Top Banner
APIΘMOΣ ΦYΛΛOY 3801 TIMH 1,00 HMEPHΣIA EΦHMEPI∆A TOY NOMOY ΛEΣBOY ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013 www.emprosnet.gr Κ. κατάστημα Μυτιλήνης Αύριο μαζί με το «Εμπρός Σαββατοκύριακο», το «View» μάς λέει ιστορίες για τους ανθρώπους από την άλλη μεριά του νερού... Στην Αστυνομική Διεύθυνση οδηγήθηκαν χτες οι 12 Αφγανοί απεργοί πείνας Επιτέλους… συνελήφθησαν! ΣEΛ. 5 ΣΕΛΙΔΕΣ MIKPEΣ AΓΓEΛIEΣ & & OΔHΓOΣ AΓOPAΣ ΣEΛ. 9-12, 17 5 5 Απόλυτη επιβεβαίωση του «Ε» Δήλωση περιφερειάρχη για τη μείωση του κόστους έκδοσης βίζας «Αίρονται τα εμπόδια…» ΣEΛ. 7 Από τα μεγαλύτερα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια των τελευταίων χρόνων ήταν αυτό που πραγματοποίησαν προχτές αργά το απόγευμα στο κέντρο της Μυτιλήνης, μαθητές, γονείς κι εκπαιδευτικοί της Λέσβου. Πολλές εκατοντάδες διαμαρτυρομένων συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Σαπφούς και στη συνέχεια πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κτήριο της Περι- φέρειας Βορείου Αιγαίου, αλλά κι εντός αυτού, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Τα αιτήματά τους: να μην υποβαθμιστούν τα σχολεία της περιφέρει- ας του νησιού με την εφαρμογή των σχεδίων του Υ- πουργείου Παιδείας. Από τα μεγαλύτερα των τελευταίων χρόνων, το προχτεσινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στη Μυτιλήνη, των μαθητών, γονέων κι εκπαιδευτικών του νησιού εναντίον του υποβιβασμού των σχολείων Δυνατό ΟΧΙ ΣEΛ. 6 - 7 Όπως αποκαλύφθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, 80 υπάλληλοι κυρίως του πρώην Δήμου Μυτιλήνης έχουν ήδη πάρει το επίδομα που οι άλλοι διεκδικούν Δημοτικοί υπάλληλοι πολλών ταχυτήτων ΣEΛ. 13 ΣEΛ. 8 ΣEΛ. 13 Στη «Lesvoshop A.E.», πρόστιμο 200.000 ευρώ για το συσκευαστήριο Καμπάνα ΣΔΟΕ εν αναμονή του οικονομικού εισαγγελέα Όλο και λιγότεροι οι αστυνομικοί στη Λέσβο Αυξάνονται οι κλοπές, μειώνεται η αστυνόμευση
20

Εμπρός 3801

Mar 07, 2016

Download

Documents

Ημερήσια Εφημερίδα Ν. Λέσβου
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Εμπρός 3801

APIΘMOΣ ΦYΛΛOY 3801 TIMH €1,00

HMEPHΣIAEΦHMEPI∆A TOY NOMOY ΛEΣBOY

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013

www.emprosnet.gr

Κ. κατάστημαΜυτιλήνης

Αύριο μαζί με το «Εμπρός

Σαββατοκύριακο»,το «View» μάς λέειιστορίες για τους

ανθρώπους από την άλλη μεριά

του νερού...

Στην Αστυνομική Διεύθυνση οδηγήθηκαν χτες οι 12 Αφγανοί απεργοί πείνας

Επιτέλους… συνελήφθησαν!ΣEΛ. 5

ΣΕΛΙΔΕΣ MIKPEΣ AΓΓEΛIEΣ & & OΔHΓOΣ AΓOPAΣ ΣEΛ. 9-12, 175 5

Απόλυτη επιβεβαίωση του «Ε»Δήλωση περιφερειάρχη για τη μείωση του κόστους έκδοσης βίζας

«Αίρονται τα εμπόδια…»

ΣEΛ. 7

Από τα μεγαλύτερα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια τωντελευταίων χρόνων ήταν αυτό που πραγματοποίησανπροχτές αργά το απόγευμα στο κέντρο της Μυτιλήνης,μαθητές, γονείς κι εκπαιδευτικοί της Λέσβου. Πολλέςεκατοντάδες διαμαρτυρομένων συγκεντρώθηκαν στηνΠλατεία Σαπφούς και στη συνέχεια πραγματοποίησαν

παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κτήριο της Περι-φέρειας Βορείου Αιγαίου, αλλά κι εντός αυτού, κατά τησυνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Τα αιτήματάτους: να μην υποβαθμιστούν τα σχολεία της περιφέρει-ας του νησιού με την εφαρμογή των σχεδίων του Υ-πουργείου Παιδείας.

Από τα μεγαλύτερα των τελευταίων χρόνων, το προχτεσινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στη Μυτιλήνη, των μαθητών, γονέων κι εκπαιδευτικών του νησιού εναντίον του υποβιβασμού των σχολείων

ΔυνατόΟΧΙ

ΣEΛ. 6 - 7

Όπως αποκαλύφθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, 80 υπάλληλοι κυρίως του πρώην Δήμου Μυτιλήνης έχουν ήδη πάρει το επίδομα που οι άλλοι διεκδικούν

Δημοτικοί υπάλληλοι πολλών ταχυτήτων

ΣEΛ. 13

ΣEΛ. 8 ΣEΛ. 13

Στη «Lesvoshop A.E.»,πρόστιμο 200.000 ευρώ για το συσκευαστήριο

Καμπάνα ΣΔΟΕεν αναμονή του

οικονομικού εισαγγελέα

Όλο και λιγότεροι οι αστυνομικοί στη Λέσβο

Αυξάνονται οι κλοπές, μειώνεται

η αστυνόμευση

Page 2: Εμπρός 3801

2ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013

HM

EP

Oλόγιο

Σα

ν Σήμερ

α...

πριν

χρόνια

μέσ

α α

πό τ

ις σ

ελίδ

ες τ

ου λ

εσβια

κού Τ

ύπου

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣΕΛ. 17 ημ.

Aνατ. 05.35 ∆ύσ. 19.11

26Βασιλέως επ. Αμασείας,

Γλαφύρας και Ιούστας οσίωνΑΠΡΙΛΙΟΥ

Μύρισε πυρήναΚαι χθες η περιοχή τού Καρά Τεπέ μύριζε πυρήνα.

Η μυρωδιά δεν ήταν ιδιαίτερα έντονη, αλλά ήταν σα-φέστατα ενοχλητική. Οι σχετικά υψηλές θερμοκρα-σίες έπαιξαν το ρόλο τους.Η ΕΑΣ Λέσβου ας επισπεύσει την επεξεργασία της πυ-ρήνας, για να εκλείψει η κακοσμία.Παρόμοια εικόνα υπάρχει και στο Ντίπι και τη γύρωπεριοχή, με το άλλο πυρηνελαιουργείο, που επίσης θαπρέπει να κάνει ό,τι χρειάζεται ώστε το πέρασμα απόεκεί να μην είναι... οδυνηρό!

Ν.Μ.

ΧαρτζιλίκιΑπό τρία έως πέντε ευρώ είναι η επιδότηση de

minimis που θα πάρουν οι κτηνοτρόφοι. Αυτό σημαί-νει ότι ένας μεγάλος κτηνοτρόφους που έχει 500 πρό-βατα, θα λάβει από 1.500 έως 2.500 ευρώ. Δηλαδή ό-σα ξοδεύει για να ταϊσει τα πρόβατά του μισή εβδομά-δα. Αυτή είναι η βοήθεια που θα δοθεί από τη συγκε-κριμένη εξτρά επιδότηση που έχει πολυδιαφημιστεί.

Ν.Μ.

Είναι σε ετοιμότηταΗ προχτεσινή κινητοποίηση των μαθητών και των

γονέων στο κέντρο της Μυτιλήνης έγινε έντονα αι-σθητή από τους πολίτες, λόγω του όγκου της. Φαίνε-ται πλέον ότι οι γονείς είναι άμεσα σε ετοιμότητα γιακινητοποιήσεις και πως η ανταπόκριση σε αυτές είναιόλο και μεγαλύτερη. Μέσα στην επόμενη εβδομάδαθα φανεί και το πώς θα εξελιχθεί το όλο θέμα, αφού οιγονείς θα έχουν και πάλι συνέλευση.Είναι φανερό ότι η κατάσταση στα σχολεία ενδιαφέρεικαι κινητοποιεί όλους τους εμπλεκομένους γιατί έχειάμεση επίπτωση και στη ζωή των οικογενειών.

Β.Χρ.

Χωρίς λεωφορεία οι μαθητές;Κανένα νεώτερο δεν είχε μέχρι και σήμερα η διοί-

κηση των Υπεραστικών ΚΤΕΛ για την πληρωμή των δε-δουλευμένων από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.Χτες που επικοινωνήσαμε μαζί του, ο πρόεδρος της ε-ταιρείας, Χρήστος Παράσχου, τόνιζε ότι δε θα ξεκινή-σουν σε καμμία περίπτωση τα δρομολόγια μετά τιςγιορτές, αν δεν πάρουν έστω κάποια χρήματα, κάτιπου δήλωνε και λίγες ημέρες πριν. Οπότε, μέσα στιςεπόμενες ημέρες θα πρέπει κάτι να γίνει από πλευράςΠεριφέρειας, ώστε να αλλάξει η εικόνα που φαίνεταινα έχει δρομολογηθεί, δεδομένου και του ότι θα κο-ντεύουν κι οι πανελλαδικές εξετάσεις.

Β.Χρ.

Κλείνουν την Παγανή…Μετά το θέμα που ανέδειξε το «Ε» την Τρίτη 16 Α-

πριλίου με τίτλο «Καινούργιος δρόμος… με τρύπες»και είχε να κάνει με την καθίζηση που είχε παρουσια-στεί πριν από λίγο καιρό στην 1η Επαρχιακή Οδό Μυ-τιλήνης - Λάρσου, έρχεται η Περιφέρεια Βορείου Αι-γαίου μετά από 10 ημέρες για να ανακοινώσει ότι θαγίνει διακοπή της κυκλοφορίας για να αποκαταστα-θούν οι ζημιές.Μάλιστα στη σχετική ανακοίνωση γίνεται έκκλησηστους οδηγούς να προσέχουν, οδηγώντας με χαμηλέςταχύτητες έως ότου κλείσει το σημείο, για να γίνουντα έργα. Σημειώνεται ότι θα υπάρξει νέα ανακοίνωση,όπου θα ορίζεται η ακριβής ημερομηνία εφαρμογήςτων ρυθμίσεων διακοπής κυκλοφορίας.Τότε στο ρεπορτάζ είχαμε αναφέρει ότι ο λόγος πουπροκλήθηκε η καθίζηση, ήταν ότι το νερό των βροχώντης 1ης και 2ας Δεκεμβρίου ήταν περισσότερο από ε-κείνο που προέβλεπε η υδρολογική μελέτη. Βέβαιαδεν ήταν λίγοι οι πολίτες που υποστηρίζουν ότι θα έ-πρεπε να είχαν προβλεφθεί και ακραία καιρικά φαινό-μενα, προς αποφυγή τέτοιου είδους καταστροφών σεσημαντικά έργα.

Α.Κου

Tα ∆ηκτικά

Αρχειακό υλικό από τη συλλογή εφημερίδων που κατέχει και διαχειρίζεται το Ιστορικό ΑρχείοΑιγαίου «Εργάνη» www.ergani.org.grΕπιλογή και επιμέλεια: Αντώνης Πλάτων και Κρίστης Κονναρής

Μια στήλη με τεκμήρια του παρελθόντος πουμιλούν με τη δική τους «φωνή», έτσι όπωςαυτή αποτυπώθηκε στις σελίδες τωνεφημερίδων που παρουσιάζονται αυτούσιες

Απόσπασμα της εφημερίδας «Ελεύθερη Λέσβος», της Πέμπτης 26 Απριλίου 1945. Συγχαρητήρια από τη Συμμαχική Υπηρεσία, στο ΕΑΜ Λέσβου για τη δράση του στη διάρκεια της Κατοχής.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ - Κωδικός 2357Mέλος του Συνδέσµου Hµερησίων Περιφερειακών Eφηµερίδων (ΣHΠE)

ΓΡΑΦΕΙA:Kαρά Τεπέ, 81100, MυτιλήνηTηλ.: 2251041619 Φαξ: 2251027300internet: www.emprosnet.gre-mail: [email protected]

[email protected]@emprosnet.gr

ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΥΡΙΝΑΣ:Ποσειδώνος 8 - Λιμάνι, 81400, Μύρινα Tηλ. /Φαξ: 2254025526I∆IOKTHΣIA: EΠIKOINΩNIA ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.

EK∆OTHΣ - ∆IEYΘYNTHΣ: MANOΛHΣ MANΩΛAΣΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΣTPATHΣ MΠAΛAΣKAΣΣYNTAKTEΣ: ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΚΟΥΤΣΑΒΛΗ

NIKOΣ MANABHΣMAPINA ΠOΛΛATOYΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ

ΣYNΕΡΓΑΤΕΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚOΡ∆ΑΣ (BIBΛIO)ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΑΓOΥΤΑΡΗΣ (ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ)

ΓEΛOIOΓPAΦIA: Γ. KAKAPΩNHΣ, A. KYPIAZHΣART DIRECTOR: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪ∆ΗΣ

ΣEΛI∆OΠOIHΣH: ΤΑΝΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: XPIΣTINA KAΛΛEPΓH

ΓPAMMATEIA - ENHMEPΩΣH SITE: MAPIANΘH ΠAPAΣKEYA

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ: ΣTAMATHΣ ΓIANNAKHΣ

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΗΛΕΚ/ΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ: ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΑΡΛΑΤΟΣ

∆IEKΠEPAIΩΣH: MΠAMΠHΣ ΣITAPAΣ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣYN∆POMHTΩN: ΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ

ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ: ΜΑΡΙΑ ΣΕΛΑΧΑ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ ΧΛΑΧΛΑ

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΝΙΚΟΣ ΓΡΙΒΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ - ∆ΙΑΦΗΜΙΣTIKO: MAPIA KOP∆EPA

ΠΟΠΗ ΨΑΡΙΑΝΟΥ

ΛΑΜΠΡΟΣ ΑΝΕΜΑΣ

ΣΤΕΛΛΑ ΗΛΙΑ

YΠEYΘYNOΣ ΛOΓIΣTHPIOY: ΣTPATHΣ ΠAΠAZOΓΛOYΣYN∆POMEΣ: ETHΣIA: 100 ευρώ, ETAIΡΕΙΩΝ: 200 ευρώ,TPAΠEZΩN, YΠHPEΣIΩN, OTA: 400 ευρώΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ: ΦΩTHΣ ΓIANNAKHΣEKTYΠΩΣH: EΠIKOINΩNIA ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.

ΜεταναστευτικόΣε ανταπόκριση σχε-τικής επιστολής τωνεπικεφαλής των περι-φερειακών και δημο-τικών παρατάξεων«Με τους πολίτες κό-ντρα στον καιρό»,«Οικολογικός ΆνεμοςΒορείου Αιγαίου» και«Αλλαγή Πορείας», οπεριφερειάρχης Βο-ρείου Αιγαίου, ΝάσοςΓιακαλής, και ο δή-μαρχος Λέσβου, Δη-μήτρης Βουνάτσος,συναντήθηκαν σήμερα το πρωί στην Περιφέρεια με τους Βασίλη Τε-ντόμα, Μιχάλη Μπάκα και Γιώργο Πάλλη, αντίστοιχα. Όπως συναπο-φασίστηκε, συνάντηση έχουν σήμερα στις 12 το μεσημέρι στο γρα-φείο του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Νάσου Γιακαλή, εκπρόσω-ποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, αστυνομικές και λιμενικές αρχές, κα-θώς και άλλοι φορείς του τόπου, για την αντιμετώπιση του μετανα-στευτικού. Ας ελπίσουμε αυτή η συζήτηση να έχει κάποιο αποτέλεσμακαι να δοθεί λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και το οποίοσυνεχώς διογκώνεται.

Α.Κου

Page 3: Εμπρός 3801

3ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013

Άρθρο

«I’m gonna make him an offer hecan’t refuse». Κάπως έτσι, α λαΜπράντο από τον κινηματογραφι-

κό «Νονό», ξεκίνησε η γερμανική συντα-γή της δημοσιονομικής εξυγίανσης - ό-πως την αποκαλεί το Βερολίνο και οι πε-

ρί αυτώ -, της σύνθλιψης όλων των μεσαίων και χαμη-λότερων εισοδημάτων στις περισσότερες χώρες τηςΕυρωζώνης, με πρώτη - πρώτη στη λίστα την Ελλάδα.Ας αφήσουμε για λίγο στην άκρη το αυτομαστίγωμαγια τα οικεία κακά. Θα μπω λίγο στα χωράφια του Βα-ρουφάκη, με την απλή απορία τού μη επαΐοντα πολίτηκαι με βάση όσα διαβάζω στο διεθνή οικονομικό Τύ-πο.Η πολιτική και οικονομική ελίτ της Γερμανίας στήριξετο καουμποϋλίκι της και στη «σοβαρή» έρευνα των έ-γκριτων οικονομολόγων Carmen Reinhart andKenneth Rogoff, οι οποίοι μελετώντας «βουνά» στατι-στικών στοιχείων πολλών χρόνων από πολλές χώρες,ανακοίνωσαν το 2010 το συμπέρασμά τους: όταν τοδημόσιο χρέος αυξάνεται πάνω από το 90% τού ΑΕΠ,κάνει βουτιά η ανάπτυξη. Και τότε δόθηκε το σάλπι-σμα της λιτότητας. Ζαλισμένες από την κρίση, οι κυ-βερνήσεις βρέθηκαν να πλέουν σε αχαρτογράφητα νε-ρά. Εφάρμοσαν το δόγμα εκούσες άκουσες και όσα α-κολούθησαν, τα ξέρουμε, τα ζούμε: θηριώδης ανερ-γία, ύφεση, κατάρρευση όλων των οικονομικών στα-θερών εκατομμυρίων πολιτών, ακόμη και σε χώρεςδίχως εμφανή δημοσιονομικά προβλήματα.Τρία χρόνια μετά, οι δύο καθηγητές που αποκαλού-νται από το διεθνή Τύπο η «νονά» και ο «νονός» της λι-τότητας, λένε: «Μας συγχωρείτε, λάθος! Δεν υπολογί-σαμε σωστά, κάτι μας ξέφυγε, ήταν και η κατάστασηπερίπλοκη... Δεν ισχύουν τα περί χρέους και ανάπτυ-ξης που αναφέραμε στην έκθεση.» Είχε προηγηθεί ηαντίκρουση της οπτικής τους από τρεις οικονομολό-γους που ανακάλυψαν το προβληματικό Excel. Συγγνώμην, το καταλαβαίνετε; Η θεωρητική βάση τουδημοσιονομικού Αρμαγεδδώνα καταρρίπτεται, ομολο-γείται από τα πλέον επίσημα χείλη ότι η βερολινέζικηγαλέρα - με όλους εμάς στο κουπί - στραβά αρμενίζεικαι δεν κουνιέται φύλλο. ΟK. Δεν μπορεί να στρίψει α-πότομα το καράβι γιατί θα μπατάρει. Δεν είναι δυνα-τόν, όμως, οι φωνές κατά της γερμανικής συνταγήςνα ακούγονται μόνο από την άλλη πλευρά του Ατλαντι-κού και όχι από τη δοκιμαζόμενη Ευρωζώνη. Δε γίνε-ται να πλακώνεται κάθε τόσο ο Β. Σόιμπλε με τον Α-μερικανό υπουργό Οικονομικών για το ζήτημα της λι-τότητας και στην από δω πλευρά σιωπή. Κάτι λίγοι ψί-θυροι από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και την Κομι-σιόν, πέραν αυτού μηδέν. Δεν ισχύει πλέον ότι ο δα-νειζόμενος δεν μπορεί να αμφισβητήσει τον πιστωτήτου. Η εξίσωση λύθηκε λανθασμένα. Θα πρέπει να συ-νεννοηθούν οι πέραν του βερολινέζικου τόξου χώρεςκαι να συμπήξουν τον άξονα της λογικής που λέει «ό-ταν κάτι δεν πάει, το αλλάζουμε». Πολύ περισσότεροόταν η συνταγή μάς έχει κάνει τη ζωή «σαν τ’ αρνιούκαλή ώρα»...

(Αναδημοσίευση από το Protagon.gr, 24 Απριλίου 2013.)

Η νονά, η νονά...

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΟΥΚΛΗ

Πωλείται στην Καλλονή κερδοφόρα επιχείρηση

ενοικίασης και πώλησης DVD και ειδών δώρου,

λόγω αλλαγής επαγγελματικού αντικειμένου. Μοναδική στο είδος

της στην περιοχή, σε κεντρικό σημείο και με έτοιμο πελατολόγιο. Πληρ. τηλ. 22530 24544,

6983-730486, 6983-295489.

Αθώος, αλλά…Ακόμη ένας αυτοδιοικητικός, ο πρώην

δήμαρχος Μήθυμνας Στέλιος Καραντώνης,βρέθηκε χθες στο εδώλιο του κατηγορουμέ-νου για υπόθεση της δημαρχιακής του θη-τείας. Πιο συγκεκριμένα, κατηγορήθηκε γιατο γεγονός ότι δεν έκλεισε δύο καταστήμα-τα υγειονομικού ενδιαφέροντος, μία ταβέρ-να και μία καφετέρια, σε Κάγια και Μόλυβο,παρ’ ότι είχαν τρεις μηνύσεις για ηχορρύ-πανση.

… έχασε μια μέραΤο δικαστήριο, αποδεχόμενο το επιχεί-

ρημα που ανέπτυξε ο δικηγόρος του, ομοί-ως πρώην δήμαρχος, Άρης Ελευθερίου, γιατη μη ύπαρξη δόλου, έκρινε αθώο τον κ. Κα-ραντώνη, που όμως έχασε ολόκληρη τη μέ-ρα του μόλις για μια τοπική υπόθεση, απ’τις δεκάδες τις οποίες «κουβαλούν» δικα-στικά σαν παρακαταθήκη όσοι διετέλεσανδήμαρχοι.Στο διά ταύτα, είναι αξιοσημείωτο ότι και ταδύο επίμαχα καταστήματα, που άνοιξαν το2010, σήμερα δεν υφίστανται, γιατί αυτόπου δεν έκανε ο Δήμος, να τα κλείσει, τοπέτυχε η κρίση.

ΜΑΡ.ΠΛ.

Χωρίς (άλλα) λόγια…

Δολιοφθορά;Για ακόμα μια φορά, το Πλωμάρι μένει χωρίς τηλεο-

πτικό σήμα, αφού φαίνεται πως ακόμη κι όταν ρυθμί-ζονται τα λεπτά θέματα της αναμετάδοσης των ιδιωτι-κών καναλιών, κάποιοι «δουλεύουν» για το ακριβώςαντίθετο.Έτσι, ενώ λειτουργούσε κανονικά τον τελευταίο καιρόο αναμεταδότης, ξαφνικά εδώ και λίγες μέρες, σύμ-φωνα με πληροφορίες, συμβαίνουν διάφορα παράδο-ξα, που μόνο σε εσκεμμένη πράξη δολιοφθοράς μπο-ρούν να αποδοθούν. Αξιόπιστη πηγή μάς ανέφερε ότιεξαρτήματα του όλου ευαίσθητου τεχνολογικού μηχα-νισμού βρίσκονται σε λάθος θέση, ή κάποια καλώδιαέχουν αλλάξει φορά, για να βραχυκυκλώσουν στη συ-νέχεια και να χαθεί το σήμα. Γενικότερα, όπως μας με-ταφέρθηκε, υπάρχουν μια σειρά από περίεργα ευρήμα-τα που, απ’ τους επαΐοντες, μόνο τυχαία δεν μπορούννα χαρακτηριστούν.Αλήθεια, ποιος δε θέλει να βλέπει τηλεόραση το Πλω-μάρι και τα γύρω χωριά;

ΜΑΡ.ΠΛ.

Απεταξάμην!Μετά τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης,

Άρη Χατζηκομνηνό, το βράδυ της Τετάρτης ήταν η σει-ρά του Δημήτρη Βουνάτσου να δηλώσει και επισήμωςστο Δημοτικό Συμβούλιο ότι δε θα είναι εκ νέου υπο-ψήφιος αν δεν αλλάξει ο «Καλλικράτης» και δε χωρι-στεί το νησί σε περισσότερους δήμους.Όλα ξεκίνησαν με αφορμή δήλωση της ΤαξιαρχούλαςΠνακά πως το μόνο λάθος της ζωής της ήταν που ε-κλέχτηκε με το Δημήτρη Βουνάτσο. Ο δήμαρχος με έ-ντονο ύφος απευθύνθηκε στη δημοτική σύμβουλο το-νίζοντας: «Ομολογήσατε ότι σας δέχθηκα στο συν-δυασμό μου όταν κανείς άλλος δε σας ήθελε» και στησυνέχεια ανακοίνωσε πως δε θα διεκδικήσει εκ νέουτο Δήμο Λέσβου, λέγοντας επί λέξει: «Αποτάσσομαι τοΣατανά». Μαζί με τις προτροπές τους προς όσους μεί-νουν (εξαίρεσε τον κ. Χατζηκομνηνό, που έχει ήδη δη-λώσει ότι δε θα κατέβει, και τις παρατάξεις της Αριστε-ράς) να συνάψουν συνεργασίες, ακούστηκε απόμακρακαι η απάντηση άγνωστου άντρα απ’ το κοινό: «Απετα-ξάμην, απεταξάμην…»

ΜΑΡ.ΠΛ.

Απαράδεκτο«Απαράδεκτο» είναι η λέξη εκείνη που χαρακτηρί-

ζει το ότι ακόμη εκκρεμεί διορισμός υπαλλήλου επει-δή υπουργός δεν έχει βάλει την υπογραφή του! Εδώκαι τρία χρόνια δεν έχει γίνει ακόμη η πρόσληψη τε-χνολόγου ιατρικών εργαστηρίων στο Νοσοκομείο Μυ-τιλήνης, παρά το ότι όλα τα νόμιμα στάδια έχουν προ-χωρήσει. Μία υπογραφή είναι εκείνη που στέκεται ε-μπόδιο, η υπογραφή του υπουργού Διοικητικής Με-ταρρύθμισης. Ο ένας μόνιμος τεχνολόγος που υπάρ-χει στο Εργαστήριο θα πάρει σε λίγο καιρό σύνταξη, οδεύτερος είναι με σύμβαση που λήγει τον Αύγουστο,όντας και ο άνθρωπος εκείνος που περιμένει το διορι-σμό του. Παρά ότι το ζήτημα τίθεται κάθε τρεις και λί-γο, η υπογραφή ακόμη δεν έχει μπει. Τι πρέπει δηλα-δή να γίνει για να ολοκληρωθεί αυτός ο διορισμός; Ήμήπως όλα γίνονται επίτηδες στο πλαίσιο της οικονο-μικής πολιτικής; Πόση οικονομία να κάνεις πια στηνΥγεία, από την οποία εξαρτάται η ζωή των πολιτών;

Α.Κου

«Ευχαριστώ»Τον προϊστάμενο των Ελληνικών Ταχυδρομεί-

ων Μυτιλήνης, Ευάγγελο Σάκκη, ευχαριστεί η Ε-νορία του Αγίου Θεράποντα Μυτιλήνης. Αφορμήστάθηκε το γεγονός ότι προσφέρθηκαν από ταΕΛΤΑ Μυτιλήνης παιχνίδια-παζλ, τα οποία διανε-μήθηκαν σε παιδιά οικογενειών που έχουν ανά-γκη.

Α.Κου

Σεκιούριτι Με εταιρεία ιδιωτικής ασφάλειας συμβλήθηκε

η ΑΔΕΛ για τη φύλαξη του χώρου του πρώην Δη-μοτικού Σφαγείου Καλλονής. Είναι άξιο απορίας,γιατί χρειάζεται φρούρηση ένα σφαγείο που δελειτουργεί;

Ν.Μ.

Page 4: Εμπρός 3801

4ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013

EI∆HΣEIΣ

της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ

Tις αντιδράσεις πολλών κατοί-κων κι επισκεπτών της Λέσβουπου φτάνουν στο νησί αεροπο-

ρικώς, έχει προκαλέσει το γεγονόςότι τα δρομολόγια των ΑστικώνΚΤΕΛ δεν εξυπηρετούν πάντα τιςαεροπορικές αφίξεις. Η διοίκησητης εταιρείας, που ενημερώθηκεχτες και από το «Ε» για το πρό-βλημα, δεσμεύεται για λήψη μέ-τρων που στόχο θα έχουν την κα-λύτερη εξυπηρέτηση των ταξιδιω-τών.Το θέμα κατήγγειλε στο «Ε» επω-νύμως η προϊσταμένη της Διεύθυν-σης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης,Αναστασία Τσολερίδου, υποστηρί-ζοντας ότι η μεσημεριανή πτήση α-πό Αθήνα φτάνει στο αεροδρόμιο«Οδυσσέας Ελύτης» στις 4:30 τοαπόγευμα, την ίδια ώρα που ανα-χωρεί από τη στάση του και το λεω-φορείο των Αστικών ΚΤΕΛ.«Το λεωφορείο φεύγει πριν προλά-βουν να βγουν οι επιβάτες από τοαεροπλάνο κι έτσι όλοι αναγκάζο-νται να παίρνουν ταξί, αφού το ε-πόμενο λεωφορείο είναι στις6:30», ανέφερε η ίδια. «Η Μυτιλή-νη δεν είναι τουριστικός προορι-σμός; Πώς γίνεται να ισχύει κάτιτέτοιο; Ο τουρίστας αισθάνεται ότιτον κοροϊδεύουν», προσθέτει, ανα-φερόμενη επιπλέον και στο ότι ητιμή του εισιτηρίου εντός του λεω-φορείου ανέρχεται στα δύο ευρώ,έναντι του ενάμισι ευρώ που κοστί-ζει το εισιτήριο στα εκδοτήρια, πουαπουσιάζουν ωστόσο από το χώροτου αεροδρομίου. «Το θεωρώ ανέ-ντιμο όλο αυτό», συνεχίζει η κ.Τσολερίδου. «Και σίγουρα δεν εί-

ναι προς τιμή τού ΚΤΕΛ, ούτε προςτο συμφέρον του, το ότι είναι αρκε-τοί αυτοί που παραπονιούνται γιατο ίδιο θέμα», καταλήγει.

«Θα το φροντίσουμε…»Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Αστι-κών ΚΤΕΛ, Πάρη Μολυβιάτη, το ό-λο θέμα έχει να κάνει με το ότι άλ-λαξαν οι ώρες ορισμένων πτήσεωναπό την πρωτεύουσα προς τη Μυτι-λήνη.«Σε ορισμένα δρομολόγιά μας δενέχει καν αεροπλάνο», λέει ο ίδιος.«Εμείς θα προσπαθήσουμε να αλ-λάξουμε τα δρομολόγια, αλλά ότανένα λεωφορείο έχει οκτώ ώρες πουθα πρέπει να καλύψει, είναι ξεκα-θαρισμένα τα δρομολόγια, τα οποίαπερνούν επίσης από το Καγιάνι, τοΠανεπιστήμιο κ.λπ.. Έτσι, θα πρέ-πει να αλλάξει όλο το πρόγραμμα.»Σύμφωνα, πάντως, με τον ίδιο, μέ-

σα στην εβδομάδα θα γίνουν προ-σπάθειες να ρυθμιστεί το ζήτημα,εν όψει και των διακοπών τού Πά-σχα, οπότε θα αυξηθούν και οι αφί-ξεις στο νησί.«Θα προσπαθήσουμε να καλύψου-με και τις ανάγκες του αεροδρομί-ου, αφού ο κόσμος το ζητάει, μετην παραμονή του λεωφορείου γιαένα τέταρτο της ώρας, ώστε να τοπρολαβαίνουν οι επιβάτες», λέει οκ. Μολυβιάτης. «Ως προς το εκδο-τήριο, οι επιβάτες έχουν δίκιο, εί-μαστε κι εμείς μαζί τους, για ναμπορέσουμε να επιλύσουμε τοπρόβλημα. Θα κάνουμε, έτσι, προ-σπάθειες να αγοράσουμε έναν αυ-τόματο πωλητή-εκδοτήριο. Το ίδιομπορεί να γίνει και στην προκυμαίαστο λιμάνι, να μπει εκδοτήριο μέσαή έξω από το χώρο του λιμανιού,ώστε να εξυπηρετηθεί ο κόσμος.»

