Top Banner
Διαγράφονται τα «ιστορικά δικαιώματα» Βήμα - βήμα χτίζονται οι νέες επιδοτήσεις Με έξι προαναγγελθείσες απουσίες συγκροτήθηκε σε σώμα η ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου Πρόεδρος Λαμπρινούδης, προεδρεύων Πατερέλλης Διαμαρτύρονται οι γονείς της Βρίσας για την πρόθεση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Να μην κλείσει το Ολοήμερο Νηπιαγωγείο» Αρνήθηκε αίτημα χρηματοδότησής τους η Συνεταιριστική Τράπεζα Στέγνωσαν από ρευστό κτηνοτρόφοι και συνεταιριστές HMEPHΣIA EΦHMEPI∆A TOY NOMOY ΛEΣBOY ΣEΛ. 9 APIΘMOΣ ΦYΛΛOY 3425 TIMH 1,3 ΠEMΠTH 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011 www.emprosnet.gr 10 10 & MIKPEΣ AΓΓEΛIEΣ OΔHΓOΣ AΓOPAΣ ΣEΛ. 11-18, 25-26 Σ ε λ ί δ ε ς Στο... μικροσκόπιο Πάνω από 400 νέα αιτήματα από τη Λέσβο, αλλά ξεκινά ο έλεγχος στο «πάρτυ» των αναπηρικών συντάξεων και των επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας ΣEΛ. 5 ΣEΛ. 10 ΣEΛ. 8 ΣEΛ. 7
28

Εμπρός 3425

Mar 15, 2016

Download

Documents

Ημερήσια Εφημερίδα Ν. Λέσβου
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Εμπρός 3425

Διαγράφονται τα «ιστορικά δικαιώματα»

Βήμα - βήμα χτίζονται οι νέες

επιδοτήσεις

Με έξι προαναγγελθείσες απουσίες συγκροτήθηκε σε σώμα η ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου

Πρόεδρος Λαμπρινούδης,

προεδρεύων ΠατερέλληςΔιαμαρτύρονται οι γονείς της Βρίσας

για την πρόθεση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

«Να μην κλείσει το Ολοήμερο Νηπιαγωγείο»

Αρνήθηκε αίτημα χρηματοδότησής τους η Συνεταιριστική Τράπεζα

Στέγνωσαν από ρευστό κτηνοτρόφοι και συνεταιριστές

ΣABBATOKYPIAKO

HMEPHΣIAEΦHMEPI∆A TOY NOMOY ΛEΣBOY

ΣEΛ. 9

APIΘMOΣ ΦYΛΛOY 3425 TIMH €1,3

ΠEMΠTH13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011

www.emprosnet.gr

1010 &&MIKPEΣ

AΓΓEΛIEΣOΔHΓOΣ

AΓOPAΣΣEΛ. 11-18, 25-26Σε

λίδες

Στο... μικροσκόπιο

Πάνω από 400 νέα αιτήματα από τη Λέσβο, αλλά ξεκινά ο έλεγχος στο «πάρτυ» των αναπηρικών συντάξεων και των επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας

ΣEΛ. 5

ΣEΛ. 10

ΣEΛ. 8

ΣEΛ. 7

Page 2: Εμπρός 3425

2ΠEMΠTH 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011

HM

EP

Oλόγιο

Σα

ν Σήμερ

α...

πριν

χρόνια

μέσ

α α

πό τ

ις σ

ελίδ

ες τ

ου λ

εσβια

κού Τ

ύπου

ΠΕΜΠΤΗΣελ. 16 ημ.

Aνατ. 06.31 ∆ύσ. 17.51

13Κάρπου, Παπύλου,

Αγαθοδώρου, Χρυσής

ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Αναλαμβάνει…Μετά τη συνταξιοδότηση του Δημήτρη Φυτά, αλλά και τηνολοκλήρωση της προβλεπόμενης διαδικασίας αξιολόγησηςαπ’ τη ΜΟΔ Α.Ε., αναμενόταν χθες να υπάρξει απόφασητου Νάσου Γιακαλή για τον ορισμό προϊσταμένου της Δια-χειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου. Κι όπως ήταν κοινό μυ-στικό σε όλη την Περιφέρεια, τη σκυτάλη στο τρέξιμο τωνευρωπαϊκών προγραμμάτων επρόκειτο να πάρει ο για μίαδεκαετία τώρα προϊστάμενος της Μονάδας Α΄ της υπηρε-σίας, Γιώργος Πλακωτάρης. Ο οποίος αναμφισβήτητα ξεκι-νά με τις καλύτερες περγαμηνές και την πολύχρονη εμπει-ρία του το δύσκολο πραγματικά αγώνα τού επικεφαλής τωνυπηρεσιών τού ΕΣΠΑ.

… κι άλλος Χιώτης

Σημειολογικά, πάντως, χθες ήταν στη Λέσβο η μέρα τωνΧιωτών. Το πρωί αναδείχθηκε πρόεδρος της ΠΕΔ ο Πολύ-δωρος Λαμπρινούδης, το βράδυ υπογραφόταν η απόφασηγια τον ομοίως εκ Χίου καταγόμενο Γιώργο Πλακωτάρη. Μετη διαφορά, βέβαια, ότι ο κ. Πλακωτάρης έχει παντρευτείκαι μένει μόνιμα εδώ και χρόνια με την οικογένειά του στηΜυτιλήνη, ασχολείται συχνά με ζητήματα όλων των νησιώντης Περιφέρειας, οπότε κι έχει «δεδηλωμένη» πλέον περι-φερειακή συνείδηση.

ΜΑΡ.ΠΛ.

Tα ∆ηκτικά

Αρχειακό υλικό από τη συλλογή εφημερίδων που κατέχει και διαχειρίζεται το Ιστορικό ΑρχείοΑιγαίου «Εργάνη» www.ergani.org.grΕπιλογή και επιμέλεια: Αντώνης Πλάτων και Κρίστης Κονναρής

Μια στήλη με τεκμήρια του παρελθόντος πουμιλούν με τη δική τους «φωνή», έτσι όπωςαυτή αποτυπώθηκε στις σελίδες τωνεφημερίδων που παρουσιάζονται αυτούσιες

Απόσπασμα της εφημερίδας «Δημοκρατία», του Σαββάτου 13 Οκτωβρίου 1945.

Καταγγελίες εναντίον τού ΕΛΑΣ για κατασκοπία κατά των συμμαχικών δυνάμεων.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ - Κωδικός 2357Mέλος του Συνδέσµου Hµερησίων Περιφερειακών Eφηµερίδων (ΣHΠE)

ΓΡΑΦΕΙA:Kαρά Τεπέ, 81100, MυτιλήνηTηλ.: 2251041619 Φαξ: 2251027300internet: www.emprosnet.gre-mail: [email protected]

[email protected]@emprosnet.gr

ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ:Γαρουφαλλίδου 2, 81400, Μύρινα Tηλ. /Φαξ: 2254025526I∆IOKTHΣIA: EΠIKOINΩNIA ΛEΣBOY A.E.

EK∆OTHΣ - ∆IEYΘYNTHΣ: MANOΛHΣ MANΩΛAΣΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΣTPATHΣ MΠAΛAΣKAΣΣYNTAKTEΣ: ΠEΛΛH ΓIAKOYMH

NIKOΣ MANABHΣΜΑΡΙΝΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣMAPINA ΠOΛΛATOYΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ

ΣYNΕΡΓΑΤΕΣ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΠΥΡΙ∆ΑΚΗ (ΛΗΜΝOΣ)ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚOΡ∆ΑΣ (BIBΛIO)ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΑΓOΥΤΑΡΗΣ (ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ)

ΓEΛOIOΓPAΦIA: Γ. KAKAPΩNHΣ, A. KYPIAZHΣ

ART DIRECTOR: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪ∆ΗΣΣEΛI∆OΠOIHΣH: ΝΑΤΑΛΙΑ ΚΟΥΙΜΤΣΙΔΗ

ΤΑΝΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: XPIΣTINA KAΛΛEPΓHΓPAMMATEIA - ENHMEPΩΣH SITE: MAPIANΘH ΠAPAΣKEYAΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ: ΣTAMATHΣ ΓIANNAKHΣ∆IEKΠEPAIΩΣH: MΠAMΠHΣ ΣITAPAΣΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣYN∆POMHTΩN: ΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ: ΜΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ ΧΛΑΧΛΑ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ∆ΙΑΦΗΜΙΣTIKO : MAPIA KOP∆EPAΠΟΠΗ ΨΑΡΙΑΝΟΥΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΟΥΤΖΟΥΡΕΛΛΗΕΦΗ ΣΤΡΑΒΟΣΚΟΥΦΗΛΑΜΠΡΟΣ ΑΝΕΜΑΣ

YΠEYΘYNOΣ ΛOΓIΣTHPIOY: ΣTPATHΣ ΠAΠAZOΓΛOYΣYN∆POMEΣ: ETHΣIA: 100 ευρώ, ETAIΡΕΙΩΝ: 200 ευρώ,TPAΠEZΩN, YΠHPEΣIΩN, OTA: 400 ευρώΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

ΦΩTHΣ ΓIANNAKHΣEKTYΠΩΣH: EΠIKOINΩNIA ΛEΣBOY A.E.

Να βρεθεί λύσηΚατά καιρούς το πρόβλημα των τσιγγάνων στην πόλη

της Μυτιλήνης έρχεται στην επικαιρότητα, όμως το θέ-μα μένει μόνο στις συζητήσεις… μέχρι να προκύψεικάποιο νέο πρόβλημα. Με αφορμή λοιπόν τη προχθεσι-νή συνάντηση του Δημάρχου Λέσβου με τα σταλέχη του«Συνηγόρου του Πολίτη» είναι ανάγκη οι αρμόδιοι φο-ρείς να συνεργαστούν ώστε να βρεθεί ένας νέος χώροςκαι να γίνουν κατάλληλες υποδομές για την εγκατάστα-ση των τσιγγάνων. Οι οποίοι δεν μπορεί βέβαια να συ-νεχίσουν να ζουν μέσα στους δρόμους. Παράλληλα, ό-μως, θα πρέπει να υπάρξει και έλεγχος για νέες οικογέ-νειες που έρχονται με τα πλοία της γραμμής και οξύ-νουν το ήδη υπάρχον πρόβλημα.

Πελ.Γ.

«Νέοι δρόμοι…»Έντονα καυστικός ήταν ο Κώστας Φραγκόπουλος μό-

λις πληροφορήθηκε τα αποτελέσματα στην ΠΕΔ, για ταοποία και υποστήριξε: «Η ευαισθησία εκείνων που δενήθελαν να γίνει η ανάδειξη προεδρείου γιατί έλειπανδύο στους 15, αποδείχτηκε ιδιαίτερα επιλεκτική, γιατίδεν ίσχυσε για την απουσία έξι.»«Ας είναι, όμως, καλορίζικοι οι εκλεγέντες, και να τουςχαιρόμαστε, γιατί όπως είδαμε ανοίγουν νέους δρό-μους στην αυτοδιοίκηση», συμπλήρωσε ο ίδιος σχο-λιάζοντας τις «καινοφανείς συνεργασίες που υπήρ-ξαν».Πάντως, για να μην αδικούμε κανέναν, οι πέντε από τιςέξι χθεσινές απουσίες είχαν προαναγγελθεί με κοινήτους δήλωση. Γεγονός που δεν μπορεί να παραβλεφθεί.

ΜΑΡ.ΠΛ.

Φανάρια… σβηστάΑνενεργά παρέμεναν αρκετά από τα φανάρια στο κέ-

ντρο της Μυτιλήνης. Εκτός από αυτό της Πλατείας Σαπ-φούς που έχει μέρες που δε δουλεύει, δεν άναβε γιαπαράδειγμα ούτε αυτό στο ύψος της μαρίνας Μυτιλή-νης. Δε γνωρίζουμε αν έχουν παίξει κάποιο ρόλο οιπρόσφατες βροχοπτώσεις, τα φανάρια όμως ακόμα καιυπό βροχή θα πρέπει να λειτουργούν κανονικά.

Β.Χρ.

Εκδικάστηκε η αγωγήΕκδικάστηκε χθες στο Πρωτοδικείο Μυτιλήνης η α-

γωγή αποζημίωσης που έχει καταθέσει σε βάρος τουΝοσοκομείου Μυτιλήνης ο σύζυγος της άτυχης Σουζά-νας Κουμαρά, που έφυγε από τη ζωή ενώ κυοφορούσετο παιδί της, λόγω πνευμονίας. Ο σύζυγος, ΜανώληςΚουμαράς, έχει στραφεί κατά του Νοσοκομείου, καθώςυποστηρίζει ότι λάθη και παραλείψεις οδήγησαν στοθάνατο τη σύζυγο και το αγέννητο παιδί τους. Η από-φαση αναμένεται να εκδοθεί μετά από τρεις μήνες πε-ρίπου.

Πελ.Γ.

Εν αναμονή τού ΦΕΚΑπό μέρα σε μέρα αναμένεται να δημοσιευτεί σε ΦΕΚ

η τοποθέτηση του νέου διοικητή του Νοσοκομείου Μυ-τιλήνης, Δημήτρη Κατσιφαράκη, ο οποίος εδώ και έναμήνα περίπου έχει αναλάβει τη θέση ατύπως. Μόλιςπροχθές δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ για τη μετάθεση του τέ-ως διοικητή Παύλου Παπαδόπουλου στο Νοσοκομείο«Γ. Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης.

Πελ.Γ.

«Νάυλον» παραφωνίεςΜαζί με τις πρώτες βροχές, επέστρεψαν και τα νάυ-

λον στις καφετέριες της προκυμαίας, που μοιάζουνμε… θερμοκήπια. Σε άλλες πόλεις οι καφετέριες τοπο-θετούν καλαίσθητες κατασκευές με τζάμια το χειμώναγια να προστατέψουν τους εξωτερικούς χώρους τους α-πό τον αέρα και τη βροχή. Όλα αυτά τα «τσαντίρια» πουέχουν στηθεί… παραμορφώνουν την προκυμαία και τε-λικά υποβαθμίζουν και την αισθητική των ίδιων των κα-φετεριών.

Πελ.Γ

Page 3: Εμπρός 3425

3ΠEMΠTH 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011

Όλα δωρεάν…Με επιστολή του προς το δήμαρχο Λέσβου,

ο Κώστας Μουτζούρης, με αφορμή και τονπροβληματισμό που υπήρξε για το πόσο κόστι-σε στο Δήμο η επίσκεψή του με τον καθηγητήΚώστα Σπυράκο, ενημερώνει αναλυτικά το Δη-μήτρη Βουνάτσο ώστε να απαντούσε σχετικάστο Δημοτικό Συμβούλιο χθες το απόγευμα.Σύμφωνα, λοιπόν, με την επιστολή τού πρώηνπρύτανη του ΕΜΠ, τα εισιτήρια και γενικά οιμετακινήσεις του με τον κ. Σπυράκο στη Μυτι-λήνη (Κολυμβητήριο, 5ο Δημοτικό, ΓυμνάσιοΆντισσας) ήταν 524,84 ευρώ.

… για τη γενέτειραΑπ’ αυτά, ποσόν 506,24 ευρώ καλύφθηκε α-

πό τον κ. Μουτζούρη, όπως σημειώνει στην ε-πιστολή του, «ως ελάχιστη συμβολή στην επί-λυση τεχνικών προβλημάτων της γενέτειράςτου», και τα υπόλοιπα 18,60 ευρώ (διόδια,πάρκινγκ του αυτοκινήτου του) από τον κ. Σπυ-ράκο. Σημειώνει δε ότι ο καθηγητής αρνήθηκεοιαδήποτε αμοιβή του για την εκτός έδρας α-πασχόλησή του, ενέργεια για την οποία - όπωςτονίζει ο κ. Μουτζούρης - «όλοι τον ευχαρι-στούμε θερμώς».Καταλήγοντας, μάλιστα, ο κ. Μουτζούρης δη-λώνει στη διάθεση του Δημοτικού Συμβουλίουνα ενημερώσει αναλόγως και για το κόστος με-ταβάσεως στην Άντισσα του δρος. ΔημήτρηΜπαϊρακτάρη, εφόσον υπάρξει ανάλογο ερώ-τημα.

ΜΑΡ.ΠΛ.

Από το κακό στο χειρότεροΤο πιο σκληρό πρόσωπο της κρίσης αποτυπώνεται

στην Ερμού, όπου οι καταστηματάρχες δεινοπαθούν να«κρατήσουν» τα μαγαζιά τους, έχοντας ν’ αντιμετωπί-σουν από τη μια την αυξημένη φορολογία και από τηνάλλη την κατακόρυφη πτώση του τζίρου τους. Όπωςμας έλεγε ιδιοκτήτης μαγαζιού, μέσα στους επόμενουςμήνες στην εικόνα των ήδη κλειστών μαγαζιών θα προ-στεθούν και νέα «λουκέτα».

Πελ.Γ.

Αναβολή εκδήλωσηςΑναβάλλεται επ’ αόριστο η εκδήλωση με θέμα «Πού

πηγαίνετε, Ελλάδα και Ευρώπη», που είχε προγραμματί-σει για τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου η Ακαδημία Πολιτών.Ο λόγος, όπως μας εξήγησαν, το ότι λόγω απεργίας τωνελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας φοβούνται πως θα α-ποκλείονταν στο νησί οι προσκεκλημένοι ομιλητές. Κά-ποια στιγμή θα γίνει η εκδήλωση, δεν είναι όμως ακόμηγνωστό το πότε.

Β.Χρ.

Κρίσιμη κατάσταση«Αν δεν έρθουν χρήματα, όπως ευελπιστούμε, από το

Υπουργείο Εσωτερικών για τις επισκευές σχολείων, ό-πως έρχονταν μέχρι σήμερα, τότε όχι μόνο θα βρεθούμεπρο αδιεξόδου, αλλά φοβάμαι πως η όποια μη παρέμ-βαση εγκυμονεί και κινδύνους.» Αυτά μας έλεγε χτες οπρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκ-παίδευσης του Δήμου, Κώστας Φραγκόπουλος, με α-φορμή την κατάρρευση της οροφής του Δημοτικού Σχο-λείου Σκουτάρου, ο οποίος υποστηρίζει πως υπάρχουν«κρυφά χρέη», που κρατούν μια δεκαετία πριν. Η κατά-σταση είναι σοβαρή αν σκεφτεί κανείς ότι τώρα ξεκι-νούν οι βροχές και ο βαρύς χειμώνας ακόμη αργεί. Καιήδη αρχίζουμε με ένα επικίνδυνο συμβάν και πολλαπλάπροβλήματα σε δεκάδες σχολικά κτήρια του νησιού.

Β.Χρ.

Φθίνουν οι καταλήψειςΚανονικά λειτούργησαν χτες τα περισσότερα σχολεία

της Μυτιλήνης, ενώ όλα δείχνουν πως το κύμα καταλή-ψεων έχει αρχίσει να καταλαγιάζει. Κλειστά παρέμεινανμόνο το 2ο ΕΠΑΛ και το Γυμνάσιο Θερμής, οι μαθητέςτου οποίου πραγματοποίησαν χτες κατάληψη, που μάλ-λον δεν πρόκειται όμως να έχει και συνέχεια.

Β.Χρ.

Ολοταχώς μπροστάΑκόμη μια ενημέρωση για το μεγάλο έργο της κατα-

σκευής του οδικού άξονα Καλλονής - Σιγρίου έκανε οΝίκος Σηφουνάκης, ανακοινώνοντας πως ο διεθνήςδιαγωνισμός για την ανάθεσή του στάλθηκε στην Επί-σημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσδιο-ρίστηκε να διεξαχθεί στις 13 Δεκεμβρίου.Όπως είχε προβλέψει - και πιέσει υποθέτουμε - ο κ. Ση-φουνάκης πριν το τέλος του χρόνου, και μάλιστα συ-μπτωματικά ανήμερα της εορτής του συνονόματου μετον προστάτη της Λέσβου, Αγίου Ευστρατίου.Τώρα που πήρε μπροστά, ποιος το σταματά…

ΜΑΡ.ΠΛ.

Λίγα απ’ όλα

Σταράτεςκουβέντες

Γράφει ο ΣTPATHΣ ∆EΛOΓKOΣ

Ταξιδεύοντας - Ηράκλειο

Eπέστρεψα στο γενέθλιο τόπο την προηγού-μενη Πέμπτη, ύστερα από 13 ημέρες α-

πουσίας. Μέχρι να εξαντλήσω τις εντυπώ-σεις μου από το μεγανήσι, θα γράφω κάθεφορά λίγες, μαζί με την τρέχουσα ειδησεο-γραφία, για να μη γίνομαι κουραστικός. Πά-

για αρχή μου είναι να μην επιστρέφω στους τόπους που έ-χω καλές ή κακές αναμνήσεις. Θέλω να παραμένει η πρώ-τη γεύση αναλλοίωτη. Το Ηράκλειο, ύστερα από 50 χρό-νια, τελείως αγνώριστο. Τα μόνα που έμειναν γνώριμα στημνήμη, το «Στρατόπεδο Δασκαλογιάννη», όπου έζησα έξιμήνες, και τα τρία λιοντάρια στην πλατεία. Το Ηράκλειο,μια μεγαλούπολη με πληθυσμό πάνω από 180.000 κατοί-κους, άναρχα δομημένη και πολυθόρυβη. Δε θα επιθυμού-σα να είμαι μόνιμος κάτοικος. Προτιμώ την Πλάκα. Ωστό-σο, η Κνωσός, ο τάφος του Νίκου Καζαντζάκη, συγκε-ντρώνουν καθημερινά πλήθος κόσμου.

Κλείστε το Αστυνομικό Τμήμα ΓέραςΣτις αρχές του τρέχοντος έτους, τοποθετήθηκε στο Αστυνο-μικό Τμήμα Γέρας ένας νεαρός αξιωματικός, ο κ. Μαϊ-στρέλλης. Η τοποθέτησή του ήταν προσωρινή και το ήξερε.Ο κ. Μαϊστρέλλης, ως νέος αξιωματικός με καλάς συστά-σεις, προσπάθησε να βάλει κάποια τάξη στην άναρχη πε-ριοχή. Συνάντησε, όμως, αντίδραση από τους έκνομουςτης Γέρας, αλλά και αδιαφορία από τους συναδέλφους τουαστυνομικούς. Αφορμή λαβόντες από κάποιο δημοσίευμάτου στην τοπική εφημερίδα, δέχτηκε συστάσεις αυστηρέςαπ’ τους προϊσταμένους του. Το πρόβλημα της Αστυνομίαςέχει σχέση με το όλο θέμα που παρουσιάζει σήμερα ο ε-θνικός κορμός. Σήψη παντού. Επειδή στην περιοχή της Γέ-ρας οι αστυνομικοί παραμένουν έγκλειστοι στο αστυνομικόκατάστημα και εξέρχονται μόνον όταν δεχτούν κάποιο τηλε-φώνημα, κλείστε το Αστυνομικό Τμήμα Γέρας, να γλυτώσε-τε και τα ενοίκια. Θα βρούμε οι πολίτες τον τρόπο να αστυ-νομεύουμε. Τέλος.

Τι θα πληρώσουν οι αρχηγοί των κομμάτωνΟσονούπω καταφτάνουν τα μπουγιουρντιά με τους λογαρια-σμούς τής ΔΕΗ, με τα οποία καλούνται οι Έλληνες πολίτεςνα καταβάλουν έκτακτη εισφορά των ακινήτων τους. Σήμε-ρα, λοιπόν, θα σας ενημερώσω τι θα πληρώσουν οι αρχη-γοί των κομμάτων και ορισμένοι πολιτικοί. Το χαράτσι αφο-ρά όλη την οικογένεια.Ι. Γεώργιος Παπανδρέου 4.555 ευρώΙΙ. Αντώνιος Σαμαράς 11.360 ευρώΙΙΙ. Αλέκα Παπαρήγα 281 ευρώΙV. Γεώργιος Καρατζαφέρης 8.763 ευρώV. Αλέξης Τσίπρας 570 ευρώVI. Φώτης Κουβέλης 3.232 ευρώVII. Ντόρα Μπακογιάννη 12.567 ευρώΤα περισσότερα ευρώ απ’ τους πολιτικούς θα πληρώσει ηΆννα Νταλάρα, βουλευτής τού ΠΑΣΟΚ και σύζυγος του τρα-γουδιστή Γ. Νταλάρα, 25.389, ο Παπαθανασίου τής Ν.Δ.22.657, ο Πάγκαλος 19.075, ο Καραμανλής 13.801 και οΕυάγγελος Βενιζέλος 9.505.

Της ΔικαιοσύνηςΈτσι όπως εξελίσσονται τα οικονομικά και πολιτικά πράγμα-τα, ούτε η Δικαιοσύνη θα μείνει στο απυρόβλητο, παρ’ όλοπου ως θεσμός στέκεται ακόμα αρκετά υψηλά στη συνείδη-ση των πολιτών. Εκείνο που χαρακτηρίζει την Ελληνική Δι-καιοσύνη είναι η βραδύτητα στην έκδοση αποφάσεων, μεαποτέλεσμα αρκετά σοβαρά αδικήματα να παραγράφονται.Εκκρεμούν αυτήν τη στιγμή 168.000 φορολογικές υποθέ-σεις, σε μια εποχή που το κράτος, από την ανεπάρκεια τωνπολιτικών του, επαιτεί για να μη χρεωκοπήσει και να επιζή-σει. Ο συντοπίτης μας εισαγγελεύς κ. Αθανασίου, πρόε-δρος των Εισαγγελέων και Δικαστών, ενίοτε προκαλεί μετις δηλώσεις του όταν διατείνεται ότι φταίνε όλοι οι άλλοιγια τα δεινά της Δικαιοσύνης πλην των δικαστών και εισαγ-γελέων. Ίσως χρειαστεί να πούμε λίγα ακόμα προσεχώς.

Πότε μπορεί να καταστραφεί μια χώραΟ συγγραφέας της «Κατάρρευσης», Jared Diamond, έγρα-ψε ότι υπάρχουν τέσσερις λόγοι που μπορεί να καταστρα-φεί μια χώρα:α) Επειδή δεν μπόρεσε να προβλέψει το μεγάλο πρόβλημαπου πλησίαζε.β) Επειδή δεν κατανόησε το πρόβλημα όταν εκδηλώθηκε.γ) Επειδή όταν το κατανόησε, δεν προσπάθησε σοβαρά νατο αντιμετωπίσει.δ) Επειδή όταν αγωνίστηκε να το αντιμετωπίσει, αποδείχτη-κε ότι δε διέθετε τις απαιτούμενες δυνάμεις.Εμείς το ανάδελφο Έθνος, κατά Σαρτζετάκη, βρισκόμαστεστην τέταρτη περίπτωση.

Παπάδος, 11-10-2011

Είδε κι απόειδε ο επιχειρηματίας του «Κήπου» στο κέντρο της Μυτιλήνης και ξεχορτάριασε με δικά του έξο-δα το Δημοτικό Κήπο. Αυτό λέγεται εθελοντική... πληρωμή.

Τους έρχεται γάντιΚαμμία ακτοπλοϊκή εταιρεία δε θα ενοχληθεί από

τις απεργίες που ξεκινούν οι ναυτικοί με απόφαση τηςΠΝΟ. Η επιβατική κίνηση είναι τόσο ισχνή, που η α-περγία θα φέρει κέρδη κι όχι ζημίες στις εταιρείες.Μάλλον σαν πρόσκαιρο μάννα εξ ουρανού, αυτή την ε-ποχή, έρχεται η απεργία.

Ν.Μ.

Page 4: Εμπρός 3425

4ΠEMΠTH 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011EI∆HΣEIΣ

Άρθρο

Το έχουμε καταλάβει πάρα πολύ κα-λά. Η Ελλάδα σύντομα ή θα χρεωκο-πήσει ή δε θα χρεωκοπήσει!

Το έχουμε επίσης εμπεδώσει άριστα. Ηχώρα μας ή θα εκδιωχθεί από την Ευ-ρωζώνη ή θα παραμείνει σε αυτήν!

Το έχουμε, ακόμα, κατανοήσει. Ή θα εξοβελιστού-με από την Ενωμένη Ευρώπη, συνοδευόμενοι απότις δραχμούλες μας, ή δε θα εκδιωχθούμε, διατη-ρώντας τα ευρώ μας!Δύο χρόνια τώρα, αυτές δεν είναι οι πιθανότητεςπου δίνουν στη χώρα και το λαό μας πολλοί και διά-φοροι; Καγκελάριοι, Πρωθυπουργοί, Υπουργοί, Οι-κονομολόγοι και οικονομολογούντες κάθε «τρειςκαι λίγο» θεωρούν καθήκον τους να μας προειδο-ποιούν ή να μας καθησυχάζουν. Υπάρχουν ακόμηκαι κάποιοι, με επικεφαλής τον ανεκδιήγητο, Τούρ-κο ή Αμερικάνο ή δεν ξέρω τι ακριβώς, Ρουμπινί,που στοιχηματίζουν ή κατευθύνουν στοιχήματα στηχρεωκοπία της Ελλάδας και επειδή αυτό δε συμ-βαίνει μέχρι τώρα, οργίζονται και παραλογίζονται.Το πιο θλιβερό απ’ όλα, όμως, είναι πως υπάρχουνάτομα, οργανώσεις και, δυστυχώς, κόμματα εντόςτης Ελλάδας που υποστηρίζουν ή καθοδηγούν ή α-κόμα και προκαλούν τη δυσμενέστερη των εξελίξε-ων. Διότι οι δανειστές μας μπορεί να έχουν και ναεκφράζουν τις απόψεις τους και να προβάλλουν τιςαπαιτήσεις τους· οι διάφοροι ειδικοί ή «ειδήμονες»μπορεί να υποστηρίζουν το «κοντό τους και το μα-κρύ τους»· αλλά Έλληνες να εύχονται ή να προκα-λούν την καταστροφή της χώρας αντί να βάζουνπλάτη για τη σωτηρία της, αγγίζει δυστυχώς τα όριατης εθνικής μειοδοσίας. Διότι είναι άλλο πράγμα ηκριτική και μάλιστα η πολύ αυστηρή κριτική για ό-σα, κατά την κρίση του καθενός, γίνονται ή έγινανλαθεμένα, και άλλο η άρνηση και ο πόλεμος στιςπροσπάθειες διάσωσης του τόπου.Η Κυβέρνηση των δύο τελευταίων χρόνων έχει α-σφαλώς σημαντικές ευθύνες για καθυστερημένεςή εσφαλμένες αποφάσεις, για ανακολουθίες, για α-ναποτελεσματικότητα ενεργειών, για δημιουργίακλίματος οργής, αδικίας και δυσπιστίας στην κοινήγνώμη.Ευθύνες όμως, και μάλιστα τεράστιες, δεν έχει καιη Ν.Δ. για την υπερπενταετή πρόσφατη διακυβέρ-νηση που οδήγησε τη χώρα στο χείλος του γκρε-μού; Πώς λοιπόν δικαιούται τώρα να προσποιείταιτην «αθώα περιστερά» σε όσα δραματικά συμβαί-νουν στον τόπο και με περισσό θράσος να προτεί-νει τρόπους διεξόδου από την κρίση, τρόπους πουδεν εφάρμοσε η ίδια όσο ήταν στην κυβέρνηση ήπου, ακόμα χειρότερα, απορρίφθηκαν ασυζητητί α-πό τους Ευρωπαίους δανειστές μας;Ευθύνες όμως έχουν και οι άλλοι πολιτικοί σχημα-τισμοί, οι οποίοι δυστυχώς συνεχίζουν και τούτεςτις δύσκολες στιγμές για την πατρίδα να καταγγέλ-λουν, να απορρίπτουν, να προσβάλλουν ή και μερι-κοί εξ αυτών και να υποκινούν αντιδημοκρατικές ε-νέργειες, αντί να προτείνουν κάτι συγκεκριμένο καιεφαρμόσιμο για την αντιμετώπιση της κρίσης.Ευθύνες ασφαλώς έχουμε και όλοι εμείς, βεβαίωςόχι στον ίδιο βαθμό όλοι μας, είτε γιατί συνεργήσα-με άμεσα ή έμμεσα στον κοινωνικοοικονομικό ε-κτροχιασμό της χώρας είτε γιατί ανεχτήκαμε επίμακρόν ακατάλληλους ή διεφθαρμένους δημόσι-ους λειτουργούς, πολιτικές ηγεσίες ακόμη και κομ-ματικούς σχηματισμούς.Όμως νομοτελειακά η κάθε μορφής ΚΡΙΣΗ είναιπάντοτε η αφορμή και η αιτία για την ΚΑΘΑΡΣΗ.Την έξοχη αυτή κοινωνική διαδικασία πρώτη η αρ-χαιοελληνική τραγωδία συνέλαβε και υπέδειξε στιςκοινωνίες των ανθρώπων. Νομίζω λοιπόν πως οΤρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος που διεξάγεται τα τε-λευταία χρόνια, χωρίς όπλα αλλά με οικονομικούςμόνον όρους, με κύριο στόχο την αποτροπή της Ευ-ρωπαϊκής Ενοποίησης και την επικράτηση του Ευ-ρώ ως ισχυρό παγκόσμιο νόμισμα, βρίσκεται στοτέλος του, ασφαλώς με δυσμενείς συνέπειες, ό-πως άλλωστε και κάθε πόλεμος. Γι’ αυτό το μήνυ-μα που θα ήθελα να εκπέμψω είναι:ΨΗΛΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ! ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑ-ΦΕΡΟΥΜΕ!

* Ο δρ. Φραγκλίνος Παπαδέλλης είναι επίκουρος καθη-γητής Παιδιατρικής, τέως διευθυντής Γ.Ν.Π. Πεντέλης,τέως βουλευτής - υφυπουργός Υγείας.

Περί χρεωκοπίαςΓράφει ο ΦΡΑΓΚΛΙΝΟΣ ΠΑΠΑΔΕΛΛΗΣ*

«Πρώτο βήμα για την ιδιωτικο-ποίηση της δημόσιας υγεί-ας» χαρακτηρίζουν οι Νο-

σοκομειακοί Γιατροί την παραχώ-ρηση κλινών από τα δημόσια νοσο-κομεία στις ασφαλιστικές εταιρεί-ες. Το Νοσοκομείο Μυτιλήνης α-ποφάσισε την παραχώρηση τεσσά-ρων κλινών (δυο δίκλινων θαλά-μων) στις ασφαλιστικές εταιρείες.Έντονες αντιδράσεις προκαλείστους κόλπους των νοσοκομεια-κών γιατρών η απόφαση του υ-πουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρ-δου, να συνάψουν συμβάσεις τανοσοκομεία με ασφαλιστικές εται-ρείες.Η σύμβαση αφορά στην παροχήκλινών δημόσιων νοσοκομείων σεασθενείς συμβεβλημένους με ιδιω-τικές ασφαλιστικές εταιρείες.«Στο πλαίσιο συμβάσεων που έ-χουν υπογραφεί με ασφαλιστικέςεταιρείες, πανελλαδικά θα παραχω-ρηθούν περίπου 600 κλίνες, δηλα-δή ένα μεγάλο νοσοκομείο του κέ-ντρου βγαίνει εκτός λειτουργίας»,λέει μιλώντας στο «Ε» ο πρόεδροςτου Συλλόγου Νοσοκομειακών Για-τρών, Δήμος Ανδρέαδης.

Μόνο η αρχή;Ο κ. Ανδρεάδης θεωρεί ότι τα τέσ-σερα κρεβάτια που αποφάσισε ναπαραχωρήσει η διοίκηση του Νο-

σοκομείου είναι μόνο η αρχή, υπο-γραμμίζοντας ότι ουσιαστικά δημι-ουργούνται ασθενείς δυο ταχυτή-των. «Δεν μπορεί να υπάρχουν ιδι-αίτερες συνθήκες νοσηλείας γιακάποιους ασθενείς, γιατί αυτό δη-μιουργεί διαχωρισμούς στο ΕΣΥκαι είναι κάτι που θα αντιπαλέψου-με μέσα από πρωτοβουλίες γιαδράσεις που θ’ αναληφθούν μέσαστο επόμενο διάστημα από την Ο-μοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομεια-κών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ)»,ανέφερε ο ίδιος.Συμπληρώνει επίσης ότι μέχρι τώ-ρα οι ασφαλισμένοι ιδιωτικών εται-ρειών νοσηλεύονταν σε θαλάμους

όπως όλοι οι υπόλοιποι ασθενείςκαι αν οι ίδιοι ζητούσαν «καλύτε-ρο» κρεβάτι, μπορούσαν να το εξα-σφαλίσουν μέσω της εταιρείαςτους. Δεν «κρατούνταν» κρεβάτιακαι θάλαμοι ειδικά για τους ασφα-λισμένους ιδιωτικών εταιρειών.Πάντως, από την πλευρά του, ο α-ναπληρωτής διοικητής στο Νοσο-κομείο Μυτιλήνης, Χρήστος Θεο-δώρου, αναφέρει ότι στο πλαίσιοτης απόφασης που πάρθηκε προ-σφάτως, ένας θάλαμος θα «κρατεί-ται» για τις ιδιωτικές ασφαλιστικέςεταιρείες και εφόσον προκύψει α-νάγκη θα παραχωρείται και ο δεύ-τερος.

Μαζί με τον πρόεδρο τουΚΕΠΑ, Θανάση Ξένο, ο ο-ποίος βρέθηκε στη Μυτι-λήνη με την ευκαιρία τηςέναρξης λειτουργίας τούΚΕΠΑ Μυτιλήνης, υψη-λόβαθμο στέλεχος της δι-οίκησης του ΙΚΑ, ο διευ-θυντής Υγειονομικών Υ-πηρεσιών, Γιάννης Βα-φειάδης, βρέθηκε στο νη-σί προκειμένου να ελέγ-ξει τη λειτουργία των υ-γειονομικών υπηρεσιώντου υποκαταστήματος.Ο κ. Βαφειάδης ενημερώ-θηκε από τον αναπληρω-τή υγειονομικό διευθυ-ντή, Στρατή Κύτελη, γιαόλα τα προβλήματα καιτις ελλείψεις που υπάρ-χουν, ιδιαίτερα όσον α-φορά στο προσωπικό, αλ-λά και τις προσπάθειεςπου καταβάλλονται γιατην αναβάθμιση των πα-ρεχόμενων υπηρεσιών. Οκ. Βαφειάδης έμεινε ικα-

νοποιημένος από τουςρυθμούς εξυπηρέτησηςτων ασφαλισμένων, δε-δομένων των ελλείψεων.Όπως έκανε γνωστό, μέ-σα στο επόμενο δίμηνοθα έχουν ολοκληρωθεί οιδιαδικασίες για τη λει-τουργία του νέου ενιαίουφορέα ΕΟΠΥΥ και θα κα-λυφθούν οι ελλείψεις ει-δικοτήτων γιατρών που υ-πάρχουν σήμερα στο ΙΚΑΜυτιλήνης.Αξίζει να σημειωθεί ότιαυτές τις ημέρες καλύ-φθηκε η θέση νευρολό-γου με την επαναπρόσλη-ψη του γιατρού ΡαφαήλΛαμπούση. Η σύμβασητου γιατρού είχε λήξειπριν από ένα χρόνο περί-που και μέχρι τώρα η θέ-ση είχε μείνει κενή. Επί-σης έχει καλυφθεί και ηθέση Ω.Ρ.Λ. από το γιατρόΘανάση Κουτουκσή.

Πελ.Γ.

Tη λειτουργία των Υγειονομικών Υπηρεσιών τού ΙΚΑΜυτιλήνης εν όψει της λειτουργίας του νέου φορέα

ασφάλισης ΕΟΠΥΥ εξέτασε επί τόπου, σε επίσκεψηπου πραγματοποίησε την περασμένη Πέμπτη 6 Οκτω-βρίου, ο γενικός διευθυντής Υγειονομικών Υπηρεσιώντού ΙΚΑ, Γιάννης Βαφειάδης. Παρά τις ελλείψεις πουυπάρχουν σε ειδικότητες γιατρών, οι οποίες όπως τό-νισε θα καλυφθούν μέσα από τον ΕΟΠΥΥ, ο κ. Βαφει-άδης έμεινε ικανοποιημένος από τα στοιχεία για τηνεξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και ιδιαίτερα από τοποσοστό αναμονής, που έχει μειωθεί.

Για «ασθενείς δυο ταχυτήτων» και για ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείαςκάνουν λόγο οι γιατροί του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Τέσσερα κρεβάτια σεασφαλιστικές εταιρείες

Εργατικό Κέντρο εναντίον της κατάργησης των παραρτημάτων τού ΙΚΑAντίθετο με την κατάργηση των παραρτημά-

των τού ΙΚΑ στη Γέρα, την Καλλονή, το Μό-λυβο, τον Πολιχνίτο και το Πλωμάρι δηλώνειτο Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο(ΠΕΚ).«Η κατάργησή τους είναι μέρος της γενικευμέ-νης επίθεσης που έχει ξεκινήσει η πλουτοκρα-τία με τα κόμματά της, ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ., ΛΑΟΣ,και τελευταία του κόμματος της κ. Μπακογιάν-νη», σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση τοΠΕΚ.

Ικανοποιημένος από τη λειτουργία των Υγειονομικών Υπηρεσιών τού ΙΚΑΜυτιλήνης ο διευθυντής Υγειονομικών Υπηρεσιών του Ιδρύματος

Παρά τις ελλείψεις… εξυπηρετούν

Page 5: Εμπρός 3425

5ΠEMΠTH 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011 EI∆HΣEIΣ

Ας σημειωθεί ότι το «Ε»με αποκαλυπτικά του ρε-πορτάζ έφερε στο φως τοσκάνδαλο των εκατοντά-δων χιλιάδων ευρώ, ταπολλά εκατομμύρια ευρώπου κατ’ έτος διατίθενταιυπέρ τυφλών, κωφαλά-λων, αναπήρων, ακόμακαι… λεπρών! Και έμεινεέκπληκτο όλο το νησί ό-ταν έμαθε τον αριθμό τωνχιλιάδων συμπατριωτώνμας στη Λέσβο και τη Λή-μνο που λαμβάνουν επι-δόματα κοινωνικής πρό-νοιας ως άτομα με ειδι-κές ανάγκες.Πόσοι είναι, λοιπόν, αυ-τοί οι αναξιοπαθούντεςσυμπατριώτες μας, στουςοποίους ακόμα κατανέ-μονται τόσο πολλά χρή-ματα, τα οποία, ας σημει-ωθεί, είναι επιδόματακοινωνικής πρόνοιας καιόχι συντάξεις;- 3.583.911 ευρώ διατί-θενται για την οικονομικήενίσχυση 949 ατόμων μεβαριά αναπηρία.- 403.500 ευρώ διατίθε-νται για ενίσχυση 73 ατό-μων με αιματολογικάπροβλήματα.- 1.503.318 ευρώ διατί-θενται σε 229 άτομα μεβαριά νοητική καθυστέ-ρηση.- Επίδομα κίνησης συνο-λικού ύψους 396.000 ευ-ρώ διατίθεται σε 170 πα-ραπληγικούς, τετραπλη-γικούς ή ακρωτηριασμέ-νους.- 139.114 ευρώ διατίθε-νται ως επίδομα σε 12 α-νασφάλιστους παραπλη-γικούς ή τετραπληγικούς.- 416.340 ευρώ διατίθε-νται ως επίδομα σε 43παραπληγικούς ή τετρα-πληγικούς του Δημοσίου.- 2.087.800 ευρώ είναι ταεπιδόματα που δίνονταισε 430 τυφλούς!- 326.800 ευρώ δίνονταιως επιδόματα σε 74 κω-φαλάλους!- Τέλος, 184.300 ευρώδίνονται για 284 απρο-στάτευτα παιδιά!Συνολικά, δηλαδή, ποσό9.041.083 ευρώ διατίθε-ται για 2.264 αναξιοπα-θούντες συμπατριώτες

μας.Μπορεί, όμως, να μην α-ναρωτιέται κανείς πώς έ-νας αριθμός 2.264 συ-μπατριωτών μας έχει ανα-πηρίες σε επίπεδο επιδο-μάτων κοινωνικής πρό-νοιας; Μπορεί να μην α-ναρωτιέται πώς υπάρχουνστον πάλαι ποτέ ΝομόΛέσβου 949 βαριά ανά-πηροι; 430 τυφλοί; 74κωφάλαλοι; 284 απρο-στάτευτα παιδιά;Σε τι μεταφράζονται ταπαραπάνω νούμερα, ό-μως, αν αναχθούν στονπληθυσμό του Νομού Λέ-σβου, των τριών νησιώνδηλαδή, σε σχέση με τηναπογραφή τού 2001; Ότιένας στους 115 κατοί-κους του Νομού είναι βα-ριά ανάπηρος. Ότι έναςστους 253 είναι τυφλός.Ότι ένας στους 1.475 εί-ναι κωφάλαλος. Και, τέ-λος, ένας στους 476 είναινοητικά καθυστερημένος,δηλαδή με δείκτη νοημο-σύνης κάτω του 30!Συνολικά; Ένας στους 48συνολικά κατοίκους τηςΛέσβου, της Λήμνου καιτου Αγίου Ευστρατίουπαίρνει επίδομα επειδήείναι ανάπηρος, τυφλός,κωφάλαλος ή διανοητικάκαθυστερημένος. Επανα-λαμβάνουμε ότι τα παρα-πάνω στοιχεία που απο-κάλυψε το «Ε» αφορούνσε επιδόματα και όχι συ-ντάξεις. Εκεί φαίνεταιπως η κατάσταση είναιπραγματικά τραγελαφική.

