 22510 25338κιν. 6946465866

Ω.Ρ.Λ.

Κουτουκτσής Ε. Αθανάσιος Καβέτσου 40, 3ος Όρ. τηλ. 22510 29342, κιν. 6942-290344 9-13:00 & 18:00-21:00 εκτός Τετάρτης

KAΛΛΟΝΗ

Κρέτζας Π. ΔημήτριοςΕμπορικό Κέντρο Αλβανούτηλ. - φαξ: 22530 23256 κιν. 6944-523748

Δρ. Πασχαλίδης ΓιάννηςΔρ. Θεοδοσίου Μαρία

Μυτιλήνη: Καβέτσου 44, τηλ.22510 22217Καλλονή: Εμπορικό ΚέντροΧατζημανώλη, τηλ. 2253029530

XEIPOYPΓOIOΔONTIATPOI

Aμπατζή - Aντωνίου Mαρία Aερ. Γιανναρέλλη 7 τηλ. 22510 21030

Καπτανής Ευστράτιος Καβέτσου 22 τηλ. 22510 44314

Μοιρασγεντής Παναγιώτης Καβέτσου 22, 1ος όροφοςτηλ. 22510 45977κιν. 6977-881899

ΕΙΔΙΚΟΙ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΙ

Καραγεωργίου Νίκος Διδάκτωρ OρθοδοντικήςΑγίας Ειρήνης 11τηλ. 22510 42233

Καραχάλια Καλλιρόη Αγίας Ειρήνης 1τηλ. 22510 48105κιν. 6936406140

Χατζηδημητρίου Α. Μιχάλης - Ορέστης

Μυτιλήνη: Καβέτσου 32 τηλ. 22510 43377, κιν.: 6974-117849Λήμνος: Καρατζά 10, τηλ. 22540 26652

ΨYXOΛOΓOΣ - ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΟΣ

Βερβέρη ΜαρίαΚαβέτσου 17 Ειδίκευση στην ψυχολογία παιδιών και εφήβωντηλ. 6945-447016 & 2251048933

ΨYXOΛOΓOI

Βεκρή ΒαλεντίναΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ& ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙ-ΞΗΣ (Ι.ΠΑΙ.Ψ.Υ.)

Διαταραχές αυτιστικού φά-σματος, Μαθησιακές δυσκο-λίες, Δυσλεξία, Λογοθερα-πεία, Εργοθεραπεία, Ψυχο-παιδαγωγική παρέμβαση, Ψυ-χοδιαγνωστικά τεστ, Συμβου-λευτική γονέωνΑγ. Ειρήνης 11τηλ. 22511 02215κιν. 6936-649439

Καραγεωργίου Ελένη Κλινική ψυχολόγοςΔέχεται με ραντεβούΞενοφώντος 6 (α´ όροφος)τηλ. 22510 43394κιν. 6973-312860

ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΛΕΣΒΟΥ

Παρέχει ομαδική και ατομικήψυχοθεραπεία παιδιών, εφή-βων, ενηλίκων, ψυχολογική υ-ποστήριξη σε οικογένειες,ζευγάρια και χρήστες ουσιών,ψυχολογικές αξιολογήσειςπαιδιών, εφήβων και ενηλί-κων.

24ωρης λειτουργίαςΚλεοβουλίνης 20 - Μυτιλήνητηλ. 22510 48959, κιν. 6970-095950 (24 ώρες/24ωρο)

Παραδείσης Γιώργος ΨυχολόγοςΜπουχλία 10 Ψυχοθεραπεία και Υποστήριξη παιδιών, εφήβων & ενηλίκωνΔέχεται με ραντεβούτηλ. 22510 41803κιν. 6971-736667

ΛOΓOΘEPAΠEYTEΣ

Αδαμπατά ΚατερίναΗρώων Πολυτεχνείου 4τηλ. 22510 29996κιν. 6937293661

Αναγνώστου ΠελαγίαΑργύρη Εφταλιώτη 11 (έναντιΑγάλματος Ελευθερίας)τηλ. 22510 54538κιν. 6980-266109e-mail:[email protected]

ΛΕΞΗΜΑΧατζηεμμανουήλ Αδριανή

Χρυσομαλλούσης 25 τηλ. 22510 55109κιν. 6973-565403e-mail:[email protected]

ΛΟΓΟΥ ΜΑΘΗΣΗΧορέβας Κωνσταντίνος

Π. Βοστάνη 12, 3ος όροφοςτηλ. 2251101431κιν. 6978-424660e-mail: [email protected]: www.logou-mathisi.gr

Ρεπάνη ΕυστρατίαΚαβέτσου 10, 2ος όροφοςτηλ.: 22510 37624κιν.: 6940-201710e-mail:[email protected]

Σταυρακέλλη Στέλλα - Μαρία Καλλονή Λέσβουτηλ. 6970-515889 &22530 24648e-mail:[email protected]

Χατζόγλου ΕλένηΓρηγ. Παπαμιχαήλ 2τηλ. 22510 48986κιν. 6946684555

ΦYΣIKOΘEPAΠEYTEΣMYTIΛHNH

Κέντρο Φυσικοθεραπείας& Aποκατάστασης Τάκας Π. Δημήτρης

Καβέτσου 13 τηλ. 22510 29802, κιν. 6932420297

Κέντρο Φυσικοθεραπείας & ΑποκατάστασηςΧατζηδημητρίου Αντώνης

Αγ. Ειρήνης 3Ατηλ. 2251037633κιν. 6945792823

PhisiocareΕργαστήριο ΦυσικοθεραπείαςΣταυρουλάκη Ιφιγένεια P.T. -M.T.