Ημερίδα για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών

Yλοποιήθηκε η ημερίδα με θέμα «Πρό-ληψη Δασικών Πυρκαγιών 2013», που

στόχο είχε την προώθηση της καλύτερηςσυνεργασίας όλων των ενδιαφερομένωνγια την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών.Σε αυτήν παρευρέθηκαν ο αντιπεριφερει-άρχης Λέσβου, Ηρακλής Βερβέρης, ο πε-ριφερειακός διευθυντής ΠυροσβεστικώνΥπηρεσιών Β. Αιγαίου, Αθανάσιος Σερε-ντέλλος, ο υποδιοικητής ΠυροσβεστικήςΥπηρεσίας Μυτιλήνης, Νίκος Βαμβακάς, οδιευθυντής Δασών Λέσβου, Φώτης Κρά-λης, εκπρόσωποι της Αστυνομικής Διεύ-θυνσης Λέσβου, του Πανεπιστημίου Αι-γαίου, εθελοντικές οργανώσεις και σωμα-τεία, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη τηςΔιεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας τηςΠεριφέρειας.Σημειώνεται ότι μετά το πέρας της ημερί-δας ακολούθησε εκπαιδευτική διάλεξητου αναπληρωτή ερευνητή του Ινστιτού-του Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημά-των και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων,ειδικού στις δασικές πυρκαγιές, ΓαβριήλΞανθόπουλου, με θέμα τις δασικές πυρκα-γιές, το ρόλο τους, τη συμπεριφορά τουςκαι την αντιμετώπισή τους.

Αιτήσεις για δωρεάν διανομή τροφίμων

Aπό την Τετάρτη 1η έως και την Πα-ρασκευή 31η Μαΐου, οι ενδιαφερό-

μενοι για το πρόγραμμα δωρεάν δια-νομής τροφίμων μπορούν να υποβάλ-λουν τις αιτήσεις τους προκειμένουνα ενταχτούν στη λίστα των δικαιού-χων.Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στουςαρμόδιους υπαλλήλους της δημοτι-κής ενότητας στην οποία υπάγεται οκάθε δημότης.Για περισσότερες διευκρινίσεις, οι εν-διαφερόμενοι μπορούν να καλούν στοτηλέφωνο 22513 50573.

Ακυρώθηκε η πασχαλινή εκδήλωση των Τριτέκνων

Aκυρώνεται λόγω πένθους η πασχα-λινή εκδήλωση του Συλλόγου Τρι-

τέκνων Λέσβου, που είχε προγραμμα-τιστεί για την Κυριακή 28 Απριλίου,στις 11:00 το πρωί.Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίουαποφάσισαν να την αναβάλουν δεί-χνοντας τη συμπαράστασή τους σεπένθος μέλους τους.

Καλύτερη διαχείριση θέλουν τα δρομολόγια των Αστικών ΚΤΕΛ για τους επιβάτες του αεροδρομίου Μυτιλήνης

Ηδίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου -θυμηθείτε με - δε θα κρατήσει γιαπολύ το ενδιαφέρον της κοινής

γνώμης. Οι συγκατηγορούμενοί τουθα προσπαθήσουν να αποστασιοποιη-θούν κι εκείνος θα επιδιώξει να βγά-λει όσο πιο λάδι γίνεται τα κοντινότε-ρά του πρόσωπα: Τη νυν σύζυγο και

τη θυγατέρα του. Όσο για τον ίδιο, το προχωρημένοτης ηλικίας του και το γεγονός ότι κατηγορείται για ε-γκλήματα «λευκού κολλάρου» και όχι για φόνο ή για ε-σχάτη προδοσία, θα οδηγήσει, εικάζω, στο ορατό μέλ-λον στην αποφυλάκισή του. Θα πρόκειται εν ολίγοις γιαμια δίκη-κατενάτσιο με λίγες, έντονες φάσεις, που κιαυτές θα μοιάζουν στημένες…Εάν αντιθέτως ο Άκης Τσοχατζόπουλος είχε ψυχολογίαήρωα - στόφα, έστω, σταρ που αυτοαναφλέγεται -, ηπαρουσία του στο εδώλιο θα μπορούσε να είναι συ-γκλονιστική. Σκεφτείτε να αποφάσιζε να προβεί σε μιαde profundis, εκ βαθέων, απολογία-εξομολόγηση. Φα-νταστείτε να μας εξιστορούσε τη ζωή του δίχως εξω-ραϊσμούς, χωρίς προσχήματα.Πότε και πού πρωτοσυνάντησε - να μας έλεγε - τον Αν-δρέα Παπανδρέου. Πώς είχε τη φαεινή ιδέα εκείνος, έ-να νοικοκυρόπαιδο από τη Θεσσαλονίκη, να ταυτιστείμε μιαν υπόθεση τόσο περιπετειώδη και ριψοκίνδυνη,όσο η αντιδικτατορική δράση τού ΠΑΚ. Τι εξετίμησε ε-πάνω του ο Ανδρέας. Ποιες ακριβώς υπηρεσίες προ-σέφερε ο Άκης, ώστε να γίνει σύντομα μια από τις βα-σικές «κολώνες του σπιτιού»; Πλάι στο μυστικοσύμβου-λο Αντώνη Λιβάνη, τον αρειμάνιο Μένιο Κουτσόγιωργα,τον μπον-βιβάν Γιώργο Κατσιφάρα… Μέλος της πανί-σχυρης τρόικας του ΠΑΣΟΚ μαζί με το Γιώργο Γεννη-ματά, ο οποίος προφανώς διέθετε χάρισμα λαϊκού ηγέ-τη, και τον Κώστα Λαλιώτη, που ο Ανδρέας αποκαλού-σε πέμπτο παιδί του… Ισχυρότερος από τον ΑντώνηΤρίτση, τον Απόστολο Κακλαμάνη, τη Μελίνα Μερκού-ρη…Πώς κατάφερε ο Άκης Τσοχατζόπουλος να υπουργεύ-σει επί εικοσιπέντε χρόνια και να μην αφήσει πίσω τουκαμμιάν απολύτως πολιτική κληρονομιά: Ούτε ΕθνικόΣύστημα Υγείας, ούτε ΑΣΕΠ, ούτε καν κάποια εκπαι-δευτική ή άλλη μεταρρύθμιση από εκείνες που αναγ-γέλλονται με φανφάρες και συνήθως ξεφτίζουν πριν α-λέκτωρ φωνήσαι τρις...Πώς αισθανόταν όταν - από τα τέλη της δεκαετίας τού‘80 - έβλεπε το δρόμο του να ανοίγει, όχι γιατί αναγνω-ριζόταν η αξία του, αλλά επειδή οι αντίπαλοί του στην η-γετική ομάδα τού ΠΑΣΟΚ εξέλιπαν ο ένας ύστερα απ’τον άλλον: Ο Κουτσόγιωργας εξευτελίστηκε κι έσκασεμες στο δικαστήριο. Ο Γεννηματάς λύγισε απ’ τον καρ-κίνο. Ο Πάγκαλος έχυσε επανειλημμένα την καρδάραμε το γάλα. Ο Χαραλαμπόπουλος, απλώς, γέρασε…Τι ακριβώς συλλογιζόταν ο Άκης όταν βρέθηκε στο κα-τώφλι της πρωθυπουργίας και τι ένιωσε όταν είδε τονΚώστα Σημίτη - το μαύρο πρόβατο, τον «Κινέζο» - νατου βουτάει το γλυκό μεσ’ απ’ το στόμα. Όχι μία, αλλάδύο φορές, και στην κοινοβουλευτική ομάδα και στοσυνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Τότε ήταν, άραγε, που μετεβλή-θη εντός του ο ρυθμός του κόσμου; Τότε αποφάσισεπως «μια ζωή την έχουμε κι αν δεν τη γλεντήσουμε»;Τι τον συγκίνησε στη Βίκυ Σταμάτη. Η νεαρή τότε κυρίαΣταμάτη δεν ήταν μια «χανούμ μπουρέκ», μια σεξοβόμ-βα ιταλικής «αισθησιακής» ταινίας σαν τη Δήμητρα Λιά-νη. Ο δε Άκης δεν αισθανόταν τη δαμόκλειο σπάθη τουθανάτου όπως ο Ανδρέας Παπανδρέου ώστε να γρα-πωθεί από πάνω της. Κι όμως: Ο δεύτερος και μοιραί-ος γάμος του τον παρέσυρε σε έναν τρόπο ζωής ακό-ρεστο κι επιδεικτικότατο, εφάμιλλο του μολιερικού Αρ-χοντοχωριάτη. Ποια ανάγκη είχε ο ωραίος και λαοφιλήςακόμα Άκης να καταλύει σε πανάκριβα ξενοδοχεία, ναμετακινείται με λίαρ-τζετ, να συμπρωταγωνιστεί σε έναδιαρκές καταναλωτικό όργιο; Ποιο υπαρξιακό κενό τονέτρωγε; Ποια βαθιά κατάθλιψη τον ωθούσε στο να χρυ-σοπληρώνει τη χαρά; Ποιον ήθελε ίσως να εκδικηθεί;Ποιον από τους νεκρούς πατέρες του; - θα προχωρού-σε ακόμα περισσότερο ένας ψυχαναλυτής…Όχι. Ο Άκης Τσοχατζόπουλος δεν πρόκειται να μας α-φηγηθεί τίποτα από τα παραπάνω. Θα παραμείνει έωςτέλους δέσμιος του «εγώ» του, ανέμπνευστος τροχονό-μος των διαδικασιών. Τα μυστικά του θα χαθούν μαζίτου, η Ιστορία θα του αφιερώσει ένα σύντομο και με-λαγχολικό λήμμα.Η άνοδος ωστόσο και η πτώση του αξίζει να απαθανα-τιστούν. Έχουν ζουμί, ανατροπές, γελοίο ίσως μεγα-λείο, μεγαλειώδη αναμφίβολα γελοιότητα. Ο Άκης Τσο-χατζόπουλος είναι ένας «Ιππότης Ελεεινής Μορφής»,με τρόπο βέβαια εντελώς αλλιώτικο από ό,τι ο Δον Κι-χώτης. Μένει να βρει το συγγραφέα του.

(Αναδημοσίευση από το Protagon.gr, 24 Απριλίου 2013.)

Μένει να βρει το συγγραφέα του

Γράφει ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ

Θέσεις Διαμαρτυρίες επιβατών αεροπορικών πτήσεων από την Αθήνα στη Μυτιλήνη,για τα δρομολόγια των Αστικών ΚΤΕΛ

Το αεροπλάνο έρχεται, το λεωφορείο… φεύγει!

Page 5: Εμπρός 3801

5ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013 EI∆HΣEIΣ

Στην Αστυνομική Διεύθυνσηοδηγήθηκαν χτες οι 12 Αφγανοίαπεργοί πείνας

Επιτέλους… συνελήφθησαν!

Συνελήφθησαν τελικά από την Αστυνο-μία χτες το μεσημέρι οι 12 Αφγανοί

που ζούσαν στον περίκλειστο φυλασσό-μενο χώρο του λιμανιού. Και οι 12, απότο πρωί της Τετάρτης είχαν ξεκινήσει α-περγία πείνας με σκοπό να πείσουν τουςαστυνομικούς να προχωρήσουν στη σύλ-ληψή τους, ώστε στη συνέχεια να απο-κτήσουν την κάρτα παραμονής και ναφύγουν από τη Λέσβο. Ανάλογο έγγραφοδόθηκε και σε 11 Σύρους πρόσφυγες,χωρίς να χρειαστεί να οδηγηθούν στακρατητήρια της Αστυνομίας, καθώς γιααυτούς προβλέπονται ταχύρρυθμες δια-δικασίες νομιμοποίησης της παρουσίαςτους στην Ελλάδα.Λίγες ώρες προτού γίνει η σύλληψη, δύοαπό τους Αφγανούς απεργούς πείνας εί-χαν μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Μυτιλή-νης, αφού λόγω της ασιτίας και της πο-λυήμερης ταλαιπωρίας, ένιωσαν αδυνα-μία (ο ένας μάλιστα λιποθύμησε).Ο ένας Αφγανός μεταφέρθηκε στο Νοσο-κομείο το βράδυ της Τετάρτης, όπου νο-σηλεύτηκε για λίγες ώρες και στη συνέ-χεια επέστρεψε στο χώρο όπου ζούσανκαι οι υπόλοιποι μετανάστες. Χθες Πέ-μπτη, σημειώθηκε παρόμοιο περιστατικόκαι με δεύτερο απεργό πείνας.Τελικά χθες το μεσημέρι και αφού υπήρ-ξε επικοινωνία της λιμενικής αρχής μετην αστυνομική, αλλά και ενώ ενημερώ-θηκε σχετικά η Εισαγγελία ΠρωτοδικώνΜυτιλήνης, έγιναν οι συλλήψεις των με-ταναστών.

Κι άλλοι…Ωστόσο, ο περίκλειστος χώρος-«βιτρίνα»του λιμανιού της Μυτιλήνης κοντά στοΤελωνείο δε φαίνεται να αδειάζει, καθώςπλέον οι αφίξεις παράνομων μεταναστώνκαι Σύρων προσφύγων στη Λέσβο είναισυνεχείς.Όπως είπε στο «Ε» ο υπολιμενάρχης Μυ-τιλήνης, υποπλοίαρχος Νικόλαος Γρηγο-ρέλλης, χτες το πρωί οδηγήθηκαν στονπερίκλειστο χώρο άλλα 19 άτομα, μεταξύτων οποίων Σομαλοί, Σύροι και Αφγανοί.που είχαν αποβιβαστεί προχτές σε παρα-λιακή περιοχή κοντά στο Μανταμάδο.Σύμφωνα δε με έγκυρες πληροφορίες, έ-ως και χθες το βράδυ άλλοι 50 θα οδη-γούντο εκεί, αφού οι αφίξεις στο νησίσυνεχίζονταν χθες το πρωί.

Α.Κου

Το Δημοτικό Συμβούλιο στηρίζει το Γρηγόρη Παπαγιάννη

Oμόφωνα αποφάσισαν να στηρίξουντην οικογένεια του Γρηγόρη Παπα-

γιάννη οι δημοτικοί σύμβουλοι, εγκρίνο-ντας το ποσό των 1.000 ευρώ για τοσκοπό αυτό.Το συγκεκριμένο θέμα δεν υπήρχε σε ε-κείνα της ημερήσιας διάταξης, αλλά προ-τάθηκε προς συζήτηση εκτάκτως από τηναντιδήμαρχο Κοινωνικής Προστασίας καιπροέδρου του Οργανισμού ΚοινωνικήςΠροστασίας και Αλληλεγγύης του ΔήμουΛέσβου, Αναστασία Αντωνέλλη. Η κ. Αντωνέλλη σε δήλωσή της στο «Ε»ευχήθηκε γρήγορη ανάρρωση στον άτυχο17χρονο και συμπλήρωσε: «Ως δήμος ο-φείλαμε να βοηθήσουμε και αυτό πράξα-με, έστω και συμβολικά.»

της ΑΝΔΡΟΝΙΚΗΣ ΚΟΥΤΣΑΒΛΗ

Aγανάκτηση έχει προ-καλέσει το γεγονόςότι ακόμη δεν έχει

γίνει πρόσληψη τεχνολό-γου ιατρικών εργαστη-ρίων στο ΝοσοκομείοΜυτιλήνης, αν και έχει ε-γκριθεί και έχουν ολο-κληρωθεί οι όποιες δια-δικασίες, επειδή ο υ-πουργός Διοικητικής Με-ταρρύθμισης δε βάζει τηνυπογραφή του. Την ίδιαστιγμή, πάσχοντες απόμεσογειακή αναιμία καιδρεπανοκυτταρική νόσοκρούουν τον κώδωνα τουκινδύνου, καθώς ο μόνι-μος τεχνολόγος που υ-πάρχει στο συγκεκριμένοΕργαστήριο, αναμένεταινα πάρει σύνταξη έως τοτέλος τού 2013, ενώ ησύμβαση του άλλου λή-γει στις 31/08/2013.Τόσο οι εργαζόμενοι στοΝοσοκομείο, όσο και οιπάσχοντες από μεσογεια-κή αναιμία, χαρακτηρί-ζουν απαράδεκτη την κα-τάσταση και καλούν τουςυπευθύνους να δώσουνένα τέλος σε αυτή τηνκωμωδία που παίζεται ειςβάρος τους. «Όταν υπάρ-χει ανάγκη, πρέπει να τηβλέπουμε και όχι να κά-νουμε πως δεν υπάρχει.Πόσο μάλλον όταν αυτήσχετίζεται με την υγείατων πολιτών», είπε στο«Ε» η πρόεδρος του Συλ-λόγου ΑντιμετώπισηςΘαλασσαιμίας και Δρεπα-νοκυτταρικής Αναιμίας Ν.Λέσβου, Αγγελική Μαρα-γκοπούλου.«Δεδομένου ότι κάνουμεεξετάσεις τρεις φορές πε-ρίπου μέσα στο μήνα, κα-θώς και μεταγγίσεις κάθε15 ημέρες, λογικό είναιότι το Εργαστήριο πρέπεινα είναι πλήρως στελεχω-μένο», τόνισε η ΧριστίναΤσεσμελή, που εδώ και34 χρόνια κάνει μεταγγί-σεις αίματος. Εξήγησε ότιαν ο αριθμός του προσω-πικού δεν είναι ο ανάλο-γος, φυσικό είναι να υ-πάρχουν καθυστερήσεις,παρά τις προσπάθειεςπου κάνουν οι δύο τεχνο-λόγοι. «Εκτός από εμάς,

τους μόνιμους “πελά-τες”, υπάρχουν και τα έ-κτακτα. Τι να ελέγξουνπρώτα αυτή οι άνθρω-ποι;», διερωτάται η κ.Τσεσμελή, περιγράφο-ντας με αυτό το τρόπο τηνκατάσταση που επικρατεί.Μάλιστα δεν παρέλειψενα αναφέρει ότι οι αρμό-διοι δείχνουν να επανα-παύονται στις φιλότιμεςπροσπάθειες αυτών τωνανθρώπων, που κάνουνό,τι μπορούν για να ταπρολάβουν όλα.

Ακόμη περιμένουν…Η ιστορία με την πρόσλη-ψη καλά κρατεί εδώ καιτρία χρόνια περίπου. Ειδι-κότερα, το 2010 είχε ο-λοκληρωθεί μέσω του Α-νωτάτου Συμβουλίου Επι-λογής Προσωπικού (Α-ΣΕΠ) και είχε δημοσιευ-θεί σε Φύλλο Εφημερίδαςτης Κυβερνήσεως μίαπρόσληψη για την ειδικό-τητα Τ.Ε. Ιατρικών Εργα-στηρίων. Μάλιστα είχε ε-γκριθεί και η πίστωση α-πό το Υπουργείο Οικονο-μικών, αλλά δεν μπήκεποτέ η υπογραφή του υ-πουργού Διοικητικής Με-ταρρύθμισης και Ηλε-κτρονικής Διακυβέρνη-σης, για να ολοκληρωθείη διαδικασία.«Πριν γίνει ο διαγωνι-σμός, ήμουν εδώ μεStage, μετά ήρθε η προκή-ρυξη και έκανα τα χαρτιάμου, πήρα τη θέση, αλλάο διορισμός μου δεν έχειγίνει ακόμη», είπε ο Λευ-τέρης Κολοκούρας, ο ο-ποίος είναι το άτομο που

εδώ κι τρία χρόνια περι-μένει το διορισμό του,χωρίς να βλέπει φως…Τώρα δουλεύει με σύμβα-ση στο Νοσοκομείο, η ο-ποία λήγει τον Αύγουστοτου τρέχοντος έτους.Υπενθυμίζεται ότι πρινδύο μήνες υποβλήθηκευπόμνημα 22 συλλόγωνΕθελοντών ΑιμοδοτώνΛέσβου στο ΥπουργείοΔιοικητικής Μεταρρύθμι-σης, το οποίο έκανε λόγογια άμεση ανάγκη διορι-σμών τριών τεχνολόγωνιατρικών εργαστηρίωνστο Σταθμό Αιμοδοσίαςτου Νοσοκομείου Μυτι-λήνης. Ωστόσο απάντησηδε δόθηκε.Στη νέα επιστολή πουστάλθηκε πριν από μερι-κές μέρες στο υπουργόΑντώνη Μανιτάκη, σημει-ώνεται μεταξύ άλλων ότιμέχρι τέλος του χρόνουδε θα υπάρχει κανένας μετη συγκεκριμένη ειδικό-τητα για να γίνεται ο έ-λεγχος στους ασκούς αί-ματος που είναι προς με-

τάγγιση, αλλά και οι υπό-λοιπες αναλύσεις.«Επομένως, όπως κατα-λαβαίνετε, είναι αναγκαίαη άμεση ολοκλήρωση τηςπρόσληψης του ενός του-λάχιστον τεχνολόγου ια-τρικών εργαστηρίων, η ο-ποία δεν αποτελεί ευνοϊ-κή μεταχείριση, αλλά νό-μιμη κατεπείγουσα ενέρ-γεια πριν υποστούμε ο-ποιαδήποτε βλάβη, επώ-δυνη ή ανεπανόρθωτη»,σημειώνεται στην επιστο-λή που χαρακτηρίζεται ωςεπείγουσα. Μεταξύ άλ-λων, γίνεται αναφορά καιστις άλλες δύο οργανικέςθέσεις που πρέπει να κα-λυφθούν.Τέλος, τα μέλη του Συλ-λόγου ΑντιμετώπισηςΘαλασσαιμίας και Δρεπα-νοκυτταρικής Αναιμίας Ν.Λέσβου υπογραμμίζουνστο έγγραφό τους ότι α-ναμένουν το ταχύτεροδυνατόν την άμεση επί-λυση του προβλήματος α-πό τον ίδιο τον κ. Μανιτά-κη και το Υπουργείο του.

Η κ. Χριστίνα Τσεσμελή

Τρία χρόνια εκκρεμεί διορισμός τεχνολόγου ιατρικών εργαστηρίων στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Ο κόμπος… στο χτένι!

Στα προσεχώς…Λήγει σήμερα η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για

κάλυψη θέσεων επικουρικού προσωπικού στοΝοσοκομείο Μυτιλήνης.Σύμφωνα με τον υποδιοικητή της 2ης ΥγειονομικήςΠεριφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου, Περικλή Αλεβί-ζο, θα ακολουθήσει η μοριοδότηση των αιτήσεωνκαι δε θα αργήσουν να υπογραφούν οι συμβάσεις.Σημειώνεται ότι στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης προ-βλέπεται να καλυφθούν με συμβάσεις διάρκειας ε-νός έτους δύο θέσεις Δ.Ε. Νοσηλευτικής, μία Τ.Ε.Νοσηλευτικής, μία οδηγού ασθενοφόρου και άλλημία τραυματιοφορέα.

Page 6: Εμπρός 3801

6ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ

Aπό τα μεγαλύτεραπανεκπαιδευτικάσυλλαλητήρια των

τελευταίων χρόνων ήταναυτό που πραγματοποίη-σαν προχτές αργά το α-πόγευμα στο κέντρο τηςΜυτιλήνης, μαθητές, γο-νείς κι εκπαιδευτικοί τηςΛέσβου. Πολλές εκατο-ντάδες διαμαρτυρομένωνσυγκεντρώθηκαν στηνΠλατεία Σαπφούς και στησυνέχεια πραγματοποίη-σαν παράσταση διαμαρ-τυρίας έξω από το κτήριοτης Περιφέρειας ΒορείουΑιγαίου, αλλά κι εντόςαυτού, κατά τη συνεδρία-ση του Δημοτικού Συμ-βουλίου. Τα αιτήματάτους: να μην υποβαθμι-στούν τα σχολεία της πε-ριφέρειας του νησιού μετην εφαρμογή των σχε-δίων του ΥπουργείουΠαιδείας.Από τις 6 το απόγευμαάρχισαν να φτάνουν στηνΠλατεία Σαπφούς τα λεω-φορεία με τους μαθητέςκαι τους γονείς, που βρέ-θηκαν στη Μυτιλήνη απόκάθε γωνιά του νησιού.Παλαιόκηπος, Πέραμα,Μεγαλοχώρι, Μόρια, Μή-θυμνα, Θερμή, Δάφια,Σκαλοχώρι, Φίλια, Άντισ-σα και Μανταμάδος δή-λωσαν δυναμικά παρό-ντες, συμμετέχοντας στοπανεκπαιδευτικό συλλα-λητήριο στο οποίο κα-λούσε ο Σύλλογος Εκπαι-δευτικών ΠρωτοβάθμιαςΕκπαίδευσης Λέσβου.

Πορεία…Μεγάλη ήταν και η συμ-μετοχή των δασκάλων,νηπιαγωγών και καθηγη-τών του νησιού, που μαζίμε τους μαθητές και τους

γονείς κινήθηκαν με πο-ρεία μέχρι το κτήριο τηςΠεριφέρειας Βορείου Αι-γαίου, όπου πραγματο-ποιείτο η συνεδρίαση τουΔημοτικού Συμβουλίου.Μεγάλο μέρος των γονέ-ων μπήκε μέσα στην αί-θουσα του Συμβουλίου,ενώ εκπρόσωπός τουςδιάβασε το ψήφισμα πουείχαν συντάξει λίγο πριν,στην Πλατεία Σαπφούς.Στα αιτήματα των γονέων,καλύτερες συνθήκες εκ-παίδευσης και ίσες ευ-καιρίες στα παιδιά τωνχωριών της Λέσβου, ό-πως και σε αυτά της πό-

λης. Δήλωσαν αντίθετοιστην υποβάθμιση καισυγχώνευση των σχολεί-ων του νησιού, ζητώνταςκαι τη συμπαράσταση τωντοπικών αρχόντων. Σχετι-κά συνθήματα φώναζαν

τόσο οι γονείς, όσο και οιμικροί μαθητές των δημο-τικών σχολείων και τωννηπιαγωγείων της περι-φέρειας της Λέσβου, καθ’όλη τη διάρκεια της κινη-τοποίησης.

Τι είπαν οι εκπαιδευτικοίAπό πλευράς εκπαιδευτικών, τα αιτήματα έθεσε

ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου Εκπαιδευ-τικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου και αι-ρετό μέλος τού ΠΥΣΔΕ, Ανέστης Καμμένος.«Ζητούμε να ενεργοποιηθούν ο Δήμος Λέσβου, ηΠεριφέρεια Βορείου Αιγαίου και οι βουλευτές, γιανα σταματήσει το έγκλημα της υποβάθμισης πουπαρατηρείται στα σχολεία του νησιού μας», ανέ-φερε χαρακτηριστικά. «Με τις καταργήσεις 130και πλέον οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών, θα εί-ναι πολλά τα τμήματα που θα συμπτυχθούν και ου-σιαστικά θα μας πάνε στη δεκαετία τού ‘60 και του‘70 στο θέμα της Εκπαίδευσης.»Το ψήφισμα που κατέθεσαν οι εκπαιδευτικοί, ζη-τούσε να μη γίνει καμμία συγχώνευση σχολείωντου νησιού, αλλά αντίθετα να γίνουν μαζικοί διορι-σμοί μόνιμων εκπαιδευτικών, για την κάλυψη ό-λων των κενών, αλλά και να δοθεί άμεση λύση στοστεγαστικό πρόβλημα των νηπιαγωγείων του νησι-ού και ειδικά αυτών που βρίσκονται μέσα στην πό-λη της Μυτιλήνης, όπου υπάρχει μόνιμο πρόβλη-μα. Οι εκπαιδευτικοί ζητούσαν επίσης να αντιστοι-χούν 15 νήπια ανά νηπιαγωγό, 15 μαθητές ανά δά-σκαλο της Α΄ και Β΄ τάξης του δημοτικού σχολεί-ου και 20 μαθητές ανά δάσκαλο στις υπόλοιπεςτάξεις, αναβάθμιση και όχι υποβάθμιση της οργα-νικότητας των νηπιαγωγείων και σχολείων, έκτα-κτη χρηματοδότηση για την κάλυψη των οξυμμέ-νων άμεσων αναγκών των σχολείων, κτηριακή καιυλικοτεχνική υποδομή για κάλυψη αναγκών τηςεκπαιδευτικής διαδικασίας, ενιαία δημόσια καιδωρεάν εκπαίδευση υψηλού επιπέδου κ.λπ..

… και η απόφαση τουΔημοτικού Συμβουλίου

Oμόφωνα έγιναν δεκτά από το ΔημοτικόΣυμβούλιο τα ψηφίσματα των γονέων και

των εκπαιδευτικών.Έγιναν διάφορες τοποθετήσεις, τόσο από τηνπαράταξη Βουνάτσου, όσο και από την αντιπο-λίτευση, που στο σύνολό τους υποστήριζαν τααιτήματα που αφορούσαν στα σχολεία της Λέ-σβου.Η απόφαση που πάρθηκε ομόφωνα από τη συ-νεδρίαση, μετά από σχετική πρόταση του δη-μάρχου Λέσβου, θέλει τη δημοτική αρχή νατάσσεται μαζί και με την περιφερειακή αυτοδι-οίκηση υπέρ των ψηφισμάτων και των όσωναυτά διεκδικούν και να θέσει σχετική ερώτησηστη Βουλή, αλλά και να πραγματοποιήσει επί-σκεψη στο Υπουργείο Παιδείας, ώστε να συζη-τηθεί το πρόβλημα μέσα στις επόμενες ημέρες,οπότε κι αναμένεται να παρθεί η τελική απόφα-ση για τις καταργήσεις οργανικών θέσεων εκ-παιδευτικών και τις συγχωνεύσεις σχολικώνμονάδων.«Εγώ πρότεινα, και το αποδέχθηκαν και τα μέ-λη του Δημοτικού Συμβουλίου, να πάω ο ίδιοςστην Αθήνα, μαζί με τους αρχηγούς των παρα-τάξεων κι εκπροσώπους των συλλόγων Γονέωνκαι Διδασκόντων, και να συζητηθεί το θέμα, α-φού κατ’ αρχήν στείλω το ψήφισμα της συνε-δρίασης στους βουλευτές, τους αρχηγούς τωνκομμάτων, τους υπουργούς και τον πρωθυ-πουργό», δήλωσε στο «Ε» ο κ. Βουνάτσος.«Σήμερα το μεσημέρι (σ.σ. χτες) συνεννοήθη-κα με τον περιφερειάρχη Νάσο Γιακαλή, προ-κειμένου να πάμε από κοινού το πρωί της Κυ-ριακής, οπότε και ψηφίζεται το νομοσχέδιο, ε-πίσκεψη στους αρμοδίους της Αθήνας, να α-παιτήσουμε διαφοροποίηση για τα νησιά, ώστενα μην πειραχτεί κανένα σχολείο στη Λέσβο.»

