Top Banner
Τροχαίο δυστύχημα με μηχανή, στο Πορτιανού της Λήμνου Χάθηκε στην άσφαλτο 17χρονος μαθητής ΣEΛ. 4 Καλύτερες συγκοινωνίες ζητούν οι Λημνιοί Αλλαγή πλοίων και συχνότερες συνδέσεις Θετικές εξελίξεις υπάρχουν στο παρά πέντε για το «Βοήθεια στο Σπίτι», καθώς μόλις προχθές εξασφαλί- στηκε και εθνική συμμετοχή στο πρόγραμμα, το συνο- λικό κόστος του οποίου θα φθάσει τα 100 εκατ. ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πέρα από τους ηλικιωμέ- νους με συγγενείς ανέργους - όπως προβλέπουν οι ό- ροι που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση -, θα μπορούν να ε- ξυπηρετηθούν και μοναχικοί ηλικιωμένοι, όπως συμ- μετείχαν άλλωστε μέχρι τώρα. Επιφυλακτικοί είναι, πάντως, οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα, αλλά και ο Δήμος Λέσβου, που τονίζουν ότι εκτός των προφορι- κών «αναμένουμε έγγραφες δεσμεύσεις». Ένας ακόμη ανήλικος μαθητής άφησε την τελευταία του πνοή χθες τα ξημερώματα στην άσφαλτο, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένεια και τους φίλους του στον Κο- ντιά της Λήμνου. Το τροχαίο δυστύχημα συνέβη χθες στις 2:30 το πρωί, όταν η μη- χανή που οδηγούσε ο 17χρονος Κώστας Καστρινός ξέφυγε από την πορεία της και ανετράπη, με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο ο μαθητής. ΣEΛ. 5 ΣEΛ. 8 Προτάσεις τής ΝΕΛ για περισσότερα δρομολόγια, με θετική γνώμη Τσουρή Κάλυψη αναγκών εκ των ενόντων; ΣEΛ. 22 Στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης, από τους «Αεί Παίδες» και τα «Ζλουχτήρια» Διήμερο «Χαράς και Δημιουργίας» ΣEΛ. 6 Απ' τα γενικά λύκεια του Νομού Λέσβου, για τις πανελλήνιες εξετάσεις Στη «μάχη» 747 υποψήφιοι ΣEΛ. 7 Ως άγαμη εμφανίζεται στο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης που πήρε από το Δημοτολόγιο, γυναίκα που έχει παντρευτεί εδώ και τέσσερις μήνες Ελλείψει προσωπικού ... «χωρίζουν» παντρεμένοι ΣEΛ. 5 Ο δήμαρχος συγκροτεί επιτροπή συντονισμού της δράσης όσων τοπικών φορέων θα συμμετέχουν εθελοντικά στην προσπάθεια: «Λέσβος - Καθαρό Νησί» Εν αρχή εστί… η καθαριότητα ΣEΛ. 9 APIΘMOΣ ΦYΛΛOY 3297 TIMH 1,3 HMEPHΣIA EΦHMEPI∆A TOY NOMOY ΛEΣBOY www.emprosnet.gr 10 10 & MIKPEΣ AΓΓEΛIEΣ OΔHΓOΣ AΓOPAΣ ΣEΛ. 11-18 25-26 Σ ε λ ί δ ε ς ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011 Σήμερα με το «EMΠPOΣ» το περιοδικό «Νησιωτικό Αγρόκτημα» με αφιέρωμα στα «Σχέδια Bελτίωσης» Η δέσμευση της υπουργού Εργασίας να υπάρξει και εθνική συμμετοχή στο πρόγραμμα, ανοίγει το δρόμο για ένταξη περισσότερων ηλικιωμένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι» «Βοήθεια»… στο παρά πέντε
28

Εμπρός 3297

Mar 15, 2016

Download

Documents

Ημερήσια Εφημερίδα Ν. Λέσβου
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Εμπρός 3297

Τροχαίο δυστύχημα με μηχανή, στο Πορτιανού της Λήμνου

Χάθηκε στην άσφαλτο17χρονος μαθητής

ΣEΛ. 4

Καλύτερες συγκοινωνίες ζητούν οι Λημνιοί

Αλλαγή πλοίων και συχνότερες συνδέσεις

Θετικές εξελίξεις υπάρχουν στο παρά πέντε για το«Βοήθεια στο Σπίτι», καθώς μόλις προχθές εξασφαλί-στηκε και εθνική συμμετοχή στο πρόγραμμα, το συνο-λικό κόστος του οποίου θα φθάσει τα 100 εκατ. ευρώ.Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πέρα από τους ηλικιωμέ-νους με συγγενείς ανέργους - όπως προβλέπουν οι ό-

ροι που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση -, θα μπορούν να ε-ξυπηρετηθούν και μοναχικοί ηλικιωμένοι, όπως συμ-μετείχαν άλλωστε μέχρι τώρα. Επιφυλακτικοί είναι,πάντως, οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα, αλλά και οΔήμος Λέσβου, που τονίζουν ότι εκτός των προφορι-κών «αναμένουμε έγγραφες δεσμεύσεις».

Ένας ακόμη ανήλικος μαθητής άφησε τηντελευταία του πνοή χθες τα ξημερώματαστην άσφαλτο, βυθίζοντας στο πένθος τηνοικογένεια και τους φίλους του στον Κο-ντιά της Λήμνου. Το τροχαίο δυστύχημα

συνέβη χθες στις 2:30 το πρωί, όταν η μη-χανή που οδηγούσε ο 17χρονος ΚώσταςΚαστρινός ξέφυγε από την πορεία της καιανετράπη, με αποτέλεσμα να βρει τραγικόθάνατο ο μαθητής.

ΣEΛ. 5

ΣEΛ. 8

Προτάσεις τής ΝΕΛ για περισσότεραδρομολόγια, με θετική γνώμη Τσουρή

Κάλυψη αναγκώνεκ των ενόντων;

ΣEΛ. 22

Στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης,από τους «Αεί Παίδες» και τα «Ζλουχτήρια»

Διήμερο «Χαράςκαι Δημιουργίας»

ΣEΛ. 6

Απ' τα γενικά λύκεια του Νομού Λέσβου, για τις πανελλήνιες εξετάσεις

Στη «μάχη» 747 υποψήφιοι

ΣEΛ. 7

Ως άγαμη εμφανίζεται στο πιστοποιητικόοικογενειακής κατάστασης που πήρε από το Δημοτολόγιο, γυναίκα που έχει παντρευτεί εδώ και τέσσερις μήνες

Ελλείψει προσωπικού... «χωρίζουν» παντρεμένοι

ΣEΛ. 5

Ο δήμαρχος συγκροτεί επιτροπή συντονισμού της δράσης όσων τοπικών φορέων θα συμμετέχουνεθελοντικά στην προσπάθεια: «Λέσβος - Καθαρό Νησί»

Εν αρχή εστί…η καθαριότητα

ΣEΛ. 9

ΣABBATOKYPIAKO

APIΘMOΣ ΦYΛΛOY 3297 TIMH €1,3

HMEPHΣIAEΦHMEPI∆A TOY NOMOY ΛEΣBOY

www.emprosnet.gr

1010&&

MIKPEΣAΓΓEΛIEΣ

OΔHΓOΣAΓOPAΣ

ΣEΛ. 11-1825-26

Σελίδες

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011

Σήμερα με το «EMΠPOΣ» το περιοδικό «Νησιωτικό Αγρόκτημα»

με αφιέρωμα στα «Σχέδια Bελτίωσης»

Η δέσμευση της υπουργού Εργασίας να υπάρξει και εθνική συμμετοχή στο πρόγραμμα, ανοίγει το δρόμο για ένταξη περισσότερων ηλικιωμένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι»

«Βοήθεια»…στο παρά πέντε

Page 2: Εμπρός 3297

2ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011

2ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011

HM

EP

Oλόγιο

Σα

ν Σήμερ

α...

πριν

χρόνια

μέσ

α α

πό τ

ις σ

ελίδ

ες τ

ου λ

εσβια

κού Τ

ύπου

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣελήνη 5 ημ.

Aνατ. 06.01 ∆ύσ. 18.54

8† Ακάθιστος Ύμνος, Ηρωδίωνος, Ρούφου

ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Υιοθεσίες…Στην πολύωρη σύσκεψη για την καθαριότητα υπήρξαν πάραπολλές εύστοχες παρατηρήσεις, αλλά και προτάσεις. Γιαπαράδειγμα, ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου ΒαγγέληςΜυρσινιάς ανέφερε ότι σε άλλες πόλεις εθελοντικά κάποιεςτοπικές επιχειρήσεις «υιοθετούν» ένα συγκεκριμένο δημό-σιο χώρο, ένα πάρκο, έναν κήπο, ένα γήπεδο, και αναλαμ-βάνουν συστηματικά τη φροντίδα του και τα έξοδα που α-πορρέουν απ’ αυτήν.

… και παιδεία

Υπάρχουν όμως και άλλες περιπτώσεις, όπως αυτή που α-νέφερε ο δικός μας Στρατής Μπαλάσκας, ο οποίος εκπρο-σωπώντας τους Προσκόπους τόνισε ότι έχει συμβεί έναςχώρος που καθαρίστηκε με εθελοντική δουλειά, αμέσως με-τά να «μαγαριστεί» και μάλιστα χωρίς καμμία αιδώ. Το πα-ράδειγμα που έφερε ήταν για τα Τσαμάκια, όπου μετά την ε-πιχείρηση καθαριότητας των Προσκόπων φιλοξένησαν σχο-λεία που εγκατέλειψαν την περιοχή μέσα στο σκουπίδι. Καιστη συγκεκριμένη περίπτωση, το έλλειμμα παιδείας σε ό,τιαφορά στην καθαριότητα, όπως τονίστηκε, δεν ξεκίνησε μό-νο απ’ τα παιδιά, αλλά απ’ τους συνοδούς τους, που επιει-κώς αδιαφόρησαν για να αφήσουν το χώρο καθαρό όπωςτον βρήκαν.

ΜΑΡ.ΠΛ.

Άνοιξη με ηλιοβασίλεμα στη Λήμνο…Η άνοιξη θεωρείται από πολλούς η καλύτερη εποχή

για να απολαύσει ο επισκέπτης και ο Λημνιός υπέρο-χα ηλιοβασιλέματα στο νησί. Στη Μύρινα, τον Κάσπα-κα, το Θάνος και το Πλατύ και σε όλο το δυτικό τμήματου νησιού αυτή την εποχή, την ώρα που δύει ο ήλιος,ο ουρανός γεμίζει χρώματα και το θέαμα είναι εκπλη-κτικό. Ένα τέτοιο ηλιοβασίλεμα αποτύπωσε ο φακόςτου λάτρη της φωτογραφίας πρώην επάρχου Θόδω-ρου Μπαβέα, ο οποίος αυτή την εποχή φωτογραφίζειμετά μανίας όλες τις ομορφιές του νησιού και κυρίωςτη φύση, για να τις παρουσιάσει σε ηλεκτρονική μορ-φή που ετοιμάζει σύντομα να ανεβάσει στο διαδίκτυο.

… και βόλτα στο καρνάγιο της ΜύριναςΚάτω από το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου

στη Μύρινα λειτουργεί το καρνάγιο. Οι δύο καραβομα-ραγκοί αυτή την εποχή δουλεύουν πυρετωδώς για να ε-τοιμάσουν όλα τα σκαριά που βρίσκονται για επισκευήστο καρνάγιο. Από τα ελάχιστα που λειτουργούν πλέονστο Αιγαίο, το καρνάγιο της Μύρινας βρίσκεται σε μιααπό τις πιο όμορφες τοποθεσίες του νησιού και πολλοίκάτοικοι της Μύρινας αυτή την εποχή το επιλέγουν κά-νοντας μια βόλτα στη θάλασσα.

Α.ΣπυΝωρίς οι Πανελλήνιες

Ερωτηματικά έχει προκαλέσει σε πολλούς η πρόωρηλήξη του διδακτικού έτους που αποφάσισε το Υπουρ-γείο Παιδείας. Είναι η πρώτη φορά που οι πανελλήνιεςεξετάσεις έρχονται τόσο νωρίς, ακολουθώντας ωστόσοτέτοια πορεία τα τελευταία χρόνια. Όπως και να έχει,πάντως, οι μαθητές έχουν τουλάχιστον δύο εβδομάδεςλιγότερες για να ολοκληρώσουν την προετοιμασία τους.Πού οι εποχές που οι εξετάσεις άρχιζαν αρχές Ιουνίου!Από την άλλη, «μια ψυχή που είναι να βγει, ας βγει» δελένε;

Β.Χρ.Καλή αρχή

Την πρώτη της «επίσημη» επίσκεψη από τότε που«άλλαξε» χέρια είχε η Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλή-νης. Ελπίζουμε οι κυρίες της Λέσχης Γυναικών να έκα-ναν καλό ποδαρικό και η επίσκεψη αυτή να είναι μόνο ηαρχή. Αλλά και οι νέοι υπεύθυνοι να τη λειτουργήσουνμε φαντασία και δημιουργική διάθεση.

Καλή αρχή (2)Αυτό που συγκινούσε, πάντως, τις μέρες μετά το θά-

νατο του ζωγράφου Γιώργου Πέρρου, είναι πως βρισκό-ταν σε λειτουργία το ιδιόμορφο σιντριβάνι που ο ίδιοςείχε κατασκευάσει για τον αύλειο χώρο της Πινακοθή-κης πριν από ένα χρόνο περίπου και το οποίο δεν «έ-τρεχε» πάντα πιο πριν. Και αυτό είναι σίγουρα προς τι-μήν του Δήμου.

Β.Χρ.

Tα ∆ηκτικά

Αρχειακό υλικό από τη συλλογή εφημερίδων που κατέχει και διαχειρίζεται το Ιστορικό ΑρχείοΑιγαίου «Εργάνη» www.ergani.org.grΕπιλογή και επιμέλεια: Αντώνης Πλάτων και Κρίστης Κονναρής

Μια στήλη με τεκμήρια του παρελθόντος πουμιλούν με τη δική τους «φωνή», έτσι όπωςαυτή αποτυπώθηκε στις σελίδες τωνεφημερίδων που παρουσιάζονται αυτούσιες

Απόσπασμα της εφημερίδας «Εμπρός», της Κυριακής 8 Απριλίου 1945. Αποφυλάκιση

αγωνιστών τού ΕΑΜ στη Χίο.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ - Κωδικός 2357Mέλος του Συνδέσµου Hµερησίων Περιφερειακών Eφηµερίδων (ΣHΠE)

ΓΡΑΦΕΙA:Kαρά Τεπέ, 81100, MυτιλήνηTηλ.: 2251041619 Φαξ: 2251027300internet: www.emprosnet.gre-mail: [email protected]

[email protected]@emprosnet.gr

ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ:Γαρουφαλλίδου 2, 81400, Μύρινα Tηλ. /Φαξ: 2254025526I∆IOKTHΣIA: EΠIKOINΩNIA ΛEΣBOY A.E.

EK∆OTHΣ - ∆IEYΘYNTHΣ: MANOΛHΣ MANΩΛAΣΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΣTPATHΣ MΠAΛAΣKAΣΣYNTAKTEΣ: ΠEΛΛH ΓIAKOYMH

NIKOΣ MANABHΣΜΑΡΙΝΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣMAPINA ΠOΛΛATOYΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ

ΣYNΕΡΓΑΤΕΣ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΠΥΡΙ∆ΑΚΗ (ΛΗΜΝOΣ)ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚOΡ∆ΑΣ (BIBΛIO)ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΑΓOΥΤΑΡΗΣ (ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ)

ΓEΛOIOΓPAΦIA: Γ. KAKAPΩNHΣ, A. KYPIAZHΣ

ART DIRECTOR: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪ∆ΗΣΣEΛI∆OΠOIHΣH: ΝΑΤΑΛΙΑ ΚΟΥΙΜΤΣΙΔΗ

ΤΑΝΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: XPIΣTINA KAΛΛEPΓHΓPAMMATEIA - ENHMEPΩΣH SITE: MAPIANΘH ΠAPAΣKEYAΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ: ΣTAMATHΣ ΓIANNAKHΣ∆IEKΠEPAIΩΣH: MΠAMΠHΣ ΣITAPAΣΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣYN∆POMHTΩN: ΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ: ΜΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ ΧΛΑΧΛΑ

ΟΥΡΑΝΙΑ ΤΡΑΜΟΥΝΤΑΝΗΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ: ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΑΓΕΙΡΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ∆ΙΑΦΗΜΙΣTIKO : MAPIA KOP∆EPAΠΟΠΗ ΨΑΡΙΑΝΟΥΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΟΥΤΖΟΥΡΕΛΛΗΕΦΗ ΣΤΡΑΒΟΣΚΟΥΦΗΛΑΜΠΡΟΣ ΑΝΕΜΑΣ

YΠEYΘYNOΣ ΛOΓIΣTHPIOY: ΣTPATHΣ ΠAΠAZOΓΛOYΣYN∆POMEΣ: ETHΣIA: 100 ευρώ, ETAIΡΕΙΩΝ: 200 ευρώ,TPAΠEZΩN, YΠHPEΣIΩN, OTA: 400 ευρώΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

ΦΩTHΣ ΓIANNAKHΣEKTYΠΩΣH: EΠIKOINΩNIA ΛEΣBOY A.E.

Page 3: Εμπρός 3297

3ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011

3ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011

Ψυχοτοµές

Η συνείδηση ιατρικής ευθύνης,θεματοφύλακας

μιας αέναης εφημερίας

Γράφει ο ΓIΩPΓOΣ KΩMAΪTHΣ*

Δύο αυτοκίνητα, παρκαρισμένα πριν από κάποιες μέρες στον πεζόδρομο της οδού Σάμου, στα Λαδάδικα. Οι μπάρες προφανώς έχουν σκοπό να τα κρατήσουν να μη... φύγουν. Άλλωστε,

ακόμη και το σήμα του πεζόδρομου έχει… σηκώσει τα χέρια ψηλά…

Μεγάλη ευκαιρίαΗ διεξαγωγή στη Μυτιλήνη της διημερίδας για τα λιμάνια υ-

ποδοχής κρουαζιερόπλοιων θα φέρει στο νησί μεταξύ άλλων,σύμφωνα με πληροφορίες, και υψηλόβαθμα υπηρεσιακά στελέ-χη του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, της Δι-εύθυνσης Λιμενικών Έργων. Και η παρουσία τους εδώ ίσως νααποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να τεθούν επί τάπητος σεκάποια ξεχωριστή σύσκεψη τα λιμενικά έργα που περιμένει ηΛέσβος. Αρκεί φυσικά κάποιος να αναλάβει πρωτοβουλία ναδιοργανώσει μια τέτοια συνεδρίαση. Σε τελική ανάλυση, τέτοιεςευκαιρίες δεν παρουσιάζονται κάθε μέρα, γι’ αυτό και δεν πρέ-πει να χαθεί!

ΜΑΡ.ΠΛ.Στάση εργασίας

Με απόφαση της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων ΕφημερίδωνΗπείρου Πελοποννήσου και Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ) από χθες Πέ-μπτη και ως την Κυριακή πραγματοποιούνται δίωρες στάσεις ερ-γασίας σε όλα τα μέσα ενημέρωσης των περιοχών που η Ένωσηκαλύπτει. Η στάση εργασίας κηρύχθηκε σε έκφραση συμπαρά-στασης στις αδελφές ενώσεις συντακτών που ζητούν την επίλυ-ση σοβαρότατων προβλημάτων του δημοσιογραφικού κόσμου.

Ν.Μ.Ανένδοτος

Αποφασισμένος να πάει μέχρι τη Βουλή το νομοσχέδιο γιατους συνεταιρισμούς είναι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης,Κώστας Σκανδαλίδης. Την Πέμπτη, που είχε πολύωρη συνάντη-ση με το Δ.Σ. τής ΠΑΣΕΓΕΣ, έδειξε πως θα στηρίξει το νομοσχέ-διο μέχρι τέλους.Οπότε, είναι βέβαιο ότι τα πράγματα θα οδηγηθούν σε ρήξη.Μια ρήξη που έρχεται σε μια περίοδο που το ΠΑΣΟΚ θέλει ναπροετοιμάσει τη χώρα για εκλογές και οι συγκρούσεις - ότανπολλές απ’ αυτές λογίζονται και ως εσωκομματικές - δεν είναιό,τι καλύτερο.

Ν.Μ.Ενοχλήθηκαν

Η κινητικότητα του Δήμου Λέσβου στα ζητήματα της αγροτι-κής οικονομίας έχει ενοχλήσει τα μάλα κάποιους υπηρεσιακούςπαράγοντες του κλάδου. Τι, αλήθεια, τους απασχολεί; Ότι θαχάσουν την αποκλειστικότητα ή ότι θα αποκτήσει λόγο στα ζη-τήματα της αρμοδιότητάς τους άλλος ένας θεσμικός φορέας; Τοζητούμενο και αυτό που πρέπει να απασχολεί όλους τους ε-μπλεκομένους, είναι πώς θα προωθηθούν τα θέματα της αγροτι-κής οικονομίας του νησιού, που και πολύ κόσμο απασχολούν,και παίζουν καθοριστικό ρόλο στο βιοτικό επίπεδο των κατοίκωντου.

Ν.Μ.Να βρεθεί λύση

Εν όψει των εορτών τού Πάσχα, ο κλειστός χώρος του λιμανι-ού θα κάνει ακόμη πιο αισθητό το πρόβλημα έλλειψης χώρωνστάθμευσης. Θα πρέπει το Λιμεναρχείο σε συνεργασία με το Λι-μενικό Ταμείο να βρουν μια άμεση λύση, ακόμη και την επέκτα-ση του μέτρου της ελεγχόμενης στάθμευσης - που εξετάζεται -,γιατί θα πρέπει να εξυπηρετηθούν οι επισκέπτες στο νησί και ναμη «μαρτυρήσουν» στους δρόμους της πόλης. Εξάλλου, το κα-λοκαίρι είναι πλέον κοντά. Δεν μπορεί να μείνει κλειστός ο χώ-ρος του λιμανιού.

Πελ.Γ.

Να μη μείνουν έξω…Οι εξελίξεις όσον αφορά στο

«Βοήθεια στο Σπίτι» αποτελούν α-νάσα για το πρόγραμμα, τόσο γιατους εργαζομένους όσο και γιατους ηλικιωμένους, αφού μέχριτώρα ο κίνδυνος να μείνουν εκτόςπρογράμματος αρκετοί ηλικιωμέ-νοι ήταν ορατός. Το ζήτημα είναιβέβαια ότι, δεδομένου πως κάποι-ες θέσεις καταλαμβάνονται θέλο-ντας και μη από ηλικιωμένους μεσυγγενείς ανέργους, κάποιοι απότους ηλικιωμένους που ήταν μέχριτώρα στο πρόγραμμα ενδεχομένωςνα μην μπορούν να παραμείνουν.Είναι ανάγκη τουλάχιστον η επιλο-γή τού ποιοι θα συνεχίσουν να εί-ναι στο πρόγραμμα, να γίνει με βά-ση τις πραγματικές ανάγκες και η-λικιωμένοι μοναχικοί που δεν έ-χουν τη δυνατότητα να αυτοεξυ-πηρετηθούν, να συνεχίσουν να δέ-χονται τις υπηρεσίες τού «Βοήθειαστο Σπίτι».

Πελ.Γ.

Για τους μοναχούς…Η φιλοσοφία τού «Βοήθεια στο

Σπίτι» σε επίπεδο Βορείου Αιγαί-ου, έτσι όπως τουλάχιστον το Πε-ριφερειακό Επιχειρησιακό Πρό-γραμμα ενέτασσε και χρηματοδο-τούσε τις δράσεις, ήταν να υπο-στηριχθούν οι γυναίκες για ναμπορέσουν να βγουν στην αγοράεργασίας. Δηλαδή να απαλλαγούναπ’ την έννοια της φροντίδας τωνηλικιωμένων και έτσι απερίσπα-στες να βγουν στη δουλειά. Είτε ό-μως τα προγράμματα βοηθούν τιςγυναίκες να βγουν στην εργασία,είτε τα παιδιά ανέργων όπως προ-βλέπει το ΕΣΠΑ, εκείνο που είναισίγουρο για τη λεσβιακή ύπαιθροκαι γενικά για όλα τα νησιά τηςπεριοχής μας, είναι πως μεγαλύ-τερη ανάγκη των υπηρεσιών τού«Βοήθεια στο Σπίτι» έχουν όσοιείναι μονάχοι και αβοήθητοι. Καιδυστυχώς είναι πάρα πολλοί οι γέ-ροντες αυτής της κατηγορίας, οιοποίοι και επαφίενται κυριολεκτι-κά στο πρόγραμμα για να διατηρή-σουν μια στοιχειωδώς καλή ποιό-τητα ζωής.

ΜΑΡ.ΠΛ.

Στις επάλξεις πάντα στέκεταιεκείνος που τα παιδικά του όνειρα

στη γνώση τον οδηγούνκι ώρες ατέλειωτες σε βιβλία δυσνόητα σκύβει.

Αυτός που κρατά το κομπολόι της θυσίαςκαι τον άνθρωπο προστατευόμενο κάνει

παιδί και φίλο και αδελφόκαι ένα μοναδικό της ζωής του έχει

σκοπό: την προσφορά.Ο υποψήφιος φοιτητής Ιατρικήςπου αγωνιά στις Πανελλήνιες

το δικό του Ασκληπιείο να στήσει.Ο φοιτητής που μέσα στο μεθύσι τηςνιότης του το καθήκον του προτάσσει.

Ο ειδικευόμενος που καρτερικάστην ουρά περιμένει για διορισμό.Αυτός που τη χαρά της οικογένειας

και τη διασκέδαση ξεχνά.Κι η βολή του συχνά διακόπτεται

απ’ την ανάγκη των άλλων.Κι όπως γερνά μαζί καθήκον κι υποχρέωση

άρρηκτα δένεικαι στο τηλέφωνο συχνά δοκιμάζειτον ήχο της επίκλησης ν’ ακούσει.Ο αληθινός γιατρός του Ιπποκράτη

απόγονος.Ο εραστής των μυστικών της τέχνης

που υπέροχα γεμίζει τη ζωή τουκαι θεραπευτή τον λένε.

Που καθημερινά την έφοδο συνείδησηςστον εαυτό του επιβάλλει.

Γι’ αυτόν λοιπόνόλη η ζωή αέναη εφημερία είναι

και ξαγρύπνια.Προσπαθεί τον όρκο του Ιπποκράτη

μ’ ακρίβεια να τηρήσει.Απ’ την άλλη για τους άλλους θα ‘λεγα

γιατρούς της περίστασηςπου λάβαρο σηκώνουν της ζωής τουςτον πλουτισμό, την έπαυλη, τη δόξα.

Γι’ αυτούς όλες οι προσπάθειες για αξίαανέλπιδες είναι.

Αυτό που δεν αγάπησαν ούτε υπηρέτησαν ποτέμε εξαναγκασμό να κάνουν δυνατό δεν είναι.

* O Γιώργος Kωµαΐτης είναι ψυχίατρος.

Page 4: Εμπρός 3297

4ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011EI∆HΣEIΣ

ΗΣυμβουλευτική της Αισιοδοξίας πρε-σβεύει ότι ο θεραπευτής οφείλει να επι-κεντρώνεται στα προτερήματα του ατό-

μου και στα θετικά στοιχεία των καταστάσε-ων. Σε αντίθεση με άλλες θεωρίες που επι-χειρούν να διαπιστώσουν τι πήγε λάθος, στοείδος αυτό συμβουλευτικής παρέμβασης ο

θεραπευτής εστιάζει την προσοχή του πελάτη στο τι μπο-ρεί να μάθει από τις καταστάσεις, τι θετικό μπορεί ναπροκύψει και ποιες πιθανότητες επιτυχίας υπάρχουν. Κα-τά το Seligman, κάθε άνθρωπος μπορεί να αποφασίσειγια το είδος σκέψης που προτιμά, θετικό ή αρνητικό, γνω-ρίζοντας όμως ότι η επιλογή του θα επηρεάσει τόσο τηνκοσμοθεωρία του όσο και τα συναισθήματά του. Ο σύμ-βουλος κατευθύνει τη σκέψη του πελάτη στην προσωπικήτου ανάπτυξη και την αναδόμηση των αρνητικών στοιχείωντου παρελθόντος. Τελικός σκοπός, να οδηγηθεί το άτομοστην ολοκλήρωση και την αυτοεκπλήρωση. Σε κάθε περί-πτωση, οι αρνητικές συγκυρίες είναι μια προσωρινή υπο-χώρηση και όχι μια ολοκληρωτική ήττα.Ο Henry Ford, θέλοντας να καταδείξει ότι οι στάσεις και οιαντιλήψεις είναι ζήτημα επιλογής, έλεγε: «αν νομίζεις ότιμπορείς να καταφέρεις κάτι, είσαι σωστός, και αν νομίζειςότι δεν μπορείς να το κατορθώσεις, πάλι έχεις δίκιο». Πά-ρα πολλοί άνθρωποι που καταφεύγουν στη συμβουλευτικήσυνήθως έχουν πολλούς λόγους για να είναι ευτυχισμένοι,τους οποίους όμως αγνοούν ή δε λαμβάνουν υπόψη, επει-δή τους θεωρούν δεδομένους. Αντίθετα, οι αισιόδοξοι άν-θρωποι επικεντρώνονται στην καλή τους υγεία, στην περι-ουσία τους, στην ύπαρξη φίλων και στην αγάπη που αποκο-μίζουν από τις σχέσεις τους. Πιστεύουν ότι αν δεν είσαι μέ-ρος της λύσης, τότε αποτελείς τμήμα του προβλήματος. Ημέθοδος αυτή είχε θετικά αποτελέσματα όταν εφαρμόστη-κε σε ανθρώπους που είχαν εμπλακεί σε τροχαία ατυχήμα-τα. Μάλιστα, ο θεμελιωτής της θεωρίας αυτής υποστήριζεότι το μυστικό της επιτυχίας βασιζόταν σε μια απλή συνή-θεια: κάθε πρωί αποφάσιζε αν εκείνη τη μέρα ήθελε να εί-ναι ευτυχισμένος ή δυστυχισμένος.Σύμφωνα με τη γνωστή προσέγγιση, ο πελάτης παρατηρείένα γεγονός και ενδεχομένως τις άμεσες ερμηνείες τουγια το γεγονός αυτό. Βάσει των εμπειριών του, δημιουργείλογικές ή παράλογες σκέψεις. Οι σκέψεις προκαλούν συ-ναισθήματα, συμπεριφορές ή παράγουν περισσότερες σκέ-ψεις. Για παράδειγμα, πολλοί πιστεύουν ότι μια κατάστασημπορεί να είναι θετική ή αρνητική, άσπρη ή μαύρη, αγνοώ-ντας τις ενδιάμεσες ερμηνείες. Επιλέγουν να προσωποποι-ούν τα πάντα κατηγορώντας τον εαυτό τους και για θέματαπου δεν τους αφορούν άμεσα. Μεγιστοποιούν τα αρνητικάκαι ελαχιστοποιούν τα θετικά ή μαντεύουν τη σκέψη του άλ-λου (συνήθως με παράλογα αρνητικό τρόπο). Υπεργενικεύ-ουν και φαντασιώνονται το χειρότερο δυνατό σενάριο. Χρη-σιμοποιούν ετικέτες για τα πάντα και δεν ανέχονται εύκολαπράγματα.Πολλές παραλλαγές των υπαρξιακών θεωριών εστιάζουνσε μεταφυσικά-φιλοσοφικά ερωτήματα ή στο άγχος του θα-νάτου, επειδή αυτό είναι το γενεσιουργό αίτιο όλων των ε-νοχών, της αγωνίας και της κατάθλιψης. Ερωτήματα όπωςποιος είναι ο σκοπός της ζωής, πώς μπορούμε να αντιμε-τωπίσουμε τον πόνο, μπορούν οι άλλοι να συμπαραστα-θούν, γιατί όλα είναι εφήμερα, είμαστε πραγματικά ελεύθε-ροι για τις επιλογές μας, απασχολούσαν πάντα τους υπαρ-ξιακούς ψυχολόγους. Η συμβουλευτική που διέπεται απότο πνεύμα αυτό βοηθά τον πελάτη να νοηματοδοτήσει τοβίο του, να ζήσει αυθεντικά χωρίς προσχήματα και περιορι-σμούς και να δίνει σημασία μόνο στο «εδώ και τώρα».

* Ο Ευστράτιος Παπάνης είναι επίκουρος καθηγητής Κοινωνιολο-γίας Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Η Συμβουλευτική της Αισιοδοξίαςκαι της Απαισιοδοξίας

Γράφει οΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΠΑΠΑΝΗΣ*

Kοινωνιόγραµµα

Το δυστύχημα συνέβηστο χωριό Πορτιανού καιο άτυχος νέος βρήκε ακα-ριαίο θάνατο, καθώς κατάτη διάρκεια της πτώσηςτου προσέκρουσε με τοκεφάλι πάνω σε τοίχο.Μαζί με το 17χρονο ήτανκαι ένας συμμαθητής του,ο οποίος οδηγούσε άλλημηχανή και όταν αντιλή-φθηκε την πτώση του φί-λου του, ειδοποίησε τηνΑστυνομία.Οι δυο φίλοι είχαν ξεκι-νήσει πέντε λεπτά πριν τοατύχημα από τη Νέα Κού-ταλη για να επιστρέψουνστο χωριό τους, τον Κο-ντιά, μετά από διασκέδα-ση. Λίγα μόλις χιλιόμετρα

πριν φτάσουν στον προο-ρισμό τους, και συγκεκρι-μένα μετά την είσοδότους στο χωριό Πορτια-νού, πάνω σε μια στροφήη μηχανή που οδηγούσεο άτυχος μαθητής βγήκεαπό την πορεία της, με α-ποτέλεσμα να χτυπήσειπάνω σε τοίχο και ο ίδιοςνα βρει τραγικό θάνατο.

Να προσέχουν...Τα αίτια του δυστυχήμα-τος παραμένουν άγνωστα,ενώ σύμφωνα με το διοι-κητή του ΑστυνομικούΤμήματος Λήμνου, Σω-κράτη Κρομυδέλλη, «έ-παιξε ρόλο και η ταχύτη-τα. Δυστυχώς τα νέα παι-

διά που οδηγούν μηχα-νές, τις περισσότερες φο-ρές δεν παρουσιάζουνκαλή οδική συμπεριφορά,με αποτέλεσμα να έχουμεαυτά τα τραγικά αποτελέ-σματα. Χρειάζεται μεγάληπροσοχή και ειδικά απότους νέους.».Η τραγική είδηση δεν άρ-γησε να γίνει γνωστήγρήγορα στο χωριό του17χρονου και να εξαπλω-θεί σε όλο το νησί. Τραγι-κές φιγούρες, οι γονείςτου άτυχου μαθητή αλλάκαι τα τρία του αδέλφια.Ο μαθητής, παιδί πολύτε-κνη οικογένειας, ζούσεστον Κοντιά και στον ε-λεύθερο χρόνο του βοη-θούσε τον πατέρα τουπου είναι κτηνοτρόφος.Στο πένθος βυθίστηκεχθες και το σχολείο του,αφού ήταν μαθητής τηςΒ΄ τάξης τού ΤΕΕ Μού-δρου. Οι συμμαθητές καιοι δάσκαλοι, σοκαρισμέ-νοι, δεν μπορούσαν ναπιστέψουν ό,τι συνέβη.

Με απόφαση του διευθυ-ντή τού ΤΕΕ Μούδρου,Χαράλαμπου Πορφύρη,σύσσωμο το Σχολείο, τό-σο οι εκπαιδευτικοί όσοκαι οι μαθητές, θα συνο-δεύσουν στην τελευταίατου κατοικία τον άτυχομαθητή.«Είμαστε όλοι συγκλονι-σμένοι», δήλωσε στο «Ε»ο κ. Πορφύρης. «Χάσαμεένα μαθητή μας και αυτόείναι μεγάλη απώλεια γιατους συμμαθητές του,τους δασκάλους του, γιαόλους μας. Εκφράζουμετα βαθιά μας συλλυπητή-ρια στους γονείς και τα α-δέλφια του.»Η κηδεία του 17χρονουΚώστα Καστρινού θα γίνεισήμερα στον Κοντιά. Αξί-ζει να σημειωθεί ότι τοντελευταίο χρόνο δε συνέ-βησαν θανατηφόρα τρο-χαία στο νησί. Το τελευ-ταίο ήταν πριν από ενάμι-ση περίπου χρόνο, ότανενεπλάκη σε δυστύχημαένας ιερέας.

ΤσαντάκηδεςΘύμα τσαντάκηδων έπεσε μια 64χρονη γυναί-

κα το μεσημέρι της Τετάρτης. Όπως η ίδιακατήγγειλε στην Αστυνομία, λίγο πριν τις 3 τομεσημέρι, ενώ βάδιζε στην οδό Στρ. Μυριβήληστη Μυτιλήνη, δύο άγνωστοι, οι οποίοι επέβαι-ναν σε μοτοποδήλατο, άρπαξαν την τσάντα της,η οποία περιείχε το χρηματικό ποσό των 600ευρώ, το κινητό της τηλέφωνο και διάφορα άλ-λα προσωπικά της έγγραφα και αντικείμενα,σύμφωνα με δήλωσή της.

Διαρρήξεις στην ΚαλλονήΔ ιαρρήξεις και φθορές στο Δημοτικό Σφαγείο

Καλλονής, καθώς και στο βιολογικό καθαρι-σμό Καλλονής, κατήγγειλε την Τετάρτη ο αντι-δήμαρχος Καλλονής, Βαγγέλης Γιαβάσης. Συ-γκεκριμένα, σύμφωνα με την καταγγελία του α-ντιδημάρχου, από το 2007 που σταμάτησε ναλειτουργεί το Σφαγείο μέχρι την Τετάρτη άγνω-στοι έχουν κλέψει από το χώρο του ΔημοτικούΣφαγείου Καλλονής διάφορα εργαλεία και αντι-κείμενα και έχουν προκαλέσει φθορές στις ε-γκαταστάσεις λειτουργίας του κτηρίου.Επίσης, στο βιολογικό καθαρισμό Καλλονής ά-γνωστοι έσπασαν την πόρτα της περίφραξης, κα-τέστρεψαν το μηχάνημα ψυκτικής, έκοψαν καιαφαίρεσαν χαλκοσωλήνες, προκάλεσαν ζημιέςστον ηλεκτρικό κεντρικό πίνακα, έκοψαν το εξω-τερικό καλώδιο της κεντρικής μονάδας παροχήςηλεκτρικού ρεύματος, το οποίο και έκλεψαν, κα-θώς και τις δύο πόρτες

Τροχαίο δυστύχημα με μηχανή, στο Πορτιανού της Λήμνου

Χάθηκε στην άσφαλτο17χρονος μαθητής

της ANAΣTAΣIAΣ ΣΠYPI∆AKH

Ένας ακόμη ανήλικος μαθητής άφησε την τελευταίατου πνοή χθες τα ξημερώματα στην άσφαλτο, βυθί-ζοντας στο πένθος την οικογένεια και τους φίλους

του στον Κοντιά της Λήμνου. Το τροχαίο δυστύχημασυνέβη χθες στις 2:30 το πρωί, όταν η μηχανή που ο-δηγούσε ο 17χρονος Κώστας Καστρινός ξέφυγε απότην πορεία της και ανετράπη, με αποτέλεσμα να βρειτραγικό θάνατο ο μαθητής.

AστυνοµικάΣύλληψη για κατοχή ναρκωτικώνΣτη 1:20 το μεσημέρι της Τρίτης συνελήφθη, σε

αγροτική περιοχή της Γέρας, από αστυνομικούςτου Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Μυτιλήνης, έ-νας 29χρονος γιατί σε νομότυπη έρευνα που έγινεστην αγροικία του, με τη βοήθεια σκύλου ανίχνευ-σης ναρκωτικών ουσιών βρέθηκαν δύο γυάλες, οιοποίες περιείχαν κάνναβη καθαρού βάρους 19γραμμαρίων.Οι ναρκωτικές ουσίες κατασχέθηκαν.

Page 5: Εμπρός 3297

5ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011 EI∆HΣEIΣ

της ΠEΛΛHΣ ΓIAKOYMH

Θετικές εξελίξεις υπάρχουνστο παρά πέντε για το «Βοή-θεια στο Σπίτι», καθώς μό-

λις προχθές εξασφαλίστηκε καιεθνική συμμετοχή στο πρόγραμ-μα, το συνολικό κόστος του ο-ποίου θα φθάσει τα 100 εκατ.ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ό-τι πέρα από τους ηλικιωμένουςμε συγγενείς ανέργους - όπωςπροβλέπουν οι όροι που θέτει ηΕυρωπαϊκή Ένωση -, θα μπορούννα εξυπηρετηθούν και μοναχικοίηλικιωμένοι, όπως συμμετείχανάλλωστε μέχρι τώρα. Επιφυλα-κτικοί είναι, πάντως, οι εργαζό-μενοι στο πρόγραμμα, αλλά καιο Δήμος Λέσβου, που τονίζουνότι εκτός των προφορικών «ανα-μένουμε έγγραφες δεσμεύσεις».Στη διάρκεια συνάντησης της υ-πουργού Εργασίας, Λούκας Κα-τσέλη, με τους συναρμόδιους υ-φυπουργούς Γιώργο Ντόλιο καιΠαναγιώτη Ρήγα, που έγινε στοΥπουργείο Εργασίας, αποφασί-στηκε να στείλει άμεσα το Υ-πουργείο Εσωτερικών στα περι-φερειακά ταμεία επιστολή πουθα τους ζητά να προβούν σε όλεςτις απαραίτητες διαδικασίες καινα υποβάλουν όλα τα παραστατι-κά, προκειμένου να αρχίσει ηροή πληρωμής του προγράμμα-τος. Οι εθνικοί πόροι που απο-φασίστηκαν για το πρόγραμμα«Βοήθεια στο Σπίτι» έρχονται να

συμπληρώσουν την κοινοτικήσυγχρηματοδότηση που έχει ε-ξασφαλιστεί μέσω του Επιχειρη-σιακού Προγράμματος «Ανάπτυ-ξη Ανθρώπινου Δυναμικού». Μεβάση τις δεσμεύσεις που δόθη-καν, οι πληρωμές από τους συγ-χρηματοδοτούμενους πόρουςπρος τους δικαιούχους του προ-γράμματος σε όλη την Ελλάδα θαξεκινήσουν το συντομότερο δυ-νατό. Ήδη σχετική προκήρυξη έ-χει δημοσιευτεί από τις αρχέςτου έτους, ενώ σε συνέχεια σχε-τικής πρόσκλησης υποβάλλονταιπροτάσεις από τις δομές. Μόλιςχθες κατέθεσε την πρότασή τουκαι ο Δήμος Λέσβου, στο πλαίσιοαπόφασης που λήφθηκε τηνπροηγούμενη βδομάδα απ’ τοΔημοτικό Συμβούλιο.

«Δε θα χαθούν θέσεις...»Στη Λέσβο συμμετείχαν μέχριτώρα στο πρόγραμμα «Βοήθεια

στο Σπίτι» πάνω από 1.500 ηλι-κιωμένοι. «Με τα τωρινά δεδο-μένα θα έπρεπε να συμπληρώ-σουμε τις 40 περίπου θέσεις ηλι-κιωμένων, που απαιτείται ανά

δομή, μόνο με ηλικιωμένους πουέχουν συγγενείς που είναι άνερ-γοι, και αυτό είναι πρακτικά αδύ-νατο αφού δεν υπάρχουν πολλοίηλικιωμένοι με άνεργους συγγε-νείς και σε κάποιες περιοχές δενυπήρχε ούτε ένας. Με βάση τιςδεσμεύσεις που δόθηκαν τώρα,δε θα χαθούν θέσεις και θα μπο-ρούμε να προσθέσουμε και άλ-λους ηλικιωμένους στο πρό-γραμμα, όπως ήταν μέχρι τώρα»,λέει στο «Ε» ο πρόεδρος του σω-ματείου «Βοήθεια στο Σπίτι» Λέ-σβου, Στρατής Γεωργέλλης.Όπως τονίζει ο ίδιος, η χρηματο-δότηση της Ε.Ε. για το πρόγραμ-μα είναι 65 εκατ. ευρώ, ενώ με35 εκατομμύρια εθνική συμμετο-χή θα φθάσει στα 100 εκατ. ευ-

ρώ.«Είναι γεγονός, βέβαια, ότι κά-ποιοι ηλικιωμένοι που ήταν στοπρόγραμμα αναγκαστικά θα μεί-νουν έξω, αφού καλύπτονται θέ-σεις τώρα και από ηλικιωμένουςμε άνεργους συγγενείς, όμως θακαταβάλλουμε προσπάθεια ώστετουλάχιστον οι μοναχικοί ηλι-κιωμένοι να ενταχθούν στο πρό-γραμμα και να έχουν τη φροντίδαπου είχαν», συμπληρώνει ο κ.Γεωργέλλης.Οι εργαζόμενοι, πάντως, αναμέ-νουν και έγγραφες δεσμεύσεις.«Όλα αυτά είναι προφορικές δε-σμεύσεις. Περιμένουμε να υπάρ-ξουν και έγγραφες δεσμεύσειςγια πούμε ότι πραγματικά υπάρ-χουν θετικές εξελίξεις.»

Η δέσμευση της υπουργού Εργασίας να υπάρξει και εθνική συμμετοχή στο πρόγραμμα, ανοίγει το δρόμο για ένταξη περισσότερων ηλικιωμένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι»

«Βοήθεια»… στο παρά πέντε

«Χρειαζόμουν ένα πιστο-ποιητικό οικογενειακήςκατάστασης που μου ζή-τησαν από τη δουλειάμου. Το πιστοποιητικό ό-μως που μου έδωσαν, μεεμφάνιζε ως άγαμη. Τουςενημέρωσα ότι είχα πα-ντρευτεί από τις 14 Δε-κεμβρίου 2010 και είχαστα χέρια μου και ληξιαρ-

χική πράξη, όμως μου α-πάντησαν ότι δεν έχουνπροσωπικό για να περά-σει τα στοιχεία στο δημο-τολόγιο. Τους είπα τότεεγώ τι πρέπει να κάνωπου χρειάζομαι το πιστο-ποιητικό οικογενειακήςκατάστασης για τη δου-λειά μου, και μου είπαννα διαμαρτυρηθώ στο Δή-

μο.»Το πρόβλημα έλλειψηςπροσωπικού στην Υπηρε-σία Δημοτολογίου και

Ληξιαρχείου της Μυτιλή-νης είχε γίνει η αιτία τηνπερασμένη εβδομάδα οΔήμος να «επιστρατεύ-σει» προσωρινά διοικητι-κούς υπαλλήλους από ταδημοτικά διαμερίσματατης Μυτιλήνης προκειμέ-νου να βοηθήσουν στοφόρτο δουλειάς, καθώςδεν είχαν καταγραφεί θά-νατοι από τις 15 Φεβρου-αρίου και μετά. Κάτι ανά-λογο συμβαίνει και μετους γάμους, καθώς γιατους ίδιους λόγους το υ-πάρχον προσωπικό αδυ-νατεί ν’ αντεπεξέλθει στιςανάγκες.

