Top Banner
Στάση εργασίας σήμερα από τις 11 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι Νοσεί η υγεία στα νησιά ΣEΛ. 8 Κ. κατάστημα Μυτιλήνης APIΘMOΣ ΦYΛΛOY 3880 TIMH 1,00 HMEPHΣIA EΦHMEPI∆A TOY NOMOY ΛEΣBOY TETAPTH 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013 www.emprosnet.gr ΣΕΛΙΔΕΣ MIKPEΣ AΓΓEΛIEΣ & & OΔHΓOΣ AΓOPAΣ ΣEΛ. 9-12, 17 5 5 Σε τηλεοπτικό σταθμό κοινοποίησε ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης την επιστολή του προς τον Πατριάρχη για τον π. Κύριλλο Αντεπίθεση με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς Εκκρεμούν 309 αιτήσεις για νέες εγγραφές, σε Μυτιλήνη και χωριά, ενώ δεν έχουν εγκριθεί προσλήψεις εποχικών Στον «αέρα» οι παιδικοί σταθμοί Τελευταίο «αντίο» σήμερα στο Νίκο Μάργαρη, ιδρυτικό στέλεχος του Πανεπιστημίου Αιγαίου ΣEΛ. 6 Τριμελής αντιπροσωπεία της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, βρίσκεται τις τελευταί- ες μέρες και θα παραμείνει στη Λέσβο μέχρι και την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου, έχοντας να διεκπεραιώσει μια σημαντική αποστολή. Τα μέλη της ερευνούν και αξιολογούν τα σπή- λαια, τα λατομεία, τα φρεάτια και τα βάραθρα του νησιού, βάσει και των στοιχείων που πε- ριλαμβάνει το βιβλίο του Γιώργου Χουτζαίου «Σπήλαια και άλλα καρστικά φαινόμενα της Λέσβου». Εφόσον σε κάποιο από τα βάραθρα -«φούσες» στην τοπική διάλεκτο- βρεθούν αξιόλογα σπήλαια, στόχος είναι να γίνουν προσπάθειες ώστε να καταστούν επισκέψιμα για το ευρύ κοινό, πέρα από τα επιφανειακά σπήλαια που ήδη είναι ευρέως γνωστά. Αντιπροσωπεία της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας εξερευνά τα σπήλαια και τα βάραθρα της Λέσβου ΣEΛ. 19 ΣEΛ. 8 ΣEΛ. 5 Προς εντοπισμό επισκέψιμου σπηλαίου Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, που προβλέπει 566 θέσεις στο Δήμο Λέσβου Άμεσα οι προσλήψεις Γράφει ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΡΟΥΜΠΗΣ Νίκος Σ. Μάργαρης: ένας αποχαιρετισμός… APΘP0 ΣEΛ. 6 Ο πρώτος καθηγητής στο Περιβάλλον ΣEΛ. 4 Αύριο το πρωί στον ημιτελικό διπλού σκιφ του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Κωπηλασίας στην Κορέα Νέα πρόκριση για τον Παναγιώτη Μαγδανή Μετά από μία σπουδαία κούρσα στον επα- ναληπτικό του διπλού σκιφ ελαφρών βαρών τα ξημερώματα της Τρίτης στη λίμνη Τανζέ- ουμ της Κορέας, οι Παναγιώτης Μαγδανής και Σπύρος Γιάνναρος τερμάτισαν πρώτοι και με διαφορά από τους αντιπάλους τους, σφραγίζοντας πανηγυρικά το εισιτήριο για τον ημιτελικό του Παγκόσμιου Πρωταθλή- ματος, που θα γίνει αύριο Πέμπτη, το πρωί. Είχε προηγηθεί η πρόκριση στο τετραπλό σκιφ ελαφρών βαρών των ανδρών με τους Γιώργο Κόνσολα, Σπύρο Γιάνναρο, Πανα- γιώτη Μαγδανή και Λευτέρη Κόνσολα, ό- που η ελληνική συμμετοχή τερμάτισε στην 1η θέση του προκριματικού τα ξημερώματα της Δευτέρας και έγινε η μοναδική ομάδα που προκρίθηκε απευθείας στο μεγάλο τε- λικό του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, που θα διεξαχθεί την Παρασκευή 30 Αυγού- στου.
20

Εμπρός 3880

Mar 23, 2016

Download

Documents

Ημερήσια εφημερίδα του Ν.Λέσβου
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Εμπρός 3880

Στάση εργασίας σήμερα από τις 11 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι

Νοσεί η υγεία στα νησιάΣEΛ. 8

Κ. κατάστημαΜυτιλήνης

ΣABBATOKYPIAKO

APIΘMOΣ ΦYΛΛOY 3880 TIMH €1,00

HMEPHΣIAEΦHMEPI∆A TOY NOMOY ΛEΣBOY

TETAPTH28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

www.emprosnet.gr

ΣΕΛΙΔΕΣ MIKPEΣ AΓΓEΛIEΣ & & OΔHΓOΣ AΓOPAΣ ΣEΛ. 9-12, 175 5

Σε τηλεοπτικό σταθμό κοινοποίησε οΜητροπολίτης Μυτιλήνης την επιστολήτου προς τον Πατριάρχη για τον π.Κύριλλο

Αντεπίθεση μεαπαξιωτικούς

χαρακτηρισμούς

Εκκρεμούν 309 αιτήσεις για νέεςεγγραφές, σε Μυτιλήνη και χωριά, ενώ δεν έχουν εγκριθεί προσλήψειςεποχικών

Στον «αέρα» οι παιδικοί

σταθμοί

Τελευταίο «αντίο» σήμερα στο ΝίκοΜάργαρη, ιδρυτικό στέλεχος τουΠανεπιστημίου Αιγαίου

ΣEΛ. 6

Τριμελής αντιπροσωπεία της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, βρίσκεται τις τελευταί-ες μέρες και θα παραμείνει στη Λέσβο μέχρι και την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου, έχοντας ναδιεκπεραιώσει μια σημαντική αποστολή. Τα μέλη της ερευνούν και αξιολογούν τα σπή-λαια, τα λατομεία, τα φρεάτια και τα βάραθρα του νησιού, βάσει και των στοιχείων που πε-ριλαμβάνει το βιβλίο του Γιώργου Χουτζαίου «Σπήλαια και άλλα καρστικά φαινόμενα τηςΛέσβου». Εφόσον σε κάποιο από τα βάραθρα -«φούσες» στην τοπική διάλεκτο- βρεθούναξιόλογα σπήλαια, στόχος είναι να γίνουν προσπάθειες ώστε να καταστούν επισκέψιμαγια το ευρύ κοινό, πέρα από τα επιφανειακά σπήλαια που ήδη είναι ευρέως γνωστά.

Αντιπροσωπεία της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας εξερευνάτα σπήλαια και τα βάραθρα της Λέσβου

ΣEΛ. 19

ΣEΛ. 8ΣEΛ. 5

Προς εντοπισμό επισκέψιμου

σπηλαίου

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, που προβλέπει 566 θέσεις στο Δήμο Λέσβου

Άμεσα οι προσλήψεις

Γράφει ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΡΟΥΜΠΗΣ

Νίκος Σ. Μάργαρης: ένας αποχαιρετισμός…

APΘP0

ΣEΛ. 6

Ο πρώτος καθηγητήςστο Περιβάλλον

ΣEΛ. 4

Αύριο το πρωί στον ημιτελικό διπλού σκιφ του Παγκόσμιου ΠρωταθλήματοςΚωπηλασίας στην Κορέα

Νέα πρόκριση για τον Παναγιώτη Μαγδανή Μετά από μία σπουδαία κούρσα στον επα-ναληπτικό του διπλού σκιφ ελαφρών βαρώντα ξημερώματα της Τρίτης στη λίμνη Τανζέ-ουμ της Κορέας, οι Παναγιώτης Μαγδανήςκαι Σπύρος Γιάνναρος τερμάτισαν πρώτοικαι με διαφορά από τους αντιπάλους τους,σφραγίζοντας πανηγυρικά το εισιτήριο γιατον ημιτελικό του Παγκόσμιου Πρωταθλή-ματος, που θα γίνει αύριο Πέμπτη, το πρωί.Είχε προηγηθεί η πρόκριση στο τετραπλό

σκιφ ελαφρών βαρών των ανδρών με τουςΓιώργο Κόνσολα, Σπύρο Γιάνναρο, Πανα-γιώτη Μαγδανή και Λευτέρη Κόνσολα, ό-που η ελληνική συμμετοχή τερμάτισε στην1η θέση του προκριματικού τα ξημερώματατης Δευτέρας και έγινε η μοναδική ομάδαπου προκρίθηκε απευθείας στο μεγάλο τε-λικό του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, πουθα διεξαχθεί την Παρασκευή 30 Αυγού-στου.

Page 2: Εμπρός 3880

2TETAPTH 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

HM

EP

Oλόγιο

Σα

ν Σήμερ

α...

πριν

χρόνια

μέσ

α α

πό τ

ις σ

ελίδ

ες τ

ου λ

εσβια

κού Τ

ύπου

TΕΤΑΡΤΗΣΕΛΗΝΗ ΤΕΛΕΤΑΙΟ ΤΕΤ.

Aνατ. 05.52 ∆ύσ.19.00

28Μωυσέως Αιθίοπος,

Διομήδου, Λαυρεντίου μάρτ.ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Οι έλεγχοι γίνονται...Οι κατά καιρούς δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας, αναφορικά με τουςελέγχους που διενεργούνται για την ανασφάλιστη εργασία, μπορεί ναακούγονται από ορισμένους ως εξαγγελίες κενού περιεχομένου, δεδο-μένου ότι έχουν να δουν χρόνια τέτοιου είδους ελέγχους, ωστόσο στηΛέσβο, όπως υπευθύνως ενημερωθήκαμε, γίνονται συνέχεια.Το προσωπικό, που υπηρετεί στο ΣΕΠΕ στη Λέσβο, αριθμεί οκτώ άτομα,τα οποία διεξάγουν τακτικά προγραμματισμένους ελέγχους. Έλεγχοι ω-στόσο γίνονται και κατόπιν καταγγελιών, γεγονός που διαπιστώνεταικαι από τις αντιδράσεις ιδιοκτητών επιχειρήσεων. Οι τελευταίοι, αντίγια πελατεία για τις επιχειρήσεις τους, δέχονται τις επισκέψεις των κλι-μακίων των ελεγκτικών μηχανισμών, προκαλώντας τη δυσφορία και τηναντίδρασή τους, αφού τα πρόστιμα δύσκολα αποφεύγονται.

...αλλά ζητείται κοινή λογικήΕιδικά φέτος, όπως πολλοί καταστηματάρχες σημειώνουν, τους έχουντρελάνει στους ελέγχους, ακόμα και κλιμάκια εκτός Λέσβου, τη στιγμήπου πληροφορίες θέλουν αντίστοιχοι έλεγχοι να μη γίνονται, στον ίδιοτουλάχιστον βαθμό, σε άλλα νησιά, τα οποία πραγματικά είναι δημοφι-λέστεροι τουριστικοί προορισμοί σε σχέση με τη Λέσβο, με πολλαπλά-σιο τζίρο απ’ αυτήν. Δυστυχώς, με δεδομένη την εισφοροδιαφυγή και φοροδιαφυγή, οι έ-λεγχοι είναι αναπόφευκτοι, αν και το ζητούμενο είναι η κοινή λογικήπου σε τέτοιες εποχές επιβάλλεται και από τους ελεγκτικούς μηχανι-σμούς. Υπάρχει όμως; Ή μαζί με τις κραυγαλέες περιπτώσεις, καίγονταικαι τα... χλωρά;

Μα.Μ.

Ετοιμάζουν αντεπίθεσηΤο καλοκαίρι έδωσε στην κυβέρνηση τη δυνατό-

τητα να προωθήσει μια σειρά μέτρων, που πλήττουντους εργαζόμενους. Η αντίδραση από τα συνδικάτα,με εξαίρεση την περίπτωση της ΕΡΤ, ήταν νωχελική.Τώρα που μπαίνει ο Σεπτέμβρης, το κλίμα αλλάζει.Μια ματιά στην ανακοίνωση του Νομαρχιακού Τμή-ματος της ΑΔΕΔΥ, δείχνει το πνεύμα που επικρατεί.Οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ (γιατροί και νοσηλευτές)ήδη προετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις.Το στοιχείο που θα κρίνει και τις πιθανές μελλοντι-κές εξελίξεις, είναι η αντίδραση της κοινωνίας.

Ν.Μ.

Έρχεται χειμώνας«Κι από Αύγουστο χειμώνα», λέει μια παροιμία.

Στην περίπτωση της ακτοπλοΐας, ο χειμώνας θα έρ-θει πιθανότατα από τα τέλη του προσεχή Σεπτέμβρη.Δύο στοιχεία που συνήθως τα ξεχνάμε, είναι πωςτην προηγούμενη δεκαετία στις γραμμές του Αιγαί-ου και του Ιονίου, ήταν δρομολογημένα 120 πλοία.Φέτος είναι δρομολογημένα μόλις 80. Οι τράπεζεςέχουν σταματήσει να χρηματοδοτούν τις ακτοπλοϊ-κές εταιρείες, αλλά οι εταιρείες που εμπορεύονταικαύσιμα, ζητούν να πληρώνονται μετρητοίς. Με α-ποτέλεσμα οι ακτοπλοϊκές εταιρείες να αντιμετωπί-ζουν μόνιμα, τεράστια προβλήματα ρευστότητας,διογκώνοντας έτσι και τα υπαρκτά προβλήματατους.

Ν.Μ.

Για το Νίκο ΜάργαρηΟ τέως καθηγητής του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Νί-

κος Μάργαρης, ήταν για πολλούς μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Ήταν πολλοί αυ-τοί που τον θαύμαζαν, αλλά και πολλοί εκείνοι που είχαν πρόβλημα ερχόμενοι σε α-ντιπαράθεση μαζί του και αντιμετωπίζοντας την «άκαμπτη» πολλές φορές στάση τουσε διάφορα θέματα, αφού συχνά δεν ήταν καθόλου «ευέλικτος» στο να δεχθεί θέσειςδιαφορετικές από τις δικές του.

Για το Νίκο Μάργαρη (2)Ο θάνατός του, προκάλεσε έτσι και αντικρουόμενα συναισθήματα σε πολλούς απ’

όσους τον γνώριζαν. Σημειώνεται ότι καμία δήλωση δεν θέλησε να κάνει ο τέως Γενι-κός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και καθηγητής του Τμήματος Πε-ριβάλλοντος, Ιωάννης Σπιλάνης, ούτε και ο αναπληρωτής καθηγητής του ΤμήματοςΠεριβάλλοντος, Παναγιώτης Δημητρακόπουλος, που για χρόνια υπήρξε στενός συ-νεργάτης του Νίκου Μάργαρη.

Για το Νίκο Μάργαρη (3)Ένα πάντως ακόμη «χαρακτηριστικό» του, για το οποίο ξεχώριζε μέσα στην ακαδη-

μαϊκή κοινότητα, ήταν ο αγαπημένος του μαύρος «σκαραβαίος», Volkswagen, μοντέλοτου 1963, το οποίο είχε μόνιμα παρκαρισμένο στο αεροδρόμιο «Οδυσσέας Ελύτης»,το παραλάμβανε όταν ερχόταν και με αυτό κυκλοφορούσε σε όλη τη Μυτιλήνη και τονησί. Για το αυτοκίνητό του, μάλιστα, είχε δώσει και συνέντευξη στο περιοδικό «4Τροχοί».

Β. Χρ.

Θα μπορούσε να έχει κι άλλο κόσμοΗ προχτεσινή εκδήλωση για το Γεωπάρκο της Λέσβου, θα μπορούσε να έχει πολύ

περισσότερο κόσμο, δεδομένης της μεγάλης προβολής που έγινε από τη «ΛεσβιακήΠαροικία». Ωστόσο, αν λάβει κανείς υπόψη του το ότι γινόταν σε κλειστό χώρο -Δη-μοτικό Θέατρο Μυτιλήνης- εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου, θα μπορούσε να πει κα-νείς ότι πήγε πολύ καλά. Η ομιλία πάντως του Νίκου Ζούρου μάγεψε το κοινό, που σε μεγάλο βαθμό πρώτηφορά άκουγε τόσο εμπεριστατωμένα τα όσα είχαν να κάνουν με την ένταξη του νησι-ού στο δίκτυο Γεωπάρκων της Unesco.

Β. Χρ.

«Πεσμένος» o server«Πεσμένος» είναι εδώ και δύο ημέρες, ο server στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, κάτι

που καταλάβαμε χτες προσπαθώντας να επικοινωνήσουμε με διδάσκοντες για το Νί-κο Μάργαρη. Δεν λειτουργούσε ούτε η ιστοσελίδα, ούτε τα mail του ιδρύματος και ταίδια τα μέλη της ακαδημαϊκής και φοιτητικής κοινότητας, είχαν μεγάλο πρόβλημα. Ελπίζουμε να αποκατασταθεί σύντομα η όποια βλάβη.

Β. Χρ.

Tα ∆ηκτικά

Αρχειακό υλικό από τη συλλογή εφημερίδων που κατέχει καιδιαχειρίζεται το Ιστορικό Αρχείο Αιγαίου «Εργάνη» www.ergani.org.grΕπιλογή και επιμέλεια: Αντώνης Πλάτων και Κρίστης Κονναρής

Μια στήλη με τεκμήρια του παρελθόντος πουμιλούν με τη δική τους «φωνή», έτσι όπωςαυτή αποτυπώθηκε στις σελίδες τωνεφημερίδων που παρουσιάζονται αυτούσιες

Απόσπασμα της εφημερίδας«Δημοκρατία» της Τρίτης 28Αυγούστου 1945. ΊδρυσηΠαιδικού Ιατρείου στηνΚαλλονή.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ - Κωδικός 2357Mέλος του Συνδέσµου Hµερησίων Περιφερειακών Eφηµερίδων (ΣHΠE)

ΓΡΑΦΕΙA:Kαρά Τεπέ, 81100, MυτιλήνηTηλ.: 2251041619 Φαξ: 2251027300internet: www.emprosnet.gre-mail: [email protected]

[email protected]@emprosnet.gr

ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΥΡΙΝΑΣ:Ποσειδώνος 8 - Λιμάνι, 81400, Μύρινα Tηλ. /Φαξ: 2254025526I∆IOKTHΣIA: EΠIKOINΩNIA ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.

EK∆OTHΣ - ∆IEYΘYNTHΣ: MANOΛHΣ MANΩΛAΣΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΣTPATHΣ MΠAΛAΣKAΣΣYNTAKTEΣ: ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΚΟΥΤΣΑΒΛΗ

NIKOΣ MANABHΣMAPINA ΠOΛΛATOYΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ

ΣYNΕΡΓΑΤΕΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚOΡ∆ΑΣ (BIBΛIO)ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΑΓOΥΤΑΡΗΣ (ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ)

ΓEΛOIOΓPAΦIA: Γ. KAKAPΩNHΣ, A. KYPIAZHΣART DIRECTOR: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪ∆ΗΣ

ΣEΛI∆OΠOIHΣH: ΤΑΝΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: XPIΣTINA KAΛΛEPΓH

ΓPAMMATEIA - ENHMEPΩΣH SITE: MAPIANΘH ΠAPAΣKEYA

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ: ΣTAMATHΣ ΓIANNAKHΣ

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΗΛΕΚ/ΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ: ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΑΡΛΑΤΟΣ

∆IEKΠEPAIΩΣH: MΠAMΠHΣ ΣITAPAΣ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣYN∆POMHTΩN: ΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ

ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ: ΜΑΡΙΑ ΣΕΛΑΧΑ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ ΧΛΑΧΛΑ

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΝΙΚΟΣ ΓΡΙΒΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ - ∆ΙΑΦΗΜΙΣTIKO: MAPIA KOP∆EPA

ΠΟΠΗ ΨΑΡΙΑΝΟΥ

ΛΑΜΠΡΟΣ ΑΝΕΜΑΣ

ΣΤΕΛΛΑ ΗΛΙΑ

YΠEYΘYNOΣ ΛOΓIΣTHPIOY: ΣTPATHΣ ΠAΠAZOΓΛOYΣYN∆POMEΣ: ETHΣIA: 100 ευρώ, ETAIΡΕΙΩΝ: 200 ευρώ,TPAΠEZΩN, YΠHPEΣIΩN, OTA: 400 ευρώΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ: ΦΩTHΣ ΓIANNAKHΣEKTYΠΩΣH: EΠIKOINΩNIA ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.

Page 3: Εμπρός 3880

3TETAPTH 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Θέσεις

Τα καραβάνια στην έρημο το ξέ-ρουν: Όταν το αντικείμενο που κα-τοπτρίζεται, γιατί ακριβώς το θερ-

μό στρώμα αέρα δρα σαν κάτοπτρο,είναι ο ουρανός, τότε μας δίνει την ε-ντύπωση μιας λίμνης, εξαιτίας του

μπλε χρώματός του. Και τότε οι καμηλιέρηδεςβλέπουν οάσεις, εκεί όπου υπάρχει σκέτη άμμοςτης ερήμου. Αυτό ακριβώς προσπαθεί να πετύχεικαι η προπαγάνδα του Μαξίμου, να μας κάνει κα-μηλιέρηδες που βλέπουμε οάσεις μέσα στην έρη-μο. Το κούρεμα. Τη μείωση των επιτοκίων. Την α-ναστολή πληρωμών τοκοχρεολυσίων. Και τέλος,το καλύτερο, την οριστική αποχώρηση της τρόι-κας, μέσα στο χειμώνα! Και όλα αυτά επειδή πε-τύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα!Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς σ’ αυτή την ανόητηπροπαγάνδα; Το κούρεμα; Μα αυτό ακριβώς τοκούρεμα ήταν που εκτίναξε το δημόσιο χρέος,που βούλιαξε τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά τα-μεία και επίσης οδήγησε στην κατάρρευση της ζή-τησης και της παραγωγής. Να θαυμάσει το πρω-τογενές πλεόνασμα; Εδώ μιλάμε για λογική τουκαραγκιόζη. Χρωστάς σε όποιον μιλάει ελληνικάως κράτος, κόβεις όλες τις δημόσιες δαπάνες καιμετά φυσικά έχεις πλεόνασμα. Φυσικά. Εάν μάλι-στα θανατώσεις και όλους ανεξαιρέτως τους συ-νταξιούχους σε θαλάμους και απολύσεις όλουςτους υπαλλήλους, θα έχεις πλεόνασμα για τα επό-μενα χίλια χρόνια. Και ο Τσαουσέσκου είχε σού-περ πλεόνασμα, αλλά δεν είχε κατοίκους.Μπορείς επίσης να θαυμάσεις τη χειμερινή εκ-δίωξη της τρόικας από τον Σαμαρά! Άλλο κι αυτόπάλι. Ένας άνθρωπος που δεν έχει βγάλει άχνα α-πό τότε που έγινε πρωθυπουργός, που είπε 3Ζάππεια ψέματα για να εκλεγεί, έρχεται τώρα καιπροαναγγέλλει το τέλος της τρόικας. Πάλι καλάπου δεν ανακοίνωσε και σύλληψη του Τόμσεν καιπροσαγωγή του σε δίκη, σαν το Νότη Μαριά. Προ-φανώς έχουν την πεποίθηση εκεί στου Μαξίμου,ότι όλος ο πληθυσμός είναι εντελώς ηλίθιος, έναφοβισμένο κοπάδι που τρώει ό,τι του σερβίρει ηπροπαγάνδα.Αυτόν τον αντικατοπτρισμό της ερήμου φαίνεταιπως υιοθετούν και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Νο-μίζουν κι αυτοί οι καημένοι, ότι μόλις γίνουν οιγερμανικές εκλογές θα έρθει η Μέρκελ να τουςσώσει. Έχω άσχημα νέα για τον Κουκουλόπουλο.Δεν τον έχει στο πρόγραμμα η Μέρκελ. Διότι εάνη Μέρκελ δώσει λεφτά στον Κουκουλόπουλο ναπαριστάνει τον σωτήρα, τότε τι ακριβώς θα κάνειμε τον Πορτογάλο, τον Ιρλανδό, τον Ισπανό καιτον Ιταλό; Θα της πούνε οι άνθρωποι, και με το δί-κιο τους, γιατί σώζεις το ΠΑΣΟΚ; Σώσε κι εμάς;Οπότε αυτό δεν θα γίνει. Οι πασόκοι βλέπουν κιαυτοί οάσεις, αλλά πάνε βουρ για ολική αφυδάτω-ση.Διότι, αυτό που θα συμβεί, θα είναι ένα νέο δά-νειο. Νέο χρέος. Και νέα μέτρα φυσικά. Έτσι έχειαποφασίσει το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα καικυρίως η Γερμανία. Ακόμη και κούρεμα να κά-νουν, εάν αυτό το απαιτήσει το ΔΝΤ, τα νέα μέτρα-απολύσεις, κατάργηση επικουρικών συντάξεων,πλειστηριασμοί ακινήτων, ξεπούλημα δημόσιαςπεριουσίας, μείωση μισθών, αύξηση φόρων κα-τοικίας- είναι δεδομένα.Με αυτά τα δεδομένα όμως, η κυβέρνηση θα πέ-σει. Διότι ένας αριθμός βουλευτών θα προτιμήσεισίγουρα μια έντιμη αποχώρηση τώρα το φθινόπω-ρο, από μια βίαιη εκδίωξη το καλοκαίρι του2014. Βεβαίως ο Σαμαράς θέλει να αναλάβει τηνπροεδρία της ΕΕ στις αρχές του 2014. Ας την α-ναλάβει. Αλλά να ξέρει ότι μετά δεν θα έχει χρό-νο. Θα χάσει όχι μόνον τις εκλογές, αλλά και τηνηγεσία.Οι εκλογές μέσα στο φθινόπωρο είναι η μόνη λο-γική διέξοδος, πριν τα πράγματα αγριέψουν για ό-λους. Ούτως ώστε να μείνουν όρθια σχετικώς καιτα δύο κυβερνητικά κόμματα, μπας και συγκροτή-σουν μια σοβαρή αντιπολίτευση στην κυβέρνησητης Αριστεράς, που προφανώς θα σχηματιστεί,και αποφύγουμε έτσι τον επικίνδυνο δρόμο τουνέου δικομματισμού μεταξύ Αριστεράς και Χρυ-σής Αυγής. Εκλογές τώρα. Το καλοκαίρι θα είναιαργά για όλους. Θα έχει μεσολαβήσει γενικό χά-ος.

(Αναδημοσίευση από το protagon.gr, Τρίτη 27-8-13)

* Ο Απόστολος Διαμαντής είναι πανεπιστημιακός καισυγγραφέας.

Πολιτικός αντικατοπτρισμός

Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ*

Ζητούνται νέες ή νέοινα εργαστούν στο Τμήμα

Πωλήσεων της επιχείρησής μας. Οι υποψήφιοι πρέπει απαραιτήτως να διαθέτουν προϋ-πηρεσία στις πωλήσεις, γνώση στη χρήση υπολογιστώνκαι να είναι κάτοχοι άδειας οδήγησης και μεταφορικούμέσου. Σημαντική θεωρείται η ικανότητα επικοινωνίας

και ομαδικής λειτουργίας. Παρέχονται έξοδα μετακίνησης και επικοινωνίας, και α-

μοιβή με ποσοστό επί των πωλήσεων.Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν

να επικοινωνούν με τον υπεύθυνο του Εμπορικού Τμή-ματος, κ. Νίκος Γρίβας, στο τηλέφωνο 22510 41619.

Παϊδάκια Νέας Ζηλανδίας…Το γεγονός ότι ο κάθε επισκέπτης

του νησιού, κυρίως για να μην σμπα-ραλιάσει τα νεύρα του, δεν κάθεταινα καυγαδίσει όπου κρίνει πως τονκοροϊδεύουν ή τον παραπλανούν,δεν σημαίνει ότι φεύγει χωρίς να έ-χει καταγράψει στη μνήμη του, τηνπροσπάθεια που έγινε εις βάρος τουνα τον γελάσουν. Μας έλεγε λοιπόν Αθηναίος με ρίζεςαπ’ τη Λέσβο, που το Σάββατο γευ-μάτισε με την παρέα του σε παραλια-κή ταβέρνα πολυσύχναστης πλαζστο βόρειο τμήμα του νησιού, ότι ε-πηρεασμένος και απ’ τις πολλές ξε-νόγλωσσες πινακίδες που διαφήμι-ζαν στην περιοχή το ντόπιο αρνί, ζή-τησε να φάει παϊδάκια. Παρήγγειλανλοιπόν ενάμισι κιλό αρνίσια παϊδά-κια -αν και ήξεραν πως δεν είναι ηκατάλληλη εποχή για τέτοιο κρέας-μαζί με φιλέτα, μπριζόλες κι ό,τι άλ-λο χρειάστηκαν επτά άτομα, για νακαλοφάνε και να χορτάσουν, δίχωςνα σκέφτονται δίαιτες και χοληστε-ρίνες.

…στη βόρεια Λέσβο Μάλιστα όπως συνέχισε την περι-

γραφή του, ο ταβερνιάρης, δηλώνο-ντας πως έχει ωραιότατο αρνί, τουςείπε πως «είστε πολύ τυχεροί γιατίείναι το τελευταίο αρνάκι που έχω». Πράγματι, το κρέας ήταν νόστιμο,καλοψημένο, όπως κι ό,τι άλλο πή-ραν. Με τη διαφορά, πως δεν ήταν,ούτε ντόπιο, ούτε καν φρέσκο, αλλάκατεψυγμένο, Νέας Ζηλανδίας. Φώ-ναζε απ’ τη διαφορετική γεύση, τοχρώμα και κυρίως απ’ το γεγονός ότικοντά 30 παϊδάκια, είχαν ακριβώς ό-λα το ίδιο μπόι, σαν κλώνοι το ένατου άλλου. «Δεν κάναμε καβγά γιατί δεν θέλαμενα χαλάσουμε τις διακοπές μας. Ού-τε θα το παραδεχόταν ο εστιάτοραςάλλωστε. Απλά συνιστούμε στουςφίλους και στους γνωστούς μας, ναπροσέχουν, γιατί κάποιοι στο νησίσας, αρνούνται να δουν τον τουρι-σμό ως οφείλουν με επαγγελματι-σμό, χαλώντας τις προσπάθειες ό-λων των υπολοίπων», επισήμανε οαναγνώστης μας, που είναι βέβαιοπως δεν θα συστήσει σε κανέναν τησυγκεκριμένη ταβέρνα.

ΜΑΡ.ΠΛ.

Οι ΠΑΣΟΚογενείς οργανώσειςΤην ίδρυση και λειτουργία της «σοσιαλιστικής τάσης» εντός του

ΣΥΡΙΖΑ, ανακοίνωσαν χθες οι Παναγιώτης Κουρουμπλής, ΑλέξηςΜητρόπουλος, Δημήτρης Τσουκαλάς, Γιάννης Μιχελογιαννάκης καιΑντώνης Κοτσακάς. Ο πρώην Υπουργός Αιγαίου κάνει δυναμική ε-πανεμφάνιση στο ΣΥΡΙΖΑ. Πριν ένα χρόνο είχε αποκλειστεί από ταψηφοδέλτια του κόμματος λόγω της παλαιάς στενής του σχέσης μετον Άκη Τσοχατζόπουλο, στο πρόσφατο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, όπουδεν κατάφερε να εκλεγεί στην Κ.Ε.. Τώρα όμως επανακάμπτει μέσωτης… σοσιαλιστικής τάσης, προφανώς για να είναι στο προσκήνιο!