ΦυσικοθεραπεύτριαΕπισκέψεις κατ’ οίκον Ασκληπιού 39, Χρυσομαλλού-σαΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΕΟΠΥΥτηλ. 22510 54898κιν. 6977-957180

ΔIAITOΛOΓOIΔIATPOΦOΛOΓOI

BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ»Τσατραφίλη Σταυρούλα

Κλινική ΔιαιτολόγοςΔιατροφολόγος M.Sc.Β. Καραπαναγιώτη 13τηλ. 22510 20111

Κουτρολού Κ. ΧαράΚλινική ΔιαιτολόγοςΔιατροφολόγος Καβέτσου 36, Μυτιλήνητηλ./φαξ: 22510 21374κιν. 6955409874

Τελωνιάτη Ειρήνη Π. Βοστάνη 6, Μυτιλήνητηλ./φαξ: 22510 42011κιν. 6944513511

AIΣΘHTIKOI

BEAUTY CENTER«ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ»Τσατραφίλη Κων/να

Αισθητική, Φωτόλυση, Mακιγιάζ, Μανικιούρ, ΠεντικιούρΒ. Καραπαναγιώτη 13τηλ. 22510 20111

Σταμάτη ΚωνσταντίναΠοδολόγος, κοσμητολόγος, αισθητικόςΘουκυδίδου 4, Χρυσομαλλού-σατηλ. 22510 22696

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΑ ΕΙΔΗ

Ορθοπεδική ΛέσβουΜαυραγάνη ΒάσωΟρθοπεδικά ανατομικά είδη - αθλητικά βοηθήματα ειδικές κατασκευές - νοσοκομειακά είδη Καβέτσου 11 & Παπανικολή,τηλ. 22510 45542

OΔONTΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Ψαραδέλλης Β. Χρήστος Πτυχιούχος Οδοντικής Τεχνολογίας ΑΤΕΙ ΑθηνώνΣκαμανδρίου 2Α τηλ. 22510 54989κιν. 6973-036163

ΓΕΩΠΟΝΟΙ

ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΡΑΤΗΣ Γεωργικές - ΠεριβαλλοντικέςΜελέτεςΒιολογική Γεωργία - Κτηνο-τροφία, Νέοι ΑγρότεςΚαταπολεμήσεις Εντόμων καιΤρωκτικώνΕπαγγελματικοί καθαρισμοίχώρωνΚαβέτσου 10 (2ος όροφος)τηλ. 22510 37415, κιν. 6937-407221e-mail: [email protected]

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣ-ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣ-ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΧΩΡΩΝ

ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣΤεχνολόγος Γεωπόνος

Απολυμάνσεις, απεντομώ-σεις, μυοκτονίεςΜόρια Λέσβου τηλ. 225103 2192κιν. 6942-625198

ΕΚΚΕΝΩΣΕΙΣ ΒΟΘΡΩΝ

ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙΕλ. Βενιζέλου 52, Μυτιλήνητηλ. 22510 32400

ΛOΓIΣTIKA ΓPAΦEIA

ΒΕΡΡΗΣ Π. ΠΑΝΤΕΛΕΩΝ Αγ. Θεράποντος 6Παροχή λογιστικών, φοροτεχνικών υπηρεσιών,καθώς και σύνταξη οικονομοτεχνικών μελετώντηλ./φαξ: 22510 48604

ΤΡΙΤΗ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Page 18: Εμπρός 3942

18ΤΡΙΤΗ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Μία θέση αρχαιολόγου και μίαεργατοτεχνίτη για δίκτυα σε Μόρια,Πάμφιλα, Παναγιούδα

Προσλήψεις στην ΑρχαιολογίαΠροκειμένου να εκτελεστούν εργασίες αρ-

χαιολογικού ενδιαφέροντος κατά την ε-κτέλεση δύο έργων, την «Κατασκευή δικτύωναποχέτευσης στις Δημοτικές Κοινότητες Μό-ριας, Παμφίλων» και «Κατασκευή έργων ύ-δρευσης στις Δημοτικές Κοινότητες Μόριας,Παμφίλων και στην Τοπική Κοινότητα Πανα-γιούδας», η Κ΄ Εφορεία Προϊστορικών καιΚλασσικών Αρχαιοτήτων (ΕΠΚΑ) προχωράστην πρόσληψη με σύμβαση εργασίας ιδιωτι-κού δικαίου, ενός αρχαιολόγου Π.Ε. και ενόςεργατοτεχνίτη Δ.Ε., για διάστημα έξι μηνών.Όσοι επιθυμούν να προσληφθούν, καλούνταινα συμπληρώσουν την αίτηση και να την υ-ποβάλουν με τα συνημμένα δικαιολογητικά,νομίμως επικυρωμένα, είτε αυτοπροσώπωςείτε με άλλο εξουσιοδοτημένο από αυτούςπρόσωπο, εφόσον η εξουσιοδότηση φέρειτην υπογραφή τους θεωρημένη από δημόσιααρχή, είτε ταχυδρομικώς με συστημένη επι-στολή (σε περίπτωση ταχυδρομικής υποβο-λής, οι αιτήσεις με τα συνημμένα δικαιολο-γητικά θα πρέπει να έχουν πρωτοκολληθείστην υπηρεσία έως την ημερομηνία λήξης υ-ποβολής των αιτήσεων), στα γραφεία τής Κ΄ΕΠΚΑ Σαπφούς 22, Μυτιλήνη, Τ.Κ. 81100 -Λέσβος, υπ’ όψιν Βασιλικής Σαραντινού (τηλ.επικοινωνίας: 22510 22087) έως την Πέ-μπτη 28 Νοεμβρίου.

Tρίτη περίοδος προσλήψεωνστην Κοινωφελή Εργασία α-ναμένεται να ξεκινήσει στις

αρχές Δεκεμβρίου, προκειμένουνα καλυφθούν μέσω του ΟΑΕΔσυνολικά 7.400 θέσεις Κοινω-φελούς Εργασίας στην Παιδεία.Σύμφωνα με την κατανομή πουαναμένεται να γίνει, ο ΝομόςΛέσβου θα πάρει και στις δύοβαθμίδες υποχρεωτικής εκπαί-δευσης 52 θέσεις, που θα μοι-ραστούν από μισές σε πρωτο-βάθμια και δευτεροβάθμια εκ-παίδευση.Όπως ανήρτησε η εξειδικευμένησε θέματα απασχόλησης ενημε-ρωτική ιστοσελίδα www.e-dimosio.gr (η ίδια είχε βδομάδεςπριν την έκδοσή της αναφέρει ε-πακριβώς την κατανομή των θέ-σεων στην προηγούμενη προκή-ρυξη για την Κοινωφελή), η επό-μενη προκήρυξη ΚοινωφελούςΕργασίας που θα εκδώσει ο ΟΑ-ΕΔ, θα αφορά σε 7.400 θέσεις σεσχολικές μονάδες πρωτοβάθμιαςκαι δευτεροβάθμιας εκπαίδευ-σης (δημοτικά, γυμνάσια, λύ-κεια), σε ΚΕΔΔΥ, σε δομές Ειδι-κής Αγωγής, καθώς και στουςφορείς επίβλεψης (διευθύνσειςκαι περιφερειακές διευθύνσειςΕκπαίδευσης). Η προκήρυξη α-ναμένεται να δημοσιευτεί στιςαρχές Δεκεμβρίου κι όσοι θα