Άγαμη...Από το Δήμο τονίζεται ότιμε την έγκριση του Εσω-

τερικού Οργανισμού Υ-πηρεσιών θα έχει τη δυ-νατότητα να κάνει «ανα-διανομή» προσωπικούστις υπηρεσίες των τέωςδήμων όλου του νησιού,ώστε να μπορεί να καλύ-ψει και τα «κενά» που υ-πάρχουν στις υπηρεσίες.«Μέχρι να βρεθεί λύση,εμένα μου είπαν ότι δενμπορούν να με βοηθή-σουν σε κάτι άλλο. Μουέδωσαν το πιστοποιητι-κό οικογενειακής κατά-

στασης στο οποίο φαίνε-ται ότι είμαι άγαμη καιμε τη ληξιαρχική πράξηγάμου θα προσπαθήσωνα εξηγήσω τι ακριβώςσυμβαίνει στη δουλειάμου, και ελπίζω να τοδεχθούν. Είμαι σίγουρη,όμως, ότι εκτός από εμέ-να υπάρχουν πολλές άλ-λες περιπτώσεις και θαπρέπει ο Δήμος να βρεισύντομα λύση για το θέ-μα αυτό.»

Πελ.Γ.

Ανάλογες απόψεις με τους εργα-ζομένους διατυπώνει και η κ. Α-

ναστασία Αντωνέλλη, πρόεδροςτου νομικού προσώπου «Κοινωνι-κής Προστασίας και Αλληλεγ-γύης», του φορέα δηλαδή που έχειτην αρμοδιότητα για το «Βοήθεια

στο Σπίτι», η οποία μιλώντας στο «Ε» τόνισε:«Πληροφορηθήκαμε και εμείς τις εξελίξεις, όμωςθα περιμένουμε να δούμε και εγγράφως τις δε-σμεύσεις που έγιναν.» Η ίδια έκανε γνωστό ότιμόλις χθες κατατέθηκε η πρόταση του Δήμου Λέ-σβου στην Ελληνική Εταιρεία Τοπικής ΑνάπτυξηςΑυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) για το Πρόγραμμα «Βοή-θεια στο Σπίτι», ενώ εξήγησε ότι σε περίπτωση

που και επισήμως ανακοινωθεί η εθνική συμμετο-χή, τότε θα κατατεθεί απ’ το Δήμο Λέσβου και νέασυμπληρωματική πρόταση.Σήμερα στη Λέσβο λειτουργούν 19 δομές του προ-γράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», που προσφέρουνυπηρεσίες σε πάνω από 1.500 ηλικιωμένους, μέ-σω οκτώ δημοτικών κοινωφελών επιχειρήσεων:Μήθυμνας, Πλωμαρίου, Ερεσού - Αντίσσης, Μυτι-λήνης (Λ. Θερμής), Πολιχνίτου, Καλλονής, ΑγίαςΠαρασκευής, Πέτρας (οι οποίες διαλύονται ότανλήξουν τα τρέχοντα προγράμματα), καθώς καιτριών αστικών μη κερδοσκοπικών εταιρειών: Αγιά-σου, Μανταμάδου και Κόλπου Γέρας (Γέρας - Ευ-εργέτουλα), που παραμένουν ως νομικά πρόσωπαιδιωτικού δικαίου.

Αν επιβεβαιωθούν οι ανακοινώσεις...

Συμπληρωματική πρόταση απ’ τη Λέσβο

Ως άγαμη εμφανίζεται στο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης που πήρε από το Δημοτολόγιο, γυναίκα που έχει παντρευτεί εδώ και τέσσερις μήνες

Ελλείψει προσωπικού… «χωρίζουν» παντρεμένοιΠαντρεύτηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και όμως,

σύμφωνα με τα κιτάπια του Δήμου Λέσβου, είναι ά-γαμη! Μια αναπάντεχη έκπληξη περίμενε την ΚατερίναΛάγου, η οποία πήγε χθες στην Υπηρεσία Δημοτολογί-ου του Δήμου προκειμένου να βγάλει ένα πιστοποιητι-κό οικογενειακής κατάστασης. Εκεί διαπίστωσε με έκ-πληξη ότι το πιστοποιητικό που εκδόθηκε ανάφερε ότιήταν άγαμη. Η γυναίκα τούς έδειξε τη ληξιαρχική πρά-ξη γάμου που είχε στα χέρια της και είχε εκδοθεί την ε-πομένη του γάμου της, όμως τα στοιχεία της δεν είχαν«περαστεί» στους υπολογιστές του Δήμου.

Ως άγαμη εμφανίζεται η ΚατερίναΛάγου, παρ’ όλο που έχει παντρευτεί

απ’ το Δεκέμβριο του 2010!

Page 6: Εμπρός 3297

6ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011EI∆HΣEIΣ

της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ

Ένα διήμερο «χαράς και δημιουρ-γίας» θα διοργανώσουν μέσαστο Σαββατοκύριακο για τους

μαθητές και τους γονείς του 6ου Δη-μοτικού Σχολείου Μυτιλήνης η πο-λυμορφική ομάδα «Αεί Παίδες» καιη ομάδα κουκλοθέατρου «Ζλουχτή-ρια».Οι «Αεί Παίδες» έχουν συμπληρώσειαισίως πέντε χρόνια δράσης, ασχο-λούμενοι με όλες τις πτυχές του θεα-τρικού παιχνιδιού και έχοντας πάνταως κοινό τους παιδιά από τριών έωςδέκα, αλλά και γονείς.«Δείχνουμε στους γονείς τρόπους μετους οποίους μπορούν να απασχολή-σουν δημιουργικά τα παιδιά τους»,λέει ο υπεύθυνος της ομάδας, Βασί-λης Αναγνώστου. «Τα “μότο” μας εί-ναι: “Ασχοληθείτε με τα παιδιά σας,δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό”και “Ό,τι μαθαίνεται κάποτε ξεχνιέ-ται. Ό,τι βιώνεται, δεν ξεχνιέται πο-τέ.»Μέχρι τώρα έχουν διοργανώσει 12 α-ντίστοιχες εκδηλώσεις σε σχολείατης ευρύτερης περιοχής της Μυτιλή-νης, καθώς και έξι σεμινάρια για εκ-παιδευτικούς, τα δύο από αυτά στηΛήμνο. Στα πέντε χρόνια δράσηςτους έχουν συνεργαστεί με σημαντι-κούς καλλιτέχνες, όπως ο μαριονετί-στας - κουκλοπαίχτης Στάθης Μαρ-

κόπουλος, οι αφηγήτριες παραμυ-θιών Αγνή Στρουμπούλη και ΑνθήΘάνου και οι καθηγητές πανεπιστη-μίου Νίκος Θεοδωρίδης (από την ο-μάδα «Κρουστόφωνο») και ΝικόλαςΤσαχταρίδης.

Οι δράσεις του διημέρουΤις δράσεις που θα γίνουν αύριοΣάββατο 9 και την Κυριακή 10 Απρι-λίου, από τις 11 το πρωί έως τις 2 τομεσημέρι, διοργανώνει ο ΣύλλογοςΓονέων και Κηδεμόνων του 6ου Δη-μοτικού Σχολείου Μυτιλήνης, έχο-ντας και τη στήριξη της ΓενικήςΓραμματείας Αιγαίου και ΝησιωτικήςΠολιτικής. Για τη διοργάνωσή του, οι«Αεί Παίδες» συνεργάζονται με τα«Ζλουχτήρια», την ομάδα κουκλοθέ-

ατρου που δημιουργήθηκε πριν απόδύο χρόνια περίπου στη Λέσβο.Το διήμερο θα περιλαμβάνει θεατρι-κά και μουσικά παιχνίδια των παι-διών από κοινού με τους γονείς τους,καθώς και τραγούδι και δημιουργίαπαραμυθιού. Στη συνέχεια θα δημι-ουργηθούν δύο υποομάδες. Η πρώ-τη, μαζί με τα «Ζλουχτήρια», θα κα-τασκευάσει κούκλες και θα παρου-σιάσει το παραμύθι ως κουκλοθέα-τρο, ενώ η δεύτερη, με τους «ΑείΠαίδες», θα κατασκευάσει σκηνικάκαι κοστούμια και θα το παρουσιάσειως θεατρική παράσταση.Το διήμερο θα κλείσει με παράστασηκουκλοθέατρου από τα «Ζλουχτή-ρια».

Συνεχίζονται τα εκπαιδευτικάπρογράμματα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας

Με μεγάλη συμμετοχή μαθητών

Με μεγάλο ενδιαφέρον μαθητών και εκπαιδευτικών,τόσο από τη Λέσβο όσο και από την υπόλοιπη Ελ-

λάδα, συνεχίζονται τα εκπαιδευτικά προγράμματα τουΜουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου ΔάσουςΛέσβου. Παράλληλα, με επιτυχία συνεχίζονται και οιεκπαιδευτικές δράσεις του Μουσείου με το ΚέντροΠεριβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ευεργέτουλα, για τηνυλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για μαθητέςεκτός Λέσβου.Μαθητές κάθε βαθμίδας εκπαίδευσης επισκέπτονταιτόσο το Μουσείο, όσο και το Κέντρο ΠληροφόρησηςΜυτιλήνης, και ενημερώνονται για τα φυσικά φαινόμε-να των σεισμών και των ηφαιστείων, αλλά και για τοφυσικό περιβάλλον της Λέσβου και τα θηλαστικά τουΑιγαίου.Μέσα στο τελευταίο διάστημα, πραγματοποίησαν επι-σκέψεις μαθητές του 5ου Γυμνασίου Μυτιλήνης καιτου ΕΠΑΛ Νικήτης Χαλκιδικής. Επιπλέον, στα πλαίσιατων προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης πουγίνονται σε συνεργασία με το ΚΠΕ Ευεργέτουλα, μαθη-τές από το 3ο Λύκειο Βέροιας και το Γυμνάσιο Βολισ-σού Χίου παρακολούθησαν το πρόγραμμα «Υιοθετώκαι προστατεύω το Απολιθωμένο Δάσος - Συμμετέχωσε δράσεις καθαρισμού και συντήρησης απολιθωμά-των».Ιδιαίτερα αυξημένο είναι το ενδιαφέρον μαθητών καιεκπαιδευτικών για συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρό-γραμμα του Μουσείου «Φυσικές διεργασίες στον πλα-νήτη μας - Ελάτε να γνωρίσουμε τους σεισμούς», πουδίνει τη δυνατότητα εκπαίδευσης στη σεισμική τράπε-ζα του Μουσείου, ευαισθητοποιώντας παράλληλα ταπαιδιά σε θέματα προστασίας από τα φυσικά φαινόμε-να. Μόνο μεγάλα μουσεία της Ευρώπης παρέχουνστους επισκέπτες τους αντίστοιχη δυνατότητα.

Και για νηπιαγωγείαΣημειώνεται πως και οι μικροί μαθητές των νηπιαγω-γείων του νησιού έχουν τη δυνατότητα να συμμετέ-χουν στο ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το Απολι-θωμένο Δάσος μας», που υλοποιείται στο Κέντρο Πλη-ροφόρησης του Μουσείου, στη Μυτιλήνη.Το προηγούμενο χρονικό διάστημα, το Κέντρο επισκέ-φτηκαν μαθητές του Νηπιαγωγείου «Μητέρα», τουΝηπιαγωγείου Χάλικα, του 3ου και του 4ου Νηπιαγω-γείου Μυτιλήνης και του Νηπιαγωγείου Σκοπέλου. Ταμικρά παιδιά συμμετείχαν σε βιωματικές εκπαιδευτικέςδραστηριότητες και εκπαιδευτικά παιχνίδια.

Το ψήφισμα συνυπογρά-φουν ο Αρχιμανδρίτης τουΟικουμενικού Θρόνου, Κύ-ριλλος Συκής, ο Αρχιμαν-δρίτης π. Νικόδημος Παυ-λόπουλος, ο πρωτοπρεσβύ-τερος Αθανάσιος Γιουσμάς,ο πρόεδρος της ΟρθόδοξηςΑδελφότητας «Ευσέβεια»και του Συλλόγου Ορθοδό-ξου Ιεραποστολικής Δρά-σης «Ο Μέγας Βασίλειος»,Θανάσης Φραγκόπουλος, οπρόεδρος της ΧριστιανικήςΠνευματικής Κίνησης Μυ-τιλήνης, Ευστράτιος Μα-ντζουράνης, και ο πρόε-δρος της Ένωσης Θεολό-γων Ν. Λέσβου, Παναγιώ-

της Τσαγκάρης.Τα αιτήματα

Αυτό που τονίζουν, είναιπως το Σύνταγμα της χώραςκαθορίζει ό,τι έχει σχέσημε το συγκεκριμένο μάθη-μα, ενώ κάνουν λόγο γιατον υποχρεωτικό του χαρα-κτήρα στο πλαίσιο της εκ-παίδευσης.«Πιστεύουμε ότι το σχο-λείο είναι κατ’ εξοχήν μορ-φωτικό ίδρυμα, το οποίοστοχεύει να μορφώσει άρ-τιες, ολοκληρωμένες προ-σωπικότητες και όχι απλάεξαρτήματα της παραγωγι-κής μηχανής», σχολιάζουνοι υπογράφοντες. «Προσ-

δοκούμε, λοιπόν, ένα σχο-λείο που δε θα καθιστάτους μαθητές μας, τα παι-διά μας, απλά “ρεζερβου-άρ” πληροφοριών, αλλά θαπροσφέρει σ’ αυτά Παιδεία,με την τρισυπόστατη διά-στασή της ως εκπαίδευσης,μόρφωσης και ηθικής καλ-λιέργειας.»Απαιτώντας τη συμπερίλη-ψη της διδασκαλίας τουμαθήματος των Θρησκευτι-

κών στον κορμό των υπο-χρεωτικών μαθημάτων ό-λων των τάξεων του ΝέουΣχολείου, τονίζουν: «Δενείναι δυνατό να επιχειρείταινα τροποποιηθούν θέσμιαπου εκπηγάζουν από“πνευματικά εδραιώματαχιλιετιών”, χωρίς την ειδικήγι’ αυτό εξουσιοδότηση τουελληνικού λαού και πολύπερισσότερο μάλιστα, ερή-μην αυτού.»

Στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης, από τους «Αεί Παίδες» και τα «Ζλουχτήρια»

Διήμερο «Χαράςκαι Δημιουργίας»

Ψήφισμα φορέων της Λέσβου για το μάθημα των Θρησκευτικών

«Να ενταχθεί στα μαθήματα κορμού»

Από παλιότερη δράση της ομάδας «Αεί Παίδες», με μαθητές της Μυτιλήνης

Ψήφισμά τους για το μάθημα των Θρησκευτικών στοΝέο Λύκειο γνωστοποίησαν στους αρμοδίους της κυ-

βέρνησης και του νησιού εκπρόσωποι φορέων της Λέ-σβου που ασχολούνται με την εκπαίδευση. Σε αυτό κά-νουν λόγο για τροποποίηση «πνευματικών εδραιωμάτωνχιλιετιών», η οποία γίνεται ερήμην του ελληνικού λαού.

Μαθητές του 5ου Γυμνασίου Μυτιλήνης κατά την εκπαιδευτική τους επίσκεψη

Page 7: Εμπρός 3297

της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ

Συνολικά 747 νέοι τουΝομού έχουν συ-μπληρώσει τη αίτηση-

δήλωση συμμετοχής στιςφετινές πανελλήνιες εξε-τάσεις, που ξεκινούν στις12 Μαΐου. Από αυτούς,οι 644 είναι μαθητές τηςΓ΄ τάξης των γενικών λυ-κείων, ενώ 103 είναι οιαπόφοιτοι που θα δώ-σουν με νέα εξέταση. Τηνίδια στιγμή, σχεδόν όλοιοι μαθητές της επαγγελ-ματικής εξέτασης έχουνκάνει δήλωση, αν και πα-ραμένει άγνωστο το πό-σοι από αυτούς θα συμ-μετάσχουν τελικά στιςΠανελλήνιες.Από το σύνολο των τελει-οφοίτων των λυκείων τουΝομού, οι 96 προέρχο-νται από τη Λήμνο, οιτρεις από τον Άι-Στράτηκαι οι υπόλοιποι 545 απόλύκεια της Μυτιλήνης καιτων χωριών της Λέσβου.Η μεγαλύτερη συμμετοχήσημειώνεται στη Θεωρη-τική Κατεύθυνση, απ’ ό-που έχουν δηλώσει υπο-ψηφιότητα 314 μαθητές.Από τους υπολοίπους, οι257 θα δώσουν εξετάσειςστην Τεχνολογική Κατεύ-θυνση και οι 73 στη Θετι-κή.Από τους αποφοίτουςπου έχουν υποβάλει δή-λωση συμμετοχής προ-

κειμένου να διαγωνι-στούν με νέα εξέταση, μηκρατώντας τους βαθμούςτους, οι 89 προέρχονταιαπό σχολεία της Λέσβουκαι οι 14 από λύκεια τηςΛήμνου. Συνολικά 50 έ-χουν δηλώσει υποψηφιό-τητα για Θεωρητική, 43για Τεχνολογική και 10για Θετική Κατεύθυνση.Τέλος, άλλοι 31 απόφοι-

τοι έχουν δηλώσει πωςθα δώσουν με το 10%,βάσει των παλιών βαθμώντους. Ο αριθμός των απο-φοίτων αυτών που θα δώ-σουν με βάση τους παλι-ούς τους βαθμούς, δε συ-νυπολογίζεται με αυτόντων υπόλοιπων υποψη-φίων. Σημειώνεται, επί-σης, πως και οι 31 που έ-χουν δηλώσει μέχρι στιγ-

μής (29 από Λέσβο καιτρεις από Λήμνο) ενδια-φέρονται για στρατιωτι-κές σχολές και ο αριθμόςαυτός ενδέχεται να αυξη-θεί μετά τις πανελλήνιεςεξετάσεις.«Δεν είχαμε κάποια άλληιδιαιτερότητα φέτος, πέ-ραν του ότι είναι πιο νω-ρίς οι εξετάσεις», είπεστο «Ε» ο προϊστάμενοςτης Διεύθυνσης Δευτερο-βάθμιας Εκπαίδευσης Λέ-σβου, Βασίλης Κοντάρας.«Μειώνεται έτσι ο χρόνοςπου έχουν στη διάθεσήτους οι μαθητές, μέχριστιγμής πάντως δεν έ-χουμε καμμία διαμαρτυ-ρία.»

Επαγγελματική εκπαίδευση

Όσον αφορά στην επαγ-γελματική εκπαίδευση, τοαρμόδιο Γραφείο της Δι-εύθυνσης Δευτεροβάθ-μιας Εκπαίδευσης ΝομούΛέσβου δεν έχει ακόμηστα χέρια του σχετικάστοιχεία. Κι αυτό γιατίφέτος η υποβολή των αι-τήσεων έγινε με δηλώ-σεις των μαθητών στασχολεία τους και τα στοι-χεία αυτά θα φτάσουνστην αρμόδια διεύθυνση

μετά το πέρας των εξετά-σεων.Σύμφωνα με το διευθυντήτου 1ου ΕΠΑΛ Μυτιλήνηςκαι υπεύθυνο του εξετα-στικού κέντρου για τα ε-παγγελματικά λύκεια, Θε-όδωρο Τουτουντζίδη, σεόλα τα σχολεία έχει υπο-βάλει αίτηση για συμμε-τοχή στις Πανελλήνιες ησυντριπτική πλειοψηφίατων μαθητών, ωστόσο εί-ναι άγνωστο το πόσοι απόαυτούς θα συμμετάσχουντελικά στη διαδικασία ήθα επιλέξουν τελικά νασυμμετάσχουν μόνο στιςενδοσχολικές εξετάσεις.«Από το δικό μας σχο-λείο περίπου 60 παιδιά(ανάμεσα σε αυτούς καιένας - δύο παρελθόντωνετών), έχουν δηλώσεισυμμετοχή για την ομάδα

Α΄, που αφορά τα ΤΕΙ σταοποία μπαίνουν με ειδικήποσόστωση, ανάλογα μετην ειδικότητά τους», λέ-ει ο κ. Τουτουντζίδης. «Ηίδια εικόνα υπάρχει καιστα άλλα λύκεια επαγγελ-ματικής εκπαίδευσης. Δενμπορούμε, όμως, να ξέ-ρουμε πόσοι από τουςμαθητές θα δώσουν τελι-κά πανελλήνιες εξετά-σεις, αφού τελευταίαστιγμή μπορεί να αλλά-ξουν γνώμη. Αυτό θα τοξέρουμε μόνο μετά τοπρώτο μάθημα που θαδοθεί.»Σύντομα πρόκειται να κα-θοριστούν και τα εξετα-στικά κέντρα στα νησιάτου Νομού, όπου οι μα-θητές θα διαγωνιστούνγια μια θέση σε ΑΕΙ καιΤΕΙ της χώρας.

7ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011 EI∆HΣEIΣ

Μέχρι τη Δευτέρα 11 Απριλίου έ-χουν προθεσμία να υποβάλουν τις

αιτήσεις τους ή να τροποποιήσουντις περιοχές προτίμησης που έχουνήδη δηλώσει οι δάσκαλοι ΠΕ70 τουνησιού που ενδιαφέρονται να εντα-χθούν στους πίνακες αναπληρωτώνγια το σχολικό έτος 2010 - 2011.Σύμφωνα με τη συμπληρωματικήπρόσκληση που δημοσιεύτηκε τηΔευτέρα σε συνέχεια της σχετικής ε-γκυκλίου που αφορούσε στην ένταξηεκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας καιδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στουςπίνακες αναπληρωτών και ωρομί-σθιων εκπαιδευτικών, ισχύουν τα ε-ξής:α) Όσοι από τον κλάδο ΠΕ70 - Δα-σκάλων δεν έχουν υποβάλει αίτησηγια ένταξη στους πίνακες προσωρι-

νών αναπληρωτών σχολικού έτους2010 - 2011 καλούνται να υποβά-λουν τώρα αίτηση με τα απαραίτηταδικαιολογητικά για ένταξη καιβ) όσοι έχουν υποβάλει αίτηση για έ-νταξη στους πίνακες προσωρινών α-ναπληρωτών σχολικού έτους 2010 -2011 και δεν έχουν ακόμη προσλη-φθεί, καλούνται να υποβάλουν αίτη-ση τροποποίησης των περιοχών προ-τίμησής τους.Η αίτηση χορηγείται από τη Διεύθυν-ση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νο-μού Λέσβου και υποβάλλεται σε ο-ποιοδήποτε γραφείο της. Σημειώνε-ται πως οι εκπαιδευτικοί κλάδουΠΕ70 που είχαν υποβάλει εκπρόθε-σμες αιτήσεις για ένταξη στους πίνα-κες αναπληρωτών, υποχρεούνται ναυποβάλουν εκ νέου αίτηση.

Απ’ τα γενικά λύκεια του Νομού Λέσβου, για τις πανελλήνιες εξετάσεις

Στη «μάχη» 747 υποψήφιοιΜΑΘΗΤΕΣ Γ' ΤΑΞΗΣ

ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΣΥΝΟΛΟΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ

Γενικό Λύκειο Μανταμάδου 11 3 5 192ο ΓΕΛ Μυτιλήνης 15 0 9 24Γενικό Λύκειο Ιππείου 5 1 7 13ΓΕΛ Πλωμαρίου 7 0 7 14ΓΕΛ Αγιάσου 10 0 9 19Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης 4 0 2 65ο ΓΕΛ Μυτιλήνης 27 19 31 77ΓΕΛ Καλλονής 28 6 14 48ΓΕΛ Γέρας 9 2 14 25Πειραματικό Λύκειο 15 8 12 35Εσπερινό Μυτιλήνης 1 0 2 34ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης 35 9 34 78Λύκειο Άγρας 14 1 4 193ο ΓΕΛ Μυτιλήνης 26 10 26 62ΓΕΛ Παμφίλων 20 2 11 33ΓΕΛ Άντισσας 11 0 7 18ΓΕΛ Πολιχνίτου 11 0 7 18ΓΕΛ Πέτρας 20 1 13 34ΓΕΛ Μύρινας 33 8 35 76ΓΕΛ Μούδρου 12 3 5 20Γ.Λ.Τ. Αγ. Ευστρατίου 0 0 3 3ΣΥΝΟΛΟ 314 73 257 644

ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΜΕ ΝΕΑ ΕΞΕΤΑΣΗ

ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΥΝΟΛΟΓενικό Λύκειο Μανταμάδου 42ο ΓΕΛ Μυτιλήνης 9Γενικό Λύκειο Ιππείου 3ΓΕΛ Πλωμαρίου 0ΓΕΛ Αγιάσου 1Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης 05ο ΓΕΛ Μυτιλήνης 10ΓΕΛ Καλλονής 9ΓΕΛ Γέρας 4Πειραματικό Λύκειο 12Εσπερινό Μυτιλήνης 04ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης 7Λύκειο Άγρας 03ο ΓΕΛ Μυτιλήνης 12ΓΕΛ Παμφίλων 6ΓΕΛ Άντισσας 2ΓΕΛ Πολιχνίτου 5ΓΕΛ Πέτρας 5ΓΕΛ Μύρινας 9ΓΕΛ Μούδρου 5Γ.Λ.Τ. Αγ. Ευστρατίου 0ΣΥΝΟΛΟ 103

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ 10%

ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΥΝΟΛΟΓενικό Λύκειο Μανταμάδου 22ο ΓΕΛ Μυτιλήνης 1Γενικό Λύκειο Ιππείου 2ΓΕΛ Πλωμαρίου 0ΓΕΛ Αγιάσου 0Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης 05ο ΓΕΛ Μυτιλήνης 3ΓΕΛ Καλλονής 3ΓΕΛ Γέρας 1Πειραματικό Λύκειο 3Εσπερινό Μυτιλήνης 04ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης 2Λύκειο Άγρας 03ο ΓΕΛ Μυτιλήνης 4ΓΕΛ Παμφίλων 5ΓΕΛ Άντισσας 1ΓΕΛ Πολιχνίτου 1ΓΕΛ Πέτρας 0ΓΕΛ Μύρινας 1ΓΕΛ Μούδρου 2Γ.Λ.Τ. Αγ. Ευστρατίου 0ΣΥΝΟΛΟ 31

Πανελλαδικές 2011

Για τους πίνακες αναπληρωτών

Πρόσκληση σε δασκάλους

Page 8: Εμπρός 3297

8ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011EI∆HΣEIΣ

Τις προτάσεις αυτές τηςνέας δημοτικής αρχής τηςΛήμνου για τη βελτίωσητων ακτοπλοϊκών συγκοι-νωνιών έστειλε ο δήμαρ-χος Αντώνης Χατζηδιαμα-ντής στην υφυπουργό Θα-λασσίων Υποθέσεων, Νή-σων και Αλιείας, ΕλπίδαΤσουρή, και στο γενικόγραμματέα Αιγαίου καιΝησιωτικής Πολιτικής,Δημήτρη Χαλκιώτη.«Όπως γνωρίζετε, το χρο-νίζον και κατά διαστήματαεπιδεινούμενο ακτοπλοϊ-κό πρόβλημα του νησιούμας που ταλαιπωρεί τουςκατοίκους και τους επι-σκέπτες της Λήμνου, απο-τελεί το μεγαλύτερο α-ντιαναπτυξιακό παράγο-ντα», αναφέρει στην επι-στολή του ο δήμαρχος, ε-νώ εκφράζει την αντίθεσήτου για την τροπολογίαπου ψηφίστηκε στη Βουλήτο Σεπτέμβριο του 2010και η οποία δίνει άλλαδύο χρόνια περιθώριοστην υποχρέωση που εί-χαν, βάσει σύμβασης 12ε-τίας, οι ναυτιλιακές εται-ρείες «να αλλάξουν τα πα-μπάλαια πλοία τους, τέ-

ταρτης κατηγορίας, ότανσυμπληρώσουν τρία χρό-νια, με πλοία πρώτης ήδεύτερης κατηγορίας».

Να αρθεί η αδικίαΗ τροπολογία αυτή επέ-φερε για άλλη μια φοράτην αγανάκτηση των κα-τοίκων της Λήμνου, αλλάκαταδικάστηκε ακόμη καιαπό τον ίδιο τον πρωθυ-πουργό κατά την επίσκε-ψή του στο νησί τον Ο-κτώβριο του 2010, όταν οίδιος μάλιστα έδωσε εντο-λή να αποκατασταθεί άμε-σα η αδικία που προκύ-πτει για τη Λήμνο.Από την ενημέρωση τηνοποία όπως αναφέρει ηδημοτική αρχή είχε μέσωτου Τύπου, «συμπεραίνε-ται ότι επίκεινται ορισμέ-νες αλλαγές και αντικατα-στάσεις, που όμως δεν α-ντιμετωπίζουν το πρόβλη-μα και δεν αναβαθμίζουνουσιαστικά την ακτοπλοϊ-κή σύνδεση του νησιούμας».Εν όψει της θερινής πε-ριόδου, οι προτάσεις πουυποβάλλει η δημοτική αρ-χή είναι οι ακόλουθες:

- Ποιοτική αναβάθμισητων πλοίων που εκτελούντις δρομολογιακές γραμ-μές που εξυπηρετούν τηΛήμνο. Αυτό θα επιτευ-χθεί με αντικατάσταση τωνπλοίων τύπου «Ταξιάρ-χης» και «Πηνελόπη»που εκτελούν τώρα ταδρομολόγια, με πλοία α-νώτερης κατηγορίας. Ναδοθεί προσοχή στο πρω-τόκολλο του πλοίου πο-σοτικά, αλλά να υπάρχεικαι μεγάλη αναλογία τηςοικονομικής θέσης.- Είναι σημαντικό τα καλο-καιρινά δρομολόγια να α-νακοινωθούν το συντομό-τερο και να διαμορφω-θούν έτσι ώστε να εξυπη-ρετούν τους επισκέπτεςκαι να δίνεται η δυνατότη-τα στους Βορειοελλαδίτεςνα επισκέπτονται τη Λή-μνο για Σαββατοκύριακο.Επίσης είναι αναγκαίο οιώρες άφιξης των πλοίωνστο λιμάνι της Μύρινας ναμην είναι μεταμεσονύ-κτιες, όπως συνηθίζεται,

γιατί η έλλειψη υποδομώνέχει ως αποτέλεσμα τη με-γάλη ταλαιπωρία για τουςεπισκέπτες.- Νέα προκήρυξη διαγωνι-σμού για δρομολογιακήγραμμή Κύμη - Άγιος Ευ-στράτιος - Λήμνος - Καβά-λα και επιστροφή, τέσσε-ρις φορές την εβδομάδαμε πλοίο άνω των 90 μέ-τρων, πρώτης, δεύτερης ήτρίτης κατηγορίας. Τοτμήμα Λήμνος - Καβάλασυνολικά από όλες τιςδρομολογιακές γραμμέςνα εκτελείται όσες φορέςαπαιτείται για να συμπλη-ρωθεί η καθημερινή σύν-δεση με Καβάλα.- Στο καλοκαιρινό δρομο-λόγιο Θεσσαλονίκη - Σί-γρι - Χίος - Σάμος - Κάλυ-μνος - Κως - Ρόδος ναπροστεθεί και το λιμάνιτης Μύρινας. Το δρομο-λόγιο αυτό εκτελείται ταδύο τελευταία χρόνια απότο πλοίο «Διαγόρας» τηςεταιρείας Blue Star Ferries,χωρίς προσέγγισή του στο

λιμάνι της Μύρινας.- Να ληφθεί μέριμνα γιατον καθορισμό λογικών τι-μών εισιτηρίων, καθώς τοσημερινό υπερβολικότους ύψος καθιστά τη με-τακίνηση ιδίως πολυμε-λών οικογενειών απαγο-ρευτική, παρ’ ότι τα δρο-μολόγια αυτά είναι επιδο-τούμενα.Όπως διευκρινίζει στην ε-πιστολή του ο δήμαρχοςΛήμνου, «οι προτάσειςαυτές υποβάλλονται μεδεδομένες τις 12ετείςσυμβάσεις που έχουν υ-πογραφεί και εξελίσσο-νται χωρίς βεβαίως να ι-κανοποιούν ανάλογα τιςανάγκες της Λήμνου, κα-θώς έχουν στόχο να βελ-τιώσουν άμεσα το επίπεδοεξυπηρέτησης των κατοί-κων και των επισκεπτών».

Μεταφορικό ισοδύναμο

Σύμφωνα με τον κ. Χατζη-διαμαντή, ουσιαστική α-ναβάθμιση των ακτοπλοϊ-κών συνδέσεων μπορεί ναεπιτευχθεί «μόνο μέσωτης εφαρμογής μιας μα-κροχρόνιας πολιτικής δια-σφάλισης “μεταφορικούισοδύναμου” και της πα-ράλληλης εφαρμογής τωνσυνταγματικών επιταγώνγια τη νησιωτικότητα καιτην ισότητα όλων των Ελ-λήνων πολιτών».Εν τω μεταξύ, στο πλοίο«Πηνελόπη», κατά τη

διάρκεια προσέγγισής τουτο βράδυ της προηγούμε-νης Παρασκευής στο λι-μάνι της Μύρινας, εξ αι-τίας της μεγάλης θαλασ-σοταραχής και των κλυ-δωνισμών έπεσε ένας δια-κόπτης, με αποτέλεσμα νασβήσουν κάποια φώτα. Ε-φαρμόζοντας τους κανο-νισμούς, το πλοίο δενμπήκε στο λιμάνι μέχρι ναδιαπιστωθεί ότι δε συμ-βαίνει κάτι σοβαρότεροκαι παρέμεινε για μία πε-ρίπου ώρα ανοικτά τουΡωμαίικου Γιαλού. Αφούδιαπιστώθηκε η βλάβη, τοπλοίο προσέγγισε κανονι-κά το λιμάνι και μετά απόέλεγχο του ΛιμεναρχείουΜύρινας, δόθηκε άδεια α-πόπλου.Ο εντεταλμένος περιφε-ρειακός σύμβουλος, Σάβ-βας Βαρελτζής, επικοινώ-νησε με το ΛιμεναρχείοΜύρινας και ενημερώθηκεγραπτώς για το περιστατι-κό, ενώ δήλωσε: «Παρά τογεγονός ότι η βλάβη ήτανασήμαντη, δεν επηρεάζειτις θέσεις μας ότι τα πα-λαιά πλοία πρέπει να αντι-κατασταθούν από νεώτε-ρα, πιο αξιόπλοα και τα-χύτερα. Η ανάγκη επικαι-ροποίησης των θέσεωντης Λήμνου για τις θαλάσ-σιες συγκοινωνίες είναιγια μια ακόμη φορά ανα-γκαία, και τούτο θα πρά-ξουμε προς κάθε κατεύ-θυνση.»

Εγκρίθηκε από τον υπουργό Οικο-νομικών, μετά από πολλές προ-

σπάθειες, το δάνειο προς τους συ-νεταιρισμούς και τις οινοποιητικέςεπιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων καιγια την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρι-σμών Λήμνου, δίνοντας το «πράσινοφως» για την πληρωμή του υπόλοι-που ποσού της αμπελοοινικής πε-ριόδου 2009 - 2010, όπως και γιατην περσινή περίοδο 2010 - 2011.Το ύψος του δανείου ανέρχεται γιαόλες τις οινοποιητικές επιχειρήσεις,συνεταιριστικές και ιδιωτικές, στα15 εκατ. ευρώ, αποτελώντας το υπό-λοιπο από το αρχικά εγκριθέν δάνειο

των 50.000.000 ευρώ που δεν απορ-ροφήθηκε από τους δικαιούχους γιαδιάφορους λόγους και αφορούσεστη σταφυλική παραγωγή 2009 -2010.Το δάνειο κατανέμεται έως 10 εκατ.ευρώ σε συνεταιριστικές οργανώσειςκαι έως πέντε εκατομμύρια ευρώ σειδιωτικές επιχειρήσεις, με ανώτατοόριο 250.000 ευρώ και 25.000 ευρώανά δανειοδοτούμενη οργάνωση ήεπιχείρηση αντίστοιχα.Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ένωση Α-γροτικών Συνεταιρισμών Λήμνου θαπρέπει πρώτα να εξασφαλίσει τηνεγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου

και εκεί θα πρέπει να αποδείξει ότιθα έχει τις δυνατότητες να το εξο-φλήσει και στη συνέχεια να καταθέ-σει αίτημα προς την Αγροτική Τρά-πεζα για την έγκριση της χορήγη-σης.Οι προσπάθειες της διοίκησης προ-σανατολίζονται ώστε να γίνει εφικτήη είσπραξη του δανείου μέσα στις η-μέρες των γιορτών του Πάσχα ώστενα προχωρήσει στην εξόφληση τουυπόλοιπου ποσού της παραγωγήςτού 2009 και να καταφέρει να κατα-βάλει στους αμπελοπαραγωγούς μέ-ρος του ποσού της παραγωγής τού2010.

Συμφώνησαν ΣΕΕΝ και ΠΝΟ

Συλλογική σύμβαση εργασίας για ναυτικούς

Υπογράφηκε συλλογική σύμβαση εργασίαςμεταξύ του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβα-

τηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) και της ΠανελλήνιαςΝαυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ). Η συμφωνίαπροβλέπει αυξήσεις 1,5% για το 2010 και 1%για το 2011. Συμφωνήθηκε επίσης ότι η καταβολή των ανα-δρομικών για το 2010 θα γίνει τμηματικά τουςμήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2011.Ο ΣΕΕΝ είναι ο ένας από τους δύο φορείς πουεκπροσωπεί του εφοπλιστές. Ο άλλος φορέαςείναι η Ένωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας (ΕΕΝ),στην οποία πρόεδρος είναι ο πρώην πρόεδροςτης ΝΕΛ, Απόστολος Βεντούρης. Η ΕΕΝ κρατά-ει σκληρή στάση έναντι των ναυτικών και θεω-ρεί ότι δεν πρέπει να δοθεί καμμία αύξηση λό-γω της οικονομικής συγκυρίας.Να θυμίσουμε πως η αντιπαράθεση της ΠΝΟμε την ΕΕΝ είχε οδηγήσει στην πραγματοποίη-ση μεγάλης απεργίας τον περασμένο Δεκέμ-βρη. Αν κυρωθεί η συμφωνία ΣΕΕΝ - ΠΝΟ, τότε η Ε-ΕΝ χάνει το σημαντικότερο λόγο για τον οποίουφίσταται.Στην ΕΕΝ αυτήν τη στιγμή επί της ουσίας συμ-μετέχουν δύο όμιλοι εταιρειών, ο όμιλος τηςΝΕΛ και ο όμιλος της ΑΝΕΚ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης ΣυνταξιούχωνΝαυτικών Απομαχικού Ταμείου Λέσβου, θα δοθεί από

την Εστία Ναυτικών γαμήλιο δώρο για τις θυγατέρες τωνσυνταξιούχων ναυτικών που έχουν συμπληρώσει μέχρικαι ένα έτος γάμου.Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά περιλαμβάνουν τη λη-ξιαρχική πράξη γάμου (γνήσιο φωτοαντίγραφο), πιστο-ποιητικό οικογενειακής κατάστασης του πατέρα, πιστο-

ποιητικό συνταξιοδότησης του πατέρα από το ΝΑΤ και ε-ξουσιοδότηση.Υποβάλλονται στην Ένωση Συνταξιούχων ΑπομαχικούΤαμείου Λέσβου (Βαλαωρίτου 7Β - Πανεργατικό ΚέντροΛέσβου), καθημερινά από τις 10 το πρωί.Όσοι ενδιαφέρονται για επιπλέον πληροφορίες, μπορούννα επικοινωνούν στα τηλέφωνα 22513 00453 και 6959-056801.

Καλύτερες συγκοινωνίες ζητούν οι Λημνιοί

Αλλαγή πλοίων καισυχνότερες συνδέσειςτης ANAΣTAΣIAΣ ΣΠYPI∆AKH

Ποιοτική αναβάθμιση των πλοίων, ενίσχυση τηςσύνδεσης της Λήμνου με Καβάλα και Κύμη και έ-νταξη της Μύρινας στο δρομολόγιο από Θεσσα-

λονίκη για Σίγρι, Σάμο και Ρόδο, καθώς και οικονομι-κότερα εισιτήρια, είναι οι βασικές διεκδικήσεις τωνΛημνιών για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες εν όψειτης θερινής περιόδου.

Εγκρίθηκε το δάνειο για την πληρωμή των αμπελοπαραγωγών της Λήμνου

Θα κάνουν Ανάσταση;

Από την Ένωση Συνταξιούχων Ναυτικών

Δίνεται γαμήλιο δώρο

Page 9: Εμπρός 3297

9ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011 EI∆HΣEIΣ

Απ’ το Σπύρο Γαληνό, για τηνανάγκη έκτακτης χρηματοδότησηςτου Δήμου Λέσβου

Και επερώτηση στον υπουργό Εσωτερικών

Επανέρχεται με επερώτησή του προς τον υ-πουργό Εσωτερικών ο βουλευτής Λέσβου

Σπύρος Γαληνός, στο θέμα της επιτακτικήςανάγκης για έκτακτη χρηματοδότηση τουΔήμου Λέσβου. Η έγγραφη απάντηση πουδόθηκε από τον υπουργό Γιάννη Ραγκούσησε σχετική ερώτηση του βουλευτή πουπροηγήθηκε, χαρακτηρίζεται απ’ τον κ. Γα-ληνό ως «ανεπαρκής, αφού αποφεύγει επι-μελώς να θέσει συγκεκριμένο χρονοδιά-γραμμα ενεργειών και απλά ενημερώνει ότιτο Υπουργείο καταγράφει και επεξεργάζεταιτα αιτήματα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτωντου».Με την επερώτηση ερωτάται ο υπουργός εάνείναι μέσα στις προθέσεις του να στηρίξει τοΔήμο Λέσβου με έκτακτη επιχορήγηση γιατην αντιμετώπιση επιτακτικών λειτουργικώντου αναγκών.

Με απόφαση του γενικούγραμματέα της Αποκεντρωμέ-νης Διοίκησης Αιγαίου, ΦώτηΧατζημιχάλη, άνοιξε πρόσκλη-ση στο Περιφερειακό Επιχειρη-σιακό Πρόγραμμα Κρήτης καιΝήσων Αιγαίου 2007 - 2013σύμφωνα με την οποία διατίθε-νται εννέα εκατομμύρια ευρώγια την υλοποίηση έργων περι-βάλλοντος.Ειδικότερα, με την πρόσκλησηκαλούνται οι δήμοι και οι ΔΕΥΑτης Περιφέρειας Βορείου Αι-γαίου για την υποβολή προτά-σεων έργων «Κατασκευής - συ-μπλήρωσης - αναβάθμισης συ-στημάτων συλλογής και επε-ξεργασίας αστικών λυμάτων».Με τα έργα αυτά θα αντιμετω-πιστούν οι ανάγκες διαχείρι-σης αστικών λυμάτων οικισμώνμε ισοδύναμο πληθυσμό αιχ-μής κάτω των 2.000 κατοίκων,δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση σε

όσους από αυτούς υπάρχουν ι-διαίτερες περιβαλλοντικές πιέ-σεις, λόγω αυξημένης τουρι-στικής δραστηριότητας. Οι υ-ποψήφιοι δικαιούχοι δύνανταινα υποβάλλουν τις προτάσειςτους απ’ τη Δευτέρα 11 Απριλί-ου έως και τις 25 Μαΐου.Με άλλη πρόσκληση του κ. Χα-τζημιχάλη, καλούνται οι δήμοικαι οι ΔΕΥΑ του Βορείου Αιγαί-ου να υποβάλουν προτάσειςγια έργα ύδρευσης. Πιο συγκε-κριμένα, με την πρόσκλησηδιατίθενται εννέα εκατομμύριαευρώ για έργα επέκτασης ή καιαντικατάστασης αγωγών εξω-τερικών ή και εσωτερικών δι-κτύων ύδρευσης, όπως και δη-μιουργίας ή και αναβάθμισηςταμιευτήρων συλλογής-αποθή-κευσης ύδατος, καθώς και έρ-γων υδρομάστευσης, επεξερ-γασίας ύδατος, αντλιοστασίωνκαι λοιπών συνοδών έργων.

Ο δήμαρχος συγκροτεί επιτροπή συντονισμού της δράσης όσων τοπικών φορέων θα συμμετέχουν εθελοντικά στην προσπάθεια: «Λέσβος - Καθαρό Νησί»

Εν αρχή εστί… η καθαριότητατης ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY

Ιδιαίτερα χρήσιμα συμπερά-σματα εξήχθησαν, ακόμη καιαπ’ τη μεγάλη συμμετοχή,

στην πρώτη ανοιχτή διαβούλευ-ση για το θέμα: «Λέσβος - Κα-θαρό Νησί», το οποίο και όπωςφάνηκε αποτελεί πρώτη προτε-ραιότητα για τη δημοτική αρχή.Στην πολύωρη συνεδρίαση πουπραγματοποιήθηκε στην αίθου-σα συνεδριάσεων του Περιφε-ρειακού Συμβουλίου, αναδεί-χτηκε κατ’ αρχάς το γεγονός ότιπολλοί πολίτες και φορείς σεόλο το νησί έχουν ενεργοποιη-θεί και θέλουν να βοηθήσουντον «αδύναμο» οικονομικά Δή-μο να αντεπεξέλθει στη μεγάληπρόκληση, να διατηρείται η Λέ-σβος καθαρή, χωρίς σκουπίδια.Στη σύσκεψη, το απόγευμα τηςΤετάρτης δόθηκε η δυνατότηταστους φορείς να καταθέσουν τιςαπόψεις και τις προτάσεις τους,αλλά και να επισημάνουν ό,τιθεωρούν παράδοξο στην όληδιαδικασία αποκομιδής των α-πορριμμάτων και στην προσπά-θεια του Δήμου για καθαρή Λέ-σβο. Μία βασική παραδοχή μετην οποία και ξεκίνησαν πολλοίαπ’ τους μετέχοντες την τοπο-θέτησή τους, είναι πως η Λέ-σβος δε διακρίνεται ιδιαίτεραγια την καθαριότητά της, το α-ντίθετο μάλιστα. Στο διά ταύτα,πάντως, μετά από πέντε περίπουώρες ανταλλαγής απόψεων α-ποφασίστηκε να εξουσιοδοτη-θεί ο δήμαρχος, Δημήτρης Βου-νάτσος, να συγκροτήσει μια επι-τροπή που θα έχει και την ευθύ-νη του συντονισμού της όληςπροσπάθειας για καθαρό νησί.