Ν.Μ.

Μην ξεχνάτε το Ε9Μια τελευταία ευκαιρία έχουν όλοι οι φορολογούμενοι να διορ-

θώσουν το Ε9 που έχουν καταθέσει στην Εφορία το αμέσως επόμενοδιάστημα. Διότι από το 2014 θα φορολογηθούν όλα τα ακίνητα, ηλε-κτροδοτούμενα και μη. Ένα μικρό αγρόκτημα που κάποτε είχε περά-σει στην κυριότητα σας χωρίς τοπογραφικό και φαίνεται να είναι πο-λύ μεγαλύτερο από όσο είναι πραγματικά, θα σας υποχρεώσει να κα-ταβάλλετε υψηλούς φόρους για τα επόμενα χρόνια. Προκειμένου νααποφθεχθούν τέτοια προβλήματα, πρέπει άμεσα να γίνει η σχετικήδιόρθωση στο Ε9. Στην προκειμένη περίπτωση, η αμέλεια θα κοστί-σει πολύ ακριβά.

Ν.Μ.

Να πληρώνονταιΜε την έναρξη της Κοινωφελούς Εργασίας, όπως και κάθε άλλου

ανάλογου προγράμματος που αποσκοπεί στην απασχόληση, οφεί-λουν οι εμπλεκόμενοι φορείς να λάβουν σοβαρά υπόψη τους, το θέ-μα των πληρωμών. Γιατί μέχρι σήμερα σ’ όλες τις αντίστοιχες δρά-σεις, έχουν κατ’ επανάληψη παρατηρηθεί πολύμηνες καθυστερήσειςστην καταβολή της πληρωμής των δικαιούχων, με αποτέλεσμα οι ά-νεργοι που προσωρινά βρίσκουν δουλειά, να βρίσκονται σε αδιέξο-δο. Είτε στην ανεργία, είτε στο πρόγραμμα, παραμένουν δίχως μισθό.Εννοείται πως ο ΟΑΕΔ αλλά και οι φορείς που θα απασχολήσουν α-νέργους, πρέπει έγκαιρα να αντιμετωπίσουν τέτοια ζητήματα, πράτ-τοντας το αυτονόητο, να οργανώσουν τη διαδικασία πληρωμής τωνανέργων.

ΜΑΡ.ΠΛ.

Ξενίζει η παρουσία της θαλαμηγού του προέδρου της φαρμακοβηομηχανίας «Bayern» εδώ και πάρα πολύ καιρό στο λι-μάνι της Μυτιλήνης, γεγονός που δημιουργεί εύλογες απορίες στους επισκέπτες του νησιού και στους περιπατητές τηςπροκυμαίας.

Page 4: Εμπρός 3880

4TETAPTH 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

EI∆HΣEIΣ

της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY

Aρχές Νοεμβρίου αναμένεται ναέχουν πιάσει δουλειά οι50.000 άνεργοι που θα προ-

σληφθούν μέσω του νέου προ-γράμματος Κοινωφελούς Εργα-σίας, το οποίο και παρουσίασαν ε-πίσημα χθες οι υπουργοί Εργα-σίας, Ανάπτυξης και Εσωτερικών,ανακοινώνοντας αναλυτικά στοι-χεία για το χρονοδιάγραμμα υλο-ποίησής του, όπως και για τις α-μοιβές και τα κριτήρια επιλογής ό-σων θα προσληφθούν. Μέσω του προγράμματος προβλέ-πεται να προσληφθούν 566 άνερ-γοι στο Δήμο Λέσβου, εκ των οποί-ων οι 50 θα απασχοληθούν στη μη-χανοργάνωση των δημοτικών υπη-ρεσιών και γενικά στον τομέα τηςπληροφορικής, 80 ακόμη στα έργααυτεπιστασίας, αρκετοί στις κοινω-νικές υπηρεσίες και οι υπόλοιποιθα κατανεμηθούν βάσει των ανα-γκών όλων των υπηρεσιών.

Για τους άνεργους… Αυτό το δεύτερο μεγάλο πρόγραμ-μα που θα υλοποιηθεί και στο νομόΛέσβου, θα είναι διάρκειας για τηνπλειοψηφία των θέσεων, όπως καιτο πρώτο, πέντε μηνών, ενώ θα υ-πάρξουν και περιπτώσεις επτάμη-νης απασχόλησης. Ο Υπουργός Ερ-γασίας, Γιάννης Βρούτσης, ανέφε-ρε στην παρουσίαση ότι ο σκοπόςτου προγράμματος είναι διπλός,γιατί αφενός θα προωθηθεί η βελ-τίωση της οικονομικής κατάστασηςτων ανέργων και η αποτελεσματικήστήριξη τους, με προτεραιότητα ό-σους διαβιούν σε οικογένειες χω-ρίς κανέναν εργαζόμενο, και αφε-τέρου θα προωθηθεί η κάλυψη κοι-νωνικών αναγκών με παράλληληβελτίωση και αναβάθμιση των πα-

ρεχομένων υπηρεσιών προς τουςπολίτες.Ο προϋπολογισμός του προγράμ-ματος είναι 216 εκατ. ευρώ και δι-καιούχοι να ωφεληθούν απ’ την υ-λοποίησή του είναι:- εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μη-τρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οι-κογενειών, στις οποίες δεν εργάζε-ται κανείς και οι σύζυγοι αυτών εί-ναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μη-τρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, - εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μη-τρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μο-νογονεϊκών οικογενειών, στις ο-ποίες δεν εργάζεται κανείς,- εγγεγραμμένοι νέοι άνεργοι (18έως 29 ετών) στα μητρώα ανέργωντου ΟΑΕΔ,- εγγεγραμμένοι μακροχρόνια ά-νεργοι στα μητρώα ανέργων του Ο-ΑΕΔ,- άνεργοι πτυχιούχοι ΑΕΙ - ΤΕΙ, εγ-γεγραμμένοι στα μητρώα ανέργωντου ΟΑΕΔ.

…χωρίς ΜΚΟΗ βασική διαφορά του προγράμμα-τος σε σχέση με το ανάλογο που έ-χει προηγηθεί πριν τη δράση τηςΚοινωφελούς Εργασίας στον Πολι-τισμό, είναι ότι διαφέρουν οι φο-ρείς στους οποίους θα εργαστούνοι άνεργοι, οι επιβλέποντες δηλα-δή φορείς, που εν προκειμένω θαείναι φορείς της αυτοδιοίκησης, ό-πως δήμοι και περιφέρειες, σχο-λεία, δικαστήρια, ΚΕΠ, ασφαλιστι-κά ταμεία και άλλες δημόσιες υπη-ρεσίες.Το αρχικό πρόγραμμα είχε υλοποι-ηθεί από μη Κυβερνητικές Οργα-νώσεις, οι οποίες συνέπραξαν μετους φορείς του δημοσίου και τουευρύτερου δημόσιου τομέα. Ουσια-στικά το συγκεκριμένο πρόγραμμαπροσομοιάζει με τα προγράμματα

αυτεπιστασίας που επρόκειτο πρινακόμη θεσμοθετηθεί ο «Καλλικρά-της», να υλοποιήσουν σε συνεργα-σία με την τότε ΚΕΔΚΕ οι δήμοι ό-λης της χώρας. Στα βασικά χαρακτηριστικά τηςΚοινωφελούς Εργασίας, είναι ηχρονική διάρκεια της απασχόλησηςπου ορίζεται στους πέντε μήνες καισε ειδικά αιτιολογημένες περιπτώ-σεις που εμπίπτουν στον τομέα αρ-μοδιότητας του Υπουργείου Παι-δείας, μπορεί το χρονικό διάστημααπασχόλησης των ωφελουμένωννα ανέλθει κατά ανώτατο όριο έωςέξι μήνες και δεκαπέντε ημερολο-γιακές ημέρες. Σε ό,τι αφορά στις αποδοχές, οιμηνιαίες καθαρές απολαβές των ά-νω των 25 ετών προσληφθέντων θαανέλθουν στα 490 ευρώ, ενώ γιατους κάτω των 25 στα 427. Αντί-στοιχα, οι μηνιαίες ασφαλιστικέςεισφορές που καλύπτονται απ’ τοπρόγραμμα -ακόμη μια διαφοράγιατί σε προηγούμενες δράσεις ό-πως τα προγράμματα Stages δενπροβλεπόταν ασφάλιση- είναι στα258 και 225 ευρώ. Σε σύνολο πε-νταμήνου για τον κάθε άνεργο θαυπάρξει δαπάνη του προγράμματοςύψους αντίστοιχα 3.740 και 3.260ευρώ. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμαπου ανακοινώθηκε, οι προσκλήσειςθα εκδοθούν τις επόμενες μέρες έ-τσι ώστε από τις 22 Οκτωβρίου καισε προθεσμία 15 ημερών, να προ-σληφθούν όσοι άνεργοι επιλεγούναπό τους επιβλέποντες φορείς. Όλη η διαδικασία θα κινηθεί μέσωτου ΟΑΕΔ, που θα προβεί σε δημό-σια πρόσκληση προς τους ανέρ-γους κατόπιν εγκρίσεως του ΑΣΕΠστην ιστοσελίδα του Οργανισμού(www.oaed.gr ).

Σειρά κινητοποιήσεωνετοιμάζει η Εκτελεστι-

κή Επιτροπή της ΑΔΕΔΥγια το επόμενο διάστημα,με αφετηρία την πανελ-λαδική στάση εργασίαςπου έχει προκηρυχθεί γιατην Πέμπτη από την ΑΔΕ-ΔΥ, η οποία ξεκινάει στις11 το πρωί. Τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρί-ου θα πραγματοποιηθεί έ-κτακτη συνέλευση των α-ντιπροσώπων του Νομαρ-χιακού Τμήματος της Α-ΔΕΔΥ, στις 7 το απόγευμαστην αίθουσα τελετώντου Πρότυπου Πειραματι-κού Λυκείου Μυτιλήνης(στα κεντρικά λύκεια).Στη σύσκεψη έχουν κλη-θεί να συμμετάσχουν ταδιοικητικά συμβούλιατων συλλόγων - μελώνκαθώς και αντιπρόσωποι

τμημάτων εργαζομένωνπου δεν ανήκουν στη δύ-ναμη της ΑΔΕΔΥ, αλλά εί-ναι δημόσιοι υπάλληλοι,υπάλληλοι ΝΠΔΔ κοκ(άρθρο 3 του κανονισμούλειτουργίας της). Επίσης το ΝομαρχιακόΤμήμα της ΑΔΕΔΥ καλείτα πρωτοβάθμια σωμα-τεία του δημοσίου τομέα,το Εργατικό Κέντρο, τοσυντονισμό πρωτοβάθ-μιων σωματείων, τουςσυλλόγους Γονέων καιΚηδεμόνων, τους άνερ-γους και το λεσβιακό λαόνα συμμετέχουν μαζικάστο συλλαλητήριο - συ-γκέντρωση διαμαρτυρίαςπου θα πραγματοποιηθείτο Σάββατο 7 Σεπτέμβρηστις 7 το απόγευμα στηνΠλατεία Σαπφούς στηΜυτιλήνη στο πλαίσιο

των κινητοποιήσεων γιατη Δ.Ε.Θ.. Στο κάλεσμα του προςτους εργαζόμενους τουδημοσίου τομέα της Λέ-σβου, το ΝομαρχιακόΤμήμα της ΑΔΕΔΥ σημει-ώνει μεταξύ άλλων: «Λέ-με όχι στις απολύσεις -διαθεσιμότητες, όχι στηνκαταλήστευση του δημό-σιου πλούτου, όχι στουςπλειστηριασμούς των κα-τοικιών άνεργων και ερ-γαζομένων. Οι εργαζόμε-νοι περισσότερο απ’ τονκαθένα είναι σε θέση ναυπερασπιστούν τα δημό-σια αγαθά. Έχουμε χρέοςκαι συμφέρον να πολιτι-κοποιήσουμε (και όχι νακομματικοποιήσουμε) τααιτήματά και τον αγώναμας για να ανατρέψουμετις νεοφιλελεύθερες πο-

λιτικές. Ο γόρδιος δε-σμός με τις δυνάμεις τουνεοφιλελευθερισμού, εγ-χώριες ή ευρωπαϊκές, δενλύνεται αλλά κόβεται».Ακόμη αναφέρει πως ηκυβέρνηση ετοιμάζεταινα πάρει νέα πιο εξοντω-τικά μέτρα, όπως είναιμείωση κατά 13% των μι-σθών των εμποροϋπαλλή-λων, μείωση κατά 7%στους μισθούς, τις συντά-ξεις και το εφάπαξ.Πρόθεση του Νομαρχια-κού Τμήματος της ΑΔΕΔΥείναι να δημιουργηθεί έ-να πλατύ αγωνιστικό κοι-νωνικό μέτωπο με τηνσυμμετοχή εργαζομένωντου δημοσίου και ιδιωτι-κού τομέα, ανέργων καικάθε κοινωνικής ομάδαςπου πλήττεται από τα μέ-τρα.

Παντός καιρού

«Όπου κι αν βρίσκεστε, αδελφοί, μνημονεύετε Διονύ-σιο Σολωμό και μνημονεύετε Αλέξανδρο Παπαδιαμά-ντη». (Οδυσσέας Ελύτης)

Διάβαζα ένα άρθρο στην «Καθημερινή»της Κυριακής, στις 4 Αυγούστου, όπουο αρθρογράφος Τάκης Θεοδωρόπου-

λος έγραφε: «Σκέφτομαι πόσο τυχερός εί-ναι ο άνθρωπος που ζει την ταπεινωτικήκαθημερινότητα της σημερινής Ελλάδας,

που τρώει ποταπότητα και μικρότητα, όμως δεν μπορείνα μισήσει αυτόν τον τόπο, γιατί καταφεύγει στην πα-ρακαταθήκη της άλλης Ελλάδας, αυτής που μας έμαθενα σκεφτόμαστε και να βλέπουμε τον κόσμο. Κι αν υ-πάρχει πατριωτισμός, αυτή η άλλη Ελλάδα είναι πουμας τον διδάσκει, αυτή που συνομιλούσε με ολόκληροτον κόσμο για να διαμορφώσει τη συνείδησή της».Αυτές οι σκέψεις του, με γύρισαν πίσω στη δεκαετίατου ´50, τότε που «η ψυχή μας ζητούσε Σηματωρό καιΚήρυκα», όπως λέει ο Οδυσσέας Ελύτης, όταν στηνπράξη ήταν απαγορευμένο να σπουδάζουν οι φτωχοίκαι η μόρφωση ήταν προνόμιο των ολίγων, όταν η πα-ραβίαση αυτού του κανόνα ήταν καθημερινή και διμέ-τωπη η μάχη, για να εξοικονομήσεις από τη μια το ψω-μί, για να επιβιώσεις σωματικά, και από την άλλη ναβρεις το βιβλίο, που θα σε οδηγούσε στον κόσμο των ι-δεών.Στους πνευματικούς, λοιπόν, ανθρώπους εκείνης τηςεποχής που συνάντησα και στα έργα τους που διάβα-σα, χρωστώ και το «ζην» και το «ευ ζην». Αυτοί μου έ-δωσαν τη δύναμη να αγωνισθώ και για το «ψωμί» καιγια την παιδεία μου. Αυτοί με δίδαξαν να ξοδεύω τηζωή μου, όχι για να μαζεύω τα πλούτη του εκμεταλλευ-τή, του νεόπλουτου, του μαυραγορίτη και του αρχοντο-χωριάτη, αλλά τα πλούτη που κάνουν περήφανο τον άν-θρωπο για την ανθρωπιά του. Αυτοί υπήρξαν οι πραγ-ματικοί μου δάσκαλοι. Και λυπάμαι που το λέω: οι άλ-λοι δάσκαλοι, που συνάντησα στα σχολειά και στα πα-νεπιστήμια, ήταν οι περισσότεροι φτηνοί οργανοπαί-κτες που έπαιζαν επί πληρωμή σκοπούς που με άφη-ναν αδιάφορο.Με το Σολωμό, λοιπόν, και τον Παπαδιαμάντη, τον Πα-λαμά και το Σικελιανό, το Λουντέμη και τον Κορνάρο,το Μυριβήλη και το Βενέζη, τον Καβάφη, τον Καρυω-τάκη και τον Καββαδία, το Βάρναλη και τον Καζαντζά-κη, το Θεοτοκά και τον Τερζάκη, το Μακρυγιάννη καιτο Θουκυδίδη, τον Κακριδή, το Δελμούζο και τον Πα-πανούτσο, τον Κορδάτο και το Γληνό, άνοιξαν τα μέσαμάτια μου κι είδα πόση ομορφιά κρύβει η ανθρωπιάκαι πόση ασχήμια η απανθρωπιά. Κι έτσι από τότε ξε-διάλεξα τις... παρέες μου και πορεύτηκα στη ζωή: μετον Όμηρο και τον Ερωτόκριτο, τον Κάρολο Κουν, τοΣεφέρη και τον Ελύτη, το Σαμαράκη και τον Καραγά-τση, τον Τσίρκα, το Χατζή και το Θέμελη, το Χατζηδάκηκαι το Σαββόπουλο, τη Μελίνα και το Χορν, τον Ανώνυ-μο της Ελληνικής Νομαρχίας και τον Αντύπα, με τον Κα-στοριάδη και τον Αξελό, τη Ζακλίν ντε Ρομιγί και τοΝτυράν.Κι όσες φορές έρχονται χρόνοι δίσεκτοι και μήνες ορ-γισμένοι, πηγαίνω στο εικονοστάσι της Ιστορίας καιπροσεύχομαι: «βοηθός και σκέπη μου Αι-Κανάρη...βοηθός και σκέπη μου Άγια-Μαντώ»! Και άλλες φορέςπου χάνω το θάρρος μου, ξαναδιαβάζω την «Υπηρέ-τρα» του Παπαδιαμάντη, για να πάρω δύναμη, να μπο-ρέσω να συνεχίσω μετά την καταστροφή, σαν το γέρολεμβούχο, που γύρισε, μετά το χριστουγεννιάτικο ναυ-άγιο της λέμβου του, θαλασσοπνιγμένος αλλά σώος:«ενηγκαλίσθη την κόρην του. Ω, πενιχρά αλλ’ υπερτάτηευτυχία του πτωχού! Το Ουρανιώ έχυνεν ακόμη δά-κρυα, αλλά δάκρυα χαράς. Ο πατήρ της δεν της είχεφέρει ούτε αυγά ούτε μυζήθρες ούτε όρνιθες, αλλάτης έφερε το σκληραγωγημένον και θαλασσόδαρτον ά-τομόν του και τας δύο στιβαράς και χελωνοδέρμουςχείρας του, δι’ ων ηδύνατο ακόμη επί τινα έτη να εργά-ζηται δι’ εαυτόν και δι’ αυτήν».

Ευλογημένη να είναι η «άλλη Ελλάδα» και δοξασμένοιόσοι την υπηρετούν!

Η άλλη ΕλλάδαΓράφει ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, που προβλέπει 566θέσεις στο Δήμο Λέσβου

Άμεσα οι προσλήψεις

Στάση εργασίας την Πέμπτη

Αρχή κινητοποιήσεων για την ΑΔΕΔΥ

Page 5: Εμπρός 3880

τoυ ΣTPATH MΠAΛAΣKA

Aργά προχθές το βρά-δυ δια εκπομπής τουτηλεοπτικού σταθμού

«Τηλεόραση Μυτιλή-νης», ο ΜητροπολίτηςΜυτιλήνης, Ιάκωβος επέ-λεξε να απαντήσει στα ό-σα τόσο καιρό έχουν δια-δραματιστεί σχετικά μετην απομάκρυνση τουΑρχιμανδρίτη ΚυρίλλουΣυκή από τη ΜητρόποληΜυτιλήνης. Δύο μήνεςμετά την απόφαση τουΜητροπολίτη, με την κοι-νή γνώμη του νησιού ναέχει διχασθεί και πολ-λούς πολίτες να έχουνσκανδαλισθεί από την ε-νέργεια του Μητροπολίτηκαι τα όσα αυτή προκάλε-σε, ο κ. Ιάκωβος έδωσεστη δημοσιότητα την επι-στολή που έστειλε στονΟικουμενικό Πατριάρχησχετικά με την αποπομπήΚυρίλλου. Για την ιστο-ρία, η επιστολή αυτήσύμφωνα με ασφαλείςπληροφορίες δεν έχειπαραληφθεί επίσημα απότον Οικουμενικό Πα-τριάρχη, αφού ως είθι-σται, εστάλη σε αυτόνμέσω της Ιεράς Συνόδουτης Εκκλησίας της Ελλά-δας. Και αυτή δεν έχει α-κόμα συνεδριάσει προ-κειμένου να την προωθή-σει στο Φανάρι!Η επιστολή του Μητρο-πολίτη δεν είναι παρά ξα-ναγραμμένα τα όσα πε-ριέχονται στην ανώνυμηεπιστολή που εστάλη στοΦανάρι από το ταχυδρο-μείο του Πλωμαρίου, απόανώνυμους που εμφανί-στηκαν ως ιερείς της Μη-τρόπολης Μυτιλήνης. Ε-πιστολή η οποία χαρα-κτηρίσθηκε «απαράδε-κτη» από τον Οικουμενι-κό Πατριάρχη. Μοιάζει ε-πίσης όσον αφορά στοπεριεχόμενο της, με τοπεριεχόμενο της «απόλυ-σης» του π. Κυρίλλου α-πό τη μοναστική κοινότη-τα της Μονής Υψηλού,που υπογράφεται από τονΗγούμενο της Μονής,Ραφαήλ Ιωσηφέλλη, καιτους Μοναχούς Πρόχωροκαι Νεόφυτο. Τούτο δεί-χνει αν όχι τον συγγρα-φέα και των τριών επιστο-λών, τουλάχιστον τον άν-θρωπο από τον οποίο εκ-πορεύτηκαν.

ΧαρακτηρισμοίΣτην επιστολή λοιπόν τουΜητροπολίτη στον Οι-κουμενικό Πατριάρχη, α-ποδίδονται στον π. Κύ-ριλλο σειρά απαξιωτικώνχαρακτηρισμών: «Η με-γάλη του, όμως, υπερο-ψία, ο άστατος χαρακτή-ρας του, η αχαριστία του,

η ανυπακοή του, το κλίματης προσωπολατρίας πούσυνεχώς καλλιεργεί, η α-ναίδεια του, η απαξιωτικήσυμπεριφορά στο πρόσω-πό μας (σ.σ. εννοεί τοπρόσωπο του Μητροπο-λίτη), η υποκρισία του, οιπάσης φύσεως θεατρινι-σμοί του, το αχαλίνωτοτης γλώσσας του και γε-νικά η αήθης συμπεριφο-ρά του δημιούργησαν πά-μπολλα προβλήματα καισε εμάς προσωπικά καισε αρκετούς κληρικούςαλλά και σε πολλούς πι-στούς μας, πού όχι λίγοτούς κατασκανδάλισε»,αναφέρεται μεταξύ άλλωνστην επιστολή. Χαρακτη-ρισμοί που φυσικά δεν α-ποτελούν αποδείξεις τουπώς απομακρύνει έναςΜητροπολίτης τον στενό-τερο επί εικοσαετία συ-νεργάτη του.Ως αποδείξεις αναφέρο-νται άλλα «γεγονότα».Η περίοδος της διακο-νίας του π. Κυρίλλου στηνΑγιάσο, θέση από την ο-ποία απομακρύνθηκε ό-ταν κατήγγειλε συγγενήτου Μητροπολίτη Μυτι-λήνης για οικονομικές α-τασθαλίες. Μάλιστα γιατο γεγονός είχε υπάρξεικαι γραπτή καταγγελίατης Επιτροπής του προ-σκυνήματος, η οποία ού-τε καν πρωτοκολλήθηκεστη Μητρόπολη. Ο Αρχι-μανδρίτης τότε απομα-κρύνθηκε από το Προ-σκύνημα, ενώ ο συγγενήςτου Μητροπολίτη τοπο-θετήθηκε σε άλλη θέση.Το παραπάνω γεγονόςπου είχε δει το φως τηςδημοσιότητας στα προ

20ετίας Μέσα Ενημέρω-σης χωρίς να διαψευστείαπό το Μητροπολίτη Μυ-τιλήνης, παρουσιάζεταισήμερα ως «διενέξεις μετούς ιερείς του Προσκυ-νήματος, ζημιές σε σπίτιόπου διέμενε, δημιουργίαοπαδών, οι οποίοι στησυνέχεια τούς έστρεψε ε-ναντίον μας». Επίσης γί-νεται αναφορά στα γεγο-νότα του 1994 όταν καιπολίτες του Πλωμαρίουξεσηκώθηκαν εναντίοντης απομάκρυνσης του π.Κυρίλλου από την Πλα-γιά. «Εκείνος, όμως, δένήθελε να υπακούσει. Γι’αυτό ξεσηκώνει εναντίονμας ανθρώπους από τοΠλωμάρι, έρχονται στονΜητροπολιτικό Ναό όπουχοροστατούσαμε στον τε-λευταίο κατανυκτικό Ε-σπερινό, εισέρχονται μέ-σα στο Ναό και αρχίζουντις φωνές και τούς προ-πηλακισμούς, με αποτέ-λεσμα να χρειαστεί αστυ-νομική δύναμη, για ναμας προστατέψει».

Τα λείψανα…Ιδιαίτερη σημασία έχει ηαναφορά στα λείψανα τουΑγίου Νικολάου, που οερχομός τους αποδίδεταιστον π. Κύριλλο Συκή. Ό-ταν είναι γνωστό ότι η ά-φιξη τους στο Πλωμάριδυο φορές, ήταν αποτέ-λεσμα ενεργειών αντί-στοιχα των πρώην και νυνΑρχιερατικών ΕπιτρόπωνΠλωμαρίου, π. ΣτρατήΜανωλέλλη και Ευσταθί-ου Μεταξή. Μάλιστα τηδεύτερη φορά, ο ίδιος οΜητροπολίτης ήταν πα-ρών! Κατά τα άλλα στηνεπιστολή προς τον Πα-

τριάρχη, ο π. Κύριλλος«έφερνε εικόνες και ιεράλείψανα, λέγοντας ψευ-δώς ότι έρχονται από τοΆγιον Όρος». Σε άλλοσημείο της επιστολής, οΜητροπολίτης κατηγορείτον π. Κύριλλο ότι «λάμ-βανε χρήματα από τούςπιστούς γιά τήν ανέγερσηεξωκκλησιών, χωρίς ποτένά προβεί στήν ανέγερσήτους, τό δέ στόμα του ή-ταν πάντοτε απύλωτο».Το γεγονός αν μη τι άλλοπρόκειται για καταγγελίαποινικού αδικήματος τηνοποία ο Μητροπολίτης οίδιος πρέπει να οδηγήσειστην Εισαγγελία. Σε αντί-θετη περίπτωση, ο κ. Ιά-κωβος ή συγκαλύπτει τονΑρχιμανδρίτη ή τον συκο-φαντεί. Επίσης στην επιστολή γί-νεται αναφορά στην ταφήλαϊκού στο χώρο του Με-τοχίου του Προφήτη Ηλία(τη μέρα της ταφής ο Αρ-χιμανδρίτης Κύριλλος α-πουσίαζε στο Άγιο Όρος,παρών δε στην τελετή ή-ταν ο Αρχιερατικός Επί-τροπος Μυτιλήνης, π.Γρηγόριος Δουμούζης)χωρίς την άδεια αρχώνκαι Μητροπολίτη. Φυσικάκαλό θα ήταν επί τη ευ-καιρία, να δημοσιοποιη-θεί η λίστα των λαϊκώνπου έχουν ταφεί τα τε-λευταία χρόνια στα Μο-ναστήρια της Λέσβου μα-ζί με τις σχετικές άδειες.Με πρώτη αυτή του πατέ-ρα του Ηγουμένου τηςΜονής Υψηλού, που ετά-φη στη Μονή όπου ηγου-μενεύει ο γιος του. Τέ-λος, ο Μητροπολίτης κά-νει αναφορά στην «κοι-

νωνικά κολάσιμη συμπε-ριφορά του Αρχιμανδρί-τη, όταν αθέλητα βέβαιαπροκάλεσε ατύχημα με τοαυτοκίνητο του αλλά ηθε-λημένα εγκατέλειψε τοθύμα. Ανεξάρτητα του πό-σο αληθές είναι το γεγο-νός που καταγγέλλει οΜητροπολίτης, γιατί αυτότο συμβάν του 1992 δεντον εμπόδισε να τον έχειεπί 20ετία στενό του συ-νεργάτη ορίζοντας τον υ-πεύθυνο των πλέον ση-

μαντικών θέσεων της Μη-τρόπολης;

Αλήθεια γιατί…Στην επιστολή του Μη-τροπολίτη δεν υπάρχει έ-στω και μια αναφορά στογνωστό έργο του π. Κύ-ριλλου και στην απήχησηπου αυτό είχε στους πι-στούς της Μητρόπολης.Με το να τη δώσει στηδημοσιότητα, ο Μητρο-πολίτης δεν ανέτρεψε τοαρνητικό και διχαστικόκλίμα που δημιούργησεμε τις πράξεις του, ενώπολλοί λένε πως η επι-στολή επιβλήθηκε απόσυνεργάτες του Μητρο-πολίτη, που θέλουν νασκανδαλίζεται η Εκκλησίατης Μυτιλήνης ώστε νασυνεχίσουν να συνδιοι-κούν σε αυτήν για δικούςτους λόγους. Πάντως ας σημειώσουμεεδώ ότι ο π. Κύριλλος εί-ναι τοποθετημένος στηΜητρόπολη Διδυμοτεί-χου, ενώ υπηρετεί την Εκ-κλησία από το Φανάρι, ό-που ο Οικουμενικός Πα-τριάρχης πρόσφατα τοντοποθέτησε σε κρίσιμηεκκλησιαστικά θέση. Ενώη παρουσία του παρά τονΠατριάρχη στη ιστορικήΘεία Λειτουργία στη Μο-νή Σουμελά στις 15 Αυ-γούστου, δείχνει πως η ε-πιστολή του Μητροπολί-τη μάλλον δεν έπεισε τονΟικουμενικό Πατριάρχηκαι τουλάχιστον δεν επη-ρέασε τη σχέση του μετον π. Κύριλλο Συκή.

5TETAPTH 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013 EI∆HΣEIΣ

Σε τηλεοπτικό σταθμό κοινοποίησε ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης την επιστολή του προς τον Πατριάρχη για τον π. Κύριλλο

Αντεπίθεση με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς

Page 6: Εμπρός 3880

6TETAPTH 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013EI∆HΣEIΣ

Γράφει ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΡΟΥΜΠΗΣ*

Υπάρχουν άνθρωποι που με την τρο-χιά της ζωής τους, καθορίζουν καιτις συμπεριφορές των υπολοίπων

ημών, ακόμα κι όταν οι ίδιοι δεν είναιεδώ. Ο Νίκος Μάργαρης δεν υπήρξεποτέ ουδέτερος κι αδιάφορος άνθρω-πος και δεν μπορεί επομένως να αντι-μετωπισθεί με συμβατικό τρόπο, ακόμακαι τη στιγμή του αποχαιρετισμού. Γιαόλους εμάς, που οι ζωές μας συναντή-θηκαν και επηρεάσθηκαν από τη διεισ-δυτικότητα του μυαλού του, είναι ηθι-κή επιταγή να μιλάμε στον ενεστώταχρόνο για το Νίκο κι αν τον μακαρίζου-με ή τον επικρίνουμε, είναι για όσα κα-λά ή κακά συμβολίζει η ζώσα ιστορίατου Τμήματος και της Σχολής Περι-βάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαί-ου. Με την οξύτητα του πνεύματος τουκαι την ιδιαιτερότητα της ζωής του,κέρδισε κάτι μοναδικό: το πένθος δενταιριάζει στο Νίκο Μάργαρη!