προσληφθούν μέσω αυτής, θα α-πασχοληθούν για εξήμισι μήνες,και όχι για πέντε όπως ισχύει γιατις υπόλοιπες προκηρύξεις τουπρογράμματος της ΚοινωφελούςΕργασίας.Οι θέσεις που κατανέμονται στηνΕκπαίδευση, είναι λιγότερες απόόσες αρχικά είχαν προβλεφθείγια το συγκεκριμένο πρόγραμμα,διότι αφαιρέθηκαν λόγω διαμαρ-τυρίας της Διδασκαλικής Ομο-σπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ), αλλάκαι της Ομοσπονδίας Λειτουρ-γών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛ-ΜΕ) οι θέσεις εκπαιδευτικών,και δη για τους νηπιαγωγούς

που είχαν περιληφθεί στην προ-κήρυξη.

Οι θέσειςΣ’ ό,τι αφορά στην κατανομή τωνθέσεων για το Νομό Λέσβου, στηΔιεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαί-δευσης θα καλυφθούν οι εξής26 θέσεις:- Τρεις Π.Ε. Ψυχολόγων- Τρεις Π.Ε. Κοινωνικών Λει-τουργών - Τέσσερις Δ.Ε. Επιστατών - 10 Υ.Ε. Καθαριστών- Έξι Υ.Ε. ΤραπεζοκόμωνΣτη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευσηθα καλυφθούν ομοίως 26 θέσεις

ως εξής:- Πέντε Π.Ε. Ψυχολόγων- Πέντε Π.Ε. Κοινωνικών Λει-τουργών- Τέσσερις Δ.Ε. Επιστατών - 12 Υ.Ε. ΚαθαριστώνΣε σχέση με τις προηγούμενεςπροκηρύξεις της ΚοινωφελούςΕργασίας, έχουν ήδη πιάσει δου-λειά οι προσληφθέντες της κατη-γορίας υποχρεωτικής εκπαίδευ-σης (247 για το Δήμο Λέσβουκαι την Περιφερειακή ΕνότηταΛέσβου), ενώ είναι στη φάση α-ξιολόγησης οι αιτήσεις που έ-χουν υποβληθεί για τις υπόλοι-πες κατηγορίες εκπαίδευσης σεδήμους, περιφέρειες, ασφαλιστι-κούς φορείς, μητροπόλεις (307για το Νομό Λέσβου). Στις 20Νοεμβρίου που έληξε η προθε-σμία, είχαν υποβληθεί ηλεκτρο-νικώς περί τις 114.000 αιτήσειςγια 28.000 θέσεις συμβασιού-χων δευτεροβάθμιας, πανεπιστη-μιακής και τεχνολογικής εκπαί-δευσης, πανελλαδικώς. Οι προ-σλήψεις αυτές, σύμφωνα με τηδιοίκηση του ΟΑΕΔ, θα έχουν ο-λοκληρωθεί έως τις 10 Δεκεμ-βρίου και αφορούν σε μηνιαίεςαπολαβές από 427 ευρώ καθαράγια τους νέους κάτω των 25 ετώνέως 490 ευρώ καθαρά για όσουςείναι άνω των 25 ετών με ασφα-λιστικές εισφορές καλυμμένες.

Θα καλυφθούν 26 θέσεις στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και 26 στη δευτεροβάθμια στο Νομό Λέσβου

Κοινωφελής εργασίακαι στην Παιδεία

Στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών

Εννιά θέσεις εργασίαςΣυμβάσεις μίσθωσης έρ-

γου με το Εθνικό Κέ-ντρο Κοινωνικών Ερευ-νών (EKKE) θα συνάψουνόσοι επιλεγούν για την ε-κτέλεση του έργου «Ανά-πτυξη εργαλείων για τηνενσωμάτωση της ισότη-τας των φύλων στις δη-μόσιες πολιτικές», πουχρηματοδοτείται από τοΕπιχειρησιακό Πρόγραμ-μα του ΕΣΠΑ «ΔιοικητικήΜεταρρύθμιση 2007 -2013».Οι θέσεις που θα καλυ-φθούν είναι:- Μία θέση Κοινωνικού Ε-πιστήμονα με ειδίκευσησε θέματα φύλου, με προ-ϋπολογισμό αμοιβής α-νατιθέμενου έργου τις8.000 ευρώ (συμπεριλαμ-βανομένων των νόμιμωνκρατήσεων), για 20 μή-νες.- Μία θέση Κοινωνικού Ε-πιστήμονα με ειδίκευσηστις πολιτικές ισότηταςτων φύλων, με προϋπο-λογισμό αμοιβής ανατι-θέμενου έργου τις 8.000ευρώ (συμπεριλαμβανο-μένων των νόμιμων κρα-τήσεων), για 20 μήνες.

- Μία θέση Στατιστικού Ε-πιστήμονα, με προϋπολο-γισμό αμοιβής ανατιθέμε-νου έργου τις 5.000 ευρώ(συμπεριλαμβανομένωντων νόμιμων κρατήσεων),για έξι μήνες.- Μία θέση ΕπιστήμοναΠληροφορικής, με προϋ-πολογισμό αμοιβής ανα-τιθέμενου έργου τις15.000 ευρώ (συμπερι-λαμβανομένων των νόμι-μων κρατήσεων), για 20μήνες.- Μία θέση Κοινωνικού Ε-πιστήμονα με ειδίκευσησε θέματα φύλου, με προ-ϋπολογισμό αμοιβής α-νατιθέμενου έργου τις5.000 ευρώ, για έξι μή-νες. - Μία θέση Κοινωνικού Ε-πιστήμονα με ειδίκευσησε θέματα ισότητας τωνφύλων με προϋπολογι-σμό αμοιβής ανατιθέμε-νου έργου τις 15.000 ευ-ρώ (συμπεριλαμβανομέ-νων των νόμιμων κρατή-σεων), για 14 μήνες.- Μία θέση Κοινωνικού Ε-πιστήμονα ή Οικονομο-λόγου με ειδίκευση στηνκατάρτιση προϋπολογι-