Συστράτευση…Το προεδρείο της σύσκεψης α-ποτελούσαν ο δήμαρχος, ο πρό-εδρος του Δημοτικού Συμβουλί-ου, Χρήστος Κορδώνης, και οιαρμόδιοι αντιδήμαρχοι για τηνΚαθαριότητα Ηλίας Κουνιαρέλ-λης και για την Ποιότητα Ζωής

και το Περιβάλλον Γιάννης Βα-τός, ο οποίος προσφάτως εκλέ-χτηκε και πρόεδρος της Διαδη-μοτικής Επιχείρησης Διαχείρι-σης Απορριμμάτων και Περι-βαλλοντικής Ανάπτυξης Λέσβου(ΔΕΔΑΠΑΛ) Α.Ε.. Ακόμη, συμμε-τείχαν η αντιδήμαρχος Τουρι-σμού, Ταξιαρχούλα Πνακά, αλ-λά και οι χωρικοί αντιδήμαρχοιΑγίας Παρασκευής - Μανταμά-δου, Γέρας, Καλλονής, Πολιχνί-του, όπως και πολλοί πρόεδροι

δημοτικών και τοπικών κοινοτή-των απ’ όλο το νησί (Μυτιλή-νης, Καλλονής, Πλωμαρίου, Νε-οχωρίου κ.ά.). Από τις παρατά-ξεις του Δημοτικού ΣυμβουλίουΛέσβου παρέστη μόνο, όπωςσημειώνεται σε Δελτίο Τύπουτου Δήμου, ο δημοτικός σύμ-βουλος και αρχηγός της παρά-ταξης «Αλλαγή Πορείας», Γιώρ-γος Πάλλης.Στη σύσκεψη-πρόσκληση συ-στράτευσης για την καθαριότητα

που είχε απευθύνει ο κ. Βουνά-τσος, παρευρέθηκαν σχεδόν ό-λοι οι εκπρόσωποι των επίση-μων φορέων και συλλόγων, κα-θώς και ιδιωτών που κλήθηκανως εμπλεκόμενοι με το θέμα, α-μέσως ή εμμέσως, ενώ συζητή-θηκε η απουσία συλλόγων καιομάδων που έχουν στο παρελ-θόν επιδείξει σημαντικότατηδράση στο θέμα των σκουπι-διών.Μεταξύ εκείνων που ανταποκρί-θηκαν στην πρόσκληση ήταν καιη περιφερειακή διευθύντρια Εκ-παίδευσης Βορείου Αιγαίου,Ματούλα Κοντέλλη, ο διοικητήςτου Νοσοκομείου Μυτιλήνης,Παύλος Παπαδόπουλος, οιπροϊστάμενες των Εφορειών Αρ-χαιοτήτων, Όλγα Φιλανιώτουκαι Χριστιάνα Λούπου, ο πρόε-δρος της Ένωσης Ποδοσφαιρι-κών Σωματείων Λέσβου, Σταύ-ρος Ψαρρόπουλος, ο πρόεδρος

του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου,Κώστας Κορδώνης, η πρόεδροςτου Εμπορικού Συλλόγου Μυτι-λήνης, Μάρω Βερβενιώτου, οπρόεδρος του Εμπορικού Συλ-λόγου Καλλονής, Χρήστος Γώ-γος, ο β΄ αντιπρόεδρος του Επι-μελητηρίου, Βαγγέλης Μυρσι-νιάς, το μέλος της διοίκησηςτης ΔΕΔΑΠΑΛ κι εκπρόσωποςτης ΤΕΔΚ, Γιάννης Τσαμπάνης,ο εκπρόσωπος του Πανεπιστη-μίου Αιγαίου απ’ το Τμήμα Πο-λιτισμικής Τεχνολογίας & Επι-κοινωνίας Γεράσιμος Παυλογε-ωργάτος, ο περιβαλλοντολόγοςΧριστόφορος Μανδυλάς, ο πε-ριφερειακός έφορος του Σώμα-τος Ελλήνων Προσκόπων, Στρα-τής Μπαλάσκας, ο Γιάννης Καλ-λιοντζής, εκπρόσωποι του Στρα-τού και της Πυροσβεστικής, αλ-λά και εκπρόσωποι των δύο ε-ταιρειών που δραστηριοποιού-νται στην ανακύκλωση.

Ησύσκεψη ξεκίνησε με την εισήγηση απ’ το δήμαρχο ΔημήτρηΒουνάτσο, που εξέθεσε με στοιχεία την «τραγική» όπως την

περιέγραψε κατάσταση που επικρατεί στο ζήτημα της καθαριότη-τας, ως προς το σχεδιασμό, το διαθέσιμο προσωπικό, καθώς καιστα οχήματα, τόσο στην πόλη της Μυτιλήνης όσο και στους υ-πόλοιπους τέως 13 δήμους. Ειδικότερα, ο δήμαρχος τόνισε ότιοι συμβάσεις ορισμένου χρόνου των εργαζόμενων στην καθαριό-τητα στους 13 δήμους συνολικά στο νησί, καθώς και οι συμβά-σεις εργολαβίας, έληξαν στις 31/12/2010, ενώ οι ελάχιστεςπλέον συμβάσεις λήγουν τους επόμενους δυο - τρεις μήνες. Επί-σης, ο μισός περίπου στόλος αυτοκινήτων είναι ακινητοποιημέ-νος λόγω βλαβών ή γενικότερης ακαταλληλότητας των οχημά-των, οι οφειλές των τέως δήμων και κατ’ εξοχήν του Δήμου Μυ-τιλήνης στα διάφορα μηχανουργεία, πρατήρια καυσίμων, κατα-στήματα πωλήσεως ανταλλακτικών, ελαστικών κ.λπ. έφθασαν σεδυσθεώρητα ύψη, μαζί και με τις οφειλές του Δήμου προς τουςεργαζόμενους κάθε κατηγορίας στον τομέα αυτόν.«Και απειλείται γενική κατάρρευση τους αμέσως προσεχείς μή-νες, σε στιγμές μάλιστα που έχει ξεκινήσει η τουριστική περίο-δος, εγγίζει το θέρος, με απρόβλεπτες επιπτώσεις στην υγεία, τηνκαλαίσθητη εμφάνιση όλων των μεγάλων και μικρών δημοτικώνκαι τοπικών κοινοτήτων, ιδίως των παραθαλάσσιων, που συγκε-ντρώνουν και τη μεγαλύτερη τουριστική κίνηση, και με όλες τις

άλλες συνακόλουθες επιπτώσεις», συμπλήρωσε ο κ. Βουνάτσος,που στη συνέχεια αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έχουν ήδηκαταβληθεί από πλευράς της νέας δημοτικής αρχής, καθώς επί-σης και στις καθημερινές παρεμβάσεις της στα προβλήματα καθα-ριότητας.Ο κ. Βουνάτσος επεσήμανε ότι ο μέχρι σήμερα πατροπαράδοτοςτρόπος συλλογής και διάθεσης απορριμμάτων «εξυπηρετείται χά-ρη στις υπερβολικά φιλότιμες προσπάθειες των εργαζόμενων υ-παλλήλων στην καθαριότητα στους τέως 13 δήμους, των αντιδη-μάρχων και των εθελοντικών οργανώσεων και συλλόγων και στηστοιχειώδη λειτουργία του συστήματος ΧΥΤΑ». Κατέληξε, δε, λέ-γοντας ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί πλέον να συνεχιστεί, γι’αυτό και επιβάλλεται ο σχεδιασμός ενός προγράμματος διαχείρι-σης απορριμμάτων - κυριότατα στερεών αποβλήτων, αλλά και υ-γρών, καθώς και αερίων, ηχητικών, οπτικών ρύπων - και μιας πο-λιτικής για τη στήριξη της προσπάθειας ολοκληρωμένης διαχείρι-σης όλων των προαναφερόμενων περιβαλλοντικών τελικά ζητη-μάτων, την οποία μπορεί να σχεδιάσει και να παρακολουθήσειμια συμβουλευτική επιτροπή-ομάδα εργασίας, η οποία θα τελεί υ-πό την καθοδήγηση και ευθύνη της δημοτικής αρχής.Για το συντονισμό αυτής της προσπάθειας, απ’ την οποία δεν πε-ρισσεύει κανείς, ο δήμαρχος εξουσιοδοτήθηκε να προβεί στη συ-γκρότηση της επιτροπής.

Σοβαρές δυσκολίες στη διαχείριση απορριμμάτων

Κανείς δεν περισσεύει…

Νέα πρόσκληση του ΕΣΠΑ για το περιβάλλον

Βιολογικοί σε μικρά χωριά

Page 10: Εμπρός 3297

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011ΠOΛITIΣMOΣ Με τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης ΞενόγλωσσηςΤαινίας έχει τιμηθεί η ταινία «Biutiful» τουΑλεχάντρο Γκονζάλες Ιναρίτου, που από σήμερα θαπαίζεται στο «Σινέ Αρίων».

Ο Olivier Temime έχει χα-ρακτηριστεί ως το «νέο α-στέρι» της γαλλικής τζαζσκηνής. Έχει πάρει μέροςσε πολλά φεστιβάλ τηςΓαλλίας και του εξωτερι-κού και έχει παίξει δίπλασε σπουδαίους μουσι-κούς, φτάνοντας με τοπέρασμα των χρόνων ναείναι ένας από τους πιοδραστήριους μουσικούςτης τζαζ σκηνής. Κριτικοίτον έχουν χαρακτηρίσειως «φαινόμενο», ενώ έ-χει γραφτεί πως ο ήχουςτου «καθησυχάζει όσοναφορά στο μέλλον τηςγαλλικής τζαζ».Στη Μυτιλήνη έρχεται μα-ζί με το γνωστό Έλληναπιανίστα Γιώργο Κοντρα-

φούρη, μουσικό με διε-θνή καριέρα και ίσως τηνκορυφαία και πιο ανήσυ-χη φυσιογνωμία της γε-νιάς του στο χώρο της ελ-ληνικής τζαζ. Με όχηματο γκρουπ «Baby Trio»,καταφέρνει να κατακτήσειμια εντελώς προσωπική«γλώσσα» στον τρόποπου χειρίζεται τοHammond organ (ηλε-κτρικό πιάνο που χρησι-μοποιείται στην τζαζ, ταμπλουζ, τη ροκ και ταγκόσπελ).Μαζί τους, οι μουσικοίΓιάννης Σαμαράς (κιθά-ρα) και Βασίλης Ποδαράς(ντραμς).Τη συναυλία διοργανώ-νουν ο Σύλλογος Καθη-

γητών Γαλλικής ΓλώσσαςΝομού Λέσβου και το Ελ-ληνικό Τμήμα του Τάγμα-τος Ιπποτών του Ακαδη-

μαϊκού Φοίνικα. Η τιμήεισόδου είναι 10 ευρώ, ε-νώ έξι ευρώ κοστίζει τομαθητικό εισιτήριο.

Μια έκθεση φωτογραφίας τηςΜαρίας Στυψιανού με θέμα

«Vlepeis», αρχίζει από την ερχόμε-νη Δευτέρα 11 Απριλίου στη Φωτο-γραφική Εταιρείας Μυτιλήνης.Πρόκειται για την τελευταία για φέ-τος προγραμματισμένη εκδήλωσητης ΦΕΜ, που θα διαρκέσει έως καιτο Σάββατο 16 Απριλίου.Η Μαρία Στυψιανού γεννήθηκε στοΧέρτεν της Γερμανίας από Έλληνες

γονείς και μεγάλωσε στη Μυτιλή-νη. Είναι πτυχιούχος βοηθός φαρ-

μακοποιού και εργάζεται σε γνω-στό φαρμακείο της Μυτιλήνης.Της αρέσει να ζωγραφίζει και ναφωτογραφίζει. Είναι από τα νεώτε-ρα μέλη τής ΦΕΜ και αυτή είναι ηπρώτη της ατομική έκθεση φωτο-γραφίας. Τη συγκινούν έντονα ταταξίδια, η θάλασσα και η μουσική.Η έκθεση θα είναι ανοιχτή καθημε-ρινά, από τις 7 το απόγευμα έως τις9 το βράδυ.

Το Πάσχα από τον ΕκπολιτιστικόΣύλλογο Λουτρόπολης Θερμής

Πανήγυρη για τον Άγιο ΓεώργιοΌπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ο Λαο-

γραφικός - Εξωραϊστικός - ΕκπολιτιστικόςΣύλλογος Λουτροπόλεως Θερμής «Άγιος Γε-ώργιος», διοργανώνει ανήμερα της Κυρια-κής του Πάσχα 24 Απριλίου την παραδοσια-κή του πανήγυρη.Η γιορτή θα πραγματοποιηθεί στη Λουτρόπο-λη Θερμής και θα περιλαμβάνει το πατροπα-ράδοτο «Σεργιάνι του Κουρμπανιού», με τησυνοδεία αλόγων και μουσικών οργάνων. Θαακολουθήσουν χορευτικές εκδηλώσεις και ο-λονύχτιο γλέντι στο χωριό. Τη Λαμπροδευτέρα 25 Απριλίου, θα γίνει ηπεριφορά της εικόνας του Αγίου Γεωργίουστον περίβολο, η ανάβαση των αλόγων και ηευλογία από τον ιερέα, ενώ θα ακολουθή-σουν παραδοσιακοί χοροί από το χορευτικότου Συλλόγου και ολονύχτιο γλέντι με παρα-δοσιακή μουσική.

Σήμερα στο ΜόλυβοΗ ταινία «Casablanca»Την κλασσική ταινία

«Casablanca» θαπροβάλει σήμεραστις 8, στο Συνεδρια-κό Κέντρο Μήθυμνας,η ΚινηματογραφικήΟμάδα του οικισμού.Την περίοδο του Β΄Παγκοσμίου Πολέ-μου, ο Rick Blaine(Humphrey Bogart),βρίσκεται στην Καζα-μπλάνκα και είναι ι-διοκτήτης του πιοδιάσημου νυχτερινούκέντρου της πόλης.Είναι ένας κυνικόςκαι μοναχικός χαρα-κτήρας, μέχρι που θαξανασυναντήσει, μέ-σα από μια σειρά τυχαίων γεγονότων, την Ilsa (IngridBergman), τη γυναίκα που χρόνια πριν τον είχε πληγώσειανεπανόρθωτα εγκαταλείποντάς τον.

Μέλη της Λέσχης Εθελοντικής Προσφοράς

Στη Δημοτική ΠινακοθήκηΜυτιλήνης

Τη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης επισκέφτηκαντην Τετάρτη τα μέλη της Λέσχης Εθελοντικής Προ-

σφοράς Γυναικών Λέσβου.Οι γυναίκες ξεναγήθηκαν στους χώρους του κτηρίου,θαυμάζοντας τα έργα πολλών σημαντικών καλλιτεχνώναπό τη συλλογή του Γιώργου Σίμου - Πετρή και της α-δελφής του, Έλλης Σίμου. Μεταξύ αυτών (138 στο σύ-νολό τους), έργα των Τσαρούχη, Γουναρόπουλου, Κα-νέλλη, Πικάσο, Ματίς, Μόραλη, Φασιανού, Θεοφίλουκ.ά.Υπενθυμίζεται ότι η Δημοτική Πινακοθήκη λειτουργείαπό Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 9 το πρωί έως τις3 το μεσημέρι, και το τηλέφωνο είναι το 22510 48002.

Πάμε Σινεμά; «ΣΙΝΕ ΑΡΙΩΝ»Έως Κυριακή 10 Απριλίου«Μια φορά κι ένα μωρό», του Νίκου Ζαπατίνα (κω-μωδία)Πρωταγωνιστούν: Πέτρος Φιλιππίδης, Σάκης Μπου-λάς, Μαρκέλλα Γιαννάτου, Τζόυς ΕυείδηΏρες προβολής: Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακήστις 19:30 (Αίθ. 1) και στις 22:00 (Αίθ. 2)

«Ο Ζουμπαίος και η Ιουλιέτα», του Κέλι Άσμπερι (κι-νούμενα σχέδια, μεταγλωττισμένα)Ώρες προβολής (Αίθ. 2): Παρασκευή, Σάββατο καιΚυριακή στις 19:00

Έως Πέμπτη 14 Απριλίου«Biutiful», του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ιναρίτου (κοι-νωνικό δράμα)Πρωταγωνιστούν: Χαβιέρ Μπαρδέμ, Μαρισέλ Αβα-ρέζ, Χάνα Μπουσαΐμπ Ώρες προβολής: Παρασκευή στις 21:30 (Αίθ. 1),Σάββατο και Κυριακή στις 19:30 (Αίθ. 1) και στις22:00 (Αίθ. 1), Δευτέρα και Τρίτη στις 22:00 (Αίθ. 1),Τετάρτη στις 20:00 (Αίθ. 2) και στις 21:30 (Αίθ. 1)

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΑτζέντα

Έως αύριο Σάββατο 9 Απριλίουαπό τις 19:00 έως τις 21:00 στο χώρο της Φωτο-γραφικής Εταιρείας ΜυτιλήνηςΈκθεση φωτογραφίας του Γιάννη Βουλγαράκη, μεθέμα την Ταυροθυσία στο Μανταμάδο

Σήμερα Παρασκευή 8 Απριλίουστη μαρίνα Μυτιλήνης«Πόλη, νοσταλγία μου». Έκθεση με αφηγήσεις Ρω-μιών της Πόληςστις 19:00 στο Μουσείο Βιομηχανικής ΕλαιουργίαςΛέσβου (Αγία Παρασκευή)Εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής του Γιάννη Μιχαηλί-δη με θέμα «Ανατολικό Αιγαίο»στις 20:00 στο θέατρο του ΦΟΜΤο μουσικό παραμύθι «Οι Ποταμίτες»στις 21:00 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης«Κόκκινα Φανάρια». Θεατρική παράσταση από το«Θεατρικό εργαστήρι» του Δήμου Λέσβου

Αύριο Σάββατο 9 Απριλίουστις 19:30 στο θέατρο του ΦΟΜGala Όπερας, Οπερέτας & Τραγουδιού, από την Ιω-άννα Σφήκα - Καρβελάστις 21:00 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης«Κόκκινα Φανάρια». Θεατρική παράσταση από το«Θεατρικό εργαστήρι» του Δήμου Λέσβου

Κυριακή 10 Απριλίουστις 21:00 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης«Κόκκινα Φανάρια». Θεατρική παράσταση από το«Θεατρικό εργαστήρι» του Δήμου Λέσβου

Δευτέρα 10 Απριλίουστις 21:30 στο «Σινέ Αρίων»Προβολή της ταινίας «Ενώπιον Θεών και Ανθρώ-πων», από τη «Video and Text Improving»

Τρίτη 11 Απριλίουστις 21:30 στο «Σινέ Αρίων»Προβολή της ταινίας «Ενώπιον Θεών και Ανθρώ-πων», από τη «Video and Text Improving»

Συναυλία Olivier Temime και Γιώργου Κοντραφούρη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ένα ασυνήθιστο κουαρτέτο

Μια πολύ ιδιαίτερη συναυλία μάς περιμένει το άλ-λο Σάββατο 16 Απριλίου στο Δημοτικό ΘέατροΜυτιλήνης. Αυτή του Γάλλου σαξοφωνίστα

Olivier Temime, που έρχεται στη Λέσβο για μια καιμοναδική εμφάνιση, με το Γιώργο Κοντραφούρη, μεαφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Γαλ-λοφωνίας.

!

Μια έκθεση της Μαρίας Στυψιανού στη ΦΕΜ

«Vlepeis»

Page 11: Εμπρός 3297

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011

11

Ενοικιάζεται πολυτελές δυά-ρι στο Κομκό (μετά τη Σου-ράδα), πλήρως επιπλωμένο.Διαθέτει αυτόνομη θέρμαν-ση, τζάκι, μπόιλερ, ηλιακό,αυλή. Τιμή 380 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζονται 2 δυάρια, όμορ-φα, ήσυχα, επιπλωμένα, 48και 50 τ.μ., με αυτονομία, δι-πλά τζάμια, στην Επάνω Σκά-λα, οδός Ναυμαχίας Έλλης37. Πληρ. τηλ. 6937-150557, 6977-255762,6932-299135.

Ενοικιάζεται τριάρι στο Ακρω-τήρι, περιοχή Μουσείου Θεο-φίλου. Αυτόνομη θέρμανση,ηλιακός, ηλεκτρική κουζίνα,ψυγείο, μεγάλες βεράντες,απεριόριστος χώρος στάθμευ-σης. Πληρ. τηλ. 6978-167425.

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 112τ.μ., με 2 υπνοδωμάτια, στηΣουράδα. Πληρ. τηλ. 6973-698488 και 6936-332433.

Ενοικιάζεται επιπλωμένηγκαρσονιέρα, νεόκτιστη, 34τ.μ. (κουζίνα, Υ/Δ, μπάνιο),στην Καλλιθέα. Πληρ. τηλ.6942-222288.

Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλ-λούσα γκαρσονιέρα επιπλω-μένη, με αυτόνομη θέρμαν-ση, ρετιρέ. Τιμή 200 ευρώ.Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέραστη Ζωοδόχου Πηγής, νεό-κτιστη, 24 τ.μ., με αυτόνομηθέρμανση, χωρίς κοινόχρη-στα. Τιμή 230 ευρώ. Πληρ.τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται τριάρι 75 τ.μ.στην Καλλιθέα, με 2 άνεταυπνοδωμάτια, ενιαία κουζί-να-καθιστικό, αυτόνομη θέρ-μανση και μπαλκόνι με θέα.Τιμή 370 ευρώ. Πληρ. τηλ.6947-949150.

Ενοικιάζεται στην περιοχήτου Νοσοκομείου γκαρσονιέ-ρα 35 τ.μ., καινούργια, μεαυτόνομη θέρμανση, επιπλω-μένη, με θέα, χωρίς κοινό-χρηστα. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται ανεξάρτητη με-ζονέτα 3 υπνοδωματίων στηνΚράτηγο, με έξτρα τέταρτουπνοδωμάτιο και μπάνιο στοισόγειο. Πανοραμική, απε-ριόριστη θέα, με γκαράζ καιηλιακό. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩ-ΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 2251046266, 22510 29942,6972-990181.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στοΒουναράκι, 24 τ.μ., επιπλω-μένη, με θέα, χωρίς κοινό-χρηστα. Τιμή 270 ευρώ.Πληρ. τηλ. 6947-949150,www.aeolianestate.gr

Ενοικιάζεται άνετο τριάρι 1ουορόφου, πάνω από το γήπεδο(Μητροπολίτου Ιακώβου). Άνε-το σαλόνι, καινούργια κουφώ-ματα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛ-ΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 2251046266, 22510 29942,6972-990181.

Ενοικιάζεται διαμέρισμα πολυ-τελές, 36 τ.μ., σε διώροφη οι-κοδομή, 2ου ορόφου, στηνΚαλλιθέα. Αυτόνομη θέρμαν-ση, διπλά τζάμια, boiler, βε-ράντα 40 τ.μ. και πανοραμικήθέα. Πληρ. τηλ. 6973-647763 και 6949-935362.

Ενοικιάζεται νεόκτιστη γκαρ-σονιέρα, πλήρως επιπλωμέ-νη, σε όροφο, με boiler, αυ-τόνομη θέρμανση και μπαλ-κόνι, στην περιοχή του γηπέ-δου. Πληρ. τηλ. 6932-846220, 22510 83178.

Ενοικιάζεται νεόκτιστη, πέ-τρινη, διώροφη μονοκατοι-κία, 90 τ.μ., στα Πάμφιλα,πλησίον Αγίας Βαρβάρας.Ενιαίος χώρος σαλόνι-τραπε-ζαρία, κουζίνα, 2 υπνοδω-μάτια, άνετο μπάνιο και απο-θήκη. Αυτόνομη θέρμανση,πετρόχτιστο τζάκι και μεγά-λη αυλή. Πληρ. τηλ. 6977-854220, κ. Ειρήνη.

Ενοικιάζονται α) γκαρσονιέ-ρα 35 τ.μ. και β) δυάρι, ολο-καίνουργια, στο Γαϊδαρανή-φορο, με απεριόριστη θέα,αυτόνομη θέρμανση, χωρίςκοινόχρηστα, με μεγάλη αυ-λή και πάρκιγκ. Πληρ. τηλ.6976-766200.

Ενοικιάζεται διώροφη μονο-κατοικία στο Κιόσκι, με 3υπνοδωμάτια και μπάνιο στο2ο όροφο και ενιαίο χώρομε μπάνιο στον 1ο όροφο,με μεγάλη βεράντα και αυτό-νομη θέρμανση. Πληρ. τηλ.22510 27767.

Ενοικιάζεται διαμέρισμα ισό-γειο 87 τ.μ., διαμπερές, με2 κρεβατοκάμαρες, αυτόνο-μη θέρμανση και αυλή, χω-ρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ.22510 24051, 6930-966796.

Ενοικιάζεται δυάρι 52 τ.μ.,2ου ορόφου, επιπλωμένο,στην περιοχή Καλλιθέας, σεαρίστη κατάσταση. Πληρ.τηλ. 22510 44245, 6944-147910.

Ενοικιάζεται προνομιούχοδιαμέρισμα 55 τ.μ., επιπι-λωμένο, με απεριόριστη θέακαι ανεξάρτητο, στην περιο-χή Ταξιάρχες στο Καγιάνι.Πληρ. τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα30 τ.μ., επιπλωμένη ή μη,χωρίς κοινόχρηστα, ολοκαί-νουργια (ντουλάπια κουζί-νας, ντουλάπα και κουφώ-ματα ενεργειακά), με air-condition, αυτόνομη θέρ-μανση, κουζίνα, ψυγείο, τη-λεόραση, ιδιωτική αυλή, πε-ριοχή Επάνω Σκάλα. Τιμή250 ευρώ. Πληρ. τηλ.6937-266626, 6937-373792, 22510 41564.

Ενοικιάζεται ρετιρέ τριάρι,στη Χρυσομαλλούσα. Αυτό-νομη θέρμανση, θέα στη θά-λασσα, τζάκι. Τιμή 420 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Δυάρι 70 τ.μ., ενοικιάζεται,πλήρως ανακαινισμένο καιεπιπλωμένο, σε μονοκατοι-κία, πάνω από το γήπεδο.Πληρ. τηλ. 22510 28954και 6979-393789.

Ενοικιάζεται δυάρι 45 τ.μ.,επιπλωμένο, σε άριστη κα-τάσταση, στην Επάνω Σκά-λα, χωρίς κοινόχρηστα.Πληρ. τηλ. 6974-996480.

Ενοικιάζεται πλήρως επι-πλωμένο ή μη τριάρι, γωνια-κό, διαμπερές οροφοδιαμέ-ρισμα, με ωραία θέα και πο-λύ καλή δυνατότητα στάθ-μευσης, στην οδό Μαρκο-πούλου 4 (Μαύρα Σίδερα -Γήπεδο). Πληρ. τηλ. 2251024690 και 6946-011338.

Ενοικιάζεται πλήρως επι-πλωμένη γκαρσονιέρα, μεαυτόνομη θέρμανση, air-condition, ψυγείο, κουζινά-κι, τηλεόραση, μπαλκόνι καιμπροστινή πρόσοψη, στηΧρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ.6942-084107, 6957-088662.

Ενοικιάζεται δίχωρη γκαρ-σονιέρα, νεόχτιστη, πλήρωςεπιπλωμένη, με αυτόνομηθέρμανση. Πληρ. τηλ.6944-959278.

Ενοικιάζεται άνετο τριάρι,ορόφου, στη Σουράδα, 90τ.μ., σε διώροφη οικοδομή,με αυτόνομο καλοριφέρ καιτζάκι. Θέση στάθμευσης σεπιλοτή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩ-ΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 2251046266, 22510 29942,6972-990181.

Ενοικιάζεται επιπλωμένη,νεόκτιστη γκαρσονιέρα στοΒουναράκι (πάνω από τηνπλατεία Αλυσίδας), με αυτο-νομία, χωρίς κοινόχρηστα.ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ.Πληρ. τηλ. 22510 46266,22510 29942, 6972-990181.

Ενοικιάζεται επιπλωμένηγκαρσονιέρα, στη Χρυσο-μαλλούσα, με τιμή 200 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται στο Ν. Όμιλομεγάλο τριάρι, 95 τ.μ., διαμ-περές, με πολύ άνετους χώ-ρους, σε χαμηλή τιμή. ΑΚΙ-ΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ.Πληρ. τηλ. 22510 46266,6972-990181.

Ενοικιάζεται ανεξάρτητη,ανακαινισμένη γκαρσονιέρα1ου ορόφου, 50 μέτρα απότον Άγ. Θεράποντα (Ερμού).ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ.Πληρ. τηλ. 22510 46266,6972-990181.

Ενοικιάζεται ο επάνω όρο-φος καινούργιας διπλοκατοι-κίας, πλησίον Λουτρών, εμ-βαδού 120 τ.μ., με 3 Υ/Δ,μπάνιο και WC, πολύ μεγάληαυλή. Τιμή 650 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται μεγάλο, αρί-στης κατάστασης δυάρι, στηΧρυσομαλλούσα. Τιμή 280ευρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα22 τ.μ., επιπλωμένη, μεπλυντήριο, φούρνο και A/C,στη Βαρειά. Πληρ. τηλ.22510 27512, 2251028306, 6973-076611.

Ενοικιάζεται τριάρι οροφο-διαμέρισμα, στο κέντρο. Αυ-τόνομη θέρμανση. Τιμή 380ευρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται μονόχωρηγκαρσονιέρα στη Βαρειά, τι-μή 200 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέραστο κέντρο, 2ος όροφος, μεδιπλά τζάμια. Δεν έχει κοινό-χρηστα. Τιμή 250 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται τεσσάρι, γωνια-κό διαμέρισμα, στη Χρυσο-μαλλούσα. Ανεξάρτητη, με-γάλη κουζίνα, 3 Υ/Δ, αποθή-κη. Τιμή 350 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται στη Θερμή ανε-ξάρτητο τριάρι στον πάνωόροφο διπλοκατοικίας, σεμεγάλο παραθαλάσσιο οικό-πεδο. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛ-ΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 2251046266, 22510 29942,6972-990181.

Ενοικιάζεται αρχοντικό 150τ.μ., στο Κιόσκι, έναντιυπουργείου Αιγαίου και στοΔικαστήριο. Ενδείκνυται γιαγραφεία. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ.τηλ. 22510 23781.

Ενοικιάζεται επιπλωμένηγκαρσονιέρα 30 τ.μ. με αυ-τονομία χωρίς κοινόχρησταμε μεγάλη βεράντα στο Βου-ναράκι. Πληρ. τηλ. 2251047618, 6989-869651.

Ενοικιάζεται άνετη γκαρσο-νιέρα 40 τ.μ., πλήρως εξο-πλισμένη, σε ιδιόκτητη μο-νοκατοικία στα Πυργέλια.Στο ενοίκιο συμπεριλαμβά-νεται ηλιακός, καλοριφέρ,λογαριασμοί ΔΕΗ/ ΔΕΥΑΜ,A/C και internet. Τιμή 330ευρώ. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛ-ΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 2251046266, 22510 29942,6972-990181.

Ενοικιάζεται διαμέρισμα130 τ.μ., 1ου ορόφου, με 3υπνοδωμάτια, WC, μπάνιοκαι αυτόνομη θέρμανση. Κα-τασκευή 2001, περιοχήΧρυσομαλλούσας. Τιμή 550ευρώ. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται επιπλωμένηγκαρσονιέρα στον Άγιο Θε-ράποντα (πλησίον Ερμού)2ου ορόφου, σε χαμηλή τι-μή (230 ευρώ). Χωρίς κοι-νόχρηστα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩ-ΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 2251046266, 22510 29942,6972-990181.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα-μονοκατοικία 30 τ.μ., πάνωστη θάλασσα, επιπλωμένημε έπιπλα SATO, ανεξάρτη-τη, με θέα το λιμάνι της Μυ-τιλήνης, με θέση πάρκινγκ.ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 2251023781 & 6932-315919,www.leonisrealestate.com

Ενοικιάζεται δυάρι πλήρωςεπιπλωμένο & εξοπλισμένο,διαθέτει πάρκινγκ, στην Ε.Βοστάνη 50, έναντι Νοσοκο-μείου. Πληρ. τηλ. 22510

94550, 6945-544386.

Ενοικιάζεται μεγάλη, δίχω-ρη, επιπλωμένη γκαρσονιέ-ρα 40 τ.μ., στον ΠαιδικόΣταθμό (50 μ. από καφενείοΚουτσομύτη), χωρίς κοινό-χρηστα και σε πολύ χαμηλήτιμή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛ-ΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 2251046266, 22510 29942,6972-990181.

Ενοικιάζεται ανεξάρτητοδυομισάρι στην ΟλυμπίουΓυμνασιάρχου (200 μ. απότην Καβέτσου), στον πάνωόροφο διπλοκατοικίας. Είναιμερικώς ανακαινισμένο, δια-θέτει air-condition. Χωρίςκοινόχρηστα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑ-ΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ.22510 46266, 2251029942, 6972-990181.

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 70τ.μ., ημιωρόφου, με αυτόνο-μη θέρμανση, κατασκευή2000, περιοχή Χρυσομαλ-λούσας. Τιμή 370 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται ανακαινισμένοτεσσάρι 3 υπνοδωματίων,1ου ορόφου, 400 μ. από τογήπεδο (στο ζαχαροπλα-στείο «Γαρδένια»), με κεν-τρική θέρμανση. ΑΚΙΝΗΤΑΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ.22510 46266, 2251029942, 6972-990181.

Ενοικιάζεται ισόγειο 3άρι δι-πλοκατοικίας στη Χρυσομαλ-λούσα, ανεξάρτητο καυστή-ρα καλοριφέρ, χωρίς κοινό-χρηστα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩ-ΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 2251046266, 22510 29942,6972-990181.

Ενοικιάζονται 2 μονόχωρεςγκαρσονιέρες στην Ολυμπί-ου Γυμνασιάρχου (200 μ.από την Καβέτσου), σε αρί-στη κατάσταση, πλήρως εξο-πλισμένες, στο ισόγειο ιδιό-κτητης οικοδομής, χωρίςκοινόχρηστα, σε πολύ καλήτιμή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛ-ΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 2251046266, 22510 29942,6972-990181.

Ενοικιάζεται άνετο δυάρι(55 τ.μ.), 1ου ορόφου, στηΧρυσομαλλούσα, σε αρίστηκατάσταση και με αυτόνομοκαλοριφέρ. Ενιαίος χώροςκουζίνα - καθιστικό. ΑΚΙΝΗ-ΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ.τηλ. 22510 46266, 2251029942, 6972-990181.

Ενοικιάζεται επιπλωμένηανεξάρτητη γκαρσονιέρα πά-νω ορόφου, διώροφης οικο-δομής, με αυτόνομο καλορι-φέρ και θέα στο λιμάνι,150μ. από παλιά Αστυνομία.ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ.Πληρ. τηλ. 22510 46266,22510 29942, 6972-990181.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣΚΑΤΟΙΚΙΩΝ

Μετακομίσεις - ΜεταφορέςΣυσκευασία

Αμπαλάζ Αντικειμένων

ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΕΙΣ - ΑΝΥΨΩΣΕΙΣ - ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟwww.fastmovers.gr TΗΛ.: 22510 42845 ΚΙΝ.: 6946-688918

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΚΑΛΛΟΝΗΣΑΔΕΛΦΟΙ ΒΑΜΒΟΥΚΛΗ Ο.Ε.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ - ΠΩΛΗΣΕΙΣ - ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ

Στην Καλλονή ΤΗΛ.: 22530 22310

Page 12: Εμπρός 3297

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 201112Eνοικιάζεται δυάρι διαμέρι-σμα σε διπλοκατοικία, 68τ.μ., με καθιστικό, Υ/Δ, με-γάλη κουζίνα, μπάνιο, WC,αποθήκη αυλή-κήπο. Διαθέ-τει ψυγείο, τραπέζι με 4 κα-ρέκλες, κρεβάτι, ντιβάνι καιτραπεζάκι τηλεόρασης. Μεαυτόνομη θέρμανση με δικότου λέβητα, όχι κοινόχρη-στα. Τιμή προσιτή, κατάλλη-λο και για επαγγελματικήχρήση. Πληρ. τηλ. 2251044243 & 6936-626775.

Ενοικιάζεται πλήρως επι-πλωμένη, καινούργια γκαρ-σονιέρα, με υπέροχη θέα,πάρκινγκ, χωρίς κοινόχρη-στα και με αυτόνομη θέρ-μανση, στην Αγ. Μαρίνα.Πληρ. τηλ. 6946-334198.

Ενοικιάζεται τριάρι διαμέρι-σμα, με μεγάλη σαλονοτρα-πεζαρία, 2 Υ/Δ, αποθήκη,κουζίνα, τουαλέτα, μπαλκόνικαι βεράντα, αυτόνομη θέρ-μανση και ηλιακό θερμοσί-φωνα. Πληρ. τηλ. 2251044243 & 6936-626775.

Πύργοι Θερμής. Οι καλύτε-ρες νεόκτιστες, ανεξάρτη-τες, επιπλωμένες μονοκα-τοικίες. Μισθώνονται με τηνημέρα ή και κατ’ έτος.Πληρ. τηλ. 6937-052647.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα32 τ.μ. (κοντά στην παλιάαστυνομία) δίχωρη, πλήρως

επιπλωμένη, με αυτόνομηθέρμανση. Γύρω-γύρωμπαλκόνια με θέα την πόλητης Μυτιλήνης και το λιμάνι.Πληρ. τηλ. 22510 44243 &6936-626775.

Ενοικιάζεται δυάρι διαμέρι-σμα (χωλ, κουζίνα, καθιστι-κό, Υ/Δ, τουαλέτα) κοντάστο 7ο Σχολείο. Πολύ μεγά-λες βεράντες και μπαλκό-νια, με προνομιακή θέα.Πληρ. τηλ. 22510 44243 &6936-626775.

Ενοικιάζεται πολυτελές διώ-ροφο κτήριο στην Παγανή,800τ.μ.. Ο κάθε όροφος εί-ναι 400τ.μ. και μισθώνεταιξεχωριστά. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ.τηλ. 22510 23781 &6932-315919, www.leonisrealestate.com

Ενοικιάζεται τριάρι 75τ.μ.περίπου, 2ου ορόφου, στηνΟικ. Τάξη, σε καλή κατάστα-ση και χαμηλή τιμή. ΑΚΙΝΗ-ΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ.τηλ. 22510 46266, 2251029942, 6972-990181.

Ενοικιάζεται προνομιούχοδιαμέρισμα, β´ όροφος,160τ.μ. επί της Καβέτσου(κατάλληλο και για επαγγελ-ματική στέγη). Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται στου Ζωγρά-φου, οδός Πολυφήμου, κά-θετος Λ. Παπάγου, 3η στά-ση, τριάρι, 70τ.μ., γωνιακό,με θέα το Λυκαβηττό. Ιδανι-κό για 2 φοιτητές. Πληρ.τηλ. 6934-145890 και6936-694299.

Πωλείται κατοικήσιμη μονο-κατοικία 134τ.μ. (ΔΕΗ - ΟΤΕ- νερό), με αυλή, εντός σχε-δίου, στη Βρίσα Λέσβου.Υπάρχει και τοπογραφικό, τι-μή 50.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.210 6742374 (10:00-14:00) και 210 9016042.

Πωλείται οροφοδιαμέρισμα,ακατοίκητο, σε άριστη κατά-σταση, 7ετίας, 130 τ.μ., μεμεγάλα μπαλκόνια, 3 υπνο-δωμάτια, σαλόνι-κουζίνα ενι-αίο χώρο, έξτρα αποθήκη-γκαράζ 64 τ.μ., στην Καλλι-θέα. Τιμή ευκαιρίας. ΕΠΕΝ-ΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ.τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www.lesvos-realestate.gr

Πωλείται μονοκατοικία υπόκατασκευή, με άριστα υλικά,με 2 υπνοδωμάτια, σαλόνι,κουζίνα, 2 WC, σε ένα επί-πεδο και 48 τ.μ. βοηθητικοίχώροι με αυλή και καταπλη-

κτική θέα, στο Πυργί. Τιμή190.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥ-ΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ.2510 46450, 6932-622045, www.lesvos-realestate.gr

Πωλείται πέτρινη κατοικίαστην περιοχή Μόριας Μυτι-λήνη, εμβ. 134τ.μ., με κή-πο 1 στρεμ., διαμορφωμένο(γκαράζ, εξωτ. φούρνο), αυ-λή με επιπλέον δόμηση266τ.μ., σε άριστη κατάστα-ση. άμεσα κατοικήσιμη, τιμή240.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥ-ΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ.22510 46450, 6932 -622045, www.lesvos-realestate.gr

Πωλούνται μονοκατοικίες,μεζονέτες, διαμερίσματα,καταστήματα, οικόπεδα,αποθήκες νεόδμητα ή πα-λαιά, σε λογικές τιμές, στηΜυτιλήνη και στα περίχωράτης. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗ-ΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 2251046450, 6932-622045,www.lesvos-realestate.gr

Πωλείται διαμέρισμα στηΜόρια της Μυτιλήνης, ισό-γειο υπερυψωμένο, εμβα-δού 50 τ.μ., με κρεβατοκά-μαρα, σαλόνι, κουζίνα,τουαλέτα, αποθήκη, σε άρι-

στη κατάσταση, 5ετίας, μεμπαλκόνι και πρόσβαση σεάνετο δρόμο. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ.22510 46450, 6932-622045, www.lesvos-realestate.gr

Πωλείται νεόδμητο διαμέρι-σμα 77 τ.μ., 2 επιπέδων, πο-λύ καλής κατασκευής (ιδιώ-της), πάνω από την κεντρικήαγορά της Μυτιλήνης. Διαθέ-τει 2 υπνοδωμάτια, τζάκι, αυ-λή και μία θέση parking. BU-SINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗ-ΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 2251040188, www.investinlesvos.com

Πωλείται νεόδμητο διαμέρι-σμα 111 τ.μ., πολύ καλής κα-τασκευής (ιδιώτης), πάνω απότην κεντρική αγορά της Μυτι-λήνης. Διαθέτει 3 υπνοδωμά-τια (το ένα διαθέτει και ξεχω-ριστό δικό του λουτρό), αυλήκαι στεγασμένη θέση par-king/αποθήκη 15 τ.μ.. BUSI-NET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ.Πληρ. τηλ. 22510 40188,www.investinlesvos.com

Πωλείται (τιμή διαπραγματεύ-σιμη) αυτοτελές, ημιτελέςδιώροφο κτίσμα 340 τ.μ.(170 τ.μ. πάνω όροφος με170 τ.μ. ημι-ισόγειο/βοηθητι-κό χώρο), με απεριόριστηθέα και αυλή, στην Αγία Βαρ-

βάρα Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μεγάλο δυάρι, αρί-στης κατάστασης, στη Χρυ-σομαλλούσα, 90.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλούνται 3 καινούργιαοροφοδιαμερίσματα κατα-σκευής 2008, από 60 τ.μ.το καθένα (δυάρια), με αυ-τόνομη θέρμανση, μισθωμέ-να, στο κέντρο της αγοράς.Πληρ. τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται υπό κατασκευήτριάρι 85 τ.μ., με απεριόρι-στη θέα, στην περιοχήΚουμκό. Πληρ. τηλ. 2251044245, 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο, πο-λυτελές διαμέρισμα, 1ουορόφου, 115 τ.μ., με 3υπνοδωμάτια, μεγάλη βε-ράντα, στη Χρυσομαλλούσα(πλησίον εκκλησίας). Πληρ.τηλ. 22510 44245, 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται υπό κατασκευήδυάρι 50 τ.μ., στην περιοχήΣουράδας. Πληρ. τηλ.22510 44245, 2251042528, www.inter-lesvos.gr

ΠΩΛΗΣΕΙΣΚΑΤΟΙΚΙΩΝ &

ΚΤΗΡΙΩΝ

Page 13: Εμπρός 3297

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011 13

Μυτιλήνη, νότια προάστια.Πωλείται διαμέρισμα 78 τ.μ.,κατασκευής 2004, διαμπε-ρές, με μοναδική θέα, ενιαίοχώρο σαλόνι-κουζίνα, 2 άνε-τα Υ/Δ, μπάνιο, αυτόνομηθέρμανση, τζάκι, μεγάλες βε-ράντες, 142.000 ευρώ.Aspis Real Estate. Πληρ.τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδι-κός: LE-200893).

Μυτιλήνη, Ακρωτήρι. Πωλεί-ται διαμέρισμα 77 τ.μ., κατα-σκευής 2009, διαμπερές, μεενιαίο χώρο σαλόνι-κουζίνα,2 άνετα Υ/Δ, μεγάλο μπάνιο,μπόιλερ, αυτόνομη θέρμαν-ση, τζάκι, 2 βεράντες, άριστηθέα, 155.000 ευρώ. AspisReal Estate. Πληρ. τηλ.22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-98044).

Μυτιλήνη, Βουναράκι. Πωλεί-ται διαμέρισμα 90 τ.μ., νεόδ-μητο, με μεγάλη σαλονοκου-ζίνα, 2 μεγάλα Υ/Δ, μπάνιο,μπαλκόνια, απεριόριστη θέα,160.000 ευρώ. Aspis RealEstate. Πληρ. τηλ. 2251022220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-196254).

Μυτιλήνη, Κράτηγος. Πωλεί-ται μεζονέτα 108 τ.μ., νεόδ-μητη, με απεριόριστη θέα, 3Υ/Δ, μπάνιο, WC, απεριόρι-στη θέα, χώρο στάθμευσης,280.000 ευρώ. Aspis RealEstate. Πληρ. τηλ. 2251022220, www.aspis-real

estate.gr (κωδικός: LE-196246).

Μυτιλήνη, Ακρωτήρι. Πωλεί-ται μεζονέτα 130 τ.μ., νεόδ-μητη, με απεριόριστη θέα, 5Υ/Δ, μπάνιο, WC, ενεργειακότζάκι, μπόιλερ, αυτόνομηθέρμανση, γρανίτες, κήπο,γκαράζ, άριστη κατασκευή,430.000 ευρώ. Aspis RealEstate. Πληρ. τηλ. 2251022220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-196676).

Μυτιλήνη, Μ. Σίδερα. Πωλεί-ται δίχωρη γκαρσονιέρα 26τ.μ., ισογείου, σε καλή κατά-σταση, 40.000 ευρώ. AspisReal Estate. Πληρ. τηλ.22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-198159).

Μυτιλήνη. Πωλείται διαμέρι-σμα 4ου ορόφου, λουξ ανα-καίνιση, 94 τ.μ., 2 Υ/Δ, κου-ζίνα με πάσο, A/C, βεράντες,αποθήκη, τέντες, θέα,195.000 ευρώ. Aspis RealEstate. Πληρ. τηλ. 2251022220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-188198).