Ο Νίκος ήταν πάντα μπροστά από τηνεποχή του. Έβλεπε, δεν κοίταζε. Επε-δίωκε, δε φοβόταν την καινοτομία. Κα-ταλάβαινε μοναδικά τους άδειους θώ-κους ιδεών, εννοιών και πράξης και εί-χε ένα μοναδικό τρόπο να δείχνει τοντρόπο κάλυψης τους, έστω κι ασύντα-κτης. Ο Νίκος ήταν σκοπευτής, χαρά-κτης του νέου, τον ενδιέφερε η ανακά-λυψη, αλλά δεν τον ενδιέφερε κατάβάθος ο συστηματικός χειρισμός της.Σε έναν κόσμο με τρελές ταχύτητες,τον ενδιέφερε να βλέπει το καινούργιο,το διαφορετικό, το αμφιλεγόμενο: είχεαπέχθεια για το νωθρό λογισμό, αλλάείχε και το εύρος ψυχής να δίδει από-λυτη ελευθερία σ’ όσους, με άλλη λο-γική, εστίαζαν την προσοχή και τηδουλειά τους στο συγκεκριμένο.

Θέσπισε και θέσμισε την Οικολογίαστην Ελλάδα, σε χρόνια παλιά άγνοιαςκαι αμάθειας, στον άκρως συντηρητικόακαδημαϊκό χώρο της Ελλάδας, όταν ηπεριγραφική βοτανική και ζωολογίακάλυπταν τα πάντα. Πρόσφερε την έν-νοια της λειτουργίας των οικοσυστη-μάτων έναντι της περιγραφής των με-λών τους. Κορυφαία επιστημολογικήτομή, που η κοινότητα των οικολόγωντης Ελλάδας θα κουβαλάει εσαεί στασπλάχνα της. Ίδρυσε το ΕργαστήριοΟικολογίας στο ΑΠΘ και παράδωσεστην ακαδημαϊκή κοινότητα παιδιά κιεγγόνια, ως επιγόνους σκέψης σε όλατα ΑΕΙ της χώρας. Ευθύνη τους το τικάνουν, το τι έκαναν ή το πώς θα πο-ρευθούν. Η επιτυχία τους, χαρά του, ηαποτυχία τους, δεν τον ενδιέφερε.

Ο Νίκος ήταν, είναι, ο πρώτος Καθηγη-τής του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Μετον Κ. Σοφούλη έφτιαξαν αυτό το Πα-νεπιστήμιο από το τίποτα. Έφτιαξε τοΤμήμα Περιβάλλοντος -κι όχι μόνον-ως διεπιστημονικό αντικείμενο: καιμόνον αυτή η τομή στα ακαδημαϊκάπράγματα της χώρας, του διασφαλίζειιστορική θέση στην πορεία της ανώτα-της παιδείας στην Ελλάδα.

Ο Νίκος ήταν ο πρώτος που τόλμησενα μιλήσει δημόσια για τη διαφορά με-ταξύ Οικολογίας και Οικολογισμού:μας είπε ότι άλλο η επιστημονική γνώ-ση κι άλλο ο ημιμαθής ακτιβισμός. Αυ-τή ίσως να αποδειχθεί η κορυφαία συ-νεισφορά του στο δημόσιο λόγο στηνΕλλάδα. Εχθρός του λαϊκισμού, επιτέ-θηκε με ορμή στη λογική της θυματο-ποίησης της φύσης που επιβάλλει ημετα-μοντέρνα ηθικολογία ενός ακραί-ου συντηρητισμού που αυτό-προβάλ-

λεται ως προοδευτικότητα.

Ο Νίκος έθεσε χωρίς δισταγμό το κρι-τήριο ακαδημαϊκής επιλογής: «εάν κά-νεις το λάθος να επιλέξεις καθηγητήδεύτερης ποιότητας, να ξέρεις ότι αυ-τός θα επιλέγει στο μέλλον ανθρώπουςπέμπτης ποιότητας, για να διασφαλί-σει την επικράτηση του». Ο μηχανι-σμός αυτός ισχύει απολύτως στα ελλη-νικά ΑΕΙ και είναι η αιτία της κατάπτω-σης τους. Ο Νίκος το πάλεψε αυτό, αλ-λά πολλές φορές ηττήθηκε από τη λο-γική των πλειοψηφιών.

Ο Νίκος έτσι ήταν πάντα: όταν μίλαγεγια συζευγμένα κοινωνικά και οικολο-γικά συστήματα, τον τρύγο, το θερισμόκαι την ελαιοσυλλογή, 20 χρόνια πρινανακαλυφθεί ο όρος! Η Ελλάδα τηςκρίσης ανακαλύπτει σήμερα τα ξεράσύκα, τα μούσμουλα, τα βερίκοκα καιτα αρωματικά φυτά: ο Νίκος τα έχει πειόλα αυτά πριν από 20 χρόνια. Τί σπα-τάλη χρόνου, Θεέ μου!

Για εμένα, που είμαι τόσο διαφορετι-κός, ο Νίκος ήταν ένας συνοδοιπόρος30 και πλέον ετών. Νεαρό επιστήμοναμε μάγεψε με τ’ όνειρο του όταν ήμουνστο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ε-ρευνών της Γαλλίας, ήλθα στο Αιγαίοτο 1988 και τα λοιπά είναι λίγο ως πο-λύ γνωστά. Το βιβλίο που μου χάρισετότε ήταν για την «Πειρατεία στο Αι-γαίο». Αυτός ήταν ο Νίκος: διεμβολι-στής και δρεπανηφόρος.

Ο Νίκος απέναντι στις μεγάλες προ-κλήσεις και συγκρούσεις επέλεξε ναείναι σαρκαστικός, αφήνοντας στοπλάι τις εις βάθος αναλύσεις. Ήξερε ί-σως ότι αυτό θα ήταν χαμένος χρόνος,ήταν ίσως ένδειξη σοφίας και προβλε-πτικότητας. Όταν όλη η Ελλάδα σκαν-δαλίζεται, αρρωστημένα ηδονιζόμενη,με το στερεότυπο «κάθε πόλη κι ΑΕΙ,κάθε χωριό και ΤΕΙ», ο Νίκος Μάργα-ρης μίλησε το 1987 (!) για τα «σου-βλάκια». Σαρκαστικός, όπως πάντα, ή-ταν. Έγινε ο αντιπαθέστερος άνθρωποςστο Αιγαίο, για μιαν αλήθεια που όλοιτώρα αποδέχονται, ευθέως ή σιωπη-ρώς. Του αξίζει μια απολογία: ήτανπρωτοπόρος ή ήταν αναιδής;

Με το Νίκο, εκ πρώτης όψεως, δεν υ-πήρχε μέση οδός: ή θα ήσουν κακιω-μένος ή θα ήσουν κολλητός. Στηνπραγματικότητα υπήρχε αυτή η άρρητηισορροπία της αναγνώρισης των αμοι-βαίων ακαδημαϊκών προσπαθειών.Προσπαθώ να βρω μια εικόνα από τηφύση που να τον χαρακτηρίζει, με τρυ-φερότητα κι αγάπη ατελείωτη στη μνή-μη του: ο πολυδιάστατος, ο καινοτό-μος, ο γλυκός, ο τσαντίλας, ο τζανα-μπέτης Νίκος ήταν ένας αχινός! Χαρα-κτήριζε την υγεία του οικοσυστήματοςτου, κατέληξε είδος υπό εξαφάνιση κιέφυγε λυπημένος, πολύ, από την αλι-ευτική συμπεριφορά ερασιτεχνών.

Οι συνεργάτες, οι συνάδελφοι και οιμαθητές του, θα αναζητούν πάντα τηνπαρουσία του στους διαδρόμους του«Ξενία» και του Λόφου στη Μυτιλή-νη… Και πού ‘σαι Νίκο: τα λιβάδια τουπαραδείσου θα είναι ένα ωραίο υπό-δειγμα οικολογικής μελέτης, δε μπο-ρεί, κάτι θα βρεις κι εκεί!

* Ο Ανδρέας Τρούμπης είναι καθηγη-τής, πρώην πρύτανης του Πανεπιστη-μίου Αιγαίου.

Νίκος Σ. Μάργαρης: ένας αποχαιρετισμός…

Ο πρώτος καθηγητής στο ΠεριβάλλονΤελευταίο «αντίο» σήμερα στο Νίκο Μάργαρη, ιδρυτικό στέλεχος του Πανεπιστημίου Αιγαίου

της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ

«Έφυγε» προχτέςΔευτέρα, σε ηλικία70 ετών, ο τέως

καθηγητής του ΤμήματοςΠεριβάλλοντος του Πα-νεπιστημίου Αιγαίου καιδιευθυντής επί 14 χρόνιατης ελληνικής έκδοσηςτου περιοδικού «NationalGeographic», ΝίκοςΜάργαρης. Έχοντας «πα-λέψει» τους τελευταίουςμήνες με επιθετική μορ-φή της επάρατης νόσου,έχασε τελικά τη μάχη μετη ζωή, αφήνοντας δυσα-ναπλήρωτο κενό στον το-μέα της οικολογίας καιφέρνοντας το πένθοςστην ακαδημαϊκή κοινό-τητα της Μυτιλήνης. Ο Νίκος Μάργαρης ήταναπό τους πρωτεργάτεςτου Πανεπιστημίου Αι-γαίου και μέλος της πρώ-της διοικούσας επιτρο-πής του Ιδρύματος, ενώήταν αυτός που είχε το«όραμα» για την ίδρυσητου Τμήματος Περιβάλ-λοντος, διατελώντας επίσειρά ετών στην προεδρίατου. Λόγω των απόψεων

και κυρίως εξαιτίας τουχαρακτήρα του, κατάφερενα αποκτήσει στενές καιγερές φιλίες στη Μυτιλή-νη, αλλά και να έρθει σερήξη καθώς και να συ-γκρουστεί ανοιχτά μεπρόσωπα και κοινωνικέςομάδες.

Περί οικολογίας Ήταν εξάλλου ο πρώτοςπου έγραψε για την οικο-λογία στις ελληνικές ε-φημερίδες, έχοντας χα-ρακτηριστεί ωστόσο συ-χνά ως «αιρετικός» καιπροκαλώντας αντιδράσειςγια τις θέσεις του, αφούεκτός άλλων, υποστήριξετην εκτροπή του Αχελώουκαι άλλες παρόμοιες «α-ντι - οικολογικές» γιατους υποστηρικτές τουοικολογικού ρεύματος,δράσεις. Σε συνεντεύξειςτου, είχε χαρακτηρίσειστο παρελθόν την οικο-λογία ως «μόδα», υπο-στηρίζοντας ότι δεν υ-πάρχουν οικολογικές αρ-χές στην Ελλάδα. Υπήρξε, σύμφωνα και μετους στενούς του συνερ-γάτες, αστείρευτα δημι-ουργικός και ενεργητι-

κός, εκτός άλλων, σχε-διάζοντας και υλοποιώ-ντας μοναδικές πρωτοπο-ριακές εκδόσεις, που α-πέσπασαν διεθνή βρα-βεία. Συνταξιοδοτήθηκε από τοΠανεπιστήμιο Αιγαίουκαι το Τμήμα Περιβάλλο-ντος το 2011, έχοντας α-φήσει πίσω του σημαντι-κό διδακτικό κι επιστημο-νικό έργο, ενώ ήδη απότο 2008, είχε πάψει να εί-ναι πρόεδρος του Προ-γράμματος Μεταπτυχια-κών Σπουδών «Γεωργίακαι Περιβάλλον».Στα τέλη του 2012, ο Νί-κος Μάργαρης διαγνώ-στηκε με καρκίνο, κάτι τοοποίο λίγοι και πολύ οι-κείοι του, γνώριζαν, αφούο ίδιος προτίμησε να τοκρατήσει σχετικά κρυφό.Τα τελευταία του κείμεναγια το «NationalGeographic», εστάλησαντην περασμένη Κυριακή,μία ημέρα μόνο πριν υπο-κύψει στην αρρώστια του. Η κηδεία του, θα πραγμα-τοποιηθεί σήμερα Τετάρ-τη 28 Αυγούστου στις 12το μεσημέρι στο Α΄ Νε-κροταφείο Αθηνών.

Ποιος ήταν ο Νίκος ΜάργαρηςOΝίκος Μάργαρης γεννήθηκε

στο Βόλο το 1943 και πραγ-ματοποίησε τις προπτυχιακέςκαι μεταπτυχιακές σπουδέςτου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών,ενώ ολοκλήρωσε τη διδακτορι-κή του διατριβή υπό την επο-πτεία του καθηγητή Κ. Μητρά-κου.Διετέλεσε ακαδημαϊκός δάσκα-λος στο Καποδιστριακό Πανε-πιστήμιο Αθηνών, στο Αριστο-τέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσα-λονίκης όπου εξελέγη καθηγη-τής Α΄ και διευθυντής ΤομέαΟικολογίας στα 35 του, στοΠανεπιστήμιο Θεσσαλίας καιστο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ό-

που υπήρξε ο εμπνευστής, ι-δρυτής και επί σειρά ετών πρό-εδρος του Τμήματος Περιβάλ-λοντος. Υπήρξε πρωτοπόροςτης Μεσογειακής ΟικολογίαςΦυτών στην οποία μύησε γενε-ές φοιτητών που σήμερα συνε-χίζουν το έργο του. Παράλληλα με την ακαδημαϊκήτου καριέρα, ήταν συγγραφέας,δημοσιογράφος και παραγω-γός τηλεοπτικών εκπομπών καιντοκιμαντέρ, με σημαντικέςδιεθνείς διακρίσεις, που ευαι-σθητοποίησαν το ευρύ κοινόσε θέματα φυσικού, κοινωνι-κού και πολιτισμικού περιβάλ-λοντος.

Page 7: Εμπρός 3880

Ηείδηση του θανάτου του Νίκου Μάρ-γαρη έφερε το πένθος στην ακαδη-

μαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου Αι-γαίου και ειδικά στους στενούς συνερ-γάτες και επί χρόνια φίλους του.

Ανδρέας Τρούμπης,καθηγητής του ΤμήματοςΠεριβάλλοντος καιπρόεδρος του Π.Μ.Σ.«Γεωργία και Περιβάλλον

«Είμαι απλώς συντετριμμένος…»

Από τους ανθρώπους πουήταν πιο κοντά του πριν α-

κόμη την ίδρυση του Πανε-πιστημίου Αιγαίου, ήταν οκαθηγητής του ΤμήματοςΠεριβάλλοντος, διατελέσας

πρύτανης του ιδρύματος και σημερινόςδιευθυντής του Προγράμματος Μετα-πτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) «Γεωργίακαι Περιβάλλον», Ανδρέας Τρούμπης.Συντετριμμένος και φανερά συγκινημέ-νος από το θάνατο του φίλου του και συ-νεργάτη του για πάνω από 30 χρόνια, οκ. Τρούμπης δήλωσε χτες στο «Ε»:«Το έμαθα ξαφνικά χτες (σ.σ. προχτές)και πραγματικά έπεσα από τα σύννεφα,αφού δεν γνώριζα εάν είχε κάποια ασθέ-νεια, ήξερα μόνο ότι ήταν πολύ λυπημέ-νος, για τον τρόπο με τον οποίο το Τμή-μα Περιβάλλοντος τον συνόδεψε στηναφυπηρέτηση του, με αρνητικό τρόπο. Ε-γώ τον ήξερα όπως ήταν, είχα έναν περί-που χρόνο να τον δω και μόλις πριν απόδύο χρόνια είχαμε εξετάσει μαζί διδα-κτορικά που είχε εν εξελίξει. Γνωριζόμα-σταν από τις αρχές της δεκαετίας του΄80, πριν ανοίξει το Πανεπιστήμιο Αι-γαίου, οπότε και ήμουν νεαρός ερευνη-τής στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ε-ρευνών της Γαλλίας. Τότε μου είχε στεί-λει ένα μήνυμα καλώντας με εδώ, για ναφτιάξουμε το πρώτο Τμήμα Περιβάλλο-ντος στην Ευρώπη. Ο Νίκος ήταν μέροςτης ζωής μου σημαντικό, έχω περάσειμαζί του τα τρία τέταρτα της ζωής μουκαι είμαι απλώς συντετριμμένος…».

Χριστίνα Γιούργα,αναπληρώτρια καθηγήτριατου ΤμήματοςΠεριβάλλοντος

«Έκανε την οικολογία,κτήμα του κάθεΈλληνα…»

«ΟΝίκος ο Μάργαρης ήτανένα πνεύμα πολύ σημα-

ντικό στο χώρο της οικολο-γίας και η μεγαλύτερη συμ-βολή του ήταν ότι έκανε τηνοικολογία κτήμα του κάθε

Έλληνα. Η ίδια η λέξη “οικολογία” μπή-κε στο στόμα του κάθε Έλληνα με τησυμβολή του. Η συνεισφορά του στοστήσιμο του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ή-ταν ουσιαστική. Προσωπικά, ως Χριστί-να Γιούργα, του οφείλω πολλές από τιςγνώσεις μου, τη βοήθειά του και τη φι-λία του καθ’ όλη τη διάρκεια της στα-διοδρομίας μου. Με στήριξε πάρα πολύστη ζωή μου, υπήρξε ένας πολύ καλόςφίλος, έζησα κι έμαθα πολλά πράγματαδίπλα του, του οφείλω σεβασμό και τηνκαριέρα μου, διότι υπήρξε ο επιβλέπωνμου στο διδακτορικό μου. Ας είναι ελα-φρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει».

Κώστας Σοφούλης,ομότιμος καθηγητής τουΤμήματος Περιβάλλοντος

«Η πανεπιστημιακήκοινότητα θα πρέπει νατον τιμήσει…»

«ΟΝίκος Μάργαρης ήτανστην πρώτη διοικούσα

επιτροπή του Πανεπιστημί-ου Αιγαίου, όταν εγώ ή-μουν πρόεδρος και ήταν α-πό τα στελέχη που έδωσαν

ένα κομμάτι του εαυτού τους για τοστήσιμο και την πορεία του Ιδρύματος.Προσωπικά το έμαθα χτες (σ.σ. προ-χτές) και είμαι συγκλονισμένος, αφούμε την ομάδα που ήταν και ο Νίκος,ουσιαστικά ξεκινήσαμε από ένα χαρτίγια να παραδώσουμε ένα Πανεπιστή-μιο. Το βασικό του στοιχείο, ήταν ηδημιουργική φαντασία του. Γνώριζα ό-τι ήταν άρρωστος, εδώ κι ένα χρόνο,και το τελευταίο μας τηλεφώνημα ήταντον περασμένο χειμώνα, για μια έκθε-ση περιβαλλοντικής φύσεως. Το μόνοπου θέλω να πω είναι ότι η πανεπιστη-μιακή κοινότητα θα πρέπει να τον τιμή-σει και να ακολουθήσει το παράδειγμάτου».

Πάρις Τσάρτας, πρύτανηςτου Πανεπιστημίου Αιγαίου

«Σημαντική απώλεια»

«Οθάνατος του Νίκου Μάρ-γαρη είναι μια σημαντική

απώλεια και για τον επιστη-μονικό χώρο της οικολογίαςκαι του περιβάλλοντος καιλόγω του ότι ήταν ο βασικός

πρωτεργάτης του Τμήματος Περιβάλλο-ντος, ενός από τα πρώτα δύο Τμήματα τουΙδρύματος. Η συμβολή του στην οργάνω-ση και λειτουργία του Πανεπιστημίου Αι-γαίου, στην πρώτη φάση ανάπτυξής του,ήταν πολύ σημαντική και ο ίδιος ευρύταταεπηρέασε το χώρο της οικολογίας».

Νίκος Σουλακέλλης,αντιπρύτανης ΦοιτητικήςΜέριμνας και ΑκαδημαϊκώνΥποθέσεων

«Τεράστια θλίψη καιδυσαναπλήρωτο κενό…»

«Tο έμαθα αμέσως μόλις πέ-θανε και ήμουν εγώ που

ενημέρωσα πρώτος το στενότου φίλο και συνεργάτη Αν-δρέα Τρούμπη», είπε χτες μι-λώντας στο «Ε» ο αντιπρύτα-

νης Φοιτητικής Μέριμνας και Ακαδημαϊ-κών Υποθέσεων, Νίκος Σουλακέλλης.«Γνώριζα ότι η υγεία του δεν ήταν καλάκαι λόγω του ότι ο Νίκος Μάργαρης υπήρ-ξε για εμένα στενός φίλος, συνεργάτηςκαι πάνω απ’ όλα δάσκαλός μου, η απώ-λειά του, προκαλεί τεράστια θλίψη και δυ-σαναπλήρωτο κενό». Μιλώντας εκ μέρους της πρυτανικής αρ-χής του Ιδρύματος, ο κ. Σουλακέλληςπροσθέτει: «Με βαθύτατη οδύνη αποχαι-ρετούμε ένα ιστορικό στέλεχος του Πανε-πιστημίου Αιγαίου, εξαίρετο δάσκαλο καιυπηρέτη της επιστήμης. Τα θερμά μαςσυλλυπητήρια, σε όλα τα μέλη της οικογέ-νειάς του». Σημειώνεται ότι ο κ. Σουλακέλλης θα πα-ραβρεθεί σήμερα στην κηδεία του ΝίκουΜάργαρη, ενώ γίνεται προσπάθεια να πα-ραστεί και ο κ. Τρούμπης.

7TETAPTH 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013 EI∆HΣEIΣ

Ο πρώτος καθηγητής στο ΠεριβάλλονΤελευταίο «αντίο» σήμερα στο Νίκο Μάργαρη, ιδρυτικό στέλεχος του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Τι λένε οι στενοί φίλοι και επί χρόνια συνεργάτες του Νίκου Μάργαρη για το χαμό του

Πένθος στην ακαδημαϊκή κοινότητα

Page 8: Εμπρός 3880

της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY

Κανένας προγραμματι-σμός δεν μπορεί να γίνει

σε οικογενειακό επίπεδο,κυρίως για τις οικογένειεςμε μικρά παιδιά προσχολι-κής ηλικίας όπου και οιδύο γονείς εργάζονται, ανδεν ξεκαθαρίσει το τοπίοσε σχέση με τη λειτουργίατων παιδικών σταθμών.Γιατί παρά τις επιδοτούμε-νες θέσεις που διασφαλί-στηκαν στο Δήμο Λέσβουαπ’ το πρόγραμμα του Ε-ΣΠΑ, παραμένουν ανικανο-ποίητες 309 αιτήσεις γιανέες εγγραφές σε παιδι-κούς σταθμούς σ’ όλο τονησί, και δυστυχώς για όσοδεν υπάρχει εικόνα τι θαγίνει με τις προσλήψεις ε-ποχικού προσωπικού, δενθα υπάρχει και απάντησηστο ερώτημα, αν και πότεθα γίνουν οι εγγραφές πουεκκρεμούν. Η πρόεδρος του Οργανι-σμού «Κοινωνικής Προστα-σίας και Αλληλεγγύης τουΔήμου Λέσβου», Αντιδή-μαρχος Αναστασία Αντω-νέλλη, περιγράφει με τα με-λανότερα χρώματα την κα-τάσταση που έχει διαμορ-φωθεί, σημειώνοντας ότιδεν μπορεί να γίνει αξιολό-γηση των αιτήσεων ανπροηγουμένως δεν προ-σληφθούν συμβασιούχοιγια τους παιδικούς σταθ-μούς των χωριών.

«Βασανίζουν οικογένειες…»

«Δυστυχώς, είμαστε δέσμι-

οι για άλλη μια φορά τηςπαράνοιας ενός κράτους μεανύπαρκτο προγραμματι-σμό και διοικητική μέριμνα.Ως εκ τούτου, είναι αδύνα-το να προγραμματίσουμεπόσα και ποια παιδιά θα εγ-γραφούν στους Παιδικούςτων χωριών μας, αφού δενξέρουμε αν θα μπορέσουμενα τους λειτουργήσουμε!»,ανέφερε η κ. Αντωνέλλη σεδήλωσή της, προσθέτονταςότι αυτοί που διοικούν, πα-ρά τις από καιρού έγγραφεςκαι προφορικές οχλήσειςτου Δήμου Λέσβου, «συνε-χίζουν την εγκληματική α-διαφορία τους, μη σκεπτό-μενοι πως η ανικανότητα, ηαδράνεια και η έλλειψηστοιχειωδών γνώσεων διοί-κησης και προγραμματι-σμού, δεν απαξιώνει μόνοντο θεσμό της αυτοδιοίκη-σης, αλλά και με αυτόν τοντρόπο βασανίζουν την ελ-ληνική εργαζόμενη οικογέ-νεια, η οποία δεν είναι σεθέση να γνωρίζει πού θαπάει το παιδί της από 1ηςΣεπτέμβρη».Η πρόεδρος του οργανι-σμού τόνισε πως: «Ζούμεγια άλλη μια φορά την επι-βεβαίωση ότι για αυτούς υ-πάρχουμε μόνο για τα χα-ράτσια και τους φόρους!Ντροπή τους!». Με χθεσινή ανακοίνωσητου Οργανισμού, ενημερώ-νονται οι γονείς που έχουνυποβάλλει αιτήσεις για τηνεγγραφή των παιδιών τουςστους Παιδικούς Σταθμούςτου Δήμου Λέσβου, ότι για

τη Δημοτική Ενότητα Μυτι-λήνης έχει αναρτηθεί ο πί-νακας των έως τώρα δικαι-ούχων.

Πόσες αιτήσεις, πούΣύμφωνα με τα στοιχείαπου μας δόθηκαν απ’ τονΟργανισμό, για την περίοδο2013-2014 υποβλήθηκανγια τους εννιά παιδικούςσταθμούς της Δημοτικής Ε-νότητας Μυτιλήνης (επτάστην πόλη και από έναςστις Δημοτικές ΚοινότητεςΜόριας και Παμφίλων),259 νέες αιτήσεις, ενώ έγι-ναν και 130 επανεγγραφές. Στους εννιά παιδικούςσταθμούς της λεσβιακής υ-παίθρου (Καλλονής, Πέ-τρας, Ερεσού, Σκοπέλου,Παππάδου, Πλωμαρίου,Πολιχνίτου, Αγιάσου και Α-γίας Παρασκευής), υπο-βλήθηκαν 190 νέες αιτή-

σεις και έγιναν και 95 επα-νεγγραφές. Συνολικά δηλαδή τα παιδιάπου έχει ζητηθεί απ’ τουςγονείς τους να φιλοξενη-θούν στους δημοτικούςπαιδικούς σταθμούς ανέρ-χονται σε 674, πολύ περισ-σότερα απ’ τα 480 της περ-σινής περιόδου, ή τα 490της προπέρσινης. Στη Μυτιλήνη έχουν ικανο-ποιηθεί ήδη 140 νέες αιτή-σεις, όπως και οι επανεγ-γραφές, συνολικά δηλαδή270 αιτήσεις, ενώ σε όλο τονησί το πρόγραμμα της Ελ-ληνικής Εταιρείας ΤοπικήςΑνάπτυξης Αυτοδιοίκησης(ΕΕΤΑΑ) μέσω του ΕΣΠΑ,χρηματοδοτεί 78 νέες καιπαλιές θέσεις και στους 18παιδικούς σταθμούς τηςΛέσβου. Κατηγορηματικά η κ. Αντω-

νέλλη επισήμανε ότι υπάρ-χουν χωριά που δεν θα α-νοίξουν οι παιδικοί σταθμοίαν δεν εγκριθούν οι προ-σλήψεις που έχουν ζητη-θεί, γιατί πολύ απλά δεν υ-

πάρχουν βρεφονηπιοκόμοι(π.χ. Πέτρα, Ερεσός), παρό-τι το έγγραφο προς το αρ-μόδιο Υπουργείο έχει φύ-γει ήδη απ’ το Μάρτιο. «Θα ακολουθήσουν, όπωςπάντα, και συμπληρωματι-κές εγγραφές, μετά τη λει-τουργία των νηπιαγωγείων,αφού κάποια παιδιά επιλέ-γονται στα προνήπια καιφεύγουν απ’ τους σταθ-μούς, και ευελπιστώ πως ανυπάρξουν προσλήψεις, τε-λικά θα καταφέρουμε να ι-κανοποιήσουμε όλες τις αι-τήσεις χωρίς να κλείσουνσταθμοί όπως συνέβη σεάλλους δήμους», ανέφερεη κ. Αντωνέλλη, τονίζονταςγια ακόμη μια φορά πως μεευθύνη της πολιτείας τα-λαιπωρούνται και βρίσκο-νται μέσα στην αβεβαιότη-τα, εκατοντάδες οικογένει-ες.

8TETAPTH 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013EI∆HΣEIΣ

τoυ NIKOY MANABH

Υποβάθμιση του δημόσιουσυστήματος υγείας στα νη-σιά, διαθεσιμότητα και α-

πολύσεις βλέπουν για το επό-μενο διάστημα οι υγειονομικοίτης Λέσβου. Χθες το μεσημέριπαραχώρησαν συνέντευξη Τύ-που τα σωματεία Ιατρών ΕΣΥΛέσβου και Εργαζομένων στοΝοσοκομείο Μυτιλήνης, με α-φορμή την σημερινή ημέραδράσης για την υγεία στο Βό-ρειο Αιγαίο, που περιλαμβάνειστάση εργασίας από τις 11 τοπρωί ως τις 2 μετά το μεσημέ-ρι. Ο πρόεδρος του Ιατρών ΕΣΥΛέσβου, Δήμος Ανδρεάδης, καιτο μέλος του Δ.Σ. του ΣυλλόγουΕργαζομένων, Βίκυ Βόμβα, ανα-φέρθηκαν τόσο στα γενικότεραπροβλήματα του κλάδου όσοκαι στα ιδιαίτερα προβλήματαπου αντιμετωπίζει ο τομέας τηςυγείας στα νησιά του ΒορείουΑιγαίου. Συγκεκριμένα τόνισαν ότι οιμονάδες υγείας των νησιών

μας αντιμετωπίζουν πολύ οξυ-μένα προβλήματα υποχρηματο-δότησης και υποστελέχωσης. Ηυποστελέχωση των νοσοκομεί-ων γίνεται πιο εμφανής κατά τηδιάρκεια των εφημεριών, όπουυπάρχει ελλείψεις σε πολλέςειδικότητες. Πολύ μεγάλα πρό-βλημα για τα Νοσοκομεία τηςΛήμνου και της Ικαρίας είναι ησυγχώνευση τους με τα Νοσο-

κομεία της Μυτιλήνης και τηςΣάμου αντίστοιχα. Η συγχώ-νευση πρακτικά σημαίνει υπο-βάθμιση για τα Νοσοκομεία τηςΛήμνου και της Ικαρίας, υπο-γράμμισε ο κ. Ανδρεάδης. Σε ό,τι αφορά το Νοσοκομείοτης Μυτιλήνης προβλέπεται ναγίνει συγχώνευση κλινικών, μέ-σω της οποίας εκτιμάται ότι θαεμφανιστεί το Νοσοκομείο να

έχει πλεόνασμα προσωπικούσε ορισμένες ειδικότητες καιμε αυτό τον τρόπο θα δικαιολο-γηθούν διαθεσιμότητες και α-πολύσεις.