σμών με την οπτική τουφύλου, με προϋπολογι-σμό αμοιβής ανατιθέμε-νου έργου τις 15.000 ευ-ρώ (συμπεριλαμβανομέ-νων των νόμιμων κρατή-σεων), για 14 μήνες.- Μία θέση Κοινωνικού Ε-πιστήμονα με ειδίκευσηστις ποιοτικές μεθόδους,με προϋπολογισμό αμοι-βής ανατιθέμενου έργουτις 10.000 ευρώ (συμπε-ριλαμβανομένων των νό-μιμων κρατήσεων), για14 μήνες.- Μία θέση Οικονομολό-γου, με προϋπολογισμόαμοιβής ανατιθέμενουέργου τις 5.000 ευρώ(συμπεριλαμβανομένωντων νόμιμων κρατήσεων),για 20 μήνες.Οι ενδιαφερόμενοι υπο-βάλλουν την αίτησή τουςστη διεύθυνση: ΕθνικόΚέντρο Κοινωνικών Ερευ-νών, Κρατίνου 9 και Αθη-νάς, 10552 - Αθήνα, μέ-χρι και την 30ή Νοεμβρί-ου 2013. Πληροφορίες:Μαργαρίτα Παλληκάρη,τηλέφωνο 210 7491735και e-mail: [email protected]

Page 19: Εμπρός 3942

19ΤΡΙΤΗ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013 ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φ Α Ρ Μ Α Κ Ε Ι Α

ΤΡΙΤΗ: ΔΙΗΜΕΡΕΥΕΙ07.45 - 20.30

ΣΥΣ. ΦΑΡ. ΚΟΥΝΤΣΟΥΡΟΣ Δ. & ΕΛ. Καβέτσου 8, πλατεία πάρκου

Τηλ. 22510 22113

ΤΡΙΤΗ: ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΕΙ17.30 - 07.45

ΣΥΣ. ΦΑΡ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΒΙΡ. & ΧΡΙΣ. Χρυσομαλλούσας 30, εκκλησία

Τηλ. 22510 42922ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι αμοιβαίες αλλαγές μεταξύ

των φαρμακείων δεν κοινοποιούνται

στην εφημερίδα.

Δ Ρ Ο Μ Ο Λ Ο Γ Ι Α Π Λ Ο Ι Ω Ν

ΤΡΙ ΤΗ: 26 .11.2013

ΑΠΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ“ΑΡΙΑΔΝΗ” 20.00 ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Συνιστούμε στους αναγνώστες μας

να επικοινωνούν με τις εταιρείες και τα κατά τόπους

πρακτορεία για τυχόν αλλαγές στα δρομολόγια

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

Τουρ. Αστυνομία 22510 22776

Αστυνομία 22510 41911

Πυροσβεστική 199

Περιφέρεια

Β. Αιγαίου 22510 37080

Νοσοκομείο 22513 51100

22513 51200

Δημαρχείο 22510 27777

Τελωνείο 22510 28311

Λιμεναρχείο 22510 24115

Αεροδρόμιο 22510 38722

2251038700

Δημ. Θέατρο 22510 37194

Γ.Γ. Αιγαίου & Νησιωτικής

Πολιτικής 22510 41161

Δικαστήριο 22510 45489

ΠΕΔ Β. Αιγαίου 22510 27333

Ταχυδρομείο 22510 28823

Μητρόπολη

Μυτιλήνης 22510 40892

Υπηρεσία ταξί

Taxiplon 18222 (αστική χρέωση)

Ραδιοταξί 22510 25900

Σταθμός Υπεραστικών

Λεωφ. ΚΤΕΛ 22510 28873

Σταθμός

Αστικών Λεωφ. 22510 46436

Δρομολόγια ΚΤΕΛ 22510 14505

ΚΕΘΕΑ ΛΕΣΒΟΥ 22510 25670

6973-245453

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑΛΗΜΝΟΥ

Δημαρχείο 22543 50000

Νοσοκομείο 22540 82000

Πυροσβεστική 22540 22199

Αστυνομία 22540 22200

Λιμεναρχείο 22540 22225

Ο.Α. Αεροδρόμιο 22540 92700, -1

Ο.Α. 22540 22214, -5

ΚΤΕΛ 22540 22464

Ταχυδρομείο 22540 22462

Περιφερειακή

Ενότητα 22540 22996

Αegean Airlines 22540 92720

ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ ΣΑΣ

ΣΤΟ εμπρόςΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ

ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ:

“EΠIKOINΩNIA

ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.” EΘNIKH TPAΠEZA

415/470156-97

ALPHA BANK601-00-2002-008741

TPAΠEZA ΠEIPAIΩΣ5709-017817-954

ΓENIKH TPAΠEZA9800145525-7

EMΠOPIKH TPAΠEZA85231511

CYPRUS POPULAR BANK (CPB)

0266727426

ΧΡΗΣΙΜΑ

Η έλλειψη εθνικής πολιτι-κής και αναγκαίων μέτρωνπροστασίας του από τοκράτος έχει οδηγήσει τουςελαιοπαραγωγούς σε από-γνωση, αφού η τιμή του έ-χει κατρακυλήσει στα επί-πεδα του 1990, τονίζουν οιβουλευτές, σημειώνονταςπως ο σχεδιασμός με τα«αγροτικά καλάθια» τωνπεριφερειών απέτυχε ναοργανώσει την παραγωγήκαι εμπορία του προϊόντοςκαι να στηρίξει το εισόδη-μα των παραγωγών, με κίν-δυνο την εγκατάλειψη τηςκαλλιέργειας και την κα-τάρρευση του ελαιοκομι-κού τομέα της χώρας.