Επιτροπή και στην Αθήνα

Από τις αρχές Οκτωβρίουξεκίνησε να λειτουργεί τοΚέντρο Πιστοποίησης Α-ναπηρίας (ΚΕΠΑ) Μυτι-λήνης. Η Επιτροπή τεσ-σάρων γιατρών που συ-στήθηκε από το ΙΚΑ Μυ-τιλήνης για την παραλαβήτων δικαιολογητικών τωναιτούντων αναπηρικώνσυντάξεων και επιδομά-των, ενισχύθηκε με άλ-λους δυο γιατρούς, κα-θώς μόνο από τη Λέσβοέχουν συγκεντρωθεί πά-νω από 400 φάκελοι (!)προς εξέταση. Την ίδιαστιγμή, όμως, η κεντρική

διοίκηση του ΚΕΠΑ έχειζητήσει τον επανέλεγχοτων φακέλων πάνω από100 αναπηρικών συντά-ξεων που έχουν χορηγη-θεί, με την υποψία ότιπρόκειται για «αμαρτω-λές» περιπτώσεις. Μέχριτώρα εξετάζονται ταστοιχεία των φακέλωνκαι δεν έχει δοθεί εντολήεπισήμως να περάσουνγια επανεξέταση. Θεω-ρείται, ωστόσο, κάτι πα-ραπάνω από βέβαιο ότιθα γίνει επανεξέταση«παλιών» αναπηρικώνσυντάξεων και επιδομά-των από το ΚΕΠΑ, καθώςφέρεται να υπάρχουν πε-ριπτώσεις που «βγάζουνμάτι» και έχουν τραβήξει

την προσοχή των στελε-χών τού ΚΕΠΑ.Το θέμα των «αμαρτω-λών» συντάξεων φαίνε-ται να βρέθηκε στο επί-κεντρο των συζητήσεωνκατά την επίσκεψη στηΜυτιλήνη του προέδρουτού ΚΕΠΑ, Θανάση Ξέ-νου,. Ο κ. Ξένος ενημε-ρώθηκε από τη διοίκησητου ΙΚΑ Μυτιλήνης γιατις διαδικασίες λειτουρ-γίας τού ΚΕΠΑ ΒορείουΑιγαίου, και έδωσε οδη-γίες για την αντιμετώπι-ση ζητημάτων που προ-κύπτουν.Ένα απ’ αυτά είναι και οιδιαμαρτυρίες από Χίο καιΣάμο που καλούνται ναμετακινηθούν στη Μυτι-

λήνη για υποβολή τωνφακέλων τους. Ο κ. Ξέ-νος επανέλαβε τη δέ-σμευση ότι εξετάζεται, α-νάλογα με τις ανάγκεςπου θα υπάρξουν, να δη-μιουργηθούν ΚΕΠΑ καιστα γειτονικά νησιά. Με βάση το νέο καθε-στώς που ισχύει πλέονόσον αφορά στις αναπη-ρικές συντάξεις και τα ε-πιδόματα, δημιουργείταιΕθνικό Μητρώο Ατόμωνμε Αναπηρία και ΜητρώοΔικαιούχων Ενίσχυσης,με στόχο να εξαλειφθούντα υπέρογκα ποσοστά α-ναπήρων σε διάφορεςπεριοχές της χώρας, με-ταξύ των οποίων και στηΛέσβο. Στο πλαίσιο αυτό,

τα κατά τόπους ΚΕΠΑσυγκεντρώνουν τα αιτή-ματα πολιτών και επιτρο-πή ιατρών τού κάθε ΚΕ-ΠΑ προελέγχει τις αιτή-σεις, ενώ διοικητικοί υ-πάλληλοι αναλαμβάνουννα ομαδοποιήσουν καικαταχωρήσουν τα στοι-χεία των φακέλων στοσύστημα. Με βάση τον α-ριθμό των αιτημάτων ανάπάθηση, ειδικό σώμαγιατρών από την Αθήναθα επισκέπτεται κατάδιαστήματα το ΚΕΠΑ καιθα εξετάζει τα αιτήματαμε στόχο μέσα σε 45 η-μέρες από τη στιγμή πουκατατίθεται το κάθε αίτη-μα, να έχει εξεταστεί α-πό την επιτροπή.

Καθημερινή παραλαβήHεπιτροπή γιατρών που έχουν

οριστεί από το ΙΚΑ Μυτιλή-νης για να στελεχώσουν το ΚΕ-ΠΑ, παραλαμβάνουν καθημερι-νά (στον όροφο των Διοικητι-κών Υπηρεσιών τού ΙΚΑ) απότις 9 το πρωί μέχρι τη 1 το με-σημέρι τα αιτήματα. Ήδη έχουνσυγκεντρωθεί πάνω από 400 αι-τήματα μόνο από τη Λέσβο, κα-θώς ήδη είχε συγκεντρωθεί με-γάλος αριθμός από τις πρώηνΥγειονομικές Επιτροπές, οι ο-

ποίες δεν είχαν συνεδριάσει α-πό το καλοκαίρι εν αναμονή τωνΚΕΠΑ.Ικανοποιημένος από τις ενέργει-ες που έχουν γίνει μέχρι σήμεραγια τη λειτουργία τού ΚΕΠΑ Μυ-τιλήνης έμεινε κατά την πρό-σφατη επίσκεψή του την περα-σμένη Πέμπτη ο πρόεδρος τουΚΕΠΑ, Θανάσης Ξένος. Ο ανα-πληρωτής διοικητικός διευθυ-ντής τού ΙΚΑ Μυτιλήνης, Αντώ-νης Ράλλης, είπε για το θέμα:

«Σε σχέση με άλλα ΚΕΠΑ τηςχώρας, ο κ. Ξένος διαπίστωσε ό-τι είμαστε σε πολύ καλό δρόμο.Έχουμε ολοκληρώσει όλες τις α-παραίτητες διαδικασίες για τηλειτουργία του συστήματος. Ήδη40 - 50 φάκελοι της Λέσβου έ-χουν προελεγχθεί, έχουν ομα-δοποιηθεί και έχουν “περάσει”στο σύστημα, και αναμένεται ηεξέτασή τους από το σώμα για-τρών που θα έρθουν εκτός νησι-ού.»

Αίτηση από Χίο

της ΠEΛΛHΣ ΓIAKOYMH

Στο μικροσκόπιο του Κέντρου Πιστοποίησης Ανα-πηρίας (ΚΕΠΑ) μπαίνουν «παλιές» αναπηρικέςσυντάξεις τού ΙΚΑ στη Μυτιλήνη, καθώς σύμφωνα

με τις πρώτες διαπιστώσεις που έχουν γίνει επισήμωςπια, μια και το «Ε» αποκάλυψε το όλο θέμα, το 14%του πληθυσμού του νησιού εμφανίζεται… ανάπηρο!«Για πάρτυ αναπηρικών συντάξεων στη Λέσβο» έκανελόγο και ο πρόεδρος του ΚΕΠΑ, διευθυντής Επιτρο-πής Αναπηρίας τού ΙΚΑ, Θανάσης Ξένος, ο οποίος ε-πισκέφθηκε την περασμένη Πέμπτη την πόλη με τηνευκαιρία της έναρξης λειτουργίας τού ΚΕΠΑ Μυτιλή-νης.

Πάνω από 400 νέα αιτήματα από τη Λέσβο, αλλά ξεκινά ο έλεγχος στο «πάρτυ» των αναπηρικών συντάξεων και των επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας

«Το νησί» στο… μικροσκόπιο

Aνοιχτό παραμένει το ζήτημα που έχει δημιουργη-θεί με τις διαμαρτυρίες φορέων ΑμΕΑ της Χίου

και της Σάμου, καθώς οι αιτούντες αναπηρικών συ-ντάξεων και επιδομάτων από τα γειτονικά νησιά υ-ποχρεούνται να μετακινούνται μέχρι τη Μυτιλήνηγια να υποβάλλουν τους φακέλους τους. Το θέμα τέ-θηκε από τη διοίκηση του ΙΚΑ Μυτιλήνης στον πρό-εδρο του ΚΕΠΑ, ο οποίος επανέλαβε τη δέσμευσηνα ιδρυθούν ΚΕΠΑ και στα γειτονικά νησιά, εφόσονόμως διαπιστωθεί ότι υπάρχει σχετική ανάγκη μεβάση τον αριθμό των αιτημάτων που θα υποβληθούναπό Χίο και Σάμο. Μέχρι να γίνει αυτό, όμως, κατα-βάλλεται προσπάθεια από το ΚΕΠΑ Μυτιλήνης ν’ α-ποφευχθεί όσο είναι δυνατόν η ταλαιπωρία των κα-τοίκων γειτονικών νησιών. «Είχαμε σήμερα το πρώ-το αίτημα από Χίο. Διαπιστώθηκαν ελλείψεις στοφάκελο που κατατέθηκε και καταβλήθηκε κάθε δυ-νατή προσπάθεια να ξεπεραστούν τα προβλήματα,

για να μη χρειαστεί ο άνθρωπος να επιστρέψει στηΧίο και να έρθει ξανά στη Μυτιλήνη. Για το λόγο αυ-τό, σε συνεννόηση με τον πρόεδρο του ΚΕΠΑ, θαζητήσουμε από τα ΙΚΑ Χίου και Σάμου, τουλάχιστονμέχρι να δημιουργηθούν ΚΕΠΑ και εκεί, να φροντί-ζουν να ενημερώνουν όσους πρόκειται να υποβά-λουν αιτήματα για αναπηρικές συντάξεις και επιδό-ματα, για όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται,ώστε να μην υπάρχουν ελλείψεις στους φακέλουςπου υποβάλλονται εδώ και να μη χρειάζεται να τα-λαιπωρηθούν άδικα», τόνισε μιλώντας στο «Ε» ο α-ναπληρωτής διοικητικός διευθυντής τού ΙΚΑ, Αντώ-νης Ράλλης.

Page 6: Εμπρός 3425

6ΠEMΠTH 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011EI∆HΣEIΣ

Το θέμα γνωστοποίησεστο «Ε» το απόγευμα τηςπερασμένης Τρίτης η α-ντιδήμαρχος ΤουρισμούΔήμου Λέσβου, Ταξιαρ-χούλα Πνακά, τα δύο μι-κρά παιδιά της οποίαςφοιτούν στο ΔημοτικόΣχολείο Σκουτάρου. Η ί-δια μάς ανέφερε, μάλι-

στα, πως το 2004 είχανδαπανηθεί 195.500 ευρώγια να γίνουν στο Σχο-λείο εργασίες επισκευήςκαι συντήρησης.«Μιλάω σα γονιός, ανε-ξάρτητα από τη θέσημου», τονίζει η ίδια. «Ό-ταν ξέρω ότι πριν από πέ-ντε χρόνια δόθηκαν κά-

ποια χρήματα και φτιά-χτηκε το Σχολείο, θέλωνα κοιμάμαι ήσυχη. Κι ό-μως, δε μας ειδοποίησεκανείς για το τι έγινε, τοέμαθα από τα παιδιά μου.Θα πρέπει να πάρουν μέ-τρα όλοι οι αρμόδιοι, α-φού το τυχαίο αυτό γεγο-νός στο Σκουτάρο μπορείνα είναι ο προάγγελοςγια κάτι μεγαλύτερο.»

Από μια απλή ρωγμή…

Σύμφωνα με τη διευθύ-ντρια του Σχολείου, Γε-ωργία Μακρή, στην ορο-φή της αίθουσας υπήρχεαπό πριν μόνο μια απλήρωγμή, που δεν ενέπνεεόμως κανέναν κίνδυνο α-νησυχίας, που να προ-διαγράφει αυτό που θαγινόταν μέσα στο περα-σμένο Σαββατοκύριακο.«Δεν έχει ξαναγίνει τέ-τοια ζημιά στο Σχολείοαπό τη δεκαετία τού ‘90που έχει φτιαχτεί η ορο-φή», δήλωσε στο «Ε» ηδιευθύντρια του Δημοτι-κού Σχολείου. «Η ζημιάείναι μεγάλη, έχει πέσειη μισή οροφή από τη συ-γκεκριμένη διδακτική αί-θουσα και σίγουρα θαθρηνούσαμε θύματα εάντα παιδιά ήταν στο Σχο-λείο.»Η ίδια ήταν που ενημέ-ρωσε εγγράφως τη Διεύ-θυνση Πρωτοβάθμιας Εκ-παίδευσης, το δήμαρχοΛέσβου, Δημήτρη Βουνά-τσο, τον πρόεδρο της αρ-μόδιας Σχολικής Επιτρο-πής, Κώστα Φραγκόπου-λο, τον πρόεδρο της Ένω-σης Συλλόγων Γονέων,Δημήτρη Βελούτσο, τον

πρόεδρο της Σχολικής Ε-πιτροπής Σκουτάρου καιπρώην δήμαρχο Πέτρας,Απόστολο Αλατζά, καθώςκαι τον πρόεδρο του Το-πικού ΔιαμερίσματοςΣκουτάρου, ΚωνσταντίνοΤρίχο. Σύμφωνα με την κ.Μακρή, οι τρεις τελευταί-οι επισκέφτηκαν το Σχο-λείο για να δουν από κο-ντά τη ζημιά που έχει γί-νει.

«Θα λήξει σύντομα»Αυτήν τη στιγμή, οι 65μικροί μαθητές κάνουνμάθημα στην αίθουσατου Ολοημέρου, καθώςκαι σε αυτή των υπολογι-στών, αφού και στις υπό-λοιπες αίθουσες του ο-ρόφου υπάρχουν αντί-στοιχες ρωγμές, πουπλέον κάνουν γονείς καιεκπαιδευτικούς να ανη-συχούν.Μιλώντας στο «Ε», οπρόεδρος της ΣχολικήςΕπιτροπής ΠρωτοβάθμιαςΕκπαίδευσης Νομού Λέ-σβου, Κώστας Φραγκό-πουλος, δήλωσε: «Δεν έ-χουμε αρμοδιότητα γιατην επισκευή της οροφήςκαι αυτό που έμενε νακάνουμε, ήταν να στεί-λουμε εσπευσμένα τηνΤεχνική Υπηρεσία τουΔήμου, ώστε να πραγμα-τοποιήσει τη σχετική με-λέτη και από εκεί και πέ-ρα να αναζητήσει τη χρη-ματοδότηση. Οι μηχανι-κοί θα βρεθούν σήμεραστο Σχολείο και ευελπι-στώ ότι, επειδή πρόκειταιγια σχολική στέγη, θαδοθεί προτεραιότητα απότο Δήμο και θα λήξει γρή-γορα το θέμα.»

Έκθεση Μπαϊρακτάρη για το Γυμνάσιο της Άντισσας

Τι είδε και τι προτείνειΤο ότι οι ζημιές που έχει υποστεί το κτήριο του Γυ-

μνασίου της Άντισσας δεν επιβάλλουν περιορι-σμούς στη χρήση που έχει μέχρι σήμερα, είναι ου-σιαστικά το πόρισμα της αυτοψίας που πραγματο-ποίησε στο Σχολείο, συνοδευόμενος και από τονπρώην πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνεί-ου, ο πολιτικός μηχανικός Δημήτρης Μπαϊρακτάρης.Αυτό που συνιστά, ωστόσο, είναι η άμεση έναρξητων αναγκαίων επισκευών στους χώρους, όπου αυτόείναι δυνατό.Διαγώνιες και κατακόρυφες ρωγμές στους τοίχουςκαι τα ταβάνια, αλλά και καθιζήσεις στα δάπεδα τωναιθουσών του ισογείου, είναι αυτά που παρατήρησε οκ. Μπαϊρακτάρης κατά την επίσκεψή του στο Γυμνά-σιο της Άντισσας. Όπως αναφέρει η σχετική έκθεση,οι ρωγμές στο πίσω μέρος του κτηρίου δημιουργήθη-καν στη διάρκεια του τελευταίου εξαμήνου και η εξέ-λιξή τους έχει σταθεροποιηθεί.Τις ζημιές αποδίδει, εκτός άλλων, στη διάνοιξη τά-φρου κατά μήκος του δρόμου στην πρόσοψη τουΣχολείου, για την τοποθέτηση αποχετευτικού αγω-γού, αλλά και σε διάβρωση και διόγκωση των κατακό-ρυφων κολώνων από υγρασία.Σύμφωνα με την έκθεση του κ. Μπαϊρακτάρη, οι καθι-ζήσεις είναι μικρές και δεν ενέχουν κίνδυνο, ενώ το-νίζεται πως το κτήριο έχει μελετηθεί με βάση τον α-ντισεισμικό κανονισμό που ίσχυε όταν κτίστηκε καιότι δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο κατάρρευσης. Ξεκαθα-ρίζεται, ωστόσο, πως το γεγονός αυτό δεν αποκλείειτο ενδεχόμενο δημιουργίας σημαντικών βλαβών σεπερίπτωση μεγάλου σεισμού, και για το λόγο αυτό,παρ’ όλο που το μέγεθος των ζημιών κρίνεται μικρό,ο κ. Μπαϊρακτάρης συνιστά την άμεση έναρξη των α-ναγκαίων επισκευών, με ταυτόχρονη λειτουργία τουΣχολείου, όπου αυτή δεν παρεμποδίζεται από τις ερ-γασίες.Αυτά που προτείνει να γίνουν είναι η σφράγιση τωνρωγμών και η εξασφάλιση αντισεισμικής προστασίας,που να ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές του ισχύο-ντος σήμερα ελληνικού αντισεισμικού κανονισμού.

Εξετάσεις EDEXCEL

Άρχισαν οι αιτήσειςΈως και τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου έχουν περιθώριο

να υποβάλουν τις αιτήσεις τους όσοι ενδιαφέρο-νται να πάρουν μέρος στις εξετάσεις EDEXCEL.Οι εξετάσεις θα διεξαχθούν στη Μυτιλήνη στις 17Δεκεμβρίου. Το γραφείο του Συλλόγου ΙδιοκτητώνΚέντρων Ξένων Γλωσσών Νομού Λέσβου θα είναι α-νοιχτό καθημερινά, μέχρι και τις 17 Οκτωβρίου, γιατην καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.Όσοι ενδιαφέρονται για επιπλέον πληροφορίες, μπο-ρούν να επικοινωνούν με το γραφείο του ΣυλλόγουPalso (Ικτίνου 2, 22510 46557), στο τηλέφωνο22510 46557.

της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ

Ζήτημα τύχης ήταν το ότι δεν υπήρξαν μικροί μα-θητές θύματα στο Δημοτικό Σχολείο του Σκουτά-ρου. Μέσα στο Σαββατοκύριακο που μας πέρασε,

κατέρρευσε η οροφή στην αίθουσα της Ε΄ τάξης, πουβρίσκεται στον επάνω όροφο του Σχολείου. Σοβάδεςέπεσαν πάνω στα θρανία, ενώ κάποια από αυτά, όπωςκαι ορισμένες καρέκλες, έσπασαν. Οι μαθητές κά-νουν πλέον μάθημα στην αίθουσα Πληροφορικής καιτην αίθουσα του Ολοημέρου Δημοτικού, αφού και οιάλλες τρεις αίθουσες του ορόφου εμφανίζουν ρωγ-μές που μπορεί να αποβούν επικίνδυνες.

Κατέρρευσε τμήμα της οροφής του Δημοτικού Σχολείου Σκουτάρου

Μικροί μαθητές παραλίγο θύματα…

Μεγάλη η ζημιά στην αίθουσα

του ΔημοτικούΣχολείου Σκουτάρου

όπου έπεσαν οι σοβάδες

Page 7: Εμπρός 3425

7ΠEMΠTH 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011 EI∆HΣEIΣ

της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ

Σταμάτησε από χτες, με από-φαση της πρυτανικής αρ-χής, η λειτουργία όλων των

διοικητικών υπηρεσιών τουΠανεπιστημίου Αιγαίου. Οιφοιτητές των δύο Τμημάτωνπου πραγματοποιούσαν κατά-ληψη, συνέχιζαν ωστόσο καιχτες να παραμένουν στο κτήριοτης Διοίκησης, μέχρι να απο-φασίσουν για τα επόμενα βή-ματά τους. «Ο καθένας θα ανα-λάβει τις ευθύνες του», λέειτώρα ο πρύτανης, Πάρις Τσάρ-τας, αφήνοντας ερωτηματικάγια το τι πρόκειται να ακολου-θήσει από εδώ και πέρα εάν οιφοιτητές δε σταματήσουν τηνκατάληψη.Σύμφωνα με τη σχετική ανακοί-νωση της πρυτανικής αρχήςτου ιδρύματος, η απόφαση γιαδιακοπή λειτουργίας όλων τωνδιοικητικών υπηρεσιών προέ-κυψε μετά από συνεκτίμησητης όλης κατάστασης που έχειδημιουργηθεί λόγω της συνεχι-ζόμενης κατάληψης του κτηρί-ου Διοίκησης.Όπως έχει επανειλημμένως υ-ποστηρίξει η πρυτανεία - παράτις αμφισβητήσεις που έχουνυπάρξει από την Επιτροπή Κα-τάληψης -, είναι πολλά τα προ-βλήματα που έχουν προκύψειαπό την κατάληψη και περιλαμ-βάνουν τόσο την αδυναμία ερ-

γασίας και συνεργασίας τωντμημάτων Διοίκησης, όσο καιζητήματα επισφάλειας διοικη-τικών ενεργειών και θέματα υ-γιεινής και ασφάλειας.Παρ’ όλα αυτά, μέχρι και χτεςτουλάχιστον, φοιτητές τωνΤμημάτων Κοινωνικής Ανθρω-πολογίας και Ιστορίας, αλλάκαι Πολιτισμικής Τεχνολογίαςκαι Επικοινωνίας, συνέχιζαντην κατάληψη στο κτήριο τηςΔιοίκησης. Όπως οι ίδιοι μάςείπαν, χτες το απόγευμα επρό-κειτο να πραγματοποιήσουνσυνέλευση προκειμένου να α-ποφασίσουν πώς θα κινηθούν

από εδώ και πέρα. «Κανείς δενέχει δικαίωμα να μας βγάλει έ-ξω», υποστηρίζουν οι φοιτη-τές.

«Δρόμος της σύνεσης»Ο ίδιος ο πρύτανης του Πανε-πιστημίου Αιγαίου, ΠάριςΤσάρτας, που προχτές επέμενεμιλώντας στο «Ε» πως δεν μπο-ρεί να λειτουργεί διασπασμέναη Διοίκηση, φαίνεται πως αφή-νει περιθώριο υπομονής μέχρικαι σήμερα Πέμπτη, οπότε καιθα πραγματοποιηθεί η συνά-ντηση της πρυτανικής αρχής μετις Επιτροπές Κατάληψης των

δύο Τμημάτων.Στην ερώτησή μας ως προς τοτι πρόκειται να ακολουθήσει α-πό εκεί και πέρα, ο κ. Τσάρταςδε θέλησε να πει πολλά και δή-λωσε μόνο τα εξής: «Με την α-νακοίνωσή μας εξηγούμε όλατα προβλήματα που υπάρχουν.Σκοπεύουμε να ακολουθήσου-με το δρόμο της σύνεσης. Θασυζητήσουμε αύριο (σ.σ. σήμε-

ρα) με τους φοιτητές και από ε-κεί και πέρα, ο καθένας θα ανα-λάβει τις ευθύνες του…»Η δήλωση, πάντως, αφήνει αρ-κετά ερωτηματικά ως προς τοποια τακτική σκοπεύει να ακο-λουθήσει από εδώ και πέρα ηπρυτανική αρχή προκειμένουνα καταφέρει τη λήξη των κινή-σεων κατάληψης στο Πανεπι-στήμιο Αιγαίου.

Το Νηπιαγωγείο της Βρί-σας λειτουργεί από το1979. Το Ολοήμερο Νη-πιαγωγείο, που έχει εξυ-πηρετήσει πολλές οικο-γένειες μέχρι τώρα, αυτήντη στιγμή στεγάζει επτάπαιδιά, από τα οκτώ πουήταν μέχρι πριν από λίγεςημέρες.Όπως κατήγγειλαν χτεςστο «Ε» γονείς της Βρί-σας, ωστόσο, η Διεύθυν-ση Πρωτοβάθμιας Εκπαί-δευσης Νομού Λέσβου ε-τοιμάζεται να διακόψει τηλειτουργία του Ολοήμε-ρου με την απόσπαση,στην Αγία Παρασκευή,της μιας από τις δύο νη-πιαγωγούς που το στελε-χώνουν. Το γεγονός αυτόέχει προκαλέσει την ανα-στάτωση των οικογενειών

που εξυπηρετούνται σή-μερα από τη λειτουργίατου Σχολείου, αφού θαχάσουν μια πολύτιμη δι-ευκόλυνση για τις ώρεςπου οι ίδιοι εργάζονταικαι δεν μπορούν να φυ-λάξουν τα παιδιά τους.

Ζωτικής σημασίας το Σχολείο

«Δεν υπάρχει νόμος πουνα προβλέπει κάτι τέτοιο,ούτε και μας έχουν δώσεικάποια συγκεκριμένη δι-καιολογία πέρα από το ό-τι θα έπρεπε να υπάρχουνστο Σχολείο περισσότερανήπια από προνήπια», ε-ξηγεί στο «Ε» η πρόεδροςτου Συλλόγου Γονέων καιΚηδεμόνων, Πέρσα Μπα-τζάκη. «Έχουν ξεσηκωθείοι γονείς και ολόκληροτο χωριό. Αν αρχίσουμε

να κλείνουμε ένα κομμά-τι του Σχολείου, κάποιαστιγμή μπορεί να κλείσειολόκληρο το Νηπιαγω-γείο. Και το Ολοήμεροείναι ζωτικής σημασίας,αφού όλοι σχεδόν οι γο-νείς ασχολούνται με τηγεωργία.»Ανήσυχος με την τροπήτων πραγμάτων ήταν χτεςκαι ο πρόεδρος του Συλ-λόγου Βρισαγωτών Αθή-νας, Κώστας Σταυρινός.Σύμφωνα, μάλιστα, μετον ίδιο, που επίσης θε-ωρεί παράνομη μια τέ-τοια απόφαση, ένας λό-γος που μπορεί να οδη-γήσει σ’ αυτήν είναι τοότι στο Ολοήμερο Νη-πιαγωγείο της Βρίσαςστεγάζονται αρκετά νή-πια αλβανικής καταγω-γής.

«Δε γνωρίζω εάν είναιπαράνομη ή νόμιμη μιατέτοια απόφαση, είναι ω-στόσο αυτονόητο πως εί-

ναι χρήσιμο να λειτουρ-γήσει το Νηπιαγωγείο,αφού εξυπηρετεί πολ-λούς γονείς που εργάζο-

νται», δήλωσε στο «Ε»και η πρόεδρος του Το-πικού Συμβουλίου Βρί-σας, Βαγγελιώ Ψωμά.

H ΔΑΠ-Ν.Δ.Φ.Κ. Μυτιλήνης, για τις αφίσες στο Λόφο

«Ανήθικο…»Ως «ανήθικη» χαρακτηρίζει η ΔΑΠ-Ν.Δ.Φ.Κ. την α-

νάρτηση στο Λόφο «Ξενία» αφισών που αναγρά-φουν τα ονόματα μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αι-γαίου, που έχουν δηλώσει υπέρ των ανοιχτών σχο-λών. Αποδοκιμάζοντας την ενέργεια, η παράταξη το-νίζει ότι το Πανεπιστήμιο θα πρέπει να προστατεύεταικαι όχι να υποθάλπεται.Όπως τονίζει η ΔΑΠ-Ν.Δ.Φ.Κ. στη σχετική της ανακοί-νωση, είναι «ανήθικο» μέλη της πανεπιστημιακής κοι-νότητας να υβρίζουν άλλα μέλη του ΠανεπιστημίουΑιγαίου με αυτό τον τρόπο.«Αποδεικνύεται ότι κάποιοι θίγονται με τα μαγαζάκιατους εντός Πανεπιστημίου, όπως και ότι κάποιοι θεω-ρούν το Πανεπιστήμιο σαν το σπίτι τους, που μπορείνα κάνουν ό,τι θέλουν. Αυτή είναι η κατάργηση του α-σύλου, από αυτούς που θεωρούν τους εαυτούς τους υ-πέρμαχους και σωματοφύλακές τους. Η ελεύθερη δια-κίνηση ιδεών θέλει και μεγάλο μέρος της ακαδημαϊ-κής κοινότητας να θέλει ανοιχτές σχολές. Πρέπει τοΠανεπιστήμιο Αιγαίου να το προστατεύουμε και όχι νατο υποθάλπουμε καθημερινά», σημειώνει η παράταξη.

Αναστασία Τσολερίδου:

«Δεν έχει αρκετά νήπια»

Δ ιαμαρτύρονται οι γονείς της Βρίσας για την πρόθε-ση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Νομού Λέσβου να σταματήσει τη λειτουργία του Ο-λοήμερου Νηπιαγωγείου του χωριού τους. Το Σχο-λείο, που αυτήν τη στιγμή στεγάζει επτά νήπια, είναιζωτικής σημασίας, όπως λένε, αφού εξυπηρετεί οικο-γένειες που δεν έχουν πού αλλού να αφήσουν τα παι-διά τους. Θορυβημένοι οι γονείς από την προοπτικήαυτή, την οποία χαρακτηρίζουν παράνομη, σήμεραΠαρασκευή ετοιμάζονται να κατέβουν σε παράστασηδιαμαρτυρίας έξω από την Πρωτοβάθμια, όπου θα συ-νεδριάζει το ΠΥΣΠΕ, το οποίο και πρόκειται να απο-φασίσει για την τύχη του Σχολείου.

Διαμαρτύρονται οι γονείς της Βρίσας για την πρόθεση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

«Να μην κλείσει το Ολοήμερο Νηπιαγωγείο»

M ιλώντας στο «Ε», ηπροϊσταμένη της

Διεύθυνσης Πρωτο-βάθμιας ΕκπαίδευσηςΛέσβου, ΑναστασίαΤσολερίδου, επιμένειστον προαπαιτούμενο

αριθμό των νηπίων έναντι αυτόν τωνπρονηπίων, για τη συνέχιση της λει-τουργίας του Ολοήμερου Νηπιαγω-γείου. «Για να λειτουργήσει ολοήμε-ρο, θα πρέπει να έχει έξι νήπια. Αυτήντη στιγμή υπάρχουν μόνο δύο ή τρίακαι τα υπόλοιπα είναι προνήπια. Τολειτουργήσαμε όσο μπορούσαμε, αλ-

λά δε νομιμοποιούμαστε να το κρατή-σουμε άλλο για τα προνήπια, ούτε νο-είται να μείνει σχολείο με 23 παιδιά,όπως αυτό της Αγίας Παρασκευής,χωρίς νηπιαγωγό.»Η ίδια, πάντως, υποστηρίζει πως καμ-μία απόφαση δεν έχει παρθεί ακόμηκαι πως το τι θα γίνει με το Σχολείοπρόκειται να αποφασιστεί σήμερα,στη συνεδρίαση που θα πραγματοποι-ήσει το ΠΥΣΠΕ. Οι γονείς της Βρίσαςσκοπεύουν να διαμαρτυρηθούν κατάτη συνεδρίαση, αποφασισμένοι ναμην επιτρέψουν να κλείσει το Σχολείοτους.

Ανεστάλη με απόφαση της πρυτανείας η λειτουργία της Διοίκησης του Πανεπιστημίου, ενώ επιμένουν οι φοιτητέςΕρωτηματικά από τη «σιβυλλική» δήλωση πρύτανη

«Ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του…»

Page 8: Εμπρός 3425

8ΠEMΠTH 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011ΕΙΔΗΣΕΙΣ

της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY

Aναμενόμενα ήταν τα αποτε-λέσματα της κάλπης στηχθεσινή επαναληπτική δια-

δικασία για την ανάδειξη πεντα-μελούς εκτελεστικής επιτροπήςτης Περιφερειακής Ένωσης Δή-μων (ΠΕΔ) Βορείου Αιγαίου, ό-πως αναμενόμενη ήταν και η α-ποχή έξι μελών, τα πέντε εκ τωνοποίων το είχαν προαναγγείλεικιόλας. Όπως είπαν παρόντεςαυτοδιοικητικοί, αμέσως μετάτις ψηφοφορίες πρέπει να προ-σπεραστούν τα ζητήματα «συ-νοχής» τα οποία προκάλεσε ηαναβολή της πρώτης συνεδρία-σης, γιατί τα προβλήματα τηςνησιωτικής περιφέρειας είναιτόσο οξυμμένα, που δεν υπάρ-χει η πολυτέλεια να χαθεί ούτεένα λεπτό στη λειτουργία τουσυλλογικού οργάνου.Πρόεδρος στην ΠΕΔ εξελέγη ο

δήμαρχος Χίου, ΠολύδωροςΛαμπρινούδης, αντιπρόεδρος οδημοτικός σύμβουλος ΛέσβουΠαντελής Πατερέλλης, γραμμα-τέας ο δημοτικός σύμβουλοςΛέσβου Άρης Χατζηκομνηνόςκαι μέλη οι δήμαρχοι ΣάμουΣτέλιος Θάνος και Ψαρών Κώ-στας Βρατσάνος, οπότε και υ-πάρχει σχετικά αναλογική εκ-προσώπηση των τριών Νομών.Με τη διαφορά ότι ο Νομός Λέ-σβου δεν εκπροσωπείται απόκανέναν απ’ τους τρεις δημάρ-χους του, αλλά μόνο από δύοαπ’ τους πέντε δημοτικούς τουσυμβούλους, ενώ δεν υπάρχειεκπροσώπηση και των δύο πα-λιών επαρχείων, της Λήμνου καιτης Ικαρίας.Όμως, με δεδομένο ότι η έδρατής ΠΕΔ είναι στη Μυτιλήνη, α-ναμένεται τα πρακτικά ζητήμα-τα, τη λειτουργική καθημερινό-τητα, να τα αντιμετωπίζει ο αντι-πρόεδρος και στην ουσία προε-

δρεύων, Παντελής Πατερέλλης,έχοντας και τη συνεπικουρία -για όποιες αποφάσεις χρειάζε-ται - του γραμματέα, Άρη Χατζη-κομνηνού. Άλλωστε, αυτό επε-σήμανε και ο δήμαρχος Σάμουυποστηρίζοντας την υποψηφιό-τητα του κ. Πατερέλλη, ότι πρέ-πει να υπάρχει θεσμικά στη Λέ-σβο και έδρα τής ΠΕΔ πρόσωποπου θα μπορεί να ασκεί διοίκη-ση, αναπληρώνοντας το δήμαρ-χο Χίου.

Απόντες…Υπενθυμίζουμε ότι η πρώτηπροσπάθεια συγκρότησης του15μελούς διοικητικού συμβου-λίου τής ΠΕΔ Βορείου Αιγαίουαπέβη άκαρπη, αφού μετά απόπρόταση του Πολύδωρου Λα-μπρινούδη, που υπερψηφίστηκεαπ’ την παράταξή του και τον Ά-ρη Χατζηκομνηνό (έξι συνολικάψήφους), η διαδικασία αναβλή-θηκε επειδή απουσίαζαν οι δή-μαρχοι Ψαρών και Οινουσσών.Ο δήμαρχος Οινουσσών, Βαγγέ-λης Αγγελάκος, ούτε και στηχθεσινή επαναληπτική διαδικα-σία συμμετείχε, όπως δε συμμε-τείχαν και όσοι είχαν καταψηφί-σει την πρόταση του δημάρχου

Χίου για αναβολή, δηλαδή οιδήμαρχοι Λέσβου ΔημήτρηςΒουνάτσος, Λήμνου ΑντώνηςΧατζηδιαμαντής, Αγίου Ευστρα-τίου Χαράλαμπος Μακρής καιοι δημοτικοί σύμβουλοι Λέ-σβου Κώστας Φραγκόπουλοςκαι Λήμνου Δημήτρης Βουλγα-ράκης. Οι πέντε τελευταίοι μεκοινή τους δήλωση είχαν χαρα-κτηρίσει προσχηματική την αι-τία που επικαλέστηκε ο κ. Λα-μπρινούδης ως λόγο αναβολής,την απουσία δηλαδή δύο μελώναπ’ τα 15, υποστηρίζοντας πωςόλα έγιναν γιατί οι προσκείμε-νοι στο ΠΑΣΟΚ δεν είχαν τουςσυσχετισμούς, λόγω της απου-σίας του δημάρχου Ψαρών, ναεκλέξουν πρόεδρο.Στην κοινή τους δήλωση, οι πέ-ντε αυτοδιοικητικοί δήλωνανπως δε θα μετάσχουν στη συνε-δρίαση για τη συγκρότηση, ενώδιευκρίνιζαν ότι θα συμμετά-σχουν στις επόμενες συνεδριά-σεις, μη απεμπολώντας τη θέσητους στο διοικητικό συμβούλιο.Εκκρεμεί δε η δικαστική προ-σφυγή για την ακύρωση της α-πόφασης αναβολής ως μη σύν-νομης.

Ομόφωνα και με τη λευκή ψήφο τουΒαγγέλη Παλαιολόγου όλες οι ψηφοφορίες

Χωρίς κόμματα, αλλά με στήριξη… ΠΑΣΟΚ

Mε τη διαπίστωση απαρτίας απ’ τον προεδρεύοντα της συνε-δρίασης Παντελή Πατερέλλη, ξεκίνησε η διαδικασία, αλλά

πριν τις υποψηφιότητες και την ψηφοφορία κάποια μέλη ζήτη-σαν και πήραν το λόγο. Ο Βαγγέλης Παλαιολόγος αναφέρθηκεστην «άδικη» κριτική που δέχθηκε - όπως είπε - για τη λευκήψήφο του στην πρώτη συνεδρίαση, παρ’ ότι «εμείς δεν είχαμετην ευθύνη στο ζήτημα της αναβολής».Ο ίδιος σημείωσε πως το όργανο, υπό τις δεδομένες συγκυρίες,δεν μπορεί να περιμένει ότι θα καταφέρει να αλλάξει πολλά, αλλάτόνισε την ανάγκη να διαδραματίσει διεκδικητικό ρόλο για τασυμφέροντα της αυτοδιοίκησης.Αμέσως μετά μίλησε ο Άρης Χατζηκομνηνός, που, αναφερόμενοςστην πρώτη συνεδρίαση που διεκόπη, υποστήριξε πως ένιωσεθλίψη, λύπη και τελικά ντροπή για το γεγονός ότι υπήρξε η παρα-δοχή-ομολογία απ’ την πλευρά στελέχους για πολλά χρόνια τηςαυτοδιοίκησης πως επιχειρήθηκαν συνεργασίες κάτω απ’ το τρα-πέζι, που δεν ευδοκίμησαν για αυτό και καταγγέλθηκαν. Συμπλή-ρωσε αμέσως μετά πως κατά την άποψή του θα έπρεπε να παρευ-ρίσκονται όλα τα μέλη και να δίνουν μάχες. «Φαίνεται, όμως, πωςτους ενδιέφερε μόνο η εκλογή τους. Αλλά σ’ αυτό το όργανο δεχωρούν κομματικές ταμπέλες και αντιπαραθέσεις, γιατί η ΠΕΔμπορεί να έχει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της αυτοδιοίκησης»,είπε ο κ. Χατζηκομνηνός, καλώντας και τα υπόλοιπα μέλη να α-φήσουν στην άκρη τις παραταξιακές διαφοροποιήσεις και ναπροχωρήσουν στην εκλογή αντιπροσωπευτικού προεδρείου.Ακολούθησε η παρέμβαση του δημάρχου Ικαρίας, Χρήστου Σταυ-ρινάδη, που κατέθεσε την εκτίμηση πως οι όποιες αντιπαραθέσειςμε τον καιρό θα αμβλυνθούν, καθώς και του δημάρχου Σάμου,Στέλιου Θάνου, που επανέλαβε ότι οι απουσίες της πρώτης συνε-δρίασης οφείλονταν σε λόγους ανωτέρας βίας, ισχυρούς βοριά-δες, που δε συνέτρεχαν για να αιτιολογήσουν τις χθεσινές απου-σίες.

Όχι στα οφίτσια

OΠολύδωρος Λαμπρινούδης αμέσως μετά, επαναλαμβάνονταςτην αυτοπρότασή του για τη θέση του προέδρου, εξήγησε ότι

δεν την κατέθεσε γιατί έχει κλίση και ενδιαφέρεται για τα οφί-τσια, αλλά διεκδικεί την προεδρία γιατί εκτιμά πως με την εμπει-ρία του μπορεί να βοηθήσει στο να δρομολογηθεί η αντιμετώπι-ση των ζητημάτων που απασχολούν την αυτοδιοίκηση στη νη-σιωτική περιφέρεια.Ως γνωστόν, την υποψηφιότητα του κ. Λαμπρινούδη εδώ και αρ-κετό καιρό έχει ανακοινώσει πως στήριζε, πριν ακόμη ξεκινήσουνοι διαδικασίες για την ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου, ο τομέας αυτοδιοί-κησης του ΠΑΣΟΚ.Σε όλες τις ψηφοφορίες που έγιναν, οι υποψηφιότητες ήταν μο-ναδικές και όλοι εξελέγησαν επί εννέα ψηφισάντων, με οκτώ ψή-φους υπέρ και μία λευκή, αυτή του κ. Παλαιολόγου, που εξ αρχήςείχε δηλώσει πως η επιλογή του για λευκό είναι θέμα αρχών κι ό-χι προσώπων.

Η ατέλειωτη λίστα

Mετά τις ψηφοφορίες, ο κ. Παλαιολόγος πρότεινε να υπάρξειμια άμεση συνεδρίαση για πρακτικά ζητήματα, στην οποία να

προσκληθούν και οι τέως πρόεδροι των τριών ΤΕΔΚ των ΝομώνΛέσβου, Χίου και Σάμου. Αναφορά έγινε και στο θέμα της περι-ουσίας που αφήνουν οι τέως ΤΕΔΚ, όπως και στα θέματα που κα-τά προτεραιότητα (συμμετοχή σε εταιρείες, προσωπικό κ.λπ.)πρέπει να εξεταστούν απ’ την ΠΕΔ.Παίρνοντας το λόγο, ο πρόεδρος της ΠΕΔ μίλησε για την ατέλειω-τη λίστα των προβλημάτων που απασχολούν το Βόρειο Αιγαίο, μι-λώντας για το ακτοπλοϊκό ζήτημα, την υποχρηματοδότηση τωνδήμων, την εφαρμογή και τις αγκυλώσεις του «Καλλικράτη», τηναπομόνωση των νησιών. «Η λίστα είναι μεγάλη, αλλά μαζί, βήμαπρος βήμα, θα αξιολογήσουμε τις ενέργειές μας και θα συμπρά-ξουμε ώστε διεκδικώντας λύσεις να έχουμε ένα θετικό απολογι-σμό, να φτάσουμε σε ένα επίπεδο που να δηλώνει ότι κάτι κάνα-με ως συλλογικό όργανο», ανέφερε ο κ. Λαμπρινούδης, θέτονταςπρώτο ζήτημα τη διεκδίκηση κατ’ εξαίρεση πιστώσεων για τις ζη-μιές που προκάλεσαν οι πρόσφατες βροχοπτώσεις στο οδικό δί-κτυο της Ικαρίας.

Με έξι προαναγγελθείσες απουσίες συγκροτήθηκε σε σώμα η ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου

Πρόεδρος Λαμπρινούδης,προεδρεύων Πατερέλλης

Page 9: Εμπρός 3425

9ΠEMΠTH 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011 EI∆HΣEIΣ

Ελβετική… «σοκολάτα»

Συνελήφθη, την Τρίτη το πρωί, στη Α-ρίσβη Καλλονής από αστυνομικούς

του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Μυ-τιλήνης, μια 53χρονη υπήκοος Ελβε-τίας για κατοχή ναρκωτικών ουσιών.Συγκεκριμένα, στην κατοχή της 53χρο-νης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δυοκομμάτια κατεργασμένου χασίς σεμορφή «σοκολάτας», συνολικού βά-ρους 1,6 γραμμαρίου.