Μόνο δύο Κέντρα Υγείας;Σε ό,τι αφορά στα Κέντρα Υγεί-ας της Λέσβου, δεν έχει γίνεικαμία επίσημη ανακοίνωση γιαμείωση ή υποβάθμιση τους. Ω-στόσο υπάρχουν πληροφορίεςπως στόχος είναι στη Λέσβο ναμείνουν δύο Κέντρα Υγείας. ΤαΚέντρα Υγείας που αντιμετωπί-ζουν το μεγαλύτερο κίνδυνο,είναι αυτά του Πολιχνίτου καιτης Άντισσας, δηλαδή εκείναπου αντιμετωπίζουν τα μεγαλύ-τερα προβλήματα στην στελέ-χωση τους. Παράλληλα οι υγειονομικοί τηςΛέσβου με την σημερινή τουςκινητοποίηση, καθώς και μεαυτές που θα ακολουθήσουντις επόμενες ημέρες, συμμετέ-χουν στις κινητοποιήσεις ενά-ντια στο κλείσιμο έξι νοσοκο-μείων στην Αθήνα και τριώνστη Θεσσαλονίκη. Το μέτρο αυ-

τό θα έχει ως συνέπεια να μει-ωθούν οι διαθέσιμες κλίνες, σεμια εποχή που η ζήτηση υπη-ρεσιών υγείας από το ΕΣΥ έχειαυξηθεί κατά 30%. Το μέτρο της διαθεσιμότηταςγια τους υγειονομικούς ισοδυ-ναμεί με απολύσεις. Κι όπως α-ναφέρουν, δεν πιστεύουν τις υ-ποσχέσεις του Υπουργού Υγεί-ας, Άδωνη Γεωργιάδη, πως δενθα γίνουν απολύσεις. Διότι δενυπάρχει κανένα εχέγγυο πωςθα τηρηθούν οι υποσχέσεις. Επίσης το επόμενο διάστημα α-ναμένεται να κλείσουν 50 μι-κρά νοσοκομεία και καταργη-θούν περίπου 10.000 κλίνες σεόλη τη χώρα. Οι υγειονομικοί θεωρούν ότι οικινητοποιήσεις τους, μαζί μετις κινητοποιήσεις των άλλωνεργαζομένων στο δημόσιο καιτον ιδιωτικό τομέα, είναι η μό-νη επιλογή που έχουν στηνπροσπάθεια τους να ανατρέ-ψουν την πολιτική της κυβέρ-νησης στον κλάδο της υγείας.

[email protected]

Στάση εργασίας σήμερα από τις 11 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι

Νοσεί η υγεία στα νησιά

Απ’ τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου των Δήμου Ανδρεάδη και Βίκυς Βόμβα

Εκκρεμούν 309 αιτήσεις για νέες εγγραφές, σε Μυτιλήνη και χωριά, ενώ δεν έχουν εγκριθεί προσλήψεις εποχικών

Στον «αέρα» οι παιδικοί σταθμοί

Page 9: Εμπρός 3880

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 3κυρίων δωματίων, κουζίνα,λουτρό, πλήρως ανακαινι-σμένο, με αυτόνομη θέρ-μανση, κλιματισμό και θέσηπάρκινγκ στον αύλειο χώ-ρο. Περιοχή Καλλιθέα.Πληρ. τηλ.: 22510 24054.

Ενοικιάζεται τριάρι 4ουορόφου στην Καβέτσου 22& Ναυμάχου Αποστόλη, με2 υ/δ, ευρύχωρο καθιστι-κό, κουζίνα, μπάνιο, απο-θηκούλα, βεράντα. Πληρ.τηλ.: 22510 25714.

Ενοικιάζονται 2 γκαρσονιέ-ρες, η μία 22 τ.μ. στη Βα-ρειά και η άλλη δίχωρη στογήπεδο 27 τ.μ.. Και οι δύοπλήρως επιπλωμένες καιμε πλυντήριο. Πληρ. τηλ.:22510 27512 & 28306,6973-076611.

Ενοικιάζεται σύγχρονηγκαρσονιέρα επιπλωμένημε αυτόνομη θέρμανσηστην περιοχή της εκκλη-σίας της Χρυσομαλλούσας.Πληρ. τηλ.: 22510 41003& 6974-603669.

Ενοικιάζονται 2 γκαρσονιέ-ρες, η μια 22 τ.μ. στη Βα-ρειά και η άλλη δίχωρη στοΓήπεδο 27 τ.μ.. Και οι δύοπλήρως επιπλωμένες καιμε πλυντήριο. Πληρ. τηλ.22510 27512 & 28306,6973-076611.

Στην Πάτρα ενοικιάζεταιγκαρσονιέρα πολυτελούςκατασκευής, δίχωρη, επι-πλωμένη, που διαθέτει αυ-τόνομη θέρμανση, ηλιακό,πόρτα ασφαλείας, θυροτη-λεόραση, μεγάλο μπαλκό-νι, κουζίνα από γρανίτη,καινούργιες ηλεκτρικές συ-σκευές, τραπεζαρία κουζί-νας - βεράντας, με λίγακοινόχρηστα. Πληρ. τηλ.:6934-348243, 6983-524760.

Ενοικιάζονται ένα δυάρι,ένα τριάρι και μια επιπλω-μένη γκαρσονιέρα στη Μυ-τιλήνη, κοντά στην ΠλατείαΑλυσίδας. Πληρ. τηλ.:22510 44231, 6947-657090.

Ενοικιάζονται νεόκτιστα,λουξ με αυτόνομη θέρμαν-ση σε μονοκατοικία με κή-πο στον Άνω Χάλικα Μυτι-λήνης: α. δυάρι 43 τ.μ.,πλήρως επιπλωμένο με aircondition, β. διαμέρισμα81 τ.μ., με 2 υ/δ, WC, καιλοιπούς χώρους με θέα.

Ελεύθερο μετά τις 20 Σε-πτεμβρίου. Πληρ. τηλ.:22510 20633, 6977-248653.

Ενοικιάζεται στην Αθήνα,στο Νέο Κόσμο, κοντά στηστάση του μετρό Συγγρού -Φιξ, γκαρσονιέρα σε νεόδ-μητη πολυκατοικία με αυ-τόνομη θέρμανση, μεγάλομπαλκόνι και χώρο στάθ-μευσης στην πυλωτή. Τιμή:250 €. Πληρ. τηλ.: 6948-584117, 6946-058805.

Ενοικιάζεται δυάρι επιπλω-μένο, 2ου ορόφου, Παπα-διαμάντη 7Α στη Χρυσο-μαλλούσα. Πληρ. τηλ.:6976-552423.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρανεόδμητη με πατάρι, τελεί-ως αυτόνομη, με ιδιωτικόπάρκινγκ κοντά στο Πανε-πιστήμιο. Είναι πλήρωςεπιπλωμένη, διαθέτει A/Cinverter, δεν έχει κοινό-χρηστα. Πληρ. τηλ.: 6974-640427.

Ενοικιάζεται δυάρι 55 τ.μ.,επιπλωμένο σε μονοκατοι-κία, στην περιοχή Ακλειδι-ού, Λόφος Πανεπιστημίου.Διαθέτει αυτόνομη θέρμαν-ση χωρίς κοινόχρηστα, καιχώρο στάθμευσης. Πληρ.τηλ.: 6936-184468,22510 29885.

Ενοικιάζεται μονοκατοικίασε καλή κατάσταση, 180τ.μ., στο Πληγώνι με μεγά-λο κήπο και δύο γκαράζ.Πληρ. τηλ.: 6982-468516, 6974-813434.

Ενοικιάζεται επιπλωμένοδιαμέρισμα 3ου ορόφου,70 τ.μ. στους Αμπελόκη-πους Αθηνών (ΔουκίσσηςΠλακεντίας) πλήρως εξο-πλισμένο, (2 κλιματιστικά,2 τηλεοράσεις, σαλόνι,κρεβατοκάμαρα, καθιστι-κό, γραφείο, κουζίνα, ψυ-γείο, πλυντήριο κ.λπ.), με-γάλο μπαλκόνι, 2 λεπτά μετα πόδια από το μετρό τηςΠανόρμου και από τρόλεϊ,λεωφορεία και πιάτσα ταξί.Κατάλληλο και για φοιτη-τές. Τιμή 450 €. Πληρ.τηλ.: 6932-206393.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέραδίχωρη, επιπλωμένη 35τ.μ. στην περιοχή Κουμκόστο Ακλειδιού. Πληρ. τηλ.:6951-938604, 2251043958.

Ενοικιάζεται μικρή καιόμορφη γκαρσονιέρα, πλή-ρως επιπλωμένη με πλυν-τήριο, Κορνάρου 67. Τιμή160 €. Πληρ. τηλ.: 2251029836, 6937-724646.

Ενοικιάζεται διαμέρισμα85 τ.μ. σε διπλοκατοικία,καινούριο με ενεργειακάκουφώματα. Ανεξάρτητο,με αυτόνομη θέρμανση,κλιματισμό, boiler, χωρίςκοινόχρηστα, άνετο πάρ-κινγκ, κοντά στην Αστυνο-μία και στα σχολεία τηςΚαλλιθέας. Πληρ. τηλ.:22510 27583, 6938-532092.

Ενοικιάζεται δυάρι πλήρωςεπιπλωμένο και εξοπλισμέ-νο. Διαθέτει πάρκινγκ,οδός Βοστάνη Ε. 59, έναν-τι Νοσοκομείου. Πληρ.τηλ.: 22510 42296,22510 94550, 2251020644, 6942-800980,6945-544386.

Ενοικιάζεται πλήρως επι-πλωμένη γκαρσονιέρα 2ουορόφου, με ψυγείο, κουζι-νάκι, αυτόνομη θέρμανση,air-condition, τηλεόραση,στην περιοχή της Χρυσο-μαλλούσας με ελάχιστακοινόχρηστα. Τιμή 200 €.Πληρ. τηλ.: 6957-088662.

Ενοικιάζεται στην Αθήναγκαρσονιέρα δίχωρη, 33τ.μ., στην Καλλιθέα (Ασλά-νογλου 121, 50 μ. από Δα-βάκη), με αυτόνομη θέρ-μανση και air-condition,στον 3o όροφο. Πληρ. τηλ.22510 20214, 6949-738677.

Ενοικιάζεται διαμέρισμα60 τ.μ. σε μονοκατοικία,με κεντρική θέρμανση (αυ-τονομία), πλήρως επιπλω-μένο, στο κέντρο της πό-λης (κατάλληλο για συγκα-τοίκηση δυο φοιτητών/-τριών). Πληρ. τηλ. 6974-640422.

Ενοικιάζεται νεόκτιστηγκαρσονιέρα 41 τ.μ., ισό-γεια σε διπλοκατοικία, χω-ρίς κοινόχρηστα, με αυτό-νομη θέρμανση και ηλε-κτρικές συσκευές. Περιο-χή Αγ. Νικολάου στην Επά-νω Σκάλα, Μυτιλήνη.Πληρ. τηλ. 22510 43756,6958-336868.

Ενοικιάζεται δυάρι ανακαι-νισμένο, με air-condition,άνετο και φωτεινό, στην Ε.Βοστάνη 8 - 10, στην πε-ριοχή του Γηπέδου. Πληρ.τηλ. 6949-972159.

Ενοικιάζεται τριάρι στηΧρυσομαλλούσα, 76 τ.μ.,4ου ορόφου, διαμπερές,με ηλιακό και αυτόνομηθέρμανση. Τιμή 280 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 6932-

454642.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα33 τ.μ., ανεξάρτητη, φουλεπιπλωμένη ή μη, χωρίςκοινόχρηστα, με κλιματιστι-κό, στη Ζωοδόχου Πηγής82. Πληρ. τηλ. 6978-980846, 22510 48967.

Ενοικιάζονται 2 γκαρσονιέ-ρες 1ου ορόφου, με air-condition καινούργιας τε-χνολογίας για θέρμανσηκαι ψύξη, επιπλωμένες,χωρίς κοινόχρηστα πετρε-λαίου. Πληρ. τηλ. 6936-284135.

Ενοικιάζεται μία άνετη επι-πλωμένη γκαρσονιέραστην Επάνω Σκάλα. Ανακαι-νισμένη, με αυτόνομη θέρ-μανση, βολική συγκοινω-νία, οικονομικό ενοίκιο καιχαμηλά κοινόχρηστα.Πληρ. τηλ. 22510 25929και 6977-302879.

Ενοικιάζεται επιπλωμένηδίχωρη γκαρσονιέρα, σεόροφο, στη Χρυσομαλλού-σα, με τιμή 230 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται δυάρι επιπλω-μένο, μονοκατοικία, με αυ-τόνομη θέρμανση, air-con-dition, boiler, στην περιοχήτου Νοσοκομείου στη Χρυ-σομαλλούσα. Πληρ. τηλ.6977-806616, 2251021823.

Ενοικιάζονται α) διαμέρι-σμα 100 τ.μ. διαμπερές,με αυτόνομη θέρμανση,χωρίς κοινόχρηστα, σε δι-πλοκατοικία κοντά στην πα-λιά Αστυνομία και β) γκαρ-σονιέρα σε όροφο στο κέν-τρο της πόλης, επιπλωμέ-νη, κοντά στο «ΜουσικόΚαφενείο». Πληρ. τηλ.6941-669614, 2251023574.

Ενοικιάζεται στο Βουναρά-κι δυάρι οροφοδιαμέρισμα48 τ.μ., επιπλωμένο και μεηλεκτρικές συσκευές, air-condition (θέρμανση/ψύ-ξη), με χωλ και ανεξάρτητηκουζίνα. Χωρίς κοινόχρη-στα, σε διπλοκατοικία. Τι-μή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ.6948-603224.

Στο Πλωμάρι ενοικιάζεταιμονοκατοικία λουξ, 100τ.μ., παραθαλάσσια. Πληρ.τηλ. 6978-621522.

Στη Θεσσαλονίκη ενοικιά-ζεται κοντά στο Πανεπιστή-μιο, Κιλκισίου 34, διαμέρι-σμα 65 τ.μ., 3ου ορόφου,με 2 Υ/Δ, μπάνιο, αυτόνο-μη θέρμανση, ιδανικό γιαφοιτητές. Σε καλή κατά-

σταση, απέναντι από τη Λέ-σχη Φοιτητών. Πληρ. τηλ.6970-835495.

Ενοικιάζεται διαμέρισμα,δυάρι, στο 2ο όροφο διώ-ροφης οικοδομής στον πα-ραλιακό δρόμο της ΕπάνωΣκάλας (οδός ΝαυμαχίαςΈλλης 37). Πληρ. τηλ.22510 41390.

Ενοικιάζεται στην περιοχήΧρυσομαλλούσας διαμέρι-σμα 80 τ.μ., 1ου ορόφου,με δύο υπνοδωμάτια, αυ-τόνομη θέρμανση, κουζί-να, καθιστικό, μπαλκόνι μεθέα σε οικόπεδο 4 στρεμ-μάτων. Τιμή 400 €. Πληρ.τηλ. 6947-949150 και6981-624504.

Ενοικιάζεται μονοκατοικία90 τ.μ., πλήρως επιπλωμέ-νη ή μη, με αυτόνομη θέρ-μανση και air-condition,ενεργειακά-θερμομονωτι-κά κουφώματα, με αυλή,στην περιοχή του 1ου Παι-δικού Σταθμού Μυτιλήνης,πλησίον «Καραμπόλα». Τι-μή λογική. Πληρ. τηλ.22510 41564, 6948-686725 και 6937-373792.

Eνοικιάζεται διαμέρισμα60 τ.μ., 1ου ορόφου σε μι-κρή πολυκατοικία, πολύκοντά στο Νοσοκομείο. Τοδιαμέρισμα (κουζίνα με πά-σο, καθιστικό και 2 δωμά-τια) είναι σε άριστη κατά-σταση. Τιμή λογική. Πληρ.τηλ. 6976-634053.

Ενοικιάζεται επιπλωμένηγκαρσονιέρα στην προκυ-μαία Μυτιλήνης. Τιμή 180ευρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται στο Βουναρά-κι γκαρσονιέρα, επιπλωμέ-νη, 35 τ.μ. + TV + πλυντή-ριο + 1 air-condition, χω-ρίς κοινόχρηστα. Τιμή 200ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150 και 6981-624504.

Ενοικιάζεται στη Λαγκάδαοροφοδιαμέρισμα τριάρι,ρετιρέ, 70 τ.μ. σε διπλοκα-τοικία. Μεγάλο σαλόνι, ξε-χωριστός χώρος κουζίνα,2 υπνοδωμάτια, άνετομπάνιο, μπαλκόνι με θέαστη θάλασσα, μεγάλη βε-ράντα, εξωτερική αποθή-κη, κοινόχρηστη αυλή, αυ-τόνομη θέρμανση, κουφώ-ματα αλουμινίου, άνετοπάρκινγκ, χωρίς κοινόχρη-στα, σε ήσυχη περιοχή. Τι-μή 350 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 40074, 6936-440105, 6938-477850,www.realpro.gr

Ενοικιάζεται επιπλωμένηγκαρσονιέρα στη Βαρειά.Τιμή 170 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται καινούργιοεπιπλωμένο δυάρι, 50τ.μ., 1ου ορόφου, στηνΕπάνω Σκάλα. Σαλόνι ενι-αίος χώρος με κουζίνα, 1υπνοδωμάτιο, μπάνιο, 2μπαλκόνια, αυτόνομη θέρ-μανση, κλιματιστικό, χωρίςκοινόχρηστα. Πληρ. τηλ.22510 40074, 6936-440105, 6938-477850,www.realpro.gr

Ενοικιάζεται μεγάλο, πλή-ρως επιπλωμένο δυάρι, μεαυλή, κεντρικά, στην Αρι-στείδη Δελή 1Α (κάθετοςστην Καβέτσου). Πληρ.τηλ. 6979-336114,22510 26475.

Ενοικιάζεται στη Χρυσο-μαλλούσα μικρό τριάρι 3ουορόφου, 73 τ.μ., με 1υπνοδωμάτιο, κουζίνα, κα-θιστικό, αυτόνομη θέρμαν-ση, επιπλωμένο, κοινόχρη-στα. Τιμή 250 ευρώ.Πληρ. τηλ. 6947-949150και 6981-624504.

Ενοικιάζεται στην περιοχήτου Νοσοκομείου γκαρσο-νιέρα, 35 τ.μ., επιπλωμέ-νη, με θέα, αυτόνομη θέρ-μανση, πλυντήριο τηλεόρα-ση. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ.τηλ. 6947-949150 και6981-624504.

Ενοικιάζεται δίχωρη επι-πλωμένη γκαρσονιέρα,στην Καλλιθέα, 3ου ορό-φου. Τιμή 180 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται μικρό δυάρι35 τ.μ., Ρεθύμνης 12, στοΓαλάτσι σε κεντρικό μέροςκοντά στη λεωφόρο Γαλα-τσίου, βαμμένο. Η συγκοι-νωνία εξυπηρετεί όλες τιςσχολές. Πληρ. τηλ. 6946-815402, 22510 61017,6907-912762.

Ενοικιάζεται καινούργιοτριάρι διαμέρισμα στουΑκλειδιού. Με θέα στη θά-λασσα, αυτόνομη θέρμαν-ση, διαμπερές, με θέσηστάθμευσης και πολύ με-γάλο βοηθητικό χώρο. Τοκυρίως σπίτι είναι 85 τ.μ.και ο βοηθητικός χώροςεπίσης 85 τ.μ.. Τιμή 430ευρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζονται από τον ιδιο-κτήτη πλήρως επιπλωμέναή όχι και σε άριστη κατά-σταση α) γωνιακό, διαμπε-ρές τριάρι 85 τ.μ. οροφο-διαμέρισμα, με ωραία θέακαι β) ισόγειο γωνιακόδυάρι 45 τ.μ. και πολύ κα-λή δυνατότητα σταθμεύσε-ως, στην οδό Μαρκοπού-λου 4 (Μαύρα Σίδερα - γή-πεδο). Πληρ. τηλ. 2251024690, 6946-011338.

Ενοικιάζεται καινούργιο,πλήρως επιπλωμένο τριά-ρι, στο Ακρωτήρι. Εντοιχι-

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣΚΑΤΟΙΚΙΩΝ& ΚΤΗΡΙΩΝ

9ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Page 10: Εμπρός 3880

ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013 10σμένες συσκευές, ηλια-κός, αυλή, αυτόνομη θέρ-μανση. Τιμή 400 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται άνετη επιπλω-μένη γκαρσονιέρα στηνΕπάνω Σκάλα. Ανακαινι-σμένη, αυτόνομη θέρμαν-ση, βολική συγκοινωνία,οικονομικό ενοίκιο και χα-μηλά κοινόχρηστα. Πληρ.τηλ. 22510 25929 και697-7302879.

Ενοικιάζεται μονοκατοικίαπλησίον 1ου Κρατικού Παι-δικού Σταθμού. Αυτόνομηθέρμανση, ηλιακός, με 1υπνοδωμάτιο. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέραστη Χρυσομαλλούσα, επι-πλωμένη, 25 τ.μ., χωρίςκοινόχρηστα, με αυτόνομηθέρμανση, θέα και 1 θέσηπάρκινγκ. Τιμή 230 ευρώ.Πληρ. τηλ. 6947-949150και 6981-624504.

Ενοικιάζεται μονοκατοικίαμε μεγάλη αυλή, στον ΆνωΧάλικα, πλήρως επιπλωμέ-νη, 2 υπνοδωματίων. Θέρ-μανση με καλοριφέρ. Θέαστην πόλη. Τιμή 300 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται τριάρι αρί-στης κατάστασης, στη Χρυ-σομαλλούσα. Αυτόνομηθέρμανση. Τιμή 300 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται τριάρι διαμέ-ρισμα στο κέντρο της πό-λης, δευτέρου ορόφου.Δεν έχει μπαλκόνια. Τιμή250 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται καινούργιοδυάρι 45 τ.μ. (κατασκευής2011), με κλιματισμό καιαυτονομία θέρμανσης,στην Παναγιούδα. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www. in-ter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται μεγάλο δυάριδιαμέρισμα στη Χρυσομαλ-λούσα, πλησίον μαρίνας.Θέα στη θάλασσα. Τιμή280 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται στην Αθήναδυάρι διαμέρισμα, 50 τ.μ.,στο Παγκράτι (οδός Χρυ-σοστόμου Σμύρνης). 3ουορόφου, διαμπερές, με δι-πλά τζάμια, ανακαινισμένο.Πληρ. τηλ. 6945-935806.

Ενοικιάζεται καινούργιαεπιπλωμένη γκαρσονιέραστην Καλλιθέα (χαμηλά,στην αρχή της ανηφόραςτου Νοσοκομείου και δε-ξιά). Αυτόνομη θέρμανσημε καλοριφέρ και κλιματι-σμό. Τιμή 220 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται δυάρι διαμέ-ρισμα, στο Πολύγωνο στηνΑθήνα, εμβαδού 57 τ.μ.,2ου ορόφου. Έχει θέαστην Αθήνα, είναι διαμπε-ρές, με κεντρική θέρμαν-ση. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται τριάρι διαμέ-

ρισμα στα Πάμφιλα. Αυτό-νομη θέρμανση. Άριστηκατάσταση. Τιμή 280 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται μεγάλο ανα-καινισμένο δυάρι 65 τ.μ.,με αυλή, στο υπερυψωμέ-νο ισόγειο διπλοκατοικίαςστη Λαγκάδα. Μεγάλο σα-λόνι, χωλ, ξεχωριστός χώ-ρος κουζίνα, άνετο υπνο-δωμάτιο, μπάνιο, αυτόνο-μη θέρμανση, χωρίς κοινό-χρηστα, επιπλωμένο ή μη.Τιμή 250 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 40074,6936-440105, 6938-477850, www.realpro.gr

Ενοικιάζεται τριάρι διαμέ-ρισμα στην Καλλιθέα (χα-μηλά, στην αρχή της ανη-φόρας του Νοσοκομείου).Στεγασμένη θέση στάθμευ-σης και ηλιακός θερμοσί-φωνας. Τιμή 280 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται μονοκατοικίαπλησίον Λόφου Πανεπιστη-μίου. Ατομική θέρμανση,με δικό της λέβητα. Τιμή450 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται στο Κιόσκι,δυάρι στο ισόγειο, 50 τ.μ.,χωρίς έπιπλα, με 1 υπνο-δωμάτιο και αυτόνομηθέρμανση. Πληρ. τηλ.6947-949150 και 6981-624504.

Ενοικιάζονται α) δυάρι ανε-ξάρτητο χωρίς κοινόχρη-στα και β) τριάρι 1ου ορό-φου, στη Χρυσομαλλούσα.Πληρ. τηλ. 22510 45771,6971-573639, 6996-536690.

Ενοικιάζεται στην περιοχήτου ΟΤΕ, διαμέρισμα 2ουορόφου, 63 τ.μ., χωρίςέπιπλα, με 1 υπνοδωμά-τιο, αυτόνομη θέρμανση,κουζίνα, καθιστικό, τζάκι.Τιμή 270 €. Πληρ. τηλ.6947-949150 και 6981-624504.

Ενοικιάζεται καινούργια μι-κρή μονοκατοικία, με 2υπνοδωμάτια, στο Βουνα-ράκι. Τιμή 280 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται δυομισάριοροφοδιαμέρισμα στηνΕπάνω Σκάλα. Αυτόνομηθέρμανση, αυλή, θέα στηθάλασσα. Δεν έχει κοινό-χρηστα. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζονται διαμερίσμα-τα επιπλωμένα 1 ή 2 υπνο-δωματίων, χωρίς κοινό-χρηστα. Πληρ. τηλ. 2251022196, 6951-796634και 6972-844003.

Ενοικιάζεται επιπλωμένηγκαρσονιέρα στο κέντρο.Δεν έχει κοινόχρηστα. Τιμή160 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται στην Αθήναδυάρι διαμέρισμα 50 μ.,περιοχή Παγκρατίου (οδόςΧρυσοστόμου Σμύρνης),3ου ορόφου, διαμπερές,με δίπλα τζάμια, ανακαινι-σμένο. Πληρ. τηλ. 6945-

935806.

Ενοικιάζεται τριώροφο(ισόγειο, 1ος, 2ος) παρα-δοσιακό κτήριο, σε άριστηκατάσταση, 140 τ.μ. ο κά-θε όροφος, με εγκατεστη-μένο δίκτυο ίντερνετ, γιαοποιαδήποτε επαγγελματι-κή χρήση, στην κεντρικήαγορά Μυτιλήνης. Πληρ.τηλ. 6972-210895.

Ενοικιάζεται καινούργιοτεσσάρι οροφοδιαμέρι-σμα, στο κέντρο. Αυτόνο-μη θέρμανση, ηλιακόςμπάνιο και WC. Τιμή 440ευρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται διαμέρισμαανακαινισμένο, ρετιρέ,διαμπερές, με θέα, 120τ.μ., στην Καλλιθέα Μυτι-λήνης. Πληρ. τηλ. 2251041186, 46141, 6947-842565, 6977-018289.

Ενοικιάζεται μεγάλο τεσσά-ρι διαμέρισμα στη Χρυσο-μαλλούσα, με αυτόνομηθέρμανση, μπάνιο και WC,διαμπερές, χωρίς κοινό-χρηστα. Τιμή 350 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται μεγάλο τριάριοροφοδιαμέρισμα στουΑκλειδιού. Αυτόνομη θέρ-μανση. Τιμή 400 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται επιπλωμένηγκαρσονιέρα 30 τ.μ. μεαυτονομία χωρίς κοινόχρη-στα με μεγάλη βεράνταστο Βουναράκι. Πληρ. τηλ.22510 47618, 6989-869651.

Ενοικιάζεται καινούργιαεπιπλωμένη γκαρσονιέρα1ου ορόφου, δίχωρη, στηνΚαλλιθέα (χαμηλά, στηναρχή της ανηφόρας τουΝοσοκομείου και δεξιά).Αυτόνομη θέρμανση με κα-λοριφέρ και κλιματισμό. Τι-μή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται καινούργιαμονόχωρη γκαρσονιέρα32 τ.μ. (κατασκευής2011), 1ου ορόφου, πλή-ρως επιπλωμένη, με κλι-ματισμό και αυτονομίαθέρμανσης, στην Παναγι-ούδα. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται μεγάλο δυάριστη Χρυσομαλλούσα, αρί-στης κατάστασης, με αυτό-νομη θέρμανση. Τιμή 250ευρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται μονοκατοικία45 τ.μ. (κατασκευής2005) πλήρως επιπλωμέ-νη, με κλιματισμό, στηνΠαναγιούδα. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζονται διαμερίσμα-τα επιπλωμένα 1 ή 2 υπνο-δωματίων, χωρίς κοινό-χρηστα. Πληρ. τηλ. 2251022196, 6951-796634και 6972-844003.

Πωλείται στη Μυτιλήνη(Χρυσομαλλούσα) μεζονέτα165 τ.μ., με 2 επίπεδα, 56τ.μ. έκαστο, διαμπερής,γωνιακή, κατασκευή ´01.Στο 1ο επίπεδο: Σαλόνι,Κουζίνα, WC. Στο 2ο επίπε-δο: 3 Υπνοδωμάτια, Λου-τρό, Αποθήκη. Επιπλέονημιυπόγειο ανεξάρτητοδυαράκι νομιμοποιημένο,προς εκμετάλλευση 42τ.μ.: Σαλόνι - Κουζίνα ενι-αία, Υπνοδωμάτιο, Λουτρό.Το ακίνητο διαθέτει αυτό-νομη θέρμανση, τέντες,απεριόριστη θέα σε βουνό- θάλασσα, πάρκινγκ πυλω-τής, αποθήκη 10 τ.μ., κή-πος 20 τ.μ., χωρίς κοινό-χρηστα, με boiler, δορυφο-ρική κεραία, διπλά τζάμια,δάπεδα από πλακάκια καιμαρμάρινη σκάλα, αυτόνο-μη γεννήτρια ηλεκτρισμού.Τιμή 220.000 €, συζητήσι-μη. Πληρ. τηλ.: 2251048086 και 6946-602073.

Πωλείται καινούργιο τριάριστην περιοχή Ακλειδιού, μεθέα στη θάλασσα. Εμβαδόν170 τ.μ.. Διαθέτει και θέσηστάθμευσης. Τιμή240.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται καινούργια προ-νομιούχα μεζονέτα140τ.μ., με 80τ.μ. ημιισό-γειο και 600τ.μ. αυλή, μεαπεριόριστη θέα, στην ΑγίαΜαρίνα (υπό κατασκευή).Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.in-ter-lesvos.gr

Πωλείται μεζονέτα 145τ.μ. με επιπλέον βοηθητι-κούς χώρους 80 τ.μ., στηνΑγία Μαρίνα. Καταπληκτικήθέα. Τιμή 250.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται προνομιούχοδιαμέρισμα, β´ όροφος,160τ.μ. επί της Καβέτσου(κατάλληλο και για επαγγελ-ματική στέγη). Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www. inter-le-svos.gr

Πωλείται διώροφη μονοκα-τοικία 83 τ.μ. στην περιοχήτων Εργατικών ΚατοικιώνΑκαδημίας. Με κουζίνα,σαλονοτραπεζαρία, WC, 2υπνοδωμάτια και μπάνιο.Αυτόνομη θέρμανση, κή-πος μπροστά και πίσω. Μεθέα στην πόλη και το λιμά-νι. Πληρ. τηλ. 6989-677045, 6981-023043.