Πολλές εκατοντάδες άτομα συμμετείχαν στο προχτεσινό συλλαλητήριο

Από τα μεγαλύτερα των τελευταίων χρόνων, το προχτεσινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στη Μυτιλήνη, των μαθητών, γονέων κι εκπαιδευτικών του νησιού εναντίον του υποβιβασμού των σχολείων

Δυνατό «όχι»

Page 7: Εμπρός 3801

7ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013 EI∆HΣEIΣ

της ΑΝΔΡΟΝΙΚΗΣ ΚΟΥΤΣΑΒΛΗ

Μικρός σε σχέση με τις α-νάγκες του νησιού φαίνε-ται πως είναι ο αριθμός

των αστυνομικών υπαλλήλωνπου υπηρετούν σε αυτό, ενώ τοπρόβλημα μέρα με τη μέρα οξύ-νεται λόγω των αυξημένων αι-τήσεων συνταξιοδότησης πουγίνονται εσπευσμένα, και τωνλίγων αστυνομικών που στέλ-νονται κάθε χρόνο από τα κε-ντρικά για να καλύψουν τα κε-νά.Την ίδια στιγμή, ο αριθμός τωνκλοπών στη Μυτιλήνη, αλλά καιστην περιφέρεια του νησιού, ο-λοένα και μεγαλώνει. Μόλιςχθες είχαμε άλλη μια κλοπήστον Πολιχνίτο. Μια από τιςπολλές στο χωριό αυτό, οι πε-ρισσότερες απ’ τις οποίες δενανακοινώνονται.Πριν μέρες είχαμε ακόμη έναπεριστατικό, σε κατάστημα παι-δικών ενδυμάτων στην Καλλονήπου βρίσκεται κοντά στο ΚέντροΥγείας.«Για δύο λεπτά έλειψα από τομαγαζί και όταν επέστρεψα, δια-πίστωσα ότι είχαν κλέψει απότην τσάντα μου 300 ευρώ», είπεη επιχειρηματίας που διατηρείκατάστημα με παιδικά ενδύματαστην πρωτεύουσα του λεκανο-πεδίου.Η 49χρονη είχε βγει το πρωί τηςΠέμπτης 18 Απριλίου για λίγαμόλις λεπτά από το μαγαζί τηςκαι όταν επέστρεφε, είδε δύοΡομά που τριγυρνούσαν στηνπεριοχή και πουλούσαν καλά-θια, να βγαίνουν από το κατά-στημα. Η ίδια έσπευσε να ελέγ-ξει αν έλειπε κάτι, κι έτσι μόλις

έψαξε την τσάντα της, είδε να έ-χουν γίνει άφαντα τα 300 ευρώ,τα οποία είχε για να ξεχρεώσεικάποιους λογαριασμούς του κα-ταστήματος.«Έτρεξα αμέσως προς την κα-τεύθυνση την οποία ακολούθη-σαν, αλλά μάταια», είπε η49χρονη, η επόμενη κίνηση τηςοποίας ήταν να καλέσει στο Α-στυνομικό Τμήμα Καλλονής γιανα καταγγείλει το περιστατικό.Τελικά, δύο Τσιγγάνοι που ση-μειωτέον ήταν ανήλικοι, 17 και14 ετών, βρέθηκαν στην περιο-χή της Γέρας και συνελήφθη-σαν, ενώ συνελήφθη και ο37χρονος πατέρας τους, για πα-ραμέληση εποπτείας ανηλίκων.

Ελλιπής αστυνόμευσηΟι κάτοικοι της περιοχής κά-νουν λόγο για ελλιπή αστυνό-μευση στην περιοχή και υπο-στελέχωση του Τμήματος σεσχέση με τον πληθυσμό τηςΚαλλονής και των τριγύρω οικι-σμών.Ο πρόεδρος του ΕμπορικούΣυλλόγου Καλλονής, ΧρήστοςΓώγος, υποστήριξε ότι οι κλο-πές σε σπίτια, καταστήματα,κτήματα έχουν αυξηθεί το τε-λευταίο έτος. Μάλιστα υπενθύ-μισε ότι πριν από 20 ημέρες πε-ρίπου, άγνωστοι άνοιξαν το σπί-τι ηλικιωμένου στην Καλλονήκαι έκλεψαν από μέσα οικογε-νειακά κειμήλια και κοσμήματα.Ακόμη επεσήμανε ότι κατά και-ρούς κλέβονται σωλήνες και άλ-λα υλικά που υπάρχουν σε κτή-ματα, ενώ δε λείπουν και οι ζω-οκλοπές.Ο ίδιος εκτιμά ότι οι κλοπές θααυξηθούν ακόμα περισσότεροαν η παρουσία των αστυνομι-

κών, ειδικά τις νυχτερινές ώρες,δε γίνει πιο έντονη, προκειμέ-νου να αποτελέσει αποτρεπτικόπαράγοντα των εν δυνάμει δρα-στών.Επιπλέον, είπε ότι παρατηρείταιμία ατιμωρησία και μία αδρά-νεια ως προς τον εντοπισμό τωνκατά καιρούς δραστών, με απο-τέλεσμα αυτή η ατιμωρησία ναδημιουργεί πρόσφορο έδαφοςγια νέα περιστατικά κλοπών.Καταλήγοντας στις δηλώσειςτου, τόνισε ότι η φοβία των κα-τοίκων έχει γίνει εμφανής στιςκαθημερινές τους συνήθειες,καθώς δεν αφήνουν τίποτα πλέ-ον ανασφάλιστο, όπως έκανανστο παρελθόν.

Το μη χείρον βέλτιστον…Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυ-νομικών Υπαλλήλων Λέσβου,Δημήτρης Αλεξίου, μιλώνταςστο «Ε» είπε ότι το ΑστυνομικόΤμήμα της Καλλονής βρίσκεταισε καλύτερη κατάσταση σε σχέ-ση με άλλα περιφερειακά τμή-ματα, όπως της Γέρας και τουΠλωμαρίου, όπου ο αριθμόςτων αστυνομικών υπαλλήλων(έξι στην κάθε περίπτωση) αντι-στοιχεί στο ένα τέταρτο τηςπροβλεπόμενης δύναμης.Όσον αφορά στο ΑστυνομικόΤμήμα Καλλονής, αυτό έχει 24άτομα που υπηρετούν σε αυτό.Υπό την εποπτεία του έχει τοΤμήμα της Μήθυμνας, καθώςκαι τα χωριά Δάφια, Φίλια, Ανε-μότια, Σκαλοχώρι, Άγρα, Πέτρα,Παράκοιλα, Σκάλα Καλλονής.Και φυσικά την ίδια την Καλλο-νή και τους τριγύρω της οικι-σμούς.Ο κ. Αλεξίου εξήγησε ότι το υ-πάρχον καθεστώς της στελέχω-

σης χειροτερεύει χρόνο με τοχρόνο, ειδικά τώρα που με τανέα μέτρα πολλοί αστυνομικοίυπέβαλαν τις αιτήσεις τους γιαπρόωρη συνταξιοδότηση, την ί-δια στιγμή που από τα κεντρικάστέλνονται μόνο δυο με τρία ά-τομα το χρόνο για να συμπλη-ρώσουν τα κενά. Βέβαια εναπό-θεσε τις ελπίδες του στην ανα-διάρθρωση που ακούγεται εδώκαι χρόνια. Αναδιάρθρωση γιατην οποία έχουν γίνει μελέτες,έχει πολυσυζητηθεί, χωρίς ό-μως να έχει γίνει στην πράξηκάτι.

«Υπάρχει πρόβλημα»Ο γενικός διευθυντής της Περι-φέρειας Βορείου Αιγαίου, υπο-στράτηγος Παναγιώτης Κορδο-νούρης, σε δήλωσή του στο «Ε»υποστήριξε ότι γενικότερα στηΛέσβο υπάρχει σοβαρό πρόβλη-μα στελέχωσης υπηρεσιών κιαυτό οξύνεται λόγω της ενα-σχόλησης με τις συλλήψεις πα-ράνομων μεταναστών. Εξήγησεότι δεδομένης της κατάστασηςπου έχει δημιουργηθεί, οι αρ-μόδιοι θα έπρεπε να μεριμνή-σουν ούτως ώστε να σταλεί με-γαλύτερη δύναμη στο νησί, α-φού συσσωρεύονται στις πλάτεςτων αστυνομικών υπαλλήλωνπερισσότερες αρμοδιότητες.Δεν παρέλειψε, όμως, να πει ότιοι αστυνομικοί χρειάζονται καιτη βοήθεια των πολιτών για ναεπιτελέσουν σωστά το έργοτους. Ειδικότερα εξήγησε ότι σεπεριστατικά, π.χ. κλοπές, πουγίνονται σε χωριά, οι κάτοικοιδεν είναι πολλές φορές τόσοσυνεργάσιμοι όσο θα έπρεπεπροκειμένου να εντοπιστούνγρήγορα οι ένοχοι.

Kοσμήματα αξίας 1.700 ευρώ περί-που, έκλεψαν άγνωστοι μέχρι στιγ-

μής κλέφτες, από εξοχικό στη ΣκάλαΠολιχνίτου.Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κλέφτεςέσπασαν τζάμι του παραθύρου πουβρισκόταν στην πίσω πλευρά του σπι-τιού, μπήκαν μέσα και έκλεψαν τα τι-μαλφή. Η κλοπή όπως καταγγέλθηκε

από την 25χρονη ιδιοκτήτρια, έγινετις πρώτες ημέρες της εβδομάδας καιπιο συγκεκριμένα κατά το χρονικόδιάστημα από τις 22 έως τις 24 Απρι-λίου.Η καταγγελία έγινε προχτές το βράδυ,όταν η 25χρονη κατά την επίσκεψήτης στο σπίτι της στη Σκάλα Πολιχνί-του, συνειδητοποίησε τι είχε συμβεί.

Σύλληψη για μικροποσότητα χασίςΓ ια μικροποσότητα χασίς συνελήφθη 25χρο-

νος από τον Πολιχνίτο, ο οποίος είχε απα-σχολήσει και στο παρελθόν τις αρχές για πα-ρόμοιους λόγους.H σύλληψη έγινε το απόγεμα της Τετάρτης 24Απριλίου, όταν σε έλεγχο που έκαναν στον25χρονο, οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίω-ξης Ναρκωτικών βρήκαν επάνω του ποσότηταακατέργαστης κάνναβης βάρους 8,2 γραμμα-ρίων. Όπως είπε ο νεαρός στους αστυνομι-κούς, το είχε για προσωπική του χρήση.

Περιμένοντας τις εξελίξεις…Προχτές τα περισσότερα σχολεία

παρέμειναν κλειστά, ενώ χτεςεπρόκειτο να λειτουργήσουν καιπάλι κανονικά.«Περιμένουμε να δούμε τις εξελί-ξεις, ενώ έχουμε ήδη στείλει κά-ποια υπομνήματα στους βουλευ-τές του νησιού και όλες τις τοπι-κές αρχές, ώστε να έχουν υπόψητους το θέμα, και στη συνέχεια θαδούμε τι κινητοποιήσεις θα κά-νουμε», δήλωσε στο «Ε» η πρόε-δρος του Συλλόγου Γονέων καιΚηδεμόνων του Δημοτικού Σχο-λείου Μεσοτόπου, Γεωργία Βαλί-λη.Σημειώνεται ότι τη Μεγάλη Τετάρ-τη θα γίνει συνέλευση των συλλό-γων Γονέων και Κηδεμόνων τουνησιού στο 6ο Δημοτικό ΣχολείοΜυτιλήνης, ώστε να αποφασι-στούν οι δράσεις μετά και τις απο-φάσεις που θα παρθούν από το Υ-πουργείο Παιδείας.

Ερώτηση με θέμα την ενδεχόμενηκατάργηση 130 οργανικών θέσε-

ων εκπαιδευτικών στη Λέσβο κατέ-θεσε χτες στη Βουλή προς τον υ-πουργό Παιδείας, Κωνσταντίνο Αρ-βανιτόπουλο, ο βουλευτής ΠαύλοςΒογιατζής.Ο ίδιος επισημαίνει πως μετά τησχετική εγκύκλιο του Υπουργείουπρος τις περιφερειακές διευθύν-σεις Εκπαίδευσης με θέμα την ορ-γανικότητα των σχολικών μονάδωνπρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιαςεκπαίδευσης, έχει προκληθεί μεγά-λη αναστάτωση στην εκπαιδευτικήκοινότητα, τόσο στους συλλόγουςτων Εκπαιδευτικών Λέσβου, όσοκαι στους συλλόγους Γονέων καιΚηδεμόνων.Όπως υπογραμμίζει, το ενδεχόμε-νο της κατάργησης θα προκαλούσετεράστια προβλήματα στους μαθη-τές και τις οικογένειές τους, εφό-σον αρκετές σχολικές μονάδες σεκατ’ εξοχήν αγροτικές περιοχές τουνησιού, όπως είναι ενδεικτικά η Ά-ντισσα, ο Μεσότοπος, η Άγρα και οΠαλαιόκηπος, θα υποβιβάζονταν α-πό εξαθέσιες σε πενταθέ-σιες ή τετραθέσιες, μεταυτόχρονη κατάργησητης λειτουργίας τους ωςολοήμερων σχολείων.Στο πλαίσιο αυτό, ο κ.Βογιατζής ζητά από τονυπουργό να λάβει υπόψητου τις ιδιαιτερότητεςτων νησιωτικών περιο-χών και κυρίως των πα-ραμεθόριων νησιών, ό-πως η Λέσβος, και ναδιασφαλίσει τόσο τη συ-νέχιση λειτουργίας όλωντων εξαθέσεων σχολείωντου νησιού, όσο και τηνποιότητα της παρεχόμε-νης εκπαίδευσης στασχολεία.

Ερώτηση Παύλου Βογιατζήστη Βουλή

Για την κατάργηση των 130 οργανικών θέσεων

Όλο και λιγότεροι οι αστυνομικοί στη Λέσβο

Αυξάνονται οι κλοπές,μειώνεται η αστυνόμευση

Κλοπή στη Σκάλα Πολιχνίτου

Page 8: Εμπρός 3801

8ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013

EI∆HΣEIΣ

της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY

Με τη συζήτηση καιέγκριση τροποποίη-σης του Κανονι-

σμού Λειτουργίας του, τοΔημοτικό Συμβούλιο Λέ-σβου ξεκίνησε τη συνε-δρίασή του το απόγευματης Τετάρτης, συνεδρία-ση την οποία απασχόλη-σαν πάνω από 30 συνολι-κά θέματα, η πλειοψηφίατων οποίων πέρασε σχε-δόν ομόφωνα. Ένα θέμαπου προβλημάτισε ιδιαί-τερα το σώμα, ήταν αυτότης πληρωμής του επιδό-ματος των 176 ευρώστους δημοτικούς υπαλ-λήλους, αφού όπως ανα-δείχθηκε κατά τη συζήτη-ση, υπάρχουν υπάλληλοιπολλών διαφορετικών τα-χυτήτων, με αποτέλεσμαάλλοι ήδη να το έχουνπάρει, άλλοι να το περι-μένουν, κι άλλοι να τοπάρουν μόνο αν κερδί-σουν την υπόθεση σταδικαστήρια.Κερδισμένοι προς το πα-ρόν, πάντως, βγαίνουν οιεπαγγελματίες που μι-σθώνουν την παραλίαμπροστά απ’ τις επιχειρή-σεις τους, μια και ο εξορ-θολογισμός αυτήν τη φο-ρά αποφασίστηκε να είναιμε μειωμένη και ενιαία τι-μή για όλο το Δήμο.Για το θέμα του κανονι-σμού, που συζητήθηκεγια πάνω από μια ώρα, υι-οθετήθηκε η πρόταση τουεπικεφαλής της «ΛαϊκήςΣυσπείρωσης», ΒαγγέληΠαλαιολόγου, με προ-σθήκες που έγιναν κυ-ρίως απ’ τους ΑπόστολοΠατέστο και Παντελή Πα-τερέλλη, ενώ ανέλαβε τοτελικό κείμενο της τροπο-ποίησης να διαμορφώσειο πρόεδρος του Συμβου-λίου, που εισηγήθηκε καιτο θέμα, Παναγιώτης Ζα-φειρίου. Το μεγάλο «α-γκάθι» είναι η διάρκεια

και ο αριθμός των θεμά-των, καθώς και η τηλεο-πτική κάλυψη των συνε-δριάσεων. Μερίδα τωνσυμβούλων πρότεινε ησυνεδρίαση να μαγνητο-σκοπείται και να μη μετα-δίδεται απ’ ευθείας.

Παντού έξι ευρώΣτο θέμα του καθορισμούτου μισθώματος για τηνπαραχώρηση αιγιαλού καιπαραλίας στα τμήματαπου δικαιωματικά και χω-ρίς διαγωνισμό νοικιά-ζουν οι επαγγελματίεςμπροστά απ’ το χώρο ό-που δραστηριοποιούνται,ο αντιδήμαρχος Οικονο-μικών, Νίκος Κατράνης,τόνισε ότι επικρατείπραγματικό αλαλούμ στις13 δημοτικές ενότητεςβάσει των τιμών που ήδηισχύουν σε όλη τη Λέσβο.Η πρόταση της υπηρε-

σίας ήταν το τίμημα ναδιαμορφωθεί βάσει καιτων προτάσεων των γεω-γραφικών αντιδημάρχων,κάτι όμως που είχε ως α-ποτέλεσμα να υπάρχουνσοβαρές διακυμάνσειςστην τιμή ανά τετραγωνι-κό, που ξεκινούσε απόδυο - τρία ευρώ και έφτα-νε τα 50 ευρώ.Τελικά, με την υιοθέτησηαπ’ το Δημήτρη Βουνάτσοτης πρότασης του επικε-φαλής της μείζονος αντι-πολίτευσης, Άρη Χατζη-κομνηνού, και δεδομέ-νων των αντιδράσεων πα-ριστάμενων επαγγελμα-τιών που εξέφραζαν τηναντίθεσή τους σε κάθεαύξηση, το σώμα ψήφισενα ισχύσει παντού, σε ό-λους τους χώρους, η ίδιατιμή ανά τετραγωνικό,που θα νοικιαστεί προς έ-ξι ευρώ.

Aνακατατάξεις χωροταξικά α-ναμένεται να φέρει πολύ

σύντομα η απόφαση του περι-φερειάρχη Νάσου Γιακαλή γιαμετακίνηση υπηρεσιών τηςΠεριφέρειας στην έδρα της τηΜυτιλήνη, σε άλλους χώρους.Όμως κάποιες απ’ αυτές τιςαλλαγές επηρεάζουν και υπη-ρεσίες άλλων φορέων, όπωςεν προκειμένω τη ΔιεύθυνσηΠρόνοιας του Δήμου Λέσβου,που φαίνεται να μένει άστεγη.Μετά τη μετακίνηση του Λιμε-νικού Ταμείου Λέσβου σε δικήτου στέγη στο χώρο των πα-λιών αποθηκών του Τελωνεί-ου, στο κτήριο της Ίμβρου 2 α-πέμειναν μόνο οι πρώην νο-μαρχιακές υπηρεσίες Δημό-σιας Υγείας και Πρόνοιας, πουμε βάση τον «Καλλικράτη»μοιράστηκαν σε ΠεριφέρειαΒορείου Αιγαίου και Δήμο Λέ-σβου.

Φεύγει…«Το αμέσως επόμενο διάστη-μα θα προχωρήσει η διαδικα-σία συνένωσης υπηρεσιώνμας, με βασικό κριτήριο ναβρίσκονται κάτω από μία γενι-κή διεύθυνση στον ίδιο χώρο»,ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχηςΑντώνης Γιαννάκης, τονίζο-ντας ότι το όλο θέμα βρίσκεταιστο στάδιο της επεξεργασίας.Ήδη όμως η αρμόδια επιτροπήτης Περιφέρειας έχει επιλέξειως προς την καταλληλότητάτου το νέο χώρο μεταστέγασηςυπηρεσιών, την παλιά κλινικήΒαμβουρέλλη, που έχει τη δυ-νατότητα να «στεγάσει» υπη-ρεσίες με συνολικό ανθρώπινοδυναμικό 57 υπαλλήλους. Θε-ωρείται σχεδόν βέβαιο πωςπολύ σύντομα απ’ τις πρώτεςυπηρεσίες που θα μετακομί-σουν εκεί, θα είναι η Διεύθυν-ση Δημόσιας Υγείας της Περι-φέρειας Βορείου Αιγαίου.Μέχρι το τέλος του χρόνου υ-πάρχει συμφωνητικό της Περι-φέρειας για τους χώρους που

χρησιμοποιούν οι προνοιακέςυπηρεσίες στην Ίμβρου 2, πουόμως θα διακοπεί με τη μετα-στέγαση της Διεύθυνσης Δη-μόσιας Υγείας.Για όλα αυτά τα θέματα έχει ε-νημερωθεί και ο Δήμος Λέ-σβου, που στο πλαίσιο διερεύ-νησης νέων χώρων για τη στέ-γαση των υπηρεσιών του καιδη της Τεχνικής Υπηρεσίας, α-ναζητά με διακήρυξη που έχειδημοσιοποιήσει για τη μίσθω-ση ακινήτων, χώρους και γιαάλλες υπηρεσίες του, αν καιστη σχετική πρόσκληση δε γι-νόταν συγκεκριμένη αναφοράστο Τμήμα Πρόνοιας.Θυμίζουμε ότι απ’ την πλευράτου Δήμου, όπως μας είχε πειο αντιδήμαρχος Οικονομικών,Νίκος Κατράνης, γίνεται προ-σπάθεια να βρεθούν κατάλλη-λοι χώροι προς ενοικίαση κο-ντά στο κτήριο του ΔημαρχείουΜυτιλήνης, ώστε να μη χωρί-ζουν τις δημοτικές υπηρεσίεςμεγάλες αποστάσεις.«Αποτελεί ζητούμενο το πούθα στεγαστεί η υπηρεσία μαςαν φύγει η Περιφέρεια καιχρειαστεί αμέσως να μετακινη-θούμε και εμείς», ανέφερε οπροϊστάμενος του ΤμήματοςΠρόνοιας, Γιώργος Μαϊστρέλ-λης, λέγοντας ότι απ’ τις αρχέςΜαρτίου έχει ενημερωθεί οΔήμος για το όλο θέμα και α-ναμένεται απόφαση για τη με-ταστέγασή της. Σημειωτέον ότιτο Τμήμα Πρόνοιας, πέραν τουαντικειμένου των επιδομάτωνπου αφορούν περίπου σε1.000 δικαιούχους στο νησί,θεωρεί και τον τεράστιο αριθμόβιβλιαρίων των ανασφάλιστωνδημοτών. Όπως εξήγησε οπροϊστάμενος, καθημερινά ηυπηρεσία δέχεται και εξυπηρε-τεί σημαντικό αριθμό δημοτών,για αυτό και επιβάλλεται να τα-κτοποιηθεί άμεσα το θέμα τηςστέγης της.

ΜΑΡ.ΠΛ.

Ήξεραν και… «κάθισαν»Ένα ακόμη ζήτημα που για ώρα απασχόλησε τη συ-

νεδρίαση, αφορούσε στον εξωδικαστικό συμβιβα-σμό Δήμου και υπαλλήλων (περίπου 140 από αρκε-τές δημοτικές ενότητες) για το επίδομα των 176 ευ-ρώ. Με παρεμβάσεις των Άρη Χατζηκομνηνού καιΓιάννη Τσακίρη, ο οποίος έθεσε ζήτημα για υπαλλή-λους διαφορετικών ταχυτήτων, έγινε γνωστό πωςπερίπου 80 υπάλληλοι, κυρίως του πρώην ΔήμουΜυτιλήνης (σχολικοί φύλακες, οικονομικοί υπάλ-ληλοι κ.ά.), έχουν ήδη πάρει το επίδομα. Σε κάποιεςμάλιστα περιπτώσεις, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστι-κά, «κάθισαν» εκεί που ήξεραν ότι ο Δήμος έχειχρήματα και με τη διαδικασία της κατάσχεσης πή-ραν ό,τι δικαιούνταν. Αντιθέτως, άλλοι, παρ’ ότι έ-χουν έρθει σε συμβιβασμό με το Δήμο, ακόμη δεν έ-χουν πληρωθεί τα οφειλόμενα, ενώ για τους υπαλ-λήλους που αφορούσε η συνεδρίαση, και παρίστα-ντο αρκετοί, το ποσόν που πρέπει να αποδοθεί φτά-νει τις 900.000 ευρώ. Συνολικά ο Δήμος, όπως εξή-γησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλή-λων, Γιώργος Αλεξίου, οφείλει περί το 1,5 εκατ. ευ-ρώ για το επίδομα, ποσό που αποφασίστηκε να κα-ταβληθεί σε δύο δόσεις. Υπάρχουν ήδη υπάλληλοιπου πρωτοδίκως δεν κέρδισαν την είσπραξή του καιέχουν υποβάλει έφεση, ενώ όπως μας έλεγε εργα-ζόμενος στην καθαριότητα στην Καλλονή, «εγώ α-κόμη το διεκδικώ, ενώ οι συνάδελφοί μου στον ίδιοτομέα στη Μυτιλήνη το έχουν ήδη πάρει».

Όπως αποκαλύφθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, 80 υπάλληλοι κυρίως του πρώην Δήμου Μυτιλήνης έχουν ήδη πάρει το επίδομα που οι άλλοι διεκδικούν

Δημοτικοί υπάλληλοιπολλών ταχυτήτων

Όταν μετακομίσουν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας απ’ το κτήριο της οδού Ίμβρου, θα πρέπει να φύγει και η υπηρεσία του Δήμου

Άστεγη… Πρόνοια

Page 9: Εμπρός 3801

Ενοικιάζεται στην περιοχήτού ΟΤΕ δυάρι καινούργιοεπιπλωμένο (+ πλυντήριο),40 τ.μ., χωρίς κοινόχρη-στα, με αυτόνομη θέρμαν-ση. Τιμή 310 ευρώ. Πληρ.τηλ. 6947-949150 και6981-624504.

Ενοικιάζεται στη Βαρειάγκαρσονιέρα, επιπλωμένη,30 τ.μ., με δωρεάν νερό,αυτόνομη θέρμανση. Τιμή150 ευρώ. Πληρ. τηλ.6947-949150 και 6981-624504.

Ενοικιάζονται α) στη Μυτι-λήνη διαμέρισμα 64 τ.μ.,ισόγειο, υπερυψωμένο,αποτελούμενο από 2 Υ/Δ,1 σαλονοτραπεζαρία, 1κουζίνα, 1 λουτρό και 1αποθήκη στην αυλή, με αυ-τόνομη θέρμανση και χω-ρίς κοινόχρηστα, στην πε-ριοχή Μαύρα Σίδερα - Καλ-λιθέα και β) στην Αθήνα,περιοχή Ζωγράφου, 3ηστάση Άνω Ιλισίων, γκαρ-σονιέρα, τετράχωρη, μεβεράντα, στον 1ο όροφο.Σε άριστη κατάσταση, πολύκοντά στις πανεπιστημια-κές σχολές. Πληρ. τηλ.22510 25720, 6939-459814.

Ενοικιάζoνται από τον ιδιο-κτήτη πλήρως επιπλωμέναή όχι α) γωνιακό, διαμπε-ρές τριάρι 85 τ.μ., οροφο-διαμέρισμα, με ωραία θέακαι β) ισόγειο γωνιακόδυάρι 45 τ.μ. και πολύ κα-λή δυνατότητα σταθμεύσε-ως, στην οδό Μαρκοπού-λου 4 (Μαύρα Σίδερα, γή-πεδο). Πληρ. τηλ. 2251024690, 6946-011338.

Ενοικιάζεται επιπλωμένοκαινούργιο δυάρι 50 τ.μ.,ισογείου, στη Βαρειά. Σα-λόνι ενιαίος χώρος με κου-ζίνα, άνετο υπνοδωμάτιο,μπάνιο, εσωτερική αποθή-κη, αυτόνομη θέρμανση,κλιματιστικό, μεγάλη ιδιω-τική αυλή, χωρίς κοινόχρη-στα. Πληρ. τηλ. 2251040074, 6936-440105,6938 - 477850, www.realpro.gr

Ενοικιάζονται σε διώροφηοικοδομή 2 διαμερίσματατριάρια, με αυτόνομη θέρ-μανση, χωρίς κοινόχρηστα.Πληρ. τηλ. 22510 23219και 22510 23383.

Ενοικιάζεται δυάρι επιπλω-μένο στον Άγ. Νικόλαο, δι-πλοκατοικίας, 1ου ορό-φου, 52 τ.μ., διαμπερές,ήσυχο, με αυτόνομη θέρ-μανση, air-condition, 2μπαλκόνια. Θέα στη θάλασ-σα. Πληρ. τηλ. 2251026358, 6947-337488.

Ενοικιάζεται επιπλωμένηγκαρσονιέρα στο κέντρο.Δεν έχει κοινόχρηστα. Τιμή170 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται κοντά στονΟΤΕ δυάρι στο 2ο όροφο,με αυτόνομη θέρμανση καιτζάκι, χωρίς κοινόχρηστα,70 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 2251054097 & 6937-382792, -93.

Ενοικιάζεται στη Λαγκάδαγκαρσονιέρα, επιπλωμένη,ημιυπόγεια, 25 τ.μ., χωρίςκοινόχρηστα, με αυτόνομηθέρμανση. Τιμή 130 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150 και 6981-624504.

Ενοικιάζεται στη Χρυσο-μαλλούσα δυάρι 1ου ορό-φου, 62 τ.μ., με 1 υπνο-δωμάτιο, κουζίνα, καθιστι-κό, αυτόνομη θέρμανση.Τιμή 270 ευρώ. Πληρ. τηλ.6947-949150 και 6981-624504.

Ενοικιάζεται καινούργιοτριάρι διαμέρισμα στην πε-ριοχή Ακλειδιού. Θέα στηθάλασσα, αυτόνομη θέρ-μανση, διαμπερές, θέσηστάθμευσης με πολύ μεγά-λο βοηθητικό χώρο. Το κυ-ρίως σπίτι είναι 85 τ.μ. καιο βοηθητικός χώρος 85τ.μ.. Τιμή 430 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται στο ΜεσαίοΧάλικα 1ου ορόφου διαμέ-ρισμα, 90 τ.μ., με 2 υπνο-δωμάτια, αυτόνομη θέρ-μανση, κουζίνα, καθιστικόκαι 1 θέση πάρκινγκ. Τιμή420 ευρώ. Πληρ. τηλ.6947-949150 και 6981-624504.

Ενοικιάζεται στις Καμάρεςεπιπλωμένη γκαρσονιέρα,χωρίς κοινόχρηστα, σε ισό-γειο, 40 τ.μ., με αυτόνομηθέρμανση. Τιμή 180 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται δυάρι διαμέρι-σμα 4ου ορόφου, στηνΆνω Κυψέλη της Αθήνας,εμβαδού 54 τ.μ.. Τιμή250 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται στον Κάτω Χά-λικα δίχωρη γκαρσονιέρα1ου ορόφου, με θέα, 38τ.μ. επιπλωμένη, με 1υπνοδωμάτιο, αυτόνομηθέρμανση, κουζίνα, καθι-στικό. Τιμή 200 ευρώ.Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται στον ΕπάνωΧάλικα δυάρι ημιυπόγειο,45 τ.μ., επιπλωμένο, με 1υπνοδωμάτιο, αυτόνομηθέρμανση, κουζίνα, καθι-στικό. Τιμή 230 ευρώ.Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται μεζονέτα 4υπνοδωματίων στη Σουρά-δα. Διαθέτει τζάκι. Τιμή600 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται στο κέντρο,επάνω από την αγορά,γκαρσονιέρα επιπλωμένη,υπερυψωμένη, 25 τ.μ., μεαυτόνομη θέρμανση, χω-ρίς κοινόχρηστα. Τιμή 210ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150 και 6981-624504.