Σύλληψη 59χρονου για μαστροπεία

Γ ια μαστροπεία συνελήφθη ένας59χρονος ιδιοκτήτης καφέ-μπαρ

στην Αγία Παρασκευή, μετά από συ-ντονισμένη αστυνομική επιχείρησηπου έγινε τις πρώτες πρωινές ώρες τηςΤετάρτης.Ένας αστυνομικός υποδυόμενος τονπελάτη ζήτησε τις «υπηρεσίες» μιας21χρονης Ρουμάνας που εργαζότανστο κατάστημα του 59χρονου, έναντι α-μοιβής 100 ευρώ. Η συμφωνία ήτανπρώτα να καταβληθεί το ποσό και έπει-τα να αποχωρήσουν μαζί από το μαγα-ζί. Όταν ο αστυνομικός έδωσε τα προ-σημειωμένα χαρτονομίσματα στα χέριατης, η νεαρή τα παρέδωσε στον 59χρο-νο και τον ακολούθησε στο αυτοκίνητότου προκειμένου να συνευρεθεί ερωτι-κά μαζί του.Μετά απ’ αυτό, οι αστυνομικοί συνέλα-βαν τον 59χρονο, στην κατοχή του ο-ποίου βρέθηκε το ποσό των 1.845 ευ-ρώ μαζί με τα προσημειωμένα 100 ευ-ρώ. Σε έρευνα που έγινε στο κατάστη-μα, βρέθηκε και κατασχέθηκε και τοχρηματικό ποσό των 160 ευρώ.Η 21χρονη δε συνελήφθη, καθώς έχειαλλάξει πλέον η νομοθεσία όσον αφο-ρά τις εκδιδόμενες επ’ αμοιβή γυναί-κες και η παράβαση έχει μετατραπεί σεπταίσμα. Σχηματίστηκε, ωστόσο, δικο-γραφία σε βάρος της.Ο 59χρονος οδηγήθηκε στον εισαγγε-λέα και αναμενόταν να παραπεμφθείστον ανακριτή με κατηγορίες σε βαθμόκακουργήματος.

Από σήμερα μέχρι καιτην Τετάρτη 19Οκτωβρίου

Αποχή των δικηγόρων

Στην πανελλαδική αποχή που έχει α-ποφασίσει η συντονιστική επιτροπή

των δικηγορικών συλλόγων, συμμετέ-χουν από σήμερα μέχρι και την Τετάρ-τη 19 Οκτωβρίου οι Δικηγόροι της Μυ-τιλήνης.Οι Δικηγόροι αντιδρούν στο άνοιγματου επαγγέλματός τους και την προω-θούμενη μεταφορά δικαστηριακής ύ-λης σε συμβολαιογράφους. «Διαδικα-σίες όπως τα συναινετικά διαζύγια, οιπροσημειώσεις υποθήκης, διαταγέςπληρωμών κ.ά., εκχωρούνται στουςσυμβολαιογράφους, κάτι βέβαια πουμας βρίσκει αντίθετους», δήλωσε στο«Ε» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλ-λόγου Μυτιλήνης, Δημήτρης Καλλίας.Η απόφαση για αποχή πάρθηκε μετάτην «άκαρπη» συνάντηση της συντονι-στικής επιτροπής των δικηγορικώνσυλλόγων, την Τρίτη, με τον υπουργόΔικαιοσύνης, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου.Το Σάββατο 22 Οκτωβρίου αναμένεταινα συνεδριάσει στην Αθήνα η Ολομέ-λεια των Προέδρων των ΔικηγορικώνΣυλλόγων, προκειμένου να πάρει απο-φάσεις για το μέλλον των κινητοποιή-σεων.

της ANAΣTAΣIAΣ ΣΠYPI∆AKH

Eπίθεση «κατά μέτωπο» του βουλευτήτής Ν.Δ. Σπύρου Γαληνού στον ανα-πληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Ε-

νέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ΝίκοΣηφουνάκη, με αφορμή τις προχθεσινέςτου δηλώσεις για το ιερέα της Λήμνου,που με την ιδιότητα του εκπαιδευτικούστον Πανηγυρικό που εκφώνησε στα Ε-λευθέρια μέσα στο Μητροπολιτικό Ναότης Μύρινας, έβαλε κατά της κυβέρνησης.Η νέα δήλωση του Σπύρου Γαληνού, πουαναφέρεται σε «ανοίκεια βάναυση και α-ντιδημοκρατική επίθεση» του κ. Σηφουνά-κη προς τον ιερέα του νησιού, παρουσιά-ζοντάς τον ως «σκληρό εξουσιαστή», προ-καλεί νέο κύκλο συζητήσεων και αντιπα-ραθέσεων.«Πίστευα και πιστεύω ότι το απόφθεγματου Βολταίρου “διαφωνώ με αυτό που λες,αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δι-καίωμά σου να το λες” συνοψίζει την πε-μπτουσία των πρακτικών που συνιστούν τοδημοκρατικό ήθος. Αντίστοιχα πιστεύω ότιτακτικές του τύπου “δεν δικαιούστε διά ναομιλείτε”, που αποσκοπούν να φιμώσουνένα άτομο ή μια ομάδα, αποτελούν δείγμα-τα μίας αυταρχικής-αντιδημοκρατικής α-ντίληψης. Πιστεύω, επίσης, ότι αποτελείυποχρέωση κάθε συνειδητού δημοκράτηνα υπερασπιστεί τον κάθε συμπολίτη του

που προσπαθούν να του στερήσουν το δι-καίωμα του λόγου», τονίζει στη δήλωσήτου ο κ. Γαληνός, ενώ στη συνέχεια ανα-φέρει: «Ιδιαίτερα όταν αυτός που προ-σπαθεί να τον φιμώσει είναι ως υπουργόςένας σκληρός εξουσιαστής, που ασκεί όλητη δύναμη που του παρέχει η κρατική ε-ξουσία για να θυματοποιήσει τον ανυπε-ράσπιστο πολίτη.»

Γιατί…Αναφερόμενος στους λόγους που τον ώ-θησαν να υπερασπιστεί τον ιερέα δημο-σίως, ο κ. Γαληνός τονίζει: «Νιώθω λοι-πόν υποχρέωσή μου να υπερασπιστώ δη-μόσια και με όλες μου τις δυνάμεις, εδώ,στην αίθουσα του κοινοβουλίου ή όπουαλλού χρειαστεί, τον ιερέα της Λήμνου π.Νικόλαο Καλογιάννη, από την ανοίκειαβάναυση και αντιδημοκρατική επίθεσηπου δέχτηκε από το βουλευτή Λέσβου καιυπουργό, κ. Νίκο Σηφουνάκη, τον οποίοτιμώ και σέβομαι αλλά δεν του αναγνωρί-ζω την αρμοδιότητα να καθορίζει στη δη-μοκρατία μας και στην κοινωνία μας τοποιος θα μιλάει και τι θα λέει, όπως δεντην αναγνωρίζω και σε κανέναν άλλο.»Προς υπεράσπιση του π. Καλογιάννη, ο κ.Γαληνός παραθέτει πέντε λόγους:«- Η συνταύτισή του με “ακροδεξιούς κύ-κλους της ιεραρχίας” είναι αυθαίρετη καιδε συνάγεται από το εν γένει ήθος καιδράση του ιερέα, ούτε από την εικόνα που

έχει στην τοπική κοινωνία.- Ταμπέλες με αρνητική φόρτιση όπως “α-κροδεξιός”, χρησιμοποιεί, για να χτυπή-σει έναν άνθρωπο, όποιος δεν μπορεί νααντιμετωπίσει την άποψη του άλλου μελογικά επιχειρήματα.- Ο λόγος του ιερέα δεν ήταν με τη στενήέννοια πολιτικός, δηλαδή κομματικός. Ή-ταν εθνικός. Η αντίθεση σε αυτό που υφί-σταται η χώρα μας την τελευταία διετία, έ-χει ξεπεράσει προ πολλού το πεδίο τουκομματικού ανταγωνισμού.- Η μνήμη των ιστορικών γεγονότων μπο-ρεί και πρέπει να χρησιμοποιείται για ναπροβληματίζει και να διδάσκει για τιςσύγχρονες καταστάσεις. Σήμερα που ο λα-ός μας έχει φτάσει στα όριά του και η κοι-νωνία μας καταρρέει, είναι πολύτιμο τομήνυμα που μας διδάσκουν τα Ελευθέρια,ότι η πατρίδα και η ελευθερία θέλουνσκληρούς αγώνες και θυσίες.- Ο π. Καλογιάννης δεν είναι διπλοθεσί-της, είναι ιεροδιδάσκαλος. Οι ιεροδιδά-σκαλοι, ασκώντας παράλληλα τα λειτουρ-γήματα του ιερέα και του δασκάλου, παί-ζουν σημαντικό ρόλο στην πνευματική κα-θοδήγηση και στο υψηλό φρόνημα τουλαού μας. Λαμβάνουν το μισθό του δα-σκάλου, ενώ από το μισθό του εφημέριουλαμβάνουν το βασικό μειωμένο κατά 70%χωρίς τα άλλα επιδόματα. Ας ψάξει ο κ. Υ-πουργός αλλού για να βρει διπλοθεσίτες.»

τoυ NIKOY MANABH

Tοις μετρητοίς ή με επιταγέςλήξης σε δύο μήνες αγορά-

ζουν τις ζωοτροφές αγροτικοίσυνεταιρισμοί της Λέσβου. Α-ποτέλεσμα, οι περισσότεροι α-πό αυτούς να μην μπορούν νακάνουν μαζικές προμήθειεςζωοτροφών σε μια περίοδοπου οι τιμές είναι προσιτές,συγκριτικά με τις τιμές που ε-πικρατούν το χειμώνα και τηνάνοιξη. Αν παρέλθει ο Οκτώ-βρης χωρίς να γίνει μαζικήπρομήθεια ζωοτροφών, τοπλήγμα για τους συνεταιρι-σμούς και τους κτηνοτρόφουςτου νησιού θα είναι πολύ με-γάλο. Το κόστος εκτροφής τωναιγοπροβάτων της Λέσβου θαανέβει υπέρμετρα και τα περι-θώρια κέρδους των συνεταιρι-σμών θα συρρικνωθούν δραμα-τικά.Στο παρελθόν, από τα μέσα τουΣεπτεμβρίου έως τα τέλη τουΟκτωβρίου οι κτηνοτροφικοίσυνεταιρισμοί και η ΕΑΣ Λέ-σβου προμηθεύονταν τις ζωο-τροφές, κυρίως καλαμπόκι, μεεμπορικά πλοία που μεταφέ-ρουν από 2.000 έως 5.000 τό-νους. Έτσι μείωναν το κόστοςμεταφοράς. Φέτος οι ζωοτρο-φές φθάνουν στη Λέσβο μεφορτηγά αυτοκίνητα που μετα-φέρουν από 25 έως 30 τόνους.Αυτό και μόνο το στοιχείο δεί-χνει πόσο έχουν δυσκολέψει οι

συνθήκες του εμπορίου στοντομέα.

Σε κακή κατάσταση…Πάρα πολλοί κτηνοτρόφοι τηςΛέσβου βρίσκονται σε οικτρήοικονομική κατάσταση, αλλάκαι οι κτηνοτροφικοί συνεται-ρισμοί δεν είναι σε καλύτερηκατάσταση. Οι τράπεζες έχουνσταματήσει να χορηγούν κεφά-λαια κίνησης στους συνεταιρι-σμούς και τους κτηνοτρόφους.Οι τυροκομικές επιχειρήσειςπληρώνουν το γάλα που αγορά-ζουν με καθυστέρηση πολλώνμηνών, που σε ορισμένες περι-πτώσεις φθάνουν έως και τουςεννέα μήνες. Κι αυτό, όταν μό-λις πριν τρία χρόνια οι συναλ-λακτικές συνήθειες επέβαλλαν

οι κτηνοτρόφοι να πληρώνο-νται ένα μήνα μετά την παρά-δοση του προϊόντος. Δηλαδή τογάλα που είχαν παραδώσει τονΑπρίλιο το πληρώνονταν στοτέλος του Μαΐου.Για παράδειγμα, τα μέλη τουΣυνεταιρισμού Παρακοίλωνπληρώθηκαν το γάλα του Φε-βρουαρίου τού 2011 το Σε-πτέμβριο. Μέλη του Συνεταιρι-σμού Σκαλοχωρίου έχουν λά-βει επιταγές με λήξη το Δεκέμ-βριο για το γάλα του Απριλίου.Παράλληλα, οι κτηνοτρόφοιτης Λέσβου, με εξαίρεση αυ-τούς που υπάγονται στη ΔΟΥΜήθυμνας, δεν έχουν πληρω-θεί την επιστροφή του Φ.Π.Α..Τα ποσά που έχουν να λαμβά-

νουν είναι μεγάλα και σε πολ-λές περιπτώσεις τα οφείλουνστους συνεταιρισμούς απότους οποίους έχουν προμηθευ-τεί ζωοτροφές για τα κοπάδιατους. Ο γραμματέας του Συνε-ταιρισμού Σκαλοχωρίου, Στρα-τής Κυρατζής, εκτιμά ότι το πο-σό που περιμένουν να λάβουνοι κτηνοτρόφοι που καλύπτο-νται από τη ΔΟΥ Καλλονής α-νέρχεται στα 2,3 εκατ. ευρώ.200.000 ευρώ περιμένουν ναπάρουν κτηνοτρόφοι μέλη τουΣυνεταιρισμού Σκαλοχωρίου,270.000 ευρώ του Συνεταιρι-σμού Μεσοτόπου, 600.000 ευ-ρώ του Συνεταιρισμού Άγρας,440.000 ευρώ του Συνεταιρι-σμού Αγίας Παρασκευής.

[email protected]

Αίτημα στη ΣυνεταιριστικήTο προηγούμενο διάστημα οι Συνεταιρισμοί

Μεσοτόπου και Σκαλοχωρίου είχαν ζητή-σει από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου -Λήμνου να τους δοθεί δάνειο έναντι της επι-στροφής Φ.Π.Α. των μελών τους. Το αίτημάτους απορρίφθηκε με το επιχείρημα ότι ηΤράπεζα δεν έχει τα κεφάλαια που απαιτού-νται για να χρηματοδοτήσει τους Συνεταιρι-σμούς.Ο γραμματέας του Συνεταιρισμού Μεσοτό-που, Μανώλης Κωνσταντιδέλλης, δηλώνειστο «Ε»: «Ζητήσαμε μια χρηματοδότηση γιανα αγοράσουμε ζωοτροφές. Η τράπεζα θα έ-παιρνε την επιστροφή τού Φ.Π.Α. μόλις αυτήθα καταβαλλόταν. Αν καθυστερούσε η πληρω-μή της επιστροφής, θα λάμβανε υψηλότεροτόκο.»Εμφανώς ενοχλημένος από την απόφαση της

Τράπεζας, ο κ. Κωσταντιδέλλης σημειώνειπως η διοίκησή της θυμάται τους κτηνοτρό-φους μόνο όταν θέλει να πουλήσει συνεταιρι-στικές μερίδες.Από τα μέσα του Σεπτεμβρίου έως τα μέσα τουΟκτωβρίου είναι η καλύτερη περίοδος για τηναγορά ζωοτροφών. Οι συνεταιρισμοί και οικτηνοτρόφοι προσπαθούν να αγοράσουν όσομεγαλύτερες ποσότητες ζωοτροφών μπορούν.Οι κτηνοτρόφοι με τον τρόπο αυτό μειώνουντο κόστος παραγωγής και έτσι μπορούν να α-ποκομίσουν ένα μικρό κέρδος.Οι συνεταιρισμοί με τη σειρά τους, όταν κατα-φέρουν να αγοράσουν φθηνά τις ζωοτροφές,έχουν τη δυνατότητα να τις πουλήσουν σεπροσιτές τιμές. Αν χάσουν αυτή την ευκαιρία,κινδυνεύουν να δουν μεγάλη μείωση στον τζί-ρο τους.

Παρέμβαση Γαληνού υπέρ του ιερέα της Λήμνου και κατά των δηλώσεων Σηφουνάκη

Συνέχεια… στον «ιερό καβγά»

Αρνήθηκε αίτημα χρηματοδότησής τους η Συνεταιριστική Τράπεζα

Στέγνωσαν από ρευστό κτηνοτρόφοι και συνεταιριστές

Page 10: Εμπρός 3425

10ΠEMΠTH 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011EI∆HΣEIΣ

Οι 10 πυλώνες της νέας ΚΑΠΠαρουσιάστηκε χθες η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επι-

τροπής για τη νέα ΚΑΠ. Οι 10 βασικές αρχές είναι αυ-τές που ακολουθούν:1. Το πρώτο στοιχείο της νέας ΚΑΠ είναι η διαφοροποίη-ση των αγροτών σε ενεργούς και μη ενεργούς αγρότες. Ηβασική στήριξη θα αφορά μόνο τους ενεργούς αγρότες. Οόρος «ενεργοί αγρότες» υιοθετήθηκε προσφάτως και μέ-νει να δούμε ποιοι χωρούν σε αυτόν. Το μόνο βέβαιο είναιπως όσοι θεωρηθούν μη ενεργοί αγρότες, είτε θα παίρ-νουν από το 2014 μια μικρή αποζημίωση ή δε θα λαμβά-νουν καθόλου επιδότηση. Πρόκειται για ένα σχεδιασμόπου ήταν γνωστός από το 2003. Επίσης το μέτρο της δυ-ναμικής διαφοροποίησης που είχε υιοθετηθεί το 2003,συνεχίζεται να εφαρμόζεται και στη νέα ΚΑΠ, όμως τα πο-σοστά περικοπών θα είναι πολύ μεγαλύτερα. Συγκεκριμέ-να, προτείνεται κλιμακωτή μείωση των ενισχύσεων άνωτων 150.000 ευρώ από 20% έως και 100% για ενισχύσειςάνω των 300.000 ευρώ. Τα νησιά του Αιγαίου το 2003 εί-χαν εξαιρεθεί από το μέτρο αυτό. Κατά συνέπεια, υπάρχεινομικό και πολιτικό προηγούμενο, που μπορεί να αξιο-ποιηθεί και αυτήν τη φορά.2. Το δεύτερο βασικό χαρακτηριστικό της νέας ΚΑΠ, σύμ-φωνα με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκή Επιτροπής, είναι ηθέσπιση μέτρων για τη διαχείριση των κρίσεων. Η Ευρω-παϊκή Επιτροπή προτείνει να συνεχιστεί η εφαρμογή τουμέτρου της ιδιωτικής αποθεματοποίησης και να επανέλθειη δημόσια παρέμβαση. Όμως σε κάθε περίπτωση δε θαπρέπει να αναμένονται παρεμβάσεις που θα αναστέλλουντη λειτουργία της αγοράς.3. Τρίτο βασικό στοιχείο θα είναι η φιλοπεριβαλλοντικήδιάσταση των επιδοτήσεων. Συγκεκριμένα προτείνεται το30% των άμεσων ενισχύσεων σε μεθόδους που προωθούντη βέλτιστη χρήση των φυσικών πόρων. Τέτοιου είδουςμέθοδοι είναι η διαφοροποίηση των καλλιεργειών, η αμει-ψισπορά, η διατήρηση μόνιμων βοσκοτόπων και η διατή-ρηση των οικολογικά ευαίσθητων περιοχών. Δηλαδή το30% των άμεσων επιδοτήσεων που θα λαμβάνει ένας α-γρότης, θα προέρχονται από τέτοιες δράσεις.4. Η Επιτροπή προτείνει το διπλασιασμό των πόρων πουδιατίθενται για αγρονομική έρευνα και καινοτομία. Επίσηςμεγάλο βάρος δίνεται στην εφαρμογή των αποτελεσμάτωντης έρευνας στην παραγωγική αλυσίδα.5. Πέμπτο στοιχείο τής ΚΑΠ είναι η προσπάθεια μείωσηςτων μεσαζόντων που μεσολαβούν μεταξύ του παραγωγούκαι του τελικού καταναλωτή. Η επίτευξη του στόχου αυ-τού θα επιδιωχθεί μέσα από τη στήριξη των οργανώσεωντων παραγωγών, καθώς και τη δημιουργία απευθείας δι-κτύων ανάμεσα στους παραγωγούς και τους καταναλωτές.6. Κρίσιμο ζήτημα για τη νέα ΚΑΠ είναι η στήριξη των α-γροτοπεριβαλλοντικών δράσεων (π.χ. βιολογική γεωργία,ολοκληρωμένη διαχείριση κ.λπ.), οι οποίες δε θα έχουν ε-νιαίο χαρακτήρα για όλη την Ευρώπη. Θα διαμορφωθούνσε κάθε χώρα ξεχωριστά ανάλογα με ιδιαιτερότητές της.Επίσης θα μπορεί να γίνουν περιφερειακές και τοπικέςρυθμίσεις.7. Προκειμένου να ανανεωθεί ο αγροτικός πληθυσμός, θασυνεχιστεί η στήριξη στους νέους αγρότες.8. Ο «εμβολιασμός» των αγροτών με το επιχειρηματικόπνεύμα είναι άλλη μια προτεραιότητα για την ΕυρωπαϊκήΕπιτροπή. Στο πλαίσιο αυτό θα ενταχθούν χρηματοδοτικάεργαλεία όπως είναι τα ΟΠΑΑΧ και τα προγράμματαLeader. Δηλαδή θα χρηματοδοτούνται μικρές επιχειρημα-τικές προσπάθειες αγροτών, για να διαφοροποιηθεί η πα-ραγωγική τους δραστηριότητα.9. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η αρχή της προστασίας τωνευάλωτων περιοχών και η στήριξη των αγροτών στις ορει-νές και μειονεκτικές περιοχές της χώρας. Εδώ πρέπει να

σημειώσουμε ότι δε γίνεταισυγκεκριμένη αναφορά στιςνησιωτικές περιοχές και αυ-τό πρέπει να προβληματίσει.10. Θα επιδιωχθεί να γίνειαπλούστερη η ΚΑΠ, ώστε ναμειωθεί και το διοικητικόκόστος εφαρμογής της. Στοπλαίσιο αυτό εντάσσεται καιη πρόταση για κατ’ αποκοπήπληρωμή 500 έως 1.000 ευ-ρώ ανά έτος στους μικρούςαγρότες. Τέλος, θα ενθαρ-ρυνθεί η εκχώρηση εκτάσε-ων από μικρούς αγρότεςπου παύουν τη γεωργικήτους δραστηριότητα, σε άλ-λους που επιθυμούν την α-ναδιάρθρωση του αγροκτή-ματός τους.

Παρ’ ότι βρισκόμαστε, α-κόμη, στο στάδιο της δια-μόρφωσης του τελικούσεναρίου, έχει γίνει φα-νερό το πνεύμα μέσα στοοποίο κινείται η Ευρωπαϊ-κή Επιτροπή και η Ευρω-βουλή. Οι πολύ μικροί α-γρότες θα λαμβάνουν μιακατ’ αποκοπή επιδότηση

και τίποτα περισσότερο.Με τα όσα έχουν γίνειγνωστά μέχρι τώρα, σεαυτή την κατηγορία ε-ντάσσονται οι αγρότεςπου λαμβάνουν έως 100ευρώ. Αλλά το όριο αυτόμπορεί να αυξηθεί ως τα500 ή τα 1.000 ευρώ.Μια άλλη άποψη ορίζει

ως κριτήριο χαρακτηρι-σμού των μικρών αγρο-τών εκείνους που καλ-λιεργούν λιγότερα από 10στρέμματα. Αυτή η ομάδατων παραγωγών για τανησιά του Νομού μαςμπορεί να κυμαίνεται από1.000 παραγωγούς έωςκαι 10.000 παραγωγούς,ανάλογα με το κριτήριοπου θα υιοθετηθεί.Πιθανότατα οι εισοδημα-τικές απώλειες που θα έ-χουν οι συγκεκριμένοιπαραγωγοί να είναι μηδα-μινές. Το σημαντικότεροστοιχείο, κατά την άποψήμας, είναι πως τίθενται ε-κτός όλων των μέτρων

στήριξης της αγροτικήςπαραγωγής.

Στρεμματική κατά βάσηΟι υπόλοιποι αγρότες θαχτίζουν βήμα προς βήματις επιδοτήσεις που θαπαίρνουν. Κατ’ αρχάς εί-ναι η βασική επιδότηση, ηοποία θα είναι στρεμματι-κή. Δηλαδή ανάλογα μετις εκτάσεις που καλλιερ-γεί κάθε παραγωγός, θαπαίρνει ένα ποσό ως επι-δότηση. Το ποσό αυτό θαδιαφοροποιείται κατά χώ-ρα, ίσως και κατά περιφέ-ρεια. Από εκεί και πέρα θαμπορεί να πάρει πρόσθετηεπιδότηση αν η εκμετάλ-λευσή του βρίσκεται σε ο-ρεινή ή μειονεκτική πε-ριοχή. Όλα τα κείμεναπου έχουν δει το φως τηςδημοσιότητας μέχρι τώραγι’ αυτό το ζήτημα, δεν ε-ντάσσουν στην κατηγορίααυτή τις νησιωτικές πε-ριοχές. Πρόκειται για έναζήτημα που απαιτεί ιδιαί-τερη προσοχή.Πρόσθετη επιδότησημπορούν να πάρουν οι α-γρότες που εφαρμόζουνμεθόδους φιλικές προς τοπεριβάλλον και παράγουνποιοτικά προϊόντα. Γιαπαράδειγμα, η παραγωγήβιολογικών προϊόντων καιπροϊόντων ολοκληρωμέ-νης διαχείρισης θα δίνειπρόσθετες επιδοτήσεις.Το τελικό αποτέλεσμα θαείναι το ύψος της επιδό-τησης που θα λαμβάνεικάθε παραγωγός να απο-τελεί άθροισμα επιμέρουςεπιδοτήσεων. Σε κάθε πε-ρίπτωση, το τελικό ύψοςτης επιδότησης που θαδίνει η νέα ΚΑΠ θα είναιμικρότερο από το ύψοςτης επιδότησης που λαμ-βάνει σήμερα κάθε παρα-γωγός, μια και λιγότεραχρήματα θα μοιράζονταισε περισσότερους αγρό-τες.

[email protected]

Οι πρώτες αντιδράσεις για την ΚΑΠ

Oευρωβουλευτής τού ΠΑΣΟΚΣπύρος Δανέλλης, σχολιάζο-ντας τις ανακοινώσεις των

προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επι-τροπής για την ΚΑΠ, δήλωσε:«Οι σοσιαλιστές στο Ευρωκοινο-βούλιο θεωρούμε θετικές τιςπροτάσεις τής Κομισιόν για τουςμικρούς παραγωγούς, τους νέουςαγρότες, τις περιοχές με τα φυσι-κά μειονεκτήματα, αλλά και τηνενίσχυση που προβλέπεται για τορόλο των ομάδων παραγωγών,των διεπαγγελματικών οργανώ-σεων και των άλλων συλλογικώνοργάνων. Βρίσκουμε όμως ότι υπάρχουνκαι πολλά αρνητικά σημεία ή ελ-λείψεις, όπως είναι η απουσίαδημοσιονομικών και άλλων προ-βλέψεων για τη διαχείριση της οι-κονομικής κρίσης, ιδιαίτερα στονπυλώνα της αγροτικής ανάπτυξηςή οι άτολμες προτάσεις για τονκανονισμό οργάνωσης της αγο-ράς. Και φυσικά στο επόμενο διά-στημα θα διεκδικήσουμε το καλύ-τερο αποτέλεσμα για τον ελληνι-κό γεωργικό τομέα και την ύπαι-θρο.»

Ο ευρωβουλευτής τής Ν.Δ. Γιώρ-γος Παπαστάμκος, σε ανακοίνω-σή του, σημειώνει πως η διατήρη-ση των πόρων στα επίπεδα που ι-σχύουν σήμερα είναι διαπραγμά-τευση οπισθοφυλακής για τη χώ-ρα μας. Στο πλαίσιο της διαπραγ-μάτευσης των συνολικών κονδυ-λίων τής ΚΑΠ, εντός του πολυε-τούς δημοσιονομικού πλαισίου2014 - 2020 αναμένονται πιέσειςγια περαιτέρω μεταφορά πόρωνυπέρ άλλων πολιτικών τής Ε.Ε..Ως προς την κατανομή των πόρωντής ΚΑΠ στα επιμέρους κράτη-μέλη, ασκούνται ήδη έντονες πιέ-σεις για ριζικότερη ανακατανομήεκ μέρους όσων το ύψος ενισχύ-σεων είναι (πολύ) κατώτερο τουμέσου όρου τής Ε.Ε.. Επιπλέον, υ-ποστηρίζει πως το ελληνικό σύ-στημα διακυβέρνησης οφείλει, έ-στω και αυτή την υστάτη ώρα, ναεκπονήσει τις απαραίτητες μελέ-τες προσομοίωσης, οι οποίες θααποτελέσουν ασφαλή οδοδείκτητόσο κατά το στάδιο της διαπραγ-μάτευσης, όσο και της εφαρμο-γής του μελλοντικού ρυθμιστικούπλαισίου τής ΚΑΠ.

τoυ NIKOY MANABH

Παρελθόν θα πρέπει να θεωρούνται τα ιστορικά δι-καιώματα των αγροτών που δημιουργήθηκαν το2003 με τη συμφωνία για την Κοινή Αγροτική

Πολιτική που εφαρμόζουμε τώρα. Στο πλαίσιο της νέ-ας ΚΑΠ που θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2014, οι ε-πιδοτήσεις θα χορηγούνται με εντελώς διαφορετικότρόπο.

Διαγράφονται τα «ιστορικά δικαιώματα»

Βήμα - βήμα χτίζονται οι νέες επιδοτήσεις

Page 11: Εμπρός 3425

Ενοικιάζεται μεγάλη, 38 τ.μ.,δίχωρη γκαρσονιέρα στη Χρυ-σομαλλούσα. Κουζίνα με κα-θιστικό, άνετο υπνοδωμάτιομε πολλές ντουλάπες, μεγάλομπάνιο, κεντρική θέρμανση,κλιματιστικό, λίγα κοινόχρη-στα. Τιμή 230 ευρώ. Πληρ.τηλ. 6938-477850, www.realpro.gr

Ενοικιάζεται διαμπερές ορο-φοδιαμέρισμα τριάρι, 100τ.μ., 1ου ορόφου, στο Ναυτι-κό Όμιλο. Μεγάλο σαλόνι, ξε-χωριστός χώρος κουζίνα, 2άνετα υπνοδωμάτια, εσωτερι-κή αποθήκη, μπάνιο, 3 μπαλ-κόνια, κεντρική θέρμανση, λί-γα κοινόχρηστα. Τιμή 400 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 6938-477850, www.realpro.gr

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 40τ.μ. (επιπλωμένη, δίχωρη, μεair-condition) νεόκτιστη, luxκατασκευής, με αυτόνομηθέρμανση σε μονοκατοικία μεκήπο, στον Άνω Χάλικα Μυτι-λήνης. Πληρ. τηλ. 6977-248653, 22510 20633.

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 87τ.μ., με αποθήκη 5ου ορό-φου, διαμπερές, με απεριόρι-στη θέα, πλήρως ανακαινι-σμένο, έναντι γηροκομείου.Πληρ. τηλ. 6974-922291.

Ενοικιάζεται καινούργια, επι-πλωμένη γκαρσονιέρα, 45τ.μ., σε μονοκατοικία στ’Ακλειδιού, Λόφος Πανεπιστη-μίου. Διαθέτει αυτόνομη θέρ-μανση, χώρο στάθμευσης.Χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ.τηλ. 6936-184468 (κ. Στρα-τής).

Ενοικιάζονται: Α) Γκαρσονιέ-ρα με αυτόνομη θέρμανση,στο κέντρο της πόλης, ιδανι-κή για φοιτητές. Β) Γκαρσο-νιέρα με αυτόνομη θέρμαν-ση, στην περιοχή Βουναράκι.Γ) Δυο τριάρια στον 4ο όρο-φο πολυκατοικίας, στην πε-ριοχή του Ναυτικού Ομίλου,με αυτόνομη θέρμανση. Δ)Ένα τριάρι στον 4ο όροφοπολυκατοικίας, στο κέντροτης πόλης. Πληρ. τηλ. 2251028518 (τις εργάσιμες ημέ-ρες και ώρες 8:00 - 14:30).

Ενοικιάζεται μεγάλη, δίχωρηγκαρσονιέρα, επιπλωμένη,χωρίς κοινόχρηστα, με αυτό-νομη θέρμανση (Κερκύρας33). Πληρ. τηλ. 2251025052, 6972-073048.

Ενοικιάζονται δυάρι και γκαρ-σονιέρα κοντά στο Λόφο Πα-νεπιστημίου, χωρίς κοινόχρη-στα, με θέση στάθμευσης.Πληρ. τηλ. 6947-901660 και6944-583500.

Ενοικιάζονται γκαρσονιέρα22 τ.μ. στο Ακρωτήρι, κοντάστο Πανεπιστήμιο, και δυάρι55 τ.μ. ρετιρέ, διαμπερές,στο Γήπεδο, με κεντρική θέρ-μανση. Και τα δύο είναι επι-πλωμένα, με πλυντήριο καιA/C. Πληρ. τηλ. 6973-076611, 22510 28306,22510 27512.

Γκαρσονιέρα ενοικιάζεται,πλήρως επιπλωμένη, με αυ-τόνομη θέρμανση, δίχωρη,νέα κατασκευή (πλησίονΟΤΕ). Πληρ. τηλ. 6944-696907.

Ενοικιάζεται δυάρι, ισόγειο,60 τ.μ. στην Επάνω Σκάλα(Μυρίνης 3), με αυτόνομηθέρμανση, A/C, πλήρως επι-πλωμένο, με αυλή. Πληρ.τηλ. 22510 24700 (πρωινέςώρες) και 22510 25425(απογευματινές ώρες).

Ενοικιάζεται στις Καμάρες μι-κρό δυάρι, 38 τ.μ., επιπλω-μένο, με αυτόνομη θέρμαν-ση, τιμή 270 ευρώ. Πληρ.τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται στην περιοχήτου Νοσοκομείου γκαρσονιέ-ρα 38 τ.μ., 2ου ορόφου, επι-πλωμένη, με αυτόνομη θέρ-μανση και θέα, τιμή 300 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλ-λούσα 2ου ορόφου διαμέρι-σμα, 78 τ.μ., με 2 υπνοδωμά-τια, αυτόνομη θέρμανση, κου-ζίνα, καθιστικό και σαλόνι. Τι-μή 400 ευρώ. Πληρ. τηλ.6947-949150.

Ενοικιάζεται στην Αλυσίδα μι-κρό δυάρι 37 τ.μ., επιπλωμέ-νο + TV, πλυντήριο, με αυτό-νομη θέρμανση, τιμή 330 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλ-λούσα 2ου ορόφου διαμέρι-σμα, 75 τ.μ., με 2 υπνοδωμά-τια, κεντρική θέρμανση, κου-ζίνα, καθιστικό και σαλόνι. Τι-μή 360 ευρώ. Πληρ. τηλ.6947-949150.

Ενοικιάζεται ή πωλείται δυο-μισάρι, 1ου ορόφου 67 τ.μ.,επιπλωμένο πλήρως, στην πε-ριοχή της Αγίας Φωτεινής(οδός Σίμου Χουτζαίου).Πληρ. τηλ. 22510 93208,6970-809945 και 6937-485899.

Ενοικιάζεται στην Παναγιού-δα δυάρι, 50 τ.μ., με 1 υπνο-δωμάτιο, αυτόνομη θέρμαν-ση, κουζίνα, καθιστικό καισαλόνι. Τιμή 230 ευρώ.Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται στην περιοχήτου Νοσοκομείου μονοκατοι-κία, 110 τ.μ., με 2 υπνοδω-μάτια, αυτόνομη θέρμανσηκαι ενιαίο χώρο κουζίνα - κα-θιστικό. Τιμή 400 ευρώ.Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλ-λούσα 3ου ορόφου διαμέρι-σμα 78 τ.μ., με 2 υπνοδωμά-τια, αυτόνομη θέρμανση, κου-ζίνα, καθιστικό και σαλόνι.Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στοκέντρο της πόλης, επιπλωμέ-νη, με αυτόνομη θέρμανσηκαι χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέραημιυπόγεια στην περιοχή τηςΖωοδόχου Πηγής, 25 τ.μ.,επιπλωμένη και χωρίς κοινό-χρηστα. Τιμή 150 ευρώ.Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέραστην αγορά, προς το τζαμί,1ου ορόφου, 24 τ.μ., με αυ-τόνομη θέρμανση, χωρίς κοι-νόχρηστα. Τιμή 240 ευρώ.Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται στο Πυργί γκαρ-σονιέρα, επιπλωμένη, 30τ.μ., δωρεάν νερό, με αυτό-νομη θέρμανση. Τιμή 220 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται στην Καλλονήγκαρσονιέρα, επιπλωμένη καιχωρίς κοινόχρηστα, με αυτό-νομη θέρμανση. Τιμή 280 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλ-λούσα γκαρσονιέρα επιπλω-μένη, με αυτόνομη θέρμαν-ση, ρετιρέ. Τιμή 180 ευρώ.Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται δυάρι σε ισόγειοαρχοντικού 50 τ.μ., στο κέν-τρο της πόλης, χωρίς έπιπλακαι κοινόχρηστα, με ενιαίακουζίνα - καθιστικό. Τιμή 330ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 40τ.μ., στο Χάλικα, επιπλωμένη,χωρίς κοινόχρηστα, με αυτό-νομη θέρμανση και 1 θέσηπάρκινγκ, τιμή 250 ευρώ.Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα επι-πλωμένη, χωρίς κοινόχρηστα,στη Ζωοδόχου Πηγής 82.Πληρ. τηλ. 6978-980846 και22510 48967.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 35τ.μ., ολοκαίνουρια, στο Γαϊ-δαρανήφορο, με δυνατότηταεπίπλωσης, απεριόριστη θέα,αυτόνομη θέρμανση, μεγάληαυλή και πάρκινγκ, χωρίς κοι-νόχρηστα. Πληρ. τηλ. 6976-766200.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέραστην Καλλιθέα, Σίμου Χου-τζαίου 4, με αυτόνομη θέρ-μανση, air-condition και χω-ρίς κοινόχρηστα. Τιμή 200ευρώ. Πληρ. τηλ. 6983-658488.

Ενοικιάζεται ολοκαίνουργιαμεζονέτα στα Πάμφιλα 100τ.μ., με κήπο, αποθήκη 50τ.μ. και απεριόριστη θέα στηθάλασσα. Τιμή 500 ευρώ.ΑΦΟΙ ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΑΚΗ.Πληρ. τηλ. 6947-202221.

Ενοικιάζεται καινούργια γκαρ-σονιέρα, διαμπερής, με αυτό-νομη θέρμανση. Διαθέτει ξε-χωριστό υπνοδωμάτιο, κουζί-να και μπάνιο, στην Καλλιθέα,οδός Θρασύβουλου Σταύρου1. Πληρ. τηλ. 22530 98601και 6972-834502.

Ενοικιάζεται στην παραλίαΛουτροπόλεως Θερμής, σεκαινούργια διπλοκατοικία, μέ-σα σε κτήμα 4 στρεμμάτων,τριάρι, στο 2ο όροφο, μεμπαλκόνια και θέα στη θάλασ-σα. Πληρ. τηλ. 6945-283032.

Ενοικιάζεται ολοκαίνουργιαγκαρσονιέρα 35 τ.μ., 1ουορόφου, χωρίς κοινόχρηστα,στο κέντρο της πόλης. Ιδανι-κό για φοιτητές. Πληρ. τηλ.6947-202221.

Ενοικιάζεται τριάρι σε μονο-κατοικία, στην Πλατεία Αλυσί-δας, χωρίς κοινόχρηστα, μεηλιακό θερμοσίφωνα, τιμήσυζητήσιμη. Πληρ. τηλ.22520 71043, 6947-850451.

Ενοικιάζεται μονοκατοικία σεάριστη κατάσταση. ΔιαθέτειΥ/Δ, σαλόνι, τραπεζαρία,κουζίνα μεγάλη, τουαλέτα μεμεγάλη μπανιέρα. ΠεριοχήΖωοδόχου Πηγής. Πληρ. τηλ.22510 41919, 23182,6934-800886.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα δί-χωρη στο Κιόσκι, επιπλωμέ-νη, με καλοριφέρ. Πληρ. τηλ.22510 27767.

Ενοικιάζεται μονοκατοικίακαινούργια, στη ΖωοδόχουΠηγής. Πληρ. τηλ. 2251041919, 22510 23182.

Ενοικιάζεται μονοκατοικία μεαυλή (Φιλικών και Ν. Παπανι-κολή), στο κέντρο της Μυτιλή-νης, περιοχή: Καβέτσου. Κα-τάλληλη για οικογένεια.Πληρ. τηλ. 22510 62060,6979-123620.

Ενοικιάζεται πλήρως επιπλω-μένη, καινούργια γκαρσονιέ-ρα, με υπέροχη θέα, πάρ-κινγκ, χωρίς κοινόχρηστα καιμε αυτόνομη θέρμανση, στηνΑγ. Μαρίνα. Πληρ. τηλ. 6946-334198.

Ενοικιάζεται τριάρι διαμέρι-σμα σε πολύ καλή κατάστα-ση, διαμπερές, με αυτόνομηθέρμανση, στη Χρυσομαλλού-σα, πλησίον της εκκλησίαςτης Παναγίας. Πληροφορίεςτηλ. 6976-147592 & 2252022309 (κ. Παναγιώτης).

Ενοικιάζεται δυάρι στο Ακρω-τήρι, σε πολυτελή κατασκευή.Διαθέτει αυτόνομη θέρμανση,αυλή με θέα και χώρο στάθ-μευσης. Πληρ. τηλ. 6939-564527, 210 6130706,6972-623625, 2251024264.

Ενοικιάζεται δυάρι επιπλωμέ-νο στην Παναγιούδα, τιμή300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6979-212071.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέραπλήρως επιπλωμένη, μεπλυντήριο, στον 1ο όροφο.Πλησίον 6ο Δημοτικού Σχο-λείου. Πληρ. τηλ. 6993-932333.

Ενοικιάζεται τριάρι διαμέρι-σμα στο κέντρο. Τιμή 320 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται επιπλωμένηγκαρσονιέρα σε όροφο, στηΧρυσομαλλούσα, με τιμή 260ευρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται ολοκαίνουργια,πολυτελέστατη γκαρσονιέρα,35 τ.μ,. ορόφου, ανεξάρτητη.Διαθέτει 37 τ.μ. βεράντα, μεαπεριόριστη θέα. Δυνατότηταεπίπλωσης. Αυτόνομο καλορι-φέρ. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛ-ΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 2251046266, 22510 29942,6972-990181.

Ενοικιάζονται 2 δυάρια, 55τ.μ. το καθένα, στον 1ο όρο-φο πολυκατοικίας, με αυτόνο-μη θέρμανση, στη Χρυσομαλ-λούσα. Πληρ. τηλ. 6985-688177, 22510 23991.

Ενοικιάζεται διαμέρισμα δυά-ρι 61 τ.μ., διαμπερές, 3ουορόφου, σε άριστη κατάστα-ση, στην οδό Ε. Βοστάνη 35(πλησίον Νοσοκομείου). Τιμή300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6946-404422, 22510 20254.

Ενοικιάζονται γκαρσονιέρεςαπό 180 ευρώ, δυάρια από250 ευρώ και τριάρια από330 ευρώ και μονοκατοικίεςαπό 400 ευρώ. ΚΤΗΜΑΤΕΜ-ΠΟΡΙΚΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ. Πληρ.τηλ. 22510 45181 (υπεύθυ-νος Λουκιανός Ραλλίδης).

Ενοικιάζεται επιπλωμένηγκαρσονιέρα 30 τ.μ. με αυτο-νομία χωρίς κοινόχρηστα μεμεγάλη βεράντα στο Βουναρά-κι. Πληρ. τηλ. 22510 47618,6989-869651.

Ενοικιάζονται γκαρσονιέρακαι στούντιο επιπλωμένα, χω-ρίς κοινόχρηστα, κοντά στονΟΤΕ. Πληρ. τηλ. 2251061933, 6934-917477.

Ενοικιάζεται τριάρι στη Χρυ-σομαλλούσα. Αυτόνομη θέρ-μανση. Τιμή 350 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται μεγάλο τεσσάριοροφοδιαμέρισμα στη Χρυσο-μαλλούσα, με αυτόνομη θέρ-μανση. Τιμή 450 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται ημιυπόγεια, δί-χωρη, επιπλωμένη γκαρσο-νιέρα, στη Βαρειά. Τιμή 260ευρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται δυάρι διαμέρι-σμα στο Ακρωτήρι. Αυτόνομηθέρμανση, διαμπερές, απο-θήκη. Τιμή 330 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται δυάρι επιπλωμέ-νο στον Άνω Χάλικα, με αυτό-νομη θέρμανση και ηλιακό.Πληρ. τηλ. 6944-814151.

Ενοικιάζεται στούντιο σε μο-νοκατοικία, πλήρως επιπλω-μένο και εξοπλισμένο, στηνΤζαίημς Αριστάρχου 54, στηνΚουλμπάρα. Πληρ. τηλ.6977506278, 2251040857.