Πωλείται μεζονέτα 2 υπνο-δωματίων, με αυλή, στονΑφάλωνα Μυτιλήνης. Τιμή130.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται καινούργια, προ-νομιούχα, πολυτελής μεζο-νέτα, 105 τ.μ., με 55 τ.μ.ισόγειο/βοηθητικό χώρο,θέα, στ’ Ακλειδιού. Τιμήπροσιτή. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos. gr

Πωλείται προνομιούχο ορο-φοδιαμέρισμα 150 τ.μ., μεθέα, μεγάλη αυλή και 2 χώ-ρους στάθμευσης, στη Βα-ρειά. Τιμή προσιτή. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Πωλείται προνομιούχοδιαμπερές διαμέρισμα, ρε-τιρέ, 105 τ.μ., στα ΜαύραΣίδερα. Πληρ. τηλ. 2251044245 και 22510 42528.

Πωλείται προνομιούχα μι-κρή μεζονέτα 45 τ.μ., με25 τ.μ. υπερυψωμένο ισό-γειο-βοηθ. χώρο, στη Βα-ρειά, με αυλή. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο δια-μέρισμα υπό κατασκευή,1ου ορόφου, 50τ.μ., στηΧρυσομαλλούσα. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μεζονέτα100τ.μ., νεόδμητη, σε οι-κόπεδο 280τ.μ., με 3 Υ/Δπανοραμική θέα, κήπος,200μ. από τη θάλασσα.Επιπλέον 50τ.μ. βοηθητι-κός χώρος στο ισόγειο, τι-μή προσιτή, στο Δ. Λουτρο-πολέως Θερμής. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο δια-μέρισμα 65 τ.μ., 1ου ορό-φου, σε άριστη κατάσταση,στη Χρυσομαλλούσα (πλη-σίον Νοσοκομείου). Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www. in-ter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο, αυ-τοτελές, διώροφο αρχοντι-κό-παραδοσιακό, με 150τ.μ. και 75 τ.μ. βοηθητικόχώρο αποθήκη, με αυλή,στο Κιόσκι, πλησίον Δικα-στηρίων. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται καινούργια, παρα-θαλάσσια, πολυτελής μεζο-νέτα 100τ.μ., στην παραλίαΒατερών. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο κεν-τρικό οροφοδιαμέρισμαστην Καλλονή, 160 τ.μ.. Τι-μή διαπραγματεύσιμη.Πληρ. τηλ. 22510 44245και 42528.

Πωλείται προνομιούχο, πο-

λυτελές, καινούργιο διαμέ-ρισμα 55 τ.μ., 1ου ορό-φου, με θέα, περιοχή Παι-δικού Σταθμού. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται πολυτελές προ-νομιούχο διαμέρισμα 100τ.μ., 1ου ορόφου, με απε-ριόριστη θέα, στην περιο-χή Βουναράκι. Τιμή ευκαι-ρίας. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται γωνιακό, πολυτε-λές, προνομιούχο διαμέρι-σμα δευτέρου ορόφου,125 τ.μ., στη Χρυσομαλ-λούσα, πλησίον εκκλησίας.Υπάρχει και χώρος στάθ-μευσης. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos. gr

Πωλείται διαμπερές προ-νομιούχο οροφοδιαμέρι-σμα 180 τ.μ., με απεριόρι-στη θέα, πλησίον Νοσοκο-μείου. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται διαμέρισμα 60τ.μ. πρώτου ορόφου, πλη-σίον Καβέτσου, κατάλληλοκαι για επαγγελματική στέ-γη. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο και-νούργιο διαμέρισμα80τ.μ., α´ ορόφου, στοΑκρωτήρι. Υπάρχει και δυ-νατότητα γκαράζ 40τ.μ..Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται υπό κατασκευήτριάρι 85 τ.μ., με απεριό-ριστη θέα, στην περιοχήΚουμκό. Πληρ. τηλ.22510 44245, 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται καινούργια μεζο-νέτα στη Νεάπολη. Τιμή175.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται διαμέρισμα στηνΕπάνω Σκάλα, 1ου ορό-φου, 124 τ.μ., με 3 υπνο-δωμάτια, WC, ενιαίο χώροκουζίνα - καθιστικό, τραπε-ζαρία. Έτος κατασκευής2001. Τιμή 145.000 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150 και 6981-624504.

Πωλείται διαμέρισμα στηΧρυσομαλλούσα, 1ου ορό-φου, 89 τ.μ. + 5,5 στρέμ.οικόπεδο, με 2 WC, ενιαίοχώρο κουζίνα - καθιστικό,τραπεζαρία, σε άριστη κα-τάσταση. Τιμή 145.000 €.Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται προνομιούχο, πο-λυτελές διαμέρισμα, 1ου

ΠΩΛΗΣΕΙΣΚΑΤΟΙΚΙΩΝ & ΚΤΗΡΙΩΝ

Page 11: Εμπρός 3880

ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013 11ορόφου, 115 τ.μ., με 3υπνοδωμάτια, μεγάλη βε-ράντα, στη Χρυσομαλλού-σα (πλησίον εκκλησίας).Πληρ. τηλ. 22510 44245,22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο δια-μέρισμα σε αρίστη κατά-σταση, 95 τ.μ., 1ου ορό-φου, στη Χρυσομαλλούσα(πλησίον Νοσοκομείου).Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται οροφοδιαμέρι-σμα 2 υπνοδωματίων, μεδική του αυλή, στην ΕπάνωΣκάλα. Τιμή 120.000 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται διαμέρισμα 2υπνοδωματίων με παρκέ,ανακαινισμένη κουζίνα καιWC, ενιαίο χώρο καθιστικό- τραπεζαρία, σε άριστηκατάσταση. 2ος όροφος,εμβαδόν 77 τ.μ., στην πε-ριοχή Πατησίων (Νάξουκαι Μηστριώτου). Τιμή30.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.6979-147981 και 6979-149752.

Πωλείται ολοκαίνουργιο μι-κρό τριάρι διαμέρισμα,στον Άνω Χάλικα. Τιμή150.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται ανακαινισμένοδυάρι στην περιοχή τουΝαυτικού Ομίλου. Τιμή65.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται δίχωρη γκαρσο-νιέρα στη Χρυσομαλλούσα.Τιμή 30.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται ισόγειο διαμέρι-σμα 50 τ.μ., στο Ακρωτή-ρι. Τιμή προσιτή. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται καινούργια μεζο-νέτα στην περιοχή της Ακα-δημίας, με 3 Υ/Δ, αποθή-κη, γκαράζ. Τιμή 290.000ευρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται δυάρι διαμέρι-σμα 4ου ορόφου, στηνΆνω Κυψέλη της Αθήνας,εμβαδού 54 τ.μ.. Τιμή35.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται τριώροφο κτήριοστο Καγιάνι. Αποτελείταιαπό υπόγειο 107 τ.μ., ισό-γειο 107 τ.μ. (δυάρι καιένα γκαράζ), όροφο 107τ.μ. (τριάρι οροφοδιαμέρι-σμα). Τιμή 270.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται μεγάλο τεσσάριδιαμέρισμα στη Χρυσομαλ-λούσα, με ωραία θέα στηθάλασσα. Τιμή 180.000ευρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται πολυτελές διαμέ-ρισμα στη Μυτιλήνη, 110τ.μ., 1ου ορόφου, διαμπε-ρές, προσόψεως. Διαθέτειμεγάλο σαλόνι, τραπεζα-ρία, κουζίνα, 3 Υ/Δ, WCκαι ένα κυρίως μπάνιο, βε-

ράντα, μικρή αυλή, αυτό-νομη θέρμανση, τζάκι,ηλιακό θερμοσίφωνα, χω-ρίς κοινόχρηστα. Θέα στηθάλασσα, ήσυχη περιοχή.Έτος κατασκευής 2009.Πληρ. τηλ. 22510 46450,6932-622045, www.le-svos-realestate.gr

Πωλούνται προνομιούχεςμεζονέτες 105 τ.μ. εκά-στη, με 52 τ.μ. γκαράζ,αυλή και πανοραμική θέα,στην ευρύτερη περιοχήΣουράδας. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528.

Πωλείται καινούργια μονο-κατοικία 2 υπνοδωματίων,στην Καλλιθέα Μυτιλήνης.Διαθέτει αυλή, πάρκινγκ,αποθηκευτικούς χώρουςκαι θέα προς τη θάλασσακαι την πόλη. Τιμή240.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται στη Χρυσομαλ-λούσα (Μητρέλια) διαμπε-ρές τεσσάρι 102 τ.μ., 2ουορόφου + 20 τ.μ. εξωτερι-κή αποθήκη. Σαλόνι μετζάκι, ημιξεχωριστός χώ-ρος κουζίνα, 3 υπνοδωμά-τια (2 μεγάλα και 1 μικρό),μεγάλα μπαλκόνια, αυτόνο-μη θέρμανση, ηλιακός,εξωτερική αποθήκη ισογεί-ου με WC, που μπορεί ναχρησιμοποιηθεί και ωςγκαράζ. Άριστη κατάστα-ση. Τιμή 160.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 40074,6936-440105, 6938-477850, www.real pro.gr

Πωλείται καινούργιο δυάριοροφοδιαμέρισμα, στο Συ-νοικισμό, με μεγάλα μπαλ-κόνια, θέα στη θάλασσακαι στην πόλη. Ηλιακός,αυτονομία και πολλά άλλαέξτρα. Πληρ. τηλ. 6945-935806.

Πωλείται πολύ μεγάλο τεσ-σάρι διαμέρισμα 3 υπνο-δωματίων στην περιοχήτου γηπέδου. Τιμή120.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχα με-ζονέτα υπό κατασκευή,140 τ.μ., με 70 τ.μ. ισό-γειο γκαράζ και μικρή αυ-λή, στο Ακλειδιού. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &42528.

Πωλείται ολοκαίνουργιοδιαμέρισμα 3 υπνοδωμα-τίων, στο Πυργί. Θέα στηθάλασσα, αποθήκη, 2 μπά-νια, μεγάλη βεράντα. Τιμή260.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται διαμέρισμα 40τ.μ. (υπό κατασκευή),πρώτου ορόφου, στη Χρυ-σομαλλούσα. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο δια-μέρισμα 80 τ.μ., 1ου ορό-φου, πλήρως ανακαινισμέ-νο, σε άριστη κατάσταση,στο Ναυτικό Όμιλο. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται διπλοκατοικία250 τ.μ. στο Κιόσκι (125τ.μ. ισόγειο και 125 τ.μ.πρώτος όροφος), με αυλή.Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται διαμέρισμα υπε-ρυψωμένου ισογείου, σεάριστη κατάσταση, 90 τ.μ.,στη Χρυσομαλλούσα (μαζίμε τα έπιπλα). Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται ημιισόγειο διαμέ-ρισμα 45τ.μ. στην Παναγι-ούδα, με μικρή αυλή.45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται καινούργιο τριά-ρι, πολυτελές διαμέρισμα,στο Βουναράκι. Θέα στηθάλασσα, αυτόνομη θέρ-μανση, τριπλός ηλιακός,ηλεκτρικές τέντες, πολλέςντουλάπες. Δίχωρη ημιυ-πόγεια αποθήκη, διαμορ-φωμένη με ράφια. Τιμή150.000. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται διώροφη μονοκα-τοικία 360 τ.μ., στο κέν-τρο της πόλης. Μεγάλη αυ-λή. Αποτελείται από 12 κύ-ρια δωμάτια και 4 μπάνια.Διαθέτει 2 τζάκια. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται στα Βατερά ολο-καίνουργια μεζονέτα 170τ.μ., χτισμένη επί οικοπέ-δου 1.200 τ.μ.. Χτίζονταιάλλα 230 τ.μ.. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται καινούργιο δυάριοροφοδιαμέρισμα, στηνπεριοχή του ΠαιδικούΣταθμού, με μεγάλα μπαλ-κόνια, θέα στη θάλασσακαι στην πόλη, ηλιακό, αυ-τονομία και πολλά άλλα έξ-τρα. Τιμή 80.000. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται γκαρσονιέρα 34τ.μ., 1ου ορόφου, πλήρωςεπιπλωμένη στην Παναγι-ούδα. 55.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται ημιτελές διαμέρι-σμα 110 τ.μ., 3 χλμ. έξωαπό την πόλη, με θέα στηθάλασσα, με 1 αποθήκη100 τ.μ. και 4 στρέμ. οικό-πεδο. Σε πολύ χαμηλή τι-μή. Πληρ. τηλ. 6947-949150 και 6981-624504.

Πωλείται γκαρσονιέρα 30τ.μ., στον Άγ. Ιωάννη Δάφ-νης, 2ου ορόφου. Απέχει150 μ. από το μετρό.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

ΠΡΟΣΦΟΡΑ!!! Πωλείται νε-όδμητη, πολυτελή μεζονέ-τα 110 τ.μ., με 57 τ.μ.βοηθητικό χώρο, 3 υπνο-δωμάτια, WC και μπάνιο,σε πολύ καλό σημείο τηςπόλης. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται διπλοκατοικία με2 οροφοδιαμερίσματα (70τ.μ. το καθένα), στο Βου-ναράκι. Τιμή προσιτή.Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο δια-μέρισμα σε αρίστη κατά-σταση, 75 τ.μ., 1ου ορό-φου, στη Χρυσομαλλούσα,πλησίον εκκλησίας. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχα,ανακαινισμένη μονοκατοι-κία 150 τ.μ., σε 1.000τ.μ. οικόπεδο, εντός οικι-σμού και με απεριόριστηθέα (υπάρχει υπόλοιποσυντελεστή δόμησης 250τ.μ.), περιοχή Μόριας.Πληρ. τηλ. 22510 44245,22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται κατάστημα-γρα-φείο 30 τ.μ. περίπου, επίτης Καβέτσου. Τιμή85.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο δια-μέρισμα 62 τ.μ., 1ου ορό-φου, πλησίον Καβέτσου,κατάλληλο για επαγγελμα-τική στέγη. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται ανακαινισμένογραφείο 3ου ορόφου, 35τ.μ., πλησίον προκυμαίας-Εφορία. Τιμή προσιτή.Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται κατάστημα στηΧρυσομαλλούσα. Είναι μι-σθωμένο με ενοίκιο 450ευρώ. Τιμή πώλησης100.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται κατάστημα (30τ.μ.), σε κεντρικό σημείοκοντά στον Παιδικό Σταθ-μό, επί της Ζαλόγγου, κα-τάλληλο για γραφείο, κομ-μωτήριο, πρακτορείο ΠΡΟ-ΠΟ κ.ά.. Δεκτές μόνο σο-βαρές προτάσεις. Πληρ.τηλ. 6976-455043.

Πωλείται μικρό κατάστημαεπί της προκυμαίας Μυτι-λήνης. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται στη Χρυσομαλ-λούσα αποθήκη εσωτερική10 τ.μ., χωρίς κοινόχρη-στα. Τιμή 1.500 ευρώ.Πληρ. τηλ. 6947-949150και 6981-624504.

Πωλείται επαγγελματικόςχώρος 900 τ.μ., επί τηςΕ.Ο. Μυτιλήνης Καλλονής,πλησίον ξενοδοχείου «Μυ-τιλάνα». Έκταση οικοπέ-δου 8 στρέμ.. Πληρ. τηλ.

22510 45181.

Πωλείται μεγάλο βιοτεχνι-κό κτήριο και κατάστημα,στην Παγανή Μυτιλήνης.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλούνται εμπορικά κατα-στήματα στο 5ο χλμ. Μυτι-λήνης - Καλλονής, 170τ.μ.. Τιμή προσιτή. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www. in-ter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο κα-τάστημα 52 τ.μ. πλησίονΚαβέτσου. Είναι μισθωμέ-νο και προσφέρεται ωςεπενδυτική λύση. πληρ.τηλ. 22510 44245,22510 42528, www. in-ter-lesvos.gr

Πωλείται μεγάλο κατάστη-μα στην κεντρική αγοράΜυτιλήνης (οδός Ερμού).Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται διαμέρισμα σεαρίστη κατάσταση, 100τ.μ., 3ου ορόφου, με θέα,πλησίον γηπέδου. Τιμήδιαπραγματεύσιμη. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται κατάστημα100 τ.μ. στην οδό Αρίω-νος κοντά στην Ερμού.Πληρ. τηλ.: 6982-468516, 6974-813434.

Ενοικιάζεται μικρό κατά-στημα 2 επιπέδων, στηνκεντρική αγορά Μυτιλή-νης. Τιμή 900 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται κατάστημαστην οδό Κομνηνάκη τηςΜυτιλήνης, 40 τ.μ.. Τιμή250 ευρώ. Χρειάζεται επι-σκευές. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται κατάστημαστην προκυμαία, 45 τ.μ..Τιμή 500 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Eνοικιάζεται συγκρότημα 2ολοκαίνουργιων γραφεί-ων, χωρίς κοινόχρηστα, εί-τε συνολικά είτε μεμονω-μένα, πλησίον κεντρικήςαγοράς. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται ολοκαίνουρ-γιο κατάστημα σε πολύκεντρικό σημείο της Χρυ-σομαλλούσας, 90 τ.μ., με40 τ.μ. αποθήκη στο υπό-γειο. Διαθέτει κλιματισμό,ασανσέρ, 1 χώρο στάθμευ-σης και 15 μέτρα πρόσω-πο. Πληρ. τηλ. 2251044245, 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται μεγάλο κατά-στημα στο Μακρύ ΓιαλόΜυτιλήνης, κατάλληλο καιγια κατάστημα υγειονομι-κού ενδιαφέροντος. Διαθέ-τει υπαίθριο χώρο ανάπτυ-ξης τραπεζοκαθισμάτωνκαι μεγάλη αποθήκη.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται προνομιούχοκατάστημα 160 τ.μ., στο

6ο χλμ. επαρχιακής οδούΜυτιλήνης - Καλλονής, μειδιωτικό πάρκινγκ και γεώ-τρηση. Πληρ. τηλ. 2251044245, 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται πολύ μεγάλοκατάστημα στο κέντρο τηςπόλης. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται επαγγελματι-κός χώρος, Υακίνθου καιΧρυσομαλλούσης, κατάλ-ληλος για φαρμακείο, 90τ.μ., με 40 τ.μ. αποθήκηκαι εσωτερική επικοινωνίαστο ισόγειο. Διαθέτει έναχώρο στάθμευσης και 15μ. πρόσωπο. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται καινούργιοκατάστημα 33 τ.μ., επί τηςΚαβέτσου. Τιμή 320 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται επαγγελματι-κός χώρος σε ειδυλλιακήτοποθεσία, υγειονομικούενδιαφέροντος, 216 τ.μ.με 4 στρέμ. αυλή, κατάλ-ληλος για κάθε χρήση,στην παραλία Παμφίλων.ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΧΑΤΖΗ-ΜΑΝΩΛΑΚΗ. Πληρ. τηλ.6947-202221, 2251041244, www.chatzimanolakis.gr

Ενοικιάζεται κατάστημαεπί της Καβέτσου (γωνια-κό). Τιμή 500 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται γνωστό ξενοδο-χείο Α´ κατηγορίας, 12 δω-ματίων (380 τ.μ.) στο κέν-τρο της Μυτιλήνης, περιο-χή Προκυμαίας. Πρόκειταιγια κερδοφόρα επιχείρη-ση, που ο αγοραστής μπο-ρεί να επιλέξει ή να την εκ-μεταλλευτεί ο ίδιος ως επι-χειρηματίας ή να συνεχίσειτην εκμετάλλευση ο σημε-ρινός ιδιοκτήτης, καταβάλ-λοντάς του ενοίκιο 2.000ευρώ το μήνα. Τιμή565.000 ευρώ, συζητήσι-μη και με δυνατότητα διευ-κόλυνσης. Πληρ. τηλ.:6984-878073.

Πωλείται «Το ουζάδικο τουΜπαμπούκου», το γνωστόστέκι των επωνύμων καιόχι μόνο, με μόνιμη πελα-τεία, στο λιμάνι Μολύβου.Λειτουργεί όλο το χρόνο.Μόνο σοβαρές προτάσειςκαι δεκτός κάθε έλεγχος.Πληρ. τηλ. 6981-205150,22530 71766.

Πωλείται παραθαλάσσιοκατάστημα 190 τ.μ. σταΠάμφιλα. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται επιχείρηση κομ-μωτηρίου με 32ετή συνε-χή λειτουργία και διαμορ-φωμένη σταθερή πελα-τεία, σε κεντρικό σημείοτης πόλης, πλησίον της

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ

ΧΩΡΩΝ

ΠΩΛΗΣΕΙΣΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΠΩΛΗΣΕΙΣΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ

ΧΩΡΩΝ

Page 12: Εμπρός 3880

ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013 12αγοράς. Η επιχείρηση δί-νεται με όλο τον απαραίτη-το επαγγελματικό εξοπλι-σμό και τα έπιπλα. Τιμή συ-ζητήσιμη. Πληρ. τηλ.6930-842100.

Πωλείται επιχείρηση fast-food πλησίον κεντρικήςαγοράς Μυτιλήνης. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται στην Καλλονήκερδοφόρα επιχείρησηενοικίασης και πώλησηςDVD και ειδών δώρου, λό-γω αλλαγής επαγγελματι-κού αντικειμένου. Μοναδι-κή στο είδος της στην πε-ριοχή, σε κεντρικό σημείοκαι με έτοιμο πελατολόγιο.Πληρ. τηλ. 22530 24544,6983-730486, 6983-295489.

Πωλείται προνομιούχο οι-κόπεδο 4 στρεμ., στουςΠύργους Θερμής, εκτόςοικισμού (χτίζει 200 μ.).Τιμή διαπραγματεύσιμη.Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο εντόςοικισμού, στην Αγία Μαρί-να. Τιμή 70.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο οι-κόπεδο 250 τ.μ., κοντάστο Κιόσκι. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Στην Καλλονή Λέσβου καισε κεντρική περιοχή πω-λούνται οικόπεδα εντόςσχεδίου πόλεως, άρτια καιοικοδομήσιμα, από 255τ.μ. έως και 544 τ.μ.. Σετιμές απίστευτα χαμηλές.Πληρ. τηλ. 22530 22146.

Πωλείται οικόπεδο 216τ.μ. εντός του οποίουυπάρχει παλιά μονοκατοι-κία εμβαδού 86 τ.μ., στοΠλακάδο Λέσβου. Κτίζει200 τ.μ.. Έχει ωραία θέα.Τιμή 25.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται παραθαλάσσιο οι-

κόπεδο, άρτιο και οικοδο-μήσιμο, ευρισκόμενο εν-τός οικισμού στη ΣκάλαΝέων Κυδωνιών, έκτασης1 στρέμ. περίπου. Κτίζει400 τ.μ.. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται μεγάλο οικόπεδοεντός οικισμού, στουςΠύργους Θερμής. Κατα-πληκτική θέα. Κτίζει 400τ.μ.. Τιμή 140.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται μικρό οικόπεδοστο Βουναράκι Μυτιλήνης.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο 62τ.μ., στα Λουτρά Μυτιλή-νης. Κτίζει περίπου 100τ.μ. σε δύο επίπεδα (50τ.μ. και 50 τ.μ.). Τιμή15.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο 4στρεμ., με πανοραμικήθέα, στο Γαϊδαρανήφορο.Τιμή διαπραγματεύσιμη.Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται παραθαλάσσιοπρονομιούχο οικόπεδο 3στρεμ., στην παραλία Θερ-μής, πλησίον Άι-Γιώργη.Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οι-κόπεδο 10 στρεμ., πλη-σίον ΚΤΕΟ (εθνικής οδούΜυτιλήνης - Μόριας), κα-τάλληλο για κάθε χρήση.Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο στονΚάτω Χάλικα, 100 τ.μ., μεοικοδομική άδεια. Τιμή λο-γική. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται μεγάλο οικόπεδοεκτός σχεδίου, στην περιο-χή της Λάρσου, κατάλληλογια επαγγελματική χρήση ήκαι για ανέγερση κατοι-κίας. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται οικόπεδο άρτιοκαι οικοδομήσιμο, εντόςοικισμού Πληγωνίου, μεθέα στη θάλασσα. Κτίζει400 τ.μ.. Τιμή 140.000ευρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται οικόπεδο 126τ.μ. στις Καμάρες, με κα-ταπληκτική θέα. Κτίζει126 τ.μ. κύρια κατοικίακαι 70 περίπου τ.μ. βοη-θητικούς χώρους, ήτοι συ-νολικά περίπου 200 τ.μ..Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται μεγάλο οικόπεδοέκτασης 25.000 τ.μ., σεαγροτική περιοχή των Τα-ξιαρχών, πλησίον ΔύοΑγίων. Τιμή 120.000 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλούνται οικόπεδα 6στρεμ. (με πρόσωπο 50μ.) στα Μιστεγνά. Τιμήπροσιτή. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο στιςΚαμάρες Μυτιλήνης, 88τ.μ., άρτιο και οικοδομήσι-μο, με δυνατότητα δόμη-σης 100 τ.μ. σε 2 ορό-φους, πρόσωπο σε δημοτι-κό δρόμο, με θέα. Τιμή ευ-καιρίας 40.000 ευρώ.ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ.Πληρ. τηλ. 22510 46450,6932-622045, www.le-svos-realestate.gr

Πωλείται προνομιούχο οι-κόπεδο 4.000 τ.μ., εκτόςοικισμού, στη Θερμή. Χτί-ζει 200 τ.μ.. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οι-κόπεδο με πανοραμικήθέα, 370 τ.μ. (χτίζει 200μ.), εντός οικισμού, στοΚαγιάνι. Τιμή προσιτή.Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο άρτιο καιοικοδομήσιμο, στον Αφάλω-να. Κτίζει 400 τ.μ.. Κατα-

πληκτική θέα. Τιμή 70.000ευρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται προνομιούχο οικό-πεδο 2.000τ.μ., με θέα, άρ-τιο και οικοδομήσιμο, εντόςοικισμού, περιοχή Παμφί-λων. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos. gr

Πωλείται οικόπεδο 2.465τ.μ., άρτιο και οικοδομήσι-μο, επί της Ε.Ο. Μόριας -Μυτιλήνης, κατάλληλο γιαανέγερση κατοικίας ή επαγ-γελματικής στέγης. Τιμή65.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο στο Λα-ζαρέτο, 500 τ.μ., άρτιο καιοικοδομήσιμο. Τιμή λογική.Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται παραθαλάσσιο οι-κόπεδο 4 στρεμ. (250 μ.από παραλία Μιστεγνών),στα Μιστεγνά. Τιμή προσιτή.Πληρ. τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Πωλείται οικόπεδο επί τηςΕ.Ο. Μυτιλήνης - Παναγιού-δας, κατάλληλο τόσο γιαανέγερση κατοικίας, όσοκαι για ανέγερση επαγγελ-ματικών χώρων. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται παραθαλάσσιο οι-κόπεδο στον Άγ. ΙσίδωροΠλωμαρίου, μεταξύ εκκλη-σίας και γηπέδου, με πρό-σωπο επί της πλαζ 50 μ. καιεπί της εθνικής οδού Αγ. Ισι-δώρου - Πλωμαρίου. Είναι1.500 τ.μ., εντός παλαιούοικισμού Αγ. Ισιδώρου.Πληρ. τηλ. 22510 24690& 6946-011338.

Πωλείται οικόπεδο εντός οι-κισμού Περάματος Γέρας,άρτιο και οικοδομήσιμο.Διαθέτει γεώτρηση. Κτίζει400 τ.μ.. Τιμή 45.000 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται προνομιούχο οικό-πεδο 7.500 τ.μ. επί τηςΕθνικής Οδού Μυτιλήνης -Καλλονής (πλησίον διακλά-δωσης Αγίας Παρασκευής).Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www. inter-le-svos.gr

Πωλείται μεγάλο οικόπεδο,

άρτιο και οικοδομήσιμο,πλησίον θέσης «Γαϊδαρανή-φορος». Τιμή 135.000 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Φοιτητής στη Θεσσαλονίκηζητά συγκάτοικο. Πληρ. τηλ.22510 40436,6946399288

Πωλούνται 10 στρογγυλάτραπέζια διαμέτρου 88 εκ.και 3 τραπέζια διαμέτρου60 εκ., με σιδερένια βάσηκαι καπάκι ξύλινο από κόν-τρα πλακέ θαλάσσης καιντουλάπι πάγκου κουζίνας,ξύλινο, μήκους 4 μ., κατάλ-ληλα για κατάστημα. Πληρ.τηλ. 6932-002796.

Μέντιουμ Jamal (Γιαμάλ).Πανίσχυρο μέντιουμ ΙερούΔάσους. 20ετής εμπειρία.Λύσεις σε όλα τα προβλήμα-τά σας, εργασιακά, οικογε-νειακά, χρόνιες παθήσεις,τύχη. Επαναφορά προσώ-πων, λύσιμο μαγείας. Αποτε-λέσματα 100%. Πληρ. τηλ.6977-481425, 6999-937862, 26910 26974.

Πωλείται καινούργιος κανα-πές τριθέσιος, που γίνεταικρεβάτι. Πληρ. τηλ. 6981-624504.

Πωλείται εξοπλισμός εστιατορίου-ταβέρνας εξ ολο-κλήρου ή μεμονωμένα. Ψυ-γείο τρίπορτο, λάντζες δι-πλές ανοξείδωτες, απορρο-φητήρας 2,5 μ., μαζί με μο-τέρ εξαερισμού. Πληρ. τηλ.6988-907798, κ. Ντίνα.

Πωλείται Nissan Primera1600 cc, μοντέλο 2004,χρώμα μαύρο, 55.000 χλμ.,πλούσιος εξοπλισμός, κάμε-ρα οπισθοπορείας. Τιμή6.000 €. Πληρ. τηλ. 6932-087742.

Πωλείται Fiat Panda 4x4,μοντέλο 2005. Λίγα χιλιόμε-τρα, σε άριστη κατάσταση,με πολλά έξτρα και καινούρ-για λάστιχα. Πληρ. τηλ.6981-083682, 2251084370.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΑΣΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ!!!

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ

ΠΩΛΗΣΕΙΣΔΙΚΥΚΛΩΝ &

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

ΜΥΤΙΛΗΝΗ

AEOLIAN ESTATE

Αθηνέλλης Τζάννος

Καβέτσου 36

ισόγειο

Πληρ. τηλ.

6947-949150

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙNHΤΩΝ

WWW.LESVOS-

REALESTATE.GR

Δούκας Στέργος

Ν. Αποστόλη 1,

Μυτιλήνη

τηλ. 2251046450,

κιν. 6932-622045

ΚΤΗΜΑΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Ραλλίδης Λουκιανός

Καβέτσου 38

Τηλ. 22510 45181,

κιν. 6945-935806

www.lesvos-houses.gr

[email protected]

ΠΙΤΣΙΛΑΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ

Καβέτσου 14

Τηλ. 22510 44245

www.inter-lesvos.gr

REALPRO

ΜΠΟΣΤΑΝΤΑ ΑΝΤΖΕΛΑ

Ηλία Βενέζη 2

Τηλ. 22510 40074,

κιν. 6938-477850

www.realpro.gr

Α Γ Ο Ρ Α Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α ΣΖΗΤΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

Ελληνίδα κυρία αναλαμβά-νει τη φύλαξη παιδιών καιηλικιωμένων. Επίσης ανα-λαμβάνει το διάβασμάτους και οικιακές εργα-σίες, κατόπιν συνεννόη-σης. Πληρ. τηλ. 6942-778446.