Μεγάλες απώλειες«Ειδικά η παραγωγή της ε-φετινής χρονιάς θα είναιμειωμένη λόγω της σχινο-καρπίας και της ακαρπίαςπου προκάλεσαν ακραίεςκαιρικές συνθήκες κατά τηνπερίοδο της καρπόδεσης,με αποτέλεσμα οι ελαιοπα-ραγωγοί της χώρας να απο-λέσουν μεγάλο μέρος του

εισοδήματός τους», ανα-φέρουν οι βουλευτές, επα-ναλαμβάνοντας ότι η απώ-λεια της παραγωγής ανέρ-χεται σε πολλές περιοχέςστο 60% έως και το 90%.Με αναφορές στην καθυ-στερημένη εφαρμογή τουπρογράμματος καταπολέ-μησης του δάκου και στιςαθρόες, όπως τονίζουν, ει-

σαγωγές υποβαθμισμένωνελαιολάδων, που μετά απόειδική επεξεργασία ανα-μειγνύονται με ελληνικά ε-λαιόλαδα και κυκλοφο-ρούν στην αγορά «ως εξαι-ρετικά παρθένα», οι βου-λευτές ρωτούν τους υ-πουργούς αν θα προχωρή-σουν το συντομότερο δυ-νατό στη λήψη όλων τωναναγκαίων μέτρων ώστε ναγίνονται αποτελεσματικοίέλεγχοι και να υπάρχει κα-ταγραφή των βυτίων πουεισέρχονται στη χώρα μέ-σω κυρίως των λιμανιώντης Πάτρας και της Ηγου-

μενίτσας, αλλά και αν θα ε-νισχύσουν τις υπηρεσίεςτού ΕΦΕΤ και του ΣΔΟΕ δί-νοντας σαφείς εντολές ναλαμβάνουν δείγματα ελαι-ολάδων με σκοπό τη χημι-κή ανάλυσή τους, ώστε ναεφαρμοστεί ένα σύστημαολοκληρωμένης εθνικής ι-χνηλασιμότητας.Οι βουλευτές ρωτούν αν ύ-στερα από την ιδιωτικοποί-ηση και απώλεια ελέγχουτής ΑΤΕ, σκοπεύει η κυ-βέρνηση - και με ποιοντρόπο - στη χρηματοδότη-ση με ευνοϊκούς και μη ε-παχθείς όρους των συνε-

ταιριστικών και ιδιωτικώνεπιχειρήσεων τυποποίη-σης ελαιολάδου, προκει-μένου να απορροφηθεί ο-μαλά η παραγωγή και να υ-ποστηριχτούν οι τιμές. Τέ-λος, ζητούν να πληροφο-ρηθούν: «Θα καταθέσει ηκυβέρνηση άμεσα στηνΕ.Ε. πρόταση ώστε, όπωςέγινε με τους μαστιχοπα-ραγωγούς της Χίου, να ε-γκριθεί πολύ γρήγορα ειδι-κό πρόγραμμα (ad hoc) α-ποζημίωσης των ελαιοπα-ραγωγών από την ακαρπία,η οποία έχει μειώσει δρα-ματικά το εισόδημά τους;»

Ερώτηση-παρέμβαση ΣΥΡΙΖΑ

Εμπαιγμός 8.500 νέων γεωργών«Aπλήρωτοι για τη β΄ δόση του

προγράμματος παραμένουνμέχρι και σήμερα οι 8.500 δικαι-ούχοι του Μέτρου “Εγκατάστασηνέων γεωργών” του προγράμμα-τος αγροτικής ανάπτυξης 2007 -2013 “Αλ. Μπαλτατζής” και, επι-πλέον, κινδυνεύουν να μείνουντελείως εκτός της νέας προγραμ-ματικής περιόδου, αφού στηνπλειοψηφία τους δεν έχουν κατα-βληθεί καθόλου δικαιώματα απότο εθνικό απόθεμα από το 2009μέχρι σήμερα!»Αυτό σημειώνουν σε ερώτησή

τους βουλευτές τού ΣΥΡΙΖΑ, μετα-ξύ των οποίων και ο Γιάννης Ζερ-δελής, τονίζοντας πως την ίδια ώ-ρα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανά-πτυξης και Τροφίμων πιέζει προ-θεσμίες για την προκήρυξη του νέ-ου προγράμματος, επιδεικνύονταςπλήρη αδιαφορία για τους δικαι-ούχους του προηγούμενου.Οι βουλευτές ρωτούν τον υπουργόΑγροτικής Ανάπτυξης για ποιουςλόγους δεν έχει καταβληθεί μέχρισήμερα η β΄ δόση στους 8.500 δι-καιούχους, δεδομένου ότι θεωρη-τικά τα κοινοτικά κονδύλια ήταν ε-

ξασφαλισμένα, αλλά και με ποιοακριβές χρονοδιάγραμμα σκοπεύ-ει το Υπουργείο να προχωρήσειστην πληρωμή τους. Ακόμη ρω-τούν πότε θα καταβληθούν οι πλη-ρωμές για τα Σχέδια Βελτίωσης,γιατί και με ποιο σκεπτικό η πλειο-ψηφία των νέων γεωργών δεν έχειλάβει δικαιώματα από το εθνικό α-πόθεμα από το 2009 έως και σή-μερα και ποια μέριμνα θα ληφθείώστε να μη μείνουν, λόγω δικαιω-μάτων, εκτός της νέας προγραμ-ματικής περιόδου οι ήδη ενταγμέ-νοι.

Δέκα βουλευτές τού ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και οτου Νομού Λέσβου, Γιάννης Ζερδελής, με ερώτησήτους προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και

Τροφίμων, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότη-τας χαρακτηρίζουν ως επιτακτική την ανάγκη λήψης μέ-τρων προστασίας του ελαιολάδου, του σημαντικότερου α-γροτικού προϊόντος της χώρας.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ &ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ2η ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΜΥΤΙΛΗΝΗΣ«ΒΟΣΤΑΝΕΙΟ»Μυτιλήνη 19-11-2013Αρ. Πρωτ. 19981ΑΔΑ: ΒΛ1Φ46907Ο-Ρ6Φ

ΕΠΑΝΑΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

Το Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλή-

νης διά της υπ’ αριθμ.

19657/12-11-2013 απόφασης

του Διοικητή, επαναπροκηρύσ-

σει Δημόσιο Διαγωνισμό με

κριτήριο κατακύρωσης την χα-

μηλότερη τιμή για την προμή-

θεια ραμμάτων, για το Νοσοκο-

μείο Μυτιλήνης.

Προϋπολογισμός δαπάνης

100.000,00 ευρώ συμπεριλαμ-

βανομένου Φ.Π.Α. 9%. Ο δια-

γωνισμός θα διενεργηθεί από

αρμόδια επιτροπή στις 03-01-

2014 ημέρα Παρασκευή και ώ-

ρα 12:00 μ. στα γραφεία του

Νοσοκομείου. Ημερομηνία λή-

ξης υποβολής προσφορών 02-

01-2014 ημέρα Πέμπτη και ώρα

14:30.