Ενοικιάζεται οροφοδιαμέρι-σμα καινούργιας διπλοκατοι-κίας, πλησίον Λουτρών, εμβα-δού 120 τ.μ., με μπάνιο καιWC, πολύ μεγάλη αυλή. Τιμή480 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται μονοκατοικία μεαυλή στην Αγία Μαρίνα. Σαλο-νοκουζίνα, 2 μπάνια, 1 WC, 2υπνοδωμάτια, αποθήκη καισοφίτα 50 τ.μ.. Τιμή 480 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣΚΑΤΟΙΚΙΩΝ& ΚΤΗΡΙΩΝ

ΠΕΜΠΤΗ 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011

11

Μετακομίσεις - ΜεταφορέςΣυσκευασία

Αμπαλάζ Αντικειμένων

ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΕΙΣ - ΑΝΥΨΩΣΕΙΣ - ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟwww.fastmovers.gr TΗΛ.: 22510 42845 ΚΙΝ.: 6946-688918

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΚΑΛΛΟΝΗΣΑΔΕΛΦΟΙ ΒΑΜΒΟΥΚΛΗ Ο.Ε.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ - ΠΩΛΗΣΕΙΣ - ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ

Στην Καλλονή ΤΗΛ.: 22530 22310

Page 12: Εμπρός 3425

ΠΕΜΠΤΗ 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 201112Ενοικιάζεται ισόγειο, υπερυ-ψωμένο πεντάρι, με μπάνιοκαι WC, 140 τ.μ., στο κέν-τρο, με αυτόνομη θέρμανση,βεράντα και κήπο. Πληρ. τηλ.6944-713214.

Ενοικιάζεται σπίτι 25 τ.μ.,διώροφο, στην παραλία τηςΘερμής, 50 μ. από τη θάλασ-σα, με A/C, επιπλωμένο, μεηλεκτρική κουζίνα, ψυγείο.Πληρ. τηλ. 6974-763284.

Ενοικιάζεται δυάρι (σαλονο-κουζίνα και ένα υπνοδωμά-τιο) στο Ακλειδιού. Αυτόνομηθέρμανση, μεγάλη βεράντα,διαμπερές, θέα στη θάλασ-σα. Τιμή 330 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζονται διαμερίσματαεπιπλωμένα 1 ή 2 υπνοδωμα-τίων, χωρίς κοινόχρηστα.Πληρ. τηλ. 22510 22196,6951-796634 και 6972-844003.

Ενοικιάζεται καινούργια γκαρ-σονιέρα 1ου ορόφου, στοκέντρο. Δεν έχει κοινόχρη-στα. Τιμή 260 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται ανεξάρτητη ανα-καινισμένη μονοκατοικία με4 υπνοδωμάτια και 2 μπάνια,πίσω από το «Μουσικό Καφε-νείο», πλήρως επιπλωμένηκαι εξοπλισμένη με TV, ψυ-γείο, πλυντήρια ρούχων - πιά-των κ.τ.λ.. Ιδανική για συγκα-τοίκηση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩ-ΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 2251046266, 22510 29942,6972-990181.

Ενοικιάζεται δυάρι 55 τ.μ.,καινούργιο, με θέα, επιπλω-μένο πλήρως με ηλεκτρικά(πλυντήριο, ηλιακό, κουζίνα,ψυγείο), boiler, με αυτονομίαθέρμανσης, στην περιοχή τουΆνω Χάλικα. Πληρ. τηλ.6971-890568.

Ενοικιάζεται στην Κράτηγο(μετά το αεροδρόμιο) ανε-ξάρτητο δυάρι ορόφου, μεάνετη βεράντα και πανοραμι-κή θέα. Βρίσκεται σε ήσυχοπεριβάλλον. Διαθέτει αυτονο-μία. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛ-ΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 2251046266, 22510 29942,6972-990181.

Ενοικιάζεται καινούργια γκαρ-σονιέρα, δίχωρη, 1ου ορό-φου, 45 τ.μ., με αυτόνομηθέρμανση, A/C, μεγάλη βε-ράντα με τέντες, επιπλωμένη(τηλεόραση, ψυγείο, πλυντή-ριο, ηλεκτρική κουζίνα). Πε-ριοχή: Χρυσομαλλούσα.Πληρ. τηλ. 6937-277315.

Ενοικιάζεται επιπλωμένη,άνετη, δίχωρη γκαρσονιέραστο Βουναράκι, (300 μ. απόΟΤΕ). Ανεξάρτητη, χωρίς κοι-νόχρηστα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩ-ΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 2251046266, 22510 29942,6972-990181.

Ενοικιάζεται δυομισάρι 1ουορόφου, επιπλωμένο, στηνΕ. Βοστάνη 60, με air-condi-tion. Πληρ. τηλ. 6936-284135, 6945-184066.

Ενοικιάζεται ανεξάρτητηγκαρσονιέρα, πλήρως εξοπλι-σμένη, ενιαίου χώρου, πάνωαπό την Ερμού, χωρίς κοινό-χρηστα. Διαθέτει και πλυντή-ριο. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛ-ΛΗΣ. Πληρ. τηλ.2251046266, 22510 29942,6972-990181.

Ενοικιάζονται από τον ιδιοκτή-τη πλήρως επιπλωμένα ή μη,σε άριστη κατάσταση: α) διαμ-περές γωνιακό τριάρι οροφο-διαμέρισμα, 85 τ.μ. & β) ισό-γειο δυάρι, 45 τ.μ., στην οδόΜαρκοπούλου 4 (Μαύρα Σί-δερα - γήπεδο). Πληρ. τηλ.22510 24690, 6946-011338.

Ενοικιάζεται μονοκατοικία 3δωματίων σε στυλ μεζονέτας,στο κέντρο της πόλης. Διαθέ-τει αυλή, καλοριφέρ και κλι-ματισμό, μπάνιο και WC, ευ-ρύχωρη κουζίνα, πολλούςχώρους αποθήκευσης. Τιμήλογική. Κατάλληλη και γιαφοιτητές (συγκατοίκηση).Πληρ. τηλ. 6946-063216.

Ενοικιάζεται τριάρι 1ου ορό-φου, στην περιοχή του γηπέ-δου (Μητρ. Ιακώβου). Σε κα-λή κατάσταση, με άνετουςχώρους, καινούργια κουφώ-ματα και βοηθητικό WC ήαποθήκη. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩ-ΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 2251046266, 22510 29942,6972-990181.

Ενοικιάζονται δύο γκαρσονιέ-ρες πλήρως επιπλωμένες 30τ.μ. α) Π. Βοστάνη 10 (πλη-σίον Αγ. Κωνσταντίνου), 1οςόροφος, β) Ε. Βοστάνη 35(έναντι Γηροκομείου), 3οςόροφος. Πληρ. τηλ. 6945-168722, 22510 45513.

Ενοικιάζεται τριάρι ανακαινι-σμένο, χωρίς κοινόχρηστα,με αυτονομία θέρμανσης, 2κρεβατοκάμαρες, κουζίνα,σαλόνι, μπάνιο και αποθήκη,στην Επάνω Σκάλα. Πληρ.τηλ. 22510 27811 και6937-086305.

Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλ-λούσα ισόγεια γκαρσονιέρα,επιπλωμένη, με αυτόνομηθέρμανση. Τιμή 200 ευρώ.Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζονται δυάρι και τριά-ρι επιπλωμένα, σε διπλοκα-τοικία, στο κέντρο της πόλης,με αυλή, αυτόνομη θέρμανση(καλοριφέρ), χωρίς κοινόχρη-στα. Πληρ. τηλ. 2251029478 και 6973-264357και 6978-683103.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα2ου ορόφου, δίχωρη, με ανε-ξάρτητη θέρμανση, χωρίςκοινόχρηστα και με air-condi-tion. Πληρ. τηλ. 2251024051, 6930-966796.

Ενοικιάζεται ισόγειο υπερυ-ψωμένο δυάρι, στη Χρυσο-μαλλούσα (Οικ. Τάξη, σε κα-λή κατάσταση, χωρίς έπιπλα.ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ.Πληρ. τηλ. 22510 46266,22510 29942, 6972-990181.

Ενοικιάζονται α) μεγάλο δυο-μισάρι στη Μυτιλήνη, με απο-θήκη εντός, ισόγειο, ανεξάρ-τητο, χωρίς κοινόχρηστα, μεαυτόνομη θέρμανση, επιπλω-μένο ή μη, 100 μ. από το Πα-νεπιστήμιο (Λόφος «Ξενία»),σε πολύ καλή τιμή.β) δυάρι στην Αθήνα, στηνΆνω Κυψέλη, 56 τ.μ., 3ουορόφου, με αυτόνομη θέρ-μανση, χωρίς κοινόχρηστα,επιπλωμένο ή μη, σε καλή τι-μή. Πληρ. τηλ. 6949-539577, 6945-371167.

Page 13: Εμπρός 3425

ΠΕΜΠΤΗ 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011 13

Παναγιούδα. Πωλείται μεζο-νέτα 123 τ.μ., νεόδμητη, με3 Υ/Δ, μπάνιο, WC, ηλιακόθερμοσίφωνα, αυτόνομηθέρμανση, κήπο, 215.000ευρώ. Aspis Real Estate.Πληρ. τηλ. 22510 22220(κωδικός: LE-171012).

Αφάλωνας. Πωλείται οροφο-διαμέρισμα 98 τ.μ. + 28 τ.μ.αποθήκη, νεόδμητο, με 2Υ/Δ, μπάνιο, τζάκι, ηλιακόθερμοσίφωνα, αυτόνομηθέρμανση, θέα μοναδική,185.000 ευρώ. Aspis RealEstate. Πληρ. τηλ. 2251022220 (κωδικός: LE-170941).

Μυτιλήνη, Χρυσομαλλούσα.Πωλείται διαμέρισμα 51 τ.μ.,νεόδμητο, με 1 Υ/Δ, μπάνιο,ηλιακό θερμοσίφωνα, αυτό-νομη θέρμανση, 125.000ευρώ. Aspis Real Estate.Πληρ. τηλ. 22510 22220(κωδικός: LE-213622).

Μυτιλήνη, Χρυσομαλλούσα.Πωλείται διαμέρισμα 61 τ.μ.,νεόδμητο, με 2 Υ/Δ, μπάνιο,ηλιακό θερμοσίφωνα, αυτό-νομη θέρμανση, 155.000ευρώ. Aspis Real Estate.Πληρ. τηλ. 22510 22220(κωδικός: LE-213628).

Μυτιλήνη, Σουράδα. Πωλεί-ται διαμέρισμα 78 τ.μ. + 40τ.μ. αποθήκη, νεόδμητο, με2 Υ/Δ, μπάνιο, ηλιακό θερ-μοσίφωνα, αυτόνομη θέρ-μανση, θέα στη θάλασσα,210.000 ευρώ. Aspis RealEstate. Πληρ. τηλ. 22510

22220 (κωδικός: LE-167311).

Μυτιλήνη, Νεάπολη. Πωλεί-ται μεζονέτα 170 τ.μ. νεόδ-μητη, με 5 Υ/Δ, 2 μπάνια,WC, τζάκι, αυτόνομη θέρμαν-ση, 2 θέσεις πάρκινγκ κλει-στές, θέα σε βουνό - θάλασ-σα, 360.000 ευρώ. AspisReal Estate. Πληρ. τηλ.22510 22220 (κωδικός: LE-215050).

Μυτιλήνη, Χάλικας. Πωλείταιδιαμέρισμα 70 τ.μ., κατα-σκευής 2006, με 2 Υ/Δ,ηλιακό θερμοσίφωνα, αυτό-νομη θέρμανση, 140.000ευρώ. Aspis Real Estate.Πληρ. τηλ. 22510 22220(κωδικός: LE-213331).

Μυτιλήνη, Μαύρα Σίδερα.Πωλείται διαμέρισμα 65 τ.μ.,με 2 Υ/Δ, κεντρική θέρμαν-ση, βεράντες, τέντες,115.000 ευρώ. Aspis RealEstate. Πληρ. τηλ. 2251022220 (κωδικός: LE-215093).

Μυτιλήνη, Βαρειά. Πωλείταιγκαρσονιέρα 5 λεπτά με ταπόδια από το Πανεπιστήμιο,52 τ.μ., κατασκευής 2010,με 1 Υ/Δ, αυτόνομη θέρμαν-ση, 50.000 ευρώ. Aspis Re-al Estate. Πληρ. τηλ. 2251022220 (κωδικός: LE-213865).

Μυτιλήνη, Καγιάνι. Πωλείταιμεζονέτα 100 τ.μ., 2 Υ/Δ, 2μπάνια, τζάκι, αυτόνομη θέρ-μανση, βεράντες, θέα απε-ριόριστη στη θάλασσα,

190.000 ευρώ. Aspis RealEstate. Πληρ. τηλ. 2251022220 (κωδικός: LE-212468).

Μυτιλήνη, αεροδρόμιο. Πω-λείται μεζονέτα 245 τ.μ., με3 Υ/Δ, μπάνιο, WC, τζάκι,αυτόνομη θέρμανση, A/C,ηλιακό θερμοσίφωνα., θέα,σε οικόπεδο 4 στρεμ..500.000 ευρώ. Aspis RealEstate. Πληρ. τηλ. 2251022220 (κωδικός: LE-177007).

Μυτιλήνη, Αγία Μαρίνα. Πω-λείται μεζονέτα 120 τ.μ. +100 τ.μ. υπόγειο, με 3 Υ/Δ,μπάνιο, WC, τζάκι, αυτόνομηθέρμανση, βεράντες, θέα,300.000 ευρώ. Aspis RealEstate. Πληρ. τηλ. 2251022220 (κωδικός: LE-200505_.

Μυτιλήνη, Ακρωτήρι. Πωλεί-ται διαμέρισμα 77 τ.μ., νεόδ-μητο, 2 Υ/Δ, αυτόνομη θέρ-μανση, βεράντες, μεγάλογκαράζ, 180.000 ευρώ.Aspis Real Estate. Πληρ.τηλ. 22510 22220 (κωδι-κός: LE-196384).

Mυτιλήνη, Νεάπολη. Πωλεί-ται μεζονέτα 270 τ.μ., με 5Υ/Δ, 2 μπάνια, WC, τζάκιενεργειακό, αυτόνομη θέρ-μανση, θέα, 320.000 ευρώ.Aspis Real Estate. Πληρ.τηλ. 22510 22220 (κωδι-κός: LE-202933).

Μυτιλήνη, Ακλειδιού. Πωλεί-ται οροφοδιαμέρισμα 77τ.μ., νεόδμητο, με 2 Υ/Δ,

μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση,βεράντες, αποθήκη,230.000 ευρώ. Aspis RealEstate. Πληρ. τηλ. 2251022220 (κωδικός: LE-192335).

Μυτιλήνη, Χάλικας. Πωλείταιδιαμέρισμα 103 τ.μ., νεόδ-μητο, με 3 Υ/Δ, μπάνιο, WC,τζάκι ενεργειακό, αυτόνομηθέρμανση, βεράντες, αποθή-κη 240.000 ευρώ. AspisReal Estate. Πληρ. τηλ.22510 22220 (κωδικός: LE-197163).

Παναγιούδα. Πωλείται μεζο-νέτα 120 τ.μ. + 60 τ.μ. υπό-γειο + 20τ.μ. αποθήκη, με 4Υ/Δ, 2 μπάνια, WC, τζάκι,αυτόνομη θέρμανση, θέα,340.000 ευρώ. Aspis RealEstate. Πληρ. τηλ. 2251022220.

Μυτιλήνη, κέντρο. Πωλείταιγραφείο 36 τ.μ., δίχωρο,πλήρως ανακαινισμένο, σεκεντρικότατο σημείο της πό-λης 65.000 ευρώ. Aspis Re-al Estate. Πληρ. τηλ. 2251022220 (κωδικός: LE-204502).

Μυτιλήνη, προκυμαία. Πω-λείται κατάστημα 73 τ.μ.,750.000 ευρώ. Aspis RealEstate. Πληρ. τηλ. 2251022220 (κωδικός: LE-214990).

Μυτιλήνη, Ερμού. Πωλείταικατάστημα, 80 τ.μ.,260.000 ευρώ. Aspis RealEstate. Πληρ. τηλ. 2251022220 (κωδικός: LE-

215322).

Μυτιλήνη, Παγανή. Πωλείταιαποθήκη, 172 τ.μ.,258.000 ευρώ. Aspis RealEstate. Πληρ. τηλ. 2251022220 (κωδικός: LE-166385).

Μυτιλήνη, Ερμού. Πωλείταικατάστημα 137 τ.μ.,200.000 ευρώ. Aspis RealEstate. Πληρ. τηλ. 2251022220 (κωδικός: LE-212630).

Αθήνα, Άνω Νέα Σμύρνη.Πωλείται αποθήκη, 100 τ.μ.,50.000 ευρώ. Aspis RealEstate. Πληρ. τηλ. 2251022220 (κωδικός: LE-208383).

Μυτιλήνη, κέντρο πόλης.Πωλείται ξενοδοχείο2.000.000 ευρώ. Aspis Re-al Estate. Πληρ. τηλ. 2251022220 (κωδικός: LE-213333).

Μυτιλήνη, Αγία Μαρίνα. Πω-λείται οικόπεδο 900 τ.μ., χτί-ζει 4 μεζονέτες, θέα στη θά-λασσα, 160.000 ευρώ.Aspis Real Estate. Πληρ.τηλ. 22510 22220 (κωδι-κός: LE-203601).

Μυτιλήνη, Μόρια. Πωλείταιοικόπεδο 868 τ.μ., χτίζει113 τ.μ., σε κεντρικό δρό-μο, 72.000 ευρώ. Aspis Re-al Estate. Πληρ. τηλ. 2251022220 (κωδικός: LE-200821).

Γέρα, Πύργοι Περάματος.Πωλείται οικόπεδο 2.300

τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο,με θέα, 110.000 ευρώ. ευ-ρώ. Aspis Real Estate.Πληρ. τηλ. 22510 22220(κωδικός: LE-181519).

Μυτιλήνη, Πληγώνι. Πωλείταιοικόπεδο με θέα στη θάλασ-σα, 623 τ.μ., χτίζει 498 τ.μ.,120.000 ευρώ. ευρώ. AspisReal Estate. Πληρ. τηλ.22510 22220 (κωδικός: LE-176040).

Μυτιλήνη, Ταξιάρχης - Καγιά-νι. Πωλείται οικόπεδο 2.350τ.μ., χτίζει 160 τ.μ.,180.000 ευρώ. Aspis RealEstate. Πληρ. τηλ. 2251022220 (κωδικός: LE-199879).

Μυτιλήνη, αεροδρόμιο. Πω-λείται οικόπεδο 2,8 στρεμ.,χτίζει 160 τ.μ. (υπό προϋπό-θεση), 70.000 ευρώ. AspisReal Estate. Πληρ. τηλ.22510 22220 (κωδικός: LE-182064).

Γέρα, Πέραμα. Πωλείται οι-κόπεδο 1.668 τ.μ., χτίζει400 τ.μ., 45.000 ευρώ.Aspis Real Estate. Πληρ.τηλ. 22510 22220 (κωδι-κός: LE-212632).

Μυτιλήνη, Καγιάνι. Πωλείταιοικόπεδο 200 τ.μ., με παλιάοικία και υπόλοιπο συντελε-στής δόμησης, 120.000 ευ-ρώ. Aspis Real Estate.Πληρ. τηλ. 22510 22220(κωδικός: LE-215021).

ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ Μυτιλήνη: Καβέτσου 13, τηλ.: 22510 22220 - Αθήνα: Λεωφόρος Συγγρού 320, τηλ. κέντρο: 210 6106560

Eνοικιάζεται δυάρι διαμέρι-σμα σε διπλοκατοικία, 68τ.μ., με καθιστικό, Υ/Δ, μεγά-λη κουζίνα, μπάνιο, WC, απο-θήκη αυλή-κήπο. Διαθέτει ψυ-γείο, τραπέζι με 4 καρέκλες,κρεβάτι, ντιβάνι και τραπεζάκιτηλεόρασης. Με αυτόνομηθέρμανση με δικό του λέβη-τα, όχι κοινόχρηστα. Τιμήπροσιτή, κατάλληλο και γιαεπαγγελματική χρήση. Πληρ.τηλ. 22510 44243 & 6936-626775.

Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλ-λούσα μεγάλο άνετο τριάρι,με αυτόνομο καλοριφέρ. ΑΚΙ-ΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ.τηλ. 22510 46266, 2251029942, 6972-990181.

Ενοικιάζεται διαμέρισμα, 65τ.μ., 3ου ορόφου, πλήρωςεπιπλωμένο και εξοπλισμένο,στην Αθήνα, στους Αμπελοκή-πους (στο ύψος της Πανόρ-μου), 2´ από το μετρό Πανόρ-μου, από στάση λεωφορείων,τρόλλεϋ, πιάτσα ταξί και αγο-ρά. Διαθέτει κεντρική θέρμαν-ση, 2 air-condition, διπλά τζά-μια, μπαλκόνι με τέντες, κου-ζίνα, ψυγείο, φούρνο μικρο-κυμάτων, πλυντήριο, τηλεό-ραση και πλήρη επίπλωση,πολύ φωτεινό, σε άριστη κα-τάσταση. Κατάλληλο και γιαφοιτητές. Πληρ. τηλ. 2251037225 & 6932-206393.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέραστον Άγιο Θεράποντα (πλη-σίον Ερμού), 1ου ορόφου, σεχαμηλή τιμή. Χωρίς κοινόχρη-στα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛ-ΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 2251046266, 22510 29942,6972-990181.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 32τ.μ. (κοντά στην παλιά αστυνο-μία) δίχωρη, πλήρως επιπλω-μένη, με αυτόνομη θέρμαν-ση. Γύρω-γύρω μπαλκόνια μεθέα την πόλη της Μυτιλήνηςκαι το λιμάνι. Πληρ. τηλ.22510 44243 & 6936-626775.

Ενοικιάζεται δυάρι 57 τ.μ.,3ου ορόφου, στο κέντρο, μεαυτόνομη θέρμανση και A/C,σε άριστη κατάσταση, με θέαστο λιμάνι. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται πολυτελές διώ-ροφο κτήριο στην Παγανή,800τ.μ.. Ο κάθε όροφος εί-ναι 400τ.μ. και μισθώνεταιξεχωριστά. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ.τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com

Ενοικιάζεται προνομιούχοδιαμέρισμα, β´ όροφος,160τ.μ. επί της Καβέτσου(κατάλληλο και για επαγγελ-ματική στέγη). Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται δυαράκι 52 τ.μ.,αυτόνομο, χωρίς κοινόχρη-στα στη Χρυσομαλλούσα.Πληρ. τηλ. 22510 45771,6978-625400, 2251020513, 6996-536690.

Πωλείται οροφοδιαμέρισμαlux, δυάρι, 47 τ.μ., με θέαστη θάλασσα, διαμπερές, ρε-τιρέ, σε καινούργια διπλοκα-τοικία κοντά στο κέντρο (πε-ριοχή Παιδικού Σταθμού). Σα-λόνι ενιαίος χώρος με κουζί-να, άνετο υπνοδωμάτιο μεμεγάλη συρόμενη ντουλάπα,μεγάλο μπάνιο, τρία μπαλκό-νια (15 τ.μ.) με θέα στο λιμά-νι και στο κάστρο. Αυτόνομηθέρμανση, σήτες, ηλιακόςθερμοσίφωνας, καινούργιεςτέντες, ήσυχη περιοχή, χωρίςκοινόχρηστα. Τιμή 100.000ευρώ. Πληρ. τηλ. 6938-477850, www.realpro.gr

Πωλείται τεσσάρι διαμέρισμα1ου ορόφου, 110 τ.μ., μεαποθήκη 40 τ.μ., στο ισό-γειο. Διαμπερές, με 3 υπνο-δωμάτια, μεγάλη σαλονοτρα-πεζαρία, κουζίνα και μπάνιο,μεγάλη βεράντα, κεντρικήθέρμανση και κλιματισμό, σεδιώροφο συγκρότημα 4 δια-μερισμάτων. Έτος κατα-σκευής: 1999. Τιμή200.000 ευρώ (συζητήσιμη).Πληρ. τηλ. 6972-422195(Μαρία).

Πωλούνται διαμερίσματα 1,2, 3 και 4 δωματίων, σταΠυργέλια Μυτιλήνης. Πληρ.τηλ. 22510 37522 και6978-119361.

Πωλούνται μεζονέτες και δια-μερίσματα στο Ακρωτήρι Μυ-τιλήνης. Πληρ. τηλ. 2251037522 και 6978-119361.

Πωλείται στο Νέο ΚόσμοΑθήνας ολοκαίνουργιο δυάρι,45 τ.μ., κατάλληλο για επέν-δυση, κοντά σε μετρό, τραμκαι πανεπιστήμιο. Εξαιρετικήκατασκευή, προσιτή τιμή.Πληρ. τηλ. 6947-202221.

Πωλείται νεόκτιστο δυάρι 55τ.μ., πάνω από την κεντρικήαγορά της Μυτιλήνης. BUSI-NET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ.Πληρ. τηλ. 22510 40188,www.investinlesvos.com

Πωλείται στον Άνω Χάλικαημιυπόγειο, 46 τ.μ., με αυτό-νομη θέρμανση, τιμή 50.000ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται οροφοδιαμέρισμαστο Λαζαρέτο, 87 τ.μ., σε δι-πλοκατοικία, 1ου ορόφου, με2 υπνοδωμάτια, αυτόνομηθέρμανση, ηλιακό, διαμπε-ρές και με ενιαίο χώρο κουζί-να - καθιστικό. Πληρ. τηλ.6947-949150.

Πωλείται μονοκατοικία στοΣυνοικισμό, νεόδμητη, 105τ.μ. + υπόγειο 55 τ.μ., αυτό-νομη και ανεξάρτητη. Πληρ.τηλ. 6947-949150.

Πωλείται διαμέρισμα στηΧρυσομαλλούσα, 1ου ορό-φου, 110 τ.μ., διαμπερές, με3 υπνοδωμάτια, 1 μπάνιο, 1WC, αυτόνομη θέρμανση καιμεγάλα μπαλκόνια. Πληρ.τηλ. 6947-949150.

Πωλείται ανεξάρτητη ολοκαί-νουργια μεζονέτα 120 τ.μ.,στην Αγία Μαρίνα. Διαθέτειεπιπλέον αποθήκες-γκαράζ120 τ.μ., μεγάλες βεράντεςκαι αυλή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩ-ΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 2251046266, 22510 29942,6972-990181.

Πωλούνται διαμερίσματαστην Αθήνα, στις περιοχέςΝέα Σμύρνη, Πειραιά, Φάλη-ρο, Γαλάτσι. Πληρ. τηλ.6947-949150.

Πωλείται μονοκατοικία διώ-ροφη, 55 τ.μ., ανακαινισμέ-νη, επιπλωμένη, άμεσα κατοι-κήσιμη, πλησίον κεντρικήςαγοράς. Τιμή λογική, κατάλ-ληλη και για επένδυση. Πληρ.τηλ. 22510 24496.

Πωλείται διαμέρισμα στο Χά-λικα, 68 τ.μ., 1ου ορόφου +10 τ.μ. αποθήκη, με αυτόνο-μη θέρμανση και μπαλκόνι μεθέα. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται διαμέρισμα στοΒουναράκι, 93 τ.μ., σε διπλο-κατοικία, ισόγειο, με 2 υπνο-δωμάτια, αυτόνομη θέρμαν-ση, ηλιακό, τζάκι και με ενι-αίο χώρο κουζίνα - καθιστικό.Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται διαμέρισμα στηΣουράδα, 1ου ορόφου, 117τ.μ., με 2 WC, ενιαίο χώροκουζίνα - καθιστικό, τραπεζα-ρία, σε άριστη κατάσταση, 34ετών. Τιμή 152.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται καινούργια μεζονέ-τα 4 Υ/Δ, στη Νεάπολη. Τιμή280.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται μεζονέτα στο Ακρω-τήρι, 138 τ.μ. + 35 τ.μ. γκαρ-σονιέρα + 22 τ.μ. γκαράζ, μεαυτόνομη θέρμανση, 3 υπνο-δωμάτια, μεγάλο καθιστικό,μεγάλη κουζίνα και τζάκι.Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται γκαρσονιέρα 25τ.μ. στην περιοχή της Ζωοδό-χου Πηγής, πλήρως επιπλω-μένη και μισθωμένη, με αυ-τόνομη θέρμανση, χωρίς κοι-νόχρηστα, τιμή λογική. Πληρ.τηλ. 6947-949150.

Πωλείται διαμέρισμα στηΧρυσομαλλούσα 1ου ορό-φου, 102 τ.μ., με 3 υπνοδω-μάτια, 1 μπάνιο, 1 WC, ενιαίοχώρο κουζίνα - καθιστικό,τραπεζαρία, σε άριστη κατά-σταση, 18 ετών. Πληρ. τηλ.6947-949150.

ΠΩΛΗΣΕΙΣΚΑΤΟΙΚΙΩΝ & ΚΤΗΡΙΩΝ

Page 14: Εμπρός 3425

ΠΕΜΠΤΗ 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 201114Πωλείται οικία στο κέντρο τουΠαλαιοχωρίου με ισόγειο μα-γαζί. Πληρ. τηλ. 6978-918141, 6972-566180.

Πωλείται στον παιδικό σταθ-μό 1 γκαρσονιέρα 24 τ.μ.,νεόδμητη, με αυτόνομη θέρ-μανση και επιπλωμένη. Πληρ.τηλ. 6947-949150.

Πωλείται διαμέρισμα στηΣουράδα, 75 τ.μ., σε διπλο-κατοικία, 1ου ορόφου, με αυ-τόνομη θέρμανση, 2 υπνοδω-μάτια και αποθήκη 40 τ.μ..Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται μεζονέτα στη Σου-ράδα, 127 τ.μ., με δικό τηςλέβητα, νεόδμητη, με 2 μπά-νια, 3 υπνοδωμάτια και γκα-ράζ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται στους Λάμπου Μύ-λους μονοκατοικία 190 τ.μ. +22 τ.μ. σοφίτα, σε οικόπεδο2 στρεμ., νεόχτιστη, με αυτό-νομη θέρμανση. Πληρ. τηλ.6947-949150.

Πωλείται ισόγειο διαμέρισμα50 τ.μ., στο Ακρωτήρι. Τιμήπροσιτή. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μεζονέτα 90 τ.μ.,στη Σουράδα. Μεγάλο σαλό-νι, κουζίνα, 2 υπνοδωμάτια,μπάνιο, αποθήκη. ΛΕΩΝΗΣ.Πληρ. τηλ. 22510 23781 &6932-315919, www.leonisrealestate.com

Πωλείται στην Αθήνα (Ζωγρά-φου) διαμέρισμα σε 5ο και6ο όροφο, με αυτόνομη θέρ-μανση, αποθήκη, θερμοσί-φωνα, θέα στο Λυκαβηττό.Υπάρχει και ένας χορός πάρ-κινγκ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται στη Νεάπολη διαμέ-ρισμα 110 τ.μ., ημιτελές, με1 WC, 1 μπάνιο, 2 υπνοδω-μάτια, αυτόνομη θέρμανσηκαι 150 τ.μ. οικόπεδο. Πληρ.τηλ. 6947-949150.

Πωλείται στα Βατερά μεζονέ-τα επάνω στη θάλασσα, 100τ.μ., σε οικόπεδο 150 τ.μ.,τιμή 250.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 6947-949150.

Πωλείται διαμέρισμα στις Κα-μάρες, 62 τ.μ., σε διπλοκα-τοικία, 1ου ορόφου, με 1υπνοδωμάτιο, αυτόνομη θέρ-μανση, ηλιακό και με ενιαίοχώρο κουζίνα - καθιστικό.Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται καινούργιο, προνο-μιούχο, πολυτελές διαμέρι-σμα, με απεριόριστη θέα,υπό κατασκευή, στον Άνω Χά-λικα, 75 τ.μ., σε διπλοκατοι-κία. Τιμή διαπραγματεύσιμη.Πληρ. τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται διαμέρισμα 80 τ.μ.,2ου ορόφου, στην Ε. Βοστά-νη. Τιμή 95.000 ευρώ (λόγωαναχώρησης ιδιοκτήτη).Πληρ. τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται καινούργια, προνο-μιούχα, πολυτελής μεζονέτα,105 τ.μ., με 55 τ.μ. ισό-γειο/βοηθητικό χώρο, θέα,στ’ Ακλειδιού. Τιμή προσιτή.Πληρ. τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται νεόκτιστο διαμέρι-σμα 102 τ.μ., μαζί με χώρογκαράζ και μικρή αποθήκη,στο Κιόσκι Μυτιλήνης, με τι-μή 230.000 ευρώ. BUSINETΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ.Πληρ. τηλ. 22510 40188,www.investinlesvos.com

Πωλείται νεόδμητη μονοκα-τοικία στη Βαρειά 125 τ.μ. +25 τ.μ. ισόγειο - γκαράζ, μεθέα, διαθέτει άριστα υλικάκατασκευής, 3 κρεβατοκάμα-ρες, 2 μπάνια, τζάκι και μεγά-λα μπαλκόνια. Βρίσκεται εν-τός οικοπέδου 1 στρέμ. καιέχει δυνατότητα επιπλέον δό-μησης 250 τ.μ.. Τιμή ευκαι-ρίας. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗ-ΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 2251046450, 6932-622045,www.lesvos-realestate.gr

Πωλείται διώροφη μονοκατοι-κία 360 τ.μ., στο κέντρο τηςπόλης. Μεγάλη αυλή. Αποτε-λείται από 12 κύρια δωμάτιακαι 4 μπάνια. Διαθέτει 2 τζά-κια. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλούνται μονοκατοικίες, με-ζονέτες, διαμερίσματα, κατα-στήματα, οικόπεδα, αποθή-κες νεόδμητα ή παλαιά, σελογικές τιμές, στη Μυτιλήνηκαι στα περίχωρά της. ΕΠΕΝ-ΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ.τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www.lesvos-realestate.gr

Πωλείται πέτρινη κατοικίαστην περιοχή Μόριας Μυτιλή-νη, εμβ. 134τ.μ., με κήπο 1στρεμ., διαμορφωμένο (γκα-ράζ, εξωτ. φούρνο), αυλή μεεπιπλέον δόμηση 266τ.μ., σεάριστη κατάσταση. άμεσα κα-τοικήσιμη, τιμή 240.000 ευ-ρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ.Πληρ. τηλ. 22510 46450,6932 - 622045, www.lesvos-realestate.gr

Πωλείται διαμέρισμα ρετιρέ140 τ.μ., λουξ κατασκευήςστην περιοχή της Χρυσομαλ-λούσας. Το διαμέρισμα έχειδική του ιδιόκτητη ταράτσακαι είναι πλήρως ανακαινισμέ-νο το 2008. Διαθέτει 3 Υ/Δ,τζάκι, τζακούζι, αποθήκη, αυ-τονομία. Έχει επίσης εξαιρετι-κή θέα προς την πόλη τηςΜυτιλήνης και το λιμάνι. BU-SINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗ-ΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 2251040188, www.investinlesvos.com

Πωλείται ανεξάρτητη ολοκαί-νουργια μεζονέτα 105 τ.μ.,στην Κράτηγο, με 3 υπνοδω-μάτια και 60 τ.μ. γκαράζ-απο-θήκες. Τιμή χαμηλή. ΑΚΙΝΗ-ΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ.τηλ. 22510 46266, 2251029942, 6972-990181.

Πωλείται καινούργια μονοκα-τοικία 140τ.μ., στην Καλλι-θέα, με θέα. Σαλονοτραπεζα-ρία με τζάκι, 3 υπνοδωμάτιαμε δρύινα πατώματα, μπάνιο,WC, θέρμανση: καλοριφέρ,air-conditioner, ηλιακός.Πληρ. τηλ. 22510 23781 &6932-315919, www.leonisrealestate.com

Πωλείται στα Βατερά ολοκαί-νουργια μεζονέτα 170 τ.μ.,χτισμένη επί οικοπέδου1.200 τ.μ.. Χτίζονται άλλα230 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται διώροφη μονοκατοι-κία 255 τ.μ., πλησίον Λου-τρών, ευρισκόμενη σε οικό-πεδο εμβαδού 8 στρεμ.. Έχειυπόλοιπο συντελεστή δόμη-σης για να κτιστεί κι άλλο έναμεγάλο σπίτι. Τιμή 450.000ευρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται τριώροφο κτήριοστο Καγιάνι. Αποτελείται απόυπόγειο 107 τ.μ., ισόγειο107 τ.μ. (δυάρι και ένα γκα-ράζ), όροφο 107 τ.μ. (τριάριοροφοδιαμέρισμα). Τιμή300.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται μεζονέτα 145 τ.μ.,με επιπλέον βοηθητικούς χώ-ρους 80 τ.μ., στην Αγία Μαρί-να, με καταπληκτική θέα. Τι-μή 300.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 2υπνοδωματίων, με δική τουαυλή, στην Επάνω Σκάλα. Τι-μή 120.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται δυάρι διαμέρισμα1ου ορόφου στη Νεάπολη,επί της παραλιακής οδού. Κα-ταπληκτική θέα στη θάλασσα.Τιμή 80.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται πλήρως ανακαινι-σμένη μονοκατοικία 1 υπνο-δωματίου, στις Καμάρες Μυ-τιλήνης. Μικρή αυλή. Τιμή70.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται ολοκαίνουργιο δυά-ρι, στο κέντρο της πόλης.Πρόκειται για οροφοδιαμέρι-σμα σε τριώροφη οικοδομή.Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται παραθαλάσσιο δια-μέρισμα 40 τ.μ., με καταπλη-κτική θέα, στη Βίγλα Μυτιλή-νης. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙΑΚΙΝΗΤΩΝ. Τιμή 66.000 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 2251040188, www.investinlesvos.com

Πωλείται καινούργια μονοκα-τοικία 2 υπνοδωματίων, στηνΚαλλιθέα Μυτιλήνης. Διαθέτειαυλή, πάρκινγκ, αποθηκευτι-κούς χώρους και θέα προς τηθάλασσα και την πόλη. Τιμή260.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται τεσσάρι διαμέρισμα3 υπνοδωματίων, στην περιο-χή του Υφαντήριου, πλησίονΛυκείων. Αυτόνομη θέρμαν-ση. Αρίστη κατάσταση. Τιμή210.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται καινούργια μεζονέ-τα, στην περιοχή της Ακαδη-μίας, με 3 Υ/Δ, αποθήκη,γκαράζ. Τιμή 290.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται μονοκατοικία 2υπνοδωματίων, χωρίς αυλή,πλησίον περιοχής «Πλάτα-νος». Τιμή 140.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται μεγάλο τεσσάρι δια-μέρισμα, στη Χρυσομαλλού-σα, με ωραία θέα στη θάλασ-σα. Τιμή 210.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται μεζονέτα 2 υπνοδω-ματίων, με αυλή, στον Αφάλω-να Μυτιλήνης. Τιμή 150.000ευρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται καινούργιο, πολυτε-λές, προνομιούχο διαμέρι-σμα, 80 τ.μ., στο Ακρωτήρι.Πληρ. τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται παλιό γωνιακό σπι-τάκι πάνω από τον Πλάτανο.Δυνατότητα επισκευής ή καικατεδάφισης για εκμετάλλευ-ση. Τιμή ευκαιρίας. 40.000ευρώ. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛ-ΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 2251046266, 22510 29942,6972-990181.

Πωλείται ολοκαίνουργιο δια-μέρισμα 3 υπνοδωματίων,στο Πυργί. Θέα στη θάλασσα,αποθήκη, 2 μπάνια, μεγάληβεράντα. Τιμή 260.000 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται μεζονέτα 3 Υ/Δ,στους Πύργους Θερμής. Δια-θέτει υπόγειο γκαράζ. Τιμή220.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται υπό κατασκευή δυά-ρι 50 τ.μ., στην περιοχή Σου-ράδας. Πληρ. τηλ. 2251044245, 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο ορο-φοδιαμέρισμα 150 τ.μ., μεθέα, μεγάλη αυλή και 2 χώ-ρους στάθμευσης, στη Βα-ρειά. Τιμή προσιτή. Πληρ.τηλ. 22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται υπό κατασκευή τριά-ρι 85 τ.μ., με απεριόριστηθέα, στην περιοχή Κουμκό.Πληρ. τηλ. 22510 44245,22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο, πολυ-τελές διαμέρισμα, 1ου ορό-φου, 115 τ.μ., με 3 υπνοδω-μάτια, μεγάλη βεράντα, στηΧρυσομαλλούσα (πλησίον εκ-κλησίας). Πληρ. τηλ. 2251044245, 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχα, ανα-καινισμένη μονοκατοικία 150τ.μ., σε 1.000 τ.μ. οικόπεδο,εντός οικισμού και με απεριό-ριστη θέα (υπάρχει υπόλοιποσυντελεστή δόμησης 250τ.μ.), περιοχή Μόριας. Πληρ.τηλ. 22510 44245, 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται ανεξάρτητη μεζονέ-τα 2 υπνοδωματίων (με έξτρα3ο υπνοδωμάτιο ή γραφείο),στη Βαρειά Μυτιλήνης, ενόςεπιπέδου, με τζάκι, αυλή καιηλιακό. Διαθέτει 2 επιπλέονισόγεια διαμερίσματα-γκαρσο-νιέρες, ιδανικά για εκμετάλ-λευση (εκμίσθωση). ΑΚΙΝΗΤΑΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ.22510 46266, 2251029942, 6972-990181.

Πωλείται προνομιούχο διαμέ-ρισμα 120 τ.μ., 3ου ορόφου,με θέα, στη Χρυσομαλλούσα(πλησίον Νοσοκομείου).Πληρ. τηλ. 22510 44245,22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται ολοκαίνουργιο άνε-το 4άρι με 3 υπνοδωμάτια,120 τ.μ., στη Χρυσομαλλού-σα, 3ου ορόφου, με τζάκι,δρύινα πατώματα, βοηθητικόW.C., αποθήκη, αυτονομίακαι μεγάλη βεράντα. ΑΚΙΝΗ-ΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ.τηλ. 22510 46266, 2251029942, 6972-990181.

Πωλείται μεγάλη μονοκατοι-κία, διαμορφωμένη σε 4 ανε-ξάρτητες γκαρσονιέρες, μεδυνατότητα επέκτασης, 1 λε-πτό από Άγ. Θεράποντα. ΑΚΙ-ΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ.τηλ. 22510 46266, 2251029942, 6972-990181.

Πωλείται διαμέρισμα 3ουορόφου 110 τ.μ., με θέα, σεκαλή κατάσταση, πλησίον Νο-σοκομείου. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται (τιμή διαπραγματεύ-σιμη) αυτοτελές, ημιτελέςδιώροφο κτίσμα 340 τ.μ.(170 τ.μ. πάνω όροφος με170 τ.μ. ημι-ισόγειο/βοηθητι-κό χώρο), με απεριόριστηθέα και αυλή, στην Αγία Βαρ-βάρα Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται οροφοδιαμέρισμα,ακατοίκητο, σε άριστη κατά-σταση, 4ετίας, 127 τ.μ., μεμεγάλα μπαλκόνια, 3 υπνοδω-μάτια, σαλόνι-κουζίνα ενιαίοχώρο, έξτρα αποθήκη-γκαράζ64 τ.μ., στην Καλλιθέα. Τιμήευκαιρίας. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙ-ΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 2251046450, 6932-622045, www.lesvos-realestate.gr

Πωλείται προνομιούχο διαμ-περές διαμέρισμα, ρετιρέ,105 τ.μ., στα Μαύρα Σίδερα.Πληρ. τηλ. 22510 44245 και22510 42528.

Πωλείται γκαρσονιέρα 30τ.μ., στην περιοχή Αγ. ΙωάννηΔάφνης, 2ου ορόφου. Απέχει150 μ. από το μετρό. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται οροφοδιαμέρισμανεόδμητο, 105τ.μ., με 3 με-γάλα Υ/Δ, WC, μπάνιο, μεγά-λο σαλόνι με τζάκι, κουζίναμε πάσο, με 30τ.μ. μπαλκό-νια, 25τ.μ. γκαράζ και πανο-ραμική θέα. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

ΜΥΤΙΛΗΝΗ

AEOLIAN ESTATEΑθηνέλλης Τζάννος

Καβέτσου 36 - ισόγειο Πληρ. τηλ. 6947-949150

ASPIS REAL ESTATE

ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΕΣ

ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ Μυτιλήνη: Καβέτσου 13,

τηλ.: 22510 22220Αθήνα: Λεωφόρος Συγγρού

320, τηλ. κέντρο: 2106106560

ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣΙΚΤΙΝΟΥ 2, ΙΣΟΓΕΙΟ

22510 46266, 2251029942, 6972-990181

ΑΜΠΑΤΖΗΣ

ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣΠΑΡΚΙΝΓΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

Τηλ. 22510 47456, κιν. 6977-359251

BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

ΑΚΙΝΗΤΩΝ Κομνηνάκη 19, Μυτιλήνη

τηλ. 22510 40188www.investinlesvos.com

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙNHΤΩΝWWW.LESVOS-REALE-

STATE.GR Δούκας Στέργος

Ν. Αποστόλη 1, Μυτιλήνητηλ. 2251046450, κιν. 6932-622045

ΚΤΗΜΑΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Ραλλίδης Λουκιανός

Καβέτσου 38 Τηλ. 22510 45181, κιν. 6945-935806

[email protected]

ΛΕΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣΑθ. Μητρέλια 1 & Ικαρίας

(Λαδάδικα) Τηλ. 22510 23781,

6932-315919www.leonisrealestate.come-mail: info@leonisreale-

state.com

ΠΑΡΑΣΧΗ ΚΑΤΙΟΥΣΑΚαβέτσου 17

Τηλ. 22510 44243, κιν. 6936-626775

[email protected]

ΠΙΤΣΙΛΑΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ Καβέτσου 14

Τηλ. 22510 44245www.inter-lesvos.gr

ΠΛΩMAPI

ΜΑΜΑΚΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ Τηλ. 22520 33335, κιν. 6973-887531www.mamakos.net

[email protected]ΠΟΛIΧΝΙΤΟΣ

HIBISCUS

REAL ESTATE SERVICESΚΟΥΡΒΑΝΙΟΥ ΜΠΑΛΚΙΖΑ

ΔΗΜΗΤΡΑΚ. Δεληγιάννη 6, Ψαράδικα -

ΠολιχνίτοςΤηλ. 22520 41885Κιν. 6945-479497

www.buy-greek-property.co.uk

[email protected]

ΜΕΣΙΤΙΚΑΓΡΑΦΕΙΑ

Page 15: Εμπρός 3425

ΠΕΜΠΤΗ 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011 15Πωλείται προνομιούχο κεντρι-κό οροφοδιαμέρισμα στηνΚαλλονή, 160 τ.μ.. Τιμή δια-πραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ.22510 44245 και 42528.