Κοπέλα αναλαμβάνει τηφύλαξη παιδιών απογευμα-τινές ή και πρωινές ώρες.Τις πρωινές ώρες δέχεταιστο δικό της χώρο. Με λο-γικές και εξυπηρετικές τι-μές. Πληρ. τηλ. 6972-510598.

Νοσηλεύτρια με πτυχίο και

εμπειρία αναλαμβάνει νο-σηλευτική φροντίδα (ενέ-σεις, καθετήρες κ.λπ.).Επίσης αναλαμβάνει τη φύ-λαξη παιδιών, αλλά και τοδιάβασμά τους για μαθή-ματα δημοτικού. Πληρ.τηλ. 6945-985466.

Κυρία αναλαμβάνει τη φύ-λαξη ηλικιωμένων, καθώςκαι οικιακές εργασίες κα-τόπιν συνεννόησης. Πληρ.τηλ. 22513 00544.

Κυρία από τη Βουλγαρία,με προϋπηρεσία, ζητάαπασχόληση για φύλαξηπαιδιών και ηλικιωμένων,όλες τις ώρες (πρωί και

βράδυ). Πληρ. τηλ. 6984-710605.

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

Ζητείται κοπέλα αλλοδαπήή Ελληνίδα, μικρής ηλι-κίας, άνευ υποχρεώσεων,φιλόζωη, για οικιακές ερ-γασίες σε άριστες συνθή-κες διαμονής και διατρο-φής και δυνατότητα παράλ-ληλης εργασίας εφόσον τοεπιθυμεί. Μισθός αναλό-γως οικιακών προσόντων.Πλρη. τηλ. 6972-927888,What’s up 6975-978580(ώρες επικοινωνίας: πρωί12:00 - 14:00, απόγευμα20:00 - 22:00).

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Καθηγητής Γερμανικώνπαραδίδει μαθήματα γιαόλα τα επίπεδα Β1, Β2, Γ1του Goethe καθώς επίσηςσε μαθητές Δημοτικού καιΓυμνασίου. Πληρ. τηλ.:6972-353301.

Φιλόλογος με πολυετή εμ-πειρία παραδίδει μαθήμα-τα γυμνασίου - λυκείου -ΕΠΑΛ (Αρχαία Ελληνικά,Λατινικά, Νέα Ελληνικά,Έκθεση-Έκφραση, Ιστο-ρία). Προετοιμασία για πα-νελλαδικές εξετάσεις.Πληρ. τηλ. 22510 22051& 6974-478717.

Μαθηματικά - Φυσική - Χη-μεία. Ιδιαίτερα μαθήματακατ' οίκον, από έμπειροκαθηγητή, σε μαθητές δη-μοτικού, γυμνασίου και λυ-κείου. Πληρ. τηλ. 6936-577837.

Πτυχιούχος πανεπιστημίουμε μεταπτυχιακό παραδί-δει μαθήματα σε παιδιάδημοτικού, καθώς αναλαμ-βάνει και τη φύλαξή τους(εάν χρειάζεται). Τιμέςπροσιτές. Πληρ. τηλ.6937-657223.

Page 13: Εμπρός 3880

13TETAPTH 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013 ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έντονη κινητικότητακαταγράφεται τις τε-λευταίες ημέρες για

το θέμα του κλεισίματοςτης ΔΟΥ Λήμνου, μετάκαι την οριστική απόφα-ση που ανακοίνωσε ο Γε-νικός Γραμματέας Δημο-σίων Εσόδων για οριστικόλουκέτο στις 2 Σεπτεμ-βρίου. Ο Δήμαρχος Λήμνου, Α-ντώνης Χατζηδιαμαντής,και ο εντεταλμένος περι-φερειακός σύμβουλοςΣάββας Βαρελτζής, μετα-βαίνουν σήμερα Τετάρτηστην Αθήνα, για να συνα-ντηθούν αρχικά με το Χά-ρη Θεοχάρη, ενώ θα έ-χουν συναντήσεις και μεάλλους υπουργούς για ταζωτικά προβλήματα τηςΛήμνου.Συγκεκριμένα θα συνα-ντηθούν με τον ΥπουργόΝαυτιλίας και Αιγαίου,Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη,για τα θέματα της ακτο-πλοϊκής σύνδεσης, ενό-ψει και της νέας δρομο-λογιακής περιόδου πουθα ξεκινήσει την 1η Νο-

εμβρίου, με τον ΥπουργόΥγείας, Άδωνη Γεωργιά-δη, για το θέμα της απο-σύνδεσης του Νοσοκο-μείου, και με το διοικητήτου ΙΚΑ, Ροβέρτο Σπυρό-πουλο, για το θέμα τηςλειτουργίας του ΚέντρουΠιστοποίησης Αναπήρων(ΚΕΠΑ). Οι φορείς της Λήμνουδηλώνουν αγανακτισμέ-νοι από την τροπή πουπαίρνουν τα σοβαρά προ-βλήματα του νησιού, ενώη Συντονιστική Επιτροπήτων Φορέων θα αποφασί-σει, μετά την επιστροφήτου Δημάρχου και του ε-ντεταλμένου περιφερεια-κού συμβούλου, για τηνπορεία των κινητοποιήσε-ων.

Επιστράφηκε ως «απαράδεκτη»

Σύμφωνα με πληροφο-ρίες, η αντιμετώπιση απόπλευράς της Κυβέρνησηςκαι του αρμόδιου Υπουρ-γείου, του θέματος τηςΔΥΟ, έχει εξοργίσει τοΔήμαρχο Λήμνου, που

φέρεται έντονα αγανακτι-σμένος και από επιστολήτης ΔΟΥ Μυτιλήνης μετην οποία ζητιόταν η διά-θεση γραφείου, απόπλευράς του Δήμου, ώστενα εξυπηρετούνται εκεί οιφορολογούμενοι. Συγκε-κριμένα, ζητήθηκε από τοΔήμαρχο να αποστείλειτην απόφαση του Δημοτι-κού Συμβουλίου για τηνενοικίαση χώρου για ΚΕ-ΦΥ, καθώς και να ενημε-ρώσει την Εφορία για τοεπίπεδο ετοιμότητας τουΔήμου, να εξυπηρετήσει

τις οικονομικές υπηρε-σίες, με το κλείσιμο τηςΔΟΥ Λήμνου στις 2 Σε-πτεμβρίου. Η συγκεκριμένη επιστολήεξόργισε το Δήμαρχο Λή-μνου, κι όχι μόνο για τοπεριεχόμενο αλλά και γιατο ύφος της, εξαναγκάζο-ντάς τον, όπως έλεγαν,συνεργάτες του να την ε-πιστρέψει ως απαράδε-κτη.Από την πλευρά του, τονομαρχιακό τμήμα της Α-ΔΕΔΥ Λήμνου, διοργανώ-νει συγκέντρωση αύριο

Πέμπτη 29 Αυγούστουστις 8 το βράδυ στο γρα-φείο των Σωματείων (Πα-πουτσίδειο κτήριο, 2ος ό-ροφος στην πλατεία ΟΤΕστη Μύρινα), προκειμέ-νου να παρθεί απόφασηγια την πρόταση που έχεικαταθέσει η ΑΔΕΔΥ για τηδιοργάνωση κινητοποίη-σης, με περικύκλωση τηςΔΟΥ από τη Δευτέρα 2 Σε-πτεμβρίου.

ΑιτήματαΗ ΑΔΕΔΥ Λήμνου λέει «ό-χι» στο κλείσιμο της ΔΟΥ«που θα επιβαρύνει ακό-μα περισσότερο τους συ-μπολίτες μας με επιπλέονέξοδα και ταλαιπωρία με-τακίνησης στη Μυτιλήνηγια μια σειρά εργασίες καιυποχρεώσεις που αφο-ρούν όλους μας».Ακόμη, ζητάει την κατάρ-γηση όλων των χαρατσιώνκαι των φόρων που επιβα-ρύνουν την οικογένεια μεκαμιά κατάσχεση σπιτιώνή άλλης ακίνητης περιου-σίας.Ακόμη οι συνδικαλιστές

ζητούν το Νοσοκομείο ναείναι αυτόνομο, να μηνγίνει καμιά κατάργηση καισυρρίκνωση κλινικών μεταυτόχρονη στελέχωσήτου με το απαραίτητο γιατις ανάγκες των κατοίκωντου νησιού, μόνιμο νοση-λευτικό, ιατρικό, τεχνικό,βοηθητικό προσωπικό. Η λειτουργία του ΚέντρουΠιστοποίησης Αναπηρίαςθεωρείται απαραίτητη ώ-στε να σταματήσει «ο ε-μπαιγμός και η ταλαιπω-ρία των συμπολιτών μαςΑΜΕΑ, προκειμένου να έ-χουν το αυτονόητο δικαί-ωμα του επιδόματος ανα-πηρίας».Τέλος, η ΑΔΕΔΥ ζητάεικαθημερινή ακτοπλοϊκήσύνδεση με την Κεντρικήκαι Βόρεια Ελλάδα και μετα άλλα νησιά, «σε όλη τηδιάρκεια του έτους μεσύγχρονα πλοία και όχισαπιοκάραβα ηλικίας 37και 40 ετών, με το απα-ραίτητο ναυτεργατικόπροσωπικό και με φτηνάεισιτήρια για τα πλοία καιτα αεροπλάνα».

τoυ NIKOY MANABH

Ητήρηση των κανόνων της πολλαπλήςσυμμόρφωσης είναι απαραίτητη για

τη λήψη των αγροτικών επιδοτήσεων, ό-πως είναι γνωστό από το 2006 όταν καιθεσπίστηκαν. Οι κανόνες αυτοί αφο-ρούν στην τήρηση ορισμένων βασικώνφιλοπεριβαλλοντικών πρακτικών εκ μέ-ρους των παραγωγών. Μέχρι σήμερα ηεφαρμογή των κανόνων είχε παραπεμ-φθεί στις ελληνικές καλένδες, μιας καιέλεγχος δεν γινόταν. Όμως από φέτοςτα πράγματα έχουν αλλάξει. Οι κοινοτι-κές αρχές έχουν γίνει πολύ πιο απαιτη-τικές, το ίδιο και ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Ένα από τα βασικά στοιχεία που αποδει-κνύουν την τήρηση των κανόνων, είναιτο μητρώο εισροών - εκροών στην εκμε-τάλλευσή τους, το οποίο περιλαμβάνεικαι παραστατικά αγοράς (κυρίως γιασπόρους, λιπάσματα, ζωοτροφές) και

πώλησης (κυρίως προϊόντα της εκμετάλ-λευσης, ζωοτροφές, καθώς και ημερο-λόγιο εργασιών).

Μειώσεις λόγω παράβασης Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε οΟΠΕΚΕΠΕ, αναφέρει πως η μη τήρησητης υποχρέωσης αυτής, είναι από τις συ-χνότερα εντοπιζόμενες κατά τους ελέγ-χους πολλαπλής συμμόρφωσης και κάθεχρόνο εκατοντάδες γεωργοί υφίστανταιμειώσεις επί των ενισχύσεών τους, λόγωαυτής της παράβασης. Για το λόγο αυτό,ο ΟΠΕΚΕΠΕ συνέταξε ένα υπόδειγμαΜητρώου Εισροών - Εκροών, το οποίοστην αρχική του σελίδα περιλαμβάνει ταστοιχεία του γεωργού και τις οδηγίεςσυμπλήρωσης, και στις επόμενες διαθέ-τει πίνακες για την καταγραφή των εισ-ροών φυτικής παραγωγής, των ζωοτρο-φών, των εκροών, καθώς και ημερολόγιοεργασιών. Επισημαίνεται ότι η συμπλήρωση του

μητρώου, είναι ανεξάρτητη και δεν α-παλλάσσει επ’ ουδενί το γεωργό από τηνυποχρέωση τήρησης του Μητρώου Φαρ-μακευτικής Αγωγής, των Μητρώων Κτη-νοτροφικής Εκμετάλλευσης για τη σή-μανση και Καταγραφή Ζωικού Κεφαλαί-ου, καθώς και οποιουδήποτε άλλου μη-τρώου, βιβλίου ή στοιχείου απαιτείται α-πό τα γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα ενι-σχύσεων, καθώς και την εθνική και κοι-νοτική νομοθεσία, γεωργικής, υγειονο-μικής, φορολογικής ή οποιασδήποτε άλ-λης φύσης. Αντίστοιχα μητρώα που τη-ρούνταν με βάση προϋπάρχοντα υπο-δείγματα, γίνονται αποδεκτά για τον έ-λεγχο της πολλαπλής συμμόρφωσης καιμπορούν να συνεχίσουν να τηρούνται α-ντί του παρόντος, εφ’ όσον παρέχουν τηδυνατότητα καταγραφής τουλάχιστοντων στοιχείων που περιλαμβάνονταιστον πίνακα του υποδείγματος.

[email protected]

Αποκατάστασηζημιών στο Ίππειος

Δράσεις ανάπλασης και αποκατάστασης ζη-μιών, πραγματοποιήθηκαν την περασμένη

εβδομάδα στην Τοπική Κοινότητα Ιππείου. Συγκεκριμένα, όλοι οι λαμπτήρες του δημο-τικού φωτισμού αντικαταστάθηκαν με άλ-λους, οικονομικού τύπου, έγινε διαμόρφωσητου αγωνιστικού χώρου στο γήπεδο του χω-ριού, ενώ επισκευάστηκε η σχάρα ομβρίων α-πό τη ΔΕΥΑΛ κι επισκευάστηκε το σύστημα ε-λέγχου της στάθμης ύδατος, για την απρό-σκοπτη παροχή πόσιμου νερού, στην τοπικήκοινότητα.

Για την είσπραξη των επιδοτήσεων

Απαραίτητη η τήρηση μητρώου εισροών - εκροών

Από τις εργασίες στην Τοπική Κοινότητα Ιππείου

Επαφές στην Αθήνα, κινητοποιήσεις στη Λήμνο απ’ τους φορείς του νησιού

Να μην μπει λουκέτο στη ΔΟΥ

Page 14: Εμπρός 3880

14TETAPTH 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Θα γράψουμε περισσότερα για την Πηγή και τηνΚώμη. Απομονωμένα στο βάθος της υπέροχης ρε-ματιάς του Τενέγια, πρέπει κανείς να αποφασίσει

να κοινωνήσει στην ομορφιά του τοπίου. Η Πηγή, πουτο 1986 την έβρισκες με χωματόδρομο, με το μεγάλοπλάτανο της πλατείας που αρρώστησε και τώρα φυλά-γουν να μεγαλώσει το νέο δένδρο, η Πηγή του λαϊκούζωγράφου Δουργούνα με τις εμβληματικές του ανθρώ-πινες μορφές στους τοίχους - αλήθεια, άφησαν καμιάγια να τον θυμούνται; Τότε (1999) που το παμπάλαιοκαφενείο ήταν ανοιχτό (πλήρης ημερών έφυγε ο κα-φετζής στο γηροκομείο) και ο διπλανός, παραδοσια-κός φούρνος έβγαζε ακόμα ψωμί. Το ποτάμι έχει σταβορινά του το χωριό, που είναι χτισμένο αμφιθεατρικάστο λόφο. Εκεί και το μεγάλο του γεφύρι. Έρχεται απόμια χαράδρα, από πέτρινες «πόρτες», με πεύκα και ε-λιές. Ελιές που ζώνουν παντού την περιοχή. Κύριοπροϊόν μαζί με την κτηνοτροφία, την υλοτομία τουπευκοδάσους και κάποτε το ρετσίνι. Υπάρχουν ενδια-φέροντα στοιχεία στα Οθωμανικά κατάστιχα φόρων.Ανήκε στο Ναχιγιέ του Κόρακα. Το 1548, μαζί με τον«κάμπο» , έχει 71 Χριστιανούς κατοίκους και ο φόροςαφορά κύρια το λάδι. Ο κάμπος σίγουρα ήταν όλη αυ-τή η περιοχή του ποταμού και το άνοιγμα προς τονκόλπο της Γέρας. Το 1672, οι Οθωμανοί έχουν 2.798λιόδεντρα και οι Χριστιανοί 1.590. Το 1882, έχει 300κατοίκους και τετρατάξιο δημοτικό. Το 1894 διευκρι-νίζεται ότι οι κάτοικοι είναι όλοι Χριστιανοί και τοσχολείο «των αρρένων»(Αρχοντόπουλος).Το 1850, οΣταυράκης Αναγνώστης αναφέρει το «σμικρόν χω-ρίον» που κατοικείται από Χριστιανούς και Τούρκους.Επομένως μέχρι το 1894 μάλλον μετακόμισαν στηνΚώμη. Υπάρχει η θέση «Κονάκι» και ψηλά στην σημε-ρινή θέση της δεξαμενής ήταν το τζαμί. Σώζεται ηκρήνη του στο δρόμο. Ο Αρχοντόπουλος επίσης ανα-φέρει και το «αγίασμα στο παρεκκλήσι της ΖωοδόχουΠηγής», δίπλα στην σημερινή εκκλησία. Μια εξήγησηγια το όνομα του χωριού.

Στα χωριά της ρεματιάς του Τενέγια

∆IA∆POMEΣστη Λέσβο

Γράφει ο MAKHΣ AΞIΩTHΣaxiotismakis.blogspot.com

Βόρειος Άξονας 39

Η Πηγή …με χωματόδρομο το 1986

…με το ποτάμι της

…και τον σημερινό

…με το φούρνο και το παλιό καφενείο …και έβγαζε ψωμί

…που δούλευετο 1987

…και τοναείμνηστο λαϊκό

ζωγράφοΔουργούνα

(1987)

…με τον πλάτανο το 1987

Page 15: Εμπρός 3880

TETAPTH 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013ΠOΛITIΣMOΣ !Έκθεση ζωγραφικής του Νίκου Τρεβλόπουλου, θαφιλοξενείται μέχρι και την Παρασκευή 30Αυγούστου, στο Αρχοντικό Γεωργιάδη.

της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ

Μια πολύ ενδιαφέρουσα πα-ρουσίαση, είχαν την ευκαι-ρία να παρακολουθήσουν ό-

σοι παραβρέθηκαν στην προχτε-σινή εκδήλωση της «ΛεσβιακήςΠαροικίας» και του Δήμου Λέ-σβου για το Γεωπάρκο του νησι-ού, που πραγματοποιήθηκε στοΔημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης. Οκαθηγητής και διευθυντής τουΜουσείου Φυσικής Ιστορίας Α-πολιθωμένου Δάσους Λέσβου,Νίκος Ζούρος, έκανε μια μεστήκαι πλήρη εισήγηση για τη σημα-σία της ένταξης της Λέσβου στοδίκτυο Γεωπάρκων της Unesco,δίνοντας στο κοινό να καταλάβειτα σημαντικά πλεονεκτήματα, αλ-λά και τις υποχρεώσεις που πη-γάζουν από το γεγονός αυτό. Περίπου 300 άτομα παρακολού-θησαν την εκδήλωση, μεταξύ αυ-τών ο Σεβασμιότατος Μητροπολί-της Μυτιλήνης κ.κ. Ιάκωβος, κα-θώς και οι αντιδήμαρχοι ΝίκοςΚατράνης ως εκπρόσωπος τουΔημάρχου Λέσβου, και Κώστας Α-στυρακάκης, ενώ μηνύματα έστει-λαν ο Περιφερειάρχης ΝάσοςΓιακαλής, ο βουλευτής ΛέσβουΝίκος Σηφουνάκης και η ΓενικήΓραμματέας της ΑποκεντρωμένηςΔιοίκησης Αιγαίου, Χριστιάνα Κα-λογήρου. Τους παραβρισκόμενους καλωσό-ρισε η πρόεδρος της «ΛεσβιακήςΠαροικίας», Καίτη Μεσσηνέζη,που τόνισε την επιθυμία του φο-ρέα να συμβάλει στην προβολή

του σημαντικού γεγονότος της έ-νταξης της Λέσβου στο Παγκό-σμιο Δίκτυο Γεωπάρκων τηςUnesco, όντας ο μόνος λεσβιακόςφορέας που προχώρησε σε κάτιτέτοιο, ήδη από τα τέλη του περα-σμένου Μαρτίου, με τη σχετικήεκδήλωση που είχε διοργανώσειστο Πολιτιστικό Κέντρο του Δή-μου Αθηναίων. «Η αναγνώριση της Λέσβου ωςΓεωπάρκο, αποτελεί τιμή για το

νησί, αλλά και για την Ελλάδα»,ανέφερε χαρακτηριστικά. «Είναιένα “σήμα ποιότητας”, που ανα-γνωρίζει τη Λέσβο στο σύνολότης και την αναβαθμίζει, σαν έναντουριστικό προορισμό υψηλού ε-πιπέδου».

Η εισήγηση του Νίκου ΖούρουΗ κ. Μεσσηνέζη έδωσε στη συνέ-χεια το λόγο στον κεντρικό ομιλη-τή της εκδήλωσης, καθηγητή και

διευθυντή του Μουσείου ΦυσικήςΙστορίας Απολιθωμένου ΔάσουςΛέσβου, Νίκο Ζούρο. Ο ίδιος αναφέρθηκε με λεπτομέ-ρειες, άγνωστες για τους περισ-σότερους, και με παράλληλη προ-βολή διαφανειών, στην ιδιαίτερηφυσική και γεωλογική κληρονο-μιά της Λέσβου και τα χαρακτηρι-στικά της, που την καθιστούν ένα«μοναδικό τόπο, με ιδιαίτερη γε-ωλογική και αισθητική αξία, με

εκπαιδευτικό αλλά και αρχαιολο-γικό, οικολογικό, ιστορικό και πο-λιτιστικό ενδιαφέρον, ανάμεσαστα μέλη του δικτύου Γεωπάρκωντης Unesco». Τόνισε παράλληλα ότι η Λέσβοςαποτελεί ένα «μοναδικό νησί» γιατην ανάπτυξη εκπαιδευτικών προ-γραμμάτων, συνεδρίων κι εθελο-ντικών δράσεων πολιτιστικής α-νάπτυξης, καλλιτεχνικής δημι-ουργίας και τοπικών προϊόντωνκαι αναφέρθηκε στις πολλές, επι-τυχημένες μέχρι σήμερα συνερ-γασίες και την προβολή της Λέ-σβου στα εκατομμύρια επισκε-πτών των Γεωπάρκων της Κίναςκαι της Ιαπωνίας. «Η ανάπτυξη,ανάδειξη και προώθηση όλων αυ-τών των χαρακτηριστικών καιδράσεων του Γεωπάρκου Λέσβουμπορεί, μέσα από το ΠαγκόσμιοΔίκτυο Γεωπάρκων της Unesco,χωρίς καμία απολύτως δέσμευση,να δώσει σημαντική ώθηση στηντοπική οικονομία, επενδύονταςστη μοναδική σχέση μεταξύ αν-θρώπου και γης», ανέφερε χαρα-κτηριστικά. Αμέσως μετά την εισήγησή του, οκ. Ζούρος απάντησε σε αρκετές ε-ρωτήσεις που του έγιναν από τοκοινό, ενώ ακολούθησε συζήτη-ση. Σημειώνεται ότι η εκδήλωσηπραγματοποιήθηκε σε συνεργα-σία με τον Οργανισμό Παιδείας,Πολιτισμού και Αθλητισμού τουΔήμου Λέσβου, στο πλαίσιο του«Λεσβιακού Καλοκαιριού».

Σήμερα Τετάρτη 28 Αυγούστουστις 20:00 στη Λέσχη Εθνοφυλακής Μυτι-λήνης στο ΚιόσκιΠαρουσίαση του βιβλίου της Μαρίας Ανα-γνωστοπούλου «Λεσβιακοί Ιδιωματι-σμοί», από τις εκδόσεις «Αιολίδα»στις 21:00 στο αμφιθέατρο της μαρίναςΜυτιλήνηςΗ παράσταση «Ο Καραγκιόζης και ο κατη-ραμένος όφις»

Έως Παρασκευή 30 Αυγούστουστην Πινακοθήκη Κοντιά και στο Χριστο-δουλίδειο Κτήριο της ΜύριναςΈκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής με τίτ-λο «Φάος»στη Δημοτική Πινακοθήκη ΜυτιλήνηςΈκθεση έργων ζωγραφικής του Νίκου Α-ναγνώστου, με τίτλο «Υπερβατικοί Χώ-ροι»

Έως Σάββατο 31 Αυγούστουστο χώρο του Δημοτικού Σχολείου του Α-φάλωναΛαογραφική και φωτογραφική έκθεση μετίτλο «Ένα ταξίδι… στο χτες»

Έως 4 Σεπτεμβρίουστον πολυχώρο «Ιανός» της Λουτρόπο-λης ΘερμήςΈκθεση ζωγραφικής της Ευγενί Φίλιου, μετίτλο «Εν Σάρλιτζα… σε προσμένω»

Έως Κυριακή 8 Σεπτεμβρίουστο Μουσείο Βιομηχανικής ΕλαιουργίαςΛέσβου, στην Αγία ΠαρασκευήΈκθεση ζωγραφικής της Μαρίας Καλλιπο-λίτη με θέμα «Αλάμπρα. Ελαιοτριβείο»

Έως Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου κάθε Δευτέρα στον πολυχώρο «Ιανός» τηςΛουτρόπολης ΘερμήςΗ θεατρική παράσταση «Δεσποινίς Μαρ-γαρίτα», με τη Ντέσσυ Κομνηνού

Έως Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίουστην Πινακοθήκη του ΜολύβουΈκθεση ζωγραφικής νέων Ελλήνων καλλι-τεχνών, με τίτλο «Μήνυμα στη θάλασσα»

Αύριο Πέμπτη 29 Αυγούστου στις 21:00 στο Αρχοντικό ΓεωργιάδηΠροβολή του ντοκιμαντέρ «Λέσβος 1912,στα βήματα της ελευθερίας»

Παρασκευή 30 και Σάββατο 31 Αυ-γούστου

από τις 20:00 έως τις 22:30 στην πλατείαΣαπφούςΔιήμερο εκδηλώσεων για παιδιά, από τηνΕλληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Παρασκευή 30 Αυγούστουστις 20:00 στο Πολύκεντρο Πλωμαρίου

Η παράσταση κουκλοθέατρου «Ταξίδι στηχώρα της Τύχης», από το θέατρο Κουκλο-παραμυθάδων «Λαχταρού»στις 21:30 στον πολυχώρο «Ιανός» τηςΛουτρόπολης ΘερμήςΟμιλία του Απόστολου Γονιδέλλη με θέμα«Οι γυναίκες στην αρχαία Λέσβο»

Σάββατο 31 Αυγούστου στις 20:00 στην Πινακοθήκη Κοντιά τηςΛήμνουΕγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας τουΔημοσθένη Γαλλή, εμπνευσμένη από τοέργο του Κωνσταντίνου Καβάφη, με τίτλο«Αλεξάνδρεια»

Από Σάββατο 31 Αυγούστου έως και30 Σεπτεμβρίου

στην Πινακοθήκη Κοντιά της ΛήμνουΈκθεση φωτογραφίας του Δημοσθένη Γαλ-λή, εμπνευσμένη από το έργο του Κωνστα-ντίνου Καβάφη, με τίτλο «Αλεξάνδρεια»

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίουστις 20:00 στο αμφιθέατρο των εγκατα-στάσεων του Μουσείου «Παρελθόν» σταΘέρμα του Κόλπου ΓέραςΒραδιά με τίτλο «Οι δημιουργοί του Λό-γου και της Τέχνης Χθες και Σήμερα» - α-φιέρωμα στην ποιήτρια Χρυσούλα Χατζη-γιαννιούστις 20:30 στον πολυχώρο «Ιανός» της

Λουτρόπολης ΘερμήςΗ παράσταση «Δεσποινίς Μαργαρίτα», μετη Ντέσσυ Κομνηνού

Πάμε Σινεμά;«ΣΙΝΕ ΑΡΙΩΝ»

Έως Σάββατο 31 Αυγούστου«Τούρμπο», του Ντέιβιντ Σόρεν (κι-νούμενα σχέδια μεταγλωττισμένα)*Ακούγονται οι: Γιάννης Στεφόπουλος,Τηλέμαχος Κρεβάικας, Φώτης Πετρί-δης, Χρήστος Θάνος, Αντίνοος Αλ-μπάνης, Χρύσα Διαμαντοπούλου, Πό-πη ΧατζηδημητρίουΏρες προβολής (Αίθ. 1): κάθε μέραστις 19:30 (την Τρίτη 27/8 και τηνΠέμπτη 29/8 δεν θα γίνουν προβο-λές)

Έως Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου«Γούλβεριν - 3D», του Τζέιμς Μά-γκολντ (περιπέτεια)**Πρωταγωνιστούν: Χιου Τζάκμαν, Φάμ-κε Γιάνσεν, Χιρογιούκι Σανάντα,Τζέιμς Φρέιζερ, Γουίλ Γιάν Λιν, Σβετ-λάνα Χοντσίνκοβα, Γκάρετ Σάτο, Λι-ούκ ΓουέμπΏρες προβολής (Αίθ. 1): κάθε μέραστις 21:45

* Ισχύει προσφορά 6 ευρώ.** Ισχύει προσφορά 8 ευρώ.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΑτζέντα

Με επιτυχία η εκδήλωση για την ένταξη της Λέσβου στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της Unesco, από τη «Λεσβιακή Παροικία» και το Δήμο Λέσβου

«Λέσβος, ένα μοναδικό νησί…»

Ιδιαίτερα ικανοποιημέ-νοι από την προχτεσι-

νή εκδήλωση, ήταν οιδιοργανωτές της και οκεντρικός εισηγητήςτης, που μιλώντας στο«Ε» είπαν:«Είμαι ιδιαίτερα ικανο-ποιημένος από την προ-σέλευση του κόσμου και

από την όλη εκδήλωση,που κατά την άποψήμου, είχε επιτυχία», δή-λωσε στο «Ε» ο κ. Ζού-ρος. «Αυτό που θέλω, εί-ναι να ευχαριστήσω τη“Λεσβιακή Παροικία”για την προσπάθεια πουέκανε και εδώ και στηνΑθήνα, προβάλλοντας το

Γεωπάρκο του νησιού. «Θα πρέπει να είμαστεσυνεπείς σε ορισμένουςκανόνες, ώστε να μπορέ-σουμε να κρατηθούμε»,ανέφερε στο «Ε» μετάτην εκδήλωση η κ. Μεσ-σηνέζη. «Μέσω του γε-γονότος αυτού, γίνονταισυνέχεια προβολές που

αφορούν τη Λέσβο καιτην Ελλάδα σε χώρεςτου εξωτερικού. Υπάρ-χουν οι προοπτικές οικαλές, αλλά πρέπει κι ε-μείς να βοηθήσουμε. Ανο κόσμος είναι αρνητι-κός και παθητικός, δενθα μπορέσουμε να κά-νουμε τίποτα…».