Μυτιλήνη, Καλλιθέα. Πωλεί-ται μονοκατοικία, 80 τ.μ., με2 Υ/Δ, ανακαινισμένη κουζί-να, αυλή, ηλιακό θερμοσίφω-να, αποθήκη, θέα, βεράντες,110.000 ευρώ. Aspis RealEstate. Πληρ. τηλ. 2251022220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-

180566).

Μυτιλήνη, Ταξιάρχες. Πωλεί-ται μονοκατοικία 78 τ.μ., με2 Υ/Δ, απεριόριστη θέα, θέ-λει επισκευές, 52.000 ευ-ρώ. Aspis Real Estate.Πληρ. τηλ. 22510 22220,www.aspis-realestate.gr (κω-δικός: LE-180580).

Μυτιλήνη, κέντρο. Πωλείταιδιαμέρισμα 60 τ.μ., κατα-σκευής 2009, με 1 Υ/Δ,115.000 ευρώ. Aspis RealEstate. Πληρ. τηλ. 2251022220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-173969).

Μυτιλήνη, Παναγιούδα. Πω-λείται μεζονέτα 165 τ.μ., κα-τασκευής 2010, με 3 Υ/Δ,αποθήκη, τζάκι, 260.000 ευ-ρώ. Aspis Real Estate.Πληρ. τηλ. 22510 22220,www.aspis-realestate.gr (κω-δικός: LE-170133).

Μυτιλήνη. Πωλείται μονοκα-τοικία στα Πυργέλια, 90 τ.μ.,με 2 Υ/Δ, κουφώματα απόξύλο καστανιάς, αυλή,140.000 ευρώ. Aspis RealEstate. Πληρ. τηλ. 2251022220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-179879).

Μυτιλήνη, περιοχή Πλατά-νου. Πωλείται μονοκατοικία188 τ.μ., με 5 Υ/Δ, αυλή 75τ.μ., χρειάζεται ανακαίνιση.120.000 ευρώ. Aspis RealEstate. Πληρ. τηλ. 2251022220, www.aspis-real

estate.gr (κωδικός: LE-200138).

Μυτιλήνη, Ερμού. Πωλείταιεπαγγελματική στέγη 65 τ.μ.,σε κεντρικότατο σημείο,165.000 ευρώ. Aspis RealEstate. Πληρ. τηλ. 2251022220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-191004).

Μυτιλήνη, κέντρο. Πωλείταιγραφείο 101 τ.μ., 170.000ευρώ. Aspis Real Estate.Πληρ. τηλ. 22510 22220,www.aspis-realestate.gr (κω-δικός: LE-173246).

Μυτιλήνη, Καλλιθέα. Πωλεί-ται γκαράζ 42 τ.μ., 25.000ευρώ. Aspis Real Estate.Πληρ. τηλ. 22510 22220,www.aspis-realestate.gr (κω-δικός: LE-200507).

Μυτιλήνη, Μόρια. Πωλείταιοικόπεδο 868 τ.μ., χτίζει113 τ.μ., σε κεντρικό δρόμο.72.000 ευρώ. Aspis RealEstate. Πληρ. τηλ. 2251022220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-200821).

Γέρα, Πύργοι Περάματος.Πωλείται οικόπεδο 2.300τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο,με θέα 110.000 ευρώ.Aspis Real Estate. Πληρ.τηλ. 22510 22220,www.aspis-realestate.gr (κω-δικός: LE-181519).

Μυτιλήνη, περιοχή Αγίου Ερ-μογένη. Πωλείται οικόπεδο

4.200 τ.μ., με θέα, 70.000ευρώ. Aspis Real Estate.Πληρ. τηλ. 22510 22220,www.aspis-realestate.gr (κω-δικός: LE-196852).

Μυτιλήνη, Ακρωτήρι. Πωλεί-ται οικόπεδο 650 τ.μ., μεθέα, χτίζει 200 τ.μ., κοντά σεκεντρικό δρόμο. 120.000ευρώ. Aspis Real Estate.Πληρ. τηλ. 22510 22220,www.aspis-realestate.gr (κω-δικός: LE-196852).

Μυτιλήνη, Αγ. Μαρίνα. Πω-λείται οικόπεδο 4.000 τ.μ.εκτός σχεδίου, χτίζει 200τ.μ., με απίστευτη πανοραμι-κή θέα. 100.000 ευρώ.Aspis Real Estate. Πληρ.τηλ. 22510 22220,www.aspis-realestate.gr (κω-δικός: LE-197123).

Μυτιλήνη, Καγιάνι. Πωλείταιοικόπεδο 4 στρεμ., με απε-ριόριστη θέα, 130.000 ευ-ρώ. Aspis Real Estate.Πληρ. τηλ. 22510 22220,www.aspis-realestate.gr (κω-δικός: LE-189541).

Καλλονή. Πωλείται οικόπεδο4.900 τ.μ., με ηλεκτρικό, νε-ρό, 250.000 ευρώ. AspisReal Estate. Πληρ. τηλ.22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-173659).

Μυτιλήνη, Σκάλα Νέων Κυ-δωνιών. Πωλείται οικόπεδο275 τ.μ., 80 μ. από τη θά-λασσα, χτίζει 100 τ.μ.,40.000 ευρώ. Aspis Real

Estate. Πληρ. τηλ. 2251022220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-175284).

Μυτιλήνη, Λάρσος. Πωλείταιοικόπεδο 2.792 τ.μ.,135.000 ευρώ. Aspis RealEstate. Πληρ. τηλ. 2251022220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-174389).

Μυτιλήνη, Λουτρά. Πωλείταιοικόπεδο 422 τ.μ., 60.000ευρώ. Aspis Real Estate.Πληρ. τηλ. 22510 22220,www.aspis-realestate.gr (κω-δικός: LE-178144).

Μυτιλήνη, Πληγώνι. Πωλείταιοικόπεδο, με απεριόριστηθέα στη θάλασσα, 623 τ.μ.,χτίζει 498 τ.μ.. 180.000 ευ-ρώ. Aspis Real Estate.Πληρ. τηλ. 22510 22220,www.aspis-realestate.gr (κω-δικός: LE-176040).

Μυτιλήνη, Ταξιάρχης-Καγιάνι.Πωλείται οικόπεδο 2.350τ.μ., χτίζει 160 τ.μ.,250.000 ευρώ. Aspis RealEstate. Πληρ. τηλ. 2251022220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-199879).

Μυτιλήνη, Αγ. Μαρίνα. Πω-λείται οικόπεδο 2,5 στρεμ.,χτίζει 110 τ.μ., με άδειες οι-κοδομής. 150.000 ευρώ.Aspis Real Estate. Πληρ.τηλ. 22510 22220,www.aspis-realestate.gr (κω-δικός: LE-200228

ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ Μυτιλήνη: Καβέτσου 13, τηλ.: 22510 22220 - Αθήνα: Λεωφόρος Συγγρού 320, τηλ. κέντρο: 210 6106560

Πωλούνται α) στους Πύρ-γους Θερμής νεόκτιστη με-ζονέτα, 3 επιπέδων, 3 υπνο-δωματίων, με τζάκι και αύ-λειο χώρο, περίπου 400τ.μ. και β) στα Πάμφιλα, νε-όκτιστη μεζονέτα 97 τ.μ.,με αυλή και 2 υπνοδωμάτια.ΑΦΟΙ ΑΣΗΜΑΚΗ ΧΑΤΖΗΜΑ-ΝΩΛΑΚΗ Κατασκευή - Πω-λήσεις - Αντιπαροχές (Ικτί-νου 2). Πληρ. τηλ. 2251041244, 6948-172730.

Πωλείται καινούργιο μεγάλοδυάρι στην περιοχή Ακρωτη-ρίου Μυτιλήνης. Τιμή115.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται ανακαινισμένη με-ζονέτα 140 τ.μ., με 3 υπνο-δωμάτια, στ’ Ακλειδιού Μυ-τιλήνης. BUSINET ΣΥΜΒΟΥ-ΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ.22510 40188, www.investinlesvos.com

Πωλείται διαμέρισμα 3υπνοδωματίων, στην περιο-χή του Υφαντήριου, πλησίονΛυκείων. Αυτόνομη θέρμαν-ση. Αρίστη κατάσταση. Τιμή220.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται μονοκατοικία 2υπνοδωματίων, χωρίς αυλή,πλησίον περιοχής «Πλάτα-νος». Τιμή 140.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται μονοκατοικία 2Υ/Δ, με αυλή, στη Χρυσο-μαλλούσα. Τιμή 150.000ευρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται οροφοδιαμέρισμα2 υπνοδωματίων, με δικήτου αυλή, στην Επάνω Σκά-λα. Τιμή 120.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται επενδυτικό ακίνη-το που αποτελείται από 3δυάρια και 4 γκαρσονιέρες,στην περιοχή ΠαιδικούΣταθμού Μυτιλήνης. BUSI-NET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗ-ΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 2251040188, www.investinlesvos.com

Πωλείται διαμπερές τεσσάριδιαμέρισμα, 1ου ορόφου,πλήρως ανακαινισμένο, με3 Υ/Δ, σαλόνι, κουζίνα,μπάνιο, στην οδό Μητροπο-λίτου Ιακώβου 32. Πληρ.τηλ. 22510 24690, 6946-011338.

Πωλείται προνομιούχο δια-μέρισμα 120 τ.μ., 3ου ορό-φου, με θέα, στη Χρυσομαλ-λούσα (πλησίον Νοσοκομεί-ου). Πληρ. τηλ. 2251044245, 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχα, ανα-καινισμένη μονοκατοικία150 τ.μ., σε 1.000 τ.μ. οι-κόπεδο, εντός οικισμού καιμε απεριόριστη θέα (υπάρ-χει υπόλοιπο συντελεστή δό-μησης 250 τ.μ.), περιοχήΜόριας. Πληρ. τηλ. 2251044245, 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται καινούργια μεζονέ-τα, στην περιοχή της Ακαδη-μίας, με 3 Υ/Δ, αποθήκη,γκαράζ. Τιμή 290.000 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται μονοκατοικία 160τ.μ., στο κέντρο της Μυτιλή-νης (αγορά). Σε τιμή ευκαι-ρίας. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ.22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com

Πωλείται διώροφη μονοκα-τοικία 255 τ.μ., πλησίονΛουτρών, ευρισκόμενη σεοικόπεδο εμβαδού 8στρεμ.. Έχει υπόλοιπο συν-τελεστή δόμησης για να κτι-στεί και άλλο ένα μεγάλοσπίτι. Τιμή 450.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται συγκρότημα τριώνγκαρσονιερών, εκάστη 35τ.μ., στο κέντρο της Μυτιλή-νης. Έτος κατασκευής2003. Επιπλωμένες και μεπολύ καλή απόδοση ενοι-κίου. Τιμή ευκαιρίας. ΛΕΩ-ΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 2251023781 & 6932-315919,www.leonisrealestate.com

Πωλείται στα Βατερά ολο-καίνουργια μεζονέτα, 170τ.μ., χτισμένη επί οικοπέδου1.200 τ.μ.. Χτίζονται άλλα230 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται καινούργια μονο-κατοικία 2 υπνοδωματίων,στην Καλλιθέα Μυτιλήνης.

Διαθέτει αυλή, πάρκινγκ,αποθηκευτικούς χώρους καιθέα προς τη θάλασσα καιτην πόλη. Τιμή 270.000 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται γκαρσονιέρα 30τ.μ., στην περιοχή Αγ. Ιωάν-νη Δάφνης (Αθήνα), 2ουορόφου. Απέχει 150 μ. απότο μετρό. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται καινούργια μεζονέ-τα 4 Υ/Δ, στη Νεάπολη. Τι-μή 280.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται μονοκατοικία 2υπνοδωματίων στις Καμά-ρες Μυτιλήνης. Πανοραμικήθέα της πόλης. Μικρή αυλή.Τιμή 65.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται μεζονέτα 3 Υ/Δστην περιοχή των ΠύργωνΘερμής. Διαθέτει υπόγειογκαράζ. Τιμή 220.000 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται μεζονέτα 145 τ.μ.,με επιπλέον βοηθητικούςχώρους 80 τ.μ., στην ΑγίαΜαρίνα, με καταπληκτικήθέα. Τιμή 350.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται μεζονέτα 2 υπνο-δωματίων, με αυλή, στονΑφάλωνα Μυτιλήνης. Τιμή150.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται διώροφη μονοκα-τοικία 360 τ.μ., στο κέντροτης πόλης. Μεγάλη αυλή.Αποτελείται από 12 κύριαδωμάτια και 4 μπάνια. Δια-θέτει 2 τζάκια. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται ολοκαίνουργιο δια-μέρισμα 3 υπνοδωματίων,στο Πυργί. Θέα στη θάλασ-σα, αποθήκη, 2 μπάνια, με-γάλη βεράντα. Τιμή260.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται καινούργιο τριάριστ’ Ακλειδιού, με θέα στηθάλασσα, διαθέτει ανεξάρ-τητη αποθήκη, θέση στάθ-μευσης. Τιμή 180.000 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται μεγάλο τεσσάριδιαμέρισμα στη Χρυσομαλ-λούσα, με 2 μπάνια, αποθή-κη, αυτόνομη θέρμανση. Τι-μή 280.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται τριώροφο κτήριοστο Καγιάνι. Αποτελείταιαπό υπόγειο 107 τ.μ., ισό-γειο 107 τ.μ. (δυάρι και έναγκαράζ), όροφο 107 τ.μ.,(τριάρι οροφοδιαμέρισμα).Τιμή 300.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται ολοκαίνουργιοδυάρι στο κέντρο της πό-λης. Πρόκειται για οροφο-διαμέρισμα σε τριώροφη οι-κοδομή. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται μονοκατοικία 130τ.μ., με αυλή 1 στρέμ., στηΒαρειά. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ.τηλ. 22510 23781 &6932-315919, www.leonisrealestate.com

Πωλείται εξαιρετική, ανε-ξάρτητη μονοκατοικία 115τ.μ., πενταετίας, στα Πάμφι-λα. Διαθέτει 2 υπνοδωμά-τια, μεγάλη βεράντα 80 τ.μ.και υπόλοιπο συντελεστήδόμησης (30 τ.μ.) για προ-έκταση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩ-ΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 2251046266, 22510 29942,6972-990181.

Πωλείται διαμέρισμα 63τ.μ., 3ου ορόφου, σε καλήκατάσταση, στην τιμή των86.000 ευρώ, στην περιοχήτης Χρυσομαλλούσας, πλη-σίον «Γαρδένιας». Πληρ.τηλ. 22510 44245.

Πωλείται ανακαινισμένο πο-λυτελές διαμέρισμα, 95τ.μ., 4ου ορόφου, με μεγά-λες βεράντες, στην περιοχήτου γηπέδου (Καλλιθέα).Πληρ. τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται γκαρσονιέρα34τ.μ., 1ου ορόφου, πλή-ρως επιπλωμένη στην Πανα-γιούδα. 55.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Page 14: Εμπρός 3297

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 201114

Πωλείται στα Μιστεγνά διώ-ροφη κατοικία με θέα και μεανεξάρτητο ισόγειο δυάρι,συνολικής επιφάνειας 185τ.μ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ.Πληρ. τηλ. 22510 47456και 6977-359251.

Πωλείται διαμέρισμα 80τ.μ., 1ου ορόφου, στα Μαύ-ρα Σίδερα, γωνιακό, σε άρι-στη κατάσταση. ΚΤΗΜΑΤΟ-ΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥ-ΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 2251047456 και 6977-359251.

Πωλούνται 3 γκαρσονιέρες4 ετών, σε διώροφη οικοδο-μή, πλησίον της εκκλησίαςτης Ζωοδόχου Πηγής. ΚΤΗ-ΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑ-ΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ.22510 47456 και 6977-

359251.

Πωλείται μονοκατοικία 140τ.μ., στο 12ο χλμ. εθνικήςοδού Μυτιλήνης - Καλλο-νής, με 80 τ.μ. βοηθητι-κούς χώρους, γκαράζ, κα-λοριφέρ με γερμανικό λέ-βητα, air-condition, ηλιακό,μεγάλο πατάρι, 3 Υ/Δ καιγεώτρηση, σε οικόπεδο(κήπο) 1.150 τ.μ.. ΚΤΗΜΑ-ΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ.22510 47456 και 6977-359251.

Πωλείται τριάρι διαμέρισμαστη Μυρογιάννη - ΜακρύςΓιαλός, γωνιακό, 2ου ορό-φου, 103 τ.μ., με μπαλκό-νια και σε πολύ καλή κατά-σταση. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙ-ΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ.

Πληρ. τηλ. 22510 47456και 6977-359251.

Ενοικιάζεται στην Αερ. Γιαν-ναρέλλη κατάστημα 120τ.μ., με πατάρι 40 τ.μ. και55 τ.μ. βοηθητικούς χώ-ρους. Υπάρχει δυνατότητααύξησης των 120 τ.μ. κατά80 τ.μ. (σύνολο 200τ.μ.).ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑ-ΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ.22510 47456 και 6977-359251.

Πωλείται διαμέρισμα 35 τ.μ.στο «Π», οδός Αγ. Ειρήνης -Μυτιλήνη, κατάλληλο γιαεπαγγελματική στέγη. ΚΤΗ-ΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑ-ΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ.22510 47456 και 6977-359251.

Πωλείται οικόπεδο εντόςσχεδίου πόλης Μυτιλήνης,800 τ.μ., με δυνατότητα δό-μησης 1.120 τ.μ.. Δεκτέςσοβαρές προτάσεις. ΚΤΗ-ΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑ-ΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ.22510 47456 και 6977-359251.

Πωλούνται στη Σκάλα Μιστε-γνών 2 οικόπεδα, εντός οικι-σμού. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ.Πληρ. τηλ. 22510 47456και 6977-359251.

Πωλούνται στο Κομκό 2 οι-κόπεδα των 360 τ.μ. και1.070 τ.μ. αντίστοιχα, εντόςοικισμού, με θέα. ΚΤΗΜΑ-ΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ.22510 47456 και 6977-359251.

Πωλείται πριν την Αρίσβηκαι πάνω στην εθνική οδόΜυτιλήνης - Καλλονής οικό-πεδο 4 στρεμμάτων,130.000 €. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕ-ΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑ-ΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 2251047456 και 6977-359251.

Πωλείται στη Λακέρδα, 70μ. από κεντρικό δρόμο, οι-κόπεδο 10 στρεμ., με δυ-νατότητα δόμησης 185 τ.μ.και με θέα τον κόλπο τηςΓέρας. Τιμή 110.000 €.ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜ-ΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ.τηλ. 22510 47456 και6977-359251.

Πωλείται οικόπεδο στονκεντρικό δρόμο της Αρί-σβης, 160 τ.μ., με δυνατό-τητα δόμησης 230 τ.μ.. Τι-

μή 120.000 €. ΚΤΗΜΑΤΟ-ΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥ-ΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 2251047456 και 6977-359251.

Πωλείται στο Πυργί μετάτην Coca-Cola και πάνωστο δρόμο οικόπεδο 4στρεμ., με θέα τον κόλποτης Γέρας και με οικοδομι-κή άδεια για ανέγερση 200τ.μ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ.Πληρ. τηλ. 22510 47456και 6977-359251.

Στο Κιόσκι πωλείται οικό-πεδο 340 τ.μ. με δυνατό-τητα δόμησης 340 τ.μ..ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜ-ΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ.τηλ. 22510 47456 και6977-359251.

ΜΥΤΙΛΗΝΗ

AEOLIAN ESTATEΑθηνέλλης Τζάννος

Καβέτσου 36 - ισόγειο

Πληρ. τηλ. 6947-949150

ASPIS REAL ESTATE

ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΕΣ

ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ Μυτιλήνη: Καβέτσου 13,

τηλ.: 22510 22220

Αθήνα: Λεωφόρος Συγγρού

320, τηλ. κέντρο: 210

6106560

ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣΙΚΤΙΝΟΥ 2, ΙΣΟΓΕΙΟ

22510 46266, 22510

29942, 6972-990181

ΑΜΠΑΤΖΗΣ

ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣΠΑΡΚΙΝΓΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

Τηλ. 22510 47456,

κιν. 6977-359251

BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

ΑΚΙΝΗΤΩΝ Κομνηνάκη 19, Μυτιλήνη

τηλ. 22510 40188

www.investinlesvos.com

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙNHΤΩΝWWW.LESVOS-REALE-

STATE.GR

Δούκας Στέργος

Ν. Αποστόλη 1, Μυτιλήνη

τηλ. 2251046450,

κιν. 6932-622045

KOYNEΛΛHΣ MAPKOΣEPMOY 278

Τηλ. 22513 00984,

κιν 6943-472073

[email protected]

ΚΤΗΜΑΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Ραλλίδης Λουκιανός

Καβέτσου 38

Τηλ. 22510 45181,

κιν. 6945-935806

www.lesvos-houses.gr

[email protected]

ΛΕΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣΑθ. Μητρέλια 1 & Ικαρίας

(Λαδάδικα)

Τηλ. 22510 23781,

6932-315919

www.leonisrealestate.com

e-mail: info@leonisreale-

state.com

REALHOUSESΠεργαμηνού Μαρίνα

Ερμού 254

Τηλ. 22510 41196,

κιν.6974-472262

www.realhouses.gr

REALPROΜποσταντά Άντζελα

Hλία Bενέζη 2

Tηλ. 22510 40074,

κιν. 6938477850

www.realpro.gr

ΠΑΡΑΣΧΗ ΚΑΤΙΟΥΣΑΚαβέτσου 17

Τηλ. 22510 44243,

κιν. 6936-626775

[email protected]

ΠΙΤΣΙΛΑΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ Καβέτσου 14

Τηλ. 22510 44245

www.inter-lesvos.grΠΛΩMAPI

ΚΑΛΔΕΛΛΗ ΜΑΡΙΑΝΑΤηλ. 22520 31711,

κιν 6974-142661

www.lesvos-realestate.com

e-mail: [email protected]

ΜΑΜΑΚΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ Τηλ. 22520 33335,

κιν. 6973-887531

www.mamakos.net

[email protected]ΠΟΛIΧΝΙΤΟΣ

HIBISCUS

REAL ESTATE SERVICESΚΟΥΡΒΑΝΙΟΥ ΜΠΑΛΚΙΖΑ

ΔΗΜΗΤΡΑ

Κ. Δεληγιάννη 6, Ψαράδικα -

Πολιχνίτος

Τηλ. 22520 41885

Κιν. 6945-479497

www.buy-greek-

property.co.uk

info@buy-greek-

property.co.uk

ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ - τηλ. 22510 47456, κιν. 6977-359251

Πωλείται διαμέρισμα 64τ.μ., 1ου ορόφου, με πρό-σοψη στην Καβέτσου (ΑγίαΕιρήνη). ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ.τηλ. 22510 23781 & 6932- 315919, www.leonisrealestate.com

Πωλείται στους ΠύργουςΘερμής νεόκτιστη μεζονέτα,3 επιπέδων, 3 υπνοδωμα-τίων, με τζάκι, καθώς καιαύλειο χώρο, περίπου 400τ.μ.. Επίσης πωλείται σταΠάμφιλα, νεόκτιστη μεζονέ-τα, 97 τ.μ., με αυλή και 2υπνοδωμάτια. ΑΦΟΙ ΑΣΗΜΑ-ΚΗ ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΑΚΗ Κα-τασκευή - Πωλήσεις - Aντι-παροχές (Ικτίνου, 2). Πληρ.τηλ. 22510 41244, 6948-172730.

Πωλείται ολοκαίνουργιοάνετο 4άρι με 3 υπνοδωμά-τια, 120 τ.μ., στη Χρυσο-μαλλούσα, 3ου ορόφου, μετζάκι, δρύινα πατώματα,βοηθητικό W.C., αποθήκη,αυτονομία και μεγάλη βε-ράντα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩ-ΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 2251046266, 22510 29942,6972-990181.

Πωλείται διώροφη μονοκα-τοικία 120τ.μ., στην περιο-χή Κιόσκι. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχα πα-ραδοσιακή κατοικία,650τ.μ., με βοηθητικούςχώρους, σε οικόπεδο1.000τ.μ., στο κέντρο τηςπόλης. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μεγάλη μονοκατοι-κία, διαμορφωμένη σε 4ανεξάρτητες γκαρσονιέρες,με δυνατότητα επέκτασης, 1λεπτό από Άγ. Θεράποντα.ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ.Πληρ. τηλ. 22510 46266,22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται προνομιούχο δια-μέρισμα 80τ.μ., α´ ορόφου,στο Ακρωτήρι. Υπάρχει καιδυνατότητα γκαράζ 40τ.μ..Πληρ. τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται συγκρότημα 11δωματίων, εμβαδού270τ.μ., σε οικόπεδο500τ.μ., πέτρινης κατα-σκευής, στο Μόλυβο. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο διαμ-περές διαμέρισμα, ρετιρέ,105 τ.μ., στα Μαύρα Σίδε-ρα. Πληρ. τηλ. 2251044245 και 22510 42528.

Πωλείται προνομιούχο κεν-τρικό οροφοδιαμέρισμαστην Καλλονή, 160 τ.μ.. Τι-μή διαπραγματεύσιμη.Πληρ. τηλ. 22510 44245και 42528.

Πωλείται κατοικία 55τ.μ.,με 50τ.μ. υπόγειο, σε προ-νομιούχο γωνιακό οικόπεδο735τ.μ., με απεριόριστηθέα, στις Νέες Κυδωνιές.Δυνατότητα επιπλέον δόμη-σης 250τ.μ.. Πληρ. τηλ.6974-778561.

Πωλείται προνομιούχα μεζο-νέτα υπό κατασκευή, 140τ.μ., με 70 τ.μ. ισόγειο γκα-ράζ και μικρή αυλή, στοΑκλειδιού. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 42528.

Πωλείται προνομιούχο νεόδ-μητο, ισόγειο, ημιτελές ορο-φοδιαμέρισμα, 115τ.μ., μεαυλή, στη Νέαπολη. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλούνται στο Ακρωτήρι,δύο πολυτελέστατες μεζονέ-τες ιδιωτικής κατασκευής,με επιπλέον ημιτελές διαμέ-ρισμα 150 τ.μ. Βρίσκονταισε 1.500 τ.μ. οικόπεδο μεκαταπληκτική πανοραμικήθέα, 3 υπνοδωμάτια, 2 μπά-νια με ROCA ήδη υγιεινής,μάρμαρα σε όλα τα δάπεδα,τζάκια, μεγάλες extra ντου-λάπες και πολλά επιπλέονντουλάπια κουζίνας. Εξαιρε-τική περίπτωση επένδυσης.ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ.Πληρ. τηλ. 22510 46266,22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται καινούργια μονο-κατοικία 140τ.μ., στην Καλ-λιθέα, με θέα. Σαλονοτρα-πεζαρία με τζάκι, 3 υπνοδω-μάτια με δρύινα πατώματα,μπάνιο, WC, θέρμανση: κα-λοριφέρ, air-conditioner,ηλιακός. Πληρ. τηλ. 2251023781 & 6932-315919,www.leonisrealestate.com

Πωλείται οροφοδιαμέρισμανεόδμητο, 105τ.μ., με 3 με-γάλα Υ/Δ, WC, μπάνιο, με-γάλο σαλόνι με τζάκι, κουζί-να με πάσο, με 30τ.μ. μπαλ-κόνια, 25τ.μ. γκαράζ και πα-νοραμική θέα. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλούνται 2 οροφοδιαμερί-σματα, 70τ.μ. το καθένα, σεδιπλοκατοικία, με δυνατότη-τα εσωτερικής επικοινω-νίας. 4 Υ/Δ, 2 κουζίνες, 2σαλόνια, 2 μπάνια, μεγάλοςχώρος αυλής - κήπου, στοΜεσαίο Χάλικα, τιμή245.000. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται εξαιρετική ιδιόκτη-τη μεζονέτα 150τ.μ. στοΑκρωτήρι, με σχεδόν1στρέμ. αυλή (μπρος - πί-σω), με extra υπόγειο80τ.μ. και 130τ.μ. περίπουβεράντες. 3 υπνοδωμάτιακαι 3 μπάνια. ΑΚΙΝΗΤΑΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ.22510 46266, 2251029942, 6972-990181.

Πωλείται στο Κιόσκι, μεγάληανεξάρτητη μονοκατοικίααποτελούμενη από ισόγειουπερυψωμένο όροφο 125τ.μ. με 3 υπνοδωμάτια καιδύο μισθωμένα άνετα δυά-ρια στον πάνω όροφο, 62τ.μ. και 59 τ.μ. αντίστοιχα.Βρίσκεται σε 290 τ.μ. οικό-πεδο και υπάρχει υπόλοιποΣυντελεστή Δόμησης 39τ.μ., για ανέγερση προσθή-κης ή μιας ανεξάρτητηςγκαρσονιέρας. ΑΚΙΝΗΤΑΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ.22510 46266, 2251029942, 6972-990181.

Πωλείται καινούργια πολυτε-λής, προνομιούχα και αυτο-τελής μονοκατοικία125τ.μ., με 45τ.μ. σοφίτα,με τζάκι και ηλιακό, στο κέν-τρο της πόλης, πλησίονΟΤΕ. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μεζονέτα 100τ.μ.,νεόδμητη, σε οικόπεδο280τ.μ., με 3 Υ/Δ πανορα-μική θέα, κήπος, 200μ. απότη θάλασσα. Επιπλέον50τ.μ. βοηθητικός χώροςστο ισόγειο, τιμή προσιτή,στο Δ. Λουτροπολέως Θερ-μής. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται πλησίον Γηπέδουοροφοδιαμέρισμα 80τ.μ., γ´ορόφου, με θέα και αυτονο-μία. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛ-ΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 2251046266, 22510 29942,6972-990181.

Πωλείται γκαρσονιέρα δε-καετίας, στην περιοχή τηςΧρυσομαλλούσας, εμβαδού29τ.μ.. Τιμή ευκαιρίας40.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.6932-622045, 2251046450, www.lesvos-realestate.gr

Πωλείται εξαιρετική παρα-θαλάσσια μεζονέτα στη Νεά-πολη (επί της ΚεντρικήςΟδού). Με 3 Υ/Δ, extraβοηθητικό WC, τζάκι, δια-μορφωμένους όλους τουςβοηθητικούς χώρους στοημιισόγειο με μάρμαρα, εγ-καταστάσεις κ.τ.λ.. Μεγάλεςάνετες βεράντες και απεριό-ριστη θέα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑ-ΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ.22510 46266, 2251029942, 6972-990181.

Πωλείται διώροφο σπίτι σταΒατερά, 300μ. από τη θά-λασσα, με θέα, συνολικούεμβαδού 260τ.μ.. 130τ.μ.ο όροφος (ισόγειο: δυάρικαι τριάρι και 1ος όροφος:μεγάλο τεσσάρι με τζάκι),σε οικόπεδο 900τ.μ., οικο-δομήσιμο άλλα 250τ.μ.. Τι-μή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ.22520 61193, 6974-949625.

Page 15: Εμπρός 3297

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011 15

Ενοικιάζεται δυάρι 55 τ.μ.,3ου ορόφου, στην περιοχήτου γηπέδου. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥ-ΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 2251300984, 6943-472073, www.kounellisestate.gr

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα,καινούργια και επιπλωμένη,στο Βουναράκι. ΜΕΣΙΤΙΚΟΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ.22513 00984, 6943-472073, www.kounellisestate.gr

Πωλείται μονοκατοικία 86τ.μ., 2 Υ/Δ, σε 2 επίπεδα, μεαυλή και θέα, στη Χρυσομαλ-λούσα. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛ-ΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 2251300984, 6943-472073, www.kounellisestate.gr

Πωλείται μονοκατοικία 192τ.μ. και 60 τ.μ. γκαράζ, με 3Υ/Δ, κουζίνα, καθιστικό, απε-ριόριστη θέα, πενταετίας, σεεξαιρετική κατάσταση, Συνοι-κισμός Μυτιλήνης. ΜΕΣΙΤΙΚΟΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ.22513 00984, 6943-

472073, www.kounellisestate.gr

Πωλείται μεζονέτα 142 τ.μ.,καινούργια, με 3 υπνοδωμά-τια και θέα, στην Παναγιούδα.Τιμή Λογική. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥ-ΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 2251300984, 6943-472073, www.kounellisestate.gr

Πωλείται μεζονέτα υπό κατα-σκευή, 125 τ.μ. + 65 τ.μ.,υπόγειο, με 3 Υ/Δ και 180τ.μ. αυλή, στα Αλυφαντά. ΜΕ-ΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ.τηλ. 22513 00984, 6943-472073, www.kounellisestate.gr

Πωλείται 60 τ.μ., μονοκατοι-κία, με 1 Υ/Δ και Σ.Δ. 20 τ.μ.,στο Κιόσκι. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥ-ΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 2251300984, 6943-472073, www.kounellisestate.gr

Πωλείται παλιά οικία 55 τ.μ. +55 τ.μ. υπόγειο, με αυλή καιθέα το κάστρο, στο Συνοικι-σμό. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ.Πληρ. τηλ. 22513 00984,

6943 - 472073, www.kounellisestate.gr

Πωλείται διαμέρισμα 105τ.μ., με 3 Υ/Δ και αυλή, σε δι-πλοκατοικία, με υπόλοιπο Σ.Δ.150 τ.μ., στη Χρυσομαλλού-σα. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ.Πληρ. τηλ. 22513 00984,6943 - 472073, www.kounellisestate.gr

Πωλείται δυάρι 72 τ.μ., 1ουορόφου, στη Χρυσομαλλούσα.ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ.Πληρ. τηλ. 22513 00984,6943 - 472073, www.kounellisestate.gr

Πωλείται μονοκατοικία 75τ.μ., με 2 Υ/Δ, ισόγεια, σε οι-κόπεδο 136 τ.μ. και χτίζει επι-πλέον 75 τ.μ., στο ΣυνοικισμόΜυτιλήνης. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥ-ΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 2251300984, 6943-472073, www.kounellisestate.gr

Πωλείται διαμέρισμα 54 τ.μ.,ισόγειο, με 1 Υ/Δ, στο κέντροτης Μυτιλήνης. ΜΕΣΙΤΙΚΟΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ.

22513 00984, 6943-472073, www.kounellisestate.gr

Πωλείται διαμέρισμα 110τ.μ., με 2 Υ/Δ, με υπόλοιποΣ.Δ. 85 τ.μ. και αυλή, σε πολύκαλή κατάσταση, στη Χρυσο-μαλλούσα. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥ-ΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 2251300984, 6943-472073, www.kounellisestate.gr

Ενοικιάζονται καινούργια γρα-φεία 30 τ.μ., επί της Ερμού.ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ.Πληρ. τηλ. 22513 00984,6943 - 472073, www.kounellisestate.gr

Πωλείται κατάστημα 41 τ.μ.επί της Ερμού, στο ύψος τηςΕπάνω Σκάλας. ΜΕΣΙΤΙΚΟΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ.22513 00984, 6943-472073, www.kounellisestate.gr

Πωλείται οικόπεδο 4.000τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο,στη Νεάπολη Μυτιλήνης. ΜΕ-ΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ.

τηλ. 22513 00984, 6943-472073, www.kounellisestate.gr

Πωλείται οικόπεδο 2 στρεμ.,στους Πύργους Θερμής, άρ-τιο, χτίζει 200 τ.μ., με θέα καιστο όριο του οικισμού. ΜΕΣΙ-ΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ.22513 00984, 6943-472073, www.kounellisestate.gr

Πωλείται οικόπεδο 300 τ.μ.εντός οικισμού, περιοχή Βου-ναράκι, με απεριόριστη θέα,κατάλληλο για επένδυση. ΜΕ-ΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ.τηλ. 22513 00984, 6943-472073, www.kounellisestate.gr

Πωλείται οικόπεδο 7 στρεμ.,χτίζει 230 τ.μ. στους ΠύργουςΘερμής. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛ-ΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 2251300984, 6943-472073, www.kounellisestate.gr

Πωλείται οικόπεδο 1 στρέμ.,εντός οικισμού, χτίζει 400τ.μ., στη Θερμή. Τιμή λογική.

ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ.Πληρ. τηλ. 22513 00984,6943 - 472073, www.kounellisestate.gr

Πωλούνται 2 οικόπεδα 4στρεμ., πάνω σε δημοτικόδρόμο, με απεριόριστη θέα,στο Κουμκό Μυτιλήνης. ΜΕΣΙ-ΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ.22513 00984, 6943 -472073, www.kounellisestate.gr

Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ.,χτίζει 200 τ.μ., στη Λουτρόπο-λη Θερμής. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥ-ΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 2251300984, 6943-472073, www.kounellisestate.gr

Πωλείται οικόπεδο 13.000τ.μ., στην περιοχή της ΔΕΗ,στη ζώνη χαμηλής όχλησης,χτίζει 7.000 τ.μ.. Τιμή λογική.ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ.Πληρ. τηλ. 22513 00984,6943 - 472073, www.kounellisestate.gr

KOYNEΛΛHΣ MAPKOΣ MEΣITIKO ΓPAΦEIO EPMOY 278 - τηλ. 22513 00984, κιν. 6943-472073 - [email protected]

Πωλείται γωνιακό διαμέρι-σμα 2ου ορόφου, 85τ.μ.,στην περιοχή του γηπέδου,κατάλληλο και για επαγγελ-ματική στέγη. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο δια-μέρισμα υπό κατασκευή,1ου ορόφου, 50τ.μ., στηΧρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μονοκατοικία στηνKυπαρισσίων, μερικώς ανα-καινισμένη, σε πολύ καλή τι-μή. Xωρίς αυλή, με 2 υπνο-δωμάτια. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩ-ΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 2251046266, 22510 29942,6972-990181.

Πωλείται καινούργια προνο-μιούχα μεζονέτα 140τ.μ.,με 80τ.μ. ημιισόγειο και600τ.μ. αυλή, με απεριόρι-στη θέα, στην Αγία Μαρίνα(υπό κατασκευή). Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται στου ΚαλαμάρηΠαναγιούδας εξαιρετική πα-ραθαλάσσια μεζονέτα,130τ.μ., ανεξάρτητη, με 3Υ/Δ, βοηθητικό WC, τζάκι,διαμορφωμένο ημιυπόγειο70τ.μ., αυλή, σε ιδανική το-ποθεσία. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩ-ΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 2251046266, 22510 29942,6972-990181.

Πωλείται στη Σουράδα δια-μέρισμα 85τ.μ., με εξτρά85τ.μ. αποθήκη. 2 επιπέ-δων, με εσωτερική σκάλα.Δυνατότητα 4 υπνοδωμα-τίων. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛ-ΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 2251046266, 22510 29942,6972-990181.

Πωλείται ημιισόγειο διαμέ-ρισμα 45τ.μ. στην Παναγιού-δα, με μικρή αυλή. 45.000ευρώ. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται καινούργια, παρα-θαλάσσια, πολυτελής μεζο-νέτα 100τ.μ., στην παραλίαΒατερών. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται πολυτελέστατη βί-λα 180 τ.μ., με έξτρα βοη-θητικές αποθήκες και γκα-ράζ, πολύ υψηλή ποιότητακατασκευής, καταπληκτικήαπεριόριστη θέα, σε 6στρεμ. οικόπεδο. Μάστερ-ρουμ με ιδιαίτερο μπάνιο,ξυλείες μασίφ από δρυ, γρα-νίτες κ.λπ.. Μόνο σοβαρέςπροτάσεις. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑ-ΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ.22510 46266, 2251029942, 6972-990181.

Πωλούνται ανεξάρτητες με-ζονέτες στην Παναγιούδα,από 108τ.μ. έως 130τ.μ.,με αυλή. Αρίστης κατα-σκευής σε εξαιρετικές τι-μές. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛ-ΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 2251046266, 22510 29942,6972-990181.

Πωλείται μικρό τριάρι68τ.μ., γ´ όροφου στα Μαύ-ρα Σίδερα, διαμπερές, μεθέα, σαλονοτραπεζαρία,κουζίνα, 2 υπνοδωμάτια καιαυτόνομη θέρμανση. ΛΕΩ-ΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 2251023781 & 6932-315919,www.leonisrealestate.com

Πωλείται στη Βερναρδάκηδιατηρητέα οικία 210τ.μ.περίπου στο σύνολο, με αυ-λή. Δυνατότητα 2 εισόδων,ιδανική για μετατροπή σεεπαγγελματικές στέγες, γρα-φεία ή γκαρσονιέρες. ΑΚΙ-ΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ.Πληρ. τηλ. 22510 46266,22510 29942, 6972-990181.

Πωλούνται προνομιούχεςμεζονέτες 105 τ.μ. εκάστη,με 52 τ.μ. γκαράζ, αυλή καιπανοραμική θέα, στην ευρύ-τερη περιοχή Σουράδας.Πληρ. τηλ. 22510 44245 &22510 42528.

Πωλείται νεόδμητο διαμέρι-σμα 70τ.μ., με 2 υπνοδωμά-τια, στην περιοχή Χάλικα, μεμεγάλες βεράντες και πανο-ραμική θέα. Έτος κατα-σκευής 2007. ΛΕΩΝΗΣ.Πληρ. τηλ. 22510 23781 &6932-315919, www.leonisrealestate.com

Πωλείται καινούργια προνο-μιούχα μεζονέτα 130τ.μ.,με 70τ.μ. ημιισόγειο και400 τ.μ. αυλή, στην ΑγίαΜαρίνα (υπό κατασκευή).Πληρ. τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Στη Σκάλα Ν. Κυδωνιών(Μπαλτζίκι) πωλούνται ετοι-μοπαράδοτες παραθαλάσ-σιες εξοχικές κατοικίες πά-νω στο κύμα, 30, 50, 70,80 και 100τ.μ., σε διαμερί-σματα & μεζονέτες από2.000τ.μ.. Πληρ. τηλ.6977-807567 & 2106395044, 22510 31747.

Πωλούνται πολυτελείς ανε-ξάρτητες γκαρσονιέρες/δυάρια/ τριάρια, σε υπερυ-ψωμένο πλεονεκτικό οικό-πεδο, με πανοραμική θέα, 6λεπτά από την Ερμού. Διαμ-περείς, άνετες οικίες, με ξε-χωριστές εισόδους και τζά-κι, από 36 έως 97τ.μ.. ΑΚΙ-ΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ.Πληρ. τηλ. 22510 46266,22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται προνομιούχο πολυ-τελές, καινούργιο οροφο-διαμέρισμα, 150τ.μ., σε δι-πλοκατοικία, με απεριόρι-στη θέα και αυλή στη Βα-ρειά. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο δια-μέρισμα 80τ.μ., α´ ορόφ.,πλήρως ανακαινισμένο, σεάριστη κατάσταση, στο Ναυ-τικό Όμιλο. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχα μο-νοκατοικία 95 τ.μ., με μεγά-λη αυλή σε 2 στρέμ. οικόπε-δο και πανοραμική θεά, στηΣκάλα Νέων Κυδωνιών.Πληρ. τηλ. 22510 44245 &22510 42528.

Πωλείται αρχοντικό 200τ.μ., υπόγεια και βοηθητικοίχώροί 100 τ.μ., σε άριστηκατάσταση. Έτος κατα-σκευής 1890. Βρίσκεται σεοικόπεδο 600 τ.μ. με ψηφι-δωτές αυλές, το δε κτήριοσε καλή κατάσταση και σεπολύ καλή τιμή. ΛΕΩΝΗΣ.Πληρ. τηλ. 22510 23781 &6932-315919.

Πωλείται προνομιούχο δια-μέρισμα α’ ορόφου, 100τ.μ., στην περιοχή Αγ. Παν-τελεήμονος στο Βουναράκι(διπλοκατοικία υπό κατα-σκευή). Πληρ. τηλ. 2251044245 & 42528.

Πωλείται νεόδμητη, παρα-θαλάσσια μεζονέτα 125τ.μ.,στην Παναγιούδα, με δια-μορφωμένο υπόγειο 70τ.μ.και οικόπεδο 300τ.μ., μεγά-λη σαλονοτραπεζαρία μετζάκι, πλήρως εντοιχισμένηκουζίνα, WC, 3 Υ/Δ, μπάνιοκαι μεγάλες βεράντες. Δε-κτές μόνο σοβαρές προτά-σεις. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ.22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com

Πωλείται ημιισόγειο πολυτε-λές διαμέρισμα, 50 τ.μ.,πλήρως επιπλωμένο, στοκέντρο της Χρυσομαλλού-σας. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528.

Πωλείται μονοκατοικία 120τ.μ. στο Βουναράκι, σε άρι-στη κατάσταση, βρισκόμενησε οικόπεδο 240 τ.μ.. Υπο-λείπονται άλλα 120 τ.μ. ναοικοδομηθούν. ΛΕΩΝΗΣ.Πληρ. τηλ. 22510 23781 &6932-315919, www.leonisrealestate.com

Πωλείται προνομιούχα διώ-ροφη μονοκατοικία 90 τ.μ.,ανακαινισμένη, με απεριόρι-στη θέα, στην Αγ. Μαρίνα,σε οικόπεδο 180 τ.μ..Πληρ. τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται ισόγεια αποθήκη56 τ.μ., με πρόσβαση αυτο-κινήτου, στην Καλλιθέα.ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚINΗΤΩΝ.Πληρ. τηλ. 22510 46450,6932-622045, www.lesvos-realestate.gr

Πωλείται παραθαλάσσιο κα-τάστημα στη Νεάπολη Μυτι-λήνης. Διαθέτει μεγάλο αύ-λειο χώρο. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο δια-μέρισμα επάνω ορόφου (σεδιπλοκατοικία), 114 τ.μ., μεχώρο στάθμευσης, πλησίονΚαβέτσου. Κατάλληλο γιαεπαγγελματική στέγη. Τιμήπροσιτή. Πληρ. τηλ. 2251044245, www.inter-lesvos.gr

Πωλούνται γραφεία 141τ.μ.(σύνολο) στην προκυμαίαΜυτιλήνης, με πολύ καλήαπόδοση ενοικίου. ΛΕΩ-ΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 2251023781 και 6932-315919,www.leonisrealestate.com

Πωλείται ακίνητο 400 τ.μ.στο κέντρο της Μυτιλήνης.Στεγάζει επικερδή επιχείρη-ση τουριστικού ενδιαφέρον-τος. Εξαιρετική ευκαιρίαεπένδυσης, με εξασφαλι-σμένα καθαρά κέρδη100.000 ευρώ ετησίως.Πληροφορίες από το γρα-φείο, μόνο σοβαρές προτά-σεις. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛ-ΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 2251046266, 22510 29942,6972-990181.