Πωλείται συγκρότημα 11 δω-ματίων, εμβαδού 270τ.μ., σεοικόπεδο 500τ.μ., πέτρινηςκατασκευής, στο Μόλυβο.Πληρ. τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται καινούργια, πολυτε-λής, προνομιούχα, διώροφηοικία, 75 τ.μ. με 75 τ.μ. ισό-γειο/βοηθητικό χώρο, αυλή,στον Άνω Χάλικα. Τιμή δια-πραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται στους Πύργους Θερ-μής νεόκτιστη μεζονέτα, 3επιπέδων, 3 υπνοδωματίων,με τζάκι, καθώς και αύλειοχώρο, περίπου 400 τ.μ.. Επί-σης πωλείται στα Πάμφιλα,νεόκτιστη μεζονέτα, 97 τ.μ.,με αυλή και 2 υπνοδωμάτια.ΑΦΟΙ ΑΣΗΜΑΚΗ ΧΑΤΖΗΜΑ-ΝΩΛΑΚΗ Κατασκευή - Πωλή-σεις - Aντιπαροχές (Ικτίνου,2). Πληρ. τηλ. 2251041244, 6948-172730.

Πωλείται διαμέρισμα 63 τ.μ.,3ου ορόφου, σε καλή κατά-σταση, στην τιμή των 86.000ευρώ, στην περιοχή της Χρυ-σομαλλούσας, πλησίον «Γαρ-δένιας». Πληρ. τηλ. 2251044245.

Πωλούνται 2 οροφοδιαμερί-σματα, 70τ.μ. το καθένα, σεδιπλοκατοικία, με δυνατότηταεσωτερικής επικοινωνίας. 4Υ/Δ, 2 κουζίνες, 2 σαλόνια, 2μπάνια, μεγάλος χώρος αυ-λής - κήπου, στο Μεσαίο Χάλι-κα, τιμή 245.000. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται διαμπερές τεσσάριδιαμέρισμα, 1ου ορόφου,πλήρως ανακαινισμένο, με 3Υ/Δ, σαλόνι, κουζίνα, μπάνιο,στην οδό Μητροπολίτου Ιακώ-βου 32. Πληρ. τηλ. 2251024690, 6946-011338.

Πωλείται γκαρσονιέρα34τ.μ., 1ου ορόφου, πλήρωςεπιπλωμένη στην Παναγιού-δα. 55.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται ανακαινισμένο πολυ-τελές διαμέρισμα, 95 τ.μ.,4ου ορόφου, με μεγάλες βε-ράντες, στην περιοχή του γη-πέδου (Καλλιθέα). Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μονοκατοικία 120τ.μ. στο Βουναράκι, σε άριστηκατάσταση, βρισκόμενη σε οι-κόπεδο 240 τ.μ.. Υπολείπον-ται άλλα 120 τ.μ. να οικοδο-μηθούν. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ.22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com

Πωλείται προνομιούχα παρα-δοσιακή κατοικία, 650τ.μ.,με βοηθητικούς χώρους, σεοικόπεδο 1.000τ.μ., στο κέν-τρο της πόλης. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται ημιισόγειο διαμέρι-σμα 45τ.μ. στην Παναγιούδα,με μικρή αυλή. 45.000 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μονοκατοικία στηνKυπαρισσίων, μερικώς ανα-καινισμένη, σε πολύ καλή τι-μή. Xωρίς αυλή, με 2 υπνο-δωμάτια. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩ-ΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 2251046266, 22510 29942,6972-990181.

Πωλείται προνομιούχο διαμέ-ρισμα 80τ.μ., α´ ορόφου, στοΑκρωτήρι. Υπάρχει και δυνα-τότητα γκαράζ 40τ.μ.. Πληρ.τηλ. 22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται ημιισόγειο πολυτε-λές διαμέρισμα, 50 τ.μ., πλή-ρως επιπλωμένο, στο κέντροτης Χρυσομαλλούσας. Πληρ.τηλ. 22510 44245 & 2251042528.

Πωλείται διαμέρισμα υπερυ-ψωμένου ισογείου, σε άριστηκατάσταση, 90 τ.μ., στη Χρυ-σομαλλούσα (μαζί με τα έπι-πλα). Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται καινούργιο τριάριστ’ Ακλειδιού, με θέα στη θά-λασσα. Διαθέτει ανεξάρτητηαποθήκη, θέση στάθμευσης.Τιμή 180.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλούνται προνομιούχες με-ζονέτες 105 τ.μ. εκάστη, με52 τ.μ. γκαράζ, αυλή και πα-νοραμική θέα, στην ευρύτερηπεριοχή Σουράδας. Πληρ.τηλ. 22510 44245 & 2251042528.

Πωλούνται 3 καινούργια ορο-φοδιαμερίσματα κατασκευής2008, από 60 τ.μ. το καθένα(δυάρια), με αυτόνομη θέρ-μανση, μισθωμένα, στο κέν-τρο της αγοράς. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μεζονέτα 100τ.μ.,νεόδμητη, σε οικόπεδο280τ.μ., με 3 Υ/Δ πανοραμι-κή θέα, κήπος, 200μ. από τηθάλασσα. Επιπλέον 50τ.μ.βοηθητικός χώρος στο ισό-γειο, τιμή προσιτή, στο Δ.Λουτροπολέως Θερμής.Πληρ. τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται διαμέρισμα 2ουορόφου, 82 τ.μ., στο ΔήμοΣυκεών (Θεσσαλονίκη), σε τι-μή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ.6977-865674.

Πωλείται κατοικία 55τ.μ., με50τ.μ. υπόγειο, σε προνομι-ούχο γωνιακό οικόπεδο735τ.μ., με απεριόριστη θέα,στις Νέες Κυδωνιές. Δυνατό-τητα επιπλέον δόμησης250τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6974-778561.

Πωλείται διώροφη μονοκατοι-κία 120τ.μ., στην περιοχήΚιόσκι. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται καινούργια, παραθα-λάσσια, πολυτελής μεζονέτα100τ.μ., στην παραλία Βατε-ρών. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο νεόδ-μητο, ισόγειο, ημιτελές ορο-φοδιαμέρισμα, 115τ.μ., μεαυλή, στη Νέαπολη. Πληρ.τηλ. 22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται πλησίον Γηπέδουοροφοδιαμέρισμα 80τ.μ., γ´ορόφου, με θέα και αυτονο-μία. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛ-ΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 2251046266, 22510 29942,6972-990181.

Πωλείται στο Κιόσκι, μεγάληανεξάρτητη μονοκατοικίααποτελούμενη από ισόγειουπερυψωμένο όροφο 125τ.μ. με 3 υπνοδωμάτια καιδύο μισθωμένα άνετα δυάριαστον πάνω όροφο, 62 τ.μ. και59 τ.μ. αντίστοιχα. Βρίσκεταισε 290 τ.μ. οικόπεδο καιυπάρχει υπόλοιπο ΣυντελεστήΔόμησης 39 τ.μ., για ανέγερ-ση προσθήκης ή μιας ανεξάρ-τητης γκαρσονιέρας. ΑΚΙΝΗ-ΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ.τηλ. 22510 46266, 2251029942, 6972-990181.

Πωλείται πολυτελέστατη βίλα180 τ.μ., με έξτρα βοηθητι-κές αποθήκες και γκαράζ, πο-λύ υψηλή ποιότητα κατα-σκευής, καταπληκτική απε-ριόριστη θέα, σε 6 στρεμ. οι-κόπεδο. Μάστερ-ρουμ με ιδι-αίτερο μπάνιο, ξυλείες μασίφαπό δρυ, γρανίτες κ.λπ.. Μό-νο σοβαρές προτάσεις. ΑΚΙ-ΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ.τηλ. 22510 46266, 2251029942, 6972-990181.

Πωλείται καινούργια πολυτε-λής, προνομιούχα και αυτοτε-λής μονοκατοικία 125τ.μ., με45τ.μ. σοφίτα, με τζάκι καιηλιακό, στο κέντρο της πό-λης, πλησίον ΟΤΕ. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχα μονο-κατοικία 95 τ.μ., με μεγάληαυλή σε 2 στρέμ. οικόπεδοκαι πανοραμική θεά, στη Σκά-λα Νέων Κυδωνιών. Πληρ.τηλ. 22510 44245 & 2251042528.

Πωλείται προνομιούχο διαμέ-ρισμα α’ ορόφου, 100 τ.μ.,στην περιοχή Αγ. Παντελεήμο-νος στο Βουναράκι (διπλοκα-τοικία υπό κατασκευή). Πληρ.τηλ. 22510 44245 &42528.

Πωλείται προνομιούχο διαμέ-ρισμα 80τ.μ., α´ ορόφ., πλή-ρως ανακαινισμένο, σε άρι-στη κατάσταση, στο ΝαυτικόΌμιλο. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται στη Βερναρδάκηδιατηρητέα οικία 210τ.μ. πε-ρίπου στο σύνολο, με αυλή.Δυνατότητα 2 εισόδων, ιδανι-κή για μετατροπή σε επαγγελ-ματικές στέγες, γραφεία ήγκαρσονιέρες. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑ-ΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ.22510 46266, 2251029942, 6972-990181.

Πωλείται προνομιούχο πολυ-τελές, καινούργιο οροφοδια-μέρισμα, 150τ.μ., σε διπλο-κατοικία, με απεριόριστη θέακαι αυλή στη Βαρειά. Πληρ.τηλ. 22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται καινούργια προνομι-ούχα μεζονέτα 130τ.μ., με70τ.μ. ημιισόγειο και 400τ.μ. αυλή, στην Αγία Μαρίνα(υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται νεόδμητη, παραθα-λάσσια μεζονέτα 125τ.μ.,στην Παναγιούδα, με διαμορ-φωμένο υπόγειο 70τ.μ. καιοικόπεδο 300τ.μ., μεγάλησαλονοτραπεζαρία με τζάκι,πλήρως εντοιχισμένη κουζί-να, WC, 3 Υ/Δ, μπάνιο και με-γάλες βεράντες. Δεκτές μόνοσοβαρές προτάσεις. ΛΕΩ-ΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 2251023781 & 6932-315919,www.leonisrealestate.com

Πωλούνται πολυτελείς ανε-ξάρτητες γκαρσονιέρες/δυά-ρια/τριάρια, σε υπερυψωμέ-νο πλεονεκτικό οικόπεδο, μεπανοραμική θέα, 6 λεπτά απότην Ερμού. Διαμπερείς, άνε-τες οικίες, με ξεχωριστές ει-σόδους και τζάκι, από 36έως 97τ.μ.. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑ-ΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ.22510 46266, 2251029942, 6972-990181.

Πωλούνται ανεξάρτητες μεζο-νέτες στην Παναγιούδα, από108τ.μ. έως 130τ.μ., με αυ-λή. Αρίστης κατασκευής σεεξαιρετικές τιμές. ΑΚΙΝΗΤΑΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ.22510 46266, 2251029942, 6972-990181.

Πωλείται στη Σουράδα διαμέ-ρισμα 85τ.μ., με εξτρά 85τ.μ.αποθήκη. 2 επιπέδων, μεεσωτερική σκάλα. Δυνατότη-τα 4 υπνοδωματίων. ΑΚΙΝΗΤΑΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ.22510 46266, 2251029942, 6972-990181.

Στη Σκάλα Ν. Κυδωνιών(Μπαλτζίκι) πωλούνται ετοιμο-παράδοτες παραθαλάσσιεςεξοχικές κατοικίες πάνω στοκύμα, 30, 50, 70, 80 και100τ.μ., σε διαμερίσματα &μεζονέτες από 2.000τ.μ..Πληρ. τηλ. 6977-807567 &210 6395044, 2251031747.

Πωλείται προνομιούχο διαμέ-ρισμα υπό κατασκευή, 1ουορόφου, 50τ.μ., στη Χρυσο-μαλλούσα. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχα μεζο-νέτα υπό κατασκευή, 140τ.μ., με 70 τ.μ. ισόγειο γκα-ράζ και μικρή αυλή, στοΑκλειδιού. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 42528.

Πωλείται καινούργια προνομι-ούχα μεζονέτα 140τ.μ., με80τ.μ. ημιισόγειο και 600τ.μ.αυλή, με απεριόριστη θέα,στην Αγία Μαρίνα (υπό κατα-σκευή). Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχα διώρο-φη μονοκατοικία 90 τ.μ., ανα-καινισμένη, με απεριόριστηθέα, στην Αγ. Μαρίνα, σε οι-κόπεδο 180 τ.μ.. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μικρό τριάρι 68τ.μ.,γ´ όροφου στα Μαύρα Σίδε-ρα, διαμπερές, με θέα, σαλο-νοτραπεζαρία, κουζίνα, 2υπνοδωμάτια και αυτόνομηθέρμανση. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ.τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com

Πωλείται αποθήκη στη Χρυ-σομαλλούσα, ισογείου, 100τ.μ., σε λογική τιμή. Πληρ.τηλ. 6947-949150.

Πωλείται μεγάλο βιοτεχνικόκτήριο και κατάστημα στηνΠαγανή Μυτιλήνης. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο διαμέ-ρισμα 62 τ.μ., 1ου ορόφου,πλησίον Καβέτσου, κατάλλη-λο για επαγγελματική στέγη.Πληρ. τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται αποθήκη στην Πα-γανή, 200 τ.μ., με άδειαυγειονομικού ενδιαφέροντοςή βιομηχανικού, τιμή λογική.Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται επαγγελματικός χώ-ρος 900 τ.μ., επί της Ε.Ο.Μυτιλήνης - Καλλονής, πλη-σίον ξενοδοχείου «Μυτιλάνα».Έκταση οικοπέδου 8 στρέμ..Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται κατάστημα στην κεν-τρική αγορά της Μυτιλήνηςστην περιοχή «ΜΠΑΣ ΦΑ-ΝΑΡ», που περιλαμβάνει:Υπόγειο - ισόγειο - πατάρι καια´ όροφο. Συνολικά 169,60τ.μ.. Πληρ. τηλ. 2251020625.

Πωλείται κατάστημα 140τ.μ.,με μεγάλο πεζοδρόμιο, στηΧρυσομαλλούσα. ΛΕΩΝΗΣ.Πληρ. τηλ. 22510 23781 &6932 - 315919, www.leonisrealestate.com

Πωλείται μεγάλο κατάστημαστην κεντρική αγορά Μυτιλή-νης (οδός Ερμού). Τιμή380.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλούνται γραφεία 141τ.μ.(σύνολο) στην προκυμαία Μυ-τιλήνης, με πολύ καλή απόδο-ση ενοικίου. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ.τηλ. 22510 23781 και6932-315919, www.leonisrealestate.com

Πωλείται αποθήκη υπόγειαστα Πυργέλλια. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται κεντρικό κατάστημα100τ.μ., με 60τ.μ. αποθήκη,σε εμπορικό σημείο της αγο-ράς. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται γκαράζ 23τ.μ., στηνπεριοχή της Καλλιθέας,22.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται ακίνητο 400 τ.μ.στο κέντρο της Μυτιλήνης.Στεγάζει επικερδή επιχείρησητουριστικού ενδιαφέροντος.Εξαιρετική ευκαιρία επένδυ-σης, με εξασφαλισμένα καθα-ρά κέρδη 100.000 ευρώ ετη-σίως. Πληροφορίες από τογραφείο, μόνο σοβαρές προ-τάσεις. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛ-ΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 2251046266, 22510 29942,6972-990181.

Πωλείται κατάστημα στην πε-ριοχή Ποταμός Λαγκάδας Μυ-τιλήνης, κατάλληλο για συνερ-γείο και άλλες παρεμφερείςχρήσεις. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται αποθήκη 80τ.μ., στη Χρυσομαλλούσας, τι-μή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ.6947-949150.

Ενοικιάζεται κατάστημα στηνοδό Κομνηνάκη της Μυτιλή-νης, 40 τ.μ.. Τιμή 300 ευρώ.Χρειάζεται επισκευές. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται κατάστημα 100τ.μ. στη Σκάλα Βασιλικών, ευ-ρισκόμενο επί της παραλίας,κατάλληλο για κατάστημαεστίασης η αναψυχής. Έχειαρκετούς βοηθητικούς χώ-ρους. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται κατάστημα 40τ.μ. (20 στο ισόγειο και 20στον όροφο), στην Ερμού. Τι-μή 900 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται καινούργιο κατά-στημα 33 τ.μ., επί της Καβέ-τσου. Τιμή 750 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Eνοικιάζεται καινούργιο κεν-τρικό προνομιούχο κατάστη-μα στη Μυτιλήνη (Αιγαίου 5,πάροδος Ερμού), 50 τ.μ. ανάόροφο (τριώροφο), εξοπλι-σμένο με ανελκυστήρα, κεν-τρική θέρμανση - ψύξη ανε-ξάρτητη ανά όροφο, ηλιακόθερμοσίφωνα, τριφασικόρεύμα, 2 WC. Ο 3ος όροφοςείναι εξοπλισμένος και ωςγκαρσονιέρα. Πληρ. τηλ.22510 22762, 32137,6945-795779.

ΠΩΛΗΣΕΙΣΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ

ΧΩΡΩΝ

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ

ΧΩΡΩΝ

Page 16: Εμπρός 3425

ΠΕΜΠΤΗ 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 201116Ενοικιάζεται επαγγελματικόςχώρος 110 τ.μ., στο κέντροτης πόλης, δίπλα στο μπαρ«Εν Τεχνών». Έχει δική τουαυλή και επιπλέον αποθήκη.Πληρ. τηλ. 6932-580508.

Ενοικιάζεται υπερυψωμένοισόγειο για επαγγελματικόςχώρος, 57 τ.μ., στην περιοχήτου γηπέδου. Πληρ. τηλ.6947-949150.

Ενοικιάζεται τριώροφο κτήριοστο κέντρο της Ερμού, συνο-λικού εμβαδού 420 τ.μ. (ισό-γειο 140 τ.μ., 1ος όροφος140 τ.μ., σοφίτα 140 τ.μ.),με 5 WC. Κατάλληλο για οποι-αδήποτε επαγγελματική χρή-ση. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ.22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com

Ενοικιάζεται προνομιούχο κα-τάστημα 60 τ.μ., πλησίον τηςπροκυμαίας. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται στην οδό Ικτίνουπλεονεκτικό γραφείο 4ουορόφου, ιδανικό για επαγγελ-ματική στέγη, σε κεντρικότα-τη πολυκατοικία στην αρχήτης οδού Καβέτσου. ΑΚΙΝΗ-ΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ.τηλ. 22510 46266, 2251029942, 6972-990181.

Ενοικιάζεται ισόγειο κατάστη-μα 110 τ.μ., πίσω από τηνκεντρική αγορά. Πληρ. τηλ.22510 44245 και 42528.

Ενοικιάζεται προνομιούχο νέοκατάστημα 160 τ.μ. με 100τ.μ. ημιυπόγειο, πλησίον Ζωο-δόχου Πηγής. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 42528.

Ενοικιάζεται ισόγειο κατάστη-μα 106 τ.μ., με επιπλέον πα-τάρι, στην Ελ. Βενιζέλου 29,Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 6976-626973, 22510 29206.

Ενοικιάζεται μεγάλο κατάστη-μα στο κέντρο της πόλης.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται προνομιούχο κα-τάστημα 160 τ.μ., στο 6οχλμ. επαρχιακής οδού Μυτι-λήνης - Καλλονής, με ιδιωτικόπάρκινγκ και γεώτρηση.Πληρ. τηλ. 22510 44245,22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Eνοικιάζεται συγκρότημα 2ολοκαίνουριων γραφείων,χωρίς κοινόχρηστα, είτε συ-νολικά είτε μεμονωμένα, πλη-σίον κεντρικής αγοράς.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζονται 2 καταστήματα-επαγγελματικοί χώροι, 70 &40 τ.μ. αντίστοιχα, μαζί ή καιμεμονωμένα, στη Χρυσομαλ-λούσα, Θουκυδίδη & Κανάρη,πρώην αξονικός τομογράφος«Ιατρική Διάγνωση». Πληρ.τηλ. 22510 47474, 6978-292195.

Ενοικιάζεται προνομιούχοκεντρικό κατάστημα 120τ.μ.,με 60τ.μ. πατάρι, στην περιο-χή της μαρίνας. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται μαγαζί στην κεν-τρική αγορά, 43 τ.μ.. Πέτρι-νοι τοίχοι, δυνατότητα δημι-ουργίας παταριού. Πληρ. τηλ.22510 44243 & 6936-626775.

Ενοικιάζονται 2 ολοκαίνουρ-για καταστήματα, αρίστης κα-τασκευής, γενικού και υγει-ονομικού ενδιαφέροντος,150 τ.μ. και 170 τ.μ., στηνΠαγανή, στο ύψος του Κτηνια-τρείου. Διαθέτουν άνετο χώ-ρο φορτοεκφόρτωσης και θέ-ση στάθμευσης. Τιμές χαμη-λές. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛ-ΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 2251046266, 22510 29942,6972-990181.

Ενοικιάζεται γραφείο 26τ.μ.2ου ορόφου, στην Ικτίνου. Σεχαμηλή τιμή, ιδανικό για κάθεχρήση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛ-ΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 2251046266, 22510 29942,6972-990181.

Πωλείται επιχείρηση τουριστι-κών ειδών στη Σκάλα Καλλο-νής, λόγω συνταξιοδότησης.Πλήρης εξοπλισμός: βιτρίνες,φωτισμός, σταντ, ράφια, χρη-ματοκιβώτιο, τέντες, air-con-dition, αεροκουρτίνα, καθι-στικός χώρος πελατών-επι-σκεπτών. Χαμηλό ενοίκιο. Τι-μή: 8.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22530 23620.

Delicatessen πωλείται ή ενοι-κιάζεται στα Λαδάδικα, λόγωέκτακτης μετάθεσης. Τιμήπώλησης 55.000, τιμή ενοι-κίασης 1.300. Μόνο σοβα-ρές προτάσεις. Πληρ. τηλ.22510 28418.

Πωλείται οπωροπαντοπωλείο- πρατήριο άρτου, επί της Αε-ροπόρου Γιανναρέλλη, σε πο-λύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ.6989-919130, 2251042346.

Πωλείται επικερδής επιχείρη-ση καφετέρια-πιτσαρία στηνπλατεία Καλλονής. Τιμή δια-πραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ.22530 22755 6976-837749, κ. Νίκος.

Πωλείται επιχείρηση fast fo-od (καφέ, σάντουιτς, τυρόπι-τα, κρέπα κ.λπ.) στο κέντροτης πόλης, Ερμού 80, λόγωαναχωρήσεως. Τιμή προσιτή.Δεκτός κάθε οικονομικόςέλεγχος. Πληρ. τηλ. 6980-785927.

Πωλείται πολύ γνωστή επιχεί-ρηση εστίασης πλησίον τηςΜυτιλήνης, στον οδικό άξοναΜυτιλήνης - Αεροδρομίου.Πληροφορίες μόνο με ραντε-βού. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλούνται στην Πέτρα 5ενοικιαζόμενα δωμάτια, μεαυτόνομη θέρμανση, σε 4στρέμ. οικόπεδο. Πληρ. τηλ.6947-949150.

Πωλείται επιχείρηση εστία-σης, επί της προκυμαίας. Πε-ρισσότερες πληροφορίες μό-νο με ραντεβού. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται βυτίο μεταφοράςκαυσίμων για πρατήριο, χω-ρητικότητας 2.350 λίτρων,τύπος Mazda T2500, με αντ-λία, μετρητή και 120μ. λάστι-χο. Δεκτός κάθε μηχανολογι-κός έλεγχος. Τιμή συζητήσι-μη. Πληρ. τηλ. 6948-601773.

Πωλείται εξοπλισμός εστιατο-ρίου-ταβέρνας εξ ολοκλήρουή μεμονωμένα. Ψυγείο τρί-πορτο, λάντζες διπλές ανοξεί-δωτες, απορροφητήρας 2,5μ., μαζί με μοτέρ εξαερι-σμού. Πληρ. τηλ. 6988-907798, κ. Ντίνα.

Πωλείται κατάστημα-βιοτεχνι-κό κτήριο 220 τ.μ., μισθωμέ-νο 600,00 ευρώ, σε τιμή ευ-καιρίας. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩ-ΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 2251046266, 22510 29942,6972-990181.

Πωλείται μπετονιέρα και ανα-βατόριο Ρομπόκα βαρέως τύ-που, με μηχανές Diesel -Μαλκότσι, 12 & 15 ΗΡ αντί-στοιχα. Πληρ. τηλ. 6936-897033.

Πωλείται κτήμα πάνω από200 στρέμμ. μεταξύ Αργένου- Μολύβου, με πανοραμικήθέα, νερό, δρόμο με περί-φραξη, πλησίον μονοφασι-κού-τριφασικού ρεύματος,κατάλληλο και για τουριστικέςεπιχειρήσεις. Πληρ. τηλ.6980-783776, 2253055217.

Πωλείται αγροτεμάχιο 4στρεμ. άρτιο και οικοδομήσι-μο στην περιοχή μεταξύ αερο-δρομίου και Αγ. Μαρίνας, θέ-ση Χασάν Αγά (πλησίον Τούμ-πας Βουρνάζου). Πληρ. τηλ.210 6719532, 6972 -228721, 6945-482614.

Ζητείται προς αγορά οικόπε-δο στα περίχωρα της Μυτιλή-νης. Αποκλείονται μεσίτες.Πληρ. τηλ. 6941-440474.

Ζητείται για αγορά τριάρι ήτεσσάρι, εντός της Μυτιλή-νης. 2 ή 3 υπνοδωμάτια, γιαάμεση κατοίκηση. ΑΚΙΝΗΤΑΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ.22510 46266, 2251029942, 6972-990181.

Eνοικιάζεται οικόπεδο εμβα-δού 4 στρεμ., επί της παρα-λιακής οδού Μυτιλήνης - Πα-ναγιούδας, στο ύψος του Κα-ρά Τεπέ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται οικόπεδο στη Νεά-πολη 4 στρεμ., με 200 τ.μ.συντελεστή δόμησης. Πληρ.τηλ. 6947-949150.

Πωλείται μικρό οικόπεδο στηθέση Βουναράκι Μυτιλήνης.Τιμή 50.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο στον Αύ-λωνα Γέρας, 4 στρεμ., μεθέα στη θάλασσα και συντε-λεστή 200 τ.μ.. Τιμή λογική.Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται οικόπεδο στη Λάρ-σο, 8,5 στρέμ., άρτιο και οι-κοδομήσιμο, με γεώτρηση.Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται στο Χάλικα οικόπε-δο 0,5 στρέμ., με συντελεστήδόμησης 400 τ.μ. και απε-ριόριστη θέα. Πληρ. τηλ.6947-949150.

Πωλείται στα Βατερά οικόπε-δο 20 στρεμ., επανω στοδρόμο, μπροστά στη θάλασ-σα. Μόνο σοβαρές προτά-σεις. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται στο Πυργί οικόπεδο2 στρεμ., με συντελεστή δό-μησης 160 τ.μ., ρεύμα, νε-ρό, έτοιμη περίφραξη καιθέα στον Κόλπο Γέρας.Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται στην Κάτια οικόπε-δο 0,5 στρέμ., με συντελεστήδόμησης 90 τ.μ., μικρή κλίση10% και θέα στη θάλασσα.Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται παραθαλάσσιο,προνομιούχο οικόπεδο5.500 τ.μ., εκτός οικισμού,επί της ασφάλτου, στο Πέρα-μα Γέρας (περιοχή Μάρμα-ρο). Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται το μπαλκόνι τουΑκλειδιού! Απεριόριστη θέα,204 τ.μ., εντός σχεδίου πό-λεως, άρτιο και οικοδομήσι-μο, με 4 όψεις. Τιμή συζητή-σιμη. Πληρ. τηλ. 6934-010924.

Πωλείται οικόπεδο στην Πα-γανή-Πυργί, άρτιο και οικοδο-μήσιμο, με εμβαδό 2 στρεμ.,θέα, οικοδομεί 160 τ.μ.. Τιμήευκαιρίας 60.000 ευρώ.ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ.Πληρ. τηλ. 22510 46450,6932-622045, www.lesvos-realestate.gr

Πωλείται μεγάλο οικόπεδο εν-τός οικισμού στους ΠύργουςΘερμής. Καταπληκτική θέα.Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή150.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται παραθαλάσσιο οικό-πεδο 2 στρεμ. στον ΑύλωναΓέρας, ιδανικό για την ανέ-γερση εξοχικής κατοικίας.BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙ-ΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 2251040188, www.investinlesvos.com

Πωλείται οικόπεδο στο Μάρ-μαρο Γέρας, 1.200 τ.μ., με12 μ. πρόσοψη, επάνω στηθάλασσα, άρτιο και οικοδο-μήσιμο 400 τ.μ.. Πληρ. τηλ.6947-949150.

Πωλείται οικόπεδο με κατα-πληκτική θέα, 555 τ.μ., εντόςσχεδίου, στον Άνω ΧάλικαΜυτιλήνης. Το οικόπεδο χτί-ζει 400 τ.μ. και περιλαμβάνειπαλαιά οικία 48 τ.μ. και υπό-γειο 20 τ.μ.. BUSINET ΣΥΜ-ΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ.τηλ. 22510 40188, www.investinlesvos.com

Πωλείται οικόπεδο 216 τ.μ.,εντός του οποίου υπάρχει πα-λιά μονοκατοικία εμβαδού 86τ.μ., στον Πλακάδο Λέσβου.Κτίζει 250 τ.μ.. Έχει ωραίαθέα. Τιμή 25.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο 126 τ.μ.στις Καμάρες, με καταπληκτι-κή θέα. Κτίζει 126 τ.μ. κύριακατοικία και 70 περίπου τ.μ.βοηθητικούς χώρους, ήτοισυνολικά περίπου 200 τ.μ..Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο 250τ.μ.(χτίζει 250τ.μ.), στην Καλλι-θέα. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλούνται οικόπεδα 6 στρεμ.(με πρόσωπο 50 μ.) στα Μι-στεγνά. Τιμή προσιτή. Πληρ.τηλ. 22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οικό-πεδο 4 στρεμ. επί της παρα-λιακής οδού Χαραμίδας - Μυ-τιλήνης. Είναι άρτιο, οικοδο-μήσιμο και επίπεδο. ΛΕΩ-ΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 2251023781 & 6932-315919,www.leonisrealestate.com

Πωλείται μεγάλο οικόπεδοεκτός σχεδίου στη Λάρσο, κα-τάλληλο για επαγγελματικήχρήση ή και για ανέγερση κα-τοικίας. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται οικόπεδο άρτιο καιοικοδομήσιμο, εντός οικι-σμού Πληγωνίου, με θέα στηθάλασσα. Κτίζει 400 τ.μ.. Τι-μή 140.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο εντός οικι-σμού Περάματος Γέρας, άρ-τιο και οικοδομήσιμο. Διαθέ-τει γεώτρηση. Κτίζει 400τ.μ.. Τιμή 45.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο 62 τ.μ.στα Λουτρά Μυτιλήνης. Κτίζειπερίπου 100 τ.μ. σε δύο επί-πεδα (50 και 50). Τιμή15.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται μεγάλο οικόπεδοέκτασης 25.000 τ.μ., στηναγροτική περιοχή Ταξιαρχών,πλησίον Δύο Αγίων. Τιμή120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο επί τηςΕ.Ο. Μυτιλήνης - Παναγιού-δας, κατάλληλο τόσο για ανέ-γερση κατοικίας όσο και γιαανέγερση επαγγελματικώνχώρων. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται οικόπεδο στο Μόλυ-βο, 10 στρεμ., με θέα στηθάλασσα, κατάλληλο για ξενο-δοχειακή μονάδα. Πληρ. τηλ.6947-949150.

Πωλείται προνομιούχο οικό-πεδο με πανοραμική θέα,370 τ.μ. (χτίζει 200 μ.), εν-τός οικισμού, στο Καγιάνι. Τι-μή προσιτή. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οικό-πεδο 210τ.μ., στα Αλυφαντά.Χτίζει 250τ.μ.. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται εξαιρετικό οικόπεδο4 στρεμμάτων στα Βατερά Λέ-σβου, 100μ. από τη θάλασ-σα. ΔΕΗ - ΔΕΥΑΜ - ΟΤΕ. ΑΚΙ-ΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ.τηλ. 22510 46266, 2251029942, 6972-990181.

Πωλείται πλεονεκτικό οικόπε-δο στο Καγιάνι, 320τ.μ., εφα-πτόμενο σε δύο δρόμους, μεαπεριόριστη πανοραμικήθέα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛ-ΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 2251046266, 22510 29942,6972-990181.

Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ.στο Κουμκό, άρτιο και οικο-δομήσιμο, με άδεια οικοδο-μής για 200 τ.μ., έξτρα υπό-γειο. Πανοραμική, απεριόρι-στη θέα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩ-ΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 2251046266, 22510 29942,6972-990181.

Πωλείται μεγάλο οικόπεδο,άρτιο και οικοδομήσιμο, πλη-σίον θέσης «Γαϊδαρανήφο-ρος». Τιμή 135.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο στην πε-ριοχή Κουμκό Μυτιλήνης, μεπανοραμική θέα, εμβαδόν 4στρεμμάτων με οικοδομικήάδεια για 200τ.μ. οικία. Τιμή150.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ.22510 46450, 6932 -622045, www.lesvos-realestate.gr

Πωλείται προνομιούχο οικό-πεδο 4 στρεμ., στους Πύρ-γους Θερμής, εκτός οικισμού(χτίζει 200 μ.). Τιμή διαπραγ-ματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται παραθαλάσσιο οικό-πεδο στον Άγ. Ισίδωρο Πλω-μαρίου, μεταξύ εκκλησίας καιγηπέδου, με πρόσωπο επίτης πλαζ 50 μ. και επί τηςεθνικής οδού Αγ. Ισιδώρου -Πλωμαρίου. Είναι 1.500 τ.μ.,εντός παλαιού οικισμού Αγ.Ισιδώρου. Πληρ. τηλ. 2251024690 & 6946-011338.

Πωλείται προνομιούχο οικό-πεδο 10 στρεμ., πλησίονΚΤΕΟ (εθνικής οδού Μυτιλή-νης - Μόριας), κατάλληλο γιακάθε χρήση. Τιμή προσιτή.Πληρ. τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ

ΠΩΛΗΣΕΙΣΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΤΗΜΑΤΩΝ

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ

ΠΩΛΗΣΕΙΣΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Page 17: Εμπρός 3425

ΠΕΜΠΤΗ 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011 17

Α Γ Ο Ρ Α Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Σ

Ι Δ Ι Α Ι Τ Ε Ρ Α Μ Α Θ Η Μ Α Τ Α

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

Ζητείται νέα για μόνιμη απα-σχόληση σε πανσιόν στο κέν-τρο της Μυτιλήνης, για καθα-ριότητα και ρεσεψιόν. Πληρ.τηλ. 6987-181001 (6 - 9απογευματινές ώρες).

Ζητείται μηχανικός αυτοκινή-των-οχημάτων από επίσημοservice. Πλήρης απασχόλη-ση. Πληρ. τηλ. 6944-517933.

Εισαγωγική εταιρεία των Αθη-

νών, για την επέκταση τωνεργασιών της στη Λέσβο, ζη-τά δυο κυρίους μόνιμους κα-τοίκους Λέσβου, κατόχουςΙ.Χ. αυτοκινήτου, για πλήρηκαι μόνιμη πενθήμερη εργα-σία. Σταθερός μισθός συνέξοδα μετακίνησης. Πληρ.τηλ. 210 2310293.

Ζητείται νηπιαγωγός με επάρ-κεια αγγλικών για διδασκαλίασε πρωτοποριακό πρόγραμ-μα. Πληρ. τηλ. 6944-

265323, 22520 33091.

Πολυεθνική εταιρεία, πρωτο-πόρος στον τομέα διατροφής-ευεξίας, ζητά άμεσα άτομαάνω των 23 ετών για στελέ-χωση τμημάτων μάρκετινγκ,& διοικητικής οργάνωσης.Δεν απαιτείται προϋπηρεσία.Επιθυμητή γνώση διαδικτύου.Παρέχεται εκπαίδευση - υψη-λές αποδοχές - προοπτική κα-ριέρας. Πληρ. τηλ. 6988-954483, www.extraxrima.gr

ΖΗΤΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

Ζητώ εργασία ως οικιακήβοηθός, για φύλαξη ηλικιω-μένου ή μικρού παιδιού, κα-θώς και για δουλειές σπιτιού.Μπορώ να μείνω και εσωτε-ρική, κατάγομαι από τη Γεωρ-γία. Συστάσεις διαθέσιμες.Πληρ. τηλ. 6999-393192.

Κυρία αναλαμβάνει τη φύλαξηηλικιωμένων, καθώς και οι-κιακές εργασίες κατόπιν συ-νεννόησης. Πληρ. τηλ.22513 00544.

Σχεδιάστρια-μηχανικός αναζη-

τά συνεργασία με τεχνικά γρα-φεία/εταιρείες/κατασκευα-στικές εταιρείες/εταιρείεςεπίπλων και παραδίδει μαθή-ματα σε εξειδικευμένα προ-γράμματα υπολογιστών.Πληρ. τηλ. 6948-523077.

Κοπέλα με πιστοποιητικόECDL, άριστη γνώση χειρι-σμού Η/Υ, αγγλικά επιπέδουLower και με κάρτα ανεργίαςαπό ΟΑΕΔ, ζητά εργασία ωςυπάλληλος γραφείου. Πληρ.τηλ. 6974-877958.

Κυρία από τη Βουλγαρία, μεπροϋπηρεσία, ζητά απασχό-ληση για φύλαξη παιδιών καιηλικιωμένων, όλες τις ώρες(πρωί και βράδυ). Πληρ. τηλ.6984-710605.

Νοσηλεύτρια με πτυχίο καιεμπειρία αναλαμβάνει νοση-λευτική φροντίδα (ενέσεις,καθετήρες κ.λπ.). Επίσηςαναλαμβάνει τη φύλαξη παι-διών, αλλά και το διάβασμάτους για μαθήματα δημοτι-κού. Πληρ. τηλ. 6945-985466.

Γερμανικά για όλα τα επίπεδαGoethe και προετοιμασία γιαπανεπιστήμια Γερμανικής Φι-λολογίας παραδίδει Ελληνο-γερμανίδα απόφοιτη Γερμανι-κής Ακαδημίας Μονάχου καιπτυχιούχος τού Goethe Insti-tut, με πολυετή πείρα και με-ταδοτικότητα, σε μαθητές δη-μοτικού γυμνασίου λυκείου.Πληρ. τηλ. 22510 40815και 6977-608669 (κ. ΆνθηΑλεξία).

Γερμανικά με επιτυχία, γιαόλα τα επίπεδα (Goethe,Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσ-σομάθειας), προετοιμασίαγια Γερμανική Φιλολογία καιεισαγωγή σε γερμανόφωναπανεπιστήμια, αναλαμβάνειπτυχιούχος Γερμανικής Φιλο-λογίας Πανεπιστημίου Αθη-νών, διπλωματούχος Πανεπι-στημίου Φρανκφούρτης, μεεμπειρία σε δημόσια και ιδιω-τική διδασκαλία. Μεταδοτικό-τητα, πλούσιο υλικό, με ευθύ-νη για κάθε μαθητή. Πληρ.

τηλ. 6980-539415.

Καθηγήτρια Αγγλικών παραδί-δει μαθήματα σε μαθητέςόλων των επιπέδων. Αναλαμ-βάνω προετοιμασία Proficien-cy (Cambridge, Michigan),TOEIC, TOEFL, IELTS και με-ταφράσεις. Πληρ. τηλ.22510 41898, 6948-108578.

Καθηγήτρια με μητρική γλώσ-σα την αγγλική, παραδίδει Αγ-γλικά όλων των επιπέδων, μεειδική μέθοδος διδασκαλίας.Πληρ. τηλ. 6937-145614.

Πτυχιούχος πανεπιστημίου μεμεταπτυχιακό παραδίδει μα-θήματα σε παιδιά δημοτικού,καθώς αναλαμβάνει και τηφύλαξή τους (εάν χρειάζε-ται). Τιμές προσιτές. Πληρ.τηλ. 6937-657223.

Μαθηματικός με πολυετή πεί-ρα παραδίδει μαθήματα Μα-θηματικών σε μαθητές λυ-κείου (και προετοιμασία Πα-

νελληνίων) και γυμνασίου,καθώς και σε φοιτητές-σπου-δαστές ΑΕΙ / ΤΕΙ / ΕΜΠ /ΕΑΠ. Τιμές συζητήσιμες.Πληρ. τηλ. 6978-751840.

Φυσικός με πολυετή πείρααναλαμβάνει ιδιαίτερα μαθή-ματα Φυσικής - Χημείας σεμαθητές γυμνασίου - λυκείου.Τιμές προσιτές. Πληρ. τηλ.6982-056947.

Παραδίδονται μαθήματα Αγ-γλικών και αναλαμβάνεται ημελέτη παιδιών δημοτικού,γυμνασίου και λυκείου σεσχολικά μαθήματα, από έμ-πειρους καθηγητές. Πληρ.τηλ. 6937-865407.

Καθηγήτρια με πείρα 25ετών, επιτυχίες και αγάπη γιατα παιδιά και τη ΓαλλικήΓλώσσα, όλων των επιπέδων.Πληρ. τηλ. 6975-901039.

Φυσικομαθηματικός παραδί-δει μαθήματα σε μαθητές γυ-μνασίου και λυκείου. Τιμές

πολύ προσιτές. Πληρ. τηλ.6942-540232.

Καθηγήτρια Γαλλικής Γλώσ-σας και Φιλολογίας παραδίδειμαθήματα γαλλικών: -όλα ταεπίπεδα και πτυχία, -ατομικάκαι ομαδικά, -πλούσιο διδακτι-κό υλικό, -χρήση διαδικτύουκαι οπτικοακουστικών μέσωνδιδασκαλίας. Προσιτές τιμές.Πληρ. τηλ. 6984-503679.

Καθηγήτρια αγγλικών με μη-τρική γλώσσα τα αγγλικά πα-ραδίδει ιδιαίτερα μαθήματααγγλικών σε παιδιά δημοτικούκαι γυμνασίου. Τιμές λογικές.Πληρ. τηλ. 6974-891664,22510 47835.

Γερμανικά ως μητρική γλώσ-σα παραδίδει καθηγήτρια μεπολύχρονη φροντιστηριακήπείρα, όλων των επιπέδων,με επιτυχίες. Και στο χώροσας, σε λογικές τιμές. Πληρ.τηλ. 6945-256749.

Φιλόλογος με πείρα και μετα-

δοτικότητα παραδίδει ιδιαίτε-ρα μαθήματα σε μαθητές γυ-μνασίου - λυκείου. Πλούσιουλικό σημειώσεων, παράδο-ση μαθημάτων με υπολογι-στή, ιδιαίτερη πείρα σε μαθη-τές με δυσλεξία στο μάθηματης Έκθεσης. Δυνατότητα ορ-γάνωσης μικρών γκρουπ. Τι-μές φιλικές. Δυνατότητα μα-θημάτων και στις περιοχές Γέ-ρας, Πολιχνίτου. Πληρ. τηλ.6976-595767.

Φιλόλογος με 12ετή εμπειρίαπαραδίδει μαθήματα γυμνασί-ου - λυκείου - ΕΠΑΛ (ΑρχαίαΕλληνικά, Λατινικά, Νέα Ελλη-νικά, Έκθεση-Έκφραση, Ιστο-ρία). Προετοιμασία για πανελ-λαδικές εξετάσεις. Πληρ. τηλ.22510 22051 & 6974-478717.

Φιλολογίας, με πολυετή πεί-ρα, παραδίδει μαθήματαισπανικών. Προετοιμασία γιαπτυχία DELE (Inicial, Interme-dio, Superior). Τμήματα ολιγο-μελή ή ατομικά. Πληρ. τηλ.

6932-434235.