Ν. Ζούρος: «Θα πρέπει όλοι να βοηθήσουμε»

Το κοινό που παρακολούθησε με ιδιαίτεροενδιαφέρον την εκδήλωση

Η πρόεδρος της «Λεσβιακής Παροικίας», Καίτη Μεσσηνέζη,καλωσόρισε το κοινό και τον κ. Ζούρο

Page 16: Εμπρός 3880

16TETAPTH 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Με επιτυχία πραγμα-τοποιήθηκαν τοΣάββατο που μας

πέρασε, στο ΜουσείοΦυσικής Ιστορίας Απο-λιθωμένου Δάσους Λέ-σβου, τα εγκαίνια τηςπεριοδικής έκθεσης«Αρχαία λατομεία τηςΛέσβου». Η έκθεση, η οποία πραγ-ματοποιείται με αφορμήτην ένταξη της Λέσβουστο Παγκόσμιο ΔίκτυοΓεωπάρκων της Unesco,ξεναγεί το κοινό στα αρ-χαία λατομεία του Γεω-πάρκου Λέσβου, μνημείατης φύσης και του αν-θρώπου, τα οποία αποτε-λούν σημαντικά τεκμή-ρια της αξιοποίησης τωνφυσικών πόρων της Λέ-σβου στο πέρασμα τουχρόνου και τα οποία σή-μερα μπορούν να αξιο-ποιηθούν ως σημαντικέςθέσεις ενδιαφέροντοςτου Γεωπάρκου Λέσβου. Περιλαμβάνει υλικό τοοποίο είναι αποτέλεσματης επιστημονικής έρευ-νας της δρ. ΜυρσίνηςΒαρτή - Ματαράγκα καιτου δρ. Διονύση Ματα-ράγκα, Γεωλόγων του ΙΓ-ΜΕ, που προέκυψε σταπλαίσια του ερευνητικούπρογράμματος «Αρχαίαλατομεία Αιγαίου: κατα-

γραφή, μελέτη και ανά-δειξη» του ΙνστιτούτουΓεωλογικών και Μεταλ-λευτικών Ερευνών, πουυλοποιήθηκε μετά απόειδική άδεια του Υπουρ-γείου Πολιτισμού και μεχρηματοδότηση του τέ-ως Υπουργείου Αιγαίου.

Τι έγινε στα εγκαίνιαΣτην έναρξη της εκδή-λωσης, ο διευθυντής τουΜουσείου, αναπληρω-τής καθηγητής ΝίκοςΖούρος αναφέρθηκεστην προσπάθεια για α-νάδειξη και προβολήτων μοναδικών χαρακτη-ριστικών του ΓεωπάρκουΛέσβου, στα πλαίσια τηςοποίας εντάσσεται και ηπαρουσίαση της έκθεσηςγια τα αρχαία λατομείατης Λέσβου. Παράλληλατόνισε τη σημασία διά-σωσης αυτών των χώ-ρων, μέσα από τα οποίααποκαλύπτονται άγνω-στες πληροφορίες για τη

λειτουργία τους, την αρ-χιτεκτονική, την ιστορίακαι χρήση των υλικών,την τεχνολογία τους.Στη συνέχεια, η κ. Βαρτή- Ματαράγκα, παρουσία-σε στο κοινό τα κυριότε-ρα λατομεία της Λέσβου,πάνω στα οποία έχουν α-ποτυπωθεί τα ίχνη της ε-ξόρυξης της πέτρας απότον άνθρωπο. Παράλλη-λα παρουσίασε τα στοι-χεία της έρευνας πεδίου,αλλά και πρωτογενέςφωτογραφικό υλικό πουπροέκυψε κατά τη διάρ-κεια των ερευνητικώνεργασιών υπαίθρου κατάτη διάρκεια μελέτης τωνσημαντικών αυτών μνη-μείων της φύσης και τουανθρώπου.Ο κ. Ματαράγκας απόπλευράς του, αναφέρθη-κε στη διαχρονικότητακαι τη χρήση των υλικώντων λατομείων, αλλά καιστη σημασία τους για

την ανθρώπινη ζωή, το-νίζοντας ότι αποτελούνένα σημαντικό τομέα τουφυσικού τοπίου και τηςανθρώπινης δραστηριό-τητας.Ακολούθησε ξενάγησηστην έκθεση από τουςδύο ερευνητές, με τουςσυμμετέχοντες να έχουντην ευκαιρία να γνωρί-σουν τα αρχαία λατομείατης Λέσβου μέσα από τοενημερωτικό υλικό καιτα επεξηγηματικά κείμε-να, αλλά και να παρατη-ρήσουν δείγματα υλικώνπου οι αρχαίοι έπαιρναναπό τα λατομεία και χρη-σιμοποιούσαν για τις κα-τασκευές τους. Για περισσότερες πλη-ροφορίες σχετικά μετην έκθεση, οι ενδια-φερόμενοι μπορούν νααπευθυνθούν στο τη-λέφωνο 22530 54434,καθώς και στο e-mail:[email protected] ήνα επισκέπτονται την ι-στοσελίδα www.lesvosmuseum.gr. Σημειώνεται ότι η έκθε-ση θα είναι ανοιχτή κα-θημερινά από Δευτέρα έ-ως Σάββατο από τις 9 τοπρωί έως τις 6 το από-γευμα και την Κυριακή10 το πρωί έως τις 6 τοαπόγευμα.

Προγραμματική συμφωνία συ-νεργασίας, υπέγραψαν το πε-

ρασμένο Σάββατο, το ΜουσείοΦυσικής Ιστορίας ΑπολιθωμένουΔάσους Λέσβου και η Περιφερει-ακή Εφορεία Προσκόπων Λέσβουτου Σώματος Ελλήνων Προσκό-πων, στις εγκαταστάσεις τουΜουσείου στο Σίγρι.Στην έναρξη της εκδήλωσης, οδιευθυντής του Μουσείου Φυσι-κής Ιστορίας Απολιθωμένου Δά-σους Λέσβου, αναπληρωτής κα-θηγητής Νίκος Ζούρος, αναφέρ-θηκε στην εξαιρετικά επιτυχημέ-νη μέχρι σήμερα συνεργασία τουΜουσείου και της ΠεριφερειακήςΕφορείας Προσκόπων Λέσβου, ηοποία θα αποτελέσει, όπως είπεχαρακτηριστικά, τη βάση για τηνπερεταίρω ενδυνάμωση της συ-νεργασίας μεταξύ των δύο φορέ-ων. Ο Περιφερειακός Έφορος Προ-σκόπων Λέσβου, Στρατής Μπαλά-σκας, αναφέρθηκε στη συνέχειαστο Απολιθωμένο Δάσος και τιςδράσεις του Μουσείου, οι οποίες,όπως είπε χαρακτηριστικά, το έ-χουν καταστήσει παγκόσμια γνω-στό, καθώς και στις δράσεις τηςΠεριφερειακής Εφορείας Προ-σκόπων Λέσβου για την προστα-σία και προβολή των φυσικών καιπολιτιστικών μνημείων της Λέ-σβου πανελλαδικά, ενώ παρου-σίασε το σκεπτικό του για την συ-νεργασία των δύο φορέων για τηνπροώθηση κοινών δράσεων.Ακολούθησε η υπογραφή τουμνημονίου συνεργασίας από τον

κ. Ζούρο και τον κ. Μπαλάσκα,παρουσία προσκόπων της 2ης Ο-μάδας Προσκόπων Μυτιλήνηςκαι της 3ης Ομάδας Ναυτοπρο-σκόπων Μυτιλήνης, οι οποίοιπραγματοποιούν τη θερινή τουςκατασκήνωση στην περιοχή τηςδυτικής Λέσβου, συμμετέχοντας,μεταξύ των άλλων, και σε εργα-σίες συντήρησης απολιθωμάτων.

Τι προβλέπει η συνεργασίαΗ επισημοποίηση της συνεργα-σίας μεταξύ των δύο φορέων, α-ποτελεί συνέχεια της εξαιρετικάεπιτυχημένης συνεργασίας τουςτα τελευταία χρόνια στους τομείςτης εκπαίδευσης, της προστα-σίας του περιβάλλοντος και τουπολιτισμού. Με την υπογραφήτης προγραμματικής συμφωνίας,αναμένεται η συνεργασία αυτήνα ενισχυθεί μέσα από την προ-ώθηση κοινών δράσεων, την α-νάπτυξη αλλά και προώθηση κοι-νών πρωτοβουλιών. Ειδικότερα στα πλαίσια της συ-νεργασίας, προβλέπεται η συν-διοργάνωση εκπαιδευτικών καιενημερωτικών ημερίδων σε θέ-ματα ανάδειξης και προστασίαςτης φυσικής και πολιτιστικήςκληρονομιάς, συντήρησης μνη-μείων και περιβαλλοντικής δια-χείρισης, η πραγματοποίηση εκ-παιδευτικών δράσεων υπαίθρου,δράσεις ευαισθητοποίησης καιπροστασίας στην περιοχή του Α-πολιθωμένου Δάσους αλλά καιδράσεις προβολής του Απολιθω-μένου Δάσους σε όλη την Ελλά-δα.

Οι γραφικές ακτές της νοτιοα-νατολικής Λέσβου, η θάλασ-

σα του Αιγαίου και η πανσέλη-νος του Αυγούστου, μάγεψαν ό-λους όσοι συμμετείχαν στη γεω-τουριστική θαλασσινή διαδρομήπου διοργάνωσε την περασμένηΤετάρτη, ο Πολιτιστικός Σύλλο-γος Πλωμαρίου «Το Πόλιον»,σε συνεργασία με τον Παγγερα-γωτικό Σύλλογο Γέρας και τοΜουσείο Φυσικής ιστορίας Λέ-σβου.Το παραδοσιακό καραβόσκαρο «Ασπασία» ξεκίνησεστις 6.30 το απόγευμα από τη μαρίνα Πλωμαρίου, μεαρχική ρότα δυτικά προς την Παναγιά Κρυφτή και μετάανατολικά προς το Τάρτι.

Στη διάρκεια αυτής της διαδρο-μής και ταυτόχρονα με τη δύσητου ήλιου, οι συμμετέχοντες γνώ-ρισαν, από το γεωλόγο ΔιονύσηΜαταράγκα, τα κύρια γεωλογικάφαινόμενα στα οποία οφείλουντη γραφικότητα τους τα νοτιοανα-τολικά παράλια της Λέσβου, κα-θώς και τα μυθολογικά, ιστορικάκαι παραδοσιακά δεδομένα πουσυνδέονται μ’ αυτές.Την ανατολή της πανσελήνου μέ-σα από τα αρχαία λατομεία της πε-

ριοχής, είδαν οι συμμετέχοντες στο Τάρτι, ενώ την επι-στροφή τους συνόδεψαν τραγούδια και ποιήματα τηςΣαπφούς και άλλων ποιητών, που είχαν σχέση με τοφεγγάρι.

Προγραμματική συμφωνία συνεργασίαςμεταξύ του Μουσείου Φυσικής ΙστορίαςΑπολιθωμένου Δάσους και ΣώματοςΕλλήνων Προσκόπων

Προώθησηκοινών δράσεων

Από την εκδήλωση υπογραφής της προγραμματικής συμφωνίας συνεργασίας, μεταξύ των δύο φορέων

Από τη γεωτουριστική θαλασσινή διαδρομή του «Πόλιον»

Με επιτυχία η γεωτουριστική θαλασσινή διαδρομή του «Πόλιον»Μάγεψαν οι ακτές της Λέσβου

Άλλη μια σημαντική έκθεση, εγκαινιάστηκε στο Μουσείο ΦυσικήςΙστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Για τα Αρχαία Λατομεία του νησιού

Από ταεγκαίνια τηςέκθεσης γιατα ΑρχαίαΛατομεία τηςΛέσβου, στοΜουσείοΦυσικήςΙστορίαςΑπολιθωμένουΔάσουςΛέσβου

Page 17: Εμπρός 3880

17EIΔIKOIΓAΣTPENTEPOΛOΓOI

Γρίβας ΕυστράτιοςΚαβέτσου 40τηλ. 22510 41210κιν. 6932-703093

Κατσαβέλλης Ε. ΙωάννηςΑγ. Ειρήνης 1, 4ος όροφοςτηλ. 22510 54568κιν. 6932-482412

Χατζηαργυρίου Γ. Μαρία Ερεσού 2, 1ος όροφος.τηλ. 22510 37192κιν. 6973-303865

EIΔIKOI KAPΔIOΛOΓOI

Κουκόση - Κατσαβέλλη Χρυ-σάνθη

Αγ. Ειρήνης 1 (4ος όροφος)Υπερηχοκαρδιογράφημα &ηλεκτροκαρδιογράφημα κατ’ οίκοντηλ. 22510 54024κιν. 6973-822661Καλλονή: Εμπορικό ΚέντροΑλβανούτηλ. 22530 24590

Μαλλιαρός Ιωάννης Αερ. Γιανναρέλλη 13 ιατρείο: 22510 46002 κιν. 6932-906278

Ταπανλής Ν. Ευστράτιος Καβέτσου 5 (ισόγειο)ιατρείο: 22510 47788κιν. 6944-696854

EIΔIKOI ΠAΘOΛOΓOI

Γαλής Νάσος Πλ. Κωνσταντινουπόλεως 5τηλ. 22510 42505κιν. 6932-303873

Γιαννίκος Π. Στρατής Kαβέτσου 29, (έναντι παλιάς Oλυμπιακής)τηλ. 22510 41125κιν. 6976-654509

Ζερδελής Γιάννης Σμύρνης 7 ιατρείο: 22510 43874Oικία: 22510 22589

Λαγουτάρη Δήμητρα τ. Επιμελήτρια ΟγκολογικήςΚλινικής Ιατρικού Αθηνών Καβέτσου 10, 3ος όροφοςτηλ./φαξ: 22510 55636 κιν. 6932-089054

Περγαμηνού Άννα Καβέτσου 40 (3 όροφος)τηλ. 22510 41110κιν. 6945-394202

ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΙ

Κωφόπουλος Κ. Σάββας Καβέτσου 10, Μυτιλήνη τηλ. 22510 47755 & 6944-635886

Μπομπότη Στ. Πολυξένη Καβέτσου 5 τηλ. 22510 44010κιν. 6977-649458fax 22510 44027

Τσουνάς Ι. ΠαναγιώτηςΙατρός ενδοκρινολόγος-διαβητολόγοςΚαλλονή (Εμπορικό Κέντρο Αλβανού)τηλ./φαξ 22530 24590κιν. 6946-008966Δέχεται:Δευτέρα - Παρασκευή πρωίκαι Τρίτη - Πέμπτη απόγευμα

IATPOIAKTINOΔIAΓNΩΣTEΣ

Aμπατζής Πολύδωρος Aερ. Γιανναρέλλη 7 τηλ. 22510 28222

Ιατρική Διάγνωση ΛέσβουΠαντελέλη Μαριάνθη

Παγανή 2ο χλμ. Μυτιλήνης - ΚαλλονήςΣύμβαση με όλα τα Tαμεία.τηλ. 22510 42101

Μαγνητική Τομογραφία Λέ-σβου Σίσκας Α. Νικόλαος(στρατιωτικός ιατρός)

Καβέτσου 44τηλ. 22510 42277, 42377 και 43214

Χατζηκυριάκου - ΓρηγοράκηΈλσα

Ακτινολογικό Υπερηχοδιαγνω-στικό ΕργαστήριοΝαυμάχου Αποστόλη 17 (κά-θετος της Καβέτσου 22 - 24)τηλ. 22510 47773 και κιν.6932-616601

ΚΑΛΛΟNH

Πανσεληνά - Σκορδά ΜαρίαΈναντι Κέντρου Υγείαςτηλ. 22530 22131Σύμβαση με όλα τα ταμεία

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΙ

Γιάννης Δ. Χατζηλίας ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣΚαβέτσου 44, 3ος όροφοςτηλ. 22510 54038κιν. 6973-821145

ΝΕΥΡΟΛΟΓΟΙ

Λογιώτατος Γ. Νικόλαος Καλλονή Λέσβουτηλ./φαξ ιατρείου 2253025000κιν. 6977-202582Δευτέρα - Παρασκευή 8:30 - 13:30Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή18:00 - 20:30e-mail: [email protected]

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ

Ζαμπάκος Ι. ΓεώργιοςΠλαστικός χειρουργόςΚαβέτσου 3, 2ος όροφοςτηλ. 22511 02351κιν. 6974-117070www.πλαστικηχειρουργικη.gr

ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ

Κεχαγιάς Αθ. ΕυάγγελοςΜέλος της Ελληνικής Νευρο-χειρουργικής Εταιρείας &της Ελληνικής ΕταιρείαςΣπονδυλικής ΣτήληςΥπ. διδάκτωρ Ιατρικής Σχο-λής Καποδιστριακού Πανεπι-στημίου ΑθηνώνΒουρνάζων 17 τηλ. 6977-375962e-mail:[email protected]

MIKPOBIOΛOΓOIBIOΠAΘOΛOΓOI

Γ. Φεβρωνία Κανταρτζή M.D.Καβέτσου 32, (Πάνω απόΣκοπελίτη/ Βιοκαρπέτ) Μυτιλήνητηλ. 22510 25070 κιν. 6974-585745e-mail: [email protected]Σύμβαση με όλα τα ταμεία

Κοροβέση - ΤαπανλήΝικολέττα

Αγ. Ειρήνης 1, 2ος όροφος τηλ. 22510 23818κιν. 6944-564159

Σιδηρή Ευστρατία Καβέτσου 22τηλ. 22510 21275

ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΙ

Περγαμηνού Γ. Μυρσίνη -Ιατρικό Κέντρο ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ

Ειδικευθείσα στο Γ.Ν. «Γεν-νηματάς» Αθηνώβ, τ. επιμε-λήτρια Γ.Ν, «Άγιος Παύλος»ΘεσσαλονίκηςΚαβέτσου 42 και Ξενοφώ-ντος, ΜυτιλήνηΓια ραντεβού:τηλ. 22510 47771, fax22510 47772, κιν. 6984-167492

Ρεκλείτη ΆνναΚαβέτσου 40, 5ος όροφοςτηλ. 22510 55516κιν. 6944-662304Ψιάχου ΕλένηΑιματολόγος,τ. Διευθύντρια ΕΣΥ Αγγλίας Καβέτσου 3, 1ος όροφοςτηλ. 22510 23952, 6972-439364e-mail:[email protected]

OPΘOΠAIΔIKOIXEIPOYPΓOI

Παπαδόπουλος ΑναστάσιοςΚαλλονή Λέσβουιατρείο: 22530 29233κιν. 6979-070772

ΑΘΗΝΑ

Δρ. Παπαδέλλης Παναγιώτηςτ. Διευθυντής ΝοσοκομείουΚΑΤ Επιστημονικός ΣυνεργάτηςΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗΣΔ. Σούτσου 38, Πλ. Μαβίλητηλ.: 210 6420357 τηλ. οικίας: 210 8079880e-mail: [email protected]

OYPOΛOΓOIANΔPOΛOΓOI

Μουτζούρης Βασίλης Kαβέτσου 27 τηλ. 22510 43456, κιν. 6972 122738(Μόνο Απογεύματα)

OΦΘAΛMIATPOI

Ζουμπούλη Δ. Ελένη Καβέτσου 11 (πλησίον καταστημάτων με στρώματα)ιατρείο: 22510 42312οικία: 22510 41487

Κουτζά Χριστίνα Καβέτσου 10τηλ. 22510 44664κιν. 6944363959

ΑΘΗΝΑ

Μάλλιας ΙωάννηςΧειρουργός ΟφθαλμίατροςΚαλλιπόλεως 3 & Ελευθ. Βενιζέλου 65Νέα Σμύρνητηλ. 210 9320215

ΠAIΔIATPOI

Τσανακτσή - Mαλλιαρού Μαρία

Αερ. Γιανναρέλλη 13 τηλ. 22510 40250 κιν. 6932449588

PEYMATOΛOΓOI

Γρίβας Κων/νος Καβέτσου 5 (3ος όροφος) τηλ. 22510 44020κιν. 6932 204318φαξ 22510 44027

Μαυραγάνη Ιγ. Κλειώ Καβέτσου 11 & Παπανικολή τηλ. 22510 25338κιν. 6946465866

Ω.Ρ.Λ.

Κουτουκτσής Ε. Αθανάσιος Καβέτσου 40, 3ος Όρ. τηλ. 22510 29342, κιν. 6942-290344 9-13:00 & 18:00-21:00 εκτός Τετάρτης

KAΛΛΟΝΗ

Κρέτζας Π. ΔημήτριοςΕμπορικό Κέντρο Αλβανούτηλ. - φαξ: 22530 23256 κιν. 6944-523748

Δρ. Πασχαλίδης ΓιάννηςΔρ. Θεοδοσίου Μαρία

Μυτιλήνη: Καβέτσου 44, τηλ.22510 22217Καλλονή: Εμπορικό ΚέντροΧατζημανώλη, τηλ. 2253029530

XEIPOYPΓOIOΔONTIATPOI

Aμπατζή - Aντωνίου Mαρία Aερ. Γιανναρέλλη 7 τηλ. 22510 21030

Καπτανής Ευστράτιος Καβέτσου 22 τηλ. 22510 44314

Μοιρασγεντής Παναγιώτης Καβέτσου 22, 1ος όροφοςτηλ. 22510 45977κιν. 6977-881899

ΕΙΔΙΚΟΙ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΙ

Καραγεωργίου Νίκος Διδάκτωρ OρθοδοντικήςΑγίας Ειρήνης 11τηλ. 22510 42233

Καραχάλια Καλλιρόη Αγίας Ειρήνης 1τηλ. 22510 48105κιν. 6936406140

Χατζηδημητρίου Α. Μιχάλης - Ορέστης

Μυτιλήνη: Καβέτσου 32 τηλ. 22510 43377, κιν.: 6974-117849Λήμνος: Καρατζά 10, τηλ. 22540 26652

ΨYXOΛOΓOΣ - ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΟΣ

Βερβέρη ΜαρίαΚαβέτσου 17 Ειδίκευση στην ψυχολογία παιδιών και εφήβωντηλ. 6945-447016 & 2251048933

ΨYXOΛOΓOI

Βεκρή ΒαλεντίναΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ& ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙ-ΞΗΣ (Ι.ΠΑΙ.Ψ.Υ.)

Διαταραχές αυτιστικού φά-σματος, Μαθησιακές δυσκο-λίες, Δυσλεξία, Λογοθερα-πεία, Εργοθεραπεία, Ψυχο-παιδαγωγική παρέμβαση, Ψυ-χοδιαγνωστικά τεστ, Συμβου-λευτική γονέωνΑγ. Ειρήνης 11τηλ. 22511 02215κιν. 6936-649439

Καραγεωργίου Ελένη Κλινική ψυχολόγοςΔέχεται με ραντεβούΞενοφώντος 6 (α´ όροφος)τηλ. 22510 43394κιν. 6973-312860

ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΛΕΣΒΟΥ

Παρέχει ομαδική και ατομικήψυχοθεραπεία παιδιών, εφή-βων, ενηλίκων, ψυχολογική υ-ποστήριξη σε οικογένειες,ζευγάρια και χρήστες ουσιών,ψυχολογικές αξιολογήσειςπαιδιών, εφήβων και ενηλί-κων.24ωρης λειτουργίαςΚλεοβουλίνης 20 - Μυτιλήνητηλ. 22510 48959, κιν. 6970-095950 (24 ώρες/24ωρο)

Παραδείσης Γιώργος ΨυχολόγοςΜπουχλία 10 Ψυχοθεραπεία και Υποστήριξη παιδιών, εφήβων & ενηλίκωνΔέχεται με ραντεβούτηλ. 22510 41803κιν. 6971-736667

Σαμιώτου ΚατερίναΨυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια Παιδιών, Εφήβων, ΕνηλίκωνΒερναρδάκη και Δοϊράνης 1τηλ. 22510 41285,

6937-294235e-mail:[email protected]

Ταμτάμη ΓιώταΣύμβουλος ψυχολόγος M.Sc.Ατομική Συμβουλευτική καιΨυχοθεραπείαΔέχεται κατόπιν ραντεβούΘεοδώρου Αλκαίου 6κιν. 6945-199064

ΛOΓOΘEPAΠEYTEΣ

Αδαμπατά ΚατερίναΗρώων Πολυτεχνείου 4τηλ. 22510 29996κιν. 6937293661

Αναγνώστου ΠελαγίαΑργύρη Εφταλιώτη 11 (έναντιΑγάλματος Ελευθερίας)τηλ. 22510 54538κιν. 6980-266109e-mail:[email protected]

ΛΕΞΗΜΑΧατζηεμμανουήλ ΑδριανήΧρυσομαλλούσης 25 τηλ. 22510 55109κιν. 6973-565403e-mail:[email protected]

Σταυρακέλλη Στέλλα - Μαρία Καλλονή Λέσβουτηλ. 6970-515889 &22530 24648e-mail:[email protected]

Χατζόγλου ΕλένηΓρηγ. Παπαμιχαήλ 2τηλ. 22510 48986κιν. 6946684555

ΦYΣIKOΘEPAΠEYTEΣ

MYTIΛHNH

Κέντρο Φυσικοθεραπείας& Aποκατάστασης Τάκας Π. Δημήτρης

Καβέτσου 13 τηλ. 22510 29802, κιν. 6932420297

Κέντρο Φυσικοθεραπείας & ΑποκατάστασηςΧατζηδημητρίου Αντώνης

Αγ. Ειρήνης 3Ατηλ. 2251037633κιν. 6945792823

PhisiocareΕργαστήριο ΦυσικοθεραπείαςΣταυρουλάκη Ιφιγένεια P.T. -

M.T.ΦυσικοθεραπεύτριαΕπισκέψεις κατ’ οίκον Ασκληπιού 39, Χρυσομαλλού-σατηλ. 22510 54898κιν. 6977-957180

ΔIAITOΛOΓOIΔIATPOΦOΛOΓOI

BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ»Τσατραφίλη Σταυρούλα

Κλινική ΔιαιτολόγοςΔιατροφολόγος M.Sc.Β. Καραπαναγιώτη 13τηλ. 22510 20111

Κουτρολού Κ. ΧαράΚλινική ΔιαιτολόγοςΔιατροφολόγος Καβέτσου 36, Μυτιλήνητηλ./φαξ: 22510 21374κιν. 6955409874

Τελωνιάτη Ειρήνη Π. Βοστάνη 6, Μυτιλήνητηλ./φαξ: 22510 42011κιν. 6944513511

AIΣΘHTIKOI

BEAUTY CENTER«ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ»Τσατραφίλη Κων/να

Αισθητική, Φωτόλυση, Mακιγιάζ, Μανικιούρ, ΠεντικιούρΒ. Καραπαναγιώτη 13τηλ. 22510 20111

Σταμάτη ΚωνσταντίναΠοδολόγος, κοσμητολόγος, αισθητικόςΘουκυδίδου 4, Χρυσομαλλού-σατηλ. 22510 22696

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΑ ΕΙΔΗ

Ορθοπεδική ΛέσβουΜαυραγάνη ΒάσωΟρθοπεδικά ανατομικά είδη - αθλητικά βοηθήματα ειδικές κατασκευές - νοσοκομειακά είδη Καβέτσου 11 & Παπανικολή,τηλ. 22510 45542

OΔONTΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Ψαραδέλλης Β. Χρήστος Πτυχιούχος Οδοντικής Τεχνολογίας ΑΤΕΙ ΑθηνώνΣκαμανδρίου 2Α τηλ. 22510 54989κιν. 6973-036163

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

ΤΑΜΤΑΜΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣΕμπόριο μεταχειρισμένων τρακτέρ Ιαπωνίας Παρελκόμενα, σκαπτικά χειρός & ανταλλακτικά Παγανή Μυτιλήνης KUBOTA, SHIBAURA YANMAR ISEKI MITSUBISHI HINOMOTO τηλ. 22510 29419 κιν. 6944-324667

ΓΕΩΠΟΝΟΙ

ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΡΑΤΗΣ Γεωργικές - ΠεριβαλλοντικέςΜελέτεςΒιολογική Γεωργία - Κτηνοτρο-φία, Νέοι ΑγρότεςΚαταπολεμήσεις Εντόμων καιΤρωκτικώνΕπαγγελματικοί καθαρισμοί χώ-ρωνΚαβέτσου 10 (2ος όροφος)τηλ. 22510 37415, κιν. 6937-407221

e-mail: [email protected]

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣ-ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣ-ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΧΩΡΩΝ

ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣΤεχνολόγος ΓεωπόνοςΑπολυμάνσεις, απεντομώ-σεις, μυοκτονίεςΜόρια Λέσβου τηλ. 225103 2192κιν. 6942-625198

ΕΚΚΕΝΩΣΕΙΣ ΒΟΘΡΩΝ

ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙΕλ. Βενιζέλου 52, Μυτιλήνητηλ. 22510 32400

ΛOΓIΣTIKA ΓPAΦEIA

ΒΕΡΡΗΣ Π. ΠΑΝΤΕΛΕΩΝ Αγ. Θεράποντος 6Παροχή λογιστικών, φοροτεχνικών υπηρεσιών,καθώς και σύνταξη οικονομοτεχνικών μελετώντηλ./φαξ: 22510 48604

ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Page 18: Εμπρός 3880

ΜεταγραφέςΤοπικούΒΥΡΩΝ ΜΟΡΙΑΣ

Ενίσχυση με Καραλίδη

Ακόμη μια σημαντική μεταγρα-φή (η 8η) πραγματοποίησε ο

Βύρωνας Μόριας, αποκτώνταςτο Θέμη Καραλίδη, ο οποίος ή-ταν ελεύθερος να διαπραγμα-τευτεί τη μεταγραφή του σε ομά-δα της αρεσκείας του. Ο ποδο-σφαιριστής αγωνίστηκε στον ΑΟ

Ανάξου πριν από δύο χρόνια, ό-που ήταν ένας από τους πρώτουςσκόρερ (21 γκολ) αλλά και ο άν-θρωπος που βοήθησε τα μέγιστα

ώστε το σωματείο να ανέβει στη μεγάλη κατηγορία.Την περσινή χρονιά φόρεσε τη φανέλα του Καρα-βαγγέλη Στύψης με τον οποίο σημείωσε 17 τέρμα-τα και ήταν το μεγάλο καλό όνομα στην ομάδα. ΟΓιώργος Κωνσταντίνου ήθελε πολύ η επιθετικήγραμμή του Βύρωνα να ενισχυθεί με έναν καλόπαίκτη και ο Καραλίδης μπορεί να αποδειχθεί μιααπό τις καλές προσθήκες που έκανε η ομάδα τηςΜόριας.

ΕΡΜΗΣ

Έκλεισε τα γκολπόστ με Καφαλούκο

Στον Ερμή Παμφίλων θα συνεχίσει το ποδόσφαι-ρο ο Ραφαήλ Καφαλούκος. Μετά τον Παλλε-

σβιακό ήρθε η στιγμή ο αξιόλογος γκολκίπερ να α-ποχωρήσει, αλλά να παραμείνει στο χώρο της κα-τηγορίας πηγαίνοντας λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά.Με την απόκτηση του τερματοφύλακα, η ομάδατων Παμφίλων ενισχύθηκε πολύ και ο μεγάλοςστόχος των ανθρώπων του, είναι ο σύλλογος ναπραγματοποιήσει τη χρονιά αυτή το μεγάλο άλμαγια την άνοδο, αφού η κατηγορία στην οποία αγω-νίζεται, δεν της αξίζει. Το ίδιο πιστεύουν και οιπαίκτες αλλά και ο Μάριος Λουτραγώτης, πουδουλεύουν σκληρά για τους στόχους που έχουνθέσει.