Ενοικιάζεται στο Κιόσκιδυάρι σε ισόγειο, 50 τ.μ..Χωρίς έπιπλα, με 1 υπνο-δωμάτιο, αυτόνομη θέρ-μανση. Πληρ. τηλ. 6947-949150 και 6981-624504.

Ενοικιάζεται στο κέντρο,επάνω από την αγορά,γκαρσονιέρα επιπλωμένη,υπερυψωμένη, 25 τ.μ., μεαυτόνομη θέρμανση, χω-ρίς κοινόχρηστα. Τιμή 210ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150 και 6981-624504.

Ενοικιάζεται επιπλωμένηδίχωρη γκαρσονιέρα σεόροφο, στη Χρυσομαλλού-σα, με τιμή 230 ευρώ.Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται από ιδιώτη,γκαρσονιέρα 1ου ορόφου,δίχωρη, 40 τ.μ., μπροστι-νή, επιπλωμένη, με αυτό-νομη θέρμανση. Οικονό-μου Τάξη 22, στη Χρυσο-μαλλούσα. Πληρ. τηλ.6947-320944.

Ενοικιάζεται μονοκατοικίαπλησίον Λόφου Πανεπιστη-μίου. Ατομική θέρμανσημε δικό της λέβητα. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται επιπλωμένηγκαρσονιέρα στη Βαρειά.Τιμή 170 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται δυάρι και-νούργιο και μικρό, στην πε-ριοχή της Χρυσομαλλού-σας, χωρίς κοινόχρηστα.Πληρ. τηλ. 6947-949150και 6981-624504

Ενοικιάζεται μεγάλο τεσσά-ρι διαμέρισμα στη Χρυσο-μαλλούσα, διαμπερές, μεαυτόνομη θέρμανση, απο-θήκη. Τιμή 400 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται καινούργιαμονοκατοικία 2 υπνοδωμα-τίων, με πλήρη επίπλωσηκαι χωρίς έπιπλα, στις Κα-μάρες. Έχει αυλή, θέρμαν-ση με καλοριφέρ, 1 κλιμα-τιστικό, διπλά τζάμια, ηλια-κό, θέα στο λιμάνι. Τιμή320 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται επιπλωμένοδυάρι 48 τ.μ., στο κέντροτης Μυτιλήνης. Μεγάλοσαλόνι, ενιαίος χώρος μεκουζίνα, 1 υπνοδωμάτιο,μπάνιο, μπαλκόνι με θέαστο λιμάνι, αυτόνομη θέρ-μανση με θερμοσυσσω-ρευτές, κλιματιστικό, χω-ρίς κοινόχρηστα. Πληρ.τηλ. 22510 40074, 6936-440105, 6938-477850,www.realpro.gr

Ενοικιάζεται επιπλωμένηγκαρσονιέρα 30 τ.μ. μεαυτονομία χωρίς κοινόχρη-στα με μεγάλη βεράνταστο Βουναράκι. Πληρ. τηλ.22510 47618, 6989-869651.

Ενοικιάζεται επιπλωμένοτριάρι στο κέντρο, 4ουορόφου, με θέρμανσηκεντρική και κλιματισμό,μεγάλες βεράντες. Θέαστη θάλασσα. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται καινούργιοτεσσάρρι οροφοδιαμέρι-σμα στο κέντρο. Αυτόνομηθέρμανση, ηλιακός. Τιμή480 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται καινούργιαμονοκατοικία 2 υπνοδωμα-τίων στο Ακρωτήρι Μυτιλή-νης. Διαθέτει γκαράζ καιαυλή. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται δίχωρη και-νούργια γκαρσονιέρα, επι-πλωμένη, με αυτόνομηθέρμανση, στην περιοχήΑκλειδιού. Τιμή 220 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται τριάρι διαμέ-ρισμα 2 υπνοδωματίωνστα Πάμφιλα. Αυτόνομηθέρμανση. Αρίστη κατά-σταση. Τιμή 280 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται μεγάλο δυάριστη Χρυσομαλλούσα, αρί-στης κατάστασης, με αυτό-νομη θέρμανση. Τιμή 250ευρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται επιπλωμένοδυάρι με τζάκι, στο κέντροτης Μυτιλήνης, 4ου ορό-φου, με πανοραμική θέατης πόλης. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται στη Χρυσο-μαλλούσα 3ου ορόφουδιαμέρισμα, 74 τ.μ., με 2υπνοδωμάτια, αυτόνομηθέρμανση, κουζίνα, καθι-στικό. Τιμή 220 ευρώ.Πληρ. τηλ. 6947-949150και 6981-624504.

Ενοικιάζεται ολοκαίνουρ-γιο μικρό τριάρι διαμέρι-σμα στον Άνω Χάλικα Μυτι-λήνης. Τιμή 350 ευρώ.Δεν έχει κατοικηθεί ακό-μα. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζονται γκαρσονιέ-ρες από 180 ευρώ, δυά-ρια από 250 ευρώ, τριά-ρια από 280 ευρώ και μο-νοκατοικίες από 300 ευ-ρώ. ΚΤΗΜΑΤΕΜΟΡΙΚΗΜΥΤΙΛΗΝΗΣ. Πληρ. τηλ.22510 45181 (υπεύθυ-νος: Λουκιανός Ραλλίδης).

Ενοικιάζεται καινούργιαεπιπλωμένη γκαρσονιέραστην Καλλιθέα (χαμηλά,στην αρχή της ανηφόραςτου Νοσοκομείου και δε-ξιά). Αυτόνομη θέρμανσημε καλοριφέρ και κλιματι-σμό. Τιμή 200 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται στην περιοχήΚάτω Χάλικα δίχωρη γκαρ-σονιέρα, 1ου ορόφου, μεθέα, 35 τ.μ., επιπλωμένη,με 1 υπνοδωμάτιο, αυτό-νομη θέρμανση, κουζίνα,καθιστικό. Τιμή 200 ευρώ.Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται καινούργιοδυάρι διαμέρισμα στηνΚαλλιθέα (χαμηλά, στηναρχή της ανηφόρας τουΝοσοκομείου και δεξιά).Διαθέτει 2 μπάνια, αυτόνο-μη θέρμανση με καλορι-φέρ και κλιματισμό. Τιμή280 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται τριάρι διαμέ-ρισμα στην Καλλιθέα (χα-μηλά, στην αρχή της ανη-φόρας του Νοσοκομείουκαι δεξιά). Αυτόνομη θέρ-μανση. Τιμή 280 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται τριάρι αρίστηςκατάστασης, στη Χρυσο-μαλλούσα. Αυτόνομη θέρ-μανση. Τιμή 300 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται δίχωρη επι-πλωμένη γκαρσονιέραστην προκυμαία Μυτιλή-νης. Τιμή 230 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται στη Χρυσο-μαλλούσα διαμέρισμα 100τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια,αυτόνομη θέρμανση, κου-ζίνα, καθιστικό και πιλοτήγια ένα αμάξι. Τιμή 500ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται διαμέρισμαανακαινισμένο, ρετιρέ,διαμπερές, με θέα, 120τ.μ., στην Καλλιθέα Μυτι-λήνης. Πληρ. τηλ. 2251041186, 46141, 6947-842565, 6977-018289.

Ενοικιάζεται στη Νεάποληδυάρι ισόγειο, 40 τ.μ., μεέπιπλα, 1 υπνοδωμάτιο,αυτόνομη θέρμανση, κου-ζίνα, καθιστικό. Τιμή 230ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται προνομιούχοδιαμέρισμα, β´ όροφος,160τ.μ. επί της Καβέτσου(κατάλληλο και για επαγ-γελματική στέγη). Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται καινούργιαμονόχωρη γκαρσονιέρα32 τ.μ. (κατασκευής2011), 1ου ορόφου, πλή-ρως επιπλωμένη, με κλι-ματισμό και αυτονομίαθέρμανσης, στην Παναγι-ούδα. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζονται α) δυάριανεξάρτητο χωρίς κοινό-χρηστα και β) τριάρι 1ουορόφου, στη Χρυσομαλ-λούσα. Πληρ. τηλ. 2251045771, 6971-573639,6996-536690.

Ενοικιάζεται στην περιοχήτου Νοσοκομείου γκαρσο-νιέρα 33 τ.μ., επιπλωμένη,με θέα, αυτόνομη θέρμαν-ση συν πλυντήριο και TV.Τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ.6947-949150 και 6981-624504.

Ενοικιάζεται ανακαινισμέ-νο τριάρι 70 τ.μ., ισογείου,με αυλή, στην Καλλιθέα.Σαλόνι, ενιαίος χώρος μεκουζίνα, 2 υπνοδωμάτια,άνετο μπάνιο, αυτόνομηθέρμανση, χωρίς κοινό-χρηστα. Πληρ. τηλ. 2251040074, 6936-440105,6938 - 477850, www.realpro.gr

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣΚΑΤΟΙΚΙΩΝ& ΚΤΗΡΙΩΝ

9ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013

Page 10: Εμπρός 3801

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013 10Ενοικιάζεται καινούργιοδυάρι 45 τ.μ. (κατασκευής2011), με κλιματισμό καιαυτονομία θέρμανσης,στην Παναγιούδα. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται καινούργια μι-κρή μονοκατοικία με 2υπνοδωμάτια, στο Βουνα-ράκι. Τιμή 300 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται στον ΕπάνωΧάλικα δυάρι ισόγειο, 45τ.μ., με έπιπλα, 1 υπνοδω-μάτιο, αυτόνομη θέρμαν-ση, κουζίνα, καθιστικό. Τι-μή 200 ευρώ. Πληρ. τηλ.6947-949150.

Ενοικιάζεται τριώροφο(ισόγειο, 1ος, 2ος) παρα-δοσιακό κτήριο, σε άριστηκατάσταση, 140 τ.μ. ο κά-θε όροφος, με εγκατεστη-μένο δίκτυο ίντερνετ, γιαοποιαδήποτε επαγγελματι-κή χρήση, στην κεντρικήαγορά Μυτιλήνης. Πληρ.τηλ. 6972-210895.

Ενοικιάζεται μονοκατοικία45 τ.μ. (κατασκευής2005) πλήρως επιπλωμέ-νη, με κλιματισμό, στηνΠαναγιούδα. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται τριάρι διαμέ-ρισμα στη Χρυσομαλλού-σα, σε αρίστη κατάσταση.Αυτόνομη θέρμανση. Τιμή300 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλούνται στον Πειραιάοροφοδιαμερίσματα 85τ.μ. στον 1ο, 2ο και 3οόροφο νεόδμητης πολυκα-τοικίας, στη Φρεαττύδα.Διαμπερή, με 3 δωμάτια,κουζίνα, μπάνιο, WC, απο-θηκευτικό χώρο και θέσηστάθμευσης στην πιλοτή.Πληρ. τηλ. 6932-213053,22510 43357.

Πωλείται τριώροφο κτήριοστο Καγιάνι. Αποτελείταιαπό υπόγειο 107 τ.μ., ισό-γειο 107 τ.μ. (δυάρι καιένα γκαράζ), όροφο 107τ.μ. (τριάρι οροφοδιαμέρι-σμα). Τιμή 270.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται διώροφη μονοκα-τοικία 83 τ.μ. στην περιο-χή των Εργατικών Κατοι-κιών Ακαδημίας. Με κουζί-να, σαλονοτραπεζαρία,WC, 2 υπνοδωμάτια καιμπάνιο. Αυτόνομη θέρμαν-ση, κήπος μπροστά και πί-σω. Με θέα στην πόλη καιτο λιμάνι. Πληρ. τηλ.6989-677045.

Πωλείται loft στον Άνω Χά-λικα, με κήπο, εκπληκτικήθέα, εξαιρετική κατα-σκευή. Τιμή πολύ καλή.Πληρ. τηλ. 6947-118650.

Πωλείται στην περιοχή τηςΑκαδημίας μονοκατοικία98 τ.μ., 23 ετών, με 2υπνοδωμάτια, κουζίνα, κα-θιστικό, αυτόνομη θέρμαν-ση και τζάκι. Τιμή130.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 6947-949150 και6981-624504.

Πωλείται δίχωρη γκαρσο-νιέρα στη Χρυσομαλλούσα.Τιμή 30.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται ολοκαίνουργιο μι-κρό τριάρι διαμέρισμα,στον Άνω Χάλικα. Τιμή150.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται ημιτελές διαμέρι-σμα 110 τ.μ., 3 χλμ. έξωαπό την πόλη, με θέα στηθάλασσα, με 1 αποθήκη100 τ.μ. και 4 στρέμ. οικό-πεδο. Σε πολύ χαμηλή τι-μή. Πληρ. τηλ. 6947-949150 και 6981-624504.

Πωλείται καινούργιο δυάριοροφοδιαμέρισμα, στηνπεριοχή του ΠαιδικούΣταθμού, με μεγάλα μπαλ-κόνια, θέα στη θάλασσακαι στην πόλη, ηλιακό, αυ-τονομία και πολλά άλλα έξ-τρα. Τιμή 80.000. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο, πο-λυτελές διαμέρισμα, 1ουορόφου, 115 τ.μ., με 3υπνοδωμάτια, μεγάλη βε-ράντα, στη Χρυσομαλλού-σα (πλησίον εκκλησίας).Πληρ. τηλ. 22510 44245,22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται καινούργιο τριά-ρι, πολυτελές διαμέρισμα,στο Βουναράκι. Θέα στηθάλασσα, αυτόνομη θέρ-μανση, τριπλός ηλιακός,ηλεκτρικές τέντες, πολλέςντουλάπες. Δίχωρη ημιυ-πόγεια αποθήκη, διαμορ-φωμένη με ράφια. Τιμή150.000. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλούνται στην περιοχήτου Άι-Γιάννη Καλυβίτη ημι-τελή διαμερίσματα 1, 2, 3,4 δωματίων. Τιμές ευκαι-ρίας. Πληρ. τηλ. 2107258682, 6974-490954.

Πωλείται πολυτελές διαμέ-ρισμα στον Άνω Χάλικα,τριάρι, διαμπερές, με αυ-τόνομη θέρμανση, τζάκι,θέα όλη την πόλη της Μυτι-λήνης. Τιμή πολύ καλή.Πληρ. τηλ. 6947-118650.

Πωλείται διώροφη μονοκα-τοικία 360 τ.μ., στο κέν-τρο της πόλης. Μεγάλη αυ-λή. Αποτελείται από 12 κύ-ρια δωμάτια και 4 μπάνια.Διαθέτει 2 τζάκια. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται μεζονέτα 145τ.μ. με επιπλέον βοηθητι-κούς χώρους 80 τ.μ., στηνΑγία Μαρίνα. Καταπληκτι-κή θέα. Τιμή 250.000 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται loft στον Άνω Χά-λικα, με κήπο, εκπληκτικήθέα, εξαιρετική κατα-σκευή. Τιμή πολύ καλή.Πληρ. τηλ. 6947-118650.

Πωλείται καινούργια, προ-νομιούχα, πολυτελής μεζο-νέτα, 105 τ.μ., με 55 τ.μ.ισόγειο/βοηθητικό χώρο,θέα, στ’ Ακλειδιού. Τιμήπροσιτή. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχοοροφοδιαμέρισμα 150τ.μ., με θέα, μεγάλη αυλήκαι 2 χώρους στάθμευσης,στη Βαρειά. Τιμή προσιτή.Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχοδιαμπερές διαμέρισμα, ρε-τιρέ, 105 τ.μ., στα ΜαύραΣίδερα. Πληρ. τηλ. 2251044245 και 2251042528.

Πωλείται προνομιούχα μι-κρή μεζονέτα 45 τ.μ., με25 τ.μ. υπερυψωμένο ισό-γειο-βοηθ. χώρο, στη Βα-ρειά, με αυλή. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο δια-μέρισμα υπό κατασκευή,1ου ορόφου, 50τ.μ., στηΧρυσομαλλούσα. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μεζονέτα100τ.μ., νεόδμητη, σε οι-κόπεδο 280τ.μ., με 3 Υ/Δπανοραμική θέα, κήπος,200μ. από τη θάλασσα.Επιπλέον 50τ.μ. βοηθητι-κός χώρος στο ισόγειο, τι-μή προσιτή, στο Δ. Λουτρο-πολέως Θερμής. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο δια-μέρισμα 65 τ.μ., 1ου ορό-φου, σε άριστη κατάστα-ση, στη Χρυσομαλλούσα(πλησίον Νοσοκομείου).Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο, αυ-τοτελές, διώροφο αρχοντι-κό-παραδοσιακό, με 150τ.μ. και 75 τ.μ. βοηθητικόχώρο αποθήκη, με αυλή,στο Κιόσκι, πλησίον Δικα-στηρίων. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται καινούργια, πα-ραθαλάσσια, πολυτελήςμεζονέτα 100τ.μ., στηνπαραλία Βατερών. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο κεν-τρικό οροφοδιαμέρισμαστην Καλλονή, 160 τ.μ..Τιμή διαπραγματεύσιμη.Πληρ. τηλ. 22510 44245και 42528.

Πωλείται προνομιούχο, πο-λυτελές, καινούργιο διαμέ-ρισμα 55 τ.μ., 1ου ορό-φου, με θέα, περιοχή Παι-δικού Σταθμού. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται πολυτελές προ-νομιούχο διαμέρισμα 100τ.μ., 1ου ορόφου, με απε-ριόριστη θέα, στην περιο-χή Βουναράκι. Τιμή ευκαι-ρίας. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται γωνιακό, πολυτε-λές, προνομιούχο διαμέρι-σμα δευτέρου ορόφου,125 τ.μ., στη Χρυσομαλ-λούσα, πλησίον εκκλησίας.Υπάρχει και χώρος στάθ-μευσης. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται διαμπερές προ-νομιούχο οροφοδιαμέρι-σμα 180 τ.μ., με απεριόρι-στη θέα, πλησίον Νοσοκο-μείου. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται διαμέρισμα 60τ.μ. πρώτου ορόφου, πλη-σίον Καβέτσου, κατάλληλοκαι για επαγγελματική στέ-γη. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο και-νούργιο διαμέρισμα80τ.μ., α´ ορόφου, στοΑκρωτήρι. Υπάρχει και δυ-νατότητα γκαράζ 40τ.μ..Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται υπό κατασκευήτριάρι 85 τ.μ., με απεριό-ριστη θέα, στην περιοχήΚουμκό. Πληρ. τηλ.22510 44245, 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μεγάλο κτήριοστο κέντρο της πόλης. Εί-ναι μισθωμένο. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται καινούργια μεζο-νέτα στη Νεάπολη. Τιμή175.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται δυάρι διαμέρι-σμα 4ου ορόφου, στηνΆνω Κυψέλη της Αθήνας,εμβαδού 54 τ.μ.. Τιμή35.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται καινούργιο δυάριοροφοδιαμέρισμα, στο Συ-νοικισμό, με μεγάλα μπαλ-κόνια, θέα στη θάλασσακαι στην πόλη. Ηλιακός,αυτονομία και πολλά άλλαέξτρα. Πληρ. τηλ. 6945-935806.

Πωλείται ολοκαίνουργιοδιαμέρισμα 3 υπνοδωμα-τίων, στο Πυργί. Θέα στηθάλασσα, αποθήκη, 2 μπά-νια, μεγάλη βεράντα. Τιμή260.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχα,ανακαινισμένη μονοκατοι-κία 150 τ.μ., σε 1.000τ.μ. οικόπεδο, εντός οικι-σμού και με απεριόριστηθέα (υπάρχει υπόλοιποσυντελεστή δόμησης 250τ.μ.), περιοχή Μόριας.Πληρ. τηλ. 22510 44245,22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται καινούργια μονο-κατοικία 2 υπνοδωματίων,στην Καλλιθέα Μυτιλήνης.Διαθέτει αυλή, πάρκινγκ,αποθηκευτικούς χώρουςκαι θέα προς τη θάλασσακαι την πόλη. Τιμή240.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται μεγάλο τεσσάριδιαμέρισμα στη Χρυσομαλ-λούσα, με ωραία θέα στηθάλασσα. Τιμή 180.000ευρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται στη Χρυσομαλ-λούσα (Μητρέλια) διαμπε-ρές τεσσάρι 102 τ.μ., 2ουορόφου + 20 τ.μ. εξωτερι-κή αποθήκη. Σαλόνι μετζάκι, ημιξεχωριστός χώ-ρος κουζίνα, 3 υπνοδωμά-τια (2 μεγάλα και 1 μικρό),μεγάλα μπαλκόνια, αυτόνο-μη θέρμανση, ηλιακός,εξωτερική αποθήκη ισογεί-ου με WC, που μπορεί ναχρησιμοποιηθεί και ωςγκαράζ. Άριστη κατάστα-ση. Τιμή 160.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 40074,6936-440105, 6938-477850, www.realpro.gr

Στην περιοχή Ακρωτήριπωλούνται 3 ημιτελείς με-ζονέτες με υπόγειο. Πανο-ραμική θέα στη θάλασσα.Τιμές ευκαιρίας. Πληρ.τηλ. 210 7258682,6974-490954.

ΠΡΟΣΦΟΡΑ!!! Πωλείται νε-όδμητη, πολυτελή μεζονέ-τα 110 τ.μ., με 57 τ.μ.βοηθητικό χώρο, 3 υπνο-δωμάτια, WC και μπάνιο,σε πολύ καλό σημείο τηςπόλης. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται γκαρσονιέρα 30τ.μ., στον Άγ. Ιωάννη Δάφ-νης, 2ου ορόφου. Απέχει150 μ. από το μετρό.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται καινούργιο τριάριστην περιοχή Ακλειδιού,με θέα στη θάλασσα. Εμ-βαδόν 170 τ.μ.. Διαθέτεικαι θέση στάθμευσης. Τι-μή 240.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται διπλοκατοικία250 τ.μ. στο Κιόσκι (125τ.μ. ισόγειο και 125 τ.μ.πρώτος όροφος), με αυλή.Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται οροφοδιαμέρι-σμα 2 υπνοδωματίων, μεδική του αυλή, στην ΕπάνωΣκάλα. Τιμή 120.000 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται καινούργια μεζο-νέτα στην περιοχή της Ακα-δημίας, με 3 Υ/Δ, αποθή-κη, γκαράζ. Τιμή 290.000ευρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται καινούργια προ-νομιούχα μεζονέτα140τ.μ., με 80τ.μ. ημιισό-γειο και 600τ.μ. αυλή, μεαπεριόριστη θέα, στηνΑγία Μαρίνα (υπό κατα-σκευή). Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται ανακαινισμένοδυάρι στην περιοχή τουΝαυτικού Ομίλου. Τιμή65.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται στα Βατερά ολο-καίνουργια μεζονέτα 170τ.μ., χτισμένη επί οικοπέ-δου 1.200 τ.μ.. Χτίζονταιάλλα 230 τ.μ.. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται ισόγειο διαμέρι-σμα 50 τ.μ., στο Ακρωτή-ρι. Τιμή προσιτή. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται διπλοκατοικία με2 οροφοδιαμερίσματα (70τ.μ. το καθένα), στο Βου-ναράκι. Τιμή προσιτή.Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχα με-ζονέτα υπό κατασκευή,140 τ.μ., με 70 τ.μ. ισό-γειο γκαράζ και μικρή αυ-λή, στο Ακλειδιού. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &42528.

Πωλείται διαμέρισμα 40τ.μ. (υπό κατασκευή),πρώτου ορόφου, στη Χρυ-σομαλλούσα. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται στο κέντρο τηςαγοράς παλιά μονοκατοι-κία 70 τ.μ., σε 2 πατώμα-τα. Τιμή 55.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 6947-949150.

ΠΩΛΗΣΕΙΣΚΑΤΟΙΚΙΩΝ & ΚΤΗΡΙΩΝ

Page 11: Εμπρός 3801

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013 11Πωλείται πολύ μεγάλο τεσ-σάρι διαμέρισμα 3 υπνο-δωματίων στην περιοχήτου γηπέδου. Τιμή120.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο δια-μέρισμα 80 τ.μ., 1ου ορό-φου, πλήρως ανακαινισμέ-νο, σε άριστη κατάσταση,στο Ναυτικό Όμιλο. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται διαμέρισμα υπε-ρυψωμένου ισογείου, σεάριστη κατάσταση, 90 τ.μ.,στη Χρυσομαλλούσα (μαζίμε τα έπιπλα). Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλούνται προνομιούχεςμεζονέτες 105 τ.μ. εκά-στη, με 52 τ.μ. γκαράζ,αυλή και πανοραμική θέα,στην ευρύτερη περιοχήΣουράδας. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528.

Πωλείται προνομιούχο δια-μέρισμα σε αρίστη κατά-σταση, 95 τ.μ., 1ου ορό-φου, στη Χρυσομαλλούσα(πλησίον Νοσοκομείου).Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται ημιισόγειο διαμέ-ρισμα 45τ.μ. στην Παναγι-ούδα, με μικρή αυλή.45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται πολυτελές διαμέ-ρισμα στη Μυτιλήνη, 110τ.μ., 1ου ορόφου, διαμπε-ρές, προσόψεως. Διαθέτειμεγάλο σαλόνι, τραπεζα-ρία, κουζίνα, 3 Υ/Δ, WCκαι ένα κυρίως μπάνιο, βε-ράντα, μικρή αυλή, αυτό-νομη θέρμανση, τζάκι,ηλιακό θερμοσίφωνα, χω-ρίς κοινόχρηστα. Θέα στηθάλασσα, ήσυχη περιοχή.Έτος κατασκευής 2009.Πληρ. τηλ. 22510 46450,6932 - 622045, www.lesvos-realestate.gr

Πωλείται γκαρσονιέρα34τ.μ., 1ου ορόφου, πλή-ρως επιπλωμένη στην Πα-ναγιούδα. 55.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο δια-μέρισμα σε αρίστη κατά-σταση, 75 τ.μ., 1ου ορό-φου, στη Χρυσομαλλούσα,πλησίον εκκλησίας. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μεζονέτα 2 υπνο-δωματίων, με αυλή, στονΑφάλωνα Μυτιλήνης. Τιμή130.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται κατάστημα στηΧρυσομαλλούσα. Είναι μι-σθωμένο με ενοίκιο 450ευρώ. Τιμή πώλησης100.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται επαγγελματικόςχώρος 900 τ.μ., επί τηςΕ.Ο. Μυτιλήνης Καλλονής,πλησίον ξενοδοχείου «Μυ-τιλάνα». Έκταση οικοπέ-δου 8 στρέμ.. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται μεγάλο κατάστη-μα στην κεντρική αγοράΜυτιλήνης (οδός Ερμού).Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλούνται εμπορικά κατα-στήματα στο 5ο χλμ. Μυτι-λήνης - Καλλονής, 170τ.μ.. Τιμή προσιτή. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο δια-μέρισμα 62 τ.μ., 1ου ορό-φου, πλησίον Καβέτσου,κατάλληλο για επαγγελμα-τική στέγη. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται ανακαινισμένογραφείο 3ου ορόφου, 35τ.μ., πλησίον προκυμαίας-Εφορία. Τιμή προσιτή.Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται κατάστημα-γρα-φείο 30 τ.μ. περίπου, επίτης Καβέτσου. Τιμή85.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται μικρό κατάστημαεπί της προκυμαίας Μυτι-λήνης. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται προνομιούχο κα-τάστημα 52 τ.μ. πλησίονΚαβέτσου. Είναι μισθωμέ-νο και προσφέρεται ωςεπενδυτική λύση. πληρ.τηλ. 22510 44245,22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μεγάλο βιοτεχνι-κό κτήριο και κατάστημα,στην Παγανή Μυτιλήνης.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται διαμέρισμα σεαρίστη κατάσταση, 100τ.μ., 3ου ορόφου, με θέα,πλησίον γηπέδου. Τιμήδιαπραγματεύσιμη. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται σε τιμή ευκαι-ρίας μαγαζί για οποιαδήπο-τε χρήση, στη διασταύρω-

ση Ευρειακής - Περάμα-τος. Χώρος πάρκινγκ. Τοενοικιαστήριο μπορεί να γί-νει για όσα χρόνια χρειάζε-ται. Πληρ. τηλ. 2251040603.

Ενοικιάζεται κατάστημαστην Ελευθερίου Βενιζέ-λου 5, γωνιακό, ισόγειο,με πρόσοψη από την πλευ-ρά του πάρκινγκ, 52,6τ.μ.. Πληρ. τηλ. 2251043200 (Αναπτυξιακή Εται-ρεία Λέσβου).

Ενοικιάζεται προνομιούχοκατάστημα 160 τ.μ., στο6ο χλμ. επαρχιακής οδούΜυτιλήνης - Καλλονής, μειδιωτικό πάρκινγκ και γεώ-τρηση. Πληρ. τηλ. 2251044245, 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζονται α) γραφείο-ιατρείο, πρώην μικροβιο-λογικό Χατζηγιαννάκη,100 τ.μ., στον 1ο όροφο,Καβέτσου 10. Δυνατότηταδιαχωρισμού. β) Διαμέρι-σμα 1ου ορόφου, 90 τ.μ.,Καβέτσου 29, για επαγγελ-ματική στέγη, έναντι πα-λιάς «Ολυμπιακής». Πληρ.τηλ. 22510 25100,22510 94463, 6942-712715.

Ενοικιάζεται επαγγελματι-κός χώρος, Υακίνθου καιΧρυσομαλλούσης, κατάλ-ληλος για φαρμακείο, 90τ.μ., με 40 τ.μ. αποθήκηκαι εσωτερική επικοινωνίαστο ισόγειο. Διαθέτει έναχώρο στάθμευσης και 15μ. πρόσωπο. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται ολοκαίνουρ-γιο κατάστημα σε πολύκεντρικό σημείο της Χρυ-σομαλλούσας, 90 τ.μ., με40 τ.μ. αποθήκη στο υπό-γειο. Διαθέτει κλιματισμό,ασανσέρ, 1 χώρο στάθμευ-σης και 15 μέτρα πρόσω-πο. Πληρ. τηλ. 2251044245, 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται επιχείρηση - πα-ραδοσιακό καφενείο, στοΣκόπελο, με όλο τον εξο-πλισμό του. Πληρ. τηλ.6972-504582.

Πωλείται επιχείρηση inter-net-café ή ο πλήρης εξο-πλισμός της, στη Μυτιλή-νη. Πληρ. τηλ. 6937-434770 (9:00 - 15:00).

Πωλούνται στην Πέτρα 5ενοικιαζόμενα δωμάτια, μεαυτόνομη θέρμανση, σε 4στρέμ. οικόπεδο. Πληρ.τηλ. 6947-949150.

Πωλείται παραθαλάσσιοκατάστημα 190 τ.μ. σταΠάμφιλα. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται επιχείρηση εστία-σης επί της προκυμαίας.Περισσότερες πληροφο-ρίες, μόνο με ραντεβού.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται επιχείρηση κομ-μωτηρίου με 32ετή συνε-χή λειτουργία και διαμορ-φωμένη σταθερή πελα-τεία, σε κεντρικό σημείοτης πόλης, πλησίον τηςαγοράς. Η επιχείρηση δί-νεται με όλο τον απαραίτη-το επαγγελματικό εξοπλι-σμό και τα έπιπλα. Τιμή συ-ζητήσιμη. Πληρ. τηλ.6930-842100.

Πωλείται επιχείρηση fast-food πλησίον κεντρικήςαγοράς Μυτιλήνης. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται στην Καλλονήκερδοφόρα επιχείρησηενοικίασης και πώλησηςDVD και ειδών δώρου, λό-γω αλλαγής επαγγελματι-κού αντικειμένου. Μοναδι-κή στο είδος της στην πε-ριοχή, σε κεντρικό σημείοκαι με έτοιμο πελατολόγιο.Πληρ. τηλ. 22530 24544,6983-730486, 6983-295489.