Γερμανικής Φιλολογίας Πανε-πιστημίου Αθηνών & GoetheInstitut. Παραδίδει μαθήματαγερμανικών σε όλα τα επίπε-δα, για όλα τα πτυχία, σε μα-θητές, φοιτητές, ενηλίκους.Παράδοση μαθημάτων και μετη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης(internet). Πληρ. τηλ. 6937-012529, 22510 48545.

Καθηγήτρια Φιλόλογος με πο-λυετή εμπειρία στη διδασκα-λία Αρχαίων Ελληνικών, Λατι-νικών, Ιστορίας κι Έκθεσηςπαραδίδει μαθήματα σε μαθη-τές γυμνασίου - λυκείου. Τι-μές λογικές. Πληρ. τηλ.6973-746278.

Πτυχιούχος παραδίδει ιδιαίτε-ρα μαθήματα Μαθηματικώνσε μαθητές δημοτικού και γυ-μνασίου και αναλαμβάνει τησυγγραφή μαθητικών και φοι-τητικών εργασιών. Τιμές πολύπροσιτές. Πληρ. τηλ. 6983-679963.

Πωλείται προνομιούχο οικό-πεδο 4 στρεμ. στη Θερμή,250 μ. από πλαζ Αγίου Γεωρ-γίου. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλούνται στο Ακόθ Λου-τρών οικόπεδα άρτια και οι-κοδομήσιμα, σε διάφορες τι-μές. Πανοραμική απεριόρι-στη θέα στον Κόλπο Γέρας.ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ.Πληρ. τηλ. 22510 46266,22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται προνομιούχο οικό-πεδο 4.000 τ.μ., εκτός οικι-σμού, στη Θερμή. Χτίζει 200τ.μ.. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο 3.000τ.μ. στο Πυργί επί της κεντρι-κής οδού, με θέα στον κόλποτης Γέρας. Άρτιο, οικοδομή-σιμο και επίπεδο. Με άδειαοικοδομής. Μπορούν να χτι-στούν 200 τ.μ. Σε πολύ καλήτιμή. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ.22510 23781, 6932 -315919, www.leonisrealestate.com

Πωλείται οικόπεδο στις ΝέεςΚυδωνιές, 22 στρεμ.. Πληρ.τηλ. 6947-949150.

Πωλείται προνομιούχο οικό-πεδο 2.000τ.μ., με θέα, άρ-τιο και οικοδομήσιμο, εντόςοικισμού, περιοχή Παμφίλων.Πληρ. τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-le-svos.gr

Πωλείται πλεονεκτικό οικόπε-δο 6 στρεμμάτων, στα Βατε-ρά Λέσβου, πλησίον ξενοδο-χείου «Ειρήνη». Ιδανικό γιακάθε επένδυση (ξενοδοχείο -δωμάτια κ.λπ.). ΑΚΙΝΗΤΑΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ.22510 46266, 2251029942, 6972-990181.

Πωλείται οικόπεδο στην πε-ριοχή του Μολύβου, με άδειαοικοδόμησης για πέτρινη κα-τοικία, με μοναδικά πανορα-μική θέα από την Πέτρα έωςτο δίαυλο Τουρκίας, με θέαένα από τα ομορφότερα ηλιο-βασιλέματα στο Αιγαίο. Στοι-χεία κατοικίας: α) 114τ.μ. κύ-ριοι χώροι, β) 64τ.μ. βοηθη-τικοί χώροι, γ) πισίνα 7,5μ. Χ4,5μ., δ) οικόπεδο περί τα900τ.μ.. Τιμή για το οικόπε-δο με την άδεια οικοδόμησης55.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.6932-622045, 2251046450, www.lesvos-realestate.gr

Πωλείται στα Βατερά προνο-

μιακό παραθαλάσσιο οικόπε-

δο 2,5 στρεμ., με οικοδομι-

κή άδεια για 3 πολυτελείς πέ-

τρινες μεζονέτες. Σύνολο δό-

μησης 400τ.μ.. ΑΚΙΝΗΤΑ

ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ.

22510 46266, 22510

29942, 6972-990181.

Πωλείται παραθαλάσσιο οικό-πεδο 4 στρεμ. (250 μ. απόπαραλία Μιστεγνών), στα Μι-στεγνά. Τιμή προσιτή. Πληρ.τηλ. 22510 44245 & 2251042528, www.inter- lesvos.gr

Πωλείται προνομιακό οικόπε-δο στο Μόλυβο, 11.000τ.μ.,με γεώτρηση. Κατάλληλο γιαεπαγγελματική χρήση, μεπρόσοψη σε κεντρικό οδικόάξονα. Πληρ. τηλ. 6948-202060.

Πωλείται προνομιούχο, μο-ναδικό οικόπεδο, επί της πα-ραλίας της Πέτρας, 4.500τ.μ.. Χτίζει 2.500 τ.μ.. Απε-ριόριστη θέα. Τιμή διαπραγ-ματεύσιμη. Πληρ. τηλ.22510 44245, 2251042528.

Πωλείται στη Σκάλα Καλλο-νής προνομιακό οικόπεδο880 τ.μ., 30 μ. από την πα-ραλία. Χτίζει 400 τ.μ. για κα-τοικία και 600 τ.μ. για τουρι-στική εκμετάλλευση. ΛΕΩ-ΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 2251023781 και 6932-315919,www.leonisrealestate.com

Πωλείται μοναδικό οικόπεδο450τ.μ. περίπου, στην περιο-χή Γηπέδου, με εξαιρετικήπροοπτική εκμετάλλευσης.Μόνο σοβαρές προτάσεις.ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ.Πληρ. τηλ. 22510 46266,22510 29942, 6972-990181.

Πωλούνται καθιστικό, τηλεό-ραση, βιβλιοθήκη, καθώς καιπροίκα μωρού (ρηλάξ, παρ-κοκρέβατο, κάθισμα αυτοκι-νήτου, κρεβάτι, καρεκλάκιφαγητού, σε πολύ καλή κατά-σταση). Πληρ. τηλ. 2251046616.

Έμπορος αγοράζει ηλεκτρι-κές συσκευές, παλιά έπιπλακαι ό,τι άλλο υπάρχει απόδιάλυση νοικοκυριού. Πληρ.τηλ. 6979-438843.

Πωλείται παιδικό κρεβατάκι(bébé) μασίφ ξύλο, μαζί μεορθοπαιδικό στρώμα, ολο-καίνουργιο, σε άριστη κατά-σταση, χρώμα μελί σκούρο,αγορασμένο το 2008. Τιμήλογική. Πληρ. τηλ. 6932-131930.

Πωλείται ψυγείο LG και 1 σετπαιδικής κρεβατοκάμαρας,σε πολύ καλή κατάσταση καιτιμή προσιτή. Πληρ. τηλ.6934-710023.

Αν έχετε ποσότητες άσπα-στου αμύγδαλου και ενδιαφέ-ρεστε να το πουλήσετε, επι-κοινωνήστε μαζί μας στο τηλ.6984-165935.

Πωλούνται σταφύλια για κρα-σί (κρασοστάφυλα). ΠοικιλίεςΚαμπερνέ, Μερλό και Μο-σχάτο Αμβούργου. Πληρ. τηλ.6973-842573.

Πωλoύνται επαγγελματικό αυ-τοκίνητο α) Mercedes τύπουJela Diesel, β) MercedesSprinter (συντήρηση). Πληρ.τηλ. 6936-063112.

Πωλείται Mercedes SLK ca-brio, 2.000cc, ασημί, 163hp,σε άριστη κατάσταση. Τελευ-ταίο service πριν 2 μήνες,110.000 χλμ., ατρακάριστο,full extra, immobilizer, ηλε-κτρικά παράθυρα-οροφή,δερμάτινα καθίσματα. Δεκτόςοποιοσδήποτε έλεγχος, σε τι-μή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ.6936-821229.

Πωλείται Smart, μοντέλο2004, με φουλ έξτρα. Λογικήτιμή. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλούνται α) αυτοκίνητομάρκας Mitsubishi Lancerμοντέλο 1998, τιμή 2.500ευρώ, β) αυτοκίνητο μάρκαςCitroen Berlingo, μοντέλο2004, επαγγελματικό, με πε-τρέλαιο, τιμή 2.500 ευρώ καιγ) μηχανή KTM 640, μοντέλο2004, τιμή 2.500 ευρώ.Πληρ. τηλ. 6973-809282.

Πωλείται μηχανάκι CryptonR, 125 κυβικών, με 20.000χλμ., σε καλή κατάσταση.Πληρ. τηλ. 6946-922420.

Πωλείται μηχανή Honda Va-radero 1.000 κ.κ., σε άριστηκατάσταση (γκαράζ). Τιμή6.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.6932-455112.

ΠΩΛΗΣΕΙΣΔΙΚΥΚΛΩΝ &

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΑΣΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ!!!

ΠΩΛΗΣΕΙΣΣΚΑΦΩΝ

Page 18: Εμπρός 3425

Φ Α Ρ Μ Α Κ Ε Ι Α

ΠΕΜΠΤΗ: ΔΙΗΜΕΡΕΥΕΙ07.45 - 20.30

ΣΥΣ. ΦΑΡ. Ε. ΠΑΛΛΗΣ-Γ. ΠΑΛΛΗΣ Ο.Ε.Ερμού 312

Τηλ. 22510 28738

ΠΕΜΠΤΗ: ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΕΙ17.30 - 07.45

ΣΥΣ. ΦΑΡ. ΚΟΥΝΤΣΟΥΡΟΥ ΕΛ. & Δ. Καβέτσου 8, πλατεία πάρκου

Τηλ. 22510 22113ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι αμοιβαίες αλλαγές μεταξύ

των φαρμακείων δεν κοινοποιούνται στην εφημερίδα.

Δ Ρ Ο Μ Ο Λ Ο Γ Ι Α Π Λ Ο Ι Ω Ν

ΠΕΜΠΤΗ: 13 .10.2011

ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ“ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ” 12.30 ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

ΑΠΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ“ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ” 22.00 ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Συνιστούμε στους αναγνώστες μας να επικοινωνούν με τις εταιρείεςκαι τα κατά τόπους πρακτορεία

για τυχόν αλλαγές στα δρομολόγια

Χ Ρ Η Σ Ι Μ Α Τ Η Λ Ε Φ Ω Ν ΑΜ Υ Τ Ι Λ Η Ν Η Σ

Τουρ. Αστυνομία 22510 22776

Αστυνομία 22510 41911

Πυροσβεστική 199

Νομαρχία 156

Νοσοκομείο 22513 51100

22513 51200

Δημαρχείο 22510 27777

Τελωνείο 22510 28311

Λιμεναρχείο 22510 24115

Αεροδρόμιο 22510 38722

2251038700

Δημ.Θέατρο 22510 37194

Υπ. Αιγαίου 22510 38200

Δικαστήριο 22510 45489

TEΔK 22510 27333

Ταχυδρομείο 22510 28823

Μητρόπολη 22510 40892

Ραδιοταξί 22510 25900

Σταθμός Υπεραστικών

Λεωφ. ΚΤΕΛ 22510 28873

Σταθμός

Αστικών Λεωφ. 22510 46436

Δρομολόγια ΚΤΕΛ 22510 14505

ΚΕΘΕΑ ΛΕΣΒΟΥ 2251025670

6973-245453

Χ Ρ Η Σ Ι Μ Α Τ Η Λ Ε Φ Ω Ν ΑΛ Η Μ Ν Ο Υ

Νοσοκομείο 22540 82000

Πυροσβεστική 22540 22199

Αστυνομία 22540 22200

Λιμεναρχείο 22540 22225

Ο.Α.Αεροδρόμιο 22540 92700 -1

Ο.Α. 22540 22214 -5

ΚΤΕΛ 22540 22464

Ταχυδρομείο 22540 22462

Επαρχείο 22540 22996

Αegean Airlines 22540 92720

Ε Λ Ε Γ Χ Ο Σ Κ Τ Ε ΟΟΣΑ ΕΧΟΥΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ

ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ ΣΑΣ

ΣΤΟ εμπρόςΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ

ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ:

“EΠIKOINΩNIA

ΛEΣBOY A.E.” EΘNIKH TPAΠEZA

415/470156-97

ALPHA BANK601-00-2002-008741

TPAΠEZA ΠE IPA IΩΣ5709-017817-954

ΓENIKH TPAΠEZA9800145525-7

EMΠOP IKH TPAΠEZA85231511

ΣΥΝΕΤΑ ΙΡΙ ΣΤ ΙΚΗ TPAΠEAΛEΣBOY - ΛHMNOY

000432850013

MARFIN EGNAT IA BANK0266727426

ΧΡΗΣΙΜΑΕΛΛΗΝΙΚΗΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ YΠΟΥΡΓΕΙΟΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥΤΑΜΕΙΟΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝΠΟΡΩΝ ΚΑΙΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΩΝΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥΔΗΜΟΠΡΑΣΙΩΝΤΜΗΜΑ: ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥΑθήνα, 10-10-2011Αρ.Πρωτ.: ΔΙΟΙΚ/Β/10712ΑΔΑ: 45ΟΟ469ΗΔΞ-ΞΟΘ

ΠΕΡΙΛΗΨΗΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ

Το Ταμείο Αρχαιολογικών

Πόρων και Απαλλοτριώσεων

(ΤΑΠΑ) του Υπουργείου Πο-

λιτισμού προκηρύσσει δημό-

σιο πλειοδοτικό επαναληπτι-

κό διαγωνισμό με προθεσμία

δέκα (10) ημερών και με

σφραγισμένες προσφορές

για την εκμίσθωση του δι-

καιώματος εκμεταλλεύσεως

του αναψυκτηρίου στο Φρού-

ριο Μήθυμνας στη Μυτιλήνη.

Ο διαγωνισμός θα διενεργη-

θεί από επιτροπή την

24/10/2011 ημέρα Δευτέρα

και ώρα 12η μ. στα Γραφεία

της 14ης Εφορείας Βυζαντι-

νών Αρχαιοτήτων στην οδό

Γιάννη Δελλή 11, στη Μυτι-

λήνη.

Περισσότερες πληροφορίες

καθώς και οι όροι της Διακη-

ρύξεως δίδονται στους εν-

διαφερομένους στα Γραφεία

του ΤΑΠ τηλ. 210-3722538

και στη 14η ΕΒΑ τηλ. 22510-

40135.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΤΑΠ

ΜΑΡΘΑ ΣΗΜΑΝΤΩΝΗ

SUDOKU

ΛYΣΕΙΣ

∆ΥΣΚΟΛΟ

∆ΥΣΚΟΛΟΜΕΤΡΙΟΕΥΚΟΛΟ

ΕΥΚΟΛΟ ΜΕΤΡΙΟ

18ΠΕΜΠΤΗ 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011

ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΙΣ

Page 19: Εμπρός 3425

19ΠEMΠTH 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011

Tη σ

ελίδ

α επ

ιµελ

είτα

ιη

ΕΦ

Η Σ

ΤΡΑ

ΒΟ

ΣΚ

ΟΥΦ

Η

Ένα χρόνο λειτουργίαςκλείνει τις επόμενες μέρεςτο κατάστημα γυναικείων

ενδυμάτων «ShoppingTherapy». Ένα χρόνο μέσαστον οποίο κέρδισε την εμπι-στοσύνη των γυναικών που α-γαπούν τη μόδα, το στυλ σεσυνδυασμό πάντα με τις πολύκαλές τιμές. Η ιδιοκτήτρια τουκαταστήματος, κ. ΑφροδίτηΠασσιά, η οποία δημιούργησεαυτόν το χώρο θέλοντας ναπροσφέρει στις γυναίκες φρέ-σκες και μοδάτες στυλιστικέςεπιλογές, μας ξενάγησε στοχώρο της.Το «Shopping Therapy» απευ-θύνεται κυρίως σε νέες κοπέ-λες και διαθέτει ρούχα για ό-λες τις ώρες, από casual για τηβόλτα ή τον καφέ σας, μέχρικαι πιο βραδινά για την έξοδόσας.Φυσικά, στο κατάστημα θαβρείτε, πέρα από ιδιαίτερα νε-ανικά κομμάτια, και κάποια πιοκλασσικά. Παλτό, σακάκια,φορέματα, κομψά και ιδιαίτερα

θηλυκά, θα βρουν ανταπόκρι-ση σε πολλά γούστα.Στο ίδιο κατάστημα θα βρείτεκαι παπούτσια, κυρίως γόβες,που έρχονται για να απογειώ-σουν τη θηλυκότητά σας. Πολ-λές γόβες θα βρείτε στο κατά-στημα από την εταιρεία Xti,γνωστή για την καλή εφαρμο-γή, το μοναδικό στυλ και φυ-σικά τις πολύ καλές τιμές.Όσον αφορά στα ρούχα που θαβρει κανείς στο «ShoppingTherapy», τα περισσότερα εί-ναι ελληνικής προέλευσης καισυγκεκριμένα των εταιρειώνBellino, Lemon, Marlen καιExxes. Υπάρχουν, ωστόσο, καικάποια κομμάτια εισαγωγήςκαι συγκεκριμένα από τη Γαλ-λία.

Φορέματα για όλες τις ηλικίες

Ξεχωρίσαμε στη βιτρίνα τού«Shopping Therapy» τα φορέ-ματα. Ιδιαίτερα κομμάτια πουκαλύπτουν τις στυλιστικές σαςανάγκες για όλες τις ώρες και

όλες τις περιστάσεις. Σημαντι-κό να υπογραμμίσουμε είναιότι το κατάστημα διαθέτει φο-ρέματα και για όλες τις ηλι-κίες. Πέρα από τα πολύ νεανι-κά κομμάτια που θα βρείτε σεαυτό, θα βρείτε και πιο κλασσι-κές επιλογές, που θα μπορού-σαν να φορεθούν και από γυ-ναίκες μεγαλύτερης ηλικίας.Αν λοιπόν επιθυμείτε κάτι φι-νετσάτο για τη δουλειά, τηβόλτα, τα ψώνια ή ακόμα καιγια πιο επίσημες περιστάσεις,το «Shopping Therapy» έχει τηλύση.Αυτό που αξίζει να σημειωθείείναι ότι τα ρούχα που θα βρεί-τε στο «Shopping Therapy»συνδυάζουν το σύγχρονο ύ-φος με την κομψότητα και - τοσημαντικότερο - με τις πολύκαλές τιμές.Για περισσότερες πληροφο-ρίες, οι ενδιαφερόμενες μπο-ρείτε να επισκεφτείτε το νέοκατάστημα στο 153 της Ερμούή να τηλεφωνήσετε στο 2251054420.

Όπως μαρτυρά και το ό-νομα του μαγαζιού, σεαυτό θα βρει κανείς ποι-κιλία από χάντρες για ναδημιουργήσει κατασκευ-ές της αρεσκείας του.Ο χώρος βαμμένος σε α-ποχρώσεις τού μπλε, έχειπαιχνιδιάρικη και συνάμαδημιουργική διάθεση.Πάγκοι γεμάτοι κουτιά μελογιών-λογιών χάντρες,σε διάφορα μεγέθη, χρώ-ματα και σχήματα, υπάρ-χουν στο κατάστημα γιανα καλύψουν την επιθυ-μία και του πιο απαιτητι-κού πελάτη.Παράλληλα, στις «Χά-

ντρες» θα βρει κανείς καιποικιλία άλλων υλικώνπου μπορεί να χρησιμο-ποιήσει σε συνδυασμό μετις χάντρες, όπως δερμά-τινες σαγιονάρες, παπού-τσια, κορδόνια, δέρματακαι κορδέλες, κουμπώμα-τα και πολλά άλλα.Συνδυάζοντας, λοιπόν, ό-λα αυτά που υπάρχουνστο κατάστημα σύμφωναμε τα γούστα του, μπορείκανείς να φτιάξει πολύ ό-μορφα πράγματα για τονεαυτό του, αλλά και γιανα δωρίσει στα αγαπημέ-να του πρόσωπα.Δεδομένου ότι οι καιροί

είναι δύσκολοι οικονομι-κά, σίγουρα κάτι φτιαγμέ-νο από τα χέρια σας θακοστίσει πολύ λιγότερο,τη στιγμή μάλιστα που ησυναισθηματική του αξίαθα είναι πολύ μεγαλύτε-ρη.

Διά χειρός ΚατερίναςΕπιπλέον, στο κατάστημαθα βρείτε και πολλές δη-μιουργίες της κ. Μυλωνά-κη, όπως έργα ζωγραφι-

κής σε ρυζόχαρτο διακο-σμημένα με χρώματα,φύλλα χρυσού και ό,τιάλλο βάζει η φαντασίασας.Αξίζει δε να σημειώσου-με ότι η κ. Μυλωνάκη

μπορεί κατόπιν παραγγε-λίας να σας ετοιμάσειστέφανα γάμου και μπο-μπονιέρες.Τα υλικά που θα βρείτεστο κατάστημα, σε συν-δυασμό με τη φαντασίατης κ. Μυλωνάκη, μπορείνα αποδειχθούν… θαυ-ματουργά και να σας πα-ράσχουν μια μοναδικήλύση για τη βάφτιση τουπαιδιού σας ή το γάμοσας.Δεν έχετε, λοιπόν, παράνα κάνετε μία βόλτα απότις «Χάντρες» ή να επι-κοινωνήσετε με την κ.Μυλωνάκη στο τηλέφωνο22510 48951.

Ήταν πριν ενάμιση περίπου χρόνο όταν στην οδό Ερ-μού άνοιξε ένα κατάστημα που έλειπε από την α-

γορά της πόλης, οι «Χάντρες». Εκεί, στον αριθμό 235,η κ. Κατερίνα Μυλωνάκη, ιδιοκτήτρια του καταστήμα-τος, σας περιμένει για να σας ξεναγήσει σε έναν πο-λύχρωμο χώρο, όπου μπορείτε να δημιουργήσετε κο-σμήματα κι ένα σωρό άλλα πράγματα, με υλικά της α-ρεσκείας σας.

Με πολλές επιλογές για όλες τις ηλικίες

«Shopping Therapy» στο 153 της Ερμού

Στο 235 της Ερμού

«Χάντρες» και χειροποίητες δημιουργίες

Page 20: Εμπρός 3425

της ANAΣTAΣIAΣ ΣΠYPI∆AKH

Με τα προβλήματα να συσσω-ρεύονται, το νησί να έχει χά-σει την καθημερινή ακτο-

πλοϊκή του σύνδεση με τη Λήμνοκαι τους κατοίκους να ταλαιπω-ρούνται τα μεσάνυχτα και να επι-βαρύνονται οικονομικά για τη δια-νυκτέρευση που υποχρεούνται νακάνουν στη Μύρινα, συνεχίζεταιπερισσότερες από 40 ημέρες ηδιακοπή της ακτοπλοϊκής σύνδε-σης του Αγίου Ευστρατίου με τηνπρωτεύουσα της Λήμνου.Η δημοτική αρχή ζητά την άμεσηυπογραφή της σύμβασης μετατρο-πής του πλοίου «Αιολίς» σε φορ-τηγό, για την εκτέλεση επιδοτού-μενων δρομολογίων στη γραμμή Ά-γιος Ευστράτιος - Μύρινα Λήμνου.Τα προβλήματα ξεκίνησαν στις 3Σεπτεμβρίου μετά την εμπλοκή μετο Ρωσικό Νηογνώμονα και τοπλοίο «Αιολίς» σταμάτησε από τό-τε να εκτελεί τα επιδοτούμενα δρο-μολόγια από και προς το νησί.Στο νησί έχουν προκύψει προβλή-ματα εφοδιασμού σε τρόφιμα, φάρ-μακα και άλλα φορτία, καθώς οιπρομηθευτές αρνούνται να τα απο-στέλλουν τις μεταμεσονύκτιες ώ-ρες με το πλοίο «Aqua Maria», μεκόστος τεράστιο, που ενέχει τονκίνδυνο, αν δεν έχει καλό καιρό καιδεν μπορεί το πλοίο να δέσει στολιμάνι του Αγίου Ευστρατίου, ναφύγει το εμπόρευμα, αλλά και ο ε-πιβάτης για Λαύριο.

«Δεν υπάρχει κράτος…»Ο δήμαρχος Χαράλαμπος Μακρήςζητά να δοθεί άμεση πολιτική λύσηστο πρόβλημα, ενώ περιγράφονταςτην κατάσταση που έχει διαμορφω-θεί τονίζει: «Το κράτος αυτή την ε-ποχή δεν υπάρχει. Προβλήματαπου φαίνονται εύκολα να επιλυ-

θούν και λύνονταν γρήγορα, τώρακωλυσιεργούν, και οι πολιτικοί αντίνα παίρνουν πολιτικές αποφάσεις,τα θέματα παραπέμπονται είτε σε ε-πιτροπές είτε σε νομικούς συμβού-λους, και το πρόβλημα παραμένει.Δεν μπορείς ν’ αφήνεις μικρά νη-σιά χωρίς συγκοινωνία, χωρίς “ο-ξυγόνο”. Δεν μπορεί να παραπέ-μπεις τώρα σοβαρά ζητήματα, πουαφορούν την επιβίωση των κατοί-κων ενός νησιού, σε νομικούς συμ-βούλους.» Σύμφωνα με πληροφορίες, χρειά-ζονται τουλάχιστον δύο εβδομάδεςγια να επιλυθεί το πρόβλημα. Μέσαστις επόμενες ημέρες αναμένεταινα ολοκληρωθούν οι διαδικασίεςκαι να υπογραφεί η σύμβαση απότο γενικό γραμματέα Αιγαίου καιΝησιωτικής Πολιτικής, Δημήτρη

Χαλκιώτη, ο οποίος στη συνέχειαθα αποστείλει τη νέα σύμβαση στοελεγκτικό συνέδριο, ώστε να μπο-ρέσει μετά το πλοίο να εκτελεί ταδρομολόγια ως φορτηγό.Αξίζει να σημειωθεί ότι στα νησιάόπου παρουσιάστηκε το μεγαλύτε-ρο πρόβλημα, στις Οινούσσες καιτα Ψαρά, άμεσα το αρμόδιο υπουρ-γείο προχώρησε στην έκδοση άδει-ας για τη μεταφορά μόνο φορτη-γών.Το πρόβλημα με τον Άγιο Ευστρά-τιο και το πλοίο «Αιολίς» δεν έχειεπιλυθεί μέχρι σήμερα, καθώς υπά-γεται σε μεγαλύτερη κατηγορία καιοι λιμενικές αρχές δεν μπορούν ναδιευθετήσουν το θέμα, διότι τοπλοίο ταξιδεύει μόνο με πρωτό-κολλο πιστοποιημένο από νηογνώ-μονα.

Ξεκινούν 48ωρες απεργίες οι ναυτικοίΧωρίς πλοία από τη ΔευτέραHΠανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία

(ΠΝΟ) αποφάσισε την πραγματοποίηση48ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών α-πό τη Δευτέρα. Συγκεκριμένα, η απεργίαξεκινάει από τις 6 το πρωί της Δευτέραςκαι ολοκληρώνεται στις 6 το πρωί της Τε-τάρτης. Ενδιάμεσα, την Τρίτη, θα συνε-δριάσει εκ νέου η ΠΝΟ, για να αποφασίσειτην επόμενη 48ωρη απεργιακή κινητοποί-ηση.Το διεκδικητικό πλαίσιο της απεργίας τωνναυτικών περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:- Απεμπλοκή της χώρας από τον ΕυρωπαϊκόΜηχανισμό Στήριξης και κατάργηση τουΜεσοπρόθεσμου Πλαισίου.- Διατήρηση του ΝΑΤ και απρόσκοπτη συ-νέχιση χρηματοδότησής του από τον τακτι-κό προϋπολογισμό των παροχών όλων τωνΤαμείων.- Διατήρηση της κείμενης νομοθεσίας γιατον Οίκο Ναύτου, με ταυτόχρονη αναβάθ-μιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.- Διασφάλιση θέσεων εργασίας Ελλήνωνναυτεργατών, διεύρυνσή τους στο μέλλονκαι καταπολέμηση της ανεργίας.

Συνεδριάζει την Τρίτη το ΣΑΣMε πρόσκληση του γενικού γραμματέα

Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Δη-μήτρη Χαλκιώτη, θα συνεδριάσει την Τρίτη,στις 11 το πρωί στο Πειραιά, το ΣυμβούλιοΑκτοπλοϊκών Συγκοινωνιών.Βασικά θέματα της συνεδρίασης θα είναι ηπαράταση των συμβάσεων για τις άγονεςγραμμές και η προκήρυξη νέου διαγωνι-σμού. Επίσης θα συζητηθούν αιτήματα γιατην τροποποίηση των δρομολογίων των ε-ταιρειών.

Χρηματοδοτήσεις για τον εναλλακτικό τουρισμόΈως τις 15 Νοεμβρίου μπορούν να υπο-

βάλλουν αίτηση στο πρόγραμμα «Εναλ-λακτικός Τουρισμός» οι ενδιαφερόμενοι,όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Συνε-ταιριστική Τράπεζα Λέσβου - Λήμνου.Στόχος είναι η διαφοροποίηση και ο ε-μπλουτισμός του ελληνικού τουριστικούπροϊόντος, με την επιχειρηματική αξιοποί-ηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού, τηνανάδειξη και τουριστική αξιοποίηση τουφυσικού και πολιτισμικού αποθέματος καιτην άμβλυνση της εποχικότητας της τουρι-στικής ζήτησης.

20ΠEMΠTH 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συγκοινωνιακά προβλήματα στο νησί, με το δήμαρχο να ζητά πολιτική λύσηστο πρόβλημα που προέκυψε με το Ρωσικό Νηογνώμονα

Το πλοίο αργείγια τον Άι-Στράτη

Page 21: Εμπρός 3425

ΠEMΠTH 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011ΠOΛITIΣMOΣ ! Τη δυνατότητα να παρακολουθήσει κανείς τέσσεριςταινίες μέσα σε 60 ημέρες κερδίζοντας τηνεπόμενη προβολή δωρεάν δίνει το «Σινέ Αρίων»,με τη διμηνιαία κάρτα μέλους που έχει καθιερώσει.

της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ

Kλειστοί παρέμειναν χτες Τετάρ-τη αρχαιολογικοί χώροι καιμουσεία της Λέσβου, στο πλαί-

σιο της 48ωρης απεργίας που πραγ-ματοποιούσε η Πανελλήνια Ομο-σπονδία Εργαζόμενων στο Υπουρ-γείο Πολιτισμού. Η απεργία συνεχί-ζεται και σήμερα.Το Κάστρο της Μυτιλήνης, ο αρχαιο-λογικός χώρος των Μέσσων και τοΜουσείο της Ερεσού ήταν οι μόνοιαρχαιολογικοί χώρου που παρέμει-ναν χτες ανοιχτοί στη Λέσβο. Λόγωαπεργίας των φυλάκων τους, κλειστάπαρέμειναν το Κάστρο της Μήθυ-

μνας, το Αρχοντικό της Βαρελτζίδαι-νας στην Πέτρα, το Παλιό και το ΝέοΑρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης,το Αρχαίο Θέατρο της πόλης και οαρχαιολογικός χώρος της Θερμής.Τόσο οι φύλακες, όσο και άλλοι υ-πάλληλοι της 14ης Εφορείας Βυζα-ντινών Αρχαιοτήτων (ΕΒΑ), αλλά καιτης Κ΄ Εφορείας Προϊστορικών καιΚλασσικών Αρχαιοτήτων (ΕΠΚΑ),συμμετείχαν χτες στη 48ωρη απεργίαπου έχει κηρύξει η Πανελλήνια Ομο-σπονδία Εργαζόμενων στο Υπουρ-γείο Πολιτισμού (ΠΟΕ ΥΠΠΟ). Σκοπός της απεργίας, που συνεχίζε-ται και σήμερα Πέμπτη, είναι να δεί-ξουν οι εργαζόμενοι στο Υπουργείο

την αντίθεσή τους στην εργασιακή ε-φεδρεία, στη μείωση των αποδοχώντους στο πλαίσιο του νέου μισθολο-γίου, καθώς και στη συγχώνευση καιενοποίηση υπηρεσιών στο πλαίσιοτου εξορθολογισμού των δαπανών.Αυτό που ζητούν, επιπλέον, είναι νααυξηθεί η χρηματοδότηση μέσω τωνεθνικών και ευρωπαϊκών κονδυλίων.Τόσο η 14η ΕΒΑ όσο και η Κ΄ ΕΠΚΑδε γνώριζαν χτες ποιοι υπάλληλοίτους επρόκειτο να απεργήσουν καισήμερα, δεύτερη μέρα της 48ωρης α-περγίας. Είναι, ωστόσο, πολύ πιθανόνα υπάρξουν αρχαιολογικοί χώροιπου θα παραμείνουν και σήμερακλειστοί.

Προβολή ταινίας στη Λέσχη Πλωμαρίου

«Τα παιδιά του Παραδείσου»

Mε την πολυβραβευ-μένη ταινία

«Children of Heaven»(«Τα παιδιά του Παρα-δείσου»), του Ιρανούσκηνοθέτη Ματζίντ Μα-τζιντί, ξεκινούν οι χει-μερινές προβολές ται-νιών στη Λέσχη Πλωμα-ρίου «Βενιαμίν ο Λέ-σβιος».Η ταινία πραγματεύεταιτα τεράστια προβλήματαπου μαστίζουν τις χώρεςτου Τρίτου Κόσμου, το ι-διαίτερα δύσκολο παρόνκαι το ακόμη πιο δυσοίωνο μέλλον τους. Πρωταγωνι-στές, ο εννιάχρονος Αλί και η μικρότερη αδελφή του,Ζόρα, η σχέση των οποίων κάνει την ταινία συγκινητι-κή, αλλά και ευχάριστη για το θεατή.Μια πεσιμιστικά αισιόδοξη ταινία, καθώς ο Ματζιντί,μέσα από τη φτώχεια, την εξαθλίωση, τη δυστυχία, α-ναδεικνύει έντονα συναισθήματα και σημαντικές αν-θρώπινες αξίες, όπως η αγάπη και η αλληλεγγύη, η α-ξιοπρέπεια, ο σεβασμός, η επικοινωνία. Και όλα ξεκι-νούν μέσα από ένα απλό, άψυχο αντικείμενο. Ένα ζευ-γάρι παπούτσια…Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.

Nα ζωγραφίσουν «Εικόνες και μνήμες από την απελευ-θέρωση της Λέσβου» και να βραβευτούν γι’ αυτές έ-

χουν την ευκαιρία οι μαθητές που φοιτούν στα σχολείαπρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νη-σιού. Πρόκειται για ένα διαγωνισμό που διοργανώνει ηΠεριφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτερο-βάθμιας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, σε συνεργασίαμε την Εταιρεία Αιολικών Μελετών και με αφορμή τη συ-μπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Λέ-σβου.Πολλοί είναι οι φορείς που θα γιορτάσουν φέτος, ο καθέ-νας με τον τρόπο του, την επέτειο των 100 χρόνων απότην απελευθέρωση του νησιού.Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης και η ΕταιρείαΑιολικών Μελετών, βρήκαν τον πρωτότυπο αυτό τρόπο,με τον οποίο δίνουν παράλληλα την ευκαιρία σε μαθητέςτης Λέσβου να εκφραστούν μέσα από την τέχνη. Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές των νηπιαγωγεί-ων, δημοτικών, γυμνάσιων και λυκείων του νησιού και θαδιεξαχθεί σε κάθε σχολική μονάδα, με ευθύνη του διευ-θυντή και του Συλλόγου Διδασκόντων. Έχει ήδη αρχίσεινα «τρέχει» από προχτές, Τρίτη και θα διαρκέσει έως καιτις 11 Νοεμβρίου. Μετά τη λήξη της προθεσμίας, θα επιλεγούν τα καλύτεραέργα από κάθε σχολείο, τα οποία και θα αποσταλούν στην

Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου.Στη συνέχεια, ειδικές επιτροπές που θα συγκροτηθούν,θα επιλέξουν ένα έργο από την πρωτοβάθμια και ένα απότη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τα οποία και θα δημοσι-ευτούν στην επετειακή έκδοση των «Αιολικών Χρονι-κών», που θα εκδοθεί στις αρχές τού 2012. Όλα τα έργαθα λάβουν τιμητικό έπαινο και θα παρουσιαστούν στοκοινό, σε έκθεση που θα διοργανωθεί για το σκοπό αυτό.Το μόνο που οι διοργανωτές ζητούν από τους διευθυντέςκαι τους εκπαιδευτικούς των σχολείων, είναι να φροντί-σουν ώστε να ενημερώσουν τους μαθητές για τον εορτα-σμό της 8ης Νοεμβρίου.

Νέο τεύχος για το περιοδικό του Λισβορίου

«Φωνή της Ενορίας»

Kυκλοφόρησε το τελευταίο τεύχος τουτρίμηνου περιοδικού «Φωνή της Ενο-

ρίας» του Λισβορίου.Στο τεύχος αυτό φιλοξενείται ένα ενδια-φέρον κείμενο για το έθιμο του γάμουστο Λισβόρι, όπως αυτό γινόταν παλιότε-ρα και με όποια κατάλοιπά του έχουν μεί-νει μέχρι σήμερα.Ο Απόστολος Αναγνώστου γράφει γιατην εργασία στις καλλιέργειες καπνώντου χωριού, με όλο το τελετουργικό πουακολουθούσαν οι εργάτες, από το πρωίμέχρι το βράδυ.Πέρα από κείμενα θρησκευτικού περιε-χομένου, αναφορά γίνεται και στο Δημο-τικό Σχολείο Λισβορίου, που έκλεισε λό-γω της συγχώνευσής του με αυτό τουΠολιχνίτου.Οι τελευταίες σελίδες του περιοδικού φι-λοξενούν όλες τις εκδηλώσεις που πραγ-ματοποιήθηκαν στο χωριό μέσα στουςμήνες που μας πέρασαν.

Λ ίγο πριν την έναρξή τους βρί-σκονται οι εργασίες που έχουν

προγραμματιστεί να γίνουν στοΜουσείο Θεοφίλου. Με απόφασητου περιφερειάρχη Βορείου Αιγαί-ου, Νάσου Γιακαλή, υπογράφτηκεη προέγκριση δημοπράτησης τουέργου, ενώ σύμφωνα με τον υ-πεύθυνο του Οργανισμού Πολιτι-σμού του Δήμου Λέσβου, ΚώσταΑστυρακάκη, οι επεμβάσεις πρό-κειται να ξεκινήσουν μέσα στοφθινόπωρο.Το έργο «Επισκευές, εγκατάστασηθέρμανσης και κατάλληλου τεχνη-τού φωτισμού στο Μουσείο Θεο-φίλου», συνολικού προϋπολογι-σμού 171.632 ευρώ, αφορά το ένατμήμα μόνο της συνολικής έντα-ξης του Μουσείου Θεοφίλου στουποέργο «Επιχειρησιακό Πρό-

γραμμα Κρήτης και Νήσων Αιγαί-ου», του ΕΣΠΑ (το άλλο τμήμα α-φορά στη συντήρηση των έργων).Προσφάτως υπογράφτηκε η προέ-γκριση δημοπράτησης του έργου,ενώ το θέμα πέρασε και από Δη-μοτικό Συμβούλιο και, όπως ανέ-φερε στο «Ε» ο κ. Αστυρακάκης,πρόκειται να μπει σύντομα σε ε-φαρμογή.«Θα φροντίσουμε να υπάρξουνπλέον κανονικές συνθήκες θερμο-κρασίας και φωτισμού, που θαπληρούν τις κατάλληλες προδια-γραφές, ώστε να μην αλλοιώνο-νται οι πίνακες», εξηγεί ο ίδιος.«Πιστεύουμε, καλώς εχόντων τωνπραγμάτων, ότι μέχρι του χρόνουτο καλοκαίρι και την έναρξη της ε-πόμενης τουριστικής περιόδου θαέχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες.»

Πάμε Σινεμά;«ΣΙΝΕ ΑΡΙΩΝ»

Έως Κυριακή 16 Οκτωβρίου«Στρουμφάκια», του Ράτζα Σκόνσελ (κινούμενασχέδια, μεταγλωττισμένα)Δανείζουν τις φωνές τους: Σίσσυ Χρηστίδου, ΗλίαςΖερβός, Κώστας ΔαρλάσηςΏρες προβολής (Αίθ. 1): Πέμπτη στις 21:30, Σάβ-βατο στις 19:00 (Αίθ. 2), Κυριακή στις 19:00 (Αίθ.2)

«Βλέπω το θάνατό σου 5», του Στίβεν Κουέιλ (θρί-λερ)Πρωταγωνιστούν: Έμα Μπελ, Έλεν Ρόε, Πι ΤζέιΏρες προβολής (Αίθ. 2): Πέμπτη, Παρασκευή, Σάβ-βατο και Κυριακή στις 22:00

Από Παρασκευή 14 έως Κυριακή 16 Οκτωβρίου«Johnny English 2 - Η επιστροφή»*, του ΌλιβερΠάρκερ (κωμωδία)Πρωταγωνιστούν: Ρόουαν Άτκινσον, Γκίλιαν Άντερ-σον, Ντομινίκ Γουέστ Ώρες προβολής : Παρασκευή στις 21:45, Σάββατοκαι Κυριακή στις 19:15 και τις 21:45

* Οι προβολές συνεχίζονται.

� ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΑτζέντα

Έως Κυριακή 16 Οκτωβρίουστη ΧίοΗ 23η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου

Έως Πέμπτη 20 Οκτωβρίουστο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δά-σους ΛέσβουΣειρά εκδηλώσεων με θέμα «Σεισμοί: Μπορούμε νααντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το σεισμικό κίν-δυνο»

Σάββατο 15 Οκτωβρίουστο Δημοτικό Θέατρο ΜυτιλήνηςΑπευθείας προβολή της όπερας «Anna Bolena», τουΝτονιτσέτι

Τετάρτη 19 Οκτωβρίουστο «Σπίτι του Θεόφιλου», στο ΒουναράκιΕκδήλωση για τα 10 χρόνια της «Στέγης Θεοφί-λου»

Στη 48ωρη απεργία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας τους, οι εργαζόμενοι στη 14η ΕΒΑ και την Κ΄ ΕΠΚΑ

Κλειστοί αρχαιολογικοίχώροι και μουσεία

Διαγωνισμός ζωγραφικής για μαθητές όλων των σχολείων της Λέσβου«Εικόνες και μνήμες από την Απελευθέρωση»

Η Περιφέρεια υπέγραψε την προέγκριση δημοπράτησης του έργου

Αρχίζουν οι εργασίες στο Μουσείο Θεοφίλου

Ζωγραφιέςεμπνευσμένες

από τηναπελευθέρωση

της Λέσβουκαλούνται να

δημιουργήσουνοι μαθητές του νησιού

Page 22: Εμπρός 3425

22ΠEMΠTH 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011

α βιβλία παίζεια βιβλία παίζειΓράφει και επιμελείται ο Παναγιώτης Σκορδάς

Άλκη ΖέηΟ μεγάλος περίπατος του Πέτρου

Εικονογράφηση εξωφύλλου: Σοφία ΖαραμπούκηΕκδόσεις ΜεταίχμιοΑθήνα 2011, σελ. 320(για παιδιά από 12 ετών)

27 Οκτωβρίου1940: θα τη

θυμάται αυτήν τημέρα ο Πέτρος για-τί πέθανε το τριζό-νι του. Θα τη θυ-μάται γιατί την ε-πομένη ακούει τηφωνή της μητέραςτου να λέει: «Σή-κω... έγινε πόλε-μος. Δεν ακούς τιςσειρήνες;» Όταν οιΙταλοί έφτασανστο κατώφλι τηςΕλλάδας, ο Πέτροςήταν εννιά χρονών,

είχε μια χελώνα για κατοικίδιο, αγαπούσε με πά-θος τις αμερικανικές ταινίες και γνώριζε τον πό-λεμο μόνο μέσα από τα βιβλία. Τώρα όμως τονβιώνει κάθε μέρα, μαζί με τους γονείς του, τονπαππού του και τη μεγαλύτερη αδελφή του, τηνΑντιγόνη, αρχίζοντας ένα μεγάλο περίπατο - μιαβόλτα στην Αθήνα της Κατοχής, στα δύσκολα ε-κείνα χρόνια της πείνας, των συσσιτίων, του φό-βου, των διωγμών. Με οδηγό τους αγαπημένουςτου ήρωες από την ελληνική ιστορία και την εφη-βεία προ των πυλών, ο Πέτρος, με την αδελφήτου και τους φίλους του, δε διστάζει να πάρει μέ-ρος στην Αντίσταση, σαμποτάροντας γερμανικάοχήματα, γράφοντας στους τοίχους «ΠΕΙΝΑΜΕ!ΔΩΣΤΕ ΜΑΣ ΝΑ ΦΑΜΕ» και έχοντας πάντα γιασύνθημα ένα τραγούδι που φλογίζει τις καρδιέςτους: «Πάντα μπροστά μας, για μια καινούργιαζωή...»Αυτή είναι η υπόθεση του πολύ γνωστού βιβλίουτης πολυβραβευμένης Άλκης Ζέη, για το οποίο οι«New York Times Book Review» έγραψαν:«Διαβάστε το “Μεγάλο περίπατο του Πέτρου”της Άλκης Ζέη για πολλούς λόγους, αλλά έστωκαι μόνο για να θαυμάσετε το θάρρος και την επι-νοητικότητα του Πέτρου, του μικρού αυτούς αντι-στασιακού που έκανε τη ζωή δύσκολη στους Ιτα-λούς και Γερμανούς κατακτητές.»Το βιβλίο κυκλοφορεί σε μία νέα έκδοση από το«Μεταίχμιο». Στον ίδιο εκδοτικό οίκο θα κυκλο-φορήσουν σταδιακά όλα τα βιβλία της Άλκης Ζέη.