Πωλείται μεγάλο βιοτεχνικόκτήριο και κατάστημα, στηνΠαγανή Μυτιλήνης. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται κατάστημα στη πε-ριοχή «Ποταμός» ΛαγκάδαςΜυτιλήνης, κατάλληλο γιασυνεργείο και άλλες παρεμ-φερείς χρήσεις. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται επαγγελματικόςχώρος 900 τ.μ. επί της Ε.Ο.Μυτιλήνης - Καλλονής, πλη-σίον ξενοδοχείου «Μυτιλά-να». Έκταση οικοπέδου 8στρέμ.. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται αποθήκη υπόγειαστα Πυργέλλια. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται πολύ μεγάλο κατά-στημα στην κεντρική αγοράΜυτιλήνης (οδός Ερμού).Μόνο σοβαρές προτάσεις.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται κεντρικό κατάστη-μα 100τ.μ., με 60τ.μ. απο-θήκη, σε εμπορικό σημείοτης αγοράς. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται γκαράζ 23τ.μ.,στην περιοχή της Καλλιθέ-ας, 22.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

ΠΩΛΗΣΕΙΣΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ

ΧΩΡΩΝ

Page 16: Εμπρός 3297

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 201116Πωλείται κατάστημα140τ.μ., με μεγάλο πεζο-δρόμιο, στη Χρυσομαλλού-σα. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ.22510 23781 & 6932 -315919, www.leonisrealestate.com

Πωλείται κατάστημα στηνκεντρική αγορά της Μυτιλή-νης στην περιοχή «ΜΠΑΣΦΑΝΑΡ», που περιλαμβάνει:Υπόγειο - ισόγειο - πατάρικαι α´ όροφο. Συνολικά169,60 τ.μ.. Πληρ. τηλ.22510 20625.

Ενοικιάζεται κατάστημα 100τ.μ. στη Σκάλα Βασιλικών,ευρισκόμενο επί της παρα-λίας, κατάλληλο για κατάστη-μα εστίασης ή αναψυχής.Έχει αρκετούς βοηθητικούςχώρους. Πληρ. τηλ . 2251045181.

Ενοικιάζεται κατάστημα υγει-ονομικού ενδιαφέροντος, 216τ.μ., με 4 στρέμ. αυλή, στηνπαραλία Παμφίλων, σε ειδυλ-λιακή τοποθεσία. ΑΦΟΙ ΑΣΗ-ΜΑΚΗ ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΑΚΗ. Κα-τασκευή - Πωλήσεις - Αντιπα-ροχές (Ικτίνου 2). Πληρ. τηλ.22510 41244, 6948-172730.

Ενοικιάζεται προνομιούχοκατάστημα 160 τ.μ., στο 6οχλμ. επαρχιακής οδού Μυτι-λήνης - Καλλονής, με ιδιωτι-κό πάρκινγκ και γεώτρηση.Πληρ. τηλ. 22510 44245,22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζονται 2 ισόγεια κα-ταστήματα στην κεντρικήαγορά της Μυτιλήνης (πε-ριοχή Πηγαδάκι), το πρώτοανακαινισμένο, 27 τ.μ., σεπάροδο της Ερμού και τοδεύτερο 25 τ.μ. εσωτερικόκατάστημα, με είσοδο επίτης Ερμού. Πληρ. τηλ. 2108048500, 6974-895754(απογευματινές ώρες).

Ενοικιάζεται κεντρικό κατά-στημα 50 τ.μ., με πατάρι 20τ.μ., σε πάροδο της Ερμού.Πληρ. τηλ. 22510 44245,22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται χώρος 150τ.μ., πλήρως ανακαινισμέ-νος, στον 1ο όροφο, πάνωστο λιμάνι, επί της Λεωφ.Κουντουριώτου. Κατάλλη-λος για εστιατόριο, καφετέ-ρια, μπαρ ή και για γραφείοεταιρείας. Πληρ. τηλ. 6944-618818.

Ενοικιάζεται επαγγελματι-κός χώρος 115 τ.μ., πλη-σίον σούπερ μάρκετ «Βερό-πουλος», κατάλληλος γιαστέγαση γραφείων, φροντι-στηρίων κ.λπ.. Τιμή 1.000ευρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται καινούργιο κατά-στημα 33 τ.μ., επί της Καβέ-τσου. Τιμή 750 ευρώ. Πληρ.τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται ισόγειο κατά-στημα 110 τ.μ., πίσω απότην κεντρική αγορά. Πληρ.τηλ. 22510 44245 και42528.

Ενοικιάζεται κατάστημα 70τ.μ. στη Χρυσομαλλούσα,για κάθε χρήση. Χαμηλή τι-μή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛ-ΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 2251046266, 22510 29942,6972-990181.

Ενοικιάζεται κατάστημα 120τ.μ. πίσω από το Νοσοκο-μείο, με επιπλέον εξωτερι-κό χώρο, προς κάθε χρήση,σε πολύ καλή τιμή. Βρίσκε-ται σε συγκρότημα καταστη-μάτων. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩ-ΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 2251046266, 22510 29942,6972-990181.

Ενοικιάζεται γραφείο 1ουορόφου, 62,5 τ.μ., στηνΕλευθερίου Βενιζέλου 5, δί-πλα στο πρώην «Ατλάντικ».ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΕ-ΣΒΟΥ. Πληρ. τηλ. 2251043200.

Ενοικιάζεται ισόγειο κατά-στημα 106 τ.μ., με επιπλέονπατάρι, στην Ελ. Βενιζέλου29, Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ.6976-626973, 2251029206.

Ενοικιάζεται γραφείο 26τ.μ.2ου ορόφου, στην Ικτίνου.Σε χαμηλή τιμή, ιδανικό γιακάθε χρήση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑ-ΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ.22510 46266, 2251029942, 6972-990181.

Ενοικιάζεται γραφείο 40τ.μ., πλησίον Ερμού, στούψος του Αγίου Θεράπον-τος. Ιδανικό για κάθε χρή-ση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛ-ΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 2251046266, 22510 29942,6972-990181.

Ενοικιάζεται προνομιούχονέο κατάστημα 160 τ.μ. με100 τ.μ. ημιυπόγειο, πλη-σίον Ζωοδόχου Πηγής.Πληρ. τηλ. 22510 44245 &42528.

Ενοικιάζεται στην οδό Ικτί-νου πλεονεκτικό γραφείο4ου ορόφου, ιδανικό γιαεπαγγελματική στέγη, σεκεντρικότατη πολυκατοικίαστην αρχή της οδού Καβέ-τσου. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛ-ΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 2251046266, 22510 29942,6972-990181.

Ενοικιάζεται μαγαζί στηνκεντρική αγορά, 43 τ.μ..Πέτρινοι τοίχοι, δυνατότηταδημιουργίας παταριού.Πληρ. τηλ. 22510 44243 &6936-626775.

Ενοικιάζονται 2 καταστήμα-τα-επαγγελματικοί χώροι,70 & 40 τ.μ. αντίστοιχα, μα-ζί ή και μεμονωμένα, στηΧρυσομαλλούσα, Θουκυδί-δη & Κανάρη, πρώην αξονι-κός τομογράφος «ΙατρικήΔιάγνωση». Πληρ. τηλ.22510 47474, 6978-292195.

Ενοικιάζεται κατάστημα(βιοτεχνικό κτήριο) 100τ.μ.με 40τ.μ. πατάρι στο Γαϊδα-ρανήφορο, ιδανικό για συ-νεργείο, βαφείο και εμπό-ριο αλουμινίων κ.τ.λ. Τιμήπολύ χαμηλή - μπορεί ναχρησιμοποιηθεί και για απο-θήκη. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛ-ΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 2251046266, 22510 29942,6972-990181.

Ενοικιάζονται 2 ολοκαίνουρ-για καταστήματα, αρίστηςκατασκευής, γενικού καιυγειονομικού ενδιαφέρον-τος, 150 τ.μ. και 170 τ.μ.,στην Παγανή, στο ύψος τουΚτηνιατρείου. Διαθέτουνάνετο χώρο φορτοεκφόρτω-σης και θέση στάθμευσης.Τιμές χαμηλές. ΑΚΙΝΗΤΑΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ.22510 46266, 2251029942, 6972-9901.

Delicatessen πωλείται ήενοικιάζεται στα Λαδάδικα,λόγω έκτακτης μετάθεσης.Τιμή πώλησης 65.000, τιμήενοικίασης 1.300. Μόνο σο-βαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ.22510 28418.

Πωλείται εστιατόριο στην πα-ραλία της Ερεσού, ανακαινι-σμένο και πλήρως εξοπλι-σμένο, με σταθερή πελατεία.Τιμή πώλησης 40.000 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 6983-869099.

Πωλείται επικερδής επιχείρη-ση ψαροταβέρνα-εστιατόριο,στην πλατεία της Σκάλας Καλ-λονής. Διαθέτει πλήρη εξοπλι-σμό (ταμειακή μηχανή, ψυ-γεία, κουζίνα, φούρνος καιτραπεζοκαθίσματα). Δεκτόςκάθε οικονομικός έλεγχος, τι-μή διαπραγματεύσιμη. Πληρ.τηλ. 22530 28012.

Πωλείται στην Πέτρα συγκρό-τημα με 5 ενοικιαζόμενα δω-μάτια, αυτόνομη θέρμανση,σε 4 στρέμ. οικόπεδο, 200μ. απόσταση από θάλασσα.Τιμή λογική. Πληρ. τηλ.6947-949150.

Πωλείται επιχείρηση στηνΠλατεία Σαπφούς 100 τ.μ.,με χαμηλό ενοίκιο, σε καλήτιμή. Πληρ. τηλ. 6948-041797.

Πωλείται λόγω υγείας επι-κερδής επιχείρηση καφέ-οβελιστήριο, στα Βατερά Λέ-σβου. Διαθέτει τον απαραί-τητο επαγγελματικό εξοπλι-σμό, εξέδρα στην παραλία,καθώς και δωμάτια, με στα-θερή πελατεία. Πληρ. τηλ.6973-526986.

Πωλείται επιχείρηση καφέ-ουζερί-εστιατόριο, στο κέν-τρο της πλατείας Καλλονής,εν ενεργεία, με σταθερή πε-λατεία, λόγω φόρτου εργα-σίας. Πληρ. τηλ. 6979-705151.

Πωλείται επικερδής επιχεί-ρηση καφετέρια-πιτσαρίαστην πλατεία Καλλονής. Τι-μή διαπραγματεύσιμη.Πληρ. τηλ. 22530 227556976-837749, κ. Νίκος.

Πωλείται επιχείρηση fast fo-od (καφέ, σάντουιτς, τυρό-πιτα, κρέπα κ.λπ.) στο κέν-τρο της πόλης, Ερμού 80,λόγω αναχωρήσεως. Τιμήπροσιτή. Δεκτός κάθε οικο-νομικός έλεγχος. Πληρ. τηλ.6980-785927.

Πωλείται οπωροπαντοπω-λείο - πρατήριο άρτου, επίτης Αεροπόρου Γιανναρέλ-λη, σε πολύ καλή τιμή.Πληρ. τηλ. 6989-919130,22510 42346.

Ενοικιάζεται προνομιούχοκεντρικό κατάστημα120τ.μ., με 60τ.μ. πατάρι,στην περιοχή της μαρίνας.Πληρ. τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μπετονιέρα καιαναβατόριο Ρομπόκα βαρέ-ως τύπου, με μηχανές Die-sel - Μαλκότσι, 12 & 15 ΗΡαντίστοιχα. Πληρ. τηλ.6936-897033.

Πωλείται επαγγελματικόςεξοπλισμός για ταβέρνα-εστιατόριο: Καταψύκτης, 2γύροι τριφασικοί, σετ ψη-σταριάς, θερμοφόρα πουκρατάει ζεστά τα σουβλά-κια, φούρνος για πίτσες, κο-τοπουλιέρα, πάγκος-ντουλά-πα 6-7 μ., 6 σκαμπώ, 7 τρα-πέζια τετράγωνα, 14 διθέ-σια καναπεδάκια, μεγάληεπαγγελματική φριτέζα, ψυ-γείο νερού, απορροφητή-ρας ψησταριάς, διπλός νε-ροχύτης ανοξείδωτος.Πληρ. τηλ. 6944-156802.

Πωλείται βυτίο μεταφοράςκαυσίμων για πρατήριο, χω-ρητικότητας 2.350 λίτρων,τύπος Mazda T2500, μεαντλία, μετρητή και 120μ.λάστιχο. Δεκτός κάθε μηχα-νολογικός έλεγχος. Τιμή συ-ζητήσιμη. Πληρ. τηλ. 6948-601773.

Πωλείται εξοπλισμός εστια-τορίου-ταβέρνας εξ ολοκλή-ρου ή μεμονωμένα. Ψυγείοτρίπορτο, λάντζες διπλέςανοξείδωτες, απορροφητή-ρας 2,5μ. μαζί με μοτέρεξαερισμού. Πληρ. τηλ.6988-907798, κ. Ντίνα.

Ζητείται για αγορά τριάρι ήτεσσάρι, εντός της Μυτιλή-νης. 2 ή 3 υπνοδωμάτια, γιαάμεση κατοίκηση. ΑΚΙΝΗΤΑΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ.22510 46266, 2251029942, 6972-990181.

Πωλείται ελαιόκτημα 4,5στρεμ., πάνω σε δημόσιοδρόμο, κατάλληλο για επι-χειρηματικές δραστηριότη-τες. Πληρ. τηλ. 2253022652, 6932-693313.

Πωλείται πάνω από την «Αχι-βάδα» εξαιρετικό γεωτεμά-χιο 1.200 τ.μ., με προοπτι-κή για οικόπεδο. Καταπλη-κτική θέα. Ιδανική για επέν-δυση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛ-ΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 2251046266, 22510 29942,6972-990181.

Πωλείται αγροτεμάχιο4στρεμ. άρτιο και οικοδομή-σιμο στην περιοχή μεταξύαεροδρομίου και Αγ. Μαρί-νας, θέση Χασάν Αγά (πλη-σίον Τούμπας Βουρνάζου).Πληρ. τηλ. 210 6719532,6972-228721, 6945-482614.

Πωλείται μεγάλο οικόπεδοεκτός σχεδίου, στη Λάρσο,κατάλληλο για επαγγελματι-κή χρήση ή και για ανέγερσηκατοικίας. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται οικόπεδο στονΑφάλωνα, 276 τ.μ., άρτιοκαι οικοδομήσιμο, οικοδο-μεί 280 τ.μ., με θέα. Τιμήπώλησης 70.000 ευρώ.ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ.Πληρ. τηλ. 22510 46450,6932-622045, www.lesvos-realestate.gr

Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ.στο Κουμκό, άρτιο και οικοδο-μήσιμο, με άδεια οικοδομήςγια 200 τ.μ., έξτρα υπόγειο.Πανοραμική, απεριόριστηθέα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛ-ΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 2251046266, 22510 29942.

Πωλούνται α) παραθαλάσσιοοικόπεδο 550 τ.μ., εντόςσχεδίου, άρτιο και οικοδομή-σιμο, απόσταση από θάλασ-σα: 200 μ., στη Νυφίδα Πολι-χνίτου και β) αγροτεμάχιο 3,5στρεμ., με ελαιόδεντρα, από-σταση από τη θάλασσα: 5χλμ., στα Δροκόπια Πολιχνί-του. Πληρ. τηλ. 2109525458, 6939-160425.

Πωλείται οικόπεδο 812τ.μ., πολύ κοντά στο λιμανά-κι της Νυφίδας. Χτίζει περί-που 400 τ.μ.. BUSINETΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ.Πληρ. τηλ. 22510 40188,www.investinlesvos.com

Πωλείται μικρό οικόπεδοστο Βουναράκι Μυτιλήνης.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο 500τ.μ., στην Κράτηγο. Κτίζει150 τ.μ., τιμή 160.000 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται οικόπεδο στη Μυ-τιλήνη, περιοχή Χρυσομαλ-λούσα, σε σημείο γωνίαςδρόμου, 117 τ.μ., με δόμη-ση 94 τ.μ.. Τιμή 115.000ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗ-ΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 2251046450, 6932-622045,www.lesvos-realestate.gr

Πωλείται μεγάλο οικόπεδο,άρτιο και οικοδομήσιμο,πλησίον θέσης «Γαϊδαρανή-φορος». Τιμή 135.000 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται προνομιούχο οικό-πεδο με απεριόριστη θέα,2.000 τ.μ. (χτίζει 200 τ.μ.),στο Ακρωτήρι. Τιμή δια-πραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται παραθαλάσσιο οι-κόπεδο, άρτιο και οικοδο-μήσιμο, ευρισκόμενο εντόςοικισμού στη Σκάλα ΝέωνΚυδωνιών, έκτασης 1στρέμ. περίπου. Κτίζει 400τ.μ.. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται οικόπεδο 4στρεμ., άρτιο και οικοδομή-σιμο, στην Αγία Μαρίνα. Κα-ταπληκτική θέα. Τιμή85.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται μεγάλο οικόπεδοέκτασης 25.000 τ.μ., σεαγροτική περιοχή Ταξιαρ-χών, πλησίον Δύο Αγίων. Τι-μή 120.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο 62 τ.μ.,στα Λουτρά Μυτιλήνης. Κτί-ζει περίπου 100 τ.μ. σε δύοεπίπεδα (50 και 50). Τιμή15.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο στο Πέ-ραμα Γέρας, 1.600 τ.μ. και50 τ.μ. οικίας. Δυνατότηταοικοδόμησης 400 τ.μ., εν-τός οικισμού. Τιμή 50.000ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗ-ΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 2251046450, 6932-622045,www.lesvos-realestate.gr

Πωλείται παραθαλάσσιο οι-κόπεδο 400 στρεμ. περί-που, στη θέση Μάλαθρα Πα-ρακοίλων Λέσβου. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο εντός οι-κισμού Περάματος Γέρας,άρτιο και οικοδομήσιμο.Διαθέτει γεώτρηση. Κτίζει400 τ.μ.. Τιμή 45.000 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται οικόπεδο επί τηςΕ.Ο. Μυτιλήνης - Παναγιού-δας, κατάλληλο τόσο γιαανέγερση κατοικίας όσο καιγια ανέγερση επαγγελματι-κών χώρων. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο στην πε-ριοχή Κουμκό Μυτιλήνης,με πανοραμική θέα, εμβα-δόν 4 στρεμμάτων με οικο-δομική άδεια για 200τ.μ. οι-κία. Τιμή 150.000 ευρώ.ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ.Πληρ. τηλ. 22510 46450,6932-622045, www.lesvos-realestate.gr

Πωλείται οικόπεδο άρτιο καιοικοδομήσιμο, εντός οικι-σμού Πληγωνίου, με θέαστη θάλασσα. Κτίζει 400τ.μ.. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται οικόπεδο 250τ.μ.(χτίζει 250τ.μ.), στην Καλλι-θέα. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οικό-πεδο 4.000 τ.μ., εκτός οικι-σμού, στη Θερμή. Χτίζει200 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο 5,5στρεμ., με 130 ρίζες ελιές,στην περιοχή Κώμη, θέσηΤάψα. Πληρ. τηλ. 6972-442460.

ΠΩΛΗΣΕΙΣΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΠΩΛΗΣΕΙΣΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΠΩΛΗΣΕΙΣ

ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΤΗΜΑΤΩΝ

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ

ΧΩΡΩΝ

Page 17: Εμπρός 3297

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011 17

Α Γ Ο Ρ Α Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Σ

Ι Δ Ι Α Ι Τ Ε Ρ Α Μ Α Θ Η Μ Α Τ Α

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

Από εργαστήριο ζαχαροπλα-στικής στη Μυτιλήνη ζητείταιζαχαροπλάστης ή βοηθός ζα-χαροπλάστη με εμπειρία.Πληρ. τηλ. 6972-815114(ώρες 09:00 - 19:00).

Από κομμωτήριο στη Μυτιλήνηζητείται κομμώτρια/κομμω-τής, με εμπειρία. Πληρ. τηλ.22510 23482.

Από ασφαλιστική εταιρεία πουεξειδικεύεται σε προγράμματα

υγείας, ζητείται συνεργάτης/-τιδα με προοπτική δημιουρ-γίας γραφείου στη Μυτιλήνη.Πληρ. τηλ. 6932-445007,2310 778714, [email protected]

Ζητούνται 3 άτομα (άνω των22 ετών) για εργασία από τοχώρο τους, μέσω Η/Υ. Μερικήή ολική απασχόληση. Πληρ.τηλ 6975-593625 ή στο sitewww.time-for-money.gr

Πολυεθνική εταιρεία, πρωτο-

πόρος στον τομέα διατρο-φής-ευεξίας, ζητά άμεσαάτομα άνω των 23 ετών γιαστελέχωση τμημάτων μάρκε-τινγκ, & διοικητικής οργάνω-σης. Δεν απαιτείται προϋπη-ρεσία. Επιθυμητή γνώση δια-δικτύου. Παρέχεται εκπαί-δευση - υψηλές αποδοχές -προοπτική καριέρας. Πληρ.τηλ. 6988-954483, www.extraxrima.gr

Ζητείται πεπειραμένος ψυκτι-κός, καταρτισμένος στην

επαγγελματική ψύξη, κάτο-χος διπλώματος αυτοκινή-του. Πληρ. τηλ. 2251048108.

ΖΗΤΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

Νέος 28 ετών, απόφοιτος Οι-κονομικών ζητά εργασία ωςβοηθός λογιστή ή ως υπάλλη-λος γραφείου. Άριστα αγγλικά,άριστη γνώση Η/Υ, με εκπλη-ρωμένες στρατιωτικές υποχρε-ώσεις. Πληρ. τηλ. 6974-053425 (Γιώργος).

Οικιακή βοηθός με χρόνια

προϋπηρεσίας και εμπειρίαςζητά εργασία για φύλαξη καιπεριποίηση ηλικιωμένου (δε-κτή και ως εσωτερική), σεοποιαδήποτε περιοχή της Λέ-σβου. Πληρ. τηλ. 2251041196, 6974 - 472262,www.realhouses.gr/, [email protected]

Κοπέλα με πιστοποιητικόECDL, άριστη γνώση χειρι-σμού Η/Υ, αγγλικά επιπέδουLower και με κάρτα ανεργίαςαπό ΟΑΕΔ, ζητά εργασία ωςυπάλληλος γραφείου. Πληρ.τηλ. 6974-877958.

Κυρία από τη Βουλγαρία, μεπροϋπηρεσία, ζητά απασχό-ληση για φύλαξη παιδιών καιηλικιωμένων, όλες τις ώρες(πρωί και βράδυ). Πληρ. τηλ.6984-710605.

Νοσηλεύτρια με πτυχίο καιεμπειρία αναλαμβάνει νοση-λευτική φροντίδα (ενέσεις,καθετήρες κ.λπ.). Επίσηςαναλαμβάνει τη φύλαξη παι-διών, αλλά και το διάβασμάτους για μαθήματα δημοτι-κού. Πληρ. τηλ. 6945-985466.

Φυσικομαθηματικός παραδίδειμαθήματα σε μαθητές γυμνασί-ου και λυκείου. Τιμές πολύπροσιτές. Πληρ. τηλ. 6942-540232.

Φιλόλογος με πείρα και με-ταδοτικότητα παραδίδει ιδι-αίτερα μαθήματα σε μαθη-τές γυμνασίου - λυκείου.

Πλούσιο υλικό σημειώσεων,παράδοση μαθημάτων μευπολογιστή, ιδιαίτερη πείρασε μαθητές με δυσλεξία στομάθημα της Έκθεσης. Δυνα-τότητα οργάνωσης μικρώνγκρουπ. Τιμές φιλικές. Δυ-νατότητα μαθημάτων καιστις περιοχές Γέρας, Πολι-χνίτου. Πληρ. τηλ. 6976-

595767.

Φιλόλογος με 12ετή εμπει-ρία παραδίδει μαθήματα γυ-μνασίου - λυκείου - ΕΠΑΛ(Αρχαία Ελληνικά, Λατινικά,Νέα Ελληνικά, Έκθεση-Έκ-φραση, Ιστορία). Προετοιμα-σία για πανελλαδικές εξετά-σεις. Πληρ. τηλ. 22510

22051 & 6974-478717.

Φιλολογίας, με πολυετή πεί-

ρα, παραδίδει μαθήματα

ισπανικών. Προετοιμασία

για πτυχία DELE (Inicial, In-

termedio, Superior). Τμήμα-

τα ολιγομελή ή ατομικά.

Πληρ. τηλ. 6932-434235.

Γερμανικής Φιλολογίας Πα-νεπιστημίου Αθηνών & Goe-the Institut. Παραδίδει μα-θήματα γερμανικών σε όλατα επίπεδα, για όλα τα πτυ-χία, σε μαθητές, φοιτητές,ενηλίκους. Παράδοση μαθη-μάτων και με τη μέθοδο τηςτηλεδιάσκεψης (internet).Πληρ. τηλ. 6937-012529,

22510 48545.

Καθηγήτρια Φιλόλογος μεπολυετή εμπειρία στη διδα-σκαλία Αρχαίων Ελληνικών,Λατινικών, Ιστορίας κι Έκθε-σης παραδίδει μαθήματα σεμαθητές γυμνασίου - λυ-κείου. Τιμές λογικές. Πληρ.τηλ. 6973-746278.

Πωλείται οικόπεδο στην πε-ριοχή Αγίας Μαρίνας Μυτι-λήνης, εμβαδόν 2 στρεμμά-των με δυνατότητα οικοδό-μησης 160 τ.μ οικίας, εφά-πτεται σε δρόμο χωρίς κλί-σεις. Τιμή 88.000. ΕΠΕΝ-ΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ.τηλ. 22510 46450, 6932 -622045, www.lesvos-realestate.gr

Πωλείται οικόπεδο 600 τ.μ.στην Κράτηγο. Επίπεδο, μεθέα, χτίζονται 300 τ.μ.. Σεπολύ καλή τιμή. ΛΕΩΝΗΣ.Πληρ. τηλ. 22510 23781 &6932-315919, www.leonisrealestate.com

Πωλείται επίπεδο προνομια-κό οικόπεδο 317 τ.μ. στηνΣκάλα Σικαμινιάς. Οικοδο-μούνται 127 τ.μ. ΛΕΩΝΗΣ.Πληρ. τηλ. 22510 23781,6932-315919, www.leonisrealestate.com

Πωλείται προνομιούχο οικό-πεδο 210τ.μ., στα Αλυφαν-τά. Χτίζει 250τ.μ.. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται περιφραγμένο οι-κόπεδο 372τ.μ., επί κεντρι-κού δρόμου στο Ίππειος, μεπαροχή νερού και ηλεκτρι-κού ρεύματος. Έχει μέσαμικρή παλιά μονοκατοικίακαι μεγάλη αυλή με δέντρα.Πληρ. τηλ. 22510 31167και 6976-601192.

Πωλείται οικόπεδο 3.000τ.μ. στο Πυργί επί της κεν-τρικής οδού, με θέα στονκόλπο της Γέρας. Άρτιο, οι-κοδομήσιμο και επίπεδο.Με άδεια οικοδομής. Μπο-ρούν να χτιστούν 200 τ.μ.Σε πολύ καλή τιμή. ΛΕΩ-ΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 2251023781, 6932 - 315919,www.leonisrealestate.com

Πωλούνται 2 επίπεδα οικό-πεδα, 4 στρεμ. το καθένα,στο Ακρωτήρι. Οικοδομούν-ται 160τ.μ. + 80τ.μ. υπό-γειο. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ.22510 23781 & 6932 -315919, www.leonisrealestate.com

Πωλείται οικόπεδο 5στρεμ.στη Νεάπολη, πάνω από το«Ολύμπικο». ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑ-ΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ.22510 46266, 2251029942, 6972-990181.

Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ.στη θέση Λακέρδα - Χρι-στός, 200μ. περίπου απότη θάλασσα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑ-ΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ.22510 46266, 2251029942, 6972-990181.

Πωλείται οικόπεδο στην πε-ριοχή του Μολύβου, μεάδεια οικοδόμησης για πέ-τρινη κατοικία, με μοναδικάπανοραμική θέα από τηνΠέτρα έως το δίαυλο Τουρ-κίας, με θέα ένα από ταομορφότερα ηλιοβασιλέμα-τα στο Αιγαίο. Στοιχεία κα-τοικίας: α) 114τ.μ. κύριοιχώροι, β) 64τ.μ. βοηθητικοίχώροι, γ) πισίνα 7,5μ. Χ4,5μ., δ) οικόπεδο περί τα900τ.μ.. Τιμή για το οικόπε-δο με την άδεια οικοδόμη-σης 55.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 6932-622045, 2251046450, www.lesvos-realestate.gr

Πωλείται πλεονεκτικό οικό-πεδο 6 στρεμμάτων, σταΒατερά Λέσβου, πλησίον ξε-νοδοχείου «Ειρήνη». Ιδανι-κό για κάθε επένδυση (ξε-νοδοχείο - δωμάτια κ.λπ.).ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ.Πληρ. τηλ. 22510 46266,22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ-μάτων, στην Παγανή (επίτου κεντρικού δρόμου). Κα-

τάλληλο για επαγγελματικήχρήση. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ.22510 23781 & 6932 -315919, www.leonisrealestate.com

Πωλείται παραθαλάσσιο οι-κόπεδο 4 στρ. στη ΣκάλαΣυκαμινέας, με πανοραμικήθέα προς το χωριό και τηθάλασσα, κατάλληλο γιατουριστική εκμετάλλευσηαλλά και για παραθεριστι-κές κατοικίες. ΛΕΩΝΗΣ.Πληρ. τηλ. 22510 23781,6932 - 315919, www.leonisrealestate.com

Πωλείται προνομιακό οικό-πεδο στο Μόλυβο,11.000τ.μ., με γεώτρηση.Κατάλληλο για επαγγελματι-κή χρήση, με πρόσοψη σεκεντρικό οδικό άξονα.Πληρ. τηλ. 6948-202060.

Πωλείται προνομιούχο οικό-πεδο 2.000τ.μ., με θέα,άρτιο και οικοδομήσιμο, εν-τός οικισμού, περιοχή Παμ-φίλων. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται παραθαλάσσιο οι-κόπεδο 10.000τ.μ., στηνΠέτρα Λέσβου. Ιδανικό γιατουριστική εκμετάλλευση.ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ.22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com

Πωλείται παραθαλάσσιο οι-κόπεδο στον Άγ. ΙσίδωροΠλωμαρίου, μεταξύ εκκλη-σίας και γηπέδου, με πρό-σωπο επί της πλαζ 50 μ.και επί της εθνικής οδούΑγ. Ισιδώρου - Πλωμαρίου.Είναι 1.500 τ.μ., εντός πα-λαιού οικισμού Αγ. Ισιδώ-ρου. Πληρ. τηλ. 2251024690 & 6946-011338.

Πωλείται οικόπεδο 1.000τ.μ. στην περιοχή Αγ. Μαρί-νας. Επίπεδο με πανοραμι-κή θέα. Οικοδομούνται 500τ.μ.. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ.22510 23781 & 6932-315919.

Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ.στην περιοχή της Aγ. Mαρί-νας, άρτιο και οικοδομήσι-μο, εκτός οικισμού. ΑΚΙΝΗ-ΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ.τηλ. 22510 46266, 2251029942, 6972-990181.

Πωλείται στα Βατερά προ-νομιακό παραθαλάσσιο οι-κόπεδο 2,5 στρεμ., με οι-κοδομική άδεια για 3 πολυ-τελείς πέτρινες μεζονέτες.Σύνολο δόμησης 400τ.μ..ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ.Πληρ. τηλ. 22510 46266,22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται μοναδικό οικόπε-δο 450τ.μ. περίπου, στηνπεριοχή Γηπέδου, με εξαι-ρετική προοπτική εκμετάλ-λευσης. Μόνο σοβαρέςπροτάσεις. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑ-ΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ.22510 46266, 2251029942, 6972-990181.

Πωλείται πλεονεκτικό οικό-πεδο στο Καγιάνι, 320τ.μ.,εφαπτόμενο σε δύο δρό-μους, με απεριόριστη πανο-ραμική θέα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑ-ΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ.22510 46266, 2251029942, 6972-990181.

Πωλείται εξαιρετικό οικόπε-δο 4 στρεμμάτων στα Βατε-ρά Λέσβου, 100μ. από τηθάλασσα. ΔΕΗ - ΔΕΥΑΜ -ΟΤΕ. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛ-ΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 2251046266, 22510 29942,6972-990181.

Πωλείται προνομιούχο, μο-ναδικό οικόπεδο, επί τηςπαραλίας της Πέτρας,

4.500 τ.μ.. Χτίζει 2.500τ.μ.. Απεριόριστη θέα. Τιμήδιαπραγματεύσιμη. Πληρ.τηλ. 22510 44245, 2251042528.

Πωλείται στη Σκάλα Καλλο-νής προνομιακό οικόπεδο880 τ.μ., 30 μ. από την πα-ραλία. Χτίζει 400 τ.μ. γιακατοικία και 600 τ.μ. γιατουριστική εκμετάλλευση.ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ.22510 23781 και 6932-315919, www.leonisrealestate.com

Πωλείται φουσκωτό Jocker370 γαστράτο, με στρατιω-τικές προδιαγραφές (ύφα-σμα Orca 1670 Denier, με-ταλλικές βαλβίδες, 4 αερο-θάλαμοι, γάστρα βαρέωςτύπου), Yamaha 25ΗΡ, κον-σόλα, κάθισμα, τρέιλερ,τέντα, φωτισμό. Το σύνολοείναι άβρεχτο. Πληρ. τηλ.6936-897033.

Πωλείται αυτοκίνητο μάρ-κας Volkswagen, Golf G.T.,μοντέλο 1993, 1.400 κυβι-κά, σε εξαιρετική κατάστα-ση, με ζαντολάστιχα, ηλιο-ροφή και ηχοσύστημα.Πληρ. τηλ. 6978-406968.

Πωλείται μηχανή Honda Va-radero 1.000 κ.κ., σε άρι-στη κατάσταση (γκαράζ).Πληρ. τηλ. 6932-455112.Τιμή 6.000 ευρώ.

Πωλείται Smart Pulse ‘02,χάτσμπακ, μεταχειρισμένο,χρώματος πράσινου (μεταλ-λικό), 600cc, με ABS, A/C,κεντρικό κλείδωμα, ηλε-κτρικά παράθυρα, immobili-

zer, πανοραμική γυάλινηοροφή, υδραυλικό τιμόνι.Έλεγχος δεκτός. Πληρ. τηλ.6938-949123.

Πωλείται Mercedes SportCoupe Look AMG, 2.000cc, full extra, με δερμάτινακαθίσματα και γυάλινη ορο-φή. Πληρ. τηλ. 6982-770592.

Πωλείται μηχανή ΥamahaFazer 1.000 cc, έκδοσηFZ1S, μοντέλο 2007,15.000 χιλιόμετρα, σε άρι-στη κατάσταση, φυλασσόμε-νη σε κλειστό γκαράζ, έξ-τρα μανιτάρια Υamaha,bagster, εργοστασιακός συ-ναγερμός Abus, όλα τα ser-vice σε αντιπροσωπεία, τιμή8.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.6973-403114, 2251045046, Νίκος.

Πωλούνται υπέροχα ιταλικάέπιπλα και άλλα είδη σπιτι-ού, σε χαμηλές τιμές, λόγωανακαίνισης. Πληρ. τηλ.6977-468969.

Φωτογραφία - Βίντεο. Ανα-λαμβάνουμε να απαθανατί-σουμε τις πιο ξεχωριστέςσας στιγμές. Τηλεφωνήστεμας για ένα ραντεβού στο6979-995467.

Πωλούνται χειροποίητα κυ-νηγετικά όπλα. Πληρ. τηλ.6936-897033.

Πωλείται αντίκα τραπεζαρίαμε 6 καρέκλες και μπουφέ,χειροποίητη του 1948, κα-ρυδιά ψημένη, σε άριστηκατάσταση. Τιμή συζητήσι-μη. Πληρ. τηλ. 6976-331127, 22510 45046,Έφη.

ΠΩΛΗΣΕΙΣΣΚΑΦΩΝ

ΠΩΛΗΣΕΙΣΔΙΚΥΚΛΩΝ &

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΑΣΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ!!!

Page 18: Εμπρός 3297

18ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011

∆HMOΣIEYΣEIΣ- ANAKOINΩΣEIΣ - ∆IAKHPYΞEIΣ- ∆HMOΣIEYΣEIΣ - ANAKOINΩΣEIΣ - ∆IAKHPYΞEIΣ - ∆HMOΣIEYΣEIΣ

ΙΔΡΥΜΑΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΑΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

ΠΕΡΙΛΗΨΗΔΙΑΚΗΡΥΞΕΩΝ

ΠΡΟΧΕΙΡΩΝΠΛΕΙΟΔΟΤΙΚΩΝΔΗΜΟΠΡΑΣΙΩΝ

Το Διοικητικό Συμβούλιο των

Φιλανθρωπικών Καταστημά-

των Μυτιλήνης, διακηρύττει

ότι εκτίθενται σε πρόχειρη

πλειοδοτική δημοπρασία,

προς πώληση, στις 11 Απρι-

λίου 2011 ημέρα Δευτέρα οι

παρακάτω ποσότητες ελαι-

ολάδου, εσοδείας 2010/

2011:

-5.163,20 χιλιόγραμμα Κληρ/

τος Νικολάου Μητρέλια.

-1.559,50 χιλιόγραμμα Κληρ/

τος Βασιλείου Καμπά.

-399,90 χιλιόγραμμα Κληρ/

τος Ερ. Αρχοντοπούλου.

-734,80 χιλιόγραμμα Κληρ/

τος Θρ. Αρχοντοπούλου.

Οι δημοπρασίες θα διενεργη-

θούν στα Γραφεία του Ιδρύ-

ματος (Καραντώνη 2) και

ώρα 10 π.μ. - 12 μ.. Τους

όρους των σχετικών διακη-

ρύξεων καθώς και περισσό-

τερες λεπτομέρειες μπορούν

να πληροφορηθούν οι ενδια-

φερόμενοι στα γραφεία του

Ιδρύματος, οδός Καραντώνη

2 - Μυτιλήνη και στο τηλέφω-

νο 22510 - 28518.

Μυτιλήνη 7 Απριλίου 2011

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.

ΤΩΝ Φ.Κ.Μ.

† Ο ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΙΑΚΩΒΟΣ

ΠΕΡΙΛΗΨΗΚΟΙΝΟΠΟΙΗΘΕΝΤΟΣ

ΔΙΚΟΓΡΑΦΟΥ

Ο υπογραφόμενος Δικαστικός

Επιμελητής του Πρωτοδικείου

Μυτιλήνης, ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΜΜ. ΓΙΑ-

ΛΟΥΡΗΣ, ύστερα από γραπτή

παραγγελία του Δικηγόρου Μυτι-

λήνης κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΣΑΚΥΡΗ,

πληρεξουσίου της ενάγουσας:

Μαρίας Δημήτροβα του Ιβάν, κα-

τοίκου Μυτιλήνης ήλθα και επέ-

δωσα προς τον: κ. Εισαγγελέα

των εν Μυτιλήνη Πρωτοδικών,

για τον εναγόμενο: Πετρόβ Πλά-

μεν του Ιβάν, κάτοικο πρώην Μυ-

τιλήνης Λέσβου και ήδη αγνώ-

στου διαμονής, ακριβές αντίγρα-

φο της ενώπιον του ΜΟΝΟΜΕ-

ΛΟΥΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΜΥΤΙΛΗ-

ΝΗΣ, απευθυνομένης από 3 Φε-

βρουαρίου 2011, Κλήσης, της

πρώτης κατ’ αυτού, ΚΑΙ ΖΗΤΑ:

Να γίνει δεκτή η παραπάνω

αγωγή σ’ όλα της τα αιτήματα,

να ανατεθεί στην πιο πάνω ενά-

γουσα αποκλειστικά η γονική

μέριμνα άλλως και επικουρικώς

η επιμέλεια του ανηλίκου τέ-

κνου της Βανέσας - Νικολέτας

Πλάμεν κ.λπ..- Στο τέλος της

πιο πάνω αγωγής, υπάρχει πρά-

ξη κατάθεσης του κ. Γραμματέα

του Μονομελούς Μυτιλήνης, με

αριθμό 33/ΕΓγμ/9-2-2011, από

την οποία φαίνεται η νόμιμη

κατάθεσή της σ’ αυτόν.- Κάτω

δε από αυτή υπάρχει και άλλη

Πράξη Ορισμού Συζήτησης του

Τμήματος Εργατικών Διαφορών,

του ιδίου πιο πάνω κ. Γραμματέα

του Μονομελούς Πρωτοδικείου

Μυτιλήνης, που ορίζει δικάσιμο

για την συζήτηση αυτής στις 10-

6-2011, και ώρα 09η π.μ., στο

παραπάνω Δικαστήριο που εγ-

γράφηκε η υπόθεση αυτή στο

πινάκιο με αύξ. αριθμό 77 και

στην παραπάνω δικάσιμο.- Για

να λάβει γνώση και για κάθε νό-

μιμη συνέπεια καλούμενο τον

πιο πάνω εναγόμενο να παρα-

στεί στην συζήτησή της όταν

και όπου πιο πάνω ορίζεται.- Για

τούτο σύνταξα την με αριθμό

007113Γ’/4-4-2011 έκθεσή μου

επίδοσης.-

O Δικαστικός Επιμελητής

(Ιωάννης Εμμ. Γιαλούρης)

ΠΕΡΙΛΗΨΗΚΟΙΝΟΠΟΙΗΘΕΝΤΟΣ

ΔΙΚΟΓΡΑΦΟΥ

Ο υπογραφόμενος Δικαστικός

Επιμελητής του Πρωτοδικείου

Μυτιλήνης, ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΜΜ. ΓΙΑ-

ΛΟΥΡΗΣ, ύστερα από γραπτή

παραγγελία του Δικηγόρου Μυτι-

λήνης κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΣΑΚΥΡΗ,

πληρεξουσίου της ενάγουσας:

Μαρίας Δημήτροβα του Ιβάν, κα-

τοίκου Μυτιλήνης ήλθα και επέ-

δωσα προς τον: κ. Εισαγγελέα

των εν Μυτιλήνη Πρωτοδικών,

για τον εναγόμενο: Πετρόβ Πλά-

μεν του Ιβάν, κάτοικο πρώην Μυ-

τιλήνης Λέσβου και ήδη αγνώ-

στου διαμονής, ακριβές αντίγρα-

φο της ενώπιον του ΠΟΛΥΜΕ-

ΛΟΥΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΜΥΤΙΛΗ-

ΝΗΣ, απευθυνομένης από 3 Φε-

βρουαρίου 2011, Κλήσης, της

πρώτης κατ’ αυτού, ΚΑΙ ΖΗΤΑ:

Να γίνει δεκτή η παραπάνω αγω-

γή σ’ όλα της τα αιτήματα, να κη-

ρυχθεί λυμένος ο γάμος που τέ-

λεσε η παραπάνω ενάγουσα με

τον πιο πάνω εναγόμενο στις 11

Σεπτεμβρίου 2000 κατά το δόγμα

της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκ-

κλησίας και στον Ιερό Ναό Αγίας

Παρασκευής του δ.δ. Ακρασίου

του Δήμου Πλωμαρίου Λέσβου

κ.λπ..- Στο τέλος της πιο πάνω

κλήσης, υπάρχει πράξη κατάθε-

σης του κ. Γραμματέα του Πολυ-

μελούς Μυτιλήνης, με αριθμό

59/ΤΠ/21-2-2011, από την οποία

φαίνεται η νόμιμη κατάθεσή της

σ΄ αυτόν.- Κάτω δε από αυτή

υπάρχει και άλλη Πράξη Ορισμού

Συζήτησης του Τμήματος Τακτι-

κής Πολυμελούς, του ιδίου πιο

πάνω κ. Γραμματέα του Πολυμε-

λούς Πρωτοδικείου Μυτιλήνης,

που ορίζει δικάσιμο για την συζή-

τηση αυτής στις 16-9-2011, και

ώρα 09η π.μ., στο παραπάνω Δι-

καστήριο που εγγράφηκε η υπό-

θεση αυτή στο πινάκιο με αύξ.

αριθμό 38 και στην παραπάνω

δικάσιμο.- Για να λάβει γνώση

και για κάθε νόμιμη συνέπεια

καλούμενο τον πιο πάνω εναγό-

μενο να παραστεί στην συζήτη-

σή της όταν και όπου πιο πάνω

ορίζεται.- Για τούτο σύνταξα

την με αριθμό 007114Γ΄/4-4-

2011 έκθεσή μου επίδοσης.-

O Δικαστικός Επιμελητής

(Ιωάννης Εμμ. Γιαλούρης)

ΠΕΡΙΛΗΨΗΚΟΙΝΟΠΟΙΗΘΕΝΤΟΣ

ΔΙΚΟΓΡΑΦΟΥ

Ο υπογραφόμενος Δικαστικός

Επιμελητής του Πρωτοδικείου

Μυτιλήνης, ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΜΜ.

ΓΙΑΛΟΥΡΗΣ, ύστερα από γρα-

πτή παραγγελία του Δικηγόρου

Μυτιλήνης κ. ΓΕΩΡΓΟΥ ΚΥΡΑ-

ΤΖΗ, πληρεξουσίου του: Εμμα-

νουήλ Ισκή του Κομνηνού, κα-

τοίκου Μήθυμνας Λέσβου ήλθα

και επέδωσα προς τον: κ. Ει-

σαγγελέα των εν Μυτιλήνη

Πρωτοδικών, για την: Μιριάνα

Τσουρτιτς του Μίλος, κάτοικο

πρώην Μήθυμνας Λέσβου και

ήδη αγνώστου διαμονής, ακρι-

βές αντίγραφο της με αριθμό

106/2010 απόφασης του Πολυ-

μελούς Πρωτοδικείου Μυτιλή-

νης (Διαδικασία Γαμικών Διαφο-

ρών) με την οποία απαγγέλεται

η λύση του πολιτικού γάμου που

έγινε, στις 24 Μαρτίου 1997.-

Για να λάβει γνώση και για κάθε

νόμιμη συνέπεια.- Για τούτο

σύνταξα την με αριθμό

006144Γ΄/14-1-2011 έκθεσή

μου επίδοσης.-

O Δικαστικός Επιμελητής

(Ιωάννης Εμμ. Γιαλούρης)

Φ Α Ρ Μ Α Κ Ε Ι ΑΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: ΔΙΗΜΕΡΕΥΕΙ

08.00 - 20.30

ΣΥΣ. ΦΑΡ. ΚΟΥΝΤΣΟΥΡΟΣ Δ. & ΕΛ. Καβέτσου 8, Πλατεία πάρκου

Τηλ. 22510 22113

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΕΙ17.30 - 07.45

ΑΛΕΞΑΝΔΡΗ ΜΑΡΙΑΠαπδιαμάντη 19, Χρυσομαλλούσα

Τηλ. 22510 29642ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι αμοιβαίες αλλαγές μεταξύ

των φαρμακείων δεν κοινοποιούνται στην εφημερίδα.