Πωλούνται δύο αγροτεμά-χια 261 και 334 τ.μ., μελυόμενη κατοικία (33 τ.μ.)και νερό στο ένα, στο Νο-μό Κορίνθου, περιφέρειαΑγ. Θεοδώρων, θέση «Κα-τσιβίρι». Πληρ. τηλ. 6945-753311.

Πωλείται μεγάλο οικόπε-δο, άρτιο και οικοδομήσι-μο, πλησίον θέσης «Γαϊδα-ρανήφορος». Τιμή135.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο στονΚάτω Χάλικα, 100 τ.μ., μεοικοδομική άδεια. Τιμή λο-γική. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται οικόπεδο εντόςοικισμού, στην Αγία Μαρί-να. Τιμή 70.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο 216τ.μ. εντός του οποίουυπάρχει παλιά μονοκατοι-κία εμβαδού 86 τ.μ., στοΠλακάδο Λέσβου. Κτίζει200 τ.μ.. Έχει ωραία θέα.Τιμή 25.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται μεγάλο οικόπεδοεντός οικισμού, στουςΠύργους Θερμής. Κατα-πληκτική θέα. Κτίζει 400τ.μ.. Τιμή 140.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο οι-κόπεδο 250 τ.μ., κοντάστο Κιόσκι. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μεγάλο οικόπεδοεκτός σχεδίου, στην περιο-χή της Λάρσου, κατάλληλογια επαγγελματική χρήση ήκαι για ανέγερση κατοι-κίας. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται παραθαλάσσιο οι-κόπεδο, άρτιο και οικοδο-μήσιμο, ευρισκόμενο εν-τός οικισμού στη ΣκάλαΝέων Κυδωνιών, έκτασης1 στρέμ. περίπου. Κτίζει400 τ.μ.. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται μεγάλο οικόπεδοέκτασης 25.000 τ.μ., σεαγροτική περιοχή των Τα-ξιαρχών, πλησίον ΔύοΑγίων. Τιμή 120.000 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται οικόπεδο 4στρεμ., με πανοραμικήθέα, στο Γαϊδαρανήφορο.Τιμή διαπραγματεύσιμη.Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται παραθαλάσσιοπρονομιούχο οικόπεδο 3στρεμ., στην παραλία Θερ-μής, πλησίον Άι-Γιώργη.Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οι-κόπεδο 10 στρεμ., πλη-σίον ΚΤΕΟ (εθνικής οδούΜυτιλήνης - Μόριας), κα-τάλληλο για κάθε χρήση.Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οι-κόπεδο 7.500 τ.μ. επί τηςΕθνικής Οδού Μυτιλήνης -Καλλονής (πλησίον διακλά-δωσης Αγίας Παρα-σκευής). Τιμή προσιτή.Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο 2.465τ.μ., άρτιο και οικοδομήσι-μο, επί της Ε.Ο. Μόριας -Μυτιλήνης, κατάλληλο γιαανέγερση κατοικίας ήεπαγγελματικής στέγης. Τι-μή 65.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο οι-κόπεδο 2.000τ.μ., μεθέα, άρτιο και οικοδομήσι-μο, εντός οικισμού, περιο-χή Παμφίλων. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο επί τηςΕ.Ο. Μυτιλήνης - Παναγι-ούδας, κατάλληλο τόσο γιαανέγερση κατοικίας, όσοκαι για ανέγερση επαγγελ-ματικών χώρων. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται μικρό οικόπεδοστο Βουναράκι Μυτιλήνης.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο 126τ.μ. στις Καμάρες, με κα-ταπληκτική θέα. Κτίζει126 τ.μ. κύρια κατοικίακαι 70 περίπου τ.μ. βοη-θητικούς χώρους, ήτοι συ-νολικά περίπου 200 τ.μ..Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο εντόςοικισμού Περάματος Γέ-ρας, άρτιο και οικοδομήσι-μο. Διαθέτει γεώτρηση.Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται παραθαλάσσιο οι-κόπεδο 4 στρεμ. (250 μ.από παραλία Μιστεγνών),στα Μιστεγνά. Τιμή προσι-τή. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οι-κόπεδο 4.000 τ.μ., εκτόςοικισμού, στη Θερμή. Χτί-ζει 200 τ.μ.. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οι-κόπεδο με πανοραμικήθέα, 370 τ.μ. (χτίζει 200μ.), εντός οικισμού, στοΚαγιάνι. Τιμή προσιτή.Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο στιςΚαμάρες Μυτιλήνης, 88τ.μ., άρτιο και οικοδομήσι-μο, με δυνατότητα δόμη-σης 100 τ.μ. σε 2 ορό-φους, πρόσωπο σε δημοτι-κό δρόμο, με θέα. Τιμή ευ-καιρίας 40.000 ευρώ.ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ.Πληρ. τηλ. 22510 46450,6932 - 622045, www.lesvos-realestate.gr

Πωλούνται οικόπεδα 6στρεμ. (με πρόσωπο 50μ.) στα Μιστεγνά. Τιμήπροσιτή. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οι-κόπεδο 4 στρεμ., στουςΠύργους Θερμής, εκτόςοικισμού (χτίζει 200 μ.).Τιμή διαπραγματεύσιμη.Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται παραθαλάσσιο οι-κόπεδο στον Άγ. ΙσίδωροΠλωμαρίου, μεταξύ εκκλη-σίας και γηπέδου, με πρό-σωπο επί της πλαζ 50 μ.και επί της εθνικής οδούΑγ. Ισιδώρου - Πλωμαρίου.Είναι 1.500 τ.μ., εντός πα-λαιού οικισμού Αγ. Ισιδώ-ρου. Πληρ. τηλ. 2251024690 & 6946-011338.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ

ΠΩΛΗΣΕΙΣΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ

ΧΩΡΩΝ

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ

ΧΩΡΩΝ

ΠΩΛΗΣΕΙΣΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Page 12: Εμπρός 3801

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013 12Πωλείται οικόπεδο στο Λα-ζαρέτο, 500 τ.μ., άρτιο καιοικοδομήσιμο. Τιμή λογική.Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται οικόπεδο άρτιοκαι οικοδομήσιμο, εντόςοικισμού Πληγωνίου, μεθέα στη θάλασσα. Κτίζει400 τ.μ.. Τιμή 140.000ευρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται οικόπεδο άρτιοκαι οικοδομήσιμο, στονΑφάλωνα. Κτίζει 400 τ.μ..Καταπληκτική θέα. Τιμή70.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο 62τ.μ., στα Λουτρά Μυτιλή-νης. Κτίζει περίπου 100τ.μ. σε δύο επίπεδα (50τ.μ. και 50 τ.μ.). Τιμή

15.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται καινούργιος κα-ναπές τριθέσιος, που γίνε-ται κρεβάτι. Πληρ. τηλ.6981-624504.

Πωλούνται σύνθετο μαύρηλάκα, μπαράκι με δύοσκαμπώ, σαλόνι μοντέρνο,γωνία με τραπεζάκι, πλυν-τήριο πιάτων εντοιχισμένο,απορροφητήρας Imperio,inox και γυαλί, εντοιχισμέ-νη κουζίνα Neff inox καιεστία, ψυγείο, δίπορτοinox με βρύση, διπλή μπα-νιέρα-τζακούζι, μεγάλος νι-πτήρας με ντουλάπια, μο-

νός νιπτήρας-έπιπλο, ντου-λάπα μπάνιου, τραπεζαρίαμε 4 καρέκλες, καινούργιασώματα καλοριφέρ, μον-τέρνος καναπές-κρεβάτι,κρεβατοκάμαρα με κομο-δίνα, τουαλέτα και καθρέ-πτη, λέβητας-καυστήρας,ηλιακός θερμοσίφωνας,ντεπόζιτο νερού 500 λί-τρων, ντεπόζιτο πετρελαί-ου, νοσοκομειακό κρεβάτιμε ανάκληση με μηχανι-σμό. Όλα καινούργια ήελαφρώς μεταχειρισμένα.Πληρ. τηλ. 6946-361266,22530 22407, [email protected]

Μερεμέτια στο σπίτι ή στογραφείο, οικοδομικές ερ-γασίες, ελαιοχρωματισμοί,

ηλεκτροσυγκολλήσεις,υδραυλικά κ.λπ.. Πληρ.τηλ. 6996-791925 (Σάβ-βας).

Πωλείται αντίκα τραπεζα-ρία με 6 καρέκλες καιμπουφέ, χειροποίητη του1948, καρυδιά ψημένη,σε άριστη κατάσταση.Πληρ. τηλ. 6973-403114.

Πωλείται εξοπλισμός εστιατορίου-ταβέρνας εξ ολο-κλήρου ή μεμονωμένα.Ψυγείο τρίπορτο, λάντζεςδιπλές ανοξείδωτες, απορ-ροφητήρας 2,5 μ., μαζί με

μοτέρ εξαερισμού. Πληρ.τηλ. 6988-907798, κ. Ντί-να.

Πωλείται Opel CorsaSport, 1.400 cc,10/2001, με μεταλλικόχρώμα, 75.000 χλμ., air-condition, ραδιο-cd-mp3Pioneer, συναγερμό, GPS,σε άριστη κατάσταση, φυ-λασσόμενο σε κλειστό γκα-ράζ. 1ο χέρι, με serviceσε εξουσιοδοτημένο συ-νεργείο Opel, πληρωμένατέλη κυκλοφορίας καιΚΤΕΟ για 2 χρόνια. Τιμή3.100 ευρώ. Πληρ. τηλ.6973-403114.

ΠΩΛΗΣΕΙΣΔΙΚΥΚΛΩΝ &

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

ΠΩΛΗΣΕΙΣΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΑΣΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ!!!

ΜΥΤΙΛΗΝΗ

AEOLIAN ESTATEΑθηνέλλης Τζάννος

Καβέτσου 36ισόγειο

Πληρ. τηλ. 6947-949150

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙNHΤΩΝWWW.LESVOS-REALESTATE.GR Δούκας ΣτέργοςΝ. Αποστόλη 1,

Μυτιλήνητηλ. 2251046450, κιν. 6932-622045

ΚΤΗΜΑΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Ραλλίδης Λουκιανός

Καβέτσου 38 Τηλ. 22510 45181, κιν. 6945-935806

[email protected]

ΠΙΤΣΙΛΑΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ Καβέτσου 14

Τηλ. 22510 44245www.inter-lesvos.gr

REALPRO

ΜΠΟΣΤΑΝΤΑ ΑΝΤΖΕΛΑΗλία Βενέζη 2

Τηλ. 22510 40074, κιν. 6938-477850

www.realpro.gr

Α Γ Ο Ρ Α Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Σ

ΖΗΤΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

Γεωπόνος Γ.Π.Α. ΦυτικήςΠαραγωγής με MSc στηΓεωπληροφορική, κάτοχοςProficiency Cambridge καιECDL, με γνώσεις λογισμι-κών σχεδιασμού / dbase/ GIS, ζητά εργασία στηΜυτιλήνη. Πληρ. τηλ.6956-996020, [email protected]

Νοσηλεύτρια με πτυχίο καιεμπειρία αναλαμβάνει νο-σηλευτική φροντίδα (ενέ-σεις, καθετήρες κ.λπ.).Επίσης αναλαμβάνει τη φύ-λαξη παιδιών, αλλά και τοδιάβασμά τους για μαθή-ματα δημοτικού. Πληρ.τηλ. 6945-985466.

Κυρία αναλαμβάνει τη φύ-λαξη ηλικιωμένων, καθώςκαι οικιακές εργασίες κα-τόπιν συνεννόησης. Πληρ.τηλ. 22513 00544.

Κυρία από τη Βουλγαρία,με προϋπηρεσία, ζητάαπασχόληση για φύλαξηπαιδιών και ηλικιωμένων,

όλες τις ώρες (πρωί καιβράδυ). Πληρ. τηλ. 6984-710605.

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

Ζητείται κοπέλα αλλοδαπήή Ελληνίδα, μικρής ηλι-κίας, άνευ υποχρεώσεων,φιλόζωη, για οικιακές ερ-γασίες σε άριστες συνθή-κες διαμονής και διατρο-φής και δυνατότητα παράλ-ληλης εργασίας εφόσον τοεπιθυμεί. Μισθός αναλό-γως οικιακών προσόντων.Πληρ. τηλ. 6972-927888,What’s UP 6975-978580(ώρες επικοινωνίας: πρωί12:00 - 14:00, απόγευμα20:00 - 22:00).

Εν όψει λειτουργίας κατα-στήματος εστίασης (εστια-τορίου-καφέ-μπαρ-ζαχαρο-πλαστείου), παρακαλούμεόπως καταθέσετε τα βιο-γραφικά σας στα γραφείατής «Μαρίνα ΜυτιλήνηςΑ.Ε.». Θέσεις: Υπεύθυνοςβάρδιας, Μάγειρας, Servi-ce, Bar, Λάντζα.

Κέντρο Ξένων Γλωσσών

στη Μυτιλήνη αναζητά κα-θηγητές Αγγλικών και Γερ-μανικών (25 - 35 ετών) γιανα εργαστούν σε φροντι-στήριο στην πόλη της Μυτι-λήνης. Απαραίτητη η ευχά-ριστη προσωπικότητα, κυ-ρίως στο τηλέφωνο. Ναέχουν καλή γνώση χειρι-σμού υπολογιστών, ιδιαίτε-ρη προτίμηση σε αυτούςπου έχουν ως μητρική τηναγγλική ή γερμανική γλώσ-σα. Αποστολή βιογραφι-κών στο [email protected] (διεύθυνση Παπαδια-μάντη 6, 81100 - Μυτιλή-νη). Πληρ. τηλ. 6946-624878.

Ζητείται νέος με γνώσειςσε CorelDraw για εργασίασε κατάστημα κατασκευήςκαι τοποθέτησης πινακί-δων. Πληρ. τηλ. 2251037227, 6948-367465.

Εμπορική επιχείρηση ζητάυπάλληλο γραφείου, μόνοεφόσον έχει αντίστοιχηπροϋπηρεσία και κατέχειτο πρόγραμμα «Ατλαντίς».Πληρ. τηλ. 22510 24366,

22510 42985.

Πωλητές/αντιπρόσωποι(ανεξάρτητοι με Τ.Π.Υ. ήαγορά) σε τουριστικές πε-ριοχές και μεγάλες πόλεις,για ανάπτυξη εντομοαπω-θητικών και άλλων προϊόν-των σε μίνι μάρκετ, περί-πτερα και φαρμακεία. Με-γάλη ζήτηση, πωλήσεις καικέρδη. Πληρ. τηλ. 6985-121862, [email protected]

Από το Συνεργείο Καθαρι-σμού «Ν. Μονιούδης καιΥιοί Ο.Ε.» ζητούνται νέεςέως 25 ετών, με διάθεσηγια εργασία. Πληρ. τηλ.6939-063322 (κ. Δέσποι-να).

Ζητείται από εστιατόριο-τα-βέρνα νέος ή νέα με εμ-πειρία στο ψήσιμο και στοτηγάνισμα. Ανάλογη προ-ϋπηρεσία, απαραίτητη.Πληρ. τηλ. 6908-663345.

Το καφέ «El camino» στηνΕρεσό ζητά κοπέλα σερβι-τόρα για πενθήμερη εργα-σία. Πληρ. τηλ. 6943-

145952.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Φιλόλογος με πολυετή εμ-πειρία παραδίδει μαθήμα-τα γυμνασίου - λυκείου -ΕΠΑΛ (Αρχαία Ελληνικά,Λατινικά, Νέα Ελληνικά,Έκθεση-Έκφραση, Ιστο-ρία). Προετοιμασία για πα-νελλαδικές εξετάσεις.Πληρ. τηλ. 22510 22051& 6974-478717.

Μαθηματικά - Φυσική - Χη-μεία. Ιδιαίτερα μαθήματακατ' οίκον, από έμπειροκαθηγητή, σε μαθητές δη-μοτικού, γυμνασίου και λυ-κείου. Πληρ. τηλ. 6936-577837.

Πτυχιούχος πανεπιστημίουμε μεταπτυχιακό παραδί-δει μαθήματα σε παιδιάδημοτικού, καθώς αναλαμ-βάνει και τη φύλαξή τους(εάν χρειάζεται). Τιμέςπροσιτές. Πληρ. τηλ.6937-657223.

Page 13: Εμπρός 3801

13ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013 EI∆HΣEIΣ

Στη Μυτιλήνη έρχονται ο πρόεδρος και μέλη του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, για τον επιδοτούμενο από το τουρκικό κράτος «ιατρικό τουρισμό»

Αρχίζει η αντεπίθεση…

τoυ NIKOY MANABH

Πρόστιμο 200.000 ευ-ρώ θα κληθεί να πλη-ρώσει η «Lesvoshop

A.E.», θυγατρική τής ΑΕ-ΝΑΛ, για το συσκευαστή-ριο που δε λειτούργησεποτέ.Καλά πληροφορημένες πη-γές αναφέρουν ότι η εται-ρεία όταν προμηθεύτηκε ταμηχανήματα του συσκευα-στηρίου, δεν είχε πληρώ-σει το Φ.Π.Α. που αναλογείσε αυτά. Είναι μια διευκό-λυνση που κάνει το κράτοςπρος τις μεταποιητικές ε-πιχειρήσεις που επενδύ-ουν στην απόκτηση μηχα-νολογικού εξοπλισμού.Αρκεί βέβαια η επένδυσηνα ενταχθεί στην παραγω-γική διαδικασία, δηλαδήνα λειτουργήσει.Το συσκευαστήριο της«Lesvoshop A.E.» δε λει-τούργησε ποτέ, μέχρι σή-μερα που η εταιρεία έχειτεθεί υπό εκκαθάριση. Έτσιη εταιρεία θα κληθεί ναπληρώσει το Φ.Π.Α. πουδεν είχε πληρώσει όταν α-γόρασε τα μηχανήματα,στο τριπλάσιο του συνολι-κού του ύψους. Αυτό ση-μαίνει ότι το ποσό που θαβαρύνει την εταιρεία, ανέρ-χεται στις 200.000 ευρώ

περίπου.

Έλεγχοι διαρκείας…Το πρόστιμο προέκυψε α-πό τον έλεγχο που κάνει τοΣΔΟΕ στα λογιστικά βιβλίατής ΑΕΝΑΛ και της «Les-voshop A.E.» για λογαρια-σμό της Εισαγγελίας Μυτι-λήνης. Θυμίζουμε ότι η Ει-σαγγελία διενεργεί προκα-ταρτική εξέταση για την υ-πόθεση αυτή, προκειμένουνα προσδιορίσει τις ποινι-κές ευθύνες όσων πέρασαναπό τη διοίκηση των δύο ε-ταιρειών.Ο έλεγχος του ΣΔΟΕ φαί-νεται, σε αυτήν τη φάση, ό-τι έχει επικεντρωθεί στηνπερίπτωση της «LesvoshopA.E.», η οποία είναι το «εύ-κολο» μέρος της όλης υ-πόθεσης. Κι αυτό που ανα-μένεται να ολοκληρωθείσύντομα.Στη συνέχεια θα ακολου-θήσει ο έλεγχος στα λογι-στικά βιβλία τής ΑΕΝΑΛ, οοποίος κανείς δε γνωρίζειπότε θα ολοκληρωθεί. Τομόνο που είναι βέβαιο ότιθα απαιτηθεί, είναι πολύπερισσότερος χρόνος γιατην ολοκλήρωσή του. Κιαυτό γιατί το αντικείμενοτου ελέγχου είναι πολύ με-γαλύτερο.Τα πόρισμα των ελέγχωντού ΣΔΟΕ για τις δύο εται-

ρείες θα σταλεί τόσο στηνΕισαγγελία ΠρωτοδικώνΜυτιλήνης, όσο και στονοικονομικό εισαγγελέα.Θυμίζουμε πως πριν λίγεςεβδομάδες, το «Ε» είχε α-ποκαλύψει ότι ένας απότους φακέλους που έστειλεη Συνεταιριστική Τράπεζαστον οικονομικό εισαγγε-λέα, είναι και αυτός που α-φορά στις δανειοδοτήσειςτής ΑΕΝΑΛ και της «Les-voshop A.E.» από την Τρά-πεζα. Δηλαδή αντικείμενοτου ελέγχου είναι και ηχρηματοδότηση που δόθη-κε για τη δημιουργία τουσυσκευαστηρίου.Συνεπώς, η υπόθεση ΑΕ-ΝΑΛ-Lesvoshop ως σύνο-λο, κι όχι μόνο στο μέροςτης χρηματοδότησης απότη Συνεταιριστική ΤράπεζαΛέσβου-Λήμνου, είναι πι-θανό να αποκτήσει πανελ-λαδικές διαστάσεις αν οοικονομικός εισαγγελέαςκρίνει ότι αξίζει να ασχο-ληθεί μαζί της. Επίσης απότα παραπάνω προκύπτει ότιη έρευνα του οικονομικούεισαγγελέα σε αυτό το ζή-τημα θα κινηθεί με ταχύτε-ρους ρυθμούς, διότι θα λά-βει το απαραίτητο πόρισματου ΣΔΟΕ πολύ γρηγορότε-ρα από ό,τι αν το ζητούσε οίδιος.

της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY

Επιβεβαιώνοντας την προ-χθεσινή αποκάλυψη του

«Ε» ότι επίκειται τις επόμε-νες μέρες μείωση του τέλουςθεώρησης για την έκδοση βί-ζας στα ελληνικά λιμάνια, οπεριφερειάρχης Βορείου Αι-γαίου, σε δήλωσή του καιμνημονεύοντας επίσημη ενη-μέρωση απ’ το Υπουργείο Ε-ξωτερικών, υπογραμμίζει ότιοι προσπάθειες χρόνων φέρ-νουν αποτέλεσμα, αίρονταςτα εμπόδια που υπήρχαν έωςτώρα. Αυτό θα έχει αποτέλε-σμα, όπως λέει ο Νάσος Για-καλής, να αναμένεται αύξησητου τουρισμού, με ό,τι αυτόσημαίνει σε περίοδο κρίσηςόπως η διανυόμενη.Όπως ανακοίνωσε χθες η Πε-ριφέρεια Βορείου Αιγαίου,σύμφωνα με την επίσημη ενη-μέρωση από το Υπουργείο Ε-ξωτερικών «παρατείνεται ηδιάρκεια εφαρμογής του πι-λοτικού προγράμματος γιαέκδοση βίζας σε προερχόμε-νους από τα τουρκικά παράλιαεπισκέπτες, στα νησιά του Βο-ρείου Αιγαίου, μέχρι και τοτέλος του Οκτωβρίου 2013».

Μεγάλες προσδοκίες…Μάλιστα, όπως συνεχίζει η ί-δια ανακοίνωση, σε αποτέλε-σμα των πάγιων αιτημάτωντης Περιφέρειας Βορείου Αι-γαίου, των φορέων και των ε-παγγελματιών τουρισμού στα

νησιά μας, εξασφαλίστηκε ημείωση κοντά στο 50% τουκόστους της χορηγούμενηςθεώρησης στους Τούρκους ε-πισκέπτες, δηλαδή από τα 60,στα 35 ευρώ. Ας σημειωθεί ό-τι με την εφαρμογή του προ-γράμματος, η βίζα που θα χο-ρηγείται στα λιμάνια των νη-σιών του Βορείου Αιγαίου,προβλέπεται να ισχύει γιαδυο επισκέψεις, καθώς καιγια συνολική παραμονή έωςκαι 15 ημερών.Ο κ. Γιακαλής μετά από την ε-ξέλιξη αυτή δήλωσε ότι οιπροσπάθειες ετών των φορέ-ων του τουρισμού και της το-πικής αυτοδιοίκησης επιτυγ-χάνουν κατά την τελευταίαδιετία ουσιαστική απλοποίη-ση των γραφειοκρατικών δια-δικασιών εισόδου και παρα-μονής των Τούρκων επισκε-πτών στα νησιά. «Με τη μείω-ση δε και του κόστους της έκ-δοσης της βίζας που επετεύ-χθη, δικαίως δημιουργείται ηπροσδοκία για μεγάλη αύξη-ση του τουριστικού ρεύματοςαπό τα απέναντι τουρκικά πα-ράλια το καλοκαίρι που μαςέρχεται. Σε μία περίοδο κρί-σης, ο τουρισμός δύναται ναδώσει σημαντική ανάσα στηνοικονομία των νησιών μας καιπιστεύω ότι στο μέλλον μπο-ρούμε να επιτύχουμε ακόμηκαλύτερες προϋποθέσεις γιατους εν δυνάμει επισκέπτεςμας από την Τουρκία», ανέ-φερε ο περιφερειάρχης.

Απόλυτη επιβεβαίωση του «Ε»Δήλωση περιφερειάρχη για τη μείωση του κόστους έκδοσης βίζας

«Αίρονται τα εμπόδια…»

Στη «Lesvoshop A.E.», πρόστιμο 200.000 ευρώ για το συσκευαστήριο

Καμπάνα ΣΔΟΕ εν αναμονή του οικονομικού εισαγγελέα

Tο θέμα του ιατρικού τουρισμούπρος την Τουρκία και η κινητικό-

τητα που έχει ανακύψει το τελευ-ταίο διάστημα στη Λέσβο με τηνπροβολή και τις προωθητικές δρά-σεις που αφορούν σε ιδιωτικό νο-σοκομείο του Αδραμυττίου, ενερ-γοποιούν όχι μόνο τους τοπικούςσυλλόγους, αλλά και τον Πανελλή-νιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ). Ο πρό-εδρος του ΠΙΣ, Μιχάλης Βλασταρά-κος, θα επισκεφτεί τη Μυτιλήνητην προσεχή βδομάδα, τη ΜεγάληΤετάρτη, ανήμερα Πρωτομαγιάς,προκειμένου να ενημερωθεί επί τό-που για τις διαστάσεις του θέμα-τος.Όπως μας είπε ο πρόεδρος του Ια-τρικού Συλλόγου Λέσβου, Παναγιώ-της Προβέτζας, αναμένεται το από-γευμα της ίδιας μέρας ο κ. Βλαστα-ράκος να δώσει συνέντευξη Τύπου,όπου και θα αναφερθεί στις ενέρ-γειες στις οποίες θα προβούν οιΓιατροί ώστε να στηρίξουν τους συ-ναδέλφους τους στην παραμεθόριο.Σημειωτέον ότι ανάλογα προβλήμα-τα αντιμετωπίζουν οι γιατροί καιτης Ρόδου, ενώ μέλος της διοίκη-

σης του ΠΙΣ απ’ την πρωτεύουσατων Δωδεκανήσων, θα συνοδεύειτον πρόεδρο στην επίσκεψή του στηΜυτιλήνη.Κατά την παραμονή τους στο νησί,τα στελέχη τού ΠΙΣ θα έχουν τηνευκαιρία να συζητήσουν διεξοδικάμε τους συναδέλφους τους όλες τιςπτυχές του θέματος και να ανταλλά-ξουν απόψεις για τους τρόπους μετους οποίους μπορούν να αντιδρά-σουν. Οι Γιατροί έχουν ενημερωθείκαι για το δημοσίευμά μας που ανα-φερόταν στην κρατική επιδότησητου ιατρικού τουρισμού απ’ την κυ-βέρνηση της Τουρκίας, θέμα για τοοποίο και υπήρξε ιδιαίτερο ενδια-φέρον.Χρειάζεται να τονίσουμε πως χθες,στη δεύτερη προγραμματισμένη ε-πίσκεψη-ξενάγηση Μυτιληνιών στονοσοκομείο του Αδραμυττίου, υ-πήρξε συγκριτικά με την προηγού-μενη Πέμπτη πολύ μικρότερο εν-διαφέρον, παρ’ ότι και χθες το πρό-γραμμα κάλυπτε τη μετακίνηση-φι-λοξενία-ξενάγηση εντελώς δωρεάν,όπως και την πρώτη φορά.

ΜΑΡ.ΠΛ.

Page 14: Εμπρός 3801

α βιβλία παίζεια βιβλία παίζειΓράφει και επιμελείται ο Παναγιώτης Σκορδάς

Αλέξανδρος ΠαπαδιαμάντηςΠοιήματα 1874 - 1910

Επιμέλεια: Γιάννης ΚορίδηςΕκδόσεις ΙωλκόςΑθήνα 2012, σελ. 64

Στη σειρά «Αιώνια Ποίηση» τωνεκδόσεων «Ιωλκός», κυκλοφορεί

το παρόν βιβλίο με την επανέκδοσητων ποιημάτων του μεγάλου μαςπεζογράφου Αλέξανδρου Παπαδια-μάντη. Ως γνωστόν, ο Παπαδιαμάντης έγραψε ελάχιστα ποιήμα-τα. Κάποια από αυτά παρεμβάλλονται μέσα στα διηγήμα-τά του σαν παλιοί λησμονημένοι στίχοι. Και κάποια άλλα,όπως τα υμνογραφικά, είναι ελεύθερες αποδόσεις απόψαλμούς και εκκλησιαστικούς ύμνους. Τα περισσότερα,όμως, είναι εμπνευσμένα από πανηγύρια και μοναστη-ριακά κτίσματα της Σκιάθου.Αν και ο ίδιος ποτέ δε θεώρησε τον εαυτό του ποιητή, εντούτοις αυτές οι ποιητικές του δοκιμές, που συγκεντρώ-νονται στην έκδοση «Ποιήματα 1874 - 1910», θεωρού-νται ακρογωνιαίοι λίθοι της θρησκευτικής μας ποίησης.Αποτελούν δέσμες φωτεινές στα πολλά σκοτάδια της ζω-ής. Παράλληλα αποκαλύπτουν μια βασανισμένη μυστικο-πάθεια και ένα μουσικό κραδασμό που τροφοδοτούσε τιςκρυφές αγωνίες του Παπαδιαμάντη.Δείγμα γραφής: «Το σώμα αυτό το αιθέριο στη γη να μηλυγίσει / και το χαμόγελο ποτέ στα χείλη να μη σβύσει· /να μη φανή το κάλλος σου πως είν’ από το χώμα. / Ω,χαίρε του θανάτου, που μ’ επότισες το πόμα»

Κατερίνα ΗλιοπούλουΤο βιβλίο του χώματος

ΠοιήματαΕκδόσεις ΜελάνιΑθήνα 2011, σελ. 64

HΚατερίνα Ηλιοπούλου στο «Βι-βλίο του χώματος» αναρωτιέται

για τη φύση του πραγματικού καιγια την επινόηση, για το βλέμμαπου σκέφτεται και τις αισθήσειςπου ζητούν το ανύπαρκτο. Μέσα του κινούνται δύο πρό-σωπα: διαβάζουν το τοπίο σαν κείμενο και ταυτόχρονα τογράφουν παρατηρώντας το και κατοικώντας το, με το σώ-μα τους, με τη σκέψη, τις αισθήσεις, τη φαντασία και τημνήμη. Ρωτούν: Γιατί το πραγματικό δεν είναι ποτέ αρκε-τό; Για να απαντήσουν ανταλλάσσουν τα βήματα με λέ-ξεις, το βλέμμα με την τύφλωση, το σώμα με το χώμα, τηνπέτρα με τη φωνή.Η ποιήτρια έχει εκδώσει τρεις ποιητικές συλλογές και έ-χει κερδίσει το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγρα-φέα του λογοτεχνικού περιοδικού «Διαβάζω», το 2007.Δείγμα γραφής: «Η νύχτα ήταν πάντα απέξω / ποτέ δενμ’ άφηναν να μπω μέσα στη νύχτα / νόμιζα πως ήταν άλ-λος τόπος / που θα ‘πρεπε να ταξιδέψεις πολύ για να τονβρεις / Μέχρι που κατάλαβα πως δεν υπάρχει»

Ελένη ΠαππάΑφηγητής

ΠοιήματαΕκδόσεις Μιχάλη ΣιδέρηΑθήνα 2012, σελ. 30

«Το δύσκολο είναι να ξεκαθαρίσεις/ αν τα μπλε-γκρι σύννεφα / ξε-

κινούν απ’ την ψυχή σου / ή το αντί-στροφο...»Η Ελένη Παππά μέσα από την ποίησή της, μια ποίηση κα-θρέφτης της σύγχρονης εποχής και των προβληματισμώντης, μας ταξιδεύει σε έναν κόσμο αλληγορίας και πραγ-ματικότητας. Η ποιήτρια δημιουργεί έναν καινούργιο κό-σμο, εξ ολοκλήρου εμπνευσμένο από το περιθώριο, αντι-καθιστώντας έτσι μια κοινώς αποδεκτή επίπλαστη πραγ-ματικότητα.«Ξέρεις τόσα όσα σου απαγορεύουν την ευτυχία / Ξέρειςτόσα όσα σου έδωσαν να καταλάβεις / ότι ποτέ δεν θαμάθεις αρκετά...»