Αλεξάντρα Φίσερ - ΧούνολντΚαταδίωξη στο Τόκιο

Περιπέτεια στην ΙαπωνίαΕικονογράφηση: Ντάνιελ ΖορΜετάφραση: Λίνα Φιλοπούλου

Εκδόσεις ΑρμονίαΑθήνα 2011, σελ. 123(για παιδιά από 10 ετών)

Ο πατέρας τής Μαρίκο έχεικατασκευάσει ένα νέο μικρο-

τσίπ. Αυτό θα βοηθήσει σίγου-ρα τη σημαντική πρόοδο της ε-ταιρείας του. Ξαφνικά όχι μόνοεξαφανίζεται το ακριβό τσιπ,αλλά και όλα του τα στοιχεία έ-χουν διαγραφεί! Η Μαρίκο καιοι φίλοι της, Τσιχίρο και Τάρο,αποφασίζουν να ακολουθή-σουν τα ίχνη των εγκληματιών.Σύντομα, όμως, η Μαρίκο είναιαυτή που καταδιώκεται.

Οι πρωταγωνιστές και η πλοκή φέρνουν τους νεαρούς ανα-γνώστες κοντά στη χώρα και την κοινωνία στην οποία δια-δραματίζεται η ιστορία. Με χάρτες, γλωσσάρι και πολλέςπληροφορίες για τις τοπικές ιδιαιτερότητες. Μια συναρπα-στική ιστορία μυστηρίου και ένα μάθημα γεωγραφίας μαζί.Στη γνωστή σειρά «Μυστήριο και περιπέτειες». Αστυνομικάμυθιστορήματα από τον κόσμο της γνώσης».

Νίκη ΣαλπαδήμουΈνας σκύλος για μένα

Εικονογράφηση: Αντώνης ΑσπρόμουργοςΕκδόσεις ΣαββάλαςΑθήνα 2011, σελ. 100(για παιδιά από 8 ετών)

Το χαρούμενο πρόσω-πο ενός παιδιού, η α-

θώα ξεγνοιασιά στοβλέμμα του, η αγάπηπου νιώθει για το αγα-πημένο του ζωάκι, τοπαιχνίδι με τους φόβουςτου, η ώρα του μαθήμα-τος στο σχολείο καιπολλές άλλες όμορφεςεικόνες προβάλλουν μέ-σα από τις σελίδες τουβιβλίου. Τα πρόσωπατης ιστορίας θα γίνουνφίλοι του και μαζί τουςθα ζήσει και θα χαρείτην περιπέτεια, την αγω-

νία, τη χαρά της αγάπης κι όλα εκείνα που συνθέτουνένα σκηνικό δράσης και γνώσης. Ήρωες είναι δύο παι-διά, ο Λουκάς και η Αφροδίτη, και ένας ζωηρούληςσκύλος, ο Ερμής. Η συγγραφέας είναι από τη Σκόπελοκαι εργάζεται ως εκπαιδευτικός.

Φίλιππος ΜανδηλαράςΟι μύγες, τα χελιδόνια κι εγώ!

Εικονογράφηση: Θανάσης ΔήμουΕκδόσεις ΠατάκηςΑθήνα 2011, σελ. 77(για παιδιά από 8 ετών)

Ξέρετε τι σημαίνει η έκφραση «βλέπω κάποιον σα μύγα»; Ό,τι και να σημαίνει,ο μπαμπάς της Στέλλας έχει άλλη άποψη. Γι’ αυτόν «βλέπω κάποιον σα μύγα»

σημαίνει τον σιχαίνομαι, αλλά και τον φοβάμαι, θέλω τον ολοκληρωτικό αφανι-σμό του, για να μπορώ να κοιμάμαι ήσυχος τα βράδια. Γιατί η μύγα και ο μπα-μπάς της Στέλλας είναι δύο όντα που δεν μπορούν να ζήσουν στο ίδιο το σπίτι.Κι εδώ που τα λέμε, δεν έχει κι άδικο - μύγες στην καντίνα, μύγες στο δωμάτιο,μύγες στο τραπέζι, μύγες, μύγες, μύγες. Έτσι, η Στέλλα σκέφτεται ένα απλό αλλάθεότρελο τέχνασμα για να απαλλαγούν μια και καλή από τις μύγες: να φέρει ταχελιδόνια πίσω στις φωλιές τους. Πώς θα γίνει αυτό, καθώς και πολλά άλλα, θατα βρουν οι μικροί αναγνώστες στις σελίδες του πολύ ενδιαφέροντος βιβλίουτου γνωστού συγγραφέα Φίλιππου Μανδηλαρά.

Χρυσηίδα ΔημουλίδουΟ Ελληνούλης, το χάρτινο καραβάκι

Εικονογράφηση: Μάρω ΑλεξάνδρουΕκδόσεις ΨυχογιόςΑθήνα 2011, σελ. 30(για παιδιά από 5 ετών)

Ο Ελληνούλης είναι έ-να μικρό χάρτινο κα-

ραβάκι που το κατα-σκεύασε ο πατέρας τουΚωνσταντίνου για ναπαίζει μαζί του. Έπειτααπό λίγες μέρες, όμως,το καραβάκι βαριέται τοπαιχνίδι μέσα στη λεκά-νη με το νερό και έναβράδυ που βρέχει κα-ταρρακτωδώς παρασύ-ρεται από τα νερά καιπέφτει σ’ ένα μεγάλο καισκοτεινό υπόνομο. Κι ε-κεί αρχίζει το περιπετει-

ώδες ταξίδι στο άγνωστο. Άραγε, θα μπορέσει να βγεισώο από εκεί μέσα, ή θα χαθεί για πάντα;

Σοφία ΤακάογλουΤα χρήματα δεν είναι για να τα σπαταλάμε

Εικονογράφηση: Σπύρος ΚόντηςΕκδόσεις ΜεταίχμιοΑθήνα 2011, σελ. 40

(για παιδιά από 3 ετών)

Παιδιά και μεγάλοι θέλουμε,θέλουμε, θέλουμε... Πώς

μπορούμε να καλύψουμε τις α-νάγκες μας; Μπορούμε να έ-χουμε όλα όσα επιθυμούμε; Υ-πάρχει κάτι που μας περιορί-ζει; Τι είναι χρήμα; Πώς μπο-ρούμε να αποκτήσουμε χρήμα-τα; Ποιος είναι ο καλύτεροςτρόπος να τα χρησιμοποιή-σουμε; Με απλό τρόπο, δια-

σκεδαστικός εικόνες, ενδιαφέρουσες δραστηριότητες καιπρόσθετες πληροφορίες, το βιβλίο προσεγγίζει βασικές οι-κονομικές έννοιες και θέματα καταναλωτικής συμπεριφο-ράς. Ένας βιβλίο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν γονείςκαι εκπαιδευτικοί, με στόχο να βοηθήσουν τα παιδιά να γί-νουν καλύτεροι καταναλωτές. Η συγγραφές έχει σπουδάσειΟικονομικά και εργάζεται ως οικονομολόγος καθηγήτριαστη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Page 23: Εμπρός 3425

23ΠEMΠTH 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011

Η INNEWS παρακολουθείκαι αναλύει realtime τις ε-λεύθερες πληροφορίεςπου αναρτώνται από Έλ-ληνες στα κοινωνικά δί-κτυα. Η παρακολούθησηγίνεται μέσα από τηνπρώτη ελληνική πλατφόρ-μα που παρουσίασε τονΑπρίλιο του 2011 στηνελληνική αγορά. Σύμφω-να με τα στοιχεία τής ISNP

(Intelligent SocialNetwork Platform), οι ε-νεργοί Έλληνες χρήστεςστο Facebook είναι1.500.000, στο Twitter85.000 και στο YouTube340.000. Ενεργοί θεω-ρούνται όσοι χρήστες α-ναρτούν πληροφορίες ήσχόλια, με απαραίτητηπροϋπόθεση ο χρήστηςνα έχει έστω και μέροςτου λογαριασμού του α-νοιχτό σε πρόσβαση.Σύμφωνα με τη μέτρηση,οι Έλληνες χρήστες τούTwitter είναι οι πιο δρα-στήριοι και αναρτούν πε-ρίπου 180.000 αναφορές(tweets) ημερησίως, δη-λαδή κατά μέσο όρο αντι-στοιχούν περισσότερες α-πό δύο αναφορές ημερη-σίως ανά χρήστη. Με ρυθ-μό περίπου μία αναφοράτην εβδομάδα ανεβάζουνοι χρήστες τις αναφορές

στα δύο άλλα κοινωνικάδίκτυα, το Facebook και τοYouTube. Πιο συγκεκριμέ-να, οι Έλληνες χρήστεςτού Facebook αναρτούν240.000 αναφορές την η-μέρα (status updates &comments) και 50.000 α-ναφορές οι χρήστες τουYouTube (comments &videos).Σημειώνεται ότι το εξάμη-νο περιέχει συγκεντρωτι-κά στοιχεία με περισσότε-ρες από 23.000.000 ανα-φορές στο Twitter,

60.000.000 αναφορέςστο Facebook και5.000.000 αναφορές Ελ-λήνων χρηστών στοYouTtube. H INNEWSπρόκειται να παρουσιάσειτη μεθοδολογία της στηνΗμερίδα για τα SocialMedia που διοργανώνει ηFIBEP (Διεθνής Ένωση Ε-ταιρειών Media Monito-ring) στις 13 Οκτωβρίουστις Βρυξέλλες, με συμ-μετοχή εταιριών από όλοτον κόσμο.

Πηγή: real.gr

Ένα πρωτοποριακό ηλιακό εργοστάσιο που παράγειενέργεια ακόμα και τη νύχτα εγκαινίασαν χθες ο

διάδοχος του θρόνου του Άμπου Ντάμπι, στρατηγός,σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, και ο βασι-λιάς της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος.Η μονάδα ισχύος 19,9 megawatt στην Ανδαλουσία τηςΙσπανίας ονομάζεται «Gemasolar», μπορεί να τροφο-δοτήσει 25.000 νοικοκυριά και αναμένεται να συμβάλ-λει στη μείωση εκπομπών ρύπων κατά 30.000 τόνουςετησίως.Πρόκειται για κοινό εγχείρημα των ενεργειακών εται-ρειών Masdar και Torresol Energy.Η καινοτομία της συγκεκριμένης μονάδας έγκειται στηχρήση δυο τεχνολογιών αιχμής στον τομέα των ΑΠΕ,που επιτρέπουν την παραγωγή ενέργειας όταν έχεισυννεφιά ή ακόμα και τη νύχτα.Ειδικότερα, η πρώτη τεχνολογία αφορά στην εγκατά-σταση ηλιακών κατόπτρων σε έκταση 185 εκταρίων,που εστιάζουν τις ακτίνες του ήλιου σε ένα μεμονωμέ-νο σημείο, στην κορυφή ενός πύργου ύψους 100 μέ-τρων.Η δεύτερη τεχνολογία είναι ένα σύστημα που αντλείλειωμένο αλάτι για να απορροφήσει τη θερμότητα πουπαράγεται στην κορυφή του πύργου. Το αλάτι αποθη-κεύεται σε μεγάλες δεξαμενές στο έδαφος και συνδέ-εται με μια γεννήτρια ατμού, απελευθερώνοντας ενέρ-γεια ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Στην ουσία πρό-κειται για μια μπαταρία διάρκειας 15 ωρών.Η μονάδα «Gemasolar» τέθηκε σε λειτουργία τον Ιού-νιο και έχει ήδη καταφέρει να παραγάγει ενέργεια α-διάλειπτα για ένα 24ωρο.

Πηγή: econews.gr

Από πρωτοποριακή μονάδα στην Ισπανία

Ηλιακή ενέργεια τη νύχτα

Οι Έλληνες tweetάρουν συστηματικά

Έχει μπει για τα καλά στην καθη-μερινή μας ζωή και πλέον είναισχεδόν απαραίτητο για να μπο-

ρέσει να λειτουργήσει… κανονικάη κοινωνία μας, και αυτό στο ο-ποίο αναφερόμαστε είναι η ηλε-κτρονική αλληλογραφία, ή αλλιώςe-mail, που αυτόν το μήνα κλείνειτα 40 του χρόνια.Το πρώτο μήνυμα εστάλη μέσω e-mail κατά τη διάρκεια του μηνός Ο-κτωβρίου τού 1971. Όπως πολλέςτεχνολογικές καινοτομίες, έτσι καιτο e-mail έχει τις ρίζες του στηστρατιωτική τεχνολογία. Στο τέλοςτού 1960, ένας απόφοιτος τουΜΙΤ, ο Ray Tomlinson, δούλευε πά-νω στην έρευνα και την ανάπτυξηγια λογαριασμό πολλών εταιρειών.Συνέβαλλε στην τεχνολογίες πουσυνδέονται με το ARPANET, τοστρατιωτικό δίκτυο επικοινωνίας,που αποτέλεσε και την πρώτη μορ-φή του διαδικτύου. Εκείνη αποτε-λείτο από ένα πρόγραμμα μεταφο-ράς αρχείων για mainframe υπολο-γιστές.Με κεντρικό άξονα τη μεταφοράαρχείων, ανατέθηκε στον Tomlinsonη τροποποίηση ενός προγράμματοςπου ονομάζεται SNDMSG, που επέ-τρεπε την αποστολή μηνυμάτων με-ταξύ διαφορετικών users. Προφα-νώς, εκείνη την εποχή, ήταν αδια-νόητο ότι το ταχυδρομείο θα μπο-ρούσε να γίνει ένα εργαλείο επικοι-νωνίας μεταξύ εκατομμυρίων χρη-στών, δεδομένου των τιμών κυρίωςτων υπολογιστών εκείνης της επο-χής που δεν επέτρεπε την ευρεία ε-μπορική τους χρήση.

Ο Tomlinson είχε δηλώσει στο«Times» το 2008: «Δε θυμάμαι τιέγραψα στο πρώτο e-mail, ίσως“QWERTY” ή κάποια άλλη σειράχαρακτήρων, αλλά ό,τι και αν ήταν,διήνυσε την απόσταση ενός μέ-τρου. Ένα μικρό βήμα για ένα μήνυ-μα, ένα γιγάντιο άλμα για την αν-θρωπότητα.»Εκτός από την επινόηση του e-mail,ο Tomlinson είναι ο πατέρας τουδημοφιλέστατου συμβόλου «@».Εισήγαγε τη σύμβαση της διεύθυν-σης e-mail, προκειμένου να προσ-διορίσει τον παραλήπτη και τον υ-πολογιστή ή το χρησιμοποιούμενοδίκτυο. Για να διαχωρίσει τα δύοαυτά κομμάτια πληροφοριών, επέ-λεξε το «@». Για αυτό είχε αναφέ-ρει στο «Times»: «Δημιουργούσετην αίσθηση του τόπου, το οποίοφαινόταν η σωστή επιλογή.»Από εκείνη τη στιγμή, το ταχυδρο-

μείο είναι πλέον απαραίτητο για ό-λους τους τύπους χρηστών. Η εξέ-λιξη του δικτύου και των servers έ-χει επεκταθεί, καθώς και η βελτίω-ση της εξυπηρέτησης των μηνυμά-των, επιτρέποντας σχεδόν σε ό-λους την αποστολή και τη λήψητου ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.Ένα e-mail σήμερα είναι ένα είδοςτηλεφωνικού αριθμού, μια πραγμα-τική σύνδεση με το διαδίκτυο. Επίτου παρόντος, ο μεγαλύτερος ωφε-λούμενος είναι το εμπόριο, αλλάφυσικά έχει αρχίσει και αποτελείμέσο επικοινωνίας για πολλούς. Ανκαι αυτό με τη σειρά του έχει αρχί-σει να το προσπερνάει η βιντεοκλή-ση, είναι σίγουρο ότι θα αποτελείγια αρκετό καιρό ακόμα ένα από τασυνήθη μέσα επικοινωνίας, αφήνο-ντας το χαρτί και το μελάνι στονκόσμο της ιστορίας πια.

Πηγή: techit.gr

E-mail ετών... σαράντα

Tη σελίδα επιμελείται ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΑΡΛΑΤΟΣe-mail: [email protected]

Σε 1,5 εκατομμύριο ανέρχονται οι Έλληνες που κά-νουν τακτική χρήση των υπηρεσιών του Facebook,

όμως πιο δραστήριοι στα κοινωνικά δίκτυα είναι οι85.000 Έλληνες που χρησιμοποιούν το Twitter, σύμ-φωνα με έρευνα της εταιρείας INNEWS A.E.Πρόκειται για τα εξάμηνα στοιχεία μέτρησης, δευτέ-ρου και τρίτου τριμήνου 2011, των ενεργών Ελλήνωνχρηστών στα κοινωνικά δίκτυα Facebook, Twitter καιYouTube.

Page 24: Εμπρός 3425

Tη σελίδα επιµελούνται ο MANΩΛHΣ ΛAΓOYTAPHΣ και ο ΜΑΡΙΝΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ

ΠEMΠTH 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011AΘΛHTIΣMOΣ! Το τοπικό ντέρμπυ του Πλωμαρίου ανάμεσα σεΑιγέα και Δόξα θα μεταδοθεί ζωντανά από τοδιαδικτυακό τόπο plomarinews.gr/.

Oι άνθρωποι του Αιολικού το σκέφτηκαν κα-λύτερα για την ώρα έναρξης του φιλικού α-γώνα κόντρα στη Ρόδο το Σάββατο και προ-

χώρησαν σε μετάθεσή του κατά δύο ώρες νωρί-τερα από την αρχικά προγραμματισμένη.Έτσι λοιπόν, Αιολικός και Ρόδος θα κάνουν σέ-ντρα στις 6 το απόγευμα, σε μια προσπάθεια ναπροσελκύσουν περισσότερο κόσμο στις κερκίδεςτου Δημοτικού Σταδίου Μυτιλήνης, αφού όπωςέκανε γνωστό η Super League το ντέρμπυ της ί-διας μέρας ανάμεσα σε ΑΕΚ και Ολυμπιακό θαξεκινήσει στις 20:30.

Σε ό,τι αφορά στο φιλικό κόντρα στο Φωστήρα,αυτό ακυρώθηκε οριστικά μετά τις τελευταίες ε-ξελίξεις και σε ό,τι αφορά στο πλοίο «EuropeanExpress», αλλά και λόγω του πλημμυρισμένουχλοοτάπητα στο γήπεδο «Σπύρος Γιαλαμπίδης».Στην ομάδα της Μυτιλήνης, πάντως, έχουν ξεκι-νήσει επαφές με το Καρλόβασι που αγωνίζεταιστον 8ο Όμιλο του Περιφερειακού, σε μια προ-σπάθεια να δώσουν ένα φιλικό ματς στη Σάμοτην προσεχή Τετάρτη (19/10), εκμεταλλευόμε-νοι την απ’ ευθείας ακτοπλοϊκή σύνδεση με τηΛέσβο μέσω της άγονης γραμμής.

Tο Περιφερειακό Πρωτάθληματης περιόδου 2011 - ‘12

μπαίνει στην τελική ευθείαπροετοιμασίας του εν όψει τηςπρεμιέρας, που θα πραγματο-ποιηθεί σύντομα και με τα μέ-χρι στιγμής δεδομένα είναιπρογραμματισμένη για το τε-λευταίο Σαββατοκύριακο τουΟκτώβρη, μετά την παρέλαση.Η προθεσμία που είχε επισή-μως δώσει η Επιτροπή Πρωτα-θλήματος της ΕΠΟ στις ομάδεςώστε αυτές να δηλώσουν συμ-μετοχή έληξε και οι εκκρεμότη-τες σε ό,τι αφορά στις ομάδες,τα έγγραφα και τα παράβολα έ-χουν περιοριστεί στο ελάχιστο.Τις αμέσως επόμενες ημέρες α-ναμένεται να δημοσιοποιηθείκαι ο τελικός καταρτισμός των10 ομίλων στην Κατηγορία, μετον Αιολικό όπως έχει ανακοι-νωθεί εδώ και καιρό να τοποθε-τείται στον 9ο Όμιλο, που περι-λαμβάνει ομάδες από τις Ενώ-σεις Πειραιά, Ανατολικής Αττι-κής, Λέσβου και Χίου.Από τις ομάδες που υποβιβά-

στηκαν λόγω των στημένων α-γώνων και το σκάνδαλο που α-ποκαλύφθηκε γύρω από το ελ-ληνικό ποδόσφαιρο, τόσο ο Ιω-νικός όσο και ο Εθνικός δήλω-σαν συμμετοχή στο Περιφερει-ακό και θα τοποθετηθούν στον9ο Όμιλο, αποτελώντας αντιπά-λους του Αιολικού. Μαζί τουςφυσικά έχει προστεθεί από και-ρό ο Αίας Σαλαμίνας, που υπο-βιβάστηκε επίσης στην άλλοτεΔ΄ Εθνική.

9ος ΌμιλοςΑιολικόςΑήττητος ΣπάτωνΑίας ΣαλαμίναςΑτρόμητοςΑστέρας ΒάρηςΑχαρναϊκόςΕθνικός ΠειραιάΕλλάς ΠοντίωνΙωνικόςΚερατσίνιΚορωπίΜικρασιατική ΧίουΟλυμπιάδα ΚερατσινίουΟλυμπιακός ΛαυρίουΤριγλία Ραφήνας

τoυ ΜΑΝΩΛΗ ΛΑΓΟΥΤΑΡΗ

Μετά τις συνεχείς προπονήσεις πουπραγματοποιούνται εδώ και μισό πε-

ρίπου μήνα, οι αθλητές τού ΓΑΣ Λέσβουθα έχουν την ευκαιρία να ξεδιπλώσουντις ικανότητες που διαθέτουν μέσα απόφιλικά παιχνίδια που θα δώσουν. Άλλω-στε, αυτό ζήτησε από τη διοίκηση τουσυλλόγου ο προπονητής της ομάδας,Σωκράτης Γιακουμής, θέλοντας να δειπερισσότερο την αγωνιστική ικανότητατων παικτών του, ώστε να σχηματίσειμια ακόμη άποψη για το πού βρίσκεται ηομάδα του τώρα στο στάδιο της προετοι-μασίας της. Το Σαββατοκύριακο η αποστολή του ΓΑΣθα μεταβεί στην Αθήνα για να δώσει δύοφιλικά παιχνίδια και μάλιστα σημαντικά,στα οποία το λεσβιακό σωματείο θα με-τρήσει τις δυνάμεις του. Συγκεκριμένα,το Σάββατο θα βρεθεί αντιμέτωπο με τηνομάδα της Ερυθραίας, επίσης ομάδα Β΄Εθνικής αλλά στον Α΄ Όμιλο, και την ε-πομένη θα αγωνισθεί με τη Δραπετσώνα,που αγωνίζεται στο Τοπικό του Πειραιά.Ακόμη, γίνονται προσπάθειες να διεξα-χθούν και άλλα φιλικά προετοιμασίας,ώστε με την έναρξη του Πρωταθλήματοςο ΓΑΣ να είναι πανέτοιμος από αγωνιστι-κής πλευράς. Στην Αθήνα ο ΣωκράτηςΓιακουμής θα πάρει μαζί του όλους τουςπαίκτες, τους οποίους και θα δοκιμάσει.Όσον αφορά στην έναρξη του Πρωτα-θλήματος, μετά την περικοπή των χρη-μάτων που έγινε από την Πολιτεία, εκ-φράζεται αισιοδοξία ότι η πρεμιέρα θαγίνει κανονικά και δε θα υπάρξει αναβο-λή, η οποία θα απέβαινε καταστροφικήγια τις ομάδες που βρίσκονται στο στά-διο της προετοιμασίας.

Ξεκίνησαν οι υποδομές!Άρχισαν προχθές Τρίτη και επισήμως οιπροπονήσεις των Υποδομών (Αγοριών -Κοριτσιών) του Γυμναστικού ΑθλητικούΣυλλόγου Λέσβου για το Τμήμα Πετο-σφαίρισης-Βόλλεϋ.Το μέλλον ανήκει στη νέα γενιά και έναςαπό τους βασικότερους στόχους τουσυλλόγου έπειτα από την άνοδο της αν-δρικής ομάδας στη Β΄ Εθνική Κατηγορία,ήταν η ανάπτυξη του αθλήματος με τηδημιουργία κατάλληλων υποδομών, προ-σφέροντας υπηρεσίες, αγωνιστικό πνεύ-μα και αθλητική παιδεία στους νεαρούςαθλητές και αθλήτριες της Μυτιλήνης.Από ηλικίας εφτά χρονών και άνω, αγό-ρια και κορίτσια έχουν τη δυνατότητα ναμάθουν τα μυστικά τού βόλλεϋ και να α-θληθούν στο κλειστό γυμναστήριο των

Τεχνικών Λυκείων Μυτιλήνης (πρώην Υ-φαντήρια).Οι ώρες προπονήσεων είναι κάθε Τρίτη17:00 - 18:30, Πέμπτη 17:00 - 18:30και Σάββατο 10:00 - 12:00.Υπεύθυνοι του Τμήματος Υποδομών θαείναι ο προπονητής της ανδρικής ομά-δας, κ. Γιακουμής, και ο αθλητής ΣάββαςΠερτσέλης. Οι εγγραφές συνεχίζονταικαι όσοι ενδιαφέρονται να εγγράψουν ταπαιδιά τους, μπορούν να επικοινωνή-σουν στα εξής τηλέφωνα για περισσότε-ρες πληροφορίες:Σωκράτης Γιακουμής 6972-260382 καιΣάββας Περτσελλής 6936-411238.Υποστηρικτές της προσπάθειας αυτής εί-ναι το κατάστημα παιχνιδιών «Comfu-zio» και το γυμναστήριο «Oxygenfitness».

Ε.Π.Σ.Λ.

Αρχίζει το Παιδικό!

Πραγματοποιήθηκε σταγραφεία τής Ε.Π.Σ.Λ. η

πρώτη συνάντηση τωνπαραγόντων των ομάδωνστα τμήματα των υποδο-μών με την ΕπιτροπήΠρωταθλήματος, για τηδήλωση των ομάδων ενόψει της νέας χρονιάς.Δέκα σωματεία δήλωσανσυμμετοχή στο Πρωτά-θλημα: Αναγέννηση Γέ-ρας, Αιολικός, Βύρων,Καραβαγγέλης, Λιονταρά-κια, Οδ. Ελύτης, Παλλε-σβιακός, Νεάπολη, ΑΕΛΚκαι Όλυμπος.Οι ημερομηνίες γέννησηςτων παικτών για τη συμ-μετοχή τους θα πρέπει ναείναι τα έτη 1996, ‘97,‘98, ‘99 και τα γήπεδα ταοποία θα χρησιμοποιη-θούν θα είναι με φυσικότάπητα και συνθετικό.Κλήρωση δε θα γίνει, αλ-λά ορισμός των παιχνι-διών, με τις τέσσεριςπρώτες ομάδες να παί-ζουν χιαστί για την ανά-δειξη του πρωταθλητή,αλλά και τις άλλες θέσειςπου θα καταλάβουν. Η η-μερομηνία έναρξης τουΠρωταθλήματος θα ορι-σθεί τις επόμενες μέρεςμε πιθανή ημερομηνία τη16η Οκτωβρίου.

Πώς διαμορφώνεται ο 9ος Όμιλος τουΠεριφερειακού, όπου αγωνίζεται ο Αιολικός

Κατέθεσαν παράβολα Εθνικός και Ιωνικός

Το Σάββατο τελικά και στις 6 το απόγευμα, ο Αιολικός θα παίξει(επιτέλους) φιλικό παιχνίδι στον Ταρλά

Φιλικό με Ρόδο!

Παλαιότερη φάση της ομάδας

ΒΟΛΛΕΫ

Αρχίζουν τα φιλικά για το ΓΑΣ Λέσβου!

Μετά τις δυνατές προπονήσεις, έρχονται και τα φιλικά παιχνίδια για τους αθλητές τού ΓΑΣ

Page 25: Εμπρός 3425

ΠΕΜΠΤΗ 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011 25

EΣTIATOPIA

Ο ΚΑΡΙΩΝΑΣ ΤΗΣ ΜΕΝΗΣΤαβέρναΚαρυώνας - Γέρατηλ. 6979-971924

ΤΟ ΖΟΥΜΠΟΥΛΙΤαβέρναΔ. Βερναδάκη 2, Κουλμπάρα- Μυτιλήνητηλ. 22510 21251

ELYSION HOTELΞενοδοχείο-εστιατόριοΠαρασκευή - Σάββατο ζωντανό μουσικό πρόγραμμα Νεάπολη Τηλ. για κρατήσεις 22510 61531-2

ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟΞενοδοχείο, pool-bar, εστιατόριο και snack barΒαρειά - Βίγλα ΜυτιλήνηςΚαθημερινά ανοιχτά μεσημέρι - βράδυΚατάλληλο και για κοινωνικέςεκδηλώσειςΤηλ. για reserve 2251045857, 44466, 6976-974610

ΦΙΛΕΜΑRestaurant-ΜεζεδοπωλείοΑεροδρόμιοΤηλ. 6973809282

ΤΣΟΥΚΑΛΙ Π. ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΟΥ 49 τηλ. 2251048660

ΛEMBOYPΓEIOΜεζεδοπωλείο

Παναγιούδα, Mυτιλήνης Tηλ. 22510 32222

ΤΑΚΗΣΨαροταβέρνα. ΠαναγιούδαΤηλ. 22510 31342

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΑΚομνηνάκη 30 Τηλ. 22510 29613

ΠΑΡΚΟ (ΤΟ)Πάρκο Αγίας ΕιρήνηςTηλ. 22510 23810& 6977-596474

ΒΑΓΙΕΣ ΤαβέρναΑκρωτήριΤηλ. 22510 43532

ΠΗΓΑΔΑΚΙΑΠηγαδάκια ΓέραςΤηλ. 2251093484& 6973-741809

ΒΑΦΕΙΟΣΤαβέρνα Tηλ. 22530 71752

ΚΑΡΙΑΝΗ Ταβέρνα. ΑποθήκαΤηλ. 22530 95501

CAFÉ-BAR

ENVYΚουντουριώτη 78Τηλ. 22541021102

FOUR SEASONS by MAYOΤTEKανόνι ΘερμήςTηλ. 22510 71971

MONKEYΚουντουριώτου 57τηλ. 22510 37717

ΠΑΡΚΟ (ΤΟ)Πάρκο Αγίας Ειρήνης Tηλ. 22510 23810& 6977-596474

OCEANISΠλωμάρι Τηλ. 22520 31925

ΨΗΤΟΠΩΛΕΙΑ

ΑΣΤΡΟ (ΤΟ)Ερμού 5Τηλ. 22510 44540

ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΓΩΝΙΑΕλ. Βενιζέλου 10Τηλ. 22510 45508

Ο ΠΕΙΡΑΣΜΟΣ ΨητοπολείοΧριστουγέννων ‘44

ΤΑΧΥΦΑΓΕΙΑ

ΦΕΥΓΑΤΟΣΚΑΒΕΤΣΟΥ 26 τηλ. 22510 40271

ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ

ΜΑΣΚΩΤΙΤΣΑΑΛΚΑΙΟΥ 2 Μυτιλήνη Τηλ. 22510 261812o κατάστημα: Π. Κουντου-ριώτη 11 και Ερμού 16Τηλ. 22510 47700

ΑΙΘΟΥΣΕΣEKΔHΛΩΣEΩN CATERING

ΛEMBOYPΓEIOΠαναγιούδα, Mυτιλήνης Tηλ. 22510 32222

ΞENOΔOXEIO ZAΪPA - KTHMAEΛIA & ΘAΛAΣΣA

Σκάλα ΛουτρώνTηλ. 22510 91100

EΔEΣMATOΠOIEIOCatering and fast servicesAλυφαντά, Tηλ. 22510 41122

KABEΣ - ΠOTOΠOIIEΣ

ΚΑΒΑ ΣΑΝΤΟΠαράκαμψη Μόριας Τηλ. 22510 32810Ηλ. Βενέζη 10, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 43543Πέτρα τηλ: 22530 41830E-mail: [email protected]

5x5

SPANOSΓήπεδα Ποδοσφαίρου 5x5 ή 8x8Εθν. Οδός Μυτιλήνης - Πανα-γιούδαςTηλ. 22510 32774 & 6948-591839

KATAΣKEYAΣTIKEΣETAIPEIEΣ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑΓ. ΒΑΜΒΑΚΑΣ - Ε. ΛΙΝΟΣ Ο.Ε.

Γυμν. Δαυίδ 2, Χρυσομαλλούσατηλ. 22510 23277, 2251028210, 6944-456083

ΠPAΞIΣ A.E.Πωλήσεις κατασκευέςTηλ. 22510 44242

ΣΓOYPEΛΛHΣAργύρη Eφταλιώτη 13Tηλ. 22510 26777

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥΚΑΤΖΟΥΡΙΔΗΣ

Τεχνικες εταιρείεςΠαλαιόκηπος Γέρας Τηλ. 22510 84370

ΑΦΟΙ ΑΣΗΜΑΚΗΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΑΚΗ

Ικτίνου 2, Τηλ. 2251041244& 6947202221

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ

ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣΝ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΠΛ.ΠΟΛ. ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Α.Π.Θ.

Έκδοση οικοδ. αδειών,Μελέτες - Επιβλέψεις,Τοπογραφικά - ΚτηματολόγιοΚρήνης & Κισθήνης 6Α,ΜυτιλήνηΤηλ. 22510 20264& [email protected]

ΧΗΜΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ

ΚΟΚΚΩΝΗΣ Ι. ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΧΗΜΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣΑ.Π.Θ. M.Sc.

Περιβαλλοντικές μελέτες,

χημικοτεχνικές μελέτες και άδειες καταστημάτων Μίμη Γαληνού 3Βτηλ./φαξ: 22510 25448κιν. 6932-117458

ΔΑΣΟΛΟΓΟΙ

ΚΑΡΑΤΖΑ Ι. ΑΛΚΜΗΝΗ Δασολόγος, MScΑριστοτέλειο ΠανεπιστήμιοΘεσσαλονίκηςΦωτοερμηνείες - επίλυση δα-σικών αμφισβητήσεων - δασι-κές/περιβαλλοντικές μελέτες- αρχιτεκτονική τοπίου - δια-μόρφωση κήπωνΓεωργίου Τερτσέτη 4τηλ.: 22510 54764κιν.: [email protected]

ΕΙΔΗ ΚΙΓΚΑΛΕΡΙΑΣ

ΚΑΡΑΦΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣΣιδηρικά - Εργαλεία - Είδη ΕπιπλοποιίαςΖωοδόχου Πηγής 8τηλ.: 22510 27370, 2251024425

ΕΤΟΙΜΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ

STAR BETONΒιομηχανία έτοιμου σκυροδέματος και δομικών υλικώνμε πιστοποίηση ISO-9001Λακέρδα Αλυφαντών, ΜυτιλήνηΤηλ. 22510 46446 - 22510 46776Φαξ 22510 46756

ΧΩΜΑΤΟΥΡΓΙΚΕΣEΡΓΑΣΙΕΣ

Αφοί ΑγριτέλληΧώμα για κήπουςΠέτρες για λιθόκτιστατηλ. 22510 48119κιν. 6976-056463,6946-364408

YΛIKA ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ

AL-DECOΧατζημανωλάκης Σταύρος8ο χλμ Περιφ. οδού ΜόριαςΤηλ. 22510 32855

IGNIS ΠETPAAφεντούλης IωάννηςNέες KυδωνιέςΤηλ. 22510 94040, 94101

ΜΗΛΙΟΡΕΛΛΗΣ ΝΙΚΟΣ

Καυσόξυλα, Μετακομίσεις,Μεταφορές, ΠέτρεςMυστεγνών, Εξέδρεςεκδηλώσεων, Επικουρικέςυπηρεσίες θεαμάτων,οικοδομικά υλικά, γενικέςεπισκευαστικές εργασίες. Τηλ. 6942261001,6946004444 & 2251043129.

ΕΜΠΟΡΙΟ ΞΥΛΕΙΑΣ/ ΞΥΛΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

ΚΩΝΤΗΒΕΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ξυλουργικές εργασίες παντόςτύπουΚαρά Τεπέ - ΜυτιλήνηΠληρ. τηλ. 22510 48102

ΠΕΡΓΑΜΗΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ξυλουργικό εργοστάσιοπαραγωγής με υπερσύγχροναμηχανήματα (CNC). Κουφώ-ματα Γερμανικού Τύπου - Ε-σωτ. Πόρτες - Θωρακισμέ-νες Πόρτες - Σκάλες Εσωτ.Χώρου Αλυφαντά. Τηλ. 2251046307

ΓΕΩΡΓΑΝΤΗΣΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Ξυλουργικά μερεμέτια καιπαντός τύπου αναπαλαιώσειςεπίπλωντηλ.: 6947-153832

ΘΕΡΜΑΝΣΗ -KΛIMATIΣMOΣ

MANTZΩPOΣEλ. Bενιζέλου 10Τηλ. 22510 42248

ΤΕΝΤΕΣ

ΣΙΜΕΛΗAεροπόρου ΓιανναρέλληΤηλ./Fax: 22510 24523Κιν. 6932214752

EIΔH YΓIEINHΣ

OIKOΣMητροπόλεως 7, Παγανή ΜυτιλήνηςΤηλ. 22510 24788

ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣΑγ. Θεράποντος 5τηλ. 22510 41488

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣ-ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣ-ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΧΩΡΩΝ

ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ

Καθαρισμοί χώρων -καταπολέμηση εντόμων, τρωκτικών, επαγγελματικήδιαχείριση κτηρίων Καβέτσου 10 (β´ όροφος)22510 37415, 6937-407221e-mail: [email protected]

ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣΤεχνολόγος ΓεωπόνοςΑπολυμάνσεις, απεντομώσεις,μυοκτονίεςΜόρια Λέσβου Τηλ. 225103 2192 & 6942-625198

ΝΙΚΟΣ ΑΔ. ΜΟΝΙΟΥΔΗΣΑπολυμάνσεις - αποφρακτικά- συνεργείο καθαρισμού -υπηρεσίες φύλαξηςISO 9001:2000Πληρ. τηλ. 6978-186090 &6974-269683

MOYTZOYPEΛΛHΣ KΩN/NOΣΣυνεργείο KαθαρισμούKαθάρισμα κτηρίων, εμπορίααπορρυπαντικώνAκρωτήρι Mυτιλήνης22510 46540,6974801110

ΕΚΚΕΝΩΣΕΙΣ ΒΟΘΡΩΝ

ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙΕλ. Βενιζέλου 52 Μυτιλήνη22510 32400

ΕΠIΠΛO

GIANNOULIS INTERIORSΑγ. Ειρήνης 8α Τηλ. 22510 45830

ΔIAMANTIΔHΣ A.E.Casa Ideale Λάρσος, τηλ. 22510 42222

ΔIAMANTIΔHΣ A.E.Ideal strom Kαβέτσου 13 τηλ. 22510 41271

EΠIΓPAΦEΣ

ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ ΣIMOΣAερ. Γιανναρέλλη 61Tηλ. 22510 41805

KOPNIZEΣ

AFISORAMAΕρμού 60, Tηλ. 22510-45019

ΕΝΤΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟΥΚορνίζες, επεξεργασίασε ξύλο και καμβάΚαβέτσου 44, ΜυτιλήνηΤηλ. 22510 45449

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΙΔΗ

ΒΥΖΑΝΤΙΟ Μητροπόλεως 12 Τηλ. 22510 24445

ΝΥΦΙΚΑ-ΒΑΠΤΙΣΤΙΚΑ

ΡΟΔΟΠΕΤΑΛΑΑριστειδοπούλου ΡούλαΕρμού 193 - 195Τηλ. 22510 22753

ΦΩTIOYΕρμού 164 δίπλα στη Μητρόπολη Τηλ. 22510 22026

LESVOS BAGSΠιττακού 13Πληρ. τηλ. 22510 40540

AΓOPA-EΞOΠΛIΣMOΣ

U SHOP MYTIΛHNHΣAγ. Eιρήνης 7,Tηλ. 22510 45453

ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ

AVANTIΌμιλος Χρηματοασφαλιστικών προϊόντων Παναγιώτης ΛιόλιοςΠλωμάρι Τηλ. 22520 33751 & 2252033753 Κιν. 6944508686

ΛOΓIΣTIKA ΓPAΦEIA

ΒΕΡΡΗΣ Π. ΠΑΝΤΕΛΕΩΝ Αγ. Θεράποντος 6Παροχή λογιστικών, φοροτε-χνικών υπηρεσιών,καθώς και σύνταξη οικονομο-τεχνικών μελετώνΤηλ. & Φαξ: 22510 48604

KATEPNEΛHΣ ΛEYTEPHΣ -KOMNHNOΣ OΔYΣΣEAΣ

Μητροπόλεως 29, ΜυτιλήνηΤηλ. 22510 41120, 41912Fax 22510 41411

MANΩΛAKEΛΛHΣ MIXAΛHΣ

Hρ. Πολυτεχνείου 4, Μυτιλή-νηΤηλ. 22510 40833, 41833

ΜΥΡΙΤΖΗΣ Π. - ΙΑΤΡΕΛΛΗΣ Ι. Ο.Ε.