Αναλυτική διακήρυξη θα βρί-

σκεται στο Νοσοκομείο η ο-

ποία θα χορηγείται σε κάθε εν-

διαφερόμενο έναντι του ποσού

των 20€ κατά τις εργάσιμες η-

μέρες και ώρες. Προς διευκό-

λυνση των ενδιαφερομένων,

το πλήρες κείμενο της Διακή-

ρυξης σε ηλεκτρονική μορφή

έχει αναρτηθεί από την ιστοσε-

λίδα της Αναθέτουσας Αρχής

(www.vostanio.gr) στον σύνδε-

σμο Διαγωνισμοί και στη διαύ-

γεια.

Αρμόδιος υπάλληλος ο κος

Γιαννιός Παναγιώτης τηλ.

22510 47190.

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ

ΜΟΥΖΑΛΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣΑΡΙΘ. 656/2013απόφασης του

ΔημοτικούΣυμβουλίου Δήμου

Λέσβου

ΘΕΜΑ: Αναπροσαρμογή συ-

ντελεστών ανταποδοτικών τε-

λών καθαριότητας-φωτισμού

Δήμου Λέσβου

Συνεδρίαση της 20ής Νοεμβρί-

ου 2013, ημέρα Τετάρτη και ώ-

ρα 18:30

Παρόντες Δημ. Σύμβουλοι:

Τριάντα εννιά [39] επί συνόλου

45

Μετά τη διαπίστωση απαρτίας,

ο Πρόεδρος κήρυξε την έναρ-

ξη της συνεδρίασης και έδωσε

το λόγο στον Αντιδήμαρχο Οι-

κονομικών κ. Κατράνη που ει-

σηγούμενος το 20ό θέμα ημε-

ρήσιας διάταξης ανακοινώνει

στο Σώμα την υπ’ αριθμ.

94595/14-11-2013 εισήγησή

του [στην οποία περιέχονται ει-

σήγηση της Δ/νσης Οικονομι-

κών Υπηρεσιών του Δήμου Λέ-

σβου, μαζί με πίνακες ισχυό-

ντων τιμολογίων, γενομένων

δαπανών των υπηρεσιών καθα-

ριότητας-φωτισμού, απόφαση

της οικονομικής επιτροπής

κ.λπ.], τονίζοντας την αναγκαι-

ότητα αναπροσαρμογής των

συντελεστών των ανταποδοτι-

κών τελών για την αντιμετώπι-

ση των δαπανών των Υπηρε-

σιών Καθαριότητας και Φωτι-

σμού του Δήμου. Τόνισε ιδιαί-

τερα ότι ο μη καθορισμός των

τελών στο ανάλογο ύψος συνι-

στά βαρεία παράβαση καθήκο-

ντος και κάλεσε το Συμβούλιο

να υιοθετήσει την πρόταση της

Οικονομικής Επιτροπής.

Πρότεινε δε στο σώμα να επι-

βληθεί σε όλες τις Δημοτικές

και Τοπικές Κοινότητες του Δή-

μου Λέσβου για κατοικίες και

συναφείς στεγασμένους χώ-

ρους οικιακής χρήσης ενιαίος

συντελεστής 1,50€/τ.μ. και για

τα καταστήματα και συναφείς

στεγασμένους χώρους επαγ-

γελματικής χρήσης ενιαίος συ-

ντελεστής 2,80 €/τ.μ., πλην

της Δ.Κ. Μυτιλήνης που οι συ-

ντελεστές να παραμείνουν α-

μετάβλητοι.

Κατά τη συζήτηση του θέματος

ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών

κ. Κατράνης, αντιπρότεινε ε-

ναλλακτική πρόταση στο σώμα

σύμφωνα με την οποία προτεί-

νεται να επιβληθεί σε όλες τις

Δημοτικές και Τοπικές Κοινό-

τητες του Δήμου Λέσβου για

κατοικίες και συναφείς στεγα-

σμένους χώρους οικιακής χρή-

σης ενιαίος συντελεστής

1,40€/τ.μ. και για τα καταστή-

ματα και συναφείς στεγασμέ-

νους χώρους επαγγελματικής

χρήσης ενιαίος συντελεστής

2,50€/τ.μ., πλην της Δ.Κ. Μυτι-

λήνης που οι συντελεστές να

παραμείνουν αμετάβλητοι

[προβλέπεται επιπλέον είσπρα-

ξη από τα τέλη ποσό ευρώ

270.439,00 και η αύξηση ανέρ-

χεται σε ποσοστό 2,589%], και

στη συνέχεια ο Πρόεδρος του

Δημοτικού Συμβουλίου κάλεσε

το σώμα να ψηφοφορήσει σχε-

τικά.

Μετά από ονομαστική ψηφο-

φορία επί τριάντα οκτώ [38]

παρόντων [ο κ. Φραγκόπουλος

είχε εξέλθει της αίθουσας], 19

σύμβουλοι τάχθηκαν υπέρ της

εισήγησης-αντιπρότασης του

κ. Κατράνη και συγκεκριμένα

οι κ.κ. [Αθανάσης, Αθανασιά-

δης, Αντωνέλλη, Αστυρακά-

κης, Βατός, Γυμνάγος, Ζαφει-

ρίου Π., Ζαφειρίου Δ., Κατρά-

νης, Κορδώνης, Κουμαράς,

Κουνιαρέλλης, Κυρατζής, Κυ-

ριαζής, Λουκαδέλλης, Μαρινά-

τος, Μουτζούρης, Ταξείδης και

Χατζηχρήστος], 14 σύμβουλοι

τάχθηκαν κατά της εισήγησης

και συγκεκριμένα οι: κ.κ. [Αλε-

ξίου, Αργυρίου, Βελούτσος,

Δόλκα, Καραγεωργίου, Κοτζα-

δημητρίου, Κύτελης, Λεμονός,

Παλαιολόγος, Πάλλης, Παρα-

σκευαΐδης, Βαμβουρέλλη, Στα-

μάτης και Χατζηκομνηνός] και

5 σύμβουλοι ψήφισαν λευκό,

συγκεκριμένα οι κ.κ.: [Κάσσιος,

Πατερέλλης, Πατέστος, Πνακά

και Χοχλάκα]

Το Δημοτικό Συμβούλιο

Αποφασίζει κατά πλειοψηφία

[Με την υπερίσχυση της ψή-

φου του Προέδρου του Δ.Σ.]