της ΑΝΔΡΟΝΙΚΗΣ ΚΟΥΤΣΑΒΛΗ

Aποτέλεσμα της εξίσω-σης των φόρων πετρε-λαίου κίνησης και πε-

τρελαίου θέρμανσης ήταν ητιμή του δεύτερου να εκτι-ναχθεί στα ύψη. Ήρθε ως«φυσιολογικό επακόλου-θο» η κατρακύλα, σε σχέσημε πέρυσι, της κατανάλω-σης πετρελαίου θέρμανσης.Σε τέτοιο βαθμό, που πολ-λοί από τους πρατηριού-χους του νησιού σκέφτο-νται να διακόψουν την ενα-σχόλησή τους με αυτό τηνεπόμενη κιόλας χειμερινήπερίοδο.Στη Λέσβο η μείωση τηςκατανάλωσης πετρελαίουθέρμανσης άγγιξε σε κά-ποιους βενζινοπώλες το80% σε σχέση με πέρυσι.Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις,τόσο του προέδρου τουΣυλλόγου ΒενζινοπωλώνΛέσβου, Τάκη Τυροπώλη,όσο και του γενικού διευ-θυντή Ανάπτυξης της Περι-φέρειας Βορείου Αιγαίου,Παναγιώτη Κουτλή.Η οικονομική κρίση ήτανκαθοριστικός παράγονταςγια τη συγκεκριμένη εξέλι-ξη. Η αύξηση της τιμής έ-φτασε και το 40% σε σχέσημε πέρυσι κάποιες στιγμές,οπότε δεδομένης της έλλει-ψης χρημάτων η αγορά πε-τρελαίου περικόπηκε…Όπως ο κ. Τυροπώλης υπο-στηρίζει, στην εξέλιξη αυτήβοήθησαν οι ήπιες κλιματο-λογικές συνθήκες του φετι-νού χειμώνα, αλλά και ηστροφή των καταναλωτώνσε άλλες μορφές θέρμαν-σης. Χαρακτηριστικά υπο-στήριξε ότι από το σύνολοτων πελατών του, το 30% α-νήκει σε αυτούς που πλέονχρησιμοποιούν ξυλόσο-μπες ή τζάκια για να ζεστα-θούν, ενώ κάποιοι άλλοι α-γοράζουν πέλλετ ή ανάβουνγια λίγες ώρες το κλιματι-στικό. Ακόμη δεν έλειψανκι εκείνοι που είχαν προμη-θευτεί από πέρυσι το πετρέ-λαιο για να προλάβουν τιςαυξήσεις τιμών.«Αν δεν αλλάξει το υπάρ-χον καθεστώς όσον αφοράστο φόρο, τα ποσοστά χρό-νο με το χρόνο ολοένα θαμειώνονται», είπε ο κ. Τυ-ροπώλης και τόνισε ότι οφόρος αντιστοιχεί σε 0,28λεπτά της τιμής του λίτρουτου πετρελαίου. «Αν ο φό-ρος δεν πέσει τουλάχιστον10%, δεν πρόκειται να αλ-λάξει τίποτε», κατέληξε.

«Μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας»

Οι πρατηριούχοι διαμαρτύ-ρονται για την υπάρχουσακατάσταση, καθώς αυτήτούς οδηγεί σιγά - σιγά σετέλμα, με τα πρατήρια να

κλείνουν και τους επιχειρη-ματίες να φτάνουν σε οικο-νομικό αδιέξοδο. Φέτος οαριθμός των επαγγελματιώντης Λέσβου που ασχολήθη-καν με το πετρέλαιο θέρ-μανσης, μειώθηκε κατά30%, ενώ του χρόνου, σύμ-φωνα με τις εκτιμήσεις, οαριθμός τους θα περιορι-στεί κι άλλο.«Η πτώση ξεπέρασε το70%», είπε ο πρατηριούχοςΚωνσταντίνος Γονιδέλληςστο «Ε», τονίζοντας ότι λί-γοι ήταν οι λέβητες που γέ-μισαν φέτος, ενώ οι ιδιο-κτήτες τους φρόντιζαν ναπρομηθεύονται την ποσό-τητα που θεωρούσαν ότι ή-ταν αρκετή για να περάσουντο χειμώνα.Ο συνάδελφός του Δημή-τρης Αϊβαλιώτης, μιλώνταςμε νούμερα, είπε ότι τον Ια-νουάριο του 2012 είχε αγο-ράσει και πουλήσει περίπου12.000 χιλιόλιτρα πετρέ-λαιο, όταν τον αντίστοιχομήνα φέτος εμπορεύτηκεπερί τα 5.000 χιλιόλιτραπετρελαίου θέρμανσης.

«Να ‘ναι καλά τα φανελένια σεντόνια»

«Να ‘ναι καλά τα φανελένιασεντόνια», είπε μεταξύ σο-βαρού και αστείου ένας πο-λίτης στο «Ε», ο οποίος θέ-λησε να κρατήσει την ανω-νυμία του. Με τη φράση αυ-τή, αποτύπωσε την εικόνα ηοποία σχηματίστηκε σεπολλά σπίτια του νησιού, ό-που φέτος δεν άναψαν τακαλοριφέρ ή περιορίστηκανοι ώρες λειτουργίας τους. Οίδιος αυτός πολίτης είπε ό-τι το βράδυ εκείνος και ηοικογένειά του φρόντισαννα μην μπαίνει από πουθε-νά κρύο και τυλίγονταν στιςκουβέρτες για να ζεστα-θούν.«Όταν βγάζεις 500 ευρώ τομήνα, σαφώς δε σου φτά-νουν για ν’ αγοράσεις πε-τρέλαιο», είπε ο κ. ΓιάννηςΑθανασιάδης, ο οποίος υ-ποστήριξε ότι δεν άναψεκαθόλου τα καλοριφέρ, αλ-λά αγόρασε ξυλόσομπα γιανα θερμανθεί εκείνος και ηοικογένειά του. Επεσήμανε

ακόμη ότι η αύξηση τουφόρου ήρθε σε μία εποχήπου οι περισσότεροι στηνΕλλάδα, αν όχι όλοι, αντι-μετωπίζουν σοβαρά οικο-νομικά προβλήματα, με μι-σθούς και συντάξεις ναπαίρνουν την κάτω βόλτα.«Δεν προμηθευτήκαμε όσοπαίρναμε τις προηγούμενεςχρονιές», είπε ο κ. ΓιώργοςΠαυλής. Ο ίδιος συνταξι-ούχος χαρακτήρισε απαρά-δεκτη την αύξηση της τιμήςόταν η ανέχεια μαστίζει τιςπερισσότερες οικογένειες,πράγμα που θα ‘πρεπε ναληφθεί υπόψη πριν από τηνυλοποίηση της συγκεκριμέ-νης πολιτικής.Την αμφισβήτησή του γιατην πολιτική της κυβέρνη-σης εξέφρασε ο κ. Κωνστα-ντίνος Κατεβάτης, που τόνι-σε ότι οι όποιες αλλαγές έ-γιναν με στόχο να αυξη-θούν τα έσοδα του κράτους,αλλά αυτό δεν επετεύχθη,καθώς η μείωση της κατα-νάλωσης ανέτρεψε τις ό-ποιες προσδοκίες.

Παρέμβαση Βογιατζή για τη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα

Ο κ. ΓιώργοςΠαυλής

Ο κ. Κωνσταντίνος

Κατεβάτης

14ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013EI∆HΣEIΣ

Με το σταγονόμετρο προμηθεύτηκαν το πετρέλαιο θέρμανσης στη Λέσβο

Μείωση κατανάλωσης έως και 80%

Oβουλευτής Παύλος Βογιατζής, μαζίμε άλλους εννέα συναδέλφους τής

Ν.Δ., κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή γιατο πρόγραμμα της Γυναικείας Επιχειρη-ματικότητας.Στην ερώτηση υπογραμμίζεται η ανά-γκη να αυξηθούν οι πόροι του προ-γράμματος προκειμένου να αυξηθεί οαριθμός των γυναικών που θα εντα-χθούν σε αυτό. Επίσης ζητείται η επί-σπευση των διαδικασιών ένταξης. Με-ταξύ άλλων, ο κ. Βογιατζής αναφέρει:«Πρόκειται, άλλωστε, για ένα πρόγραμ-μα που θα αποφέρει πολλαπλάσια κέρ-δη στο κράτος σε σχέση με το κόστος

συμμετοχής που οφείλει να καταβάλλειη χώρα ανά δράση, αλλά και για έναπρόγραμμα που θα τονώσει σημαντικάτην οικονομία των επιλέξιμων περιφε-ρειών, όπως αυτή του Βορείου Αιγαίου,που έχουν ανάγκη από επιχειρηματικέςδράσεις που θα ενδυναμώσουν την το-πική οικονομία.»Η ερώτηση απευθύνεται στον υπουργόΑνάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη.Ακόμη, ο βουλευτής κατέθεσε στον κ.Χατζηδάκη τα αιτήματα του ΣωματείουΑρτοποιών Λέσβου, αναφορικά με τονέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου πουβρίσκεται υπό επεξεργασία.

Page 15: Εμπρός 3801

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013ΠOΛITIΣMOΣ !Μαθητές και μαθήτριες από το ΓυμνάσιοΠαραδεισίου Ρόδου, που παρουσίασαν θεατρικά τομυθιστόρημα «Εν Ονόματι» του Αντώνη Σαμαράκη,φιλοξένησε χτες Πέμπτη το θέατρο των «Αστέγων».

της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ

Από τις πιο ζεστές καιάρτιες συναυλίες ή-ταν το προχτεσινό α-

φιέρωμα του ΜουσικούΣχολείου Μυτιλήνηςστον ποιητή και στιχουρ-γό Μιχάλη Γκανά. Το Δη-μοτικό Θέατρο ήταν κα-τάμεστο από κόσμο, τόσομαθητές και γονείς τουΣχολείου, όσο και κατοί-κους της πόλης και μέλητου Συνδέσμου Φιλολό-γων Λέσβου, που συν-διοργάνωνε τη βραδιάμαζί με το Σύλλογο Γονέ-ων και Κηδεμόνων τουΜουσικού Σχολείου καιτην Περιφέρεια ΒορείουΑιγαίου. Ο ίδιος ο ποιη-τής «επισφράγισε» τηνεκδήλωση διαβάζονταςποιήματά του κι εκφρά-ζοντας τις ευχαριστίεςτου στους μαθητές.Η προχτεσινή εκδήλωση-αφιέρωμα εντασσότανστο διήμερο που διοργά-νωσε ο Σύνδεσμος Φιλο-λόγων Λέσβου ως αφιέ-ρωμα στο Μιχάλη Γκανά.Στο κατάμεστο από κό-σμο Δημοτικό Θέατρο,χαιρετισμούς απηύθυνανο περιφερειάρχης ΝάσοςΓιακαλής, η προϊσταμένηΕκπαιδευτικών Θεμάτων,Σταυρούλα Λυκιαρδοπού-λου, εκ μέρους της Περι-φερειακής ΔιεύθυνσηςΕκπαίδευσης, ο διευθυ-ντής του Μουσικού Σχο-λείου Μυτιλήνης, Γιώρ-γος Αθανασίου, και οπρόεδρος του ΣυνδέσμουΦιλολόγων, ΠαναγιώτηςΣκορδάς. Όλοι τους ανα-φέρθηκαν στη σημαντικήδουλειά που γίνεται στοΜουσικό Σχολείο καιστην προσφορά του στονπολιτισμό του νησιού,αλλά και στο στιχουργικόκαι ποιητικό έργο του Μι-χάλη Γκανά.

Η συναυλία και τα τραγούδια

Ακολούθησε ένα δίωρομουσικής από τους μαθη-τές του Μουσικού Σχο-λείου Μυτιλήνης.Πρώτη εμφανίστηκε η Ευ-ρωπαϊκή Χορωδία τουΣχολείου και ακολούθη-σαν η Σύγχρονη Ορχή-στρα, το Σύνολο Ταμπου-ράδων, η ΠαραδοσιακήΧορωδία και Ορχήστρα,αλλά και σύνολα διαφό-ρων οργάνων και η Σύγ-χρονη Ορχήστρα του Λυ-

κείου, μαζί και με τηνΠαραδοσιακή Χορωδίακαι Ορχήστρα. Τραγούδιαόπως «Του πόθου τ’ αγρί-μι», «Μικρός Τιτανικός»,«Να δεις τι σου ‘χω γιαμετά», «Τα κρίνα του για-λού» κ.ά., προσέφερανστο κοινό μια όμορφηβραδιά.Το μουσικό κομμάτι συ-μπλήρωναν απαγγελίες

ποιημάτων του ΜιχάληΓκανά από μαθητές καιμαθήτριες του Σχολείου,ενώ η συναυλία έκλεισεμε το τραγούδι «Πατριδο-γνωσία», το οποίο ανα-φέρεται και στη Μυτιλή-νη.Στο τέλος, ο ίδιος ο ποιη-τής διάβασε μια σειράποιημάτων του, αναφερό-μενος στο στενό φίλο

του, Μυτιληνιό διακεκρι-μένο λογοτέχνη ΝάσοΘεοφίλου, που δε βρί-σκεται πλέον στη ζωή, το-νίζοντας ότι αυτός είναι ολόγος που πολλά ποιήμα-τα ή τραγούδια του έχουναναφορά στη Μυτιλήνη.Ευχαρίστησε, τέλος, τουςμαθητές και όλους τουςδιοργανωτές για την τιμήπου του έκαναν.

Προβολή αύριο στο Μόλυβο«Jesus Christ Super Star»

Tην ταινία «Jesus Christ Super Star» θα προβάλει αύ-ριο Σάββατο 27 Απριλίου, στις 8:30 το βράδυ στο

Συνεδριακό Κέντρο του Μολύβου, η ΚινηματογραφικήΟμάδα του οικισμού.Πρόκειται για τη γνωστή κινηματογραφική εκδοχή τηςόπερας του Άντριου Λόυντ Βέμπερ, που βασίζεται σεγκόσπελ σχετικά με την τελευταία εβδομάδα της ζωήςτου Χριστού, ξεκινώντας με την προετοιμασία της άφι-ξης του Χριστού και των ακολούθων του στην Ιερου-σαλήμ και τελειώνοντας με τη σταύρωση.

Νέο διοικητικό συμβούλιο για την «Εικαστική Παρέμβαση»

Nέο διοικητικό συμβούλιο, απέκτησε μετά από τις εκλογές που έκανε την Τε-τάρτη 14 Απριλίου, το πολιτιστικό σωματείο «Εικαστική Παρέμβαση».

Η καινούργια σύνθεση του συμβουλίου του έχει ως εξής: Σοφία Τσέγγου (πρόε-δρος), Τάσος Τσέλεκας (αντιπρόεδρος), Μαρίτσια Καζιάνη (γραμματέας), Πα-ναγιώτης Γελαστός (ταμίας), Θεοδώρα Βάλβη, Θάλεια Γελαστού, Σοφία Καρα-δούκα (τακτικά μέλη), Διαμαντίδου Λίτσα, Κυπριώτου Ειρήνη (αναπληρωματικάμέλη). Σκοπός του νέου συμβουλίου είναι η συνέχιση της προσφοράς των μελών τουσωματείου, από το 1999, στην Τέχνη και τον Πολιτισμό, καθώς και η διατήρησηκαι προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού.

Από την εμφάνιση των συνόλων του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΑτζέντα

Πάμε Σινεμά; «ΣΙΝΕ ΑΡΙΩΝ»Έως Τετάρτη 1η Μαΐου«Οι Κρουντς», του Κρις Σάντερς (κινούμενα σχέδια -3D)*Ακούγονται οι: Νίκος Κουρής, Πέτρος Σπυρόπουλος,Βασίλης Μήλιος, Κώστας Κόκλας, Ντορίτα ΘεοχαρίτουΠρωταγωνιστούν: Νίκολας Κέιτζ, Ράιαν Ρέινολντς, ΈμαΣτόουνΏρες προβολής (Αίθ. 1): Παρασκευή, Σάββατο και Κυ-ριακή στις 17:30 (μεταγλωττισμένο), Δευτέρα, Τρίτη καιΤετάρτη στις 19:30 (μεταγλωττισμένο)

«Iron Man 3», του Σέιν Μπλάικ (περιπέτεια - 3D)**Πρωταγωνιστούν: Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, ΓκουίνεθΠάλτροου, Πομ Μπετάνι, Γκάι Πιρς, Μπεν ΚίνγκσλεϊΏρες προβολής (Αίθ. 1): Παρασκευή, Σάββατο και Κυ-ριακή στις 19:45 και στις 22:30, Δευτέρα, Τρίτη και Τε-τάρτη στις 21:45

«Οδηγός αισιοδοξίας», του ΝτέιβιντΟ’Ράσελ (κοινωνική)Πρωταγωνιστούν: Μπράντλεϊ Κούπερ,Τζένιφερ Λόρενς, Ρόμπερτ Ντε Νίρο,Τζάκι ΓουίβερΏρες προβολής (Αίθ. 2): Παρασκευή καιΣάββατο στις 21:30, Κυριακή και Δευτέ-ρα στις 19:45 και στις 21:30, Τρίτη και

Τετάρτη στις 21:30

* Ισχύει ειδική προσφορά οκτώ ευρώ.** Οι προβολές συνεχίζονται.

Σήμερα Παρασκευή 26 Απριλίουστις 21:30 στο Δημοτικό Θέατρο ΜυτιλήνηςΣυναυλία με το Λουδοβίκο των Ανωγείωνστις 21:30 στη Λέσχη Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος»Προβολή της κλασσικής ταινίας «Η φωλιά του κούκου»στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης της Αθήνας1η Συνάντηση με θέμα «Νησιωτικές Ταυτότητες - Ησυμβολή της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτι-κής Πολιτικής στην έρευνα και ανάδειξη του Πολιτι-σμού του Αρχιπελάγους», από τη Γενική Γραμματεία Αι-γαίου και Νησιωτικής Πολιτικής

Έως 8 Μαΐου«Το παιχνίδι των Συλλαβών», από τον Εμπορικό Σύλλο-γο Μυτιλήνης

Έως 31 Μαΐου στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολο-γίας «Νόησις» στη ΘεσσαλονίκηΈκθεση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Λέσβου, με θέ-μα «Αιγαίον - Η γέννηση ενός Αρχιπελάγους»

Αύριο Σάββατο 27 Απριλίουστις 19:00 στο Δημοτικό Θέατρο ΚαλλονήςΑφιέρωμα - Οδοιπορικό στα μοναστήρια της Λέσβου μεθέμα «Γνωστά και Άγνωστα Μοναστήρια της Λέσβου -Πηγές Θρησκείας, Ιστορίας, Πολιτισμού», από το Σύλ-λογο Κυριών και Δεσποινίδων Καλλονής «Η Ευποιία»στις 19:55 στο Δημοτικό Θέατρο ΜυτιλήνηςΑπευθείας προβολή της όπερας «Giulio Cesare» τού Χέ-ντελ, από τη ΜΕΤ της Νέας Υόρκης

Κυριακή 28 Απριλίουστις 20:00 στο χώρο τής ΠΟΛΙΑΝΑΖωντανή μουσική από τον Παναγιώτη Τηνιακό και τηνπαρέα του

Κυριακή 28 και Δευτέρα 29 Απριλίουαπό τις 10:30 έως τις 22:00 στο χώρο τής ΠΟΛΙΑΝΑΦιλανθρωπικό μπαζάρ

Συναυλία αφιέρωμα στο Μιχάλη Γκανά, από το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης και το Σύνδεσμο Φιλολόγων Λέσβου

Βραδιά μουσικής και ποίησης…

Στο Μουσικό Σχολείο και στο ΦΟΜ

Στο πλαίσιοτης επίσκε-

ψής του στηΜυτιλήνη, οΜιχάλης Γκα-νάς επισκέφτη-κε το πρωί τηςΤετάρτης τοΜουσικό Σχο-λείο Μυτιλή-νης, περνώνταςδύο ώρες μετους μαθητές.Ο ποιητής συζήτησε με τα παιδιά καιτους καθηγητές με τρόπο άμεσο καιοικείο. Διάβασε ποιήματά του, μίλησεγια τη ζωή του και αντάλλαξε από-ψεις με τα παιδιά, πάνω σε θέματαποίησης και μουσικής.Τέλος, το απόγευμα της Τρίτης ο ποι-ητής έδωσε το παρών στο θέατρο τουΦΟΜ, όπου ο Σύνδεσμος Φιλολόγωνπραγματοποίησε σεμινάριο για τοποιητικό έργο του Μιχάλη Γκανά και

το πώς μπορεί αυτό να αξιοποιηθείστη διδακτική πράξη, με αναφορέςκαι στα ανθολογημένα του ποιήματα.Το σεμινάριο παρακολούθησαν φιλό-λογοι, που συζήτησαν για περίπουδύο ώρες με τον ποιητή, ο οποίος καιαπάντησε σε σειρά ερωτήσεων πουτου τέθηκαν από το κοινό, σχετικά μετην ποίηση, τη στιχουργική, την κριτι-κή, τις πηγές έμπνευσής του, τις επι-δράσεις που έχει δεχθεί, το ρόλο τηςποίησης σήμερα κ.ά..

Από την επίσκεψη του ποιητή στο Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Page 16: Εμπρός 3801

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013Από σήμερα θα δέχεται η ΕΠΟ τις δηλώσεις τωνομάδων των Ενώσεων Ποδοσφαιρικών Συλλόγωνπου κατέκτησαν το Πρωτάθλημα και επιθυμούν νασυμμετάσχουν στα μπαράζ ανόδου για τη Γ´ Εθνική,που αρχίζουν στις 12 Μαΐου.

Tη σελίδα επιµελούνται οι MANΩΛHΣ ΛAΓOYTAPHΣ & ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΚΟΥΤΣΑΒΛΗ

AΘΛHTIΣMOΣ!O

στόχος πλέον για την ΑΕΛΚ πουπερνάει μέσα από το «Αρένα» τηςΛάρισας, και η αναμέτρηση της Κυ-

ριακής με την ομάδα του ΘεσσαλικούΚάμπου, μπορεί να αποτελεί το σημα-ντικότερο αγώνα για τη χρονιά.Η εμφάνιση με το Φωκικό το απόγευματης Τετάρτης κρίθηκε ικανοποιητική α-πό τον Μπάμπη Τεννέ και το συνεργάτητου, Γιώργο Κόλτση, και η νίκη ήρθε πιοεύκολα από ποτέ σε εντός έδρας παιχνί-δι. Έφερε δε την ομάδα πάλι τρεις βαθ-μούς πίσω από την 3η θέση, η οποία ο-δηγεί απ’ ευθείας στη Σούπερ Λίγκα,αλλά ο αγώνας με τη Λάρισα είναι καθο-ριστικός μέχρι το φινάλε. Αν κερδίσει,θα είναι μέσα. Αν αποτύχει, τότε βλέπειμόνο τα πλέι-οφ, ενώ καθοριστικό ρόλοπαίζουν και τα αποτελέσματα των αντι-πάλων.Γι’ αυτό και στην ομάδα έχει σημάνεισυναγερμός, ωστόσο άπαντες διακατέ-χονται από πίστη και αισιοδοξία ότι σταδύσκολα παιχνίδια η ομάδα μπορεί ναπαίρνει τα αποτελέσματα - και αυτό τοέχει αποδείξει σε όποια δύσκολη έδραέχει αγωνιστεί. Πόσο μάλλον τώρα πουη Λάρισα προέρχεται από ήττα, έχει μεί-νει πίσω από την Καλλονή και οι παί-κτες της θα… λυσσάξουν να πάρουν τηνίκη, που τη θέλουν όσο τίποτα άλλο.

Βάρος στο κέντροΟ Τεννές στη σημερινή τελευταία προ-πόνηση και λίγες ώρες πριν την αναχώ-ρηση της ομάδας, αναμένεται να ανοίξειτα χαρτιά του όσον αφορά στο σχήμα μετο οποίο θα παρατάξει την ομάδα του,αλλά αυτό δεν αποκλείεται να έχει ση-μαντικές αλλαγές, αφού επιστρέφει τοπολύτιμο εργαλείο στη μεσαία γραμμή,

ο Μαρσέλο, και εκεί ο προπονητής τηςΚαλλονής θα ρίξει το βάρος. Εκεί προ-φανώς θα θέλει να χτυπήσει την αντίπα-λό του, στις μπαλιές του Βραζιλιάνουκαι στο χτύπημα της κόντρας. Όσον α-φορά στην αντικατάσταση του Κάντζι α-πό το Βλαστέλλη, αυτή έγινε για προλη-πτικούς λόγους, αφού ο επιθετικός γύ-ρω στο 61΄ ένιωσε τσίμπημα στο πόδικαι ζήτησε την αντικατάστασή του γιατην αποφυγή υποτροπής. Να θυμίσουμεπως ο Σενεγαλέζος προερχόταν απότραυματισμό. Απουσία του, ωστόσο, α-πό το ντέρμπυ δεν προβλέπεται.

«Μπορούμε τη νίκη»Την άποψή του ότι η Καλ-λονή θα τα καταφέρει καισε αυτό το δύσκολο παι-χνίδι να πάρει αποτέλε-σμα, εξέφρασε ο ΝίκοςΓάλας, μιλώντας μετά το

τέλος του παιχνιδιού με το Φωκικό. Οέμπειρος αμυντικός τόνισε χαρακτηρι-στικά: «Είναι ένα πολύ δύσκολο παιχνί-δι και θα πρέπει να προλάβουμε τηντριάδα. Το μόνο που έχω να πω, είναιτο γεγονός ότι το κάθε παιχνίδι το κοι-τάμε διαφορετικά και πάμε στη Λάρισανα πάρουμε, αν όχι βαθμούς, βαθμό. Δεφοβόμαστε κανένα παιχνίδι και η ομά-δα μας έχει δείξει χαρακτήρα. Ειδικάστα μεγάλα παιχνίδια, με το ρόστερ αλ-λά και με τη δουλειά που γίνεται, μπο-ρούμε να διεκδικήσουμε τους τρειςβαθμούς.»

Σπουδαίο διπλό από ΠανσερραϊκόΣτη 2η θέση του βαθμολογικού πίνακαεπέστρεψε ο Εργοτέλης, μετά την εκτόςέδρας του νίκη με 2-1 στα Γιαννιτσά καιτη λευκή ισοπαλία στο ντέρμπυ του Α-γρινίου, Παναιτωλικός - Νίκη Β.. Τέλος,σπουδαίο διπλό απέσπασε στην έδρα

του Απόλλωνα Σμ. ο Πανσερραϊκός,μπαίνοντας για τα καλά στο κυνήγι τηςαπευθείας ανόδου, έξι αγωνιστικέςπριν τελειώσει η κανονική περίοδος.

Αποτελέσματα36η Αγωνιστική

Παναχαϊκή - Δόξα Δρ. 0-0Ν. Καβάλα - Βύζας 1-0Εθνικός Γ. - Θρασύβουλος 1-1 Παναιτωλικός - Νίκη Β. 0-0Ηρακλής Θ. - ΑΕΛ 1-0Πιερικός - Καλλιθέα 1-1Αναγέννηση Γιαννιτσών - Εργοτέλης 1-2Απόλλων Σμ. - Πανσερραϊκός 0-1Ηρακλής Ψ. - Αναγέννηση Επανομής 4-3Ρεπό: Ολυμπιακός Β.

Βαθμολογίασε 36 αγώνες

1. Απόλλων Σμ. 64 40-232. Εργοτέλης 61 33-213. Παναιτωλικός 60 47-234. Ολυμπιακός Β. 60 41-195. Ηρακλής Θ. 59 40-206. Νίκη Β. 57 39-227. ΑΕΛΚ 57 34-188. Πανσερραϊκός 56 29-239. Λάρισα 54 37-2110. Δόξα Δρ. 51 28-2511. Ηρακλής Ψ. 50 35-3012. Καλλιθέα 46 36-3413. Καβάλα 45 27-2814. Πιερικός 36 30-4715. Εθνικός Γ. 36 23-3016. Παναχαϊκή 35 29-3417. Φωκικός 32 22-4218. Αναγέννηση Γιαννιτσών 31 27-5019. Θρασύβουλος* 26 22-3120. Βύζας Μ. 23 16-4321. Αναγέννηση Επανομής 15 21-63

* Έχει μηδενισμό.

OΑτρόμητος Ανεμότιας με τηνεκτός έδρας του νίκη με 4-2

στον Πολιχνίτο, είναι από τώραστον τελικό για τη διεκδίκησητου δεύτερου εισιτηρίου, το ο-ποίο οδηγεί στη μεγάλη κατη-γορία. Αντίθετα, Αστέρας Ιππεί-ου και Καραβαγγέλης άφησανανοικτούς λογαριασμούς με το1-1 που έφεραν και έτσι ο επα-ναληπτικός την ερχόμενη Κυ-ριακή στο γήπεδο της Στύψης,αποκτά μεγάλη σημασία για τηδεύτερη ομάδα που θα βρεθείστα τελικά των πλέι-οφ.

Μίλησε η εμπειρία και η αξία του

Στο γήπεδο του Πολιχνίτου έγι-νε ένα όμορφο παιχνίδι με πολ-λά γκολ και φάσεις, και ο Ατρό-μητος χάρη στην εμπειρία τωνπερισσότερων παικτών του κα-τάφερε να στεφθεί νικητής.Πλέον ετοιμάζεται για τον τελι-κό, περιμένοντας να μάθει τοναντίπαλό του.Αν και βρέθηκε πίσω στο σκορ ηομάδα του Χρήστου Παπαδό-πουλου, από το 4΄ με γκολ απότο Φώτα, και μάλιστα από πολύ

μεγάλη απόσταση, έδωσε απά-ντηση σχετικά νωρίς (στο 15΄)με πλασέ από τον Κανόγλου κά-νοντας το 1-1. Όμως οι γηπε-δούχοι δεν πτοηθήκαν και κα-τάφεραν να πάρουν εκ νέου ταηνία, με πέναλτι στο οποίο υπέ-πεσε ο Πανουργιάς. Μάλιστα,για το μαρκάρισμά του αυτό α-ντίκρισε την κόκκινη κάρτα τουδιαιτητή Παντελέοντα, αφήνο-ντας την ομάδα του με 10 στογήπεδο. Ο Ξυνός που ανέλαβενα το εκτελέσει, έδωσε τη δυνα-τότητα στον γκολκίπερ να απο-κρούσει προσωρινά και στην ε-

πιστροφή της μπάλας ο Νικέλ-λης την έσπρωξε στα δίχτυα,κάνοντας το 2-1 για τον ΑΟΠ. Με παίκτη λιγότερο στην επα-νάληψη, ο Ατρόμητος ανέβασεπολύ την απόδοσή του και άρ-χισε να πιέζει φθάνοντας πολύνωρίς στην ισοφάριση, με νέοπέναλτι που έδωσε ο διαιτητήςβλέποντας χέρι του Μιμή σεσουτ από τον Κουτλή. Ο Στρά-τος Δουνιάς με υποδειγματικόχτύπημα ισοφάρισε σε 2-2 καιτο παιχνίδι ξεκίνησε από τηναρχή. Η εδαφική υπεροχή καρ-ποφόρησε στο 65΄, με σουτ α-

πό κοντά του Δρόσου (2-3) και10 λεπτά αργότερα πάλι ο Κα-νόγλου, με τον ίδιο τρόπο, έ-κλεισε το σκορ στο 4-2 για τηνομάδα της Ανεμότιας.Ο Πολιχνίτος για να περάσειπρέπει να νικήσει με διαφοράτριών τερμάτων χωρίς να δεχθείγκολ, πράγμα που είναι απίθανονα γίνει.