Αρίονος 17, ΜυτιλήνηΤηλ: 22510 27430 Fax: 22510 43185

ΠANΣEΛHNAΣ ΣTPATHΣΑλκαίου 26, ΜυτιλήνηΤηλ/Fax: 22510 28017

ΡΑΒΑΝΙΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣΠ. Bοστάνη 14,Τηλ. 22510 42028

KAΛΛIΠOΛITHΣ BAΣIΛHΣΠέτρα Λέσβου Τηλ. 22530 42455 Κιν. 6934018535Fax 2253042483

ΚΑΡΙΟΦΥΛΛΗ ΡΑΝΙΑ Κομνηνάκη 7, Μυτιλήνη Τηλ. 2251040813φαξ 2251037416

OIKONOMIKOIΣYMBOYΛOI

Π.MYPITZHΣ & ΣYNEPΓATEΣEρεσσού 5, MυτιλήνηTηλ. 22510 40377

BUSINETΜαλαματίνας Ηλίας, ΧατζάραςΠαναγιώτηςΚομνηνάκη 19, ΜυτιλήνηΤηλ. 22510 40188 & 37214www.businet.gr

ΓΕΩΠΟΝΟΙ

ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥΓεωργικές - περιβαλλοντικές μελέτες Καβέτσου 10 (2ος όροφος) Τηλ. 22510 37415 & 6937-407221e-mail: [email protected]

ΤΑΜΤΑΜΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣΕμπόριο μεταχειρισμένων τρα-κτέρ Ιαπωνίας Παγανή Μυτιλήνης ΑΠΟ 10 ΕΩΣ 60 ΙΠΠΟΥΣ

KUBOTA, SHIBAURA YANMARISEKI MITSUBISHI HINOMOTO(FORKLIFT - ΚΛΑΡΚ)Τηλ. 22510 29419 & 6944-324667

IVECO ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΣΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ

Δημήτριος ΚομνηνόςΠρινέρι Mόριας Tηλ. 22510 43262

MHXANAΓPOTIKH A.E.Λάρσος, Πλησίον KTEOEπαρ. δρ. Mόριας - KαλλονήςTηλ. 22510 22211

ΓEΩPΓIKA MHX/TAΣΩTHPAKHΣ

Παπάδος ΓέραςTηλ. 22510 84400

ΚΙΦΑ

ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑTηλ. 22510 41450, 41364,26920 FAX: 22510 26910

TAXYMETAΦOPEΣ

Αεροπόρου Γιανναρέλλη 76Τηλ. 22510 45144& 42600Κιν. 6932627300Φαξ 22510 21666www.elta-courier.gr

ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΗΘΡΑΣΠλυντήριο αυτοκινήτων Κάτω Χάλικας, έναντι Νέας Εισόδου Νοσοκομείουτηλ.: 22510 46236, κιν.: 6945-885021

ENOIKIAΣEIΣ

LESVOS CAR rentalsΣτρατής ΛόγγιοςΛουτρά MυτιλήνηΤηλ. 22510 27825Fax. 22510 44280Kιν. 6932896712www.lesvos-carrentals.com [email protected]

GOLDEN SUNΕνοικιάσεις αυτοκινήτωνΤζ. Αριστάρχου, έναντιΤουριστικής ΑστυνομίαςΤηλ. 22510 41779,6977-616830Δωρεάν παράδοσησε αεροδρόμιο & λιμάνι

FUN TOURSΓραφείο Γενικού TουρισμούΠ. Kουντουριώτη 87-89Τηλ: 22510 40802Kιν.: 6945344240e-mail: [email protected]

MYTONIΣΓραφείο Γενικού TουρισμούΠαναγιούδα, 81100Τηλ: 22510 31777Fax: 22510 37614Kουντουριώτη 87Τηλ: 22510 37500Kιν.: 6942424121

OLIVEGROOVEΠ. Kουντουριώτου 11 & Aργύ-ρη Eφταλιώτη 3,MυτιλήνηΤηλ: 22510 37533 -534Fax: 22510 37535e-mail: [email protected]

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

ΣΠΟΡ

ΚΑΤΟΙΚΙΑΔΟΜΗΣΗ

Η/Υ

ΕΛΕΥΘΕΡΑΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑΓΡΑΦΕΙΑ

Page 26: Εμπρός 3425

Υ Γ Ε Ι Α Ο Μ Ο Ρ Φ Ι Α Κ Α Ι Α Λ Λ Α

O∆HΓOΣ AΓOPAΣ ΛΗΜΝΟΥ

FLOWER STUDIOΜαρουλάς 37 Μύρινα Τηλ. 22540 26141

ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ - ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟMΠΟΥΛΟΥΤΗΣ ΠΑΥΛΟΣ & ΥΙΟΙ ΟΕ

Τηλ. 22540 23536, 23113

PETRIDESTravel Tourism & Car RentalTηλ. 22540 22039, 22998

Φαξ 22540 22129Κιν. 6947601516e-mail: [email protected]

ΞΕΝΩΝΑΣ ΑΪ-ΣΤΡΑΤΗΕνοικιαζόμενα ΔωμάτιαΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣΤηλ. 2254093329

CRYSTAL CLEANEθνικής ΑντιστάσεωςΣούμπρα ΜύριναςΤηλ./Φαξ 22540 25830, 29576 Κιν. 6979357201

ΑΝΑΣΑ GYMΜύρινα, 22540 25938

ART COIFFUREΜύρινα, Τηλ. 22540 25990

ΥIOI ΝIK. ΦΥΛΛΑΔΙΤΗΓενικές Μεταφορές Ι.Μ.Ε Ε.Π.ΕΑποθήκη Λήμνου: Τηλ. 2254023087, 25039Αποθήκη Αθηνών: Τηλ. 2103420506, 3420585, 3416595

...σημαίνει courierΜύρινα ΛήμνουΤηλ. 22540 23429, 25140

ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟΕστιατόριο, Snack BarΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣΤηλ. 2254300948

CENTRO ΨησταριάΆγ. Δημήτριος Τηλ. 22540 61993Με κρέατα παραγωγής τους και διανομή κατ’ οίκον

ΓΛΑΡΟΣ ΨαροταβέρναΛιμάνι Μύρινας Τηλ. 2254022220

ΛΙΜΑΝΙ ΨητοπωλείοΛιμάνι Μύρινας Τηλ. 2254023809

ΜΑΣΤΕΡ Εστιατόριο - ΠιτσαρίαΜύρινα τηλ. 22540 22828

ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Εστιατόριο - ΠιτσαρίαΡωμαίικος ΓιαλόςΤηλ 22540 22540Διανομή κατ’ οίκον

ΖΕΦΥΡΟΣ Εστιατόριο - CateringΠλατύ, Τηλ 22540 22540

ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ Café–ClubΡωμαίικος ΓιαλόςΤηλ. 22540 24055

ΚΑΒΕΙΡΟ Tαβέρνα - OυζερίΚοντοπούλι, Τηλ. 22540 41755

ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΗ ΛΗΜΝΟΥ Α.Ε. Άγιος Δημήτριος ΛήμνουΤηλ. 22540 92655, 2254051656

ΑΤΖΑΜΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣΛιμάνι Μύρινας Τηλ. 22540 25690, 25936Fax: 2254025691

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑΓΡΑΦΕΙΑ

ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΑ

ΦΑΓΗΤΟΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΑ

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΑ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ

ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ

ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΑΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑΔΩΜΑΤΙΑ

ΠΕΜΠΤΗ 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 201126

EIΔIKOIΓAΣTPENTEPOΛOΓOI

Γρίβας ΕυστράτιοςΚαβέτσου 40Τηλ.: 22510 41210Κιν.: 6932-703093

Κατσαβέλλης Ε. ΙωάννηςΑγ. Ειρήνης 1, 4ος όροφοςΤηλ. 22510 54568Κιν. 6932-482412

Χατζηαργυρίου Γ. Μαρία Ερεσού 2, 1ος Όρ.Tηλ. 22510 37192Κιν. 6973-303865

EIΔIKOI KAPΔIOΛOΓOI

Μαλλιαρός Ιωάννης Αερ. Γιανναρέλλη 13 Iατρείο: 22510 46002 Κιν.: 6932-906278

Ταπανλής Ν. Ευστράτιος Καβέτσου 5, (Ισόγειο)Iατρείο: 22510 47788Κιν.: 6944-696854

EIΔIKOI ΠAΘOΛOΓOI

Γιανναδάκης Εμμανουήλ Καβέτσου 5 - 1ος όροφος Ιατρείο: 22510 24846 Κιν: 6945682747

Μαυρογένης ΝίκοςΚαβέτσου 10 - 4ος όροφος Ιατρείο: 22510 42290Οικία: 22510 23403, 32677 Κιν.: 6944-516208

Γαλής Νάσος Πλ. Κωνσταντινουπόλεως 5Tηλ. 22510 42505Kιν. 6932-303873

Γιαννίκος Π. Στρατής Kαβέτσου 29, (έναντι παλιάς Oλυμπιακής)Tηλ. 22510 41125Kιν. 6976-654509

Ζερδελής Γιάννης Σμύρνης 7 Iατρείο: 22510 43874Oικία. 22510 22589

Μακρή ΣτέλλαΚαβέτσου 27Τηλ. 22510 47448 Κιν. 6978-697793

Περγαμηνού Άννα Καβέτσου 40 (γ´ όροφ.)Τηλ. 22510 41110Κιν. 6945-394202

ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΙ

Μπομπότη Στ. Πολυξένη Καβέτσου 5 Tηλ. 22510 44010Kιν. 6977-649458Fax. 22510 44027

IATPOIAKTINOΔIAΓNΩΣTEΣ

Έλσα Χατζηκυριάκου - Γρηγοράκη Ιατρός - ΑκτινολόγοςΝαυμάχου Αποστόλη 17Τηλ. 22510 47773, κιν.: 6932-616601

Aμπατζής Πολύδωρος Aερ. Γιανναρέλλη 7 Tηλ. 22510 28222

Ιατρική Διάγνωση ΛέσβουΠαντελέλη Μαριάνθη

Παγανή 2ο χλμ. Μυτιλήνης - ΚαλλονήςΣύμβαση με όλα τα Tαμεία.Τηλ. 22510 42101

Μαγνητική Τομογραφία ΛέσβουΣίσκας Α. Νικόλαος

(Στρατιωτικός Ιατρός)Χρυσομαλλούσης 20Α & ΑσκληπιούΤηλ. 22510 42277, 42377 και 43214

ΚΑΛΛΟNH

Πανσεληνά - Σκορδά ΜαρίαΈναντι Κέντρου ΥγείαςΤηλ. 22530 22131Σύμβαση με όλα τα ταμεία

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΙ

Γιάννης Δ. Χατζηλίας ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣΚαβέτσου 44, 3ος όροφοςΤηλ. 22510 540386973-821145

ΜΑΣΤΟΛΟΓΟΙ

Τσουκαλάς Π. Θωμάς MD, PhDΧειρουργός - Ειδικός ΜαστολόγοςΔέχεται καθημερινά με ραντεβού: 10:00 - 13:00και 17:00 - 20:00στην «Ιατρική Διάγνωση Λέσβου», 2ο χλμ. Μυτιλήνης -Καλλονήςτηλ. 22510 42101, κιν. 6976-116205

MIKPOBIOΛOΓOIBIOΠAΘOΛOΓOI

Γ. Φεβρωνία Κανταρτζή M.D.Καβέτσου 32, (Πάνω από Σκο-πελίτη/ Βιοκαρπέτ) ΜυτιλήνηΤηλ. 22510 25070 Κιν. 6974-585745e-mail: [email protected]Σύμβαση με όλα τα ταμεία

Καμάτσου Π. ΕυφροσύνηΗ. Ηλίου 5, Πλατεία Κωνσταντινουπόλεωςτηλ. 22510 20014, 6941-676971

Κοροβέση - ΤαπανλήΝικολέττα Αγ. Ειρήνης 1, 2ος όροφος Τηλ. 22510 23818Κιν. 6944-564159

Κυριακίδης Π. Στρατής Πλατεία Κων/πόλεως 5 Tηλ. 22510 37477Κιν. 6976980830

Σιδηρή Ευστρατία Καβέτσου 22Τηλ. 22510 21275

Σκανέλης Π. ΕυστράτιοςΣτρατιωτικός Ιατρός Καβέτσου 3 - 1ος όροφος τηλ. 22510 277026936-667657

ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΙ

Ψιάχου ΕλένηΑιματολόγος - ΟγκολόγοςΔέχεται κατόπιν ραντεβούστην «Ιατρική Διάγνωση Λέ-σβου», 2ο χλμ. Μυτιλήνης -Καλλονήςτηλ. 6972-439364, 2107676100

OPΘOΠAIΔIKOIXEIPOYPΓOI

Βιτούλιας Γεώργιος Καβέτσου & Ξενοφώντος Tηλ. 22510 44704Κιν. 6977393637

Παπαδόπουλος ΑναστάσιοςΚαλλονή ΛέσβουΤηλ. 22530 29233 (ιατρείο)Κιν. 6979-070772

OYPOΛOΓOIANΔPOΛOΓOI

Μουτζούρης Βασίλης Kαβέτσου 27 Tηλ. 22510 43456,6972122738(Μόνο Απογεύματα)

OΦΘAΛMIATPOI

Ζουμπούλη Δ. Ελένη Καβέτσου 11(πλησίον βιβλ. “Eιρμός”)Ιατρείο: 22510 42312Οικ. 22510 41487Κιν. 6944434811

Κουτζά Χριστίνα Καβέτσου 10Τηλ. 22510 44664Κιν. 6944363959

Τουρβάς Θ. Γεώργιος Χειρουργός ΟφθαλμίατροςΚαβέτσου 27, 3ος όροφοςΔέχεται με ραντεβούΙατρείο: 22510 23661Κιν. 6932404602

ΑΘΗΝΑ

Μάλλιας ΙωάννηςΧειρουργός ΟφθαλμίατροςΚαλλιπόλεως 3 & Ελευθ. Βενιζέλου 65Νέα Σμύρνητηλ.: 210 9320215

ΠAIΔIATPOI

Τσανακτσή - Mαλλιαρού Μαρία Αερ. Γιανναρέλλη 13 Τηλ. 22510 40250 Τηλ. 6932449588

PEYMATOΛOΓOI

Γρίβας Κων/νος Καβέτσου 5 (3ος όροφος) Tηλ. 22510 44020Κιν. 6932204318Fax. 22510 44027

Μαυραγάνη Ιγ. Κλειώ Καβέτσου 11 & Παπανικολή Tηλ. 22510 25338Κιν. 6946465866

Ω.Ρ.Λ.

Θεοδοσίου - Πασχαλίδη Γ. Μαρία Καβέτσου 44Τηλ. 22510 22217, 6948-309834

Κουτουκτσής Ε. Αθανάσιος Καβέτσου 40, 3ος Όρ. Τηλ. 22510 29342, 6942-290344 9-13:00 & 18:00-21:00 εκτόςΤετάρτης

Πασχαλίδης Π. Γιάννης Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΑθηνώνΚαβέτσου 44 Τηλ. 22510 22217Κιν. 6944-586587

Ρουμελιώτης ΔημήτρηςΧειρουργός Ω.Ρ.Λ. Ενηλίκων- Παίδων Πτυχιούχος Ιατρικής ΣχολήςΘεσσαλονίκηςΥποψήφιος διδάκτωρ Πανεπι-στημίου ΑθηνώνΠράσινου Λόφου 13 & Πολυ-

τεχνείου, Ν. Ηράκλειο ΑττικήςΣυνεργάζεται με όλα τα ταμείαΤηλ. 210 2833368, 6944-141359

XEIPOYPΓOIOΔONTIATPOI

Aμπατζή - Aντωνίου Mαρία Aερ. Γιανναρέλλη 7 Tηλ. 22510 21030

Βογιατζή Μπέσσυ Ερεσού 2, Μυτιλήνη Tηλ. 22510 43033 Κιν. 6947422066

Βογιατζής Ιωάννης Καβέτσου 3,Tηλ. 22510 46868Κιν. 6945-901518

Καπτανής Ευστράτιος Καβέτσου 22 Τηλ. 22510 44314

Μοιρασγεντής Παναγιώτης Καβέτσου 22, 1ος όροφοςΤηλ. 22510 45977Κιν. 6977-881899

ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΣΜουτζούρη Κατερίνα

Τηλ. 22530 61572Κιν. 6936-960693

OΔONTΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Ψαραδέλλης Β. Χρήστος Πτυχιούχος Οδοντικής Τεχνολογίας ΑΤΕΙ ΑθηνώνΣκαμανδρίου 2Α τηλ. 22510 54989κιν. 6973-036163

ΕΙΔΙΚΟΙ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΙ

Καραγεωργίου Νίκος Διδάκτωρ OρθοδοντικήςΑγίας Ειρήνης 11Tηλ. 22510 42233

Καραχάλια Καλλιρόη Αγίας Ειρήνης 1Tηλ. 22510 48105Κιν. 6936406140

Κατανάκης Σ. Μιχαήλ Καβέτσου 24, 3ος Όρ.Tηλ. & Fax: 22510 40778Κιν. 6932460966

Χατζηδημητρίου Α. Μιχάλης-Ορέστης

Καβέτσου 32Iατρείο: 22510 43377Kιν.: 6974117849

ΛOΓOΘEPAΠEYTEΣ

Αδαμπατά ΚατερίναΗρώων Πολυτεχνείου 4Τηλ. 22510 29996Κιν. 6937293661

Χατζόγλου ΕλένηΕρεσού 13Τηλ. 22510 48986Κιν. 6946684555

ΨYXIATPOI

Ανδριώτης ΝικόλαοςΚαβέτσου 29 Μυτιλήνη Τηλ. 2251041696Κιν. 6944304116

ΨYXOΛOΓOΣ - ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΟΣ

Βερβέρη ΜαρίαΚαβέτσου 17Ειδίκευση στην ψυχολογία

παιδιών και εφήβωντηλ. 6945-447016 & 2251048933

ΨYXOΛOΓOI

Καραγεωργίου Ελένη Κλινική ψυχολόγοςΔέχεται με ραντεβού.Ζακύνθου 34τηλ. 22510 43394κιν. 6973-312860

ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΛΕΣΒΟΥ

Παρέχει ομαδική και ατομικήψυχοθεραπεία παιδιών, εφή-βων, ενηλίκων, ψυχολογική υπο-στήριξη σε οικογένειες, ζευγά-ρια και χρήστες ουσιών, ψυχο-λογικές αξιολογήσεις παιδιών, ε-φήβων και ενηλίκων.24ωρης λειτουργίαςΚλεοβουλίνης 20 - Μυτιλήνητηλ. 22510 48959, 6970-095950 (24 ώρες/24ωρο)

Κιστάνη Σοφία Κλινική ψυχολόγοςΠλατεία Κων/πόλεως 5Tηλ. Ιατ. 22510 41923Κιν. 6937540523

Παραδείσης Γιώργος Ψυχολόγος κλινικής κατεύθυνσης Δέχεται με ραντεβούειδηκές τιμές για φοιτητές και ανέργουςΜπούχλια 10τηλ.: 22510 41803, κιν.: 6971-736667 (24 ωρών)e-mail: [email protected]

Ταμτάμη ΓιώταΣύμβουλος Ψυχολόγος M.Sc.Θεοδώρου Αλκαίου 6 πλησίον Αγ. Ιωάννη Καλυβίτητηλ.: 6945-199064

ΦYΣIKOΘEPAΠEYTEΣMYTIΛHNH

Κέντρο Φυσικοθεραπείας& ΑποκατάστασηςMSc Ζαχαρίου Δημήτριος

Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Καρόλου ΤσεχίαςLaser - ΥδρομασάζΤζακούζι - ΜαγνητοθεραπείαΘουκυδίδου & ΚανάρηTηλ. 22510 41868Κιν. 6938802270

Χατζηδημητρίου ΑντώνηςΑγ. Ειρήνης 3ΑΤηλ 2251037633Κιν. 6945792823

Κέντρο Φυσικοθεραπείας& Aποκατάστασης ΤάκαςΠ. Δημήτρης

Καβέτσου 13 Tηλ. 22510 29802, Κιν. 6932420297

ΔIAITOΛOΓOIΔIATPOΦOΛOΓOI

BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ»Τσατραφίλη Σταυρούλα

Κλινική ΔιαιτολόγοςΔιατροφολόγος MSCΒ. Καραπαναγιώτη 13Tηλ. 22510 20111

Κουτρολού Κ. ΧαράΚλινική ΔιαιτολόγοςΔιατροφολόγος Καβέτσου 36, ΜυτιλήνηTηλ/Fax. 22510 21374Κιν. 6955409874

Τελωνιάτη Ειρήνη Π. Βοστάνη 6, ΜυτιλήνηTηλ./Fax 22510 42011Κιν. 6944513511

AIΣΘHTIKOI

BEAUTY CENTER«ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ»Τσατραφίλη Κων/να

Αισθητική, Φωτόλυση, Mακιγιάζ, Μανικιούρ, ΠεντικιούρΒ. Καραπαναγιώτη 13Tηλ. 22510 20111

Σταμάτη ΚωνσταντίναΠοδολόγος, κοσμητολόγος, αισθητικόςΘουκιδίδου 4, ΧρυσομαλλούσαTηλ. 22510 22696

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΑ ΕΙΔΗ

Αλεξανδρή ΜαρίαΟρθοπαιδικά είδη - Ιατρικά (βαδιστικά υποστηρίγματα, αμαξίδια, βοηθήματα γιαάτομα με ειδικές ανάγκες) Παπαδιαμάντη 22,Τηλ. 22510 47714

Ορθοπεδική ΛέσβουΜαυραγάνη ΒάσωΟρθοπεδικά ανατομικά είδη - αθλητικά βοηθήματα ειδικές κατασκευές - νοσοκομειακά είδη Καβέτσου 11 & Παπανικολή,Μυτιλήνη Τηλ. 22510 45542

OΠTIKA

Οπτικά ΚάσδαγληΕρμού 7Τηλ. 22510 24400

Oπτικά ΓιαλούρηΠλατεία Yπεραστικών KTEΛ,Τηλ. 22510 25985

Αντωνίου Μαρία ΓαβριέλαEYE COM

Αερ. Γιανναρέλλη 11-13 Τηλ. 22510 44886

ΠΟΥΛΕΛΛΗΣ VISIONΟπτικά Πουλέλλη

Ερμού 50Τηλ. 22510 28893

ΓPAΦΕΙΑ ΤΕΛΕΤΩΝ

ΑΘΗΝΑ

Kόρακας Γεώργιος* Συρακουσών 52, ΛαμπρινήΤηλ. 210 2920064Τηλ/Fax. 210 2133951Kιν. 6932538488Aναλαμβάνουμε τη μεταφοράπρος την ιδιαίτερη πατρίδα* Καταγόμενος απότα Κεραμειά Λέσβου

MYTIΛHNH

Δούκα Ράλλη Βασιλική Αγ. Συμεών 4Τηλ. 22510 42687 - 29504Κιν. 69324861556977546406ΠΑΠΑΔΟΣ: 22510 82808

Page 27: Εμπρός 3425

27ΠEMΠTH 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011 ΔΙΑΛΟΓΟΣ

Σχετικά με τα ρεπορτάζ μαςγια την καταστροφή της ε-γκεκριμένης μουσειολογι-

κής παρουσίασης σε τρεις αί-θουσες του Νέου Αρχαιολογι-κού Μουσείου Μυτιλήνης, πή-ραμε και δημοσιεύουμε παρα-κάτω επιστολές από το Σύλλο-γο Ελλήνων Αρχαιολόγων καιαπό τον κ. Σπύρο Πιπερά.

Η επιστολή του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων«Μετά από τα συνεχιζόμεναδημοσιεύματα από το δημοσιο-γράφο κ. Ε. Μπαλάσκα σχετικάμε το Μουσείο Μυτιλήνης καιπροσωπικά τη διευθύντρια τηςΚ΄ ΕΠΚΑ, συνάδελφο Όλγα Φι-λανιώτου, σας επισημαίνουμεότι το συνημμένο κείμενο πουυπογράφεται από το σύνολοτων συναδέλφων τής Κ΄ ΕΠΚΑπεριγράφει τα πραγματικά πε-ριστατικά σχετικά με την υπό-θεση.Είναι απορίας άξιον το γεγονόςότι συνεχίζονται δημοσιεύματαπου έχουν το χαρακτήρα τηςαήθους προσωπικής επίθεσηςσε μέλη του Συλλόγου μας, χω-ρίς καν να έχει προηγηθεί η δέ-ουσα δημοσιογραφική έρευναγια να αποδειχθούν οι δημο-σιογραφικοί ισχυρισμοί. Οιπροσωπικές επιθέσεις, οι εκ-κλήσεις για πειθαρχικά, η γενι-κόλογη επίθεση στη “συντε-χνία”, αποδεικνύουν την έλλει-ψη επιχειρημάτων όποιου ταχρησιμοποιεί και αμαυρώνουντην εγκυρότητα της εφημερί-δας σας. Σε μια συγκυρία που ηΑρχαιολογική Υπηρεσία απει-λείται με συρρίκνωση από την“εφεδρεία” και τη “διαθεσιμό-τητα”, με προφανή κίνδυνο γιατην προστασία και την προβολήτης πολιτιστικής κληρονομιάς,και την ώρα που οι αρχαιολόγοισε όλη την Ελλάδα βρίσκονταιεν μέσω κινητοποιήσεων, μαςπροξενεί κατάπληξη ο τρόποςιεράρχησης των θεμάτων, πουκάθε άλλο παρά μοιάζει να υ-παγορεύεται από τη δημοσιο-γραφική δεοντολογία.Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιο-λόγων επιδιώκει τη δημόσιακριτική στο έργο των εφορειώνΑρχαιοτήτων και όποιου ασκείδημόσια εξουσία, όχι μόνο απότους λειτουργούς του Τύπουαλλά και από το σύνολο τηςκοινωνίας, και υπερασπίζεταιμε πάθος την ελευθερία του Τύ-που. Υπερασπίζεται, όμως, καιτο έργο όλων των συναδέλφωναρχαιολόγων απέναντι σε ανυ-πόστατες και εμπαθείς επιθέ-σεις, από όπου κι αν προέρχο-νται.

Για το διοικητικό συμβούλιοτου Συλλόγου Ελλήνων

ΑρχαιολόγωνΗ πρόεδρος

Δέσποινα Κουτσούμπα

Ο γενικός γραμματέαςΓεώργιος Ρήγινος

Και η επιστολή του Σπύρου Πιπερά«Αγαπητό “Εμπρός”,Με ανοιχτό το στόμα έμειναδιαβάζοντας στο φύλλο τής4/10/2011 το ρεπορτάζ τού(κατά τα άλλα αγαπητού) Στρα-τή Μπαλάσκα, πως δηλαδή“μόλις 12 χρόνια μετά τα ε-γκαίνιά της, η ακριβοπληρωμέ-νη έκθεση αρχαιοτήτων στοΝέο Αρχαιολογικό ΜουσείοΜυτιλήνης καταστράφηκε επει-δή… δεν άρεσε στη σημερινήπροϊσταμένη της Κ΄ ΕφορείαςΠροϊστορικών και ΚλασσικώνΑρχαιοτήτων”.Διάβασα τρεις φορές το κείμε-νο προσπαθώντας να προσμε-τρήσω - τρέμοντας σύγκορμοςαπό “ιεράν αγανάκτησιν” κατάτης νεοέρουλου - την κατα-στροφή με ύψος “αρκετών εκα-τοντάδων εκατομμυρίων δραχ-μών και μάλιστα ζεστού κοινο-τικού χρήματος”. όπως με πλη-ροφορεί σε δυο μάλιστα σημείατο ρεπορτάζ. Το μόνο που κα-τάφερα να καταλάβω είναι πωςο συντάκτης έχει διαφορετικέςχρωματικές προτιμήσεις απότην κ. Φιλανιώτου. Μπλε-σαξ οσυντάκτης, μπεζ η κ. Φιλανιώ-του. Διερωτώμαι, όμως, προς τιτόση αμετροέπεια: Εάν θέλαμενα αποκαταστήσουμε την αρχι-κή κατάσταση της έκθεσης τηςεν λόγω αρχαιολογικής συλλο-γής, εφαρμόζοντας τις αρχικέςμπλε-σαξ χρωματικές προτιμή-σεις του αρχικού μελετητή καιτου συντάκτη, άντε να χρειάζο-νταν κάποιες εκατοντάδες ευρώή έστω κάποιες χιλιάδες ευρώ,μετρούμενες στα δάκτυλα τουενός χεριού… Για το ξανακλεί-σιμο των παραθύρων ίσως και

να μη χρειαζόταν να δαπανηθείούτε ένα ευρώ. Οπότε από πούπροκύπτουν οι πιο πάνω πο-μπώδεις χαρακτηρισμοί της αλ-λαγής χρώματος ως “κατα-στροφής”; Και ας πούμε πωςτο γνωστό φλογερό ταμπεραμέ-ντο του Συντάκτη δικαιολογείτέτοιες υπερβολές, αφού η αρ-χαιοφιλία του είναι αναμφι-σβήτητη. Αλλά ακριβώς λόγωαυτής της αρχαιοφιλίας του:Για την επαναλειτουργία τουΜουσείου της Ερεσού, ύστερααπό υπερδεκαετές κλείσιμο,δεν μπορούσε να βρει να πειμια καλή κουβέντα για ένα στέ-λεχος του Δημοσίου, την κ. Όλ-γα Φιλανιώτου, που δουλεύο-ντας με αυταπάρνηση - καιΣαββατοκύριακα χωρίς αμοιβή- κατάφερε όσα δεν κατάφερανοι πολιτικάντηδες που μας κο-ρόιδευαν τόσα χρόνια;!Το δυστύχημα είναι πως ηθύελλα της εφεδρείας και τηςπρόωρης συνταξιοδότησης θαπαρασύρει όλα τα διευθυντικάστελέχη του Υπουργείου Πολι-τισμού. Ίσως τότε να μπορούμεπιο εύκολα να βάλουμε σε μιαζυγαριά εάν είναι σημαντικότε-ρο να ξανανοίγει μετά 11 χρό-νια ένα ιδρυμένο στην Τουρκο-κρατία Μουσείο στην Ερεσό -που πήγαινε σήμερα για οριστι-κό κλείσιμο και που εκθέματάτου σκίτσαρε ένας Κόλντεβάη -ή είναι σημαντικότερο που ξα-ναβάφτηκαν δυο αίθουσες έκ-θεσης αρχαιοτήτων στο ΝέοΑρχαιολογικό Μουσείο Μυτι-λήνης με (άκ’σι συ!) μπεζ χρώ-μα αντί… μπλε-σαξ (sic). Καιγια να τελειώνω, όποιος θελή-σει να επισκεφθεί το Μουσείοτης Ακρόπολης, ακόμα και δια-δικτυακά (www.theacropolismuseum.gr) θαδιαπιστώσει πως τα γλυπτά τουΠαρθενώνα είναι μέσα στο φωςτης ημέρας (από τις τζαμα-ρίες), όπως και επί 2.500 χρό-νια, ενώ πολλά απ’ αυτά έχουν

- εκτός από γαλάζιο - λευκό ήκαι μπεζ φόντο (και βάση).

Με εκτίμησηΣπύρος Β. Πιπεράς»

Προς αρχαιολόγουςμια τελευταία απάντησηΌσον αφορά στην επιστολή τουΣυλλόγου Ελλήνων Αρχαιολό-γων, δυο κουβέντες. Ευχαρι-στούμε για τα μαθήματα δημο-σιογραφικής και προπάντων…συντεχνιακής δεοντολογίας! Ι-διαίτερα τα πρώτα τούς τα επι-στρέφουμε μαζί με τη γνωστήρήση περί της αλήθειας και τηςαλήθειας μας. Πραγματικά μετην επιστολή τους ένα κορυ-φαίο επιστημονικό σωματείομάς λέει πως, εφόσον διαφω-νούν με την αλήθεια, τόσο τοχειρότερο για την αλήθεια. Καιη αλήθεια είναι ότι η μουσειο-λογική παρουσίαση του ΝέουΑρχαιολογικού Μουσείου στιςαίθουσες με τα μαρμάρινα κα-ταστράφηκε και συγκεκριμέναμπογιατίστηκε, χωρίς την πα-ραμικρή από τις απαιτούμενεςάδειες που διέπουν τη λειτουρ-γία ενός δημόσιου μουσείου.Και αυτό δεν αλλάζει, όχι 14,αλλά και 114 αρχαιολόγοι ναυπογράψουν απαντήσεις πουως μη όφειλαν στέλνουν. Η υ-πηρεσία, κυρίες και κύριοι, ο-φείλει να απαντήσει αν τα όσααναφέρουμε είναι έτσι και όχιαλλιώς. Δηλαδή η «θιγόμενη»κ. Φιλανιώτου, προϊσταμένητής Κ΄ ΕΠΚΑ, και οι άλλοι αρ-μόδιοι πολιτικοί και υπηρεσια-κοί παράγοντες του Υπουργεί-ου Πολιτισμού. Όλα τα άλλαπερί προσωπικών, αηθών καιάλλων τινών επιθέσεων είναιαυτό που στη Μυτιλήνη λέμε…«σάλια μπάλια». Και επειδή ηπρόκληση-πρόσκληση προςτους 14 παραμένει και περιμέ-νει, ας μας πούνε για το ότι

ΨΕΥΔΩΣ και με αποκλειστικάΣΥΚΟΦΑΝΤΙΚΟ ΣΚΟΠΟ ανα-φέρουν στην επιστολή τουςπως «ο κ. Μπαλάσκας επανει-λημμένα έχει αναφερθεί στηναρχαιολογική υπηρεσία με κα-κόβουλα και ανυπόστατα δημο-σιεύματα, που ως μόνο στόχοείχαν και έχουν να δημιουργή-σουν ψευδείς εντυπώσεις ενα-ντίον προσώπων». Πέντε μέρεςτώρα σιωπούν, εις απόδειξη ότι«τα κακόβουλα και ανυπόσταταδημοσιεύματα» δεν υπάρχουν.Αν έχει μείνει, το λοιπόν, δείγ-μα κράτους σε ετούτο τον τόπο,ας ασχοληθεί με το Μουσείοτης Μυτιλήνης, το Παλιό, τοΝέο, και κάθε άλλο του αρχαιο-λογικό χώρο που κατάντησε έ-τσι που κατάντησε. Αν όχι, αςτα βάψουν όλα οι 14, η κ. Φιλα-νιώτου και η Διοίκηση του Συλ-λόγου Ελλήνων Αρχαιολόγωνμε ό,τι χρώμα θέλουν…Αυτά και τέλος. Ο ρόλος τουδημοσιογράφου τελειώνει εδώ.Ο ρόλος της κοινωνίας που ταανέχεται και τα καταπίνει και ταχωνεύει όλα, ούτε ξέρω αλλάούτε και σε τελική ανάλυση μενοιάζει. Αυτή ας πληρώνει μό-νο, αφού έτσι έχει μάθει να κά-νει κι ας ανέχεται τους διάφο-ρους κατά τα άλλα λειτουργούςτης και τα καμώματά τους.

Στρατής Μπαλάσκας

Και μια απάντηση της διεύθυνσης στο Σπύρο Β. ΠιπεράΣεβαστές οι απόψεις που δια-τυπώνει ο επιστολογράφος καιη κρίση του για το εν λόγω ρε-πορτάζ, και καλώς τη διατυπώ-νει. Αυτό, όμως, που προκαλείεύλογα ερωτηματικά είναι ησύνδεση της έκθεσης του Αρ-χαιολογικού Μουσείου, πουσχολιάζει το σχετικό ρεπορτάζ- για το οποίο κανείς μπορεί ναδιαφωνεί ή όχι -, με τη λει-τουργία του Μουσείου της Ερε-σού. Δηλαδή, τι υπονοεί ο επι-στολογράφος, ότι επειδή η κ.Φιλανιώτου δούλεψε με αυτα-πάρνηση - και δεν έχουμε λόγονα το αντικρούσουμε αυτό - γιατη λειτουργία του Μουσείου Ε-ρεσού, δε δικαιούται κριτικήςγια λάθη ή παραλείψεις αλλού;Αυτό ως αντίληψη, αν τελικά υ-πονοεί ο επιστολογράφος, εί-ναι και λανθασμένη και ισοπε-δωτική. Γιατί το «Ε» κάθε άλλομέχρι τώρα απαξίωσε το έργοτης κ. Φιλανιώτου. Αλλά αυτόδε σημαίνει ότι δεν μπορεί ναασκεί κριτική για λάθη ή παρα-λείψεις που εκτιμά ότι συμβαί-νουν και για τα οποία ασφαλώςκαι κρίνεται από την κοινή γνώ-μη. Άλλωστε, αυτός είναι ο ρό-λος του Τύπου και αυτόν το ρό-λο δεν προτιθέμεθα να απεμπο-λήσουμε.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και ο Σπύρος Πιπεράς, σχετικά με την έκθεση στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης

Στην υπεράσπιση της… σιωπούσας κ. Φιλανιώτου!

Page 28: Εμπρός 3425

28ΠEMΠTH 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011XPONOΓPAΦHMA

Εν πτήσει

Ένας δικηγόρος και μιαξανθιά κάθονται δίπλα-

δίπλα στο αεροπλάνο κα-τά τη διάρκεια μιας πο-λύωρης πτήσης.Ο δικηγόρος γυρίζει καιτη ρωτάει αν θα ήθελε ναπαίξει ένα παιχνίδι για ναπεράσει η ώρα. Η ξανθιάείναι κουρασμένη και αρ-νείται ευγενικά. Ο δικη-γόρος επιμένει ότι το παι-χνίδι είναι πολύ απλό κιέχει πλάκα.«Θα σου κάνω ερωτήσειςκαι αν δεν ξέρεις την α-πάντηση, θα μου δώσειςκάποια λεφτά και το ίδιοθα κάνω κι εγώ αν δεν α-παντήσω σε μια δική σουερώτηση.»H ξανθιά τον κοιτάει κου-ρασμένα και του ξαναλέ-ει ότι δεν την ενδιαφέ-ρει.Ο δικηγόρος το ξανασκέ-φτεται και της κάνει άλληπροσφορά: «Λοιπόν, νασου προτείνω κάτι άλλο.Αν δεν ξέρεις εσύ την α-πάντηση θα μου δώσεις5 ευρώ και αν δεν την ξέ-ρω εγώ θα σου δώσω500 ευρώ.»Η ξανθιά το ξανασκέφτε-ται και τελικά συμφωνείνα παίξει.Τη ρωτάει: «Ποια είναι ηαπόσταση μεταξύ Γης καιΣελήνης;»Η ξανθιά τον κοιτάει καιχωρίς να του πει κουβέ-ντα, ανοίγει το πορτοφόλιτης και του δίνει 5 ευρώ.Ο δικηγόρος χαμογελάεικαι παίρνει τα λεφτά.Τώρα είναι η σειρά τηςξανθιάς. Τον ρωτάει λοι-πόν: «Τι είναι αυτό που α-νεβαίνει το βουνό με 3πόδια και το κατεβαίνειμε 4 πόδια;»Ο δικηγόρος την κοιτάζειαπορημένος. Βγάζει τοlaptop από την τσάντατου και ψάχνει όλα τα αρ-χεία του. Θυμωμένοςπου δε βρίσκει τίποτα,στέλνει e-mail σε όλουςτους φίλους του μήπωςκαι πάρει απάντηση. Μά-ταια όμως, γιατί κανέναςδε γνωρίζει. Μετά απόκαμμιά ώρα που ψάχνει,ανοίγει το πορτοφόλι τουκαι δίνει στην ξανθιά500 ευρώ. Εκείνη ταπαίρνει και γυρίζει δίπλανα κοιμηθεί.Ο δικηγόρος φανερά ε-κνευρισμένος ,τη σκου-ντάει και τη ρωτάει: «Λοι-πόν, τι είναι αυτό που α-νεβαίνει το βουνό με 3πόδια και το κατεβαίνειμε 4 πόδια;»Η ξανθιά τον ξανακοιτάεικαι χωρίς να του πει κου-βέντα ανοίγει το πορτο-φόλι της, του ξαναδίνει 5ευρώ και ξαναπέφτει γιαύπνο...

J

XAM

OΓEΛATE!

κάνει το

υς

άλλους

να α

νησυχούν!

µέρανύχτα

Του Γιάννη Ιωάννου από το «Έθνος»

Ο εξάψαλμος στον Πρόεδρο!

w Ζεστή ατμόσφαιραστο «Πάρκο» για καφέ,σοκολάτα σε διάφορεςγεύσεις ή αρωματικέςγεύσεις τσαγιού.Δοκιμάστε κάποιο απότα γλυκά του μενού.

w Ο ΘοδωρήςΑποστολόπουλος θαβρίσκεται σήμεραΠέμπτη στα decks τού«Marush», σε μιαμοναδική βραδιάδιασκέδασης.

w Βραδιά με live rockμουσική οργανώνει το«Envy», στηνπροκυμαία, τηνΠαρασκευή.

w Γεύσεις καλοκαιριούθα συνεχίσει νασερβίρει και τοχειμώνα η «Δωδώνη»,στην ΠλατείαΣαπφούς, αφού τοπαγωτό δεν έχει πλέονεποχή.

w Όμορφο περιβάλλονγια καφέ, ποτό ήμεζεδάκια το μεσημέρι,στο «Δίαυλο», σταΛαδάδικα.

w Χορταστικέςμερίδες κρεατικών στακάρβουνα, σε ιδιαίτεραδελεαστικές τιμές,σερβίρει η «Πίττα τουΠαππού», στο ΜακρύΓιαλό.

w Η «Roma Pizza»,στο Μακρύ Γιαλό,σερβίρει γεύσειςΙταλίας, σε λαχταριστήπίτσα, ζυμαρικά καισαλάτες σε νόστιμουςσυνδυασμούς.

w Ανανεωμένο, ζεστό,φιλικό, με εξαιρετικούςμεζέδες εμφανίζεται τοcafé «Royal», στοΜακρύ Γιαλό. Εκεί κάθεΠαρασκευή θααπολαύσετε ζωντανάρεμπέτικο σχήμα, πουέρχεται να ανεβάσει τηδιάθεση.

w Το «Λεμόνι καιΕλιά» σερβίρει τιςγευστικέςκρεατονοστιμιές τουστο χώρο του, ενώκάνει και παράδοσηκατ’ οίκον.

w Για ποτό ή καφέ, ηόμορφη ατμόσφαιρακαι η καλή μουσικήστην «Hacienda»αποτελούν ιδανικήεπιλογή.

Μπορείς να μουε ξ η γ ή σ ε ι ς ,Πρόεδρε, τιακριβώς πε-

ριεργάζεσαι με τόση εμ-βρίθεια; Όταν σου είπανενα φέρεις πίσω τα κλεμ-μένα, δεν εννοούσαν αυ-τά που βγήκαν από το σά-κο, την περασμένη Πέ-μπτη στο Αρχαιολογικό.Που ανάθεμα κι αν ξέρετεκι εσύ κι ο Γερουλάνος τιείναι! Λες και μπήκατε σεέκθεση στο Μητροπολιτι-κό της Νέας Υόρκης μεφοιτητικό εισιτήριο κάνε-τε. Και μη σπεύσεις ναζητήσεις από τη Λίνα δί-πλα σου το σκονάκι! Ανήσουνα φοιτητής, δε θαμπορούσες να εξεταστείς,γιατί η εξεταστική του Σε-πτέμβρη χάθηκε! Βήξελοιπόν! Όχι στο γιατρό,στο φακό! Και παράστησετον Πρωθυπουργό: κοίτα,πες τρεις ανοησίες, χα-μογέλα!Μη σου περνάνε πονηρέςσκέψεις από το μυαλό.Κτερίσματα από τάφο σούφέρανε, πεθαμένων αν-θρώπων πράγματα, δενμπορείς να βάλεις τοΒαγγέλα να τα φορολογή-σει, ούτε τέλος ακίνητηςπεριουσίας δεν μπορείςνα χρεώσεις, ούτε τη ΔΕΗνα κόψεις! Έχει προ αιώ-νων σβήσει το φως απότα μάτια όσων η σκαπάνητου ασεβούς τυμβωρύχουανάγκασε να μνημονευ-θούν από τον ΈλληναΠρωθυπουργό ταυτόχρο-να με τον (πρόσφατα)μακαρίτη Steve Jobs, στο

λυκαυγές της τρίτης χρε-ωκοπίας του ΕλληνικούΚράτους! Ούτε σε νεκρόδε χαραμίζουμε πια τονύπνο του δικαίου! Ίσωςγιατί η μνήμη συγγενεύειμε το μνημόνιο!Κι ως ατυχής Ελληνίδατων ημερών σου, μια κου-βεντούλα θέλω να την κά-νουμε εμείς οι δυο: γιαπες μου, λοιπόν, Πρόε-δρε: Ποιο συμβούλιο σεέκρινε επαρκή, ώστε ναξεπερνάς εσύ κι οι υ-πουργοί σου τα 800 ευρώμισθό το μήνα; Θεωρείςτον εαυτό σου υπάλληλοΑ΄ βαθμού ύστερα απότις περικοπές που ψήφι-σες και το μισθολόγιο τηςπείνας που μας επιβάλ-λεις; Και μη μου κορδώ-νεσαι για τις λαμπρέςσπουδές σου στην Αμερι-κή. Γνωρίζεις τη διαφοράτων τυπικών προσόντωναπό τα ουσιαστικά. Είστεεσύ κι ο Αντωνάκης, πουπεριμένει έξω από τηνπόρτα, καλοί διαχειριστέςτης οικονομίας;;; Γιατίδεν έχετε μπει κι οι δυοστην εφεδρεία ακόμη; Κιαν πάτε σπίτι σας, θα ζή-

σετε το μήνα με το μισθότου πρωτοδιόριστου εκ-παιδευτικού;Θέλεις να μου πεις, γιατίκυνηγάς τη ζωή μου; Για-τί αν αρρωστήσω, πρέπεινα με περιμένει μιαDisneyland ειδικευομέ-νων στα μπουρδέλα, πουεσύ ονομάζεις νοσοκο-μεία; Γιατί δεν έχω βιβλίανα κάνω μάθημα; Γιατί τοΠανεπιστήμιο είναι κλει-στό; Γιατί έπρεπε με δυοπτυχία, μεταπτυχιακά καιγλώσσες να παίρνω ψί-χουλα; Πόσο αμείβονταιοι στρατιές των κομματι-κών συμβούλων και πόσοοι μετακλητοί; Γιατί για έ-να κομματόσκυλο ο ήλιοςανατέλλει πιο φωτεινόςπαρά για έναν ταπεινό ι-δεολόγο;Γιατί η ταπεινότητα έπα-ψε να είναι πλεονέκτημα;Γιατί δεν έπρεπε να ονει-ρεύομαι να ζήσω από τηναξία μου; Πώς και πόσομε κοστολογείς; Γιατί εσύζεις σε μια γειτονιά όπουμόνο όσοι δεν μπορείς ναελέγξεις μπορούν πλέοννα ζουν; Γιατί με βάζειςστο δίλημμα της παραοι-

κονομίας; Γιατί πρέπει ναζω για να δουλεύω κι όχινα δουλεύω για να ζω;Γιατί δικαιούνται επιδό-ματα κι υπερωρίες μόνοόσοι εξαργυρώνουν την ι-δεολογία τους με κο-στούμι, επίδομα και γρα-φείο ρουσφετιών στα ψη-λά τα παραθύρια ενός υ-πουργείου;Γιατί να πω στους μαθη-τές μου να επενδύσουνστη γνώση; Για να είναιπερήφανοι για τον εαυτότους, αξιοπρεπείς, αλλάπεινασμένοι; Γιατί να λυ-πάμαι από τώρα τον τυμ-βωρύχο του μέλλοντος;Μαντεύω ότι οι φάρες ό-σων από απληστία οικο-νομική ή… επιστημονικήσυλήσουν τον αιώνιο ύ-πνο μου, θα απογοητευ-θούν. Τα πιο πολύτιμα α-ποκτήματά μου είναι έργατου νου και της καρδιάς,δεν κινδυνεύουν να φυ-λακιστούν σε προθήκεςμουσείων, να ανακοινω-θούν σε συμπόσια και ναχτίσουν την επιστημονικήσταδιοδρομία άγνωστωνμετρίων.Εσύ όμως, Γιώργο μου, α-πό τον ιστορικό του μέλ-λοντος, δε γλυτώνεις! Κιόπως πάει, λυπάμαι πε-ρισσότερο κι από την κα-τάντια μας τους απογό-νους σου, που θα κληρο-νομήσουν ένα, επιστημο-νικώς τεκμηριωμένο, α-νάθεμα!

Καλυψώ Λάζου[email protected]