Εγκρίνει την αναπροσαρμογή

από 1-1-2014 και εφεξής, των

ανταποδοτικών τελών καθα-

ριότητας και φωτισμού ως ε-

ξής:

Α) Επιβάλλει σε όλες τις Δημο-

τικές και Τοπικές Κοινότητες

του Δήμου Λέσβου για κατοι-

κίες και συναφείς στεγασμέ-

νους χώρους οικιακής χρήσης

ενιαίο συντελεστή 1,40€/τ.μ.

και για τα καταστήματα και συ-

ναφείς στεγασμένους χώρους

επαγγελματικής χρήσης ενιαίο

συντελεστή 2,50€/τ.μ., πλην

της Δ.Κ. Μυτιλήνης που οι συ-

ντελεστές παραμένουν αμετά-

βλητοι.

Β) Επίσης, σύμφωνα με τη δυ-

νατότητα που δίνει το άρθρο

202 του Ν. 3463/2006 και εκτι-

μώντας τις κοινωνικές τάξεις

που ιδιαίτερα πλήττονται από

την δυσμενή οικονομική συ-

γκυρία που διέρχεται ο τόπος

μας, μειώνει από 1-1-2014 τα

ανταποδοτικά τέλη καθαριότη-

τας και φωτισμού κατά 50%: α]

στις πολύτεκνες οικογένειες,

όπως αυτή η ιδιότητα οριοθε-

τείται από την κείμενη νομοθε-

σία, β] σε άτομα που είτε τα ί-

δια είτε μέλη της οικογένειάς

τους είναι Άτομα με Ειδικές Α-

νάγκες με ποσοστό αναπηρίας

άνω του 80% και τους επιβαρύ-

νουν και γ] στις τρίτεκνες οικο-

γένειες, ύστερα από σχετική

αίτησή τους.

Όλα τα άλλα τέλη που δεν α-

ναφέρονται παραπάνω παρα-

μένουν αμετάβλητα για το έ-

τος 2014 και εφεξής, όπως κα-

θορίστηκαν με προηγούμενες

αποφάσεις του Δημοτικού Συμ-

βουλίου.

Η απόφαση να δημοσιευθεί

σύμφωνα με τις διατάξεις του

άρθρου 66 του Β.Δ. 24/9-

20.10.1958.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού

Συμβουλίου Λέσβου

ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ευχαριστήριο

Η οικογένεια του Παναγιώτη Κουλουμαριέτουεκφράζει θερμές ευχαριστίες σε όλο το ιατρικόκαι νοσηλευτικό προσωπικό του Καρδιολογι-κού Τμήματος του Βοστάνειου ΝοσοκομείουΜυτιλήνης και ιδιαίτερα του γιατρούς κ. Βαρλά-μο και κ. Παπαλυσάνδρου, για την ανθρωπιάπου έδειξαν στην περιπέτεια υγείας που είχα-με.

∆HMOΣIEYΣEIΣ - ANAKOINΩΣEIΣ - ∆IAKHPYΞEIΣ - ∆HMOΣIEYΣEIΣ - ANAKOINΩΣEIΣ - ∆IAKHPYΞEIΣ

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και Γ. Ζερδελή για το λάδι

«Να ληφθούν μέτρα προστασίας του»

Page 20: Εμπρός 3942

20ΤΡΙΤΗ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013XPONOΓPAΦHMA

Να πάρει...!

Δύο φίλοι παίζουνγκολφ. Ο ένας από

τους δύο αστοχεί και αρ-χίζει να βρίζει..- Να πάρει ο διάολος, α-στόχησα!- Μη βρίζεις, γιατί ο Θε-ός σε βλέπει, σε ακούεικαι θα σε τιμωρήσει.Μετά από λίγο ξανααστο-χεί και βρίζει πάλι.- Να πάρει ο διάολος, α-στόχησα!- Μη φέρεσαι έτσι, γιατίο Θεός θα σου στείλεικακό σημάδι.Ο νευρικός τύπος αστο-χεί και πάλι και συνεχί-ζει.- Να πάρει ο διάολος, α-στόχησα!Ξαφνικά πέφτει ένας κε-ραυνός, αλλά χτυπάει τονάλλο παίχτη και ακούγε-ται μια φωνή από τα σύν-νεφα:- Να πάρει, αστόχησα...

J

XAM

OΓEΛATE!

κάνει

του

ς άλλου

ς να α

νησυχού

ν!

µέρανύχτα

Άνεργοι, εφεδρείες νεκροζώντανων

w Το«Μητρόπολις»,στο κεντρικόπάρκινγκΜυτιλήνης,αποτελεί πλέον τοβασικό στέκι τωνφιλάθλων.Συνδυάστε τονκαφέ, το ποτό ή τοουζάκι σαςπαρακολουθώνταςτον ποδοσφαιρικόκαι όχι μόνοαγώνα, στιςμεγάλες οθόνεςπου διαθέτει τοκατάστημα.

w Ο «Ερμής»,στην Επάνω Σκάλα,περιμένει όλουςεκείνους πουεπιθυμούν ναπιουν έναπεριποιημένο ούζοή κρασί, μια καιδιαθέτει πάντα μιατεράστια ποικιλίααπόκρεατομεζέδες,αλλά καιψαροκεφτέδεςπάντα φρέσκουςκαι λαχταριστούς.Η Κυβέληεγγυάται για τηναπόλυτηευχαρίστησή σαςκαι την απόλυτηδιασκέδασή σας.

w Το «Status»,στη Βαρειά, έχειαρχίσει και«ακούγεται» πολύδυνατά σταδιασκεδαστικάπράγματα τηςπόλης, ιδιαίτερατα σαββατόβραδα,αφού διαθέτειπολύ καλήζωντανή μουσική.Για όσους λοιπόνεπιθυμούν όχιαπλά να βγουν,αλλά να περάσουνκαι καλά, ο«Status» φροντίζειγια αυτό, μεαποτέλεσμα όσοιτο επισκεφτούνγια πρώτη φορά,να γίνουνφανατικοίυποστηρικτές του.