Το πάτησε, αλλά δε νίκησεΑρκετά χιλιόμετρα πιο πέρα, Α-στέρας και Καραβαγγέλης ήθε-λαν το αποτέλεσμα που θα τουςεξασφάλιζε την είσοδο στα τε-λικά. Η ομάδα της Στύψης πα-ρουσιάστηκε κατώτερη των πε-ριστάσεων, δε δικαιολόγησετην θέση της, αλλά ούτε επιβε-βαίωσε την αξία της, και σώθη-κε από τη συντριβή χάρη στις ε-ξαιρετικές επεμβάσεις του Δη-μήτρη Ευσταθόπουλου και στογεγονός ότι κατάφερε να προη-γηθεί πρώτη στο σκορ. Αλλά μέ-χρι εκεί.Ο Αστέρας, παρά τις όποιες α-πουσίες που είχε, άξιζε τη νίκη,αφού οι παίκτες του έπαιξαν έ-ξυπνα, προσέχοντας την άμυνάτους και χτυπώντας στην κό-

ντρα. Πολύ καλές ευκαιρίες χά-θηκαν από τους Λημναίο, Πα-ράσχου, Λεμονιά και Καράμπε-λα, ενώ είχε και δοκάρι. Στο 16΄ο Καραλίδης με σουτ έδωσε τηνπρωτοπορία στον Καραβαγγέλη.Στο β΄ μέρος, οι παίκτες του κά-θισαν, οι μέσοι δε δούλεψανσωστά, δεν πέρασαν μπάλεςστους επιθετικούς, ενώ μεγάληφάνηκε η απουσία του ΧρήστουΠετριώτη, ο οποίος είναι τραυ-ματίας. Ο Αστέρας Ιππ. ισοφά-ρισε στο 54΄ μετά από χτύπημακόρνερ του Λεμονιά, ο Παρά-σχου με κεφαλιά πάσα βρήκετον Αθανασέλλη και αυτός μεσουτ ισοφάρισε σε 1-1. Για πε-ρίπτωση πέναλτι σε χέρι αμυ-ντικού φωνάζει ο Αστέρας καιμάλιστα ο κόσμος αποδοκίμασετο διαιτητή Βουρανή για την α-πόφασή του. Μάλιστα για να η-ρεμήσει το γήπεδο, ο ρέφερι έ-κανε προσωρινή διακοπή στοπαιχνίδι.Τώρα ο Καραβαγγέλης ευνοεί-ται από όλα τα ισόπαλα αποτε-λέσματα λόγω καλύτερης συ-γκομιδής από τα παιχνίδια τωνδύο ομάδων.

Τέσσερις φορές πανηγύρισαν στην Ανεμότια και η νίκη αυτή τους φέρνει στον τελικό των πλέι-οφ

ΑΕΛΚΠάει στον Κάμπο για το αποτέλεσμα

Χωρίς φόβο, αλλά με πάθος!

ΜΠΑΡΑΖ ΑΝΟΔΟΥ Β´ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

Από τώρα στον τελικό ο Ατρόμητος, ανοιχτό για Αστέρα - Καραβαγγέλη

Καλή η νίκη τηςΤετάρτης,όμως το επόμενοεμπόδιο για τουςπαίκτεςείναι ακόμηπιο δύσκολο

Page 17: Εμπρός 3801

17EIΔIKOIΓAΣTPENTEPOΛOΓOI

Γρίβας ΕυστράτιοςΚαβέτσου 40τηλ. 22510 41210κιν. 6932-703093

Κατσαβέλλης Ε. ΙωάννηςΑγ. Ειρήνης 1, 4ος όροφοςτηλ. 22510 54568κιν. 6932-482412

Χατζηαργυρίου Γ. Μαρία Ερεσού 2, 1ος όροφος.τηλ. 22510 37192κιν. 6973-303865

EIΔIKOI KAPΔIOΛOΓOI

Κουκόση - Κατσαβέλλη Χρυ-σάνθη

Αγ. Ειρήνης 1 (4ος όροφος)Υπερηχοκαρδιογράφημα &ηλεκτροκαρδιογράφημα κατ’ οίκοντηλ. 22510 54024κιν. 6973-822661

Μαλλιαρός Ιωάννης Αερ. Γιανναρέλλη 13 ιατρείο: 22510 46002 κιν. 6932-906278

Ταπανλής Ν. Ευστράτιος Καβέτσου 5 (ισόγειο)ιατρείο: 22510 47788κιν. 6944-696854

Χατζησάββας Αντ. ΣπυρίδωνΑγ. Ειρήνης 3Α, 1ος όροφος(Εμπορικό Κέντρο «Π»)τηλ. 22511 045710κιν. 6944-795429

EIΔIKOI ΠAΘOΛOΓOI

Γαλής Νάσος Πλ. Κωνσταντινουπόλεως 5τηλ. 22510 42505κιν. 6932-303873

Γιαννίκος Π. Στρατής Kαβέτσου 29, (έναντι παλιάς Oλυμπιακής)τηλ. 22510 41125κιν. 6976-654509

Ζερδελής Γιάννης Σμύρνης 7 ιατρείο: 22510 43874Oικία: 22510 22589

Λαγουτάρη Δήμητρα τ. Επιμελήτρια ΟγκολογικήςΚλινικής Ιατρικού Αθηνών Καβέτσου 10, 3ος όροφοςτηλ./φαξ: 22510 55636 κιν. 6932-089054

Περγαμηνού Άννα Καβέτσου 40 (3 όροφος)τηλ. 22510 41110κιν. 6945-394202

ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΙ

Μπομπότη Στ. Πολυξένη Καβέτσου 5 τηλ. 22510 44010κιν. 6977-649458fax 22510 44027

Τσουνάς Ι. ΠαναγιώτηςΙατρός ενδοκρινολόγος-διαβητολόγοςΚαλλονή (Εμπορικό Κέντρο Αλβανού)τηλ./φαξ 22530 24590κιν. 6946-008966Δέχεται:Δευτέρα - Παρασκευή πρωίκαι Τρίτη - Πέμπτη απόγευμα

IATPOIAKTINOΔIAΓNΩΣTEΣ

Aμπατζής Πολύδωρος Aερ. Γιανναρέλλη 7 τηλ. 22510 28222

Ιατρική Διάγνωση ΛέσβουΠαντελέλη Μαριάνθη

Παγανή 2ο χλμ. Μυτιλήνης - ΚαλλονήςΣύμβαση με όλα τα Tαμεία.τηλ. 22510 42101

Μαγνητική Τομογραφία Λέ-σβου Σίσκας Α. Νικόλαος(στρατιωτικός ιατρός)

Χρυσομαλλούσης 20Α & Ασκληπιούτηλ. 22510 42277, 42377 και 43214

Χατζηκυριάκου - ΓρηγοράκηΈλσα

Ακτινολογικό Υπερηχοδιαγνω-στικό ΕργαστήριοΝαυμάχου Αποστόλη 17 (κά-θετος της Καβέτσου 22 - 24)τηλ. 22510 47773 και κιν.6932-616601

ΚΑΛΛΟNH

Πανσεληνά - Σκορδά ΜαρίαΈναντι Κέντρου Υγείαςτηλ. 22530 22131Σύμβαση με όλα τα ταμεία

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΙ

Γιάννης Δ. Χατζηλίας ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣΚαβέτσου 44, 3ος όροφοςτηλ. 22510 54038κιν. 6973-821145

ΝΕΥΡΟΛΟΓΟΙ

Λογιώτατος Γ. Νικόλαος Καλλονή Λέσβουτηλ./φαξ ιατρείου 2253025000κιν. 6977-202582Δευτέρα - Παρασκευή 8:30 - 13:30Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή18:00 - 20:30e-mail: [email protected]

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ

Ζαμπάκος Ι. ΓεώργιοςΠλαστικός χειρουργόςΣκουφά 27, Κολωνάκιτηλ. 210 3612681κιν. 6974-117070fax 210 3600543

Μπλιθικιώτης ΠαύλοςΛαπαροσκοπική χειρουργική,Χειρουργική πεπτικού & ενδο-κρινών αδένων, ΟγκολογικήχειρουργικήΒουρνάζων 17, Μυτιλήνητηλ. 6977-266001, e-mail:[email protected]

ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ

Κεχαγιάς Αθ. ΕυάγγελοςΜέλος της Ελληνικής Νευρο-χειρουργικής Εταιρείας &της Ελληνικής ΕταιρείαςΣπονδυλικής ΣτήληςΥπ. διδάκτωρ Ιατρικής Σχο-λής Καποδιστριακού Πανεπι-στημίου ΑθηνώνΒουρνάζων 17 τηλ. 6977-375962e-mail:[email protected]

MIKPOBIOΛOΓOIBIOΠAΘOΛOΓOI

Γ. Φεβρωνία Κανταρτζή M.D.Καβέτσου 32, (Πάνω απόΣκοπελίτη/ Βιοκαρπέτ) Μυτιλήνητηλ. 22510 25070 κιν. 6974-585745e-mail: [email protected]Σύμβαση με όλα τα ταμεία

Κοροβέση - ΤαπανλήΝικολέττα

Αγ. Ειρήνης 1, 2ος όροφος τηλ. 22510 23818κιν. 6944-564159

Σιδηρή Ευστρατία Καβέτσου 22τηλ. 22510 21275

ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΙ

Ρεκλείτη ΆνναΚαβέτσου 40, 5ος όροφοςτηλ. 22510 55516κιν. 6944-662304

Ψιάχου ΕλένηΑιματολόγος,τ. Διευθύντρια ΕΣΥ Αγγλίας Καβέτσου 3, 1ος όροφοςτηλ. 22510 23952, 6972-439364e-mail:[email protected]

OPΘOΠAIΔIKOIXEIPOYPΓOI

Αθανασέλης ΣτρατήςΔιδάκτωρ Πανεπιστημίου ΠατρώνΚουντουριώτη 47Γ,

Πλατεία ΣαπφούςΒ´ όροφος Εμπορικού Κέντρου Μαλλιαρούτηλ. 22510 55570κιν. 6972-5557289

Παπαδόπουλος ΑναστάσιοςΚαλλονή Λέσβουιατρείο: 22530 29233κιν. 6979-070772

ΑΘΗΝΑ

Δρ. Παπαδέλλης Παναγιώτηςτ. Διευθυντής ΝοσοκομείουΚΑΤ Επιστημονικός ΣυνεργάτηςΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗΣΔ. Σούτσου 38, Πλ. Μαβίλητηλ.: 210 6420357 τηλ. οικίας: 210 8079880e-mail: [email protected]

OYPOΛOΓOIANΔPOΛOΓOI

Μουτζούρης Βασίλης Kαβέτσου 27 τηλ. 22510 43456, κιν. 6972 122738(Μόνο Απογεύματα)

OΦΘAΛMIATPOI

Ζουμπούλη Δ. Ελένη Καβέτσου 11 (πλησίον καταστημάτων με στρώματα)ιατρείο: 22510 42312οικία: 22510 41487

Κουτζά Χριστίνα Καβέτσου 10τηλ. 22510 44664κιν. 6944363959

ΑΘΗΝΑ

Μάλλιας ΙωάννηςΧειρουργός ΟφθαλμίατροςΚαλλιπόλεως 3 & Ελευθ. Βενιζέλου 65Νέα Σμύρνητηλ. 210 9320215

ΠAIΔIATPOI

Τσανακτσή - Mαλλιαρού Μαρία

Αερ. Γιανναρέλλη 13 τηλ. 22510 40250 κιν. 6932449588

PEYMATOΛOΓOI

Γρίβας Κων/νος Καβέτσου 5 (3ος όροφος) τηλ. 22510 44020κιν. 6932 204318φαξ 22510 44027

Μαυραγάνη Ιγ. Κλειώ Καβέτσου 11 & Παπανικολή τηλ. 22510 25338κιν. 6946465866

Ω.Ρ.Λ.

Κουτουκτσής Ε. Αθανάσιος Καβέτσου 40, 3ος Όρ. τηλ. 22510 29342, κιν. 6942-290344 9-13:00 & 18:00-21:00 εκτός Τετάρτης

KAΛΛΟΝΗ

Κρέτζας Π. ΔημήτριοςΕμπορικό Κέντρο Αλβανούτηλ. - φαξ: 22530 23256 κιν. 6944-523748

Δρ. Πασχαλίδης ΓιάννηςΔρ. Θεοδοσίου Μαρία

Μυτιλήνη: Καβέτσου 44, τηλ.22510 22217Καλλονή: Εμπορικό ΚέντροΧατζημανώλη, τηλ. 2253029530

ΑΘΗΝΑ

Ρουμελιώτης ΔημήτρηςΧειρουργός Ω.Ρ.Λ. Ενηλίκων - Παίδων Πτυχιούχος Ιατρικής ΣχολήςΘεσσαλονίκηςΥποψήφιος διδάκτωρ Πανεπι-στημίου ΑθηνώνΠράσινου Λόφου 13 & Πολυ-τεχνείου, Ν. Ηράκλειο Αττι-κής. Συνεργάζεται με όλα ταταμείατηλ. 210 2833368, κιν. 6944-141359

ΨYXIATPOI

Ανδριώτης ΝικόλαοςΚαβέτσου 29 Μυτιλήνη τηλ. 2251041696κιν. 6944304116

XEIPOYPΓOIOΔONTIATPOI

Aμπατζή - Aντωνίου Mαρία Aερ. Γιανναρέλλη 7 τηλ. 22510 21030

Καπτανής Ευστράτιος Καβέτσου 22 τηλ. 22510 44314

Μοιρασγεντής Παναγιώτης Καβέτσου 22, 1ος όροφοςτηλ. 22510 45977κιν. 6977-881899

ΕΙΔΙΚΟΙ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΙ

Καραγεωργίου Νίκος Διδάκτωρ OρθοδοντικήςΑγίας Ειρήνης 11τηλ. 22510 42233

Καραχάλια Καλλιρόη Αγίας Ειρήνης 1τηλ. 22510 48105κιν. 6936406140

Χατζηδημητρίου Α. Μιχάλης - Ορέστης

Καβέτσου 32ιατρείο: 22510 43377κιν. 6974117849

ΨYXOΛOΓOΣ - ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΟΣ

Βερβέρη ΜαρίαΚαβέτσου 17 Ειδίκευση στην ψυχολογία παιδιών και εφήβωντηλ. 6945-447016 & 2251048933

ΨYXOΛOΓOI

Βεκρή ΒαλεντίναΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ& ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙ-ΞΗΣ (Ι.ΠΑΙ.Ψ.Υ.)

Διαταραχές αυτιστικού φά-σματος, Μαθησιακές δυσκο-λίες, Δυσλεξία, Λογοθερα-πεία, Εργοθεραπεία, Ψυχο-παιδαγωγική παρέμβαση, Ψυ-χοδιαγνωστικά τεστ, Συμβου-λευτική γονέωνΑγ. Ειρήνης 11τηλ. 22511 02215κιν. 6936-649439

Καραγεωργίου Ελένη Κλινική ψυχολόγοςΔέχεται με ραντεβούΞενοφώντος 6 (α´ όροφος)τηλ. 22510 43394κιν. 6973-312860

ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΛΕΣΒΟΥ

Παρέχει ομαδική και ατομικήψυχοθεραπεία παιδιών, εφή-βων, ενηλίκων, ψυχολογική υ-ποστήριξη σε οικογένειες,ζευγάρια και χρήστες ουσιών,ψυχολογικές αξιολογήσειςπαιδιών, εφήβων και ενηλί-κων.24ωρης λειτουργίαςΚλεοβουλίνης 20 - Μυτιλήνητηλ. 22510 48959, κιν. 6970-095950 (24 ώρες/24ωρο)

Παραδείσης Γιώργος ΨυχολόγοςΜπουχλία 10 Ψυχοθεραπεία και Υποστήριξη παιδιών, εφήβων & ενηλίκωνΔέχεται με ραντεβούτηλ. 22510 41803κιν. 6971-736667

Σαμιώτου ΚατερίναΨυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια Παιδιών, Εφήβων, ΕνηλίκωνΒερναρδάκη και Δοϊράνης 1τηλ. 22510 41285, 6937-294235e-mail:[email protected]

Ταμτάμη ΓιώταΣύμβουλος ψυχολόγος M.Sc.Ατομική Συμβουλευτική καιΨυχοθεραπείαΔέχεται κατόπιν ραντεβούΘεοδώρου Αλκαίου 6κιν. 6945-199064

ΛOΓOΘEPAΠEYTEΣ

Αδαμπατά ΚατερίναΗρώων Πολυτεχνείου 4τηλ. 22510 29996κιν. 6937293661

Αναγνώστου ΠελαγίαΑργύρη Εφταλιώτη 11 (έναντιΑγάλματος Ελευθερίας)τηλ. 22510 54538κιν. 6980-266109e-mail:[email protected]

ΛΕΞΗΜΑΧατζηεμμανουήλ ΑδριανήΧρυσομαλλούσης 25 τηλ. 22510 55109κιν. 6973-565403e-mail:[email protected]

Χατζόγλου ΕλένηΓρηγ. Παπαμιχαήλ 2τηλ. 22510 48986κιν. 6946684555

ΦYΣIKOΘEPAΠEYTEΣMYTIΛHNH

Θαλασσέλλη ΜαρίαΦυσικοθεραπεία - Χειροθεραπεία

Μυοσκελετικές παθήσεις /κακώσεις, αθλητικές κακώ-σειςΚαβέτσου 29τηλ. 22513 00320κιν. 6946-564929

Κέντρο Φυσικοθεραπείας& ΑποκατάστασηςMSc Ζαχαρίου Δημήτριος

Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Καρόλου ΤσεχίαςLaser - ΥδρομασάζΤζακούζι - ΜαγνητοθεραπείαΘουκυδίδου & Κανάρητηλ. 22510 41868κιν. 6938802270

Κέντρο Φυσικοθεραπείας& Aποκατάστασης Τάκας Π. Δημήτρης

Καβέτσου 13 τηλ. 22510 29802, κιν. 6932420297

Κέντρο Φυσικοθεραπείας & ΑποκατάστασηςΧατζηδημητρίου Αντώνης

Αγ. Ειρήνης 3Α

τηλ. 2251037633κιν. 6945792823

PhisiocareΕργαστήριο ΦυσικοθεραπείαςΣταυρουλάκη Ιφιγένεια P.T. -M.T.

ΦυσικοθεραπεύτριαΕπισκέψεις κατ’ οίκον Ασκληπιού 39, Χρυσομαλλού-σατηλ. 22510 54898κιν. 6977-957180

ΔIAITOΛOΓOIΔIATPOΦOΛOΓOI

BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ»Τσατραφίλη Σταυρούλα

Κλινική ΔιαιτολόγοςΔιατροφολόγος M.Sc.Β. Καραπαναγιώτη 13τηλ. 22510 20111

Κουτρολού Κ. ΧαράΚλινική ΔιαιτολόγοςΔιατροφολόγος Καβέτσου 36, Μυτιλήνητηλ./φαξ: 22510 21374κιν. 6955409874

Τελωνιάτη Ειρήνη Π. Βοστάνη 6, Μυτιλήνητηλ./φαξ: 22510 42011κιν. 6944513511

AIΣΘHTIKOI

BEAUTY CENTER«ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ»Τσατραφίλη Κων/να

Αισθητική, Φωτόλυση, Mακιγιάζ, Μανικιούρ, ΠεντικιούρΒ. Καραπαναγιώτη 13τηλ. 22510 20111

Σταμάτη ΚωνσταντίναΠοδολόγος, κοσμητολόγος, αισθητικόςΘουκιδίδου 4, Χρυσομαλλού-σατηλ. 22510 22696

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΑ ΕΙΔΗ

Ορθοπεδική ΛέσβουΜαυραγάνη ΒάσωΟρθοπεδικά ανατομικά είδη - αθλητικά βοηθήματα ειδικές κατασκευές - νοσοκομειακά είδη Καβέτσου 11 & Παπανικολή,τηλ. 22510 45542

OΔONTΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Ψαραδέλλης Β. Χρήστος Πτυχιούχος Οδοντικής Τεχνολογίας ΑΤΕΙ ΑθηνώνΣκαμανδρίου 2Α τηλ. 22510 54989κιν. 6973-036163

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

ΤΑΜΤΑΜΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣΕμπόριο μεταχειρισμένων τρακτέρ Ιαπωνίας Παρελκόμενα, σκαπτικά χειρός & ανταλλακτικά Παγανή Μυτιλήνης KUBOTA, SHIBAURA YANMAR ISEKI MITSUBISHI HINOMOTO τηλ. 22510 29419 κιν. 6944-324667

ΓΕΩΠΟΝΟΙ

ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΡΑΤΗΣ Γεωργικές - ΠεριβαλλοντικέςΜελέτεςΒιολογική Γεωργία - Κτηνοτρο-φία, Νέοι ΑγρότεςΚαταπολεμήσεις Εντόμων καιΤρωκτικώνΕπαγγελματικοί καθαρισμοί χώ-ρωνΚαβέτσου 10 (2ος όροφος)τηλ. 22510 37415, κιν. 6937-407221

e-mail: [email protected]

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣ-ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣ-ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΧΩΡΩΝ

ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣΤεχνολόγος ΓεωπόνοςΑπολυμάνσεις, απεντομώ-σεις, μυοκτονίεςΜόρια Λέσβου τηλ. 225103 2192κιν. 6942-625198

ΕΚΚΕΝΩΣΕΙΣ ΒΟΘΡΩΝ

ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙΕλ. Βενιζέλου 52, Μυτιλήνητηλ. 22510 32400

ΛOΓIΣTIKA ΓPAΦEIA

ΒΕΡΡΗΣ Π. ΠΑΝΤΕΛΕΩΝ Αγ. Θεράποντος 6Παροχή λογιστικών, φοροτεχνικών υπηρεσιών,καθώς και σύνταξη οικονομοτεχνικών μελετώντηλ./φαξ: 22510 48604

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013

Page 18: Εμπρός 3801

18ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013EI∆HΣEIΣ

Πανικός έγινε μεσοβδόμαδα στο Τσά-μπιονς Λιγκ, με την Μπαρτσελόνα και

τη Ρεάλ να καταποντίζονται από ΜπάγερνΜονάχου και Ντόρτμουντ. Τα μεγάλαπρωταθλήματα φτάνουν στο τέλος τουςκαι στόχος μας είναι να εκμεταλλευτούμεόσο το δυνατόν καλύτερα τις ευκαιρίεςπου θα μας παρουσιαστούν... Θα δώσου-με μεγαλύτερη έμφαση στην Πρέμιερ Λι-γκ, αλλά και το Ισπανικό Πρωτάθλημα.

ΓΟΥΙΓΚΑΝ - ΤΟΤΕΝΑΜΑβαντάζ στη Γουίγκαν δίνουν οι μπουκσε αυτό το ματς. Οι γηπεδούχοι προσφέ-ρονται σε ευνοϊκές τιμές. Ο λόγος είναιπως δεν αποδίδουν καλά στα τελευταίαπαιχνίδια, ενώ παρουσιάζουν δυσκολίαστο σκοράρισμα. Παράλληλα, η Γουίγκανείναι αναποτελεσματική στην έδρα της. Ηυψηλή τιμή στην οποία προσφέρεται ηγηπεδούχος σε συνδυασμό με το κίνητρότης καθώς κινδυνεύει, αναμένεται ναπροσελκύσει αρκετά πονταρίσματα.Εκτίμηση: 2

ΧΙΜΠΕΡΝΙΑΝ - ΣΑΙΝΤ ΜΙΡΕΝΟι επιδόσεις και των δύο αντιπάλων δενείναι οι... ιδανικές, καθώς δεν μπορούννα πετύχουν νίκη. Οι μπουκ ανεβάζουντην τιμή των γηπεδούχων, μια και προ-σπαθούν να κάνουν πιο ελκυστικό τον«άσσο» στα μάτια των παικτών.Εκτίμηση: 2

ΜΠΡΙΣΤΟΛ ΣΙΤΙ - ΧΑΝΤΕΡΣΦΙΛΝΤΣχετικά ισορροπημένες αποδόσεις στοματς αυτό, με τη φιλοξενούμενη να έχειτο προβάδισμα σύμφωνα με τους μπουκ.Λογικό, καθώς οι φιλοξενούμενοι είναισε αρκετά καλύτερη κατάσταση, ενώ ηΜπρίστολ εμφανίζεται ως μια ομάδα χω-ρίς κίνητρο. Θεωρούμε πως το «διπλό»είναι σε υπερβολικά ελκυστική τιμή καιθα προτιμήσουμε το «Χ».Εκτίμηση: X

Γράφει ο ΣYMEΩN AΛEΞANΔPIΔHΣΔημοσιογράφος της NET

Αυτό που ήταν γνωστό εδώ και μέ-ρες, έγινε τελικά και δημοσίως διατυ-πωμένο, καθώς ο Λουίς Σουάρεζ θα τι-μωρηθεί με απουσία 10 αγωνιστικών η-μερών μετά τη... δαγκωνιά στον Ιβάνο-βιτς της Τσέλσι. Παράλληλα προχωρούνοι διαδικασίες απομάκρυνσης του Ου-ρουγουανού από τη Λίβερπουλ.

Ο Ζοσέ Μουρίνιο θα επιστρέψει στηνΤσέλσι και μάλιστα θα πάρει μαζί τουστην ομάδα τού Στάμφορντ Μπριτζ τοΡαδαμέλ Φαλκάο.

Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα καιΤσέλσι έχουν κινηθεί ενεργά για την α-πόκτηση του περιζήτητου φορ Νεϊμάρ.Το κόστος του Βραζιλιάνου επιθετικούεκτιμάται στα 60 εκατ. ευρώ (!).

ΠΡΟΣΕΞΤΕ

...+

ΤΟ Ε

ΞΤΡΑ

ΑΤΛΕΤΙΚΟ ΜΑΔΡΙΤΗΣ - ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

Το χάντικαπ πέφτει κατακόρυφα σε αυτότο ματς, με την Ατλέτικο να ανεβαίνει στηνεκτίμηση των μπουκ. Φυσικά η ήττα των«μερένχες» από την Ντόρτμουντ για τοΤσάμπιονς Λιγκ επηρέασε, αλλά η Ρεάλμακροπρόθεσμα έχει αποδείξει πως αυτάτα ντέρμπυ απέναντι στην Ατλέτικο, τα... έ-χει.

Εκτίμηση: 2

HΝΕΛ ανακοίνωσε σειρά τρο-ποποιημένων δρομολογίωνγια τα πλοία της που καλύ-

πτουν τις συνδέσεις προς Θεσ-σαλονίκη και Καβάλα, λόγω τηςαπεργίας της Πρωτομαγιάς καιτων εορτών τού Πάσχα.Ειδικότερα, το «Ταξιάρχης»πραγματοποιεί σήμερα Παρα-σκευή δρομολόγιό του προς Λή-μνο και Καβάλα. Συγκριμένα τοπλοίο αναχωρεί σήμερα στις 12το μεσημέρι από το λιμάνι τηςΜυτιλήνης. Από το λιμάνι τηςΜύρινας θα αναχωρήσει στις6:50 το απόγευμα και στην Κα-βάλα θα φθάσει λίγο πριν τα με-σάνυχτα.Τη Μεγάλη Εβδομάδα και την ε-βδομάδα της Διακαινησίμου ταδρομολόγια προς βόρειο Ελλάδαθα πραγματοποιούνται από τοπλοίο «European Express».Ειδικότερα, τη Μεγάλη Τετάρτητο «European Express» θα ανα-χωρήσει από τη Μυτιλήνη γιαΛήμνο στις 2:00 το πρωί και απότη Λήμνο στις 8:00 το πρωί τηςίδιας ημέρας. Από το λιμάνι τηςΚαβάλας το πλοίο θα αναχωρή-σει στις 3:00 το απόγευμα της ί-

διας ημέρας για Λήμνο και Μυ-τιλήνη, όπου θα φθάσει στη1:20 το πρωί της Μεγάλης Πέ-μπτης.Τη Μεγάλη Τετάρτη έχει κηρυ-χθεί απεργία από την Π.Ν.Ο.. Ωςτις πρώτες απογευματινές ώρεςχθες δεν είχε ανακοινωθεί τρο-ποποίηση των συγκεκριμένωνδρομολογίων, κατά συνέπεια ι-σχύουν τα όσα έχουν ανακοινω-θεί.Τη Μεγάλη Πέμπτη το«European Express» θα αναχω-ρήσει από Μυτιλήνη στις 3:20το πρωί για Χίο, Σάμο και Ικαρία.Στη Μυτιλήνη θα επιστρέψειστις 8:30 το βράδυ και δύο ώρεςαργότερα θα αναχωρήσει για Λή-μνο και Καβάλα.Τη Μεγάλη Παρασκευή το πλοίοθα αναχωρήσει από το λιμάνιτης Μύρινας στις 4:30 το πρωίκαι της Καβάλας στις 8:00 τοβράδυ.Το Μεγάλο Σάββατο το πλοίο θααναχωρήσει στη 1:00 το πρωί α-πό τη Μύρινα και από τη Μυτι-λήνη στις 8:20 το πρωί. Την Κυριακή και τη Δευτέρα τούΠάσχα, το πλοίο δε θα πραγμα-

τοποιήσει κανένα δρομολόγιο.Την Τρίτη τού Πάσχα το πλοίοθα αναχωρήσει από Μυτιλήνηστις 5:00 το απόγευμα για Λή-μνο. Από τη Μύρινα θα αναχω-ρήσει στις 11:00 το βράδυ γιαΘεσσαλονίκη. Την Τετάρτη τούΠάσχα το πλοίο θα αναχωρήσειστις 3:00 το απόγευμα από Θεσ-σαλονίκη και από Μύρινα στις11:10 το βράδυ.Την Πέμπτη τού Πάσχα το πλοίοθα αναχωρήσει από Μυτιλήνηστις 6:00 το πρωί για Χίο και Σά-μο. Στη Μυτιλήνη θα επιστρέψειστις 11:00 το βράδυ της ίδιας η-μέρας.Την Παρασκευή τού Πάσχα τοπλοίο θα αναχωρήσει από Λήμνοστις 5:00 το πρωί και στις 8:00το βράδυ της ίδιας ημέρας θαφθάσει στο λιμάνι της Καβάλας.Το Σάββατο του Πάσχα το πλοίοθα αναχωρήσει από τη Μύριναστη 1:00 το πρωί και από Μυτι-λήνη στις 8:20 το πρωί. Την Κυριακή του Θωμά το πλοίοθα αναχωρήσει από Μυτιλήνηστις 5:00 το απόγευμα και απόΜύρινα στις 11:00 το βράδυ, μεπροορισμό τη Θεσσαλονίκη.