Δ Ρ Ο Μ Ο Λ Ο Γ Ι Α Π Λ Ο Ι Ω ΝΠΑΡΑΣΚΕΥΗ : 8 .4.2011

ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ“ΜΥΤΙΛΗΝΗ” 19.00 ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

“ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ” 17.30 ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

ΑΠΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ“EUR.EXPRESS” 18.00 ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

"ΠΗΝΕΛΟΠΗ" 09.00 ΠΡΟΣ ΛΗΜΝΟ-ΚΑΒΑΛΑ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Συνιστούμε στους αναγνώστες μας να επικοινωνούν με τις εταιρείεςκαι τα κατά τόπους πρακτορεία

για τυχόν αλλαγές στα δρομολόγια

Χ Ρ Η Σ Ι Μ Α Τ Η Λ Ε Φ Ω Ν Α

Μ Υ Τ Ι Λ Η Ν Η ΣΤουρ. Αστυνομία 22510 22776

Αστυνομία 22510 41911

Πυροσβεστική 199

Νομαρχία 156

Νοσοκομείο 22513 51100

22513 51200

Δημαρχείο 22510 27777

Τελωνείο 22510 28311

Λιμεναρχείο 22510 24115

Δημ.Θέατρο 22510 37194

Υπ. Αιγαίου 22510 38200

Δικαστήριο 22510 45489

TEΔK 22510 27333

Ταχυδρομείο 22510 28823

Μητρόπολη 22510 40892

Ραδιοταξί 22510 25900

Σταθμός Υπεραστικών

Λεωφ. ΚΤΕΛ 22510 28873

Σταθμός

Αστικών Λεωφ. 22510 46436

Δρομολόγια ΚΤΕΛ 22510 14505

ΚΕΘΕΑ ΛΕΣΒΟΥ 2251025670

6973-245453

Χ Ρ Η Σ Ι Μ Α Τ Η Λ Ε Φ Ω Ν Α

Λ Η Μ Ν Ο ΥΝοσοκομείο 22540 82000

Πυροσβεστική 22540 22199

Αστυνομία 22540 22200

Λιμεναρχείο 22540 22225

Ο.Α.Αεροδρόμιο 22540 92700 -1

Ο.Α. 22540 22214 -5

ΚΤΕΛ 22540 22464

Ταχυδρομείο 22540 22462

Επαρχείο 22540 22996

Αegean Airlines 22540 92720

Ε Λ Ε Γ Χ Ο Σ Κ Τ Ε ΟΟΣΑ ΕΧΟΥΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ

ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ ΣΑΣ

ΣΤΟ εμπρόςΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ

ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ:

“EΠIKOINΩNIA ΛEΣBOY A.E.” EΘNIKH TPAΠEZA

415/470156-97

ALPHA BANK601-00-2002-008741

TPAΠEZA ΠE IPA IΩΣ5709-017817-954

ΓENIKH TPAΠEZA9800145525-7

EMΠOP IKH TPAΠEZA85231511

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙ ΣΤΙΚΗ TPAΠEZAΛEΣBOY - ΛHMNOY

000432850013

MARFIN EGNAT IA BANK0266727426

ΧΡΗΣΙΜΑ

SUDOKU

ΛYΣΕΙΣ

∆ΥΣΚΟΛΟ

∆ΥΣΚΟΛΟΜΕΤΡΙΟΕΥΚΟΛΟ

ΕΥΚΟΛΟ ΜΕΤΡΙΟ

ΕτήσιοΜνημόσυνο

Στις 10 Απριλίου 2011, ημέρα Κυριακή και ώρα9:30, στον Ιερό Ναό του Αγίου Θεράποντος Μυ-τιλήνης, θα τελέσουμε το ετήσιο μνημόσυνο γιατην ανάπαυση της ψυχής του αγαπημένου μαςσυζύγου, πατέρα, αδελφού και ανιψιού

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΠΑΛΗ.

Η σύζυγοςΤα τέκνα

Η αδελφήΟι θείες και τα ξαδέλφια

Page 19: Εμπρός 3297

19ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

της ANAΣTAΣIAΣ ΣΠYPI∆AKH

Σε ριζική ανακαίνιση τουκινηματοθέατρου «Μα-ρούλα» προχωρά η δη-

μοτική αρχή Λήμνου, κατα-θέτοντας για ένταξη στο Ε-ΣΠΑ μια ολοκληρωμένηπρόταση για την επισκευήτου κτηρίου και τον εκσυγ-χρονισμό του. Τα προβλή-ματα που αντιμετωπίζει ηλειτουργία του μοναδικούχώρου πολιτισμού που υ-πάρχει στη Μύρινα και εξυ-πηρετεί τις ανάγκες των κα-τοίκων όλης της Λήμνου,είναι πολλά και πρέπει ναεπιλυθούν.Περιγράφοντας την εικόναπου παρουσιάζει το «Μα-ρούλα», ο δήμαρχος Λή-μνου, Αντώνης Χατζηδιαμα-ντής, αναφέρει: «Βρήκαμετο “Μαρούλα” σε κακή κα-

τάσταση. Δεν είχε εδώ καιδύο χρόνια πιστοποιητικόπυρασφάλειας και υπάρ-χουν σημαντικά προβλήμα-τα που θα πρέπει άμεσα νατα επιλύσουμε, ώστε ο ση-μαντικός αυτός χώρος πολι-τισμού να εκσυγχρονιστείκαι να μπορούμε να τον χαι-ρόμαστε όλοι οι Λημνιοί. Ε-τοιμάσαμε μια ολοκληρωμέ-νη πρόταση και πιστεύουμεότι σύντομα θα εγκριθεί γιανα ξεκινήσουμε άμεσα τιςαπαραίτητες εργασίες γιατην επισκευή του.»

Καινούργιο το φθινόπωρο

Το κινηματοθέατρο «Μα-ρούλα» λειτουργεί από το2008 χωρίς πιστοποιητικόπυρασφάλειας, με όποιουςκινδύνους αυτό συνεπάγε-ται για την ασφάλεια των ε-κατοντάδων Λημνιών που

κατακλύζουν τους χώρουςτου σε δεκάδες εκδηλώσειςπου διοργανώνονται, κυ-ρίως τους χειμερινούς μή-νες, αλλά και την άνοιξη καιτο φθινόπωρο.Οι εργασίες θα περιλαμβά-νουν συντηρήσεις σε όλο τοκτήριο, κυρίως στη σκηνήκαι την οροφή του, καθώςτο τελευταίο χρονικό διά-στημα αντιμετωπίζει καιπροβλήματα με τα νερά τηςβροχής. Ακόμη προβλέπο-νται νέες εγκαταστάσεις πυ-ρασφάλειας ώστε να δοθείάμεσα πιστοποιητικό απότην Πυροσβεστική Υπηρε-σία και να μπορεί το κινη-ματοθέατρο να λειτουργή-σει από το ερχόμενο φθινό-πωρο, ενώ προβλέπονταικαι νέες ηλεκτρομηχανολο-γικές εγκαταστάσεις, αλλάκαι ηλεκτρονικές, με ό,τι

σύγχρονο μέσο μπορεί ναδιατεθεί ώστε να λειτουργείο χώρος βάσει των νέωνπροδιαγραφών.Στο κινηματοθέατρο «Μα-ρούλα» διοργανώνονται,τουλάχιστον τέσσερις φο-ρές το μήνα, σημαντικές εκ-δηλώσεις και από το ΤμήμαΕπιστήμης Τροφίμων καιΔιατροφής του Πανεπιστη-μίου Αιγαίου. Αξίζει να ση-μειωθεί ότι κύριος στόχοςτης δημοτικής αρχής είναινα ξεκινήσουν σύντομα οιεργασίες ανακαίνισης τουσημαντικού αυτού για τηΛήμνο χώρου πολιτισμού,ώστε να ολοκληρωθούν ά-μεσα και μέχρι τις αρχέςτου φθινοπώρου, και ναμπορέσει να λειτουργήσειανακαινισμένο και με ασφά-λεια τους χειμερινούς μή-νες.

«Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης»Σκηνοθεσία, φωτισμοί, κο-

στούμια: Αντρεάς ΣεφτελήςΣκηνικά: Κλαίρη ΦραγκουλάκηΠιάνο: Νίκος ΤσαμαΐδηςΓραφιστικά και δημιουργικό σκηνι-κών, αφίσας και εξωφύλλου προ-γράμματος: Ελισάβετ ΚελίδουΓραφίστρια - φροντιστήριο: Μαρι-λένα ΣεφτελήΤα πρόσωπα του έργουΙοκάστη Παπαδάμου: Αγγελική Πο-λιτάκηΜανάβης: Δημήτρης ΚαμπάςΒοηθός Μανάβη: Μαριλένα Σεφτε-λήΓιούρι, ο Εσθονός υπηρέτης: Ευάγ-γελος ΦραγκουλάκηςΡωμύλος Παπαδάμου ο (νεκρός)σύζυγος: Αντώνης ΜυλωνάκηςΚάτια Παπαδάμου, η κόρη: Αφροδί-τη ΚαντσάΚοσμάς Λεοντίδης, ο συνεταίροςκαι οικογενειακός φίλος: ΜάριοςΣπανόςΣτέφανος Παπαδάμος, ο γιος: Δη-μήτρης ΔαστερίδηςΝάντια, η Ρωσίδα (;) guest star: Μα-τίνα ΚυριάκουΤο έργο διαδραματίζεται σε οροφο-διαμέρισμα πέμπτου ορόφου. Κά-ποιας Δευτέρας απόγευμα μέχρι τοξημέρωμα της Τρίτης.Στις 19 Μαρτίου ημέρα Σάββατο εί-χα δύο προσκλήσεις.Η μία για τον Παπάδο, τιμητική εκ-δήλωση για το Έτος Ελύτη, και η άλ-λη από το ΦΟΜ για να παρακολου-θήσω το θεατρικό έργο «Απόψετρώμε στης Ιοκάστης», του Άκη Δή-μου. Προτίμησα να παρακολουθή-σω το θέατρο και δε μετάνιωσα κα-θόλου.Αντιθέτως, έφυγα από το ΔημοτικόΘέατρο με ένα αίσθημα ευφροσύ-νης και υπερηφάνειας για τον τόπομου, ο οποίος μπορεί να μην ψηφί-ζει τα δημιουργικά πρόσωπα στουςδιαφόρους φορείς και αυτοδιοική-σεις, αλλά στον πολιτισμό διαθέτει

τα παιδιά τού ΦΟΜ που με το έργοκαι την αξιοσύνη τους έκαναν γνω-στό το νησί ανά την Ελλάδα και τηνΕυρώπη. Γεμάτο το Δημοτικό Θέα-τρο από ανθρώπους πάσης ηλικίας,παιδείας, επαγγέλματος και κοινω-νικής τάξεως.Η ομάδα τού ΦΟΜ κατάφερε όλοαυτό το ετερόκλητο πλήθος να το ε-νώσει με την τέχνη της και το μπρίοτης.Ήταν μία κωμωδία που συγκέρασεκοινωνικές σύγχρονες καταστάσεις,ηθογραφικά ενίοτε στοιχεία, αρι-στοφανικά «φαινόμενα», σε μία ρέ-ουσα σκηνοθεσία χωρίς χρονικάχάσματα.Η διακριτική μουσική του πιανίσταβοηθούσε ν’ αναδειχθεί και κατα-νοηθεί η υποκριτική ικανότητα τωνηθοποιών.Τα σκηνικά σταθερά, αφού η υπό-θεση διαδραματιζόταν στον ίδιοχώρο.Μου άρεσαν, ιδιαίτερα τα κοστού-μια και η ευρηματική παρουσία του«νεκρού» άντρα. Θαυμάσια η Ιοκά-στη, ο υπηρέτης Γιούρι και η Αφρο-δίτη Καντσά.Επειδή, όμως, ένα θεατρικό έργοκρίνεται από το σύνολο της προ-

σφοράς των συντελεστών και όχι α-πό τον πρωταγωνιστικό ρόλο δύο -τριών ανθρώπων, πρέπει να πω ότιο καθένας στο ρόλο του υπήρξεπρωταγωνιστής.Οι παραστάσεις του Σαββάτου19/3 και της Κυριακής 20/3 ήταναφιερωμένες στη μνήμη του εξαί-ρετου ζωγράφου Γιώργου Πέρρου,που πρόσφατα χάσαμε.

Λίγες ευχαριστίες για το ΦΟΜΑπό το 1979 μέχρι σήμερα το θεα-τρικό τμήμα τού ΦΟΜ έχει παρου-σιάσει και αναδείξει 33 έργα, τα ο-ποία καλύπτουν όλα τα είδη του θε-άτρου.Από Ψαθά, Καμπανέλλη, Κεχαΐδη -Χαβιάρα, μέχρι Αριστοφάνη, Σαίξ-πηρ, Ντάριο Φο, Χέμινγκουεϊ,Στρίνμπερκ και πάει λέγοντας.Και όλα αυτά από μια ομάδα νέωνανθρώπων με ταλέντο και ενθου-σιασμό, που θέλησαν να γίνουν συ-νεχιστές της κουλτούρας και τουπολιτισμού του νησιού μας.Ιδιαίτερα θέλω να συγχαρώ και ναευχαριστήσω το σκηνοθέτη κ. Α-ντρέα Σεφτελή και τον πρόεδρο τουΦΟΜ, κ. Περικλή Μαυρογιάννη.

Στρατής Δελόγκος

Άρθρο

Κάθε εκδήλωση τέχνης, καιμάλιστα από τους νέους,μεταγγίζει σε όλους μας

την αισθητική συγκίνηση, καλ-λιεργεί το αίσθημα του ωραίου

και δίνει στη ζωή μας μια ανώτερη αισθητι-κή ποιότητα. Προπάντων, η μουσική των«Beatles», όπως βεβαιώνει και η Επιστήμη,έχει τη δύναμη να ανακαλεί στη μνήμη μαςτα καλά κρυμμένα γεγονότα της ζωή μας.Αυτό πέτυχαν την Τρίτη οι μαθητές (3ου και4ου) Γυμνασίου με τη συναυλία τους - στοΔημοτικό Θέατρο της πόλης μας - αφιέρω-μα στους «Μπητλς». Τα τραγούδια των«σκαθαριών», αν και γράφτηκαν πριν από50 περίπου χρόνια, καταδείχτηκε ότι έχουναπήχηση και σήμερα σε όλες τις γενιές, για-τί μιλούν για τα αδιέξοδα της νεολαίας καιανταποκρίνονται στο βαθύτερο ψυχισμότης. Κυρίως, δίνουν στους νέους την καλύ-τερη «συνταγή» για την ευτυχία, να κάνουνόνειρα για το «αύριο», γιατί το όνειρο τρέ-φει την ελπίδα και η ελπίδα ζωογονεί τηδιάθεση για αγώνα και προσπάθεια, ώστε ναεπικρατήσει η ειρήνη, να εξαλειφθεί η πείνακαι να επιδοθεί αποκλειστικά ο καθένας στοδημιουργικό του έργο. Η ροκ ποίηση πουεκφράστηκε από το πιο δημοφιλές και επα-ναστατικό συγκρότημα στην ιστορία τηςμουσικής, μπορεί να έχει πολλούς επικριτέςγια την ποιότητα και τα φτωχά πολλές φο-ρές εκφραστικά μέσα, όμως τη διακρίνει ηευθυβολία, η βαθιά ευαισθησία και η ρομα-ντική μελαγχολία. Σχεδόν όλα τα τραγούδιατων «Beatles» μιλούν για την αγάπη στο συ-νάνθρωπο και εκπέμπουν έντονα αντιπολε-μικά μηνύματα, σε μια ιστορική μάλιστα ε-ποχή, που ένας νέος παγκόσμιος πόλεμοςήταν πολύ κοντά.Προχθές, βράδυ, σε αυτήν τη μαθητική συ-ναυλία, το αποτέλεσμα της μουσικής διδα-σκαλίας του εκπαιδευτικού Βασίλη Μού-σκουρη ήταν άριστο. Κυρίως, δόθηκε η δυ-νατότητα στους μαθητές μας να αποκαλύ-ψουν την έφεσή τους και τις ικανότητέςτους στα μουσικά όργανα και το τραγούδι(χορωδιακό και σόλο). Επίσης, η σκηνοθε-σία ήταν άψογη, άλλωστε το 4ο Γυμνάσιο μετην καθηγήτρια κ. Μ. Φαφουτέλλη έχειπλούσια εμπειρία στον τομέα αυτό. Ακόμη,η παρουσίαση του προγράμματος από τηνκαθηγήτρια Χ. Ψάνη, αλλά και η συνοπτικήεξιστόρηση της πορείας των «Beatles» απότους μαθητές μας, είχε ένα άριστο αισθητι-κό αποτέλεσμα. Μάλιστα, οι μαθητές δενπαρέλειψαν να τονίσουν τη γεφύρωση τουχάσματος των γενεών που πέτυχαν τότε οι«Μπητλς», την «Beatlemania» (την υστερίαπου προκαλούσαν, ειδικά στο γυναικείοπληθυσμό), τη βράβευσή τους από τη βασί-λισσα της Αγγλίας, αλλά και την «ύβριν» καιτην κατακραυγή που προκάλεσαν όταν δή-λωσαν ότι είναι πιο διάσημοι από τον Ιησού.Επιπλέον, δεν παρέλειψαν να θίξουν και«την άτη» που επήλθε, όταν ο Μακάρντνεϋπαραδέχεται στην τηλεόραση ότι έχει πάρειLSD. Επίσης, πολύ επιτυχής ήταν η ενδιάμε-ση παρουσίαση με τη βοήθεια της τεχνολο-γίας μουσικών αποσπασμάτων από συναυ-λίες των «Beatles» σε όλες τις ηπείρους.Συγχαρητήρια, λοιπόν, στους μαθητές μας,αλλά και στο Σύλλογο Καθηγητών ΑγγλικήςΓλώσσας και προπάντων στη δραστήριαπρόεδρό του, κ. Μαρία Βαλιού, για τη διορ-γάνωση και τη χορηγία αυτής της μαθητικήςεκδήλωσης.

* Ο Στρατής Τζιμής είναι φιλόλογος, περιφερεια-κός σύμβουλος Βορείου Αιγαίου.

Στη συναυλία των μαθητών μας για τους «Beatles»

Μαγική περιοδεία Μνήμης

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΤΖΙΜΗΣ*

Χωρίς πιστοποιητικό πυρασφάλειας λειτουργεί τα τελευταία δύο χρόνια ο μοναδικός χώρος πολιτισμού στη Μύρινα!

Λίφτινγκ στο «Μαρούλα»

ΚΡ

ΙΤΙΚ

Η Θ

ΕΑ

ΤΡΟ

Υ

Στη Θεατρική Ομάδα ΦΟΜ

«Ο καθένας, πρωταγωνιστής στο ρόλο του»

Page 20: Εμπρός 3297

20ΠAPAΣKEYH 8 AΠPIΛIOY 2011

EΠIΣTHMHΣTHN KAΘHMEPINOTHTA

Μπορεί ένας τυφώνας να περάσειτον ισημερινό;OOιι ττυυφφώώννεεςς κκιιννοούύ--

ννττααιι ααρριισσττεερρόό--σσττρροοφφαα σσττοο ββόόρρεειιοοηημμιισσφφααίίρριιοο κκααιι δδεε--ξξιιόόσσττρροοφφαα σσττοο ννόό--ττιιοο.. ΤΤιι θθαα σσυυμμββεείί ααννέέννααςς ττυυφφώώννααςς ππεε--ρράάσσεειι ττοονν ιισσηημμεερριι--ννόό;; ΜΜπποορρεείί νναα γγίίννεειικκάάττιι ττέέττοοιιοο;;Θεωρητικά, έναςτροπικός κυκλώναςμπορεί να περάσειτον ισημερινό. Ωστόσο, δεν έχουμε τέτοια παραδείγματα,και μια σειρά παραγόντων συγκλίνουν στην εκτίμηση ότικάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί στο μέλλον.Όλοι οι τροπικοί κυκλώνες στο βόρειο ημισφαίριο περι-στρέφονται γύρω από το κέντρο χαμηλής πίεσης με φοράαντίθετη από αυτή του ρολογιού.Αυτό οφείλεται στη λεγό-μενη δύναμη Κοριόλις, και στο νότιο ημισφαίριο ισχύει τοαντίστροφο. Με βάση τις υπάρχουσες καταγραφές, γνωρί-ζουμε ότι μόνο κάποιοι μεμονωμένοι τυφώνες στον ΙνδικόΩκεανό βρέθηκαν μία μόλις μοίρα από το να διασχίσουντον ισημερινό. Όλοι οι τυφώνες είτε σβήνουν πριν περά-σουν τον ισημερινό είτε - αν μιλάμε για το βόρειο ημισφαί-ριο - ακολουθούν μια πορεία με βορειοδυτική κατεύθυνση,κι έτσι απομακρύνονται από τον ισημερινό.Αν ένας τυφώνας κατάφερνε κάποτε να περάσει τον ισημε-ρινό, δε θα μπορούσε να συνεχίσει την πορεία του επί μα-κρόν. Η δύναμη Κοριόλις θα λειτουργούσε σε βάρος τηςπεριστροφής και ο τυφώνας θα διαλυόταν πολύ γρήγορα.

ΈΈνναα ννέέοουυ ττύύπποουυ σσκκάάννεερρ μμεε λλέέιιζζεερρ,, πποουυ κκαατταασσκκεευυάά--σσττηηκκεε ααρρχχιικκάά γγιιαα εελλέέγγχχοουυςς κκααιι εεππιιθθεεωωρρήήσσεειιςς σσεεμμεεγγάάλλεεςς ββιιοομμηηχχααννιικκέέςς εεγγκκαατταασσττάάσσεειιςς,, ππααρράάγγεειι ττώώ--

ρραα ψψηηφφιιαακκάά μμοοννττέέλλαα αακκρριιββεείίααςς ττωωνν μμννηημμεείίωωνν πποουυ αα--ππεειιλλοούύννττααιι μμεε κκααττάάρρρρεευυσσηη.. ΟΟιι ααππεειικκοοννίίσσεειιςς χχρρηησσιιμμοο--πποοιιοούύννττααιι σσττιιςς εερργγαασσίίεεςς αανναασσττήήλλωωσσηηςς ττωωνν μμννηημμεείίωωνν,,εεννώώ σσττοο μμέέλλλλοονν θθαα μμααςς δδίίννοουυνν ττηη δδυυννααττόόττηητταα ννααππρρααγγμμααττοοπποοιιοούύμμεε εειικκοοννιικκάά ττααξξίίδδιιαα σσττηηνν ππααγγκκόόσσμμιιααπποολλιιττιισσττιικκήή κκλληηρροοννοομμιιάά..Ο BBeenn KKaaccyyrraa ζει στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Είναι έναςεπιτυχημένος επιχειρηματίας. Παλιότερα, αναλάμβανενα τεκμηριώσει κατά πόσον μεγάλες βιομηχανικές ε-γκαταστάσεις, π.χ. διυλιστήρια πετρελαίου, έχουν χτι-στεί σύμφωνα με τα σχέδια ή όχι. Αφού κουράστηκε ναστέλνει ολόκληρες στρατιές τεχνικών να κάνουν μετρή-σεις επί τόπου, συνεργάστηκε με μια ομάδα Αμερικα-νών επιστημόνων και κατασκεύασαν ένα σκάνερ ακρι-βείας, το οποίο δημιουργεί τρισδιάστατες απεικονί-σεις κτηρίων με πολύ μεγάλη ακρίβεια.Το σκάνερ είχε μεγάλη εμπορική επιτυχία και ο BenKacyra πούλησε το 2001 την επιχείρησή του στη LeicaGeosystems, για να αφοσιωθεί στη μεγάλη του αγάπη,την αρχαιολογία. Το σκάνερ του είναι τώρα στη διάθεσητων αρχαιολόγων που μελετούν μνημεία. Μεταξύ άλ-λων, πρόκειται για πυραμίδες και ναούς στην Κεντρικήκαι Νότια Αμερική, το τείχος του ΣΣααλλααδδίίννοουυ στο Κάι-ρο, το Άνγκορ Βατ στην Καμπότζη, το σκλαβοπάζαροστην πόλη Salvador de Bahia της Βραζιλίας και το μνη-μείο Holstentor στο Lübeck της Γερμανίας.

Λύνει προβλήματα... του παρελθόντοςΜε το σκάνερ αυτό έχουν γίνει πολλές μετρήσεις σεμνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς,που περιλαμβάνονται στη σχετική λίστα τής UNESCOκαι είναι μοναδικά στο είδος τους και χαρακτηριστικάγια έναν πολιτισμό ή μια εποχή. Προϋπόθεση για νααρχίσει η αποκατάσταση ενός μνημείου είναι να χαρ-τογραφηθεί λεπτομερώς τόσο η όψη όσο και η κατά-στασή του. Όταν όμως πρόκειται για τεράστια συ-μπλέγματα, όπως π.χ. τα ερείπια των μεγάλων πόλεωντων Μάγια στη ζούγκλα της Κεντρικής Αμερικής, πρέ-πει να εργαστούν για τη χαρτογράφηση πάρα πολλά ά-τομα, μερικές φορές επί δεκαετίες ολόκληρες, ακόμηκι αν διαθέτουν σύγχρονο εξοπλισμό, όπως GPS. Με τοσκάνερ ακριβείας, οι μετρήσεις μπορούν να ολοκλη-ρωθούν μέσα σε μερικές ημέρες, εβδομάδες ή μήνες,

ανάλογα με την περίπτωση.Το Tikal της Γουατεμάλας είναι ο μεγαλύτερος αρχαιο-λογικός χώρος που έχει διασωθεί από τον πολιτισμότων Μάγια. Περιλαμβάνει κάπου 3.000 κτίσματα, διά-σπαρτα σε μια έκταση 26 τ.χλμ.. Εδώ έχουν βρεθεί να-οί, κατοικίες, γήπεδα, πλατείες, πεζούλες για καλλιέρ-γειες, υδατοφράκτες, υδραγωγεία και δρόμοι. Μόνο12 από τα οικοδομήματα έχουν ανασκαφεί και αποκα-τασταθεί μέχρι σήμερα.Προσφάτως, το σκάνερ χρησιμοποιήθηκε για να δημι-ουργηθεί ένα τρισδιάστατο μοντέλο του ναού ΙV τουTikal, που έχει ύψος πάνω από 60 μέτρα και χτίστηκεμεταξύ 734 και 766 μ.Χ., την περίοδο που κυβερνούσετην πόλη ο Yik’in Chan K’awill. Για την κατασκευή τηςπυραμίδας είχαν εργαστεί πάνω από 60.000 άτομα. Τομεγαλύτερο τμήμα της είναι θαμμένο στη ζούγκλα καιπριν από την ανασκαφή, η UNESCO και οι Αρχές τηςΓουατεμάλας ζήτησαν πλήρη χαρτογράφηση της πυρα-μίδας και του περιβάλλοντος χώρου. Ένα λεπτομερέ-στατο ψηφιακό μοντέλο της πυραμίδας ήταν έτοιμομέσα σε μια εβδομάδα.Το σκάνερ μπορεί να δώσει απαντήσεις και σε αρχαιο-λογικά προβλήματα. Αυτό επιβεβαιώνουν οι έρευνεςτου JJoohhnn RRiicckk από το Πανεπιστήμιο Stanford στα ερεί-πια μιας πόλης βορείως της Λίμα, της πρωτεύουσαςτου Περού. Η πόλη είχε χτιστεί μεταξύ 900 και 200π.Χ. από τη φυλή που δημιούργησε τον πολιτισμόChavin. Πολλά κτίσματα συνδέονται μεταξύ τους με υ-πόγειες στοές, και το ερώτημα των αρχαιολόγων ήταναν όλο αυτό το οικιστικό σύμπλεγμα είχε χτιστεί μεβάση ένα συγκεκριμένο σχέδιο, από την άρχουσα τάξηαυτού του πολιτισμού, ή είχε γίνει πιο «αυθόρμητα»,λιγότερο συντονισμένα. Οι σαρώσεις έδειξαν ότι π.χ.σε κτήρια που ανεγέρθηκαν με χρονική απόσταση εκα-τοντάδων ετών, οι σκάλες είχαν χτιστεί στις ίδιες ακρι-βώς θέσεις. Έτσι, ο John Rick κατέληξε στο συμπέρα-σμα ότι στον πολιτισμό των Chavin οι οικοδομικές ερ-γασίες ακολουθούσαν συγκεκριμένα σχέδια και κανο-νισμούς.Φιλοδοξία τού Ben Kacyra είναι να μπορεί ο καθέναςνα έχει πρόσβαση στα ψηφιακά μοντέλα, με τη δημι-ουργία ψηφιακών τοπίων αρχαιολογικού και ιστορικούενδιαφέροντος. Μετά από μερικά χρόνια, θα έχουμε τηδυνατότητα για μια εικονική περιήγηση στην πολιτιστι-κή κληρονομιά του πλανήτη μας.

Πού είναι θαμμένη η Κλεοπάτρα;

ΠΠοολλλλέέςς θθεεωωρρίίεεςς έέχχοουυνν κκααττάά κκααιιρροούύςς δδιιααττυυππωωθθεείί γγιιαα ττοοππώώςς ππέέθθααννεε ηη ΚΚλλεεοοππάάττρραα κκααιι πποούύ εείίννααιι θθααμμμμέέννηη,, ααλλ--

λλάά οο ττάάφφοοςς ττηηςς δδεε ββρρέέθθηηκκεε πποοττέέ..Τον Αύγουστο του 2006, ο αιγυπτιολόγος ZZaahhii HHaawwaassss α-νακοίνωσε ότι γνωρίζει πού θα πρέπει κανείς να ψάξειγια τον περιβόητο τάφο: στο Tabusiris Magna, ένα ναό 30χλμ. νοτίως της Αλεξάνδρειας. Στο ναό αυτό, ο Hawass α-νακάλυψε αρκετά νομίσματα που απεικονίζουν την Κλεο-πάτρα, αλλά ο τάφος δεν έχει εντοπιστεί ακόμη.Η Κλεοπάτρα πέθανε το 30 π.Χ., λίγο μετά τη ναυμαχίατου Ακτίου, στην οποία αυτή και ο εραστής της, ο Ρωμαί-ος πολιτικός και στρατηγόςΜΜάάρρκκοοςς ΑΑννττώώννιιοοςς, ηττήθη-καν από τον αντίπαλό τουςΟΟκκττααββιιααννόό. Ο ιστορικόςκαι γεωγράφος ΣΣττρράάββωωνν,σύγχρονος της Κλεοπά-τρας, αναφέρει ότι η τελευ-ταία βασίλισσα της Αιγύ-πτου πέθανε είτε αλείφο-ντας το σώμα της με έναδηλητήριο είτε αφήνο-ντας μια κόμπρα να τηδαγκώσει. Μεταγενέ-στεροι συγγραφείς,όπως ο ΣΣοουυηηττώώννιιοοςςκαι ο ΠΠλλοούύττααρρχχοοςς, ε-πιβεβαιώνουν τηδεύτερη εκδοχή.

Σκανάροντας την πολιτιστικήκληρονομιά

ΣΣεε σσυυννεερργγαασσίίαα μμεε ττοο ππεερριιοοδδιικκόό

Με τις κλασσικές μεθόδους, οι επιστήμονες θα χρειάζονταν χρόνια για να χαρτογραφήσουν λεπτομερώς το ναό IV στην πόλη Tikal

Με τη νέα μέθοδο, χρειάστηκε μόλις µια βδομάδα για να δημιουργηθεί αυτό το τρισδιάστατο μοντέλο

Page 21: Εμπρός 3297

21ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κώστας ΜίσσιοςΜίλτης Παρασκευαΐδης: Εκατό χρόνια από την γέννησή του (18.1.1911- 18.1.2011)

Αναθυμητικά κείμενα (και άλλα) στη μνήμη του Εκδόσεις «Πιττακός»Αθήνα 2011, σελ. 112

Β ιβλίο-αφιέ-ρωμα, πανδέ-

κτης, λεύκωμα,βιβλίο που μπό-ρεσε και χώρεσεμια ολόκληρηζωή σε 112 σε-λίδες. Δημιουρ-γός του, ο Κώ-στας Μίσσιοςγια τον οποίο θαμπορούσε κα-νείς να πει πως

είναι, και είναι, ο «εθνικός» αποθησαυρι-στής της Λέσβου, ο ακούραστος και αδά-μαστος, πνευματικός εργάτης που τίμησετην ιδιαίτερη πατρίδα του καταγράφονταςό,τι γράφτηκε μέσα σ’ αυτήν και έξω απόαυτήν, γι’ αυτήν.Το τελευταίο του πόνημα αφορά σ’ ένασημαντικό άνθρωπο του νησιού, έναν πο-λυτάλαντο άνθρωπο των Γραμμάτων καιεραστή των τεχνών γενικώς. Πρόκειταιγια το Μίλτη Παρασκευαΐδη, πρώτο στησειρά «Μυτιληνιοί λόγιοι και λογοτέ-

χνες»( εκδ. «Αστερίας», 1994).Ο αφιερωματικός τόμος πρωτοτυπεί σεπολλά, αρχής γενομένης από το «χειρο-ποίητο» πρόλογο στον οποίο ο Μίσσιοςμας ενημερώνει για το «τι» του τόμου.Περιέχει, λοιπόν, κείμενα του αποθησαυ-ριστή, σκίτσα του Παρασκευαΐδη, εξώ-φυλλα βιβλίων, ανατύπων και αφιερωμά-των που του έγιναν, και πάλι σκίτσα «απότα περίφημα λουλούδια», κάποιες νεκρέςφύσεις, φωτογραφίες με συμμαθητές καισυμμαθήτριες, φωτογραφίες που τράβηξεο ίδιος, ευχετήριες κάρτες και αφιερώ-σεις σε βιβλία που έστειλε ο λογοτέχνηςστο Μίσσιο, άρθρα. Τούτο σημαίνει συ-γκέντρωση ενός ετερόκλητου και ποικι-λόμορφου υλικού, που αφορά στη ζωήκαι στο έργο, αλλά και σε κάθε παρεμφε-ρή συγγενική δραστηριότητα. Ο Παρα-σκευαΐδης τίμησε την έννοια «άνθρω-πος», την έννοια «δάσκαλος», την έν-νοια «αγωνιστής», έκανε τα λόγια και τιςδιδαχές του πράξεις, δυστυχώς «πλήρω-σε» γι’ αυτές, και ήρθε το πλήρωμα τουχρόνου που τα αντίξοα κατακάθισαν καιη πολύπλευρη προσωπικότητα τιμήθηκε.Ο Παρασκευαΐδης, γεννημένος στηΣμύρνη το 1911, ήρθε στα χρόνια της«Λεσβιακής Άνοιξης» στη Μυτιλήνη, μα-θητής στο γυμνάσιο με πολύ καλούς δα-σκάλους. Το 1924, στα 13 του χρόνιαδηλαδή, αρχίζει τη λογοτεχνική του στα-διοδρομία και το 1927, στα 16 του, ο

Μυριβήλης τού παραχωρεί επίσημα ταυ-τότητα δημοσιογράφου. Παράλληλα, φι-λοτεχνεί σκίτσα σε διάφορες εφημερί-δες. Στην Αθήνα σπουδάζει στη Φιλοσο-φική, σκιτσάρει στην εφημερίδα «Βρα-δυνή», διδάσκει και ζωγραφίζει παράλ-ληλα, διορίζεται ως καθηγητής, γράφειθεατρικό έργο που ανεβαίνει στο θέατρομε επιτυχία, υποδεικνύει στους μαθητέςτου να διαβάσουν Ρίτσο και Βάρναλη, ναεπικοινωνούν με τη μεγάλη ζωγραφικήκαι μουσική, οργανώνεται στο ΕΑΜ, επι-μελείται το περιοδικό «Λεσβιακά Γράμ-ματα», αναπτύσσει αντιστασιακή δράσηκαι, όπως είναι φυσικό, συλλαμβάνεται,εκτοπίζεται, απολύεται. Τώρα πια, απο-λυμένος, είναι ελεύθερος να ασχοληθείμε τη δημοσιογραφία και τη συνεργασίαμε επιφανείς εγκυκλοπαίδειες και ακόμαμε πιο επιφανείς επιστημονικές εργασίεςμε ξένους εκδοτικούς οργανισμούς. Ταάρθρα του και τα δοκίμιά του είναι «υπο-δείγματα ερευνητικής ακριβολογίας καικαλλιέπειας και πάντοτε έχουν να κά-νουν με το νησί - η αγάπη του γι’ αυτό,για την πνευματική μας κληρονομιά, εί-ναι απεριόριστη».Στον τόμο περιλαμβάνονται κείμενα τουΜίσσιου, του Μιχάλη Σιδερένιου, συνο-λικά περισσότερα από επτά, τα οποία, επίτης ουσίας, δεν είναι παρά εγκώμια καισυχνά, εκ των πραγμάτων, επαναλαμβα-νόμενα. Γιατί ο Μίσσιος θέλει να τα πει

όλα και να τα δείξει όλα, να εκφράσει τοθαυμασμό του και το σεβασμό του, ναπαρουσιάσει και να καταγράψει στη συλ-λογική μνήμη της ιδιαίτερης, τουλάχι-στον, πατρίδας το μεγάλο πνευματικότης εργάτη και δημιουργό. Αυτό το χρέ-ος, αυτή η ψυχική ανάγκη, δεν είναι μό-νο η ανάγκη της τιμής προς τη μεγάληπροσωπικότητα. Είναι και η υπόμνηση ήη υπόδειξη στους νεώτερους πώς ήτανκάποτε, και οπωσδήποτε δεν ήταν όλοιτέτοιοι, πώς ήταν οι αληθινοί πνευματι-κοί ηγέτες και δάσκαλοι. Τότε που οιπνευματικοί αγώνες στηρίζονταν στοπροσωπικό παράδειγμα και την τιμιότητακαι δεν αποσκοπούσαν σε κανένα προ-σωπικό άμεσο ή έμμεσο συμφέρον, τότεπου η υπευθυνότητα και η κοινωνική πα-ρουσία είχαν μια άλλη ποικιλία που σή-μερα σπανίζει.Ο Παρασκευαΐδης ήλπιζε να ζήσει έωςτο 2048. Δηλαδή 130. Έτσι τουλάχιστονέλεγε αστειευόμενος. Δεν κατάφερε ναφτάσει το στόχο του. Έφυγε το 1999, στα81 του, «για τη χώρα των Μακάρων», ό-πως λέει ο Μίσσιος. Όμως το σίγουρο εί-ναι «ότι θα ζει πάντοτε στις καρδιές ό-σων τον γνώρισαν, και θα υπάρχει μέσααπό τα γραφτά του, τα σκίτσα του, τις ζω-γραφιές του - μνημονευόμενος εσαεί α-πό τους επερχόμενους».

Ανθούλα ΔανιήλΔρ Νεοελληνικής Φιλολογίας

Πρωτοπρ. Αθανάσιος ΓιουσμάςΣαρακοστιανά και Σταυρώσιμα α´

Έκδοση Ορθόδοξης Κοινότητας «Η Οσία Θωμαΐς»Μυτιλήνη 2010, σελ. 44

Δεκαεπτά κείμενα του πρωτοπρ. Α-θανασίου Γιουσμά, καθηγητή Θε-

ολόγου, που αναφέρονται στην πε-ρίοδο του Τριωδίου και στη Μεγά-λη Εβδομάδα συγκεντρώθηκανστην ενδιαφέρουσα αυτή έκδοση.Οι τίτλοι των κειμένων αυτών, πουάλλα δημοσιεύτηκαν στον τοπικόΤύπο και άλλα ακούστηκαν στον Ιε-ρό Ναό του Αγίου Θεράποντα Μυ-τιλήνης, όπου ο π. Αθανάσιος Γιου-σμάς διακονεί, είναι: Άρχισε τοΤριώδιο, τελείωσε η κρεπάλη, Σάρ-κα και εγκράτεια στους ύμνους του

Τριωδίου, Συμμετέχοντας στις ακολουθίες της Μ. Σαρακο-στής, Μεγάλη Σαρακοστή: Νηστεία και αυτοπεριορισμός,Προσκυνώντας το Σταυρό του Χριστού, ανηφορίζουμε τοΓολγοθά μας, Το μεγαλύτερο θαύμα και οι υβριστές του Ιη-σού, Προς το θείο πάθος, Θυμάμαι Μεγάλη Εβδομάδα τότεπου ήμουν παιδί, Η προδοσία του Ιούδα και μια άλλη προ-δοσία, Εκείνο που ήθελες έγινε, αγαπηθήκαμε, Σκότοςχθες, σκότος και σήμερα, Ζει ο Εσταυρωμένος Ιησούς μας,Μια προσευχή, Κοίταξέ τον και πίστεψέ τον, Εκεί εσταύρω-σαν, αλλά και εδώ σταυρώνεται ο Ιησούς, Ποιος είναι αυ-τός ο Εσταυρωμένος;, Ο θάνατος συνθλίβει, η ανάστασηζωογονεί.

Π.Σ.

Κώστας ΒαλέταςΜακρυγιάννης. Διγλωσσία-Θρησκοληψία

Εκδόσεις Αιολικά ΓράμματαΑθήνα 2010, σελ. 97

«Μακρυγιάννης. Μιαα μ φ ι λ ε γ ό μ ε ν η

προσωπικότητα, μια δι-χασμένη φυσιογνωμία.Κάποτε στο “Εμείς”,συχνότερα στο “Εγώ”»,είναι ο υπότιτλος τουβιβλίου του Κώστα Βα-λέτα, που προσπαθείνα ρίξει φως σε μερι-κές αθέατες, αφώτιστεςκαι υποτιμημένες πτυ-χές της ζωής και τωνέργων του στρατηγούΜακρυγιάννη χωρίς να

«στοχεύει στην κατεδάφιση του ήρωα του 1821».Μερικά από τα κεφάλαια του βιβλίου είναι: Ο Κα-ραϊσκάκης χαστουκίζει τον Μακρυγιάννη, Οράμα-τα και θάματα, Η Μάχη στους Μύλους, Ποιοιπλούτισαν από την Επανάσταση;, Μακρυγιάννηςκαι Ανδρούτσος, Μακρυγιάννης και Γκούρας, Ορόλος του στον εμφύλιο πόλεμο, Το εγώ και το ε-μείς, Τα τριάντα αργύρια της προδοσίας, Ο Ι-μπραήμ θέλει να κάνει τον Μακρυγιάννη νταβα-τζή, Η φιλοδοξία του Μακρυγιάννη, Η ανερμάτι-στη ιδεολογία του κ.ά..Αντιγράφουμε τον επίλογο:

«Ο γενναιότατος ήρωας του 1821 Γιάννης Μα-κρυγιάννης διακρίθηκε στις μάχες του Φαλήρου,στους Μύλους, στην πολιορκία της Ακρόπολης,στο Νιόκαστρο κι αλλού. Τραυματίστηκε πολλέςφορές κι οι υπηρεσίες του στην πατρίδα υπήρξανανυπολόγιστες. Μετά την απελευθέρωση δεν έπα-ψε ν’ ασχολείται με τα κοινά, προστάτεψε πάντατους δεινοπαθούντες αγωνιστές που δυστυχού-σαν. Όπως πολύ σοφά τού καταλόγισε ο Καραϊ-σκάκης, ευνοήθηκε από τις κυβερνήσεις της επα-νάστασης με βαθμούς, χρήματα, άρματα και ρούχαπολύτιμα. Στους εμφυλίους πολέμους πρωταγωνί-στησε με το μέρος του κατεστημένου, των καρα-βοκύρηδων και των Φαναριωτών. Τον διακρίνει ε-μπάθεια, εγωπάθεια και κακεντρέχεια στις κρίσειςτου. Δεν αναγνωρίζει ουσιαστικά κανέναν απ’ τουςσυναγωνιστές του. Επαινεί το Γώγο Μπακόλα, που‘χει καταφύγει στην Τουρκία διωκόμενος. Υμνείτον Οδυσσέα μετά θάνατον, ίσως γιατί τον βασα-νίζουν τύψεις ή μάλλον γιατί θέλει να αποσείσειτις κατηγορίες ότι συνήργησε στην εξόντωσή του.Μας άφησε ένα αριστούργημα του δημοτικού λό-γου, ένα ημερολόγιο, τα “Απομνημονεύματα”,που τον κατέστησε αθάνατο. Ήταν κουμπάρος τουΚωλέττη και ο Όθωνας του βάφτισε ένα παιδί. Τοάστρο του μεσουράνησε όμως τον 20ό αιώνα μετάτην έκδοση από το Γιάννη Βλαχογιάννη των Απο-μνημονευμάτων.Είναι λυπηρό ότι πήρε μέρος στη συνωμοσία κατάτου Καποδίστρια.»

Π.Σ.

Βιβλίιοπαρουσίαση

Λεσβιακά Βιβλία

Page 22: Εμπρός 3297

22ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011ΕΙΔΗΣΕΙΣ

τoυ NIKOY MANABH

Τα πάνω κάτω έχουν έρθειστην ακτοπλοΐα. Μόλιςπριν μία εβδομάδα ανα-

λύαμε τα εξαιρετικά δυσμενήοικονομικά αποτελέσματατων εταιρειών του κλάδουπου είναι εισηγμένες στοΧρηματιστήριο. Μετά την α-νακοίνωση των αποτελεσμά-των, ανεστάλη προσωρινά ηδιαπραγμάτευση της μετοχήςτων «Μινωικών Γραμμών». Κιεπειδή μεταξύ των τυφλώνξεχωρίζει ο μονόφθαλμος, ηΝΕΛ που ολοκλήρωσε με επι-τυχία μια γιγαντιαία αύξησηκεφαλαίου στα τέλη τουπροηγούμενου χρόνου, μοιά-ζει με απάνεμο λιμάνι στον

ακτοπλοϊκό χάρτη της χώρας.Γεγονός που το περιοδικό «Ε-φοπλιστής» στο τελευταίοτεύχος του το καταγράφει μεσκωπτικό ύφος. Συγκεκριμέ-να, στη στήλη «Προβοκά-τσια» σημειώνει: «Το πρό-βλημα, πάντως, είναι ότι ίσωςγια φέτος να μην ισχύει η πο-λύ προσοδοφόρα ναύλωσητων “Ελ. Βενιζέλος” και “Α-ριάδνη”, μετά και από τις γε-νικότερες εξελίξεις στη Βό-ρεια Αφρική. Στην περίπτωσηαυτή, τα πλοία μένουν χωρίςρόλο και θα είναι προς ναύ-λωση οπουδήποτε αλλού. ΗΝΕΛ το ξέρει;Ακριβώς γι’ αυτόν το λόγο, οπροβοκάτορας θα μπορούσενα κάνει μια λίστα με πλοία

που θα μπορούσε να ναυλώ-σει η ΝΕΛ, αλλά επειδή ούτεη δική μου φαντασία δενμπορεί να φτάσει αυτή τωνστελεχών της, εγώ κρατάω πι-σινή. Μη σας φανεί παράξενονα ναυλώσει ολόκληρη την α-κτοπλοΐα.Ξέρετε πόσοι παρακαλούν ναχτυπήσει το τηλέφωνο και ναείναι στην άλλη άκρη τηςγραμμής η… ΝΕΛ;»Το περιοδικό επιβεβαιώνειτην απόκτηση του «Άγιος Αν-δρέας» από τη ΝΕΛ, κάτι πουείχαμε γράψει προ ημερών,αλλά και την έξοδο του «Θεό-φιλος» στις διεθνείς γραμ-μές. Κατά τις πληροφορίεςτου περιοδικού, το πλοίο θαμπει στη γραμμή Μπάρι -

Δυρράχιο για να διπλαρώσειτο «Arberia». Η εμπορικήδιαχείριση των πλοίων ανατέ-θηκε στη Ventouris Ferries, α-φού πρόκειται για μια εται-ρεία που γνωρίζει πολύ καλάτην αγορά των γραμμών τηςΑδριατικής.