22510 44242

Του Πάνου Μαραγκού από το «Έθνος»

Δεν ξέρω πού πάνεόσοι φεύγουν απότην παραγωγή.Μόνο για τους φί-

λους μου ξέρω, αλλά καιπάλι μέσες άκρες. Με ταχαρτιά της απόλυσης σταχέρια, κάνουν ένα πέρα-σμα από το δρόμο, τηνκατάληψη, το δίλεπτο στοδελτίο ειδήσεων που φω-νάζουν το δίκιο τους, καιμετά εξαφανίζονται. Είναιτραγικά πολλοί πια. Κάθεμέρα, κάθε ώρα σκάνε οιμαζικές απολύσεις σανκατάγματα, δε χρειάζεταιο ήχος στην τηλεόραση,μόνο τα αλλοιωμένα απότη φωνή χαρακτηριστικά.Και είναι πολύ διαφορετι-κό ο απολυμένος τού2013 από τον απολυμένοτού 2006. Τότε ήταν απλάαπόλυση, υπήρχαν πολ-λές θέσεις και αλλού, καιαν θέλεις ήταν και μια υ-γιής - υπό προϋποθέσεις- κινητικότητα σε ορισμέ-να επαγγέλματα. Άνοιγανθέσεις για νεότερους καιδεν κολλούσες κι εσύ σεμία επίπλαστη ασφάλειαπου σε παρέλυε χωρίς νατο καταλάβεις (επαναλαμ-βάνω, σε ορισμένα επαγ-γέλματα). Τώρα ισοδυνα-μεί με κάτι οριστικό.Το μεσημέρι της Πέ-μπτης, σε ζωντανή σύνδε-ση από μία πλατεία, έναςηλικιωμένος με μία πικέ-τα κρεμασμένη από τολαιμό του που έγραφε«Δεν μπορώ να ζήσω».Στο στούντιο, ο Αυτιάς μεπολιτικούς. Κάποια στιγ-μή κάτι πήγε να ψελλίσειο άνθρωπος, πιάνει τη νό-τα ο Αυτιάς και φωνάζει

«Ησυχία! Μιλάει ο άνερ-γος! Περιμένετε λίγο ναακούσουμε τον άνεργο!»Έχω ακόμη εκείνη την πα-ρωχημένη ευαισθησία ναμου γυρνάνε τα άντερα.Στο ζάπινγκ, ορισμέναστελέχη τού ΣΥΡΙΖΑ βγαί-νουν απροετοίμαστοι γιατα θέματά τους στο δημό-σιο διάλογο, αρθρώνουνένα λόγο περί δικαίου καιανθρωπιάς - πολύ σωστόστη βάση του -, αλλά πουδεν έχει μετασχηματιστείακόμη σε πολιτικό λόγοκαι πρόταση. Και διστα-κτικοί στο να αλλάξουν ε-ντελώς την ατζέντα και ναμην εγκλωβίζονται σε έναγήπεδο που τα «επιχειρή-ματα» της Αγοράς δεν έ-χουν αντίπαλο.Στο θέμα μας, όμως. Πούπάνε καθημερινά όλοι αυ-τοί που απολύονται; Γιαπού φεύγουν; Μαζεύο-νται κάπου; Όχι, το ξέρω.Εξαφανίζονται. Σα να μηνυπήρξαν. Έχουν το δίλε-πτο της δημοσιότηταςπου αξίζει σε κάποιονπου πεθαίνει σε ζωντανήσύνδεση, κάνουν ένα πέ-ρασμα από τα δηλητηριώ-

δη σχόλια ανώνυμωνσχολιαστών στα sites πουτους στολίζουν αποκαλώ-ντας τους κοπρόσκυλα,βύσματα, ανίκανους κ.λπ.,και έχουν και την τιμητικήτους σε μία παραγραφού-λα σε editorial που είκοσιχρόνια μάς άνοιγαν τα μά-τια στο πώς να επιλέγου-με τον καλύτερο γυναι-κείο κώλο, από το χρώματου και τη γεμάτη γεύσητου, και εν μία νυκτί έγι-ναν αναλυτές και κάτοχοιτης μοναδικής αλήθειαςγια να σωθεί η χώρα. Δεντους αμφισβητώ το δικαί-ωμα στην ανάλυση, όμωςτη σιγουριά, το φανατι-σμό και τον αφ’ υψηλούχλευασμό της άλλης άπο-ψης θα πρέπει να τα ρε-γουλάρουν λίγο και όχι ναβαθμολογούν ολόκληρεςομάδες εργαζόμενων αν-θρώπων σα να βάζουν α-στεράκια σε in μπαράκια.Οι απολυμένοι συγκε-ντρώνονται σαν το αίμαστην πληγή. Το σκοτωμέ-νο αίμα. Ξεραίνονται στηνεπαφή τους με τον αέρα.Οι παράπλευρες απώλειεςενός ξεδιάντροπου κυνι-

σμού που βαφτίζεται πο-λιτικός ρεαλισμός, αλλάείναι σκέτο σακατιλίκιμυαλού.Το να απευθύνεσαι σε αν-θρώπους που νιώθουν τε-λειωμένοι, με τη φράση«έτσι πρέπει να γίνει!»,δεν υποδηλώνει σε καμ-μία - μα καμμία - περί-πτωση υπευθυνότητα, αλ-λά σημαίνει πως το λίποςέχει αρχίσει να σου κρέ-μεται κι απ’ τα μάτια.Αυτό πια είναι πολεμικόπαιχνίδι στο play station.Όσο περισσότερους κα-θαρίσεις, τόσους πόντουςθα πάρεις. Σκοτώνεις με-ρικές χιλιάδες και σε βγά-ζει στην πίστα με το πλεό-νασμα. Το πρωτογενές!Εκεί πάνε όσοι φεύγουν.Σταυρώνονται επάνω στασύμβολα των θετικώνπροσήμων. Εφεδρείες νε-κροζώντανων. Σε άλλουςέτυχε πόλεμος, σε άλλουςλοιμός, σε άλλους επιδη-μία χολέρας, συμβαίνουναυτά στην ιστορία της αν-θρωπότητας. Τι θέλεις νακάνουμε τώρα με το προ-βληματάκι σου;

Οδυσσέας Ιωάννου