Αυτό που προτάθηκε απ’τον κ. Τριανταφύλλου, εί-ναι να «επικαιροποιηθεί»το πλαίσιο στήριξης τωνευρωπαϊκών νησιών, α-φού εξ αιτίας της κρίσηςέχουν οξυνθεί οι μειονε-ξίες απ’ τη νησιωτικότη-τα. Πιο συγκεκριμένα, οβουλευτής θυμίζει την ο-μόφωνα εγκεκριμένη απ’

το 2005 Απόφαση τουΣυμβουλίου της Ευρώπηςγια την ανάγκη στήριξηςτων νησιών λόγω των ιδι-αιτεροτήτων που αντιμε-τωπίζουν (περιορισμένοιτοπικοί πόροι, αδυναμίαπρόσβασης σε αγορές,συχνά επισφαλείς και δα-πανηρές συγκοινωνιακέςσυνδέσεις, υψηλότερο

κόστος διαβίωσης, ευαί-σθητο φυσικό περιβάλ-λον), όπως και το συμπέ-ρασμά της πως «η αειφό-ρος ανάπτυξη αποτελείτην καλύτερη στρατηγικήγια την ενσωμάτωση τωννησιών στην ευρωπαϊκήκαι την παγκόσμια αγορά,καθώς διατηρεί την ισορ-ροπία μεταξύ της οικονο-μικής αποτελεσματικότη-τας, της κοινωνικής δι-καιοσύνης και την προ-στασία του περιβάλλο-ντος» .Σύμφωνα με την πρότασήτου, επειδή έκτοτε η κα-τάσταση αντί να έχει βελ-τιωθεί, επιβαρύνθηκε απ’την οικονομική κρίση μεεπιπτώσεις στις οικονο-μίες πολλών χωρών, τανησιά βρίσκονται σε μιαπιο δύσκολη κατάσταση

σε σχέση με τις αστικέςπεριοχές, για αυτό και α-παιτούνται νέα εργαλείααντιμετώπισης των ανα-δυόμενων ζητημάτων α-νάπτυξης των νησιών. ΗΣυνέλευση καλείται, συ-νεπώς, να εξετάσει την ε-φαρμογή της Απόφασηςαπό τα κράτη-μέλη και ναεξετάσει την πιθανότηταεπεξεργασίας νέου ψηφί-σματος, που θα συμπερι-λαμβάνει τα νέα δεδομέ-να στις νησιώτικες περιο-χές της Ευρώπης, στις ο-ποίες ζουν πάνω από15,5 εκατομμύρια άνθρω-ποι, διαμορφώνοντας έναδιακριτό πλαίσιο πολιτι-κών σχετικά με την οικο-νομική τους ζωή, τις με-ταφορές, τις υπηρεσίεςυγείας, την απασχόλησηκαι την εκπαίδευση.

CUBA BREAK

... + ΤΟ ΕΞΤΡΑ:

ΠΡΟΣΕΞΤΕ:

Πρόταση υποστήριξης της ανάπτυξης των νησιωτι-κών περιοχών με ειδικά αναπτυξιακά κίνητρα, κα-

τατέθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή τού ΠΑΣΟΚΧίου, Κώστα Τριαντάφυλλου, και με σύσσωμη την υ-ποστήριξη της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Συμ-βούλιο της Ευρώπης. Σε αναγνώριση των ιδιαιτεροτή-των των νησιών σε σχέση με τις ηπειρωτικές περιο-χές, 55 βουλευτές από όλα τα κόμματα που εκπροσω-πούνται στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμ-βουλίου από 22 συνολικά χώρες, υποστήριξαν τηνπρόταση του Χιώτη βουλευτή, που θεωρεί ότι χρειά-ζονται ειδικές διακριτές νησιωτικές πολιτικές, ειδικάτώρα που εξ αιτίας της κρίσης η ζωή των νησιωτών έ-χει γίνει ακόμη πιο δύσκολη.

Με τα πλοία «Ταξιάρχης» και «European Express»

Τα δρομολόγια προς βόρειο Ελλάδα

Πρόταση του βουλευτή Χίου τού ΠΑΣΟΚ, Κ. Τριανταφύλλου, για «επικαιροποίηση» λόγω κρίσης του πλαισίου στήριξης των ευρωπαϊκών νησιών

Χρειάζονται διακριτές πολιτικές

Page 19: Εμπρός 3801

Φ Α Ρ Μ Α Κ Ε Ι Α

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: ΔΙΗΜΕΡΕΥΕΙ07.45 - 20.30

ΕΥΡΙΠΙΩΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΕ. Βοστάνη 16, Μαύρα Σίδερα

Τηλ. 22510 42223

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΕΙ17.30 - 07.45

ΛΑΜΠΟΥΣΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣΑερ. Γιανναρέλλη 25

Τηλ. 22510 40001ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι αμοιβαίες αλλαγές μεταξύ

των φαρμακείων δεν κοινοποιούνται

στην εφημερίδα.

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΛΟΙΩΝ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ : 26 .4 .2013

ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ“Ν.Χίος 21.00 ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

ΑΠΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ“B. STAR PATMOS” 20.00 ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Συνιστούμε στους αναγνώστες μας

να επικοινωνούν με τις εταιρείες

και τα κατά τόπους πρακτορεία

για τυχόν αλλαγές στα δρομολόγια

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

Τουρ. Αστυνομία 22510 22776

Αστυνομία 22510 41911

Πυροσβεστική 199

Περιφέρεια

Β. Αιγαίου 22510 37080

Νοσοκομείο 22513 51100

22513 51200

Δημαρχείο 22510 27777

Τελωνείο 22510 28311

Λιμεναρχείο 22510 24115

Αεροδρόμιο 22510 38722

2251038700

Δημ. Θέατρο 22510 37194

Γ.Γ. Αιγαίου & Νησιωτικής

Πολιτικής 22510 41161

Δικαστήριο 22510 45489

ΠΕΔ Β. Αιγαίου 22510 27333

Ταχυδρομείο 22510 28823

Μητρόπολη

Μυτιλήνης 22510 40892

Υπηρεσία ταξί

Taxiplon 18222 (αστική χρέωση)

Ραδιοταξί 22510 25900

Σταθμός Υπεραστικών

Λεωφ. ΚΤΕΛ 22510 28873

Σταθμός

Αστικών Λεωφ. 22510 46436

Δρομολόγια ΚΤΕΛ 22510 14505

ΚΕΘΕΑ ΛΕΣΒΟΥ 22510 25670

6973-245453

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑΛΗΜΝΟΥ

Δημαρχείο 22543 50000

Νοσοκομείο 22540 82000

Πυροσβεστική 22540 22199

Αστυνομία 22540 22200

Λιμεναρχείο 22540 22225

Ο.Α. Αεροδρόμιο 22540 92700, -1

Ο.Α. 22540 22214, -5

ΚΤΕΛ 22540 22464

Ταχυδρομείο 22540 22462

Περιφερειακή

Ενότητα 22540 22996

Αegean Airlines 22540 92720

ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ ΣΑΣ ΣΤΟ εμπρός

ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ:

“EΠIKOINΩNIA

ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.” EΘNIKH TPAΠEZA

415/470156-97

ALPHA BANK601-00-2002-008741

TPAΠEZA ΠEIPAIΩΣ5709-017817-954

ΓENIKH TPAΠEZA9800145525-7

EMΠOPIKH TPAΠEZA85231511

CYPRUS POPULAR BANK (CPB)

0266727426

ΧΡΗΣΙΜΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 19ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013

SUDOKU

ΛYΣΕΙΣ

∆ΥΣΚΟΛΟ

∆ΥΣΚΟΛΟΜΕΤΡΙΟΕΥΚΟΛΟ

ΕΥΚΟΛΟ ΜΕΤΡΙΟ

Περί τις αρχές του καλοκαιρι-ού αναμένεται να αποκατα-σταθούν οι ζημιές που έγιναν

από την κακοκαιρία. Το τοιχίοπου γκρεμίστηκε στο ΡωμαίικοΓιαλό, στο πιο πολυσύχναστο ση-μείο της Μύρινας. Αυτό θα συμ-βεί αν η Κτηματική Εταιρεία τουΔημοσίου χορηγήσει την απαραί-τητη άδεια για την κατασκευή, κα-θώς ο Δήμος Λήμνου έχει προχω-ρήσει την όλη διαδικασία και δη-μοπρατεί το έργο στις 7 Μαΐου,με χρηματοδότηση από τη ΣΑΤΑκαι προϋπολογισμό στις 114.968ευρώ.Η αρχή της καταστροφής για τοτοιχίο στην άκρη της παραλίαςτου Ρωμαίικου Γιαλού είχε ξεκινή-σει από πέρσι, καθώς είχε γκρεμι-στεί ένα σημείο, όμως η κακοκαι-

ρία που έπληξε το νησί πριν απόδύο μήνες, έδωσε τη «χαριστικήβολή», με αποτέλεσμα να γκρεμι-στεί όλο το τοιχίο.Στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημαείχαν προχωρήσει κάποιες εργα-σίες αποκατάστασης της ζημιάςκαι έτσι αποφεύχθηκε ο κίνδυνοςκαθίζησης του δρόμου.Ο Δήμος έχει ξεκινήσει εδώ καιδύο μήνες έναν αγώνα δρόμου γιατην αποκατάσταση της ζημιάς, αλ-λά οι υπηρεσίες του «σκοντά-φτουν» σε ένα σωρό προβλήματακαι κυρίως στο γεγονός ότι ο συ-γκεκριμένος χώρος ανήκει στηνΚτηματική Εταιρεία του Δημοσίου,που έχει και την ευθύνη διαχείρι-σής του και η οποία υπενθυμίζειτη νομοθεσία περί αιγιαλού καιπαραλίας που δεν επιτρέπει την

κατασκευή κτισμάτων.Από τη στιγμή που ο δήμαρχοςΛήμνου, Αντώνης Χατζηδιαμα-ντής, αντιλήφθηκε όλη αυτήν τηδιαδικασία, απευθύνθηκε στηνΚτηματική Εταιρεία του Δημοσίου,ζητώντας της να βρει λύση στοπρόβλημα. Στο πλέον κεντρικόσημείο της Μύρινας και τουριστι-κότερο σημείο του νησιού, η συ-γκεκριμένη παρέμβαση θεωρείταιπαράνομη και η επισκευή της κα-θίσταται αμφίβολη.Πριν από λίγες ημέρες, υπάλληλοιτης Κτηματικής Εταιρείας επισκέ-φτηκαν τη Λήμνο για να δουν καινα εξετάσουν από κοντά το πρό-βλημα. Παρ’ όλο που αναγνώρι-σαν την αναγκαιότητα παρέμβα-σης, όπως ανέφεραν δεν είναι δυ-νατόν να δοθεί έγκριση για απο-

κατάσταση, καθώς κάτι τέτοιο εί-ναι αντίθετο με το νομοθετικόπλαίσιο.Ο αντιδήμαρχος Έργων, Παναγιώ-της Τσανταρλιώτης, δήλωσε: «Κά-ναμε ό,τι έπρεπε σε πολύ σύντομοχρόνο και επισπεύσαμε τις διαδι-κασίες για να είναι έτοιμο το τοι-χίο το καλοκαίρι. Σε λίγες μέρεςτο έργο δημοπρατείται, ελπίζουμενα μη βρούμε και άλλα προβλήμα-τα και το έργο να ξεκινήσει κανο-νικά.»Τέλος, ο Δήμος Λήμνου, για να α-ντιμετωπίσει το πρόβλημα, απευ-θύνθηκε και στη γενική γραμματέατης Αποκεντρωμένης ΔιοίκησηςΑιγαίου, προκειμένου να βρεθείλύση, ώστε η παρέμβαση να είναινόμιμη και το έργο να ξεκινήσεισύντομα.

ΕΛΛΗΝΙΚΗΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥΔΗΜΟΣ ΛΗΜΝΟΥΜύρινα 24/04/2013Αριθ.Πρωτ.: 623

ΠΕΡΙΛΗΨΗΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ

ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ

Ο Δήμος Λήμνου διακηρύττει

ότι την 28ην Μαΐου 2013 η-

μέρα Τρίτη και ώρα 10 π.μ.

(λήξη παράδοσης των προ-

σφορών) στα γραφεία της

Τεχνικής Υπηρεσίας Δήμου

(1ο όροφος Παπουτσίδειου

κτηρίου - πλατεία ΟΤΕ), θα

διεξαχθεί ανοιχτή Δημοπρα-

σία με το σύστημα με ενιαίο

ποσοστό έκπτωσης πάνω

στις τιμές του Τιμολογίου

της Μελέτης {της Υπηρε-

σίας} σύμφωνα με τις διατά-

ξεις του άρθρου 5 του Ν.

3669/2008 για την κατα-

σκευή του έργου: «Επι-

σκευή-Συντήρηση-θέση σε

λειτουργία-δοκιμαστική λει-

τουργία για 12 μήνες της ε-

γκατάστασης επεξεργασίας

λυμάτων στο Λιβαδοχώρι

της Λήμνου»

Ο συνολικός προϋπολογι-

σμός του έργου ανέρχεται

σε 140.000,00 € και αναλύε-

ται σε:

Δαπάνη Εργασιών: 79.000,00

Γενικά έξοδα και Όφελος ερ-

γολάβου (Γ.Ε.+Ο.Ε.):

14.220,00 €

Απρόβλεπτα (ποσοστού 15%

επί της δαπάνης εργασιών

και του κονδυλίου Γ.Ε.+

Ο.Ε.): 13.983,00 €

Αναθεώρηση: 5.005,66 €

Απολογιστικά: 8.481,00 €

Φόρος Προστιθέμενης Αξίας

{16%}: 19.310,34 €

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν

να λάβουν γνώση, να παρα-

λαμβάνουν τα συμβατικά

τεύχη του διαγωνισμού (Δια-

κήρυξη, Συγγραφή Υποχρεώ-

σεων κ.λπ.) από τα γραφεία

της Τεχνικής Υπηρεσίας Δή-

μου Λήμνου (πληροφορίες:

Νίκος Περτσάς - Σωτήρης

Δημητράκας, τηλ. 22540-

20093-26648- Φαξ 22540-

20055) μέχρι και την 23-05-

2013. Εφόσον ζητηθούν ε-

μπρόθεσμα χορηγούνται το

αργότερο εντός της επόμε-

νης εργάσιμης ημέρας από

την υποβολή της αίτησης χο-

ρήγησης. Για την παραλαβή

των τευχών, οι ενδιαφερόμε-

νοι αναλαμβάνουν την ανα-

παραγωγή των τευχών με δι-

κή τους δαπάνη και επιμέ-

λεια.

Η διακήρυξη του έργου έχει

συνταχθεί κατά το εγκεκρι-

μένο από τον υπουργό ΠΕ-

ΧΩΔΕ υπόδειγμα τύπου Β.

Στο διαγωνισμό γίνονται δε-

κτές εργοληπτικές επιχειρή-

σεις που κατέχουν εργολη-

πτικά πτυχία:

Μεμονωμένες εργοληπτικές

επιχειρήσεις:

1.α. Εγγεγραμμένες στο Μη-

τρώο Εργοληπτικών Επιχει-

ρήσεων (Μ.Ε.ΕΠ.) που τηρεί-

ται στη Γ.Γ.Δ.Ε. του

Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., εφόσον ανή-

κουν στην Α2 ή 1η τάξη για

έργα κατηγορίας ΗΛΕΚΤΡΟ-

ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΑ με έδρα ο-

πουδήποτε ή στην 2η τάξη

για έργα Ηλεκτρομηχανολο-

γικά με έδρα το Νομό Λέ-

σβου ή δηλωμένο το Νομό

Λέσβου ως δεύτερο νομό και

κατά τα νόμιμα.

β. Προερχόμενες από κράτη -

μέλη της Ευρωπαϊκής Ένω-

σης ή του Ευρωπαϊκού Οικο-

νομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.) ή α-

πό κράτη που έχουν υπογρά-

ψει την συμφωνία για τις Δη-

μόσιες Συμβάσεις (Σ.Δ.Σ.)

του Παγκόσμιου Οργανισμού

Εμπορίου (Π.Ο.Ε.), στα οποία

τηρούνται επίσημοι κατάλο-

γοι αναγνωρισμένων εργο-

ληπτών, εφόσον είναι εγγε-

γραμμένες στους καταλό-

γους αυτούς και σε τάξη και

κατηγορία αντίστοιχη με τις

καλούμενες του Ελληνικού

Μητρώου Μ.Ε.ΕΠ..

γ. Προερχόμενες από ως α-

νωτέρω β΄ κράτη, στα οποία

δεν τηρούνται επίσημοι κα-

τάλογοι αναγνωρισμένων

εργοληπτών, εφόσον αποδει-

κνύουν ότι έχουν εκτελέσει

έργα παρόμοια με το δημο-

πρατούμενο, από ποιοτική

και ποσοτική άποψη.

2. Κοινοπραξίες Εργ. Επ. των

παραπάνω περιπτώσεων α, β

και γ σε οποιονδήποτε συν-

δυασμό μεταξύ τους, υπό

τους όρους του άρθρου 16

παρ. 7 του Ν. 3669/08 (ΚΔΕ)

(Κοινοπραξία στην ίδια κατη-

γορία) και υπό τον όρο ότι

κάθε Εργοληπτική Επιχείρη-

ση θα συμμετέχει στο κοινο-

πρακτικό σχήμα με ποσοστό

όχι μικρότερο του 25% της

καλούμενης κατηγορίας.

3. Κοινοπραξίες εργοληπτι-

κών επιχειρήσεων για την

κάλυψη των διαφόρων κατη-

γοριών των εργασιών του έρ-

γου υπό τους όρους της παρ.

3 του άρθρου 16 του Ν.

3669/08 (ΚΔΕ). Το ποσοστό

συμμετοχής της κάθε επιχεί-

ρησης στο κοινοπρακτικό

σχήμα προκύπτει από τον

προϋπολογισμό της κατηγο-

ρίας για την οποία αυτή συμ-

μετέχει και δεν είναι απαραί-

τητο να αναγράφεται. Κατη-

γορία εργασιών με ποσοστό

κάτω του 10% του προϋπο-

λογισμού του έργου (χωρίς

αναθεώρηση και Φ.Π.Α.), ε-

φόσον δεν καλείται στη δη-

μοπρασία, αθροίζεται στον

προϋπολογισμό της μεγαλύ-

τερης κατηγορίας.

4. Κοινοπραξίες εργοληπτι-

κών επιχειρήσεων εγγεγραμ-

μένων στην τάξη Α1 του

Μ.Ε.ΕΠ. για έργα κατηγορίας

Ηλεκτρομηχανολογικά με τις

προϋποθέσεις της παρ. 10

του άρθρου 16 του Ν.

3669/2008 {ΚΔΕ} {αναβάθμι-

ση ορίου λόγω κοινοπραξίας}

5. Κάθε εργοληπτική επιχεί-

ρηση συμμετέχει είτε μεμο-

νωμένα είτε ως μέλος ενός

κοινοπρακτικού σχήματος.

Γίνονται επίσης δεκτές και

μεμονωμένες εργοληπτικές

επιχειρήσεις ή κοινοπραξίες

εργοληπτικών επιχειρήσεων

κατ’ εφαρμογή της παρ. 9

του άρθρου 16 του Ν.

3669/08 («κύρια κατηγορία»).

Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται

οι ισχύουσες διατάξεις για τη

συμμετοχή εργοληπτικών ε-

πιχειρήσεων σε διαγωνι-

σμούς για την κατασκευή Δη-

μοσίων Έργων.

Η εγγύηση συμμετοχής στον

διαγωνισμό ορίζεται σε 2%

επί του προϋπολογισμού του

έργου χωρίς τα κονδύλια της

αναθεώρησης και του Φ.Π.Α.,

δηλαδή 2.313,68 ΕΥΡΩ.

Ο χρόνος ισχύος της εγγυη-

τικής θα είναι 6 μήνες και 30

ημέρες από την ημερομηνία

διεξαγωγής του διαγωνι-

σμού.

Η προθεσμία περάτωσης του

έργου ορίζεται σε 15 μήνες

και αρχίζει από την ημέρα υ-

πογραφής της σύμβασης.

Το έργο χρηματοδοτείται α-

πό πιστώσεις ΣΑΤΑ του Δή-

μου Λήμνου.

Προκαταβολή δεν προβλέπε-

ται να χορηγηθεί.

Το αποτέλεσμα της δημο-

πρασίας θα εγκριθεί από την

Οικονομική Επιτροπή του Δή-

μου Λήμνου.

Η δαπάνη δημοσίευσης της

παρούσας βαρύνει τον Ανά-

δοχο του έργου.

Ο Αντιδήμαρχος Λήμνου

Δημήτριος Μπουλώτης

Προαγγελία γάµουΣύµφωνα µε το άρθρο 1369 του Aστικού Kώδικα ανακοινώνεται ότι:

Ο Ιωάννης Σάββας του Θεράποντα και της Ελπίδας,το γένος Γιαλαμά, που γεννήθηκε και κατοικεί στηΜυτιλήνη, και η Φωτεινή - Ευαγγελία Μιχαηλάκητου Εμμανουήλ και της Μυρσίνης, το γένος Χατζη-γεωργίου, που γεννήθηκε στην Αθήνα και κατοικείστα Κεραμειά Αγιάσου, πρόκειται να παντρευτούν.

Ευχαριστήριο

Εγώ και η οικογένειά μου ευχαριστούμε όλουςκαι τον καθένα ξεχωριστά, φίλους και γνω-στούς, για τη συμπαράστασή τους στον απροσ-δόκητο θάνατο του αγαπημένου μου συζύγου,

ΒΑΓΓΕΛΗ ΚΑΛΛΟΝΙΑΤΗ,ετών 34.

Ιδιαιτέρως ευχαριστώ το 3ο Γενικό Λύκειο Μυ-τιλήνης για την ευγενική αρωγή του.

Κουτλή Ελένη του Ευσταθίου

∆HMOΣIEYΣEIΣ - ANAKOINΩΣEIΣ - ∆IAKHPYΞEIΣ - ∆HMOΣIEYΣEIΣ - ANAKOINΩΣEIΣ - ∆IAKHPYΞEIΣ

Γραφειοκρατικά εμπόδια στην κατασκευή τοιχίου στο πιο κεντρικό σημείο της Μύρινας

Ό,τι γκρεμίζεται… δύσκολα ξαναχτίζεται

Page 20: Εμπρός 3801

Ομιλείτε ελληνικά

Θέλω να μοιραστώ μαζίσας μια πολύ καθημε-

ρινή και πρακτική λέξηπου έμαθα. Στα ελληνικάτο τηλεκοντρόλ το λέμε«διαυλοεπιλογέα».

J

20ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013XPONOΓPAΦHMA

XAM

OΓEΛATE!

κάνει

του

ς άλλου

ς να α

νησυχού

ν!

µέρανύχτα

Του Πάνου Μαραγκού από το «Έθνος»

Διάβαινα, σιγοτραγουδούσα καιγυρόφερνα το νου μου στα πα-λιά.

Τράβηξα το πέπλο, φανήκανε πρό-σωπα γελαστά, όμορφα, σ’ ένα πα-νηγύρι συναιστημάτων και νόστου,πλημμυρισμένο αγάπη, τραγούδι,γέλιο και χορό. Κι η Σαπφώ στηνκορφή του Εξύμνου, με τις μαθή-τριές της, να πέμπουν ύμνους καιμελωδία σ’ ολάκερη τη βοριανή καιπρος το λιόγερμα μεριά, πλευρά τουνησιού μας που εβάδιζα.Μια παράξενη θαλπωρή με παρέ-σερνε όλο και πιο βαθιά, με το Μά-καρα να εξουσιάζει τον τόπο το στυ-φό, και τους πατεράδες μας να στή-νουνε γλέντι στο αντάμωμά μας ε-τούτο, σαν ακούστηκε ένα αλλόκο-το βουητό. Απ’ το υπερπέραν, θαρ-ρείς. Σιγανό, που όλο και δυνάμω-νε. Ήταν ο μοναδικός θόρυβος στηνπεριοχή που λουζόταν το αδρί φυ-σομάνι απ’ τη μεριά του γιαλού, πέ-ρα απ’ το Ταβάρι και τη Νυφίδα ερ-χόμενο. Μα όλο και δυνάμωνε οθόρυβος, αγρίευε, γίνηκε ήχος α-πειλητικός, βάρβαρος. Μια μοτοσυ-κλέτα παλιάς εποχής και δυο νέαπαιδιά απάνω σταμάτησε δίπλαμου, ηρέμησα.Βγάλανε τα κράνη, φανήκανε δυοπρόσωπα με πλατύ χαμόγελο, ένααγορίστικο και μιας κοπελιάς το άλ-λο. Χαιρέτηξαν ευγενικά, ρώτηξαν.«Για την Άγρα, παρακαλώ;»«Σε δυο χιλιόμετρα μπροστά σας.»Λιγόλεπτο το αντάμωμα, χαιρέτηξακαι στράφηκα να συνεχίσω την πο-ρεία μου.«Να σας πάρω; Θα κουραστείτε»,είπε ο οδηγός κι έκανε νόημα στηνκοπελιά να κατέβει.

«Η πεζοπορία κάνει καλό και μουαρέσει. Φχαριστώ.»Πάτησε με δύναμη το πεντάλ, βρυ-χήθηκε η μηχανή, χάθηκαν, κι από-μεινα στις σκέψεις μου. Τόσο νέαπαιδιά, κοσάχρονα θε να ‘τανε, μεπαλιομοδίτικη μηχανή και θα κατέ-βαινε ο ένας να πάει με τα πόδια γιαχατίρι μου.«Υπάρχει ακόμα μαγιά για να σάξειη κοινωνία», μουρμούρηξα.Τους ξανάδα στην πλατεία, κάτω α-πό το γεροπλάτανο με το παγωμένονερό στα στήθια του, να πίνουν κα-φέ ελληνικό. Και να μιλάνε με τουςντόπιους. Θέλησαν να με κεράσουν,ευχαρίστησα, συνέχισα. Είχα ιδρώ-σει. Έπρεπε να πάω στου Ταστάνητο τυροκομείο, να αλλάξω μπλούζα.Η γυναίκα μου θα περίμενε εκεί.Άνοιξα την πόρτα, μ’ άρπαξε άρωμαπυτιάς και φρέσκου τυριού, φχαρι-στήθηκα. Ήπιαμε ένα ούζο, όρθιοι,πήραμε τυριά, μάζωξα πληθωρικήαγάπη απ’ το Μάρκο και τον Πανα-γιώτη κι αφήκαμε ελπίδες να αιω-

ρούνται πως θ’ ανταμώναμε στο Γα-βαθά.Στην ξώπορτα παρακάτω, καμμιά ει-κοσαριά μέτρα, σταματήσαμε. Η τα-μπέλα έγραφε «Συνεταιρισμός Γυ-ναικών Άγρας» κι η πόρτα ανοιχτή.Απ’ έξω σταματημένη η μοτοσυκλέ-τα και μέσα τα δυο νέα παιδιά ξε-σκούφωτα.«Τι σύμπτωση!» είπανε.«Από πού είστε;», ρωτήσαμε.«Αθήνα. Σπουδάζουμε Αγγλία, κιήρθαμε διακοπές.»Μια νέα γυναίκα έστεκε μπροστάτους, δίπλα στα ράφια με τα εκθέ-ματα.Δυο άλλες, μέλη κι αυτές του Συνε-ταιρισμού των Γυναικών, καθισμέ-νες σε έναν καναπέ σκεπασμένο μεόμορφο κάλυμμα, των χεριών τουςέργο, με ένα κόσκινο στα γόνατα καιζυμάρι στο αριστερό χέρι, έκοβανμε το δεξί «φιδέ», όπως λένε εδώτη μανέστρα ή το κριθαράκι μακα-ρόνι.«Σας αρέσει το νησί μας;», τους

ρώτηξε η μία.«Μας αρέσει πολύ. Άμα τελειώσου-με τις σπουδές μας, θα γυρίσουμεστις ρίζες μας. Στο χωριό. Θα βρού-με εκεί δουλειά. Τι να ζηλέψουμε α-πό την πόλη;»Άκουγα και σιωπούσα μην και χα-λάσω την αρμονία.Γιόμισαν δυο τσάντες σπιτίσια γλυ-κά, ζυμαρικά, τραχανά, δυο μπου-κάλια ποτό, από ρόδι το ένα, μαντα-ρίνι το άλλο, χαιρέτηξαν φιλικά, φύ-γανε.Ζεστό το περιβάλλον, πρόσχαρες οιγυναίκες, γλυκομίλητες, μ’ αυτή τηναφτιασίδωτη ευγένεια, μείναμε λίγοακόμα, κι όλο κάποιος λόγος έβγαι-νε από το στόμα τους.- Είμαστε ευχαριστημένες. Ψωνί-ζουν.- Και ντόπιοι και ξένοι.- Οι Αγρίτες παίρνουν κυρίως γλυ-κά.- Και φιδέ παίρνουν.- Οι περαστικοί όμως τρελαίνονταιγια όλα.- Όλα με τα χέρια μας γίνονται. Κι οιπρώτες ύλες, παραγωγή μας.- Δεκαπέντε γυναίκες είμαστε, μι-κρό το χωριό, βλέπεις, μα, έξι χρό-νια τώρα, καλά πάμε. Και σε λεφτά,και σε απασχόληση.- Γράψτε τα, κύριε Γιώργο, να ζηλέ-ψουν και σε άλλα χωριά, εκεί πουδεν έχουν, να κάνουν οι γυναίκεςσυνεταιρισμό. Και λεφτουδάκιαβγάζουμε, κι από το σπίτι βγαίνου-με, και το χωριό βοηθάμε.Φύγαμε με ένα αίσθημα πληρότηταςκι ελπίδας. Για μένα, και για σένα.

Γιώργος Καμβυσέλλης[email protected]

w Το στυλ του, όπωςάλλωστε και το όνομάτου, ιδιαίτεραχαρούμενο. Όμορφαδιακοσμημένος οχώρος του με έντοναλαμπερά χρώματα. Στοcafé-bar «Be Happy»,στην Πλατεία Σαπφούς,απολαύστε τον καφέ ήτο ποτό σας, από νωρίςτο πρωί μέχρι αργά τοβράδυ. Μοναδικέςγεύσεις.

w Απόψε το βράδυ, τοΔημοτικό ΘέατροΜυτιλήνης φιλοξενείσε μια μοναδική βραδιάτο Λουδοβίκο τωνΑνωγείων. Μια γλυκιάμουσική ξενάγηση σταπαραμύθια, τις ιστορίεςκαι τα τραγούδια, μεώρα έναρξης τις 21:30.Καλή σας διασκέδαση!

w Μπορεί ο καιρός ναμην έχει φτιάξει για τακαλά ακόμη, αλλά τοcafé-bar «Εν τεχνών»,στον παράδρομο τηςΚομνηνάκη πίσω από τοπαλιό Εργατικό Κέντρο,αρχίζει σιγά - σιγά ναφοράει τα καλοκαιρινάτου. Για απόψε τοβράδυ, λοιπόν, βγαίνειστην αυλή και σαςσερβίρει ολόφρεσκα καιπολύ δροσερά Mojito.Για ένα όμορφο,πρόωρo καλοκαιρινόβραδάκι.

w Θεωρείται ένα απότα κατ’ εξοχήνκαλλιτεχνικά στέκια τηςπόλης. Αναφερόμαστεστο μεζεδοπωλείο«Δίαυλος», σταΛαδάδικα. Νόστιμοιμεζέδες, άφθονοκρασάκι και ουζάκι, σεσυνδυασμό με το ζεστόπεριβάλλον, είναι μιαωραία πρόταση για ναχαλαρώσετε.

Συνεταιρισμός Γυναικών Άγρας