Ξανά για το «Νήσος Χίος»Μια απλή αναφορά σε επικεί-μενη πώληση του «ΝήσοςΧίος» κάνει το περιοδικό, πα-ρά το ότι η Hellenic Seawaysέχει διαψεύσει τη σχετικήφημολογία. Το περιοδικό επι-καλείται πηγές του εξωτερι-κού.Το ερώτημα τελικά παραμέ-νει: η επίμονη φημολογία έ-χει κάποια βάση ή όχι;

[email protected]

Μπροστά στην ανα-βροχιά καλό ‘ναι και

το χαλάζι, λέει η παροι-μία. Έτσι η υφυπουργόςΘαλασσίων Υποθέσεων,Ελπίδα Τσουρή, μόλιςέλαβε προτάσεις τήςΝΕΛ για την εξυπηρέτη-ση των νησιών του Βο-

ρείου Αιγαίου το Πάσχα και το καλοκαί-ρι, τις έδωσε στη δημοσιότητα. Είναιφανερό πως στόχος του Υπουργείου εί-ναι να δείξει πως δεν είναι όλα μαύραστην ακτοπλοΐα.Από το γραφείο της κ. Τσουρή μάς ενη-μέρωσαν ότι οι προτάσεις τής ΝΕΛ αντι-μετωπίζονται θετικά, δεδομένου ότι οιπερισσότερες αφορούν ας μη επιδοτού-μενα δρομολόγια. Ωστόσο, το Υπουρ-γείο αναμένει προτάσεις και από άλλεςεταιρείες, καθώς τους έχει ζητήσει να ε-

ξαντλήσουν όλες τις δυνατότητες προ-γραμματισμού εν όψει της αυξημένηςκίνησης του Πάσχα και του καλοκαιρι-ού.Ειδικότερα οι προτάσεις τής ΝΕΛ πουπιθανότατα θα εγκριθούν, είναι οι εξής:- Επέκταση του δρομολογίου του πλοίου«Μυτιλήνη» το Σάββατο του Λαζάρου(16 Απριλίου 2011), προς Λήμνο - Θεσ-σαλονίκη, με επιστροφή.- Εξυπηρέτηση της σύνδεσης με βόρειαΕλλάδα, μέχρι 30 Απριλίου 2011, με ταπλοία «Πηνελόπη» και «Ταξιάρχης». Ε-πειδή υπήρξαν αντιδράσεις από τηνπλευρά των Λημνιών, η εταιρεία πρότει-νε να γίνονται δρομολόγια και από ταδύο πλοία, ώστε να καλυφθούν πλήρωςοι ανάγκες της Λήμνου και των άλλωννησιών.- Επέκταση δρομολογίου του πλοίου«Μυτιλήνη», προς Λήμνο και Θεσσαλο-

νίκη. Πρόκειται για άγονη γραμμή πουέχει προκηρυχθεί και ενδιαφέρεται νατην καλύψει η ΝΕΛ.- Δρομολόγηση - χωρίς επιδότηση - τα-χύπλοου πλοίου, για τους καλοκαιρι-νούς μήνες, που θα συνδέει τα νησιάΣάμο, Χίο, Λέσβο, Λήμνο με βόρεια Ελ-λάδα, συμπληρωματική των επιδοτούμε-νων δρομολογίων. Στο «Ε» ο κ. Αβραντί-νης είχε αποκαλύψει το ενδιαφέρον τηςεταιρείας να δρομολογήσει ταχύπλοο(πιθανότατα το «Αίολος Κεντέρης») γιατην περίοδο 20 Ιουλίου έως 10 Σεπτεμ-βρίου, μια φορά την εβδομάδα. Από τοΥπουργείο, πάντως, δε μας διευκρίνισαντο όνομα του πλοίου, τον αριθμό τωνδρομολογίων που θα πραγματοποιήσεικαι την περίοδο δρομολόγησής του, ανδηλαδή θα είναι από την αρχή του καλο-καιριού ή μόνο την περίοδο υψηλής κί-νησης.

Από τηναντιπεριφερειάρχηΛίτσα Λύκου

Παρέμβαση στιςαερομεταφορέςΕν όψει της νέας τουριστι-

κής περιόδου, η αντιπερι-φερειάρχης Βορείου ΑιγαίουΛίτσα Λύκου ήλθε σε επαφήμε αεροπορικές εταιρείεςχαμηλού κόστους που δρα-στηριοποιούνται στην Ευρώ-πη, με στόχο τη βελτίωσητων συγκοινωνιακών συνδέ-σεων.Συγκεκριμένα, απέστειλε α-πό τα μέσα Μαρτίου αίτημαπρος τις εταιρείες Condor(Swissport), German wings,Air Berlin, Translavia, Travelservice, Easy Jet, Ryan Air καιPandair με το οποίο ζητούσετην εξέταση του ενδεχόμε-νου σύνδεσης των εταιρειώναπό τις χώρες που δραστη-ριοποιούνται με τα νησιάτου Βορείου Αιγαίου.Παράλληλα, στάλθηκε ένασύντομο προφίλ των νησιών,πληροφορίες για τα sitesτους, καθώς και τεχνικά χα-ρακτηριστικά των αεροδρο-μίων μας. Ήδη έχουν απα-ντήσει δύο εταιρείες, ηTranslavia και η Air Berlin, α-ναφέροντας ότι: Η μενTranslavia ήδη έχει προγραμ-ματίσει από 1/5 - 31/10/11106 πτήσεις προς Σάμο, 79προς Λέσβο και 49 προς Χίο,και προτείνει συνδιαφήμισημέσω της ιστοσελίδας τηςγια καλύτερα αποτελέσματα.Την ίδια πρόταση κατέθεσεκαι η Air Berlin, μόνο για τηΣάμο. Η εταιρεία αυτή για τοίδιο διάστημα έχει προγραμ-ματίσει άμεσα 204 πτήσειςγια Σάμο και 52 για Λέσβο.Η αντιπεριφερειάρχης ΛίτσαΛύκου θεωρεί ότι η πραγμα-τοποίηση της συνδιαφήμι-σης θα αποφέρει σημαντικάοφέλη για τα νησιά μας. Έτσιπρογραμματίζει άμεσα συ-ναντήσεις της ΠεριφέρειαςΒορείου Αιγαίου με φορείςκαι επαγγελματίες του του-ρισμού, για τη λήψη σχετι-κών αποφάσεων για κοινάδιαφημιστικά πλάνα και ε-νέργειες.

Από το Βόρειο Αιγαίογια τον «ΠράσινοΤουρισμό»

11 επενδυτικάσχέδιαΣτο 1,7 εκατ. ευρώ ανέρχε-

ται ο προϋπολογισμός των11 επενδυτικών σχεδίωνπου κατατέθηκαν ως προτά-σεις στο πρόγραμμα «Πρά-σινος Τουρισμός» από επι-χειρήσεις του Βορείου Αι-γαίου. Οι αντίστοιχες αιτή-σεις από το Νότιο Αιγαίο, ό-πως ανακοινώθηκε απ’ τονενδιάμεσο φορέα, ήταν πολύπερισσότερες, ανερχόμενεςσε 62.

Απίστευτες ιστορίες ακτοπλοϊκής τρέλας

Περιμένοντας τηλεφώνηματου... Αβραντίνη

Προτάσεις τής ΝΕΛ για περισσότερα δρομολόγια, με θετική γνώμη Τσουρή

Κάλυψη αναγκών εκ των ενόντων;

Page 23: Εμπρός 3297

Δυστυχώς η τοποθέτησήμας που αναβάλλαμε τό-σο καιρό για όλα όσα

συνέβησαν στο παιχνίδιΠροπαιδικού Πρωταθλήμα-τος ανάμεσα σε Αχιλλέα καιΛιονταράκια, που διεκόπηγια τους γνωστούς λόγους,θα δοθεί σήμερα και δενμπορεί να μην είναι σκληρή.Αφορμή είναι και η τρίτη ε-πιστολή που δεχθήκαμε, αυ-τήν τη φορά από τους γονείςτων παιδιών του ΑχιλλέαΠέτρας. Κι αυτό γιατί (όσοεγωιστικό κι αν ακούγεται)έχουμε πλήρη επίγνωση τουρόλου μας ως Τύπου και ει-δικότερα ως εφημερίδας «Ε-μπρός», σε ό,τι αφορά σταμηνύματα που πρέπει ναπερνάμε μέσω των δημοσι-ευμάτων μας.Δε θα μπούμε στη διαδικασίανα σχολιάσουμε το αν τηρού-με την… δημοσιογραφικήδεοντολογία (που κατηγο-ρούμαστε) και το αν γνωρί-ζουμε ικανοποιητικά την ελ-ληνική γλώσσα. Ούτε με τοαν αντιλαμβανόμαστε το ανεγείρει ή όχι ποινική ευθύνηαπό μέρους μας ο χαρακτη-ρισμός της διακοπής ενός α-γώνα Προπαιδικού Πρωτα-θλήματος ως «παράνοια».Γιατί για εμάς ασφαλώς καιείναι «παράνοια» αυτό πουέγινε στο παιχνίδι των μι-κρών του Αχιλλέα με τα Λιο-νταράκια. Ασφαλώς και είναι«παράνοια» για τον κάθε υ-γιώς σκεπτόμενο άνθρωπο τοότι στα θλιβερά συμβάντατου εν λόγω αγώνα έχουμε

και… τρίτο ημίχρονο με επι-στολές, τόσο από τον Αχιλ-λέα όσο και από τα Λιοντα-ράκια, και τώρα από γονείς,στις οποίες υποστηρίζονταιτα δίκαια και τα άδικάτους…Κύριοι, όμως, έχετε καταλά-βει πως τα παιδιά έρχονταιστις ακαδημίες για να βιώ-σουν και να μάθουν όλα αυτάπου πρεσβεύει ο αθλητισμός;Έχετε καταλάβει πως ο ρόλοςσας πρέπει να είναι πρώτααπ’ όλα αυτός του παιδαγω-γού; Έχετε καταλάβει πως σεαυτήΝ τη μικρή ηλικία δια-πλάθονται χαρακτήρες και οιάνθρωποι της επόμενης μέ-ρας μας; Έχετε καταλάβει πό-σο σημαντικότερο ρόλο έχε-τε απέναντι σε αυτά τα παι-διά, από το να υπερασπίζε-στε ακόμα και δέκα ημέρες

μετά το παιχνίδι απλά το δί-κιο τους απέναντι σε μία κα-κή διαιτησία και μία άσχημη(αλλά ενδεικτική τού πώς α-ντιλαμβανόμαστε το ποδό-σφαιρο και τον αθλητισμόστη χώρα μας) ατμόσφαιρα;Το ότι υπάρχουν ανεγκέφα-λοι που παρακολουθούν α-κόμα και παιχνίδια προπαιδι-κού βγάζοντας όλα τους ταπροβλήματα στην κερκίδα, τοότι υπάρχει και η αδικία στηζωή, το ότι το ελληνικό καιφυσικά το λεσβιακό μας πο-δόσφαιρο είναι ανυπόληπτο,το ότι η νοοτροπία του λαούμας και σε θέματα αθλητι-σμού είναι «άρρωστη», είναιδυστυχώς η θλιβερή πραγμα-τικότητα της κοινωνίας πουπλάσαμε και ζούμε εμείς.Δεν είναι δυνατόν, όμως, κύ-ριοι, να εξαναγκάζουμε αυτά

τα παιδιά που έρχονται απόπίσω μας να ζήσουν στην ί-δια μιζέρια μας. Δε γίνεται ναμην τους δίνουμε την ευκαι-ρία να κρίνουν, να αντιδρά-σουν όπως νιώθουν μόνατους, ανεπηρέαστα! Δε γίνε-ται να δεχθούμε πως κατόπινενεργειών των προπονητώντους ή των παραγόντων, έ-φυγαν από το γήπεδο πριν τηλήξη του αγώνα! Ας ξεφύ-γουμε με ώριμη και ήρεμησκέψη από αυτή την «παρά-νοια» και ας επικεντρωθούμεεπιτέλους στην ουσία. Ας α-παλλαγούμε από το καρκίνω-μα! Κύριοι, είστε σε εντελώςλάθος δρόμο…

Μαρίνος Ορφανός Υ.Γ. Ασφαλώς και όλοι συμ-φωνούμε στο ότι η Μπαρτσε-λόνα είναι η καλύτερη απόκάθε άποψη ομάδα του κό-

σμου… Διαβάστε και κατα-λάβετε το γιατί και δεχθείτεένα μάθημα…«Η ποδοσφαιρική φιλοσο-φία στηρίζεται τρεις βασι-κούς άξονες: 1. Ανταγωνιστι-κότητα 2. Εκπαίδευση 3. Α-θλητική κουλτούρα. Σε κάθεομάδα τής Μπαρτσελόνα τατρία αυτά στοιχεία εμφανίζο-νται στο χορτάρι και αυτό δεσυμβαίνει μόνο στα λόγια. Οιμικροί τής “Μπάρτσα” παρέ-δωσαν μαθήματα Fair Playστο τελευταίο τους παιχνίδι,αφήνοντας την αντίπαλη ο-μάδα να σκοράρει αφού τοτέρμα που πέτυχαν ήταν…χωρίς τερματοφύλακα. Συ-γκεκριμένα, στην αναμέτρη-ση με τη Ζουβενίλ Β΄, οι Κα-ταλανοί σκόραραν την ώραπου ο αντίπαλος τερματοφύ-λακας ήταν τραυματίας στοχορτάρι και όσα ακολούθη-σαν μπορούν να γίνουν ένακαλό μάθημα σ’ όλους. Αρχι-κά ένας από τους πιτσιρικά-δες τής Μπαρτσελόνα έτρεξεπάνω από τον τραυματίαγκολκίπερ και στη συνέχειαοι μικροί τής Μπάρτσα απέ-νειμαν… δικαιοσύνη. Την ώ-ρα που η Ζουβενίλ Β΄ έκανετη σέντρα, δεν αντέδρασε κα-νένας παίκτης των Καταλα-νών, με αποτέλεσμα οι αντί-παλοι να σκοράρουν, αντα-ποδίδοντας το… άκυρο τέρ-μα. Αξίζει, πάντως, να σημει-ωθεί πως αυτή δεν είναι ηπρώτη φορά που κάποια απότις μικρές ομάδες τής Μπαρ-τσελόνα κάνουν κάτι τέ-τοιο...».

Πηγή: sport24

Tη σελίδα επιµελούνται ο MANΩΛHΣ ΛAΓOYTAPHΣ και ο ΜΑΡΙΝΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011AΘΛHTIΣMOΣ! Στο ουδέτερο γήπεδο της Σκ. Καλλονής θα εκτίσειτην ποινή της μιας αγωνιστικής που του επέβαλε ηΕ.Π.Σ.Λ. ο Αχιλλέας Πέτρας, στο παιχνίδι με τονΑ.Ο. Ανάξου.

Μετά τη διοίκηση του Αχιλλέα Πέ-τρας και της αντίστοιχης από τα

Λιονταράκια, σειρά στις επιστολέςδιαμαρτυρίας πήραν και οι γονείςτων παιδιών που παίζουν ποδόσφαι-ρο στον Αχιλλέα. Θυμίζουμε πως τοπαιχνίδι Προπαιδικού Πρωταθλήμα-τος ανάμεσα στις δύο ομάδες διεκό-πη όταν η ομάδα του Αχιλλέα Πέ-τρας αποχώρησε πέντε λεπτά πριντη λήξη του, διαμαρτυρόμενη γιαπέναλτι που καταλογίστηκε εις βά-ρος της και καταγγέλλοντας προπη-λακισμούς από πλευράς γονέων θε-ατών από τα Λιονταράκια.«Νενικήκαμεν. Καταφέραμε επιτέ-λους να κόψουμε την μπάλα απ’τους παίχτες της προπαιδικής ομά-δας του Αχιλλέα Πέτρας. Σπάσαμε ε-πιτέλους το απόστημα. Τους δώσαμενα καταλάβουν. Δε θα τολμήσει κα-νείς πια να ξανασηκώσει κεφάλιστους αγάδες της Ε.Π.Σ.Λ.!Τελικά, αντί να δείρουν το γάιδαροέδειραν το σαμάρι. Όλα καλά. Όλα

δεξιά. Ενώ οι φίλαθλοι της αντίπα-λης ομάδας έβριζαν ακατάσχετα τοδιαιτητικό τρίο, καθώς και τους πι-τσιρικάδες του Αχιλλέα, ο παρατηρη-τής του αγώνα δεν είδε ούτε άκουσετίποτα!Το μοναδικό παράπτωμα δηλαδή ή-ταν η χωρίς έρεισμα αποχώρηση τουΑχιλλέα απ’ το γήπεδο 5 λεπτά πριναπό τη λήξη του αγώνα με τα Λιοντα-ράκια. Όλα… «μέλι - γάλα». Ας πάεικαι το παλιάμπελο. Η Ε.Π.Σ.Λ. να εί-ναι καλά και οι Ακαδημίες της Μυτι-λήνης με τα πολλά λιλιά. Ο Αχιλλέαςαπέχει 60 χλμ. απ’ την πρωτεύουσα.Τι δουλειά έχει με την ποδοσφαιρικήαφρόκρεμα της Λέσβου!Γράφουν οι κύριοι Μ. Λαγουτάρηςκαι Μ. Ορφανός για «παράνοια» τωνανθρώπων του Αχιλλέα. Αναφέρονταιασφαλώς στο Δ.Σ. του συλλόγου πουτο αποτελούν ένας περιφερειακόςσύμβουλος Β. Αιγαίου, ο πρόεδροςτης δημοτικής ενότητας Πέτρας, έ-νας καθηγητής, ένας αστυνομικός, έ-

νας υπάλληλος της αρχαιολογίας καιπέντε επιχειρηματίες της Πέτρας.Δηλ., εσείς κύριοι, τι θα κάνατε; Θακαθόσασταν με δεμένα τα χέρια ότανπροπηλακίζονταν τα παιδιά σας;Εμείς πάντως προτιμήσαμε να δια-φυλάξουμε την αξιοπρέπεια μας! Α-γαπητοί κύριοι, η δημοσιογραφικήδεοντολογία επιτάσσει να γνωρίζετεκαλά την ελληνική γλώσσα και να μηγράφετε ανεξέλεγκτα. Ξέρετε τι ση-μαίνει η λέξη «παράνοια»; Αντιλαμ-βάνεστε ότι τέτοιες έωλες απόψειςεγείρουν και ποινικές ευθύνες;Χαιρετισμούς πολλούς από νοικοκύ-ρηδες γονείς των παιδιών της προ-παιδικής ομάδας του Αχιλλέα καισας υποσχόμαστε ότι θα μας βρίσκε-τε συνεχώς μπροστά σας σε κάθε βα-ρύνον ατόπημά σας!Υ.Γ. Εξυπακούεται ότι τα παιδιά μαςδε θα τα ξαναστείλουμε για προπό-νηση ούτε θα συμμετάσχουν στουςεναπομείναντες αγώνες πρωταθλή-ματος.»

ΠΟΙΝΟΛΟΓΙΟ

Έπεσαν… τεσσάρεςΜε τέσσερις αγωνιστικές, όπως φυσικά

αναμενόταν, τιμωρήθηκαν από την Πει-θαρχική Επιτροπή τής Ε.Π.Σ.Λ. οι ποδο-σφαιριστές του Αρίονα Μήθυμνας Ν.Βουρσούκης και Α. Μπάλιακας, για τηφραστική επίθεση στο διαιτητή Φαναρτζήστο παιχνίδι με τη Δόξα.Ακόμη, με τρεις τιμωρήθηκαν ο Δουνιάςτης Προοδευτικής και με δύο ο Δ. Κανάρα-χος του Αετού Λ., ενώ μία αγωνιστική επι-βλήθηκε στους Γρυπιώτη και Κάβουρα τουΑετού, Σ. Βουρσούκη και Β. Βουρσούκη τουΑρίονα Μήθ., Αντώναρο του Διαγόρα, Αλο-γδέλλη του Καραβαγγέλη και Πατράκη τουΑστέρα Ιππ..Επίσης, η Πειθαρχική τιμώρησε με χρημα-τικό ποσό 50 ευρώ τον Αρίονα Μήθ., γιατίστο παιχνίδι με τη Δόξα αποβλήθηκαν τέσ-σερις ποδοσφαιριστές του, ενώ κλήθηκανσε απολογία ο Ατρόμητος Αν. για τα ανα-γραφόμενα του διαιτητή στο παιχνίδι με τηΔόξα, όπως και ο παράγοντας του Καρα-βαγγέλη Χρήστος Κεχαγιάς για δηλώσειςκατά του διαιτητή Πελέκου. Τέλος, με δύομήνες εκτός αγωνιστικών χώρων τιμωρήθη-κε ο παράγοντας του Αχιλλέα Κ. Ιωαννίδης.

ΕΠ

ΩΝ

ΥΜ

ΩΣ.

..

Παράνοια που υποθηκεύει το μέλλον

Οι μικροί τής Μπάρτσα, οδηγός. Δύσκολο κι όμως τόσο απλό παράδειγμα...

Επιστολή διαμαρτυρίας στο «Ε» από γονείς της προπαδικής ομάδας του Αχιλλέα Πέτρας, για τον αγώνα που διεκόπη με τα Λιονταράκια

«Διαφυλάξαμε την αξιοπρέπειά μας»

Page 24: Εμπρός 3297

της ΣΤΕΦΑΝΙΑΣ ΣΟΥΚΗ

Νέα επίπεδα ισορρο-πίας «βλέπει» να δια-μορφώνονται το 2011

στην εγχώρια κτηματαγο-ρά η Εurobank EFGProperty Services, έστω κιαν το τρέχον έτος θα εί-ναι και αυτό δύσκολο, ό-πως και το 2010, με μεί-ωση της επενδυτικήςδραστηριότητας, ελάχι-στες αγοραπωλησίες ήνέες μισθώσεις ακινήτων,επαναδιαπραγματεύσειςκαι πτώση ενοικίων σταεπαγγελματικά ακίνητα.Στα γραφεία της Αθήναςβραχυπρόθεσμα εκτιμάταιότι θα συνεχιστεί η τήρη-ση στάσης αναμονής απόεπενδυτές και χρήστεςλόγω των αβέβαιων οικο-νομικών συνθηκών, ενώθα συνεχιστεί και η τάσηεπαναδιαπραγμάτευσηςτων μισθωμάτων από τουςυφιστάμενους χρήστες,καθώς το διαπραγματευτι-κό πλεονέκτημα στην πα-ρούσα φάση το έχουν οιυφιστάμενοι και δυνητι-κοί μισθωτές.Μακροπρόθεσμα εκτιμά-ται ότι η αγορά γραφείωνδύναται να προσελκύσειτο ενδιαφέρον αρχικά τωνεγχώριων χρηστών και ε-πενδυτών και στη συνέ-χεια μεγάλων εταιρειώντου εξωτερικού, υπό τηνπροϋπόθεση της σταδια-κής βελτίωσης της οικο-νομίας και της παροχής ι-σχυρών κινήτρων για τηβελτίωση της ανταγωνι-στικότητας και της προ-σέλκυσης ξένων επενδύ-σεων στην Ελλάδα. Ενι-σχυτικό ρόλο στην πορείατης αγοράς γραφείων θαέχει η ολοκλήρωση οδι-κών και λοιπών υποδο-μών που βρίσκονται σε ε-ξέλιξη στην παρούσα φά-ση και η δημιουργία νέωνυποδομών που θα διευκο-λύνουν την πρόσβασηστις κύριες επιχειρηματι-κές περιοχές και θα οδη-γήσουν σε μείωση τουλειτουργικού κόστους τωνεπιχειρήσεων.Στην Αθήνα, κατά το2010, τα μισθώματα γρα-φειακών χώρων δέχθηκανπιέσεις. Στα καλά σημείατων κύριων αγορών ή/καιγια A-class κτήρια οι τιμέςκυμάνθηκαν από 20 έως23 ευρώ ανά τ.μ. για τηναγορά του κέντρου (CBD),από 17 έως 19 ευρώ γιαακίνητα επί της Λ. Κηφι-σιάς και από 14 έως 17ευρώ για νεόδμητα ακίνη-τα επί της λεωφόρου Συγ-γρού. Για παλαιότερα κτή-ρια, οι τιμές κυμάνθηκανκατά τουλάχιστον 10%χαμηλότερα.

Ο αριθμός των νέων ε-μπορικών επενδύσεων α-ναμένεται να παραμείνειπεριορισμένος κατά το2011, ενώ οι εμπορικέςαναπτύξεις που θα εισέλ-θουν στην αγορά θα είναιεπίσης περιορισμένες.

Τα καταστήματαΣτα καταστήματα στην Α-θήνα, δεδομένης της οι-κονομικής στενότηταςπου χαρακτηρίζει τηνπλειονότητα των κατανα-λωτών, τα εμπορικά και ταμεγάλα εκπτωτικά κέντραθα συνεχίσουν να διεκδι-κούν μεγαλύτερο μερίδιοαγοράς έναντι των μεμο-νωμένων εμπορικών κατα-στημάτων. Τα επίπεδα μι-σθωμάτων για το 2011 α-ναμένεται στην καλύτερηπερίπτωση να σταθερο-ποιηθούν στα υφιστάμεναεπίπεδα τιμών, ενώ οι ε-παναδιαπραγματεύσειςτων υφιστάμενων μισθω-μάτων εκτιμάται ότι θασυνεχιστούν σε μικρότεροβαθμό σε σχέση με το2010. Στις δευτερεύουσεςαγορές, η πίεση των μι-σθωτικών αξιών αναμένε-ται να είναι μεγαλύτερηκυρίως λόγω των υψηλώνεπιπέδων προσφοράς καιτης περιορισμένης υφι-στάμενης ζήτησης.

Οι μισθώσειςΠιέσεις δέχθηκαν και ταεπίπεδα τιμών μίσθωσηςεμπορικών καταστημάτων.Για ακίνητα υψηλής προ-βολής στα καλά σημείατου κέντρου τα επίπεδατιμών μίσθωσης κυμαίνο-νται μεταξύ 150 και 200ευρώ το τ.μ., ενώ για τιςκύριες περιφερειακές α-γορές (βόρεια προάστια -Γλυφάδα - Πειραιάς), ε-κτός συγκεκριμένων περι-πτώσεων ακινήτων, η

πλειονότητα των τιμώνκυμάνθηκε σε επίπεδα με-ταξύ 100 και 150 ευρώ.Από τις περιφερειακές α-γορές, χαμηλότερα επίπε-δα τιμών εντοπίζονταιστις περιοχές του Πειραιάκαι του Χαλανδρίου. Κύ-ριο χαρακτηριστικό των α-γορών και ιδιαίτερα τωνδευτερευόντων αποτελείη αύξηση των κενών ε-μπορικών χώρων. Επιπλέ-ον και όσον αφορά στιςκύριες αγορές, ύστερα α-πό αρκετά έτη χωρικής ε-ξάπλωσης παρατηρήθηκεγεωγραφική συρρίκνωσηπρος τα κύρια σημείατους.

Την αγορά logisticsΣτις κύριες αγορέςlogistics τα επίπεδα μι-σθωμάτων κυμάνθηκανμεταξύ 3,5 και 5,5 ευρώτ.μ., ενώ σε ορισμένες πε-ριπτώσεις ακινήτων σύγ-χρονων προδιαγραφών μειδιαίτερα χαρακτηριστικά,η τιμή μίσθωσης δύναταινα ξεπεράσει τα 5,5 ευρώ.Στις δευτερεύουσες αγο-ρές οι τιμές μίσθωσης κι-νήθηκαν στα επίπεδα των3 - 4,5 ευρώ.Βραχυπρόθεσμα στην κα-τηγορία των logistics εκτι-μάται ότι η ζήτηση και ηπροσφορά θα παραμεί-νουν στα ίδια επίπεδα μεαυτά που παρουσιάζονταιστα τέλη τού 2010. Μα-κροπρόθεσμα, αναμένεταινα δοθεί ιδιαίτερη προσο-χή στη σταδιακή ανάπτυ-ξη των περιφερειακών υ-ποδομών της χώρας, ώστενα δημιουργηθούν οιπροϋποθέσεις για την α-νάπτυξη σύγχρονων κέ-ντρων logistics, οι οποίοιμε τη σειρά τους θα βοη-θήσουν στην ανάκαμψητης οικονομίας.

Στη ΘεσσαλονίκηΕικόνα παρόμοια με αυτήτού 2010 αναμένει ηEurobank για την αγοράτης Θεσσαλονίκης. Ειδικάως προς τα γραφεία, βρα-χυπρόθεσμα εκτιμάται ότι

τα επίπεδα τιμών μίσθω-σης και αποδόσεων για το2011 θα παραμείνουν σταίδια επίπεδα με αυτά τουτελευταίου τριμήνου τού2010, τουλάχιστον μέχριτη σταδιακή εμφάνισητων πρώτων σημείων βελ-τίωσης του οικονομικούπεριβάλλοντος και τηςκτηματαγοράς.Στη Θεσσαλονίκη, τα μι-σθώματα γραφείων γιατην περιοχή του κέντρουκαι της Καλαμαριάς δια-μορφώθηκαν σε 7 - 11 ευ-ρώ ανά τ.μ. κατά περίπτω-ση. Στην ανατολική καιδυτική Θεσσαλονίκη, πε-ριοχές στις οποίες εντο-πίζονται πιο σύγχρονοιγραφειακοί χώροι σε σχέ-ση με το κέντρο, τα επίπε-δα μισθωμάτων για ακίνη-τα σύγχρονων προδιαγρα-φών κυμαίνονται από 8 έ-ως 10 ευρώ.Στα καταστήματα, επίσης,δεν αναμένονται σημαντι-κές αλλαγές σε σχέση μετην υφιστάμενη κατάστα-ση: Τα ενοίκια στις κύριεςπεριοχές του κέντρου κυ-μάνθηκαν μεταξύ 70 και140 ευρώ ανά τ.μ. για τηνΤσιμισκή, σε 50 - 120 ευ-ρώ για τη Μητροπόλεως,σε 30 - 40 ευρώ για την Ε-γνατία και σε 30 - 55 ευ-ρώ για την Προξένου Κο-ρομηλά.Στις αγορές logistics κύρι-ου ενδιαφέροντος, όπωςείναι η ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου, ταεπίπεδα τιμών μίσθωσηςαποθηκευτικών χώρωνδιαμορφώθηκαν σε 2 -3,5 ευρώ και για τις πε-ριοχές του Καλοχωρίουκαι του Ωραιοκάστρου σε2 - 3 ευρώ. Βραχυπρόθε-σμα για το 2011 εκτιμάταιότι η ζήτηση και η προ-σφορά θα παραμείνουνστα ίδια επίπεδα με αυτάπου παρουσιάζονται στατέλη τού 2010. Στα ίδια ε-πίπεδα αναμένεται να πα-ραμείνουν οι τιμές και οιαποδόσεις για τη συγκε-κριμένη αγορά.

[email protected]

24ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011REAL ESTATE

ΑΡΘΡA ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

Νέα έκθεση «Εξοικονομώ κατ’ οίκον»

Και δεύτερη έκθεση «Εξοικονομώ κατ’ οίκον»,παράλληλα με την έκθεση «Χτίζοντας το

μέλλον», πρόκειται να φιλοξενηθεί από το ερ-χόμενο Σάββατο έως και τις 11 Απριλίου, μετάαπό την επιτυχία της πρώτης έκθεσης «Εξοικο-νομώ κατ’ οίκον EXPO 2011», στην οποία συμ-μετείχε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργει-ας και Κλιματικής Αλλαγής και 35 εταιρείεςτου κλάδου. Η νέα έκθεση διοργανώνεται λόγωτης παράτασης που δόθηκε στο πρόγραμμα γιατην υποβολή αιτήσεων και θα πραγματοποιηθείστην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του μετρόΣυντάγματος, με στόχο την παρουσίαση και ε-νημέρωση του κοινού για τις υπηρεσίες και ταπροϊόντα των εμπλεκόμενων εταιρειών για τηνεπίτευξη των εθνικών στόχων εξοικονόμησηςενέργειας με τη δημιουργία κτηρίων χαμηλήςκατανάλωσης. Η επιλογή του χώρου έγινε επει-δή η αίθουσα βρίσκεται στην καρδιά της Αθή-νας, στην Πλατεία Συντάγματος, ενώ κατέχει τοσυγκριτικό πλεονέκτημα, πέρα από την υψηλήαισθητική, την τεράστια επισκεψιμότητα λόγωτου ότι οι επιβάτες ξεπερνούν τους 350.000καθημερινά μόνο από το συγκεκριμένο σταθμό,σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της «ΑττικόΜετρό».

OIKONOMIKA Σχόλια

Ευκολότερη η αγορά ακινήτων από πολίτες εκτός Ε.Ε.

Ένα πάγιο αίτημα των μεσιτών και γενικότεραπαραγόντων της εγχώριας αγοράς ακινήτων θα

εκπληρώσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο ο-ποίος προωθεί συγκεκριμένες νομοθετικές πρω-τοβουλίες για τον αποχαρακτηρισμό των «παρα-μεθόριων» περιοχών και την αναθεώρηση τωνδιατάξεων που αφορούν στις δικαιοπραξίες σεαυτές. Γεγονός το οποίο επιβεβαιώνεται και απόέγγραφο που εστάλη στη Βουλή από τον κ. Ευάγ.Βενιζέλο, ο οποίος, όπως ανέφερε χαρακτηριστι-κά, «δε νοείται ο χαρακτηρισμός, για παράδειγ-μα του Νομού Θεσσαλονίκης ως παραμεθόριουγια λόγους ασφαλείας». Οι ρυθμίσεις για τις πα-ραμεθόριες που ανάγονται στο... 1927, αφορούνουκ ολίγους ενδιαφερόμενους αγοραστές από τοεξωτερικό, κυρίως Ρώσους, οι οποίοι ενδιαφέρο-νται να αγοράσουν ακίνητα στο Νομό Χαλκιδι-κής ή άλλους νομούς της Βόρειας Ελλάδας καισε νησιά του Αιγαίου και λόγω του συγκεκριμέ-νου καθεστώτος μπλέκουν στα γρανάζια της εγ-χώριας γραφειοκρατίας. Με τις νέες ρυθμίσειςπου προωθεί το Υπουργείο, απλοποιείται η δια-δικασία με άδεια που θα δίνεται από την πεντα-μελή επιτροπή της περιφέρειας της περιοχής μετη θετική ψήφο του εκπροσώπου του Υπουργεί-ου, πλην των περιοχών της Ξάνθης, Ροδόπης, Έ-βρου, Σάμου, Χίου, Λέσβου, Δωδεκανήσων καιΠρεβέζης για τις οποίες θα απαιτήσει άδεια τηςπολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυ-νας.

Από «πράσινες» εξαγγελίες πάμε καλά!

Μετά από μία δεκαετία εξαγγελιών και σχεδίωνεπί χάρτου, φαίνεται ότι τώρα ήρθε η ώρα του

Φαλήρου να γίνει «πράσινο»! Οι πρώτες σκέψειςείχαν γίνει προολυμπιακά, όταν σχεδιάζονταν α-κόμη στις αρχές της δεκαετίας τού 2000 οι ολυ-μπιακές εγκαταστάσεις στην περιοχή, ωστόσο τασχέδια έμειναν στα χαρτιά, όπως και πολλά άλλα«πράσινα» έργα που είχαν προβλεφθεί με την α-φορμή της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώ-νων. Μεταολυμπιακά, τα έργα πρασίνου στο Φά-ληρο ξαναήλθαν στο προσκήνιο (ιδιαίτερα πριντις εκλογικές αναμετρήσεις) χωρίς και πάλι ναγίνει τίποτα, ενώ την περασμένη εβδομάδα τοπάρκο ξαναανακοινώθηκε, με το Ίδρυμα «Σταύ-ρος Νιάρχος» να αναλαμβάνει το κόστος τούmasterplan. To ζήτημα είναι αν αυτήν τη φορά ηανάπλαση του Φαληρικού Όρμου θα υλοποιηθείτελικά και αν θα βρεθούν τα απαραίτητα κονδύ-λια...

Θα συνεχιστεί και εφέτος ηκαχεξία τού 2010 στα ακίνητα

Page 25: Εμπρός 3297

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011 25

EΣTIATOPIA

Ο ΚΑΡΙΩΝΑΣ ΤΗΣ ΜΕΝΗΣΤαβέρναΚαρυώνας - Γέρατηλ. 6979-971924

ΤΟ ΖΟΥΜΠΟΥΛΙΤαβέρναΔ. Βερναδάκη 2, Κουλμπάρα- Μυτιλήνητηλ. 22510 21251

ELYSION HOTELΞενοδοχείο-εστιατόριοΠαρασκευή - Σάββατο ζωντανό μουσικό πρόγραμμα Νεάπολη Τηλ. για κρατήσεις 22510 61531-2

ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟΞενοδοχείο, pool-bar, εστιατόριοΚαθημερινά ανοιχτά μεσημέρι - βράδυΣάββατο βραδιές πιάνου, με τις μελωδικές φωνές του Νίκου και της ΜαρίαςΤηλ. για reserve 2251045857, 44466, 6976-974610 Βαρειά - Βίγλα Μυτιλήνης

ΦΙΛΕΜΑRestaurant-ΜεζεδοπωλείοΑεροδρόμιοΤηλ. 6973809282

ΤΣΟΥΚΑΛΙ Π. ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΟΥ 49 τηλ. 2251048660

ΛEMBOYPΓEIOΜεζεδοπωλείο

Παναγιούδα, Mυτιλήνης Tηλ. 22510 32222

ΤΑΚΗΣΨαροταβέρναΠαναγιούδαΤηλ. 22510 31342

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΑΚομνηνάκη 30 Τηλ. 22510 29613

ΠΑΡΚΟ (ΤΟ)Πάρκο Αγίας ΕιρήνηςTηλ. 22510 23810& 6977-596474

ΒΑΓΙΕΣ ΤαβέρναΑκρωτήριΤηλ. 22510 43532

ΠΗΓΑΔΑΚΙΑΠηγαδάκια ΓέραςΤηλ. 2251093484& 6973-741809

ΒΑΦΕΙΟΣΤαβέρνα Tηλ. 22530 71752

CAFÉ-BAR

ENVYΚουντουριώτη 78Τηλ. 22541021102

FOUR SEASONS byMAYOΤTE

Kανόνι ΘερμήςTηλ. 22510 71971

ΠΑΡΚΟ (ΤΟ)Πάρκο Αγίας Ειρήνης Tηλ. 22510 23810& 6977-596474

OCEANISΠλωμάρι Τηλ. 22520 31925

ΨΗΤΟΠΩΛΕΙΑ

ΑΣΤΡΟ (ΤΟ)Ερμού 5Τηλ. 22510 44540

ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΓΩΝΙΑΕλ. Βενιζέλου 10Τηλ. 22510 45508

ΤΑΧΥΦΑΓΕΙΑ

ΦΕΥΓΑΤΟΣΚΑΒΕΤΣΟΥ 16 τηλ. 22510 40271

ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ

ΜΑΣΚΩΤΙΤΣΑΑΛΚΑΙΟΥ 2 Μυτιλήνη Τηλ. 22510 261812o κατάστημα: Π. Κουντου-ριώτη 11 και Ερμού 16Τηλ. 22510 47700

ΑΙΘΟΥΣΕΣEKΔHΛΩΣEΩN CATERING

BLUE BAYΞενοδοχείοτηλ. 22510 91000 / 91468τηλ./φαξ 22510 91004 Το ξενοδοχείο διαθέτει αίθου-σες για γάμους - βαφτίσεις.

ΛEMBOYPΓEIOΠαναγιούδα, Mυτιλήνης Tηλ. 22510 32222

ΞENOΔOXEIO ZAΪPA - KTHMAEΛIA & ΘAΛAΣΣA

Σκάλα ΛουτρώνTηλ. 22510 91100

EΔEΣMATOΠOIEIOCatering and fast servicesAλυφαντά, Tηλ. 22510 41122

KABEΣ - ΠOTOΠOIIEΣ

ΚΑΒΑ ΣΑΝΤΟΠαράκαμψη Μόριας Τηλ. 22510 32810Ηλ. Βενέζη 10, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 43543Πέτρα τηλ: 22530 41830E-mail: [email protected]

5x5

SPANOSΓήπεδα Ποδοσφαίρου 5x5 ή 8x8Εθν. Οδός Μυτιλήνης - Πανα-γιούδαςTηλ. 22510 32774 & 6948-591839

KATAΣKEYAΣTIKEΣETAIPEIEΣ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑΓ. ΒΑΜΒΑΚΑΣ - Ε. ΛΙΝΟΣ Ο.Ε.

Γυμν. Δαυίδ 2, Χρυσομαλλούσατηλ. 22510 23277, 2251028210, 6944-456083

ΠPAΞIΣ A.E.Πωλήσεις κατασκευέςTηλ. 22510 44242

ΣΓOYPEΛΛHΣAργύρη Eφταλιώτη 13Tηλ. 22510 26777

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥΚΑΤΖΟΥΡΙΔΗΣ

Τεχνικες εταιρείεςΠαλαιόκηπος Γέρας Τηλ. 22510 84370

ΑΦΟΙ ΑΣΗΜΑΚΗΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΑΚΗ

Ικτίνου 2, Τηλ. 2251041244& 6947202221

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ

ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣΝ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΠΛ.ΠΟΛ. ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Α.Π.Θ.

Έκδοση οικοδ. αδειών,Μελέτες - Επιβλέψεις,Τοπογραφικά - ΚτηματολόγιοΚρήνης & Κισθήνης 6Α,ΜυτιλήνηΤηλ. 22510 20264& [email protected]

ΕΤΟΙΜΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ

STAR BETONΒιομηχανία έτοιμου σκυροδέματος και δομικών υλικώνμε πιστοποίηση ISO-9001Λακέρδα Αλυφαντών, ΜυτιλήνηΤηλ. 22510 46446 - 22510 46776Φαξ 22510 46756

ΧΩΜΑΤΟΥΡΓΙΚΕΣEΡΓΑΣΙΕΣ

Αφοί ΑγριτέλληΧώμα για κήπουςΠέτρες για λιθόκτιστατηλ. 22510 48119κιν. 6976-056463,6946-364408

YΛIKA ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ

AL-DECOΧατζημανωλάκης Σταύρος8ο χλμ Περιφ. οδού ΜόριαςΤηλ. 22510 32855

IGNIS ΠETPAAφεντούλης IωάννηςNέες KυδωνιέςΤηλ. 22510 94040, 94101

ΜΗΛΙΟΡΕΛΛΗΣ ΝΙΚΟΣ

Καυσόξυλα, Μετακομίσεις,Μεταφορές, ΠέτρεςMυστεγνών, Εξέδρεςεκδηλώσεων, Επικουρικέςυπηρεσίες θεαμάτων,οικοδομικά υλικά, γενικέςεπισκευαστικές εργασίες. Τηλ. 6942261001,6946004444 & 2251043129.

ΕΜΠΟΡΙΟ ΞΥΛΕΙΑΣ/ ΞΥΛΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

ΚΩΝΤΗΒΕΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ξυλουργικές εργασίες πα-ντός τύπουΚαρά Τεπέ - ΜυτιλήνηΠληρ. τηλ. 22510 48102

ΠΕΡΓΑΜΗΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ξυλουργικό εργοστάσιοπαραγωγής με υπερσύγχρο-να μηχανήματα (CNC). Κου-φώματα Γερμανικού Τύπου -Εσωτ. Πόρτες - Θωρακισμέ-νες Πόρτες - Σκάλες Εσωτ.Χώρου Αλυφαντά. Τηλ. 2251046307

ΓΕΩΡΓΑΝΤΗΣΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Ξυλουργικά μερεμέτια καιπαντός τύπου αναπαλαιώσειςεπίπλωντηλ.: 6947-153832

ΘΕΡΜΑΝΣΗ -KΛIMATIΣMOΣ

MANTZΩPOΣEλ. Bενιζέλου 10Τηλ. 22510 42248

ΤΕΝΤΕΣ

ΣΙΜΕΛΗAεροπόρου ΓιανναρέλληΤηλ./Fax: 22510 24523Κιν. 6932214752

EIΔH YΓIEINHΣ

OIKOΣMητροπόλεως 7, Παγανή ΜυτιλήνηςΤηλ. 22510 24788

ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣΑγ. Θεράποντος 5τηλ. 22510 41488

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣ-ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣ-ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΧΩΡΩΝ

ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ

Καθαρισμοί χώρων -καταπολέμηση εντόμων, τρωκτικών, επαγγελματικήδιαχείριση κτηρίων Καβέτσου 10 (β´ όροφος)22510 37415, 6937-407221e-mail: [email protected]

ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣΤεχνολόγος ΓεωπόνοςΑπολυμάνσεις, απεντομώ-σεις, μυοκτονίεςΜόρια Λέσβου Τηλ. 225103 2192 & 6942-625198

ΝΙΚΟΣ ΑΔ. ΜΟΝΙΟΥΔΗΣΑπολυμάνσεις - αποφρακτικά- συνεργείο καθαρισμού -υπηρεσίες φύλαξηςISO 9001:2000Πληρ. τηλ. 6978-186090 &6974-269683

MOYTZOYPEΛΛHΣKΩN/NOΣ

Συνεργείο KαθαρισμούKαθάρισμα κτηρίων, εμπορίααπορρυπαντικώνAκρωτήρι Mυτιλήνης22510 46540,6974801110

ΕΚΚΕΝΩΣΕΙΣ ΒΟΘΡΩΝ

ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙΕλ. Βενιζέλου 52 Μυτιλήνη22510 32400

ΕΠIΠΛO

GIANNOULIS INTERIORSΑγ. Ειρήνης 8α Τηλ. 22510 45830

ΔIAMANTIΔHΣ A.E.Casa Ideale Λάρσος, τηλ. 22510 42222

ΔIAMANTIΔHΣ A.E.Ideal strom Kαβέτσου 13 τηλ. 22510 41271

EΠIΓPAΦEΣ

ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ ΣIMOΣAερ. Γιανναρέλλη 61Tηλ. 22510 41805

KOPNIZEΣ

AFISORAMAΕρμού 60, Tηλ. 2251045019

ΕΝΤΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟΥΚορνίζες, επεξεργασίασε ξύλο και καμβάΚαβέτσου 44, ΜυτιλήνηΤηλ. 22510 45449

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΙΔΗ

ΒΥΖΑΝΤΙΟ Μητροπόλεως 12 Τηλ. 22510 24445

ΝΥΦΙΚΑ-ΒΑΠΤΙΣΤΙΚΑ

ΡΟΔΟΠΕΤΑΛΑΑριστειδοπούλου ΡούλαΕρμού 193 - 195Τηλ. 22510 22753

ΦΩTIOYΕρμού 164 δίπλα στη Μητρόπολη Τηλ. 22510 22026

LESVOS BAGSΠιττακού 13Πληρ. τηλ. 22510 40540

AΓOPA-EΞOΠΛIΣMOΣ

U SHOP MYTIΛHNHΣAγ. Eιρήνης 7,Tηλ. 22510 45453

ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ

AVANTIΌμιλος Χρηματοασφαλιστικών προϊόντων Παναγιώτης ΛιόλιοςΠλωμάρι Τηλ. 22520 33751 & 2252033753 Κιν. 6944508686

ΛOΓIΣTIKA ΓPAΦEIA

ΒΕΡΡΗΣ Π. ΠΑΝΤΕΛΕΩΝ Αγ. Θεράποντος 6Παροχή λογιστικών, φοροτε-χνικών υπηρεσιών,καθώς και σύνταξη οικονομο-τεχνικών μελετώνΤηλ. & Φαξ: 22510 48604

KATEPNEΛHΣ ΛEYTEPHΣ -KOMNHNOΣ OΔYΣΣEAΣ

Μητροπόλεως 29, ΜυτιλήνηΤηλ. 22510 41120, 41912Fax 22510 41411

MANΩΛAKEΛΛHΣ MIXAΛHΣ

Hρ. Πολυτεχνείου 4, Μυτιλή-νηΤηλ. 22510 40833, 41833

ΜΥΡΙΤΖΗΣ Π. - ΙΑΤΡΕΛΛΗΣ Ι. Ο.Ε.