ΑΙΓΕΙΡΟΣ

Πήρε και τον Πάστο και εντυπωσιάζει

Από τα πρώτα φαβορί να κερδίσει την άνοδο, εί-ναι ο φετινός Αίγειρος Μυστεγνών, ο οποίος

δεν θυμίζει σε τίποτα την ομάδα προηγούμενων ε-τών. Νέα διοίκηση, νέος τεχνικός και αρκετοί οιποδοσφαιριστές οι οποίοι ήρθαν να τον στηρίξουν.Η τελευταία πάντως μεταγραφή έκανε αίσθηση στοχώρο της Β1΄ Κατηγορίας γιατί πρόκειται για παί-κτη που κουβαλάει μεγάλη εμπειρία και σίγουραθα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό το σύλλογο. Ο Η-λίας Πάστος απέρριψε προτάσεις άλλων ομάδωνπου τον ήθελαν στη δύναμη τους και προτίμησεμετά την Αγ. Μαρίνα να πάει στον Αίγειρο, ο οποί-ος του κατέθεσε καλύτερη πρόταση. Στον Αίγειροακόμη θα παίζουν οι Ανέστης Σαμαράς, ΣτρατήςΓονιδέλλης -οι οποίοι μάλιστα σημείωσαν και ταγκολ στο παιχνίδι του Κυπέλλου με τα Λιονταράκιακαι έδωσαν την σημαντική πρόκριση-, οι αδελφοίΔεσποτίδη, ο Στέργιος Παγκράτης, ο Στρατής Κα-τζανός και οι Δημήτρης και Χρήστος Τσιβγούληςαπό τη Θύελλα. Ο Ξενοφώντας Χαραλαμπής θα εί-ναι ο άνθρωπος που θα δουλέψει με τους παραπά-νω παίκτες με σκοπό να δημιουργήσει μια ομάδα,η οποία θα μπορεί να παίζει και να παίρνει αποτε-λέσματα. Στη διοίκηση, νέος πρόεδρος είναι οΣτρατής Μπότης, ενώ χρέη γενικού αρχηγού ανέ-λαβε ο Παναγιώτης Κατζανός. Τέλος, ο άνθρωποςο οποίος βοήθησε στις μεταγραφές και είναι κοντάστην ομάδα είναι ο Γρηγόρης Δεληθεοδώρου, πουμαζί με τους διοικούντες κατάφεραν να εντυπω-σιάσουν στο μεταγραφικό κομμάτι.

Μα εύσημα στους παί-κτες του, απένειμε οΓιάννης Ματζουράκης

την επομένη της ιστορικήςνίκης της ομάδας με τον Ά-ρη, μην μπορώντας να κρύ-ψει το χαμόγελο και την ι-κανοποίηση του από τηνκαλή παρουσία των παικτώντου και την πρώτη τους νίκησε επίπεδο Σούπερ Λίγκα. «Είχαμε αγωνιστική πειθαρ-χία στο παιχνίδι, στοιχείο τοοποίο παίζει ρόλο και τηνείχαν τα παιδιά, αφομοιώνο-ντας και κάποια πράγματα ταοποία τα δουλεύουμε στηνπροπόνηση», είπε ο ίδιος.«Εγώ έμεινα ικανοποιημέ-νος από την προσπάθειαπου κατέβαλαν οι παίκτες.Σταθήκαμε λίγο τυχεροί στογκολ, αφού δύσκολα μπαί-νει γκολ από την κλειστήγωνία, με το οποίο προηγη-θήκαμε, αλλά και σε φάσειςπου έκαναν οι γηπεδούχοικαι οι οποίες ήταν λίγες».

Ο πολύπειρος τεχνικός χα-ρακτηρίζει ακόμη πιο δύ-σκολο το επόμενο παιχνίδιμε τον ΠΑΣ Γιάννινα το ερ-χόμενο Σάββατο στοΟ.Α.Κ.Α., σε μια προσπάθειαοι παίκτες να διώξουν απότο μυαλό τους τον Άρη καινα συγκεντρωθούν στους Η-πειρώτες. «Πρόκειται για μια δουλεμέ-νη ομάδα, που παίζει καλόποδόσφαιρο και τα μέχρι

στιγμής αποτελέσματα το α-ποδεικνύουν. Θα δουλέ-ψουμε πάνω στο παιχνίδιαυτό και θα πάμε να δώσου-με ένα ακόμη δύσκολο παι-χνίδι», είπε μεταξύ άλλωνγια τον προσεχή αντίπαλοτης Καλλονής.

Σε φουλ ρυθμούςΗ προετοιμασία για το παι-χνίδι με τους Γιαννιώτες συ-νεχίζεται με εντατικούς ρυθ-μούς και αυτό που διακρίνει

κανείς στα πρόσωπα των παι-κτών είναι η αισιοδοξία και ηδίψα να κατακτηθούν και άλ-λοι βαθμοί που θα φέρουντην ομάδα ακόμη πιο κοντάστο μεγάλο της στόχο, πουείναι η γρήγορη παραμονή.Στροφές ανεβάζει το τελευ-ταίο -για την ώρα- μεταγρα-φικό απόκτημα, ο ΑνέστηςΑγρίτης ώστε σε σύντομοδιάστημα να τεθεί στη διάθε-ση του Ματζουράκη. Η δια-κοπή πάντως του πρωταθλή-ματος λόγω Εθνικής, μετά τοπαιχνίδι του Σαββάτου, θαδώσει τη δυνατότητα στον ί-διο να δουλέψει περισσότε-ρο με τους παίκτες ώστε ναβελτιωθούν κάποια αρνητικάστοιχεία που βγήκαν σταπρώτα παιχνίδια, αλλά και ναεπιστρέψουν στην ομάδα οιτραυματίες. Δεν αποκλείεταιπάντως κατά το διάστημα τηςδιακοπής, η Καλλονή να δώ-σει φιλικό παιχνίδι με δυνα-τό αντίπαλο.

Ανεπίσημα ξεκίνησε τηΔευτέρα το απόγευμα,

την προετοιμασία του οΠαπάδος Γέρας σε μιαχρονιά όπου θα τον βρεινα αγωνίζεται στη Γ΄ Εθνι-κή, αλλά με μεγαλύτεροστόχο από τον περσινό.Αυτό άλλωστε φανερώνεικαι η ενίσχυση που έκανεμέχρι στιγμής η ομάδα μεμεταγραφές ουσίας καιποιότητας, αποκτώνταςπαίκτες που θα τη στηρί-ξουν και θα τη βοηθήσουννα πετύχει το μεγάλο τηςστόχο.Ο Βασίλης Ανδριώτης πουπαλεύει μόνος του να δη-μιουργήσει μια ομάδα ικα-νή, που θα έχει πρωταγωνι-στικό ρόλο στον όμιλο,δείχνει αισιόδοξος ότι ηχρονιά μπορεί να συνοδευ-

τεί από κάτι καλό για τοΛεσβιακό μπάσκετ. Κατά-φερε να έρθει σε συμφωνίαμε χορηγό, ο οποίος απότην πρώτη στιγμή έδειξεενδιαφέρον να στηρίξει οι-κονομικά τον σύλλογο, α-φού η χρονιά αυτή θα είναιακόμη πιο δύσκολη από τιςπροηγούμενες και η εξεύ-ρεση πόρων ήταν από τιςάμεσες ενέργειες του κ.Ανδριώτη. Έτσι ο σύλλογοςθα φέρει την ονομασία «Ι-διωτικό ΚΤΕΟ - Ασβεστάς

Παπάδος Γέρας», με τον ε-πίσημο χορηγό, ο οποίοςτυγχάνει να είναι και θαυ-μαστής της ομάδας από τηχρονιά που πέρασε, να στέ-κεται στο πλευρό του προέ-δρου για την ενίσχυση καιαναγέννηση του συλλόγου.

Τη ΔευτέραΗ επίσημη παρουσίαση τηςομάδας θα γίνει την ερχό-μενη Δευτέρα όταν θα έχειφθάσει και το αθλητικό υ-λικό οπότε θα παρουσια-στούν τα μεταγραφικά απο-κτήματα καθώς και ο νέοςχορηγός στους φίλους τουσυλλόγου. Ακόμη ο Βασί-λης Ανδριώτης εκτιμώνταςτις μεγάλες και φιλότιμεςπροσπάθειες που έκανε ό-λα τα χρόνια που αγωνί-στηκε στην ομάδα, έδωσε

το χρίσμα του γενικού αρ-χηγού σε ένα δικό του παι-δί, τον Στέλιο Κακαγιάννη,ο οποίος σταμάτησε τομπάσκετ, αλλά η αγάπη τουγια τη Γέρα και το άθλημα,τον κράτησαν στην οικογέ-νεια της ομάδας. Ακόμη η Γέρα προχωρά σεμια ακόμη μεταγραφή, α-φού από προχθές δοκιμά-ζεται από το Γιώργο Κα-ραμβάλη, ένας 20χρονοςαθλητής με θητεία στονΠανελλήνιο. Εξάλλου η θέ-ση 3 στην οποία αγωνίζε-ται ο παίκτης, ενδιαφέρειάμεσα την ομάδα και όλαδείχνουν ότι το φλερτ θα έ-χει ευτυχή κατάληξη, αφούμε τους κανονισμούς η ο-μάδα θα πρέπει να διαθέτειπαίκτη σε αυτή την ηλικία.

Ένα νέο και σπουδαίο κεφάλαιο α-νοίγεται για τον 18χρονο μπασκε-

τμπολίστα Μάρκο Ψημίτη, ο οποίοςαφήνει τη Λέσβο και τον Παπάδο Γέ-ρας, με τον οποίο αγωνίστηκε στη Γ΄Εθνική, και μετακομίζει στην Αμερικήκαι στην ακαδημία «Φοίνιξ». Ο μικρός και ταλαντούχος αθλητής θασυμμετάσχει στην αθλητική προπαρα-σκευαστική ακαδημία «Φοίνιξ» στηνΑριζόνα, εκεί όπου όλα τα χρόνια α-ναδείχτηκαν οι καλύτεροι μπασκε-τμπολίστες και θα πάει με υποτροφία, η διάρκεια της ο-ποίας θα είναι για ένα χρόνο περίπου, ενώ την ερχόμενηάνοιξη θα γίνει η τελική επιλογή από όλους τους παίκτεςπου θα είναι εκεί. Ο Μάρκος Ψημίτης θα αγωνιστεί σε ο-μάδα που θα κάνει ταξίδια σε δέκα πολιτείες των ΗΠΑ, ε-

νώ θα παρακολουθείται στενά απότους προπονητές και τους σκάουτερςομάδων, οι οποίοι αν κρίνουν ότι έχειτα προσόντα και τις αγωνιστικές ικα-νότητες, τότε θα του κάνουν πρότασηνα φοιτήσει σε κολέγιο. Ο μικρός θααγωνιστεί σε 60 παιχνίδια και μέσα α-πό αυτά, θα κριθεί αν αξίζει. Για τον ί-διο πάντως, αυτή η πρόταση - πρό-σκληση είναι η μεγαλύτερη και χαίρε-ται πολύ που θα βρεθεί στη μεγαλύτε-ρη ακαδημία του κόσμου. Από την άλ-

λη και η ευθύνη του είναι μεγάλη, αφού θα πρέπει να α-ποδείξει ότι έχει ταλέντο, εκπροσωπώντας και τον τόποτου. Η αναχώρηση του Μάρκου Ψημίτη για το υπερατλα-ντικό ταξίδι, θα γίνει στις αρχές της επόμενης εβδομά-δας.

TETAPTH 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013Δίκαιη νίκη με σκορ 2-0 πήρε ο Εργοτέλης,επικρατώντας του Λεβαδειακού το βράδυ τηςΔευτέρας. Με το παιχνίδι αυτό, ολοκληρώθηκε η2η αγωνιστική στην Σούπερ Λίγκα.Tη σελίδα επιµελούνται οι MANΩΛHΣ ΛAΓOYTAPHΣ & ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΚΟΥΤΣΑΒΛΗ

AΘΛHTIΣMOΣ!

Ο Θέμης Καραλίδηςαποτελεί την 8ημεταγραφή τουΒύρωνα Μόριας

Α.Ε.Λ.Κ. - Γιάννης Ματζουράκης:

«Το παιχνίδι με τον ΠΑΣ θαείναι ακόμη πιο δύσκολο»

ΜΠΑΣΚΕΤ

Προχωρά ο μεταγραφικός σχεδιασμός της Γέρας

Ο Στέλιος Κακαγιάννης θα είναι οΓενικός Αρχηγός της Γέρας

Μάρκος Ψημίτης: Ένα Αμερικάνικο όνειρο

Ετοιμάζεται να ζήσει το αμερικάνικο όνειρο, οΜάρκος Ψημίτης

Μετά τη νίκη με τον Άρη, το μυαλό των παικτών της Καλλονής είναιαποκλειστικά στραμμένο στο δύσκολο παιχνίδι με τα Γιάννενα (φωτό: Intime)

Page 19: Εμπρός 3880

της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ

Τριμελής αντιπροσωπεία τηςΕλληνικής ΣπηλαιολογικήςΕταιρείας, βρίσκεται τις τε-

λευταίες μέρες και θα παραμεί-νει στη Λέσβο μέχρι και την Τρί-τη 3 Σεπτεμβρίου, έχοντας ναδιεκπεραιώσει μια σημαντική α-ποστολή. Τα μέλη της ερευνούνκαι αξιολογούν τα σπήλαια, ταλατομεία, τα φρεάτια και τα βά-ραθρα του νησιού, βάσει και τωνστοιχείων που περιλαμβάνει τοβιβλίο του Γιώργου Χουτζαίου«Σπήλαια και άλλα καρστικάφαινόμενα της Λέσβου». Εφό-σον σε κάποιο από τα βάραθρα -«φούσες» στην τοπική διάλε-κτο- βρεθούν αξιόλογα σπήλαια,στόχος είναι να γίνουν προσπά-θειες ώστε να καταστούν επισκέ-ψιμα για το ευρύ κοινό, πέρα α-πό τα επιφανειακά σπήλαια πουήδη είναι ευρέως γνωστά. Ήταν το 1989, όταν πρωτοκυ-κλοφόρησε το βιβλίο του Γιώρ-γου Χουτζαίου, με στοιχεία απ’τις έρευνες που ο ίδιος και ο α-δερφός του, Θεόδωρος, είχανπραγματοποιήσει σε όλο το νησί.Το βιβλίο επανεκδόθηκε το1992, περιλαμβάνοντας σημα-ντικές πληροφορίες για τα τόσοσημαντικά αυτά γεωλογικά μνη-μεία της Λέσβου. «Είχαμε εξερευνήσει όλα τασπήλαια της Λέσβου, φτάνονταςστο συμπέρασμα ότι υπάρχουνπερίπου 200 από αυτά σε όλο τονησί, μιλώντας για όσα είναι επι-φανειακά κι εύκολα προσβάσιμααπό τον κόσμο», λέει στο «Ε» οκ. Χουτζαίος. «Το πιο μεγάλο εί-ναι αυτό στη θέση “Μαγαράς Α-λυφαντών”, μήκους 120μ., το ο-ποίο έχει συληθεί κατ’ επανάλη-ψη από αρχαιοκάπηλους. Τοδεύτερο μεγαλύτερο είναι αυτότης Μυχούς, με μήκος περίπου95μ. και διχαλωτό, με δύο δια-δρόμους που, ενώ το πρώτο εί-ναι επικίνδυνο για κατάρρευση,αυτό είναι μαρμάρινο και δίπλατου έχει και λατομείο μαρμάρων,ενώ περιλαμβάνει και υπέργει-ους τάφους του 5ου π.Χ. αιώνα.Σε αυτό είχε μπει στρατιώτης αρ-χαιολόγος κι έκανε ανασκαφή σεέναν τάφο και βρήκε αρχαία α-ντικείμενα που παρέδωσε στηνΑρχαιολογία. Και είναι σημαντι-

κό και το σπήλαιο του ΑγίουΒαρθολομαίου στο Καγιάνι, πουείναι πολυδαίδαλο και κατοική-θηκε κατά τη νεολιθική εποχή, έ-χοντας ανασκαφεί τρεις φορέςαπό την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Οι έρευνες της ΕλληνικήςΣπηλαιολογικής Εταιρείας

Κατά τις έρευνές τους, οι αφοίΧουτζαίοι είχαν εντοπίσει καιπολλά σπηλαιοβάραθρα, τα γνω-στά στη ντοπιολαλιά ως «φού-σες», τα οποία φτάνουν στον α-ριθμό περίπου τα 20 σε όλη τηΛέσβο. Πρόκειται για φυσικέςτρύπες μέσα στο έδαφος, οι ο-ποίες διαμορφώνονται με ταχρόνια, διαβρώνονται από το νε-ρό και σταδιακά ανοίγουν σεπλάτος και βάθος, φτάνονταςμέχρι και τα 300μ.. Σε πολλά από αυτά τα σπήλαιαυπάρχουν θάλαμοι (σπήλαια),στους οποίους μπορεί να φτά-σει κανείς με ειδικό εξοπλισμόκαι να περπατήσει μέσα τους,βρίσκοντας συχνά και άλλα βά-ραθρα, που μπορεί να έχουν βά-θος άλλα τόσα μέτρα. Σε πολλά

τέτοια βάραθρα στη χώρα, έχουνανακαλυφθεί αξιόλογα σπήλαιακαλά διατηρημένα, λόγω του ότιδεν φτάνει μέσα τους αρκετόςαέρας ώστε να τα αποξηραίνεικαι να τα χαλάει. Τέτοια βάρα-θρα εντοπίζονται συνήθως απόβοσκούς, που αναγκάζονται ναμπουν μέσα τους, κυνηγώνταςκάποιο ζώο που ξεφεύγει απότο κοπάδι τους και βρίσκεταιμέσα σε αυτά. Ο Γιώργος Χουτζαίος και ο α-δερφός του, δεν κατάφεραν, λό-γω έλλειψης εξοπλισμού και τε-χνογνωσίας, να εξερευνήσουντα βάραθρα της Λέσβου. Το ρό-λο αυτό αναλαμβάνει τώρα η ε-ρευνητική ομάδα της ΕλληνικήςΣπηλαιολογικής Εταιρείας, πουέφτασε στο νησί το περασμένοΣάββατο, έχοντας επαφή με τονκ. Χουτζαίο ήδη από την περσι-νή χρονιά. Η ομάδα έχει ήδη κάνει εξερευ-νήσεις στην περιοχή του Μολύ-βου, θα ακολουθήσουν εξερευ-νήσεις σπηλαίων στο Τάρτι καισε λόφο του Ολύμπου, ενώ στησυνέχεια θα αναλάβει να εξε-ρευνήσει σε βάθος τα βάραθρατου νησιού. Στόχος να συνεχι-στούν οι έρευνες που είχαν γί-νει στο παρελθόν, κατά τη δεκα-ετία του ΄60 από τους ιδρυτέςτης Ελληνικής ΣπηλαιολογικήςΕταιρείας, Άννα και Γιάννη Πε-τρόχειλο, που ήταν και από τους

πρώτους σπηλαιολόγους τηςΕλλάδας. Μια δεύτερη αποστο-λή είχε έρθει στη Λέσβο τη δε-καετία του ΄80, στην οποία συμ-μετείχε ως μέλος της εταιρείαςκαι ο ίδιος ο κ. Χουτζαίος διε-ρευνώντας πέντε σπήλαια τουνησιού, ενώ άλλη μια αποστολήείχε γίνει για δύο εβδομάδες το1994. Αυτή τη φορά, εφόσον σε κά-ποια από τις «φούσες» βρεθείκάποιο αξιόλογο και μεγάλωνδιαστάσεων σπήλαιο, στόχος εί-ναι η διάνοιξη μελλοντικά καισε συνεργασία με τις τοπικέςαρχές κάποιας τεχνητής εισό-δου, ώστε να μπορέσει αυτό ναγίνει επισκέψιμο και να αξιο-ποιηθεί τουριστικά, με σημαντι-κά οφέλη για το νησί.

19TETAPTH 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

SUDOKU

ΛYΣΕΙΣ

∆ΥΣΚΟΛΟ

∆ΥΣΚΟΛΟΜΕΤΡΙΟΕΥΚΟΛΟ

ΕΥΚΟΛΟ ΜΕΤΡΙΟ

Φ Α Ρ Μ Α Κ Ε Ι Α

ΤΕΤΑΡΤΗ: ΔΙΗΜΕΡΕΥΕΙ07.45 - 21.00

ΠΑΤΕΡΕΛΛΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣΕρμού 4α

Τηλ. 22510 28663

ΤΕΤΑΡΤΗ: ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΕΙ18.00 - 07.45

ΓΙΑΝΝΑΡΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣΚαβέτσου 42 & Ξενοφώντος

Τηλ. 22510 25095ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι αμοιβαίες αλλαγές μεταξύ

των φαρμακείων δεν κοινοποιούνται

στην εφημερίδα.

Δ Ρ Ο Μ Ο Λ Ο Γ Ι Α Π Λ Ο Ι Ω Ν

ΤΕΤΑΡΤΗ: 28.8 .2013

ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ“Ν. Χίος” 21.00 ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

ΑΠΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ“Blue Star Patmos” 20.00 ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Συνιστούμε στους αναγνώστες μας

να επικοινωνούν με τις εταιρείες και τα κατά τόπους

πρακτορεία για τυχόν αλλαγές στα δρομολόγια

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

Τουρ. Αστυνομία 22510 22776

Αστυνομία 22510 41911

Πυροσβεστική 199

Περιφέρεια

Β. Αιγαίου 22510 37080

Νοσοκομείο 22513 51100

22513 51200

Δημαρχείο 22510 27777

Τελωνείο 22510 28311

Λιμεναρχείο 22510 24115

Αεροδρόμιο 22510 38722

2251038700

Δημ. Θέατρο 22510 37194

Γ.Γ. Αιγαίου & Νησιωτικής

Πολιτικής 22510 41161

Δικαστήριο 22510 45489

ΠΕΔ Β. Αιγαίου 22510 27333

Ταχυδρομείο 22510 28823

Μητρόπολη

Μυτιλήνης 22510 40892

Υπηρεσία ταξί

Taxiplon 18222 (αστική χρέωση)

Ραδιοταξί 22510 25900

Σταθμός Υπεραστικών

Λεωφ. ΚΤΕΛ 22510 28873

Σταθμός

Αστικών Λεωφ. 22510 46436

Δρομολόγια ΚΤΕΛ 22510 14505

ΚΕΘΕΑ ΛΕΣΒΟΥ 22510 25670

6973-245453

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑΛΗΜΝΟΥ

Δημαρχείο 22543 50000

Νοσοκομείο 22540 82000

Πυροσβεστική 22540 22199

Αστυνομία 22540 22200

Λιμεναρχείο 22540 22225

Ο.Α. Αεροδρόμιο 22540 92700, -1

Ο.Α. 22540 22214, -5

ΚΤΕΛ 22540 22464

Ταχυδρομείο 22540 22462

Περιφερειακή

Ενότητα 22540 22996

Αegean Airlines 22540 92720

ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ ΣΑΣ ΣΤΟ εμπρός

ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ:

“EΠIKOINΩNIA

ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.” EΘNIKH TPAΠEZA

415/470156-97

ALPHA BANK601-00-2002-008741

TPAΠEZA ΠEIPAIΩΣ5709-017817-954

ΓENIKH TPAΠEZA9800145525-7

EMΠOPIKH TPAΠEZA85231511

CYPRUS POPULAR BANK (CPB)

0266727426

ΧΡΗΣΙΜΑ

Συνέντευξη Τύπου

Τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου,στις 9.30 το πρωί, θα δοθεί

συνέντευξη Τύπου από την Α-ναπτυξιακή Σύμπραξη «ΑΙ-ΟΛΚΙΑ», που διαχειρίζεται τοκοινοτικό πρόγραμμα «Τοπι-κή πλατφόρμα για την απα-σχόληση και την επιχειρημα-τικότητα των νέων στην και-νοτομία και την καινοτομικήεπιχειρηματικότητα». Η συνέ-ντευξη θα πραγματοποιηθείστην αίθουσα εκδηλώσεωντου Επιμελητηρίου Λέσβου.

Αντιπροσωπεία της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας εξερευνά τα σπήλαια και τα βάραθρατης Λέσβου

Προς εντοπισμό επισκέψιμουσπηλαίου

Page 20: Εμπρός 3880

Απλό…Πώς εξοργίζεις μια γυ-

ναίκα με δύο απλάβήματα:1. Τη βγάζεις φωτογρα-φία.2. Δε της την δείχνεις.

J

20TETAPTH 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013XPONOΓPAΦHMA

XAM

OΓEΛATE!

κάνει

του

ς άλλου

ς να α

νησυχού

ν!

µέρανύχτα

Φθινοπωρινές ιστορίες…Του Κώστα Κουφογιώργου από την «Ελευθεροτυπία»

wΤο σημείο αυτό, εδώκαι χρόνια, θεωρείταιπολύ αγαπητό, για ό-σους λατρεύουν το πο-δόσφαιρο, τους υπολο-γιστές και τον καλό κα-φέ. Ο λόγος για το «InSpot», που θα το βρείτεστην οδό Χριστουγέν-νων 44, στο Φανάρι.Μπορείτε να απολαύσε-τε, στις τεράστιες οθό-νες που διαθέτει, τον α-γώνα της αγαπημένηςσας ομάδας, αλλά καινα σερφάρετε όσες ώ-ρες επιθυμείτε, στουςυπολογιστές, οι οποίοιείναι αρκετοί και με πο-λύ γρήγορες ταχύτητες.Το περιβάλλον μοναδι-κό και η θέα του δίπλαστο λιμάνι, εξαιρετική,για να απολαύσετε χα-λαρά το ρόφημα της α-ρεσκείας σας. Ανοιχτόαπό νωρίς το πρωί, μέ-χρι πολύ αργά το βρά-δυ.

wΤο cafe-bar «Selana»στο Μακρύ Γιαλό, συνε-χίζει να επικρατεί δυνα-μικά στο χώρο της δια-σκέδασης. Ανοιχτά απόνωρίς το πρωί, για να α-πολαύσετε το καφεδάκισας, μέχρι πολύ αργά.Η διακόσμηση του, θασας εντυπωσιάσει, μιαςπου τα έντονα και χα-ρούμενα χρώματα του,δίνουν μια πολύ αισιό-δοξη νότα. Εδώ θα βρεί-τε μεγάλη ποικιλία σεκρύα ροφήματα, ενώ ε-ξαιρετικά είναι ταsmoothies του, αλλά καιτα ποτά και τα κοκτέιλτου. Το βραδάκι, η α-τμόσφαιρα παραμένειχαλαρή και μπορείτε νααπολαύσετε ήρεμα τηνκάθε σας στιγμή.

w Ένα μαγαζί, το οποίοπραγματικά έχει φέρειτα πάνω κάτω στο χώροτου φαγητού, είναι τοψητοπωλείο-ταχυφα-γείο «Ο ΜπάμπαςΜαμ» στην Κουντου-ριώτη. Εδώ, μπορείτε ναβρείτε κυριολεκτικά ταπάντα. Από χάμπουρ-γκερ, πίτες με υλικά τηςεπιλογής σας, σαλάτες,μέχρι και τορτίγιας. Οιμερίδες του και τα κλα-μπ σάντουιτς εκλεκτά.Τα λόγια είναι περιττάγια το συγκεκριμένο κα-τάστημα. Θα το βρείτεανοιχτό από τις 7 το α-πόγευμα μέχρι το πρωί.Φυσικά μπορείτε να κά-νετε και την παραγγελίατης αρεσκείας σας καινα έρθει στο χώρο σας.

Τελειώνει και ο Αύγουστοςσιγά - σιγά… Το φετινό κα-λοκαίρι μάς αφήνει με ταμπάνια, τη ζέστη και τις

βόλτες και μας υποδέχεται σε λίγεςμέρες ο Σεπτέμβρης με το φθινό-πωρο που φεύγει. Οι περισσότεροιστενοχωριούνται για αυτήν την αλ-λαγή. Μάλιστα πολλοί θεωρούν καιτο Σεπτέμβρη μέρος του καλοκαιρι-ού και αρνούνται να αποχωριστούντα μπάνια. Αφήστε που μόλις ακού-σουν ευχές όπως «Άντε, καλό φθι-νόπωρο», «Άντε να μπαίνει σιγά -σιγά και ο χειμώνας», αρχίζουν ναφωνάζουν και ισχυρίζονται ότι α-κόμα υπάρχει χρόνος. Και μένεις ε-σύ μετέωρος να προσπαθείς να κα-ταλάβεις τι είπες που ήταν τόσοκακό και τους νευρίασε. Παλιότερα -που οι εποχές ήταντέσσερις και δεν πηγαίναμε από τοκαλοκαίρι στο χειμώνα απευθείας,αλλά και δε σκάγαμε από τη ζέστηήδη από τον Απρίλη- θυμάμαι ότι

το φθινόπωρο ήταν πολύ όμορφο.Ξαφνικά οι πολλές ζέστες κόβο-νταν απότομα και άρχιζε μία δρο-σιά μέσα στη μέρα που το βράδυγινόταν ψύχρα και χρειαζόσουν μίαπικέ κουβέρτα για να μην κρυώνειςόταν κοιμάσαι. Το χώμα μύριζε υ-γρασία, τα φουλάρια και οι μακρυ-μάνικες μπλούζες το βράδυ, ήταναπαραίτητα αξεσουάρ και οι πρώ-τες βροχές σε έπιαναν απροετοίμα-στο χωρίς την ομπρέλα σου στηντσάντα ή ακόμα και με σανδάλια.Γινόσουν λοιπόν μούσκεμα και κα-ταλάβαινες ότι τα πράγματα άλλα-ξαν. Έπρεπε πια να κατεβάσεις ταχειμωνιάτικα στη ντουλάπα και νααπαρνηθείς τα καλοκαιρινά σουρούχα. Το φθινόπωρο έχει ταυτι-στεί με το άνοιγμα των σχολείωνγια τους μικρότερους, με την περί-φημη εξεταστική του Σεπτέμβρηγια τους λίγο μεγαλύτερους, με τηνεπιστροφή στη ρουτίνα για όσουςτελείωσαν τις διακοπές και επέ-

στρεψαν στη δουλειά τους.Το φθινόπωρο είναι ωραία εποχήγιατί σηματοδοτεί αλλαγές. Δεν τιςυπόσχεται όπως συμβαίνει με τηνΠρωτοχρονιά συνήθως. Τότε όλοιβάζουμε στόχους για τη νέα χρονιάκαι λέμε ότι θα τους πετύχουμε. Τοφθινόπωρο φέρνει συνήθως τις αλ-λαγές, είτε τις περιμένουμε είτε ό-χι… Δεν είναι εύκολη εποχή. Είναιεποχή μετάβασης. Είναι το πέρα-σμα από το καλοκαίρι στο χειμώνα.Και μπορεί να συμβολίζει και ένα«πέρασμα» για τον καθένα απόμας. Το δικό του, το προσωπικό πέ-ρασμα είτε σε κάτι πιο εύκολο, είτεσε κάτι πιο δύσκολο. Σε κάτι πρω-τόγνωρο, σε κάτι απαιτητικό, σεκάτι που μπορεί να πρόσμενες γιαπολύ καιρό. Χαρείτε το λοιπόν καιμην γκρινιάζετε για το καλοκαίριπου φεύγει. Καλό φθινόπωρο!

Μαρία Μπαλάσκα