Αρίονος 17, ΜυτιλήνηΤηλ: 22510 27430 Fax: 22510 43185

ΠANΣEΛHNAΣ ΣTPATHΣΑλκαίου 26, ΜυτιλήνηΤηλ/Fax: 22510 28017

ΡΑΒΑΝΙΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣΠ. Bοστάνη 14,Τηλ. 22510 42028

KAΛΛIΠOΛITHΣ BAΣIΛHΣΠέτρα Λέσβου Τηλ. 22530 42455 Κιν. 6934018535Fax 2253042483

ΚΑΡΙΟΦΥΛΛΗ ΡΑΝΙΑ Κομνηνάκη 7, Μυτιλήνη Τηλ. 2251040813φαξ 2251037416

OIKONOMIKOIΣYMBOYΛOI

Π.MYPITZHΣ &ΣYNEPΓATEΣEρεσσού 5, MυτιλήνηTηλ. 22510 40377

BUSINETΜαλαματίνας Ηλίας, ΧατζάραςΠαναγιώτηςΚομνηνάκη 19, ΜυτιλήνηΤηλ. 22510 40188 & 37214www.businet.gr

ΓΕΩΠΟΝΟΙ

ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥΓεωργικές - περιβαλλοντικές μελέτες Καβέτσου 10 (2ος όροφος) Τηλ. 22510 37415 & 6937-407221e-mail: [email protected]

ΤΑΜΤΑΜΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣΕμπόριο μεταχειρισμένωντρακτέρ Ιαπωνίας Παγανή Μυτιλήνης ΑΠΟ 10 ΕΩΣ 60 ΙΠΠΟΥΣKUBOTA, SHIBAURA YANMARISEKI MITSUBISHIHINOMOTO (FORKLIFT -ΚΛΑΡΚ)Τηλ. 22510 29419 & 6944-324667

IVECO ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΣΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ

Δημήτριος ΚομνηνόςΠρινέρι Mόριας Tηλ. 22510 43262

MHXANAΓPOTIKH A.E.Λάρσος, Πλησίον KTEOEπαρ. δρ. Mόριας - KαλλονήςTηλ. 22510 22211

ΓEΩPΓIKA MHX/TAΣΩTHPAKHΣ

Παπάδος ΓέραςTηλ. 22510 84400

ΚΙΦΑ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑTηλ. 22510 41450, 41364,26920 FAX: 22510 26910

TAXYMETAΦOPEΣ

Αεροπόρου Γιανναρέλλη 76Τηλ. 22510 45144& 42600Κιν. 6932627300Φαξ 22510 21666www.elta-courier.gr

ENOIKIAΣEIΣ

LESVOS CAR rentalsΣτρατής ΛόγγιοςΛουτρά MυτιλήνηΤηλ. 22510 27825Fax. 22510 44280Kιν. 6932896712www.lesvos-carrentals.com [email protected]

GOLDEN SUNΕνοικιάσεις αυτοκινήτωνΤζ. Αριστάρχου, έναντιΤουριστικής ΑστυνομίαςΤηλ. 22510 41779,6977-616830Δωρεάν παράδοσησε αεροδρόμιο & λιμάνι

FUN TOURSΓραφείο Γενικού TουρισμούΠ. Kουντουριώτη 87-89Τηλ: 22510 40802Kιν.: 6945344240e-mail: [email protected]

MYTONIΣΓραφείο Γενικού TουρισμούΠαναγιούδα, 81100Τηλ: 22510 31777Fax: 22510 37614Kουντουριώτη 87Τηλ: 22510 37500Kιν.: 6942424121

OLIVEGROOVEΠ. Kουντουριώτου 11 &Aργύρη Eφταλιώτη 3,MυτιλήνηΤηλ: 22510 37533 -534Fax: 22510 37535e-mail: [email protected]

ΕΛΕΥΘΕΡΑΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

ΣΠΟΡ

ΚΑΤΟΙΚΙΑΔΟΜΗΣΗ

Η/Υ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑΓΡΑΦΕΙΑ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Page 26: Εμπρός 3297

Υ Γ Ε Ι Α Ο Μ Ο Ρ Φ Ι Α Κ Α Ι Α Λ Λ Α

O∆HΓOΣ AΓOPAΣ ΛΗΜΝΟΥ

FLOWER STUDIOΜαρουλάς 37 Μύρινα Τηλ. 22540 26141

ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ - ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟMΠΟΥΛΟΥΤΗΣ ΠΑΥΛΟΣ & ΥΙΟΙ ΟΕ

Τηλ. 22540 23536, 23113

PETRIDESTravel Tourism & Car RentalTηλ. 22540 22039, 22998

Φαξ 22540 22129Κιν. 6947601516e-mail: [email protected]

ΞΕΝΩΝΑΣ ΑΪ-ΣΤΡΑΤΗΕνοικιαζόμενα ΔωμάτιαΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣΤηλ. 2254093329

CRYSTAL CLEANEθνικής ΑντιστάσεωςΣούμπρα ΜύριναςΤηλ./Φαξ 22540 25830, 29576 Κιν. 6979357201

ΑΝΑΣΑ GYMΜύρινα, 22540 25938

ART COIFFUREΜύρινα, Τηλ. 22540 25990

ΥIOI ΝIK. ΦΥΛΛΑΔΙΤΗΓενικές Μεταφορές Ι.Μ.Ε Ε.Π.ΕΑποθήκη Λήμνου: Τηλ. 2254023087, 25039Αποθήκη Αθηνών: Τηλ. 2103420506, 3420585, 3416595

...σημαίνει courierΜύρινα ΛήμνουΤηλ. 22540 23429, 25140

ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟΕστιατόριο, Snack BarΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣΤηλ. 2254300948

CENTRO ΨησταριάΆγ. Δημήτριος Τηλ. 22540 61993Με κρέατα παραγωγής τους και διανομή κατ’ οίκον

ΓΛΑΡΟΣ ΨαροταβέρναΛιμάνι Μύρινας Τηλ. 2254022220

ΛΙΜΑΝΙ ΨητοπωλείοΛιμάνι Μύρινας Τηλ. 2254023809

ΜΑΣΤΕΡ Εστιατόριο - ΠιτσαρίαΜύρινα τηλ. 22540 22828

ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Εστιατόριο - ΠιτσαρίαΡωμαίικος ΓιαλόςΤηλ 22540 22540Διανομή κατ’ οίκον

ΖΕΦΥΡΟΣ Εστιατόριο - CateringΠλατύ, Τηλ 22540 22540

ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ Café–ClubΡωμαίικος ΓιαλόςΤηλ. 22540 24055

ΚΑΒΕΙΡΟ Tαβέρνα - OυζερίΚοντοπούλι, Τηλ. 22540 41755

ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΗ ΛΗΜΝΟΥ Α.Ε. Άγιος Δημήτριος ΛήμνουΤηλ. 22540 92655, 2254051656

ΑΤΖΑΜΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣΛιμάνι Μύρινας Τηλ. 22540 25690, 25936Fax: 2254025691

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑΓΡΑΦΕΙΑ

ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΑ

ΦΑΓΗΤΟΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΑ

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΑ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ

ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ

ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΑΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑΔΩΜΑΤΙΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 201126

EIΔIKOIΓAΣTPENTEPOΛOΓOI

Γρίβας ΕυστράτιοςΚαβέτσου 40Τηλ.: 22510 41210Κιν.: 6932-703093

Κατσαβέλλης Ε. ΙωάννηςΑγ. Ειρήνης 1 4ος όροφοςΤηλ. 22510 54568Κιν. 6932-482412

Χατζηαργυρίου Γ. Μαρία Ερεσού 2, 1ος Όρ.Tηλ. 22510 37192Κιν. 6973-303865

EIΔIKOI KAPΔIOΛOΓOI

Γρηγοράκης Παναγιώτης Καβέτσου 36Τηλ. 22510 42109 Κιν. 6932-251120

Μαλλιαρός Ιωάννης Αερ. Γιανναρέλλη 13 Iατρείο: 22510 46002 Κιν.: 6932-906278

Ταπανλής Ν. Ευστράτιος Καβέτσου 5, (Ισόγειο)Iατρείο: 22510 47788Κιν.: 6944-696854

EIΔIKOI ΠAΘOΛOΓOI

Γιανναδάκης Εμμανουήλ Καβέτσου 5 - 1ος όροφος Ιατρείο: 22510 24846 Κιν: 6945682747

Μαυρογένης ΝίκοςΚαβέτσου 10 - 4ος όροφος Ιατρείο: 22510 42290Οικία: 22510 23403, 32677 Κιν.: 6944-516208

Γαλής Νάσος Πλ. Κωνσταντινουπόλεως 5Tηλ. 22510 42505Kιν. 6932-303873

Γιαννίκος Π. Στρατής Kαβέτσου 29, (έναντι παλιάς Oλυμπιακής)Tηλ. 22510 41125Kιν. 6976-654509

Ζερδελής Γιάννης Σμύρνης 7 Iατρείο: 22510 43874Oικία. 22510 22589

Μακρή ΣτέλλαΚαβέτσου 27Τηλ. 22510 47448 Κιν. 6978-697793

Περγαμηνού Άννα Καβέτσου 40 (γ´ όροφ.)Τηλ. 22510 41110Κιν. 6945-394202

ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΙ

Μπομπότη Στ. Πολυξένη Καβέτσου 5 Tηλ. 22510 44010Kιν. 6977-649458Fax. 22510 44027

IATPOIAKTINOΔIAΓNΩΣTEΣ

Έλσα Χατζηκυριάκου - Γρηγοράκη

Ιατρός - ΑκτινολόγοςΝαυμάχου Παπανικολή 17Τηλ. 22510 47773, κιν.: 6932-616601

Aμπατζής Πολύδωρος Aερ. Γιανναρέλλη 7 Tηλ. 22510 28222

Ιατρική Διάγνωση ΛέσβουΠαντελέλη Μαριάνθη

Παγανή 2ο χλμ. Μυτιλήνης - ΚαλλονήςΣύμβαση με όλα τα Tαμεία.Τηλ. 22510 42101

Μαγνητική Τομογραφία ΛέσβουΣίσκας Α. Νικόλαος

(Στρατιωτικός Ιατρός)Χρυσομαλλούσης 20Α & ΑσκληπιούΤηλ. 22510 42277, 42377 και 43214

ΚΑΛΛΟNH

Πανσεληνά - Σκορδά ΜαρίαΈναντι Κέντρου ΥγείαςΤηλ. 22530 22131Σύμβαση με όλα τα ταμεία

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΙ

Γιάννης Δ. Χατζηλίας ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣΚαβέτσου 44, 3ος όροφοςΤηλ. 22510 540386973-821145

ΜΑΣΤΟΛΟΓΟΙ

Τσουκαλάς Π. Θωμάς MD, PhDΧειρουργός - Ειδικός Μαστο-λόγοςΔέχεται καθημερινά με ραντε-βού: 10:00 - 13:00 και17:00 - 20:00στην «Ιατρική Διάγνωση Λέ-σβου», 2ο χλμ. Μυτιλήνης -Καλλονήςτηλ. 22510 42101, κιν.6976-116205

MIKPOBIOΛOΓOIBIOΠAΘOΛOΓOI

Γ.Φεβρωνία Κανταρτζή M.D.Καβέτσου 32, (Πάνω από Σκο-πελίτη/ Βιοκαρπέτ) ΜυτιλήνηΤηλ. 22510 25070 Κιν. 6974-585745e-mail: [email protected]Σύμβαση με όλα τα ταμεία

Καμάτσου Π. ΕυφροσύνηΗ. Ηλίου 5, Πλατεία Κωνσταντινουπόλεωςτηλ. 22510 20014, 6941-676971

Κοροβέση - ΤαπανλήΝικολέττα Αγ. Ειρήνης 1, 2ος όροφος Τηλ. 22510 23818Κιν. 6944-564159

Κυριακίδης Π. Στρατής Πλατεία Κων/πόλεως 5 Tηλ. 22510 37477Κιν. 6976980830

Oυζουνέλλη Θ. Kλειώ Aλκαίου 27 Tηλ. & Fax: 22510 46930Kιν. 6937218711

Σάκης ΕυστράτιοςΚαβέτσου 24Τηλ. 22510 28561

Σιδηρή Ευστρατία Καβέτσου 22Τηλ. 22510 21275

Σκανέλης Π. ΕυστράτιοςΣτρατιωτικός Ιατρός Καβέτσου 3 - 1ος όροφος τηλ. 22510 277026936-667657

ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΙ

Ψιάχου ΕλένηΑιματολόγος - ΟγκολόγοςΔέχεται κατόπιν ραντεβού

στην «Ιατρική Διάγνωση Λέ-σβου», 2ο χλμ. Μυτιλήνης -Καλλονήςτηλ. 6972-439364, 2107676100

OPΘOΠAIΔIKOIXEIPOYPΓOI

Βιτούλιας Γεώργιος Καβέτσου & Ξενοφώντος Tηλ. 22510 44704Κιν. 6977393637

Παπαδόπουλος ΑναστάσιοςΚαλλονή ΛέσβουΤηλ. 22530 29233 (ιατρείο)Κιν. 6979-070772

OYPOΛOΓOIANΔPOΛOΓOI

Μουτζούρης Βασίλης Kαβέτσου 27 Tηλ. 22510 43456,6972122738(Μόνο Απογεύματα)

Πελέκος ΜιχάληςΧειρουργός ουρολόγοςΚαβέτσου 10 - 1ος όροφος τηλ. 22510 408836934-877441

OΦΘAΛMIATPOI

Ζουμπούλη Δ. Ελένη Καβέτσου 11(πλησίον χαρτ. “Eιρμός”)Ιατρείο: 22510 42312Οικ. 22510 41487Κιν. 6944434811

Κουτζά Χριστίνα Καβέτσου 10Τηλ. 22510 44664Κιν. 6944363959

Τουρβάς Θ. Γεώργιος Χειρουργός ΟφθαλμίατροςΚαβέτσου 27, 3ος όροφοςΔέχεται με ραντεβούΙατρείο: 22510 23661Κιν. 6932404602

ΠAIΔIATPOI

Τσανακτσή - Mαλλιαρού Μαρία Αερ. Γιανναρέλλη 13 Τηλ. 22510 40250 Τηλ. 6932449588

PEYMATOΛOΓOI

Γρίβας Κων/νος Καβέτσου 5 (3ος όροφος) Tηλ. 22510 44020Κιν. 6932204318Fax. 22510 44027

Μαυραγάνη Ιγ. Κλειώ Καβέτσου 11 & Παπανικολή Tηλ. 22510 25338Κιν. 6946465866

Ω.Ρ.Λ.

Θεοδοσίου - Πασχαλίδη Γ. Μαρία Καβέτσου 44Τηλ. 22510 22217, 6948-309834

Κουτουκτσής Ε. Αθανάσιος Καβέτσου 40 Τηλ. 22510 29342, 6942-290344 9-13:00 & 18:00-21:00 εκτόςΤετάρτης

Πασχαλίδης Π. Γιάννης Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΑθηνώνΚαβέτσου 44 Τηλ. 22510 22217Κιν. 6944-586587

Ρουμελιώτης ΔημήτρηςΧειρουργός Ω.Ρ.Λ. Ενηλίκων- Παίδων Πτυχιούχος Ιατρικής ΣχολήςΘεσσαλονίκηςΥποψήφιος διδάκτωρ Πανεπι-στημίου ΑθηνώνΠράσινου Λόφου 13 & Πολυ-τεχνείου, Ν. Ηράκλειο ΑττικήςΣυνεργάζεται με όλα τα ταμείαΤηλ. 210 2833368, 6944-141359

XEIPOYPΓOIOΔONTIATPOI

Aμπατζή - Aντωνίου Mαρία Aερ. Γιανναρέλλη 7 Tηλ. 22510 21030

Βογιατζή Μπέσσυ Ερεσού 2, Μυτιλήνη Tηλ. 22510 43033 Κιν. 6947422066

Βογιατζής Ιωάννης Καβέτσου 3,Tηλ. 22510 46868Κιν. 6945901518

Καπτανής Ευστράτιος Καβέτσου 22 Τηλ .2251044314

Μοιρασγεντής Παναγιώτης Καβέτσου 22, 1ος όροφοςΤηλ. 22510 45977Κιν. 6977-881899

Παπουτσή Βαρβάρα Aλκαίου & Αρίωνος Tηλ. 22510 25852Κιν. 6957329664

ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΣΜουτζούρη Κατερίνα

Τηλ. 22530 61572Κιν. 6936-960693

ΕΙΔΙΚΟΙ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΙ

Καραγεωργίου Νίκος Διδάκτωρ OρθοδοντικήςΑγίας Ειρήνης 11Tηλ. 22510 42233

Καραχάλια Καλλιρόη Αγίας Ειρήνης 1Tηλ. 22510 48105Κιν. 6936406140

Κατανάκης Σ. Μιχαήλ Καβέτσου 24, 3ος Όρ.Tηλ. & Fax: 22510 40778Κιν. 6932460966

Χατζηδημητρίου Α. Μιχάλης-Ορέστης

Καβέτσου 32Iατρείο: 22510 43377Kιν.: 6974117849

ΛOΓOΘEPAΠEYTEΣ

Αδαμπατά ΚατερίναΗρώων Πολυτεχνείου 4Τηλ. 22510 29996Κιν. 6937293661

Χατζόγλου ΕλένηΕρεσού 13Τηλ. 22510 48986Κιν. 6946684555

ΨYXIATPOI

Ανδριώτης ΝικόλαοςΚαβέτσου 29 Μυτιλήνη Τηλ. 2251041696Κιν. 6944304116

ΨYXOΛOΓOI

Βερβέρη ΜαρίαΚαβέτσου 17Ειδίκευση στην ψυχολογίαπαιδιών και εφήβωντηλ. 6945-447016 & 2251048933

Ζητιανέλλη ΜαρίναΑλκαίου 1 (πρώην Μεγ.Βρετάνια)Tηλ. Ιατ. 22510 45150Κιν. 6974020648

Καραγεωργίου Ελένη Κλινική ψυχολόγοςΔέχεται με ραντεβού.Ζακύνθου 34τηλ. 22510 43394κιν. 6973-312860

Κιστάνη Σοφία Πλατεία Κων/πόλεως 5Tηλ. Ιατ. 22510 41923Κιν. 6937540523

ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΛΕΣΒΟΥ

Παρέχει ομαδική και ατομικήψυχοθεραπεία παιδιών, εφή-βων, ενηλίκων, ψυχολογική υ-ποστήριξη σε οικογένειες, ζευ-γάρια και χρήστες ουσιών, ψυ-χολογικές αξιολογήσεις παι-διών, εφήβων και ενηλίκων.24ωρης λειτουργίαςΚλεοβουλίνης 20 - Μυτιλήνητηλ. 22510 48959, 6970-095950 (24 ώρες/24ωρο)

Ταμτάμη ΓιώταΣύμβουλος Ψυχολόγος M.Sc.Καβέτσου 22, ημιώροφοςτηλ.: 22510 54529, κιν.:6945-199064

ΦYΣIKOΘEPAΠEYTEΣMYTIΛHNH

Κέντρο Φυσικοθεραπείας& ΑποκατάστασηςMSc Ζαχαρίου Δημήτριος

Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Κα-ρόλου ΤσεχίαςLaser - ΥδρομασάζΤζακούζι - ΜαγνητοθεραπείαΘουκυδίδου & ΚανάρηTηλ. 22510 41868Κιν. 6938802270

Χατζηδημητρίου ΑντώνηςΣμύρνης 7 (Υπεραστικά ΚΤΕΛ)Τηλ 2251037633Κιν. 6945792823

Κέντρο Φυσικοθεραπείας& Aποκατάστασης ΤάκαςΠ. Δημήτρης

Καβέτσου 13 Tηλ. 22510 29802, Κιν. 6932420297

ΔIAITOΛOΓOIΔIATPOΦOΛOΓOI

BEAUTY CENTER«ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ»Τσατραφίλη Σταυρούλα

Κλινική ΔιαιτολόγοςΔιατροφολόγος MSCΒ. Καραπαναγιώτη 13Tηλ. 22510 20111

BODY SPA Eλευθ. Bενιζέλου 31 Tηλ.: 22510 29393Διαιτολόγοι:Kαραφασούλη Δήμητρα

Κουτρολού Κ. ΧαράΚλινική ΔιαιτολόγοςΔιατροφολόγος Καβέτσου 36, ΜυτιλήνηTηλ/Fax. 22510 21374Κιν. 6955409874

Τελωνιάτη Ειρήνη Π. Βοστάνη 6, ΜυτιλήνηTηλ./Fax. 22510 42011Κιν. 6944513511

AIΣΘHTIKOI

BEAUTY CENTER«ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ»Τσατραφίλη Κων/να

Αισθητική, Φωτόλυση, Mακιγιάζ, Μανικιούρ, ΠεντικιούρΒ. Καραπαναγιώτη 13Tηλ. 22510 20111

Σταμάτη ΚωνσταντίναΠοδολόγος, κοσμητολόγος, αισθητικόςΘουκιδίδου 4, ΧρυσομαλλούσαTηλ. 22510 22696

ΓYMNAΣTHPIA

BODY SPAΕλευθερίου Βενιζέλου 85 Τηλ. 22510 23473

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΑ ΕΙΔΗ

Αλεξανδρή ΜαρίαΟρθοπαιδικά είδη - Ιατρικά (βαδιστικά υποστηρίγματα, αμαξίδια, βοηθήματα γιαάτομα με ειδικές ανάγκες) Παπαδιαμάντη 22,Τηλ. 22510 47714

Ορθοπεδική ΛέσβουΜαυραγάνη ΒάσωΟρθοπεδικά ανατομικά είδη - αθλητικά βοηθήματα ειδικές κατασκευές - νοσοκομειακά είδη Καβέτσου 11 & Παπανικολή,Μυτιλήνη Τηλ. 22510 45542

OΠTIKA

Οπτικά ΚάσδαγληΕρμού 7Τηλ. 22510 24400

Oπτικά ΓιαλούρηΠλατεία Yπεραστικών KTEΛ,Τηλ. 22510 25985Πουλέλλης Vision

Αντωνίου Μαρία ΓαβριέλαEYE COM

Αερ. Γιανναρέλλη 11-13 Τηλ. 22510 44886

ΠΟΥΛΕΛΛΗΣ VISIONΟπτικά Πουλέλλη

Ερμού 50Τηλ. 22510 28893

ΓPAΦΕΙΑ ΤΕΛΕΤΩΝ

ΑΘΗΝΑ

Kόρακας Γεώργιος* Συρακουσών 52, ΛαμπρινήΤηλ. 210 2920064Τηλ/Fax. 210 2133951Kιν. 6932538488Aναλαμβάνουμε τη μεταφοράπρος την ιδιαίτερη πατρίδα* Καταγόμενος απότα Κεραμειά Λέσβου

MYTIΛHNH

Δούκα Ράλλη Βασιλική Αγ. Συμεών 4Τηλ. 22510 42687 - 29504Κιν. 69324861556977546406ΠΑΠΑΔΟΣ: 22510 82808

Page 27: Εμπρός 3297

27ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011 ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Την Πέμπτη 14 και τη Παρασκευή15 Απριλίου θα πραγματοποιηθείστην Αθήνα διεθνές συνέδριο για

το ελαιόλαδο και την επιτραπέζια ε-λιά. Κατά τη διάρκειά του αναμένεταινα δοθούν απαντήσεις σε κρίσιμα ε-ρωτήματα που απασχολούν τον κλά-δο και συνολικά τον αγροτικό κόσμο.Ερωτήματα όπως ποιες θα είναι οι ε-νισχύσεις με τη νέα ΚΑΠ, ποιες τά-σεις διαμορφώνουν τις τιμές στιςδιεθνείς αγορές, ποιες είναι οι σύγ-χρονες εξελίξεις στην επιστήμη καιτεχνολογία του ελαιοκομικού τομέα,θα απαντηθούν από τους 33 ομιλητέςτου συνεδρίου «Ο Ελαιοκομικός Το-μέας: Ατενίζοντας το 2020» που θαδιεξαχθεί στις 14 και 15 Απριλίου2011 στο Ευγενίδειο Ίδρυμα (Αθήνα).Οι ομιλητές της πρώτης ενότητας («Ηνέα ΚΑΠ») είναι στελέχη της Ευρω-παϊκής Επιτροπής. Στη δεύτερη ενότη-τα («Οι διεθνείς αγορές») ομιλητέςθα είναι εκπρόσωποι φορέων, επιχει-ρήσεων και ξένων πρεσβειών από 12χώρες. Στην τρίτη ενότητα («Ποιότητακαι καινοτομίες, από το χωράφι έωςτο πιάτο») ομιλητές θα είναι καταξιω-μένοι επιστήμονες.Οι σύνεδροι θα έχουν τη δυνατότηταερωτήσεων και σύντομων παρεμβάσε-ων πέντε φορές κατά τη διάρκεια τουσυνέδριου, που θα κλείσει με μια εφ’όλης της ύλης συζήτηση.Μεταξύ των ομιλητών περιλαμβάνο-νται και οι:

- Αναστάσιος Χανιώτης, διευθυντήςτης Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυ-σης, Προοπτικών και Αξιολογήσεων- Παναγιώτης Μπαρζούκας, υπεύθυ-νος του Τομέα Ελαιολάδου και Επι-τραπέζιας Ελιάς- Βλάσσης Σφυροέρας, αναπληρωτήςπροϊστάμενος μονάδας προώθησης α-γροτικών προϊόντων- Στέργιος Τατάγιας, στέλεχος της Δι-εύθυνσης Δημοσιονομικού Ελέγχου- Ευάγγελος Διβάρης, ειδικός γραμμα-τέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανά-πτυξης- Jean-Louis Barjol, εκτελεστικός διευ-θυντής του Διεθνούς Συμβουλίου Ε-λαιολάδουΤο απόγευμα της Πέμπτης θα συζητή-σουν τις εξελίξεις στον ελαιοκομικότομέα εκπρόσωποι συλλογικών φορέ-ων και επιχειρήσεων από 12 ελαιοπα-ραγωγικές χώρες, σε στρογγυλά τρα-πέζια.Την Παρασκευή 15 Απριλίου θα πραγ-ματοποιηθούν ομιλίες ως εξής:- Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης, διευ-θυντής Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτρο-πικών Φυτών Χανίων- Shimon Lavee, καθηγητής Πανεπι-στημίου Ιερουσαλήμ- Σταύρος Βέμμος, καθηγητής Γεωπο-νικού Πανεπιστημίου Αθηνών- Μαριάννα Χατζηδημητρίου, επίκου-ρη καθηγήτρια Γεωπονικού Πανεπι-στημίου Αθηνών- Olivier Nasles, αντιπρόεδρος ΙΝΑΟ

(Εθνικό Ινστιτούτο Ονομασίας Προέ-λευσης Γαλλίας)- «Ελαιοτριβείο: κοινή άλεση και ι-χνηλασιμότητα»- Δημήτρης Καλαφάτης, μηχανολόγος- μηχανικός, υπεύθυνος ΠαραγωγήςΕΑΣ Πεζών- Κωνσταντίνα Τζιά, καθηγήτρια Εθνι-κού Μετσόβιου Πολυτεχνείου- Diego Garcia Gonzalez, Επιστημονι-κό Κέντρο Πληροφόρησης της Ανδα-λουσίας- Έφη Χριστοπούλου, χημικός, γενικήγραμματέας Εμπορίου, Υπουργείο Οι-κονομίας, Ανταγωνιστικότητας καιΝαυτιλίας- Αντωνία Τριχοπούλου, καθηγήτριαΙατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθη-νών- Δημήτριος Μπόσκου, ομότιμος κα-θηγητής Χημείας Αριστοτελείου Πα-νεπιστημίου ΘεσσαλονίκηςΤο συνέδριο συνδιοργανώνεται απότο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης,το περιοδικό «Ελιά και Ελαιόλαδο»και συγχρηματοδοτείται από την Ευ-ρωπαϊκή Ένωση.Όσοι ενδιαφέρονται να παρακολου-θήσουν το συνέδριο μπορούν να λά-βουν περισσότερες πληροφορίες στοτηλέφωνο 210 3210621 και στην η-λεκτρονική διεύθυνση www.athensoliveconference2011.gr/.Το κόστος συμμετοχής (ναύλα μετα-κινήσεις, διαμονή κ.λπ.) επιχορηγεί-ται.

Δημοκρατική Αριστερά

Στην Κεντρική Επιτροπή ο Στρατής ΨάλτουΣτην Πανελλαδική Πολιτική Επιτροπή

της Δημοκρατικής Αριστεράς εκλέ-χθηκε ο Στρατής Ψάλτου κατά τηδιάρκεια του συνεδρίου του κόμματος.Στην Πανελλαδική Πολιτική Επιτροπήτο 1/3 είναι γυναίκες με κανονικήδιαδικασία εκλογής και χωρίς να ι-σχύσει το μέτρο της ποσόστωσης, ενώανάμεσά τους περιλαμβάνεται και ηΜυτιληνιά Δώρα Καλλιπολίτη. Το 44%των μελών προέρχεται από την περι-φέρεια της χώρας και έχουν εκλεγείμέλη και από τις 13 διοικητικές περι-φέρειες.Αντιπρόσωποι στο συνέδριο από τηνοργάνωση Λέσβου ήταν οι Γιώργος Α-θηνιώτης, Δημήτρης Βελούτσος, Γιάν-νης Σπιλάνης και Στρατής Ψάλτου. Μεπρότασή τους εγκρίθηκε από το ιδρυτι-κό συνέδριο και ενσωματώθηκε στιςθέσεις του κόμματος το κείμενο πουσυνέταξε ο καθηγητής του Πανεπιστη-μίου Αιγαίου και μέλος της Δημοκρατι-κής Αριστεράς Γιάννης Σπιλάνης, μεθέμα τη νησιωτική πολιτική.Με το κείμενο που ενσωματώθηκε στιςθέσεις της, η Δημοκρατική Αριστερά υ-ποστηρίζει: α) την επεξεργασία και ε-φαρμογή εθνικής στρατηγικής για ταελληνικά νησιά σε συνεργασία με εθνι-κούς και περιφερειακούς φορείς, β)την επεξεργασία ευρωπαϊκής νησιωτι-κής στρατηγικής με στόχο την υιοθέ-τηση ολοκληρωμένης και αποτελεσμα-τικής πολιτικής, κυρίως εν όψει τουσχεδιασμού των διαρθρωτικών πολιτι-κών της νέας περιόδου (2014 - ‘20).

Στην Επιστημονική ΈνωσηΤεχνολογικής ΕκπαίδευσηςΜηχανικών

Νέα διοίκηση στο Τμήμα ΛέσβουΣτην ανάδειξη νέας διοικούσας επι-

τροπής του Τμήματος του ΝομούΛέσβου προχώρησαν τα μέλη της Επι-στημονικής Ένωσης Τεχνολογικής Εκ-παίδευσης Μηχανικών, στις εκλογέςπου πραγματοποιήθηκαν στις 3 και 4Απριλίου.Στο Τμήμα του Νομού Λέσβου, όπωςσημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση,αυξήθηκε η συμμετοχή σε σχέση μετις εκλογές τού 2008, ενώ στη διοίκη-ση εκλέχτηκαν κατά σειρά εκλογής οι:Απόστολος Τζαννής, Πηνελόπη Κα-θιώτη, Βασίλης Πρωτοψάλτης, Μιχά-λης Τσιλεβίδης, Θεοφάνης Δημητρά-κης και Παρασκευάς Φινδανής ως τα-κτικά μέλη, ενώ αναπληρωματικά μέληαναδείχθηκαν οι Σοφία Τσεσμελή, Κο-μνηνός Κουρού και Νικόλαος Χαραλα-μπής.

Νέα διοίκηση στους αρτοποιούςΣυγκροτήθηκε σε σώμα το διοικητικό

συμβούλιο των Αρτοποιών. Η σύνθε-ση του έχει ως εξής:Νικόλαος Μπουλμπούλης, πρόεδροςΓεώργιος Βλάχος, α΄ αντιπρόεδροςΓεώργιος Καραδενιζλής, γραμματέαςΙωάννης Μπόρατζης, ταμίαςΝικόλαος Γενιτσαριώτης, μέλοςΜιχάηλ Μιχαηλίδης, μέλοςΒασίλειος Τσακίρης, μέλος

14 και 15 Απριλίου 2011

Διεθνές συνέδριο για το ελαιόλαδο και την

επιτραπέζια ελιά

Το δήμαρχο Λέσβου, Δημήτρη Βουνάτσο, επισκέφθηκαντην Τετάρτη ο υπεύθυνος των προγραμμάτων «Νό-

στος» και «Εξάντας» του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημέ-νων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) του Πειραιά, Βασίλης Γκιτάκος, καιη αναπληρώτρια υπεύθυνη της Μονάδας Συμβουλευτικήςκαι Επανένταξης Αθηνά Παραστατίδου, καθώς και μέλητού Δ.Σ. του νομικού αυτού προσώπου. Στη συζήτηση που έγινε, αναπτύχθηκαν θέματα που αφο-

ρούν στην πρόληψη κατά της χρήσης ουσιών, καθώς καιτη θεραπεία εξαρτημένων ατόμων.Ο δήμαρχος διαβεβαίωσε τους συνομιλητές του ότι είναιδεδομένη η συμπαράσταση της νέας δημοτικής αρχής σεόλες τις ενέργειες και δράσεις τους στα ειδικότερα θέμα-τα που του ζητήθηκε παρέμβαση (π.χ. κατασκηνώσειςΠΙΚΠΑ κ.λπ.), στον κοινό αγώνα κατά της μάστιγας τωνναρκωτικών.

Συνάντηση Βουνάτσου με στελέχη τού ΚΕΘΕΑ

Page 28: Εμπρός 3297

Ο… αντιρατσιστής

δάσκαλος

Οδάσκαλος ρωτά τουςμαθητές μετά το διά-

λειμμα:- Τι έκανες στο διάλειμ-μα, Γιωργάκη;- Έπαιζα μπάλα, κύριε.- Μπάλα; Α ωραία. Ανμου γράψεις σωστά τηλέξη «Μπάλα» στον πίνα-κα, θα σε αφήσω να σχο-λάσεις 1 ώρα νωρίτερα.Εσύ, Θανασάκη, τι έκα-νες στο διάλειμμα;- Εγώ, κύριε, έπαιζα στηναμμοδόχο.- Στην αμμοδόχο; Α ω-ραία. Αν μου γράψεις σω-στά τη λέξη «Αμμος» στονπίνακα, θα σε αφήσω νασχολάσεις 1 ώρα νωρίτε-ρα. Εσύ, Αλία, τι έκανεςστο διάλειμμα;- Εγκώ, κύριε, ήθελε παί-ξει με Γιωργάκη και μεΤανασάκι, αλλά όχι παίξειμαζί μου κανένας επειδήεγκώ Αλβανάκι.- Τιι! δεν έπαιζαν μαζίσου; Ντροπή! Αυτό λέγε-ται ρατσιστική διάκρισηεις βάρος εθνικών μειο-νοτήτων. Άντε Αλία, ανμου γράψεις στον πίνακασωστά τις λέξεις «ρατσι-στική διάκριση εις βάροςεθνικών μειονοτήτων»,θα σε αφήσω να σχολά-σεις 1/2 ώρα νωρίτερα.

J

28ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011XPONOΓPAΦHMA

22510 44242

XAM

OΓEΛATE!

κάνει

του

ς άλλου

ς να α

νησυχού

ν!

µέρανύχτα

Πρέπει και μπορώ…

Σκίτσο του Πάνου Μαραγκού από το "Έθνος"

Προδημοσίευση από τη βιογραφία του Αλ. Γαλανού

Μη φοβάστε, μη λυπάστεπου τα σπίτια μας γκρεμίζουν.

Πέστε ανάσκελα, ησυχάστε,πιο πολλά είν’ αυτά που χτί-

ζουν.Αλ. Γαλανός, από «Τα κόκκινα

φανάρια»

Ήτανε Δευτέραπρωί, τρεις Α-πριλίου 1950,μια ζεστή α-

νοιξιάτικη μέρα, όταν στοκέντρο της Αθήνας, Κοραή,πήγαινε με τα στρατιωτικάτου ρούχα, χωρίς δίκοχο καιζώνη, άκρη - άκρη στο πε-ζοδρόμιο, ένας νέος.Στο δεξί κρατούσε μια μικρήτριμμένη βαλίτσα και στοάλλο χέρι ένα κιτρινισμένοφάκελο με χαρτιά.Φαινόταν χαρούμενος μαπροβληματισμένος κι ο βη-ματισμός του ασταθής. Μιασταμάταγε να δει αόρισταστο κενό, να κόψει κάποιοφύλλο από τις νεραντζιέςπου πρόσφατα είχανε φυτέ-ψει, μια τάχυνε τις δρασκε-λιές του και πάλι να τις με-τριάζει. Έδωσε μετά μιακλοτσιά σε ένα πράσινο νε-ράντζι που βρισκόταν πάνωστις πλάκες, σφηνώθηκεαυτό στη ρόδα ενός από ταελάχιστα αυτοκίνητα πουπήγαιναν στη Σταδίου, τρό-μαξε ο οδηγός, όμως τουχαμογέλασε, και συνέχισε.Έκανε ο νέος μια άγαρμπηχαιρετούρα, νόμισε πως α-κόμα ήταν στρατιώτης, στή-θηκε σε στάση προσοχής, κιόταν συνήρθε, έκανε μια επίτόπου στροφή, χτύπησενευρικά το δεξί του πόδιστη πλάκα του πεζοδρομίουκι άρχισε να τρέχει.Σκουντούφλησε κάνα δυοφορές, ξαναβρήκε το ρυθμότου, χώθηκε βιαστικός στολεωφορείο που ήτανε κείνητην ώρα μπροστά του, καιμε νευρικές κινήσεις, μια νακρατάει το μπροστινό κάθι-

σμα και μια τη χειρολαβήδίπλα, έστεκε όρθιος μέχριτην Καλλιθέα που κατέβηκε.Έσφιγγε το φάκελο και κάθετόσο τον έβλεπε, λες κι ήθε-λε να βεβαιωθεί πως ήτανστη θέση του.Πέρασε μερικά δρομάκιακαι προτού το μετανιώσειγια άλλη μια φορά, σχεδόντρεχάτος, μπήκε στο υπαί-θριο θέατρο «Διονύσια» τηνώρα που έκαναν πρόβα. Κο-ντοστάθηκε, ήταν κάνα δυογνωστοί ηθοποιοί, τους χα-μογέλασε και έδωσε στον ά-γνωστό του σκηνοθέτη τοφάκελο.- Σας παρακαλώ δώστε τονστον κ. Λεμό.Έστριψε να φύγει, αλλά γύ-ρισε και συμπλήρωσε.- Πέστε του από το Γαλανό.Τον Αλέκο Γαλανό.Βγήκε έξω, περπάτησε κά-μποσο με το κεφάλι χαμη-λά, φουρτουνιασμένο, νασπάσει, και με τον ηλεκτρι-κό σιδηρόδρομο έφτασεστον Πειραιά.Στην προκυμαία, σαν τονπλημμύρισε ο λιμανίσιος α-γέρας και τον τύφλωσε α-στραφτερός απ’ τα θολά νε-ρά ερχόμενος ο μεσημεριά-τικος ήλιος, τρόμαξε. Διαλυ-θήκανε στη στιγμή σκέψεις,φοβίες κι επιφυλάξεις, πα-ραμέρισαν αναστολές κι ε-

ρωτηματικά για το ποιος εί-ναι και τι θα κάνει, τεντώθη-κε, έδωσε άλλη μια βροντε-ρή αρβυλιά στην πλάκα πουτραντάχτηκε θαρρείς ολάκε-ρο το πεζοδρόμιο, τίναξε τοκεφάλι αψηλά, κι ανάμεσασφιγμένα δόντια, πιστεύω,προκαταλήψεις, τι πρέπεικαι δεν πρέπει, έβγαλε μιαπαράξενη πρωτόγονη κραυ-γή που ήχησε σαν καμπάναστ’ αυτιά του.- Πρέπει! Και μπορώ!Ήταν μια υπόσχεση στον ε-αυτό του να πετύχει.Που έμοιαζε με το δικό μουτάξιμο, «Αλέκο, θα πασκίσωνα σου δώσω τη θέση πουσου ανήκει» που είπα πει-σματικά στον εαυτό μου,καταμεσίς τα μνήματα, σαντον κατέβαζαν δυο μέτραστην κορεσμένη από πτω-μαΐνη γης και τον είδα έτοι-μο να πεταχτεί και να τρέ-ξουμε εκεί που τον πρωτο-γνώρισα, Λέκκα 12, να ξεκι-νήσουμε μια καινούργια εκ-πομπή για τους αγρότες, γιατους θεατρίνους, για τουςανθρώπους που πονούν,που δουλεύουν για μια ιδέακι υστερνά γκρεμίζονται στοαχανές κενό.Κι αυτό κάνω τώρα, καρτερι-κέ μου αναγνώστη. Με όλατα εμπόδια και την αδιαφο-ρία που συναντώ. Βγαίνουν

εχθροί, συμφέροντα καιφθόνος μπροστά μου, τρι-κλίζω, πάω να πέσω, η αγ-χόνη σφίγγει, μα αντιστέ-κομαι κι ορθός (ως πότε,Θε μου!) συνεχίζω.Γρηγόρεψε μετά ο νέος τοβήμα του, κι αεράτος έφτα-σε στην Καρβουνόσκαλα κιαπό κει ως το Χατζηκυριά-κειο. Μια διαδρομή πουπάντα άρεσε να την κάνειμε τους λιγοστούς φίλουςτου.Τούτη την απριλιάτικη μέραόμως, με τα λιγοστά προ-σωπικά του είδη, τη σκέψηγια το πτυχίο γεωπόνουπου έπρεπε να πάρει και ταόνειρα που κουβαλούσε α-πό τη στρατιωτική του μο-νάδα, ο Αλέκος απόλαυσειδιαίτερα τη διαδρομή στηβουερή μοναξιά του. Ωςτους γονείς του που τον πε-ρίμεναν με αγωνία στην ε-ξώπορτα, Νοταρά 82, εκεί,στην καρδιά της Τρούμπας.Σε λίγες μέρες ο Αδαμά-ντιος Λεμός με τον υπεύθυ-νο δραματολογίου του Ιά-κωβο Καμπανέλλη, τον ει-δοποίησαν ότι θα ανεβά-σουν το πρώτο του έργο«Θεατρίνοι» που τους άφη-σε για διάβασμα.

Γιώργος Καμβυσέλλης[email protected]

w Ξεκίνησαν οιετοιμασίες στο«Congas», στοΜόλυβο, που φέτοςθ’ ανοίξει μέσα στοΠάσχα, για νααποτελέσει πόλοέλξης γιαδιασκέδαση από τοπρωί μέχρι αργά τοβράδυ.

w Βραδιά rock καιfunk οργανώνεισήμερα Παρασκευήτο «BattleGrounds», στονπάνω χώρο του, μετον DJ 8round σταdecks.

w Πάρτυ λήξηςτου 9ου Φεστιβάλοργανώνει η ΔΑΠ-Ν.Δ.Φ.Κ. σήμεραΠαρασκευή, στο«Sugar», στηνπροκυμαία.

w Ο «Γιάννης»,πίσω απ’ τον ΟΤΕ,σερβίρει νόστιμουςουζομεζέδες, μεφρέσκα ψαρικά καιθαλασσινά, όσπριακαι πλούσιεςσαλάτες εποχής.

w Στη ΣκάλαΚαλλονής, κοντάστην πλατεία, ηταβέρνα«Μαριάννα»σερβίρειφρεσκότατα ψάρια,νόστιμους ντόπιουςμεζέδες, όπωςεπίσης καιθαλασσινά.

w Στο «Mezzo»,στην προκυμαία, θαβρείτε όλες τιςώρες νοστιμότατηκρέπα, αλμυρή ήγλυκιά, με υλικάτης επιλογής σας.

w Στην καφετέρια«Ζουμπούλι», στηνΕπάνω Σκάλα, θ’απολαύσετε και τοουζάκι σας μεπλούσιο ουζομεζέκαι σε καλές τιμές.

w Λαχταριστήπίτσα με λεπτήζύμη, με νόστιμαυλικά της επιλογήςσας, σερβίρει το«Πασατέμπο», στηνπροκυμαία, όλεςτις ώρες. Εκεί θαβρείτε επίσηςλαχταριστέςτηγανητές πατάτες,που μπορείτε νασυνοδεύσετε μεδιάφορες σως αλλάκαι τυρί τριμμένο.